Demek ki neymiş:İstediğin kadar doğalgazın,petrolün,kömürün olsun ar-ge' n yoksa......................
@profezor22 жыл бұрын
Hidrojen sistemi gelişene kadar, pil teknolojisi de gelişiyor. Tek sarj ile 3200km yol yapan 700kw motor gücünde araç yapıldı. Teknoloji bu noktada. Elektrolizle elektrik tüketerek hidrojen üretmek, elektriğin %30 unu kaybettiriyor, depolamak, katılaştırmak pahalı.
@hasanalemdar9205 Жыл бұрын
Pilin kullanılmadığında elektriği tutma süresi ve kaç defa verimli saj edilebildiği önemli.Süper kapasitörlerin elektriği muhafaza süresinin sanırım 3 -4 saat diye duydum
@profezor2 Жыл бұрын
@@hasanalemdar9205 Süper kapasitörler şuan ki haliyle enerji depolama kapasitesi bakımından çok geride. Bu nedenle kapasitör degil, pil kullanmalıyız. Piller de internette bakarsanız LTO piller var. 30.000 döngüye sahip. Kullanılmadığında aylık %1-2 kayıp olur.
@hasanalemdar9205 Жыл бұрын
@@profezor2 Sağol
@profezor2 Жыл бұрын
@@hasanalemdar9205 Sen de sağol
@anilcanturkmen5170 Жыл бұрын
Piller ile yakıt hücreleri arasındaki fark birinin depolama diğerinin ise üretim aracı olduğu. Bir de tabi dünyanın lityum rezervinin araçların tamamen elektrikli olmasına yetmemesi gerçeği. Bu sebeple yakıt pilleri gelecek vaad ediyor. Hidrojen su döngüsünün bir parçası o yüzden bolca bulunuyor doğada(saf halde değil tabi). Ancak bataryalarda lazım. Çünkü yakıt pilleri stabil güç üretirken anlık yüksek güçleri batarya üzerinden sağlamak en makulu. Dolayısıyla bunlar rakip teknolojiler değiller. Beraber yürüyecek teknolojiler.
@ErDaL.. Жыл бұрын
Türkiye hidrojen zenginidir. Karadenizde ve Marmarada yoğun H2S yatakları bulunmaktadır. Zaten bu zehrili gaz Karadenizden alınmazsa Karadeniz tehlikede olmaya devam edecek.
@ata_30682 жыл бұрын
emeğinize sağlık
@mesahan Жыл бұрын
lpg depolama da riskli ama lpg li araçları hatta evde doğalgazı kullanıyoruz. zamanında nicola teslaya da elektrik tehlikeli vs denmiş. bırakın bu işleri rakiplerinin insan sağlığına riskli vs uydurduğu şeyler.
@mahmutkurt9884 Жыл бұрын
Sizlerden ricam deniz seviyesine bir metreküp hidrojen üretmek için harcanan elektrik enerjisinin oranı nedir? ve de bunu 10 kat civarı düşüren karadenizin dipsuyu denilen sülfürlü su olan, sadece içinde canlı barındırmayan, ve bu suyun kullanımındaki elektrik enerjisinin karı, hatta araçlarda direk üret, kullan metodunun olabilirliği, ( depolama sıkıntısının ortadan kalması.) ve mevcut rezervin karadenizin etrafındaki insan popülasyonuna 100 yıl yetebilirliği, doğaya denizi temizleyip ve karbon salımını sıfıra indirgeyip nasıl bir fayda sağlanabildiği? Bunları araştıran bir vidyoya ne dersiniz? Ama dikkat edin , toryumdan bahseden rahmetli hocalarım... İÇİMİZDE NE VAR:? Yaptırmıyorlar mı yoksa???
@yusuftan2763 Жыл бұрын
bordan hidrojen üretilebiliyor
@Destanwashere5 ай бұрын
O iş bende :)) elektrikli arabalardan uzak durun bir 50 yıl kadar
@yamanyamaner8065 Жыл бұрын
Hidrojen aynı zamanda doğalgaza karıştırılıp çoğaltılabiliyor.
@anilcanturkmen5170 Жыл бұрын
çoğaltma demeyelim de doğalgazın yanma verimini arttırıyor diyelim
@suleymanozturk25926 ай бұрын
Arkadan yok eder önce hidrojen elde etmenin maliyetini hesaplayın
@16milyonist Жыл бұрын
Anlık üretim çözüm
@seveksevek2068 Жыл бұрын
Almanlar yaptı bile yakında seri üretime geçiyor
@anilcanturkmen5170 Жыл бұрын
Zaten dünya da bir kaç firma var seri üretim yapan bir kaç seneye artacak muhtemelen. Bu firmaların başında, Almanlar değil, Singapurlular ve Kanadalılar geliyor.
@ahmetbayken32812 жыл бұрын
Arge, arge, arge.
@ONECZA7 ай бұрын
toyota yaptı'ya kale alınmadı pilli araçlarda daha cok kar var cünkü ... hidrojen dünyanın kurtuluşu bence , ayrıca bir türk firması hidrojenle çalışan kombi yaptı bakmanızı öneririm yenilik güzel evim olsa hidrojenli kombi taktırırırm o derece iyi...