LEREN LEREN: Waarom kun jij je gele markeerstift beter weggooien als je écht iets wil leren?

  Рет қаралды 947,458

Universiteit van Nederland

Universiteit van Nederland

7 жыл бұрын

Ken je ze? Die samenvattingen die met roze, gele én oranje markers zijn bewerkt en waarin je in een oogopslag ziet wat nou écht belangrijk is? Nou, zo effectief is dat dus niet. Volgens psycholoog Gino Camp (OU) ga je er namelijk niet beter van leren. Wat je dan wel moet doen hoor je gelukkig ook!
--------------------------------------------------------------------------------------------
Deze week in Universiteit van Nederland:
dr. Gino Camp
Voordat Gino Camp (OU) psycholoog werd, heeft hij nog een blauwe maandag geneeskunde gestudeerd. Daar heeft hij vooral geleerd hoe je niét effectief kunt leren. De geneeskunde heeft hij achter zich gelaten en dankzij zijn huidige onderzoek weet hij als geen ander hoe het dan wél moet.
Meer weten?
Klik hier voor meer informatie!
www.universiteitvannederland.n...
--------------------------------------------------------------------------------------------
Over de Universiteit van Nederland:
De beste hoogleraren van Nederland geven gratis college op internet. Elke werkdag komt er een nieuw college online, en elke week een nieuwe hoogleraar.
Check onze website! ► www.universiteitvannederland.nl/
Twitter ► / universiteitnl
Facebook ► / universiteitvannederland
Onze colleges worden opgenomen door Doogle ► www.doogle.amsterdam

Пікірлер: 288
@michavandam
@michavandam 5 жыл бұрын
Hoe komt nieuwe kennis blijvend je kop in? 1. Bekijk wat je moet leren. 2. Bedenk wat je al weet maar overschat jezelf niet! 3. Denk na het lezen niet te gauw dat je de stof kent, want kort na lezing zit de nieuwe kennis alleen nog maar in je korte-termijngeheugen en nog niet in je lange-termijngeheugen. 4. Volg daarom een leerstrategie, zoals het spreiden van leermomenten. (Arceren, ongericht herlezen en samenvatten zijn niet effectief.) 5. Toets jezelf om te kijken of je het nu echt kent. Dit doe je door jezelf een productieve taak te geven, zoals het navertellen van de tekst, een diagram maken of het opnoemen van kernwoorden. Pas als dit lukt, heb je een beetje bewijs dat je de leerstof kent. (Als het nog niet helemaal lukt, kun je het antwoord opzoeken in de tekst. Deze (actieve) vorm van herlezen is wél nuttig.) N.B. Het is niet m a k k e l i j k om zo actief met de leerstof bezig te zijn. P.S. Ik dacht: ik doe maar even iets actiefs met deze video.
@bonenintomatensaus
@bonenintomatensaus 5 жыл бұрын
goeie SAMENVATTING :P
@JuicySmoothieFruityBoy
@JuicySmoothieFruityBoy 4 жыл бұрын
Inderdaad goede samenvatting :D Bedankt! Jij hebt zeker tijdens je middelbare school veel uren gestudeerd om te leren samenvatten ;) :P Nog een toevoeging: Activeer je voorkennis. Voorkennis is de bouwsteen van leren, het geeft betekenis aan nieuwe informatie.
@BlacksmithTWD
@BlacksmithTWD 4 жыл бұрын
Bij punt 2 bereik je het beste resultaat door jezelf te toetsen, dat kan zelfoverschatting voorkomen.
@fedjem9989
@fedjem9989 3 жыл бұрын
Thanks jou!
@Laluan
@Laluan 3 жыл бұрын
Bedankt! Scheelt mij 15 minuten van mijn kostbare tijd
@astridm.m.deronde3899
@astridm.m.deronde3899 3 жыл бұрын
Lekker kort en krachtig, maar je vergeet één ding: als je een gele stift gebruikt, vertraag je de leessnelheid, waardoor de opname van het begrip beter een plaats kan krijgen, doordat er meer aandacht voor de inhoud/ het begrijpen ervan mogelijk is. Door te markeren met een stift vermijd je het risico van te snel lezen, met als gevolg het over iets heen lezen. Je hebt dan tijd om de transfer te maken van technisch lezen naar begrijpend lezen. Ook kun je de structuur van de tekst gaan zien (o.a. de verbindingswoorden) endaardoor de inhoud beter begrijpen. Ook woordjes die een ontkenning zijn en de inhoud van de tekst compleet kunnen wijzigen, kunnen onderstreept worden om een juist tektbegrip te krijgen.
@jessem.8560
@jessem.8560 7 жыл бұрын
Een manier om te toetsen of je de stof beheerst die ik zelf wel eens gebruik, is de stof proberen uit te leggen aan andere. Ik merk zelf dat dit erg effectief werkt!
@phyliciajoykloes
@phyliciajoykloes 5 жыл бұрын
Daar ben ik het helemaal mee eens. The best way to learn is to teach.
@NickWilmans
@NickWilmans 5 жыл бұрын
Of een leestekst zelf veranderen in een vragende vorm. (Dus je eigen vragen maken). Daardoor onthoud je het beter. En proberen het kaf van de koren te scheiden.
@user-ft3lc2si9s
@user-ft3lc2si9s 4 жыл бұрын
Mijn leerar had een idee dat ik dat ook tegen de muur praten alsof ik hem laat leren😅 wat voor mij wél effectief is!
@nielspeelen5748
@nielspeelen5748 4 жыл бұрын
Dit is het genereren wat hij zei, hoe je dat doet kan op veel manieren.
@user-lp1te6mr4v
@user-lp1te6mr4v 3 жыл бұрын
@@user-ft3lc2si9s haha
@yoga_with_mare
@yoga_with_mare 3 жыл бұрын
Most duidelijk Dutch I have ever heard - easy enough to follow for non-natives. Thank you!
@willemdederde6669
@willemdederde6669 5 ай бұрын
ok . . en nu in het Nederlands? ;-)
@BlacksmithTWD
@BlacksmithTWD 4 жыл бұрын
Een gele marker is niet om te leren, maar om informatie waar je bij voorbaat van weet dat je ze waarschijnlijk toch vergeet weer makkelijker op te kunnen zoeken.
