Nietzsche als vitalist: amor fati, eeuwige wederkeer en de dood van God |

  Рет қаралды 10,601

De Nieuwe Wereld TV

De Nieuwe Wereld TV

Күн бұрын

Пікірлер: 83
@alfonsoosterman8478
@alfonsoosterman8478 Ай бұрын
Prachtig gesprek. Bijzonder leerzaam en motiverend om meer over dit onderwerp te lezen. Bedankt! Direct “De Vrolijke Wetenschap” besteld.
@renecammeraat6043
@renecammeraat6043 Ай бұрын
Ik maak nog steeds gebruik van de kunst van het ouder worden. Dankjewel Joep goeie vrolijke vent !
@la8076
@la8076 Ай бұрын
Echt een ongelooflijk waardevolle episode wauw!!
@sonjaduursma248
@sonjaduursma248 16 күн бұрын
Mooie introductie les over deze filosoof.
@marcladestein6719
@marcladestein6719 Ай бұрын
Fijn gesprek. Super gast. Thx DNW.
@ouwebrood497
@ouwebrood497 Ай бұрын
Dikke duim omhoog. Vitalisme, het spreekt me enorm aan. Enerzijds geeft het geluk en genot en daarmee ook levensvreugd, anderzijds ook verantwoordelijkheidsbesef en authenticiteit.
@MarcelDenHartog-ul6zd
@MarcelDenHartog-ul6zd Ай бұрын
Een mooi en leerzaam gesprek, dankjewel!
@rik2004
@rik2004 Ай бұрын
Bedankt
@tobiastobias2419
@tobiastobias2419 Ай бұрын
Dit was mijn docent, op de HTF (de Utrechtse filosofie opleiding) ( een goede school, ik kan het je aanraden. Het is een hbo, dus dan kan je als havo leerling ook het filosofie traject ingaan. Dat is wel gunstig) De wereld als wil tot macht. In de natuur is alleen maar macht. Een plantje dat groeit en een ander plantje overwoekerd, heeft daar geen morele ideeën over. Is het bij mensen anders ? Iedere politieke orde bij de mensen, bestaat eerst bij gratie van macht. Je moet een leger hebben om je territorium te kunnen verdedigen. Pas als je van je af kan bijten, kan je bestaansrecht hebben in de geopolitieke context. Dit geld voor zowel decentrale als centrale politieke systemen. Macht is als het ware het fundament, waarop mogelijke beschavingen kunnen bestaan. Ik merk dat zowel linkse als liberale denkers dit thema vaak uit de weg gaan en zich meer baseren op een idealistische voorstelling van de wereld. We zouden dit/dat moeten. De wereld en de mens zou zus/zo moeten zijn, zegt men dan. Er zou toch wereldvrede moeten zijn. Mannen en vrouwen zouden toch meer hetzelfde moeten zijn etc ⚔️ 🐓 💀
@derkkeijzer6874
@derkkeijzer6874 Ай бұрын
Helaas heeft Europa met de oppertunistische Angela Merkel de hardpower achter de softpower verwaarloosd in inmiddels 50 jaar dominantie van politiek correct links en ideologische projecten als EU en Euro op buitengewoon slechte leest geschoeid en blind en doof men was en blijft voor kritiek op deze mega grote experimenten. Niet te corrigeren, tenzij beide imploderen. Ook blind doof voor Rusland en China, ondanks professor Jonathan Holslags waarschuwingen deze hele eeuw.
@annavisservanhemert1821
@annavisservanhemert1821 Ай бұрын
Dankjewel voor deze voor mij leerzame lezing❤
@thierryteirbrood621
@thierryteirbrood621 Ай бұрын
DNW kwam … en leerde zijn kijkers denken 🙏♥️. Prachtig
@GuusjA
@GuusjA Ай бұрын
Maar nog niet in lijn met de 'Logica van de 1'.
@thierryteirbrood621
@thierryteirbrood621 Ай бұрын
@ de waarheidswaarde 🙏 zou het kunnen dat die word ondekt door het na denken , “ het principe van de identiteit” ontdekken door na denken , prachtig onderwerp Een man zei ooit Ik bezit niet het vermogen de waarheid te brengen , maar wel de kracht te onderzoeken
@jouslang
@jouslang Ай бұрын
Leerzaam en onderhoudend, meer!
