Anlatılan konuların resim animasyon ve video ile desteklenmesi izleyiciyi keyif verir içine çeker yoksa sohbetler çok güzel
@alpha9k1864 жыл бұрын
Kesinlikle
@zihnisinir9084 Жыл бұрын
Tabi tabi ceymis Kemırın'dan rica ederiz senin için
@abdurrahmanipek5959 Жыл бұрын
@@zihnisinir9084 sağolasın la gardaş ne kadar iyisin
@bugeacay66844 жыл бұрын
Değerli Üstadlarım, Emeğiniz ve tavsiyeleriniz için teşekkür ediyorum ve ben de lpg konusuyla ilgili, akılda kalıcı olabileceğini düşündüğüm anılarımı sizlerle paylaşmak istiyorum. 1996 senesinde üniversite öğrenciliğimizin ilk yıllarında, en yakın arkadaşım, 1970 model Ford Fairline Custom V8 302 cu' motor ve C4 şanzumana sahip bir araç satın aldı. ( O dönemde satın aldığı parayla "Tofaş Serçe" dahi satın alınamıyordu.) Bir öğrenci için çok büyük bir nimetti anlayacağınız )). Nihayetinde V8 ve 4950cm3 silindir hacmine sahip bir araca benzin tüketerek binmek pek de kolay değildi ve kimsenin de benzin ve motorinden başka bir yakıttan pek haberi yoktu. Bu nedenle biraz bakımsız kalmış Amerikan otomobilleri daha ucuzdu. İşte bizim tam olarak da planımız buydu... )) Araştırmalarımız sonucunda, lpg sisteminin araçlara uygulanabildiğini öğrendikten sonra, özellikle taksi sahiplerine sorduk ve onlar arasında dahi bu sistemi bilmeyenlerin çoğunlukta olduğunu, bilenlerin ise bu dönüşüme pek cesaret etmediğini öğrendik. Yani o dönemdeki taksiler dahi lpg li değildi. Konuyu daha da derinlemesine araştırdık ve aracımıza uygun lpg kitini bir şekilde uygun fiyata bulmayı başardık. Zor olanı ise aracımıza uygun proje çizdirmek ve onaylatmak olmuştu. Çünkü projeler araca özel olarak çiziliyordu ve bizim aracımızın Türkiye'de başka bir örneği yoktu.. Proje çizdirme ve sızdırmazlık belgesi engelini o dönemdeki yasalara uygun olarak aştıktan sonra muayene istasyonuna gittiğimizde, onlar dahi hangi bölgeleri kontrol edeceklerini gerçekten bilmiyorlardı ve belgelere bakıp şaşırarak " Şimdi tüplü bir aracı ruhsatına tescil mi edeceğiz" gibi bir şaşkınlığa uğramışlardı... Otomobilimizi, lpg eklemesini ruhsatına işlettikten sonra, yıllarca kullandık ve gerekli zamanlarında bakımlarını ve muayenelerini yaptırdık. Trafik kontrollerinde memurların yaşadığı şaşkınlıklar da cabası... Üniversite öğrencisiyken, "sıradan bir araçtan çok daha farklı bir otomobil ile", hemen hemen aynı yakıt ve bakım maliyetleriyle binmek bizim için hatırı sayılır bir fark yarattı gerçekten. Ayrıca otomobilimizi kullanırken, bu yakıt sistemi değişikliğini yaptığımızı da bir çok "taksici" ile paylaştık. Onlar dahi bu konuya çok şaşırdılar ve birkaç sene boyunca şüpheci yaklaştılar. Ancak birkaç sene sonrasında gördük ki onlar da genel olarak bu dönüşümü yaptırmaya başladılar. Netice itibariyle hiç patlamadık... ))) Sizleri seviyoruz, emeklerinizin ve yayınlarınızın her zaman başarılı olmasını diliyoruz, Saygılar.
@yufkacmuammer77634 жыл бұрын
Onno Usta konuşurken merhum Yaşar Kemal konuşuyormuş gibi hissediyorum. Aynı ses. Ömrü uzun olsun.
@as83664 жыл бұрын
Merhum Yaşar Kemal sesi tiz idi Onno usta ses tonu davudi olması andırıyor
@foxeverett81643 жыл бұрын
i guess im asking the wrong place but does anybody know of a way to get back into an instagram account..? I somehow forgot the login password. I would love any assistance you can give me.
@edwardjonathan6893 жыл бұрын
@Fox Everett Instablaster ;)
@cenapozek78924 ай бұрын
Zekice ve güzel bir yorum.
@aliyatarkalkmaz4 жыл бұрын
Oh be sonunda Lpg bayisine gidip de video çekmeyen biri geldi :) Elinize, ağzınıza sağlık abi :)
@eroleren8614 жыл бұрын
Onno ustaya Allah uzun ömürler versin inşallah. 27 yıldır kendisinin eşsiz bilgilerinden istifade ederim, bir 27 sene daha istifade etmek isterim.
@machineheada3 жыл бұрын
Onno ustayı görünce 90'lı yıllarda ben daha ehliyetimi almadan önce aldığım dergileri hatırlıyorum. Rahmetli babamla birlikte, dergide soru cevap şeklinde verdiği tüm cevaplarını okurduk. Şimdi zaman değişti youtube geldi. Burada onun olduğu programları seyrederken hem öğreniyorum hem de sanki bir tanıdığım anlatıyormuş gibi sıcak bir ortam hissediyorum.
@teamyankee11 ай бұрын
Halit Bey, ben şahsen izlediğim bütün programlarınızı beğeniyorum. Sonuçta bize birçok bilmediğimiz bilgiyi öğretiyorsunuz, bir like tuşuna basmak izleyenler için zor olmasa gerek.
@kisacafaruk584 жыл бұрын
42 yaşımdayım çocukluğumdan bu güne takip ederim onno ustayı. dergilerdeki yazıları sayesinde tamirciye sorunu ben anlatır olmuştum burada da denk geldim ve mutlu oldum. benim için tek otorite dir
@sonbarbun1114 жыл бұрын
25:20 Bence en önemli hususlardan birine Onno Usta değindi. Öncelikle akü kutup başları sökülerek ateşleme beynindeki benzinle çalışmaya ait eski bilgiler sıfırlanmalı, müteakiben benzinde tam performansta çalışacak şekilde arabanın bakım ve ayarları yapılmalı, en sonunda LPG devreye alınarak ayarlanmalı. Eğer bunlar yapılmazsa LPG beyni, arabanın hafızasındaki hatalı veya optimize edilmemiş bilgileri esas alır ve böyle olunca da LPG'de tam randımanlı bir seviye yakalanamaz. Selamlar.
