Mümkün Tek Tanrı Doğanın Kendisidir! Panteizm Nedir; Ne Değildir?

  Рет қаралды 87,400

Pelin Dilara Çolak

Pelin Dilara Çolak

Күн бұрын

Panteizm, Teizme mi yakındır yoksa Ateizme mi?
Din felsefesi serimin devamı niteliği olan bu videoda tartışmalı bir kavram olan panteizmden söz edeceğiz. Bana kalırsa din felsefesinde hiçbir kavram panteizmden daha fazla zor değildir. Nitekim ateistler, panteizmin bir çeşit monist materyalizm olduğunu düşünür; buna karşın teistler ise panteizmin teistik tanrı kavrayışının bir uzantısı olduğunu iddia eder. Her iki görüş tarafından daha fazla suistimal edilen bir fikir var mı bilmiyorum... Diğer yandan bugün panteist olarak andığımız filozoflar arasında görüş birliği olmaması da konuyu daha çetrefilli hale getirir. O yüzden bu video Herakleitos, Stoacılar, Spinoza, biraz da Hegel esintileriyle ortak desenlerden yola çıkarak panteizmi anlamayalı deneyelim.
Videonun sponsoru Meet2talk'u incelemek için:
meet2talk.online
Aylık üyeliklerde %20 indirimden faydalanmak için indirim kodu ise "DİLOZOF"
💡 Yeni Başlayanlar için "Dilozof Felsefe Tarihi Serisi" (45 Bölüm)
• BATI FELSEFESİ TARİHİ ...
❓BEN KİMİM?
www.pelindilar...
📣 Felsefi Podcast Programım "Dünyaya Fırlatıldık!" ı Dinlediniz mi?
open.spotify.c...
📣 Desteklemek için "KATIL" özelliğini kullanarak topluluğun bir parçası olun:
/ @pelindilaracolak
SOSYAL MEDYA
➡ Twitter | / pelindilaraclk
➡ Instagram | / pelindilaracolak
➡ Facebook | / pelindilaracolak
👋🏼 Patreon aracılığıyla destekleyin: / pelindilaracolak
📬 Bana Ulaşın: contact@pelindilaracolak.com
➡ Video Post Prodüksiyonu:
Baha Can Erenoğlu

Пікірлер: 541
@thisthat3509
@thisthat3509 Жыл бұрын
Turklerin musluman olmadan onceki dinleri gercek dindi ve bu sizin anlattiklarinizada uyuyor. Program icin tesekkurler
@savas7900
@savas7900 Жыл бұрын
bütün hayatımız tanrı varmı yokmu, iyilik kötülük, cennet cehennem gibi bilemeyeceğimiz ama hayallerimizde de büyütüp beslediğimiz bizi yönlendiren, belki sömüren duygu ve düşüncelerden ibaret. insan olarak hakikati bulamıyorsak yada buna izin verilmiyorsa, kapasitemiz sadece dünya ve küçük çevresini gözlemlememize izin veriyor ve gerçeği bizden saklıyorsa bu gerçekten tanrının yada tanrıların sorunudur. insanı bukadar felsefeye, derin düşünceye sevk eden tek şey ölümlü olmasıdır. evet bizim tek sorunumuz bu. ölümden sonrasını bilememek insanı bir yaratıcı yaratmaya mecbur kılmıştır. Ne demiş Ömer Hayyam Kim görmüş o cenneti, cehennemi? Kim gitmiş de getirmiş haberini? Kimselerin bilmediği bir dünya Özlenmeye, korkulmaya değer mi?
@horbar8100
@horbar8100 Жыл бұрын
Korkulmaya değmez ama araştırmak boynumuzun borcu.
@tayfundogan6068
@tayfundogan6068 Жыл бұрын
Ölümden sonrası belli.Doğmadan önceki sonsuzluk.
@sniper-2516
@sniper-2516 3 ай бұрын
@@tayfundogan6068 Malisef sonsuzluk değil;çünkü yokluğumuzu ve ne kadar zamandır yok oluğumuzu bilmiyoruz ;eğer yokluğumuzu bilmiyorsak; hiç yok değildik, hep vardık, hep var olacağız demektir.
@hasimguler
@hasimguler Жыл бұрын
Teşekkürler. Sevgili Dilozof "İnsanın varoluşunun sebebi, aslında çok basittir, zor olan O'nun basit olduğunu anlamak ve buna inanmaktır" diye düşünüyorum. Sorun aklın ta kendisi. "Varoluşun nedeninin, amacının, vb soruların kökeninde, aklın bu basitliğe inanamaması yatıyor" bence. Ama "bence"... Sevgiler, saygılar.
@hasatzaman3221
@hasatzaman3221 Жыл бұрын
teşekkür ederim sn. Çolak. düzensiz de olsa videolarınızı izliyorum. sohbet ve muhabbet tadında dinliyorum sizi. büyük bir zenginliksiniz türkçe bilen ve felsefeye merak duyan insanlar için. sağolun
@intehademmm
@intehademmm Жыл бұрын
Hayatımın bir bölümünü böyle kıymetli içerikleri not alarak dinlemeye ayırmak isterdim. Hey şeyi çok hızlı yaşıyoruz ve ben nereye koştuğumu anlamıyorum. Hayat adil değil ve bende bununla savaşacak kadar henüz dinç değilim sanırım. Ama pes etmek yok tabi. Seviliyorsun gezgin kız, adımların ilham olabiliyor. 🤗
@yakup-2134
@yakup-2134 Жыл бұрын
noktalari kelimeden sonra bosluk birakmadan at. 😬
@intehademmm
@intehademmm Жыл бұрын
@@yakup-2134 teşekkürler :)
@yakup-2134
@yakup-2134 Жыл бұрын
@@intehademmm noktadan sonra bosluk birak 😄
@intehademmm
@intehademmm Жыл бұрын
@@yakup-2134 Hayda 😂
@yakup-2134
@yakup-2134 Жыл бұрын
@@intehademmm son cümledeki virgülden sonrada bosluk biraktin mi tamamdir 🤓🥸😂
@bthnbldk8788
@bthnbldk8788 Жыл бұрын
Merhaba Pelin Hanım, okuduklarımın ve merak ettiklerimin üzerine düşünürken ete kemiğe bürünmüş varlığımın ''başka bir şey var olmalı bu şart koşulan ritüeller mantıklı gelmiyor'' diyerek bir yerlere gidiyorum. Ve, sizin paylaştığınız bilgiler ve de videolarınız beni kelimeyle izah edemediğim bir doyum noktasına getiriyor. Öyle ki yaşamın döngüsünün sessizliğini duymaya başlayarak anlatacaklarınıza olan açlığım artıyor... kişisellerimi bir kenara atarak ifade etmem gerekirse bilgi muazzam bir tat ve size öğrendiklerinizi paylaştığınız için çok teşekkür ediyorum... Sağlıcakla kalın...
@banusengun5414
@banusengun5414 Жыл бұрын
Son cümlen beni gülümsetti 😊 Her şey güzel de bitiş extra güzel olmuş😄
@berkeaytan5506
@berkeaytan5506 Жыл бұрын
Uzun zamandır panteist ağırlıklı bir agnostiğim, bunu hafiften fizikteki Big Bang gibi kozmojenik benzetmelere de bağlamayı seviyorum açıkçası. Yani bence bir Tanrı varsa, o her şeyi içeren olmalıdır, ve her şey birleştirildiğinde ona ulaşılmalıdır. Bu konuda spiritüelist bir kurgu romanı olan Yuvaya Yolculuk (Lee Caroll) da çok kafama yatmıştı ilk çocukken okuduğumda. Hatta şu anda Panteizm'im de bir eksperiyansalizm (deneyimcilik) kafası taşıyor, Tanrı'yı anlamanın en iyi yolu yaşamın kendisini deneyimlemek. Bunu hedonist bir sınırla değil, aynı zamanda her türlü deneyimle açıklamak mantıklı gibi. Yaradılışın kendisinin Tanrı'nın deneyimi, Tanrı'yı deneyimlemek gibi görüyorum yani. Dolayısıyla "Biz, Tanrı'nın kendi kendini deneyimlemesinin ürünüyüz ve aynı zamanda kendi kendini deneyimleyen Tanrı'yız." gibi hissediyorum.
@necati_77
@necati_77 Жыл бұрын
Yemek yeyip tuvalete gidenler tanrı olamaz😂
@mehru5087
@mehru5087 5 ай бұрын
Panteist ağırlıklı ağnostik. Çok doğru ifade ettiniz. Ben aklımdakilerin ne olduğunu tam olarak bilemiyorum, kafam karışık.
@Hy.yildizz
@Hy.yildizz 29 күн бұрын
@@necati_77 o zaman melekler tanrı?
