To all the international students: English subtitles are available! :)
@koenmanusama3 жыл бұрын
It's share with my department and other connections
@alumpyhorse3 жыл бұрын
THANK YOU!!! great move. you all are amazing, petje af
@bobby95682 жыл бұрын
Don't trust the Dutch people!
@InsistentlyInterdisciplinary2 жыл бұрын
Die (wij) zijn idd kwetsbaarder.
@piderman8713 жыл бұрын
Dat *slechts* de helft van promovendi zich veilig voelt is toch niet bepaald een positief punt lijkt me.
@drvissie3 жыл бұрын
En dan ook nog dat sommige alleen maar doen alsof ze zich goed voelen.
@skere_student3 жыл бұрын
Haha, echt he. Niet echt een goed teken
@jlnl96673 жыл бұрын
@ChouetteWoW inderdaad
@davidschaftenaar65303 жыл бұрын
Moet toegeven dat ik zelf ook even een wenkbrauw optrok. Ik had zelf het woordje hoopgevend gebruikt denk ik; Dat de helft van de promovendi zich _wel_ veilig voelt betekent dat het doen van een promotie onderzoek heel goed mogelijk is zonder dit soort rotstreken vanuit de hoogleraar en z'n trawanten. Er kan door de daders niet worden geclaimd dat ze hun promovendi zo behandelen uit noodzaak ingegeven door falend overheidsbeleid. Ook betekent die grote groep zich veilig voelende promovendi dat er in dit land wel degelijk ook hoogleraren rondlopen die enigzins normaal kunnen doen.
@staceyme14803 жыл бұрын
...of dat die groep promovendi aan een aantal oude culturele eisen voldoen. Zoals blank, rijk en man zijn (niet man-bashend bedoeld want gelukkig is de overgrote meerderheid van de mannen wel goed), oh en ja-knikker. Maar ik hoop wel dat de groep van veilig voelers zal groeien naarmate de jongere generaties hogerop komen. Het beeld wat hier geschetst is, is denk ik maar het topje van de ijsberg. Maar wel goed dat er eindelijk aandacht naar toe gaat. Hopelijk gaan er deuren open naar onderwerpen die tot nu toe als onbelangrijk werden bestempeld (zoals medisch onderzoek naar de verschillende uitwerkingen van medicatie bij bio vrouwen ipv alleen op bio mannen testen en zeggen dat t hetzelfde werkt op bio vrouwen, of mannenanticonceptie, trans problematiek, en nog zo veel andere onderwerpenwaar ik geen weet van heb). De wetenschap doet alsof het volwassen is maar staat eigenlijk nog in de kinderschoenen.
@bloody_fool3 жыл бұрын
Ik denk dat engelse ondertiteling heel nuttig zou zijn op deze video aangezien dit zo relevant is voor internationale studenten. Is makkelijk te regelen met online serivces
@nosop33 жыл бұрын
Hi, goede suggestie. Gaan we mee aan de slag!
@nosop33 жыл бұрын
Nu beschikbaar, spread the word!
@vvyllnn3 жыл бұрын
@@nosop3 Heel nice! Ik stuur al heel vaak video’s door naar mijn internationale medestudenten, tot nu toe alleen moeilijk te begrijpen voor sommigen. Dus graag ook bij volgende video’s!
@xXANIMANITEEXx3 жыл бұрын
@@nosop3 Lekker bezig!!
@nosop33 жыл бұрын
@@vvyllnn Helaas hebben we niet de mankracht en tijd om dit structureel te doen. Heel soms maken we een uitzondering, als het onderwerp ook voor een niet-Nederlandse sprekende doelgroep relevant is.
@StangaElementsZ3 жыл бұрын
Wetenschap is te commercieel geworden. Merk het ook bij mijn opleiding en bedrijven waar ik stage heb gelopen. Draait niet om het onderzoek, maar om hoeveel geld ermee verdient kan worden.
@Makdkb3 жыл бұрын
Jep, wat weer ten koste gaat van het (noodzakelijke) doel van het onderzoek
@bappie5213 жыл бұрын
ligt aan wat voor onderzoek, bij bedrijven gaat het inderdaad om korte-termijn resultaten maar als je promoveert gaat het meer om de "pure wetenschap".
@StangaElementsZ3 жыл бұрын
@@bappie521 Maar het is toch spijtig als het alleen op dat niveau puur om wetenschap gaat. Ben zelf HBO student en heb liever later dat ik bij bedrijf werk dat echt bezig is met wetenschap en niet teveel bezig is om in zo kort mogelijk tijd veel geld te verdienen
@ItsZ3DD3 жыл бұрын
Bedrijven draaien altijd om geld. Dat is niet gek
@bappie5213 жыл бұрын
@@StangaElementsZ tja, het is ook de doel van bedrijven om geld te verdienen... Verder om echt innovatief wetenschappelijk onderzoek te doen heb je veel kennis en ervaring nodig, die heb je meestal na je master. daarom is een PhD het goede moment om zelfstandig onderzoek te doen (hoewel het ook begint tijdens je master)
@ThePlazmaBeast3 жыл бұрын
Nice ze hebben eindelijk de muziek lijst in de beschrijving gezet!! Ty voor de moeite (goede muziek smaak trouwens)
@d.56883 жыл бұрын
Ook echt! Bedankt !!!
@RBRT023 жыл бұрын
Zeer nice
@hendrikusscherphof73483 жыл бұрын
Als algemene tip voor elke aankomend student die staat te springen om naar de universiteit te gaan: Wees in je eerste halfjaar, wanneer je nog kunt stoppen voor februari, zeer kritisch op je opleiding en universiteit. Studeren is een flinke investering, zowel qua tijd als geld, dus denk twee keer over een studie die 'op zich wel leuk is'
@HelloWorld-kt7jk3 жыл бұрын
ik ben (nog) niet gepromoveerd, maar ik herken me helaas wel in dit beeld. sommige begeleiders accepteren geen tegenspraak, stellen zich destructief op en zijn totaal niet collegiaal. je verliest dan echt totaal je interesse en plezier
@Laluan3 жыл бұрын
Dat je überhaupt je gezondheid op het spel moet zetten om jezelf dokter te mogen noemen. Ik vind het bizar.
@Klibzer3 жыл бұрын
Een promotietraject is mentaal uitdagen; dat is voor alle partijen duidelijk aan het begin. Het zorgt wel dat de student enorm veel kan opsteken en haar/zijn eigen grenzen kan weerleggen. Je moet natuurlijk wel de tijd krijgen je mentaal te ontwikkelen en goede ondersteuning krijgen, maar mentale uitdaging hoort er wel ook bij. Dat is met risico en niet voor iedereen weggelegd. Ik vind het goed dat dergelijke trajecten bestaan. Overigens goed dat misstanden in begeleiding extra aandacht krijgen.
@Finkers19883 жыл бұрын
Ja het is vergelijkbaar met topsport in bepaalde opzichten. Er zijn maar een beperkt aantal plaatsen; als je niet overdreven veel moeite doet en een ander persoon wel, dan krijgt dat andere persoon jouw plaats.
