OCD - اختلال وسواس فکری عملی چیست؟

  Рет қаралды 14,361

Rozanak

Rozanak

3 жыл бұрын

«وسواس» واژه نسبتاً رایجی در ادبیات روزمره هستش و احتمالاً هر زمان که این واژه رو میشنویم، چیزهایی مثل افکار مزاحم یا رفتارهای تکرارشونده افراطی مثل شست‌وشوی بیش از اندازة چیزها در ذهنمون تداعی میشه. توی این ویدئو با مفهوم علمی وسواس آشنا خواهیم شد.
اینستاگرام روزنک:
/ rozanakedu
توییتر روزنک:
/ rozanakedu
مفهوم وسواس
OCD (او سی دی) که بهش اختلال وسواس- بی‌اختیاری، وسواسی جبری، یا وسواس فکری- عملی هم میگن، از دو قسمت تشکیل شده: وسواس در تفکر، و وسواس در عمل
وسواس فکری
منظور از وسواس‌های فکری، افکار یا تصاویر ذهنی‌ای که برای مدتی برای ما مزاحمت ایجاد و ناخواسته ذهن ما را درگیر می‌کنند. بیشتر مواقع، این فکرهای ناخواسته تا اندازه‌ای مزاحمت ایجاد می‌کنند که باعث می‌شوند اضطراب و ناراحتی زیادی را تجربه کنیم.
مثل فردی که مدام فکر میکنه اگه از خونه خارج بشه، تصادف میکنه و این صحنه بارها و بارها در ذهنش مجسم میشه و اون رو مضطرب میکنه.
وسواس عملی
منظور از وسواس‌های عملی،یا رفتارهای تکراری اند (مثل شستن دست یا مرتب‌کردن اشیاء) یا اعمال ذهنی هستند (مثل شمارش اشیاء یا موارد یا تکرار کردن واژه‌ها در ذهن) . فردی که وسواس عملی دارد، یعنی رفتارهای تکراری یا اعمال ذهنی انجام می‌دهد، فکر می‌کند که باید این کارها را در واکنش به یک فکر وسواسی یا طبق قاعده دقیق و ثابتی انجام بدهد.
هدف وسواس‌های عملی کاهش یا جلوگیری از اضطراب و نگرانی و همینطور پیشگیری از بعضی اتفاق‌ها و موقعیت‌های ترسناک است. مثل فردی که بیشتر زمانش رو توی خونه ست اما باز هم به صورت افراطی دستای خودش رو میشوره تا یه موقع آلوده به میکروب یا بیماری خاصی نشه. یا مثلا فردی که نسبت به ایمنی خونه خودش تردید داره، برای جلوگیری از اتفاق بد، به صورت وسواس‌گونه‌ای قفل‌های خونه یا شعله‌های گاز رو وارسی می‌کنه.
بعضی افراد ممکنه فقط دچار وسواس‌های فکری باشن، بعضیا ممکنه فقط وسواس‌های عملی رو تجربه کنن و بعضیا هم میتونن هر دو مورد رو داشته باشند.
این وسواس‌های فکری یا عملی، وقت‌گیر هستند؛ یعنی مثلا یک فرد ممکنه در طول روز ساعت‌ها وقت خودش رو صرف شست‌وشوی ظرف های غذا کنه. همینطور شدت وسواس‌ها به اندازه‌ای است که می‌تواند عملکرد اجتماعی، شغلی یا تحصیلی افراد را مختل کند.
طبقه بندی انواع وسواس
برخی از پژوهشگران به شناسایی و توضیح انواع وسواس‌های فکری و عملی پرداختند که به چند تا از شایع‌ترین اونها اشاره می‌کنیم:
1. وسواس آلودگی و شست‌وشو
افراد دارای این نوع وسواس، در مورد آلودگی در اشیاء یا موقعیت‌های مشخص، افکار وسواسی دارن. مثلاً فرد با دیدن یه دستمال کاغذی کثیف که روی زمین یک فروشگاه افتاده، بسیار مضطرب میشه، فروشگاه رو ترک میکنه و فکر میکنه لباس‌هایی که پوشیده همه آلوده‌اند و نباید لمسشون کنه.