@Relugumsu
@Relugumsu Жыл бұрын
Harika ve çok açıklayıcı bir video olmuş. Bir panteist olarak teşekkürler ve tebrikler 🩷
@barskaan3700
@barskaan3700 Жыл бұрын
Panteist olarak mı? Karşımda bir tanrıça duruyor! Oh my **goddess** YA DA oh meine **Göttin** Gerçekten hiç karışmam yorum yapmam insanlara ama sen bir beni sinir ettin tanrıçam sana sataşasım geldi. Neye inandığını bilmen için sana tasavvuf'u araştırmanı Mevlanasını şusunu busunu okumanı ve aslında Panteistim ya da Panenteistim dediğinde Tasavvufçuyum demiş olduğunu anlamanı isterim. Panteist olduğun için acı ile ermişliğe ulaşacağına da inanıyorsun aklında bulunsun ve dünyada iyi ve kötü kavramının olmadığına kötünün de iyi yolunda bir amacı olduğuna ve çekeceğin acılar ile sen ereceğine(erişmiş bir insan olacağına)inanıyorsun. Sana göre Hitler kötü değil sana göre Tecavüzcüler kötü değil. Onlar acı çektirdiği kişilerin ermesini sağladı UNUTMA! NEYE İNANDIĞINI BİL! O zaman sana sözlü taciz uygularsam burada senin anana bacına kayarsam ben kötü biri değilim senin inancına göre unutma. Hatta sana psikolojik acı çektirerek senin ermeni sağlıyorum tanrı olmana yardımcı oluyorum bu yüzden kötü bir şey yapmıyorum UNUTMA. BİRİ GELİP SENİ VURUP ÖLDÜRÜRSE o kişi kötü değil senin inancına göre, sana ve ailene çektirdiği acılar ile artık sen ölü olsan da ailenin çekmiş olduğu acı ile erdirmiş oluyor onları YANİ TANRI olmalarını sağlıyor UNUTMA! Tecavüz kötü bir şey değil senin inancına göre, biri gelip seni tecavüz ederse AHLAKSIZ ŞEREFSİZ PSİLİK İNSAN diyemezsin UNUTMA. Tabii belki de bunları çoktan biliyordunuz ve ben size bildiğiniz ve inandığınız şeyleri anlattım -hiç sanmıyorum tabii ki- Size trendler içinde kaybolmamanızı ve kendi düşünceleriniz olmasını öneririm. Birkaç doz da Cemre Demirel önerebilirim lütfen kendisinin Tasavvuf ve Panteizm hakkındaki videolarını ve kendisinin kitabını okuduktan sonra tekrar bir düşünün ve neye inanmış olduğunuzu anlayın. Ben spoiler verebilirim şimdiden----- pagan dinine ve pagan inancına sahip bir putperestsiniz ne yazık ki. Olmayabilirsiniz ancak panteistim derken otomatik olarak öyle olduğunuzu söylüyorsunuz. Lütfen yorumu okuduktan sonra sinirlenmek ve laf yetiştirme laf atma yarışına girmek yerine dediklerimi dinleyin ve okuyun. Kim bilir belki de araştırarak kendinize yeni kapılar açabilirsiniz.
@NisuazCaffee
@NisuazCaffee Жыл бұрын
Kendini namaz kılarken bunu neden yaptığını sorguluyordu. Bütün duaları ezberlemisti. Kur'an okumayı öğrenmişti. Küçüklükten beri öğretmişletdi zaten ama ona varlığı evrenin ne olduğunu ya da Allah'ı anlatmamislardi. Sadece onun kurallarını öğretmişletdi. Sonradan dinden bütünüyle uzaklaştı kendi biliyordu ki namazı kılarken odaklanmak ve huşu içinde kılmak gerekiyordu çevresinde olup biteni gormemeliydi hızlı veya yavaş okumamaliydi zamanı onemsemeyip sadece namaza odaklanmaliydi ama o bunu yapamıyordu o dans ederken bunu yaşıyordu. Dans ederken kendinden geçiyor çevresinde olup biteni görmüyor gözünü bir açtığında saatlerin geçtiğini fark ediyordu. O da karar vermişti benim ibadetim dans etmek dedi Kendi kendine. İnanan ve tanrıya yaklaşmak isteyen herkes tanrı gibi Kendini zamandan ve mekandan uzaklaştırarak ruhunu beslemeliydi. Ona göre Tanrı vardı buna inanmıştı ama tanrının duyguları olamsina anlam verememişti yani ona merhametli demek sever her kulunu demek saçma gelmişti. Onun duyguları olduğunu kabul etmek onun insan yapmaktı. Duygular hormonlar bunlar insana ya da canlıya özgü olmalıydı. Tanrı duyguları olamazdı tanrı sadece kuralları koymuştu uyan cennete uymayan cehenneme gidecekti kimin ne kadar cehennemde kalacağını da yine yaptıklarına göre belirlenecekti. Bu durumda tanrınin duygularının olmasına gerek yoktur ve eğer bizim gibi duyguları varsa sevebiliyorsa nefret de edebilirdi bagislayabiliyorsa intikam da alabilirdi aşık da olabilirdi. Tanrı kendini bizim gibi tarif ediyorsa ya tanriyla biz biriz. Ya da tanrı biziz.(?) Ama tek bir insan tanrı değil bütün insanlar bütün canlilar aralarında ilişki kuran bütün varlıklar tanrı. İnsan tanrının bir parçası olarak görme duygusunun da bir parçası duyma duyusunun da bir parçası düşünme ve hayal kurma yetisininde bir parçası. Tanrı değil ama parçası. Bir ekmeği ikiye bolersen yarım ekmek ekmek olmaz mı? Biz tanrının parcasiysak biz kendimize de tanrı diyebiliriz. O Zaman tanrının yaratmasi gibi biz de yaratabiliriz tabi parcamiza ve potansiyelimizi göre bu yaratma yetisi değişebilir. Tanrıya ne kadar yakinsan o kadar yaratma gücün var demektir. ben bu düşüncelerimi sizinle paylaşmak istedim siz ne düşünüyorsunuz?
@NisuazCaffee
@NisuazCaffee Жыл бұрын
ben kendimi panteist olarak görüyorum ama tabi her şey tanrıysa yaratılan ne sorusu karşıma çıkıyor sonucunda yaratılan bir çok yoksa yaratan yok. her şey kendiliğinden var. sadece sürekli değişen dönüşen bir süreç var.
@NisuazCaffee
@NisuazCaffee Жыл бұрын
bu kendi yazdığım bir yazıdan alıntı
@deliel3728
@deliel3728 Жыл бұрын
ekmeği bölersen bölünmüş parçada ekmektir ama örneğin insanın saçını kesersen o kesilmiş saç insan mıdır? 🙃
@NisuazCaffee
@NisuazCaffee Жыл бұрын
@@deliel3728 hayır kesilmiş saç da saçtır. kesilmiş olan insan mı? insan demek zaten farklı parçaların bir araya gelerek oluşturduğu bir organizma.
@aysekivrak3045
@aysekivrak3045 Жыл бұрын
Ben tanri degilim amaTanriyi taniyabilmem icin Onda olan bazi seylerin kismen bende olmasi lazim ki verilenleri Onu tanimada bir olcu olarak kullanabileyim, Bu beni Tanri yapmaz .Ozelliklerim hakikati gormekte gozluk gibi bir arac
@acedia129
@acedia129 Жыл бұрын
büyük bir dikkatle, kafamda anlam bulmaya çalışan sorularla videoyu dinledim. düşündüm, kendimce anlamlı ya da anlamsız bulduğum şeyler oldu. buraya kadar her şey normaldi. ta ki birisi bana; "abi sana bi çay veriyim, benzin solmuş" diyene kadar. bu yorucu anlam arayışına, düz bi çayın nefes aldırabileceği bir dünya, evren her ne ise. video sonunda ise Dilara hanım masasından nasıl kalkmışsa, öyle çayımı alıp kalkıyorum şimdi. Emeğiniz için teşekkür ederim.
@bazinga489
@bazinga489 Жыл бұрын
"Hele tanrısal doğa ile insan doğasını birbirine karıştıranlar, özellikle insani duyguların zihinde ne şekilde oluştuğundan bile bihaberse, bu duyguları kolayca Tanrı'ya da atfeder." - Spinoza (Ethica, Alfa Yayınları, syf. 42).
@yakamoz1714
@yakamoz1714 Жыл бұрын
Evet öyle. Doğaya saygı dinlerin en güzeli en doğrusudur!!👌👏👏
@ismailgebze2936
@ismailgebze2936 Жыл бұрын
Doğaa dediğin sonradan var olmuştur. Sonradan var olan bir tanrı olmaz.Birde kıyametle yok olacağı belli ssenin tanrı dediğin bizim Allah dediğimiz ilah yok olmaz. Doğa şuursuzdur. yani üzerindeki insanlardan bile haberi yoktur. hayvanlardan yada bitkilerdende. Doğanın tanrı olması amaçsızdr. Amaçsız hiç bir şey olmaz. Şu başlık bile kendi başına sapıklıktır. dinlemeye gerek bile duymuyorum. Bulmuşsun zır cahillleri oynuyorsun.
@ozyurt6889
@ozyurt6889 Жыл бұрын
En çok dikkat etmemiz gereken konu ama semavi dinler maalesef bu konuyu es geçiyor veya yüzeysel..varsa yoksa ritüelli ibadetler ibadetler ibadetler😂😂😂😂😂..Kızıldereliler ve ilkel kabileler kadar olamadı hiç biri
@ismailgebze2936
@ismailgebze2936 Жыл бұрын
@@ozyurt6889 İslam temizlikten bahsediyor. Temizlik doğayı korumak anlamınada gelir. Hayvanlara zarar vermemek var islamda. Onlar içinde ümmet deniyor. Elinizle yaptığınızın cezasını çekmeyin diyor. Elimle ormanı yakarsam cezası bana döner. Etrafı kirler körlersem yine bana döner. Allaha ibadet meselesine gelince malesef sapıklara göre ritüeldir bunlar. İbadet etmeyenler günahlara sapar. Günahlara sapan cehennemi hak eder. İbadetlerini yapan günahlardan sakınır. Bu durumda onu cennete götürür. Kafan basıyorsa anlamışsındır. Yoksa Allahın ibadetlere ihtiyacı yok. Biz Allaha muhtacız. Onun bizi koruyor olmasına.
