Mi-am instalat panouri fotovoltaice! 🌞Ce asteptări am?

  Рет қаралды 55,725

Cristian Presură - Best Youtube Creator 2023

Cristian Presură - Best Youtube Creator 2023

5 ай бұрын

Folosește codul promo presura60 pentru o reducere 60% din abonamentul anual: cambly.biz/presura60
🔸 SPRIJINĂ FINANCIAR PATREON ► / cristianpresura
🔸 DEVINO KZbin MEMBRU ►bit.ly/35Q8vXC
🔸 PAYPAL ► paypal.me/cristianpresura
🔸 DONORBOX ► donorbox.org/cristianpresura
❗TikTok ► / cristian.presura
❗Facebook ► / presura
❗Facebook page ► / stiintaclub
❗Instagram ► / cristianpresura
❗Twitch ► / cristian_presura
❗Discord ► / discord
❗Reddit ► / presura
📙 Carte ► "Fizica Povestita": bit.ly/2YsKaAc
📙 Carte ► "O calatorie prin Univers": bit.ly/3pdOfGp
📙 Carte ► "Care e diferența dintre un copil și un laptop?" bit.ly/3h4auLZ
🔊 Spotify Podcast ► spoti.fi/3dbvYo6
🔊 MixCloud Podcas ► www.mixcloud.com/StiintaClub/
❗Asociația "Știinta pentru toți" ► www.presura.ro/
Seria Fizica Cool #seriacool tinyurl.com/2s437srj
Seria shorts: tinyurl.com/yw8b4sab
Seria carte “Fizica Povestită” #fizicapovestita tinyurl.com/966kzam9
Seria „Dicţionarul de idei şi ideologii (#2i)”: tinyurl.com/muryddb5
Seria “Deschis la cercetare”: tinyurl.com/2p9dtb6k
Fizica pentru începători: tinyurl.com/4xbc67c2
Fizica cuantică: tinyurl.com/mr2d7acu
Fizica nucleara: tinyurl.com/3yv3kr5r
Fizica spațiului: tinyurl.com/3kc5jz95
Călătorie prin Univers: tinyurl.com/mv6sxxrb
Teoria relativității: tinyurl.com/2m8umyew
Fizica simplă: tinyurl.com/24j6ekje
Fizica avansată: tinyurl.com/39chd56e
Fizica mediului inconjurator: tinyurl.com/5n86xdzc
Cum sa ne protejam? tinyurl.com/mmyvr3n7
Fizica 5G: tinyurl.com/2p9b3j6r
Casa Verde Fotovoltaice
#casaverde
#casaverdefotovoltaice
Podcast “Întâlnirea cu fizica”: tinyurl.com/5n8hsswe
#stiinta #fizica #science #tehnologie #technology #cristianpresura

Пікірлер: 176
@presura
@presura 5 ай бұрын
Folosește codul promo presura60 pentru o reducere 60% din abonamentul anual: cambly.biz/presura60
@alexandruilea915
@alexandruilea915 5 ай бұрын
Conteaza foarte mult orientarea si unghiul la care sunt puse panourile. Si noi am pus tot pe acoperis (orientare E-W) iar productia pe luna Septembrie a fost de circa 30% fata de luna Iulie. In schimb instalatorul nostru care le are pe SUD si are cu 25% mai multa capacitate a produs dublu fata de noi in Septembrie. Noi cu 20KW pe E-V n-am mai vazut productii de peste 70 kWh in nici o zi de Septembrie intre timp ce el pe SUD a avut si 140 kWh cu 25KW instalati. Unghiul si orientarea conteaza foarte mult deci trebuie luat neaparat in calcul. Eu nu ma asteptam sa fie asa mare diferenta pentru ca pe timp de vara diferenta era doar de 40-50% mai multa productie la el dar acum pe toamna/iarna diferenta creste.
@bogdanstefan4634
@bogdanstefan4634 5 ай бұрын
De ce jalnic?! Pai sa va explic...Daca veneati cu idei despre iimbunatatirea celulei,a straturilor foto,inovatii la nivel de ...,,molecula" ar fi fost ceva...dar dvs va laudati cu montajul catorva panouri...Asta o face aproape oricine! Apropos,centrale tetmice aragaze,chiuvete,bideuri...pe cand?!Practic luati pita de la gura instalatorilor...Buhnici o face mult mai profesionist,dar asta nu inseamna ca e cercetator,fizician de renume...
@biuvyo5074
@biuvyo5074 5 ай бұрын
Felicitări pentru premiul “ best KZbin creator “ vă urmăresc în fiecare seară adorm cu clipurile dumneavoastră, mult succes în continuare !!!
@CeStimDesPre
@CeStimDesPre 5 ай бұрын
Cu siguranță pe termen lung, panourile fotovoltaice vor scadea costul energiei. Mulțumesc frumos pentru continut si felicitari pentru premiul Best KZbin Creator 2023🎉
@Mauritanul
@Mauritanul 5 ай бұрын
gradina aia de legume si copaceii aia...aia e extraordinar de buna!