همینطور افراد دارای این وسواس ممکنه مدت طولانی در حمام بمونند، لباس‌های خودشون رو به صورت مکرر بشورند، از دست‌شویی‌های عمومی استفاده نکنن یا دستگیره درها رو با آرنج باز کنن تا مبادا آلوده نشن.
2. وسواس‌های فکری در مورد آسیب‌رسانی و وارسی
افراد دارای این نوع وسواس، مدام نگران این هستن که به خودشون، دیگران یا اموال و دارایی‌ها آسیب وارد کنن و برای اینکه جلوی این حوادث رو بگیرن، دست به وارسی خیلی زیاد میزنن. مثلا بخاری یا وسایل برقی رو مدام چک میکنن که یه موقع آتش سوزی اتفاق نیفته، یا در حین رانندگی همش آینة عقب رو نگاه میکنن که مبادا خودروی دیگه ای بهشون برخورد کنه.
3. وسواس تقارن و نظم
افراد دارای این وسواس، نیاز دارن که اطرافشون به شکل خشک و انعطاف ناپذیری مرتب و به‌ویژه، متقارن باشه. مثلا رخت خوابشون باید حتما خیلی دقیق و بدون چین خوردگی مرتب بشه، یا هر کدوم از وسیله هاشون باید در جای خودش قرار بگیره و اگر یه نفر اون وسیله‌ رو جابجا کنه، خیلی آشفته و کلافه میشن.
یا مثلا افرادی که تاکید دارن همه رویدادهای زندگیشون باید روی نظم و برنامه خیلی دقیق و مشخصی باشه و برای تک تک لحظاتشون باید برنامه ریزی داشته باشن. اگر در زندگی این افراد اتفاقی رخ بده که مطابق با انتظار اونها نباشه، باعث میشه خیلی بهم بریزن و مضطرب بشن.
4. احتکار
افراد دارای این نوع وسواس، وسایل جزئی و پیش پا افتاده رو جمع‌آوری میکنن و زمانی که بخوان این وسایل رو دور بندازن، اضطراب زیادی رو تجربه میکنن. گاهی وقتا این وسایل احتکار شده، وسایل خیلی سالمی نیستن و ممکنه از دید بقیه، زباله به حساب بیان، اما برای فردی که از وسواس احتکار رنج میبره، این وسایل ارزش زیادی دارن و حتما یه روزی به کارشون میاد.
یافته های بالینی
در 50 تا 70 درصد افرادی که به OCD دچار میشن، نشانه‌های این اختلال بعد از یک اتفاق پر استرس مثل بارداری، مشکل جنسی یا مرگ عزیزان، شروع میشه.
افراد مبتلا به OCD، اغلب اختلال‌های روانی دیگری را هم تجربه می‌کنند که از جمله آنها، اختلال‌های اضطرابی، افسردگی و اختلال تیک است.
همینطور عدم اقدام به درمان OCD، می‌تواند این اختلال را به حالت مزمن درآورده و در طول دوره‌های مختلف، نشانه‌ها کم و زیاد بشوند.
درمان وسواس
اما خبر خوب اینه که روش‌های درمانی سودمندی برای درمان این اختلال وجود داره که یکی از این روش‌های شناخته‌شده و موثر، درمان شناختی-رفتاری یا CBT هستش. بنابراین، مراجعه به یک درمانگر با چنین رویکردی، همینطور تلاش و همکاری خودمون طی فرایند درمان، مثل انجام به موقع تکالیف، باعث میشه تا از دست این افکار و اعمال وسواسی، رها بشیم.

Пікірлер: 47
@lailaahmad-dy1kp
@lailaahmad-dy1kp 28 күн бұрын
ویدیو هایی که تهیه میکنید خیلی مفید و کاربردی هستن امیدوارم به این روند ادامه بدین ...