@dboots123
@dboots123 2 жыл бұрын
Een gele marker staat in deze symbool voor het leren
@Th3dutch
@Th3dutch 2 жыл бұрын
Voor iedereen die nog meer wilt leren over leren raad ik het boek: leren, weten en niet vergeten aan van Neuropsycholoog Mark Tigchelaar. Was voor mij echt een eye opener.
@OverSeaToo
@OverSeaToo 3 жыл бұрын
Voor mij werkte het allerbeste: samen met een klasgenoot, medestudent leren. Beide de Lesstof lezen en ondertussen vragen hier van maken . Deze stellen aan je medestudent. Vice versa. Soms begrijpt de een iets beter dan de ander, dit kan je elkaar uitleggen. Eventueel de lesstof zelf nogmaals doorlezen , dan komt de herkenning en onthoud je beter. 🍀🍀🍀
@downtown82
@downtown82 5 жыл бұрын
Op de middelbare school werd ik gek van mezelf tijdens het maken van aantekeningen. Rode pen voor belangrijke dingen, groen voor minder belangrijk en blauw voor algemene dingen. Dan was de gele marker er nog om bepaalde zaken extra aandacht te geven. Pagina’s aantekeningen in het blauw zeiden mij niets en het kwam niet aan. Vaak was een docent al verder in zijn verhaal terwijl ik nog aan het filteren was welke kleur ik moest gaan gebruiken... bizar!
@Frogje62
@Frogje62 3 жыл бұрын
heel herkenbaar!
@sarahfry7902
@sarahfry7902 3 жыл бұрын
Tabula Rasa wordt al zeker een halve eeuw niet meer gebruikt in het onderwijs. Les 1 op de PABO is: Leerstof die je aanbiedt moet aansluiten op de belevingswereld van de leerling.
@downtown82
@downtown82 3 жыл бұрын
@@sarahfry7902 Ok.
@vpnconsult
@vpnconsult 3 жыл бұрын
Dankjewel! deze video was waardevol!
@Paretozen
@Paretozen 6 ай бұрын
Ben ik de enige die het niet erg vindt om dingen te vergeten? Jaren ben ik bezig geweest om kennis te vereeuwigen, ten koste van het plezier van het leren. Nu lees/leer ik voor mijn plezier. Digitaal. Op de computer met meerdere schermen. Met Wikipedia en de chatgpt ernaast. Met een GIS programma erbij. M'n aantekeningen in Notion. Het lezen/leren is een interactief avontuur geworden! Een ware ontdekkingstocht. Het grootste genot wat er is. Vanuit de fijne bureaustoel met een zwoele jazz aan. Als ik iets vergeet, so what? Dan heb ik weer het plezier om het opnieuw te leren!
@phyliciajoykloes
@phyliciajoykloes 5 жыл бұрын
Een handig moment om dit te kijken. Ik heb over drie weken een tentamenweek. 👏🏽
@NourianPeters
@NourianPeters Жыл бұрын
Voor mijn masters probeerde ik tijdens het lezen van artikelen theorieën of concepten te ontkrachten/breken door ze in rare situaties te stoppen. Hierna redeneerde ik ze uit een situatie en als dit lukte ging ik ervanuit dat ik het redelijk begreep. Ze in een context van vergelijkbare concepten plaatsen hiel mij ook altijd vrij goed. Beiden werken vrij goed, maar vereisen wel veel concentratie als je het tijdens het lezen doet XD
@victorpeutz5168
@victorpeutz5168 3 жыл бұрын
"het spreiden van leermomenten" ik die dit filmpje hopeloos kijkt 8 uur voor mijn 5 VWO latijn proefwerk: :(
@Victor-07-04
@Victor-07-04 3 жыл бұрын
Heb je het gehaald?
@victorpeutz5168
@victorpeutz5168 3 жыл бұрын
Victor nee
@Victor-07-04
@Victor-07-04 3 жыл бұрын
@@victorpeutz5168 Balen
@pietjepuk7910
@pietjepuk7910 3 жыл бұрын
Dooie taal
@victorpeutz5168
@victorpeutz5168 3 жыл бұрын
Pietje Puk eens
@jolandaNH
@jolandaNH 3 жыл бұрын
Oranje markeerstift is mijn succesformule. Daarna loop ik alleen de gearceerde tekst door en maak een mindmap per hoofdstuk met alleen maar woorden en lijnen. Die geef ik ook kleuren met een vast systeem en dan weet ik de stof eigenlijk al in mijn hoofd. Werkt perfect.
@thotho633
@thotho633 3 жыл бұрын
Niet de meest effectieve manier he Jolanda.
@km2933
@km2933 2 жыл бұрын
Heb je een voorbeeld?
@yosra3551
@yosra3551 Жыл бұрын
1. Falen voor toetsen 2. Niet begrijpen dat zo'n markeerstift de hoofd- van de bijzaken, en de uitleg van *de stelling (=te markeren zin)* onderscheidt 3. Dan maar gaan filosoferen over hoe het zgn wel moet op de universiteit (ver van praktijk verwijderd) = toppunt van niet weten waar je het over hebt 4. Dit zijn dezelfde slag psychologen die op lerarenopleidingen vertellen hoe je moet lesgeven maar zelf géén uur voor een groep (adolescenten) hebben gestaan
@peterderiga8090
@peterderiga8090 3 жыл бұрын
Ik heb het geprobeerd en verdomd: het werkt👍🏼😜
@Dolly-br5iw
@Dolly-br5iw 6 жыл бұрын
Top. leerzaam 👍👍💚
@walidas9435
@walidas9435 6 жыл бұрын
volgens mij is het manier monoloog des te effevtievere manier om te leren ...ik praat met me zelf en ik herhaal de hele text net als een converstaie tussen me en mezelf dus ik stel vragen op mezelf en ik beantwoord ook mezelf daar na wissel ik de rol enzovoort en ik herhaal dit proces tot dat het vol is opgeslagen in mijn hoofd dus later als ik de informatie wil halen dan herinner ik me de hele text , echt doeltreffende aanpak is maar dat neemt niet weg dat het een erg inspanningen kost . en zo leer ik het Nederlands taal zonder steunening van iemand anders en ik heb mijn medische taal verbeterd..zelfstandig studeren . dus ik ben het er mee eens met dr. Gino Camp.
