Geen tip op energiegebied, wel een groot compliment voor deze zeer goede en leerzame video. Mooie nieuwe lay-out ook van de getoonde sheets. In korte tijd groot fan van dit kanaal geworden. Bedankt!
@HarryHalmans Жыл бұрын
Bedankt voor de informatie.Ik heb alles nu klaar de warmte pomp en de warmte pomp boiler draaien prima. En de 20 zonnepanelen voeden dit. Een geweldige verbetering….
@gertsiekmans92462 жыл бұрын
Weer lekker en goed advies!! Gasverbruik ca. 0.05m3 per minuut voor douchewater, 100 m3 per persoon per jaar, koken is ca 50m3 per jaar, de rest is voor de verwarming......CV circulatie water 10 graden lager is 10% besparen. Bel je installateur en laat de ketel goed instellen, zal een uurtje kosten, maar je bespaard direct en voor altijd, en als je zelf goed meekijkt kan je de temperatuur verder laten zakken.
@dikdijkstra25662 жыл бұрын
Wel een tip nog mbt overstappen van aanbieder. Mocht je zonnepanelen hebben aangeschaft en een overschot aan zonnestroom hebben, kijk dan wel even op de vergelijkingswebsites. Het zou zonde zijn als je bij je huidige aanbieder maar 5ct/kwh terug krijgt ipv 50ct bij een ander
@stineke30212 жыл бұрын
Fijn dat je hier aandacht aan besteed. 👏👏 dit is voor veel mensen een huizenhoog probleem. Ga zo door, en je krijgt nog meer volgers!
@LennertBakker2 жыл бұрын
Ik mis de hele belangrijke gordijnen. Een verduisterend gordijn van de ACtion kan 2 graden verschil maken tussen de raam- en de kamer-kant. Dit kan een beter optie zijn dan raamfolie omdat die het best op max 2cm van het raam zou moeten, anders staat de lucht niet stil. Zo'n gordijn voor de voordeur scheelt ook best wel een hoop. Voor mensen met geld zijn plissé gordijnen erg isolerend maar HR++ glas is waarschijnlijk op den duur goedkoper. Het best kies je dan voor verduisterende plissés en daar heb je dus overdag weinig aan wanneer je zon licht en warmte wilt. Verstandig ventileren is erg belangrijk wanneer je minder stookt. Met een weerstation met meerdere meet-units, hou je de temperatuur en luchtvochtigheid in de gaten. Je ventileert dan wanneer het nodig is en wanneer de luchtvochtigheid buiten relatief laag is. Jaren 70 woningen hebben vaak nog her en der ongeïsoleerd houtwerk. Begin daar met isoleren. Kijk ook of de luchtkanalen geen tocht in de spouw veroorzaken. Kleine vlakken enkel glas kun je in de winter afdekken met piepschuim.
@se0321312 жыл бұрын
Die gordijnen en ventilatie had ik ook al genoemd, maar die reactie is verwijderd.
@roversberg2 жыл бұрын
fleece poncho, kaarsen (action) infrarood panelen. super besparend.!!
@castuyn46182 жыл бұрын
Voor de mensen met geld: laat een zonneboiler op je dak leggen. Van zon naar warm water is een zeer efficiente oplossing, en technisch bestaat het uit een waterpaneel op het dak, een simpele (vloerverwarmings)waterpomp en een dubbele boiler waarvan de onderste verwarmd wordt door het waterpaneel op het dak, en het bovenste door je CV ketel. Niet kapot te krijgen, ik heb het al sinds 1994 zonder enig onderhoud. Bij zonnig weer (en geen vorst) pompt het waterpaneel vol en heb je 'gratis' 95 graden heet water in je onder en boven boilervat. Er hoeft dan niets meer opgewarmd te worden, je moet zelfs je thermostaatkraan iets koeler zetten in de lente/zomer want de temperatuurinstelling gaat op volume water, en water van 95 graden gemixt met koud leidingwater is heter dan water opgewarmd door je CV ketel van 70 graden gemixt met evenveel koud leidingwater. Ik heb een zonneboiler en douche bij mooi weer extra lang want het is toch gratis, en bij bewolkt weer extra kort of sla een dagje over als ik die dag niet gesport heb. Wie al electrische zonnepanelen heeft zou dezelfde boiler ook kunnen nemen met een electrische verwarmingselement in het onderste boilervat, dan spaar je de pomp en het waterpaneel uit.
@KetelKlets2 жыл бұрын
Een thermostaatkraan werkt wel degelijk op temperatuur en niet op volume. Mijn warmwater temperatuur wordt lager tijdens het douchen (douchetimer in de ketel) en de thermostaatkraan compenseert daar automatisch voor. De zonneboiler heb ik een tijdje terug aan bod laten komen voor de geïnteresseerden: kzbin.info/www/bejne/imTdaGqZrrqBmrc
@harrympower2 жыл бұрын
mijn ervaring is dat je dan beter pv panelen op dat zelfde dakoppervlak kunt leggen, met opgewekte stroom ben je veel flexibeler. stroom kun je kiezen waar je het voor gaat gebruiken. wij hebben bv ook een zonneboiler die is op zonnige dagen echter al rond 14:00 s 'middags op temperatuur, en wordt het dak oppervlak niet effectief meer benut . overdag zijn we niet thuis en geen verbruik van dit water. komt nog bij dat aanleg pv panelen veel goedkoper is.
@chewmonkey892 жыл бұрын
Misschien een goede tip: Kies een andere gasleverancier dan je stroomleverancier. De goedkoopste stroomleverancier is niet altijd ook de goedkoopste gasleverancier. Ze moeten toch ergens hun winst vandaan halen. Dit vergt soms puzzelwerk en heeft als nadeel dat je 2 keer per maand een 'halve rekening' krijgt ipv 1 keer per maand een 'hele rekening', maar alle beetjes helpen!
@chewmonkey892 жыл бұрын
Ik lees mijn tekst en het staat er een beetje ingewikkeld misschien. Wat ik bedoel: kies 2 energieleveranciers. 1 voor gas en 1 voor stroom.
@timdejong5932 жыл бұрын
Gesplitste rekening heeft voordelen, wordt deze vaak een stuk duidelijker van.
@bart29032 жыл бұрын
Die ga ik onthouden! bedankt voor deze tip!! :D ik heb gelukkig.... nog een 3 jarig contract kunnen afsluiten in oktober voor 27 cent per kwh en 1,14.- per kuub gas.
@Tom_pr2 жыл бұрын
Je hebt helemaal gelijk eigenlijk maar persoonlijk nog niet zo een zin gehad in dat energieshoppen. Wil liefst langevrelaties aan gaan ipv elk jaar ergens anders
@chewmonkey892 жыл бұрын
@@Tom_pr ik ook. Heb nu 3 jaar gas vast en een jaarcontract voor stroom.
@MASTERSMITJE2 жыл бұрын
Bedankt voor de tips! Ik denk dat mensen hier zeker wat aan hebben. Maar ik snap ook dat als het water je aan de lippen staat dat je soms ook negatief word. Maar je hebt gelijk het helpt niet! maar ik moet wel zeggen dat voor de mensen die nog wel wat geld hebben, het op dit moment ook moeilijk wordt om dingen aan te laten pakken. Wij hebben namelijk geen bedrijven in de buurt die tijd hebben om zonnepanelen aan te leggen laat staan een zonneboiler te plaatsen, voor een betaalbare prijs altans.
@sjefjanssen47522 жыл бұрын
Bedankt voor al jouw goede tips.
@isabo35562 жыл бұрын
Je vroeg om een tip: Wij hebben vorig jaar verduisterende plissé gordijnen bij Veneta gekocht. Ze houden kou en warmte buiten. En ze verduisteren heel goed. Het gevolg is dat onze airco deze zomer helemaal niet aan hoefde. Ondanks de 40 graden buiten. Normaliter warmt ons huis erg snel op en is het bij buiten 30 graden, binnen rond de 27. Nu bleef het de hele zomer zweven tussen 22 en 24 graden binnen. Wij willen niet meer zonder. En nee, ik heb geen relatie tot Veneta zelf (anders dan de plissé die we gekocht hebben).
@Rene0462 жыл бұрын
als je de ketel uitzet en waarschijnlijk je warm water.... hou rekening met vorst waar de ketel staat. of radiatoren en leidingen p.s. denk de meeste mensen die nu al in de problemen zitten en komen, zitten de meeste van gehuurd in een slecht geïsoleerd huis, omdat de verhuurder niks doet tot hij verplicht word.