@dvdv81973 жыл бұрын
Goed om dit alles even aan de kaak te stellen. Dank je, NOS OP 3! 👍👏👏👏
@pittigegast75603 жыл бұрын
Ik heb geen kaak 😋
@pittigegast75602 жыл бұрын
♥ - er moet 'gewoon' "gewerkt" worden; - séx moet 'gewoon' zijn; niet op bestelling
@SpreadFriendliness3 жыл бұрын
Misschien een video over de relatie tussen zwitserland en de EU? Die is vrij lastig te begrijpen.
@nosop33 жыл бұрын
Dank voor je tip!
@PiecieRoneJones3 жыл бұрын
@@yourealittlebitfat4344 reageer dan gewoon niet
@qqleq3 жыл бұрын
@@PiecieRoneJones 't Is een Rus, he. Hij moet wel.
@-B0-3 жыл бұрын
Ik wil eigenlijk alleen maar weten, hoe die Milka-koeien aan hun paarse vacht komen! 😉😂
@PiecieRoneJones3 жыл бұрын
@@-B0- bosbessen
@williebrort3 жыл бұрын
Dit is waarom ik nu al tijdens mijn bachelor besloten heb dat een master over een paar jaar echt mijn laatste stap is in de wetenschap.
@koen233 жыл бұрын
Sowieso een goed idee om een keer dieper in te gaan op de misstanden bij MBO's, HBO's en universiteiten en de druk die leerlingen daarvan ondervinden. Er zijn het afgelopen jaar een aantal artikelen naar buiten gekomen dat mentale problemen onder studenten door corona zijn toegenomen maar volgens mij ging het sowieso al niet heel goed.
@noahliasam74073 жыл бұрын
Klopt is erger geworden zelfs, dacht ik
@sharifzaidouni95653 жыл бұрын
Ja het gaat vaker mis bij scholen en universiteiten. Laatst ging het nog over onder andere de modeschool, patentrecht, en nu dit...
@WritingGeekNL3 жыл бұрын
Onder jongeren in het algemeen is de mentale toestand al zo'n 20 jaar lang slecht wegens allerlei factoren. Corona maakt het voor sommige soorten mensen erger (mensen die baad hebben aan hulp, sociaal contact, etc.) terwijl sommige mensen zich juist gelukkiger voelen (minder stress door vaker in eigen omgeving te zijn, minder sociaal contact, etc.) ik ken ook heel veel mensen die zich door de corona omstandigheden juist beter zijn gaan voelen, waaronder ik. Maar het is belangrijk te onthouden dat factoren als het hebben van een kenniseconomie, een geëmancipeerde samenleving en het informatie tijdperk al decennia leiden tot mentale problemen onder met name jongeren. Kenniseconomie: Je prestatie en succes is gekoppeld aan het presteren op school, 40 jaar geleden was dit nog niet zo. Maar tegenwoordig is er vergrijzing, dus moeten we onze economie laten draaien door meer en beter te presteren dan de generaties voor ons. Emancipatie: Scheiden, het vergroten van het aanbod op de arbeidsmarkt, etc. heeft ook negatieve effecten. Als een kind bijvoorbeeld moet leven met gescheiden ouders kan dit mentaal brekend zijn. Overigens kent emancipatie meer voordelen dan nadelen natuurlijk. Informatie-tijdperk: Veel mensen zijn gevoelig voor status en kunnen ongelukkig worden als zij zien dat anderen meer succes hebben in financiën, liefde, etc. door het internet en de popcultuur vanaf de jaren 80 is dit alleen maar meer geworden.
@noahliasam74073 жыл бұрын
@@WritingGeekNL O.a. door dat allemaal ja! Goed geformuleerd! 👌🏽
@RK-cj4oc3 жыл бұрын
Ik ben mentaal helemaal afgebroken tijdens corona. Ik zou hier wel heel geinterreseerd in zijn.
@JCNL8713 жыл бұрын
Ik schrijf nu mijn master scriptie, als ik daar een voldoende voor heb zien ze mij nooit meer terug in die kut tent.
@aliz38853 жыл бұрын
Welk vakgebied / uni?
@JCNL8713 жыл бұрын
@@aliz3885 Econometrie/UvA
@dijstelbloem1233 жыл бұрын
Een video over voetbalgeweld lijkt mij ook interessant. Veel geschiedenis over te vinden en altijd wel actueel. Voor de buitenwereld vaak niet te begrijpen maar verhalen achter voetbalgeweld zijn vaak zeer interessant.
@Svnipni3 жыл бұрын
Ik zit momenteel in m'n laatste jaar phd, en werk nu aan m'n proefschrift. En ja, ook momenteel herstellende van een burnout. Gelukkig kreeg ik van de uni en m'n PI in Stockholm wel de ruimte en tijd voor mezelf te zorgen. Daar wordt mentale gezondheid wel degelijk serieus genomen. Echter is het mijn eigen (Nederlandse) koppigheid en trots die me enig herstel erg zwaar maakt. Ik zou het mijn vrienden en collega's nooit kwalijk nemen als ze met zichzelf in de knoop zitten of overwerkt raken. Maar het zit nog steeds in onze cultuur vastgeroest dat dialoog rondom mentale welzijn taboe is
@dusjon3 жыл бұрын
Wat zeggen ze als je gewoon vraagt of ze je normaal willen behandele?
@krat55763 жыл бұрын
Ik ken dit, heb het zelf ook gehad en je kan er wel over praten met ze maar er komt niets uit voort. Het komt vaak neer op 'je presteert niet zoals anderen, dus is het oneerlijk om je een goed cijfer te geven' ook al ben je verder heel goed bezig.
@krat55763 жыл бұрын
@@dusjon als dat 'gewoon' ff kon zou het probleem er niet zijn
@krat55763 жыл бұрын
(overigens niet in een phd maar heeft me wel weerhouden van het opnieuw proberen/verder te studeren)
@Svnipni3 жыл бұрын
Ah nee, wat ik bedoel is dat mentale welzijn in Zweden minder taboe is, maar dat het mij eigen Nederlandse gewoontes en koppigheid zijn die me in de weg zitten om er tijd en aandacht voor te nemen. Iaw, het ontbreekt me in Zweden niet aan hulp. Maar, dat deze koppigheid en "doe maar normaal" houding nog zwaar in onze Hollandse identiteit zit vastgeroest.
@dvdv81973 жыл бұрын
Niet verbaasd over 'grensoverschrijdend gedrag'. Vanaf er een machtsonevenwicht is tussen twee individuen die in alle intimiteit samen moeten werken, riskeert de onmachtige in dergelijke situatie te belanden ... :-( onaanvaardbaar, uiteraard.
@dvdv81973 жыл бұрын
@Dragons & Pigs gek toch hé dat dat zó gemakkelijk is. 😲😔
@limo_was_here3 жыл бұрын
@Dragons & Pigs echter was dat onderzoek (van zimbardo) zelf onwetenschappelijk uitgevoerd en zijn de resultaten tegenwoordig niet meer erkent door mensen in 't veld. Het heeft echter heel veel maatschappelijke impact gehad en niet veel mensen weten dat.
