Dag Harold, wat ben ik blij dat ik je gevonden heb. Een fantastische video is dit, allemaal heel goed uitgelegd. Proficiat hiervoor en heel hartelijk dank.
@martinhendriks45832 жыл бұрын
Super helder verhaal, een genoegen om te volgen omdat het zo systematisch en helder wordt uitgelegd! Complimenten.
@tonvanderreijken4380 Жыл бұрын
Fantastisch goede video. Fijn om je ervaringen met Victron apparatuur te horen. Dank om deze te delen !
@alexangenent Жыл бұрын
Duidelijk en helder verhaal! Niet voor de gewone dhz, maar met E achtergrond volledig te volgen.
@BadBoy.NL.1964 Жыл бұрын
Thanks... heb altijd moeite met het opnemen van dit soort informatie. Maar deze kon ik goed volgen en zal binnenkort actueel kunnen worden. Mijn eerste batterij ligt reeds in de garage. Nu nog de moed verzamelen om het te installeren/laten installeren.
@audvidmediavanbergen95342 жыл бұрын
Erg goed uitgelegd, duidelijke tekeningen en goed onderbouwde adviezen. Hier kan ik verder mee. Dank je!
@tijdrovers682 жыл бұрын
tjonge, wat kun je dit goed en duidelijk uitleggen! complimenten
@johnjeephilux2 жыл бұрын
Super.....er is mij nu zeer veel duidelijk geworden over die Victron setups. Ik zou je nog een duimpje extra moeten kunnen geven.👍
@petervanderbel7276 Жыл бұрын
Mooi dat deze filmpjes bestaan, super uitgelegd. Ik heb alleen een situatie die niet behandeld wordt: een solaredge se 1500(schuur) en solaredge se 2000(zolder) op 2 aparte groepen naar de meterkast. Graag zou ik een mooi accupakket(10-15Kwh) op zolder plaatsen tussen de meterkast en de solaredge, om te gaan handelen met een dynamisch contract(niet omdat ik verwacht er rijk van te worden, maar tja hobby i.c.m. domoticz:)). Ik wil liever geen nieuwe kabels trekken naar zolder, dus ben me bewust dat ik het moet doen met 3680 watt bij 16a en evt 4600 watt bij 20A. Ik snap ook dat ik een energiemeter van victron nodig heb, omdat die anders niet kan weten wat er in - uit het grid gaat. Waar het moeilijk gaat worden is om de victron niet meer terug te laten sturen naar de meterkast als bv. 4600 w. Is dit mogelijk? Welke multiplus raad je me aan? de 48/3000/35 heeft bv al een piekvermogen van 6000 w? Is het mogelijk om het totaal wat terug geleverd wordt op de ingang te begrenzen? Mijn voorbeeld is sessy.nl, maar hiervan vindt ik de opslag te klein en als ik er meerdere van zou moeten nemen te duur.
@HHalewijn Жыл бұрын
Je kunt zowel de ingang als de uitgang begrenzen. Maar hoewel de piek van de MP3000 6000 Watt is, is dat een waarde die maar 10-20 seconden gehaald kan worden. Je moet rekenen met 80% vd capaciteit bij vol continue. Dus 2400 Watt. Als je de opgetelde vermogens van je PV wilt halen is de MP5000 dus beter.
@HansKeesom Жыл бұрын
Opslag zonder panelen kan wel maar dan doe je dat alleen om de volgende redenen : - overbrugging stroomuitval - piekshaving zodat je een lagere aansluiting kunt gebruiken Uiteraard, als het kan, gooi je dak vol met zonnepanelen! 8:16 zou en mag dit hele plaatje, behalve dan de inverter en zonnepanelen, ook in een meterkast kunnen worden geintegreerd? Ik heb nog een vrij oude stoppenkast in mijn meterkast en zou bij vervanging daar graag een dergelijk systeem monteren zodat mijn hele appartement beschermd is tegen stroomstoringen. 21:40- je zou natuurlijk gewoon maar een deel van je panelen kunnen verplaatsen van de inverter naar een mppt. Als dan de stroom uitvalt dan krijg je accu nog wat stroom, wellicht genoeg om de stroomstoring te overleven. Voordeel is dat je investering in mppt-laders beperkt blijft.
@slagsleutel2 жыл бұрын
Goed verhaal. Zo'n uitleg zoek ik al jaren. Heb geen panelen helemaal niks maar gewoon interesse hoe werkt dat nou. En is het echt wel rendabel voor de kleine beurs of toch echt een hobby. Kan je aub ook vertellen hoe het in de wintermaanden gaat of per seizoen. Hoe minder daglicht hoe meer energie je verbruikt maar ook minder opwekt. En dan die slimme meter die je voor je opgewekte energie minder laat ontvangen dan je betaalt voor je energie van het net. Ga zo meer filmpjes van je bekijken maar dan heb ik het vast op '"schrift" wat ik wilde vragen :). groet !!
@nilsrienmeijer3738 Жыл бұрын
Super uitleg .dank je wel. Wil dit ook gaan aanleggen en maakt het een stuk duidelijker .
@sjorshuit27752 жыл бұрын
Hartelijk dank voor deze duidelijke informatie , klasse.
@pjoi65262 жыл бұрын
Dank voor de duidelijke video's. Toch wel veel nieuwe dingen van je geleerd de laatste tijd. Dat het met 1 multiplus niet mogelijk is om over de 3 fasen te balanceren klopt volgens mij niet helemaal. Op het moment dat je de 3 fase electriciteitsmeter aansluit op je GX device is het mogelijk om met 1 multiplus je totale vermogen op de 3 fase op 0 te houden (zolang dit totaal lager is dan het max vermogen van je multiplus). Zit je victron op fase 1 dan zal hij meer terugleveren aan het grid op fase 1 om je verbruik op fase 2 en 3 te compenseren. Je gebruikt dan inderdaad de grid als verdeeldoos voor je vermogen maar vooralsnog vinden de netbeheerders dat prima (je doet dit tenslotte met een 1 fase PV systeem ook). Zie ook hoofdstuk 7.2 van de installatiehandleiding ESS van victron. Dit scheelt wel flink in de aanschafkosten van een dergelijk systeem omdat de meeste huizen inmiddels een 3x 25A aansluiting krijgen/hebben.
@HHalewijn2 жыл бұрын
Klopt wat je zegt. Maar vermoedelijk is 1 mp niet jn staat om dan volledig te balanceren. In ieder geval niet als je redelijk wat verbruikers hebt. En waarom zou je 1 mp nemen als je 3 fasen hebt? Ik zie daar maar weinig toegevoegde waarde in.
@pjoi65262 жыл бұрын
@@HHalewijn klopt anders dan dat een MP niet goedkoop is en je toch met 1 MP van 4000W een flink deel van je stroom zal kunnen balanceren via de accu. Inderdaad niet alles.
