Kripto Paralar, Blok Zinciri ve Web 3.0 Üzerine

  Рет қаралды 5,418

Oğuz Ergin

Oğuz Ergin

Күн бұрын

Ertem Nusret Taş 2014 yılında Ankara Fen Lisesi'nden mezun oldu. 2014 yılında girdiği üniversiteye giriş sınavının ilk aşamasında (YGS) üç puan türünde 500 tam puan alarak birinci oldu. Bilkent Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünde 1 yıl okuduktan sonra ABD'de MIT'de elektrik-bilgisayar mühendisliği bölümünden lisans ve yüksek lisans derecesini aldı. Halen Stanford Üniversitesinde doktora çalışmalarının beşinci senesindedir. Doktorası kapsamında blok zincirinin teknik sorunları üzerine araştırma çalışmalarını sürdürmektedir. Kendisinin DBLP üzerinde taranan yayın listesine ulaşmak için: dblp.org/pid/265/5746.html
0:00 Giriş
0:11 Ertem Nusret Taş'ın Akademik Geçmişi
9:10 Blok zinciri üzerinde çalışmaya giden yol
11:41 Stanford'da blok zincir çalışmaları
13:38 Hukukçularla blok zincirinin ne ilgisi var?
14:36 Doktora tezinin kapsamı: Uzlaşma (konsensüs)
17:52 Blok zincirinin kripto para dışında düzgün çalıştığı bir sistem var mı?
19:19 Blok zincirin dağıtık yapısı ne anlama geliyor?
23:17 Web 2.0'da kapitalist ve emekçi
26:42 Hiçbir zaman web 3.0'a geçilmeyebilir mi?
29:08 Liberteryan görüş ve blok zinciri
36:25 KZbin gibi bir web 2.0 uygulaması nasıl web 3.0'a geçecek?
39:42 Blok zincirini kötü niyetli bir kişi ele geçirebilir mi?
46:35 Kripto para sisteminde bir sorun yok mu?
50:15 Yapay zeka blok zincirinin neresinde?
52:43 Blok zincirin geleceği
55:18 Melez blok zinciri olur mu?
59:12 Farklı kripto paralar nasıl birbirine bağlanacak?
1:01:52 Blok zincirlerinin köprüyle birbirine bağlanması
1:04:27 Blok zincirde araştırma nasıl yönleniyor?
1:08:24 Bundan sonra ne yapacaksın?
1:10:43 Şirkette çalışma seçeneği
1:15:25 Kapanış

Пікірлер: 42
@hasanozer5262
@hasanozer5262 12 күн бұрын
Bir web geliştirici olarak Web3'ü aklımda canlandırmakta ve bir yerlere koymakta zorlanıyordum. Son derece bilgilendirici ve akıcı bir dille aktarılan, düşünülmesi, sorgulanması gereken şeylere temas eden bir yayın olmuş emeğinize sağlık hocam.
@user-nn7cf2ue4h
@user-nn7cf2ue4h 25 күн бұрын
Oğuz hocam, holistik tıpla ilgileniyorum hobi olarak.Genetik, bio machine learning, m-rna, Cryspy-Cas9, Xenobot 3.0, longevity vb makaleleri takip etmeye çalışıyorum. Çoğunlukla geceyarılarına kadar çalıştığınızı görüyorum. Özellikle hastalık dönemi bağışıklık sistemimizin başarısı için biyokimya sistemimiz açısından, 22:30-03:30 arasını uyuyarak geçirmeliyiz. Bu çok önemli bir konu. Sağlıklı zamanımızda ise haftada 3-4 gün bu uyku periyodu uygulanmalı. Bu not için beni mazur görmenizi istirham ediyorum, tekrar çok geçmişler olsun.
@oguz_ergin
@oguz_ergin 25 күн бұрын
Çok teşekkürler. Bu uyarınızı dikkate alacağım ve uygulamaya çalışacağım. Aslında apple saatimi 22:30 uyuma üzerine kurdum ama uygulamada pek başarılı değilim. Daha fazla çaba göstereyim.