@oluminacreatordeenergii
@oluminacreatordeenergii 5 ай бұрын
Cristian cu bucurie ascult informatiile prețioase bazate pe o inteligență a științei, crezi ca iti poti face timp sa stabilim o intalnire, cu tematica proiecte urgente de transmis si realizat referitor la eficienta energetica si sisteme inovatoare de producere a energiei. Succes in tot ceea ce faci
@AlecsRo2014
@AlecsRo2014 5 ай бұрын
Așa profesor îmi doream la fizică😊🤝
@georgenevy
@georgenevy 5 ай бұрын
Sa las un comentariu mai mare cu mai multe detalii si studiu de caz pe casa mea. Acum un an am vrut sa imi instalez un sistem photovoltaic si am facut ceva cercetari. Am o casa in UK cu 3 dormitoare, 1 baie, living si bucatarie cu dining (7 calorifere). Consum cam 6kwh/zi. Platesc cam £900 - 1000/an la electric si £1800-2000 la gaz. Doar ca sa imi acopar electricul un sistem photovoltaic de 3kwh si o baterie de 6kwh sunt mai mult decat eficiente, dar costa cam £10000, bani pe care ii salvez in 10 ani din factura de la electric. Dar cand in sfârșit mi-am scos banii pe sistem si intru pe profit, hopa, bateria s-ar putea sa trebuiasca schimbata, la fel si invertorul. Deci o iau iar de la capat. Mentionez ca bateria si invertorul sunt componentele cele mai scumpe din sistem, panourile nu costa decat vreo £2000 din aia £10000. Deci ce iau pe mere dau pe pere. Hai sa vedem gazul: 7 calorifere, o centrala mai veche, casa izolata prost, ma costa £1800-2000/an. Daca imi cumpar centrala electrica consuma cam 12-18kwh 😂😂. Intr-o zi de iarna cred ca ar trebui sa meargă macar 10h din 24. Deci consum minim de 120kwh/zi 😂😂😂😂. Hai sa vedem cu calorifere electrice (storage heaters) cu caramizi in ele (cele mai eficiente). (Sunt electrician calificat si am instalat destule din astea si am si vorbit cu oaminii dupa o vreme sa vad ce parere si cat de multumiti sunt de ele, nu prea multumiti). 7 calorifere in medie de 2kw fiecare=14kwh. Din nou, trb sa meargă macar 10h intr-o zi de iarna, deci 140kwh pe zi. Ce sistem photovoltaic ar trebui sa am eu ca sa am iarna 120-140kwh/zi (defapt mai mult noaptea ca atunci stai mai mult acasa si ai nevoie de caldura)? Alternative: pomapa de aer, orice instalator care nu încearcă sa ti-o bage pe gat, si iti da o parere onesta iti va zice ca sunt de tot rahatul si in timp o sa faca si o gramada de galagie motorasul acela. Varianta mult mai buna si eficienta (o recomand pentru cei ce si-o permit) este pomapa de caldura "geotermala". Sunt bune dar am primit preturi de £35-70k. N-am castigat la loto inca. Ceea ce cu adevărat pot sa fac si este mai eficient este sa imi schimb centrala cu una noua (£2500) si sa izolez casa (£5000 daca o fac eu, £10-15000 daca vine vreo firma). Asta chiar recomand daca sunt posibilitati. Sincer pentru mine nu renteaza panourile solare si nu imi permit pompa de caldura. Cred totusi ca pentru cineva care are consum mare pe timpul zile, gen un spatiu industrial, comercial, atelier de lucru, merita sa ai panouri solare pentru ca nu necesita si baterie (cel putin nu una mare) si atunici consumi direct ce produci. Pentru domestic nu recomand. Mai degraba izolezi casa si reinoiesti sistemul de caldura.
@mihaigsm2003
@mihaigsm2003 5 ай бұрын
incalzirea unei case din panouri fotovoltaice este aproape un mit, iarna productia de energie electrica este sub 50% din productia maxima a unui sistem fotovoltaic, ziua scurta, soarele foarte "jos" iar ce-a mai mare parte a anotimpului rece soarele nu prea se vede. Pe de alta parte pe timp de vara poti uita complet de facturi. Spun asta din experienta celor 5 ani de panouri fotovoltaice.
@tommy3410
@tommy3410 5 ай бұрын
Depinde unde locuiesti, le-ai pus cu firma sau cu prietenii? Sau singur, ce fel de panouri ai pus, ce fel de invertoare ai, câte ai, cati copaci iti umbresc 2,3 panouri, daca nu explici tot inclusiv diagrame lunare anuale zi noaote iarna vara atunci doar mananci căcat, sincer.
@FlickFlak
@FlickFlak 5 ай бұрын
Nu cred ca ai habar despre ce vorbesti!
@mihaigsm2003
@mihaigsm2003 5 ай бұрын
@@tommy3410 la felul tau de a "manca cacat" cum spui tu nu cred ca meriti nici macar raspunsul asta
@ciurdarandrei6311
@ciurdarandrei6311 5 ай бұрын
​@@tommy3410te simți bine să vorbești urat despre alții? Eu v_as da block forever la ăștia care vorbiți urat ...și v_as trimite la grădiniță să învățați să vorbiți.
@MrDragonStar2009
@MrDragonStar2009 5 ай бұрын
Au spus suficient antevorbitorii mei, dar in concluzie imi pare rau ca ai avut o experienta de 5 ani deficitara, daca o faci cu cap si esti dispus sa investesti cu adevarat pentru un viitor calduros, se poate!
@Rares.E
@Rares.E 5 ай бұрын
Mulțumesc!
@cristio8010
@cristio8010 5 ай бұрын
Multumim Cristian! 🎉
@VanDenZion
@VanDenZion 5 ай бұрын
Felicitări Cristian Presură explici pe înțelesul tuturor, succes în continuare
@sacalul00
@sacalul00 5 ай бұрын
felicitari!!!
@costiruse
@costiruse 5 ай бұрын
Chiar ar fi interesant sa vedem intr-un clip viitor, cum se fabrica si produc energie panourile fotovoltaice
@aurelius4300
@aurelius4300 5 ай бұрын
Buna ziua Am instalat un sistem energetic de 5.6 kw pentru casă plus un sistem de stocare energie ,baterii lifepo4....dar in perioada asta noiembrie, decembrie, ianuarie, februarie productia a scăzut...dar exist o soluție cu Turbine eoliene...vantul are o viteza mai mare pe timpul iernii...asa ca folosesc turbinele de vant pentru incarcarea bateriilor... Si am rezolvat si iarna.. Doamne ajuta 🎉🎉🎉
@nicolaetomoiaga8098
@nicolaetomoiaga8098 5 ай бұрын
Domnule Cristian. Eu unul nu am avut absolut nicio așteptare în urmă cu mai bine de 5 ani, adică atunci când, de unul singur, în buricul verii m-am pus pe treabă și pe parcursul a 4 zile de muncă grea, am reușit să le înșurubez pe toate cele 36 de panouri fotovoltaice la locul lor. La acea vreme eram cătrănit rău de tot pe prețurile la nenorocitul de curent electric: producerea lui, abonament, transportul acestuia prin sârme, CO2 taxe, întreținerea instalațiilor etc.etc. Fel de fel de motive și de chițiburii din partea producătorilor și ale statului de jecmănit ca să ne ia cât mai mulți bani din buzunare. Am renunțat să merg în două vacanțe în Hawaii, investind banii în panouri. După 5 ani de funcționare a acestora, surpriza mea este una care mă gâdilă pe la buric: mi-am scos investiția !! Minciună ? Da. Pentru toți acei Tomi necredincioși. Deși pe surplusul de curent electric pe care-l produc și nu îl consum primesc o sumă derizorie, ajung ca din martie și până în octombrie să plătesc 200 poate 300 de lei pentru curentul folosit. Înainte de a monta panourile plăteam -ține-te bine, cititorule-, 6.000 - 7.000 de lei pentru aceeași perioadă (martie- octombrie). Consumul nostru anual la coliba noastră se situează undeva la vreo 7.000 de kWh. Însumate toate electrocasnicele, papă la curent de numa,numa. Sunt tare flămânde, mâncele mama omidă ! Am spus-o și cu alte ocazii, o reafirm și acum: în viața mea nu am făcut o investiție mai bună, una mai sustenabilă decât în panourile fotovoltaice. În deplină tăcere și fără ca ele să necesite o întreținere costisitoare, produc electroni la greu de la razele solare. Eu doar atât mai am a spune: ați făcut o alegere înțeleaptă, cu bătaie lungă și cu foarte mulți bani economisiți, bani pe care puteți să-i investiți în alte lucruri folositoare și de trebuință vieții. Numai bine.