@degeweldigekaas3 жыл бұрын
@Dragons & Pigs ah, jij hebt De Meeste Mensen Deugen niet gelezen
@PJ3232PJ3 жыл бұрын
@@limo_was_here klopt! Mensen gebruiken het nogsteeds als voorbeeld, maar het is al meerdere keren aangekaart als een gemanipuleerd experiment.
@PJ3232PJ3 жыл бұрын
@Dragons & Pigs het heet, de meeste mensen deugen.
@johansiebers35793 жыл бұрын
Ik heb het allemaal meegemaakt, al jaren geleden. Heb er nog last van. Goed dat jullie dit aan de kaak stellen. Het systeem moet helemaal op de schop. De hoogleraar is baas, begeleider en beoordelaar. Rampscenario. Mijn dekaan hield ze de hand boven het hoofd. De personeelschef gedroeg zich als een slaafse hond. Ik kon nergens naar toe. Grensoverschrijdend gedrag doesn’t even begin to describe it.
@___Laura3 жыл бұрын
Dit is zo herkenbaar, ik heb het zelf op kleine schaal meegemaakt tijdens mijn scriptie+stage bij een vakgroep. Voordat ik aan die scriptie begon wilde ik promovendus worden, door die vakgroep is dat nu mijn grootste nachtmerrie.
@Krissieo3 жыл бұрын
Idem dito, ik wilde altijd al wetenschapper worden maar ik laat me niet uitbuiten. En het onderzoek is een stuk meer 'fluff' dan ik altijd dacht, als je het wat van dichterbij bekijkt.
@BillusTinnus3 жыл бұрын
Doe ook maar een filmpje over stage lopen. Heb begeleiders gehad die het normaal vonden om te schreeuwen, constant niet opbouwende kritiek, pestgedrag, gewoon dramatisch slechte behandeling. Maar je bent jong en nieuw op de werkvloer en weet niet beter. En dat wordt dan helaas tegen je gebruikt. En dan ook niks betalen, of een vergoeding die wegvalt tegen je reiskosten. Walgelijk. Toen ik klaar was voelde het als het einde van de Shawshank Redemption (spoiler alert: uit het riool kruipen, eindelijk weer vrij).
@nosop33 жыл бұрын
Ai, dat klinkt niet best. Dank voor je tip en het delen van je ervaringen, nemen we mee in onze vergadering. Heb je mede-studenten/vrienden die hetzelfde hebben meegemaakt?
@BillusTinnus3 жыл бұрын
Top@@nosop3. Ik kan het me niet herinneren of andere directe medestudenten het ook hadden, is alweer zo'n 5 jaar geleden. Ik weet wel dat soortgelijke ervaringen als die van mij op internet veel gedeeld worden
@koen233 жыл бұрын
Komt inderdaad wel meer voor de manier waarop de zus van een vriend van mij bij haar stage is behandeld was echt walgelijk een stagebegeleider die schreeuwde naar haar, zij dat ze niks kon en beter met de opleiding kon stoppen, haar taken gaf die ze binnen een half uur moest doen waar een volleerd iemand minstens een uur voor nodig heeft en haar daarnaast ook nog op persoonlijk vlak beledigde
@V3NQM693 жыл бұрын
Welkom in de echte wereld. Groei een ruggengraat en zoek groei in jezelf in plaats van de schuld bij de ander te leggen. Soms zijn mensen vervelend en misbruiken ze hun macht. Nature of the beast. Te veel zwakke huilbaby's tegenwoordig...
@lily4603 жыл бұрын
@@V3NQM69 nouja een stagebegeleider mag je alsnog wel met respect behandelen. Een schreeuwende stagebegeleider lijkt me nooit oke.
@Makdkb3 жыл бұрын
Staying sane, in an area of social increase of narcisissm is a real challenge.
@Tozzie503 жыл бұрын
word
@sinistercr03473 жыл бұрын
PhD candidate here. I wouldnt recommend pursuing your doctorate in the Netherlands. In fact I wouldnt recommend getting PhD at all 😤. You have better uses of your briliant brains.
@willowleaves20083 жыл бұрын
Could you elaborate?
@missyc133 жыл бұрын
please elaborate? Kind of a broad statement for just this video. This video shows we need more students and people who want to make the change, because if we fire everyone who has been doing this crap we need new people to fill those job titles.
@driversoflondon56113 жыл бұрын
Wanna know as well
@driversoflondon56113 жыл бұрын
@@goji5887 dude u understand, that he ia talking from experience...? If he had known before he wouldnt have done it ofcourse.
@goji58873 жыл бұрын
@@driversoflondon5611 no, i don't. He says he's a "PhD candidate" but i'm not sure what that means. Sounds like he hasn't yet earned his PhD, but idk. That's what i assumed. Edit: i should've looked it up before commenting, but apparently it means "A candidate is someone who has fulfilled all the requirements for the degree except the dissertation." So i assumed wrong, oops.
@1234Jdstew3 жыл бұрын
Im an international pohd student here and it is HARD but I am thankfully supported in my lab so much
@lckite98233 жыл бұрын
Goeie video. Misschien ook een keer dieper duiken in de druk die in het algemeen op studenten ligt van bachelor en master niveau?
@wesselvkins3 жыл бұрын
Vind dat er weinig druk op mij staat als HBO student, heb echt helemaal niets te klagen.
@helloitsme75533 жыл бұрын
Sorry hoor maar dat vind ik nu echt meevallen. Je moet beseffen dat universiteit niet niets is hè, het mag ook iets pittig zijn, maar t is prima
@lckite98233 жыл бұрын
@@helloitsme7553 verschilt nogal per studie maar over het algemeen hoor ik best veel mensen die het niet makkelijk hebben, zeker tijdens corona
@helloitsme75533 жыл бұрын
@@lckite9823 ja dat sowieso, tijdens corona. Het is lastig om als leraar nog goede lessen te geven online. Van mijn eigen studie heb ik de ervaring dat die druk wel bestaat maar op een gezonde manier. Maar misschien overgeneralizeer ik dan fout
@fredpuntdroad87013 жыл бұрын
@@helloitsme7553 Het gaat meestal niet om werkdruk, maar begeleiding. Bij ons ging het van 'hier is de studiewijzer, hier kun je boeken kopen en val voor de rest maar lekker dood'. Mede vanwege het totale gebrek aan begeleiding hadden heel veel mensen problemen. Zeker mensen met autisme strandden constant omdat er geen enkele structuur werd aangebracht en het één grote chaotische brij was waarin je zelf een studieschema moest maken, zelf op moest komen dagen en zelf je tijd moest indelen. Ons uitvalpercentage was dan ook 20-30% per jaar, elk jaar. Zelf heb ik er daardoor erg lang over gedaan. Niet op het niveau, als ik aan studeren toekwam vloog ik door de stof heen en tegenwoordig kan ik me meten met iedereen in mijn vakgebied. Het ging puur over het totale gebrek aan begeleiding, omdat ik van mezelf geen structuur kan aanbrengen. En dat is wat als je bedenkt dat al die uitvallers met dikke schulden blijven zitten én vaak geen diploma halen. Voor mij zorgde dat ervoor dat ik nog twee jaar op een studentenkamer woonde, daarna nog eens jarenlang klein moest huren en pas vrij recent aan een koophuis kon beginnen. Want, hele studieschuld gaat vermenigvuldigd met 4 van je hypotheek af, dus ik had én een bovengemiddeld salaris, én op een gegeven moment ruim € 35.000 spaargeld en desondanks nog steeds een volledig en totaal koopverbod. Dat is nogal een prijs om te betalen voor een faculteit die het verdomt om een beetje structuur aan te brengen....