@ahmetkaancalskan3674
@ahmetkaancalskan3674 Жыл бұрын
​@@ozyurt6889Aslında semavi dinlerin kendisinde bu konuda veriler var ancak dediğiniz gibi daha çok ibadet/ritüel kısmı öne çıkarılıyor, küresel afetler kitabını önereyim size pdf olarak da bulabilirsiniz, fiziksel de , bu konuda en azından islam açısından elimizdeki veriler hiç de azımsanacak kadar değil, başka bir bakış açısından konuyu ele alıyor, sağlıcakla kalın.
@kaangncl
@kaangncl Жыл бұрын
elinize sağlık, çok teşekkürler. kendime panteist diyorum, anlam, amaç vs. göremiyorum ama iyi anlatamıyordum bunu kendime de, dışa da. çok yararlı bir video oldu benim için..
@qigongart
@qigongart 6 ай бұрын
Teşekkürler Dilara.... Belki de sistemin çalışma prensipleri arasında dua da vardır ama sistem, yüzbinlerce olasılığı hesaplayıp, en doğal işleyişe uygun olanlarını kabul ediyordur sadece. Burda kabul etmekten kastım, bir varlığın bilinçli bir kabulü değil, ezelden beri var olan sistemsel bir kabul etme, yani "onaylandı" damgasını basıp işem olağan akışında devam ediyor belki de bazen... Yani "ah canım kulumun duasını kabul edeyim" den ziyade, "sistemin akışına uygun bir dua, kabül edildi" şeklinde 😀
@Drmehmetbey
@Drmehmetbey 4 ай бұрын
Pelin Diara hanıma çok teşekkürler. Çok akıllı bir insan. Bizi tefekküre sevkediyor gerçekten. Ben kimim, nereden geldim ve nereye gidiyorum? Bu dünya neden hepimiz için aslında bir diyar-ı gurbet? Neden sürekli bir göç var. Konaklayıp oyalanıp dönüyoruz toprağa, geldiğimiz yere. Tekrar dirilmek üzere adeta vatan-ı aslimiz bizi bekliyor. Bir hekim olarak müşahade ettiğim muhteşem bedenime o harika sanata bakıp bir yaratıcıya inanmadan bunlara cevap veremiyorum inanın, sizi bilmem. Sanırım beynimizde inanmaya dair bir kod veya program mevcut (Düşen bir uçakta ateist olmazmış derler ya… ). Teizim şunu söyler: Ben bilinmez bir sır idim bilinmek istedim der Yaratıcı. Yani zaman ve mekanla kayıtlı olmayan bir varlık ilmini ve sanatını teşhir etmek için kainatı yaratıp şuur sahibi varlıkları, yani bizleri, temaşa etmemiz için yarattı. Allah’ın varlığını kabul etmek yani iman etmek bir uçakta yolculuk gibidir, din onun kullanım klavuzudur. Bizler yolcu, pilotlar ise peygamberlerdir. İman bir bilgisayar ise din adeta ona yüklenen microsoft gibi bir proğramdır. Kullanımını bir mühendisten öğreniriz o da adeta peygamberler gibidir. Bir sanatkar her zaman eserlerini sergilemek istemez mi? Yaratıcıya ait sanatları görüp ona şahit olalım diye yaratılan bizler hayranlıkla bu sanatlara müşahede edince iman etmiş oluyoruz. Örneğin Yaratan bana inanın, iman edin sonra ibadet edin ve de en önemlisi adaletli olun der. Din bize nasıl ibadet edeceğimizi ve nasıl adil olacağımızı anlatır. Çünkü Semavi kitaplar ibadetin ve adaletin uygulanmasında detaya girmezler. Peygamberler bu durumda dini öğreten kılavuz öğretmenlerdir. Teşbih yaptım biraz akla yaklaşır diye affola… hürmetlerimle..
@muratkzlrmak4069
@muratkzlrmak4069 Жыл бұрын
Kainat yekvücut, tek varlıktır. Her şey ve herkes görünmez iplerle birbirine bağlıdır. Aşk - Elif Şafak
@mda990
@mda990 5 ай бұрын
Ben panteistim ve içkinlik-aşkınlık sorusunu reddediyorum. İçkinlik-aşkınlık probleminin beynimizin bize oynadığı bir oyun olduğunu düşünüyorum. Beynimiz, doğanın karmaşıklığını anlamak için onu basitleştirme eğilimindedir. Diğer bir deyişle beynimiz karmaşık evreni ancak onu basitleştirerek ''anlayabilir''. Fakat beynimizin evreni basitleştirmek istemesi onun basit olduğu anlamına gelmez. Ne demek istediğimi daha iyi anlatabilmek için Tanrı-evren fikrimi basitleştireyim: ''Evren, Tanrı'nın elidir.'' İçkinlik-aşkınlık sorusunun nasıl anlamsızlaştığını görüyor musunuz? Tanrı'nın eli; Tanrı mıdır, değil midir? Bu, cevabı basitçe evet veya hayır olan bir soru değildir. İçkinlik-aşkınlık problemi ise cevabı evet-hayır olan bir sorudur. Benim panteizmimin kaynağı zaten Tanrı'nın ve evrenin bu basitliğini reddediştir. Ateist ve teistlerin panteizmi anlamaması veya yanlış anlamasının sebebi de bu olsa gerek. İçkinlik-aşkınlık sorusu ateizm ve teizm'e ait bir problemdir ve panteizm'e dayatılmamalıdır. Esenlikler, Türker.
@Vefedoggan
@Vefedoggan 3 ай бұрын
Anlattıkların daha çok panenteizme benziyor gibi
@okkesyuksek9065
@okkesyuksek9065 Жыл бұрын
Sorduğunuz sorulara akılla cevap vermek imkansız, İnsan aklının hakikata giden tek rehber olduğu yanılgısından vazgeçip sağduyunuza, vicdanınıza ve kalbinize yönelmenizi öneririm.
@muratasarslan2359
@muratasarslan2359 Жыл бұрын
Pelin Hanım, şu noktadan sonra vahdet-i vücud ve meratib'ul vücud kavramlarına doğru gitmesek olmaz sanırım 🙂
@mervesengul8418
@mervesengul8418 9 ай бұрын
Müthiş bir video daha♥️ sizinle tanıstıgım için çok mutluyum
@arte_bilge
@arte_bilge Жыл бұрын
23:11 Videonun en başından beri zihnimde dolanıyordu ama Panpsişizm diyince yazmak istedim. Aklıma James Cameron tasarımı AVATAR dünyası geldi. Na'vi'lerin yaşadığı Pandora gezegeninde "Eywa" kelimesi çıkıyor karşımıza. Eywa bize bir Tanrıçayı andırıyor, böyle hayal ediyoruz. Oysa Pandora'da yaşayan tüm canlı sistemler yani ekosistem, sinir sistemleri aracılığıyla Eywa ile bağlantıdadır. Beyin yapısındaki nöronların birbirleriyle sinapslar kurması gibi tüm ekosistem de birbiriyle etkileşir. Küresel boyutta bir bilinç yapısı diyebiliriz. Onlar için kutsal olan Ruhlar Ağacı gibi yapılara baktığımızda ise Na'vi'ler buraya Eywa ile bir olabilmek için giderler, dahası aslında kendi atalarıyla yani yaşamış tüm bilinçlerle, onların tarihleriyle, zamanlarıyla bağlantı kurarlar bu kutsal yerlerde. Bir inancın kutsal yapısının çok yaşlı bir AĞAÇ olması, doğadan bir yapı olması fikri çok etkileyici değil mi? İnsan yapımı bir bina değil de doğada kendiliğinden var olan bir canlı... Bu filmde gördüklerimiz yeni bir yaratı da değil aslında. "Tabiat ana, toprak ana" ifadelerimiz, Gaia hipotezi, "Hayat Ağacı" sembolizmi, evrensel benlik düşüncesi... daha önce de rastladığımız kavramlar.
@horbar8100
@horbar8100 Жыл бұрын
Ben “hayat ağacı” yerine “bilinç ağacı” deyimini tercih ederim. Eğer Ağacın kökü ve gövdesi “evrensel bilinci” temsil ediyorsa, yapraklar bitkileri, hayvanları ve insanları ve onların bilincini temsil ediyor. Evrensel bilincin yapraklardaki yaşam bilinci ile bağlantılı ve ilişkili insanlar, evrensel bilinçle kontak kurmanın, hala bir yolunu arıyorlar.
@MrtTrc
@MrtTrc Жыл бұрын
Videonuzun aralarında kullandığınız müzik eseri: Yehezkel Raz'ın "Ballerina" sı mı?