@presura
@presura 5 ай бұрын
ce putere instalata aveti?
@nicolaetomoiaga8098
@nicolaetomoiaga8098 5 ай бұрын
6 kWh ONGRID și 4,5 kWh OFFGRID.@@presura
@klauscosmin
@klauscosmin 5 ай бұрын
O decizie foarte buna acum 5 ani cand pretul energiei electrice era de 4 ori maimic decat este acum! Eu am inteles asa: din 7.000 kwh/an, consumul din retea nu mai exista pt cca. 7 luni (alea de primavara-toamna, cu soare, zile lungi etc). Deci au disparut 3.500 kw. Din restul mai dispar pe timp de iarna (zile scurte, soare slab, cantitate produsa 10%) ]nca vreo 1.000 kwh. Ramane cca. 2.500 kwh pe an consumati din retea, La preturiele actuale cca. 3.500 lei, fata de 10.500 cat ar fi insemnat 7.000 kwh. Economie pe an - 7.000 lei (la preturile actuale, ca pana la razboiul din Ucraina preturile erau cel mult la jumate). Daca panourile nu si-au pierdut din randament si merg ca in prima zi, inseamna ca si-au recuperat costurile daca au costat cel mult 35.000 lei (7.000 euro) cu toate daravelele. Daca avem ipoteza ca 3 din 5 ani pretul energiei a fost la jumate, atunci costul recuperat in acest timp a fost doar de vreo 24.000 lei (4.800 euro)
@nicolaetomoiaga8098
@nicolaetomoiaga8098 5 ай бұрын
@@klauscosmin Da. Văd că vă pticepeți la calcule. Grosso modo, cam așa stau lucrurile. Nu am constatat ca după o funcționare de 5 ani a panourilor fotovoltaice să fie o scădere de producție a acestora. Specialiștii împing termenul până pe la 15-20 de ani. Dacă voi mai trăi pe-atunci am să văd dacă ei au dreptate sau nu. Domnului Cristian i-am răspuns că eu am două sisteme, unul ongrid, iar cel de-al doilea offgrid. Cu cel offgrid alimentez mulți dintre consumatorii casnici nocturni atunci când celelalte panouri de 6 kwh nu produc. O fac cu curentul acumulat peste zi în baterii din panourile de 4,5 kWh. În concluzie, din rețeaua de 230V eu nu consum nici cei 2.500 de kWh pe care Dvs. i-ați enunțat. Vă doresc numai bine.
@klauscosmin
@klauscosmin 5 ай бұрын
Asta cu bateriile, e o alegere excelenta.Este cea mai ecologica solutie posibila, cu amprenta de CO2 infima. Cobaltul de anod nici nu provine din mine din Africa unde lucreaza (a se citi sunt exploatati) copii in varsta de 10 ani, litiul nici nu provine din mine cu consum mare de apa si alte chimicale care se scurg in natura (e adevarat, treaba nu polueaza in Europa ci in America de Sud, de Nord, China sau Australia). Si sunt si foarte usor si complet reciclabile, asa cam vreo 3-5%. Cine o zicea pe asta cu panourile solare si ecologia, sau bateriile si ecologia, nu ar fi rau sa se mai gandeasca inca o data. Nu ecologia e punctul lor forte.Si pana acu vreo 2 ani nici pretul curentului de retea nu era punctul lor forte, ci subventia de la stat. D-abia acum au devenit retanbile, cu majorarile de pret din ultima vreme (care nici nu sunt la toti furnizorii, vezi Hidroelectrica), iar daca se prinde si o subventie, e ca si cum l-ai apucat pe D-zeu de piciorul stang.
@marianneagu9602
@marianneagu9602 11 сағат бұрын
Bicicletă care produce electricitate ați încercat? Eu cred că e bună ptr că 'produce' și mușchi și 'arde' surplusul de grăsimi provenit de la mâncarea bună la gust, irezistibilă 🙂
@eugen-m
@eugen-m 5 ай бұрын
Felicitari pentru panouri ❤. Einstein ar fi fericit 🤗
@constantinbuleandra
@constantinbuleandra 5 ай бұрын
@@CheckmateSurvivor poti sa detaliezi ?
@eugen-m
@eugen-m 5 ай бұрын
@@constantinbuleandra daca stiti pentru ce a luat Einstein premiul Nobel o sa faceti usor legatura 🤗🤗🤗
@galszilveszter9109
@galszilveszter9109 5 ай бұрын
A iesit o poveste. Cu incalzirea case ii
@iulianirimia611
@iulianirimia611 5 ай бұрын
te iubesc!
@sebastianene7657
@sebastianene7657 5 ай бұрын
Cum scade eficiența panourilor în timp și ce costuri de mentenanță sunt ? Se pot recicla la finalul duratei de viață? Mulțumim pentru clip, content deosebit ca de fiecare dată !
@cocolas2668
@cocolas2668 5 ай бұрын
Foarte interesant!
@stefangeanta
@stefangeanta 5 ай бұрын
Bravo,pune si un sistem solar de incalzire apa calda si vei creste confortul casei cu scaderea facturilor. Esti si prosumstor sau stochezi surplusul in baterii?