@Aria-sp5dv
@Aria-sp5dv 3 жыл бұрын
عالی ❤️
@SPY_13
@SPY_13 2 жыл бұрын
خدارو شکر من نگرفتم ❤️🤲
@sarapishdast3866
@sarapishdast3866 2 жыл бұрын
عالی عالی عالی
@user-lw9tx1fs1p
@user-lw9tx1fs1p 3 жыл бұрын
ذکر و تسبیحات عالی هست صلوت 🌹🌷
@Ehsan.999
@Ehsan.999 Жыл бұрын
ممنون، من وسواس احتکار دارم! هر چیزی میبینم فکر میکنم یه روزی به درد میخوره! حتی چوبهای نباتی که مصرف شده رو جمع میکنم 😒😓😢
@mohammadhasanzade8240
@mohammadhasanzade8240 3 жыл бұрын
خیلی ممنونم. مدت‌ها اسیر تکرار جملات در ذهنم بودم. پخش شدن یه موزیک برای مدتی نامخشخص و یا اگر کسی بهم می‌گفت که بالای چشمم ابروعه. مدام جمله‌ی اون فرد تو ذهنم تکرار می‌شد و شاید ساعت‌ها زندگی من رو مختل می‌کرد.
@user-rc7nu7js5o
@user-rc7nu7js5o 3 жыл бұрын
توهم بینایی هم میدیدی؟
@mohammadhasanzade8240
@mohammadhasanzade8240 3 жыл бұрын
می‌شه کمی بیش‌تر توضیح بدید.
@hanamhm847
@hanamhm847 2 жыл бұрын
من 14 سالمه و احساس میکنم دقیقا اینجوری شدم :/💔
@SepehrMirsaeidi
@SepehrMirsaeidi 2 жыл бұрын
🙏🏼
@farandmazloumi
@farandmazloumi 7 ай бұрын
✌🏻🦋⭐️
@Amir-qx4jb
@Amir-qx4jb 2 жыл бұрын
من ١٣ سالمه و پنج شش ساله كه وسواس دارم . تقريبا الان شش ماهه كه دارو درمانى كردم و به همراهش مشاوره رفتم و تا الان خيلى خيلى كم شده تا همين هفت ماه پيش همش داشتم از خدا عذر خواهى مى كردم اما الان ديگه اينطور نيست و من خدا رو شكر ميكنم
@leila-mq7yj
@leila-mq7yj 7 күн бұрын
پزشک شما کی بود ؟
@saratayebi6009
@saratayebi6009 Жыл бұрын
اشارتون به رویکرد cbt با نتایج نه چندان درخشانش در این حوزه سوگیری داشتن و سفارشی بودن این این ویدیو رو به ذهن متبادر میکنه.رویکردهای زیادی هستن که نتایج مشخص و بسیار درخشانی جهت درمان اختلالات روانی از جمله وسواس دارن. رویکرد روان پویشی (ISTDP) در این مورد حرفهای زیادی برای گفتن داره و به افراد زیادی کمک کرده تا از این اختلال عبور کنند.
@mohammadjavadkordlooyeganeh
@mohammadjavadkordlooyeganeh Жыл бұрын
واقعا هیچ چیزی بدتر از فشار ها و مشکلات روانی نیست ازتون خواهش میکنم از روان درمانگران عزیز کمک بگیرید.من خودم یکی از مشکلاتم همین وسواس فکری بود.
@baharfatemi614
@baharfatemi614 2 ай бұрын
شما مراجعه کردی؟
@mohammadjavadkordlooyeganeh
@mohammadjavadkordlooyeganeh 2 ай бұрын
​@@baharfatemi614 بله.
@zahrayourname3789
@zahrayourname3789 3 жыл бұрын
1:33 دقیقا من توی خونه هستم اما اگه دستم به وسیله یکی از اعضای خانواده بخوره میرم دستامو میشورم چون حس میکنم هر لحظه ممکنه به میکروبی چیزی آلوده شم 😭
@arefehziyarifar-qk4hm
@arefehziyarifar-qk4hm Жыл бұрын
رواندرمانگر خوب از كجا پيدا كنيم خب!
