Tranziția verde, o necesitate. Despre fizica panourilor solare.

  Рет қаралды 43,035

Cristian Presură - Best Youtube Creator 2023

Cristian Presură - Best Youtube Creator 2023

Жыл бұрын

Seria Fizica Cool #seriacool tinyurl.com/2s437srj
Seria #shorts: tinyurl.com/yw8b4sab
Seria carte “Fizica Povestită” #fizicapovestita tinyurl.com/966kzam9
Seria „Dicţionarul de idei şi ideologii (#2i)”: tinyurl.com/muryddb5
Seria “Deschis la cercetare”: tinyurl.com/2p9dtb6k
🔸 SPRIJINĂ FINANCIAR ► / cristianpresura
🔸 DEVINO MEMBRU ►bit.ly/35Q8vXC
Fizica pentru începători: tinyurl.com/4xbc67c2
Fizica cuantică: tinyurl.com/mr2d7acu
Fizica nucleara: tinyurl.com/3yv3kr5r
Fizica spațiului: tinyurl.com/3kc5jz95
Călătorie prin Univers: tinyurl.com/mv6sxxrb
Teoria relativității: tinyurl.com/2m8umyew
Fizica simplă: tinyurl.com/24j6ekje
Fizica avansată: tinyurl.com/39chd56e
Fizica mediului inconjurator: tinyurl.com/5n86xdzc
Cum sa ne protejam? tinyurl.com/mmyvr3n7
Fizica 5G: tinyurl.com/2p9b3j6r
Podcast “Întâlnirea cu fizica”: tinyurl.com/5n8hsswe
❗TikTok ► / cristian.presura
❗Facebook ► / presura
❗Facebook page ► / stiintaclub
❗Instagram ► / cristianpresura
❗Twitch ► / cristian_presura
❗Discord ► / discord
❗Reddit ► / presura
📙 Carte ► "Fizica Povestita": bit.ly/2YsKaAc
📙 Carte ► "O calatorie prin Univers": bit.ly/3pdOfGp
📙 Carte ► "Care e diferența dintre un copil și un laptop?" bit.ly/3h4auLZ
🔊 Spotify Podcast ► spoti.fi/3dbvYo6
🔊 MixCloud Podcas ► www.mixcloud.com/StiintaClub/
❗Asociația "Știinta pentru toți" ► www.presura.ro/
Cărți Cristian Presură: tinyurl.com/4vk6x68n
Conferinte Cristian Presura: tinyurl.com/5carykby
Interviuri cu Cristian Presura: tinyurl.com/5n7xrntu
Cristian Presura si invitații săi: tinyurl.com/3vfh3vtc
#viral #viralromania #invatapeyoutube #invatadepeyoutube #youtubechannel #youtube #youtuber #youtubers #subscribe #youtubevideos #sub #youtubevideo #like #instagram #subscribe #follow #video #vlog #subscribetomychannel
#explorepage #youtubecommunity #likes #explore #youtubelife #youtubecreator #ps #bhfyp

Пікірлер: 167
@kextmac62
@kextmac62 Жыл бұрын
Frumoasă povestea dvs., însă cum pot fi explicate ciclurile climatice care au avul loc pe pamânt? Au existat civilizații care au dispărut sau dinozaurii se plimbau cu "Tuaregu" eventual cu filtrul de particule anulat? Defrișarea agresivă a milioane de hectare de pădure văd că nu este menționată nicăieri.
@iahim9797
@iahim9797 Жыл бұрын
Sunt adeptul electrificarii si chiar investesc resurse importante in acest domeniu, insa problema este ca UE doar schimbă stăpânul prin aceasta "inverzire" forțată: nu mai cumpărăm gaz de la Rusia dar cumparam panouri din China. Cred ca UE ar trebui sa investeasca in dezvoltarea industriei la nivel local, adica in probuctia de panouri, baterii si semiconductori..... Noi nu mai producem nimic si mi se pare ca exact asta se vrea!
@gelulache
@gelulache Жыл бұрын
Ba ai uitat și gazul luat de la muricani, scump, prost și nesigur. Acum nu va mai fi un monopol al mujicilor ci al muricanilor.
@milicaion2988
@milicaion2988 9 ай бұрын
Panourile FotoVoltaice "Obișnuite" Au RANDAMENT 28% Sau 29%!... (Cele Care Se Ridică La 32% Randament Au Preț Dublu!!!)
@adriantalos7350
@adriantalos7350 Жыл бұрын
Știință adevărată,are dl. Presură.👏👍🙏
@cracbeton2926
@cracbeton2926 Жыл бұрын
Oricît de mult şi frumos se vorbeşte despre "energia verde",nu este altceva decît comerț.Cum apare ceva nou ,trebiue să i se,facă"loc pe piața,comercială"
@ojicaioan9671
@ojicaioan9671 Жыл бұрын
Buna seara. Felicitări! Multumesc pentru tot ce faceți!
@Kostache_1
@Kostache_1 Жыл бұрын
În principiu, ar fi bine, doar că această trecere la "energia verde" nu e deloc sustenabilă în momentul de față. Amprenta de carbon a panourilor solare, a bateriilor, a eolienelor e cel puțin la fel de mare ca a combustibililor fosili și creează mari probleme cu reciclarea. Nu mai vorbim de prețul de achiziție ....
@geaninatirlea-nechifor7952
@geaninatirlea-nechifor7952 Жыл бұрын
Mă bucur să vă ascult. Informații utile , pe înțelesul multora dintre noi , accesibil si plăcut! Mulțumesc! 🤗🌈
@milicaion2988
@milicaion2988 9 ай бұрын
Panourile FotoVoltaice "Obișnuite" Au RANDAMENT 28% Sau 29%!... (Cele Care Se Ridică La 32% Randament Au Preț Dublu!!!)