@paolofabio51143 жыл бұрын
Misbruik maken van een machtspositie komt heel veel voor op universiteiten, maar óók op hogescholen. Docenten wanen zich onaantastbaar, en als je iets anders denkt, of je valt niet in de smaak, of je hebt een andere politieke opvatting dan hen, dan maken ze je het flink moeilijk. Sommigen zijn bij het arrogante af.
@paolofabio51143 жыл бұрын
@Gijs zo werkt dat niet Gijs. Zij maken het JOU moeilijk. Zij hebben een machtspositie. Je bent van ze afhankelijk.
@Astridruns3 жыл бұрын
Yes. Heb op het HBO klasgenoten gehad die met 8(!) openstaande vakken inclusief hoofdvakken al mochten beginnen met hun afstudeerscriptie schrijven, konden daarna al lekker full-time werken in een HBO functie en alleen voor hun herkansingen naar school toe. Bij mij deden ze moeilijk over 2 vakken. Totaal 6 studiepunten open. Als je in hun straatje past doen ze alles voor je, anders sta je 1-0 achter.
@samvantoly6313 жыл бұрын
Ook middelbare scholen
@mattieskemoevie3 жыл бұрын
Wetenschappelijke wereld is erg ‘commercieel’ geworden, veel publiceren en studenten laten slagen om de gelden binnen te halen. Ik heb een baan aangeboden gekregen als docent op Uni maar afgewezen omdat de arbeidsvoorwaarden beter zijn en werkdruk minder hoog is bij mijn huidige werkgever in het VO terwijl daar de werkdruk al hoog is
@mennoknight783 жыл бұрын
Dit kan ik bevestigen. Je bent echt gek als je in het WO (of HBO for that matter) gaat werken. Het 'klinkt' misschien beter, maar je verdient in het VO exact hetzelfde en lesgeven aan pubers is een stuk relaxter.
@atomic76803 жыл бұрын
Ik zou erg geinteresseerd zijn in meer informatie over staatschulden en de economie hier achter!
@pittigegast75603 жыл бұрын
gein resseerd; - poen
@dylansnelderwaard26593 жыл бұрын
Deze problemen doen zich al veel eerder voor in het onderwijs. Doe een keer onderzoek naar het gedrag van docenten op hogescholen. Docenten misbruiken hun machtspositie daar tot chantage aan toe. Zonder gevolgen of consequenties.
@pittigegast75603 жыл бұрын
Hachelijk; ja,
@eline80873 жыл бұрын
Ik hoor dit soort verhalen - ook in minder erge gradatie - vaker van mensen die een Phd doen. De werkdruk ligt erg hoog, en het is idd zo'n beetje de verwachting dat je veel meer werkt dan staat voorgeschreven (wat overigens bij veel banen het geval is, dus dat is niet per se Phd specifiek). Op zich snap ik wel dat je soms, als een bepaald experiment nou eenmaal zo lang duurt en binnen een bepaalde tijdsframe moet gebeuren (voor het slagen van het experiment), langer en meer moet werken dan andere weken, maar dat zou niet de standaard week moeten zijn, dan moeten ze meer mensen voor het onderzoek aannemen. De sociale veiligheid is nog weer een ander ding. Mensen op hoge posities op de universiteit (en nogmaals: ook elders) komen er gewoon mee weg om hun werknemers slecht te behandelen, of echt grenzen over te gaan, omdat het ofwel niet te bewijzen is, of het is voor de universiteit zeer ongunstig om de persoon sancties op te leggen (omdat dat behoorlijk slecht is voor "het bedrijf"). Zelf denk ik dat ik zou opstappen als ik echt in een benarde situatie terecht zou komen en daar niets aan gedaan wordt (en als iedereen dat zou doen dan zou zo'n persoon ook weinig meer kunnen), maar ik verwacht dat dat makkelijk praten is. Hoe dan ook, met dit soort verhalen denk ik toch wel twee keer na voordat ik aan een Phd begin, of om carrière in het onderzoek te maken (aan de universiteit iig, bij bedrijven etc. is het van wat ik heb begrepen aantrekkelijker, maar dan moet er vaak een commercieel belang bij het onderzoek zitten, en dat heeft soms ook weer zo zijn nadelen, al helemaal voor onderzoek in het algemeen). In die zin hoor ik dus ook graag positieve verhalen als mensen hier die hebben, want eigenlijk was het wel mijn oorspronkelijke plan om een Phd te gaan doen.
@hanneken40263 жыл бұрын
Zoek goed uit bij wie je wil promoveren; ga niet alleen af op hoeveel artikelen die persoon op zijn naam heeft staan, maar probeer er achter te komen wat voor soort persoon het is, en hoe hij zijn / zij haar promovendi behandelt. Contact zoeken met een paar eerdere promovendi (die nu geen directe concurrenten zijn) kan je misschien helpen om niet voor jaren aan een echte naarling vast te komen zitten. Er zijn echt ook genoeg goede hoogleraren, al kan een switch naar een andere universiteit soms nodig zijn.
@Kwispelkoning3 жыл бұрын
Ik ben anderhalf jaar op weg in mijn promotietraject en mijn ervaring is zeer positief. Ik kan goed begrijpen dat andere promovendi zware werkdruk ervaren. Een belangrijk aspect echter is de mentaliteit waarmee je hier mee om gaat; als je onderzoek goed loopt betekent het nota bene dat je ten alle tijde meer vraagstukken of werkzaamheden hebt dan je uit kan voeren. Dit kan erg belastend voelen uiteraard, maar je kan het ook nuchterder zien en de belangrijkste zaken aanpakken, om na 40 uur je werkweek netjes te beëindigen, net zoals bij een normale baan. Mijn aanpak is: vanuit intrinsieke motivatie doen wat je redelijkerwijs kan en dat moet dan maar voldoende zijn. Wat is het ergste dat kan gebeuren? Als een promotieonderzoek je niet bevalt, omdat je er zelf bij nader inzien niet voor weggelegd bent of om (helaas blijkbaar vaak voorkomende) redenen zoals besproken in de video, dan stop je er toch lekker mee? Bij een promotieonderzoek hoort tegenwoordig een prima starterssalaris, dus dan gaat het ‘slechts’ om een baanwissel en kan je in ieder geval zeggen dat je het geprobeerd hebt! Ofwel, ik hoop oprecht dat het aangekaarte eens goed aangepakt gaat worden. Maar bedenk ook dat lang niet alle ervaringen zo zijn en dat als het idee van onderzoek doen je aanspreekt, je het altijd kan proberen 😉👍
@nosop33 жыл бұрын
Hi Eline, dank voor het delen van je verhaal & ervaringen!