@vancedyoutube2613 жыл бұрын
Pompada yüzde 40 tasarrufun maliyetleri, *Subap değişimi *Gaz kokusu *Farklı buji maliyeti *Farklı subap maliyeti *Farklı motor yağı maliyeti *LPG kit bakımı *10 yılda LPG tank değişimi *İçinden çıkılamayan oksijen sensörü arızası *Arzıa olduğunda motor ustasının LPG'ciye, LPG'cinin motor ustasına göndermesi *Kapalı otoparka girememe *Azda olsa benzin tüketimi *Hissedilir çekiş kaybı
@furkankartal24162 жыл бұрын
cok bulgilendirici.tesekkurler. 1.5 dci ye devam :)
@otorestorasyon6 ай бұрын
Doğru olmayan bir dönüşüm nedeniyle, kesinlikle böyle.
@ahmetertas26995 ай бұрын
"Ariza oldugunda motor ustasinin LPG'ciye , LPG'cinin motor ustasina gondermesi" ve "kapali otoparka girememe" birebir birndaha istedigi kadar ekonomik olsun lpg li arac kullanmak istemem sebeplerim. Oturdugum sitede ruhsata bakarak plaka tanimlamasi yapiliyor
@otorestorasyon5 ай бұрын
@@ahmetertas2699 LPG yi eleştiren ama zamlar sonrasında aracına LPG takanlar görüyoruz. Haklısınız lakin bazen kötü yol tercih ediliyor çünkü imkanlar buna el veriyor. Bence LPG sistemi kötü değildir. Kötü montaj yapılmış LPG nedeniyle olur bu sorunlar.
@fromrose20022 ай бұрын
200 bin km kadar lpg kullandım (detaylı yol ayarı yapılmış şekilde), 2 defa üst kapak açılıp subap yenilettim, kit kurulum ve bakım maliyetleri ile lpg nedeniyle değiştirmek zorunda kaldığım benzin pompası, oksijen sensörü gibi parçalar vs derken yaptığım tasarrufun önemli kısmını ustalarımıza ve parçacılara takdim ettim. Şimdi kit söküldü, benzinde biniyorum, kafam rahat...
@mehmettvk Жыл бұрын
onno usta harika....bende makina mühendisiyim bukadar dolu bir adam helal olsun...
@ahmetf.uzuner35594 жыл бұрын
Bilgiyi ehlinden öğrenmenin tadına doyum olmuyor, gerçekten çok şey öğreniyoruz sizlerden, tecrübelerinizi hiç bir karşılık beklemeden aktarıyorsunuz bizlere, verdiğiniz bu kamu hizmeti ve emekleriniz için çok teşekkürler, esenlik ve başarı dileklerimle .....
@mehmetergezen98642 жыл бұрын
13:40 ''Motorda kullanılan yakıtın uçuculuğu yeterli olmaz ise silindirlere giren yakıtın bir kısmı sıvı hâlde olur. Benzinin sıvı hâli, silindir cidarlarındaki yağın incelmesine sebep olarak yağın, yağlama görevini yapmasını engeller. Ayrıca kartere inerek yağı inceltir ve viskozitesinin düşmesine, dolayısıyla yağlama görevini yerine getirememesine neden olur. Görüldüğü gibi uçuculuk çok önemli bir özelliktir. Benzin, içeriğinde bulundurduğu farklı HC’ler sayesinde uçuculuk için değişen isteklere cevap verebilen bir yakıttır.'' Ne benzinin içeriğinde yağ vardır ne de yanma sonucu oluşan ürünlerde. İçinde bırak yağ olması yağla karşılaşınca yağı bozan birşey nasıl yağlama yapıyor? Yılların ustası bile böyle yalan yanlış bilgi veriyorsa sanayideki yeni yetme ustalar neler söyler söyler. Neyse allahtan sayısalcıyız da lisede üniversitede gördüğümüz kimya,organik kimya ve fizik dersleri sayesinde sanayi ustalarının saçmalıklarına kanmıyoruz.
@munoperacke4 жыл бұрын
Başta Onno usta olmak üzere herkese selam ve teşekkürler. Bunca yıldan sonra burada Onno ustayı izlemek te büyük keyif, usta deyimi yanlış, kendisi üstad olmuş bir şahsiyettir. Yıllar önce levent oto sanayide kendisine benim 97 mod. 1.8T Passatımı götürmüştüm. Araba düzgün yürümüyor çekişi düşüyordu baktı dedi ki bunun wastegate valfinde sorun var. OK. yapalım dedim hakikaten de müthiş yaptı aracım orjinal performansının da üzerine çıkmıştı sanki uçağa biniyordum. Böylede güzel bir hatıram vardır kendisi ile, selamlar, saygılar.
@hasanklc49172 ай бұрын
30 yaşındayım sizle tanışmamız çok geç oldu erkek hemşireyim verdiğiniz bilgiler o kadar kıymetli ki otomotiv sektöründeki bir profesörü dinliyor hissiyatındayım iyiki varsınız.
@mustafaklc33214 жыл бұрын
Geyik muhabbetleri gelsin çok güzel oluyor
@halitbarlaskaya10912 жыл бұрын
onno usta gibi konuya hakim bir uzmani ana dilimde dinlemekten mutlu oldum. onno usta gibi bir uzmanla bizi tanistirdiginiz icin tesekkur ediyorum.
@veyselmenekse5974 Жыл бұрын
Ben de..:)
@werbistduwoherkommstduwohi87904 жыл бұрын
Abi sizi izlerken sanki abim amcam Dayım konuşuyormuş gibi yürekleriniz temiz sizi seviyoruz
@caglarsimsek17992 жыл бұрын
Anlattıklarınız çok teknik önem arzeden konular. Her videonuzu ders izler gibi izliyorum.