@Winnetou17
@Winnetou17 Жыл бұрын
Las aici câteva curiozități personale, în speranța că poate domnul Presură le poate elucida: - în contextul încălzirii globale și mai ales al emiterii de CO2, cât se produce pentru constucția unui panou solar ? (și cât de mult poate varia) - emiterile ar veni doar din energia folosită pentru asamblare și pentru extracția resurselor sau mai e și ceva extra ? - panourile au cerințe ”excentrice” pentru a fi fabricate ? De exemplu resurse (foarte) rare sau tehnici care necesită foarte mult loc/putere/capital (cum e tehnica EUV la microchipuri de exemplu). O fabrică de reciclare panouri solare, alimentată ea însăși de panouri solare + o configurație sănătoasă de baterii ar putea produce panouri solare din cele reciclate, fără mari ”importuri” externe ? O astfel de fabrică ar putea fi oarecum oriunde, sau are nevoie de lucruri gen foarte mult spațiu, un râu în apropiere etc ? - cât trebuie folosit un panou solar pentru a fi ”pe plus” dpdv CO2 emis și (separat) energie consumată pentru fabricare ? - am văzut că e un mic trend în creștere acum, pentru mașinii cu panouri solare. De exemplu Lightyear One, Aptera și Sono mai ales. În teorie acest lucru aduce lejeritatea de a putea merge cu mașina fără să încarci. Dar în contextul de încălzire globală, având în vedere că pe termen scurt ar trebui să maximizăm producția de energie electrică din surse regenerabile, panourile solare instalate pe mașini n-ar fi mai bine să fie instalate pe un acoperiș ? De exemplu pentru niște parcări care oferă umbră de la panouri solare, și care pot să și încarce mașinile din parcare. Astfel de panouri ar fi tot timpul întreptate spre soare, pe când pe o mașină nu e garantat.
@Channel-tr1hx
@Channel-tr1hx Жыл бұрын
is puncte de vedere valide si rar aduse in perspectiva.
@dand2057
@dand2057 Жыл бұрын
Da să ne spună și de ce trebuie să importăm energie de la vecini când jumătate din panourile solare din România merg în gol. Sunt 50.000 de dosare în așteptare pentru prosumator, în timp ce România importă peste un giga watt de la vecinii bulgari și maghiari. Dar stați liniștit domnul Presură nu va povesti aceste lucruri si de mafia din energie pe canalul lui ca să nu rămână fără obiectul muncii că doar nu face asta gratis.
@samuelmendoza5339
@samuelmendoza5339 Жыл бұрын
si cu masinile ce facem? de unde atata infrastructura? cand toate se incarca in acelasi timp ce facem cu caldura aia? de unde instalatie electrica sa reziste atat? nu in viitorul apropiat.. e imposibil.. poate cand om aveam incarcare wireless pe strazi poate parea ceva plauzibil.. pana atunci cu metoda de stocare in baterie nu se pune problema..
@clinciuviorel2394
@clinciuviorel2394 Жыл бұрын
Multumesc Domnule Presură.
@vasilemare2675
@vasilemare2675 Жыл бұрын
Felicitări pentru materialul video !
@iulianarion8694
@iulianarion8694 Жыл бұрын
Stimate Domn, Ma veti convinge ca energia fotovoltaica este sustenabila, adica se poate sustine economic prin sine insasi, atunci cand din energia electrica obtinuta de la un panou fotovoltaic veti realiza un panou identic pornind de la minereul din care extrageti semiconductorul si celelalte substante cu care realizati materialele din care veti face panoul nou. Pana atunci, va intreb de ce energia fotovoltaica trebuie subventionata prin certificatele verzi, in proportie de 400%, 500% sau 600% ? Toti producatorii de energie sunt obligati sa cumpere certificate verzi pentru subventionarea energiei fotovoltaice si eoliene. Ati spus ca un panou va produce energie electrica timp de 20 de ani. Eficienta unui panou fotovoltaic scade anual. Prezentati va rog un grafic sa vada cumparatorii gradientul scaderii puterii electrice furnizate in timp.
@milicaion2988
@milicaion2988 9 ай бұрын
Panourile FotoVoltaice "Obișnuite" Au RANDAMENT 28% Sau 29%!... (Cele Care Se Ridică La 32% Randament Au Preț Dublu!!!)
@iulianarion8694
@iulianarion8694 9 ай бұрын
@@milicaion2988 cititi va rog: Previously, the average efficiency was around 15%, but thanks to advancements in photovoltaic technology, the efficiency of solar panels is currently between 15% and 22%. High-efficiency panels can even reach nearly 23%.
@tiberiumocanu1917
@tiberiumocanu1917 Жыл бұрын
Mulțumesc pentru că ai abordat subiectul care a fost "fierbinte" la frumoasele întruniri din poieniță la Atlantykron 2021. Ca să continui discuția, esențial este să fie dezvoltată și o "smart grid" de distribuție a celor 170 PW care cad pe Terra doar pe fața iluminată a planetei. Cum zicea și G. Buhnici acum mai multă vreme, cea mai bună baterie este rețeaua. Baterii sau alte forme locale de stocare sunt necesare pentru mobilitate, i.e. vapoare, aeronave, automobile...deși trenurile ar fi și alimentate din rețea și mai eficiente energetic.
@cpadurar
@cpadurar Жыл бұрын
Din pacate reteaua nu poate fi mai 'smart' decit cei care au proiectat-o, si, ca unul din domeniu, va spun ca prostia e abisala si in sistemul energetic, ca peste tot. Am fost primul care a demontat o statie de transformare carea avea tehnologia 61850 acum 15 ani, si era neverificata, desi era abia instalata. Sunt presiuni enorme ca producatorii de echipamente sa implementeze tehnogii ridicole doar ca sa scada pretul de productie, fara pic de respect pentru utilizator, pentru capacitatea de a le testa si utiliza corespunzator. Pe mine ma distreaza usurinta cu care sunteti manipulati, nu aveti nicio vina, desigur, dar in general recomand sa fiti reticenti la tot ce apare nou si facil, because it's too good to be true, sistemul energetic e cea mai complexa masinarie inventata vreodata si guess what, nu poti s-o cirpesti cu piese noi.
@cocodr4860
@cocodr4860 Жыл бұрын
F. frumos explicat, acum am înțeles și eu trendul progresiștilor, care nu înțeleg de ce zice lumea că ar fi de stânga... Aș face un compromis și cu micii consumatori de comb. fosili. Ăia marii sunt problema ! Mulțumesc , discuția continuă... 👍👍🙄🙄 Până te curentezi grav. Și producerea sau reciclarea poluează rău !!!
