Va asteptam sa castigati un telescop: discordapp.com/invite/67aGj3t
@che95485 жыл бұрын
Cristian presura ! Am o întrebare care din răspunsul dumneavoastră mi-ar putea schimba viitorul ! Mie imi place foarte mult : -astronomia -stiinta -(despre)spatiu -nu stiu cum sa zic ( cosmos ) știință ... :0 stiu c-am 80 % din tot ce e pe internet la momentul de față despre acest subiect ! Studiez spațiul si învăț despre (știință pe exact ) c-am de 10 ani ( de la 4 ani ... Am 14 :0 ) așa ! Sunt clasa a 8 .. ( stiu ca nu exista un profil special pentru astronomie ) am căutat pe internet si nu stiu ce sa zic ... Am găsit unele site-uri in care zic ca liceu cu observator astronomic ( profesoara de astronomie ) este in Timișoara , ba alt site spune ca e in bucuresti , si nu stiu ce sa cred ... Ma puteți ajuta va rog si sa îmi spuneti la ce liceu sa ma duc ( când o sa fiu mare -> ce ciudat si copilăresc suna :)) , vreau sa fiu astronom si sa studiez spațiul ) îmi puteți oferi dumneavoastră niste posibilități sa îmi spuneți la ce liceu sa ma duc ?? ( nu contează județul .. Oriunde in tara ! ) va rog sa răspundeți ! Si nici media nu contează (de admitere) pt mn nu-i o problema .
@che95485 жыл бұрын
@LeSpunPeBune MuieStangii liceu privat Pentru astronomie ? Nu stiu daca există .. .sau macar daca e in romania ... Nici stiu ... Mi-ai putea da tu exemple te rog ??(orice liceu de "astronomie" sau ma rog .. Ceva cu profesori astronomici sau obs astronomic )
@che95485 жыл бұрын
@LeSpunPeBune MuieStangii îmi poți da niste exemple de licee despre astronomie (daca exista ?) private ??
@cristianbrici70745 жыл бұрын
@@che9548 scrii cuvântul cam “c-am" și vrei sa fi astronom. Învață mai întâi gramatica
@teoandrei36775 жыл бұрын
@@cristianbrici7074 Omu' s-a axat pe altceva, nu ai inteles?! El stie de pe internet, c-am 80% din acest subiect, trebuie sa ai si tu o forma mai umana de toleranta in acest tip de situatii, mai complexe.
@mihai-danielmagura63845 жыл бұрын
Foarte interesant. Am cateva intrebari: 1 co2 fiind mai greu decat aerul, care este concentratia si efectul de sera in raport cu altidudinea (nu am gasit un studiu). 2 DACA avem o concentratie mai mare de co2, asta nu este pur si simplu benfica plantelor? Exista studii in u.k referitoare la ritmul accelerat de crestere al plantelor din apropierea autostrazilor. Multumesc
@just_soco24225 жыл бұрын
Da prietene dar daca nu s destule plante nu mai e bine.
@pumaherzogenaurach1032 жыл бұрын
Alea sunt plante dar balarii...cel mai ok e stejarul care absoarbe noxe si elimina oxigen
@paulspiridon19682 жыл бұрын
@@pumaherzogenaurach103 pentru tine doar stejarul absoarbe c02 si produce oxigen? porumbul nu?
@pumaherzogenaurach1032 жыл бұрын
@@paulspiridon1968 orice planta doar ca stejarul are un aport imens purifica ozoneaza atmosfera padurea de foioase e rezistenta si dureaza mii de ani
@redspinner2 жыл бұрын
1) Cred ca o concentratie de CO2 in atmosfera cu o valoare de 300 de parti per milion este tot infima ca si 200 de parti per milion, si ca nu poate sa influenteze incalzirea climei. Intelegeam daca era 30% fata de 20%, sau chiar 3% fata de 2%, insa e vorba de 0,0003 fata de 0,0002. Intr-un mod similar, exista o metoda utilizata de unii in statistica pentru a pacali pe cei care privesc un grafic: li se arata un zoom pe partea care contine curba graficului, iar prin zoom diferentele sunt augmentate, ascunzandu-se de fapt ca de la axa X pana la grafic distanta este de fapt enorma si ca variatia este infima. 2) S-a facut vreun experiment in care sa se foloseasca doua volume de aer identice si evident inchise (sere), iar intr-unul din ele sa se adauge inca 50% CO2 raportat la concentratia naturala preexistenta de CO2, si sa se observe daca si cu cat creste in plus temperatura in sera in care s-a adaugat CO2? 3) Ce facem cu radiatiile care vin de sus in jos, adica de la Soare spre Pamant, nu sunt cumva si ele oprite de CO2, sau argumentatia functioneaza intr-un singur sens? 4) Cresterea nivelului marilor si oceanelor cu cateva zeci de metri din cauza topirii calotelor glaciare cred ca este exagerata. Se pot face calcule pornind de la cantitatea totala de gheata existenta, care are un anumit volum. Volumul de gheata dupa topire se va transforma intr-un volum un pic mai mica de apa, dar pentru simplificare sa consideram ca sunt egale. Acel volum de apa rezultat din topirea ghetarilor chiar este atat de mare incat sa poata sa creasca cu zeci de metri inaltimea oceanelor, avand in vedere faptul ca suprafata a oceanelor este cu MULT mai mare decat cea a ghetarilor? A facut cineva acele calcule cu onestitate? 5) Ce facem cu energia destocata prin arderile de combustibili? Ca despre ea nu prea se vorbeste. Ea a fost stocata in zeci de ani prin fotosinteza de catre copaci in lemn, in multe mii de ani in carbuni, in milioane de ani in petrol sau gaz metan (care chiar daca nu e fosil asa cum afirma unii, tot prin reactie endogena a fost produs). Da, cea mai mare parte a energiei pe care noi o eliberam prin arderi provine de la Soare, si ea a fost stocata prin reactii chimice endogene in ceea ce numim noi combustibili, iar noi re-eliberam prin arderi (reactii chimice exogene) acea cantitate de energie, creind astfel un surplus de caldura fata de starea naturala a lucrurilor, adica fata de situatia in care nu am fi facut acele arderi. S-a calculat (sau macar estimat) care este cantitatea de energie eliberata sub forma de caldura prin arderi si cat a influentat ea cresterea temperaturii pe Glob? Acestea sunt doar niste consideratii personale ale unui fost elev mediocru la fizica, chimie si matematica. Felicitari pentru munca pe care o faceti!
@anaion17472 жыл бұрын
bine punctat
@gheorghenan7601 Жыл бұрын
@@anaion1747Chiar foarte bine punctat 👍
@Dragosflash4 ай бұрын
@@anaion1747Ce e bine punctat?? A început cu "cred că". Nu a demonstrat nimic. E vorba de scepticism, iar 90% din studiile pe climă au concluzionat clar că schimbarile climatice actuale sunt cauzate de emisiile de CO2.
@grigorasliviu91603 жыл бұрын
am urmarit cu mare interes explicatiile tale. consider totusi ca solutia nu este stoparea CO2. carbonul a existat si va exista mereu pe planeta noastra exact in cantitatile pe care le avem astazi doar ca inmagazinate in alte “recipiente”. plecand de la fraza “ nimic nu se pierde totul se transforma”, consider ca inmagazinarea carbonului in plante este o solutie mult mai buna decat stoparea emisiilor.
@crislaus2 жыл бұрын
Ține isonul găștii criminale de la Davos, Agenda 2030, acest domn e cumpărat demult.
@critical99632 жыл бұрын
Nu ai inteles nimic! Carbonul nu este acelasi lucru cu dioxidul de carbon. Dioxidul de carbon se formeaza in urma oxidarii carbonului.
@grigorasliviu91602 жыл бұрын
@@critical9963 lectie de clasa a 4-a.. plantele consuma co2 in procesul de fotosinteza.. nu-i asa?
@critical99632 жыл бұрын
@@grigorasliviu9160 🤦♂️ OK. Las-o asa!
@bunescudesign39232 жыл бұрын
Activitatea vulcanică dă peste cap orice previziune a evolutiei emisiilor de carbon, la care se adaugă si expansiunea volumică a Soarelui. Ce face omenirea in +/- este infim. Era glaciară nu s-a produs din cauza omului.