@annetteterheijden4162
@annetteterheijden4162 3 жыл бұрын
www.stichtingvooreffectiefonderwijs.nl/
@pietjepuk7910
@pietjepuk7910 3 жыл бұрын
Ja natuurlijk semi intellectueel
@BlacksmithTWD
@BlacksmithTWD 3 жыл бұрын
@@pietjepuk7910 Fijn dat je het bestaan van die bepaalde groep mensen waar Katinka het over heeft weet te bevestigen: kzbin.info/www/bejne/l3modGqKjLB-Z6s
@pietjepuk7910
@pietjepuk7910 3 жыл бұрын
@@BlacksmithTWD ook weer zo'n semi intellectueel .soort zoekt soort, randdebiel ik heb dit. Nooit gezien
@BlacksmithTWD
@BlacksmithTWD 3 жыл бұрын
@@pietjepuk7910 Leer een taal, ongeacht welke, en leer in die taal correcte zinnen te formuleren zodat in ieder geval de vorm nog getuigt van enige rudimentaire esthetiek, want van de inhoud moet je het overduidelijk niet hebben.
@ericdirven8085
@ericdirven8085 5 жыл бұрын
erg goed, leuk en herkenbaar. Uiteraard wordt niet alles in dit korte college benoemd of aangestipt. En kun je markering prima gebruiken om kernbegrippen aan te geven, die je gebruikt om je begrip en de samenhang met hetgeen je leert en al weet, weer terug te halen.
@sandermol9369
@sandermol9369 2 жыл бұрын
Leren werkt bij mij het beste op basis van nieuwsgierigheid, dus via verkenning en ontdekking. Daarmee komen eigenlijk alle adviezen in dit college samen. Ik kijk eerst waar het totaal over gaat door er doorheen te bladeren en schrijf alvast de kernwoorden op een blad, ruim uit elkaar. Dan kijk ik wat me het meest interesseert, doe ik daar wat kennis van op en maak wat aantekeningen op het blad. Dan kijk ik of ik snap waar dit stukje kennis in het geheel past. Dan herhaal ik dat voor een ander stuk informatie en probeer ik dat te koppelen. Later kom ik weer terug bij het eerste stuk, om te zien of ik de kernwoorden nog kan plaatsen en of ik het, door meer begrip van de context, misschien zelfs beter kan plaatsen. En deze hele oefening werkt ook heel goed als je het met één of enkele andere personen doet. Ik snap dat dit college kort moet zijn maar een kapstok zoals deze had een mooie toevoeging geweest.
@hjge1012
@hjge1012 5 жыл бұрын
Wat een rare conclusies trekt die man. Als het onderzoek is dat het qua kennis niks uit maakt of je ALLES doorleest of arceert, kan je wel tot de conclusie komen dat arceren beter is, aangezien het aanzienlijk minder tijd kost als je het meerdere keren door wil nemen. En is dit nou ook niet precies de reden waarom mensen arceren? Omdat ze er minder tijd mee kwijt zijn. Ik heb in ieder geval nog nooit iemand horen beweren dat je iets beter zou kunnen herinneren/leren als je het arceert.
@CrimeanHorseArcher
@CrimeanHorseArcher 3 жыл бұрын
Eerlijk gezegd had ik betere methodes verwacht, deze zijn al gekend bij een gemiddelde student, en ik gooi mijn gele stift zeker niet weg!
@roderikstoevelaar7868
@roderikstoevelaar7868 3 жыл бұрын
Thx 🥶 heel leerzaam
@oliverstorey5347
@oliverstorey5347 3 жыл бұрын
Ik ben ook vergeten te zeggen dat ik jullie mening wil horen zodat het mij kan inspireren.
@mikailzorlu1733
@mikailzorlu1733 4 жыл бұрын
Ik zat op een speciale onderwijs voor verstandelijk beperkte kinderen en heb niet kunnen studeren. Daar had mij school tekort aan dat stof. Echt heel jammer voor mij zelf terwijl ik een door zettings vermogen heb, en dat werd volgens mij betreft voor mij ingeperkt terwijl ik best wel wat wist over topografie taal en andere middelen wat ze daar aan mij te bieden hadden. Echt zo suf vond ik het. En als jullie dit interessant vinden kan ik verder over vertellen dat het ook te maken heeft dat ik Autisme heb.
@thelegendarygamer421
@thelegendarygamer421 3 жыл бұрын
Ik zat ook op speciale onderwijs, maar ik ging daarna een entree opleiding doen want ik wil meer gaan bereiken en iets gaan doen met ict en daarvoor heb je natuurlijk diploma nodig. Nu doe ik niveu 3 ict. Het gaat niet om waar je begint maar waar je eindigt!
@peterdijkstra80
@peterdijkstra80 Жыл бұрын
Als markeren kleuren is dan is er wat voor te zeggen om de markeerstift weg te gooien. Echter, zodra je kantlijn aantekeningen erbij zet waarom je het hebt gemarkeerd of bijvoorbeeld de essentie van het gemarkeerde, dan toets je je begrip op tekst niveau in een tekst. Het verhaal is naar mijn mening te eenvoudig voorgesteld. Dus: markeer en koop een potlood en voeg tekst toe bij het gemarkeerde! Succes met leren!
@inezvandenbroek4519
@inezvandenbroek4519 3 жыл бұрын
Samenvattingen helpen mij wel, omdat ik het dan herhaal (visueel tijdens schrijven) en ondertussen hardop benoem (auditief). En aan ander vertellen (herhalen en auditief). En koppelen aan een beweging werkt voor mij het best vanwege kinesteties (heet dat zo?) Gele marker is inderdaad zonde, want je boeken kunnen minder makkelijker verkocht worden nadien. Ik heb al jarenlang winst op al mijn verkochte studieboeken via m-plaats :) Zelfs die van 35 jaar terug nog. Omdat ze eruit zien als nieuw!
@jordanhowell2370
@jordanhowell2370 2 ай бұрын
Lekker bezig Gino
@thijsjong
@thijsjong 7 жыл бұрын
Verbanden zien en de stof echt begrijpen is belangrijk. Casussen oefenen. Parate kennis en droge stof zijn lastiger te leren. Sommige dingen kun je alleen maar stampen omdat er niks aan te begrijpen valt en niet tot de verbeelding spreekt. Een app die je een pop-quiz geeft dan maar.
@ericdirven8085
@ericdirven8085 5 жыл бұрын
Hopelijk kunnen we het stampen reduceren tot enkele %. Dan loop die emmer niet zo hard meer leeg en wordt het leren ook een stuk leuker.