@khoodeman261
@khoodeman261 2 жыл бұрын
راه حلش چیه
@Amir-qx4jb
@Amir-qx4jb 2 жыл бұрын
دارو درمانى و مشاوره
@user-nh8wh9fm5t
@user-nh8wh9fm5t Ай бұрын
فرد وسواسی خود ش کاملا متوجه بیماریش هست وتمام ویدیوهاتنها توضیح بیماری‌هاست من پیشنهادی کنم که بیشتر راجع به درمان بیماری صحبت بشه مثلا کسی که قلبش درد میکنه که نباید جزئیات درد کشیدن خودش رو توی ویدئو ها بشنوه بلکه انتظار راه حلی برای کم کردن درد هست موفق باشید باسپاس❤
@behnamzaeri8961
@behnamzaeri8961 Күн бұрын
دقیقا، احسنت
@Rj-nb1gn
@Rj-nb1gn 2 жыл бұрын
زندگی منو نابود کرد.😭
@Lili-bd8fi
@Lili-bd8fi 4 ай бұрын
من دارم دبونههههههههه میشم از وسواسم 5 ساله باهامه چیکار کنم 😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢🎉🎉
@fhh43
@fhh43 8 ай бұрын
وسواس فکری همان اوتیسم نیست که کارهای تکراری میکنند
@firouze_3124
@firouze_3124 4 ай бұрын
نه اوتیسم با وسواس فکری خیلی متفاوت هستش
@user-ts8cs6bi6s
@user-ts8cs6bi6s 11 ай бұрын
واقعا سخته تمام استعدادهای آدم میکشه روی شغل رابطه های دوستی تاثیر گزاره من همه چیزو میشمارم دارم خیلی سخته میدونم اسکل نیستم ولی کارهای بی موردی انجام میدم😢
@Lili-bd8fi
@Lili-bd8fi 4 ай бұрын
منم خیلی اذیتم میکنه 😅
@coffeeaddicted4495
@coffeeaddicted4495 3 жыл бұрын
وسواس فکری که داره منو میکشه
@user-wl2do1by2p
@user-wl2do1by2p 2 жыл бұрын
+++
@khoodeman261
@khoodeman261 2 жыл бұрын
بعضی وقتا میخوام سرمو بزنم به دیوار
@a.j7531
@a.j7531 2 жыл бұрын
هعیی
@life-tx3nh
@life-tx3nh 2 жыл бұрын
به چینل من هم سر بزنید
@sinanazarieh2339
@sinanazarieh2339 2 жыл бұрын
من وسواس عمی و فکری دارم روانییی میشممممم
@khoodeman261
@khoodeman261 2 жыл бұрын
انقدر من تیک عصبی دارم که مدام دارم خودمو میخورم
@user-tr1il6vu8d
@user-tr1il6vu8d 9 ай бұрын
۳۵ سالمه وتمام عمرم از وسواس فکری وعملی رنج میبرم.
@atefehnr2550
@atefehnr2550 Жыл бұрын
وسواس فکری بدترین نوعه
Follow @karina-kola please 🙏🥺
00:21
Andrey Grechka
Рет қаралды 19 МЛН
Зомби Апокалипсис  часть 1 🤯#shorts
00:29
INNA SERG
Рет қаралды 7 МЛН
YouTube's Biggest Mistake..
00:34
Stokes Twins
Рет қаралды 69 МЛН
مدیتیشن کاهش استرس و اضطراب/ رهایی از ترس و افکار منفی
13:57
Niloofar Sheykhi | نیلوفر شیخی
Рет қаралды 15 М.
آیا بیماری ADHD قابل درمان است؟
23:46
Dr. Holakouee Official Channel #Holakouee
Рет қаралды 20 М.
OCD - روش های غلبه بر اختلال وسواس فکری-عملی
33:30
Dr.Hamidreza Hashemi Moghadam
Рет қаралды 40 М.
نشخوار فکری چیست؟ راهکارهای درمان نشخوار ذهنی
56:16
Fatemeh Asgari فاطمه عسگری
Рет қаралды 3,9 М.
OCD - Short Film
6:56
Blue Hydrant
Рет қаралды 63 М.
پسر ۲۱ ساله دچار اضطراب فکری و وسواس شدید
14:55
Dr. Holakouee Official Channel #Holakouee
Рет қаралды 11 М.
Follow @karina-kola please 🙏🥺
00:21
Andrey Grechka
Рет қаралды 19 МЛН