Dit was erg verhelderend! Ik heb meteen het e-book gelezen en het boek aangeschaft. Zoveel puzzelstukjes die in elkaar vallen. Ik kan aan niks anders meer denken dan aan alles wat ik tot nu toe in mijn leven heb meegemaakt en de struggles die ik toen had. Eindelijk niet meer op zoek naar wat er nu toch mis met mij is, maar ik kan ontspannen en gaan omarmen. Dank hiervoor!
@94MegaMegan943 жыл бұрын
Zoveel herkenbaarheid. Worstel al jaren lang met mezelf en heb verschillende diagnoses. Toch vind ik hier zoveel herkenning in en zou ik graag meer hierover onderzoeken.
@patrickdeboevere30209 ай бұрын
Vanaf 27:13 erg herkenbaar over het negeren van oplossingen. Heb dit regelmatig zelf ervaren bij Challenges. De keuze voor het zekere falen door in zee te gaan met de gerenomeerde forse partij t.o.v. de kans op succes met een gek idee door die ongeschoren eenpitter met die oude auto.
@verbrugghew13 жыл бұрын
Goed inleidend gesprek over hoogbegaafdheid. Moeilijk onderwerp door de vele valse veronderstellingen en daarbij is elke hoogbegaafde uniek.
@annemiekekersten8 ай бұрын
29:13 Mooi helder betoog. Geeft veel inzicht over gifted people. Wil graag het boek lezen.
@annemiekekersten8 ай бұрын
30:18 Wil dit doorspelen aan iemand die ik in gedachten heb. Zou hem veel goeds kunnen brengen.
@MartijnBrouns13 жыл бұрын
Wat een fantastisch en duidelijk interview. Met ondertussen zelf een vijftal startups die zouden moeten voorzien in een bepaalde toekomst, voel ik heel erg wat Adrienne zegt over dingen eerder zien dan andere, het zelf willen/ moeten doen, soms het onbegrip voelen en over zelf analyse. Ik ben heel erg geïnteresseerd in dit boek, want als zelfstandige is iedere klant je baas 😅
@ronjennerphotography2555 Жыл бұрын
Goed begrijpelijk, sympathiek interview van drie sympathieke mensen. Ikzelf herken veel en ga mij hier verder in verdiepen. Dankjewel voor deze inzage en motivatie. Dankjewel dame en heren🙏🏼❤️
@yvonnestolk5282 жыл бұрын
Wat n goede heldere vragen! En heldere antwoorden …lekker soepel ontspannen interview en natuurlijk de humor 😂bedankt 🙏 ❤
@pandas_for_business_analysts2 жыл бұрын
Ik heb het pas vernomen toen ik 55 jaar oud was. Een groot deel van mijn leven hiervoor (en eigenlijk ook erna) was behoorlijk frustrerend.
@live.love.laughjoy47475 ай бұрын
Interessant, onze dochter is vastgesteld hoogbegaafd en hooggevoelig. We vechten nog om haar tweelingbroer te laten testen. Op school werden wij inderdaad afgewimpeld met "elk kind is tegenwoordig hoogbegaafd", waardoor wij zagen dat onze kinderen zich onbegrepen voelde en steeds meer ongewenst gedrag ontwikkelde. Zelfs nu met de papieren is het zoeken naar passend onderwijs en begeleiding. Een vloek of een zegen, ik ben er nog niet uit. Voor je kind wil je gewoon dat ze zich gezien voelen en mogen zijn wie ze zijn. En dat ze aansluiting voelen bij hun leeftijdsgenoten. Bedankt voor de podcast.
