Mijnheer Verbrugge: Uw verhaal moet heel, heel groot in alle kranten! (en zeker ook bij N.P.O. !)
@JPWest0202 ай бұрын
Ad heeft 100% gelijk.
@niekhaak82612 ай бұрын
Prachtige uiteenzetting vanhet pro Ad, dank u wel !!!
@lightlayagajoie57392 ай бұрын
Ik kan echt niet begrijpen dat de concepten links en rechts met betrekking tot politiek nog steeds serieus genomen lijken te worden. Hoe kunnen volwassen mensen nu nog steeds niet begrijpen dat dit niets meer dan lege retoriek is?
@stnbch30252 ай бұрын
Natuurlijk. Rechts is alles dat stinkt naar rijk willen worden ten koste van...
@TJ-vl1ff2 ай бұрын
Precies. De termen ''links'' en ''rechts'' zijn obsoleet daar het in de praktijk helemaal niet tot verandering voert. Beide zijn effectief onder de streep hetzelfde. Beide geven. Links wil een miljoen immigranten per jaar. Rechts wil er 900.000. Links wil 50 % inkomstenbelasting, rechts wil 48 %. Onder de streep is er geen echte verandering. Democratie is een artistocratie, waarin het volk onder de illusie leeft, dat het met haar stem invloed heeft.
@mauricemeijers79562 ай бұрын
Geweldige analyse weer. Dank!
@rolandvantol23382 ай бұрын
Alles moet anders en daarvoor moet eerst alles kapot. Het wordt aangestuurd. Ergens heeft een groep mensen bepaald dat de boel op de schop moet. ‘For better or for worse’.
@willembaaij40982 ай бұрын
Fijn wanneer iemand mag spreken zonder interrupties.
@vincentverhoog83122 ай бұрын
Dit verhaal klopt. We staan aan de vooravond van iets groots, maar niet iets moois.
@Wuppie622 ай бұрын
Dat ligt dan vooral aan de Wappies en nationalistisch-populisten die hun zin willen doordrijven, zoals die Trumpisten die het Capitool bestormden, opgehitst door 'de grote leider' die ze blindelings en met gebrek aan educatie aanbidden, wiens leugens ze geloven en wiens wandaden ze accepteren.
@TIJDVOLK2 ай бұрын
@@Wuppie62 Wat zijn wappies? Waarom zijn er wappies? Waarom zijn er zoveel verschillende wappies? Waarom zijn er populisten? Is dit niet een gevolg dat er veel uit "balans" is geraakt?
@Wuppie622 ай бұрын
@@TIJDVOLK Populisme is zo oud als de mensheid. Daarom herkennen mensen met historisch besef het ook eerder dan het populistische volksdeel zelf. Een gevoel van disbalans kun je ook oproepen en aanwakkeren. Nu er internet en social media is, en politiek meer en meer een mediacircus is geworden, is de hoeveelheid des- en misinformatie enorm toegenomen en kunnen 'charismatische' mediabespelers (lees: oproerkraaiers, volksmenners, intriganten, etc) via kreten en misinformatie in tweets een deel vh gepeupel snel en talrijk beïnvloeden en indoctrineren met op de onderbuik en sentimenten in te spelen ("Tsunami's van migranten", "Islamisering!") en bepaalde minderheden makkelijk tot zondebokken maken. In de jaren dertig in Duitsland gebeurde dat ook al en nog niet zo gek lang geleden, dan nog zonder social media maar via propaganda en retorisch geweld in voordrachten. Recentelijk in het VK, resulterend in een oerdomme Brexit, en bij ons via intrigant en relnicht Fortuijn, met in zijn kielzog politieke gelukszoekers als (ex-)VVD'ers Wilders, Verdonk, en Haga, en ook een poseur als Thierry B. In de VS narcist en chronisch leugenaar Trump.
@caskraker2 ай бұрын
@@vincentverhoog8312 het is de bom! 😂🤮
@TIJDVOLK2 ай бұрын
@@caskraker laat maar vallen 😉
@antondoornekamp96352 ай бұрын
Het punt is gewoon dat we eerst in een soort gezellige nationale cultuur leefden en nu in een soort lege internetcultuur. Je ziet dat dat sommige mensen niks kan schelen, die vinden het wel "chill", maar een heel groot deel voelt zich er totaal niet in thuis. En die groepen begrijpen elkaar niet.