@boog17422 жыл бұрын
We hebben een goed geïsoleerd vrijstaand huis. Sinds vorig jaar september de CV zeer zuinig afgesteld. Op de pomp voor de vloerverwarming een temperatuurgeschakelde tijdschakelaar gezet kosten € 50,00. Twee van de drie dubbele buitendeuren in de gevel vervangen door vast glas. Sinds aanvang van de verschrikkelijke oorlog de CV op vorstbeveiliging gezet. En om de kou te breken hebben we een keramisch kacheltje van € 30,00 gekocht. Tot op heden één keer gedurende 10 minuten gebruikt. We gebruiken ook dekentjes als we bv. TV zitten te kijken. Resultaat een elektra verbruik daling van circa 20% per maand en LET OP ons gas verbruik is met circa 45% gedaald. Zonnepanelen zouden we graag doen echter met een lessenaarsdak gericht op het noorden schiet niet op. Hoop dat er iets voor op de gevel is. Dit ben ik nu aan het onderzoeken. Tot slot energiebezuigingen is ook wel een leuke hobby geworden.
@castuyn46182 жыл бұрын
De driehoekige beugels om zonnepanelen op een vlak dak te zetten zijn miscchien ook te gebruiken voor wandmontage aan een vertikale muur. En laat anders iemand metalen driehoeken lassen met hoek van 45 graden (35 graden is beste voor jaaropbrengst, maar dan heb je in de zomer teveel en de winter te weinig, met 45 graden optimaliseer je meer voor de winter) en de schuine zijde even lang (of breed bij kwartslag gedraaide zonnepanelen) als je zonnepaneel, waarop de horizontale rails komen waar de zonnepanelen op bevestigd worden.
@twiniiah3992 жыл бұрын
Er zijn van die zonnepaneelhouders die je aan de muur kan bevestigen. Even googelen. En mocht je een tuin nog hebben, dan kan je een overkapping maken van zonnepanelen.
@matvanderheijden58742 жыл бұрын
Omdat de thermostaat defect is en de ketel al 23 jaar oud heb ik een simpele oplossing bedacht om de stekker uit de ketel te trekken. Combiketel staat op zolder en de stekker is ingestoken in een op afstand (draadloos) schakelbaar stopcontact. Staat eigenlijk altijd uit. Als ik wil douchen schakel ik de ketel in (met thermostaat op nul) door een druk op de knop. Ben ik klaar schakel ik meteen uit. Spaart veel uit aan gasgebruik... Werkt prima. Zo heb ik wat tijd gekocht om me te oriënteren om een nieuw verwarmingssysteem......
@paulnachtegaal3772 жыл бұрын
Een paar tips waar je gelijk mee kan besparen: Ga 5 minuten eerder weg met de auto en rij 90 km/uur. Dat scheelt liters brandstof. Doe thermo kleding aan en de thermostaat kan een paar graden omlaag. Zorg voor een goede lucht circulatie in je huis (de warme lucht van de woonkamer niet via de keukenafvoer naar buiten blazen, en de lucht uit de gang door de slaapkamers circulerend naar de bovenverdieping leiden. Heb je rolluiken, doe die dan tijdig dicht. Spoel de vaat met koud water af i.p.v. met warm water voordat het de vaatwasser in gaat.
@DutchGameMen2 жыл бұрын
Nog beter spoel je boorden helemaal niet af voordat het de vaatwasser ingaat. Een vaatwasser gaat extreem zuinig met water om. Je bent dus letterlijk liters water voor niets aan het doorspoelen.
@paulnachtegaal3772 жыл бұрын
@@DutchGameMen Bij een vaatwasser die tjokvol zit gaat dat echt niet werken. De etensresten kom je nadat de vaatwasser klaar is nog overal tegen. En een paar liter koud water kost nagenoeg niets. Dat de vaatwasser weinig water verbruikt is voordelig omdat dit water verwarmd moet worden.
@DutchGameMen2 жыл бұрын
@@paulnachtegaal377 Je hoort ook etensresten af te schrappen van de borden, dan is er niets aan de hand in een tjokvolle vaatwasser.
@KetelKlets2 жыл бұрын
@@DutchGameMen Wat je ook niet moet vergeten is dat de rubberen afdichtingen in de vaatwasser slecht tegen langdurige inwerking van vetresten kunnen. Ze gaan dan op den duur lekken. Dus niet voorspoelen maar *voorschrapen* en elke twee maanden op hoge temperatuur een reinigingsprograma draaien met wat soda of machinereiniger.
@DutchGameMen2 жыл бұрын
@@KetelKlets Dat is precies wat ik aangaf, goed de borden afschrapen is het beste.
@buddytroost44382 жыл бұрын
Bij mij maakte wereld van verschil toen ik me twee radiators in woon kamer van serie naar paralel aansloot. Kwa stroom en gas. In mijn wijk heben meer huizen dit en is schandalig van de bouwers in 1985. Daarnaast waterzijdig ingereled. En in balans en water begrenzers bij douch en wasbaken booster uit bij intergas
@reigor81852 жыл бұрын
Als je een electrische Lease auto hebt, koop zonnepanelen!!!!!! Je kunt het stroom wat in de auto gaat vaak declareren bij je werkgever. Wij hebben onze zonnepanelen in 2.5 jaar terugverdient. Eigen verbruik 3000kwh, op het dak ligt 5000kwh dus elk jaar gaat 2000kwh in de auto wat ik terug kan vragen. 2000*0.5ct = 1000,- per jaar
@MrRednas242 жыл бұрын
Hoewel velen van ons graag meer zouden doen voor het milieu, het klimaat en tegen de hoge brandstofprijzen is het erg lastig. Ik heb diverse adviseurs gesproken en mankracht is schaars, onderdelen en apparatuur is schaars en kent lange levertijden en helaas zijn er ook diverse regels die het lastig maken. Zo werd mij verteld dat vanwege het geluid de unit van een warmtepomp ver genoeg bij de buren vandaan moet zijn. Iets wat in veel NL woonwijken niet realistisch is. Zonnepanelen zijn niet leverbaar, enorme wachttijden of de installateur is te druk... Goede tips. Maar niet alles is momenteel uitvoerbaar.
@paulsprunken2 жыл бұрын
Met de nieuwe geluidsnormering voor die buitenunits (en zelfs ' asvonds nog minder db toegestaan dan overdag) is dat enkel nog iets van 'horen zeggen' (of "mij werd verteld") maar is GEEN obstakel. Daarnaast zijn er ook ontwikkelaars voor ombouwkasten om het al minimale geluid nog verder tereduceren tot fluisterniveau. Maar een voorbij rijdende auto (met verbrandingsmotor) of brommer door de straat zal meer hoofden doen draaien dan het sonore geluid van die warmtepomp
@KetelKlets2 жыл бұрын
@@paulsprunken Dat klopt, maar die auto blijft niet drie weken stationair draaien voor je deur en die warmtepomp rijdt niet weg 🙂Het probleem van buitenunits is dat ze over de jaren heen steeds meer geluid gaan maken door gebrekkige smering/onderhoud en lagers die versleten raken. Dus wat nu nog stil is, is over 15 jaar mogelijk een herrieding geworden. Ik hoop op duidelijke regelgeving en handhaving t.z.t.
@Taxi6452 жыл бұрын
@@KetelKlets Dat niet alleen, maar als je straks in je directe omgeving vier of vijf van die dingen hebt draaien wordt het nog een stukje erger.
@VictorvanDijkNL2 жыл бұрын
Met het zonnige weer van de afgelopen dagen, is het buiten hangen van de was ook een goede optie, tov de wasdroger binnen. Ik heb vorig jaar een warmtepomp droger aangeschaft. Die heeft als nadeel, dat de temperatuur op zolder nu behoorlijk lager is, als deze aanstaat. Met de oude droger, konden we de zolder in de winter aardig op temperatuur houden :)
@seezu842 жыл бұрын
Goede tip, maar stroomtarieven zijn nog te overzien. Het is de gas wat de nood hoog maakt, zoals in de video gezegd wordt.
@VictorvanDijkNL2 жыл бұрын
@@seezu84 geen stroom gebruiken (voor het drogen van was) is altijd goedkoper dan wel stroom gebruiken. Kleding gaat ook langer mee, als je in de wind droogt. Deze besparing kan je helpen de hoge kosten voor gas te compenseren.
@KetelKlets2 жыл бұрын
@@VictorvanDijkNL En veel mensen zijn vergeten dat zonlicht vlekken uitbleekt.
