Revoluția română (I): începutul sfârșitului pentru dictatura comunistă. Invitat: Andrei Ursu

  Рет қаралды 18,096

Colectionarul de Istorie

Colectionarul de Istorie

Күн бұрын

În conștiința opiniei publice din România s-a reușit implantarea ideii că Revoluția din decembrie 1989 a fost, de fapt, o lovitură de stat prin care regimul comunist a fost răsturnat de la putere printr-un complot al agenturilor străine. La această teză au muncit foarte intens în ultimii 35 de ani cei pe care-i putem numi, generic, „istoricii Securității“. S-a acționat pe planuri multiple, de la blocarea anchetei oneste a Dosarului Revoluției - nici azi finalizat până la producerea unei bogate literaturi. E ușor de văzut că primii care s-au apucat să scrie și să vorbească despre această teză, încă din prima jumătate a anilor 1990, au fost ofițerii Securității ceaușiște și colaboratorii acestei instituții.
De fapt, dacă derulăm puțin în urmă filmul evenimentelor, vom descoperi că teza loviturii de stat a agenturilor străine este chiar versiunea avansată de Nicolae Ceaușescu în acele zile din decembrie 1989. Sunt foarte ușor de găsit pe KZbin înregistrările discursului ținut de dictatorul comunist la TVR, în seara zilei de 20 decembrie, și a depoziției sale la procesul din 25 decembrie. Acolo regăsim, în esență, toate afirmațiile dezvoltate ulterior, în decenii de activitate febrilă, de către foștii securiști ceaușiști - unii dintre ei, participanți chiar la represiunea sălbatică împotriva populației.
Toată această pânză de păianjen construită de fosta Securitate după 1990, care astăzi stă la temelia unor teze revizioniste, este însă contestată vehement de studiile unui civil. Cercetătorul Andrei Ursu, fiul disidentului anticomunist Gheorghe Ursu - ucis în bătaie în arestul Miliției, la comanda Securității, în 1985 -, și-a dedicat ultimii 10 ani cercetării Revoluției. A fost directorul Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989, unde a format o echipă profesionistă, alcătuită din istorici redutabili și cu reputație impecabilă, și a scris cărțile „Trăgători și mistificatori. Contrarevoluția Securității în decembrie 1989“ (împreună cu Roland O. Thomasson și în colaborare cu Mădălin Hodor) și „Căderea unui dictator. Război hibrid și dezinformare în Dosarul Revoluției din 1989“ (împreună cu Roland O. Thomasson).
Andrei Ursu vine în studioul nostru pentru a arăta, la „Colecționarul de istorie“, că teza istoricilor Securității - în decembrie 1989 a fost lovitură de stat a agenturilor străine, românii s-au împușcat ca proștii între ei, Securitatea n-a tras și a fost de partea poporului - este o minciună sfruntată și o dezinformare plantată profesionist.
În acest prim episod, Andrei Ursu ne povestește cum teza loviturii de stat n-a fost crezută, încă de la bun început, nici măcar de Ceaușescu și securiști, care n-au reușit să prindă măcar un singur agent maghiar sau sovietic. În schimb, a fost folosită ca pretext pentru reprimarea sălbatică a revoluției de la Timișoara. O luăm pas cu pas, iar cercetătorul relatează, zi cu zi, cum au decurs evenimentele în capitala Banatului, cum a răsunat primul „Jos Ceaușescu!“ și cum, de acolo, focul revoluției s-a întins în oraș, apoi țară și în București.
Veți vedea, planurile se întretaie asemenea unui formidabil roman de acțiune. Sărim de pe străzile Timișoarei în biroul lui Ceaușescu, din fața casei lui Tokes în sala unde-și țin ședințele șefii Securității și din spitalele unde securiștii îi execută pe răniți în trenul Timișoara-București. Aflăm că planul de represiune e pregătit deja încă de la începutul anilor 1980, iar în momentul când poporul se răscoală, Ceaușescu și Securitatea condusă de Iulian Vlad acționează conform procedurii.
Vizionare plăcută!
Le mulțumim prietenilor de la PressOne.ro, care ne găzduiesc în studioul lor și ne ajută în producție. Dacă apreciați presa independentă și de calitate, nealiniată politic ori intereselor vreunui oligarh, ne puteți ajuta direcționând 3,5% din impozitul pe venit către Fundația PressOne. Pe voi nu vă costă nimic, exceptând două minute necesare completării formularului, dar pentru publicația noastră ar fi un mare ajutor. Linkul, aici: formular230.ro...
Vă mulțumim și vouă, tuturor celor care ne susțineți financiar, pe Patreon ori aici. Ne mai puteți ajuta și cu un share, un like ori un comentariu „pentru algoritm“.
Dacă vi se par interesante discuțiile noastre înregistrate video, ne găsiți și pe Patreon, unde avem producții disponibile doar acolo: / colectionaruldeistorie
Multe articole cu subiect istoric puteți citi și pe www.colectionaruldeistorie.ro.
Pe Instagram suntem de găsit la / colectionaruldeistorie
În sfârșit, pe Facebook avem pagina www.facebook.c...
Dacă doriți să ne scrieți, inclusiv pentru a discuta eventuale parteneriate, adresa de email este matei.udrea@colectionaruldeistorie.ro

Пікірлер: 244
@bratescurobert-codrut5805
@bratescurobert-codrut5805 6 күн бұрын
Emisiunile acestea sunt o gură de aer proaspăt. Sunt zile fericite pentru mine acelea în care postați când pot să mă deconectez de la greutățile prezentului și să călătoresc o vreme în trecut. Momentan pot să vă susțin munca cu vizualizări, like-uri și share-uri la apropiați. Mi-aș dori să fiu câștigător la capitalism și să vă pot susține și financiar dar sper că o voi putea face într-o zi.
@colectionaruldeistorie
@colectionaruldeistorie 6 күн бұрын
Mulțumim oricum pentru gândurile bune.
@embassyoftoysoldier
@embassyoftoysoldier 7 күн бұрын
Il salutam pe dl Andrei Ursu, foarte buna idee sa colaborati. multumim pentru munca de calitate pe care o depuneti.
@sorinolteanu2533
@sorinolteanu2533 7 күн бұрын
Vă mulțumesc pentru valoroasele lecții de istorie!
@elenaarsene5939
@elenaarsene5939 5 күн бұрын
MULȚUMESC MULT CU RESPECT,RECUNOȘTINȚĂ ȘI IUBIRE PENTRU TOATE INFORMAȚIILE DĂRUITE!!!! GRATITUDINE!👍🍀❤️🙏😘
@marianbita5929
@marianbita5929 7 күн бұрын
In sfarsit! Abia asteptam subiectul acesta! Va multumesc! 🫡
@ionuthoroba9373
@ionuthoroba9373 3 күн бұрын
Foarte fain. Sursă de dopamină acest canal de youtube. Felicitări 🎊 🤗
@andreea.andreea
@andreea.andreea 4 күн бұрын
Bravo 👏👏👏, utila si placuta intreaga discutie! Astept episoadele urmatoare. Sa aveti spor si determinare in toate!