@Mootsen2 ай бұрын
Volgens mij komt het belangrijkste onderwerp te weinig aan de orde. In mijn visie is dat de kapitalistische markt. Waarin alleen nog verdienmodellen de boventoon voeren. Winst puur financieel is een verkeerde trigger. Zolang dat niet veranderd zie ik weinig vooruitgang.
@anderlecht19692 ай бұрын
En dat dit zo weinig aan bod komt, is volgens mij een gevolg van het normaliseren van deze kapitalistische markt. Meer nog, veel mensen kunnen zich geen andere markt voorstellen.
@jonaswhale64512 ай бұрын
Meer Meer Meer is eerdaags afgelopen !
@TIJDVOLK2 ай бұрын
Spot on👍 Ben je als mens onbetaalbaar of ben je een goedkoop radartje? Goedkope radartjes gaan sneller stuk.
@jmjrademakers2 ай бұрын
Goed omschreven Ad. 👍
@doortjeleupens90792 ай бұрын
Ad heeft in alle toonaarden gelijk
@jeanetteb23472 ай бұрын
Gelukkig had ik er 8 jaar geleden al een uitgebreid rouwproces over en ik geioof dat ik het nu geaccepteerd heb. We hebben het ook over onszelf afgeroepen. Laat de grote ramp zich maar ontvouwen, kunnen de slappe mensen van nu moeilijke tijden maken zodat de volgende generatie weer sterk worden en Europa redden. loof
@sanderrutte73892 ай бұрын
Zo Ad! Was dit één zin? 😂👍
@caskraker2 ай бұрын
@@sanderrutte7389 Jammer van dat duimpje omhoog.
@mh606482 ай бұрын
"Alle mensen die individueel daarin verantwoordelijkheid dragen nog niet beseffen wat er in die onderstroom gaande is, en dat je dus een discours moet gaan hanteren..." Dat heeft niet alleen met een gebrek aan besef te maken. Vergeet niet dat deze individuen veelal niet hun banen kiezen om er verantwoorderlijkheid in te dragen, maar om carrière te maken. In deze tijden verantwoordelijkheid nemen voor dit soort gevoelige kwesties, waarbij oplossingen bovendien steeds vaker tegen de huidige leidende paradigma's moeten ingaan, betekent voor zo'n individu een veel te groot risico voor de carrière. Men zal dus vrijwel zeker zoveel mogelijk deze verantwoordelijkheid willen vermijden en, zoals dat op dit moment steeds gebeurt, er burocratisch mee omgaan. In de praktijk betekent het dat men de regeltjes naleeft en de verantwoordelijkheid zoveel mogelijk door- en afschuift. Zelfs op het hoogste niveau hebben we dat al gezien tijdens de C-crisis, toen men de verantwoordelijkheid bij internationale instanties en 'de wetenschap' plaatste.
@lightlayagajoie57392 ай бұрын
Ik denk dat het idee dat mensen op het werk verantwoordelijkheid kunnen nemen voor etische kwesties vergelijkbaar is met het idee dat iemand op z'n werk spelletjes zou kunnen spelen. Het is niet waar dat dat kan en als er af en toe ruimte voor zou kunnen zijn is dat eerder uitzondering dan regel. Je zou ook kunnen stellen dat naast eventueel benodigde talenten je succes omgekeerd evenredig in verband staat met de hoeveelheid moreel besef en het vermogen en bereidheid hier naar te handelen. Met andere woorden de beste voorspeller van succes is psychopatie zowel aangeboren als aangeleerd.
@mh606482 ай бұрын
@@lightlayagajoie5739 Het is inderdaad al zeker sinds de jaren 80 niet eenvoudig (en het is sinds die tijd alleen maar moeilijker geworden) om op morele gronden verantwoordelijkheid te nemen, maar het is nooit onmogelijk geweest. Het risico voor de eigen situatie is alleen momenteel (en al zeker 10 jaar) zo vreselijk groot, dat bijna niemand het aandurft. Deze situatie trekt zelfs een specifiek soort mensen naar bepaalde posten binnen de overheid, die erg goed zijn in het veroveren van interssante banen, en in het zoveel mogelijk ontwijken van de bijbehorende verantwoordelijkheid, tot en met het ontduiken van de gevolgen die het voor ze zou moeten hebben, omdat het onder hun leiding misging. Het schoolvoorbeeld daarvan is natuurlijk Mark Rutte, die hierin meester is.