@BRK-0004 жыл бұрын
Autoclub olarak tanıyordum sizi ticari olarak, ama sayfayı yeni keşfettim.Halit Bolkan'ı çok severdim, nerelerde diye merak ederdim, eski testlerinde takip ederdim kendisini :) Çok sevindim kaliteli bilgilerle dolu bir kanal devam edin lütfen. Tabi Onno usta üstadtır :)
@ppiinnkk1004 жыл бұрын
Bilgi kıymetlidir paylaşan dahada kıymetli ultra beğeniyorum :)
1.6 Accent admire sıfır kilometre aracı alıp LPG takmıştık ve 500 bin km boyunca kullanmıştık. Araçta bir arıza olmadı ama sabahları zor çalışıyordu sıralı sistem olmasına rağmen, yaklaşık 200 bin kmden sonra öyle yarım marşta çalışmazdı özellikle kışın. Yolda da 180den sonra benzine geçerdi otomatik olarak. Şahsen turbolu bir benzinli araç kullanıp hiç lpg takılmaması çok daha cazip ve sağlıklı hissi uyandırıyor
@coskuncelik2908 Жыл бұрын
degerli büyüklerimin verdigi bilgilere çok teşekkür ederim..lpg de doğru montaj ve arabanın yag ve filre buji enjektör ve motor sogutma suyunun çok temiz ve bakımları zamanında yapılması lazım...2000 model peugeot 206 araçıma 2013 de atiker lpg takıldı 10 yıldır kullanım sonrasında arabade çekiş düşüklügü silkeleme gaz yememe sorunu çıkınca lpgden dolayı süpap yanıgı denildi süpap basınc testide yaplıdı sorun yok ama test bazen dogru sonuc vermeye bilir dediler ve bana pek mantıklı gelmedi süpap yanıgı olsa sürekli yapması lazım dedim kendi kendime sordumda lpgde yapmaz denildi yüksek sıcakta süpaplar genişliyor dediler ve bende motoru yaptırmaktan başka çarem kalmadı bende ateşleme bobin kablosu map sensörü rölanti sensörü potansiyometre sensörü müşirlerin kablolarını avometre ile ölçüm yaptım sorun yok bilgisayara bagladım sensör sorunu yok arıza koduda yok geçici arıza kaydıda yok ve bende motor tesisat kablolarının izole bantlı olan kabloları komple açtım ve map sensörün 3 lü kablosunun ikisi kopmuş ama uçları birbirine bant içinde oldugu için temas ediyor 1 kablo saglam ve bu şekilde olan kablonun sensörün arıza vermemesi gerçekten çok ilginç bende yeni bakır kablo ile hattı lehimleyip yerine taktım ve sonuç sorun sıkıntı ortadan kalktı eski araçların kablosu dıştan sağlam görünsede içten kopukluklar ve oksitlenmelerden dolayı sizde bu tür sorunlar yaşayabilirsiniz ben usta oldugumdam degil şansa buldum arızayı birde mutlaka eletronik sensörleri yan sanayi alıp kullanmayın ucuz motor şanzuman fren ve direksiyon yaglarını asla kullanmayın yagı kendiniz alın yetkili satış bayilerinden motor yagı mobil 1 olarak araç..2000 model araç 1,6 motor otobanda 2023 model bir çok araçı ezdim motor suyuna ve yagına aşırı önem gösterin mutlaka.....10bin km de yapılması gereken yag bakımını 7 binde en fazla 8 binde mutlaka degiştiririm...motor suyunuda saf su ve kırmızı antifiriz castrol radicool 3 litre ama ben 2 litre koyarım aşırı soguk iklim olmadıgından 2 yılda bir motor suyunu tamamen boşaltır suyunu yenilerim..sizede mutlaka tavsiye ederim...
@yusufonderbahceci45834 жыл бұрын
Değerli insanlardan değerli bilgiler alıyoruz teşekkürler
@atillasonmez38872 жыл бұрын
Dinlemeye doyamıyorum, çok keyifli ve eğitici bir söyleşi olmuş. Çok teşekkürler.
@tanerakt74954 жыл бұрын
Hepinizin ağzına sağlık hocalarım.Kafamdaki tüm sorulara cevap verdiniz emeğinize sağık saygılar.
@teamyankee11 ай бұрын
Benim 2002'de aldığım 1992 model ilk arabam karbüratörlü benzinli bir arabaydı. Çok yaktığı için 1 hafta sonra LPG taktırmıştım. 5 yıl boyunca kullandım LPG fiyat açısından avantajlı fakat motoru zayıflattığını bizzat hissediyordum.
@evrenselbt6 ай бұрын
Mantıklı ve teknik detaylı açıklamalar için teşekkür ediyorum.
@AkOyunda4 жыл бұрын
sevgili ustatlar birde benzin katkılarını konusanız her markla kendi reklamını yapıyor mesele shell v power mı daha iyi opet full force mı daha iyi TP leri katkısız benzin satıyor yoksa en iyisi o mu
2 tane E36 BMW aracımda LPG kullandım. En küçük bir sorun yaşamadım. En son Bmw 316i aracımı 117000 km LPG ile kullandım. Motor 300000 kilometreye gelmişti. Kasada küf olduğu için TÜV plaketi alamadım ve araç hurdaya gitti. Standart Ngk buji kullandım. Standard 5w40 Shell Helix Ultra yağ kullandım, göstergeye göre 15-16000 kilometrede değiştirdim. Özel bakım yapmadım
@burock75344 жыл бұрын
Ben o %40 içinde olmadım hiç. Olmayı düşünmüyorum. Sevemedim LPG'yi. Bu video çok güzel olmuş. Tüm soru işaretleri cevap bulmuş ama yok bana uzak olsun. Hybrid teknolojisi bana daha cazip geliyor. Bir sonra ki programı dört gözle bekliyorum Onno ustayı son programlarda görmek çok güzel. :) Bu arada fabrikasyon LPG bir derece. Ama sonradan takılmaya soğuğum.
@user-np9uu5tn2l4 жыл бұрын
Dizele binmek çok büyük çapsızlıktır...
@osmanalisen89214 жыл бұрын
sizleri seviyoruz,severek izliyorum inan,bazen anlamayınca kelimeleri,defalarca geri alıp izlediğim oluyor,bazı beğenmeyenler olsa ısrarla devamlı bir şekilde onlar kendini beğenmiş kişiler.iyi yayınlar bilgiler için teşekkürler!!!
@autoclubtr4 жыл бұрын
Biz beğenenlere anlatmaya devam ediyoruz 😊 Çok teşekkür ediyoruz.