@derkkeijzer6874
@derkkeijzer6874 Ай бұрын
Ik vind dit een top gesprek. Er is goed tevoren overlegd als er meer dan 1 voorbespreking is geweest wat ik meen werd gezegd. Het tempo lag hoog, om wat men besproken wilde hebben, ook aan bot te laten komen. Het was voor mij als niet kenner toch goed te volgen. Wat prettig was dat er een goede balans was m.b.t de interactie en dat in harmonie ging. De energie van beide heren bijelkaar paste. Kennis uitdragen is een ding, maar hoe dat gebeurt is ook van belang om te blijven boeien, zoals de gewaardeerde gast zelf al opmerkte. Net als bij een voortreffelijk danspaar: Muziek, goede uitvoering daarop en onderlinge energie, maakt als je interesse hebt daarvoor, een dergelijke dans ook boeiend om naar te kijken en te luisteren. De gastheer is een aanwinst voor dit platform. Hopelijk komen er meer tussen deze 2 heren. Ben het met de gastheer eens over tendensen die jammerlijk terugkeren na de de drama's in de eerste helft van de vorige eeuw en dat over wraak-rancune. Verantwoordelijkheid van politiek en van electoraat is ver afgedreven van wat de briljante Thorbecke voor ogen had. Algemeen belang! Zonder Verantwoordelijkheid daartoe, geen Vertrouwen en zonder die 2, geen sociale Vrede.
@GuusjA
@GuusjA Ай бұрын
In mijn optiek is Nietzsche nooit krankzinnig geweest. Hij is door de DeepState gecanceld, zodat een elite de context van de wiskundige definitie van de absolute waarheid kon gebruiken om de mensheid onder de knoet van het PsychoseGeloof (waaronder de SCHULD=H00P-religie) konden houden.
@baskleinendorst
@baskleinendorst Ай бұрын
Joep Dohmen, een van de meest wijze gasten sofar! Dank.
@beginbijheteind
@beginbijheteind Ай бұрын
Prachtig!!!!! Dank :-)
@suus789
@suus789 Ай бұрын
erg interessant en leerzaam 🫠
@johnf.r.gilbertph.d.2780
@johnf.r.gilbertph.d.2780 Ай бұрын
Uitzonderlijk!
@ToscaJansen
@ToscaJansen Ай бұрын
Poetin is geen rancuneus leider. Het westen is rancuneus
@madeleinevanstrijp8518
@madeleinevanstrijp8518 Ай бұрын
Trump in ieder geval, denk ik
@derkkeijzer6874
@derkkeijzer6874 Ай бұрын
U zet de feiten op de kop. Wat Poetin zegt moet je omgekeerd verstaan. Eens is hij de Assat en dat moment komt sneller op zijn leeftijd nu. Na Lenin en Stalin een gesel voor Rusland en de wereld met repressie in eigen land als een dictator. Waarom zou hij dat nodig hebben denkt u als de Russen hem zo fantastisch vinden en velen het land uitvluchten. Oorlogen voert op grove wijze op burgers en energie voorziening in de winter in Oekraine. Energiecrisis en voedselcrisis wereldwijd veroorzaakt.
@ingmarbeldman
@ingmarbeldman Ай бұрын
Dank🙏🏻🙏🏻🙏🏻
@gertbanis5650
@gertbanis5650 Ай бұрын
Der Wille zur macht, dit vertaal ik bij Nietsche als 'levensdrift'tot zelf overwinning( übermensch , sich selbst übersteigen)
@curiosity_saved_the_cat
@curiosity_saved_the_cat Ай бұрын
Geweldig dit!
@ReneHaveman
@ReneHaveman Ай бұрын
Altijd als ik filosofen hoor spreken over andere moderne filosofen dan denk ik wat een fantasierijke mensen zijn er toch. is dit wetenschap? of een interpretatie van fantastische mensen? wel een mooi gesprek.
@rubevanpoelgeest
@rubevanpoelgeest Ай бұрын
Goed verhaal Dank.