@MrITsmurf2 жыл бұрын
1 MP voor één fase is in mijn optiek een goede oplossing voor een backup situatie waarbij de essentieel loads gewoon gevoed worden vanuit de batterij. Moet de batterij alleen niet volledig leeg getrokken worden anders start de MP niet meer op.
@mischadebrouwer98552 жыл бұрын
Geweldig! Na het zien heb ik ook de installatie en ontwerp handleiding van Victron gedownload van hun site om het nog eens rustig na te lezen.
@roberteningrid9982 жыл бұрын
Hi Harold, wat een interessante informatie! Het is zo gaaf als je onafhankelijker kunt zijn en meer opslagcapaciteit kunt genereren :) Wij doen het op kleine schaal met onze camper, met 3 zonnepanelen, een Superb epsilon accu en Victron blue solar en NDS smart in omvormer. Dat vinden wij al top! Wat jij laat zien is next level :) Gr. van Robert & Ingrid (gasten van het huisje
@HHalewijn2 жыл бұрын
Hoi Leuk wat van jullie te horen. Veel plezier met de Camper
@eloyschoorl7 ай бұрын
Compliment over de uitleg, dank!
@gielklaver3473 Жыл бұрын
Even dit , Hulde . wat een goede uitleg . en het past . in het denkhoofd . ,( van PIPO ) Ik ben een Hoom Energie deskundige geworden. Maar mee gestopt omdat het alleen maar formulieren maken is . Mijn PV 16 stuks 4400 . (2013) , Na 5 jaar was het al positief , Ik heb de Batterij voeding al lang in beeld . en dat het bij afbouwen . nuttig is . wat je aan info geeft , kortweg JA. > Ik blijf je volgen via 77 jaar jong en en begin een 0 energie huis zelf gemaakt ( Fins ) en ooit verhuisd. naar een ander deel van het industrie gebied .. Met een groet Giel Klaver . Buren ( Gld )
@killykilroy5 ай бұрын
Aanvulling: in de multiplus ii kan je de maximale laadstroom gewoon instellen.
@JanG-bq3qv Жыл бұрын
Heel duidelijk uitgelegd. Hier heb je wat aan.
@JanG-bq3qv Жыл бұрын
Hallo Harold is er ook een mogelijkheid een iets uitgebreidere vraag te stellen betreffende de Multiplus 2? wellicht via mail of iets dergelijks?
@HHalewijn Жыл бұрын
Stuur een email en ik zal kijken wat ik kan doen
@PhilippeCJR2 жыл бұрын
In de zomer heb ik trouwens de accu uit. Elke teveel teruggeleverde kwh brengt 61 tot 81 cnt op. Dat is bij mij soms 500 euro in een maand als juli. In 1.5j heb ik zo de hele solar investering terugverdiend. Voor zo ver terugverdientijd interessant is. In de winter ga ik wellicht naar Tibber, en dan in het goedkoopste uur in de nacht de accu laden. Daarmee kom ik vaak de dag wel door, met ietsje zon.
@frits1832 жыл бұрын
Welke leverancier geeft 60 cnt, ga ik daar heen als mijn contract afloopt 🤗
@PhilippeCJR2 жыл бұрын
@@frits183 heb al 81cnt en innova 91cnt... gewoon zoeken he
@kees35610 ай бұрын
En een jaar later - 7 cent
@rnjverkerk Жыл бұрын
Beste Harold, bedankt voor de erg duidelijke en gedegen uitleg van dit systeem. Bij “Basis ESS nacht” (vanaf 11:50) leg je uit wat er gebeurt als het totale verbruik hoger wordt dan wat de ESS kan leveren. Hierbij is het systeem ingesteld om in principe het nodig vermogen uit het ESS te halen en alleen als er mee nodig is dan wat het ESS kan leveren energie van het grid te kopen. Kan dit ook andersom ingesteld worden? In principe levert het grid het nodige vermogen, tenzij dat meer wordt dan wat het grid kan leveren (in mijn geval 3x25A). Dan levert het ESS het extra vermogen om de piek op te vangen. Doordat ik van het gas af ben heb ik in de winter een redelijk basis verbruik voor het verwarmen van het huis. Als ik dan in de werkplaats machines gebruik heb ik pieken waarbij tijdelijk meer dan 25A nodig is op één of meerdere fase. In plaats van een netverzwaring aan te vragen (waarvan ik niet weet ok ik die überhaupt kan krijgen) kan ik de kosten daarvan ook investeren in een ESS en daar ook de andere voordelen van gebruiken.
@HHalewijn Жыл бұрын
Ja dat kan ook. Je kunt bijvoorbeeld een waarde 15.000 ingeven. Alles erboven wordt dan uit de batterij gehaald, komt de gemeten waarde onder de 15.000 dan zal de batterij weer geladen worden. Dit is peakshaving op het grid setpoint. Je kunt ook een current limit instellen als je alle verbruikers achter het ess hebt gekoppeld. De current limit wordt dan bewaakt. Er wordt dan energie bijgeleverd boven de current limit. Dit vereist de setting peakshaving in het ESS menu.
@panlomito Жыл бұрын
Met een accu heb ik vrijwel geen netstroom meer nodig (ca. 10-20 kWh per maand). 's Morgens eerst de accu opladen tot zo'n 50% en dan om ca. 10:30 uur helemaal los met vaatwasser, wasmachine, wasdroger, elektrische boiler en airco's om zoveel mogelijk zonnestroom direct te verbruiken. Ondertussen laadt de accu rustig door op een laag pitje om zo rond 17:00 uur op 100% acculading te komen. Daarna doet de zon niet zoveel meer en begint het avond- en nachtgebruik op de accu. Afhankelijk van de hoeveelheid airco's (0-4) houden we 's morgens nog net wat acucapaciteit over maar bij meerdere airco's gaat het acculichtje in de vroege morgen uit en schakelt het systeem automatisch over op netstroom voor enkele uren. Maar het verbruik is dan minimaal. Vanaf 08:00 uur worden de zonnepanelen weer actief en schakelt het systeem weer automatisch terug naar eilandgebruik. En dit herhaalt zich elke dag van het jaar. Investering 25K terugverdiend in 5,2 jaar. Geen BTW-teruggave, geen salderingssubsidie/terugleververgoeding nodig en daarmee vrijwel geheel onafhankelijk van netstroom. Misschien de accu uitbreiden en dan de aansluiting opzeggen. Maar hier op Curaçao betaal je geen vastrechtkosten, geen opslag duurzame energie, geen energiebelasting en geen BTW over al die belastingen zoals in NL. De enige opslag is een meterhuur van € 0,25 per maand. En daarom is mijn maandelijkse energierekening € 5-10 aan stroom all-in. Die extra accu is dus niet rendabel.