@warframeonlineyouoffline
@warframeonlineyouoffline 25 күн бұрын
Üstüne bilgileri depolamak için uyumak önemli diye biliyorum,ama ben bile uyumak istemiyorum niyeyse :D
@enesozdogan82
@enesozdogan82 8 күн бұрын
Hocam aklıma bir sey takıldı. İnsan vücudu saat 22.30 olduğunu nereden biliyor. Yani her zaman gunduzleri uyuyup geceleri uyanik olan birisinde biyolojik saatler farklilik gostermez mi ? Aklima sadece gunduz oldugunda cildin gunes isigindan daha fazla faydalandigi icin belki vücudumuz anlayabilir gibi geliyor başka bir sey var mı ? Saygılarımla.
@oguz_ergin
@oguz_ergin 8 күн бұрын
@@enesozdogan82 Bu soru oldukça ilginç ve insan vücudunun biyolojik saatinin nasıl çalıştığını anlamak için harika bir fırsat sunuyor. İnsan vücudu, içsel bir zamanlayıcı olan "sirkadiyen ritim" sayesinde belirli zaman dilimlerinde belirli işlevleri yerine getirmek üzere ayarlanmıştır. Sirkadiyen ritim, vücudun yaklaşık 24 saatlik döngülerle işleyen biyolojik saatidir. Sirkadiyen ritimler, başta ışık olmak üzere çeşitli çevresel ipuçları (zeitgeber'lar) tarafından senkronize edilir. Bu ritimler, uyku-uyanıklık döngülerini, hormon salınımını, vücut sıcaklığını ve diğer önemli biyolojik süreçleri düzenler. İşte bu konudaki bazı temel noktalar: Işık ve Melatonin: Gözlerimizde bulunan fotoreseptörler, gün ışığını algılar ve bu bilgi beyne iletilir. Beyindeki suprakiazmatik çekirdek (SCN), bu bilgiyi alır ve pineal bezine melatonin hormonunu salgılaması ya da baskılaması yönünde sinyal gönderir. Melatonin hormonu, uyku-uyanıklık döngüsünü düzenlemede kritik bir rol oynar ve genellikle karanlıkta salgılanır. Çevresel İpuçları: Gündüz ve gece döngüleri, vücut saatimizi senkronize etmekte önemli rol oynar. Işık en güçlü zeitgeber'dir, ancak beslenme zamanları, sosyal etkileşimler ve fiziksel aktivite gibi diğer çevresel faktörler de biyolojik saati etkileyebilir. İçsel Saat: Sirkadiyen ritimler, ışık gibi çevresel faktörler tarafından senkronize edilse de, vücut içsel bir ritmi de korur. Bu, vücudun tamamen karanlık bir ortamda bile yaklaşık 24 saatlik bir ritmi koruyabileceği anlamına gelir. Ancak, bu ritim dış dünyadan gelen ipuçları olmadan tam olarak 24 saat olmayabilir. Biyolojik Adaptasyon: Sürekli olarak gece çalışmak veya gündüz uyumak gibi alışkanlıklar, biyolojik saat üzerinde değişikliklere neden olabilir, ancak bu değişiklikler sınırlıdır ve genellikle kişi hala çevresel ipuçlarından etkilenir. Uzun süreli gece vardiyaları veya jet lag gibi durumlar, sirkadiyen ritmi bozabilir ve adaptasyon gerektirebilir. Diğer Faktörler: Vücudun biyolojik saati sadece ışıkla değil, aynı zamanda sıcaklık değişiklikleri, yemek yeme düzeni, sosyal etkileşimler ve egzersiz gibi diğer faktörlerle de ayarlanabilir. Bu faktörler, sirkadiyen ritimleri etkileyebilir ve vücudun zaman algısını şekillendirebilir. Sonuç olarak, insan vücudu saat 22:30 olduğunu ışık başta olmak üzere çeşitli çevresel ipuçları aracılığıyla anlar. Her zaman gündüz uyuyup gece uyanık olan birisi de zamanla biyolojik saatini bu yeni düzene adapte edebilir, ancak bu adaptasyon tam anlamıyla ve kolayca gerçekleşmeyebilir. Biyolojik saatimiz karmaşık bir sistemdir ve birçok faktörün etkileşimiyle düzenlenir.