@ibrahimaydin42434 жыл бұрын
2000 Model Corolla da sıralı sistem Atiker LPG kullanıyorum. Bazen soğuk havalarda tekleme yapıyor. Onun haricinde herhangi bir sıkıntım yok. Yıllık 15-20 bin km yol yapan biri olarak veriminden memlunum. Yapmış olduğunuz yararlı bilgilendirmeden dolayı çok teşekkür ederim.
@hasanyanar85992 жыл бұрын
Soğuk havada tekleme yapıyorsa, termostat ayarı yapılması lazım. Gazı motor 1-2 derece daha fazla ısınınca açmalı.
@hasanbademci4364 жыл бұрын
Merakla beklediğim bir videoydu. Ben de 2004 Polo var galiba sorunu aşağı yukarı anladım. Emme manifoldu arızası veriyordu. Ustaya gittim benzinle çalıştr sorun devam etmezse LPG kaynaklıdır demişti. Şimdilik sorun yok gibi ama bakalım. Bir depo benzin kullandıktan sonra LPG ye geçip deneyeceğim. Çok teşekkür ederim.☺️
4 жыл бұрын
program güzel ağzınıza ve bilginize sağlık. Ben LPG'in toplam masrafını hala çok buluyorum ve okadar yol yapmıyorum, şu elektirikli yada gerçek hybrid uygun araçlar gelsede rahat rahat kullansak.
Ağzınıza sağlık, yine cok keyifli bir video olmuş. Daha önce LPG kullanmış biri olarak hic bir arkadaşım veya yakınıma LPGyi önermiyorum.
@fatih73474 жыл бұрын
Ne zararini gordun
@tolga_alkan4 жыл бұрын
Vallaha billaha. LPG pişmanlıktır. Az yaktığı falan da hikaye. Eğer LPG litre fiyatı benzinin yarısı ve daha aşağı ise tamam biraz daha az para veriyorsun ama yarısının üstüne çıktığı vakit hiç bir anlamı kalmıyor.
@engvolkanogut4 жыл бұрын
Subap ayarı yaptırmak, gaz karışımı yüzünden motor ışığı yakması, ayrı bakım maliyeti, lpg beyninin soğutma suyunda yaşanan problem sebebiyle hararet göstergesinin yükselmesi vb problem sayabilirim. Bundan sonra 2.0 arabaya benzin koyacak param yoksa binmem daha iyi diye düşünüyorum.
@eerturk Жыл бұрын
Son yakıt zamlarından sonra ben de LPG taktırdım. Performans olarak benzinden farkı yok. Benzinde arabayı çok zorlamadan kullanıyordum, lpg de kullanırken de dikkatli olmaya çalışacağım. Umarım çok sıkıntı çıkartmaz.
@enggnc30504 жыл бұрын
Merhaba, Benim eleştirim var sizlere: LPG konusuda en önemli dört konuyu atladınız. Gerçi çok iyi bildiğiniz için atladığınız malum olsada ( canım bunlar da olmassa olmazı işin babında ); kaşının üzereinde gözün var diyen tiyinetteki insanlara bir koz, her konuda fikri olup aklı olmayanalara meydan, Aklında olupda dile getiremeyen veya o an için unutanlara ise tatminsilzik addedilmiş oluyor. dört konu ise şu: 1- LPG tankının süresinde değişmesi ve mutlaka sertifikalı tank kullanılması ( oluşan pasın tankı inceltmesi kopan pasın sistemi tıkaması) 2- LPG yi ısıtan mekanizmadaki mebranın mutlaka kontrol edilmesi ve vakum kaçaklarının olup olmadığı. 3- Aracın altından geçirilen LPG borularının deforme olup olmadığı. Malum yollarımızın (istanbul için) otoban ve ana arterler hariç hemen her yolunda onlarca tümsek, çukur, bir ucu kalkmış logar kapakları , mazgallar ve envai çeşit yabancı madde mevcut artı mıcır taş vs saymıyorum. 4- Mutlaka LPG çıkrtmasının aracın görünen birkaç yerinede olması. Teşekkürler
@mehmetkaya-hk4cl4 жыл бұрын
O lpg borusu beni öldürüyordu verilmiş sadakamız varmış. Aracımı park ettim ve indim bir inceden ses duydum. Herhalde lastik patladı dedim. Bakıyorum lastiklerde bir şey yok. Sonra bir yatarsın arabanın altına lpg tankından çıkan boru delinmiş. Hemen lpg tankını kapattım.
@zekiyurekseckin17193 жыл бұрын
Güzel yorumlarınız için teşekkürler ben bir taksi şöförü olarak lpg de düzgün montajda sorun yok şu anki kilometrem 650 ooo bakımlarını aksatmıyorum.
@olivegrey1953 Жыл бұрын
Araçınız nedir?
@kuantumdelisi4 жыл бұрын
spacer, spor yay, chip box ve yazılım gibi basit ve ucuz modifiye unsurlarının faydalarını zararlarını onno ustadan dinlemek isterim. bununla ilgili bir film çekerseniz tadından yenmez.