@Shadowman75
@Shadowman75 Жыл бұрын
1. Văzusem un documentar despre noi panouri solare transparente care vor fi montate pe zgârie nori, dar apoi câțiva ani mai târziu nu am mai auzit nimic. Păcat. 2. Europa a fost prinsă cu pantalonii în vine la capitolul energie regenerabilă iar războiul nu face decât să confirme că au dormit pe ei și nu au investit nimic în viitor. 3. Ce fac constructorii de mașini electrice? Leagă baterii de "laptop" în serie, adică o gluma în materie de eficienta și cost. Mda...viitorul este sumbru.
@ninaruss8149
@ninaruss8149 Жыл бұрын
Panourile solare nu sunt o necesitate, ci un lux. Sunt scumpe si au o viata de functionare redusa, 10 ani daca esti norocos. Reciclarea unui singur panou solar costa 30$, iar metalele obtinute dupa reciclare au o valoare de maxim 4$. Nu putem spune ca sunt ecologice, mai ales ca procesul de reciclare foloseste arderea, prin care fum (toxic) este eliberat in aer.
@Winnetou17
@Winnetou17 Жыл бұрын
De unde ai scos-o că 10 ani dacă ești norocos ? Adică toți vânzătorii de panouri solare care-ți dau 20 sau 25 de ani garanție sunt niște idioți ?
@ninaruss8149
@ninaruss8149 Жыл бұрын
@@Winnetou17 Pentru ca mentenanța panourilor solare e vitala. Frigul le poate îngheța si crăpa, caldul le poate topi, iar praful le reduce eficienta. Plus, in transport si la montare se pot rupe foarte usor.
@Winnetou17
@Winnetou17 Жыл бұрын
@@ninaruss8149 Ok, da, sunt oarecum fragile, dar nu e chiar așa de rău, altfel n-ar fi început să fie folosite pe scară largă. Ideea e că panourile nu-s direct în aer, ca să zic așa, sunt într-o structură protectoare. Astfel, temperaturile sunt o problemă exclusiv în extremele planetei. California n-ar avea atâtea panouri solare dacă se topeau la primul heat wave (și au destule). Praful se curăță. Mai complicat e dacă se zgârie sticla, că aia nu se mai curăță, cel puțin nu ușor. Dar dacă e pe un acoperiș, undeva unde nu-s uragane sau grindină, atunci n-ai probleme. Spartul pe drum e ceva totuși rar. Și odată instalat, nu mai contează.
@ninaruss8149
@ninaruss8149 Жыл бұрын
@@Winnetou17 Una-i teoria, si alta-i practica. Adica iti dai seama de cum merg lucrurile abia dupa ce a trecut ceva timp, si nu imediat. Tehnologia e noua si lumea se cam asteapta sa functioneze perfect, dar realitatea din camp e alta. Toate fiind considerate, un generator si niste baterii bune ar fi mai eficient, mai ieftin, dar necesita un pic de munca in plus.
@Jumy_kitty_cat
@Jumy_kitty_cat Жыл бұрын
10 ani? Ai nota 2 , stai jos. Garantia este de 20 de ani , garantie scrisa. Sunt acri strugurii?
@trainspotting_and_tech2023
@trainspotting_and_tech2023 Жыл бұрын
Felicitări pt. video! Eu aș vedea în viitor un mix între energia nucleară (inclusiv fuziune) și sursele regenerabile de energie electrică! Și sper să fie așa deoarece cea mai mare problemă a energiei „verzi” o reprezintă bateriile. Nu cred că bateriile vor fii prea curând viitorul. 🤔🧐
@ninaruss8149
@ninaruss8149 Жыл бұрын
Bine spus!
@cpadurar
@cpadurar Жыл бұрын
Energia nucleara e pe faras. Acum 50 de ani nu si-au pus problema ca in 50 de ani va trebui sa se fi inventat o solutie care sa rezolve problema insurmontabila a deseurilor. Uitati-va pe ce se intimpla la Fukushima, nu mai au incotro, incep sa arunce apa contaminata in ocean. O sa le vina mintea la cap si fie vor reproiecta din temelii centralele eoliene si electrice ( urmariti postarea mea de mai sus) fie vor imbunatati filtrele la centralele cu carbuni, asta e, trebuie sa renuntam la cucurile progresiste.
@trainspotting_and_tech2023
@trainspotting_and_tech2023 Жыл бұрын
@@cpadurar iar cu progresismul???!!! *NUU* înțeleg!!!... De ce întotdeauna aduceți chestii politice în discuție dacă vorbim de chestii gen renunțarea la a mai folosi tot timpul mașinile personale sau centralele nucleare. Ce? Mai bune sunt bateriile?!
@cpadurar
@cpadurar Жыл бұрын
@@trainspotting_and_tech2023 Cum adica 'aducem in discutie' cînd deciziile sunt pur politice. Daca s-ar promova pozitia specialistilor ati ramine blocati de nesimtirea politicienilor carora sigur li s-au spus de iresponsabilitatea demersului însa aia au platforma lor electorala, nu-i intereseaza aspectele tehnice. Altfel spus, avem GIGO, garbage in, garbage out.
@trainspotting_and_tech2023
@trainspotting_and_tech2023 Жыл бұрын
@@cpadurar păi tot specialiștii sunt și cei care lucrează la dezvoltarea de centrale cu fuziune! 😁
@solaris3627
@solaris3627 Жыл бұрын
Eu cred că a-ți cazut intr-o capcană, fizica este una, domeniu in care cunoștințele d-tra e clar că sunt vaste, dar clima, este un o chestiune total diferită, foarte complexă, imprevizibilă si de cele mai multe ori, foarte greu de prognozat. De aceea pe unele meridiane la aceleasi altitudini, dar meridiane diferite, avem ghețari sau păduri luxuriante.
@cpadurar
@cpadurar Жыл бұрын
Energia 'verde' e un mare bluff. Întîi că nu poti tine economii performante cu moriști sau panouri solare. Mult mai important, sunteti fizician, si o sa întelegeti. Sunt în domeniu, ma ocup cu setarea releelor de protectie pt retele de transport de energie electrica, deci inclusiv interconectatile cu IBRs (Invertor Based Resources). Asadar, pe scurt, centralele solare nu au inertie ca generatoarele electrice clasice si pun în pericol stabilitatea sistemului energetic (defectele pe linii trebuie izolate mult mai rapid, sunt limitari la intrerupatoarele existente). Doi la mînă, toate instalatiile solare sunt proiectate eronat. Au transferat tehnologia din retelele monofazate de distributie la cele trifazate de transport. E mult de explicat insa in principiu, in sistemul energetic clasic componentele curentului de secventa inversa sau homopolara respecta regulile fizicii. La eoliene si solare, nu! Defazajele sunt artificial produse de electronica invertoarelor, noi nu putem baza decit pe curentul de secventa directa care se schimba foarte putin la defecte. Au inceput sa apara solutii insa miile de centrale instalate vor trebui înlocuite si nimeni nu vrea sa-si asume raspunderea. Asteptam si un clip cu alta gogorița, masinile electrice ca sa va explic si acolo ca e ok sa visezi numai sa o faci responsabil.