@andreighideu8048
@andreighideu8048 7 күн бұрын
Primul 🔥, deja stiu ca o sa fie un episod foarte bun
@mansonnanson8294
@mansonnanson8294 6 күн бұрын
Hai cu partea doi!! mulțumim
@MoroianuGeorgeGabriel
@MoroianuGeorgeGabriel 6 күн бұрын
Cea mai bună relatare despre revoluția română dintre toate cele auzite/ citite de mine! Concordă cu tot ce am auzit de la prietenii care au fost și la Timișoara, și la București și cu tot ce am trăit și simțit chiar eu în acele momente! Felicitări și aștept cu nerăbdare partea a doua!
@carjaadrian9579
@carjaadrian9579 3 күн бұрын
Thanks!
@colectionaruldeistorie
@colectionaruldeistorie 3 күн бұрын
Vă mulțumim pentru susținere și apreciere.
@georgeascroafei3046
@georgeascroafei3046 5 күн бұрын
Super tare emisiunea. Sa mai vina Andrei Ursu !
@carjaadrian9579
@carjaadrian9579 3 күн бұрын
Multumesc mult pentru ce ați realizat pe acest canal, în sfârșit, o narațiune despre revoluție care are sens. In sfârșit după atâția ani cred ca înțeleg mai bine ce sa întâmplat. Domnul Ursu a folosit cuvantul "masiv" 1:04:18 si 1:04:36 fără să știe în ce se bagă.
@colectionaruldeistorie
@colectionaruldeistorie 3 күн бұрын
:)))))))))))) Da, nu știa!
@LHIJK
@LHIJK 6 күн бұрын
❤ sunteți cei mai buni ! Vă iubesc ! Istorie ,nu mizerie !
@danyel4618
@danyel4618 7 күн бұрын
Felicitări pentru adevărat Trist pentru ce s-a întâmplat
@hadasabriciu3462
@hadasabriciu3462 6 күн бұрын
Fantastic episodul, fantastica ideea! Apreciez si faptul ca Matei s-a straduit sa creeze putina structura in conversatie. E fain si cand episodul e "discutie libera" dar cred ca a fost o alegere foarte buna sa fie putina structura / recapitulare / ce am inteles pana aici. Felicitari!
@danielstan1613
@danielstan1613 5 күн бұрын
Moderatorul a observat rapid ca orice intrebare adresata invitatului ducea la deraierea discutiei in tot felul de directii. Mie personal mi s-a parut ca invitatul avea o mare placere in a deschide paranteze si a explica detalii la aproape orice incercare de raspuns. Din cand in cand dl. Matei incerca sa readuca discutia pe matca ei, dar avea parte de acelasi rezultat deviationist. Acum se intelege mai bine, sper, de ce dl. Pogacias vine cu un laptop la alte podcasturi in care expune o tema istorica (si primeste critici de la unii comentatori): - orice om in timpul unei discutii libere isi poate pierde firul expunerii
@manutu26
@manutu26 7 күн бұрын
BRAVO....de mult asteptat
@valentiniliescu7521
@valentiniliescu7521 6 күн бұрын
Superba emisiune.
@cocio1985
@cocio1985 6 сағат бұрын
De cand asteptam un astfel de podcast de la voi:)
@lucisopanda.4087
@lucisopanda.4087 6 күн бұрын
Foarte frumos episodul!
@ionutbz1
@ionutbz1 5 күн бұрын
Foarte binevenită prezența domnului Ursu. Mersi!
@tamarasunita
@tamarasunita 5 күн бұрын
Aștept cu nerăbdare partea a doua a emisiunii. Sper că această emisiune să devină un serial de ordinul 20-30 de părți , sunt foarte multe informații pe care le prezintă domnul Ursu , văd că are în spate foarte multe documente pe care nu le prezintă fiindcă emisiunea este limitată în timp. Am dat sus subscribe ca să nu vă scap din vedere. Mulțumesc.
@violetanistor1818
@violetanistor1818 6 күн бұрын
Vă mulțumesc, sunteți minunați, pentru mine, vă ascult cu mult interes
@eugeniodesavoia2285
@eugeniodesavoia2285 2 күн бұрын
Multumim pt. Excelenta discutie
@siegfriedsipos159
@siegfriedsipos159 5 күн бұрын
Fain, ca de obicei! Weekend placut.
@cocodaniel9729
@cocodaniel9729 6 күн бұрын
frumos povestit , numai Andrei reusea sa rupa tensiunea povestirii cu glumele lui , dar nu o facea la microfon si nu prea se aude ce spune :))))) asteptam partea a doua , wow !
@adriancraciunoiu8049
@adriancraciunoiu8049 6 күн бұрын
Tot respectul pentru timișorenii care au avut curajul să protesteze în zilele acelea, dar oare câți dintre aceia nu au dat cu bâta în baltă peste exact cinci luni, legitimând eșalonul doi. Dar acum, pe 24.12.2024 oare cum au votat ?
@vladb4493
@vladb4493 6 күн бұрын
Au votat cu USR si Elena Lasconi in oras. In judet e alta treaba.
@sm3nu3L
@sm3nu3L 4 күн бұрын
Pai astia din institutiile de forta comuniste aveau familii care, evident, voteaza cu cine "trebuie". Sa nu cumva sa vina vreounul la putere care sa-i intrebe de sanatate, cu ce s-au ocupat, de unde au averile pe care le au. iliescu a pus batista pe tambal pt. ca l-au ajutat sa preia puterea din mers si, in loc sa lustreze cum era logic si firesc, i-a lasat pe functii. Ba mai mult, le-a dat si venituri care mai de care mai speciale (pardon, de serviciu). Evident ca si-au dezvoltat afaceri, si-au impins odraslele si neamurile prin tot felul de functii bine platite, in timp ce o tara intreaga e la cheremul lor. Pe scurt, dupa `89, sleahta comunista si-a dat legi sa poata face legal ce faceau inainte "pe sub mana". Descurcareala, adica nepotism, incompetenta, de multe ori prostie. In general aceeasi mentalitate formata inainte de `89. Lor li se cuvine totul, restul - prostimea, sa se descurce cum poate. Si nu se va schimba nimic atat timp cat cei multi vor accepta! Degeaba cautam noi vinovatii in afara, cei care ne-au muls si ne mulg in continuare sunt dintre noi, sleahta comunista + urmasii.
