Detecting Outliers in Regression Analysis | Cook's, Mahalanobis, Leverage Distances, and Plots

  Рет қаралды 3,387

Thesis Assistance Platform

Thesis Assistance Platform

Күн бұрын

This video explains how outlier detection can be done using Cook's, Mahalanobis, Leverage Ranges, and plots in regression analysis.
The video consists of two parts: theoretical and practical. We recommend not skipping the theoretical information.
👉 If you are not familiar with how multiple linear regression analysis is performed, we suggest reading this before watching the video: www.tezyardimp...
👉 After that, you should watch this video: • SPSS İle Çoklu Doğrusa...
You can ask any questions or share your feedback in the comments section. We would particularly appreciate your feedback. Additionally, you can join this channel to enjoy special privileges: / @tezyardımplatformu
#statistics #spss #regression

Пікірлер: 31
@kusemcan8087
@kusemcan8087 Жыл бұрын
Hocam merhaba, çok çok güzel bir anlatım. Kısa bir sürede hem teorik hem de uygulamalı bir şekilde anlatmanız, ses tonunuz, konuya olan hakimiyetiniz, sade ve anlaşılır sunumuz, slaytlarınız, verileriniz daha ne diyeyeyim hepsi harika. Emeğiniz, bilime ve ilime olan katkılarınız, tarif edilmez. Bilgilerinizi bu bağlamda paylaşıp saklamadığınız, gizlemediğiniz için çok çok teşekkür ederim. Ülkemizin sizler gibi değerli bilim insanlarına ihtiyacı var. Ben her izlediğim vidyonuzdan sonra size dua ediyorum. Allah razı olsun....
@TezYardımPlatformu
@TezYardımPlatformu Жыл бұрын
Değerli yorumunuz için çok teşekkür ediyorum. Elimden gelen neyse onu yapmaya, bildiğim kadarını anlatmaya çalışıyorum. Duanız için özellikle teşekkürlerimi iletmek istiyorum. Dualarınız katlarıyla sizin için de geçerli olsun. Saygılarımla.
@tugcedemirel9660
@tugcedemirel9660 6 ай бұрын
Hocam ağzınıza, emeğinize sağlık🙏
@TezYardımPlatformu
@TezYardımPlatformu 6 ай бұрын
Rica ederim, yorumunuz için teşekkür ediyorum.
@meyratel7529
@meyratel7529 Жыл бұрын
Emeğinize sağlık hocam🌸🌸 teorik bilgiyle bilgiyi pekiştirmeniz de çok güzel. Olayı tüm yönüyle anlamamızı sağlıyorsunuz.
@TezYardımPlatformu
@TezYardımPlatformu Жыл бұрын
Rica ederim. Mesajınız için teşekkürler.
@abbaskaragoz5058
@abbaskaragoz5058 6 ай бұрын
Emeğinize sağlık teşekkürler hocam
@TezYardımPlatformu
@TezYardımPlatformu 6 ай бұрын
Rica ederim.
@Doc.Dr.AliOzdemir
@Doc.Dr.AliOzdemir Жыл бұрын
Tebrik ederim. Emeğinize sağlık.
@TezYardımPlatformu
@TezYardımPlatformu Жыл бұрын
Teşekkür ediyorum.
@rammstein11
@rammstein11 Жыл бұрын
bu kadar az izlenmesi çok üzücü oysaki çok iyi bir anlatım var.
@TezYardımPlatformu
@TezYardımPlatformu Жыл бұрын
Arz talep dengesi maalesef. Bir yatta arkadaşlarla saklambaç oynasaydık binler izlenirdik :)
@kusemcan8087
@kusemcan8087 Жыл бұрын
@@TezYardımPlatformu Hocam lütfen bu bağlamda üzülmeyin. Halen ne kadar kıymetli bir iş yaptığınızı bilen, sizler olduğunuz için dua eden birileri olduğu hep aklınızda olsun. Ben her izlediğimde tekrar tekrar izliyorum vidyolarınızı o kadar anlaşılır, net ve açık ki tarif edilmez. Birileri var ve sizi izliyor, size minnettarım. Lütfen bu mesajı okuyan bilimle uğraşanlar alternatifsiz bir kanalda olduklarını bilsinler. Ben normalde James Gaskin'den takip ederdim. Hep bir gün bu kalitede ülkemizde sunum olabilir mi diye hayal ederdim. Oldu. Çok mutluyum.