@elwardwietsma5650
@elwardwietsma5650 Ай бұрын
Erg interessant, de levensvragen waar Nietzsche zich mee bezig hield: Waarom geloven we? Wat doet kunst met je? Wat is de absolute waarheid. Ze levenspad is een melodramatische voorstelling. Ondanks dat heeft hij veel bereikt. Nietzsche werk leeft voort in alles als een soort van eeuwige wederkeer.😆✨
@Han_van_Bakel
@Han_van_Bakel Ай бұрын
🎉 boeiend gesprek
@geertterhorst
@geertterhorst Ай бұрын
Bij de analyses van wat Nietzsche wilde, waar hij op uit was, blijft toch de grote vraag hangen: Waartoe? Bij Nietzsche is er geen waartoe, geen uiteindelijke bestemming. Dus blijft alle vitaliteit en heroisme, ook het overwinnen van rancune en ressentiment, in de lucht hangen. Het is allemaal om het even.
@lekkendedakgoot3573
@lekkendedakgoot3573 Ай бұрын
Voor de esthetiek ervan toch?
@CP-bp7me
@CP-bp7me Ай бұрын
Voor de verbetering van het type mens. Dat is zijn hele doel
@orlandofurioso357
@orlandofurioso357 Ай бұрын
14e minuut: 'tol' betekent volgens mij ook 'tof'. Duitsers zeggen vaak: 'Das ist ganz tol, mann!' Tegelijkertijd herken ik in zo'n zin ook wel: dat is te gek of misschien wel 'dat is dwaas, man!' Dat woord 'tol' omvat veel meer dan alleen 'gek'.
@gertbanis5650
@gertbanis5650 Ай бұрын
Toller Mensch ist grenz übersteigend,, lustig, non conformistich .....inderdaad veel breder interpreteerbaar
@esengersma5391
@esengersma5391 Ай бұрын
Mooi gesprek! Dank heren, goed voorbereid. Echter, wat is er bemoedigend aan krankzinnigheid?
@OlafSager
@OlafSager Ай бұрын
In de tijd van Nietzsche wordt de genade van de geesteswetenschap als het ware ingeruild voor de gonade van de natuurwetenschap. Ik wil haast niet weten, wat slimme mensen over het alles en het einde van het menselijk bestaan over twintig jaar zeggen. Men het zal beslist grappig zijn
@nicostolk
@nicostolk Ай бұрын
Dat liedje van Wim Sonneveld waar naar gezocht werd, was waarschijnlijk: Zeg maar ‘ja’ tegen het leven! Die ambitie had Nietzsche toch ook? Tegen alles wat op je pad komt, ‘Ja’ zeggen.
@tombullish3198
@tombullish3198 Ай бұрын
Knap werk om dusdanige diepgang over Nietzsche zijn gedachtegang te formuleren in minder dan 70 minuten.
@Tubemanjac
@Tubemanjac Ай бұрын
31:20 Ruben, het liedje van Wim Sonneveld luidt "Zeg maar ja tegen het leven" in de rol van Frater Venantius kzbin.info/www/bejne/p33cdZiYga6ieKssi=8ppeCu879KMdBNg7
@battlestationbs-t3p
@battlestationbs-t3p Ай бұрын
Hoe zou Nietzsche zijn perspectief vertalen naar de hedendaagse samenleving, mocht hij nog in onze tijd leven? Is dat pluralisme vandaag de dag nog even radicaal? Nou, ik zou het zeker niet radicaal noemen, het pluralistische denkkader van vandaag de dag, maar eerder een dogmatisch-wetenschappelijke overtuiging. Wanneer het pluralisme van vandaag de dag radicaal zou zijn geweest, zou men begrijpen dat, als je de wil tot macht erkent, juist de wetenschap zeer sterk in twijfel genomen zou moeten worden vanwege haar claims op objectieve waarheid. Als ik zeg niet te geloven in een objectieve waarheid, zeg ik in feite dat er alleen een subjectieve waarheid bestaat, en dat de wetenschap eerder een intersubjectief paradigma vertegenwoordigt. Zo sta ik erin, en ik vind mezelf in dat perspectief radicaal ten opzichte van de wetenschappelijke objectiviteit. Het pluralisme van vandaag de dag begrijpt echter maar amper dat alles per definitie, vanuit menselijke kennis en empirisch bewijs, subjectief is. Velen die zeggen pluralist te zijn, erkennen dit standpunt niet eens.