@DA-NU-q7w
@DA-NU-q7w 6 күн бұрын
Superb!!! Și de aici fascinația vieții! Să fi martor...să fii participant...când spiritele înalte...se întâlnesc! Mă'nclin!!!
@ovidiumarian3656
@ovidiumarian3656 5 күн бұрын
Foarte buna tema
@mirceabuhaescu9422
@mirceabuhaescu9422 2 сағат бұрын
Splendid!
@marinaburroughs4919
@marinaburroughs4919 4 күн бұрын
Urmăresc cu multă atenție această emisiune și până acum tot ce se spune este adevărat, - am trăit și eu acele momente începând din 15 decembrie 1989. Știam ce se întâmplă la Timișoara de la radio Europa Liberă. Ceea ce îmi place este că acum se dau amănunte despre enoriașii bisericii reformate și baptiste, - acei oameni care practic au avut coloană vertebrală și s-au adunat la Catedrala din Timișoara să-l susțină pe pastorul Laszlo Tokesh. Acei enoriași merită tot respectul pentru curajul lor! 👏🏻 Să cred că niște biserici, altele decât cea ortodoxă, au avut un rol hotărâtor în declanșarea Revoluției? Acei oameni sunt adevărați eroi. 🎩
@banteo
@banteo 7 күн бұрын
Felicitari domnului Ursu!
@cornelzadori2733
@cornelzadori2733 2 күн бұрын
Am fost în Timișoara în 18/12/'89.Auzidu-vă, probabil doar visez că am fost.
@paulastalas8691
@paulastalas8691 6 күн бұрын
Cand mai faceti podcast-uri cu invitat domnul Pogacias ar fi bine sa stea mai aproape de microfon ca sa auzim si ce spune. Oricum bun subiect si foarte important mai ales acum ca securitatea contraataca prin agenti lor si raspandesc multe minciuni si prostii.
@colectionaruldeistorie
@colectionaruldeistorie 6 күн бұрын
Am avut probleme tehnice cu microfonul.
@staiacolo
@staiacolo 5 күн бұрын
sau sa-i dea un pepsi cu microcipuri de la CG, au microfon incorporat in ele.
@ovidiuimbrea6462
@ovidiuimbrea6462 7 күн бұрын
Mulțumim! 🙏
@justme-zh7rt
@justme-zh7rt 5 күн бұрын
Felicitari
@din.oz-ul.de.sus77
@din.oz-ul.de.sus77 5 күн бұрын
Ați putea dezvolta și pe marginea conflictelor Securității cu Armata și cu Partidul? Mulțumesc.
@edybuzau6668
@edybuzau6668 5 күн бұрын
Cine a declansat actiunea de dupa 22 decembrie 1989? Cine a oprit-o? De ce a fost oprita, daca, scopul banuiesc nu a fost realizat? De ce nici un asa zis terorist nu a fost trimis in judecata, iar toti cei arestati in acele zile au fost eliberati pentru lipsa de probe? De ce actiunea de dupa 22 nu a vizat liderii emanati ai revolutiei? De ce ulterior, acesti asa zis teroristi care au trait si traiesc printre noi, nu au avut tentative de revansa?
@justindiaconu434
@justindiaconu434 5 күн бұрын
corect. au fost grupuri specializate de starnirea haosului. dupa ce populatia s-a saturat de ciocniri, lupte si scandal au fost retrase. au fost si grupuri interne si externe. prima faza doborarea lui ceausescu. faza a doua preluatea puterii. asa se face orice revolutie. comploturi, asasinate, zvonuri, arestari, grupuri politice, forte interne si externe ale serviciilor de informatii, ale armatei, presa/radio/tv etc etc etc manifestatii mari de oameni. toate astea alcatuiesc revolutiile. asa a fost si in revolutia engleza si franceza si rusa si etc si etc. in toate revolutiile. 'primavara' araba a fost o mare de singe.
@colectionaruldeistorie
@colectionaruldeistorie 5 күн бұрын
Veți vedea în episoadele următoare.
@electrain
@electrain 5 күн бұрын
@@colectionaruldeistorie mă îndoiesc
@Clamasilvyx_7
@Clamasilvyx_7 4 күн бұрын
Cum nu au avut tentative de revanșă?Au fost destule..28 ianuarie'90, conflictul de la Târgul Mureș,13-15 iunie '90.Ale cui credeți ca au fost aceste tentative??Dar nu numai ale securitații legate de teroriștii din '89.Ci și ale altora care din păcate nu se dorește a fi căutați și cercetațî.Și care nu sânt din țară!!
@Legolescu
@Legolescu 6 күн бұрын
Foarte bun dialog, foarte frumos decorul inspirat din universul Star Wars!
@colectionaruldeistorie
@colectionaruldeistorie 6 күн бұрын
:))) Nu ne-am gândit până acum că ar fi decor inspirat din Star Wars!
@mipo1603
@mipo1603 7 күн бұрын
La cluj pe acoperișul finanțelor actual ANAF în acele vremuri exista o cameră de filmat care era funcțională fiindcă se rotea automat.ulterior a dispărut de acolo.sunt curios au apărut undeva acele imagini?
@LaviniaVetuschi
@LaviniaVetuschi 6 күн бұрын
Buna seara stimabili, like si consuetul email.
@colectionaruldeistorie
@colectionaruldeistorie 6 күн бұрын
Mulțumim!
@CesaristChannel
@CesaristChannel 5 күн бұрын
Apropo de "Operatiunea Trandafirul", s-a facut o banda desenata foarte interesanta pe subiectul asta, care capteaza imaginea acelui moment sinistru. Se poate gasi in albumul "Istorii din '89" publicat de Muzeul Judetean de Istorie Brasov.
@anyway30-d6d
@anyway30-d6d 7 күн бұрын
Sa incepem vizionarea! Multumim!
@FlorinUrzica
@FlorinUrzica 7 күн бұрын
👍👍👍
@Troesmis
@Troesmis 6 күн бұрын
Bună-ziua. Ati început sa colectionati toți oamenii valoroși. Mult succes sau "succesuri"
@colectionaruldeistorie
@colectionaruldeistorie 6 күн бұрын
Mulțumim.
@viorel-fx6in
@viorel-fx6in 6 күн бұрын
De urmărit Andrei Ursu Mădălin Hodor si Marius Mioc restul este maculatură Securistă!!
@andreicosmin9703
@andreicosmin9703 6 күн бұрын
Cu excepția dubiosul Medelin Hodor. Clar. Mioc ăsta cine mai e?
@marinaburroughs4919
@marinaburroughs4919 3 күн бұрын
Văd că spiritele s-au cam încins, se comentează mult despre cine a tras sau nu înainte sau după 22. Ce importanță mai are cine a tras? Important e că s-au oprit la un moment dat. Dar cel mai important e că armata nu ne-a distrus viețile înainte de '89, nu ne-a urmărit, umilit, șantajat, terorizat, încarcerat, torturat în beciurile securității: toate aceste atrocități le-a făcut Securitatea. Punct și de la capăt.