@bergkoen Жыл бұрын
Beste Harold, super filmpje weer! Ik heb mijn vraag verplaatst naar een ander filmpje van jou, het past beter bij dat onderwerp.
@JaccoVos-f3d5 ай бұрын
net wat ik zocht.... dank je wel
@markversteeg2077 Жыл бұрын
Een enkelfase Victron ESS kan weldegelijk gebruikt worden op een 3 fasen grid, alleen moet je de installatie wel voorzien van een 3 fase grid meter, in Nederland salderen we het gebruik over de fases intern in de kWh meter
@HHalewijn Жыл бұрын
Klopt. Wij leveren af en toe ook enkelfase Multiplussen voor een 3-fasen netwerk. Op de groei zegmaar.
@Jean-ClaudeVanHerrewege Жыл бұрын
drie vraagje net is 400V+N welk type energiemeter en welk type omvormer heb ik nodig (3 stuks Multiplus II 48/3000/35-16?) welk type batterij van U video met schema heeft mij de oplossing gegeven. van mijn installatie nog juist het juiste type
@edwardvanhazendonk2 жыл бұрын
Mooi en duidelijk verhaal en inderdaad soms kun je prima inkopen of naar het net verkopen. Je kunt nooit genoeg capaciteit hebben voor de maand Januari
@johnverbruggen10 ай бұрын
Super video Harold! Dank. Wanneer je je PV panelen DC aansluit middels een Victron MPPT tracker, is het dan niet mogelijk om zonnestroom terug te leveren naar het grid wanneer de accu's vol zijn? Je geeft aan dat Victron dan de PV's reduceerd of uitschakeld. Als dat zo is, is dat wel jammer.
@HHalewijn10 ай бұрын
Allebei kan. Normaal lever je natuurlijk terug maar bij negatieve prijzen laat je teruglevering door DynESS afschakelen.
@basa154913 күн бұрын
Hallo Harold, bedankt voor deze hele duidelijke video! een vraagje, met een drie-fase aansluiting, en dus 3x de multiplus, kan je dan ook 3x 4000Wp PV systeem hebben?
@HHalewijn12 күн бұрын
Ja.
@jacoinjacoin62332 жыл бұрын
Duidelijk verhaal……👌. Wat vindt jij van de thuisbatterijen van het nieuwe Nederlandse merk Sessy…? Hoe kijkt het oog van de vakman hier naar, is het de juiste kwaliteit? Lijkt mij een mooie all in oplossing. Mijn dank…
@HHalewijn2 жыл бұрын
Ik geef het een goede kans. Ik ken de gebruikte techniek natuurlijk niet maar wat ik er van gelezen heb zou het kunnen voldoen.
@jacoinjacoin62332 жыл бұрын
@@HHalewijn dank voor de reactie……
@ceesdegeus4985 Жыл бұрын
@@HHalewijn Ik heb gelezen dat het rendement van de Inverter van Sessy maar 90% is.
@HHalewijn Жыл бұрын
@@ceesdegeus4985 dat is niet zo vreemd. door de extra conversie van AC-DC en weer terug is dat redelijk normaal en ook wat ik bij Victron wel meet.
@RonDeGroen10 ай бұрын
Helder en lekker to the point uitleg. Nu vraag ik mij af kan hij dat kunstje anders om. Met hij bedoel ik de viktron multi plus. Stel mijn drie fase ouderwetse warmtepomp, zonder inverter, slaat aan en ik heb een 3*25 ampere aansluiting.De pomp vraagt even 3*35 ampere voor het aanslingeren van de scrollcompressor Kan de viktron dat met passende batterijen even 3*10 ampere bij passen, voordat de hoofdzekering out gaat? Dat zou op den duur goedkoper zijn als zwaardere hoofdgroepen .
@HHalewijn10 ай бұрын
Ja. Dat is precies wat peak shaving je kan opleveren. En dan is een thuisbatterij snel terugverdiend
@s3v3nlife2 жыл бұрын
Victron werkt met Solaredge met optimizers en thuis batterij?
@scattkiwiman2 жыл бұрын
mooi om eens zo'n algemaal overzicht te krijgen als leek, thx voor je tijd. Wat ik me afvraag... voor een standaard gezin zal een grote hap van de kost waarschijnlijk naar verwarming gaan. Zou het niet makkelijker zijn om overdag de energie van de zonnepanelen rechtstreeks naar een resisitieve warmtestraler te leiden en het overschot aan energie (eens de kamer op de goede temperatuur is) op te slaan in de vorm van warmte in water ? (en dit dus te gebruiken als 'batterij' voor de volgende ochtend ....)
@HHalewijn2 жыл бұрын
Of de door jouw beschreven methode een efficiënte is laat ik even in het midden maar natuurlijk is energie opslag in de vorm van warmtebuffering ook een manier. Ik probeer ook beide te combineren door de warmtepomp ook te laten draaien als de tarieven extra laag zijn.
@RedBatteryHead2 жыл бұрын
Heldere voorbeelden. Dacht dat de (af)schakeling met Grid ingewikkelder was om te realiseren.
@EricGrosfeld2 жыл бұрын
Prima uitgelegd! Wel een vraag. In geval van dynamisch energiecontract, kan ik de Victron zo instellen dat deze laad tijdensde tijden dat stroom heel goedkoop is zoals in de nacht en vrijgeeft gedurende de uren dat de grondprijs hoog is. Momenteel scheel het soms wel 50 cent per KWh.
@HHalewijn2 жыл бұрын
Ja dat kan
@ericschloesser929011 ай бұрын
Hi Harold, allereerst hartelijk dank voor je heldere uitleg en super interessante video's! Hoewel ik dacht ik alle video's heb gezien blijf ik toch nog 1 vraag overhouden. Je hebt je accu's parallel op elkaar aangesloten waardoor je een grote 48V accu creëert. Sluit je dit pakket dan vervolgens ook parallel aan op alle drie de Multiplus 2's ? Is er nog een afweging te maken om iedere Multiplus 2 te koppelen aan een eigen 48V accu heeft dit voor/nadelen? Hartelijk groet, Eric
@HHalewijn11 ай бұрын
Hi Eric, Je moet alle batterijen parallel koppelen aan 1 bus waarop dan ook alle multi’s zijn aangesloten. Nog beter is het zelfs om tussen het knooppunt vd multi’s en het knooppunt vd batterijen een shunt te plaatsen zodat je kunt zien wat er gebeurd.
@DairyfarmMeindertsma Жыл бұрын
Vraagje. Bij 21:00 het verhaal links onder van je schema. Waarom stopt hij als de accu vol is, kan hij zijn stroom dan niet afvoeren door de multiplus en het net op drukken? Top hoe je je video's uitlegt 👍
@HHalewijn Жыл бұрын
Jawel hoor. Maar dat is afhankelijk van de instellingen.