@annekekramer38354 ай бұрын
Mijn ervaring als hoogbegaafde, met twee hoogbegaafde kinderen: ik heb zelf nooit geleerd om te leren of om door te zetten. Dat was nooit nodig. Als je DAT je kinderen bij kan brengen heb je al heel veel gewonnen. Verder, vooral verdiepen in hoe je kan ondersteunen, zoals studiekeuze, opleidingen, maar ook carrière mogelijkheden. Veel hoogbegaafden vervelen zich snel (ik tenminste wel, ik ben ingenieur) dus veel variatie in werk en carrière kan veel plezier opleveren voor een hoogbegaafde. Het klinkt vroeg om daar nu al over na te denken, maar dat is wel handig. Ongeveer driekwart van alle hoogbegaafden valt uit in het schoolsysteem, dus ze hebben veel hulp nodig om er door te komen. Ik heb die hulp van mijn moeder gehad, daarom kwam ik er doorheen. De reden dat dit nodig is, is omdat het systeem nu eenmaal gemaakt is voor de gemiddelde Nederlander, met extra hulp voor de onderkant. Voor de bovenste paar procent is bijna geen aandacht, dat moet je als ouders vaak zelf doen.
@alinapatiwael8253 жыл бұрын
Prachtig interview met Adrienne. Ik volg Adrienne al enige tijd met haar nieuwsbrief en hoop met haar boek nog meer inzichten te krijgen in wat hoogbegaafdheid nu is en hoe ermee om te gaan. Ik geef les op een basisschool en leer veel over hoe je hoogbegaafdheid bij kinderen ziet maar op de werkvloer kan ik vast ook nog veel leren. Ik kijk uit naar jullie masterclass bij Brein tv
@tamaroverman1272 жыл бұрын
Interessante podcast! Elke gave is een opgave. De opgave houdt ons ook nederig. Juist als niet alles makkelijk gaat, zullen we groeien in persoonlijkheid.
@psychologievansucces2 жыл бұрын
Mooie toevoeging, Tamar!
@mirjamkoornneef5433 жыл бұрын
Volgens mij is m’n partner hoogbegaafd en ik hoog sensitief, daarom zou ik dolgraag t boek willen lezen om erachter te komen…. Sowieso ben ik er zelf een enorme voorstander van om iedereen in zijn/haar kracht te zetten. Fijne dag!
@strouty Жыл бұрын
Je kunt het boek ook kopen als je het zo graag wilt lezen?
@CogitareEstVivere Жыл бұрын
@@strouty waarom denk je dat Mirjam dat niet gaat doen ?
@timberpovee Жыл бұрын
Adrienne heeft mij ook fantastisch geholpen met haar coachingstraject! Ik had daarvoor geen idee..
@mireilleschreudercoaching33543 жыл бұрын
Interessante uitzending! Als jongerencoach en stresscounselor (natuurlijk gevolgd bij Sonnevelt opleidingen ;.)) geef ik o.a. workshops op school genaamd 'Bewust ik', ken jezelf, ben jezelf!. Ook ik werk vanuit behoefte(n) en potentie van coachees. Door bewustwording ontstaat inzicht in wie je bent, wat je wilt, wat je denkt, wat je voelt, wat je doet en wat je kan. Zodat o.a. deze jongeren hun 'gifts' kunnen inzetten in deze wereld. Meer inzicht in hoogbegaafdheid middels dit boek zou ik super vinden!
@lydiatuinstra52283 жыл бұрын
Altijd weer een uitdaging de Podcast! Herkenbaar en zéér interessant (moest me wel even terug trekken, anders is het té overweldigend). Het is alsof ik aan een touw vast gekoppeld ben aan een “racemuis” van deze waarheid. En meegesleurd wordt naar een bepaald doel wat er ooit ook voor mij zal zijn, maar het nu niet kan bijbenen. Hoog sensitieve ADD slakken, die deze staat van zijn eren, komen er ook! Hoewel er doorheen geraasd, sta ik toch weer overeind en realiseer me wat ik nodig heb: DIT BOEK! Wat me zal helpen om de al besproken valkuilen in dit proces, in een voor mij gepaste versnelling tot me te nemen. En zo sneller en makkelijker mijn gewenste doel zal bereiken. Met het mooie verlangende vooruitzicht dat ooit onze paden elkaar zullen kruizen d.m.v. dit boek al dan niet in de LIVE- uitzending.