@malafatidovdum3713
@malafatidovdum3713 Жыл бұрын
Tanrı niye hem aşkın hem içkin olmasın? Eğer Tanrı diyorsak ikisi de olması gerekmez mi zaten? Aşkınlığına içkin bir tanrı, ve de aşkınlıkların sonsuzluğuna Tanrı dememiz gerekmez mi?
@pallaskedisiCokiyi
@pallaskedisiCokiyi Жыл бұрын
​@Dream Nightcore ama eğer mekandan soyutlarsak o zaman Tanrının sıfatlarını sınırlamış oluyoruz. Hem mekana transandental ( doğru mu kullanıyorum bilmiyorum kusura bakma ) olacak, hemde mekana içkin olacak, işte böyle bir "şey" Tanrı olmaz mıydı? O zaman ilişkisellik, fizik yasaları vs vs. Hepsi tanrının bir sıfatı olmamalı mı? Tanrı panteizmi o zaman aşkın da olsa içkin de olsa içermez mi?
@pallaskedisiCokiyi
@pallaskedisiCokiyi Жыл бұрын
@Dream Nightcore niye ki? Bence aşkınlık zaten ontolojik bir anlamda içkinliği getirmelidir Benimki ama galiba biraz daha kartezyen İki boyutlu düzlemde 1 boyutlu şeyler çizebilirsin. İki boyutlu olmak, 1 boyutluluğun aşkını ise burada hem de 1 boyutluğa içkin oluyor
@pallaskedisiCokiyi
@pallaskedisiCokiyi Жыл бұрын
@Dream Nightcore ha tabii, aynı şeyi demeye çalışıyorum zaten. Aynen senin verdiğin gibi sonsuzluktan örnek verecek olsaydım Tanrıya, bütün kümeleri içeren küme olmalıdır derdim ama bunun özyinelemeli bir paradoksa sürüklediğinin farkındayım Biraz da şöyle benim anlattığım X = X+1 Bu ifade zaten cebirsel olarak yalnış, ama tanrıyı belirtmekte benim fikirlerimi anlatıyor X e x+1 yapabiliyorsun ve bunda bir sıkıntı yok Tanrı = Tanrı + 1 diyelim ve boyutlardan düşünelim Tanrı her zaman ( ki zamansız, ama daha iyi bir şekilde tasvir edene kadar böyle kalsın ) kendinin bir 'üstündeki' tanrıya erişir ( felsefe şu "şeylerin sıradüzeni" olayını bayağı sever. Tanrıyı da en başa koyar. Bende böyle yapıyor gibi gözüküyorum ama tam öyle değil işte. Açıklarım bir ara belki) bu da zamansız bir şekilde sonsuza dek sürer Benimkisi böyle yani, ki bu, panteizmi içeriyor. Panteizm bu açıklamaya içkin de diyebiliriz galiba? Peki böyle bir şey panteizm olur mu ne diyorsun?
@Vefedoggan
@Vefedoggan 3 ай бұрын
Panenteizme benzettim
@nevinaltunoren1818
@nevinaltunoren1818 11 ай бұрын
Sizin gibi konuşamam ama 50 senedir düşünür sorar dururum işin içinden çıkamadım beynim yandı izliyorum gözlüyorum ama hala çözemiyorum iki kişi konuşurken birbirimizi duyduğumuz anında görmemiz vucumuzdaki o muhteşem sınır ağları hücreler ve bazı yaşadığımız hemen hemen içimizde bazılarımızın yaşadığı olaylar kafami karıştırıyor ve işin içinden çıkamıyorum ama siz bunları bu şekilde değilde daha anlaşılır dille anlatın cunki bizim ülkemiz ve bizim gibi ülkelerde kâfir olarak görünüyoruz bizim halkın aydınlanıp bunları dusunebilmesi yüzyıllar alir
@cesurgursel6515
@cesurgursel6515 Жыл бұрын
Bir Panteist olarak bu videoyu beğendim. ❤️
@mehru5087
@mehru5087 5 ай бұрын
Hala panteist misiniz?
@cesurgursel6515
@cesurgursel6515 5 ай бұрын
@@mehru5087 evet.
@kutlupolat4086
@kutlupolat4086 Жыл бұрын
Bence başlık olarak doğanın değilde, evrenin kendisidir dense daha sağlıklı olurdu
@SP-ic2gh
@SP-ic2gh Жыл бұрын
Pelin hanım sizden Giordano Bruno yu dinlemeyi çok isterim 🙂
@metink516
@metink516 Жыл бұрын
panteizm'den bahsedip avatar filminden bahsetmemek olmaz pelin hanım 😊
@nurhanguney1907
@nurhanguney1907 6 ай бұрын
Mukemmel bir anlatim ile aciklayici net icerik. Sevgiler❤
@mesutbayram2734
@mesutbayram2734 7 ай бұрын
Matematiksel olarak yaratıcı sonsuz güçlü olduğundan her yaratığın gücü yaratan aittir. Yaratilan her şey Alt küme, Yaratanın sonsuz sıfatlarının gücü her yaratılanı Kapsayan küme olur. Meleğin ve Şeytanı yaratan Yaratıcı onların özellikleri (gizli güçleri) Yaratıcıya aittir. İhlas süresinde Allah vardır ve Tektir. Diye başlar ve Her şey ona muhtaç O kimseye muhtaç olmayan Samettir. Yani yarattıklarindan başkadır. Tek olan ve har şeyi yaratan yarattıklarına benzemez. Doğmamış Yani Ezeli. Doğrulmamıs Yani Ebedi Zamandan ve mekandan münezzeh. Zaman ve mekan tüm boyutlarıyla yaratan sonsuz güçlü Usta mühendis alim Hiçbir şey ona denk değildir.
@cenkarslan8200
@cenkarslan8200 Жыл бұрын
Hatta bizzat Dünyanın kendisi de Tanrı diyebilirmiyiz?
@ilknurilhan8320
@ilknurilhan8320 Жыл бұрын
Butun her zaman parcalarin toplamindan daha fazlasi ve parcalardan cok daha farkli gelir bana :)
@TheBulmaca1
@TheBulmaca1 Жыл бұрын
Kimse kusura bakmazsın, ben, her şeyi yaratan bir olan Tanri'ya iman ediyorum. Bence sağlıklı ve pozitif bireyler inancı değil, inanca yeteri kadar sorumluluk katamayanları eleştirir. Tanrı kusursuzdur, insanlar kusurludur.
@freemillenniumideas
@freemillenniumideas Жыл бұрын
Insanı yaratmış olması ve deneyimliyor olması kusursuzluk mudur? Süregelen ve masumları ezen kötülükler/haksızlıklar eşit koşullarda bir deneme veya sinav kurgusu oluşturur mu? Epikür''ün iyilik-kötülük paradoksunu okumus muydun?
@Xafee_
@Xafee_ Жыл бұрын
​@@freemillenniumideas hayat imtihandır. Yaratıp imtihana sokmasa ebubekirlerle ebucehiller aynı konumda hiçliğe karışır bu da adaletsizlik olurdu. O ise kötüyle iyiyi böylece ayrıştırarak herkese hakkını veriyor. Burada masumlar ya başka bir suçunun cezasını çekiyor ya da aşı gibi daha büyük mükafatlar için cüzi zarara maruz kalıyorlar. Kötülere sabrediliyor zira bunu engellerse kötü hakkını bulmaz imtihan bozulur
@freemillenniumideas
@freemillenniumideas Жыл бұрын
@@Xafee_ Testere filmindeki testere karakteri de imtihan yapıyor; vahşet, kötülük ve acımasızlık imtihanin içinde var. Fakat şunu belirtelim, böyle bir imtihanı yapan testere zaten korku filminin kötü karakteri.
@freemillenniumideas
@freemillenniumideas Жыл бұрын
@@Xafee_ Sen olsan neden bir imtihan yapmak istersin, eglenmek için mi yoksa sonucu bilemediğin için mi? Eğer imtihanım sonucu belirli ise zaten ezelden beri ne olacağını biliyor isen o zaman bu imtihan yapmanın anlamı ve gereği nedir? Hele hele böyle bir imtihan ızdırap, haksızlık, hukuksuzluk, vahşet, kayıtsızlık ve acımasızlık içeriyor, ve bütün bu olanlar böylece süre gelip gidiyorsa, anlamı var mı bu sınav kurgusunun?
@Xafee_
@Xafee_ Жыл бұрын
@@freemillenniumideas varlık ilme tabi değil, ilim varlığa tabidir burada anlaşılmayan nokta bu. Allah'ın bilmesi yaratmamasına neden olamaz. Üstelik bu olmasa ceza da manasızlaşır. Niye cehenneme gidiyorum? E çünkü hayali bir evrende kötüydün? Eğlenmek içn de sonucu bilmediğin için de değildir. Kötü ile iyiyi ayrıştırma meselesidir. Kötülük problemi de nankörlük üzerine kurulu. İnsan 100 gün sağlıklı yaşar şükretmez 1 gün hasta olduğunda sanki tüm hayat kıyamettir
@filizozgurchaush
@filizozgurchaush Жыл бұрын
Tanrı tüm sonsuz evreni kaplıyor, doğa bu evrenin içinde canlı yaşayan bir organizma. Bana öyle geliyor….