@alexleibovici4834
@alexleibovici4834 Жыл бұрын
Cum am mai afirma și aici - kzbin.info/www/bejne/sGbFgoN5oLV8rLM&lc=Ugy1yJf9bZEA67kaGTF4AaABAg , încălzirea nu este catastrofală și situația NU impune măsuri de urgență. De aceea combustibilii fosili, care au avantaje extraordinare (densitate energetică ridicată şi disponibilitate mare aproape oriunde pe glob) mai pot fi folosiți multă vreme fără consecințe reale grave.
@MrPisti72
@MrPisti72 Жыл бұрын
Plantele folosesc bioxid de carbon.Însă dacă faceți reclamă în favoarea plantelor,asta nu ajută șmecheria cu taxarea bioxidului de carbon.
@ioanilisie1992
@ioanilisie1992 Жыл бұрын
Ar fi șic, un vapor cu panouri fotovoltaice pe post de vele, vîntul bate și noaptea.
@corcodelmarian
@corcodelmarian Жыл бұрын
Vad ca în Germania sunt la moda bicicleta electrică, dar problema este fiabilitatea și prețul mare la piesele de schimb.
@podcastuldefilosofie
@podcastuldefilosofie Жыл бұрын
Dar cum se poate ca panourile acelea de la leuven sa nu produca electrolyza? Tot separa molecula de apa, nu?
@ioanilisie1992
@ioanilisie1992 Жыл бұрын
Ce bine ar fi dacă statalăii de la noi și de aiurea, ar umple lumea cu panouri solare bio, adică din semințe de stejar, brad, sequoia etc.
@dand2057
@dand2057 Жыл бұрын
Canepa creste de zeci de ori mai repede ca padurea livreaza de 5 ori mai mult oxigen si masa lemnoasa. Nu este atacata de daunatori, nu este de furat se poate produce tesaturi, hartie, biomasa, peleti, ulei, izolatii, materiale de constructie etc. Dar Europa nu ne lasa, strica afacerile la mafioti. Aprop am cumparat de la indieni 2 tricouri si o duzina de ciorapi din canepa, deosebir de fine. Crezi sau nu, nu se mai rup tricourile sunt la peste 20 de spalari si inca nu prezinta uzura semnificativa...
@eugen-m
@eugen-m Жыл бұрын
Eu as paria pe termen lung pe centalele nucleare modulare. Surse de energie compacte , fiabile si puternice. La nivel local merg panourile solare dar trebuie crescut randamentul. E un subiect fascinant . 💚💚💚
@sanduciobotaru
@sanduciobotaru Жыл бұрын
Subscriu! Dar am citit un pic, exista doar proiecte ... cat despre cele functionale, ceva submarine si vreo doua spargatoare de gheata rusesti (deci astea nu se pun!).
@vasilespirea8375
@vasilespirea8375 Жыл бұрын
@@sanduciobotaru Alea de pe submarine au tot oceanul pentru racire. Astea modulare...cam problema . Initial si mie mi-a placut ideea. Dar fabricile astea de energie pe baza nucleara au nevoie de personal supercalificat iar scoala de azi produce sparanghelisti sau IT-isti ! Problema panourilor solare e deja aiurea. In conditiile in care avem nevoie de hrana noi folosim terenurile pentru panouri. In plus astea se murdaresc de praf , sint sparte de grindina...si ce sa vezi ...sint extrem de sensibile chiar si la ploaie care intra prin micile fisuri si le oxideaza in interior. Nu mai vorbesc de randamentul lor ...mai mare un pic decit 0 ! Deocamdata stiinta devine tot mai matematica si tot mai putin practica.
@sanduciobotaru
@sanduciobotaru Жыл бұрын
@@vasilespirea8375 Cam aveti dreptate! Desi adeptii proiectelor SMR (cum spuneam, doar proiecte ...) spun ca aici este gaselnita, centralele se autoinhiba (ceva similar barelor de grafit) in caz de anomalie. Si nu ar avea neaparat nevoie de un curs de apa pentru racire. Cat despre submarinele atomice, este suficient sa nu functioneze una-doua pompe (ar trebui sa aiba obligatoriu sisteme redundante, dar nu se stie niciodata) si racirea nu mai exista, desi oceanul este la 1 metru distanta!!!
@mihaytank8761
@mihaytank8761 Жыл бұрын
Nu toata lumea isi permit panouri. Germania a redeschis centrale pe carbune, cum lupta contra cresterii tempereturii globale?
@HanzelikR
@HanzelikR Жыл бұрын
A nu se prea baza prea mult în "regenerabile". Nu vor face față cererii de energie. Ar trebui o instalație artificială care să descompună în mod industrial dioxidul de carbon în oxigen pur și grafit, eliberând oxigenul. Atenție și la cât dioxid de carbon se elimină din atmosferă, riscând o glaciație.
@nikluk8790
@nikluk8790 Жыл бұрын
O intrebare off topic, dar poate fi subiectul unui video viitor: Din ce cauza in timpul unei eclipse de soare, privitul acestui fenomen poate afecta vederea grav ? Care e diferenta intre a privi soarele normal si a privi in timpul unei eclipse ?