@tglx20112 жыл бұрын
1:45 în fiecare an ardea cam 1 tonă de lemne. Lemnul când arde are o proprietate surprinzătoare: arde cu totul. 2:04 Carbunul/lemnul se duce în atmosferă prin "legarea" cu 2 atomi de oxigen => (molecula) CO2 2:25 Arzând 1 tonă de lemne pe an, tatăl meu punea/emitea în atmosferă 2 tone de CO2 (o parte evident e oxigenul care se ia din aer și se pune înapoi în aer). 2:49 4 miliarde de tone de CO2, pe an, doar din arderea de lemne 3:10 Se estimează că tot confortul zilnic dat de puterea aparatelor (electrocasnice, automobil, ...) este echivalent cu cel oferit de 20 de sclavi în vremea Greciei antice. Se estimează că 40 de miliarde de tone de CO2 se emit anual. Jumătate ajunge în atmosferă, jumătate în sol și în ocean. 4:50 Toată cantitatea de CO2, momentan, din atmosferă e 3000 miliarde de tone. ... adică în (următorii) 150 de ani se dublează cantitatea de CO2 în atmosferă. 6:20 Creșterea de CO2 este asociată cu încălzirea medie a planetei. 6:40 (diagramă/grafic/poză) Cu efectul de seră. 8:26 Fizicienii au făcut calcule, și au estimat creșterea de temperatură datorată CO2. Eu NU le-am făcut. Ar trebui poate să (mai) trec pe la facultate, dar o să REproduc aici REZULTATUL lor, având ÎNCREDERE în ceea ce spun ei !!! 8:45 La o dublare a concentație de CO2 (gand(N) adicâ în loc de 3000 G tone de CO2, cât este acum, să avem 6000 G tone de CO2 (estimat peste 150 de ani !) temperatura medie a Pământului ar trebui să crească cu aproximativ 1,5 grade Celsius. 8:58 Mai este (însă) 1 lucru: creșterea temperaturii Pământului generează evaporarea apei din oceane. (Și aceste molecule de apă contribuie la efectul de seră.) De aceea, temperatura Pâmântului mai crește cu 1 grad (Celsius). Deci avem o creștere de 2,5-3 grade Celsius. 10:04 2 grafice cu variația concentrației de CO2 și a temperaturii în ultimii aproximativ 800 000 de ani. 11:20 Mișcarea Pământului în jurul Soarelui este o elipsă. Elipsa NU este fixă, și se rotește în timp. Se spune că ea are o precesie (dexonline.ro/definitie/precesie). La fiecare 100 000 de ani ... stratul de zăpadă crește de la an la an ... trecem printr-o epocă glaciară (devine mai frig ... scade concentrația de CO2) 12:10 ... Mișcarea Pământului determină scăderea temperaturii... 15:00 Nivelul de CO2 în ultimii 100 de ani a crescut cu 1 treime, din ce era deja. gand(N) erau ~2250 G tone CO2 în atmosferă, în anul 1900 (1 treime = ~750 G tone s-au adunat timp de 100 de ani (între anii 1900-2000), iar acum avem 3000 G tone CO2). Da, omul a contribuit la creșterea cu 1 grad, în ultimii 100 de ani, a temperaturii Globului. 15:45 La SFÂRȘIT, să VORBIM SINCER de 1 LUCRU. CARE SUNT CONSECINȚELE ÎNCĂLZIRII GLOBALE ? 16:10 Cazul cel mai rău: fata mea m-a întrebat ... dacă NU cumva, din cauza încălzirii globale, omenirea va dispărea ? 16:45 Eu NU cred, că TOȚI oamenii vor muri, chiar și în cel mai RĂU caz ! Cel în care NU facem NIMIC ! NU cred că NU trebuie să facem nimic. Din contră. Putem să facem multe. În anul 2300, ar crește temperatura cu 8 grade (am arde tot combustibilul fosil care există în prezent pe Glob). Nivelul mări ar fi mai ridicat cu câțiva zeci de metrii. 17:50 Impactul va fi MAJOR. Dar ACEASTA NU ÎNSEAMNĂ CĂ VA DISPĂREA VIAȚA DE PE PĂMÂNT. Și nici OMUL. Milioane de oameni trebuie să se multe în alte părți pentru că vor fi inundații (în apă). Însă și astăzi milioane de oameni se deplasează, căutând loc de muncă. 18:11 Gheața de la Polul Nord va dispare. (Imagine cu urs polar și fără zăpadă.) Probabil cu ea și urșii polari. La fel și coralii din oceane. Totuși, unele specii dispar, fiindcă omul schimbă fața planetei. (Iar unele dintre ele (referitor la specii) NU se adaptează.) 18:30 NU cred că toți oamenii vor muri. Asta ca să-mi liniștesc copilul. 18:40 Însă și eu cred că trebuie să facem ceva. Să dăm copiilor noștri planeta, așa cum am primit-o.
@elcata98712 жыл бұрын
Mda, și eu așteptam să aud răspunsul la întrebarea „Ce ne împiedică să replantăm pădurile defrișate ?”... Din nou „elefantul din încăpere” a fost ocolit cu măiestrie. 😢 De cîte zeci de ani se lamentează doritorii noștri de bine că se „sufocă planeta” de la atîta CO2, re-plantau intreaga Planetă! De cîteva ori ! La ce tehnologie am văzut că e in sectorul agro / pomicultură chiar și de mîine dacă ne apucăm de plantat copaci încă avem timp suficient să refacem echilibrul, mai ales că, ce să vezi, plantele, arborii chiar cresc in ritm accelerat dacă au surplus de CO2! Deci e momentul perfect, ce mai așteaptă guvernanți noștri iubitori de oameni și de animale și de plante? Cînd își dau mîna și se apucă de replantat tot ce au defrișat și încă odată pe atît?! 🌱🌴🌳🌲🎋 Că pt războaie văd că imediat se pot printa bani „fără număr”! 🪖💣💥⚠ Nu în ultimul rînd, să le spună cineva că avem exces de Co2 pe Planetă și la fermierii /crescătorii de plante și arbuști și să nu ne mai polueze și ei cu cisternele lor de CO2 pe care le cumpără și golesc zilnic in serele lor pt ... accelerarea creșterii plantelor ... oups!
@ishs9712 жыл бұрын
De aceea am casa plină cu plante și arbuști de interior 👍👏💌🍀🌻🍀🌲🌳🪴🌵🍀🌿☘️🌵🪴🌾🌹🥀🌺 50 de ghivece mari și mai mici 🪴🌲 Vara stau fără aer condiționat 👍👏🌹💌🌻🇷🇴 e răcoare in toată casa 👍👏🌲🪴🌹 Mulțumesc domnule Cristian Presură 👏🍀🍀🍀💌👍
@marius44512 жыл бұрын
1. Ce ne impiedica sa replantam padurile dupa defrisare? Nimic.... De obicei natura sr reface
@SunSaiko Жыл бұрын
Nu putem scoate carbonul din aer cel puțin nu în zilele noastre și nu fără consecințe dacă plantăm copacii doar adaugă oxigen nu resetează timpul sunt prea mulți factori nu putem repara atmosfera doar pocnind din degete căci dacă am fi putut s-ar fi făcut
@neamtupescaru655 Жыл бұрын
@@SunSaikoUnde ai făcut scoala nu te-a învățat că pomi consumă Co 2 SI eliberează oxigen ?
@SunSaiko Жыл бұрын
@@neamtupescaru655 copaci sunt organisme vii le trebe si lor oxigen si daca ai planta un bilion de copaci intro zi tot dureaza pana cresc si dureaza pana curata si aerul probabil secole daca nu il inputim noi si mai mult domnu savant
@costym.23284 жыл бұрын
Bună ziua este foarte bine ce prezentați sper ca noi oameni sa luăm măsuri urgente si asta trebuie făcut la nivel global sa oprim acest fenomen încălzirea. Succes
@dhanyrafael2 жыл бұрын
Nu noi oamenii saraci poluam planeta, in afara de producerea de copii fara rost, ci bogatii planetei care consuma 90% din resurse. La bogati e problema. Eu merg cu o bicicleta veche de 10 ani, nu am masina, nu am televizor, nu am nici cablu, am un laptop vechi din 2012 care merge perfect si un telefon vechi din 2016 cu ecran spart si ma imbrac de la second hand. Eu sunt problema sau bogatii planetei care risipesc non stop ? EU traiesc la minim aproape. Visul meu este sa ajung sa traiesc precum africanii din colibe. Sa am o amprenta tot mai mica asupra planetei. Cel mai important este ca nu am facut copii. Am fost inspirat.
@ingerulnegru65282 жыл бұрын
Cel mai bun filtru natural e copaci dar noi taiem si copaci si fabricam mult Dar daca folosim curentul pentru încălzire sa topim metale sau plasticul sa il reciclam
@Marius_Victor2 жыл бұрын
Mult respect domnule Cristian Presură 🥰🥰🥰🥰🥰!!! Vă urmăresc cu mare drag 🖐️
@grigoreturcan13685 жыл бұрын
Buna Cristian. Eu sunt sceptic pentru simplu fapt ca atmosfer si pamantul e foarte mic comparativ cu Soarele si sunt foarte multe aspecte care pot influenta temperatura pamantului. Oare sunt studii care sa masoare intensitatea soarelui? Stim cu totii ca eruptiile solare afecteaza temperatura pamantului? Stim ca si pamantul are propria radiatie de caldura. ...
@pumaherzogenaurach1032 жыл бұрын
Si mai stim ca oceanele inghit caldura in adancul oceanului e rece atmosfera nu poate incalzi oceanele sunt prea vaste exista mai multe smecherii ce e acum e politica
@eduardblazinberg2 жыл бұрын
Felicitări!👍👍👍
@sammenestrel23485 жыл бұрын
Sunt curios, deoarece atmosfera pamantului are o cantitate procentuala mica de dioxid de carbon, daca plantele folosesc CO2-ul pentru a inapoia O2-ul, o cantitate mai mare de CO2 nu va favoriza mai mult fotosinteza lor? Sau ritmul lor de asimilare a CO2-ului nu se poate marii?
@florintanasescu70685 жыл бұрын
Exista o limita a nivelului de CO2 cand ajung la saturatie.