@rdis87
@rdis87 7 күн бұрын
partea a2a cand ii faceti upload?
@colectionaruldeistorie
@colectionaruldeistorie 7 күн бұрын
săptămâna viitoare.
@vlad23300
@vlad23300 6 күн бұрын
🎉
@violetanistor1818
@violetanistor1818 6 күн бұрын
Și eu am trăit cei 3F, foame, frică, frig
@marinaburroughs4919
@marinaburroughs4919 3 күн бұрын
😢
@George.P.G
@George.P.G 7 күн бұрын
@MultiSquidd
@MultiSquidd 5 күн бұрын
Mulțumim foarte mult! Vă rugăm să nu stăviliți iureșul informațional Pogăciașian printr-un volum mai mic al microfonului, data viitoare 🤗
@andreipogacias4244
@andreipogacias4244 5 күн бұрын
tre vorbit fix în el, nu aveam de unde ști că nu captează la fel ca microfoanele principale...
@valipunctro
@valipunctro 7 күн бұрын
Hype!!! 😃
@mircea-ovidiusavu9120
@mircea-ovidiusavu9120 Күн бұрын
schimbarea a inceput undeva in anii 80😮In sibiu !!!
@justsomecreatureofthisearth
@justsomecreatureofthisearth 6 күн бұрын
❤💛💙 ✌
@mihaigheorghiu2048
@mihaigheorghiu2048 5 күн бұрын
Îmi dă cu virgulă chestia asta că au ajuns revoluționari timișoreni la București atât de ușor. Un aparat represiv atât de bine pus la punct ar fi putut foarte ușor să-i oprească pe tot parcursul, indiferent că erau în mașini sau trenuri. Și cumva nu cred că pe securiștii ăia nu i-a dus capul că Timișoara trebuie izolată neapărat. In restul țării încă nu erau mișcări care sa nu poată fi neutralizate mult mai ușor. Ciudat, cel puțin pentru mine, dar BINE CA A FOST AȘA. In rest, felicitări, un podcast extraordinar
@colectionaruldeistorie
@colectionaruldeistorie 5 күн бұрын
Există dovezi și mărturii că revoluționari timișoreni au venit la București.
@alexismateo4828
@alexismateo4828 4 күн бұрын
Au venit cateva grupuri din Timisoara cu un tren care a ajuns dimineata in Bucuresti. Au stat prin parcuri pana a inceput mitigul.( Cismigiu,Gradina Icoanei..) Au fost supravegheati de securitate dar au reusit sa patrunda in piata palatului la miting si au scandat impotriva lui Ceausescu.
@aliniliescu7871
@aliniliescu7871 6 күн бұрын
Din momentul în care am auzit că armata n-a prea tras, că mai mult a picat în capcană, eu am apăsat stop. De acord cu ce se spune despre securitate, inclusiv despre felul in care securistii au sters urmele in anii de după, nimic de comentat, dar nu pot să înțeleg placa pe care domnul Ursu o pune mereu în ceea ce privește implicarea activă a armatei. Parcă prea mult apără armata Română care a făcut destul nenorociri în zilele alea.
@staiacolo
@staiacolo 6 күн бұрын
a facut nenorociri pana in 20, apoi a facut alte nenorociri din prostie, frica si incompetenta. ca s-au impuscat si intre ei ca prostii.
@banteo
@banteo 6 күн бұрын
Dvs intelegeti drept Armata o chestie foarte generala. Verde=Armata este ceea ce "vedeti", dar nu este asa nici pe departe!
@aliniliescu7871
@aliniliescu7871 6 күн бұрын
@@banteo Au fost oameni călcați și loviți de transportoarele blindate ale armatei. Din unitățile militare s-a tras direct către zone civile. Adică în apartamentele din blocurile din vecinătate. Dacă cei din afară folosesc blindatele armatei și au posturi de tragere în curțile unităților militare, armata n-are nicio vină? Ordinele pentru a se trage la Timisoare au fost ale lui Ceaușescu, el fiind comandantul suprem al armatei și au fost puse în aplicare de generalii trimiși acolo, alde Gușe și ceilalți. La București, în 21, Milea s-a ocupat de piața Universității și am văzut ce a ieșit. Ăștia doi sunt considerați eroi și s-au numit bulevarde după ei. Cred că tu confunzi militarii în termen cu armata română .
@danielstan1613
@danielstan1613 6 күн бұрын
@@aliniliescu7871 Despre represiunea lui Milea la Universitate in 21 trebuie subliniat ca Ceausescu nu mai avea incredere in el si l-a trimis in strada INSOTIT de Ilie Ceausescu pentru a nu se putea eschiva de la ordinul de a trage. Astfel au rezultat la baricada circa 40 de morti. In 21 au fost manifestanti de ordinul sutelor (200-300 la baricada, pana seara la lasarea intunericului cand a inceput represiunea). In dimineata lui 22 muncitorii ce ieseau din schimbul 3 au pornit cu miile de la periferie spre centrul incepand cu orele 7 - 8 dimineata. Milea si-a dat seama ca va fi pus in situatia de a ordona foc cu victime de ordinul miilor si ca nu il va putea refuza pe Ceausescu. De aceea s-a sinucis. Nu ma pronunt asupra numirii de bulevarde dupa Milea.
@colectionaruldeistorie
@colectionaruldeistorie 6 күн бұрын
Am discutat despre toate acestea și o să se vadă în episoadele următoare. Andrei Ursu spune că au deschis focul și militari, că au făcut victime, că au murit oameni, dar e clar că nu a fost foc în plin tras deliberat și sistematic. Dacă ar fi tras Armata în mulțime cu mitralierele de pe tancuri și TAB-uri, iar soldații cu Kalașnikovurile, aveam mii de morți încă de la Timișoara. Numai cine n-a făcut armata sau nu realizează puterea de foc a unei unități poate să creadă că s-a deschis focul în plin de către unitățile Armatei și au murit doar câteva zeci de oameni în mai multe zile.
@ovidiumarian3656
@ovidiumarian3656 5 күн бұрын
Cand apare partea II?
@andreipogacias4244
@andreipogacias4244 5 күн бұрын
săptămîna următoare
@vladb4493
@vladb4493 6 күн бұрын
Cand se spune ca armata trage nu inseamna ca o face cu toate gurile de foc la modul automat sau cu toti militarii deodata. Exista metode de rarefiere a pierderilor. Se fac niste legaturi logice fortate pe alocuri care decredibilizeaza povestea.
@FleckiTherese
@FleckiTherese 6 күн бұрын
In Bucuresti s-a tras tot asa. Unii trageau in sus, altii au tras in plin.