@DairyfarmMeindertsma Жыл бұрын
@@HHalewijn dank u
@ceesdegeus4985 Жыл бұрын
Beste Harold. Bedankt voor je goede info. Ik was zelf ook al tot de conclusie gekomen om een Victron Multiplus 2 aan te schaffen als beste keuze. Jij ben de 1e die ik hoor hoe je hiermee ook kan bepalen wanneer je energie aan het grid terug lever en wanneer je je accu laadt met goedkope stroom. Ik wil 10 kwh aan accu's maar wil dit doen met 24v omdat deze goedkoper zijn. Alleen de kabels zijn misschien iets duurder. Ik zie dat het rendement van omvormer dan in sommige gevallen 1% lager is. Dat is een kosten/baten berekening. Mijn vraag: Wat zie jij nog meer voor nadelen aan 4x 24v accu's van 100AH tov. 48v?
@HHalewijn Жыл бұрын
Ga gewoon voor 48V. Dat is de toekomst voor dit soort systemen. Ook de levertijd van 24V is minder dan dienvan 48V. Batterijen voor 24V kun je ook in serie schakelen. 2 stuks moet met een goed BMS zeker kunnen.
@nolschenk596 Жыл бұрын
Geweldige uitleg samen met de video, top Ik heb een 1 fase aansluiting en 5200Wp op het dak i.c.m. een SMA SB5000TL-21, ik gebruik ±4000kWh per jaar maar nu wil ik een warmtepomp aansluiten die per jaar ±2500kWh verbruikt. Dat zou inhouden dat ik 18kW accu´s van 48V nodig heb. Is het financieel beter om een 48V LFP accu te bouwen met 300Ah cellen of is het verstandiger om 2 accu´s te bouwen van 48V - 200Ah En is de Multiplus 2 48V-5000 een geschikte keuze in deze situatie ?
@SXMaarten017 ай бұрын
Beste Harold, ik heb een huis in Davao, Mindanao, Filippijnen. Ik ga daar binnenkort definitief naar toe. Er is daar genoeg zon, dus wil ik PV-panelen plaatsen. Echter, de netstroomvoorziening kent geen nulleider, maar is 2 fasen van 127 V, 60 Hz, dus 230V In alle beschikbare schema's is een nulleider opgenomen. Hoe los ik dit op? Moet ik een driefasen inverter gebruiken, die 2 fasen benut? Kan ik mijn elektrische auto in dit plan als huisaccu gebruiken? (V2H) of (V2G)?
@HHalewijn7 ай бұрын
Hallo Maarten, Het laatste zal heel lastig zijn. Het eerste, een 2 fasen systeem bouwen met een gemeenschappelijke 0 kan volgens mij wel. Maar het beste is om dit met een lokale installateur van Victron uit te zoeken. Victron is wereldwijd beschikbaar.
@jho36902 жыл бұрын
Hey Harold, ik kijk met veel plezier naar je video's en leer altijd weer wat bij. Ik heb zelf een thuis batterij gebouwd van 18650 cellen. Bij elkaar 13kWh aan opslag met 2 x mpp solar omvormers en 20 zonnepanelen. Korte vraag, je zegt in de video dat dat je met de energiemeter kan sturen op 0 op de meter of "anders". Betekend dit dat je met de multiplus 2 stroom uit je batterij kan terugleveren op commando of wanneer de batterij vol is en je werkt met de victron solarcharge controllers. Gr jeffrey
@HHalewijn2 жыл бұрын
Yep!
@jeroenspronk797 Жыл бұрын
Hallo Halewijn, met veel plezier naar je uitleg gekeken. Gaaf! Heb je ook een mening over of oplossing voor Victron Ess in combinatie met micro omvormers van Enphase? Bij voorbaat dank!
@HHalewijn Жыл бұрын
Zou moeten werken. Ik had ergens een whitepaper van Enphase maar kan deze niet meer vinden.
@ralfvanwijk86752 жыл бұрын
Dank voor deze leerzame video weer. Wordt het ontwerp anders als je PV hebt met micro omvormers in panelen in plaats van centrale PV omvormer? Dank
@HHalewijn2 жыл бұрын
Nee. Beschouw een installatie met micro-omvormers als een bestaande PV omvormer. En plaats deze parallel, dus aan de grid zijde van de Victron omvormer.
@perpetual49582 жыл бұрын
@@HHalewijn Of kijk op youtube naar het concept van Balkon Kraftwerk (mit Speicher). In Duitsland spelen formele punten waardoor men zegt die kosten wil ik niet maken, dus we leveren niet terug. Maar de (micro)inverters worden wel in huisnet ingebracht.
@buckfastimker Жыл бұрын
@@HHalewijn ik heb ook micro enphase (15X). Kan die met die victron communiceren, of gebeurt dat helemaal niet? Ik neem aan dat die enphase gewoon blijft afschakelen als de grid uitvalt? Ik wil op het schuurdak een aparte PV maken op het oosten 60 graden om de winter ochtend zon te vangen. die zou dan met victron MPPT aan de accu en de essentiele gebruiks kant gekoppeld kunnen worden? mijn enphase is op zuid/west gericht.
@HHalewijn Жыл бұрын
@@buckfastimker je kunt iig een nieuwe set prima via een MPPT lader van Victron direct op de batterijen zetten. Efficiënt en veilig. De Enphase kant zou ik in dat geval parallel schakelen met het ESS. Dat betekent inderdaad dat deze uitvalt als het grid afschakelt. Mnv Modbus kun je natuurlijk wel de opbrengst van Enphase inzichtelijk maken binnen de Victron monitoring software.
@buckfastimker Жыл бұрын
@@HHalewijn ik heb nog een idee/vraag: mijn enphase komt als 3 fase binnen (3X5panelen)die dan weer na de swiches weer op 1 phase huis gekoppeld zijn. kan hiervan niet 1/3 of 2.3 aan de uitgaande kant geschakeld worden? Of gaat de communicatie met de victron dan mis? Of heeft dat geen enkele meerwaarde.
@Ibrahim-mq2ii6 ай бұрын
Beste Ik wil deze graag aanleren , waar kan ik terecht voor deze aan te leren ? Opleiding off grid met victron . Dank u Grts
@HHalewijn6 ай бұрын
Hi Ibrahim, op de website professional.victronenergy.com kun je instructie video’s en trainingen vinden.
@Ibrahim-mq2ii6 ай бұрын
@@HHalewijn dank u👍
@rickvandermeijden75824 ай бұрын
Hoi Harold, is het ook mogelijk want daar hoor ik nooit wat over om me micro omvormers van ap systems een Victron systeem te voeden cq of af te schalen bij een Victron systeem.