@danielzmau80155 жыл бұрын
Pana și NASA a ajuns la concluzia ca pământul s-a înverzit substanțial în ultimele decenii. Exemplul ala cu paharul care se umple e inept. Ce nu a spus e ca paharul e de fapt pe soba aia cu lemne și o grămadă de apa se evapora în timp ce adăugăm apa.
@raulepure98405 жыл бұрын
@@florintanasescu7068 Ai auzit de tehnica de imbogatire cu CO2 pentru rezultate mai bune la cresterea plantelor in sere Uni o folosesc cu succes, ceea ce inseamana ca pt plante 400 ppm nu este suprasatuatie, mai este loc de mai bine
@Axel34815 жыл бұрын
O parere. Se poate marii in cazul in care extinzi suprafetele plantate cu paduri. Daca defrisezi in tampenie intr-una, asa cum se intampla in realitate la nivel global, obtii exact efectul invers.
@danielzmau80155 жыл бұрын
@@raulepure9840 Taken all together, the greening of the planet over the last two decades represents an increase in leaf area on plants and trees equivalent to the area covered by all the Amazon rainforests. There are now more than two million square miles of extra green leaf area per year, compared to the early 2000s - a 5% increase. www.nasa.gov/feature/ames/human-activity-in-china-and-india-dominates-the-greening-of-earth-nasa-study-shows
@davidlupusor71345 жыл бұрын
Tu esti persoana care ma facut sa îmi placa fizica
@dhanyrafael2 жыл бұрын
Toata stiinta e frumoasa, nu numai partea fizica. Plonjand in stiinta, vei intelege eventual ca de fapt nu stim nimic. :)
@c.pop.echo.285 жыл бұрын
12:07 epoca glaciara este cauza de stratul de zapada care creste de la an la an? Si cum se explica padurile inghetate, sau animalele gasite intregi in geata? adevarul este ca epoca glaciara se intampla brusc in urma unor fenomene complexe, care nu au legatura cu dioxidul de carbon degajat de om si care au o anumita ciclitate, corelata cu activitatea solara.
@adrianapotor27025 жыл бұрын
Alex Pop Am dat, in sfarsit, de un om rational, restul sunt pseudocreiere, speriati de avioane.
@adrianapotor27025 жыл бұрын
Adrian Atunci:tulai doamne!
@skinnygumbo27005 жыл бұрын
Deci Cristian Pasura este un pseudo om de stiinta care propaga minciuni marxiste? Manca-v-ar tata de inteligenti si de modesti ce sunteti. Cum intelegeti voi stiinta mai bine decat un fizician! 😁
@skinnygumbo27005 жыл бұрын
Pai daca va uitati la clip si nu intelegeti nimic nu-i vina omului. Da, exista o ciclicitate, la fiecare 100.000 de ani temperatura creste sau scade, cresteri sau scaderi de 5 grade Celsius. Nici mai mult, nici mai putin, temperatura ramane intre aceste valori. Dar cand tie iti creste temperatura mult peste cele 5 grade in ultima 100 de ani, n-o mai poti pune pe seama ciclicitatii.
@MihaiVH5 жыл бұрын
@@skinnygumbo2700 da ,dar omul prin activitatea lui accelereaza procesul de incalzire ...deh....progresul speciei umane are un pret...
@ELENA-xe8xk2 жыл бұрын
Felicitări pentru cum explicați
@argyropoulosnicoleta52765 жыл бұрын
Dar schimbarea climei va da peste cap agricultura ceea ce va duce la foamete. Viata nu va disparea dar calitatea vietii sigur va fi deteriorata. Un viitor nedorit.
@adrianapotor27025 жыл бұрын
argyropoulos nicoleta Mai bine, oricum nimeni nu mai vrea Sa lucreze in agricultura,in mod traditional.
@dhanyrafael2 жыл бұрын
Exact, tocmai de aceea nu am facut copii. Am ales bine se pare.
@lucalazar7707 Жыл бұрын
Respect domnul Presura !
@gahshunker5 жыл бұрын
Plantați copaci
@f248165 жыл бұрын
Nu merită, caută IPCC report.
@merixciurel30385 жыл бұрын
Eu plantez prin Ecosia
@vladtheimpaler28185 жыл бұрын
...mai multi decat taiati...
@DanHaiduc5 жыл бұрын
Ca sa echivalam arderile de 20 mld de tone CO2, ar trebui sa plantam copaci incat sa creasca 10 mld. tone lemn /an. Asta ar insemna un pic mai mult de o tona de lemn per persoana pe glob PE AN TOT RESTUL TIMPULUI. O tona de lemn e circa 2 metri steri, adica vreo... 3 copaci mari pe an? ---> Unde ii punem?
@candeamarian21945 жыл бұрын
@Adrian , imediat nu vor mai fi nici alge, viata din ocean moare din cauza plasticului.
@MirceaCojocaru-b2w Жыл бұрын
Compoziția atmosferică de pe Pământ este în mare măsură guvernată de produsele secundare ale vieții pe care le susține. Aerul uscat din atmosfera Pământului conține azot 78,08%, oxigen 20,95%, argon 0,93%, dioxid de carbon 0,04% și urme de hidrogen, heliu și alte gaze "nobile", dar în general o cantitate variabilă de vapori de apă este de asemenea prezentă, în medie aproximativ 1% la nivelul mării.[10]
@PCristiPCristi4 жыл бұрын
Ce parere ai de noile teorii care spun ca un alt " vinovat" pt incalzirea globala este si metanul?
@florinpopa13333 жыл бұрын
Si Soarele este de vina,se mareste din an in an,si creste in temperatura
@dhanyrafael2 жыл бұрын
@@florinpopa1333 Da, Soarele va inghiti totul pana la Marte inclusiv. Orice am face, omenirea va disparea eventual. Totul este in schimbare in Univers, nimic nu e vesnic, nici macar Soarele.
@mariasimion45732 жыл бұрын
Felicitări
@paneas88795 жыл бұрын
Cand auzi ca se incalzeste cu 3 grade in medie temperatura nu pare enorm de mult pentru confortul nostru. Dar pentru ecosistemele din natura si pentru agricultura este apocaliptic.
@techmar25925 жыл бұрын
@@anonimgcshilium199 cresterea asta cu cu 3 grade o sa se intample in urmatorii 60-100 de ani, o sa se destepte si oamenii cand unul din continentele ori american ori asiatic o sa fie ras de fata pamantului de vre-un uragan.
@romanvssvmromania5 жыл бұрын
Cresterea cu 3 grade se traduce in maxime cu pana la 5-6 grade mai mari vara si minime mult mai mici iarna, nu creste si iarna si vara cu 3 grade, extremele or sa fie mai accentuate si foarte multe plante si animale vor avea de suferit, vor rezista cele mai puternice si mai adaptabile intr-un timp scurt.
@DanHaiduc5 жыл бұрын
@@anonimgcshilium199 Ha! E vremea pentru investit in eoliene.
@paneas88795 жыл бұрын
Ce imi plac mie oamenii astia care le stiu pe toate si contrazic savantii...
@TheMariana295 жыл бұрын
@@ggnestor2707 așae precum spui 😊
@peisajeturistice14822 жыл бұрын
In caz de crești temperatura in camera se reduce timpul si capacitatea planetei de a se apăra de soare dar e vorba de max 10 grade noi vom avea peste 65 grade din 2030 și vom trăi fără nimic (agricultura,apă, hrana)
@TheYpocrow4 жыл бұрын
Contribuie in vreun fel undele radio la incalzirea globala? Ma refer in special la telefonia mobila de genul 3G,4G si mai ales 5G care in unele tari este respinsa. Stiu ca aveti reportaj despre tehnologia 5g,l-am urmarit,dar eram curios sa stiu daca contribuie in vreun fel la "plapuma globala". Multumesc!