@BlacksmithTWD
@BlacksmithTWD 4 жыл бұрын
Ligt er aan wat de stof is die je probeert te leren. Er zit een groot verschil tussen het leren van een rij woordjes in een vreemde taal en het leren toepassen van wiskundige formules. Begrip is bij dat laatste zeer belangrijk terwijl er bij het leren van woordjes nauwelijks iets te begrijpen valt.
@janninegroninger4830
@janninegroninger4830 3 жыл бұрын
I read through the information carefully in order to understand what it is about. Then I use the marker to highlight concepts or words that are new to me, and with the highlighted text as prompts I imagine I am explaining the info to someone else. To me that works best. I also ask my children to explain what they are learning before a test. Often, while teaching me, they discover deeper layers of the subject and come away with more insight too. Especially those moments of discovery/revelation/eureka/epiphany and/and or dawning insight anchor themselves into your memory. It also makes learning fun and adventurous.
@pietjepuk7910
@pietjepuk7910 3 жыл бұрын
English versus Amerikaans
@janninegroninger4830
@janninegroninger4830 3 жыл бұрын
@@pietjepuk7910 wat bedoel je Pietje?
@johanneszandvliet8178
@johanneszandvliet8178 2 жыл бұрын
Intresant
@spaceforthesoul6286
@spaceforthesoul6286 3 жыл бұрын
Lieve meneer
@fenny9160
@fenny9160 3 жыл бұрын
Bij mij werkt visualiseren en associëren. Ik zie bijvoorbeeld een hond die op een stoel zit en een kapper die een boomkruin eraf knipt. Ook betekenisvol leren , dus het nut inzien waarom je iets wilt weten...waarvoor heb je het nodig.
@NickWilmans
@NickWilmans 3 жыл бұрын
De zogenaamde FAQ methode werkt ook goed. Een tekst omvormen in vraagvorm.
@BlacksmithTWD
@BlacksmithTWD 3 жыл бұрын
Een noodzakelijke stap om jezelf grondig te kunnen toetsen.
@fritsvanzanten3573
@fritsvanzanten3573 3 жыл бұрын
Aantal methodologische rammelmomenten: 1) het nut van samenvatten blijkt moeilijk, want iedereen doet dat anders, inclusief beter en slechter, samenvatten moet je leren. DUS (?!) werkt samenvatten niet. Fout, men weet het niet. 2) Het leren van woordpaartjes in een lab lijkt me weinig representatief voor het leren van een textbook van 600 pagina's microbiologie. Daarbij, je kunt natuurlijk in plaats van die 600 pagina's stampen in december. alvast in september beginnen, maar dan moet je wel gemotiveerd zijn het even intensief te bestuderen als vlak voor je examen. In het lab is het allemaal even intensief. Er komt dus meer bij kijken dan spreiden sec. 3) Met die woordpaartjes flans je snel even snel een toets in elkaar, maar hoe doe ik dat met mijn microbiologie? Dan moet ik bijvoorbeeld bedenken, welke zeven structuren in de cel zijn betrokken bij de opname van.... Dat is a) veel werk, en b) een vaardigheid die je moet ontwikkelen. Dan zou je a la (1)(samenvatten) er geen conclusies over kunnen trekken, want niet iedereen doet dat op de zelfde manier, en niet even goed. Gelukkig bevatten textbooks vaak ingebouwde toetsen (exercises). Gebruik die! In de slotconclusie kan ik me zeker vinden; actief met de stof aan de slag gaan is aan te bevelen. Maar daaronder valt m.i. ook samenvatten, het overschrijven van gearceerde zinnen e.d., eigenlijk al die activiteiten waarbij je ook iets dóet (genereert) met je handen, dus een breder repertoire van zintuigen en spieren betrekt. Zo raakt je leren breder verankerd in je systeem.
@BlacksmithTWD
@BlacksmithTWD 3 жыл бұрын
Leuk die fritzbox avatar Frits. btw, het zijn in het Nederlands toch echt tekstboeken en geen 'textbooks', eveneens zijn het oeffeningen en geen 'exercises' in het Nederlands. Het Nederlands kent wel het woord 'exerceren' maar slechts in de betekenis van 'bewegingsoeffeningen', met als afgeleid zelfstandig naamwoord 'exercities' maar dat slechts in de betekenis van 'millitaire oeffeningen'. Maar goed, ik kan het je moeilijk kwalijk nemen gezien we een premier hebben die bij zijn eerste verkiezing een toespraak hield waar geen zin Nederlands in voor kwam (al was er voor degene die zowel Engels als Nederlands spreken nog wel enigzins chocola van te maken, wat al een hele verbetering was ten opzichte van de premier die we daarvoor hadden).
@fritsvanzanten3573
@fritsvanzanten3573 3 жыл бұрын
@@BlacksmithTWDBijna iedere student die zo'n boek koopt weet dat het een 'textbook' heet, want we kopen die bijna alleen maar in het Engels. Ook omdat de colleges veelal in het Engels gegeven worden. En in zo'n boek zitten dan 'exercises', die ik hierboven 'ingebouwde toetsen' noemde, met tussen haakjes de naam in het boek. Die had ik inderdaad beter netjes met accolades kunnen quoten ;-) Een kwestie op zich is de verwatering van het begrip student. Aanvankelijk alleen gereserveerd voor universiteiten, daarna ook voor HBO's, toen ook voor MBO's. Iedere scholier boven de 13 lijkt tegenwoordig student. En om daar nog over textbooks te praten lijkt me wat vergezocht.
@fritsvanzanten3573
@fritsvanzanten3573 3 жыл бұрын
@@BlacksmithTWD Oh, btw ( ;-) ), een textbook is voor mij pas een textbook als het om een pil van een pagina of 600 gaat.
@uunn1ttyy
@uunn1ttyy 5 жыл бұрын
Als iets echt belangrijk is voor jou en je groei dan onthoudt je het echt wel.
@jfgproductions
@jfgproductions 3 жыл бұрын
Leuk.
@guntamgil1
@guntamgil1 3 жыл бұрын
begrijpelijk als je het middelbaar niet in Belgie hebt doorlopen .daar wordt wel geleerd om te leren .
@lizzijoosten7041
@lizzijoosten7041 6 жыл бұрын
Op De Nieuwste School in Tilburg krijg je wel lessen over hoe je moet leren of hoe je beter kan leren
@veroniquebeauprez
@veroniquebeauprez 7 жыл бұрын
super !!!
@roelofdeboer205
@roelofdeboer205 3 жыл бұрын
laat ik voor de zekerheid maar even aantekening maken van dit videocollege en daarna alle belangrijke punten arceren!!