@oarcassimion778
@oarcassimion778 5 ай бұрын
Și noi (familia) avem panouri solare de vreo 7 anii la țară,"pe un deal" funcționează perfect...curentul nu e gratis, pentru că trebuie să cumperi acumulatori,, se mai duce câte unul " dar per ansamblu se merită unde nu ai posibilitatea să te legi la rețea!
@iulianmihai9367
@iulianmihai9367 5 ай бұрын
revin :mi-a venit zilele trecute factura de curent ..115 lei Faceti voi un calcul cam in cati ani se amortizeaza un sistem fotovoltaic de vreo 8 -10 kw (eu folosesc si invertor de sudura ) la valoarea asta de factura Fara reparatii ,fara mentenanta ..ca intr-o instalatie electrica bine facuta nu bagi bani ..deloc
@mihaiduscu6051
@mihaiduscu6051 5 ай бұрын
Respect❤
@tommy3410
@tommy3410 5 ай бұрын
Super.
@tommy3410
@tommy3410 5 ай бұрын
Incalzire in pardoseala, atatea panouri permit asta.Consumul Gazului va deveni istorie in 3 ani, chit ca abia monteaza unii cutiile, doar cutiile pt contoare, dar ciubucaresc cu restul de materiale si cu banii de la saltea...lugubru e asta pentru o populatue hiper exploarata ca a Ro, sadic, e schema russeasca, urmeaza si inflatie peste inflatie. Deja este la peste 30-42%
@florinsoare8448
@florinsoare8448 5 ай бұрын
Încălzirea pe fotovoltaice nu e un mit, poate fi realizată cu o condiție: să nu mai începem cu sfârșitul. La noi lumea zice: cât îmi trebuie? Atâția kw, și dimensionează un sistem exagerat cu costuri descurajante, când normal ar fi ca întâi să reducem necesarul prin izolație de cel puțin 20 cm, 30 în pod, tot 20 la pardoseală, FĂRĂ punți termice, ferestre performante care să se situeze în izolație și ceva mai mici. Vedem după aceea că necesarul se reduce mult și ne ajunge căldura stocată în pereți în timpul zilei de la ac mai performante până ziua următoare, pentru că asta e principala problemă, energia consumată noaptea pentru încălzire. Și astfel scapi de pompa de căldură care a devenit noul cal troian al tehnologiei: pentru un 1 în plus la cop față de un ac de 1000 euro de la Daikin sau Mitsubishi ai preț foarte mare de achiziție, instalație complexă și costisitoare și se menține nevoia de asistență tehnică scumpă cam în genul centralelor pe gaz. Cât despre compensare, cred că trebuie să ne luăm gândul: nu am găsit încă pe cineva să fi primit ceva pentru ce a produs, eu am dat 4 MW în rețea dar plătesc normal ce consum și tare mi-e teamă că dacă trec de 250 kw pe lună intră tariful mare, nesubvenționat. Evident că nimeni din partea furnizorului nu știe nimic... Și încă ceva: nu sunt de acord din principiu ca energia extra livrată în rețea să fie remunerată, ci să ai posibilitatea doar să o consumi ulterior la un raport realist de să zicem dai 2kw și iei 1, altfel dacă impui niște norme prea generoase (1 la 1 cum e legea) facem ca la lemnele de foc: au pus un plafon nerealist dar populist de 350 lei/mc și nu le-a mai comercializat nimeni.
@costelpetrisor8092
@costelpetrisor8092 5 ай бұрын
Am pus panouri si Electrica Furnizare nu-mi preia productia decat pana la primul releu,cu conditia sa fie consumatori si de regula nu sunt.In vara ce a trecut mi-a preluat aproximativ 20%. Valoarea kw. dat in retea este de 20bani,iar eu il iau de la ei cu 80bani.Investitia se amortizeaza in 7-8 ani.In concluzie nu-i nicio sfaraiala.
@PascaAlexandru
@PascaAlexandru 5 ай бұрын
Ai pus panouri ca să faci afaceri cu energie sau să-ți asiguri necesitățile? 😊
@presura
@presura 5 ай бұрын
Pentru necesitati. Afacerile cu energie necesita investitii mari.
@PascaAlexandru
@PascaAlexandru 5 ай бұрын
@@presura bine... eu l-am întrebat pe @costelpetrisor8092 dar mă bucură și răspunsul tău. Eu am trecut off-grid din principii morale și considerente de auto-suficiență, independență și siguranță pentru mine și familia mea. Dar mulți, nu doar români, își imaginează că vor face concurență, cu câțiva kW pe casă unei mafii impământenite de aproape două secole :))
@gtcristi
@gtcristi 5 ай бұрын
Salut, am văzut in clipul tău ca erai pe scara si cu mana ștergeai panourile sau le controlai de praf?! Nu sunt expert dar de obicei la tara poate fii mai mult praf si asta poate reduce eficienta panourilor. In Germania am văzut la cineva ca ți-a montat un sistem de stropire cu apa a panourilor. Îmi spunea ca 2 sunt efectele directe: 1. nu se mai depune praf pe ele. 2. pe timp de vara, când este foarte cald, panourile sunt recite si eficienta se mărește Ar mai fii un motiv dar de el nu sunt sigur. Pelicula de apa care se prelinge pe panouri poate crea un efect de lupa care poate mari eficienta lor. Dar acesta poate fii si un dezavantaj deteriorând panourile. De acest lucru nu sunt sigur... Uite o ideea de un experiment. Un panou pe care se prelinge apa vs. unul fata pelicula de apa. Negativ este faptul ca pompa care duce apa de acoperiș (daca se folosește așa ceva), ar mai consuma energie electrica... iar apa poate fii refolosite de ex. la plantele din gradina așa ce nu este o mare pierdere.
@iulianmihai9367
@iulianmihai9367 5 ай бұрын
daca ai luat bani de la stat,sa-ti fie de bine ,roaga-te sa mearga macar cat sunt in garantia comerciala Daca ai dat bani din buzunar ,fa un calcul si vezi cati ani plateai factura cu banii aia Daca esti prosumator ,vezi cand iti da furnizorul de energie compensarea pentru ce ai produs si la ce pret si spune-ne si noua Si cand or incepe sa se strice componentele ,vezi cat de adanc bagi mana in buzunar..