@lucaspolderman66222 ай бұрын
Wow. Wat een analyse!!
@chriskappert13652 ай бұрын
Het boek " Praktischer Idealismus " van graaf Richard Coudenhove Kalergi zal alles duidelijk maken !
@bramackermans91532 ай бұрын
Words of wisdom
@TijlLeeuwenburg2 ай бұрын
Ik heb het al eerder bij het originele gesprek gepost, maar dit is de beste analyse die ik over de huidige situatie heb gehoord. De neoliberale koers die we varen is een onzalig huwelijk tussen rechts economisme, en een internationaal georiënteerd links dat alleen in het individuele belang lijkt te geloven, tenzij het gaat over minderheidsgroeperingen.
@Theosax12 ай бұрын
Goede analyse! Kun je dit niet gaan vertellen bij dat "Bar laat" programma?😅
@franciscusjohannesburger37202 ай бұрын
Beste Ad ; het kalf is allang verdronken 🥲
@orlandofurioso3572 ай бұрын
Helemaal eens met Ad. Ik heb die lange uitzending ook gezien, maar het is goed dat sommige delen ervan worden uitgelicht. Wat betreft de politiek: ik heb geen enkel vertrouwen in politici, 0 procent. Ik denk erover om naar een ander land te verhuizen en ik weet dat ook in die andere landen politici niet te vertrouwen zijn, maar in sommige landen is het leven toch beter.
@ECraptonАй бұрын
Wat nog veel fundamenteler is is dat de burger in Europa (behalve Zwitserland) slechts 1x per 4 jaar bij het kruisje mag tekenen zonder enige mogelijkheid om de politici bij te sturen. Bij echte democratie hoort de eind-macht bij de burgers, niet bij politici. Doen politici hun werk goed dan is een correctie niet nodig, en ook dit soort discussie niet.
@ricardoblikman26762 ай бұрын
Dit zie je ook in de Japanse grote steden maar daar doet de overheid wel veel om de boel niet te destabiliseren of dat er te veel zijn.
@yvonnevandermeulen17362 ай бұрын
Ze worden WAKKER ❤, hehe
@albertvanwoerden56502 ай бұрын
Schijn. Ze lijken wakker te worden om het volk terug in het hok te krijgen en vervolgens gebeurt er niets of juist door met de huidige gang van zaken. Sorry dat ik je hoop de grond in boor.
@henkkorbee34122 ай бұрын
Goed verwoord. Niet alleen de EU, ook de US/UK en haar gemene best landen. Wereldburger? Wat te denken van een wereldkat?
@willeke88552 ай бұрын
Wacht even.. je noemt bruine mensen "mensen van kleur" maar wel blanke mensen noem je" witte mensen"....? laten we het dan ook gewoon op zwart/bruin en wit aanhouden.
@rul45222 ай бұрын
Sorry, daar gaat dit niet om.
@lightlayagajoie57392 ай бұрын
het zou beter zijn als hij correct nederlands hanteerde en zou zeggen blank in plaats van deze dystopische racistische haat termen. Maar ik weet niet wat voor gevolgen dit zou hebben op youtube.
@jonaswhale64512 ай бұрын
Als je in kleuren denkt of oordeeld ben je al van get padje !
@Jannette-mw7fg2 ай бұрын
Nee, dan liever; 'mensen van kleur en blank'.
@kooistradurk2 ай бұрын
Luister het nu even rustig nog een keer terug. Zegt Verbrugge dat, of schetst hij juist het jargon?
@lucyvandekolk23212 ай бұрын
het word steeds afgebroken
@dini73632 ай бұрын
Gemeenschap=nationale cultuur? Dat hangt ervan af hoe breed we kunnen denken, hoe ver ons bewustzijn reikt. Voor sommigen kan het ook zijn: gemeenschap=Europa. Voor anderen zelfs: gemeenschap= de mensheid en haar habitat: planeet Aarde. De kunst is om verenigd te raken met behoud van diversiteit. Vlgs. mij niet de gemakkelijkste weg, maar wel degelijk mogelijk...Elke dag opnieuw eraan werken. Er zit niets anders op!