@colectionaruldeistorie
@colectionaruldeistorie 6 күн бұрын
Avem în episodul următor.
@doruvasile8842
@doruvasile8842 6 күн бұрын
Ok
@mabitei
@mabitei 6 күн бұрын
Comentariu pentru algoritm.
@cristimilitaur
@cristimilitaur 6 күн бұрын
Va rog sa il invitati si pe Catalin Ranco Pitu pentru a expune punctul de vedere opus. Asa putem sa tragem concluzii obiective, cu invitati care sustin ipoteze diferite
@colectionaruldeistorie
@colectionaruldeistorie 6 күн бұрын
Adică să prezentăm și versiunea Securității?
@vladb4493
@vladb4493 6 күн бұрын
Versiunea DSS spune ca ei nu au tras la revolutie deoarece in 89 fusese emis un act normativ la insiatentele sefului DSS prin care aceasta fusese scoasa de pe lista de unitati responsabile cu ordinea publica si represiune in strada. Zice se ca doar militia mai avea acest rol. Ranco Pitu spune ca militia, armata si DSS au tras toate inainte de fuga de pe CC. Oare ordinele alea prin care generalii Eftimescu, Rus, Hortopan chemau tot felul de unitati in acelasi loc impotriva unor teroristi, fara sa stie unitatile unele de altele, sunt inventate? Stersaturile din jurnalele unitatilor militare, despre care vorbeste chiar si Emil Constantinescu, sunt si ele o inventie? De ce nu au tras securistii in Iliescu si gasca lui cand erau la balconul CC in seara de 22? Invitati l si pe Pitu, asta dupa ce veti fi citit rechizitoriul.
@vladb4493
@vladb4493 6 күн бұрын
​@@colectionaruldeistorie Versiunea lui Pitu nu e identica celei a DSS.
@cristimilitaur
@cristimilitaur 5 күн бұрын
@@colectionaruldeistorie acest fel de argument nu este de buna credinta. In felul acesta si naratiunea care blameaza securitatea se poate spune ca este “versiunea lui Iliescu”
@edybuzau6668
@edybuzau6668 4 күн бұрын
​@@cristimilitaurSau se poate spune ca versiunea Ursu îl face erou revoluționar pe Ion Iliescu.
@ovipetrisor4226
@ovipetrisor4226 6 күн бұрын
🖖
@sm3nu3L
@sm3nu3L 4 күн бұрын
Ar fi cazul ca macar dupa 35 de ani sa stopati joaca asta cu ala a tras, ala n-a tras. Vorbiti si despre mentalitatea predominanta a celor din institutiile de forta care, pana la evenimentele din decembrie `89, se comportau execrabil! Securitatea, militia si armata erau principalele institutii de care comunistii s-au folosit atat ca sa ajunga la putere cat sa o si mentina timp de 45 de ani. Dupa `89 fiecare incearca sa-si spele imaginea, in realitate, intr-o tara cat de cat civilizata, ar fi trebuit sa raspunda pt. trecut. Macar din pct. de vedere moral. Si ma refer aici la cei cu grade. Fugim dupa cai verzi pe pereti, in timp ce securistii, militienii si apv-istii ne sfideaza la fel cum o faceau si in comunism. Sunt in tot felul de functii, au in continuare venituri care mai de care mai speciale, in timp ce o tara intreaga se indatoreaza sa-i intretina. Pt. care merite? Ca l-au impins in fata pe comunistul de iliescu care i-a exonerat pt. ca l-au ajutat sa puna mana pe putere?
@colectionaruldeistorie
@colectionaruldeistorie 4 күн бұрын
Nu pricep de ce ne puneți nouă în cârcă situația de după Revoluție. Vă deranjează că discutăm despre ce a fost în decembrie 1989? Cred că vă îndreptați frustrările într-o direcție greșită. Noi exact asta facem în cele 4 emisiuni despre Revoluție, arătăm traiectoria celor care au tras și au coordonat represiunea atunci. Ultimul episod despre asta va fi. Veți vedea că, împreună, formează o serie rotundă, pornim de pe străzile Timișoarei din 15 dec 1989 și ne oprim exact în zilele noastre, unde ne reîntâlnim cu actorii de atunci.
@kdk19691210
@kdk19691210 5 күн бұрын
Am trait revolutia in Cugir….
@nagyzoli
@nagyzoli 6 күн бұрын
@Colectionarul de istorie. Conform ce spunea mama (prezenta in zona), scanteia a fost cand au oprit tramvaiul din fata pietei Maria (stau in TImisoara, aveam 4 ani atunci)
@colectionaruldeistorie
@colectionaruldeistorie 6 күн бұрын
Povestește Andrei Ursu chiar în acest episod despre momentul respectiv.
@staiacolo
@staiacolo 5 күн бұрын
Apropo de ipoteza (spusa cu o convingere sora cu juramantul) cu unitatile speciale care spargeau vitrine la timisoara, emisa de dl. Ursu: kzbin.info/www/bejne/mKnXhHaEp8yel7c
@MonsterFish119
@MonsterFish119 4 күн бұрын
Sa vina clipul cu Batalia de la Baia 1467 !!!!!!!!!
@colectionaruldeistorie
@colectionaruldeistorie 4 күн бұрын
Facem și bătălia de la Baia.
@dilesu1
@dilesu1 3 күн бұрын
m.kzbin.info/www/bejne/inaZp6p-hbGjeM0&pp=ygUXSW4gcHJlYWptYSDImXRyZWFuZ3VsdWk%3D
@dilesu1
@dilesu1 3 күн бұрын
În preajma streangului în lectura autorului, dl Horia Roman Patapievici
@ZsigmondNemes-t4c
@ZsigmondNemes-t4c 7 күн бұрын
dictati un ritm alert al convorbiri greu de urmarit...in rest f documentat Tokes a avut un rol important desi el nu a fost intentia lui sa porneasca o revolutie!A fost scanteia care a aprins focul!
@colectionaruldeistorie
@colectionaruldeistorie 7 күн бұрын
Am făcut asta pentru că acest podcast a avut, în final, peste 4 ore. L-am terminat după miezul nopții. În final, l-am tăiat în două, pentru că era prea mare. Deci, ritmul alert este dat de faptul că erau prea multe de spus într-un timp prea scurt.
@ZsigmondNemes-t4c
@ZsigmondNemes-t4c 7 күн бұрын
@colectionaruldeistorie absolut intaleg e un subiect vast si fiecare are imaginea lui asupra evenimentelor.Ca unul care a trait si a participat la revolutia pot sa subscriu la tot ce sa zis.In Bistrita nu sa tras dar am vazut camioanele cu soldati care plingeau si tremurau efectiv si lazile de munitii pregatite in camioane.Multumim pt acest podcast!