@thomhoffer97843 жыл бұрын
De opmerkingen rond die voorbij komen op 06:00 - 06:15 gelden niet alleen voor promovendi, ik heb dit ook meegemaakt tijdens mijn master. En daar heb je je dan ook maar naar te schikken, want de docent bepaald ten slotte je cijfer en dus of je verder kan in je master of niet.
@aliz38853 жыл бұрын
Tijdens je master ben je ook nog maar in opleiding, dus het klopt wel
@noahliasam74073 жыл бұрын
Dat je ook wordt verwacht om 40 uur per week te moeten gaan studeren, is ook veel te veel gevraagd. Net als met werk kan niet iedereen 40 uur werken. Is gwn te onrealistisch... wordt tijd dat de mensen meer deugen.
@JanSanono3 жыл бұрын
Episch om op dit onderwerp te promoveren
@TomSistermans3 жыл бұрын
Ik ben zelf promovendus in Duitsland, waar dit soort dingen ook wel een beetje gebeuren, ik heb zelf gelukkig een enorm aardige promotor die af een toe een beetje intens kan zijn en heus wel af en toe onrealistische verwachtingen heeft, maar gelukkig ben ik zelf koppig genoeg om ook aan te geven dat ik hier ook zit om te leren een goede wetenschapper te worden. Ik kan zeker niet zeggen dat het niet ten koste gaat van mijn mentale gezondheid, ik ben toch veel gestresst en ik merk dat veel promovendi hun eigen succes aan dat van anderen afwegen, dus als iemand die tegelijk met mij begon al een paper heeft gepubliceerd voel je je toch een beetje schuldig daarover, ookal is geen enkele PhD hetzelfde. Ik heb echter wel horror verhalen gehoord en interacties gehad met professoren die totaal ongeschikt zijn een promovendus te begeleiden. Als iemand van plan is een PhD te doen en vragen heeft, reageer gerust hieronder, het is belangrijk ervaringen te delen vind ik!
@MtJochem3 жыл бұрын
gelukkig heb je in Duitsland wel minder lang last van de stres toch?
@TomSistermans3 жыл бұрын
@@MtJochem omdat PhDs daar minder lang duren bedoel je? Ja aan de andere kant is het ook meer stress aangezien er een vrij grote publicatiedruk nog steeds is in een kortere tijd... overigens duurt mijn PhD waarschijnlijk gewoon 4 jaar vanwege de corona crisis, hahaha
@-B0-3 жыл бұрын
AMEN! En bovenal ode! Heel fijn, dat jullie hier aandacht aan besteden, dit aan het licht stellen. Ik hoop dat dit wordt opgepikt en er iets mee wordt gedaan. Bizar, hoe dit wereldje drijft, voert, en aankomend talent/kunde de kop indrukt.
@crosswick3 жыл бұрын
Heftig. Belangrijk onderwerp ook, bedankt voor jullie aandacht ervoor
@roelf80443 жыл бұрын
Ik vind het heel goed dat dit aangekaart wordt. Studenden hebben recht op een eerlijke kans hun studie af te maken en Master te worden. Zonder dat ze toe moeten geven aan giftige dominantie-structuren. Wel heb ik twee grote kanttekeningen hierbij: 1. Blijkbaar is er door de subsidiestructuur een grote werkdruk ontstaan. Dat is niet perse slecht, maar het is wel belangrijk dat beginnende studenten goed weten waar ze aan beginnen. Alleen het neusje van de zalm zal het halen! 2. Het beschermen van studenten kan al snel omslaan in 'snowflake' gedrag. Dat zie je op Amerikaanse universiteiten al jarenlang gebeuren. Het levert geen weerbare succesvolle studenten op die de materie meester zijn, maar kneusjes die bij het minste of geringste de universiteiten terroriseren met verwend gedrag. Een gewaarschuwd mens telt voor twee.
@smsdot3 жыл бұрын
Als masterstudent die beoogd te promoveren was dit zeer informerend. Ontzettend bedankt!
@pittigegast75603 жыл бұрын
Ontzettend 😊
@fleurdewever16923 жыл бұрын
De 'studeerbaarheid' van een hoeveelheid opleidingen is helemaal krom. Het aantal studenten die extreme stressklachten ervaren is veel te hoog.
@J3lbow3 жыл бұрын
Ik heb op het HBO ook onredelijke onderdrukking ervaren. Sluit niet uit dat dit ook vaker gebeurt. Verandering binnen educatie is zeer traag, dus ik heb het opgegeven. Maar hoop dat het voor toekomstigen studenten toch wel beter wordt door dit soort verhalen.
@pittigegast75603 жыл бұрын
Commandeer u zelf; "ervaar" - U onderkent zichzelf gewoon niet; ik zie maar één keer 'uw' identiteit'-
@nosop33 жыл бұрын
Bedankt voor 't kijken! Drop je verhaalideeën hieronder ⤵️Liever privé? Stuur ons dan een DM op Insta: instagram.com/nosop3
@dvdv81973 жыл бұрын
Ideetje voor een video: "Wordt de #MeToo beweging ook in Nederland gebruikt om dissidente meningen en individuen de mond te snoeren? Na de #MeToo-beweging was het 'bon temps' van slachtoffers simpelweg te geloven zonder enige vorm van bewijs. Dat was toen ook nodig om die beweging uit de grond te stappen. Na verloop van tijd hebben mensen met minder eerlijke bedoelingen of die kost wat kost een bepaalde situatie wilden houden zoals het was dat gekaapt, en begonnen ze #MeToo nu te gebruiken om een opmars van een potentiële tegenstander in de kiem te smoren. Zonder enig bewijs wordt iemand beschuldigd van ongepast gedrag (ook al dateert het van tientallen jaren geleden) en puur op basis van die beschuldigingen wordt een carrière de grond ingeboord. Zijn er voorbeelden te vinden in Nederland?
@ayoutubee75953 жыл бұрын
Ideetje: Waarom zijn videokaarten zo duur
@BLACKLIGHT_NL3 жыл бұрын
Ola, ik heb wel een video idee: Ik moest mij vandaag laten testen op covid-19 en ik vroeg mij af, wat gebeurd er met mijn test achter de schermen? 🤔 Hoe komt het van een wattenstaafje naar een test-resultaat op de site? Doen ze dit testen nog met de hand of nu met een machine? Zo ja, hoe werkt die machine? Doen ze dit op een centraal punt of lokaal op elke test locatie? Zijn het vrijwilligers die daar werken of bedrijven? Wellicht wel goed om bij stil te staan als je hoort hoeveel testen er per dag wel niet uitgevoerd worden. Ik ben in ieder geval benieuwd :)
@dvdv81973 жыл бұрын
@@BLACKLIGHT_NL nice 👍
@nosop33 жыл бұрын
@@BLACKLIGHT_NL Dank voor je tip! Hebben we vorig jaar een special over gemaakt: app.nos.nl/op3/vanneustotlab/
@aliz38853 жыл бұрын
Er mag ook wel even genoemd worden dat professoren 80+ uur per week werken en amper tijd hebben voor promovendi. De verwachtingen aan beide kanten zijn compleet verschillend
@meesnagelkerke41323 жыл бұрын
Kunnen jullie het misschien hebben over de situatie tussen China en Taiwan
@nosop33 жыл бұрын
Dank voor je tip, Mees! Dat onderwerp wordt vaker getipt en hebben we op onze radar. Wellicht maken we er in de toekomst een video over :)
@ferka64473 жыл бұрын
@@nosop3 Heb liever binnenlandse onderwerpen.