@willem18222 ай бұрын
Goed opgemerkt. Een paar jaar te laat, dat wel ..
@crypto_dreamer2 ай бұрын
Precies Ad. Dat gevoel is er. Geen nationalisme meer. Dat wat Europa nou (over het algemeen) net zo 'leuk' maakte. De diverse landen met verschillende inkleuring van aldaar gangbare gewoonten. Dat 'mag' niet meer? Van wie? Laat ze opzouten.
@janalleijn1904Ай бұрын
Omvolking NIETS MEER NIETS MINDER
@greenman77777Ай бұрын
Van Europa naar Eurabia 😢 Goddeloosheid leidt tot egocentrisme en materialisme 😢
@jonhagedoorn48742 ай бұрын
Dit is een "Opfris Video" om u eraan te herinneren dat Ad een boek geschreven heeft. Zie thumbnail.
@erwingommer54932 ай бұрын
Sinds Rutte en het neoliberale afbraakbeleid, is het overal voelbaar zichtbaar in ons land.
@SSs-ls9up2 ай бұрын
Ja, het neoliberale dat is het probleem. Het draait alleen om geld.
@AliceVANDERWEIDEN2 ай бұрын
Waar is Marlies?
@doortjeleupens90792 ай бұрын
Aan het rouwen over haar vader😢
@hedwichkamphuis28232 ай бұрын
De bedoeling is m.i. om de gemeenschap te ontwrichten, belangen van mensen uit te spelen.
@DutchinBrazil2 ай бұрын
Duiding, altijd fijn, tijd om te emigreren! Dit land is zo vastgelopen, mensen met assets en mensen zonder, ieder voor zich, laat de boomers lekker voor hun eigen zorg zorgen, groot pensioenpot, huis afbetaald, jonge generaties zn de klos, geen dagelijkse Starbucks meer😢
@crypto_dreamer2 ай бұрын
Jonge generaties hebben geen 'kloten'. Ga gvd hard werken en ondernemen. Verwende mobieltjes generatie.
@jonaswhale64512 ай бұрын
Je kan thuis zelf koffie zetten , leef als een Nederlander dan ipv Starbucks Mc,s ect allemaal pulp en US kopie gedrag wat bijgraagt aan de Dystopische gevolgen van bijv Amsterdam .
@jonaswhale64512 ай бұрын
@@crypto_dreamer Precies verwende prinsjes en prinsesjes , en nou klagen hun ouders ! Had ze dan opgevoed en ruggegraat meegegeven . Geen medelij met deze kansloze en ruggegraatloze scherm junken .
@hedwichkamphuis28232 ай бұрын
Lijden aan de verzadigde leegte@@crypto_dreamer
@dutchgrow4202 ай бұрын
Nederland is allang niet meer. Blij dat ik weg ben
@johanspek1202 ай бұрын
Und jetzt ?
@nebucatz37512 ай бұрын
Kommen die Kamelen.
@connectedonline10602 ай бұрын
Coa's zijn het paard van Troje
@johnveerkamp15012 ай бұрын
HET LAND IS NIET AAN HET VERDWIJNEN ,HET IS AAN VERANDEREN ,EN MENSEN HOUDEN NIET VAN VERANDERING
@guidohooftman42612 ай бұрын
Veranderingen of aanpassingen ??? Want het is aanpassen ipv veranderen...
@lightlayagajoie57392 ай бұрын
Er is goede reden om te denken dat Nederland als land opgeheven zal worden. Mits de huidige bezetters de controle blijven behouden in ieder geval.
@Wuppie622 ай бұрын
Vooral minder snuggere en bangere mensen houden niet van veranderingen.
@richyalexander92062 ай бұрын
@@Wuppie62 waar het om gaat is de weerstand tegen top-down geforceerde veranderingen die door groot deel (wellicht meerderheid) van samenleving niet gesteunt worden. Bovendien worden die top-down veranderingen niet gesteund door feiten/logica en moet daarom censuur gepleegd worden wat deel van samenleving zeer wantrouwend maakt.