@Boccaccio-ii1fl Жыл бұрын
Toata isteria asta cu cresterea temperaturii globale s-a produs la fel cum s-a produs si isteria cu coronavirusul. Datorita mass mediei si a celor care se iau unii dupa altii, fara a-si pune putin mintea la contributie. Oamenii sunt fiinte obsedate de control si incearca sa isi imagineze continuu tot felul de cataclisme si modalitati de prevenire a acestora. Sfarsitul lumii e asteptat in fiecare an. Cauzat ba de meteoriti, ba de virusi, ba de dioxid de carbon, ba de bombe nucleare. Stiind cat de mare e Pamantul si vazand ca il pot inconjura repede, oamenii uita mereu cat de mici sunt ei si tot ce au creat ei fata de vasta imensitate a planetei. Pai haideti sa analizam cateva aspecte de care oamenii uita tot timpul. Daca Pamantul ar fi de marimea unui om, oamenii ar fi de marimea unor virusi. Acum imaginati-va faptul ca toti virusii ce salasuiesc intr-un singur om sunt de ordinul a 380 de milioane de miliarde. Pe cand intreaga populatie a globului e de aproximativ 8 miliarde. Imaginati-va apoi ca 8 miliarde din cele 380 de milioane de miliarde ar avea inteligenta si ar incepe sa isi faca probleme daca nu cumva activitatea lor afecteaza fiinta in care traiesc. Cam asta ar fi comparatia cu oamenii la scara planetara. Toata populatia planetei adunata la un loc incape pe o bucatica infima din suprafata planetei, de marimea unui oras mai mare. Singurul lucru imens al omului comparativ cu suprafata planetei e doar ego-ul primului. Si de obicei, tot ce incearca omul sa faca ca sa stopeze diferite fenomene care crede el ca au loc, are de obicei efecte mai mult negative decat pozitive. Si sa analizam mai departe. Oamenii si activitatea lor genereaza intr-adevar o cantitate de dioxid de carbon. Dar sa nu uitam ca planeta noastra respira si ea in felul ei. In fiecare an vulcanii planetei elibereaza cantitati imense de CO2 in atmosfera. Dar tot in fiecare an planeta absoarbe cantitati imense de CO2 in mari si oceane, lucru care duce la marirea florei acvatice ce absoarbe la randul ei si mai mult CO2. Dar omul incearca sa limiteze accesul plantelor acvatice la CO2. Este cunoscut faptul ca o epava marina se umple foarte rapid de populatii de corali, oferind suportul si mineralele de care acestia au nevoie. Omul obsedat de ideile lui tampite despre poluare aduna epavele, "ca sa nu afecteze populatiile de corali". In obsesiile lor au ajuns sa interzica pana si aruncatul resturilor alimentare peste bord, privand populatii imense de fauna marina de surse aditionale de hrana. De regula toate incercarile omului de a controla viata planetei sunt sortite esecului si au in general mai mult rezultate negative decat pozitive. De vina sunt milioanele de "oceanologi" si "cercetatori marini" din vest, de obicei niste pierde vara carora le place sa se dea cu barcile prin locuri neumblate si sa tipe dupa fonduri prin publicarea de articole socante si alarmiste. Ideile astea cu dioxidul de carbon generat de activitatea umana care afecteaza viata planetei nu sunt noi. Acum peste 100 de ani oamenii erau la fel de ingrijorati de faptul ca dioxidul de carbon generat de vacile crescute in numar mare in Australia ar avea efect de sera si ar crea incalzire globala. Sa nu uitam ca la inceputurile vietii pe Terra, planeta noastra a fost acoperita de vulcani care generau procente imense de CO2 in atmosfera. Procente care erau absorbite de oceane. Si sa nu uitam ca viata a inceput in oceane. Pamantul are cicluri climatice, au existat tot timpul perioade de incalzire accentuata urmate de glaciatiuni. Apa este termostatul planetei, ea este cea care controleaza variatiunile climatice si termice ale pamantului. Incalzirea genereaza cantitati mai mari de vapori, respectiv procente mai mari de nori, respectiv procente mai mici de radiatie solara ce ajunge la sol. Si sa nu uitam de asemenea ca dioxidul de carbon este un gaz mai greu decat aerul. Intotdeauna el se va lasa in partea de jos a atmosferei. Pana acum trebuia sa fim morti cu totii. Acum nu vreau sa fiu inteles gresit. Desi cred ce am spus mai sus, nu exclud nici ideea ca am putea fi noi cauza cresterii temperaturii globale. Nu e nimic rau in a renunta la combustibilii fosili, chiar daca numai pentru faptul ca am renunta la importurile din Rusia. Dar nici sa ajungem la obsesii. Spunea cineva mai jos ceva foarte corect : de ce nu reimpadurim planeta ? De ce nu e obligat fiecare oras sa impadureasca o zona in atatia ani ? De ce nu se creeaza facilitati fiscale pentru cei care cresc pe terenurile personale un anumit numar de copaci ? Sunt multe metode de a indemna oamenii sa reimpadureasca. Iar in timp sa diminuam gradual emisiile de CO2 in atmosfera. Fara a crea traume sociale.
@TipulCare5 жыл бұрын
Extraordinar de interesant, o lectie "de viata" pentru noi toti. Concluzia: nu mai taiati padurile, plantati copaci. Plantele au extraordinara proprietate datatoare de viata: fotosinteza!!! Ce este fotosinteza?! Este ceea ce ne tine inca in viata, procesul prin care plantele absorb dioxidul de carbon si elimina oxigenul. Daca ii punem jos pe "hotii de paduri" si cumparam masini electrice(daca avem bani, desigur), vom prelungi viata "Mamei Terra" pentru copiii nostrii, nepoti, stranepoti...........(daca ne pasa de ei, desigur). Va multumesc domnule profesor, pentru ca ne bagati mintile in cap. Cine nu a inteles e rugat sa intrebe frumos, uraciosii(haterii) sunt "rugati insistent" sa pastreze distanta.
@bingchilling47175 жыл бұрын
Depinde de unde vine energia la mașinile electrice ca daca vin din arderea combustibilor fosili tot poluezi
@TipulCare5 жыл бұрын
@@bingchilling4717 Daca devenim carcotasi...: hidrocentrale, panouri fotovoltaice, bla bla bla. Chiar trebuie sa cautam nod in papura?! Crezi ca e poluarea mai mare decat la un motor diesel, de la un "meserias" care a scos filtrul de particule pentru ca "stie el mai bine"?! Nu place, tine distanta..., nu am postat decat pentru ca asta cred, vrei sa crezi altceva: posteaza-ti propriul comentariu.
@cooljohnny94025 жыл бұрын
Dar se stiau lucrurile astea de mult. Daca toti doar vorbesc si nu trec la fapte, degeaba. Zic si eu :))
@TipulCare5 жыл бұрын
@@cooljohnny9402 Tu ai facut ceva in privinta asta? Ai plantat vreun copac? Eu da, chiar zilele trecute am facut cadou mamei mele o floare, nu in buchet, intr-un ghiveci. O floare in buchet se stinge in cateva zile, intr-un ghiveci poate dura ani. Timp in care produce oxigen, e ceva "facut", nu vorbit. Tu ce ai facut ca sa ai dreptul sa postezi ce ai postat? Ai plantat un copac, o floare?! Multi "stiau" multe, vorbe dar NU fapte...........
@MonkeyBlueAss5 жыл бұрын
@@bingchilling4717 Delirezi - din hidrocentrale 32% , energie fotovoltaica si eoliana si energie atomica , doar 41% din energia electrica este produsa in termocentrale unde se ard combustibili fosili
@grigorecotruta4738 Жыл бұрын
Mersi mult.❤
@RubenB5 жыл бұрын
Daca profesorii la scoala ar vorbii ca tine, toti elevii ar avea 9 sau 10 pe linie. Din pacate nu se intampla asa ceva..
@vcolceriu2 жыл бұрын
Se scrie ”ar vorbi”, cu un singur ”i”
@sikysmv2 жыл бұрын
Important nu este ce note ar avea, ci cat de mult ar fi atenți și câtă informație ar asimila, notele nu înseamnă nimic, importanta este informația înmagazinată.
@CitrusFresher2 жыл бұрын
De multe ori se vorbeste asa
@Darius200052 жыл бұрын
@@vcolceriu hai ca esti prost
@Darius200052 жыл бұрын
@@vcolceriu cum drq sa se scrie cu un singur i ? Tu iti dai seama ce prostie ai zis ?
@costelcomoroteanuPRM.2 жыл бұрын
Felicitări 👍❤️
@Mario-tb7xe5 жыл бұрын
Din pacate multi merg pe idea ca "de ce sa ajut planeta, sunt unul singur, e inutil sa fac o schimbare" , si de aia nu prea o sa fie usor sa se faca o schimbare (parerea mea)
@AntalMadincea5 жыл бұрын
Cu toții avem de ales dacă vrem să fim parte a problemei sau parte a soluției. Când suntem destui care facem alegerea corectă, problema este rezolvată.
@bobyZ85 жыл бұрын
fii atent, eu merg pe alta idee..: de ce sa ajut planeta ca oricum nu moare pana mor eu si nu imi mai pasa dupa, oricum
@bogdanmarinescu78495 жыл бұрын
@@ggnestor2707 Wow...."Noua oranduire".....????de unde stii tu acest lucru...??? Putini oameni stiu ce va urma.....))))....?????
@bazileia92225 жыл бұрын
@@AntalMadincea exact, mai ales ca ceva similar s-a mai intamplat in trecut. Prin anii '80 se descoperise ca stratul de ozone este afectat de freon, care cauzeaza gauri in el si oamenii de stiinta au anuntat acest lucru si s-a luat destul de rapid decizia sa se renunte la folosirea freonului si acum se asteapta ca respectiva gaura sa se vindece pana in 2050 (daca nu greses). E nasol ca majoritarea de aici sunt oameni care nu sunt indiferenti la subiect, e nasol pentru ca de fapt nu acesti oameni au nevoie de educare pe acest gen de subiecte, ci aia absolut apatici care traiesc in bula lor. Si din pacate sunt marea majoritate in societatea noastra.
@bazileia92225 жыл бұрын
@@bobyZ8 ar trebui sa iti pese pentru ca cel putin teoretic esti reprezentantul unei specii care este capabila sa isi depaseasca conditia. Sau in cazul tau nu se aplica?
@cedryk7k7155 жыл бұрын
Este legal să împușc hoții de lemne?
@neacsurazvan56695 жыл бұрын
ce conteaza. impusca-i in mortii lor. nu o sa le simta nimeni lipsa
@zamfirarobert45185 жыл бұрын
@@neacsurazvan5669 ba o sa se simta.....si o sa fie BINE!!