@dirckdevriez66612 жыл бұрын
Mijn Tips: Voor je panelen gaat plaatsen, kijk eens goed waar ventilatie en schoorstenen zitten! Net als dakramen! Zie vaak vreemde lelijke daken die overal omheen moeten. Ik heb dakraam + ventilatie pijpen van pal zuid naar Noordkant verplaatst. Ook hoger plaatsen is vaak mogelijk.... Op leeg gemaakt dak is alles vol leggen prima mogelijk... in 2012 al zo gedaan. Dakraam van dubbel glas vervangen door grotere met HR++ erin... meer licht, minder verliezen en op Noorden geen zonnescherm nodig! Ook de Dakisolatie; was van plan ooit 8cm te monteren, uitverkocht...... Dan maar 16 cm dikke dekens en latten, gipsplaat en werk is zelfde.... Naast de 3 cm schuim tijdens de bouw wilde ik 8 cm doen, werden er 16 dus nu geen 11 maar 19 cm isolatie en al terug verdiend... (2014 gedaan) Ga dus voor hoe dikker, hoe beter, liever 1x veel geld dan elk jaar betalen en met huidige gasprijs..... Bingo! Vaste kosten? Als ik bij mijn leverancier naar 1 kuub gas ga en zie wat dat kost? De vaste kosten zijn flink en de Inductie kookplaat is na 1 jaar gratis. Ook de CV ketel weg gedaan... Warmtepomp is duur maar rente op de bank ook erg laag! Nee, ik noem niet als Ketel Klets prijzen, want de prijs uit 2017 is niet meer leverbaar type en nu vele keren duurder omdat een file staat van die warmtepomp willen! HR++ glas kopen? Niet doen! Naast het werk om oude dubbel glas vervangen door HR++ is plaatsing ook niet bepaald gratis. De HR+++ en beter geïsoleerde Kunststof kozijnen is duurder in aanschaf..... Maar nooit meer verf kopen, ook niet gratis en veel werk! Wel wil ik waarschuwen voor open zetten ramen. De oude houten ging prima, maar bij kunststof is dit zwakkere constructie! Als op Draai stand gaan ze vaak doorhangen bij HR++ en HR+++ is nog zwaarder dus erger! In de kiepstand zal een hoosbui minder snel inregenen... en niet uitzakken! Met haakje en 5 standen is van vol open + 5 tussen standen met haakje in 6 standen regelbaar! Wel is ventilatie rooster een ander verhaal.... Bij HR++ nog betaalbaar maar bij HR+++ zijn deze extreem duur... De kiepstand met haakje en 5 standen werkte zelfde en kosten nihil. Hor erin en vliegjes bleven weg. € Bike? Zorg voor flinke dubbele fietstassen... minder auto nodig en gratis parkeren recht voor de deur zonder sjouwen! Maar ook, beugel voor zowel Klapkrat als voor Bierkratje. Deze beugel is dus nog meer lading of kussentje voor kleinkinderen vervoeren! Wegens de fietstassen paste zitje met voetjes niet helaas.. maar in fietstas... achterzijde plaatje triplex voor doorzakken!e Deze op de accu geplaatste beugel voor krat/zitje is iets werk maar als je geen auto hoeft te pakken + parkeermeter vullen? Bewaar facturen! De Zonne panelen, welke WP vermogen heb ik en hoeveel leverde dat jaarlijks op.... Ook de isolatie in vloer, dak en muren en kozijnen? Bij verkoop woning is bewijs van hoeveel meerwaarde dan loze verhaal makelaar! Ook de Energie rekening.... van Label A maar net aan of ruim A... A+++ komt er ook aan? Een woning met Energie factuur negatief als leverancier zal meer opbrengen dan dat van buren! Ook geen gezeur over later na verkoop of er nog garantie op zit. En als je iets met Huurkoop of Lease neemt? Ik wil dat vaak niet maar je moet wel vooraf melden als je huis verkoopt.... Ik kocht een woning met Feenstra wurg contract die afgekocht moest worden! Na korte inspectie bij oplevering was er geen HR maar VR ketel en nog lease? Dan vraag ik afkoop prijs en haalde die van geboden prijs af als verborgen gebrek.. En Ketel Klets is geen Gekke Henkie... maar met details nog iets te verbeteren! Maar als er cijfers genoemd worden? Mijn panelen uit 2012 zullen een ander prijskaartje hebben dan de 2021 panelen van Ketel Klets... ik heb andere subsidie ooit en maar 230 Wp toen! Als ik nu zelfde opbrengst wil is van 12 naar 8 panelen voldoende! Dus panelen tellen, leuk op foto makelaar...... Maar ook welke inverter? Maar ook mijn Glaswol rollen van geen 8 maar 16 cm toen en nu in dezelfde bouwmarkt? Zorg voor een goede zorgverzekering als je de huidige prijzen ziet! De Rd waarde op de rollen is nog zelfde maar gratis Hart Infarct als je de huidige prijs opzoekt.....
@jooptablet17272 жыл бұрын
Mooie video vanuit eerste beginselen beredeneerd.
@McEgbert2 жыл бұрын
Over kosten en baten van energie gesproken: Vanaf morgen zit ik bij Eneco en krijg ik € 0,58 voor elke teruggeleverde kilowatt uur dat vind ik interessant en misschien anderen ook. Het gaat om een zogenaamd modelcontract. Opzegtermijn is negen dagen en voor 1000 kwh krijg je nu geen 50 maar € 580 terug
@j6e5t42 жыл бұрын
Bij elkaar gaan zitten en de kosten van energie delen met de anderen. Eventueel het thuiswerken “delen”.
@annetteofhenkmuddehoogland14372 жыл бұрын
Goede tip voor huurders met enkel glas in de woning plak een groot deel van je glas af met pir isolatie, bij 4 cm is je raam al vergelijkbaar met triple glas. Kosten maximaal 15 euro per vierkante meter.
@RemySoeters12 жыл бұрын
Vorig jaar van mijn werkgever, ivm thuiswerken, een elektrische deken gekregen. Destijds dacht ik; wat moet ik hier mee. Nu denk ik: kan zeker een toevoeging zijn. Je hebt ze al vanaf 30 euro. Leg ze over je bank als je zit. Scheelt een heel huis verwarmen!
@gerardhilde012 жыл бұрын
Prima idee. Die onthou ik voor de komende winter. Bedankt voor de tip.
@WvhKerkhof2 жыл бұрын
een gevouwenel. deken kan brandgevaarlijk zijn, die moet plat liggen.
@maikellourenssen63892 жыл бұрын
vorig jaar (november) heb ik op mijn nieuwe (jongere) woning 20 zonnepanelen laten leggen waarvan 10 aan de zuidkant maar ook 10 aan de noordkant. Valt mij nu op dat bij bewolkte dagen de zonnepanelen ook een behoorlijk rendement hebben. Mij valt op dat hier tot op heden in je videos weinig op in gegaan is.
@KetelKlets2 жыл бұрын
Jawel hoor 😁 kzbin.info/www/bejne/eJDMnad5hp53Y8U
@user-my1fn7tc1l2 жыл бұрын
Heb plissé's opgehangen in mijn aanbouw. Scheelt' s morgens 2 graden.
@bobburlage2 жыл бұрын
Kijk of je gemeente een energieloket heeft, deze hebben soms gratis promotieartikelen of tegoedbonnen waarmee je tochtstrip, ledlampen e.d. kan aanschaffen in een bouwmarkt. Soms ook gratis advies thuis van een energiecoach.
@elsinga2 жыл бұрын
Tip voor de CV ketel: zet de kleine interne boiler uit. Bij mij (ik verwarm per airco) scheelt dat 1m3 per dag, alleen om sneller warm water te hebben. En 1m3 per dag is al snel 1000,- per jaar.
@KetelKlets2 жыл бұрын
Dit heet ook wel de eco stand op het santaire warm water. Scheelt inderdaad best veel gas voor minimale comfortstijging.
@harrympower2 жыл бұрын
vervangen oude cv ketel, mischien ook een optie. geheel zonder zou nog niet gaan.. en een 22 jaar oude ketel stookt ook niet echt meer zuinig.
@chewmonkey892 жыл бұрын
11:34 Dit is best heftig hoor.. Je moet iemand adviseren om 1 van de basisbehoeften te laten vallen.
@jooptablet17272 жыл бұрын
Dat is ook best heftig, omdat we allemaal gewend zijn in luxe te leven (vergeleken met 50-100 jaar geleden sowieso iedereen in Nederland, ongeacht je inkomen). Als het puntje bij het paaltje komt moet je je verantwoordelijkheid nemen en een beslissing maken over jouw persoonlijke situatie. Is het kut dat sommige mensen dit moeten doen? JA! Moeten we daar iets aan doen? Al lang! Maar jij lijkt te suggereren dat je dit niet als (tijdelijke) oplossing mag aandragen, en dat snap ik niet helemaal. Je moet toch iets?
@chewmonkey892 жыл бұрын
@@jooptablet1727 Ik suggereer niets. Ik ben geschokt.
@jooptablet17272 жыл бұрын
@@chewmonkey89 ok verkeerd geïnterpreteerd dan, het is idd niet prettig.
@johanintveld57912 жыл бұрын
Het koud hebben of diep in schulden komen. Het is inderdaad het ene of het andere kwaat. Maar helaas is extreem verduurzamen zoals ik en vele anderen die je hier leest doen niet voor iedereen weggelegd. Toch is dat uiteindelijk de enige optie. Met ze allen permanent minder energie gebruiken en zelf opwekken. Ik kan ook iedereen de energie bespaar lening aanraden. Met die lening bespaar je al snel meer dan dat die kost per maand.