@emilianemilian8976
@emilianemilian8976 Жыл бұрын
Nu e nicio diferenta, te afecteaza la fel de grav. Ar putea fi doar faptul ca la eclipsa te uiti mai mult timp…
@Malacu81
@Malacu81 Жыл бұрын
Vrăjeli aberante mam uitat de fiecare când am prins eclipsa cu ochii liberi și nu am avut nici pe dracu
@mihaipredescu
@mihaipredescu Жыл бұрын
Un exemplu practic pentru a intelege acest fenomen: porneste un ventialtor, ia un bol de sticla (perfect rotunjit si fara striatii ornamentale), indreapta partea concava spre tine, aseaza-l exact pe centrul "actiunii" paletelor.. Vei observa doua lucruri: Primul lucru: in dreptul bolului de cristal nu se va percepe niciun curent de aer. Al doilea lucru: in imediata apropiere a marginilor bolului vei observa un fel de vid, iar vreo 50 cm distanta de marginile bolului vei observa ca dispare vidul si reapare curentul dar sub forma unui vartej. Lovindu-se de bol, curentul de aer isi schimba directia fireasca si isi mareste valoarea lucrului mecanic, iar acest lucru se face in fiecare punct marginal al bolului (fundul bolului). Acesta accelereaza formarea unei mici "tornade". In mod analog, lumina solara se izbeste de corpul ceresc care se afla in punctul maxim al razei de actiune. Apoi se creaza fenomen de reflexie (lumina se intoarce dupa izbitura, dar se fragmenteaza), si fenomenul de refractie (lumina trece prin obiect, dar isi schimba unghiul si raza nu mai are "puterea" initiala. Aceasta "busculada" de raze intregi (pe marginile corpului care eclipseaza) si de raze refractate (si ele zdrobite)... deducem ca lumina de pe margini este un cumul de raze aflate in reflexie dar si refractie - o situatie exceptionala in cazul eclipsei). Lumina pe care o percepe astfel ochiul uman in atare situatie este foarte intensa si depaseste pragul de suportabilitate a retinei si de adaptabilitate a pupilei. Deci, DA, e periculos sa privesti Soarele in timpul unei eclipse (mai ales cand se formeaza acel CERC LUMINOS in jurul astrului). Si, NU, nu e periculos sa privesti Soarele (daca ai ochi sanatosi si nu ai fotofobie sau fotosensibilitate), in restul cazurilor, in zilele normale. Doar ca vei simti o senzatie de oboseala oculara (efortul microcililor si muschilor) iar timpul de adaptare va fi mai mare atunci cand vei privi din nou in jos.
@mihaitudor8924
@mihaitudor8924 Жыл бұрын
Vreau un exemplu de tara fara resurse naturale care nu poate subventiona artificial energia verde, unde pretul curentului a crescut cu maxim 20%. Energia verde= solar+eolian fara hidro.
@FreakyRoach
@FreakyRoach Жыл бұрын
De ce nu se adopta la scara larga centralele nucleare modulare?
@constantinvoicu3740
@constantinvoicu3740 Жыл бұрын
Respect!
@androidgaming5664
@androidgaming5664 Жыл бұрын
Eu as paria pe fuziunea nucleara, cred ca acesta este următorul nivel. Oricum trebuie sa fie o cale
@ClazuS92
@ClazuS92 Жыл бұрын
Exista deja:)))
@vladus..
@vladus.. Жыл бұрын
@pialem7282
@pialem7282 Жыл бұрын
Faine snoave pentru iobagi...
@simipoena2094
@simipoena2094 Жыл бұрын
BUNA , va ascult si citesc despre toate posibilitatie de a produce energie electrica . Din toate concluziile se gasesc solutii pentru perioade scurte ( 15 ani -25 ani } aici se fac cheltueli mari dar vreau sa se calculeze cat costa cand se ajunge la demontarea lor . Am o curiozitate mare . Ce se va intampla cand blocul de baterii auto isi termina viata ? Hidrogenul este o sursa enorma care nu depinde de soare , de clima , nu poluiaza etc Costa mult motorul pe hidrogen dar este un motor etern .
@emilianemilian8976
@emilianemilian8976 Жыл бұрын
Omiti un lucrul cel mai important: hidrogenul. De unde il iei? E fff scumpa obtinerea si stocarea sa…
@simipoena2094
@simipoena2094 Жыл бұрын
@@emilianemilian8976 Hihrogenul este H2 O adica apa ,
@v_iancu
@v_iancu Жыл бұрын
Mie nu îmi plac panourile solare foarte mult fiindcă durata lor de viață este finită, în jur de 25-30 de ani după care trebuie înlociute din nou cu niște costuri pe care nu orice națiune și le poate permite. Eu sunt adeptul reducerii (unul dintre cei 3 "R"). Am putea folosi mijloacele de transport în comun, în loc să ardem combustibil în 15 motoare pentru a transporta 15 oameni, ardem combistibil într-un singur motor, asta va reduce drastic consumul de combustibil. Putem avea alimentație planificată preponderent vegetariană, mai puțin pământ cultivat prin urmare mai puțin combustibil consumat cu agricultura. Putem investi în izolarea termică a locuințelor, mai puțină energie consumată cu încălzirea locuințelor. Putem trece de la transmitere prin curent alternativ pe transmitere pe curent continuu și să reducem pierderile de energie provocate de rețea. Opțiunile sunt mult mai multe iar eu nu am apucat să le cunosc pe toate, dar tranziția verde trebuie să aibă loc și va avea.
@ionelzamfirescu9065
@ionelzamfirescu9065 Жыл бұрын
Hai sa captam Carbon
@martinhorvath6553
@martinhorvath6553 Жыл бұрын
👍🥂😉
@cosminvisan
@cosminvisan Жыл бұрын
Lumea fizica nu exista. "Lumea fizica" e doar o idee in constiinta. Pentru mai multe detalii, vedeti articolele mele despre constiinta, cum ar fi "Meaning and Context: A Brief Introduction".
@solaris3627
@solaris3627 Жыл бұрын
Singurul combustibil fosil este cărbunele.
@crazylordbc3347
@crazylordbc3347 Жыл бұрын
👋👋👋👌
@georgesbv1
@georgesbv1 Жыл бұрын
problema surselor verzi e ca nu poti sa te bazezi pe ele intotdeauna. Fotovoltaicele au ciclul diurn, eolienele se opresc si daca bate vantul prea tare si daca bate prea incet. E greu de stocat energia produsa, chiar daca faci niste sisteme de stocare a energiei in exces (de ex, sa racesti sau sa incalzesti casa sau apa din boiler, o hidrocentrala cu pompaj invers, sa modulezi cumva puterea altor centrale in functie de profilul de putere generata si consum). Mai e diferenta intre nivelul de trai: la noi cei care stau la case sunt adesea saraci si nu au bani de investitii in panouri sau macar in electronice mai eficiente, sau nu au capacitatea de intelegere ca subventiile se termina.