@nightbreakersgames94575 жыл бұрын
Ce naiba bre mai esti oaie sa ti cont de lege mai taie din ei dai draku'!
@q.freemind5 жыл бұрын
Sper ca nu vorbesti despre amaratii care "sustrag" lemnul din padure cu spatele si pe care media ii face raspunzatori pentru "marele jaf"... Daca vorbesti despre "ceilalti", iti trebuie o armata, bine echipata ca sa ii temperezi, macar asa un pic. Si, exista riscul sa iti apara probleme grave de sanatate...
@Sneaky_Pur5 жыл бұрын
Hoții de lemne ar trebui arestati și băgați la plantat lemne 10 ani + patronii care stau în birouri 20+
@carron9795 жыл бұрын
cum zicea si Moromete la secerat: "Domnule, una si cu una fac doua: murim!..."
@stefancristian43245 жыл бұрын
presimt ca esti la filologie sau absolvent de filologie :)
@carron9795 жыл бұрын
@@stefancristian4324 nu m-ai nimerit...
@stefancristian43245 жыл бұрын
@@carron979 greșeală mea, atunci sunteți pe undeva la 30-40 de ani?
@carron9795 жыл бұрын
@@stefancristian4324 corect...
@armandharaidun76375 жыл бұрын
Clar murim. E o certitudine 😉
@PandyStyle5 жыл бұрын
Mamă, ce tare ar fi sa fii tu profu' meu de fizică! Că profa mea e nașpa, nu reușesc să învăț mai nimic... Și cu aia de anu' trecut am avut media 10...
@DanHaiduc5 жыл бұрын
Mare pacat. Nu stiu de ce se angajeaza astfel de profesori la scoala. Ce ii motiveaza? Nici salariile mici nu ajuta.
@alexandruv66765 жыл бұрын
Ii motiveaza salariile mari pe care le au,un invatator clasele 1-4in provincie are 3200-5000ron
@smecherie5 жыл бұрын
Nu ma mai uit la tine pentru ca imi dau seama cat de "prost" sunt ..sau slab pregatit :) felicitari dle profesor
@ufoproofs Жыл бұрын
Ce spuneți de termostatul natural al pământului, numit ciclul carbon-silicat?
@danielssandu55785 жыл бұрын
Orice tabla se incinge la soare. Deci temperatura mare din interiorul masinilor se datoreaza incalzirii caroseriei (prin absorbtia radiatiei solare).
@bebebalasbalas35465 жыл бұрын
În solar nu este tablă.
@MyName-gq3fc5 жыл бұрын
Pai atmosfera functioneaza ca tabla.
@danielssandu55785 жыл бұрын
@@MyName-gq3fc Moleculele atmosferei reactioneaza mai putin cu radiatia solara. O reflecta, o absorb si o reemit, generand multe tipuri de efecte optice. Insa atmosfera se incalzeste prea putin direct datorita radiatiei solare. In schimb, prin convectie si conductie, atmosfera se incalzeste datorita uscatului, si ceva mai putin, datorita oceanului. Iar efectul radiatiei solare de incalzire, se manifesta preponderent asupra uscatului si oceanului.
@cosminalb965 жыл бұрын
Dati niste explicatii si exemple foarte bune, pe intelesul tuturor, felicitari.
@mihaitatiberiubalan59072 жыл бұрын
Ok, dar acum 150 de ani cum au putut măsură nivelul CO2? Trebuie să recunoști că e practic o speculație compararea timpurilor în care nu era posibilă măsurarea. De acum încolo să vedem, că acum avem "scule". Mulțumim frumos pentru videouri!
@bca-biciclindcuaxel75272 жыл бұрын
Tu crezi ca fizica s a inventat acum 50 de ani??🤣 In Europa exista autoturisme la sfarsitul anilor 1800.
@stefannicolae25704 ай бұрын
Da, se masoara co2 din calotele glaciare formate in perioada aceea. Poate ne documentam si noi putin
@suciumaria1057 Жыл бұрын
Interesant .Nu am cunostinte mari de fizica dar ma intreb soarele si in general interactiunile din consmos cred ca ne influenteaza si viata noastra pe Pamant .Universul e atat de imens..si imprevizibil.
@alexp2962 жыл бұрын
solutii..: lista de prioritati, unde vrem sa ajungem ca rasa; Renuntarea la progresul pri fuga dupa bani si controlul inmultirii populatiei.
@davidbolohan88902 жыл бұрын
Arzi o tona de lemne si elimini 2 tone de dioxid? Nu stiu da ceva da cu virgula..
@hardsoft212 жыл бұрын
Toate bune si frumoase in acel grafic pana pe la 1800. Intre 1800 si 1950 concentratia de CO2 a crescut de la 280 ppm pana la 310 ppm, adica o creste de aprovimativ 10% si temperatura ba a scazut ba a crescut dupa bunul ei plac si fara o explicartie logica in prezentarea realizata - ba un + 0,3 grd C ba un - 0,3 grd C dar concentratia de CO2 doar a crescut si nimic mai mult. De la 1950 pana in 2000, adica in 50 ani concentratia de CO2 a crescut de la 310 la aprope 380 - o crestere de aproximativ 20% ( rotunjesc cifrele sa fie mai usor ) si cresterea de temperatura a fost de +0,5 grd C. Ma intreb oare aici nu exista o mare gargara care incearca sa prezinte si promoveze un anumit tablou astfel incat sa "culturalizeze" lumea sa consume ce doreste elita - echipamente electrice ? Intreb si eu de curiozitate. Nu stiu daca multi cunosc ca in perioada anilor 1900-1930 in lume au existat mai multe masini electrice comparativ cu perioada anilor 2000-2010? In 1900 si ceva toate taxiurile din Londra( de culoare galbene ) erau electrice si faceau fata cu succes cererilor din piata? De ce au disparut ? Nu oare diun cauza costurilor de exploatare mai mici a masinilor pe benzina? Cea mai rapida masina din perioada anilor 1900 a fost un automobil electric - La Jamais Contente - care atingea 100km/h si a disparut de pe piata cand au aparut masinile care consumau benzina ca erau mai ieftin de realizat si intretinut. In perioada anilor 1970 si ceva cand America a fost lovita de marea criza petroliera cand cei de la OPEC le-au dat multa ..... , Ford a realizat o masina electrica care concura cu succes cu masinile pe benzina. La scurt timp dupa disparitia problemelor cu petrolul a disparut si minunata masina electrica. Oare de ce? Multe din aceste exemple ma duc cu gandul la bine cunoscuta CONSPIRATIE PLANETARA prin care anumite organizatii ne invata ce trebuie , cand trebuie si cum trebuie sa consumam ce avem in jur. Si cum procesul de invatare este unul dificil ( ne poate confirma d-nul Presura ) atunci trebuie venit cu un stimulent. Si ce stimulent mai bun poti sa prezinti daca nu-l aduci pe BAU-BAU care sa sperie lumea. Trist este ca nu se prezinta si emisiile de CO2 realizate de echipamentele din perioada anilor 1950-2000, echipamente utilizate pentru producerea energiei electrice ( ENERGIA AIA DE ZICE LUMEA CA E VERDE ) si care se numesc TERMOCENTRALE. Daca in vest acestea au fost modernizate si emisiile sunt la 30-50% fata de nivelul anilor 1970, la noi avem aceleasi termocentrale realizate pe tehnologia anilor 1960-1970 care produc energie electrica cu costuri ridicate/imense, cu emisii imese de CO2 si alti compusi acizi care distrug mediul si pe care nimeni nu cauta sa le modernizeze - CA NU IE BANI DE LA GUVERN, NENE. Nu vorbesc despre tarile din est ( UKRAINA, RUSIA, CHINA etc. ) care folosesc la greu termocentralele si echipamentele de producere a energie electrice care au fost construite si gandite in perioada anilor 1950-1970. Pe AIA cine ii intreaba de incalzirea gloabala si de poluarea aerului ? Raspuns corect - NIMENI. In Americanica si tarile din OPEC nu exista masini cu motoare sub 3000 cm3 care folosesc benzina. Adica emisiile de CO2 sunt la greu si nimeni nu contorizeaza asa ceva. Ca ei nu folosesc masinile DIESEL ca nu au fost educati sa folosesca asa ceva. Cele mai intalnite masini din zonele arabe au motoare de 3,5 -5,7 litri. Si cineva spune ca se controleaza emisiile de CO2? Ajung la concluzia ca de fapt aici ONG-urile si toate aceste organizatii asa zise interesate sa "sclaveze" planeta fac mult zgomot pt un rezultat egal cu ZERO - multa gargara pt nimic. De murit n-o sa murim dar mai avem mult pana invatam ce trebuie si cum trebuie sa facem. Bafta!
@razvannicolass16882 жыл бұрын
Frumos video, felicitari!
@D.Undercover5 жыл бұрын
Va felicit pentru initiativa, va felicit pentru ca ati produs continut de calitate in limba romana, va multumesc ca ati ajutat la culturalizarea romaniei.