@ginettethiellier24023 жыл бұрын
Ik herken zo erg wat Adrienne zegt over het niet te koop lopen met je hoogbegaafdheid. Er zijn daarom ook maar weinig mensen in mijn omgeving die dat weten. Ik voel me vooral in mijn werkomgeving wel vaak onbegrepen, maar vind het tegelijkertijd lastig om hier het gesprek over aan te gaan met mijn collega's en/of leidinggevende. Ik denk dat het boek Nooit meer ruzie met je baas mij hier heel erg bij zou helpen. En nadat ik hem zelf gelezen heb, zal ik hem toevoegen aan de boekenkast op werk, zodat ook de andere hoogbegaafde collega's er wat aan hebben!
@psychologievansucces3 жыл бұрын
Dag Ginette, Dankjewel voor je reactie! Zou je jouw NAW gegevens naar info@brein.tv willen sturen? Dan verzenden we het boek met veel plezier naar je.
@yogametmargot74293 жыл бұрын
Dank voor het inbrengen van dit onderwerp in relatie met ondernemen. Ik zie mijn zoon worstelen, nu nog in zijn studie, maar ook naar de toekomst (stage, eigen bedrijf willen, motivatie en lat hoogleggen, waardoor een mooi plan weer opzij geschoven wordt...) Voor hem zou het boek wellicht inspirerend zijn!
@playingindies673011 ай бұрын
Bij mij was het dat ik op school vaak werd weggezet als vervelend. Ik werd vaak apart gezet en ging later steeds minder naar school door verveling. Tot ik op een school kwam waar het de docenten opviel dat ik ondanks dat ik eigenlijk helemaal niets aan school deed, altijd bovengemiddelde cijfers haalde. Zij deden toen een test en daar kwam inderdaad uit dat mijn niveau veel hoger lag. Het was alleen jammer dat ik toen al 16 was. Ik heb dus wel vaak het gevoel dat mijn brein te snel gaat en dat de meeste mensen mij dus niet kunnen bijhouden. Hierdoor heb ik jarenlang als arbeidsongeschikt thuisgezeten. Tot remote-werken normaler werd, hierdoor ging mijn snelheid minder opvallen voor collegas.
@stenvanpoppel50553 жыл бұрын
Erg inspirerend. Veel herkenningspunten. Ik ben blij dat ik deze podcast op mijn pad is gekomen. Het heeft me getriggered om me hier meer in te verdiepen en mezelf te verbeteren. Bedankt!
@MirandaBoschThurlings3 жыл бұрын
Zo leuk om jullie samen te zien. Jullie podcast volg ik nu ca een half jaar met veel plezier en net zo lang volg ik het Insight traject van Adrienne. Beiden geven veel inzicht. Ik heb me net aangemeld voor breinTV en het toeval is dat jullie nu bij elkaar komen. Ga allen zo door 🤗
@corinnebuck91832 жыл бұрын
Leuk interview en erg herkenbaar voor mij en mijn zoontje. Anders. Snel. Intens. Ik ben wel erg nieuwsgierig naar het boek!
@cherellekroonstadt8213 жыл бұрын
Wat een fijne podcast! Ik ben een paar maanden geleden gewezen op jullie podcast, leuk,kort en krachtig, lekker luchtig en vooral interessant. Wat ik vooral een leuke bijkomstigheid vind is hoe synchroon deze podcast loopt mijn huidige thema’s afgelopen week te horen gekregen dat zowel mijn zoon als ik hoogbegaafd zijn, deze podcast is echt spot on! 👌🏼 dank voor de informatie en ik zou ontzettend graag meer willen weten en meer de verdieping ingaan middels het boek.
@BirdFlier3 жыл бұрын
Interessant interview! Eindelijk eens een ‘podcast’ die ik niet hoef te versnellen 😜 Meeste mensen praten zo langzaam… Maar ik zou dat boek wel willen winnen, krijg nog weleens ruzie met bazen, daarom maar eigen baas geworden. Al heb je ook bazige klanten, waar ik niet zo lekker op ga. Kan de tips wel gebruiken. Ben trouwens hoogbegaafd. 🤓
@strouty Жыл бұрын
Je kunt het ook kopen....