@PhilippeCJR2 жыл бұрын
Ik mis nog de optie voor een day-ahead aanbieders van stroom/gas. Heb nu Frank Energie (er is ook MijnDomein, EasyEnergy etc.) en de prijzen zijn best nog wel concurrerend. Zeker ook een rijke teruglever vergoeding. Coldfill boiler, dan wel de warmwater leiding ook aan het begin afkoppelen he.
@KetelKlets2 жыл бұрын
Uiteraard, dode leidingen moet je zien te voorkomen als het om waterleidingen gaat. Persoonlijk ben ik heel blij dat ik geen day-ahead/flexibel contract heb en had. Het zijn leuke contracten in stabiele tijden, maar niet in deze volatiele markt. Mijn vaste contract heeft al heel wat pieken van de dagmarkt weggeschaafd voor me.
@bobkat65112 жыл бұрын
Veel en lang douchen kost veel duur gas. Ik denk dat men de douchekraan ook meestal volledig opendraait voor een ferme straal. Ik vind dat zelf onprettig en open de kraan maar een klein stukje en de combiketel staat niet zo te brullen. Je ketel moet wel een lage tapdrempel hebben, maar dat hebben de meesten wel. Dit is een serieuze besparing.
@KetelKlets2 жыл бұрын
Ik heb in mijn ketel de ingebouwde douchetimer geactiveerd. De eerste 3 minuten stookt de ketel naar 55 graden en daarna naar 50 graden. Merk je niks van en vanwege de korte leidingen (in mijn geval) voldoe ik nog steeds aan de eis van het bouwbesluit (minimaal 50 graden water bij het tappunt). Zie kzbin.info/www/bejne/hZ29m52GZ9iEgaM
@patrickos2 жыл бұрын
Wel fijn als je een sociale huurwoning hebt en een nieuwe cv-ketel krijgt en de watertemperatuur voor de CV op 85 graden Celsius staat wat niet echt nodig is.
@KetelKlets2 жыл бұрын
Die kun je zelf verlagen naar 60 of 50 graden, dat is een flinke klapper op de gasrekening die je kunt maken met 5 minuten werk.
@patrickos2 жыл бұрын
@@KetelKlets dat denk ik ook wel heb het zelf ingesteld op 60 graden.
@mathijsousen84362 жыл бұрын
Hoi. Ik heb 18 kleine panelen op het zuiden sinds 2016. Kom nu al stroom tekort op jaarbasis. Nieuwe plaatsen met meer vermogen? Heb nu solar frontier. Of panelen plaatsen op t noorden en oude systeem houden? Help
@vincentvoorn22032 жыл бұрын
Super bespaar tip die tado cv knoppen we bepalen onze eigen verwarm tijden en temperatuuren per kamer en iedere maand de meterstanden invullen in de app. en iedere maand zegt de app "u heeft minder verbruikt dan vorig jaar "
@robtome25632 жыл бұрын
Goed uitgelegd
@JasperWiggers2 жыл бұрын
Iemand tips over btw terug vragen voor een uitbereiding op bestaande pv installatie? Betreft panelen+omvormer.
@KetelKlets2 жыл бұрын
BTW terugvragen kan alleen in hetzelfde kalenderjaar als de eerste BTW teruggave van de originele PV installatie.
@gijsqwerasdf2 жыл бұрын
Voor de mensen die tussen wel en geen geld in zitten: kijk ook eens op Marktplaats of een andere tweedehands site. 4-pits inbouw inductieplaten zijn soms voor €50 te vinden. Elektrische scooters soms voor onder de €500. En er zijn wel meer koopjes te vinden. Een tip voor huurders (met technische kennis): neem zonnepanelen, en plaats ze op een plat dak of op de grond. Op die manier kun je ze meenemen naar een volgend (huur) huis. Zelfs 1 of een paar panelen kan een fors verschil maken.
@KetelKlets2 жыл бұрын
Goede tip m.b.t. tweedehands kopen, dan heeft iemand anders de BTW al betaald 🙂 Je kunt zelfs kant-en-klare pakketten kopen (hoewel redelijk aan de prijs, los kopen kan voordeliger zijn) met een of twee zonnepanelen, een micro-omvormer, kabel en een stekker. Deze stekker steek je vervolgens in een willekeurig stopcontact en je bent zonne-energie aan het opwekken (tot 350 kWh per jaar, per paneel): partner.bol.com/click/click?p=2&t=url&s=1217081&f=TXL&url=https%3A%2F%2Fwww.bol.com%2Fnl%2Fnl%2Fp%2Fplug-play-zonnepaneel-set-375-watt-met-stekker%2F9200000117623715%2F&name=Plug%20%26%20Play%20Zonnepaneel%20Set%20375%20Watt%20met%20Stekker
@WybremGaming2 жыл бұрын
Wat als je een domme energie meter hebt, zoals ik. Is dat een probleem?
@KetelKlets2 жыл бұрын
@@WybremGaming Nee, die draait hooguit 10% te traag terug als je gaat terugleveren, voor salderen zal het weinig uitmaken. Zal overigens voor 2024 worden vervangen voor een digitale i.v.m. wetgeving.
@johanintveld57912 жыл бұрын
@@WybremGaming sommige domme meters draaien echter helemaal niet terug. Dat hadden mijn schoonouders. Maar je kan je energie meter op verzoek laten vervangen
@timdejong5932 жыл бұрын
@@johanintveld5791 Kijk uit met vervangen, voor je het weet heb je spijt.
@weekmaker2 жыл бұрын
Gelukkig zijn de variabele tarieven voor bestaande klanten lang niet zo hoog als de bedragen die je noemt in het begin van de video. (1,25 per m3 gas en 0,26 per kwh bij Vattenfall bijvoorbeeld ). Uiteraard gaan de prijzen omhoog in juli als de situatie zo blijft, maar er kan nog veel veranderen.
@bobkat65112 жыл бұрын
Ik lees zojuist dat Vattenvall de tarieven tussentijds toch gaat verhogen.
@donaldotrumpie80672 жыл бұрын
Ik wilde eigenlijk een zonneboiler " voor alleen mijn vloerverwarming in voor en na seizoen maar ben er vanaf gestapt want na een jaar zoeken voor een installateur is mij de zin over. Er zijn gewoon geen mensen die dit kunnen installeren iedere heeft het te druk en installatiebedrijven nemen geen werk meer aan.Dit is momenteel een zeer groot probleem, dus ik ga voor een warmtepomp boiler maar ook hier weer geen installateur te vinden ivm de subsidie moet een erkent bedrijf dat installeren (mag je ook wel vermelden is natuurlijk ook belangrijk ) Nu nog mijn inductie kookplaat installeren en de boiler ga ik denk ik zelf doen dan maar geen 5 of 600 euro subsidie als daardoor van het gas kan verdien ik het ook wel terug beter dan nog een jaar wachten. Gelukkig heb ik 21 panellen , een pelletkachel en 2 warmtepomp airco's en elektrische auto dus heb het nog niet zo slecht. ps je mag ook ff vermelden dat je voor de warmtepomp subsidie wel een koopwoning moet hebben ..dus geen huur.
@fbuttstedt65772 жыл бұрын
Indien je het zelf kunt installeren, kijk even bij Zizon.nl. Na installatie stuur je foto's op vd installatie en dan krijg je de juiste papieren om subsidie aan te vragen. Kost dan uiteindelijk een paar 100 euro
@KetelKlets2 жыл бұрын
Wat je nog kunt overwegen is de leverancier direct aanspreken en hen een installateur laten voorstellen. Zij hebben vaak een index met (gecertificeerde) installateurs waar ze uit kunnen putten. Zij willen geld verdienen, dan regel maar een installateur voor mij. Maak je ze ook meteen (deels) aansprakelijk voor het eindresultaat.
@pltopper7712 жыл бұрын
ik heb tegenwoordig een duikpak aan, en eet alleen nog bruine bonen
@bobkat65112 жыл бұрын
Dan moet je ook vaak naar het toilet. Is dat niet onhandig met zo'n duikpak?
@pltopper7712 жыл бұрын
@@bobkat6511 lekker warm in koude dagen
@MrSegmentfault2 жыл бұрын
Ik heb een instelbare doorstroom begrenzen op de douchekraan, en deze ingesteld op 3.5 liter / minuut. Ook de keukenkraan en wastafelkraantjes zijn begrensd. Dat scheelt enorm gas en water.
@KetelKlets2 жыл бұрын
Klopt, dat is een goede tip, waterbesparing is een ondergeschoven kindje in Nederland, zie deze video voor meer tips op dat gebied: kzbin.info/www/bejne/pGnbf3Vta7eepac
@WvhKerkhof2 жыл бұрын
Ik heb een gratis treinabonnement en ga bij extreme kou lekker in de trein zitten, er is wifi en een oplaad punt voor stroom. Je moet toch wat... zet je afwas in de koelkast dan bederft het niet en ontdooien van brood doe je ook in de koelkast, zomers koel slapen doe je in een vrieskist. Het zijn heel andere tijden, zomers is het huis ook koeler als je zonnepanelen op je dak hebt liggen.