@suhedaozcan7147
@suhedaozcan7147 3 ай бұрын
Emeğinize sağlık hocam. Bu videoyu doğrulayıcı faktör analizi öncesi normallik tespitini yapabilmek adına izliyorum. Çok değişkenli normallik ve uç değerler açısından incelemem istendi. 53 madde 4 faktörden oluşan verim var. Bu analizi yaparken faktör toplamları ile ölçek toplamı arasında mı yapacağım analizi maddeler arasında mı yapacağım onu anlayamadım. Yardımcı olursanız çok sevinirim.
@TezYardımPlatformu
@TezYardımPlatformu 3 ай бұрын
Bu konuda net bir bilgim maalesef yok.
@mahmutbingol8071
@mahmutbingol8071 Жыл бұрын
Faydalı videolarınız için çok teşekkürler hocam. Bir sorum olacak size cevaplarsanız çok sevinirim. Bu kullandığınız spss tablosundaki a, b,c ve y değişkenleri farklı birer faktör altında kümelenen ölçek maddelerinin ortalama puanları mı oluyor? yani bu işlemi yapabilmemiz için tek tek ölçek maddelerini mi yoksa alt boyutlardaki maddelerin ortalama ya da toplamlarını mı kullanmamız gerekiyor?
@TezYardımPlatformu
@TezYardımPlatformu Жыл бұрын
Rica ederim. 11 aydır abone olduğunuzu görüyorum, teşekkür ediyorum. Evet bunları ortalama puanlar olarak düşünebilirsiniz. Yalnız böyle olmak zorunda değil. Bir maddenin ortalamasının etkisi de tespit edilebilir.
@mahmutbingol8071
@mahmutbingol8071 Жыл бұрын
Cevabınız için teşekkür ederim hocam. Videoda anlattıklarınızı uyguladığımıda normallik değerlerini sağlamam oldukça kolay ancak Amos'ta multivariate c.r. değeri 70 geliyor yani kabul edilebilir 10 eşiğinin bi hayli üzerinde. Bu durumda videonuzdaki gibi yapsam ve çoklu normalliğin sağlandığı görülmüştür desem (hem literatür anlamında hem de regresyon veya yem analizlerinde) sorun olur mu? @@TezYardımPlatformu
@TezYardımPlatformu
@TezYardımPlatformu Жыл бұрын
Belirttiğiniz normalliğe girmeden sadece bizim yaptıklarımızı raporlayabilirsiniz diye düşünüyorum ama karar sizin.
@mahmutbingol8071
@mahmutbingol8071 Жыл бұрын
Tekrar çok teşekkür ederim hocam
@busrayldrm3373
@busrayldrm3373 11 ай бұрын
Sayın hocam video için teşekkür ederiz. Mahalanobis hesaplarken ölçeğin alt boyutlarının puanlarını dahil etmeli miyiz yoksa sadece ölçeğin toplam puanını mı dahil etmeliyiz?
@TezYardımPlatformu
@TezYardımPlatformu 11 ай бұрын
Aslında alt boyutlar detayında analizler yapacaksanız alt boyutlarda bakmalısınız ama sorun çıkarsa toplam puanda uç değer olmasın bence yeterli. Çünkü verilerin doğallığını çok da bozmamak lazım.
@ayosdiyos
@ayosdiyos Жыл бұрын
Hocam, emeğinize sağlık. Minitab ta çalışanlar için mümkünse, "Andeson Darling, P Value ve normallik grafiği/şablonu üzerinde normallik ve aykırı değer analizi" yaparsanız çok sevinirim.
@TezYardımPlatformu
@TezYardımPlatformu Жыл бұрын
Rica ederim, yalnız minitab ta çalışmıyorum maalesef...
@Zuzueddie
@Zuzueddie 8 ай бұрын