@raulepure98405 жыл бұрын
Oare! mai bine nu O prezentare superficiala a unui subiect deja superpolitizat in occident incearca sa vizionezi clipul alaturat: kzbin.info/www/bejne/g2nMdniFZ7p8mKM Este o vedere din partea adversa, nu spun ca are dreptate dar stiinta adevarata inseamana sa vezi toate argumentele si sa nimic ca absolut, mai ales cand politica isi baga coada
@D.Undercover5 жыл бұрын
Ma omule, ce dracu treaba are politica cu fizica? Mai ales in contextul românesc...
@raulepure98405 жыл бұрын
@@D.Undercover1. Contextul nu este romanesc, este occidental, aici doar preluat 2. Nu este vorba despre fizica ci despre cum politica dicteaza modul cum privim "fizica" (oricum sunt mai multe stiinte implicate, nu doar fizica)
@davidlupusor71345 жыл бұрын
Ador videoclipurile tale
@merystanica1454 жыл бұрын
Esti un ADEVARAT OM, multumesc pentru cercetarile facute.... Te jgnesc multi dar ESTI PREA INTELIGENT ....asa ca saracii vor ramane sa doarma pana la sfarsit! CONTINUA SA PROSPERI!
@georgianeana7998 Жыл бұрын
Am apreciat majoritatea postarilor dumneavoastra si mi-ar placea sa cred si presupunerea din postarea aceasta. Pentru asta insa, am nevoie de cateva lamuriri si anume : cat de precise sunt aparatele cu care s-au masurat temperatura si concentratia de dioxid de carbon incepand cu acum un milion de ani pana in zilele noastre, cum accentueaza dioxidul de carbon efectul de sera atat timp cat este un gaz incolor cu o densitate nu mult mai mare decat a aerului atat timp cat reprezinta doar 0.04 la suta din atmosfera si cat dioxid de carbon emis in atmosfera mai ramane dupa ce scadem cantitatea folosita de plante la fotosinteza,?
@gasgas61475 жыл бұрын
Daca vreti sa faceti cu adevarat putina lumina in aceasta problema, foarte complexa dupa cum ati spus, organizati o dezbatere lunga, chiar in mai multe episoade. Dar cu persoane cu experienta si cu pareri diferite ! S-ar putea sa existe si niste surprize 🙂 Exemplul cu paharul nu este doar extrem de simplist dar este si gresit. Co2ul e parte intr-un ciclu. Daca luati un pahar si-i faceati o gaura si modificati fluxul de umplere cu 0.7% am fi avut o comparatie tot foarte simplista dar mai corecta. Eu vreau sa vad, dupa cum am scris, ceva elaborat. Sigur merita daca credeti ca problema e atat de grava. Un exemplu: kzbin.info/www/bejne/omq2mWR4YteJbJI
@vasigligor69145 жыл бұрын
Gas Gas si mie mi se pare ca a tratat acest subiect cam superficial , 2 grafice ,2 desene si gata = incalzire globala
@DanHaiduc5 жыл бұрын
Imi vine greu sa am incredere intr-un video de KZbin ce nu permite comentarii. De exemplu, nu pot posta ca avocatul vorbeste la 30:32, ce ar fi util pentru oameni. Totusi, m-am uitat la secvente din el, si e fain, dar nu m-as uita la intregul video de 2 ore.
@adevarul26162 жыл бұрын
Pământul cu tot ce este pe el va arde, ori îl protejam ori nu
@BlogdeInstalatii5 жыл бұрын
Multumim pentru informatii.
@gaspalemanuel82275 жыл бұрын
Ce dragut suna cand zice miliarde :))
@raresoniga8202 жыл бұрын
Buna Cristian! Datele privind temperatura acum 1000 de ani de unde se cunosc?
@bunescudesign39232 жыл бұрын
Din straturile aluvionare, straturile minerale si inelele de crestere ale copacilor.
@abosor78743 жыл бұрын
Foarte interesant, vin cu o idee, dacă tot avem excesde de co2 nu se poate extrage carbonul din atmosferă? Mulțumesc, felicitări pentru canal!
@adiconstantin45982 жыл бұрын
Da, intr-adevar. Plantele se hranesc cu CO2, producand oxigen, asa ca solutia cea mai buna e reimpadurirea (plantarea de arbori, arbusti, plante ierboase acolo unde au conditii de dezvoltare)
@nimenialtul6689 Жыл бұрын
Calculeaza si arborii, copacii, si alte plante ce consuma dioxid de carvon
@bunescudesign39232 жыл бұрын
As vrea să văd si graficele cu activitatea vulcanică submarină și supramarină pe ultimii 150 ani. Supraincălzirea Terrei s-a produs si când omul nu exista ca specie, dar exista activitate seismică.
@anonimgcshilium199 Жыл бұрын
Până la activitate seismică încălzirea de acum face ca plantele să se usuce în sezonul lor. Omul încearcă fel de fel de experimente (varza lemnoasă, specii hibride ce nu le recunoaște nici organismul uman, de aici boli, mutații etc.) Până la incendii masive pe pământ de la încălzire mai avem puțin încă mai avem. ((((( Fără plante mă întreb oamenii cum vor rezista? Prin sere suboamantene? Pentru câți? (((
@PetricăEx Жыл бұрын
Vreți prea multe do'mle și unele chestii sunt ținute în secret față de populația majoritară a Domnului Stăpân Mistic cel omniprezent din ceruri 😏 ,,nu purtați grija cerului pentru că este un mare păcat" și ,, credeți și nu cercetați.......mai ales pe Domnul Stăpân Mistic" 😏
@stelianamociornita56304 жыл бұрын
Mulțumesc!
@gabrielc62525 жыл бұрын
Mai mult CO2, caldura mai multa, apa se evapora din oceane, mai multi nori, mai multe furtuni, mai multa umbra, deci echilibru :D
@ion_canadianu2 жыл бұрын
Aici in canada 🇨🇦 miar prinde bine un pic de incalzire...:)
@TiviDan5 жыл бұрын
ceva mie imi da cu virgula, densitatea lemnului parca e 0.6 - 0.8 + intr-un an arzi cam 10-15m3 de lemne => intr-n an se ard catava tone de lemne / locuinta
@techmar25925 жыл бұрын
da este adevarat, valoare de co2 este mult mai mare eliminata in adm in comparatie cu ce a zis profesorul.
@ROAlexa19815 жыл бұрын
mai demult(30-50 ani) nu erau locuinte de sute de m2(per 3 pers.ex.), cu o tona de lemne treceai iarna, vara nu se folosea arderea lemnului pentru a incalzi apa ! ma refer la mod general in/despre locul de care era vorba, in ceva comuna/sat !
@DanHaiduc5 жыл бұрын
Posibilitati: de a reduce costul: - redu temperatura si poarta haine mai groase. Cu diferenta de temperatura mai mica pana afara, vor fi si pierderi de caldura mai mici. - izoleaza bine casa (tavanul cel mai important, apoi peretii). exista "case pasive" ce au 50cm de izolatie. - permite soarelui sa bata in casa iarna dar nu vara; vezi Casa Buhnici
@VasileCojocaru-j4qАй бұрын
Balanța oxigenului cu bioxidul de carbon se face între tot ce se emană și masa verde, exemplu ; masa verde consumă carbon și elimină oxigen ( cind pădurile sunt tăiate atmosfera nu mai este în balanța datorită carbonului excesiv în atmosferă, etc.
@resys66915 жыл бұрын
Ar trebui totusi sa studiezi si dinamica intregului sistem solar si o observi ca toate planetele sunt in incalzire globala, interventia omului e 0 la nivel de macro. E vorba de intrarea intregului sistem solar intr-un camp energetic mai puterinic, ciclu care se repeta o data la 200.000 de ani. Cu respect.
@resys66915 жыл бұрын
@@nelutzu2688 resonancescience.org/is-our-solar-system-heating-up/ te documentezi si dupa aceea comentezi. Normal daca asculti manele si inghiti tot ce spune media ca adevarat, nu e de mirare sa ai astfel de opiinii. Ca orice adevar si adevarul tau e valabil in opinia ta.
@c.pop.echo.285 жыл бұрын
macar mai exista si pe aici oameni informati :)
@skinnygumbo27005 жыл бұрын
Ce ghinion pe capul nostru sa nimerim tocmai intr-un ciclu care se repta o data la 200 de mii de ani. 😁
@skinnygumbo27005 жыл бұрын
@@resys6691 Daca ti-ai luat informatiile de pe resounancescience.com e clar. Nassim Haramein e un fizician ratat care neavand un job strange bani de la prosti. Asta spunea intr-o conferinta ca Pamantul se plimba prin univers (ceea ce este adevarat) si ca ADN-ul nostru lasa o ampreta pe unde trece. Am ras de-am pocnit! Asa aberatie mai rar, bibicule.
@resys66914 жыл бұрын
Unii chiar au mari probleme le place intruna sa se contrazica ba cu unu ba cu altul, eu am spus doar o simpla parere, un vulcan cand erupe produce in 2 zile CO2 cat omenirea in 20 ani, pamantul are ecositemul sau si stie sa se echilibreze singur dupa 4 miliarde de ani. Nu zic ca nu trebuie avuta grija de natura si ca este poluare ce dauneaza tuturor si ca trebui sa fim mai educati cand e vorba de ecologie, da prea o dau toti in barci si iau de buna revolutia industriala = incalzire globala. Simplu am spus ca sunt mai multi factori ce trebuie luati in seama.