@VladutFratiman
@VladutFratiman 5 ай бұрын
O mica observatie: raportul intre costul energiei compensate și cea platita cu taxe nu este 1 la 3. Spre exemplu pe ultima factura E-ON am 108 lei pe 136KWh in timp ce costul doar al energiei active (la pret plafonat) este 80 lei. Adica platim in plus aproximativ 35%. Sau cum se mai socotește pe net, ca sa iesi gratis trebuie sa trimiti cam 1,3:1. Adica de 1,3 ori mai mult decât consumi. În nici un caz 3 la 1.
@presura
@presura 5 ай бұрын
la Hidroelectrica pretul energiei active este de 0.285 lei iar costul unui kw ora tras din retea este de 0.85 lei deci pentru mine raportul ete de 1:3.
@VladutFratiman
@VladutFratiman 5 ай бұрын
@@presura Pretul de 0,85 este tot de la hidroelectrica? O chestie interesanta. La e-on, pentru 136KWh am platit 108 lei, ceea ce inseamna un pret de 0,80 lei/KWh cu toate taxele incluse, pret plafonat. Daca dau jos taxele raman cu un pret de aprox. 0,25lei/KWh pentru energia activa, adica exact cat la hidroelectrica. Ideea este ca pretul de la hidroelectrica este ciudat. Platesti pe taxe mai mult decat pe curent, nu stiu cat de realist este acest pret. Momentan abia reusesc sa emita facturi, sau abia au reusit recent nu mai stiu. Dar hidroelectrica este o anomalie economica. Teoretic, daca ne mutăm toti la hidroelectrica, pretul oare va ramane acelasi? Ca nu au energie pentru toti clientii. Vom vedea. Dar analizand preturile de pe piata, cel de la hidroelectrica este ciudat de mic in comparatie cu urmatoarele cele mai bune oferte. Pare un soi de damping, vom vedea cu ce consecinte.
@tommy3410
@tommy3410 5 ай бұрын
"Ce fac cu panourile vechi?" Apar mereu si din ce in ce mai des panouri fotovoltaice si mai performante. Iata o solutie "crestineasca": Artisan Electrics "What Do You Do With Old Solar Panels?(min 6.00, pt grabiți.Și pentru îngrijorati maxim min 11.00 plus, donati pe cele vechi sa se umple mai repede containerul)
@Sammy.G
@Sammy.G 5 ай бұрын
Un video minunat explicat, cu care rezonez in totalitate, și care, intr’o oarecare măsură, îmi ranforsează gândul că am luat cea mai bună decizie. Săptămâna viitoare se împlinește un an de când am montat panouri foto voltaice. Locuind de asemenea in Olanda și fiind in perioada când prețurile la energie o luau vertiginos in sus, am decis să montez panouri care sa acopere undeva la 150% din necesarul estimat pe consumul anului precedent, renunțând complet la calorifere și la aparatura de bucătărie pe gaz. Astfel, cu un sistem dual split de la Daikin, cu un raport COP de 1:4, respectiv plită pe inducție și cuptor electric, ne încălzim și gătim 100% electric. Surplusul de energie injectat in rețea acoperă costul gazului consumat pentru apa caldă și mai că și rămâne ceva bonus, poate pentru o mașina electrică in viitor. Chiar azi am verificat aplicația Enphase și este incredibil de reconfortant să stiu că am cruțat planeta de 3.8tone de CO2 cu cei 5.3MWh produși intr’un an.✌🏻
@PascaAlexandru
@PascaAlexandru 5 ай бұрын
Priviți sistemele energetice regenerabile și descentralizate ca pe o poliță de asigurare, ca pe o descătușare din fața unor mafioți și ca pe o faptă bună în folosul propriu, al societății și al naturii. Care vreți să faceți afaceri cu electricitate, înființați-vă S.A-uri.
@popacristian2056
@popacristian2056 5 ай бұрын
1990 - 1991... Ce vremuri! Nici azi nu suntem departe, dar cine sa mai reactioneze?... 4:00
@adelinboicu3891
@adelinboicu3891 5 ай бұрын
Sunt interesat ❤
@RaduErdelyi
@RaduErdelyi 5 ай бұрын
Vă salut. Ideea de panouri solare, de energie "verde" nu e rea, dar e soluție bună DOAR pe timp de vară. Oricât de mare ar fi o herghelie de baterii de stocare nu pot să susțină sub nici o formă consumul de iarnă iar producția pe timp de iarnă e foarte mică.
@alexandruilea915
@alexandruilea915 5 ай бұрын
De acord dar daca produci vara de 3 ori mai mult decat consumi pe tot anul ar trebui sa iesi aproximativ pe 0.
@claudragomir
@claudragomir 5 ай бұрын
V-ati gândit la posibilitatea stocării energiei produsă vara, în apă caldă? Clar că trebuie niște calcule riguroase. Câtă apă trebuie, cum construiești rezervorul, care ar fi pierderile, cât ar costa construcția, în cât timp se amortizează etc. Poate nu neapărat energia produsă în iulie să fie folosită în decembrie. Poate se găsește un optim. De ex. am un sistem cu putere instalată pe panouri de 20 kw și invertor de 15. Am surplus de energie începând cu martie până în octombrie inclusiv. Poate este economic să o pot stoca în apă. Înțeleg că au apărut și soluții de stocare cu substanțe care suferă transformări de stare la temperaturile uzuale de utilizare ( în jur de 50 grade C) folosind astfel căldurile latente mai mari, cu beneficiu față de utilizarea doar a căldurii specifice a apei. S-ar reduce astfel volumul. Știți ceva de astfel de soluții?
@presura
@presura 5 ай бұрын
e nevoie de un termos aproape perfect... nu am finainte pentru el
@mircea_h
@mircea_h 5 ай бұрын
Daca ai putea face hidrogen lichid ai avea combustibil curat nelimitat. Dar financiar nu știu dacă ieși pe plus. Alta opțiune ar fi mașini electrice v2g la care poți încărca și folosi acumulatorii pt casa
@claudragomir
@claudragomir 5 ай бұрын
@@mircea_h Nu știu vreo tehnologie de producere și utilizare a hidrogenului pentru uz casnic.