@alperbektas7131
@alperbektas7131 25 күн бұрын
Hocam emeğine sağlık yine ufuk açıcı bir video olmuş ertem arkadaşa da başarılar yolu açık olsun
@user-jo7gy8ik7y
@user-jo7gy8ik7y 25 күн бұрын
Tebrikler! Başarılarının devamını dilerim. David Tse ile çalışmak çok büyük bir ayrıcalık!
@theyoutubeliva
@theyoutubeliva 25 күн бұрын
Harika bir insan Ertem Hoca, Oğuz Hocam size de çok teşekkürler Ertem Hoca'yı dinleme fırsatını bize verdiğiniz için.
@hakanalbayrak6951
@hakanalbayrak6951 24 күн бұрын
Kripto paralar, blok zinciri ve Web 3.0 gibi dağıtık ve merkeziyetsiz teknolojilerin çalışma prensibi, aslında tabiattaki birçok olayın arkasındaki temel mantığı anlamak için iyi bir başlangıç noktası sunar. Bu teknolojiler, birbirinden bağımsız düğümlerin ortak protokoller etrafında işbirliği yapması ve eş güdümlü bir şekilde çalışması prensibine dayanır. Benzer şekilde, tabiattaki (kainat kitabı) bağımsız bileşenlerin (atomlar, hücreler, canlılar vb.) ortak kurallar dahilinde etkileşime girerek karmaşık yapıları ve olayları meydana getirdiğini gözümüzle her an görmekteyiz. Dolayısıyla, kripto paraların, blok zincirinin ve Web 3.0'ın çalışma mekanizmalarını anlamak, aynı zamanda bu doğal işlemler olarak gördüğümüz dağıtık sistemlerin işleyişine de ışık tutabilir. Bu bakış açısıyla, yeni nesil teknolojiler evreni, dünyayı ve içindekileri daha derin bir şekilde kavranmasını sağlayabilir.
@mojojo.md.
@mojojo.md. 25 күн бұрын
22:30 Baya vurucu hocam 😁
@mojojo.md.
@mojojo.md. 25 күн бұрын
58:03 Üzerinde layer-2 uygulamaları geliştiriliyor ödemeleri için 10 dkkd beklemeden transfer yapılmasını mümkün hale getirmek için. Halihazırda kullanılan lightning uygulamaları var tek seferlik channel oluşturulup binlerce kez kullanımını sağlayan
@user-nn7cf2ue4h
@user-nn7cf2ue4h 25 күн бұрын
Oğuz hocam çok faydalandık, teşekkürler Ertem Nusret Taş teşekkürler, başarılar *Chris Dixon “Read, Write Own Building the Next Era of the Internet “ okuyacağım.
@AhmetAliDemirci
@AhmetAliDemirci 24 күн бұрын
Bitcoini nakit gibi düşünmek doğru değil bence. Bir tur servet depolama veya yatırım aracı olarak değerlendirilebilir. Alışveriş için kullanılmasının pratik olmaması değerini düşüren değil artıran bir şey belki de. Altınla da kafede ödeme yapamıyoruz ama tarihin en önemli yatırım aracı. Altın madenlerinde harcanan emek ve çevreye verilen zarar da servet biriktirmek dışında pek bir şeye hizmet etmiyor Bitcoini işletmek için gereken elektrik de böyle düşünülebilir.