@abdullahbacaksiz25404 жыл бұрын
Ustalarim ve sunucumuz gercekten harika insanlar usluplarina asigim bilgilerine hayran ,videolarin devamini bekliyoruz iyi gunler
@grandspeedturkiye4 жыл бұрын
Yine çok bilgilendirici bir yayın olmuş ellerinize sağlık bilgilerinizi bizden esirgemeyin
@thehansane80034 жыл бұрын
Yine hayat ve kese kurtaran bilgilerle dolu bi video. İzleyicilere tavsiyem, çevrenizde ki lpg kullanan insanlara da önerin bu videoyu. Hem onların da bilinçlenmesi vesile olun hemde kanalda emeği geçenlere destek olmuş olun 😊
@serhanozdeger88772 жыл бұрын
Selamlar üstadlar, 16:00 civarındaki magnezyum konusuna bir açıklama getirmek istiyorum. Magnezyum subap diye piyasada adlandırılan malzeme muhtemelen alüminyum alaşımıdır. Otomotivde kullanılan 6061, 6082 vb. alüminyum alaşımlarında farklı sebeplerden dolayı bir miktar magnezyum bulunur. Muhtemelen sivrizekanın biri bu nedenle magnezyum diye piyasaya yaydı :) Bu durum kullanılan birçok metal için geçerli. Piyasada magnezyum, krom vb. isimlerle anılan malzemelerin çoğu aslında alaşımdır. Bu alüminyum alaşımlarının tipik olarak ergime sıcaklıkları 550-600°C civarındadır. Magnezyum alaşımlar ise 350-400°C civarında. Magnezyum alaşımlarının çoğunlukla yanıcı olduğu bilgisi doğru. Fakat alüminyum alaşımları içinde magnezyum bulunsa bile genellikle yanıcı değildir. Bir elementin yanıcı olması, bünyesine katıldığı alaşımın da yanıcı olacağı anlamına gelmez. Elementler alaşımlandırılırken kristal yapısına katılarak ya da katılmayarak çok farklı mekanizmalar geliştirirler. Bu nedenle alaşımın kitabi tanımında da "Alaşımlar karışıma giren metallerin özelliklerinden farklı özellikler gösterirler." diye belirtilir. Yanma odası çalışma sırasında 1000-1200°C'lere çıksa da, silindirde kullanılan malzemeler genelde bu sıcaklıkları görmez. Yüzeyi bir miktar bu sıcaklığa maruz kalabilir (ki bu da yağ ve yakıtın soğutucu etkisiyle giderilir), ama örneğin subapın tümü bu sıcaklığa hiçbir zaman ulaşmaz. Nitekim 1000-1200 sıcaklıklarda birçok çelik de mukavemetini koruyamaz, hamur haline gelir.
@sebahattinoztaskin9448 Жыл бұрын
Ağzınıza yüreğinize sağlık hocam
@huseyinoztas4 жыл бұрын
İzlemeden beğeni yaptığım nadir yayınlardan
@johnwick-dw9dm4 жыл бұрын
seat ibiza 1.4 atmosferik olan araçta rölanti hata veriyordu lpg de. sanırım uygun ayar yapılmadığı için. rölanti devri 600 civarı ve titreşimli. yarım debriyajla kalkış yapmaya çalıştığınızda stop ediyordu çünkü rölanti yetmiyor. o yüzden yarım debriyaj ve gaz vererek yokuşta beklemek yüzünden debriyaj sistemini yememize sebep oldu. uygun ayar yoksa lpg büyük zarar ettirir. ama uygun ayar varsa sorun çıkartmaz
@tarkkasapoglu16134 жыл бұрын
Videolarınızı keyifle takip ediyorum. Otomobil konusunda verdiğiniz bilgiler referans değerinde! Hele ki bu 3'lü muhteşemsiniz 🤗 Süre olarak 30+/- 5dk olması bence hem izleyicinin zaman ayırması ve hem de izlerken konu dağılmadan ve izleyiciyi sıkmadan akıcı olması yönüyle çok daha izlenebilir olmuş.
@lpgcozummerkezi1994 жыл бұрын
Selamlar. İsmim Rıza ve 1996 senesinden bu yana Lpg sektöründeyim. (Donanım Haber'de yıllardır yazmaktayım. Rıza'nın Garajı...) Onno üstadım'ın dediği benzin enjektörlerinden lpg gönderen sistemlerin başında gelen Prins, sıvı sistem sorunlarının ardı arkası kesilmeyince üretimini durdurdu diye biliyorum. Yakıt alımlarındaki istikrarsızlık (çoğu kez kullanıcıları, yarım depo lpg kalınca lpg alamamaktan şikayetçiler) geç çalışma sorunları, lpg pompa ve benzin pompa sorunları, kat konvektör dağılmaları, enjektör bozulmaları vs...) Şuan Prins'te artık karma sisteme geçiş yaptı. Hem sorunları en az'a indirmek adına, hem'de maliyetleri indirmek adına uygulanan bir durum... Bu arada Onno ustamın yanında daha çırağım, fakat bazı eksikleriniz var bilgilerinizde. Lpg'li Motor yağı ve Lpg'li buji konusunda ise, 1.4 lt altı olan araçlarda, var ise aynı motorun 1.6 lt lerinde kullanılan bujileri tavsiye ediyoruz. Motor yağında ise sadece bir üst viskozite aralığı olan yağları tavsiye ediyoruz ki yine menzil ortalama 10.000 km... ( yüksek ısıdan buharlaşma ve sonucunda eksilme olmaması adına bir üst viskozite uyguluyoruz) Sohbetlerinizi keyifle izliyorum, Onno ustam'dan yıllardır çok şeyler öğrendim ve hala öğrenmeye devam ediyorum. Ağzınıza yüreğinize sağlık... Umarım birgün Onno ustam ile sohbet muhabbet ve istişare etme imkanım olur. Ustamın ellerinden öpüyorum, hepinize saygılarımı sunuyorum... Yayında Prins'ten bahsederek, bi ara BRC reklamı girmesi güzeldi :)
@evrenerkose26314 жыл бұрын
Onno Usta gibi bir üstadın Lpg'nin benzinden farkını yağsız olmasını belirtmesi ilginç. Subapların yanması, yağsızlıktan değil Lpg'nin yanma ısısının yüksek olmasındandır. Benzin yağlama yapmaz tam tersine, yağın içine benzin dökerseniz solvent özelliğinden dolayı yağın bozulmasına sebep olmaktadır.
@tibrahim10164 жыл бұрын
Evet, fakir veya zengin karışım gibi durumlar aslında subaplara zarar veriyor.
@orgor99454 жыл бұрын
bahsettiği yağ anladığımız yağlar değil yapısında Parafinik Hidrokarbonlar,alkanlar var moleküler olarak .
@tolga_alkan4 жыл бұрын
Hatta yağlı bişeyi sanayide benzinle temizlerler, kuruturlar tertemiz olur. 😉
@emrahdogan22834 жыл бұрын
Abi emeğiniz sağlık, yine bilgi kirliliğinden uzak, sağlıklı bilgiler aktararak bizleri bilgilendirdiniz. Teşekkürler.
@otorestorasyon6 ай бұрын
Harika bilgiler, ancak editoriyal destek lazim. Belgesel tadinda anlatmak gorseler ile sistemleri göstermek gibi cok seyler eklenmeli.
@retromas4 жыл бұрын
sonunda lpg ile ilgili video geldi teşekkürler canlı yayın da bekiliyorum.
@cemilcat32054 жыл бұрын
Teşekkürler.Çok güzel söyleşi olmuş.Selâmlar.