@IoanBiTza
@IoanBiTza 5 ай бұрын
Felicitari pentru panouri! 🙏 Sa aveti parte de ele fara evenimente neplacute! 👌Observ ca aveti casa intr-o zona de deal, ati putea sa spuneti zona? De ex in Campina panourile solare au cea mai mare eficienta pentru ca are cele mai multe zile insorite pe an. P.S. Ce solutie antistatica folositi pentru panouri?
@presura
@presura 5 ай бұрын
e in valcea
@canciupaul
@canciupaul 5 ай бұрын
trebuiau montate pe un sistem automat de urmarit soarele,pentru a capta maximul de energie....pe acoperis vara se încalzesc mult de la tabla si le scade randamentul,nu se poate face revizia periodica a legaturilor electrice dintre panouri care sant expuse la zapada si ploaie-pericol de incendiu- si alte dezavantaje.....
@presura
@presura 5 ай бұрын
ei, dupa buget, coane Fanica
@--Z-g-ube-c-k--
@--Z-g-ube-c-k-- 5 ай бұрын
Încă un motiv în plus pt. migrarea spre rural a multora. Stimă, d-le Presură!
@presura
@presura 5 ай бұрын
si cate ar mai fi!
@Meresiev_DIY
@Meresiev_DIY 5 ай бұрын
Dacă trendul cu fotovoltaice menține aceiași amplitudine și direcție, în maxim 5 ani prețul energiei electrice pe timpul zilei va ajunge la o valoare negativă, adică vei primi bani când consumi în perioada de producție maximă a zilei...
@adrioro9
@adrioro9 5 ай бұрын
👍🏻🙋
@amprenta
@amprenta 5 ай бұрын
🤗
@lcristi4881
@lcristi4881 5 ай бұрын
Din ce stiu s-a schimbat legea, iar acum se compenseaza energia in raport 1:1
@adriandinca6821
@adriandinca6821 5 ай бұрын
Mi-ar placea sa aflu ca reciclarea deseurilor de panouri solare dupa durata de utilizare a fost bine pusa la punct. Pana acum am aflat doar ca este o mare problema...
@tantisacrum7149
@tantisacrum7149 5 ай бұрын
Adevarat, este o problema si va trebui gasita o solutie, dar de ce sa nu le folosim pana atunci? Se va investi in cercetare din vanzari, daca nu exista vanzari si un profit, nu va exista nici ramura de cercetare la producatorii acestora. Aceeasi problema se regaseste si la turbinele eoleniene. De ce incercam sa vedem doar partea negativa a tot ce este nou? Doar la combustibilii fosili nu vedem problemele negaive, ci doar cele bune.
@invertor4245
@invertor4245 5 ай бұрын
Domnule Presură de ce funcționează panourile și când este înnorat? Eu nu am găsit explicația sau nu am căutat-o suficient. Care componentă a luminii solare activează procesul fotovoltaic? Mulțumesc!
@presura
@presura 5 ай бұрын
Principiul de functionare este acelasi ca in zilele senine numai ca atunci cand este inorat cantitatea de fotoni ce penetreaza norii este mai mica respectiv lumina ce ajunge la panouri este mai putina.
@invertor4245
@invertor4245 5 ай бұрын
@@presura mulțumesc
@S.t.a.r.k.40
@S.t.a.r.k.40 5 ай бұрын
Asta am facut de peste un an si de la o factura la curent de 700-900(nu am gaze) am ajuns la o factura de 100-250 cu sistem offgrid hibrid 5kw fara baterii
@PascaAlexandru
@PascaAlexandru 5 ай бұрын
Cum *offgrid* fără baterii?
@arkanraznatovic5444
@arkanraznatovic5444 5 ай бұрын
In cati ani ai amortiza investiția?
@crazylordbc3347
@crazylordbc3347 5 ай бұрын
poate sistem ongrid fara baterii adica invertorul este hibryd si are conexiune la retea..offgrid fara baterii nu exista
@S.t.a.r.k.40
@S.t.a.r.k.40 5 ай бұрын
@@PascaAlexandru adica invertorul este offgrid hibrid combina 3 surse. panouri/retea/baterii doar ca nu am inca baterii
@PascaAlexandru
@PascaAlexandru 5 ай бұрын
@@S.t.a.r.k.40 în cazul ăsta o să-ți cumperi un invertor nou pe an :) sau mai des la ce viață chinuită or avea releele alea
@paulb.sp.265
@paulb.sp.265 5 ай бұрын
Cum ajungeti in romania mai des? Cu avionul ori cu masina? Eu stau in Aachen (langa olanda) si preturila la avion in ultimi doi ani mi se par extrem de mari :D
@presura
@presura 5 ай бұрын
avion
@Daridan003
@Daridan003 5 ай бұрын
Ar fi foarte interesant un clip despre fizica din spatele panourile fotovoltaice explicat de Dvs 😊
@CastelulDracula
@CastelulDracula 5 ай бұрын
Asteptăm un video despre diferentele intre panourile monocristaline, policristaline si Amorfe(daca se mai fabrică) Ar fi de asemenea binevenit un videoclip despre sistem cu baterie vs sistem fără stocare. Legat de eficienta sunt foarte multe dar odată casa automatizata astfel incat să crestem de exemplu temperatura apei calde sau temperatura din casă atunci cand avem supraproductie sau să incărcăm mașina electrică sigur ar crește randamentul investitiei cu costuri relativ mici. Mai bine instalam 3 kw si ii folosim aproape mereu pt consum propriu decat 5kw din care 2 sa meargă mereu în rețea. Eu cred că aici e cheia eficienței
@kakashi3543
@kakashi3543 5 ай бұрын
Buna ziua domnule Presura. Puteti sa ne spuneti cati KW v-ati instalat? Si costul asociat? Multumesc!
@presura
@presura 5 ай бұрын
6.5kw panouri cu 6kw invertor
@arteto953
@arteto953 2 ай бұрын
Buna ziua! Imi puteti spune va rog cu ce firma ati montat panourile si daca sunteti multumit de cum au executat lucrarea? Va multumesc!
@presura
@presura 2 ай бұрын
va pot raspunde in privat, altfel ar fi privit raspunsul ca o reclama. Si da Sunt foarte multumit.