@stopthosenabobs
@stopthosenabobs Ай бұрын
Ik kijk uit naar de herhaling tzt.
@joopvandermast
@joopvandermast Ай бұрын
Heeft Nietzsche in één van zijn originele geschriften, ooit het woord mussen gebruikt, of gebruikte hij het woord sollen, zoals bijna al zijn tijdgenoten. Als taal dan zo belangrijk is, verbaast het mij keer op keer, dat dit soort hooggeleerde heren, het woord moeten, zo eenvoudig uit hun mond laten komen. Net zo duidelijk, is te verstaan, dat mensen met hun ideeën over God, niet beseffen wat God is. Dit is wat Jezus waarschijnlijk voor ogen had, toen hij sprak over godgeleerdheid versus schriftgeleerdheid. Ik neem aan, dat Nietzsche van alle twee wist, en dus profetisch is, wat betreft het verlies van het eerste. Vandaar alle angst in de huidige maatschappij, gevuld met grote ego's en individuen. Vrede zij u allen.
@joopvandermast
@joopvandermast Ай бұрын
Een fijne reactie, dankjewel en ik blijf natuurlijk verder zoeken Vrede aan ieder​@Alucard.L02
@Jannette-mw7fg
@Jannette-mw7fg Ай бұрын
Ik denk dat dat klopt, al kan ik Nietzsche niet lezen (te moeilijk). Hij bedoelde vast sollen ipv mussen. Als iemand zo slim is als hij en zoveel begreep van de mens is het ook geen wonder dat hij waanzinnig werd. Ik geloof wat Dostojewsky uitlegt dat hoe meer de mens lijdt hoe dichter hij bij God komt. Dat is volgens mij de reden dat schriftgeleerden vaak los van God en het leven staan. Ze "lijden" niet in het werkelijke leven, en leven in hun hoofd en de geschriften van anderen. Natuurlijk zijn er uitzonderingen, zoals Nietzsche zelf! Ik zeg dit niet helemaal goed, maar ik hoop dat u begrijpt wat ik bedoel?
@joopvandermast
@joopvandermast Ай бұрын
@@Jannette-mw7fg Dank voor je response Jeanette. Het blijft mij hogelijk verbazen, dat een woord welke dwang spreekt, zich zo in onze spreektaal heeft ingevreten. 100 jaar geleden, werd dit woord zelden of nooit gebruikt en gebruikte onze overheid het woord dienen, om bijvoorbeeld aan te geven ,. dat men wilde, dat iets gedaan werd. Middels een ingeving, werd het mij duidelijk, dat gebruik van dit woord, zeer kwalijke gevolgen voor kwaliteit van leven behelst. Sindsdien vermijd ik het gebruik van dit woord en ervaar ik een grote mate van vrijheid. Jezus gaf ons al te kennen, dat het essentieel is dat wij mensen ,weten, wat ons uit de mond komt. Vrede zij u.
@zeven689
@zeven689 Ай бұрын
Christus leeft in mij
@ingmarbeldman
@ingmarbeldman Ай бұрын
Dan is hij een wijs mens, dat hij jou inspireert naar DNW te kijken🙏🏻
@peterk.6930
@peterk.6930 Ай бұрын
Nietzsche ondertekende zijn 'Wahnsinnsettel' met de ene keer: Dyonisius de andere keer met: Der Gekreuzigte
@louisminderhoud6010
@louisminderhoud6010 Ай бұрын
God is niet dood er wordt momenteel getracht Hem te vervangen.
@toonhuijbregts4420
@toonhuijbregts4420 Ай бұрын
Lam Gods gestolen?
@madeleinevanstrijp8518
@madeleinevanstrijp8518 Ай бұрын
Op het einde noemt hij in één adem Trump, Putin en Hitler als rancuneuze wezens…. 😢. De positieve opmerkingen die enkele gesprekspartners van DNW soms ventileren over Trump begrijp ik dan ook helemaal niet.