@ibrahimdemir1196
@ibrahimdemir1196 Жыл бұрын
Müzlüman oldugun için sana böyle geliyor olabilirmi sorgula inancini😉
@nazannazan171
@nazannazan171 Жыл бұрын
Teşekkür ederim.paylaşımlarınız çok değerli benim için.sevgi ile kalınız.
@bulentbatmaz6295
@bulentbatmaz6295 Жыл бұрын
Bir Tanrı varsa; Yaratmayan Tanrı fikri düşünülebilir mi? Bir yaratılan olarak yani eksik, noksan olarak eksik noksan olmayan yaratıcıyı eleştirmek, yargılamak doğru bir şey mi?
@muratergun2191
@muratergun2191 Жыл бұрын
Varolan herşey tekbirşeydir.hepimiz varolan herşey tekbirşeyin parçasıdır.evren insanlar canlı ve cansız herşey onun ta kendisidir aslında.o tanrıdır.hepimiz aslında tanrıyız hallacı mansur enel hak derken hakikati söyledi.varolmuş olmamız canlı bilinçli bir varlık olmamız aslında tanrının bir parçası olduğumuzun kanıtı
@kutsalruh-gerceginsesi9835
@kutsalruh-gerceginsesi9835 Жыл бұрын
Merhaba Dilara Hn makale tez danışmanlığı editörlüğü yapıyor musunuz?
@yunusarabac3653
@yunusarabac3653 7 ай бұрын
Ben panteizimi veya Spinoza filan bilmiyordum bundan 1 ay önce kendi kendime teslanın dünyadaki herşey enerjidirve frekans dır sözünü dikkate aldım . Çünkü kötü birşey düşündüğüm de o başıma geliyor iyi birşey düşündüğümde ise o başıma geliyordu daha sonra kuran da bir ayet okudum ayette diyor ki ‘’ben size şah damarınız dan daha yakınım ‘’ sonra şunu düşündüm ozaman tanrı bizi yaratırken kendi nurundan enerjisinden yükledi diye düşündüm daha sonra ozaman dünyadaki tüm bitkiler de canlılar da materyaller de tanrının enerjisi olabileceğini düşündüm su da ,toprakta ,havada ve onu daha da büyüttüm onu evrene yaydım tüm gezegene yaydım ozaman dedim ki tüm bu herşey Allah’ın ta kendisi ve pandeizim ile karşılaştım benim düşündükleri mi söylüyordu ben panteist olabilirim
@zaferatasoy3095
@zaferatasoy3095 Жыл бұрын
Sezen Aksu, ilginç bir şekilde, bir şarkısında : '' acının insana kattığı değeri bilirim '', demişti......... '''' evren (doğa ), kendiliğindendir ( Z.A.) '''
@EnglisWithme
@EnglisWithme Жыл бұрын
15:00 İnsan biçimli gözükür dediniz fakat birkaç dakika öncesinde şöyle bir ifade geçmişti. "Bizler tanrının birer vecheleri, kendini ifade etme biçimi" isek bence bu tanrı biçimi de pekala kabul edilebilir ? Yani tanrının ifade biçimi olarak biz insanların içinde böyle bir ödüllendirme ve cezalandırma sistemi varsa neden meseleyi tanrıya çıkardığımız vakit bu insan biçimli bir tanrıdır diyoruz, biz zaten onun bir yansıması değil miyiz? (Panteist olduğumu varsayacak olursak*)
@melenias289
@melenias289 Жыл бұрын
Orada bizler de tanrıdanız özümüz tanrısal olandan demek isteniyor. Yansıma konusu ise her inanç için mutlak gerçeklik değildir tartışmaya açıktır. Spiritüalizmde böyle inanılır. Yani bunların hepsi bir düşünce, bir olabilirite, bir hipotez sonuçta. Hiçbirinin tam bir ispatı yok sonuçta. Kutsal kitaplardaki tanrı panteist inanca göre insansı bir imaj çiziyor . O tür bir inanca sahipseniz evet kabul edilebilir fakat panteist inançta zaten herşey bir olduğu için insansı şöyle tanrısal böyle diye bir ayrım da yok haliyle.
@akabeiletisim3898
@akabeiletisim3898 6 күн бұрын
Doga eğer kendi kendinin yaratıcısı ise ve bizde dahil olmak üzere bütün canlılar onun yaratma sanatının bir parçası isek . Doga tanrının bilinçli olması gerekmiyor mu ? Tüm bu canlıları bilinçsizce mi yaratmış oluyor o zaman . Eğer Doğa tanrı bilinçsiz ise bizim gibi bilinçli varlıkları nasıl yaratmış olabilir? Doğa tanrı tarafından Bilinçsizce yaratılmış olmak bir insan olarak beni şahsen hem kendisini şikayet etmeye hemde sorgulamaya iter. Ozaman tüm üzerindeki canlıları kızdığı zaman doğa tanrı .adına doğal felaketler dediğimiz seller depremler fırtınalar kuraklıklar ile cezalandırması canlar alması medeniyetleri bile yok etmesi onu diğer ibrahimi dinlerin ilahı gibi cezalandırıcı veya ödüllendirici yapmaz mı . Biz doğaya iyi davranmadıgımızda doğa tanrıda bize hesabı kesiyor çocuk yaşlı kadın erkek demeden canlar alıyor bu ozaman düşündürücü olmaz mı? Ayrıca kafama takılan bi durum daha var dilozof hanım bir ressam düşünün birde yaptığı resim.ressam ın yaptığı resim ressamın fiziki olarak bir parçası diyebilirmiyiz ? Yoksa ona ressamın yaptığı bir resim mi deriz . Bu durumda ressam yaptığı resme aşkın mıdır ? Yoksa içkin mi ?
@ozgurkaya8037
@ozgurkaya8037 Жыл бұрын
Doğaya yabancı olan bilinçli insan zihni belki büyük resimde Tanrı/Doğanın bilinçdışına karşılık geliyordur.
@sinnerarticles1
@sinnerarticles1 Жыл бұрын
Ohh be nihayet sıra bize geldi :)
@serdar4269
@serdar4269 Жыл бұрын
Daha yeni ve farklı bir kavram geliştirmek olası mıdır? Ben ve yaşam materyalist mi yoksa sadece titreşimler mi? Daha farklı soru ise ben donanım ile birlikte bir yazılım mıyım yoksa sadece yazılım olarak gelişimimi ilerletmek için mi kendimi geliştiriyorum? Yeni sürümler ve yamalar söz konusu mu? Peki, Pelin'i ben nasıl yaratıyorum ve başkası onu benim gördüğüm, duyduğum, algıladığım gibi mi içselleştiriyor? Bu mavi veya kırmızı rengi kim nasıl görüyor sorusu ile özdeş. O halde bir ben ve benim yarattıklarım içinde Pelin yer alıyor. Buna neden gerek duyuyorum? Belki yazılım ile birlikte geldi veya bonus. Her iki durumda da iç yazılımıma ek veya yama olarak düşünülebilir. Bu durumda donanımdan yazılıma ilerleme gerçekleşiyorsa, bir zaman sonra sadece 0 1 ile tanımlanan bir düzlemde salınmaya başlayacak olabilirim. Bu sonsuzluk olarak tanımlanabilir mi? Evet, yolculuk oraya doğru olabilir. 🤔🙄
@turkdemir1343
@turkdemir1343 Жыл бұрын
Kanalı yeni keşfettim,zihnimdeki cevapsız sorular,meraklar belki sonuç bulur! Bu arada çok çekicisin
@mehmetayk396
@mehmetayk396 Жыл бұрын
La Mevcuda İllallah. Hem aşkın ve hem içkin bir arada ifade edilebilir mi?
@ahmettopcu1241
@ahmettopcu1241 Жыл бұрын
O, hem her şeyin içinde; hem de dışındadır. O, Allah'tır, tektir; doğmamıştır, doğurulmamıştır. Hiçbir güç ona denk olamamıştır. Zaten ona denk ya da yakın bir güç olsa Tanrılar arası bir savaş kaçınılmazdır. O her şeyin içindedirin anlamı, isimleriyle bütün varlıklar üzerinde varlığını gösterir. Ama biz insanlar sınırlı aklımızla bunu kavramaya müsait değilizdir. Yani Yüce Yaratan'ın varlığının nesneler üzerindeki yansımalarını kavrayamayız. Bu yüzden Yüce Yaratan bize der ki, "gökyüzüne bir bak, tekrar tekrar dönerek bak bir çatlaklık, bir düzensizlik görebilir misin?" Sadece gökyüzüne değil; her neye, her nereye bakarsan bak bir çelişkili durum, bir düzensizlik göremezsin. İşte Yüce Yaratıcı'nın varlığı bu eşsiz evrende farklı şekillerde kendini gösterir. Ama insan düşüncesi bunu kavramaktan acizdir. O hem her şeyin dışındadırın anlamı: O'nun belirli bir mekanı, belirli bir evi, biz insanlar gibi yaşamını sürdürdüğü yaşam alanı yoktur. Biz insanların düşündüğü gibi mekanı yoktur, mekanın dışındadır. Sadece mekanın değil, zamanın da dışındadır. Yani ömür dediğimiz bir kavrama tâbi bir varlığı yoktur. Her şeyin dışındadırın anlamı budur. Eğer onunla beraber başka Tanrılar olsaydı, Tanrılar arası bir savaş ve evrendeki bu kusursuz işleyen mekanizmanın işlemesinde aksaklıklar ve düzensizlikler kaçınılmaz olurdu. O, hem her şeyin dışında hem her şeyin içindedir. Bununla birlikte O Yüce Yaratan bize der ki; "ben evrene sığmam fakat mü'min kulumun kalbine sığarım." Yani öyle bir Zat ki, hem her şeyin dışında hem her şeyin içinde ve her şeye hükmediyor. O'nun ilminin dışında bir ağaç yaprağı bile kıpırdayıp kopup düşemez. O, hiçbir şeye muhtaç değil; buna karşılık bütün yaratılanlar (yeme,içme, barınma, canlılığını devam ettirme, v.s)gibi farklı şekillerde ve durumlarda ona muhtaçtır. Aslında yazacak ve anlatacak çok şey var ama burada kesmekte fayda var.