@MURRYCHOOCK
@MURRYCHOOCK Жыл бұрын
Întrebarea rămâne dacă resursele necesare pentru instalarea și intretinerea infrastructurii pentru folosirea energiei solare nu or fi și ele limitate. In plus..necesita cantități mari de energie pentru extracție și transformare. Perpetuum mobile teoretic nu există. Cred că statele ar trebui să încurajeze o perioada natalitatea negativă. Mai ales, unele state
@hulubconstantin4248
@hulubconstantin4248 Жыл бұрын
Și eu credeam că ești om serios!...
@cris33311
@cris33311 Жыл бұрын
03:19 In tari cu adevarat democratice din UE chiar se misca lucrurile, "ca sa eliminam teoriile conspiratiei politice", dar in Romania este total invers. Nu este conspiratie ci se cheama monopol politic pe diverse sectoare, de la economie si pana la prestari servicii strategice. Va inteleg ca persoana publica ca incercati sa nu deranjati anumite interese dar asta este este teama genetica a romanilor de a nu deranja mafia politica. In Constanta au fost de-a lungul anilor recenti PSDisiti diverse proiecte de ferme private de fructe de mare dar nu li s-au dat aviz favorabil in ciuda faptului ca cererea de fructe de mare in RO a crescut cu de peste 3 ori. Va las sa judecati singur daca e vorba de un fapt real unde politicienii trebuie sa traiasca din firme de import-export sau e vorba de o corectitudine prea mare a celor care dau avize... De ani de zile UE latra sus si tare ca trebuie sa marim productia de energie verde si sponsorizeaza la greu, dar de cand cu razboiul se cere o accelerare catre productie mai mare. Si totusi in Romania a fost odata o fabrica mare de celule si panouri fotovoltaice la Giurgiu care a contractat milioane de RON de la stat dar pentru ca in 2017 nu si-a atins cifra de afaceri propusa, ANAFul a decis sechestrarea bunurilor si scoaterea la licitatie a tuturor bunurilor pana sai la un nokia 6310 de cand bunica-fata-mare. Era singura fabrica de acest fel din Europa de Est si poate si din Balcani. Oare chiar nu se putea gasi o solutie sa fie lasata fabrica sa se ridice sau i s-au pus piedici politice la acea vreme stiindu-se cat de incompetent si murdar politic este ANAFul din Ro ? Va las sa judecati singur daca a fost o conspiratie politica sau o masura legala pentru care nu se puteau gasi solutii. Un lucru e cert in Ro, ca exista monopol politic aproape peste tot si aproape la orice, care e inchegat bine de la revolutia din 89. De la seful de sectie de politie, de la directorul de scoala, de la directorul de spital si pana la firma care face curat in cartier, in afara de Transilvania, toate zonele tarii sunt murdare de PSD si de mentalitate veche... Nu stim sa fim flexibili acolo unde trebuie si nu stim ca natie sa vedem si sa spunem adevarul. Nu degeaba nu meritam in Schengen. Nu stiu daca fabrica de fotovoltaice de la Giurgiu mai exista acum. Va las un link cu articolul despre ea. www.profit.ro/povesti-cu-profit/energie/exclusiv-plina-frenezie-subventionarii-regenerabilelor-fabrica-panouri-solare-giurgiu-executata-silit-vanduta-licitatie-fisc-dupa-i-s-impus-restituie-ajutor-stat-incasat-acum-8-ani-update-reactia-20238051
@Volkyno
@Volkyno Жыл бұрын
Părerea mea: - 🌊Hidro, ☀️Solar, 🌬Eolian, ☢️Nuclear și toate plus H2 (hidrogen) este viitorul.
@ioanilisie1992
@ioanilisie1992 Жыл бұрын
De ce mi-e frică de panouri? Mi-e frică să nu le treacă prin scăfîrlie la statalăi să ne pună impozit, taxe pe panouri. O să motiveze că Soarele e al statului.
@BociortAdrianIoan
@BociortAdrianIoan Жыл бұрын
Mei și nu mai votezi securocomuniștii, și partide de nimik
@cristianlungu2050
@cristianlungu2050 Жыл бұрын
Da , din păcate ai dreptate . Statul , ne lasă acum în liniște dar între timp ei gândesc soluția impozitării 😖 Cu cât mai mulți dintre noi devenim independenți energetic , cu atât mai repede companiile de livrare a energiei vor avea de suferit și Statul va interveni mai devreme sau mai târziu cu Taxele lor 🤬 Vom avea și taxe pe Aerul Respirat din Atmosferă cândva. De aceea nu pot Suferi eu Politicienii care ne iau totul 🤬 Nu putem decât să sperăm că vor veni aceste măsuri cât mai târziu pentru noi 😊 Toate cele Bune ❤
@vali7397
@vali7397 Жыл бұрын
Păi cică aşa au făcut în Olanda şi Spania. Mai întâi au subvenționat achiziția de panouri fotovoltaice şi acum oamenii le demontează că să nu plătească impozit.
@BociortAdrianIoan
@BociortAdrianIoan Жыл бұрын
@@vali7397 unde, la care mizerii auzi mizeriile astea? Tot acolo unde ai auzit că îți bagă cipu, că tre să mânci gândaci... Etc. ? Arată și mie/nouă.
@rodr8035
@rodr8035 Жыл бұрын
​@@cristianlungu2050
@GeoXT
@GeoXT Жыл бұрын
😲
@ProfCalculon
@ProfCalculon Жыл бұрын
Nu știu cât de ECO/BIO sunt aparaturile de captare de energie regenerativă, ținând cont că materialele de construcție, sunt NE-Reciclabile, atât elicele cât și panourile solare. Pe lângă investițiile sunt enorme, deasemeni profiturile producătorilor.
@galszilveszter9109
@galszilveszter9109 Жыл бұрын
Fara muzica ib fundal pls
@popra432
@popra432 Жыл бұрын
Din păcate e doar un vis frumos pe termen scurt...ba mai mult cu cât se accelerează acest proces cu atât țările cu mari resurse de combustibili fosili vor lua exemplul rușilor și vor insista să amâne acest proces cât să rămână ei în profit bun cum sunt acuma....și cea mai mare problemă este că acest pact verde prin mijloacele și condițiile prin care se vrea impus va adânci prăpastia financiară între bogați și pătura medie și săraci...