@nelzsyria6514
@nelzsyria6514 2 жыл бұрын
Gaaf!
@tomris225
@tomris225 3 жыл бұрын
wij hebben geleerd dat leren met kleurtjes de rechterhersenhelft activeert en dus beter zou zijn mijn eigen favoriete leermethode (dat ook werkt!): HELE TEKSTEN OVERSCHRIJVEN. niet eens samenvattingen maken. gewoon letterlijk alles overschrijven. T kost natuurlijk wel meer tijd, maar zo ben je er zeker van dat je een 8 zult halen :)
@AlfaWAR
@AlfaWAR 2 жыл бұрын
Wel grappig om dit filmpje nu te zien, het "Dunning-Kruger"-effect is in deze tijd zeer relevant geworden onder de groep complot / anti-vaccinatie-denkers.
@naamloos8274
@naamloos8274 6 жыл бұрын
Wij leren dat wel
@Quintyls
@Quintyls 3 жыл бұрын
Hallo medestudenten die dit filmpje voor regielijn moeten bekijken love u
@lindevanboxmeer6385
@lindevanboxmeer6385 3 жыл бұрын
Hogeschool rotterdam??
@tomorzechowski3274
@tomorzechowski3274 7 жыл бұрын
Een interessant onderwerp mar geen boeiend spreker. Ik mis humor en relativering van zichzelf
@jackflash3000
@jackflash3000 3 жыл бұрын
Ik lees een tekst en schrijf, niet typ, er een samenvatting over, niet een korte maar een uitgebreide samenvatting. Die samenvatting stamp ik in mijn hoofd. Dit werkt bij mij met elk vak wat slechts uit ‘data onthouden’ bestaat. Wiskunde is een ander verhaal. Dan moet je selecteren wanneer je welke formule toepast om tot een oplossing te kunnen komen.
@ikealamp53
@ikealamp53 3 жыл бұрын
Die man was zo in shock dat hij bij zijn eerste examen een slecht cijfer haalde, dat hij abrupt zijn studie afbrak en onderwijspsycholoog werd.
@eddingman750
@eddingman750 3 жыл бұрын
Een brug die er anders over denkt vind ik bijzonder
@annetteterheijden4162
@annetteterheijden4162 3 жыл бұрын
Dit werkt werkelijk en is eigenlijk ook de enige manier om te leren.
@LouSnykersLo
@LouSnykersLo 3 жыл бұрын
Beste Gino, ben jij ook bekend met Jim Kwik, een ( of misschien wel dé grote ) brain en learning coach uit Amerika ?
@pietjepuk7910
@pietjepuk7910 3 жыл бұрын
Amerikans Trump ,i low lander dont understand nothing .Queens English Wales ik Begrijp en spreek dat perfect
@dilan1274
@dilan1274 7 жыл бұрын
leuk
@yusufceyhan8882
@yusufceyhan8882 3 жыл бұрын
Dilan k*rt
@maartenvanegmond6389
@maartenvanegmond6389 3 жыл бұрын
Je moet iets genereren (produceren) en je moet het spreiden. Dat kan prima met het zelf maken van een samenvatting. Dat het niet te onderzoeken is of het werkt, is geen reden om aan te beweren dat het niet werkt.
@ODEMUZIC
@ODEMUZIC 3 жыл бұрын
Tabula Rasa wordt al zeker een halve eeuw niet meer gebruikt in het onderwijs. Les 1 op de PABO is: Leerstof die je aanbiedt moet aansluiten op de belevingswereld van de leerling.
@parwanparwan3362
@parwanparwan3362 3 жыл бұрын
👍👏
@janturkenburg
@janturkenburg 3 жыл бұрын
De spreker doet een aantal boude beweringen. Ik heb vanaf de Mavo tot en met hbo/universiteit training gekregen in leren, zowel formeel als informeel. Wie is er nu nooit verteld dat het niet handig is om vlak voor een tentamen pas te beginnen met leren? Activeren van voorkennis, leerstof spreiden, samenhang proberen te ontdekken (ezelsbruggetjes maken) en reproduceren: jezelf overhoren, of aan anderen vertellen wat je geleerd hebt: niks nieuws hier. Ik heb tijdens bijscholing ook eens een uur aan één stuk zitten luisteren naar een man die uitlegde dat frontaal lesgeven niet de beste manier is om kennis over te dragen. Daar moest ik tijdens het kijken aan denken :-) Het voorbeeld van de "vlieger"-tekst vond ik wèl sterk. Zó leer je mensen iets (imho).
@killerkegel1
@killerkegel1 3 жыл бұрын
vertel het dan aan de juiste leeftijdsgroep
@bastiaanstapelberg9018
@bastiaanstapelberg9018 3 жыл бұрын
Ik heb hem juist nodig mijn stift. Dus niets weggooien beste mensen een iedere ontwikkelt op zijn eigen manier zijn meta- cognitie. Ik zou zo graag professoren op een vmbo willen laten lesgeven.
@TheOeps123
@TheOeps123 3 жыл бұрын
Wacht maar in het begin werd er gezegd, herlezen heeft geen zin. Maar met leermomenten verspreiden wordt toch ook herlezen bedoeld, of hoe kan je het leerwerk op een andere manier spreiden?
@BlacksmithTWD
@BlacksmithTWD 3 жыл бұрын
Er wordt helaas niet zo diep op ingegaan, maar hij heef het over het 'doorlezen' wat niet effectief is. Er zijn diverse vormen van herlezen die wel degelijk zin hebben. Bijvoorbeeld door de eerste zin te lezen, en dan kijken of je de volgende zin nog weet te herrineren, wat je dan kunt controleren door de volgende zin te lezen. Met de meeste studieboeken is het echter niet de bedoeling dat je de hele tekst kunt reproduceren, maar dat je de essentie kent en begrijpt. Men kan heel zinvol een tekst over hormonen nog eens doorlezen om jezelf te toetsen of je nog weet waar alle afkortingen van de te leren hormonen voor staan, wat de funcie is van ieder hormoon en in waar in het lichaam het hormoon geproduceerd word en hoe deze productie gereguleerd is (welke factoren vergroten of verkleinen de productie van het betreffende hormoon). Een ander manier is om vragen te maken zodat iedere zin die je in een tekst leest het exacte antwoord op die vraag is, zoals in de amerikaanse tv quiz Jeopardy. Heb je dat eenmaal gedaan, dan kun je de lijst vragen nemen, die proberen te beantwoorden, en dan heb je de oorspronkelijke tekst om te kijken of je het goed hebt gedaan.