@masadakibardak
@masadakibardak Жыл бұрын
İşte aradığım kanal...
@canokurhann2747
@canokurhann2747 2 ай бұрын
"Bir köy muhtarsız olmaz. Bir iğne ustasız olmaz, sahibsiz olamaz. Bir harf kâtibsiz olamaz, biliyorsun. Nasıl oluyor ki, nihayet derecede muntazam şu memleket hâkimsiz olur? Sözler - 49
@nevinaltunoren1818
@nevinaltunoren1818 11 ай бұрын
Sağ damarımızdan daha yakın peki ne ne olabilir sağ damarımdan daha yakın nefesli ruhlu kanlı ne her an bizi nasıl görüyor heran görebilmesi için bizim onun bir parçası olmamız gerekir
@MuhammedYldz-lx6bw
@MuhammedYldz-lx6bw Жыл бұрын
pan-enteizm ve pan teizm arasında fark var mı ? varsa bu farklar nelerdir ?
@banana53358
@banana53358 Жыл бұрын
evet çok güzel olur
@YunusEmreAKIN1997
@YunusEmreAKIN1997 Жыл бұрын
Panenteizmde evren, Tanrı'nın bütününün bir parçasıdır. Yani, evrenin dışında da Tanrı'nın bir bölümü vardır. Panteizmde ise Tanrı, evren ile aynıdır. Evrenin dışında Tanrı'nın bir bölümü yoktur.
@her_sey_olabilir
@her_sey_olabilir Жыл бұрын
Panteizm ile Panenteizm arasındaki fark şudur: Panteizmde her şey Tanrı'dır. Panenteizmde ise her şey Tanrı'dan sudur etmiştir; (oluşmuştur) ama Tanrı değildir, ruhun tek amacı, oluştuğu Tanrı'ya dönmektir. Bunun da yolu tek evrensel yasa olan evrimden (tekâmül) geçmektedir. Somut anlamda tanrının bütünleştiği Evren'in ve varlıkların evrim ile diyalektik olarak değiştiği ve geliştiği, gelişimini tamamladıktan sonra dönüşün yine ezelî ve ebedî olan tanrıya olacağı, bu geri dönüşte tekâmülünü tamamlayan ruhların da tanrıya kavuşacağına inanılır. Panenteizme göre tanrı hem değişmeyen (mutlak), hem de değişendir (göreli). Hem zamanın içinde, hem dışında; hem sonlu, hem de sonsuzdur. Aynı zamanda hem tikel, hem tümel; hem neden, hem sonuçtur.
@alirzadoganata2224
@alirzadoganata2224 5 ай бұрын
Doğa yı sanki bir varlıkmış bilinci varmış detayları planlayabilirmiş gibi bir varlık olarak algılamak bir hayaldir. İnceledikçe öğrendikçe en basit hayatın var olabilmesi için bile, çok ince ve detaylı bir planlama gerektiği net görünüyor. Bilince ve insan beynine hiç girmeden bile her şey ince tasarım...
@sureyyagor1569
@sureyyagor1569 Жыл бұрын
Bu evren her şeyi kendi içinde var etti Bu mantıklı ama evrenin var ettiği insan var olan herseyden farklı Bu muazzam kendi içinde var olan dengeyi bozmaya meyilli degilmi varlık parçası olduğu butunle uyumlu olması gerekmez mi ben bu noktayı anlayamıyorum
@yagzcakrbay7643
@yagzcakrbay7643 Жыл бұрын
Tanrı olduğumu değil de ancak bir parçası olabileceğimizi düşünüyorum. Tanrı bir ve bütün ise bizler ancak bunun parçası olabiliriz...
@necati_77
@necati_77 Жыл бұрын
Kuluz biz tanrının parçası olamayız
@yagzcakrbay7643
@yagzcakrbay7643 Жыл бұрын
@@necati_77 kendi nefsinden veren bir varlıktan bahsediyoruz benden bana geliceksiniz diyenden... :)
@necati_77
@necati_77 Жыл бұрын
@@yagzcakrbay7643 Allah ve yarattıkları var sadece.tanrının parçası demek doğru değildir.yani sizi ben yarattım ahirette de ölüm den sonra yine yaratacağı anlamda.bir bütün ün parçası olarak değil Allah'ın varlığını bizden ayrı bizimle hiç alakası yok bize hiç benzemiyor
@ahmedislam2580
@ahmedislam2580 Жыл бұрын
@@necati_77 aynen öyle tabiri caizse biz bi tarafa Allah azze ve celle bi tarafa kısıtlı insan aklı onu idrak edemez o yüzden ayetler ve peygamberler gönderdi
@AyhanTAFLI-jf7ts
@AyhanTAFLI-jf7ts 11 ай бұрын
Kainati yaratan yüce Allah kendini tanıtan elçi olan doğru söylediğini mucizeler de göstererek ispat eden peygamberler gönderiyor siz doğa Tanrı olabilirmi gibi garip düşünceler ileri sürüyorsunuz.ne oldu yani doğa size doğru söylediğini mucizeler de göstererek iddia mı etti.sizin fikirlerinizi beğenenler bana hangi ülkede yaşıyorum dediriyor.saygilarimla
@hamzaeser4267
@hamzaeser4267 Жыл бұрын
Dilara hanim panteizm ile ilgili guzel ve bilgilendirici bir video olmus sizden ricam deizm ile ilgili bir video hazirlarsiniz cok seviniriz
@ismailumitli3512
@ismailumitli3512 Жыл бұрын
Panteizm Deizm in bir mezhebi dir zaten💖
@Emrico35
@Emrico35 Жыл бұрын
Herkes nasıl yatırımlarıma daha çok getiri alabilirim, nasıl daha çok para kazanabilirim derdinde. Bazen bu soruları araştırmak yerine bu tür önemli sorulara da cevap aramayı unutmamak gerekiyor.
@hediyeozcelik9710
@hediyeozcelik9710 11 ай бұрын
Islamda "Size şah damarınızdan yakınım" derken bu içkinlik ve aşkınlığı açıklıyor gibi duruyor. Bu ayrımı yapmak Tanrı nın konumu açısından tam da bu noktaya temas etmiyor mu?
@ekremalkan8126
@ekremalkan8126 5 ай бұрын
İçkin mi aşkın mı diye sormak için taa uzak doğu Lara gitmeye gerek yoktu Kur'an'da anlatıyor. Doğmadı doğurmadı evrenleri yarattı ve basitçe kendisi Evren olma durumunda değil saatlerce bunu düşünmenin alemi yok zamanında ben de düşündüm ama bunu uzatmanın bir anlamı olmadığını anladım sadece zaman kaybı olduğunu anladım. Bütün kitaplar uçuşuyor ama şu Kur'an arada kaynıyor
@emremete2506
@emremete2506 Жыл бұрын
Pan'dan hiç bahsetmemiş olmanız ilginç geldi. Pan kökü Yunan mitolojisinde Pan tanrısından geliyor. Doğa tanrısı pan= panteizm gibi.
@murat9088
@murat9088 Жыл бұрын
Bağımlılık yaptı bu kanal
@karaKartal1881
@karaKartal1881 Жыл бұрын
Paranormal olayları irdeleyen bir felsefi akım var mı?
@ozgurkaya8037
@ozgurkaya8037 Жыл бұрын
1- De ki: O (Evren/doğa) tektir. 2- Her şey O'na (evren/doğaya) muhtaçtır, O (evren/doğa) hiçbir şeye muhtaç değildir. 3- O (evren/doğa) doğurmamıştır ve doğurulmamıştır. 4- Ve hiçbir şey O’na (evrene/doğaya) denk değildir..... İhlas Suresini bu şekilde okuduğunuzda panteizmi net bir şekilde kavrayabilirsiniz😉
@corporal283kd
@corporal283kd Жыл бұрын
evren 5,6 milyar yil önce yoktu.. dolayisiyla bu bagdastirma denemesi baştan çöker.Kul hüvellâhü ehad, Allâhüssamed, Lem yelid ve lem yûled, Ve lem yekün lehû küfüven ehad. dikkat ederseniz o degil Allah deniyor..
@ozgurkaya8037
@ozgurkaya8037 Жыл бұрын
​@@corporal283kdAllah kelimesini bilinçli olarak kaldırdım. Bir benzerliği göstermek için.
@necati_77
@necati_77 Жыл бұрын
Doğa bizim için yaratılmış bir evdir canlı bir varlık değildir,bizi duymaz işitmez tıpkı oturduğumuz ev gibidir .