@Holtorretje
@Holtorretje Ай бұрын
😂😂😂
@Jannette-mw7fg
@Jannette-mw7fg Ай бұрын
Ik wel! Trump is het als trotse door sommigen gezien als narcistische man, gelukt om om het twee partijensysteem heen de Rep. partij te "onthoofden" en met een groep van dissidente Democraten en Republikijnen de politiek terug te pakken. Daarmee bedoel ik de politiek die overgenomen was door het grote geld, en Big Pharma. Dit was absoluut noodzakelijk om de westerse wereld te redden van een totalitaire trend die alle regel en wetgeving aan het beinvloeden was.Trump zal bv de USA uit de WHO halen, waardoor de almacht van de WHO, dank God, gebroken gaat worden.
@ingmarbeldman
@ingmarbeldman Ай бұрын
De obsessie tot het koesteren van zondebokken komt ook bij filosofen voor
@lekkendedakgoot3573
@lekkendedakgoot3573 Ай бұрын
Wat Nietzsche van de genoemde heren had gedacht weet ik niet, maar wat ik wel weet is dat hij de vloer aangeveegd zou hebben met het onderdrukker-onderdrukte paradigma van de hedendaagse ‘progressievelingen’
@lekkendedakgoot3573
@lekkendedakgoot3573 Ай бұрын
Wat Nietzsche over de betreffende heren had gedacht weet ik niet maar wat ik wel weet is dat hij de vloer had aangeveegd met het onderdrukker-onderdrukte paradigma van de hedendaagse ‘progressieven’ en tegenstanders van de huidige populisten
@berlindaverhulst9664
@berlindaverhulst9664 Ай бұрын
Amor Fati !
@arieh6368
@arieh6368 Ай бұрын
Joep si een lijkenpikker van Nietzsche: heel veel filosofen leven van Nietzche: hij is hun broodwinning zo te zeggen!! Joep is een denker die teert op de gedachten van andere denkers
@mabusestestament
@mabusestestament Ай бұрын
Dat is geen lijkenpikkerij, dat is simpelweg omdat geen filosoof om Nietzsche heen kan. Of ze voor of tegen hem zijn, ze moeten zich tot hem verhouden.
@CP-bp7me
@CP-bp7me Ай бұрын
Wat een gelul
@paulwouters2025
@paulwouters2025 Ай бұрын
​@@CP-bp7me Is te moelijk he voor je beperkte hersentjes?
@palehighlander8635
@palehighlander8635 Ай бұрын
@arieh, via deze lijn kunnen we dus nooit eerdere denkers (of mensen) beschouwen. Ieder zijn eigen gedachten, zonder te delen.
@GuusjA
@GuusjA Ай бұрын
@@mabusestestament Idd, zijn denkers zoals Joep Dohmen niet in staat om academici op te leiden in de cultuur van rechtvaardig waarheiddelen.nl. Dit gesprek tussen Ruben Endendijk en emeritus hoogleraar wijsgerige en praktijkgerichte ethiek Joep Dohmen is het bewijs dat het onderwijs steeds achterlijke vormen aan het aannemen is.
2024 - Freek de Jonge - Vrede op Aarde, Kerstconference
1:40:50
Freek de Jonge
Рет қаралды 51 М.
Don’t Choose The Wrong Box 😱
00:41
Topper Guild
Рет қаралды 62 МЛН
UFC 310 : Рахмонов VS Мачадо Гэрри
05:00
Setanta Sports UFC
Рет қаралды 1,2 МЛН
De Gedachtestreep #32: Joep Dohmen, 'Iemand zijn'
1:34:42
Humanistisch Verbond
Рет қаралды 2,2 М.
Hegel over heer en knecht | #1781 Hoorcollege Ad Verbrugge
2:12:00
De Nieuwe Wereld
Рет қаралды 19 М.
The Life of Wernher von Braun (Bob Ward)
52:03
NASA APPEL
Рет қаралды 154 М.
Nietzsche en post-truth | Filosoof Gert-Jan van der Heiden, lezing
1:10:58