Dina fysik och matematik video har räddat mina betyg. Tack för tiden du har lagt på videon.
@TomasSverin9 жыл бұрын
Rodiacreed Jag är glad att mina videos kan vara dig till hjälp
@iiolomg10 жыл бұрын
Herregud vad bra du förklarar! Tack så jätte mycket, jag kommer lätt få A i Fysik med din hjälp!
@TomasSverin10 жыл бұрын
iiolomg Tack för din kommentar!Jag blir glad över att du uppskattar mina videos och jag hoppas de kan vara dig till hjälp.
@potatojam65197 жыл бұрын
Äntligen någon som förklarar elektronvolt! Har undrat över det i ett halvår nu!
@Sunnyclearing7 жыл бұрын
Dina videon är en stor hjälp! Tack!
@Salkron10 жыл бұрын
Klockrent! Hade jag haft dig som majje när jag gick i plugget skulle jag antagligen inte behövt läsa in fysiken så här i efterhand. Kan bara tacka o bocka för allt arbete du lägger ner på dessa toppen genomgångar. Din hjälp har varit ovärderlig!
@TomasSverin10 жыл бұрын
Orbendal Tack för din kommentar! Jag är glad att mina videos kan vara till hjälp!
@hobbyelectronics760010 жыл бұрын
Järklarns vad bra. Börje Sundvall kvalitet på denna.
@mesganaanday76118 жыл бұрын
Tack så mycket du är väldigtbra
@auguststromblad4014Ай бұрын
hej! i min formelsamling står det att protonens massa är 1,672622 x 10⁻²⁷ kg och du visar 1,00727u?
@galis8610 жыл бұрын
En fråga! Har du inte räknat en isotop när du räknade Be? Enligt min formelsamling så är Be stabil (100 procentuell förekomst) när sin Nuklidmassa är 9,0121821. Tack för super bra videos!
@densista11602 жыл бұрын
Jag tycker det är lite konstigt, då bindningsenergi är energi, borde det innebära att atomen väger mer än fria partiklar. Har fria nukleoner mer energi än de sammansatta nukleoner?
@arashmokhtari10737 жыл бұрын
jätte bra video!! 13.20: vad händer med c^2 när du ska multiplicera det med m? förstår att du gör om enheten u till ett värde uttryckt i MeV istället, men betyder detta att man ej ska multiplicera med c^2??
@TomasSverin7 жыл бұрын
Massa kan ses som energi, och då kan man använda sig av omvandlingsfaktorn att 1 u = 931 MeV för att beräkna hur mycket energi en viss massa motsvarar, det går givetvis att omvandla massan till kg och använda sig av Einsteins berömda formel E=mc^2
@arashmokhtari10737 жыл бұрын
okej, Så för att använda Einsteins formel så bör man ha massdefekten i kg?
@TomasSverin7 жыл бұрын
Det stämmer, massan ska vara i kg och hastigheten i m/s, detta kommer att ge energin i J
@sebbeballrog62055 жыл бұрын
Jag har kollat på nästan alla dina klipp och är väldigt tacksam. Stort tack, men du kan vara rätt så utmanande för eleverna eftersom du inte alltid förklarar hur du kommer fram till ett resultat. Det här kan vara extra pedagogiskt men också irriterande. 🙂🙏
@TomasSverin5 жыл бұрын
Tack för din kommentar! Jag är glad att mina videos kan vara till hjälp, dock så är jag nyfiken på vad di menar med att jag inte alltid förklarar hur jag kommer fram till ett resultat. Är det möjlighet att ge något konkret exempel på detta?
@sebbeballrog62055 жыл бұрын
@@TomasSverin Äh det är bara små grejer egentligen som skulle kunna förtydligas som t.ex. vid 8 minuter i den här videon så visar du inte divisionen som ger elektronvolt av joule. Du är väldigt duktig och jag uppskattar dig verkligen, vill inte låta nedlåtande på något vis!