4 жыл бұрын
Onno abi ve Halit abi ağzınıza sağlık. 30 küsür dakika soluksuz izledim. Selamlar başarılarınızın devamını dilerim.
@ibrahimfsasmaz3 ай бұрын
👏👏👏👏 çok güzel yayın
@teamyankee11 ай бұрын
Dünyada en çok LPG'li araç kullanan ülkeler sırasıyla Türkiye, Güney Kore, İtalya, Polonya ve Avustralya'ymış.
@zyklonb87864 жыл бұрын
yyok halit bey onno usta ve sizin bilgileriniz çok değerli her yayınızda like atıyorum
@zekeriyasar8804 жыл бұрын
Daha geçen başka bir youtube kanalında brc yetkilileri lpg motoru aşındırmaz demişlerdi demek ki işin ustasından duymak lazımmış.
@muratyalva71264 жыл бұрын
çok güzel bilgilendirici bir video olmuş tesekkürler.
4 жыл бұрын
Ellerinize, ağzınıza sağlık. Güzel bir video olmuş. Sadece ek bilgi olarak şunu belirtmek isterim şuan ki güncel sistemlerde yağlama ve soğutma amaçlı, ufak miktarlarda benzin püskürtmesi seçenekleri de kullanılabilmektedir, araç gaz modunda iken.
@mverel4 жыл бұрын
Easy Fast C - OBD II sıralı sisteminizde bu yağlama ve soğutma amaçlı benzin püskürmesi oluyor mu?
4 жыл бұрын
Merter Verel bey evet, programımızda bu seçeneğimiz mevcuttur, işaretlenmiş olması yeterli olacaktır.( Sadece avans dediğimiz, kullanım esnasında ateşleme sırasını değiştiren istisnai araçlardan değilse tabi )
@ottocevrimi4 жыл бұрын
Ustam çok güzel gidiyordun, lakin benzin kısmında olmamış. Eski super benzinlerde kurşun katkısı vardı. Supap yataklarını ve segmanları yağlamak için kullanılırdı. Fakat çevreye müthiş zararlı olduğundan ve özellikle katalitik konvertörün canına okuduğundan, "kurşun"suz benzine geçildi. Bu tarihten itibaren benzinlerin yağlayıcı özelliği yoktur. Hatta güzel bir yağ çözücüdür :) Asıl sıkıntı, benzin buharlaşırken emiş havasını soğuttuğu için, yüksek yükte zengin karışım püskürtme yapılır ve sıcaklık düşürülür. Lpg gaz fazında verildiği için, bu sıcaklık düşürmeyi yapamaz ve yanma sıcaklığı, dolayısıyla egzoz sıcaklığı artar. Egzoz supaplarının da canına okur :) Zaten hasar alan emme değil, egzoz supabı oluyor.
@kenankayacan89774 жыл бұрын
Bir de dizel araçların ve direk enjeksiyon benzinlilerin supabı nasıl yanmıyor.
@canerdemir1074 жыл бұрын
subap yanıyor derken yanlış ayardan dolayı yanıyor demek istemiştir. yoksa benzinde de subap yakarsın mesele değil
@mertkoral4 жыл бұрын
Metin Bey, hasar alan emme degil egsoz subaplari gercekten. Dolayisiyla yaglama (valve care) sistemleri emme subaplarini yagladigi icin hicbir ise yaramadigi dogru degil midir? Ben aracimdan bu sebeple sokturmustum yaglama kitini. Su an sorunsuz kullaniyorum halen.
@sedatdemir57814 жыл бұрын
süpersiniz duayen ustalar selam ve sevgi ile çok yaşayın emi
@kaplanbeyceoglu67224 жыл бұрын
HOŞ SOHBETLERİNİZ , BİLGİ PAYLAŞIMINIZ DAİM OLSUN. ONNO USTANIN FİNCANIN DAN İSTİYORUM (SİZİ SEYREDERKEN HEPİNİZİN BİR ŞEYLER İÇMESİ CANIMI ÇEKTİRİYOR BENDE SİZİ SEYREDERKEN O FİNCANI KULLANMAK İSTİYORUM.)SAĞLIKLI GÜNLER DİLERİM.
@kursatbora44074 жыл бұрын
Abilerim öncelikle her sundugunuz video gibi buda güzel sizden cok şey ogreniyorum (ama beğen butonuna basmıyorum ) niye derseniz ben eskiden şarkıları geğen butonuna basarak birnevi kaydediyordum artik sizin gibi iyi konular anlatan hicbirseyi begenemiyorum mecburi yani..
@ibrahimhetrot4 жыл бұрын
Değerli bilgileriniz için teşekkürler.
@ahmetpadir52204 жыл бұрын
Çok güzel bilgiler paylaşıyorsunuz teşekkür ederim 👍
@fuzulikartanesi5626 Жыл бұрын
İyi ki varsınız.
@muhammed4912 жыл бұрын
çok kıymetli bilgiler teşekkürler
@kenangungor1976 ай бұрын
verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ediyorum. Ben 1996 da serçe arabama usta ile beraber taktık. 1yıl sonra onu sattım , motoru zayıf bir şahin aldım . 7 yıl sorunsuz bindim. 2007 de 1,6 benzinli Mitsubishi karizma aldım 2000 model 118 000 km de idi. hemen lpg taktırdım. şu anda 465 000 km de 10 binlik yağ kullanıyorum. değişime kadar yarım litre eksiltiyor . motor kapağı bile açılmadı... özel buji de kullanmıyorum. 1 litre lpg ile 100- 110 km ile gidersem 11-12 km yol yapıyor. ilk çalıştırmamın haricinde benzinde kullanmadım... benim araba özel yapım mı şaşırıyorum. lütfen çok ayrıntılara takılmayın derim saygılar.
@mehmeterdivarkol71434 жыл бұрын
ÇOK SAYGI DUYDUĞUM BİR TOPLANTI OLMUŞ. BENDE LPG Lİ ARAÇ KULLANDIĞIM İÇİN BU VİDEOYU BULDUM. BUJİLERİN BELLİ ARALIKLARLA DEĞİŞMESİ GEREKTİĞİNİ+YAĞIN LPG UYUMLU OLDUĞUNU ŞUAN SİZLERDEN ÖĞRENDİM. HALBUKİ SANAYİ SİTESİNDE ÇALIŞIYORUM VE BİR ÇOK LPG CİYE GİTTİM. YÜZLERİNE TÜKÜRMEK LAZIM HER GELEN MÜŞTERİYE SÖYLESELER BAZI UYARILARI BATMAZLAR. ELİMDEN GELSE ARACIMIN BÜTÜN HERŞEYİNİ KENDİM YAPMAK İSTERİM. DÜKKANLARIN KAZANÇ ODAKLI ÇALIŞMASI BENİ TİKSİNDİRDİ ARTIK.