@jwijngaarde80922 жыл бұрын
Is het een goed idee om mensen te adviseren om de stekker uit de CV te trekken? Volgens mij is dit een slecht idee omdat de pomp dan kan vastlopen met alle gevolgen van dien. De thermostaat laag zetten en koud douchen lijkt mij een beter advies. Dan voorkom je dat je met extra kosten kan komen als ook nog eens de CV vervangen moet worden.
@KetelKlets2 жыл бұрын
Niet alle ketels (zeker de oudere) kunnen op de ECO stand worden gezet. In dat geval zal een ketel doorlopend gas blijven gebruiken zolang deze aan staat. Opmerking van de pomp is overigens valide. De ketel uit zetten via de knop op de ketel zorgt er vaak voor dag de pomp dagelijks kort in beweging wordt gehouden terwijl de ketel verder wel uit staat.
@jwijngaarde80922 жыл бұрын
@@KetelKlets dankjewel voor de reactie. Het is voor mij wat duidelijker nu. Ik kwam er toevallig achter omdat hier ook een zonneboiler staat. In de zomermaanden is het vat vaak opgewarmd tot 84 graden. Het viel mij op dat wanneer ik de warme douche/kraan aan zet de CV altijd toch gaat bij verwarmen. Mijn idee was om de stekker in de zomermaanden uit de CV te trekken. Dit werd op diverse informatieve websites sterk afgeraden.
@KetelKlets2 жыл бұрын
@@jwijngaarde8092 Als je ketel het ondersteunt kun je een (zonne)boilersensor aansluiten op de print van de ketel. Deze sensor steek je in de boiler zodat de ketel al op voorhand weet dat er warm water is en dat deze niet hoeft te gaan branden bij warm water vraag. Daarnaast kun je in de instellingen van de ketel vaak simpel het SWW (sanitair warm water) uitschakelen, zodat de ketel wel aan blijft staan, maar niet meer zal gaan branden bij warm water vraag.
@mule6662 жыл бұрын
Koud douchen.. Doe ik nu ook en is heerlijk
@87vortex872 жыл бұрын
Wij zijn recentelijk verhuisd en hebben al het nodige aangepakt bij de verbouwing van ons jaren 30 huis: gevel-, dak- en vloerisolatie, vloerverwarming, overal HR++ glas, zonnepanelen (2800kwhpj), keuken geheel elektrisch en de CV ketel draait op minimaal vermogen. we willen een keer iemand langs vragen met een warmtebeeldcamera om nog te kijken waar we wat verliezen. Waarschijnlijk de oude voordeur, je voelt de kou daar binnenkomen. Meeste hebben we zelf gedaan. Wat zou een volgende stap kunnen zijn? Is dat CV testen met lagere temperatuur volgende winter?
@KetelKlets2 жыл бұрын
Ja dat is een mooie, kijk eens of je met 40 graden aanvoer de woning warm krijgt. Zo ja, dan kun je tzt pijnloos over naar een warmtepomp.
@thijsderkx94792 жыл бұрын
Nog een tip om veel stroom te besparen . Heb je een oude koelkast Meer dan 10 jaar ) dan een nieuwe aanschaffen met hoogste energielabel. Oude koelkasten zijn energieslurpers . Nieuwe koelkasten hebben maar de helft aan stroom nodig , De kosten van de nieuwe koelkast heb je nu met de hogere energiekosten binnen een paar jaar terugverdiend
@bertnl5302 жыл бұрын
Met de besparing kan je de stroomkosten van een electrische boiler voor een flink deel opvangen.
@KetelKlets2 жыл бұрын
Klopt helemaal, in deze video leg ik dat uit incl. uitleg over het nieuwe energielabel: kzbin.info/www/bejne/roCzopmPe7-pmZo
@peterjansen38112 жыл бұрын
Weet jij of huren of leasen van zonnepanelen gunstig is
@KetelKlets2 жыл бұрын
Als je na x jaar eigenaar wordt misschien. Kijk op websites als solar-bouwmarkt wat de onderdelen los kosten, tel er arbeid bij op, dan kun je bepalen hoeveel marge de verhurende partij opstrijkt. En kijk ook of hetgeen wat ze aanbieden past bij jouw situatie en niet een standaard 'pakket' is waar je het maar mee moet doen. Overweeg om te lenen via bijvoorbeeld de energiebespaarlening zodat de hele set meteen van jou is, mits dat past bij jouw situatie.
@paulnachtegaal3772 жыл бұрын
Ik kan mijn woning goed warm houden met een airco en bij de koudste dagen een geringe bijverwarming met een 25 jaar oude CV combi ketel. Ik vraag me af of het niet verstandig is om een elektrische cv ketel en een doorstroomboiler ernaast te plaatsen.
@KetelKlets2 жыл бұрын
Bij zulk laag gebruik van de ketel kun je dat overwegen ja. Ik heb voor een bijruimte van mijn huis ook een elektrische CV ketel gekozen en dat bevalt prima. Zie deze video: kzbin.info/www/bejne/e3SXaY2kbpyDnqc Een doorstroomverwarmer en een boiler zijn twee verschillende dingen. Een doorstroomverwarmer trekt flink wat vermogen (6-9-11 kW) als er water wordt getapt terwijl een boiler in 10-50 min (2000/400 Watt) 10 liter water voorverwarmd. Tap je regelmatig water, dan kan de boiler een betere keus zijn aangezien het een mindere belasting is op je stroomnet in huis. Een dokrstroomverwarmer moet meestal ook op 3-fase worden aangesloten terwijl een boiler in een normaal stopcontact kan. Zie deze video: kzbin.info/www/bejne/aXSokKaJd9Jkfsk
@WilpshaarS2 жыл бұрын
@Ketel Klets Wat zijn de gedachten over een Dynamisch tarief? De prijzen verschillen per uur maar zijn over het algemeen goedkoper dan plat duur tarief.
@KetelKlets2 жыл бұрын
Je kunt ook verdrinken in water dat *gemiddeld* een meter diep is. Het probleem met flexibele tarieven is dat ze duur zijn als ik ze nodig heb (gas in de winter) en goedkoop als ik het niet nodig heb (stroom en gas in de zomer i.v.m. eigen zonneopwek). Besef dat de mensen die nu nog rustig slapen degen zijn die vorig jaar zomer hun contract 5 jaar hebben vastgezet.
@se0321312 жыл бұрын
@Ketel Klets Helemaal waar. Maar ook die contracten lopen een keer af. Dus energiebesparen geld voor iedereen. Als iedereen bespaart is er energie genoeg en gaan de prijzen hopelijk omlaag. Mbt dynamische tarieven, die komen eraan. Wij hebben een "slimme" meter en heb van Essent al de vraag gehad om elke 15 minuten de meter uit te mogen laten lezen om in de toekomst een nog "beter" aanbod te kunnen doen. Op zonnige dagen zal stroom goedkoop zijn en op de dagen met minder tot geen zon duurder.
@KetelKlets2 жыл бұрын
@@se032131 Nee, dan gaan de prijzen juist omhoog. Zowel de gas als stroom infrastructuur als de conventionele centrales hebben natuurlijk ook vaste lasten die verdisconteerd worden in de prijs per eenheid (kWh of m3). Gaan wij (veel) minder kopen, dan stijgt de prijs. Je totaalrekening daalt dan nog steeds.
@frankkuijpers91672 жыл бұрын
Dank voor de heldere en heel zinvolle uitleg. Welke zonnepanelen heeft u aangeschaft en bij wie?
@KetelKlets2 жыл бұрын
Installateurs werken vaak regionaal, dua dat delen heeft geen zin, vraag in de buurt bij wie zij hun zonnepanelen hebben gekocht en of dat goed beviel. Zie voor zonnepanelen deze video: kzbin.info/www/bejne/h3fYZaFnYt-EbKc
@frankkuijpers91672 жыл бұрын
Dank voor uw snelle reactie! Ik ben als leek heel erg onder de indruk van uw filmpjes. Ik stelde de vraag omdat ik uit Tilburg kom en ik hoop dat u, op basis van uw accent, nog steeds in de buurt woont. 😉 Dan zou ik dezelfde panelen en leverancier kiezen. Zo groot is het vertrouwen!
@bjorndijkstra58632 жыл бұрын
Wat vind je van het lenen van geld voor een all Electric warmtepomp + hele dak vol leggen met zonnepanelen? Mijn eerste indruk van bvb de energiebespaarlening via het warmtefonds is dat dit ruim uit kan. Zijn er valkuilen bij deze energiebespaarlening?
@KetelKlets2 жыл бұрын
Ik ben geen financieel adviseur, dus laat je altijd informeren door iemand die daar wel de papieren voor heeft. De energiebespaarlening mag tussentijds boetevrij worden afgelost, wat wel handig is om de looptijd te verkorten. Kijk wel altijd hoe de lening wordt geboekt, denk aan consumptief krediet enz voor het geval je later een hypotheek wilt aanvragen e.d. Dat weet ik namelijk niet.