@gta5onlineshorts
@gta5onlineshorts 25 күн бұрын
gözlerim kamaştı 🤩 sanirim arka plan beyaz diye
@Shasheenn
@Shasheenn 23 күн бұрын
Şuan söyledikleri hava kalmış gibi durabilir ancak yapay zeka blokzincire göre daha eski bir teknoloji hem de donanım kısmı mevcut. Eğer blokzincirin trilemma dediği ölçeklenebilirlik,merkeziyetsizlik, güvenlik konuları herhangi bir proje üzerinde (ETH, Avalanche gibi) sistem sekteye uğramadan sürekli çalışabilir bir duruma gelip ve fee denilen işlem ücretleri makul ulaştığında farklı şeyleri konuşuyor olacağız hocam. Şuan ki konuşma tıpkı 90ların başı hatta 80lerin sonunundaki internetin ne olduğu, nasıl çalışacağının ne işe yaradığının konuşulduğu günler gibi. Şu anın yıldızı AI ancak ileride alfa AI’ların gücünü azaltmak için kendi aralarında konsensus kurmak zorunda kalabiliriz o zaman da devreye blokzincir girebilir neden olmasın? :)
@muhaaliss
@muhaaliss 25 күн бұрын
Hocam blok zincire getirdiğiniz bazı eleştiriler biraz taraflı kalıyor, şöyleki enerji ihtiyacı eleştirisi günümüz ve hatta geçmişte geliştirilen bir çok teknolojik ürüne getirilebir bir eleştiri, örneğin elektrik ihtiyacımızın büyük çoğunluğunu fosil yakıtlarla karşılıyoruz peki gerçekten buna değer mi? sorusu çıkıyor karşımıza bu eleştiriye cevaben genelde subjektif değerleme yapıyoruz buda yaptığınız eleştire karşın verilen subjektif değerleme cevabı gibi oluyor. Hoş bende şuanki blokzincir gelişimini pek faydalı bulmuyorum. Videoda bahsedilmeyen farklı yaklaşımlar ve uygulama örneklerine sahip bir girişim blokzincir. Ek olarak dağıtık sosyal medya girişimlerine iki örnek vereyim (bunlar blokzincir uygulamaları değil) birincisi Mastodon(mikro blok) ikincisi Peertube(dağıtık video)
@muhaaliss
@muhaaliss 25 күн бұрын
Ek olarak yine dağıtık ama blok zincir olmayan iki proje daha var(ikisinide aynı kişi geliştiriyor) Pixelfeed(görsel paylaşım) ve Loops(Kısa video)
@AAA-ex3qf
@AAA-ex3qf 25 күн бұрын
Hocam Türkiye de bilgisayar mühendisliği okumaya değer mi başlıklı bir video yapsanız çok faydalı olurdu.
@oguz_ergin
@oguz_ergin 25 күн бұрын
Değer
@hadop24
@hadop24 25 күн бұрын
Kendisi tobb da prof biliyorsun değil mi
@AAA-ex3qf
@AAA-ex3qf 25 күн бұрын
@hadop24 biliyorum ama bunu bilip bilmemem ile sorduğum soru arasındaki ilişki nedir?
@hadop24
@hadop24 25 күн бұрын
@@AAA-ex3qf e tabii ki öyle diyecek ne diyecek direkt yurt dışında mu oju dicek. Oranın hhavasını gören geri gelmez diye de bi gerçek var
@AAA-ex3qf
@AAA-ex3qf 25 күн бұрын
@hadop24 zaten istesem de yurt dışında okuyamam sadece Türkiye de okumaya değer mi diye merak ettim mesela gerçekten okumanın zaman kaybı olduğuna karar versem başka bölüm seçmeye yönelirdim yoksa yurt dışında okumak istediğimden değil zaten herkes yurt dışında verilen eğitimin Türkiye şartlarının yanında çok üst düzey olduğunu biliyor yani hocanın o nedenle dediğini pek sanmıyorum.
@fantastic9494
@fantastic9494 24 күн бұрын
Bir de ürün fiyatlandırması nasıl olacak? Diyelim ki Bim cripto para ile satışa başladı. Yağın fiyatı 0.00012038805814979352 BTC mi olacak?