@autoclubtr4 жыл бұрын
Çok teşekkür ediyoruz. İyi ki geldiniz 😊
@enermax604 жыл бұрын
90 lı yıllarda auto show dergisine, Onno Usta nın köşesine mektupla soru gönderirdim. Şimdi o studyoda programa katılıp muhabbeteeşlik etmek için neler vermezdim...
@devrimtuncer86553 жыл бұрын
Magnezyum aluminyum turevi degil. Periyodik tabloda aluminyumun hemen yanindadir ancak kimyasal ozlikleri cok farklidir. Magnezyum oksit haliyle teflon benzeri kaygan bir yapi verir. Bu yuzden alasima katilirsa kroma gore hafif ve dahakaygan yapili ancak dis sartlara saf metaldendaha dayanikli bir metal parca elde edilir.
@celalbursa4 жыл бұрын
Onno Üstadımız ,şahsi arabasında hangi yakıtı kullanıyor ? Çok merak ettik. ☺️
@an4nbacin8814 жыл бұрын
Zamanında 5 silindir Turbo'lu Audi 200 sahibiymiş sahip olduğunu bildiğim tek araç bu sanırım o da benzinci :)
@yep71714 жыл бұрын
Onno ustaya saygım sonsuz ancak benzinin içinde yağ bazlı kimyasallar yoktur hatta benzin solvent içerdiği için çok güçlü bir yağ çözücüdür (mazotta yağ vardır) ayrıca LPG’nin motora zararı yağlama veya yağlamama ile alakalı değildir burda ana faktör “ısı” faktörüdür. Yani; benzinin yanma sıcaklığı ile LPG’nin yanma sıcaklığı farklı olduğu için subaplar yanmaktadır.
@ismailbayram336 Жыл бұрын
Vallahi okuya okuya öğreneceğiz, başka yolu yok. Tüm önyargıların kırılması gerekiyor.
@pnfkrnhsfnnsy21074 жыл бұрын
Bilgilendirici video için teşekkürler. Sizden bir de ricam olacak. İnsanlar araçlarının yakıt tüketimini ne gariptir ki “50liralık yakıt ile 10 gün biniyorum” diye hesaplıyorlar ki bir de acayip KURUŞ hesabı var. En doğru yakıt hesaplama yönteminin 100km/litre olduğunu düşünüyorum. Eğer siz de aynı kanaatte iseniz bu konu ile alakalı bir video yapabilir misiniz? Son olarak geyik muhabbetleriniz harika. İyi çalışmalar.
@autoclubtr4 жыл бұрын
Bazı videoların içinde konuştuk bunu aslında. Ayrı bir video yapılır mı? Düşünelim. Çok teşekkür ediyoruz.
@kenan25374 жыл бұрын
Merhaba,Fabrika çıkışlı lpg li araçlarda bahsettiğiniz buji ve yağ değişimi yapılıp mı veriliyor eğer verilmiyorsa nasıl araç garantisi veriyorlar Teşekkürler
@muratayyildiz30764 жыл бұрын
hocam bir de otomobil arızaları dan bahsetseniz çok iyi olur aslında. mesela triger kayışı koparsa nasıl anlarız ne yapmamız lazım? araba hararet yaparsa ne yapmamız gerekiyor? kimisi dizellerde motoru hemen stop etmeyin ama benzinlilerde hemen stop edin diyor. kimisi olur mu öyle şey hemen stop edin diyor. sonra fren boşalırsa (patlarsa demiyorum çünkü frenin patlamadığına dair videonuzu izledim) ne yapmamız lazım. araçta çok dikkat etmemiz gereken bakım yahut kontroller nelerdir. genel olarak araçlarda en çok ne arızası olur ya da hangi arızadan korkmamız lazım? misal 100 km hızla giderken lastik patlarsa ne yapmamız lazım nasıl tepki vermemiz lazım bu gibi konulara değinebilir misiniz hocam rica etsem. videolarınızı keyifle izliyor ve yeni çalışmalarınızı dört gözle bekliyorum.
@muratayyildiz30764 жыл бұрын
@@balyemez9489 ben Elhamdülillah Müslüman Türk'üm zaten. sadece Osmanlıca biraz da Arapça biliyorum o kadar.youtube kullanıcı ismimi Osmanlı Türkçesi ile yazdım hepsi bu. halis muhlis Türk'üz evelallah.
@kurtcebe89404 жыл бұрын
Hangi arabayı kullanıyorsan aracı değiştir.Bakimlarini düzenli yaptırdıktan sonra Bear Grylss olmaya gerek yok
@caglarkaraca63284 жыл бұрын
Agzınıza saglık turbo benzinlileri isteriz çalışma farklılıklar tsı tcı ecoboostlar vs bi program bekliyoruz bu motorlarla ilgili tşk
@CDXSD4 жыл бұрын
sıfır km aldıgımız symbol 8v araca yine sıfır km deyken brc takıldı 180bin km kullandık kit ömrünü tamamladı komple atiker olarak değiştirdik şu an 240 bin km oldu,subapda motorda yakmadık.Lpg bayimde yok :)
@tolga_alkan4 жыл бұрын
O motorun geçmişi çok sağlam zaten. Teee 1970lerden beri aynı bloktur. R12, R11, R9, R19 larda kullanıldı. Zamanla enjeksiyonlu hale getirilmiştir.
@muratgazez4073 Жыл бұрын
Düzgün bakımlı araçlarda 1 milyon yapan bile var bazı motorlarla.
@muzafferbolanyig42434 жыл бұрын
Teşekkür ederiz ağzınıza sağlık
@fehmipaksoy4 жыл бұрын
Beğenmeyenler fesatlığından beğenmiyordur... LPG sistemini zerre sevmesemde bu kadro sabaha kadar konuşsa dinlerim... Onno ustayla beraber eski veya yeni bazı özel modelleri test etseniz süper olur bu arada...