@bjorndijkstra58632 жыл бұрын
@@KetelKlets bedankt voor het filmpje en de reactie, ik snap dat je je niet aan financieel advies brand ;)
@thilokielmann32992 жыл бұрын
vraagje: je stelt voor om de quooker van de warmwaterleiding af te halen. dan trekt hij geen warm water meer uit de ketel. Maar, hoe zit dat met legionella? Je krijgt dan een lange leiding vol staand water dat aan een einde (bij de ketel) regelmatig verwarmd wordt. Is dat een probleem?
@KetelKlets2 жыл бұрын
Ja, afdoppen moet inderdaad aan beide kanten om een 'dode' leiding te voorkomen.
@EelcoZomer2 жыл бұрын
Hele duidelijke call for action. Wij gaan nu actie ondernemen door naar een all electric warmtepomp te gaan ... Het kan uit!
@bertnl5302 жыл бұрын
Is het installeren van een electrische boiler met bijvoorbeeld 30 of 50 liter opslag em het uitschakelen van de warmwatervoorziening op de verwarmingsketel zinvol?
@KetelKlets2 жыл бұрын
Dat hangt er vanaf. Heb je zonnepanelen? Heb je productie overschot? Wat betaal je nu voor je gas en stroom? Wat is je terugleververgoeding? Zie deze video voor meer info: kzbin.info/www/bejne/iZe0n6CBr9xsoNU
@bertnl5302 жыл бұрын
@@KetelKlets Ik heb geen panelen.Ik woon alleen en ik gebruik weinig warm water (denk ik). Ik zal je video nog eens nakijken.
@bertnl5302 жыл бұрын
Ik gebruik weinig stroom, plm1200 kWh per jaar.
@KetelKlets2 жыл бұрын
@@bertnl530 Een warmtepompboiler kan het nog wat gunstiger maken aangezien die voor dezelfde hoeveelheid warm water, drie keer minder stroom nodig heeft. Ook zit er momenteel subsidie op deze toestellen.
@hoefsoft2 жыл бұрын
Keer op keer maak je prima video's waarvoor ik je wil bedanken. Wel heb ik een vraag, is het met het voorgestelde prijsplafond nog steeds goedkoper om electrisch te verwarmen? Met €0,70 per kwh tov €1,50 per m³ gas vind ik dat moeilijk te geloven,
@KetelKlets2 жыл бұрын
Zie deze video: kzbin.info/www/bejne/fZy2Yqh3m6-AhJo
@remkomulder56522 жыл бұрын
Als je rekening houdt met 30% non-response bij de enquête over de financiële buffer, heeft zelfs 35% van de huishoudens geen of hooguit een minimale buffer. Daarnaast nog een besparingstip: controleer goed je (eind-)afrekeningen. Ik hoor van verschillende kanten dat meerdere leveranciers enorm aan het knoeien zijn en heb het zelf inmiddels ook meegemaakt. Het is daarbij natuurlijk louter toeval dat foutjes in het algemeen in het nadeel van de consument zijn!
@KetelKlets2 жыл бұрын
Controleer ook goed de aansluitwaarde. Toen ik nog in de flat woonde bleken we al jarenlang te betalen voor 3x80A terwijl het in werkelijkheid 3x50A was. We betaalden daardoor € 750,- per jaar teveel vastrecht. Zie ook: kzbin.info/www/bejne/oJDXkJWhbsecnLs
@gerbeng84792 жыл бұрын
Een doorstroom boiler is ook een goed alternatief voor warm tapwater?
@KetelKlets2 жыл бұрын
Het is óf een doorstroomverwarmer, óf een boiler. Boilers kun je altijd wel toepassen, doorstroomverwarmers hebben vaak een zware aansluiting nodig (3-fase) en zijn een flinke aanslag op je stroomnet thuis, dus reken goed na of het kan en past.
@gerbeng84792 жыл бұрын
@@KetelKlets bedankt voor je antwoord. Een doorstroom boiler is denk ik wel zuiniger omdat je geen stand verliezen hebt?
@KetelKlets2 жыл бұрын
@@gerbeng8479 Hangt er vanaf. De stilstandverliezen zijn niet heel groot bij goed geïsoleerde label A boilers, zeker niet als je de leidingen ook goed isoleert. Daarbij komt dat boilers geleidelijk opwarmen, wat met zonnepanelen goed af te vangen is, ook als de salderingsregeling er tzt af is. In België hebben ze een capaciteitstarief ingevoerd; zouden ze dat in Nederland ook doen, dan betaal je boete voor de kortdurende pieken die een doorstroomverwarmer vraagt van het net. Dat speelt nu niet, maar kun je in het achterhoofd houden.
@paulsprunken2 жыл бұрын
@@gerbeng8479 Een boiler heeft (is) een voorraadvat dat de hele inhoud op temperatuur brengt en houdt. Een doorstroomverwarmer is wat het woord al zegt: het water wordt verwarmt als het er doorheen stroomt. Bij dichte kraan geen stroomverbruik. het zijn dus 2 verschillende apparaten en een doorstroom boiler bestaat niet.
@tom.jacobs2 жыл бұрын
Mijn cv is al een lange tijd kapot, en aangezien ik wil gaan verduurzamen [van gas los]/renoveren wil ik deze ook niet repareren [het plannen van renovatie/verduurzamen kost trouwens echt veel energie/aandacht] Mijn verwarming: een terrasverwarmer boven bureau (waar ik meestal zit, ir-paneel geprobeerd maar dit werkt beter: sneller en krachtiger), een bouw-heater voor als het echt te koud is, een [smart] straalkacheltje voor in de doucheruimte en eerdergenoemde elektrische deken. Een vraag die ik nog wel heb, misschien dat jij daar antwoord op hebt: snap gas duurder (tekort/oorlog/speculatie) maar waarom wordt ook [groene] stroom zo veel duurder; zon en wind zijn toch nog steeds gratis, en opwekking/opslag -behalve door inflatie- toch niet duurder?
@KetelKlets2 жыл бұрын
Ik heb een groene energiecontract, maar er kan nu best franse kernstroom uit mijn stopcontact komen. Dat wil niet zeggen dat het oplichting is, maar simpelweg dat mijn energieleverancier (die eigen windmolens en zonneparken heeft) x GW aan energie invoedt op het stroomnet waarbij dat wordt verrekend met mijn verbruik. Uiteindelijk is het doel dat fossiele energie minder wordt aangewendt, ongeacht waar het uit het stopcontact komt of waar de bron staat. Wat mensen verder wel eens missen is dat bijvoorbeeld een windmolen die energie produceert, die energie verkoopt aan de grid. Het is de grid die de prijs bepaalt op dat moment, afgaande op de beschikbaarheid van wind en zon, vraag en aanbod, eventuele krapte door storingen of onderhoud aan convenctionele centrales en zelfs oorlogen (Okraïne is daar nu een mooi voorbeeld van: www.entsoe.eu/news/2022/03/01/continental-europe-tsos-are-fully-committed-to-the-synchronisation-with-ukraine-and-moldova-power-systems/ en een tijdje terug hadden we last van een conflict tussen Kosovo en Servië: www.wired.co.uk/article/clock-slow-europe-electricity-power-serbia-kosovo ) Alles hangt aan elkaar, vandaar dat het niet zo simpel is als 'bron A is goedkoop, ik heb een contract bij leverancier A, dus mijn stroom moet goedkoop zijn'. Want stel dat jouw energieleverancier wel goedkoop zou blijven, dan wil natuurlijk iedereen daar klant worden. Alleen zoveel energiecapaciteit hebben zij niet, waardoor er krapte ontstaat, waardoor de prijs stijgt. En dan is het cirkeltje weer rond.
@thijsderkx94792 жыл бұрын
Ik ook heb zonnepanelen en elk jaar heb ik overschot aan energie waarmee ik een terrasverwarmer bij mijn zitbank heb staan. Standje 500 Watt is ruim voldoende als je daarbij ook nog een goede dikke trui aantrekt. I.c.m een voetenbankje waar een elektrisch dekentje van 25Watt met temperatuur regeling opzit , zijn mijn voeten altijd warm. Nog een dekentje over mijn benen en ik hoef mijn CV ketel bijna niet meer aan.
@edwardvanhazendonk2 жыл бұрын
Er zijn bij gemeentes gratis energiebespaarboxen te verkrijgen, haal die, verwijder allle niet zuinige lampen, juist als je geen buffer hebt.