@tomris225
@tomris225 3 жыл бұрын
alleen doorlezen is niet genoeg. je moet schrijven/notities maken
@ingewoudstra4209
@ingewoudstra4209 3 жыл бұрын
Het lijkt of alleen ‘onthouden’ onderzocht is. Maar hoe zit het dan met wiskunde of natuurkunde leren? Moet je het niet ook eerst snappen?
@dorothyvdh
@dorothyvdh 3 жыл бұрын
jezelf toetsen. en als je het vandaag niet snapt, slaap er een nachtje over. geef je hersenen de tijd om het te snappen. werkt bij mij :)
@TouYube886
@TouYube886 3 жыл бұрын
Wat zei hij nou. Ik ben het weer vergeten
@hi7814
@hi7814 3 жыл бұрын
Bekijk de video vaker + toets jezelf
@pietjepuk7910
@pietjepuk7910 3 жыл бұрын
Lange of korte termijn geheugen .
@waltercaers4154
@waltercaers4154 3 жыл бұрын
ik had graag een specialist in dit debat gezien die een tegengestelde mening had ; Dan was er werkelijk een debat geweest.
@roguetrooperftw
@roguetrooperftw 3 жыл бұрын
Dit is dan ook een college, geen debat.
@waltercaers4154
@waltercaers4154 3 жыл бұрын
@@roguetrooperftw ik denk dat ik op iets anders reageerde , niet op jouw college- sorry misverstand
@maximhollandnederlandthene7640
@maximhollandnederlandthene7640 4 жыл бұрын
1. Studeren in het buitenland is moeilijker, helemaal in België Dr moet een goed systeem zijn.
@shoganaishikataganai9918
@shoganaishikataganai9918 3 жыл бұрын
Hier ratelen ze alles af... Groeten uit BELGIË
@pietjepuk7910
@pietjepuk7910 3 жыл бұрын
Vlaanderen of Wallonië
@pietjepuk7910
@pietjepuk7910 3 жыл бұрын
Waar kom jij vandaan ?zoals iedereen een gat waar je nooit meer in terug kan Vlamingen winnen altijd spelling der Nederlandse taal
@hanslodder6158
@hanslodder6158 4 жыл бұрын
Ik ben het er toch niet mee eens dat die marker weg moet. Mijn tip: probeer van een studieboek van b.v. 250 blz. 250 woorden te maken.. met die marker!
@hanslodder6158
@hanslodder6158 4 жыл бұрын
..en die twee knappe meiden daar rechts..leiden me erg af!!!
@RBB8S
@RBB8S 3 жыл бұрын
Markeren was voor mij ook om niet te leren, maar bij het herhaaldelijk lezen snel door de tekst te kunnen. Elk begin van een opsomming bijvoorbeeld gemarkeerd. Is volledig complementair aan gespreid leren.
@nobody-jr1kz
@nobody-jr1kz 5 жыл бұрын
Wie moet dit nog meer van zijn/haar ouders bekijken? :(
@universoul8929
@universoul8929 4 жыл бұрын
n o b o d y Ik
@pietjepuk7910
@pietjepuk7910 3 жыл бұрын
Lulkoek
@roxane1237
@roxane1237 4 жыл бұрын
Docenten doen tegenwoordig heel erg veel met leren leren, dat was 50% van mijn opleiding.
@pietjepuk7910
@pietjepuk7910 3 жыл бұрын
Lucky basterd
@waltercaers4154
@waltercaers4154 3 жыл бұрын
Ik ga niet ontkennen dat angst een negatieve invloed heeft op de immuniteit . Hier wordt echter gesuggereerd dat de lockdown de angst verhoogd met het gevolg dat er meer ziekenhuisopnames zijn. Maar hoe leg je uit dat elke keer na strengere maatregelen het aantal ziekenhuisopnames verminderen terwijl na een versoepeling deze opnames terug vermeerderen.
@user-tb2gl9gg7j
@user-tb2gl9gg7j 7 жыл бұрын
leerzaam college.
@jonnaschaap8151
@jonnaschaap8151 3 жыл бұрын
😀
@dwelfusius
@dwelfusius 3 жыл бұрын
there is no one size fits all, en in praktijk is het een kwestie van vinden wat werkt voor jou.Period. Ik vat samen,maak beknopter.Begrijp en luister.En soms print ik af en markeer om mijn oog te trekken naar de juiste info.Heb ook wel adhd dus..mss doe ik het allemaal iets anders dan neurotypische breinen, that I don't know
@Me35.
@Me35. 2 жыл бұрын
hoi docenten die dit filmpie laten zien aan leerlingen.
@MegaMGstudios
@MegaMGstudios 7 жыл бұрын
best wel grappig, bij geen enkel vak die ik heb hoef je te arceren, mag wel, hoeft niet, voor die vakken sta ik best wel hoog, maar voor M&O, het enige vak waarbij we verplicht de tekst moeten arceren, sta ik het laagst
@pietjepuk7910
@pietjepuk7910 3 жыл бұрын
????????
@d.n.3652
@d.n.3652 6 жыл бұрын
This probably how English sounds to non English speakers
@ismailb4334
@ismailb4334 6 жыл бұрын
D. N. Lol
@d.n.3652
@d.n.3652 6 жыл бұрын
Somebody somewhere to be honest, Dutch sounds like gibberish English mixed with some German
@maryamahmadi6518
@maryamahmadi6518 6 жыл бұрын
D. N. With much german
@jannoottenburghs5121
@jannoottenburghs5121 4 жыл бұрын
That is difficult since English is a well known language. You can know wich language it is without being a full speaker.
@plerpplerp5599
@plerpplerp5599 4 жыл бұрын
Actually, English sounds like "faw faw faw"(British) or "waw waw waw" (American) : a bit like the teacher in the Peanuts cartoon.