@saskiavisser12792 ай бұрын
Alsof verandering op zich altijd positief is.@@Wuppie62
@nielsnijmegen29172 ай бұрын
Wat is nu echt het belang van landen? Dat geldt toch alleen voor nationalisten? Maar voor Amsterdammers, Rotterdammers, Brabanders, Zeeuwen, Limburgers, Achterhoekers? Niet cultureel relevant. De natie is alleen relevant voor gelijke wetten, belasting-inning en sport (Nederlands elftal). Nieuwe regionalisering kan dan ook prima werken: Zuid-Nederland en Vlaanderen zijn cultureel veel gelijker dan Zuid-Nederlanders en Hollanders!
@leunisvandewege96512 ай бұрын
Te laat; de lafheid regeert al 40jaar.
@jonaswhale64512 ай бұрын
Ik zou zeggen sinds 1940 !
@mh606482 ай бұрын
"Mensen voelen dat hun land aan het verdwijnen is." Dat is de titel van de thumbnail bij deze video, en iedereen zal daar zijn of haar eigen idee bij hebben. Terwijl ik dit commentaar schrijf, heb ik de video nog niet bekeken, maar ik heb in alle eerlijkheid nooit de illusie gehad dat het daadwerkelijk 'mijn' land was. Dat klinkt mogelijk cynisch voor wie dat juist wel sterk zo voelt, maar zo is het niet bedoeld. Wat ik bedoel is, dat ik al heel vroeg in mijn leven doorkreeg dat ik weliswaar door erin op te groeien logischerwijs een sterke band met, en invloed van de Nederlandse taal en cultuur (en bijvoorbeeld zelfs het landschap) had opgebouwd, maar het daarom nog niet 'mijn land' was. Nationaal gevoel is in feite een aangeleerde culturele bagage, die in werkelijkheid minder betekenis heeft dan je zou denken. Ik ben daarmee niet tegen het handhaven van culturele kenmerken en tradities, maar ik ben me er tegelijk van bewust dat ze niet eeuwig of heilig zijn, en ook niet dat ze per sé beter zijn dan die van andere landen en culturen, en dat je daarom altijd zal moeten kunnen afwegen of bijvoorbeeld een traditie nog wel zijn functie, plek en vorm heeft in het hier en nu. Traditie om de traditie leidt namelijk regelmatig tot stagnatie in de ontwikkeling van een cultuur, met alle gevolgen van dien. De video gaat vrijwel zeker niet hierover, dus ik ben benieuwd hoe het thema wordt opgepakt door DNW. De titel "Mengeling van economische en ideële motieven ondermijnt gemeenschapszin" vind ik alvast intrigerend.
@lightlayagajoie57392 ай бұрын
We hebben ook nooit in de democratie geleefd en het zou een ramp zijn als dat wel zo was. Wat we hadden was een overheid die deed alsof het de belangen van de bevolking diende en nu steeds minder.
@mh606482 ай бұрын
@@lightlayagajoie5739 Zo zie ik dat ook, al zullen de meeste politici er vrijwel zeker van overtuigd zijn dat ze wel op e.o.a. manier (een deel van) het volk vertegenwoordigen.
@SSs-ls9up2 ай бұрын
Nederland van 50 jaar geleden was een andere Nederland. Nederland van 100 jaar geleden was een andere Nederland. Als jij terug naar Nederland van 100 jaar geleden zou gaan zou je een cultuurshock krijgen en je vervreemd voelen. En zo zal de Nederland van 2087 een heel andere zijn. De wereld om je heen veranderd en wij passen ons aan.
@mh606482 ай бұрын
@@SSs-ls9up Dat is waar. Maar ik heb altijd al het gevoel gehad dat het niet 'mijn' land was. Het gaat voor mij dus niet zozeer over het verschil tussen toen en nu, want dat gevoel had ik in het verleden ook al en heb ik nu nog steeds.
@RTBosch2 ай бұрын
Nog nooit zoveel bullshit in eerste 4 min gehoord!
@fbabarbe4302 ай бұрын
Moeite om u in te leven omdat het onderwerp te moeilijk omdat het niet past in uw wereldbeeld? Waarschijnlijk bij het eerste woord al de andere kant opgekeken.
@RTBosch2 ай бұрын
Ben MBA en multi.ondernemer. Deze aflevering bestaat uit kreten die niet ingaan op de grote NL problemen: economische depressie, stagflatie , overspending en verval van NL ! Daarom!