@adrianblaj5435
@adrianblaj5435 Жыл бұрын
Salut
@Pamantulcentrul
@Pamantulcentrul Жыл бұрын
Lasă minciunile 😂😂
@treantaionut6255
@treantaionut6255 Жыл бұрын
Panouri solare nu sunt chiar o soluție 100% ,daca vom permite de instalarea a miliarde de panouri riscam sa supra încălzim admosfra
@lucianandrei4802
@lucianandrei4802 Жыл бұрын
Daca panourile vor deveni mai ieftine , mai eficiente , si de asemenea programe de tranzitie bine puse la punct la nivel national sau chiar global , cred ca v-a fi un succes , vedem ce ne v-a rezerva viitorul , alte alternative nu prea avem !
@danielioanrusu4936
@danielioanrusu4936 Жыл бұрын
Grijă mare cu v-liniuță-a-urile! E păcat de ortografie, comentariul dvs. e foarte bun.
@Jumy_kitty_cat
@Jumy_kitty_cat Жыл бұрын
@@danielioanrusu4936 Unii pun liniuta peste tot , pe cand altii nu pun deloc .
@dand2057
@dand2057 Жыл бұрын
Cred că sunteți parțial pe lângă adevăr, cu emisia de carbon sunt multe de spus. Oceanul produce cea mai mare cantitate de bioxid de carbon, iar dacă avem șansa unei erupții vulcanice.... Un singur vulcan produce mai mult bioxid de carbon decât omenirea.Anul ăsta am avut parte de mai multe erupții deci cantitatea de bioxid de carbon din atmosferă trebuia să se tripleze ținând cont de ce ai spus în acest material, dar paradoxal nu s a dublat poate ne explicați de ce asta dacă vă lasă KZbin și nu vă închide canalul că ați fluierat în biserică. În altă ordine de idei dacă investeam toți banii pierduți în iluzia fuziunii nucleare în captarea geotermală planeta era independentă energetic acum. Să vă spun căți au panouri solare și stau la coadă ca prosumator? Nu i bagă nimeni în seamă sunt Mw care se pierzi zilnic fiindcă mafia energiei nu vor să preia această energie aproape moca. Dacă sunteți vertical povestiți ne de mafia gunoaielor a energiei eventual de eficiența instalațiilor Hornet, de panourile radiante infraroșu pompe de căldură aer aer sau apă apă. Despre stocarea energiei în baterii termice cu nisip sau gravitaționale și multe multe altele pe această temă. Nu vreau să fiu răutăcios dar cred pe undeva că ajutați globaliștii să ne bage pe gât facturi umflate cu pompa că vezi doamne noi românii poluăm de rupem planeta în două. Dacă ne uităm atent noi consumăm cea mai mică cantitate de energie în comparație cu europenii din țările bogate. O zi frumoasa
@Channel-tr1hx
@Channel-tr1hx Жыл бұрын
multe din visele astea cu baterii cu nisip (pentru caldura si mie se par foarte avantajoase), captare geotermala, pompe de caldura. cand intrii in detalii iti dai seama ca nu-s chiara asa de ieftine ca si investitie, randemente. daca erau atat de profitabile, isi facea oricine fara sa le inchida gura "globalistii". desigur, fiecare, ca e petrol, energie isi vede interesul cum fiecare dintre noi ni-l vedem. povestea asta cu exista un sef si nu se vrea nu chiar tine. si un becali, un tiriac sau vreun baron local are suficiente resurse unde e el sef pe la baile nush care sa sape sa aranjeze ceva fara sa vina "bil gheitz" sa-i inchida gura si totusi nu prea apar. de ce? ca (inca) nu prea renteaza asa bine.
@dand2057
@dand2057 Жыл бұрын
@@Channel-tr1hx Bateria termică funcționează de minune Am o pivniță aici de 35 de metri pătrați cu înălțime mare de peste 6 m podeaua am izolat o cu bolțari pereții cu paie scândură și tablă tavanul este izolat cu bolțari iar peste pivniță am pus baloturi de paie acoperite cu prelată. În pivniță am montat în serie și paralel 36 de calorifere vechi din fontă, am umplut cu aprox 150 de t nisip și piatră. Am câteva panouri care încălzesc aerul până la 80° în zile toride aerul depășește suta de grade acesta aer l am băgat prin două panouri concave cu focalizarea luminii pe o țeavă ridicând astfel temperatura la peste 350 de grade. Acest sistem a încălzit nisipul din pivniță la începutul lunii iulie aveam 170° la sfârșitul lunii septembrie am ajuns la 235. Anul trecut nu am reușit să ridic temperatura nisipului mai mult de 160 de grade dar anul ăsta am îmbunătățit sistemul și cred că la o casă cu izolație puțină de 96 m pătrați am să reușesc să încălzesc toată iarna cu panourile solare și energia stocată în pivniță. Totul este destul de primitiv făcut din simplu motiv că nu am avut fonduri și am improvizat din ce am găsit. Cu toate astea în luna februarie încă mai aveam 45 de grade temperatura nisipului. Sper că anul ăsta să nu mai pornim soba.
@Channel-tr1hx
@Channel-tr1hx Жыл бұрын
@@dand2057 misto. si cat se poate mentine sa zicem 80% din caldura, pentru cate ore? nu neaga nimeni ca nu functioneaza. 36 de calorifere vechi din fontă si 150 de t de nisip costa si costa foarte mult, izolare etc. daca vrei sa faci la comanda un astfel de sistem costa cu gramada.