@staiacolo
@staiacolo 7 күн бұрын
ce, ce, ce? Sunt la minutul 2:27 si deja am ceva de comentat, pentru ca am auzit o prostie inacceptabila spusa de domnul Ursu. la timisoara nu se mai tragea in 21-22?!???! Poftiti de pe site-ul asociatiei 17 decembrie, lista ranitilor din Timisoara in 21 si 22. (probabil cei impuscati au fost de fapt injughiati cu gloante daca nu se mai tragea, nu?): 21 decembrie: Dorneanu Mihai, 29 ani, subofiter militia T.F., lovit de cetateni Ivanof Leon, impuscat picior Kulcsar Gellert Valentin, 14 ani, elev, leziuni prin lovire 22 decembrie: Dunăvete Marin, 33 ani, lacatus, Centru, impuscat abdomen (din spate) Horvath Ştefan, 22 ani, muncitor, P-ta Libertatii, impuscat cap si torace Koş Alexandru, 44 ani, electrician, P-ta Operei, impuscat picior Lungu Gheorghe, 29 ani, lucrator comercial, P-ta Libertatii, impuscat torace Matei Dorin, 23 ani, traumatism cranian Vezendan Gheorghe, 21 ani, frezor, P-ta Operei, impuscat picior asociatia17decembrie1989timisoara.wordpress.com/ne-amintim-despre-acele-zile-din-decembrie-1989/
@flaviuteodorescu4916
@flaviuteodorescu4916 7 күн бұрын
dl Andrei Ursu (mega-"cercetator") bate campii pe aceeasi idee fixa: Securitatea, all-over; nu va evolua niciodata. Pacat! Asteptam un nou episod dar... cand am vazut cine e invitat: cancel. E un comportament gen "dacopatie". Mai bine, vizionez un episod mai vechi.... Sunt subscriber, am dreptul la o parere
@banteo
@banteo 7 күн бұрын
@@flaviuteodorescu4916 Te grabesti, teodorescule!
@banteo
@banteo 7 күн бұрын
@@flaviuteodorescu4916 Te-ai grabit, teodorescule!
@omatei01
@omatei01 7 күн бұрын
relax man.. e o discutie colocviala nu te poți lua de orice expresie.. a zis ca 'nu se mai tragea'' in sensul ca nu mai era situatia din 17-18..iar situatia pe care o citezi e ok dar ' Lista are la baza datele Procuraturii Militare. Impartirea pe zile este aproximativa. In cazul celor raniti in timpul noptii nu se poate stabili totdeauna daca ranirea s-a produs inainte sau dupa ora 24. Dintre cei ce prezinta leziuni prin lovire, multi au fost arestati si au incasat mai multe portii de bataie (la arestare, la ajungerea la sediul Militiei, la ancheta) - nu intotdeauna s-a stabilit care dintre bataile incasate a pricinuit leziunile.'
@staiacolo
@staiacolo 7 күн бұрын
@ amice, in 21 si 22 se tragea noaptea in orice misca in toata zona centrala. Rafale ore in sir. Rafale de arma automata. Cum sa zici ca nu se tragea?
@lucamugur6631
@lucamugur6631 6 күн бұрын
🫶🏼🫶🏼🫶🏼
@stefanplugaru4516
@stefanplugaru4516 6 күн бұрын
Următorul subiect ar trebui să fie o analiză: dacă moare rezistența ucraineană, cine e următoarea victimă? România avea înainte de 1 septembrie 1939 un tratat de alianță antisovietic cu Polonia. L-a respectat statul român atunci? Ce am făcut pentru polonezii refugiați în România din punct de vedere umanitar a fost cool, dar am ajuns mai apoi sub cizma rusească. Pentru că oamenii politici de atunci nu au intuit și prevenit o posibilă cădere a alianțelor cu Franța (fără de care nu puteam face unirea de la 1859) și Marea Britanie (care alături de francezi, americani și englezi ne-au primit la masa diplomației, după ce încheiasem pace cu Tripla Alianță (Puterile centrale).Ce ne așteaptă?
@Denis-ld6ix
@Denis-ld6ix 5 күн бұрын
Din pacate a fost o discutie in 2 ......
@adibreban8202
@adibreban8202 7 күн бұрын
Andrei, poate il inviti si pe Hodor o data.
@rodicavasile-xw4hr
@rodicavasile-xw4hr 6 күн бұрын
Hodor s-a cam compromis prin poziția pe care o are de câțiva ani, iar asta s-a întâmplat din momentul în care a inceput sa joace în echipa cealaltă. Este colaborator la Academia SRI.😉
@adibreban8202
@adibreban8202 6 күн бұрын
@@rodicavasile-xw4hr nu stiu ce face acuma, dar nu mi s-a parut sa fie unul din cei care spala imaginea securitatii.. ba chiar din contra..
@viorel-fx6in
@viorel-fx6in 6 күн бұрын
Hodor trădând cauza!!
@lucianandries9199
@lucianandries9199 4 күн бұрын
1. Te inseli. Nu a zis nimeni, niciodata oficial - Rabdati, ca tre sa platim datoriile. Toata lumea stia asta, se astepta sa terminam de platit, dar oficial nu a existat nici un comunicat. 2. Erau soldati in termen care aveau si 25-26 de ani. Daca faceati armata stiati. 3. Nu te invata nimeni in armata cum sa imobilizezi un tanc. Tu ca soldat puteai lupta cu tanturile cu artilerie, AG etc. Nu merge soldatul pe campul de lupta cu ranga. Aia care au blocat tancurile alea aveau instructie speciala.
@colectionaruldeistorie
@colectionaruldeistorie 4 күн бұрын
1. Nu mă înșel deloc. Bineînțeles că nu a existat un comunicat, pentru că regimul nu accepta c-o ducem prost. Dar asta se transmitea neoficial. Că răbdăm ca să plătim datoriile (pe care tot Ceaușescu le făcuse). De fapt, ținând cont că la nivel oficial totul era fake, comunicările se făceau doar informal. 2. În afara celor care terminau facultatea, care erau soldații de 25-26 de ani? 3. Este o prostie. În armată ești învățat cum să lupți cu blindatele inclusiv cu cocteil Molotov, nu doar cu tunul. De unde știți dvs că aveau pregătire specială? Faceți o afirmație. Prezentați probe! Altfel, rămâne la nivelul de dezinformare securistă.