@nosop33 жыл бұрын
Staat ook genoteerd! :)
@meesnagelkerke41323 жыл бұрын
@@nosop3 Top! Bedankt voor de reactie.
@akmil8073 жыл бұрын
@@ferka6447 Het buitenland is ook belangrijk voor wat er in Nederland gebeurt
@sorasaksrisukwatthananan23273 жыл бұрын
Met het steeds groeiende markt in het freelance industrie ben erg benieuwd naar het freelance werk wat er bij komt kijken voor en nadelen per sector etc zouden jullie daar een aflevering kunnen maken?
@KootFloris3 жыл бұрын
Bedenk ook dat tekorten aan subsidie, betekent dat meer wetenschappers gevoelig zijn om bedrijfs-lobbies te helpen gewenste uitkomsten te 'ontdekken', van tabakswereld tot CO2.
@wesleykoekoek31223 жыл бұрын
kunnen jullie uitzoeken of eenden in het park gratis zijn?
@rakkerdehond4893 жыл бұрын
@Tjeerd Bakker wat als ze vrijwillig in mijn Aldi tas springen???
@jasper81783 жыл бұрын
@@rakkerdehond489 goed punt goed punt, kan je niks aan doen
@justmonez3 жыл бұрын
@@rakkerdehond489 dat zou wel mooi zijn
@djangounchained93873 жыл бұрын
@@rakkerdehond489 Wat ben je van plan om met die eend te doen?
@YourLocalCopiumDealer3 жыл бұрын
Volgens Kees Moeliker, directeur van het Natuurhistorisch Museum te Rotterdam, zijn eenden homoseksueel en necrofiel. Of ze gratis zijn staat nog ter discussie.
@goji58873 жыл бұрын
Gaaf onderwerp met een teleurstellende situatie. Ik wist hier eerder nog niets over, maar het is wel fijn om te weten als hogeschool bachelor student met wetenschappelijke interesse.
@fariw74213 жыл бұрын
Zouden jullie ervoor kunnen zorgen dat deze video in ieder geval Engelse ondertiteling kan krijgen die goed aansluit op wat er wordt verteld? De automatische vertaling is niet echt accuraat. Heel veel internationale promovendi zouden dit ook echt moeten weten.
@nosop33 жыл бұрын
Ja, gaan we morgen mee aan de slag! Goed idee.
@drosera3663 жыл бұрын
Mensen kunnen als het goed is handmatig ondertiteling maken. Dan moet NOS het wel ff doorkijken en goedkeuren natuurlijk.
@Tinky1rs3 жыл бұрын
@@drosera366 Die functie heeft KZbin in september 2020 verwijderd.
@drosera3663 жыл бұрын
@@Tinky1rs Oh.. raar.
@nosop33 жыл бұрын
@@drosera366 Wat 100% Errno zegt klopt, kan helaas niet meer. Je kunt wel de automatische vertaalfunctie gebruiken, maar die is niet altijd even goed. Maarrrr, vandaag zorgen we voor Engelse ondertiteling!
@hellobye41543 жыл бұрын
Jullie zijn welkom op het MBO, nog steeds gedoe maar niet zo erg als dit.. man man man
@RayathF3 жыл бұрын
Ik zou bijna gaan denken dat ik geluk heb gehad dat ik niet eens door mijn Bachelor heen kwam dankzij langdurige mentale problematiek. Zo te horen was ik anders later helemaal kapot gemaakt door het hoger onderwijs in Nederland.
@iwillhissatyou3 жыл бұрын
Heb je uiteindelijk wel een andere opleiding of studie weten af te ronden ondanks je langdurige mentale problemen? Ik struggle zelf namelijk helaas ook.
@Plottoberry3 жыл бұрын
Ik ben twee weken geleden gepromoveerd. De meeste wetenschappers zijn verliefd op hun vak. De passie zorgt voor veel voldoening (als er een geschikte baan is na de promotie), waardoor ik zie dat sommige mensen wetenschappers benijden - jij doet wat je geweldig vind EN krijgt daarvoor betaald? Aan de andere kant - als je je werk ZO leuk vind, er is een sterke machtsverhouding en de meeste senior collega's zeggen 'ja, dit keur ik niet goed (onbetaald overwerken, geen vakantie nemen, werkdruk, etc), maar...' over de werkcultuur, dan zorgt dit inderdaad voor problemen. Het is een tweestrijd tussen je grote hobby/passie en de werkelijkheid. Je moet dan voor jezelf opkomen, terwijl je weet dat er voor jou honderd anderen zijn, die hard(er) werken en hun mond houden. Ga er maar aan zitten. Ik heb in deze video niets gezien wat ik nog niet wist en ik kan ook zeggen - dit is niet aangedikt, dit is inderdaad zo. Goed gedaan, NOS.
@BobTmarley3 жыл бұрын
Ik heb op de Wageningen Universiteit ook mensen gezien die totaal paranoïde zijn geworden tijdens hun studie..
@joycedekker10943 жыл бұрын
Daar noem je ook meteen een Universiteit met allemaal zwevende linkse bloempjes. Dat zie je bij een TU niet zo snel.
@hendrikdependrik18913 жыл бұрын
Komt zeker door al die glyfosaat daar?
@BobTmarley3 жыл бұрын
@@joycedekker1094 goed verhaal joh, klinkt als een mening van iemand die nog nooit in de buurt is geweest van de WUR..
@SB-wy1bm3 жыл бұрын
@@joycedekker1094 Ik vind zo'n kortzichtige reactie niet echt passen bij een TU student... wat studeer je?
@BobTmarley3 жыл бұрын
@@SB-wy1bm sowieso niks joh, laat gaan😂
@laurensa.18033 жыл бұрын
Binnen de academische wereld is dit absoluut geen nieuws... Voor mij ook de reden geweest om niet het onderzoek in te willen gaan.
@Woef7183 жыл бұрын
Het meest vervelende wat ik dit jaar op mijn bachelor wiskunde had waren stronteigenwijze hoogleraren die perse hun zogenaamde dictaten als heilig verklaarde. Vaak totaal onleesbaar en overgecompliceerd tov boeken die van professionele publishers komen.
@aliz38853 жыл бұрын
Ik heb hetzelfde gehad met docenten die tentamens hadden met een slagingspercentage van minder dan 20 procent en dikke onvoldoendes als gemiddelde. Daar wordt nog steeds door tal van studenten over geklaagd, maar de docenten en programmadirecteur/coördinator lijken het niet veel te boeien.
@anneke10033 жыл бұрын
Blijft bijzonder dat een turnbond het beter voor elkaar heeft dan de universiteiten. Wanneer worden de hoogleraren aangepakt die dit betreft? Hoe groot de successen ook, ongewenst gedrag mag men nooit tolereren.