@freemillenniumideas
@freemillenniumideas Жыл бұрын
​​​@@necati_77 Antik Yunan ilahi Zeus nasıl? Insan suretinde olduğu söyleniyor, arşı ala da bir tahtı olduğu söyleniyor ama, o da bizi duymaz, işitmez. O da bir canlı gibi davranıp bize tepki vermez. Eski Yunanlılar doğada olup bitenleri Zeus un gazabına (öfkesine) veya merhametine yorarlarmış. Doğayı Zeus'a kanıt saymaktan sa doğanın kendi varlığına kanıt saymak daha mantıklı değil mi?
@abdulhalimavc6619
@abdulhalimavc6619 Жыл бұрын
Allahın kendine has sıfatları sadece kendisinde taharruz eder. Yarattığı evrende değil. Aslında evren bize ihtiyaç duyar. Her yaratılmıs muhtaçtır sadece o hariç .
@thedevilofhellskitchen
@thedevilofhellskitchen 5 ай бұрын
Schopenhaur haklı gibi. Olay tanrı kelimesinin herkes için aynı şeyi ifade etmemesi. Tanrı yerine yaratıcı kelimesini kullandığımızda panteizmin bir ateizm türü olduğu inkar edilemez herhalde.
@deryanurdursun1940
@deryanurdursun1940 Ай бұрын
Avukatım ama takip ediyorum.❤❤❤
@cumbo6940
@cumbo6940 Жыл бұрын
Lsd aldığımda panteizm kafama yatmıştı.
@bengutetik9452
@bengutetik9452 Жыл бұрын
Bu bağlamda, tasavvuf içkin ve panteist bir felsefe midir?
@aliyildirimer7805
@aliyildirimer7805 Ай бұрын
Bismillahirrahmanirrahim Enam Suresi 59;Gaybın anahtarları O'nun Allah'ın katındadır, onları O'ndan başkası bilmez, karada ve denizde olanları O bilir ve bir yaprak düşmez ki, onu O bilmesin; ne toprağın karanlıklarında bir tane, ne de kuru ve yaş hiçbir şey yoktur ki, o herşeyi açıklayan Kitap'ta bulunmasın.
@ugurlinel
@ugurlinel Жыл бұрын
15:31 tanrı insanın dışında başka canlıların dert ettiği bir kavram değil insanlar bu kavrama neden ihtiyac duyuyor belki hayata karşı sorumluluk duygusunun bir yansimasıdır bir borcluluk hissi gibi içimizde büyüttüğümüz bir gönül fırtınası olarak insanın gelistirdigi bir oluş mu?
@tayfundogan6068
@tayfundogan6068 Жыл бұрын
💯
@hediyeozcelik9710
@hediyeozcelik9710 11 ай бұрын
Hem içkin hem aşkın olma durumu olamaz mı?
@bahadrergintan1988
@bahadrergintan1988 Жыл бұрын
Araya alınan reklamlar dağıttı beni...
@reyhan3214
@reyhan3214 Жыл бұрын
Hallac-ı Mansur'un "En'el Hak" sözünü hatirlatti... sirf bunu dedigi icin, idam edilen bir düşünür... cagin otesinde bir kafada olmak, cezalandırılmasına sebep olmuş ne yazik ki😢
@hikmetbey5321
@hikmetbey5321 Жыл бұрын
Hallac-ı Mansur ben tanrıyım demedi, hak bende zuhur etti demek istedi. Yanlış anladılar. Düşünür değil, evliya !
@doganturker5257
@doganturker5257 9 ай бұрын
Tanrı, aşkın ve içkin olan asli prensiptir. Zıtların kesiştigi noktadır.
@hakanberdogus
@hakanberdogus Жыл бұрын
Tanrılık, her şeyin denge içerisinde dönüşmesidir. Her şey ondan geliyor, düşüncelerimiz, hayallerimizin bile madde karşılığı var. Çokluk alemindeyiz dolayısıyla direkt ben Tanrıyım denildiğinde bu olmuyor, Hallacı Mansur gibi yanılgıya düşünülür. Vahdeti Vücut gibi bir kavram bu, aynı düşüncenin farklı görüşlerde tezahürü.
@emremer2
@emremer2 Жыл бұрын
"shiva shambo" diye arayın ve dinleyin.. pişman olmazsınız..
@CengizTopcu-cp9ho
@CengizTopcu-cp9ho Жыл бұрын
Benim en çok merak ettiğim konu evrende bizden başka medeniyetler canlılar varmı trilyonlarca galaksi var her galakside yüzlerce milyar gezegen var 🤔
@karlito.lll.
@karlito.lll. Жыл бұрын
İçginlik ve aşgı lık bir yanilsama olabilir mi?
@mahiryilmaz7308
@mahiryilmaz7308 3 ай бұрын
Bir nur idim sığmadım kendime patladım , balık oldum önce Derya Derya dolandım insan sıfatına bu yoldan geldim , 1300 yunus Emre . Bing bang . Büyük patlama ilk canlı suda var oldu balık türleri karaya ayak uydurdu ve hayat oluştu .
@justfunjust
@justfunjust 3 ай бұрын
13:33 -----) The Oscillators • Track suit
@uykucusirin7004
@uykucusirin7004 Жыл бұрын
İslam inancı na göre Allah ezeli ve ebedi ,zaman ve mekan dan münezzeh Allah daima vardı Allah tan başka her şey ,zaman ,evren ,canlı ve cansız her şey Allah tarafından yaratıldı .Allahın ilmi ve bilgisi ve gücü sonsuz tekrar ediyorum sonsuz Allah hep vardı ebed te ve hep vardır ebediyette eksilmez ve çoğalmaz varlıgı daimi dir ,yok iken var olmadı var iken yok olmaz var eden ve yok eden Allahtır .Erkeklik ve dişilik Allahtan uzaktır .Eksikli ve noksanlık Allahtan uzaktır .Allah pelin Hanım ın bu video konuşması yapacagını Ezelde bilen dir benim bu yorumu yazacagımı ezel de bilendir.Kısaca Allah ve yarattıkları var ve yarattıklarının her bir zerre sine hakimdir izni olmadan yaprak ağaçtan düşmez .Allah size şah damarınızdan daha yakın dır .Kuranda geçen bir Ayet tir .Ayetten çıkan mana açıktır Allah sizin bedeniniz e her yerine ilmi ve kudretiyle hakim izni olmasa kalp çalışmaz nefes alamazsın insan iradesi dişında çalışır organlar kimse kalbini durduramaz dur dese durmaz az dinlen kalbim dese kalb durmaz .Biz daha dünyada yok iken portakalda vitamin sperm ,rahimde celin olmadan hatta portakal bile yok iken .Allahın ilminde vardık...
@firenze3120
@firenze3120 Жыл бұрын
Pratikte overthinking fakat teorik bilgide zayıf birisi felsefeyi hayatına nasıl tatbik edebilir? Bu konuda bir bilen olarak teorik bilgiye ulaşmanın yönlerini paylaşır mısınız. Teşekkürler.
@xooos00
@xooos00 Жыл бұрын
Ben de aynı seyden muzdariptim, şöyle yapmistim felsefenin temelinde araştırdığı alanların konu başlıklarında kendilerine ait soruları oluyor. Bu soruları araştırdıkça karşına terimler çıkacak zaten zamanla 'zaten ben de böyle düşünüyordum demek ki bunun bir adı varmis' diyecek seviyeye geleceksin, temel terimleri kavradiktan sonra felsefik kitapları okuyunca zorlanmayacaksin orada en azından başlığını görüp tanıyacagin konuyu kitaptaki terimleri de öğrenerek bilgini katlayacaksin.
@muratkoc7792
@muratkoc7792 Жыл бұрын
Evrende doğa yok ama galaksiler var Her şeyi yaratan ve hepinizden haberi olan hakkıyla duyan ve gören Allah a sonsuz Hamd olsun ❤
@asyeshn
@asyeshn Жыл бұрын
Bu videodan anladığın bu mu?
@Vefedoggan
@Vefedoggan 3 ай бұрын
​@@asyeshn Amaçları düşünmek değil tebliğ etmek
@yalcinuslu9833
@yalcinuslu9833 Жыл бұрын
O bu şu nun dedikleri bizim için bir yere kadar yorum niteliğinde kalıp kendi deneyimlerimizle denklemi çözüp bir şeyler ortaya koymamiz lazım ki amacımıza ulaşmış olalilim
@liqbtycrcfyn
@liqbtycrcfyn Жыл бұрын
sinan canan röportajından sonra Caner Taslaman ile röportaj bekliyoruz hocam kolay gelsin..
@AnarMaharramov-f1q
@AnarMaharramov-f1q 6 күн бұрын
Doga Tanrinin ruhudur. " Allah ruhundan üfüledi insana .." Jer üzüne ruhundan üfüledi ve yaşam başladi. Bu " Ruhdan" her dinde konuşulur. Dogada her şey yaranir ve her şey yox olur. Darvin de onu söyler. Tanrinin ruhu ! Yalniz o ruh olan yerde hayat var. Evrem Tanrinin yaratma elmlerinden biri.
@azmidalyan7772
@azmidalyan7772 Жыл бұрын
Big Beng evrenin dışında Bir yaratıcıya işaret etmiyor mu? Kuran da 21:30 ve 51:47. ayetleriyle buna işaret eder.