@rinkeborg
@rinkeborg 3 жыл бұрын
Hmm, ik ben niet heel overtuigd. Mijn strategie was altijd: 1x over de tekst met een gele marker, belangrijke dingen markeren. Dan nog een keer over de tekst om de gele gemarkeerde stukken op te schrijven in een samenvatting. Als de samenvatting dan af was kon ik die weggooien, want dan kende ik het. Door de markeringe op te schrijven leg je het vast in je geheugen, omdat je er aktief iets mee doet. Voordeel van deze methode is ook dat je het keurig op kunt delen in behapbare brokken: gewoon x bladzijden per uur. Dat de markeerstift niet werkt volgens dit praatje is omdat in de voorbeelden er niet genoeg mee gedaan wordt. Als je de gemarkeerde tekst vervolgens gebruikt om de samenvatting te maken, dan werkt EN het markeren veel beter, omdat je aktief wat met de markeringen doet, EN het samenvatten werkt beter, omdat het het samenvatten makkelijker maakt. De kracht schuilt dus in de combi, en als ik het goed begrijp is dat nou net niet onderzocht. Dat in dit praatje samenvatten zo snel afgeserveerd wordt vind ik een drogreden. De clou komt er op neer: het is moeilijk, dus werkt het niet. Lijkt me veel te kort door de bocht. Op de manier die ik hier beschrijf is het niet moeilijk.
@Bopal1231
@Bopal1231 2 жыл бұрын
ja dat doe ik ook
@plerpplerp5599
@plerpplerp5599 4 жыл бұрын
Het herkennen van het juiste antwoord in een toets heeft niks met leren te maken.
@BigBeardBuilds
@BigBeardBuilds 3 жыл бұрын
Wetenschappelijk onderzoek aanhalen als bewijs voor het gezegde en dan vervolgens geen link of bronvermelding doen. Jammer.
@meesdoesburg9580
@meesdoesburg9580 4 жыл бұрын
Waarom een rookworst?
@spuktuku
@spuktuku 3 жыл бұрын
Wrm niet
@janpieterman4832
@janpieterman4832 3 жыл бұрын
De beste man geeft hier aan met het (onsamenhangende?) verhaal dat je zoiets niet goed kunt onthouden, omdat je het onderwerp mist. (Je moet nieuwe informatie koppelen aan datgene wat je al weet. In dit geval maken / oplaten / vliegeren) =>>De Hond kan de Boom in wanneer je uit de Stoel van de Kapper komt.
@mb8kr
@mb8kr 3 жыл бұрын
Ik denk dat meest mensen concentreren niet op datgene wat zij lezen, zij denken namelijk niet pertinent aan de materie. Zie niet visualiseren.
@mbart
@mbart 3 жыл бұрын
Intro =beetje kleuterschoolniveau. "Als je iemand in het zwembad gooit", wil deze man zeker dat je hem gaat vertellen hoe zwemles werkt... Nee, natuurlijk niet, de badmeester leert je gewoon zwemmen zonder erbij te vertellen welke ideeen daar achter zitten. Het voornaamste is, dat je een bepaalde mate van leerbaarheid aan de dag legt, om 'na te doen' wat de leerkracht voordoet. Maar ja, dat betekent ook gewoon je gemak houden, goed luisteren, en dus vooral huiswerk maken. Minder populaire itempjes. Het voorbeeld van de wielrenner en vrachtauto moet aantonen 'dat we enorm de neiging hebben onze kennis en vaardigheden te overschatten'. Juist, inderdaad, het is vrijwel standaard dat vrachtwagens tegen viaducten aanrijden.
@saskiacoolen9631
@saskiacoolen9631 3 жыл бұрын
Whahahaha! 👍 Je hebt gelijk! Ik ben na 30 jaar van school te zijn weer een vervolgopleiding aan het doen en merk dat het nu sowieso al niet meer zo makkelijk blijft hangen en heb net als 30 jaar geleden last van uitstelgedrag en andere smoezen! Ik dacht dat ik inmiddels iets wijzer was.... 😇😉
@michelvandepol1485
@michelvandepol1485 5 жыл бұрын
de essentie kan in 2 minuten! spreker heeft charisma van lantaarnpaal
@wesleyzonneveld6121
@wesleyzonneveld6121 10 ай бұрын
Ik hou me gele marker hoor xD (ik heb ook een groene en een oranje :D )
@GamingFilterW
@GamingFilterW 3 жыл бұрын
ik vindt het ook een goede manier van stampen om als je een woordje hebt gedaan dat je dan de andere herhaald en dan nog een keer bij dat woordje het doet.
@saladuit
@saladuit Жыл бұрын
Anki4life
@meezivanhoutendijk3591
@meezivanhoutendijk3591 3 жыл бұрын
Ik kreeg en markeerstiften reclame '_'
@hi7814
@hi7814 3 жыл бұрын
Komt op het verkeerde moment uit..
@playingindies6730
@playingindies6730 2 ай бұрын
Ik lees een boek 1 keer en haal een 9 voor het bijbehorende examen. Het uitvoeren aan de andere kant.. 😂
@duifie9235
@duifie9235 3 жыл бұрын
ENG
@coturnix53
@coturnix53 3 жыл бұрын
Niet voor doven! De automatische ondertiteling plakt alle zinnen aan elkaar en En er staat onzin tussen. Daardoor niet goed te volgen! Graag het ondertitelbestand aanpassen!
@marilon
@marilon 3 жыл бұрын
Wordt dit niet gegenereerd door KZbin?
@JOakay
@JOakay 3 жыл бұрын
We zijn eerder meerdere emmers met ieder hun eigen kleur, om te schakelen.
@sjaakdewinter6258
@sjaakdewinter6258 6 жыл бұрын
Is niet waar. Alleen al het onderstrepen van de belangrijke punten van een onderwerp zorgt ervoor dat je het beter onthoudt. Zie je een vrachtauto vastlopen in een tunnel>> chauffeur heeft zich overschat is de conclusie. Waar haal je dat vandaan? Veel waarschijnlijker is dat de chauffeur vergeten is cq er niet op gelet heeft, hoe hoog de tunnel en hoe laag zijn vrachtwagen is, sommigen twijfelen daaraan en rijden dan heel zachtjes de tunnel is, (totdat ze merken dat het niet gaat) ja ja, er zal best wel eens een chauffeur zijn die zichzelf overschat>> denk 1 %.
@puikplan
@puikplan 5 жыл бұрын
Sjaak De Winter Hij heeft op zich wel gelijk. 95-99% van de mensen schat zichzelf in als beter dan de gemiddelde bestuurder, wat onmogelijk is. Daarnaast denkt 70% van de Nederlanders dat ze slimmer zijn dan de gemiddelde Nederlander, wederom een kwestie van zelfoverschatting ofwel het Lake Wobegon-effect
@joeannias6557
@joeannias6557 3 жыл бұрын
Challenge voor hem: kijk een keer naar links
@waltercaers4154
@waltercaers4154 3 жыл бұрын
Bij de verwijzing naar de griepepidemie van 2018 en de druk op IC toen dacht ik dat dit toen maximum een paar weken duurde . Nu zijn we al bijna een jaar in de toestand dus om te bewijzen dat Corona niet zo erg is vond ik dat een redelijk zwak argument.