@HHalewijn4 ай бұрын
Ik heb er nog geen ervaring mee. De CCU schijnt modbus te ondersteunen maar verder durf ik het niet te zeggen
@martijnvandonselaar8957 Жыл бұрын
Als ik bovenstaand verhaal wil combineren met dynamische tarieven, kan ik dan extern sturen, met bijvoorbeeld homeassistant? Of is hier extra hardware voor nodig? Gedachten gaan uit van twee bestaande Pv systemen, en een Tesla auto batterij via een nog uit te zoeken slimme laadpaal.
@HHalewijn Жыл бұрын
Je kunt gebruik maken van de Cerbo met Node Red of inderdaad met Home Assistant. HA moet wel op aparte hardware draaien.
@martijnvandonselaar8957 Жыл бұрын
@@HHalewijn dank je wel!
@IesKorpershoek Жыл бұрын
Helder verhaal. Is de energy meter altijd nodig of kan dit ook via de P1 poort van de slimme meter.
@HHalewijn Жыл бұрын
Een energie meter is altijd nodig. De P1 poort in NL is niet hetzelfde als een P1 poort in een ander land. En om daarin onafhankelijk te zijn gebruikt elke omvormer fabrikant z'n eigen tussenmeter.
@alfonsthielemans74472 жыл бұрын
Hallo harold ,kan je ook wat op het web zetten over wind energie bv…kleine turbines hoe die werken en worden aangesloten op een thuisbatterie ,hartelijk dank moest dit kunnen 👍
@HHalewijn2 жыл бұрын
Ik ben geen fan van kleine windmolens omdat ik nog nooit de feiten heb gezien van opbrengst. Maar als iemand mij een wokkel geeft wil ik deze met alle liefde een tijdje testen en daarover verslag uitbrengen.
@moetjustniks45632 жыл бұрын
Bedankt voor de verhelderende uitleg Harold. Nog een vraagje, als ik een cerbo gx gebruik waar dus ook bluetooth in zit is het dan nog nodig om MPPT regelaars te gebruiken met geïntegreerde bluetooth of is die bluetooth op de MPPT's dan overbodig en kom ik dan weg met enkel de VE-direct verbinding met de cerbo gx die dan tevens de info van de MPPT over bluetooth communiceert?
@HHalewijn2 жыл бұрын
Nee, de blue tooth is dan niet nodig. Alleen als je met een app wil uitlezen. Maar via de Vebus worden die MPPTs op de Cerbo aangesloten en dan kun je alles via de VRM portal benaderen. Dus ook de MPPT laders.
@renevandenberg2133 Жыл бұрын
Hi Harold, weer een heel informatief filmpje die veel antwoorden geeft op vragen die ik heb. Maar ook weer vragen oproept. Voor mij een belangrijke functie van de multi is het in stand houden van de productie van de panelen. Met dat in gedachten zou ik dan mijn panelen alleen achter de multi plaatsen en hoe werkt dat dan met de energiemeter en de overige aansluitingen in de nestkast. Mijn gehele huis blijft achter de net kast en de multi zou dan zorgen voor parallelle voeding van mijn gehele huis. Kan dat überhaupt of is dat niet handig?
@HHalewijn Жыл бұрын
Het kan beide. Je kunt de Multi parallel schakelen net als je huidige PV omvormer. Of je kunt de PV omvormer achter de critical load plaatsen. Dat zorgt ervoor dat ook zonnestroom opgewekt kan worden als het grid is uitgevallen. Maar er zijn wel een paar belangrijke voorwaarden waar je dan aan moet voldoen. Dus ga niet zomaar proberen!
@renevandenberg2133 Жыл бұрын
@@HHalewijn hi harold, kan je aangeven wat die voorwaarden zijn of kan je mij links sturen waarmee die voorwaarden duidelijk worden?
@huitebos19722 жыл бұрын
Goede dag, Dank voor deze youtube. Ik heb een vraag. Soms, bij teveel zon, worden omvormers door het grid uitgeschakeld, omdat de spanning te hoog wordt terwijl u nog energie kan laden in uw thuis batt. Wordt uw omvormer dan niet uitgeschakeld?
@HHalewijn2 жыл бұрын
Nee. Kijk even bij een andere video die ik over congestie heb gemaakt en hoe ik dat heb oogelost
@g.n.34956 ай бұрын
Kan ik ook de GX controller niet op 0 laten sturen, maar een bepaald positief of negatief vermogen (bij een dynamisch tarief)? Kan ik dat (en andere data) via een of ander protocol communiceren van/naar de GX? En werkt het met een standaard slimme meter met P1 poort?
@HHalewijn6 ай бұрын
Nee, het zogenaamde grid setpoint wordt genegeerd als DESS actief is. De P1 poort wordt niet ondersteund. Een externe meter is dus noodzakelijk
@airgead53912 жыл бұрын
Volgens mij kun je met een 3 fase energiemeter (EM24) en 1 stuks multiplus gewoon de totale stroom (optelsom van de 3 fasen) op 0 houden, als je dat zou willen.
@regnerusb2 жыл бұрын
Ja dat klopt!
@nolschenk596 Жыл бұрын
Dus met de 3 fase EM24 kan je een 1fase MP 5000 op 0 regelen ?
@airgead5391 Жыл бұрын
@@nolschenk596 Ik heb al maanden een EM24 in bestelling. Zodra ik mijn veronderstelling (gebaseerd op wat ik meen te hebben opgemaakt uit de vaak ondoorzichtige documentatie van Victron) heb geverifeerd in de praktijk kom ik hierop terug.
@nolschenk596 Жыл бұрын
@@airgead5391 ik ben zeer benieuwd en ik wacht je reactie af, alvast bedankt
@wendygrant2735 Жыл бұрын
Ik vraag me af of ik niet voor een semi off grid systeem zou kiezen. Hierbij wordt de grid uitsluitend gebruikt als 'generator' in de wintermaanden. Op geen enkele manier is pv installatie/omvormer/batterij nog verbonden met de slimme meter van het energiebedrijf. En nee, ik verkoop dus ook geen overtollige energie in de zomer aan de grid. Daar staat dan wel tegenover dat het energiebedrijf geen extra kosten kan innen omdat ik hun infrastructuur gebruik. Iemand met voor of tegens, ik hoor het graag.
@roversberg Жыл бұрын
hoe is t als je teruglevert aan t net en je hebt een dynamisch contract? dan moet je misschien betalen voor je stroom toch en kun je dan beter een minder zwaar pakket kopen? hoe voorkom je dat je moet betalen voor terugleveren
@HHalewijn Жыл бұрын
Je kunt teruglevering ook uitschakelen als je dat niet wil.