@danielstan1613
@danielstan1613 4 күн бұрын
@@colectionaruldeistorie 2. Corectie: in vremea comunismului tinerii care erau declarati admisi la facultati faceau armata INAINTE de facultate in regimul TR ("termen redus" - 9 luni). De aceea locurile disponibile in facultati la admitere erau impartite in 2 categorii: - locuri de "incorporabili" (nu stiu denumirea oficiala) pentru baieti care dupa admitere intrau in armata si incepeau studiile peste 1 an - locuri de "neincorporabili" pentru fete si pentru baietii scutiti de armata pe motive medicale Stiu cazuri de baieti care au reusit cu ajutorul parintilor (prin "pile si relatii") sa fie scutiti si sa dea examen de admitere la "neincorporabili" si au picat primii sub linie: cu media de la "neincorporabili" ar fi putut intra printre ultimii la "incorporabili" De-abia dupa 1990 studentii faceau armata dupa facultate. Asadar militar in termen la 25-26 de ani ar fi fost in cazuri extrem de rare (stiu astfel de cazuri care isi amanau armata an de an cu un diagnostic medical care nu asigura scutirea completa, iar la un moment dat nu mai puteau amana pentru ca intervenea un general sau altcineva care vedea listele de amanati medicali si i se parea suspect)
@lucianandries9199
@lucianandries9199 3 күн бұрын
@colectionaruldeistorie 1. Deci cum ziceam, nu a existat comunicat oficial. 2. Pentru ca eu am facut armata si am avut camarazi care aveau si 26 de ani, cu familii, copii, tigani cu 4 clase care la 20 de ani aveau deja 3 copii si multi altii. 3. Pentru ca, asa cum spuneam mai sus, eu am facut armata, am parcurs ciclul ala de instructie, asa ca as zice ca stiu ce vorbesc. Decembrie 89 m-a prins in armata. Dar eu zic sa intrebi pe cei care au facut stagiul militar, daca au invatat sa blocheze tancuri cu ranga. Aia se invata pe la trupele speciale poate, nu prin armata regulata. O fi fost si la parasutisti, dar in rest pauza. Oricum, poti cauta manualele de instructie.
@justindiaconu434
@justindiaconu434 3 күн бұрын
​​@@danielstan1613 deci adevarul este ca erau soldati cu varste de 25 de ani. erau mai rari dar erau. deci afirmatia ca existau soldati cu varsta de 25 ani este adevarata.
@alexadamache9302
@alexadamache9302 5 күн бұрын
Lasa l, frate, sa vorbeaaca.Tot il intrerupi de 100 de ori
@traianandrei8612
@traianandrei8612 5 күн бұрын
Interviul s-a terminat când domnul Ursu a afirmat ca în 1989 sovieticii nu s-au deplasat către granița cu România. 😂😂 Încercați totuși să faceți un fact checking când aveți invitați atât de subiectivi...
@colectionaruldeistorie
@colectionaruldeistorie 5 күн бұрын
Nu s-a terminat. Este prima parte. Sâmbătă difuzăm partea a doua.
@staiacolo
@staiacolo 7 күн бұрын
Pe bune, daca vorbiti despre Timisoara, nu era mai bine sa chemati un revolutionar timisorean care a fost acolo si stie? Sau macar pe cienva care stie ce s-a intamplat. Ca sa aud ca in calea grocului n-a tras armata ma ia durerea de cap. Din referatul comisiei guvernamentale de ancheta (1990): "În jurul orei 21, maiorul Paul Vasile însoţit de militari din subordinea sa au ajuns pînă la intersecţia Căii Girocului cu str. Lidia, unde, din cauza unei baricade ridicate de manifestanţi, cît şi a prezenţei acestora la faţa locului, nu a putut continua traseul pentru îndeplinirea misiunii. În această situaţie maiorul Paul Vasile a dispus formarea unui dispozitiv de apărare în semicerc, grupat în jurul a două TAB-uri (măini blindate) în poziţie de luptă. Din declaraţiile persoanelor audiate, cît şi din datele rezultate din procesul verbal, rezultă că după ce maiorul Paul Vasile personal sau prin căpitanul Neagu Adrian a luat legătura telefonic cu M.U., respectiv cu locotenent-colonelul Zeca Constantin, raportîndu-i situaţia din teren şi primind ordin de la aceasta de a executa misiunea primită, militarii aflaţi în dispozitiv au deschis foc de armă asupra demonstranţilor."
@staiacolo
@staiacolo 7 күн бұрын
Martor ocular, Dorina Aoaraschivei, sotul i-a fost impuscat in fata ei: "Militarii dinspre alimentară au ajuns în faţa blocului. Erau două cordoane pe amîndouă părţile străzii, iar pe mijloc mergeau două tancuri. Noi stăteam în casa scării. Eram acolo vreo 20 de persoane. Cînd militarii au ajuns în faţa blocului unul dintre ei, mai bătrîn şi cu mustaţă, a luminat cu o lanternă puternică şi apoi a tras mai multe focuri spre noi. Soţul a fost împuşcat în piept şi a căzut pe spate. Cînd a căzut, m-a strigat. Lumea fugise pe scări în sus. Un bătrîn (Iaz Ion) a mers tîrîş pînă la uşă, a întredeschis-o şi a spus: „măi militarule, ai împuşcat un om!”, la care a primit răspunsul „bagă capul înăuntru că şi pe tine te împuşc!”."
@colectionaruldeistorie
@colectionaruldeistorie 7 күн бұрын
Andrei Ursu spune clar că a tras Armate pe Calea Girocului și că au existat morți.
@staiacolo
@staiacolo 7 күн бұрын
@@colectionaruldeistorie kzbin.info/www/bejne/j5SpgWOhhqt2jZI Vezi mai jos in alt comentariu de-al meu marturii cum au intrat in scara blocului si-au tras omorand un om. Plus ca sunt mult mai multe cazuri, nu pot sa tot caut si sa dau replici cu copy paste la tot ce zice dl. Ursu. In grocului armata a tras la un moment dat in tot ce misca. Nu-ti imagina ca oamenii stateau cu pieptul dezvelit in fata militarilor ca-n filme cu revolutii, fugeau, se ascundeau, ca altfel era macel. Si tocmai de-aia n-a fost macel, nu ca n-a tras armata. Au fost revolutionarii curajosi, dar nu erau nebuni. Fugeau cand incepea sa se traga, reveneau timid cand se linisteau focurile. Asta initial, ca apoi nici nu mai aveau curaj sa iasa la vezeala, ca trageau aia in tot ce misca.
@staiacolo
@staiacolo 6 күн бұрын
@@colectionaruldeistorie da, dar zice ca au tras doar in episodul cu tancul, in rest nu prea (citez din memorie, am postat vreo 5 comentarii care nu mi-au aparut, cu marturii copy/paste ale victimelor sau rudelor). Ceea ce e nu e adevarat, au tras toata noaptea de 17 si dinspre sud, si dinspre nord. Iar tancul chiar a fost capturat, nu doar imobilizat, un tanchist a fost scos, lovit apoi protejat si dus de-acolo. au intrat revolutionari in el, avea 44 de proiectile. conform marturiei unui ofiter, nu era de instructie, asa cum zice dl Ursu, pentru ca tancurile de instructie de la unitatea din giroc nu erau functionale. Tancul era adevarat si cu munitie si de penetrare, si de explozie.