hocam, Mahalanobis uç değer bakarken genellikle dependent kısmına alakasız bir değişken atanıyor; "id" gibi. Ve diğer kısma tüm değişkenlerimizi atıyoruz (bağımlı+bağımsız değişkenler) diye biliyordum. Siz neden böyle yaptınız acaba?
@TezYardımPlatformu
@TezYardımPlatformu 8 ай бұрын
Belirttiğinizi maalesef bilmiyorum. Ben bu şekilde yapıyorum.
@qwerrewq2564
@qwerrewq2564 Жыл бұрын
Hocam merhaba elinize sağlık, bir sorum olacaktı sarı kapaklı vidyolarınızı izledim fakat çözemedim. Benim yapmam gereken bir test var testin içeriğinde sayısal değerler yok yani soru seçenekleri evet hayır ve biraz şeklinde. 20 soruluk ilk test, ara test ve son test olarak 3 testi aynı kişiye bir cihaz kullanımı sırasında doldurtuyorum. Bu testin analizi için hangi metodu kullanmalıyım yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.
@TezYardımPlatformu
@TezYardımPlatformu Жыл бұрын
Bu şekilde analiz yapamazsınız. hayır=0, biraz=1, evet=2 şeklinde cevapları kodladıktan sonra analize karar vermelisiniz. Kodlamaların nasıl yapıldığı ile ilgili de videolar mevcut.
@BüşraUçarer
@BüşraUçarer 9 ай бұрын
çok teşekkür ederim anlatımınız için regresyonla ilgili diğer videolarınızı da izledim.Allah arzı olsun sizden çok yardımcı oldunuz . size sorularım olacaktı müsait olduğunuzda cevaplarsanız çok sevinirim. 1. kategorik değişkenlerle çoklu regresyon yapıyorum dummye dönüştürüp. UÇ değerleri tespit ederken Z,cook's ve leverageye göre uç değer çıkmıyor fakat mahalonobise göre çok fazla uç değer çıkıyor. şunu farkettim benim referans değişkenin olan dummy değişkenimin verilerinin hepsini uç değer olarak hesaplamış.2 farklı analizde de bu şekilde karşıma çıktı.yada mahalanobis ve leverageye göre uç dğer çıkıyor ama yine bu veriler referans grubumun tüm verileri oluyor. silemiyorumda bu durumda. Ne yapmam gerekiyor? 2.değişkenler arasında korelasyona baktığımda hepsi0.80 değerinden düşük ilişki gösteriyor. yani çoklu bağlantılılık yoktur demem gerekiyor sanırım fakat VIF değerleri biri hariç tüm değişkenlerim için 10 dan büyük çıktı.bu durumda çoklu bağlantı sorunu vardır mı demeliyim. ne yapmam gerekiyor bundan sonra?
@TezYardımPlatformu
@TezYardımPlatformu 9 ай бұрын
Rica ederim. Faydalı olmasından mutlu oldum. Soru 1: Maalesef bu konuda bilgim yok. Yanıltmak istemem. // Soru 2: Her ölçünün kendi aralığı var. Ona göre uç değere karar vermelisiniz. Ama bunlar arasında en sağlamı bence VIF.
@BüşraUçarer
@BüşraUçarer 9 ай бұрын
teşekkür ederim 🙂@@TezYardımPlatformu
SPSS'te Hayes Process Yöntemi İle Aracı (Mediatör) Değişken Analizi
18:07
Tez Yardım Platformu
Рет қаралды 11 М.
У вас там какие таланты ?😂
00:19
Карина Хафизова
Рет қаралды 23 МЛН
бабл ти гель для душа // Eva mash
01:00
EVA mash
Рет қаралды 8 МЛН
I tricked MrBeast into giving me his channel
00:58
Jesser
Рет қаралды 30 МЛН
SPSS ile Uç Değer Tespit Etme /Silme
11:28
Erkan Atalmış
Рет қаралды 12 М.
Bağımsız Örneklem t-test
27:06
Özgür Erkut Şahin
Рет қаралды 62
SPSS İle İki Durumlu (Binary) Lojistik Regresyon - 1
25:52
Tez Yardım Platformu
Рет қаралды 10 М.
Outlier (Ayrkırılık) Yakalama Algoritmaları
30:22
BilgisayarKavramlari
Рет қаралды 3,1 М.
У вас там какие таланты ?😂
00:19
Карина Хафизова
Рет қаралды 23 МЛН