@c.3457 Жыл бұрын
Dit had ik nu net even nodig.
@loulouabboudi61683 жыл бұрын
Oh wauw... Weer een mooie verhelderende podcast. Ik zou graag haar boek willen winnen omdat ik op dit moment midden op die brug sta. Ik heb een werkgever en ik heb mij al ingeschreven bij kvk. Maar om die volledige stap te maken om voor mijzelf te kiezen is nog eng. Ik geloof echt dat dat boek mij verder kan helpen op mijn pad. Bedankt heren voor jullie podcasts. Liefs Louisa
@strouty Жыл бұрын
Als je het boek graag wilt lezen, kun je het ook kopen.....
@annethijssen6653 жыл бұрын
Heel inspirerend gesprek! Ik laat me graag verder inspireren door het boek.
@phdp657 ай бұрын
Zelf ga ik gebukt onder hoogbeschaafdheid.
@CogitareEstVivere Жыл бұрын
Wat mooi en wat herkende ik veel ! Van hedendaags en vroeger. Man uit 1984. Maar hoe zit het met relaties ? Soms is alles perfect behalve dat onbegrip soms van beide kanten. Moeten hoogbegaafden andere hoogbegaafden zoeken/vinden ? Is daar een seminar of uiteenzetting over te vinden ? Merci alledrie !
@JanClaesTube2 жыл бұрын
Wat me opvalt is dat de meeste definities van hoogbegaafdheid focussen op symptomen (bv. anders, intens, snel) en niet op oorzaken. Ik ben er zelf al heel lang mee bezig en heb zo een beetje m’n eigen theorie ontwikkeld (die overigens goed matcht met de uitleg van Adrienne). Hoogbegaafdheid (gifted) gaat volgens mij over een hoog “aantal” “gaven” lijken te hebben. Een synoniem voor multitalent zeg maar. Nu, “Talent is overrated” en bestaat eigenlijk gewoon uit het hebben van een ruimere “ervaring” (in vaktermen: meer en betere cognitieve schema’s). Hoe zit dat dan met hoogbegaafdheid? Ik definieer het als het hebben van beduidend meer “ervaring” (meer en betere cognitieve schema’s) in heel veel dingen. Maar hoe komt dat dan? Een hoogbegaafde heeft typisch een goede metacognitie (bewust en objectief over jezelf en de wereld om je heen nadenken). Hierdoor bouwen ze meer en betere cognitieve schema’s op. Ze trekken meer conclusies uit dezelfde situaties dan anderen. Een hoogbegaafde heeft typisch een hoge empathie (inlevingsvermogen in mensen/dieren/ecosystemen). Hierdoor leren ze niet alleen uit hun eigen ervaringen, maar ook uit die van anderen. Ze bouwen meer cognitieve schema’s. Een hoogbegaafde is typisch heel origineel. Ze hebben leren dingen in vraag stellen en out-of-the-box denken is heel natuurlijk voor hen. Hierdoor bouwen ze meer diverse cognitieve schema’s op. Samengevat: - typische oorzaken: (aangeleerde) persoonlijkheid en denkwijzen: metacognitie, empathie, originaliteit - definitie: meer en betere cognitieve schema’s - gevolgen: zie lijstjes over hoogbegaafdheid op het internet (bv. anders, intens, snel) Hoogintelligentie (hoog IQ) en hoogsensitiviteit passen daarom voor mij eerder bij de (typische) gevolgen dan bij de definitie. Niet iedereen met veel en betere schema’s kan goed abstract redeneren/associëren of is snel overprikkeld, maar de kans is wel zeer groot…
@stanvreuls2 жыл бұрын
Bedankt voor je reactie!