@puertorico39113 жыл бұрын
Hey. Nos 3, kunt u misschien de situatie uitleggen waarom meerdere landen in de EU steeds extremere politieke partijen kiezen? Bv. België met Vlaams belang.
@lystic93923 жыл бұрын
Ik denk dat het heel moeilijk zal zijn om hier neutraal over te rapporteren. Al helemaal omdat de informatie die je er over kan vinden waarschijnlijk enorm gekleurd is.
@franklin73873 жыл бұрын
MIschien omdat men de leugens van het politieke kartel eindelijk begint te door zien?
@puikepuck3 жыл бұрын
8:56 De mannelijke helft?
@Vayra783 жыл бұрын
Ik zie meerdere keren foto's van academische bijeenkomsten in de Vereeniging in Nijmegen langskomen, georganiseerd door de RU Nijmegen, hoe komen jullie aan deze beelden vroeg ik me af?
@dylankel20173 жыл бұрын
Misschien ook de schaduwzijde van media als deze? Doktoren worden het zwijgen opgelegd maar een zelfstandige documentaire maker moet ook groen licht krijgen vanuit instanties zoals jullie. Ben heel benieuwd hoe jullie werken in de schaduw.
@WoodCat3 жыл бұрын
Misstanden op kunst en designopleidingen die naar boven zijn gekomen na het publiceren van het nrc artikel over Julian Andeweg.
@laurapeters45643 жыл бұрын
Mischien een iedee voor een volgende video over wat is een boa(buiten gewoon opsporings ambtenaar) waar kom je ze tegen en wat morgen ze wel en niet
@jamesbond_99943 жыл бұрын
hoi NOS op 3 zouden jullie iets over kernfusie willen vertellen? ik ben hier erg benieuwd naar :) hi NOS op 3 would you like to tell something about nuclear fusion? I'm very curious about this :)
@crosswick Жыл бұрын
Ik vraag me ook af: wat voor een weerslag heeft dit op het wel of niet ten tonele verschijnen van wetenschappelijke oplossingen die hoognodig zijn, o.a. wat betreft milieu
@aliz38853 жыл бұрын
In Groningen is het zo bedacht dat een deel van de promovendi als scholier beschouwd wordt en daardoor amper betaalt hoeft te worden 🙄
@Lynn_Noordermeer5 ай бұрын
ik zit nu in havo 3 en ik zit te twijfelen om over een paar jaar de pabo te gaan doen. Kunnen jullie hier een video over maken?
@NintenDex3 жыл бұрын
Wauw, geld maakt iedereen de dupe behalve de mensen met macht. Wie had dat verwacht?
@pillepapoe3 жыл бұрын
Als student sterrenkunde heb ik de mazzel dat we een overkoepelend sterrenkundig instituut hebben wat gedeeltelijk onafhankelijk is van mijn universiteit. Hierdoor zouden hoogleraren en werknemers gemakkelijk ontslagen of gestraft kunnen worden als er dit soort foute dingen gebeuren. De werkdruk ligt vooralsnog ongelooflijk hoog, maar vele docenten begrijpen dit en willen je daar ook in steunen. Ik heb hierom ook nog nooit gehoord van intimidatie of discriminatie binnen ons instituut. Dit zou overal normaal moeten zijn. Ik had me nooit gerealiseerd dat er zo veel mis gaat in de academische wereld, maar ik heb hierom wel het gevoel dat dit prevalenter is in andere faculteiten.
@mahuismans3 жыл бұрын
Bedankt voor dit stuk, ik wilde dit voor een presentatie bespreken met mijn collega promovendi. Bij het volgen van jullie links zag ik dat de link van CBS, FNV en LVSB allen dood zijn, zouden jullie die kunnen repareren?
@nosop33 жыл бұрын
Ha Maarten, da's gek. Hier op laptop+telefoon werken ze wel. CBS & LSVb zijn pdf's, misschien gaat het daardoor mis. Ik zet ze hieronder nog een keer, misschien werken ze dan wel: www.cbs.nl/-/media/_pdf/2020/14/gepromoveerdenonderzoek-2019.pdf www.fnv.nl/nieuwsbericht/sectornieuws/fnv-overheid/2019/05/helft-universiteitspersoneel-ervaart-sociaal-onvei lsvb.nl/wp-content/uploads/2020/03/Onderzoek-informatievoorziening-ongewenst-gedrag.pdf
@pietsnotty82833 жыл бұрын
Dit zegt ook wel iets over het slechte onderwijs in Nederland en de onderwijscultuur. Verschrikkelijk!
@nikolaedelsztejn3 жыл бұрын
Kunnen jullie een video maken over de arbeidsomstandigheden en geschiedenis van Roemenen, Bulgaren en Polen in Nederland?
@hanneleenvanderreedoolaard53903 жыл бұрын
Exact het punt waarom ik niet verder studeer
@johngoe4203 жыл бұрын
Dit ziet er dystopisch verloederd uit, zo'n overall met die houding. Trek een mantelpakje aan en ga achter een bureau zitten. Dit is gewoon eng.
@sjtimmer73 жыл бұрын
Waar blijft de video over de overstromingen?
@nosop33 жыл бұрын
Hi Arne, hebben we op Insta aandacht aan besteed. Een video maken kost flink wat tijd, voor morgen hebben we al een andere video gepland. Mogelijk later!
@abrahamabhishek42403 жыл бұрын
Ook een problem is dat om een PhD kandidaat heeft veel verantwoordelijkheden ( onderwijs, onderzoek, project management), bijna zo veel als een normaal medewerker (docent, onderzoeker, project manager). Maar krijgen ze niet veel meer salaris dan de minimaalloon. En die ook komt niet van de universiteit, voor elke promotie krijgt de universiteit geld. Dus hebben universiteten de beloning om meer Promovendi te hebben i.p.v. normaal medewerkers.
@zhaochenxi62043 жыл бұрын
Weer zo een top video!
@anthony.14243 жыл бұрын
Niet alleen universiteiten zijn apart maar er wordt ook onderzoek gedaan over het systeem van onze land daaruit blijkt dat er schikbarend veel geld wordt uitbesteed. Landen zoals Finland hebben het veranderd en hebben inmiddels veruit de beste educatie van de eu
@vibes87633 жыл бұрын
Heerlijk om weer te weten hoe goed het belastinggeld is uitgegeven😄
@tobydissel3 жыл бұрын
Zouden jullie een video willen maken over de milieuplannen van de EU die deze week bekend zijn gemaakt?
@lenalijstje82653 жыл бұрын
Om even aan te haken op het laaste deel van jullie item; ik heb wel eens gehoord dat de citaties in NL zo hoog zijn, omdat er blijkbaar wetenschappers zijn die zichzelf onnodig citeren, of extra mensen toevoegen aan de lijst van auteurs om daarmee de score van hun artikel op te hogen (terwijl deze extra auteurs vrij weinig toevoegen aan het verhaal zelf). Again: dit is iets wat ik hoor, maar niet perse bewijs voor heb. Ook interessant; in nederland heeft de gemiddelde jonge wetenschapper voor het einde van zijn PhD al zo'n 15 co-author papers op zijn naam staan. Dat is echt onmogelijk veel, maar komt dus ook weer doordat ze overal aan worden toegevoegd om die scores omhoog te krijgen. Aan de ene kant natuurlijk goed, want, zelfs al heeft de jonge wetenschapper maar een klein beetje bijgedragen, in ieder geval wordt hun werk herkend, maar aan de andere kant is het ook een beetje dubieus.