@sylviur5 жыл бұрын
Din cate am auzit eu cresterea temperaturii va genera topirea permafrostului care va elibera o cantitate mare de metan cu efect sporit de sera in comparatie cu CO2. De asemenea cresterea temperaturii va duce la scaderea productivitatii cerealelor(si asta la doar 2-3 grade nu 8).
@raduru50585 жыл бұрын
Ai auzit bine.
@mirceamatei96825 жыл бұрын
O intrebare si doresc un raspuns nu prin scheme grafice sau altceva de genul......Cum se măsoară temperatura Planetei?
@dhanyrafael2 жыл бұрын
Exista o tehnica ceva, normal. Nu e perfecta desigur.
@mariarotila494 жыл бұрын
Felicitari!
@bca-biciclindcuaxel75275 жыл бұрын
Tot timpul mi-am dorit sa am clima tropicala si sa nu platesc un leu incalziea iarna ! Traiasca incalzirea globala ! :))
@ccdanro2 жыл бұрын
Nea Presura, stiinta nu se face "gandind", stiinta se face exclusiv prin experinte riguroase, duplicabile, cu rezultate predictibile(aplicand metoda stiintfica) ... si nu se comit erori de logica gen corelatie -> cauzalitate... si ar fi mai revelator pentru omul de rand daca s-ar exprima sa zicem cantitatea de co2 in procente in loc de ppm(0,04%) - astfel lumea isi poate pune intrebari interesante..
@johnflower83845 жыл бұрын
11:47 punctul cel mai indepartat al eclipsei?
@skinnygumbo27005 жыл бұрын
Elipsei. O mica scapare, stiti foarte bine ce-a vrut sa spuna.
@johnflower83845 жыл бұрын
@@skinnygumbo2700 A mai spus și o altă chestie care mi se pare neadevărată/greșită referitoare la era glaciara!
@vali67482 жыл бұрын
Domnule Cristian Presură dumneavoastră citiți doar coperțile de la cărțile care faceți poze în filmări? Ce ONG vă plătește din banii noștri?
@ASHURA.M5 жыл бұрын
Acum lumea poate înțelege mai bine fenomenul, mulțumesc mult pentru clipurile astea
@dianablanaru95735 жыл бұрын
Off dar oare cu 1 grad e ridicată temperatura? ......sa plantam copaci si avem grija de toate gunoaiele neperisabile...
@rusu64654 жыл бұрын
Ai cunostinta , terra pierde sau ia in greutate anual ?
@bca-biciclindcuaxel75275 жыл бұрын
Am vazut Fizica, am dat Sub :)))
@sergiuarmeanu3220 Жыл бұрын
Mulțumim!
@presura Жыл бұрын
Mulțumim frumos pentru susținere.
@sergiuarmeanu3220 Жыл бұрын
Foarte frumoase explicatiile si educative, pe intelesul tuturor inclusiv al copiilor. Felicitari si va vom sustine in continuare!
@traianboia19872 жыл бұрын
D-le profesor, cred ca ati fost premiant la fizica si corigent la biologie. CO2 este absorbit de plantele terestre si marine si in procesul de fotosinteza se creează glucoza necesara hranirii plantei si O2. Da am zis bine, CO2 se transforma in oxigen. Asa ca acele calcule aberante ale dvs. nu stau in picioare. Cel putin asa spun conspirationistii, oamenii de stiinta cred in povestea cu amprenta de carbon. Apoi cu cea de metan, de la flatulatia vacilor s.a.m.d.
@ovidiugal2282 жыл бұрын
Cred ca este mason.
@cristianvlad9162 жыл бұрын
Tot respectul fata de expunerea dumneavoastra , este profesional , este pe un limbaj accesibil și mai presus de toate ,mesajul dumneavoastră este pozitiv in favoarea unui mediu natural sănătos ! Dar sunt însă câteva obiecții ( asta o spun ca geograf care a studiat și paleoclimatologia): - 1.Corelația privind cvasisincronizarea dintre curba termică medie globală și curba gazelor cu efect de seră ( in special CO2) nu exista ! Cele două curbe ce indică valoarea temperaturii medii globale , respectiv valoarea concentrației CO2 sunt corelate in sensul in care creșterea concentrației CO2 succede cu minim 200 ani creșterea valorii temperaturii medii globale; -2.Cresterea valorii termice medii globale din ultimii 150 ani nu indică o creștere continuă a acestei valori , și in plus in timpul exploziei industriale dintre 1960-1980, când a început eliberarea antropică masivă de CO2 in atmosfera , valorile termice medii globale au scăzut ! Acest fapt nu indica corelarea dintre efectul de sera al CO2 și creșterea valoarii termice globale! Dacă încercam să facem un exercițiu de corelare a concentrației CO2 și a valorilor temperaturii medii globale dintre 1960-1980 , este posibil sa picăm in capcană ( coincidențe ,, astrologice” sunt destule ,iar în știință trebuie să fim rezervați). Prin asta am pus in evidență doar lipsa de impact a CO2 asupra modificării valorilor termice globale ! -3.Ati adus in discuție factorii cosmici ( legăti de mișcarea Pâmintului ). Sunt o grămadă de teorii pe tema asta, dar toate se lovesc de aceeași problemă- explică modificarea climei doar intr o singură emisferă, nu in ambele . Aș putea să dezvolt subiectul foarte mult pe tema asta , aici , dar nu este cazul ! O voi face însă pe pagina mea de Facebook ( Cristian Barligeanu )! Estențial este că avem opinii divergente pe tema încălzirii globale , iar divergența opiniilor are un mare avantaj - constituie factor motivațional de obiectivizare a părerilor !
@andreipopa27845 жыл бұрын
Felicitări! Aștept cu nerăbdare următorul episod!😊
@tinktink38052 жыл бұрын
Cum ramane cu arborii care consuma ce expiram noi ?? Nu ne este de ajutor?
@catalindorinvasiliniuc71565 жыл бұрын
Când o să doriți să candidați ptr șefia guvernului,va rugam sa ne anunțați în mass-media ! Avem nevoie de un geniu că dvs ! Felicitări cu tot respectul !
@DanHaiduc5 жыл бұрын
Eu l-as vota la sefia parlamentului... din pacate nu exista acel post.
@crisshsk92605 жыл бұрын
Sunt de acord!
@dumitruruta59334 жыл бұрын
Mm uit ce creduli sînt majoritatea de pe aici , asta este rezultatul teoriilor pe care scoala va obliga sa învățați de cîteva secole, de către oculta care da vina pe om ! Dece? Pt ca MOM nu va mai avea nevoie de oameni , deci trebuiesc uciși! Toate teoriile acestui individ sunt niste aberatii demne de teatru absurd . Dece se taie pădurile, care absorb toata cantitatea de CO2? PE PAMÎNT ESTE UN DEFICIT IMENS DE BIOXID DE CARBON si individul asta atentează ca unul evadat di spitalul 9
@dhanyrafael2 жыл бұрын
Tu crezi ca mafia securisto-comunista va propune un asemenea om nesantajabil > ?? :)) Cica Geoana, marioneta, va fi presedinte in 2024! Sau Kovesi, alta marioneta ! :)))) Mai pierdem inca 10 ani din viata dupa Basescu si Johannis. :)) Toti marionete. Cand vom mai avea un patriot precum Iuliu Maniu sau A.I. Cuza ?
@lucalazar7707 Жыл бұрын
@@dumitruruta5933 tu ai scăpat de la spitalul 9 😅😅😅
@rocatalin884 жыл бұрын
Maestre, imi scot palaria in fata dumneavoastra!
@alinciocan52395 жыл бұрын
Sa nu uitam de gazul metan de la industria bovinelor 😉 Gazul metan este un gaz cu efect de sera mai puternic fata de CO2
@dragonite53155 жыл бұрын
Sunt o grăma de factori pe care nu ia menționat. Iar în mare parte este incomplet. În 2030 se vor atinge 1.5C unde încălzirea globală devine ireversibilă. Si a ratat mii de consecințe?!
@alinfdb22865 жыл бұрын
Ce pros
@PetricăEx Жыл бұрын
d'aia vor să sacrifice vacile 😏 cineva vrea mai multă carne pentru industria alimentara......mac Dounals 😏
@florintudose41884 жыл бұрын
Bine spus.Nu moare nici măcar ala care nu ridica un pai.