@arteto953
@arteto953 2 ай бұрын
In regula, daca imi puteti trimite un mesaj privat ar fi perfect! Va multumesc! @@presura​
@arteto953
@arteto953 2 ай бұрын
Sa nu ma uitati va rog cu raspunsul, nu stiu sa va trimit mesaj privat, altfel v-as scrie. MUltumesc mult! @@presura
@dragossorin85
@dragossorin85 5 ай бұрын
O baterie care sa tina consumatorii o noapte pt a avea 24 ore autonomie pe timp de vara ar fi indicata
@presura
@presura 5 ай бұрын
calculul de eficienta este mult mai complex, probabil ca o sa abordez si acest subiect in videourile viitoare
@LinaBuza
@LinaBuza 5 ай бұрын
👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
@mihaiiordache7157
@mihaiiordache7157 5 ай бұрын
Parcă nu sunt panouri solare, ce văd sunt panouri fotovoltaice (diferența e esențială). Am 400kWpp pe un sistem, a produs azi 1100kWh.
@presura
@presura 5 ай бұрын
sunt fotovoltaice
@mihaiiordache7157
@mihaiiordache7157 5 ай бұрын
​@@presuraDa
@invertor4245
@invertor4245 5 ай бұрын
Interesant. Sunt interesat de un sistem ca al tău. Câte panouri ai montat și ce invertor. Mulțumesc.
@silviadumitrescu7509
@silviadumitrescu7509 5 ай бұрын
Sa folositi sanatos panourile si noile echipamente! Sunt curioasa sa imi confirmati/infirmati niste lucruri pe care le tot aud legat de invertoare si energia introdusa in retea. Unii spun ca daca la un transformator sunt legati mai multi prosumatori (cum ati fi dumneavoastra cu vecinul) - in perioadele de productie mare tensiunea in reteaua transformatorului va creste, in felul acesta ducand la defectarea unor aparate electrice pentru cei legati la acelasi transformator, unii spun ca s-ar acumula chiar probleme in reteaua de inalta tensiune, altii spun ca invertorul nu permite sa livrati electricitate daca tensiunea in retea depaseste o limita de siguranta si in felul acesta de fapt o mare parte din productie s-ar pierde. Inteleg ca dumneavoastra consumati cat puteti de mult si posibil sa nu fi experimentat ce se intampla daca produceti atat de mult peste ce consumati, dar poate sunt zile cand nu e nimeni acasa sa consume de exemplu....
@presura
@presura 5 ай бұрын
revenim cu detalii pe viitor.
@mihaigsm2003
@mihaigsm2003 5 ай бұрын
te astept pe grupul meu cu discutii despre fotovoltaice :d
@presura
@presura 5 ай бұрын
multumesc, dar timp pentru inca un grup de discutii nu cred ca am :) Noi vom face masuratorile, si, daca a fost o decizie buna sau nu, vom vedea in timp!
@mihaigsm2003
@mihaigsm2003 5 ай бұрын
@@presura per ansamblu este o investiție bună.
@Merky-ace22
@Merky-ace22 5 ай бұрын
Ce asteptari ai? sa vina statu sa-ti impoziteze soarele 🌞
@jacksonhannibal9795
@jacksonhannibal9795 5 ай бұрын
asa si?
@presura
@presura 5 ай бұрын
si asa
@puricel5473
@puricel5473 5 ай бұрын
Și tu faci reclamă?
@ionene5021
@ionene5021 5 ай бұрын
Ce relații trebuie sa ai sa prinzi bani de la stat?
@presura
@presura 5 ай бұрын
nici o relatie, trebuie doar sa te inrmezi cu multa rabdare si multa vointa.
@florinmisu
@florinmisu 5 ай бұрын
Daca investesti in panouri, tre sa ai rabdare, banii ii scoti pe parcursul anilor. Neaparat masina electrica, incalzire electrica,,altfel ..
@ElectronistAutomatist
@ElectronistAutomatist 5 ай бұрын
De ce nu ai pus baterii!?
@presura
@presura 5 ай бұрын
Trebuie studiata bine problema din punct de vedere financiar. Acumulatorii sunt destul de scumpi iar durata lor de viata este cam de 7-8 ani. Cred ca in momentul de fata nu se justifica
@AdrianMo96
@AdrianMo96 5 ай бұрын
@@presura De 1 luna am inceput un curs despre instalari panouri solare fotovoltaice iar din ce am citit pana acum este ca durata de viata a unei baterii nu se face in ani ci in cicluri incarcare/descarcare, o baterie de litiu te poate duce pana la 10000 cicluri, celalt tip foarte folosit si mult mai ieftin cel de plomo-acido (Pb-a) (n-am idee cum e pe romana), te duce maxim pana in 2000 cicluri (de la 2000 cicluri incepe cea mai "proasta" baterie de litiu, deci diferenta e enorma intre ele). Pretul celor de litiu este mult mai mare dar se merita. Profesorul care ne preda are peste 15 ani in domeniu si el de curand si-a achizitionat niste baterii de litiu pentru sistemul lui, daca nu era profitabil cu siguranta nu isi mai lua.
@danny8889lkjvvcc
@danny8889lkjvvcc 5 ай бұрын
@@presura eu am dat 3000 euro pe 10kw liion 48v care vor tine cca 15/20ani
@ioanflorincostea8738
@ioanflorincostea8738 5 ай бұрын
De unde atâta soare că aici plouă de rupe de aproape 2 săptămâni?
@arkanraznatovic5444
@arkanraznatovic5444 5 ай бұрын
Fotovoltaic = lumina... solar = soare😂
@klauscosmin
@klauscosmin 5 ай бұрын
La tarlaua aia de panouri, productia nu e mica! Si, daca mi se permite, nici pretul. Daca nu au costat mult, se recupereaza si repede, inainte sa inceapa sa-si piarda randamentul. Iar daca se maresc si zilele de iarna cat alea de vara si schimbam oleaca precesia pamantului la un unghi mai mic, sa vedeti atunci randament tot anul! Nici nu va mai fi nevoie de reclama si vrajeli cu amprenta de carbon (chiar, oare care o fi "amprenta de carbon" rezultata din productia acelor panouri solare?). Iar daca facem si ploaie o data pe saptamana, nici nu vor mai trebuie spalate de praful depus pe ele. In al doilea rand, ce tanara americanca putea fi in 1991 in Bucuresti la o vorba cu studentii? Ce vestic venea atunci din proprie initiativa pe aici, prin Romanica, o tara suficient de instabila a data aia? E ca si cum s-ar grabi acum zor nevoie sa viziteze Afganistanul... Pana si aia cu ajutoarele umanitare erau de la serviciile secrete vestice... Poate o fi fost vreo tentativa de racolare si nu v-ati prins. Sau....?