@dand2057
@dand2057 Жыл бұрын
@@Channel-tr1hx Primul experiment care l am făcut Am pus șase butoaie din tablă cu serpentină sau câte un calorifer acoperite cu nisip și izolate cu fibră de sticlă. Am ridicat temperatura la aproape 200° cred că în butoaie era cam 2 t de nisip cu aceste două tone a fost suficient să încălzesc casa la 24 25° o zi întreagă când afară erau - 5°. Masa de nisip și piatră din pivniță îmi ajunge toată iarna să încălzesc dar nu te mint mai folosesc în zilele însorite și compensez temperatura si cu panourile solare câteva ore bune pe zi. Anul trecut am consumat și 2 m de lemn dar asta de dragul șemineului pe care l aprindeam când primeam musafiri în principiu mă descurcam și fără acest lemn. Costurile au fost extrem de mici la această construcție, pivnița era lângă casă deasupra ei este un atelier sau mai bine zis un garaj. Caloriferele le am cumpărat de la fier vechi cu 1000 RON la fel și țeava singurele investiții mai mari a fost în bolțari și în ventilatoarele pentru circulat aerul fierbinte. În rest câteva clapete de aer care le am improvizat singur și tot singur am făcut și colectoarele solare din doze de bere vopsite negru iar colectoarele cu oglindă le am confecționat din tablă de aluminiu recuperate de la o construcție. Investiția totală nu a depășit 2000 € nisipul și piatra le am luat din râul din spatele curții. Este adevărat m a ajutat și poziția geografică. Totul este înveți să ți faci singur și apoi apare și satisfacția lucrul împlinit. Sunt vecini care trag de mine să le fac și lor dar am destule pe cap și prefer să le dau numai sfaturi
@Channel-tr1hx
@Channel-tr1hx Жыл бұрын
@@dand2057 pai si cu ce ridici temperatura la 200 de grade? ca la 80 intelegeam solar da 200 nu cred ca ai ulei concentratoare din astea. costu manoperei nu-l pui da cre ca e pe la 40-80 zile lucratoare
@andreiion1267
@andreiion1267 Жыл бұрын
Domnule profesor parca spui o poezie .
@bi6869
@bi6869 Жыл бұрын
eu vad un mix intre pigs shit energy si humans bulshit talks energy, o prostie cu green energy
@worldintransit6733
@worldintransit6733 Жыл бұрын
multe vorbe goale, totul este pe interes material , nu pentru omul de rand
@radudanradacina9734
@radudanradacina9734 Жыл бұрын
Si eu, care credeam ca panourile solare vin de la zeu......
@dinpasiunepentruvopsit
@dinpasiunepentruvopsit Жыл бұрын
Tot legea a doua a termodinamicii vorbește despre dezordinea dintr-un spatiu închis, recipient, nu de univers care este după teoriile voastre un spatiu deschis în expansiune......Asta confirmă faptul că ne aflăm într-un spațiu închis adică într-un dom și că pământul nu ar avea cum să aibă atmosferă daca ar fi într-un spațiu deschis deoarece în spațiu exista vid iar vidul crează vacuum ce ar absoarbe/suge orice gaz din atmosfera Pământului. În concluzie vrei sa ne demonstrezi ceva printr-o lege dar de fapt confirmi altceva. Bineînțeles că nu toți au capacitatea de a înțelege și iau de bune aberațiile voastre de oameni de știință de carton.
@sundries5078
@sundries5078 Жыл бұрын
Biblia spune ca: pamantul va arde cu tot ce este pe iel, asa ca deageaba ne zbatem ca tot acolo vom ajunge.
@TheMakyato
@TheMakyato Жыл бұрын
te numesti om de stiinta ? !!!!! nu vrau sa dezvolt pentru ca mi-ar lua prea mult timp
@silviuturcu
@silviuturcu Жыл бұрын
Nici daca acoperim tot pamantul cu panouri nu ne ajunge energia. O sa murim foarte multi.
@mazalucatalin7116
@mazalucatalin7116 Жыл бұрын
👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻😎👍
@pascariion1335
@pascariion1335 Жыл бұрын
....mirlanule, !!!! eshti, платит, бине!???...
@iutub1850
@iutub1850 Жыл бұрын
Ioan ilisie..in sfarsit cineva cu cap..presura doarme cu strutu cu capu in gaura
A fost descoperită o nouă forță a naturii?
13:50
Cristian Presură - Best Youtube Creator 2023
Рет қаралды 36 М.
Recorduri la panouri fotovoltaice!
11:30
Cristian Presură - Best Youtube Creator 2023
Рет қаралды 57 М.
Godzilla Attacks Brawl Stars!!!
00:39
Brawl Stars
Рет қаралды 10 МЛН
The magical amulet of the cross! #clown #小丑 #shorts
00:54
好人小丑
Рет қаралды 18 МЛН
Эта Мама Испортила Гендер-Пати 😂
00:40
Глеб Рандалайнен
Рет қаралды 8 МЛН
How To Choose Ramen Date Night 🍜
00:58
Jojo Sim
Рет қаралды 49 МЛН
Cum poate fi distrusă omenirea de către inteligența artificială😱
16:21
Cristian Presură - Best Youtube Creator 2023
Рет қаралды 186 М.
Centrale nucleare modulare în România. Tehnologia.
18:04
Cristian Presură - Best Youtube Creator 2023
Рет қаралды 90 М.
#fizicapovestita 09. De ce viteza luminii este constantă, oricum te miști față de ea
36:14
Cristian Presură - Best Youtube Creator 2023
Рет қаралды 152 М.
Global Warming For Du-mmi-es 🤷 Ep. 1 The Truth About Carbon Dioxide
21:45
Cristian Presură - Best Youtube Creator 2023
Рет қаралды 179 М.
Fuziunea nucleară cu laseri ✴ Ultimele descoperiri!
11:00
Cristian Presură - Best Youtube Creator 2023
Рет қаралды 28 М.
Mi-am instalat panouri fotovoltaice! 🌞Ce asteptări am? #casaverde
9:27
Cristian Presură - Best Youtube Creator 2023
Рет қаралды 55 М.
Fizicianul Cristian Presura despre Dumnezeu și extratereștri
11:54
HotNewsRomania
Рет қаралды 554 М.
Europe's most powerful computers.
6:35
Cristian Presură - Best Youtube Creator 2023
Рет қаралды 19 М.
Experimentul Philadelphia, mister rezolvat! Despre invizibilitate.
17:55
Cristian Presură - Best Youtube Creator 2023
Рет қаралды 253 М.
Atomii există iar noi putem fi fericiți!
14:21
Cristian Presură - Best Youtube Creator 2023
Рет қаралды 30 М.
Why spend $10.000 on a flashlight when these are $200🗿
0:12
NIGHTOPERATOR
Рет қаралды 17 МЛН
Рекламная уловка Apple 😏
0:59
Яблык
Рет қаралды 794 М.
Пленка или защитное стекло: что лучше?
0:52
Слава 100пудово!
Рет қаралды 1,4 МЛН
Airpods’un Gizli Özelliği mi var?
0:14
Safak Novruz
Рет қаралды 2,1 МЛН
САМЫЙ дешевый ПК с OZON на RTX 4070
16:16
Мой Компьютер
Рет қаралды 108 М.
Phone charger explosion
0:43
_vector_
Рет қаралды 48 МЛН