@KetelKlets2 жыл бұрын
Inderdaad, de prijs is bij zuinige lampen geen probleem meer: www.ikea.com/nl/nl/p/ryet-led-lamp-e27-470-lumen-globe-opaalwit-20438707/
@theomoons2 жыл бұрын
Paar kleine opmerkingen bij deze verder uitstekende video: Laat zonlicht binnenvallen; helemaal goed, tot je straks helemaal kapot gaat van de hitte omdat het zonlicht zo lekker binnenvalt hoogzomer. Hier hebben we een ronde pui die vanaf 0900 zonlicht ontvangt tot ca. zonsondergang. Super op dit soort dagen (maart) zonder verwarming wordt heerlijk comfortabel. Maar in de zomer gaan we helemaal kapot. Daarom hebben we mbv grijze pvc buis(4meter) (de kozijnen zijn ook grijs) bogen gemaakt, aan die bogen hebben we druif en roos geleid. Die zijn 's winters kaal en in het voorjaar begint dat als een malle uit te lopen en krijg je prachtig gefilterd licht dat ook nog eens de zonnewarmte tegenhoudt. Dit stuk of de thermostaat kraan klopt niet. Zie correctie hieronder. Dan de douche zo koud mogelijk. (13.30) Die is volgens mij gewoon niet correct. Zeker als je met een thermostaat kraan werkt. Deze werkt door heet water maximaal open te zetten en met koud bij te mengen. Kies je daar koudere stand, komt er volgens mij niet minder heet water in, enkel meer koud (koud water is niet duur, maar toch). Wat wel een optie is om het tapwater zo koud mogelijk in te stellen op de ketel, maar dan loop je weer risico met legionella.
@KetelKlets2 жыл бұрын
Nee, zo werkt werkt een thermostaatkraan zeker niet. De uitgaande flow blijft hetzelfde in liters per minuut, er wordt bij een koudere stand simpelweg minder warm water bijgemengd, mits de temperatuur daarvan voldoende hoog blijft (bij een tragere flow van warm water kan de temperatuur iets dalen). Verder klopt het wat je stelt met invallend zonlicht in de zomer, daarvoor zijn passieve oplossingen een aanrader, zie deze video: kzbin.info/www/bejne/d3aoqJihnN1gf6M
@theomoons2 жыл бұрын
@@KetelKlets ok, je hebt daar helemaal gelijk, ik heb wat geleerd. Dan met 2 losse instelbare kranen?(klassieke mengkraan).
@theomoons2 жыл бұрын
@@KetelKlets hoe zou je de natuurlijke zonneschermen die we hier hebben noemen? Passief? Actief? Natuurlijk? Goedkoop, zo noemen wij ze in elk geval, met de druiven als leuke bonus. 😂👍👍
@KetelKlets2 жыл бұрын
@@theomoons Daar geldt het wel wat je stelt, daarom zijn die ook op zoveel plaatsen verdwenen (veel warmte ging verloren door het geforceerd bijmengen van koud water). Thermostaatkranen zijn makkelijker in gebruik en veel zuiniger doordat zij het warme water beperken en de ketel op die manier minder gas laten verstoken.
@KetelKlets2 жыл бұрын
@@theomoons Passief én met verbetering van de biodiversiteit, wat wil je nog meer 🙂
@henkhgcivieladvies11252 жыл бұрын
Is het rendabel om zonnepanelen te laten leggen op mijn dak dat noord-noordoost is georiënteerd?
@woutb322 жыл бұрын
Wij hebben 7 panelen op noordoost liggen en die leveren minder dan zuidwest natuurlijk maar nog steeds prima op. Terugverdientijd is misschien een jaartje langer.
@KetelKlets2 жыл бұрын
Ik ga op noord-west panelen leggen, aangezien daar in de zomer rond etenstijd de zon op staat. Ideaal als je elektrisch kookt en tzt de salderingsregeling eraf gaat.
@mariskalandlust29222 жыл бұрын
Water eerst in de waterkoker, daarna verder op gas koken?
@KetelKlets2 жыл бұрын
Kan, als je zonnepanelen hebt, want dan is de stroom heel goedkoop. Maar koken op gas is het verbruik niet, als je daarmee 25m3 gas per jaar verbruikt, dan is het veel. 85% van je gasverbruik zit in de verwarming, een goede 10% voor warm water en dat laatste restje is voor het koken.
@VictorvanDijkNL2 жыл бұрын
Ik was even verrast door de 'convectorkachels kunnen tijdelijk uit bij zonne overschot' :D Duidelijker was dat ze bij een zonne overschot wel rendabel zijn. 'Uit kunnen' heeft een dubbele betekenis, die hier wat verwarrend is. ;)
@KetelKlets2 жыл бұрын
Precies, dat had ik in deze video uitgelegd: kzbin.info/www/bejne/iZe0n6CBr9xsoNU Snap wat je bedoelt met dubbele interpreteerbaarheid 🙂
@La_app822 жыл бұрын
Ik heb nog een extra tip. Kom van je luie reet af. Veel mensen zijn tegenwoordig bank hangende Netflixers geworden. Door veel bezig te zijn blijf je ook warm en hoeft de verwarming ook niet aan. Juist nu er weer veel te doen is in de tuin is er geen reden om stil te zitten. Je zou zelfs nog een vuurkorfje aan kunnen doen.
@KetelKlets2 жыл бұрын
Ik kan het hier volmondig mee eens zijn!
@thijsderkx94792 жыл бұрын
Ik doe alles met de fiets , wn als ik thuiskom van het werk , 12km en een halfuur flink doorfietsen heb ik het een uur zo warm dat ik in een T-shirt in onverwarmde kamer verblijf.
@paulsprunken2 жыл бұрын
Ja en dan natuurlijk niet met een bladblazer de tuin op orde maken. Wat is er mis met een bezem?
@KetelKlets2 жыл бұрын
@@paulsprunken Is ook nog eens goed om te ontstressen en het traint de armspieren tegelijkertijd.
@timdejong5932 жыл бұрын
Waarschuwing!!1@! Wat niet rendabel is, een kat. Gaan een hoop brokjes in voor maar een beetje warmte.
@criplexxx2 жыл бұрын
🤣🤣🤣
@ruudmeyer38792 жыл бұрын
Wie nu nog een goedkoop contract heeft en de meterstanden nog moet doorgeven (ouwe meter) kan meer doorgeven en afrekenen, Ik weet dat het officieel niet mag, maar nood breekt wet en een vergissing van 1 cijfer is menselijk….. dus heb je een gunstig gas tarief betaal nu alvast vooruit. 500 kuub kan zomaar 500 schelen.
@timdejong5932 жыл бұрын
Heb dit ook gedaan, +100 m³. Achteraf, kreeg een hoop terug, had ik daar gerust +500 van kunnen maken. Geef een stand op dat het lijkt op een typefout, heb je altijd een verklaring.
@criplexxx2 жыл бұрын
Lol Ruud 🤣🤣🤣 super goeie
@fredretteketet2 жыл бұрын
Inmiddels is de situatie alweer compleet anders!
@bennotthere15982 жыл бұрын
Goede video weer! Heb een huishouden van 5 (met 3 17+tieners), verbruik al weinig stroom, 3.000 kWh/jaar. Daarnaast aangesloten op stadsverwarming. Wil nu toch maar zonnepanelen aanschaffen (wou ik vorig jaar al), woning ligt op zuid/zuidzuidwest). Wat adviseer je wat betreft hoeveelheid panelen, idem wat betreft de Wp per paneel (ik dacht toch zo hoog mogelijk?)?
@KetelKlets2 жыл бұрын
Ik wil geen dakpan meer zien 🙂. Ik heb zelf alle windrichtingen, behalve noord, volgelegd. Hoger Wp is vaak ook een fysiek groter paneel, laat dat dus uittekenen door een solar installateur. Zie verder deze video: kzbin.info/www/bejne/h3fYZaFnYt-EbKc
@RemySoeters12 жыл бұрын
Heb zelf een oost/west opstelling. Duurzaamheidslening + heel dak vol laten leggen. Terugverdientijd: max 2 jaar.. daarna gewoon winst en versneld terugbetalen van de duurzaamheidslening.
@HansKeesom2 жыл бұрын
Inderdaad, probeer elk stukje oppervlakte dat je kan bedekken, te bedekken, je kan maar beter kWh/s overhebben aan het eind van het jaar, dan dat je moet betalen, je weet niet wat de stroomprijs gaat doen. Bij een jaarverbruik van 3000 kWh/jaar en ligging op het zuiden/zuidwest zou ik grofweg zeggen 3000/0.9 = 3333 watt vermogen, dat zijn 10 panelen van 330 watt of 9 van 395 watt. Kijk vooral wat het kost om meer panelen neer te leggen, dat zal waarschijnlijk relatief meevallen. Het overschot dat je dreigt te hebben aan kWh's, kan je in de winter proberen weg te stoken met elektrisch verwarmen.
@bloemenenplantenleven28922 жыл бұрын
Nog even een tip koop een Dacia Sandero ofduster standaard met lpg installatie en ongeveer 10 euro wegenbelasting meer maar 1,25 tot 1,50 per liter goedkoper volgens mij ook nog goedkoper dan electrische
@KetelKlets2 жыл бұрын
Hier kun je dat berekenen: www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/auto-en-vervoer/content/hulpmiddel-motorrijtuigenbelasting-berekenen LPG3 is bij 1082 kg ledig gewicht ongeveer € 22,- p/m duurder. Voor elektrisch betaal je helemaal geen wegenbelasting en thuis opladen (op het juiste moment met eigen zonopwek) is € 0,01 per km. Goedkoper kan haast niet 🙂 Verzekering kan wel duurder zijn.