@niels43593 жыл бұрын
Zou er een keer een uitleg video kunnen komen over het schaakspel (conservatief vs progressief) binnen het Supreme Court van Amerika?
@k.rahimi49693 жыл бұрын
Wat? Als je mensen op een voetstuk zet, alle macht geeft en ze niet controleert dan misbruiken ze (vroeg of laat) hun macht? Wow, wie had dat gedacht?
@akimaki223 жыл бұрын
Graag onderzoeken: lesmateriaal basis en voortgezet onderwijs in Hongarije
@TheZoekie3 жыл бұрын
Ik zal je ff zeggen dat mijn vrouw aan het eind van het jaar het resterende onderzoeksgeld over de balk moet gooien om het jaar erop net zoveel (of meer) onderzoeksgeld te kunnen claimen van de overheid. Ik zwijg natuurlijk welke universiteit mijn vrouw professor is
@nathanbossuyt50173 жыл бұрын
Leuke video. Misschien ook een video over wat er in Cuba gebeurd?
@robertvaneersel37413 жыл бұрын
"Nederland staat wereldwijd in de top 5 van de citatiescore... De vraag is alleen: welke prijs moet je betalen...?" Dat is de vraag helemaal niet. Eerder: hoeveel beter zou Nederland scoren als de universiteiten een veilige omgeving vormen voor hun promovendi?
@Peter-li5bc3 жыл бұрын
Die hele citatiescore is juist een probleem waarom universiteiten zo verrot zijn. Goed onderwijs? Niet nodig. Veilige omgeving? Geven we niets om. Veel van onze onderzoeken worden geciteerd en daarmee scoren we hoog op de top-lijstjes in de wereld. Yes, laten we daar alle pijlen op richten! Universiteiten geven geen fuck om de ontwikkeling van hun studenten, het enige wat uitmaakt is welk percentage afstudeert en hoeveel citaties hun onderzoeken halen.
@franklinpaassen91693 жыл бұрын
Beste NOS op 3, Hier ook wat ideeën voor een volgende explainer. Idee 1: Hoe ons nationaal ontwikkelings route tot het leven in elkaar zit. Dus van peuters naar BO naar (verschillende) VO en dan naar praktijk, MBO, HBO en/of universiteit. En dan de nadruk hoe dit stelsel is ontwikkeld en uitgegroeid tot hoe het nu is. Met daarbij uitleg wat het hoofddoel -gedachte achter dit systeem is (dus waarom doen we dit en waarvoor dient het). Idee 2: Waarom we nog steeds de zelfde vakken op de BO en VO geven als 40, geleden of zelfs langer, Terwel we nu in andere samenstelling leven toen en er andere dingen belangrijker zijn voor de ontwikkeling als toen. Daarnaast is de manier hoe we moeten ontwikkelen anders geworden. Waarom houden we dan het zelfde methode aan??? Zijn deze twee ideeën duidelijk of nog een beetje vaag? Heb het idee dat het vaag er op staat. Hoor graag van jullie of het duidelijk is of niet.
@nosop33 жыл бұрын
Hi Franklin, dank voor je tips - ze zijn duidelijk hoor :)
@aliz38853 жыл бұрын
Zie ook de Center of Entrepreneurship aan de RUG, ligt ook onder vuur
@tibofordeyn15293 жыл бұрын
Belachelijk dat ze slechts een half miljard in onderzoeken steken maar dan wel geld verbtanden voor mondkapjes...
@officialpotvis19673 жыл бұрын
Ik ben eigenlijk wel benieuwd hoe de eu in 2035 de co2 uitstoot op 0 wil hebben. Ik heb zelf nou niet echt het idee alsof dat dit zou moeten gaan lukken
@krat55763 жыл бұрын
Alle respect voor de geïnterviewde dame maar ik wil haar graag een tip geven: stop met het gebruik van het woord "he?" overal tussendoor.
@a.bakker643 жыл бұрын
Dit gaat niet over wetenschap, maar over ego.
@Makdkb3 жыл бұрын
Narcisme is ook zo normaal geworden.
@wellhello42313 жыл бұрын
Op zulke hoge niveau had je wel gedacht dat de mensen goeie norme en waardes hebben. Too bad. Blijkbaar heeft het niks te maken met hoe hoog opgeleid je bent maar met je opvoeding.
@aliz38853 жыл бұрын
Het heeft ook niet met opvoeding te maken
@wellhello42313 жыл бұрын
@@aliz3885 als jij word opgevoed om mensen eerlijk te behandelen doe je dat ook.
@naftalbenisty53593 жыл бұрын
Waar kan ik een idee voor een verhaal droppen?
@nosop33 жыл бұрын
Hier! Of DM ons op Insta instagram.com/nosop3
@DDM819963 жыл бұрын
Misschien iets over de corruptie van de verzekeringen... betaald altijd veel krijgt bijna nooit wat vergoed..
@rakkerdehond4893 жыл бұрын
NOS Kunnen jullie onderzoek doen naar Jasmijn?
@lydiavisscher76633 жыл бұрын
Zouden jullie een keer een filmpje kunnen maken over orgaandonatie ?
@nosop33 жыл бұрын
Hi Lydia, dank voor je tip. Kun je iets meer uitleggen over wat je daarover zou willen zien?
@lydiavisscher76633 жыл бұрын
@@nosop3 Bedankt voor u reactie! Ik heb hier een eventueel paar puntjes/ vragen. - Wat houd hersendood in ? - Argumenten voor en tegen orgaandonatie. - Hoe is het geregeld in andere landen? (de registratie/ regels ) - Heeft de nieuwe wet er voor gezorgd dat er meer donoren erbij zijn gekomen? - Kunnen nabestaanden op een rustige manier afscheid nemen? Of moet iemand gelijk geopereerd worden?
@firefly58743 жыл бұрын
Top filmpje weer! Hadden jullie al een filmpje gedaan over moderne slavernij in Nederland?
@HankWilliamWinthrop3 жыл бұрын
Just make recordings, videos, collect evidence and cancel the offenders. Nothing works as good as terror to change things quick, from the inside.
@nick2306993 жыл бұрын
Gast als je je leraar ook maar 1 keer verbeterd op een HBO dan haal je dat vak niet meer per definitie
@aliz38853 жыл бұрын
Weet je wel wat 'per definitie' betekent?
@nick2306993 жыл бұрын
@@aliz3885 gast gaat erom dat als je een leraar tegen krijgt dat ze je t ook echt express super moeilijk gaan maken terwijl dat eigenlijk super on professioneel is
@florisr93 жыл бұрын
3:34 Wat heb ik een hekel aan mensen die in elke zin "hè" zeggen
@nosop33 жыл бұрын
nou hè
@bramdevlieger63173 жыл бұрын
Doe iets over E-sport en hoe het zo groot is geworden ovzo