@GreenCroco13 ай бұрын
22:38, İngiltere 'de DİZEL motora LPG uyguladığını duydum
@enfazlakacharfliki4 жыл бұрын
Ağzınıza sağlık teşekkürler.
@nizamettinnamli4 жыл бұрын
Emeğinize sağlık, program çok güzel olmuş. Tebrik ederim. OTOMOBİL TESTLERİ'NE NEZAMAN BAŞLIYACAKSIZ ? Sabırla bekliyoruz.
@tekinaydin3 жыл бұрын
Magnezyum demir çelik sektöründe kullanılan bir elementtir. Basit bir şekilde anlatmak gerekirse magnezyum erğimiş demirin içine katıldığında, çelik gibi özellik gösterir fakat işlemesi yani talaşlı işlemleri çok daha kolay olur. Magnezyum sadece subaplarda değil fren disklerinde de kullanılır. Magezyum alışımlı supaplar çelik supaplar kadar dayanıklı olmazlar. Bunun sebebi ise ferro-magnezyum alışımlarında çelik supaplara göre daha fazla karbon olmasıdır. Daha fazla karbonlu çelik daha düşük sıcaklıkta bozulmaya yol açar. Altın gibi bilgi yorumlar arasında kaybolup gider...
@emirbilmec93854 жыл бұрын
video güzel, ağzınıza sağlık. bir önerim var geyik bölümü videolar için hepinizin hayallerini süsleyen arabaları konuşsanız mesela 20 araçlık bir garajınız olsa bütçeden ve model yılından bağımsız o garajı hangi arabalarla doldururdunuz? kendim için böyle bir liste yaptım mesela mercedes w140'dan land rover defender'a, audi sport quattro'dan ford escort rs cosworth'e kadar yaklaşık 20 tane araba var düş listemde. keşke sizde böyle birer liste oluşturup arabaları tartışsanız, seve seve izlerim.
@cemyalcin4 жыл бұрын
Hyundai i20 elite 1.4 otomatik aracım var 2015 de aldım nisanda 2018 sonlarında taktırdım 1.5 yıl oldu prins en iyisidir diye taktırdım kendim mersinde yaşıyorum uzun yol da yaptım ankaraya gidiş geliş 220 lira yapıyor keşke önce taktırsaydım diyorum hem performansta kayıp yok hem de yüzde elli yakıt tasarrufum var dizeli bırakın artık hem çevreye hemde paranız cebinizde kalsın...
@Bahadr.g4 жыл бұрын
Abi beğenmeyenler meseleyi yanlış anlamış indirme butonu zannediyorlar 😊
@ibrahimayan8824 жыл бұрын
Benzin deponuz çeyreğin altında kullanırsanız ya benzin pompasını bozuyor ya da basınç regülatörünü ( benzin geri dönüş valfi) bozuyor. Bende valfi boztu mesela değiştim çalıştırma normale döndü.
@hasanyanar85992 жыл бұрын
LPG li aracımda Benzin deposu sürekli boş olduğu için benzin pompası bozulmuştu
@havadansudan50044 жыл бұрын
Onno ustam benzin içerisinde yağ vardır bu yağlama yapar dediniz, ama benim pek inanasim gelmedi, iki zamanlı motorların benzininin içine yağ eklerler o yağlama yapardı ama normal yağsız benzinde yağ yok gibi, ayrıca LPG de azıcık yağ var sanki filtre içime ve regülatör de yağ birirkmesi oluyor zamanla yağlama yapacaksa eğer LPG de yağlama yapacaktır diye dusunuyorum, bu konuda bir açıklama olursa sevinirim.
@ismailbayram3364 жыл бұрын
Sanırım sırunuz biraz eksik kalmış... Ama güzel noktaya değinmişsiniz. Benim yorumuma göz atmanızı öneririm.
@havadansudan50044 жыл бұрын
Yorumunuzu okudum bilgilendirici bir yorum olmus, yaklaşık 100 bin km sor LPG'li araç kullanıyorum hiçbir sorun yasamadim, arabamı meraktan performans testine soktum benzinde 82 hp gelen araba LPG de 81 HP geldi tork verileri de yakındı tereddütsüz kullanılması gereken bir yakıt türü olduğunu düşünüyorum
@musaboz20314 жыл бұрын
Birde tam verim icin buji degistirmek gerekir diyor. Lpg ustalari aracin orjinal yagini ve orjinal bujilerini kullanmayi ve haricen buji takmamayi tavsiye ediyor 12 bin kmdir tam performans orjinal bujileriyle lpgde aracımi kullanıyorum. Sıfır sıkıntı. Ayrica önceki 4 arabamdada uzun süre lpgli kullanmama ragmen hicbir sıkıntı yaşamadım. Ne sübab ne buji ne bobin . Orjinali neyse onu taktim.
@HülaguHan634 жыл бұрын
Musa Boz Allah’ın sevgili kuluymuşsun kardeşim
@kenangungor1976 ай бұрын
en iyisini yapıyorsun. sen de benim gibisin.
@selahaddin_saglam3 жыл бұрын
teşekkürler ağzınıza sağlık
@tefoo1194 жыл бұрын
Onno usta benim cocukluk kahramanim onno usta otomobil dünyasinin ordinaryusu
@senoleker4 жыл бұрын
Suhunet=Isı=Heat Kalori ile ölçülen büyüklüktür, Hararet=Sıcaklık=Temperature derece ile ölçülen büyüklüktür. Onno Usta karıştırmasaydı keşke... (Not: Beğen'e bastım, beğenmedim'e değil. :p )
@Sametbay9404 жыл бұрын
Ustalarim birde adblue den bahsedermisiniz diger videoda
@oguz43154 жыл бұрын
Sizin gibi alanında tabiri caizse Master olan bunun yanında da Beyefendiliğiyle gençlere örnek olan kişilerin videolarını beğenmeyenlerin sizin de dediğiniz gibi bir kastı olmalı. Yine de bu kadar naif bir şekilde sormanız ayrıca bir nezaket timsali olmuş. Ama istisnalar kaideyi bozmaz zevkle ve ilgiyle izleniyorsunuz, beğeniliyorsunuz, takdir ediliyorsunuz büyük üstadlar. Ağzınıza sağlık Allah uzun ömürler versin.