@rudidevuyst73462 жыл бұрын
Zeer goede uitleg ! een vraagje, ik woon in vlaanderen en heb ook al een slimme meter, maar in vlaanderen draait de meter niet terug wanneer ik te veel aan energie heb. Bijkomend probleem, ik heb ook een elektrische wagen en die wil ik nu laden met mijn generator 3x400v 32Amp. kan deze victron mijn generator automatisch aansturen om het tekort aan te vullen? ik wil eigenlijk volledig van de grid af
@HHalewijn2 жыл бұрын
Victron kan dat wel maar dan zou ik uitkijken naar de Quattro in plaats van de Multiplus. De Quattro heeft 2 ingangen zodat er eentje aan het grid gekoppeld kan worden en eentje aan de generator. De software van Victron kan de generator dan zelfs automatisch starten. Maar, is het economisch wel zo verstandig om energie op te gaan wekken met een generator op fossiele brandstof? Dat kan toch nooit voordeliger zijn?
@rudidevuyst73462 жыл бұрын
@@HHalewijn Dag harold, bedankt voor uw antwoord. Je hebt natuurlijk gelijk bij de vraag of het wel interesant is om een generator te laten draaien. Nee, en daarbij geniet ik ook nog eens van het sociaal terief. Maar voor hoe lang nog? worden deze maatregelen uitgebreid of juist afgeschaft. Deze vragen houden vele Belgen bezig. Gaat de prijs naar beneden of wordt de energie nog duurder?. Ik heb deze generator tweedehands aangekocht voor een mooie prijs, en werkt nog zeer goed. Ik zou graag nog meer investeren in batterijen, alleen de prijs houd mij nog tegen. Ik ga toch nog eens de Victron Quattro bekijken en nog eens goed rekenen. Alvast bedankt en vriendelijke groeten. Rudi
@JoostvanderEijk2 жыл бұрын
Dank voor weer een inspirerende ( en activerende!) video. Toch een vraagje: kan de P1 poort van de slimme meter de rol van de energiemeter niet overnemen? Ik overweeg een stukje software te schrijven waarmee een batterij kan worden gesimuleerd (ihkv plannen en configureren)
@HHalewijn2 жыл бұрын
Nee. Victron wil het alleen op deze manier. Het moet immers internationaal kunnen werken en de P1 poort werkt via een Nederland protocol.
@JoostvanderEijk2 жыл бұрын
@@HHalewijn snap ik. Ligt voor de hand eigenlijk. Thx!
@winfredhaan12 жыл бұрын
Kan ik ook mijn hele meterkast aansluiten op de Multiplus? We krijgen straks 18x Longi 380Wp panelen met optimzer en een Solaredge 7000 3 fasen omvormer. We hebben dus over capaciteit. Deze wil ik opslaan in accu's en deze gebruiken als er weinig tot geen licht is.
@HHalewijn2 жыл бұрын
Ja. Geen probleem. Maar ik raad je aan om zware gebruikers of PV parallel te schakelen. Nadeel is dat die dan uitvallen als er een grid failure is. Maar het maakt de configuratie een stuk eenvoudiger. En hoevaak komt een grid failure nou voor??
@danseresdan5732 жыл бұрын
Maar je kunt bij te veel laadstroom capiciteit van de omvormer , naar de accu toe. Gewoon lager instellen op de victron?
@HHalewijn2 жыл бұрын
Ja dat kan. Als je een kleine batterij hebt zal de laadstroom lager zijn. En dat kun je inderdaad instellen
@foraddress79752 жыл бұрын
Top duidelijke video, ik bekijk jouw video's met veel plezier. Ik zie geen gebruik van de aansluiting van de laadpaal, mijn auto heeft teruglevering mogelijkheid (Hyudai Ioniq 5 73 kW batterij) Kan deze worden opgenomen om bijv. 43 kw hiervan te reserveren voor extra teruglever mogelijkheid en ook als extra opslag (73kW) te gebruiken. Verder zijn toch steeds meer woningen die off grid gaan, omvormers moeten daar toch mee kunnen omgaan, je hebt zelf solar edge omvormers en hebt toch gekozen voor Vectron, kan dit alleen met Vectron? Heeft bijv. solar edge daarvoor geen mogelijkheden? Heeft jouw vernuftige systeem ook de mogelijkheid om terug te leveren vanuit de batterijen aan het grid als deze een hogere prijs betaald dan waarvoor is geladen? Groet Peter
@HHalewijn2 жыл бұрын
Ik had al SolarEdge en heb daarop voortgeborduurd. Volgende maand ga ik een 100% Victron installatie aanleggen en kan ik het verschil laten zien. Hoe je de auto integreert (zoals met V2G) weet ik op dit moment nog niet. Ik ontwikkel op dit moment wat software waar de auto ook een onderdeel van gaat worden (geen V2G maar dus wel in de capaciteitsberekeningen opgenomen). En ja, Victron kan ook energie terugleveren als de prijs daarvoor voldoende is. Dat mechanisme schakel ik af en toe met de hand maarzodra de software klaar is moet dit automatisch kunnen.
@martinh20292 жыл бұрын
@@HHalewijn Wat ik heb begrepen is dat de oplaadpunten van Charge Amps zouden V2G moeten ondersteunen.
@HHalewijn2 жыл бұрын
@@martinh2029 maar je auto moet het ook ondersteunen. Er zijn maar een paar merken die het proberen. Ik geloof er zelf niet zo in. Technisch kan het wel maar auto fabrikanten leveren garantie op aantal km's of levensduur. Met V2G gaat de klant heel anders gebruik maken vd batterijen. Wat voor effect heeft dat dan op de garantie vd fabrikant. Volgens mij is dat de reden waarom de meeste auto fabrikanten heel huiverig zijn met V2G
@martinh20292 жыл бұрын
@@HHalewijn Ik ga rijden met de ID Buzz en deze zou dit kunnen. Ja met de garantie heb je een goed punt, als hij binnen is zal ik gelijk een kijken of daar iets over staat in de handleiding. Ik kan mij wel voorstellen dat de dealer dat ook gewoon kan uitlezen.
@willyverschoren7599 Жыл бұрын
Hallo, Ik heb een paar vragen die een beetje afwijkend zijn. Ik wil namelijk een semi off grid systeem maken achter mijn bestaande pv (monofasig op een 3 fasig huisinstallatie) omdat ik mijn terugdraaiende teller wil behouden vooral omdat ik verwarm met een warmtepomp (airco) die vooral verbruikt als er geen zonneopbrengst is. Nu heb ik wat gerekend en vastgesteld dat een 3 fasig systeem met redelijk grote batterijen dat volgens mijn metingen3st 48/5000 moet zijn omwille van toch behoorlijk wat piekvermogen die moeilijk te spreiden is. Dit is eigenlijk te duur om binnen een redelijke termijn terugverdient te kunnen worden. Daar gaat het uiteindelijk toch om. Nu had ik het idee om met slechts 1 multiplusII 5000 te werken en de fasen samen te voegen na de autotransferswitch om kosten te sparen en voorlopig met 1 batterij 15kWh te starten maar dan moet ik enkele 3 fasige motoren appart gaan aansluiten op het grid en die bevinden zich niet vlakbij. Een ander oplossing zou kunnen zijn om toch 3 fasig te gaan en dat met 1 multiplus II 5000 op fase 1 waar de grootste verbruikers op aangesloten worden en voor fase 2 en 3 een multiplus II 3000 Nu is mijn vraag of dit kan zonder dat de multiplussen stuk gaan.