@mouwersor2 жыл бұрын
Dus de oorzaken zijn aangeleerd? Dat gaat hard in tegen de consistentheid van de uitslagen van een IQ-test gedurende iemands leven en de duidelijke genetische basis die intelligentie heeft. Waarom hebben we het niet over de snelheid en accuraatheid van het creëren, manipuleren en integreren van "systemen van concepten" (eigen term, praktisch hier equivalent aan wat jij "cognitieve schem's"noemt) en niet zozeer het aantal? Je zou dan ook verwachten dat bewustzijnverruimende middelen, psychedelica, ook intelligentie-verhogend zouden zijn (tijdens gebruik) maar ze verbeteren alleen creativiteit/originaliteit.
@JanClaesTube2 жыл бұрын
@@mouwersor Inderdaad. IQ-testen testen (hoog)intelligentie, niet hoogbegaafdheid. HI is een skill, die je kan leren. Eens geleerd, scoor je misschien consistent, maar ik sluit niet uit dat je ook op oudere leeftijd nog kan bijleren (en dus je IQ verhoogt). HB is voor mij het hebben van veel, sterkere en/of rijkere cognitieve schema’s (geen skill, maar een eigenschap). Dit kan je dus niet testen met een IQ-test. HI is misschien wel een typisch symptoom van HB, maar ook daar bestaan twijfels over. Sowieso is HI geen “voldoende” symptoom voor HB (zelfs als iedere HB ook HI is, is daarom niet iedere HI ook HB). Hoe je eraan komt is misschien minder relevant. Bepaalde supplementen kunnen je creativiteit stimuleren, maar de vraag is of je op dat moment ook leert uit je hallucinaties/dromen en of je dus ook schema’s aanpast/aanvult en zo “begaafder” wordt. Lijkt me een interessant experiment 😜
@mouwersor2 жыл бұрын
@@JanClaesTube Maar IQ-verhoging, in significante mate, wordt niet waargenomen. Hooguit een enkele slechte score door prestatiedruk, etc. die later overgedaan wordt. En het zijn dus ook de uitslagen op IQ-testen die genetisch worden overgedragen en daarmee al consistent zijn door iemands leven. Waarom zou alles van hoogebegaafdeid gereduceerd moeten worden naar wat ikzelf als één dimensie ervan zie? Waarom zouden snelheid van connecties leggen, accuraatheid van de 'mapping' tussen representatie en buitenwereld en kortetermijn geheugen niet aparte factoren kunnen zijn die niet (geheel) door meer ervaring verklaard kunnen worden (die tevens met elkaar correleren)? "maar de vraag is of je op dat moment ook leert uit je hallucinaties/dromen" Ik had het niet over leren uit hallucinaties maar over een verbrede ervaring, en ja mensen kunnen leren bij gebruik daarvan. Maar de intelligentie blijft gelijk ondanks dat creativiteit wel toeneemt.
@JanClaesTube2 жыл бұрын
Dat IQ-verhoging niet wordt waargenomen geloof ik graag. Dat wil echter niet zeggen dat het genetisch bepaald is. Als je weet hoe onze hersenen werken, slaat dit eigenlijk nergens op. Bij de meeste mensen zijn de hersenen min of meer gelijk bij geboorte. Het is pas later dat verschillen zich manifesteren. Fysieke en mentale groei gaan natuurlijk hand in hand, maar de vraag is hoeveel van mentale groei via de genen en hoeveel via de opvoeding wordt meegegeven. Als je kijkt naar tweelingenstudies lijkt het er op dat er verrassend weinig genetisch bepaald is. Als je kijkt naar hoe kenmerken aan specifieke delen van het DNA gelinkt worden, lijkt het er op dat verrassend veel genetisch bepaald is. Dit lijkt elkaar tegen te spreken tenzij je de optie openlaat dat je DNA/genen niet constant is/zijn tijdens je leven… Voor mij is HB een toestand van meer/sterkere/rijkere schema’s (of noem het connecties). Hoe je hieraan komt is bijzaak. Ik leg het uit aan de hand van metacognitie, empathie en creativiteit. Jij spreekt over snelheid van connecties leggen, accuraatheid van de connecties en werking van het korte termijn geheugen. Beiden hoeven elkaar niet uit te sluiten. Metacognitie zie ik als een manier om sneller en misschien zelfs accurater connecties te leggen in het werkgeheugen. Maar snellere en accuratere connecties zijn voor mij niet voldoende om ook rijkere schema’s te bekomen (mijn observatie start bij HB die meer én sterkere én rijkere connecties hebben gemaakt). Het gaat me vooral om het verschil tussen HB (toestand van het langetermijngeheugen die lijkt op heel veel ervaring in heel veel domeinen, wat zich uit in schijnbaar “uitzonderlijk veel talenten”) en HI (skill van het kortetermijngeheugen tot uitzonderlijke redeneerprestaties).