@canerrr5593
@canerrr5593 25 күн бұрын
Kripto düşmanı gibi görünüyor ama mantıklı sorular soruyor, altyapısının olduğu belli. Düşmanı demek yerine kriptoya negatif bakıyor desek daha doğru olur.
@EmreLikya
@EmreLikya 25 күн бұрын
Kripto paralara inancim var ama sonuç olarak umrumda degil ben parama bakarim :) 1750€ yatirdim, hepsini geri çektim ve 17K usd yi gormustum. su an piyasa kanrevan oldu 8K usd kaybettim ama umrumda mi? degil çunku orada hiç param yok! :) hedef 2025 HODL diyoruz :D
@NedimPala
@NedimPala 17 күн бұрын
Oğuz hocam herhalde youtube video içeriklerinin türü, çalışma alanı gereği kısıtlamaya, karatmaya hiç uğramadı kii.. web3 / blockchain işine pek sıcak bakmıyor izlemini edindim. Ama hayatın gerçekleri hiç te öyle değil. Govid, ukrayna, Gaza ..gibi içeriklerde merkezi yapı dijital oligarkların karatmaları, kısıtlamaları, içeriği sansürlemelerine maruz kalsa idi ?? mevzuyu daha farklı değerlendirirdi ..diye düşünüyorum.
@cemkaradeniz4675
@cemkaradeniz4675 22 күн бұрын
Merhaba hocam Devin nasil 😂
@oguz_ergin
@oguz_ergin 22 күн бұрын
Devin 2 milyar dolarlık değerleme ile 175 milyon dolar para aldı. İyidir herhalde.
@almanduku9043
@almanduku9043 25 күн бұрын
Orta vadede kesin düşünüyorsan kesinlikle dönmeyeceğin anlamına geliyor güzel kardeşim. Azıcık samimi komuşun bea.
@user-ir1ni3ul1k
@user-ir1ni3ul1k 23 күн бұрын
Para yakmak nedir lo
@sokratkant3436
@sokratkant3436 25 күн бұрын
Web two mu 😂😂
@techn9ne632
@techn9ne632 25 күн бұрын
plaza ağzı devam :)
@yamaner7
@yamaner7 24 күн бұрын
@@techn9ne632 gününün çoğunu bu dilde kullanan insanlar için bu kadar yüklenmeniz saçmalık. sonuçta bu teknoloji böyle kuruldu ve alışılmışı bu türkçeyle ve plaza diliyle kafayı yiyeceğimize bu teknolojileri kendimiz geliştirip türkçe isimlendirmeliyiz
@user-ir1ni3ul1k
@user-ir1ni3ul1k 23 күн бұрын
Bi cacık anlamadım muhabbetten,
@cakicik3477
@cakicik3477 18 күн бұрын
Ama keyifliydi
Görüntülü ve Sesli Yapay Zeka Dönemi
34:21
Oğuz Ergin
Рет қаралды 8 М.
Yapay Zeka Güncesi (2024 Nisan)
47:27
Oğuz Ergin
Рет қаралды 12 М.
Normal vs Smokers !! 😱😱😱
00:12
Tibo InShape
Рет қаралды 96 МЛН
NO NO NO YES! (50 MLN SUBSCRIBERS CHALLENGE!) #shorts
00:26
PANDA BOI
Рет қаралды 94 МЛН
Amerikalıların Garip Mühendislik Terimleri
18:30
Oğuz Ergin
Рет қаралды 6 М.
Oktay Arslan'la Ceket Sohbeti
1:29:07
Oğuz Ergin
Рет қаралды 6 М.
YAPAY ZEKA VE EKONOMİ | Fildişi Kule | B11
31:55
AVANGART
Рет қаралды 15 М.
Yapay Zeka Güncesi (2024 Ocak-Mart)
42:10
Oğuz Ergin
Рет қаралды 12 М.
Normal vs Smokers !! 😱😱😱
00:12
Tibo InShape
Рет қаралды 96 МЛН