@valentinbraila1244
@valentinbraila1244 6 күн бұрын
​@@staiacolo Cel mai slab pregatit invitat la acest podcast! Dansul vorbește numai din "marturii" ale unor oameni...Nu cunoaște numele unităților militare, nu cunoaște denumirile străzilor in care s-au întâmplat faptele importante... Spune de Ceaușescu că ar fi zis "Ho mă ! " revoluționarilor... Ce inepții....
@ciprynus
@ciprynus 5 күн бұрын
Niciun cuvințel despre Iliescu, Gelu Voican sau CFSN. Sa zicem că această primă parte a podcastului se concentrează pe evenimentele de până la mitingul din 21, dar se înscrie pe linia lui Ursu de argumentare cu evitarea unor cuvinte cheie și omiterea anumitor personaje
@andreipogacias4244
@andreipogacias4244 5 күн бұрын
sau aștepți să vezi si celelalte episoade și vei auzi despre toți și toate...
@ciprynus
@ciprynus 5 күн бұрын
@andreipogacias4244 abia aștept!
@coltaine2606
@coltaine2606 5 күн бұрын
Fain, dar nu prea, fie :)
@NicolaeVaduva-x7k
@NicolaeVaduva-x7k 5 күн бұрын
Ce revoluție !? A fost.
@SuperScalpel-
@SuperScalpel- 6 күн бұрын
Frica de a pierde Transilvania...hot, de hot se teme
@colectionaruldeistorie
@colectionaruldeistorie 6 күн бұрын
A fost doar un pretext al lui Ceaușescu și al Securității și o diversiune prin care încercau să fidelizeze populația care literalmente nu-i mai suporta. Îmi aduc bine aminte cum apăreau zvonurile în acea toamnă și nimeni nu mai dădea doi bani pe ele.
@adrianboda3766
@adrianboda3766 7 күн бұрын
Pur și simplu e greu să asculți câte inepții scoate acest individ pe gură. Primo...omul e cercetător acreditat la CNSAS, statut pe care orice cetățean al acestei țări, cu studii medi, îl poate obține. Îl prezentați ca cercetător...chiar nu este, iar poziția de la IRRD nu a fost de director, ci director științific, post ocupat ilegal, căci individul nu avea nici măcar doctorat...nu că ar avea acum...dar măcar e doctorand. Nu voi mai sublinia ineptiile sesizate de alții deja, dar a scos una tare...nu avem dovezi ca proiectilele trase la 45 de grade pot cadea astfel incat sa facă victime...Este complet in eroare...efectul omorâtor al proiectilului de 7,62×39 fiind pâna la 1000 de metri, dar in cădere, în funcție de unghiul de incidență poate avea suficientă energie cinetică încât să provoace răni sau chiar deces, asta și în funcție de locul în care lovește, de exemplu în ochi, sau gât...dar na, inginerul de soft nu se dezminte. Sunt zeci de cazuri de răniri în aceasta maniera mai ales in orașele înțesate cu unităti militare, precum Brăila, Craiova și altele, răniți mai grav sau mai ușor de gloanțe rătăcite, la mari distanțe de locurile din care s-a tras. Apropo...tot timpul se raporteaza la chestii la pers I, plural... noi, avem...ia întrebați-l pe individ...e vorba de un colectiv aflat in spatele lui sau vorbește despre sine în această manieră.
@colectionaruldeistorie
@colectionaruldeistorie 7 күн бұрын
Ați venit și aici? :)))
@adrianboda3766
@adrianboda3766 7 күн бұрын
Pai dacă mă ocup de subiect...credeați că scăpați?
@embassyoftoysoldier
@embassyoftoysoldier 6 күн бұрын
vorbeste la plural pt ca a fost un colectiv care a cercetat ceea ce a rezultat in cartea scoasa. scrieti si dvs o carte sau mai multe si sustineti-va punctul de vedere, daca tot e asa de simplu sa accezi la aceste functii publice, data fiind expertiza dvs.
@viorel-fx6in
@viorel-fx6in 6 күн бұрын
Vorbești prostii omul este doxa!!
@viorelanghel5532
@viorelanghel5532 6 күн бұрын
@@embassyoftoysoldiera scris destule securitatea, nu mai este nevoie
@coolbox777
@coolbox777 5 күн бұрын
Hai și tir boule! Am fost pe străzi. A fost lovitura de Stat
@marinaburroughs4919
@marinaburroughs4919 3 күн бұрын
Ce vorbești?
Căderea Ceaușeștilor: sfârșitul unei dictaturi. Revoluția română (II)
1:44:42
Unirea Principatelor române. Povestea generației care a făcut România
2:36:21
Colectionarul de Istorie
Рет қаралды 30 М.
Леон киллер и Оля Полякова 😹
00:42
Канал Смеха
Рет қаралды 4,7 МЛН
Don’t Choose The Wrong Box 😱
00:41
Topper Guild
Рет қаралды 62 МЛН
黑天使只对C罗有感觉#short #angel #clown
00:39
Super Beauty team
Рет қаралды 36 МЛН
VIP ACCESS
00:47
Natan por Aí
Рет қаралды 30 МЛН
Epoca de Aur: industria grea a lui Ceaușescu și falimentul României din 1981
59:55
Extraordinara carieră a lui Mircea cel Bătrân
1:57:34
Colectionarul de Istorie
Рет қаралды 55 М.
Bătălia de la Podul Înalt. Vaslui 1475, strălucita victorie a lui Ștefan cel Mare
2:27:11
Romanizarea Daciei
2:29:53
Colectionarul de Istorie
Рет қаралды 28 М.
Peripețiile cavalerilor teutoni în Transilvania
1:04:38
Colectionarul de Istorie
Рет қаралды 23 М.
Fabuloasa poveste a lui Mihai Viteazul
2:19:35
Colectionarul de Istorie
Рет қаралды 148 М.
Legiunea și Căpitanul (II): ascensiunea și prăbușirea mișcării legionare
1:20:20
Geții și Burebista - povestea dincolo de mituri
2:13:00
Colectionarul de Istorie
Рет қаралды 48 М.
Ce armate aveau fanarioții în Muntenia și Moldova
2:19:17
Colectionarul de Istorie
Рет қаралды 23 М.
DACOPATIE CU COIF DE AUR ÎN FRUNTE | EP. 27 CU DAN ALEXE
1:05:15
THIS IS THE STORY cu Tudor Mușat
Рет қаралды 21 М.
Леон киллер и Оля Полякова 😹
00:42
Канал Смеха
Рет қаралды 4,7 МЛН