@kimberleypex3 жыл бұрын
Het is vaak een mooie gave. Intens leven. Ik zei vroeger vaak ; een HSP die leeft voor 2 .
@marcb99182 жыл бұрын
Zo herkenbaar , alleen jammer dat het een vermogen kost om daarin geholpen te kunnen worden !! 😢
@CogitareEstVivere Жыл бұрын
Is dat echt zo ? Verzekerd ?
@AnneRoosArt3 жыл бұрын
Heel interessante podcast en veel herkenning waardoor ik me graag verder inlees in dit onderwerp. Ik vind dat het boek een ontzettend treffende (en grappige) titel heeft. Ik loop zelf heel erg met dat gevoel loopt dat mijn werk niet bij mij past zoals ik het nu doe en ben daarin zoekende. Daarnaast herken ik me sterk in de omschreven karaktereigenschappen, dus dit boek kon niet toepasselijker zijn. Ik zou het graag lezen! Ik ben bovendien ook erg benieuwd hoe jullie denken over de link tussen hoogbegaafdheid en creativiteit!
@psychologievansucces3 жыл бұрын
Hoi Anne Roos, dankjewel voor je mooie reactie! Zou jij jouw NAW gegevens naar info@brein.tv willen sturen? Dan verzenden we het boek graag naar je.
@JanClaesTube2 жыл бұрын
Hey. Kijk je even naar mijn algemene reactie? Samengevat: Ik definieer hoogbegaafdheid als het hebben van meer en betere cognitieve schema’s. Eén van de typische oorzaken is originaliteit (out-of-the-box denken als standaard). Dit leidt inderdaad tot meer diverse cognitieve schema’s. Het leidt ook tot creativiteit (“out-of-the-box” in combinatie met “creëren”)… Creativiteit hoort daarom voor mij bij de typische gevolgen van hoogbegaafdheid. Maar niet iedere creatieveling is hoogbegaafd en niet iedere hoogbegaafde is creatief (tenzij misschien als je “creativiteit” als synoniem voor “originaliteit” gebruikt)
@PietHeijn-qh5ff3 ай бұрын
@@JanClaesTubenaar mijn mening is een hber ten alle tijden een conceptueel denker met een hoog creatief vermogen. Ik vind dat het creatief vermogens datgeen is waarmee een hber zich onderscheidt van een (hoog) intelligent persoon. Daarbij komt ook nog dat ik van mening hen dat (hoog) intelligentie personen een lineaire manier van denken hebben.
@JanClaesTube3 ай бұрын
@@PietHeijn-qh5ff Ja, zo denk ik er ook over. Daarnaast is een HB niet alleen origineler, maar ook empathischer (=inleven, niet per se meeleven). 👍
@mariskabrouwer32753 жыл бұрын
Leuke, leerzame uitzending. Maar allemachtig wat praat zij snel. Daarom geínteresseerd in het boek, zodat ik het op mijn eigen tempo kan kan opnemen.