@HHalewijn Жыл бұрын
Je kunt 1 MP op fase 1 aansluiten en de overige fasen ongemoeid laten. De gridmeter zal alle 3 de fasen moeten bemeten en je kunt kiezen of die ene MP 5k alle fasen moet compenseren of alleen de fase waarop hij zit. De capaciteit van de MP hoeft niet zo groot te zijn als je grootste verbruikers (opgeteld), dat is alleen het geval als je alles volledig zou willen opvangen bij een grid uitval. Als je een 3 fasen systeem wilt bouwen moeten alle omvormers van eenzelfde type zijn. Je kunt dus niet die ene 5k later uitbreiden met 2 3k’s erbij.
@willyverschoren7599 Жыл бұрын
@@HHalewijn Kan dit met 1 MP op 1 fase en deze alleen off grid laten gaan voor bv 9 maand of automatisch door middel van auto transfer switch. Ik wil namelijk nieuwe panelen niet op het grid aangesloten hebben omwille dat ik dan automatisch een digitale meter moet aanvaarden en ben van mening dat met de huidige 4000 Wp die op het net blijven met een terugdraaiende teller de beste oplossing is om mijn warmtepomp te bedienen( grid als batterij)
@HHalewijn Жыл бұрын
@@willyverschoren7599 een transferswitch zit al ingebouwd in een MP. Nieuwe panelen zou je met een MPPT lader kunnen aansluiten en dan kun je inderdaad off-grid zolang de batterijen voldoende gevuld kunnen worden.
@willyverschoren7599 Жыл бұрын
@@HHalewijn Is deze ingebouwde transferswitch voldoende om aan de wetgeving te voldoen aangaande niet aangeven aan de overheid? bv De firma Ysebeart en nog anderen gebruiken een auto transfer switch om gescheiden te blijven van het grid om verschillende redenen. Dat was het ontstaan van mijn idee om een semi off grid systeem te bouwen( maar wel zelf samenstellen omdat het aanbod veel te duur en niet rendabel is) Verder heb ik al wel 16 stuks enphase omvormers omdat ik de panelen op verschillende plaatsen moet plaatsen en geen stringen wil omwille van verschillende schaduwplaatsen(mijn dak ligt reeds vol) Deze vul ik aan met 5 of 6 st panelen op een mttp omdat bij transfer wegens te weinig vermogen de enphases niet gaan opstarten omdat die spanning nodig hebben.
@HHalewijn Жыл бұрын
@@willyverschoren7599 ja, de Victron omvormers voldoen allemaal aan de NL eisen mbt afschakelen tbv eilandbedrijf.
@ourlifeinportugal Жыл бұрын
Is de multiplus niet 110 volt? Je moet er 2 hebben voor 220volt
@HHalewijn Жыл бұрын
Nee. Er is ook een 120V exemplaar maar de types hier in NL zijn gewoon 230V
@ourlifeinportugal Жыл бұрын
@@HHalewijn heb je een link van dat type multiplus 2
@@HHalewijn De MultiPlus-II 2x 120 V is de perfecte enkele behuizing mobiele oplossing voor standaard Noord-Amerikaanse 50 A 120 / 240 VAC gespleten fase-toepassingen.
@ourlifeinportugal Жыл бұрын
@@HHalewijn ik zie bij de handleidingen wel een 230v staan
@bloepje2 жыл бұрын
De belangrijkste reden van de ontploffing is dat de meeste videos als deze gericht zijn op de markt van de VS. We hebben hier duidelijk iets andere favoriete apparatuur dan in de VS, vooral omdat we 16A groepen hebben @ 230V en niks op 110V. Ik zie niet zo snel een europeaan iets over SOL-ARK zeggen. Zelfs server-rack batterijen vind je niet zo snel in de .eu, maar in de VS zijn ze goed betaalbaar. Dus bedankt!
@perpetual49582 жыл бұрын
Er zijn geen Alibaba resellers, zoals in de VS. Geen geteste cellen/units van geselecteerde Chinese leveranciers, met garantie tot failisement reseller. Direct uit China zijn de rack-accu's altijd nog goedkoper dan in VS. Maar eigen onderzoek en risico=kosten komen dan om de hoek kijken. En geen Will Prowse die ze voor je openzaagt;-).
@PhilippeCJR2 жыл бұрын
Goed bezig. Ik heb zelf alles ontworpen en aangelegd, werkt prima. Hyd5000ep met 18x415wp oostwest en een diy 16x120Ah lifepo4. Ik krijg van vrienden vaak de opmerking "en de brandverzekering dan?!". Ik kan in de voorwaarden niks vinden over een eigen aangelegd solar/accu systeem. Of wanneer ze bv niet uitkeren als iets niet deugedelijk zou zijn aangelegd. Soms hoor ik alleen wanneed het met opzet verkeerd is aangelegd waardoor de brand zou zijn ontstaan. Weet jij hoe dit zit mocht er iets gebeuren?
@HHalewijn2 жыл бұрын
Ik heb daarover contact gehad met de verzekeraar en die doet niet moeilijk. het moet deugdelijk aangelegd zijn en aan de laatste eisen voldoen. Die er niet echt zijn...... goed vakmanschap dus hoofdzakelijk.
@martinh20292 жыл бұрын
Goede video en duidelijke uitleg. Bij bekenden van mij is er een aanbouw gemaakt, maar op een gegeven moment was er lekkage. De expert van de verzekering was langs geweest en er bleek een constructiefout in te zitten en je raad het al verzekering keert niet uit (en de fout ook niet met opzet gemaakt).
@jeroenontour2 жыл бұрын
@@HHalewijn Ik zou niet zeggen dat er geen norm is. Voor PV panelen geldt de NEN-EN-IEC 62446-1+A1 als norm. Voor DC installaties is NPR 9090 de norm in Nederland. Je kan altijd een installateur vragen wat er mogelijk is op dit gebied. Ga niet voor informatie naar een budget installateur. Die heeft meestal niet de meest parate kennis. Bij een brand zal de verzekering zeker gaan uitzoeken of de installatie volgens de norm is geïnstalleerd. Aangezien het herstellen van schade een grootte kostenpost kan zijn. Het is aan de gebruiker of die het risico wil nemen bij een mogelijke brand.