@Colin-hg3in
@Colin-hg3in 5 жыл бұрын
1:10 hier zou het filmpje gewoon moeten stoppen
@moyai4378
@moyai4378 5 жыл бұрын
Coleinis ! stop!
@Colin-hg3in
@Colin-hg3in 5 жыл бұрын
RedStrike078 nee
@pepijnboogert5741
@pepijnboogert5741 5 жыл бұрын
Coleinis ! Stop!!😭😭
@jkops2
@jkops2 3 жыл бұрын
Zo is dat
@unfinishedmonkeyrecords
@unfinishedmonkeyrecords 3 жыл бұрын
Voor mij werkte het markeren anders perfect... Twee master diplomas gehaald zo...
@ingewoudstra4209
@ingewoudstra4209 3 жыл бұрын
Ja precies. Maar goed, ik doe het bij de 2e keer lezen, als je al weet wat belangrijk is. Dus, less de blz. en markeer daarna. Vervolgens bekijk ik alleen de gemarkeerde tekst voor het tentamen. En herhaal aan het eind van het hoofdstuk, de gemarkeerde tekst in mijn hoofd. Kortom: oefenen. Zonder de gele stift of markeren zou het me veel langer hebben gekost om alles nog n keer door te nemen. Er staat vaak veel ‘ruis’ in een boek.
@ziomanzo
@ziomanzo 5 жыл бұрын
Als je het niet kan uitleggen aan een kind, dan begrijp je het zelf niet.
@Perrydiculous
@Perrydiculous 5 жыл бұрын
Succes met Algebra aan een kind uitleggen... knuppel
@ziomanzo
@ziomanzo 5 жыл бұрын
@@Perrydiculous hehe goed punt! maar ik heb het over theorie 😜 zoals hoe blockchain werkt, of hoe computers werken, de economie enzovoort. Je moet gewoon een simpele samenvatting kunnen maken op het niveau van de persoon in kwestie. (knuppel 😂)
@Perrydiculous
@Perrydiculous 5 жыл бұрын
@@ziomanzo ^^
@hi7814
@hi7814 3 жыл бұрын
Je hebt gelijk, ik probeerde het ook met wiskunde, maar het lukt steeds niet...
@Frogje62
@Frogje62 3 жыл бұрын
JUIST!
@ingewoudstra4209
@ingewoudstra4209 3 жыл бұрын
Het verschil tussen jongens en meisjes wordt helaas niet genoemd. Meisjes onder schatten zichzelf eerder. De filmpjes laten toevallig? ook 2 mannen zien. Wellicht n verklaring voor het feit dat meisjes het vaak beter doen op school! Jongens denken misschien eerder ‘o, dit snap ik wel! ‘
@ritadorst1657
@ritadorst1657 7 жыл бұрын
Dit viel erg tegen. Het zorgt absoluut niet voor een versnelling en is niet innovatief. Mindmappen ontbreekt, visualiseren ontbreekt, associatief denken ontbreekt. Geeft wel iets meer begrip. Maar om echt beter te leren zoek op braintraining, MT company.
@sparqqling
@sparqqling 7 жыл бұрын
@Rita Dorst; niet innovatief? Het is wel wetenschappelijk onderbouwd en aantoonbaar. Wat ook aantoonbaar is en wel echt tegenvalt is wanneer je werkloos op straat staat omdat de baas er met een half miljoen vandoor is.
@dutchymcdutch2553
@dutchymcdutch2553 7 жыл бұрын
Het is een kort college.... Hij zegt dus dat je moet genereren. Mindmappen valt daar onder. Maar het is de bedoeling dat dit college 15 minuten duurt. Niet een college van 4 uur....
@SebastiaanVaz
@SebastiaanVaz 3 жыл бұрын
Sorry, maar ik vind alle voorbeelden erg zwak en moeilijk te begrijpen... Lijkt alsof hij er niet veel moeite in heeft gestopt. Ik heb nu het idee alsof ik nog steeds niks nieuws heb geleerd.
@e-e2
@e-e2 Жыл бұрын
Ik heb 4 markeerstiften. Ik gebruik hun voor bepaalde woorden beter vinden in het boek of schrift.
@user-to7jt6xx9y
@user-to7jt6xx9y 3 жыл бұрын
tentamen is over 10 uur dat gaat hem niet worden denk ik
LEREN LEREN: Waarom is het zo moeilijk om beslissingen over je toekomst te nemen?
14:53
Universiteit van Nederland
Рет қаралды 59 М.
Waar het de komende 5 jaar in de EU over gaat
20:25
Nieuwsuur
Рет қаралды 20 М.
Dynamic #gadgets for math genius! #maths
00:29
FLIP FLOP Hacks
Рет қаралды 18 МЛН
How many pencils can hold me up?
00:40
A4
Рет қаралды 17 МЛН
MOM TURNED THE NOODLES PINK😱
00:31
JULI_PROETO
Рет қаралды 6 МЛН
700+ PK AUDI RS6, FOCUS RS Clubdag! | JOEP's Werkplaats Vlog 15
26:58
Carrec Technocenter
Рет қаралды 10 М.
3 tips on how to study effectively
5:09
TED-Ed
Рет қаралды 3,3 МЛН
Erik Scherder - Burn out? Leer je brein kennen.
2:00
Stichting Philomela
Рет қаралды 35 М.
(1/5) Wanneer presteer je het beste op je werk?
15:47
Universiteit van Nederland
Рет қаралды 115 М.
Der exklusivste Club Deutschlands
13:07
Simplicissimus
Рет қаралды 718 М.
Hiddema: Amsterdamse aanpak radicalisering grenzeloos naïef
5:59
Forum voor Democratie
Рет қаралды 32 М.
De surveillance-experimenten achter Smart City Amsterdam
12:31
ROBERT vervangt de koppeling van een Renault Twingo!🚘
12:06
Cupra Tavascan rijtest: bekende techniek in uniek jasje
15:42
Dynamic #gadgets for math genius! #maths
00:29
FLIP FLOP Hacks
Рет қаралды 18 МЛН