@larter_larter2 жыл бұрын
Snel praten is niet ongewoonlijk bij hoogbegaafden. 😉
@ShamaticFocus2 жыл бұрын
snel denken snel praten 🤷♂️
@TijmenHatesadsАй бұрын
Ik vond het tempo eigenlijk wel chill, heb het filmpje zelfs terug gezet naar 1,25 speed
@stanvreuls3 жыл бұрын
Heel leuk onderwerp! Mensen vragen regelmatig aan mij of ik hoogbegaafd ben. Doorgaans voel ik mij dan een beetje ongemakkelijk, het is inderdaad niet iets wat je van jezelf zou willen zeggen. Ik herken wel een patroon dat overlappend is met iemand die in het profiel van hoogbegaafden past. Vaak valt het mij pas op als ik mezelf weer eens aan het over analyseren ben om mijn eigen gedrag te verklaren. Ik zou dolgraag meer over dit onderwerp willen weten en eens onderzoeken of het de moeite waard is om er iets mee te doen. Dat boek is meer dan welkom! Ik kijk uit naar de volgende podcast! Groetjes Stan
@psychologievansucces3 жыл бұрын
Dag Stan, dankjewel voor je reactie! Wil je jouw NAW gegevens naar info@brein.tv sturen? Dan verzenden we het boek met veel plezier naar je.
@stanvreuls3 жыл бұрын
@@psychologievansucces fantastisch! Enorm bedankt! Mijn gegevens komen jullie kant op!
@JanClaesTube2 жыл бұрын
Hey. Kijk je even naar mijn algemene reactie? Ik beschrijf hoe ik jezelf (over)analyseren (ik noem het empathie) link aan hoogbegaafdheid…
@jackcarpenters3759 Жыл бұрын
Ik vraag me af of het woordje hoogbegaafd meer schade aan richt dan dat het helpt.
@p_mouse8676 Жыл бұрын
Weet je wat ook leuk is aan IQ testen? Hoe meer je er doet, of hoe meer je het dergelijke onderwerpen in aanraking komt, hoe hoger de score wordt. 😅Het is ook typisch zo'n test die totaal niet klopt bij de manier van denken van een HB'er. Ik heb er inmiddels 3 gedaan, twee officiële. Ik kan het soort vragen inmiddels dromen.
@ellybloch1632 жыл бұрын
Super uitleg danku
@schuurvondst3 жыл бұрын
Hoog-begaafdheid , zou graag van die betiteling af willen, ik geloof meer in Dunning en Kruger effect, of de onkunde te overtuigen
@ijzervreterf80943 жыл бұрын
interessant.. ik heb ook het gevoel dat het container-begrip hb niet af is, en 'hoog'(vs 'laag'?) ongemakkelijk is. Daarom wordt het mogelijk afgekort gebruikt . Wat ik hier nu (dankzij jouw remark) over lees lijkt het effect dat je noemt een schakel in alle facetten die meespelen. Mogelijk is het wel iets waar je regelmatig mee te maken hebt. Ik weet ook niet of onkunde te overtuigen dekkend is. Soms is het onkunde, lijkt me, maar vaak ook echt geen zin meer te overtuigen .. Misschien moet er gewoon een woord komen. Of HB vervangen door begaafdheid. Net als in het Engels. Dat schuurt minder, vond Adrienne blijkbaar ook al, wink :) PS Bedankt voor het interessante interview!
@appeltjebenoni2 жыл бұрын
Gaaf:)
@psychologievansucces2 жыл бұрын
Dankjewel! :-)
@CogitareEstVivere Жыл бұрын
Is dit in de DSM5 opgenomen ? Zou dat moeten ? Is of kan deze coaching verzekerd worden door instanties of overheden !? 🙏
@PietHeijn-qh5ff3 ай бұрын
Ben jij niet helemaal lekker in je hoofd dan ? 😂 hoogbegaafdheid kenmerken als psychische stoornis. Hoogbegaafdheid word oa gekenmerkt door zelf kunnen nadenken. Dit kunnen alleen hbers. Met andere woorden zou je eerder de rest van de mensheid kunnen bestempelen met een label van een psychische stoornis onder het mom van: Niet in staat om zelf na te denken 😂
@PietHeijn-qh5ff3 ай бұрын
@@CogitareEstVivere dsm5 nee. Hoogbegaafd is juist naar mijn mening verre van afwijkend gedrag. De HB is niet het probleem, dat is het onderwijssysteem zelf. Buiten dat een definitief tegen van hb is creatief denkend / out of the box denkend, oftewel zelf kunnen nadenken. Ik zou eerder zeggen dat het zelf niet kunnen nadenken een stoornis is 😂.