@mahiryilmaz7308
@mahiryilmaz7308 3 ай бұрын
Bir okyanus a bir damla su katarsan onu bulamazsın çünkü özüyle birleşir , yani o damla o okyanusa aittir buharlaşmış yükselmiş soğumuş özünü görmüş ve ona geri dönmüştür , her şey bir bütünden çıkmiş ve bütüne dönecektir , .
@aLeeqxw
@aLeeqxw 3 ай бұрын
Dilozof çok iyiymiş asdkfsdkasgfkvh
@cesurkaratas8111
@cesurkaratas8111 Жыл бұрын
Sizin ilginç, anlam karmaşası kelimeleriniz var. “Varda Kalmak” v.b. Alın bir tane daha. “Mümkün Tek Tanrı Doğanın Kendisi” Neden “Doğa, Mümkün Olabilecek Tek Tanrıdır” değil? Elbette Türkçe’yi katletmediği sürece herkes dilediği gibi istediği kelimeleri kullanabilir. Düşüncelerini ifade edebilir. Aslında benim sormak istediğim ve düşüncenizi merak ettiğim başka bir konu var. Üst Akıl ( Paganizt İblisin uşakları) hakkında ne düşünüyorsunuz? Bunu açıklamam gerek. Bilinen Paganizm’den bahsetmiyorum elbet. Özellikle Masonların, dünyayı kaosa sürükleyen, yöneten Üst Akıl’dan bahsediyorum. Bu grup dünyayı negatif boyutta tutmak için korkuyu pompalayarak kargaşaya, savaşlara, kaosa sürüklüyorlar. Çünkü negatiflik insanın frekansını düşürür. Böylece insanları inançsız, cinsiyetsiz bir kölelere çevirmek istiyorlar. Düşünmeyen, sorgulamayan, sadece arzularının peşinden giden mongollara çevirmek istiyorlar.
@NERSET-ee6xg
@NERSET-ee6xg Жыл бұрын
insan tanridan once aynaya. bakip. ben neyim? diye sormali. BEN dedigin sey ne ?
@enderuslu725
@enderuslu725 Жыл бұрын
Hem içkin, hem aşkın!
@duygu4131
@duygu4131 Жыл бұрын
Düşüncelerim beynime sığmıyor
@ahmetdunyal7860
@ahmetdunyal7860 Жыл бұрын
Anlayamayacağın konuları mantığa sıkıştırıyorsun. Mantığa o kadar da güvenme bence. Bilmediğimiz çok şey var. Mimikleri de hâlâ terk etmedin konuşurken. Felsefeci rol yapar mı?
@WeirdoPsikopat
@WeirdoPsikopat Жыл бұрын
Her şey illüzyondur. Evrenin metaforlarında yaşıyoruz.
@ekremalkan8126
@ekremalkan8126 5 ай бұрын
Ateizm bile daha duruşludur. İnanmazsın ya da tanrıya inanıyorsan kitabı doğru düzgün okursun tanrının doğa olmadığını anlarsın bu panteizm saçma bir pozisyon alma. İnanıyorsan kitabı doğru düzgün oku diyorum bu insanlara
@arslanism1
@arslanism1 Жыл бұрын
Temel soruların cevapları bilinebilir mi bilinemez mi o bile bilinmiyor. Kısaca bilinebilir değil. Herkes kendi aklına yatana inanıyor.
@mujdeli_raxeria
@mujdeli_raxeria Жыл бұрын
bazıları da çıkarlarına yatana
@aytacsenol5492
@aytacsenol5492 Жыл бұрын
"O'nun benzeri yoktur" âyet-i kerîmesi yanlış (yüzeysel) anlaşılıyor. Çünkü âyetin devâmında "işitendir, görendir" buyruluyor. Fakat Bütün canlılar işitiyor ve görüyor. O hâlde âyet'i kerîme, her canlının O'nun ile (Allah ile) işittiğini ve gördüğünü ifâde ediyor. Ve âyet-i kerîme, Hakk Teâlânın Kâinâttan ayrı olduğunu değil, Bilakis Varlığın kendisi olduğunu (Vahdet-i Vücûd) Belirtiyor.
@pelindilaracolak
@pelindilaracolak Жыл бұрын
Bu yorum bana şunu hatırlattı. Bu videonun kaydından sonra bir gün Bakara Suresi’ne bakıyordum, 28. Ayet dikkatimi çekti. Diriltme-Öldürme-Diriltme-Öldürme Döngüsü ve “Ona dönecektir” ifadesi. Panenteist bir İslam yorumu pek mümkün geldi. Hatta Upanişadlarla da benzettim. Sonra zaten böyle bir yorumu var Tasavvuf dedim. Sonra Hint felsefesi bitsin de, tasavvuf araştırmalarına girişeceğim dedim. Özetle sufizme dair bilgim çok kısıtlı şimdi yorum yapmam doğru olmaz. Ama vakti gelecektir.
@aytacsenol5492
@aytacsenol5492 Жыл бұрын
Kur'ân, Bir vahdet-i vücûd kitabıdır.
@sinemozyurek2667
@sinemozyurek2667 Жыл бұрын
​@@pelindilaracolakpelin hanım tasavvufu araştırmanızı öneririm tasavvufun kendine özgü çekiciliği var
@aytacsenol5492
@aytacsenol5492 Жыл бұрын
​@@pelindilaracolak Zâten O'nun varlığı içindeyiz İstisnâ'sız her mahlûk, her insân O'na kulluk ediyor. Zâten Her şey O'dur. O'ndan geldik ve O'na gidiyoruz. Aslında Kâinat her sâniye ölüyor ve diriliyor, her ân O'ndan geliyor O'na gidiyoruz (İzâfî yokluktan varlığa doğuyoruz) Her ân ki ölümden farklı olarak insân için bütüncül bir ölüm de var tabiiki âyet, daha çok bunu kastediyor. Zikrettiğiniz âyetle birlikte bu yazdıklarımın çelişkili olduğunu düşünebilirsiniz Fakat biraz daha konu açıklanırsa çelişki olmadığı görülebilir. Meselâ Herkes kul'dur derken Kastedilen şey, Her varlığın Hakk'ın muhtelif isimlerinden birinin kulu olduğudur. Meselâ şeytân bile O'nun Müzill ve mudill isminin mükemmel kuludur. Her isimde Hakk'ın Zât'ı gizli olduğundan. Şeytân bile zarûrî olarak O'nun kuludur. Ama şeytân, Rahmânın kulu değildir. (O'nun (Rahmânın) kulu değildir) Fakat ölünce herkes O'na döndürülecek Buradaki O, Rahmân olan Melik olan Allah'tır. Dünyâda iken ise yine O'ndaydı ama diğer isimlerine dönüyor ve Günâh hâlinde veyâ kötü fiiller içindeyken bile o farklı isimlerin kulluğu içindeydi. O'na kulluktan çıkış mümkün değildir. Fakat İnsân için önemli olan, Rahmân olan Allah'a kul olabilmesidir. Bu çok özet açıklamalardan konuyu anlamak da çok zordur ama Hiç bir açıklama yapmamaktan daha iyidir diye düşündüm.
@omeraydin9640
@omeraydin9640 Жыл бұрын
İşte o o doğa da tanrıyı görüyorum hücrelere kadar İçinde
Filozofların "Mecazi" Tanrısı: Tanrı Vardır ama Felsefi Anlamda
27:20
Pelin Dilara Çolak
Рет қаралды 39 М.
TANRI VAR MI? Teizm, Deizm, Panteizm, Agnostisizm, Ateizm | Din Felsefesi 1
43:42
💩Поу и Поулина ☠️МОЧАТ 😖Хмурых Тварей?!
00:34
Ной Анимация
Рет қаралды 1,9 МЛН
Офицер, я всё объясню
01:00
История одного вокалиста
Рет қаралды 3 МЛН
Bike Vs Tricycle Fast Challenge
00:43
Russo
Рет қаралды 97 МЛН
А ВЫ ЛЮБИТЕ ШКОЛУ?? #shorts
00:20
Паша Осадчий
Рет қаралды 9 МЛН
Ateistin Beyni ve Dindarın Kalbi
35:54
Portal
Рет қаралды 729 М.
Spinoza'da Panenteist Tanrı Tasavvuru - Mustafa Öztürk
46:45
Mustafa Öztürk Arşivi
Рет қаралды 140 М.
Nasıl Mutlu Bir Yaşam Sürebiliriz? Felsefi Bir Formül
33:12
Pelin Dilara Çolak
Рет қаралды 114 М.
Teleolojik Argüman: EVRENİN TASARIMCISI KİM? | Din Felsefesi 5
21:39
Pelin Dilara Çolak
Рет қаралды 106 М.
YA ZAMAN DÖNGÜSEL İSE? Zaman Kavrayışımızın Sonuçları
31:19
Pelin Dilara Çolak
Рет қаралды 127 М.
Tanrı | Felsefe Tartışması - Sinan Canan Vs Diamond Tema
1:12:42
Cüneyt Özdemir
Рет қаралды 4,2 МЛН
💩Поу и Поулина ☠️МОЧАТ 😖Хмурых Тварей?!
00:34
Ной Анимация
Рет қаралды 1,9 МЛН