@presura
@presura 5 ай бұрын
erau turisti tineri curiosi de o tara tocmai scapata de sub comunism. Cei cu "gradele" au venit la o alta demonstratie, cand am blocat podul Grozavesti, dar asta este o alta poveste ...
@carcrash1875
@carcrash1875 5 ай бұрын
Cat CO2 si alte deseuri au aruncat fabricantii in atmosfera pentru a fabrica panourile tale fotovoltaice sau tamplaria ta de termopan, + geamuri, + transport etc? Lucratorii ce mizerii poluante si-au cumparat din banii cu care i-ai platit pentru manopera?
@studiocl2414
@studiocl2414 5 ай бұрын
Trebuie sa te gandesti ca pe termen lung el nu va mai arde gaz , nu va mai baga lemne in foc , nu mai consuma atat de multa energie din retea care poate fii produsa din carbune , sunt mai multe avantaje pentru mediu.
@carcrash1875
@carcrash1875 5 ай бұрын
@@studiocl2414 Nu merge asa. "pe termen lung" este prea lung si castigul net e minim, adica nu merita.
@danny8889lkjvvcc
@danny8889lkjvvcc 5 ай бұрын
@@carcrash1875 eu am dat pe sistem offgrid 5kw cu baterii de 10kw liion48v - 8000 euro cu tot cu manopera si structura. Ele fac in medie anuala 7200kw adica 2200euro pe an. In 3.63 ani se va amortiza. Am calculat 4 ore de soare pe zi media anuala deoarece vara e 10 ore iarna 1 ora si am mai scazut ceva si am pus 4 ore. Ele vor merge 20 ani deci castig in 16 ani 35000 euro.
@danny8889lkjvvcc
@danny8889lkjvvcc 5 ай бұрын
@@carcrash1875 dar cu conditia sa poti consuma tot. Asadar mai mult de 5kw nu e rentabil daca nu ai multe masini electrice ca nu poti consuma. Si prosumator e faliment din start. Statu iti ia cu 0.3lei si iti vinde cu 1.5lei fix faliment e lrksumatorul
@failchanel1922
@failchanel1922 5 ай бұрын
ce economisesti tu iarna ma omule? Iarna panourile sunt moarte si te costa incalzirea. Nu mai fa reclama aiurea
@presura
@presura 5 ай бұрын
cC 4.5 MW bagati in retea in timpul verii cred ca pot vorbi despre incalzire in timpul iernii, nu crezi?
@failchanel1922
@failchanel1922 5 ай бұрын
Sa facem un calcul caloriferul 2KW *12ore*30 zile*4 luni de iarna = 2.8MW. Avem o bucatarie, dormitor, sufragerie, baie , hol=5 calorifere. 2.8*5=14.4MW. Nu avem baterii deci 4.5MW vanduti la maxim jumatate din pret=2.3 MW. Rest de platit 12.1 MW. Cea mai buna oferta gasita pt 12.1 MW este de 15.000 lei conform ANRE. O centrala = 2500lei*4=10.000 lei. Iar acesta este cel mai optimist calcul. Sa luam in calcul ca centrala nu este cea mai performanta si mai produce si apa menajera pe langa caldura
@presura
@presura 4 ай бұрын
Calculul tau este corect dar nu discutam de calorifere cu raport de conversie de 1:1. ca atunci sigur scrie faliment pe tine. Vecinul meu a pus pompa de caldura de 8 kw (termici) si nu a depasit pana acum un consum de energie de 500 kw pe luna pentru o casa de 100 mp. Are panouri de 8 kw si incalzeste in timpul zilei din panouri iar noaptea din retea.
@bogdanstefan4634
@bogdanstefan4634 5 ай бұрын
Jalnic...va credeam om de stiinta....😅
@presura
@presura 5 ай бұрын
de ce jalnic?
Tranziția verde, o necesitate. Despre fizica panourilor solare.
15:03
Cristian Presură - Best Youtube Creator 2023
Рет қаралды 42 М.
Adio încărcătoare! Bateria nucleară chinezească te ține 50 de ani! Sau nu?
10:06
Cristian Presură - Best Youtube Creator 2023
Рет қаралды 107 М.
In 10 Minutes This Room Will Explode!
10:00
MrBeast
Рет қаралды 47 МЛН
FOOTBALL WITH PLAY BUTTONS ▶️ #roadto100million
00:24
Celine Dept
Рет қаралды 119 МЛН
Global Warming For Du-mmi-es 🤷 Ep. 1 The Truth About Carbon Dioxide
21:45
Cristian Presură - Best Youtube Creator 2023
Рет қаралды 178 М.
Reactorul de la Cernobîl s-a "trezit" 💥Ce s-a întâmplat?
9:04
Cristian Presură - Best Youtube Creator 2023
Рет қаралды 87 М.
Cât de cald va fi în România? 5 lucruri despre climă (până în 2100)
9:27
Cristian Presură - Best Youtube Creator 2023
Рет қаралды 47 М.
Mașina care merge cu apă. Mit sau realitate ?!
9:12
Cristian Presură - Best Youtube Creator 2023
Рет қаралды 77 М.
A fost descoperită o nouă forță a naturii?
13:50
Cristian Presură - Best Youtube Creator 2023
Рет қаралды 36 М.
MONTAJUL FOTOVOLTAICELOR - UNDE SĂ FII ATENT - CASEBUNE.RO
23:25
#fizicapovestita 06. Energia câmpului electromagnetic #fizicapovestita
28:54
Cristian Presură - Best Youtube Creator 2023
Рет қаралды 37 М.
Как открыть дверь в Jaecoo J8? Удобно?🤔😊
0:27
Суворкин Сергей
Рет қаралды 765 М.
Which Phone Unlock Code Will You Choose? 🤔️
0:12
Game9bit
Рет қаралды 4,2 МЛН
Распаковка айфона под водой!💦(🎥: @saken_kagarov on IG)
0:20
Взрывная История
Рет қаралды 9 МЛН
🔥Новый ЛИДЕР РЫНКА СМАРТФОНОВ🤩
0:33