@margarethavanspall9137 Жыл бұрын
Eindelijk wordt er alert geluisterd naar elkaar😅
@Kay-pu2jn2 жыл бұрын
Zijn er ook goede testen, dus niet per se puur IQ-testen, om hoogbegaafdheid vast te stellen? Ik herken namelijk veel dingen, zoals anders voelen, creatieve oplossingen voor lastige vraagstukken, oplossingen en mogelijkheden zien die anderen niet zien en bijvoorbeeld vroeg geestrijp (als kind zat ik bijvoorbeeld liever tussen de volwassenen om daar de gesprekken mee te volgen dan dat ik onder de andere kinderen was).
@CogitareEstVivere Жыл бұрын
Ik had precies hetzelfde. Heb je inmiddels tests gevonden ?
@PietHeijn-qh5ff3 ай бұрын
Nee. Elke beschikbare iq test is volkomen waardeloos voor het testen van hb. En zeker als we het hebben over de voornamelijk Creatief hoogbegaafde. Enige optie naar mijn mening is genoeg gesprekken gaan voeren met iemand die 100% zeker weet dat hij/zij hoogbegaafd is. Samen heeel veel analyseren, de hber jou veel laten observeren en uiteindelijk kom je wel bij een zo waardevol mogelijke uitslag. PS, misschien een beetje een rare vraag: Lukt het jou om hv een kledingkast in elkaar te zetten zonder gebruiksaanwijzing?
@Kay-pu2jn3 ай бұрын
@@PietHeijn-qh5ff Om eerlijk te zijn heb ik dat nooit geprobeerd, maar bijvoorbeeld apparaten daar begin ik vrijwel altijd aan zonder eerst de handleiding te raadplegen.
@PietHeijn-qh5ff3 ай бұрын
@@Kay-pu2jn hoe ver ben je inmiddels in je zoektocht? Misschien interessant om hier is samen over te praten. Heb je Instagram?
@PietHeijn-qh5ff3 ай бұрын
@@Kay-pu2jn misschien een idee om hier is een keer samen over te sparren ? Ik ben de laatste weken obsessief bezig met dit vraagstuk. Heb je instagram?
@kimberleypex3 жыл бұрын
H S P High Sensitive Person.
@Jorg-ug3ie3 жыл бұрын
Bijna goed...Highly....😉
@terrydeboer21838 ай бұрын
Hoezo is autisme een lelijk label?
@platoriamS8 ай бұрын
Omdat je dan zegt dat er iets mis is met iemand, in plaats van dat iemand zoals bij hoogbegaafdheid goed is in cognitieve vaardigheden en minder goed in het sociaal-communicatieve
@strouty Жыл бұрын
Hmmm.....woordgrapjes. bijzonder gevoel voor humor. Snel denken. Geen geduld. Al weten wat iemand gaat zeggen en daardoor een ander vaak niet laten uitpraten, snel uitgekeken raken (in 1 dag mezelf een lied op de piano leren - niet eerder gespeeld- en na een week liedjes mezelf geleerd piano weg gedaan, nu wist ik het wel, goed met de diversiteit van de mens en hiermee omgaan, wel snel mensen 'dom' vinden en geïrriteerd raken, goed in koken, schrijven, moeilijk delegeren daardoor op deze vlakken, veel vragen, kritisch denker, efficiënt, pragmatisch, maar soms ook heel dom! Ook ruzie met de baas, 'je moet niet op mijn stoel gaan zitten!' omdat je ideeën zijn of haar ego overstijgen, control freak, prikkelgevoelig..... hoog begaafd? Weet het niet, maar het heeft mooie en vervelende kanten hoe ik ben. En mensen vinden je gauw lastig. Heb een baan waarin ik veel moet communiceren en sociaal bezig moet zijn, maar daarnaast trek ik me heel erg terug in mijn vrije tijd, omdat ik dat nodig heb. Dat vinden veel mensen vreemd, ze denken dat ik altijd in gezelschap wel zijn. Dat is absoluut niet zo.