@TomasSverin5 жыл бұрын
Tack för att du gav mig ett konkret exempel. Är alltid intresserad av att förbättra mina videos så jag uppskattar positiv kritik.
@Ponduus7 жыл бұрын
På sista exemplet du gör: Beräkna för nukliden, på fråga B) när du ska räkna ut bindningsenergin visar du, E=mc^2, men glömmer du inte ljusets hastighet (c^2) i uträckningen ? 1u=931,5 och din uträckning visar, E=0,06054x931,5 ? Vart tog c^2 vägen? :)
@TomasSverin7 жыл бұрын
Massa motsvarar energi enligt formeln E=mc^2 Massa på 1 u motsvarar energi på 931,5 MeV, vilket innebär att massa på 0,06054 u motsvarar energi på 0,06054 * 931,5 MeV
@Ponduus7 жыл бұрын
Okej då förstår jag, tack!
@TomasSverin10 жыл бұрын
Che quebarra: Jag använder mig av nukliden Be-8, som är en isotop till Be-9. Be-8 är en så kallad syntetisk radioaktiv isotop, dvs den förekommer inte i naturen ut framställs i laboratorium.
@inYourfacee27 жыл бұрын
Tar man inte kärnans totala massa, alltså protoner+neutroner+elektroner minus nuklidmassan för att få ut massdefekten?
@TomasSverin7 жыл бұрын
En atomkärna består enbart av protoner och neutroner, elektroner ingår inte i kärnans massa. För att få fram massdefekten så vill man veta masskillnaden mellan kärnans beståndsdelar när de är i fritt tillstånd och kärnmassan (dvs när kärnans beståndsdelar är bundna till varandra, här ingår inte elektronmassan)
@Eggdad7 жыл бұрын
Tror min lärare har sagt samma sak, men det verkar ju vara fel :p
@TomasSverin7 жыл бұрын
I formelsamlingar anges vanligen nuklidmassan (massan för en neutral atom och då ingår elektronerna) och då måste man subtrahera med den totala massan för elektronerna för att få fram atomkärnans massa. Detta innebär att om man tar hela atomens massa (protoner + neutroner + elektroner) och subtraherar med nuklidmassan så får man massdefekten.
@Eggdad7 жыл бұрын
Ah nu förstår jag, ty
@nirre46015 жыл бұрын
en proton i väteisotop säger att det finns en elektron. Men behöver vi inte räkna med elektrones vikt också? Isf blir massan vid fri form hos biståndsdelar lite större. Nu kanske elektronvikt inte spelar något roll då det är alldeles för liten. Men spelar det något roll om vi tex har en atom med många protoner? För då har vi många elektroner. Då måste massan öka?
@TomasSverin5 жыл бұрын
Vid beräkning av massdefekt och bindningsenergi så är det kärnmassan som vi räknar med, men i tabeller anges vanligtvis nuklidmassan, vilket är nuklidens hela massa (kärnmassa + elektronmassa)
@stash11428 жыл бұрын
Klockren!
@atosh34094 жыл бұрын
Massdefekten, ingår inte elektrons massa oxå???
@TomasSverin4 жыл бұрын
Nej, vid beräkning av massdefekten är det enbart atomkärnans beståndsdelar som man använder (protoner och neutroner)
@amala14886 ай бұрын
@@TomasSverin i någon annan video såg jag att de inkluderar elektrons massa fatta ej blir förvirraD?
@TomasSverin6 ай бұрын
@@amala1488 Man får skilja på nuklidmassa och kärnmassa. När det gäller nuklidmassan så ingår även massan på elektronerna. Nuklidmassa = Kärnmassa + Elektronmassa
@hannakarlssonnystrom85185 жыл бұрын
tja tja, utan dig hade det nog blivit f i både matte o fysik! Har kursprov i övermorgon och det ser lovande ut än så länge!!