@bobinnemee87092 жыл бұрын
Zet je mechanische ventilatie tijdens het stoken uit
@KetelKlets2 жыл бұрын
Stop je dan ook tijdelijk met ademen? Je ademt per uur flink wat waterdamp uit. Zonder ventilatie kan die waterdamp niet weg, waardoor je vochtproblemen en schimmel kunt krijgen in huis, de Co2 waarde zal oplopen (hoofdpijn, mindere concentratie) en als laatste kost het meer energie om vochtige lucht te verwarmen dan droge lucht. Dus gewoon blijven ventileren.
@hjmeilink42582 жыл бұрын
Je zegt dat de stap van enkel glas naar gewoon dubbelglas net zo groot is als de stap van gewoon dubbelglas naar HR++ glas. Dat klopt niet! ir H.J. Meilink
@computerstem21072 жыл бұрын
Pyrolyse, is dit een oplossing kun je hier een video van maken
@KetelKlets2 жыл бұрын
Pyrolyse als in het schoonmaakprogramma van een oven? Of bedoel je iets anders?
@feliciano26032 жыл бұрын
Aircos helpen en stuk goedkoper
@diatonicdelirium17432 жыл бұрын
Wel even goed naar je groepenstructuur en maximale belasting kijken!
@ercanyilmaz81082 жыл бұрын
Bedankt voor het delen van deze leerzame video. De gasprijzen zijn de afgelopen tijd heel erg hard gestegen. Dat heeft ook te maken gehad met de afhankelijkheid van Rusland. Men had veel eerder werk van moeten maken om de gebouwen duurzamer te maken. Verder is de inkoop van energiebronnen vanuit Turkije heel erg interessant op EU niveau aangezien dit betaalbaarder is. Dit zullen we dan ook moeten terugzien in ons portomonee. Maar dan moet er wel vanuit politiek hier werk van worden gemaakt.
@usramx2 жыл бұрын
yeah all good advice for grown-ups. Strange that no one thinks about famillies with small children. How cold the shower for a child should be... What a shame.
@wekker0902 жыл бұрын
€2100 Bruto voor een productie medewerker, dan moet je wel met 2 gaan werken anders is het in dit land niet te doen. deze mensen hebben dan ook geen buffer. 1 miljoen huishoudens hebben een huis van voor de jaren 30, dus geen spouwmuur. deze huizen isoleren naar huidige norm is geen kleine klus. Deze video is een goed omdat het de vinger op de zere punten legt en hopelijk een hoop mensen wakker maakt.
@KetelKlets2 жыл бұрын
Zo'n jaren '30 huis moet gewoon bij verkoop verplicht gerenoveerd worden of gesloopt. Het is in veel gevallen veel makkelijker én met een beter eindresultaat, om het huis helemaal opnieuw op te bouwen. Zou eigenlijk een subsidie voor moeten komen, dat verdien je dubbel en dwars terug (huizen blijven makkelijk 60-80 jaar staan).
@davidt68492 жыл бұрын
Het is huilen met de pet op, huishoudens gaan kapot op deze manier, 6 a 7000 euro per jaar aan energiekosten.. Paar duizend aan benzine.. En de bulk van dat geld is gewoon belasting....
@KetelKlets2 жыл бұрын
Ik betaal nu € 60,- p/j voor al mijn stroom en gas. Handen uit de mouwen, keuzes maken en slim investeren (ook met kleine beurs) laten de lasten flink zakken.
@pmeinma2 жыл бұрын
Gewoon dekentje op de bank, waarmee je de warmte van je lichaam gebruikt. Ultiem voorbeeld van lokaal verwarmen. Beter dan een elektrische deken of infrarood paneel.
@koosvandenheuvel86982 жыл бұрын
Ik heb al een elektrische auto besteld en ik kan alleen maar opladen bij mijn 2e huis waar ik vaak ben (natuurlijk ook aan de openbare weg, maar dat is duurder) , nu heeft dat huis (bungalow) een regulier dakvlak met een zijde op het oosten en een op het westen. Als ik daar zonnepanelen installeer, wat raad u mij dan voor merk aan, er zijn volgens mij veel cowboys in dit wereldje.
@KetelKlets2 жыл бұрын
Zie: kzbin.info/www/bejne/h3fYZaFnYt-EbKc
@VictorvanDijkNL2 жыл бұрын
Via de laadpas van mijn werk, wordt 0,35 afgerekend, als ik aan de straat laad. Dat is goedkoper dan het tarief wat ik vanaf volgende maand thuis aftik. Nu hebben wij ook nog een bonus/malus regeling, die uitgaat van 0,35ct/kwh, dus zelfs als ik mijn daadwerkelijke kosten van thuis laden zou laten uitbetalen, dan schiet ik mijzelf nog in de voet/rug :( Ik vermoed dat ik vanaf volgende maand wat vaker aan de straat of op kantoor ga laden.
@RemySoeters12 жыл бұрын
Google eens solar bouwmarkt. Hebben bij ons ook 12 panelen gelegd. Goed advies, kosten zijn beduidend lager dan andere partijen. Zeker een aanrader
@johanintveld57912 жыл бұрын
Je kunt afhankelijk van de situatie misschien voor je huis parkeren en een snoer over de stoep heenleggen. Eventueel met een mat er overheen. Kans dat je dan een keer een waarschuwing van de gemeente of een buurman krijgt is aanwezig maar de kans dat niemand er naar kraait is net zo goed aanwezig.
@pim12342 жыл бұрын
saldering is een stuk lager geworden
@KetelKlets2 жыл бұрын
Nee hoor, saldering is nog steeds 100% en wel tot 01-01-2025.
@pim12342 жыл бұрын
@@KetelKlets dan ben ik verkeerd geinformeerd, sorry
@KetelKlets2 жыл бұрын
@@pim1234 De terugleververgoeding is wel op veel plekken lager geworden, maar daar heb je pas mee te maken als je meer zonneopwek hebt dan dat je zelf gebruimt gedurende een jaar.
@pim12342 жыл бұрын
@@KetelKlets dat is toch saldering ?
@KetelKlets2 жыл бұрын
@@pim1234 Nee, salderen is het wegstrepen van je opwek tegen je verbruik gedurende een jaar. Dat wegstrepen gebeurt nog steeds tegen dezelfde prijs als die je betaalt voor je stroom. Eventueel *overschot* aan opwek, daar geldt die lagere terugleververgoeding voor.
@jwb65832 жыл бұрын
Goede tips. Ik ben zelf voor komend jaar al ingedekt (het zal zelfs een negatief bedrag zijn): kzbin.info/www/bejne/gHaUmGhuqtJqmLM
@davevantilburg2 жыл бұрын
Hallo meneer Ketel Klets. Ik ga binnenkort zelf een douche wtw maken en installeren waar ik veel energie mee hoop te besparen. Wellicht kennen de mensen dit hier nog niet. Misschien leuk om eens te bespreken ;) kzbin.info/www/bejne/mnSXc4trj9Ggj9E
@piepkwiep43122 жыл бұрын
Jullie weten dat een Rus €0,48 betaald voor een liter EURO95.... toch?
@KetelKlets2 жыл бұрын
Ik zou er gaan wonen als ik jou was... Die € 1,75 die wij extra betalen is voor onze vrijheid.
@piepkwiep43122 жыл бұрын
@@KetelKlets Ik betaal graag belasting mits het goed besteed wordt, maar je kan het ook overdrijven zoals met de melkkoe gebeurt.
@KetelKlets2 жыл бұрын
@@piepkwiep4312 Belasting is geen weggegooid geld. Kijk in de VS maar eens naar de staat van de wegen of het aantal daklozen; daar wordt relatief weinig belasting betaalt, met dat als gevolg.
@piepkwiep43122 жыл бұрын
@@KetelKlets Helemaal mee eens, ik heb Skid Row ook gezien. De VS is een vreselijk land wat dat betreft. Ze hadden de kans om het beter te maken door Trump te vervangen door Yang. Ik heb gewoon liever dat ze het geld halen waar het zit en niet bij Jean avec le Pet die nog amper naar z'n werk kan rijden door deze prijzen. Het doorrijden na tanken neemt trouwens belachelijke vormen aan op dit moment.
@piepkwiep43122 жыл бұрын
@@KetelKlets By the way ik begrijp niet goed dat je zegt ga dan in Rusland wonen. Ik heb heel weinig met Russen. Dat geleuter dat we alleen met Poetin een probleem hebben ga ik niet in mee. Russen moeten allemaal veel harder aangepakt worden. 60% steunt daar Poetin. Daarnaast zijn het de Russen zelf die de macht hebben om Poetin te doen verdwijnen dus meer sancties graag, op heel dat land. En een knoop in die gaspijp..