@Benzinaru5 жыл бұрын
5:32 n-ai cum sa nu-l iubesti este prea amuzant :)))
@StefanLucianIonut4 жыл бұрын
Bateti campii cu CO2 Trebuie sa lasam biodiversifitatea si natura in pace sa lucreze pt ca stie ea ce face ! Trebuie sa ne oprim sa mai otravim natura cu diferite substante toxice care omara natura la propiu ! Nimeni nu vorbeste despre sistemele de climatizare care pt a mentine o temperatura de 15 grade inro incapere , degaja de 3..4 ori mai multa caldura in aer... Opriti-va sa va inmultiti ca sobolanii ! zilnic sunt adaugati peste 300000 de noi nascuti in lume ... omenirea necesita circa 2milioane de tone de hrana zilnic , gestionata prost , risipa si haos ... Planeta are un sistem de termo reglare de miliarde de ani , acele 20 de miliarde de CO2 sunt nesimnificative raportat la talia pamantului , pamantul are o miscare de rotatie zilnica , zi noapte in care isi regleaza temperatura , are o miscare de revolutie in care isi inclina axa intre anotimpuri iarna - vara . Pamantul are perioadele lui de incalzire si racire .... 150 de ani de cercetare sunt infimi pe langa talia astronomica a pamantului de peste 4 miliarde de ani ... Omul presupune , cauta , cerceteaza dar nu stie inca absolut nimic despre aceasta planeta despre trecutul si viitorul ei. Opriti-va sa sufocati planeta cu substante toxice si nocive , lasati natura in pace in special COPACUL sa creasca si o sa aveti umbra si racoare .Daca taiati copaci pt mobila si foc , lasati desert in urma voastra , si este normal sa va fie cald pt ca nu aveti acoperire si protectie !
@mambo76685 жыл бұрын
gheata de la poli cand se topeste....practic scade nivelul marii, asta ar trebui sa stiti dl. profesor...ca apa cand ingheata se dilata, iar ghetarii sunt peste 90% sub apa
@cristianbrici70745 жыл бұрын
Ești deștept tare. Defapt se varsă mai multa apa în oceane.
@cristianbrici70745 жыл бұрын
@@nelutzu2688 s-au desprins bucăți din ghețari pana acum. Nu o sa se topească nimic brusc. În plus apa de evapora. Cad ploi, ninsori.. Asta e un proces de mii de ani. Oamenii migrează mai departe de coasta. O sa se formeze alte litoraluri. Etc
@cristianbrici70745 жыл бұрын
@@nelutzu2688 nu vine potopul lui Noe. E ok
@cristianbrici70745 жыл бұрын
@@nelutzu2688 n-ai înțeles nimic
@DanHaiduc5 жыл бұрын
Bai fake commenteri ce sunteti.. luati aminte: 1. Legea lui Arhimede: physics.stackexchange.com/questions/110645/why-does-ice-melting-not-change-the-water-level-in-a-container 2. Motivele cresterii nivelului marii: topirea ghetarilor ce sunt mai sus si ating fundul oceanului, nu plutesc in el; expansiunea termica: en.wikipedia.org/wiki/Sea_level_rise#Contributions
@cristianionutmatei80973 жыл бұрын
Domnu presura bine spus sa le lăsăm mai multe păduri ceea ce in prezent nu prea se întâmplă ba din contra in 30 de ani Romania rămâne fără păduri ceea ce am învățat din școala generală că pomii generează oxigen nu cumva o mare parte ce contribuie la încălzirea globală nu e cumva aceste defrișări și pădurile arse în mod dubios după parerea mea din acest an în toată lumea
@c.pop.echo.285 жыл бұрын
13:50 probabil are mai mult sens daca se privesc temperaturile pe o perioada mai indelungata : www.climatedepot.com/2016/12/19/1990-un-ipcc-report-what-unprecedented-global-warming/ si daca se priveste activitatea solara pe o perioada mai lunga www.infinitoteatrodelcosmo.it/wp-content/uploads/2018/03/dalton.png
@bushidosa4 жыл бұрын
Ar mai fi si principiul stiintific de baza care ne explica cum "Corelarea nu inseamna Cauzalitate" (www.tylervigen.com/spurious-correlations). Mi se pare stupid ca om de stiinta sa te bati cu pumnul in piept si sa sustii sus si tare ca ai gasit cauza incalzirii globale, sa o pui pe seama unui gaz care are o incidenta de nu mai putin de 400 parti la milion (0.04%) din atmosfera in momentul in care stii ca exista atat de multe sisteme interconectate dintre care habar nu avem de multe din ele ( www.theguardian.com/world/2017/aug/12/scientists-discover-91-volcanos-antarctica ). Problema mea este ca domnul profesor, in ciuda calificarilor extraordinare trebuie sa se prostitueze si sa ne vanda gogosile cu incalzirea globala, altfel banii de articole si cercetare se duc pe apa sambetei. In cazul in care afirmatiile Dumnealui ar fi adevarate si fondate stiintific, ar putea sa ne spuna cu exactitate cat din incalzirea din ultima suta de ani s-a datorat omului (1%, 4,%, 60%, 89.546% de ex.) si avand in vedere faptul ca oamenii de stiinta stiu atat de multe despre ciclurile solare, cantitatea de CO2 in atmosfera si restul problemelor climatice sa faca si o previziune pe urmatorii 10 ani. Dar din pacate vom vedea aceste lucruri doar cand Domnul profesor va iesi la pensie. extinctionclock.org/
@ciocidaniel86242 жыл бұрын
Vă salut domnule cristian vă urmăresc de mult timp nu ați vorbit de pădurile care absorb dioxid de carbon cat ajută pădurile ca încălzirea globală să nu fie accentuată poate ne veți da niște explicații științifice vă mulțumesc cu respect
@c.pop.echo.285 жыл бұрын
valorile de concentrație de carbon măsurate sunt în orașe si nimeni nu a facut un studiu amănunțit despre erorile apărute la locul măsurării
@raulepure98405 жыл бұрын
Valorile CO2 sunt de ajuns de corecte, altele sunt problemele Dar este interesant ca de ambele parti oamenii se grabesc sa judece plecand de la preconceptii politice fara sa inteleaga cu adevarat fenomenul
@atrewmed11345 жыл бұрын
atunci cand s-au facut masuratorile m-a nascut mama in timp ce masura!
@marianstanciu82632 жыл бұрын
D-le, de ce nu spuneți verde în față adevărul despre modificarea orbitei pământului și nu mai dați vina pe poluarea cu C. O. 2. Când au existat glaciatiuni care au alternat cu încălziri ale planetei pe acestea tot oamenii le-au provocat. D le........
@emihorciu82185 жыл бұрын
Felicitări pentru ceea ce faceți! Am o propunere, puteți face un video despre coordonatele GPS și modul în care funcționează busola?
@mihaimihai93004 жыл бұрын
Ce parere aveti despre motorul cu apa? Este posibila arderea apei si implicit, inlocuirea motoarelor clasice?
@gabipaduraru20042 жыл бұрын
motorul cu apă nu funcționează cu apă. este distorsionat denumit „motor cu apă”. „motorul cu apă” este o utopie. Ca să fiu mai explicit, mai întâi a fost petrolul și distilatele obținute din petrol și apoi a apărut motorul. Ce este un motor ? Un dispozitiv care transformă o formă de energie în energie mecanică, energie cu care ne deplasăm sau efectuăm activități care înlocuiesc sau ușurează efortul fizic.
@GREENTICKETRO2 жыл бұрын
Merge,dar sa fie cu apa minerala de la Izvorul Minunilor!Si mai ales,sa fie RECE!
@PovestiJudiciare5 жыл бұрын
Salut Cristi! Saptamana aceasta am fost în Amsterdam! Speram să te văd pe undeva pe străzi! :)) Dar nu s-a întâmplat :( Mă bucur că ai postat!
@presura5 жыл бұрын
N-am iesit din Eindhoven :( Dar sper ca ti-a placut Amsterdam!
@ScutUrsula5 жыл бұрын
Cristi a fost pe starzile din Amsterdam in stare de superpozitie cuantica, dar nemasurandu-i pozitia, starea de superpozitie cuantica nu a colapsat si nu l-ai putut intalni. Sorry !
@Dan-dj5qe2 жыл бұрын
Dati unui profesor roman salariul domnului Presura, un laborator ca al domnului Presura, o singura materie de predat, fizica de exemplu, si as paria ca va avea condiții pentru a vorbi aproape la fel. Si o va putea face ! Fiindca ceea ce auziti , clar explicat, si in doze liniștite sunt lectii pentru care exista timp si resurse sa le faci.
@hodoronctronc695 жыл бұрын
da, murim
@DanHaiduc5 жыл бұрын
daca reusim sa scapam de pe Pamant, tot nu o sa scapam de moartea termica a Universului. en.wikipedia.org/wiki/Heat_death_of_the_universe
@mafiacity61354 жыл бұрын
Aveti tot respectul meu...însă în această vară (2020)vom vedea începutul unei schimbări majore globale din cauza incendiilor din Australia. Asta va schimba calculele radical😉
@ioan66505 жыл бұрын
Foarte interesant
@PaulAdrianTeam5 жыл бұрын
Viata copiilor nostri adica generatia viitore o sa aibe o viata grea.Tot mai grea.Pentru ca noi suntem prea multi.Devoram planeta precum viermii un mar.Normal deja avem nevoie de alta planeta.Dar nu avem de unde.
@crisshsk92605 жыл бұрын
Foarte, foarte util! Mult respect pentru ceea ce faceti!
@danielapopei85682 жыл бұрын
Acum 1000 ani a fost o mica perioadă glaciara. Asta este știut și documentat. Dacă soarele scade în intensitate prin ciclurile lui, care încă nu sunt documente, cu 2 grade, nu se mai pot face calcule.
@MeHighxD5 жыл бұрын
Urmaresc canalul acesta de ceva timp, si pot spune cu mana pe inima, ca niciodata nu am fost un fan al fizicii, dar nici nu am avut un profesor care sa explice cum o faceti dumneavoastra.