@HermanWillems Жыл бұрын
Geen batterijen zonder zonnepanelen? :) Ik was dat juist van plan! Met dynamisch contract...
@arnostoevelaar11352 жыл бұрын
Harold dank voor de video. Kun je ook link geven voor de tekeningen? Hier hebben wij wat aan.
Kun je aangeven waar die lijst waarover je sprak op je website staat? (overigens dank voor je tijd en het delen van je kennis en ervaring. Ik word er een betere gesprekspartner door voor mijn adviseurs)
Hello ik heb 48 v opslag batterijen en bms kan u mij helpen met bms instelling hoe moet ik bms instelling
@HHalewijn Жыл бұрын
Hi Murat, stuur mij de specificaties van je systeem even toe via email. Dus wat voor batterij is het met alle specs, desnoods foto waarop dit staat.
@aximuro Жыл бұрын
@@HHalewijn beste Harold kunt u mij uw email geven dat ik kan u de fotos kan sturen
@HHalewijn Жыл бұрын
@@aximuro je kunt mijn email adres op mijn website vinden.
@arjanschild35522 жыл бұрын
Hallo Harold, Erg informatief. 1 vraag: Heb je wel eens een financiële analyse zoals TCO/ROI etc? Als ik naar de prijze van die Victron spullen kijk en naar de prijs van de accu's dan kom je op stevige bedragen uit. Nu zijn de prijzen van stroom ook stevig en saldering wordt afgebouwd maar hoe ziet die analyse er uit dan? Gr AS
@HHalewijn2 жыл бұрын
Een TCO/ROI heb ik nog niet gemaakt. Ik ben nu aan het droogzwemmen met dynamische tarieven en ga dat binnenkort doorrekenen. Maar zoals je al zegt kunnen we nu nog salderen dus is een batterij nog niet rendabel. Maar dat is een kwestie van tijd en daarop wil ik kunnen anticiperen.
@perpetual49582 жыл бұрын
@@HHalewijn nee dat genoemde 30KWh opslag systeem met alle apparatuur er omheen, komt volgens zijn website, wanneer gekocht als commercieel pakket bij hem/partners, op ~€30K, praktisch niet terug te verdienen voor een huishouden, zakelijk zal dat mogelijk anders zijn.
@JoopKarelSpank12 жыл бұрын
Wat je zegt over de omvormer aan de essentiële load en communicatie klopt niet helemaal denk ik. Je omvormer is verplicht af te schakelen als hij het voltage boven de 253V moet duwen. Dit getal is erop bedacht dat de huishoudelijke apparaten hier tegen kunnen en bijvoorbeeld de Victron accepteerd zelfs tot 270V (Ik heb hier toevallig vanochtend nog antwoord op gekregen van Victron)
@HHalewijn2 жыл бұрын
Dat klopt ten dele. Ja, de netcode vereist afschakelen bij 253 Volt. De essentials load is echter het deel dat geheel onafhankelijk kan draaien van het grid, dus in inverter mode zoals Victron dat noemt. Daar heerst bij een grid fail dus een ‘eigen’ spanning, in principe nominaal 230V. Maar als er op die essential loads ook een PV inverter is geschakeld kan er een andere situatie optreden.
@JoopKarelSpank12 жыл бұрын
@@HHalewijn in principe is de situatie hetzelfde toch? alleen in een veel kleiner netwerk dus er wordt minder gebuffert en het zal eerder voorvallen. Je kan geloof ik ook die 253V verlagen bij veel omvormers als je dat zou willen. Maar als Victron mij antwoord dat de omvormer tot 270 Vac kan hebben heb ik eigenlijk niet het idee dat dat echt nodig is
@SanderStolk2 жыл бұрын
Kan je misschien nog wat duidelijkheid verschaffen over de 3 ac poorten op de Victron? Het is voor mij niet duidelijk of alle 3 de poorten bidirectioneel zijn. Want als je PV op AC-out2 zet (essential loads) dan heb ik het idee dat dat alleen maar "in" is...
@HHalewijn2 жыл бұрын
Als je een enkel fase AC PV omvormer op AC Out in een 3 fase systeem plaatst maakt dat voor de werking vh systeem niet zo veel uit. Op de 3 fasen zullen de multis immers door de som over de 3 fasen te maken, deze weer op 0 voor het totaal terug te regelen.
@bizimcami85518 ай бұрын
mag ik mail adres krijgen?
@gubbernl2 жыл бұрын
de eerste 2.07 minuten heb je dubbel
@HHalewijn2 жыл бұрын
echt waar? was mij niet opgevallen. Dank voor de opmerking, ik ga kijken of ik dat stuk er uit kan knippen. Ik moet hoedanook eens een nieuwe laptop hebben want montage kost nu uren.....
@gubbernl2 жыл бұрын
@@HHalewijn je eigen materiaal nakijken is altijd een lastige, nooit perfect. Ik merk overigens dat de PIP beelden niet lipsynchroon zijn. Maar dat wordt je vergeven hoor:-) Succes met de keuze voor ern nieuwe laptop. Prijstechnisch is een pc vermoedelijk goedkoper. Dan hoef je voor t andere werk op de laptop ook geen joekel mee te nemen. Nog een leerzaam filmpje hoe dat nu zit hoe stroom "gestuurd" kan worden: kzbin.info/www/bejne/jXXZZoGMqcibg68 Ps. Zou je een linkje in de beschrijving willen zetten naar je document?
@HHalewijn2 жыл бұрын
@@gubbernl het stukje is er nu uitgeknipt. Sync wist ik al, opname via laptop...... die is 7 jaar oud en trekt het niet meer. Txs voor de oplettendheid.
@marcowam28422 жыл бұрын
Hoi! Interessante video! Even wat anders. Mag ik jouw naam noemen op LinkedIn? Ze zoeken iemand met ervaring met opslag in batterijen. Dat vraagt een oud collega van mij.
@HHalewijn2 жыл бұрын
Tuurlijk! Ik heb dit weekend nog een artikel hierover op LinkedIn geplaatst.
@holewijn2 жыл бұрын
Werkt dit ook met een Enphase systeem met micro omvormers? Ik heb er nu 7 van 370wp en mogelijkheid tot 14st dan heb ik beide kanten van het dak vol. de zon draait over mijn hele huis heen (goed te zien in wp dak links heeft pas in de avond uren maar geeft wel genoeg) Ben een beetje op onderzoek uit om dit toch ooit te gaan doen.
@HHalewijn2 жыл бұрын
Het draait met elk soort systeem maar voor de zekerheid moet het dan parallel geschakeld worden omdat ik niet zeker weet of enphase het sunspec protocol goed ondersteund.