Bu kanal doktora öğrencilerinin/araştırmacıların bir numaralı kanalı. Ne kadar teşekkür etsek azdır
@laviniaazem51512 жыл бұрын
gelirlerinizi bağışladığınızı duyunca elimden gelen desteği vermek istedim. Maalesef lise öğrencisiyim ve yaşım küçük. Elimden maddi bir şey gelmiyor. Üniversite sınavına hazırlanmam dolayısıyla çok vaktim de yok. videolarınızın tümünü izleyip beğenmeye karra veredin, elimden gelen bu. Kanalınızı ve amacınızı çevrem pek olmasa da paylaşmaya çalışıyorum. İyi ki varsınız.
@sudenazaltunozz4 ай бұрын
nerede okuyorsun şu an
@burcincetin97303 жыл бұрын
8 yaşındaki oğlumla sonra 5 videoyu izledik. Sonra dedi ki "anne Behçet Hocanın ilk videosunu izlemek istiyorum." Şimdi bu vesileyle ilk videodayiz :) Ve gördüğüm. Hep gene kendi zorlandığınız yerden yardım etmek istemişsiniz. Dilerim, statünüzde hep ilerleyin ama azminiz yükselişinizle birlikte düşsisw uğramasın, içsel motivasyonunuz hep capcanlı kalsın :)
@ummuturk15893 жыл бұрын
Siz ne kadar harika bir insansınız ya. Gerçekten çok teşekkür ederim. O kadar yardımcı oluyorsunuz ki, çok şey öğreniyorum sizden.
@emreburakgungor34824 жыл бұрын
Çok açık ve net bir şekilde anlatmışsınız. Bu güzel anlatım için teşekkür ederim
@bayramcantatl45953 жыл бұрын
hocam öyle güzel anlatmışsınız ki nasıl anlatılmaz adlı çalışmayı başarmışsınız
@lutfiyeyldrm70306 жыл бұрын
çok güzel anlattınız. teşekkür ederiz. daha çok video olması dileğiyle.
@stshnkmt9 ай бұрын
bir efsanenin doğuşu
@saulebaurzhan88808 жыл бұрын
supersiniz, cok yardimci oldunuz. Cok tesekkur ederiz. Anlatim sekiliniz ve ses tonunuz harika!
@shekakihtml97672 ай бұрын
Lise 1.sınıfım yazacağım ilk makalemde çok yardımcı oldu başarılarınızın devamını dilerim.
@ecemgultekin39208 ай бұрын
psikoloji lisans öğrencisiyim. bu bilgiler o kadar yararlı oldu kii derste öğrendiklerimi tekrar etme fırsatı bulmuş oldum. emeklerinize sağlık.
@etemcuruk21825 жыл бұрын
Hocam guzel videolariniz icin tesekkurler. Acaba power analizi, effect size, ve sample size hesaplama ile ilgili video hazirlamayi dusunuyor musunuz? Bu konuda kafa karistiran bir konu gibi acikcasi:)) tesekkurler
@tugcetomak3 жыл бұрын
keske sizi daha önceden kesfetseymisim hocam gec oldu ama olsun tesekkürler anlatiminiz cok duru, anlasilir geldi.
@sadpapatya34927 ай бұрын
bende sizi daha önceden tanışmak iserdim
@senemcellat22997 жыл бұрын
Öncelikle bu güze anlatımınız için teşekkürler. Değerlendirici güvenirliğinin (inter-rater relability) nasıl yapıldığına dair bir video da ekleyebilirseniz çok sevinirim.
@ruhikabakc26544 жыл бұрын
Anlatımınız ve örnekleriniz çok iyi hocam teşekkür ederiz
@tugbaoden38222 жыл бұрын
hocam biz size nasıl teşekkür etsek yine de az gelir . İyi ki varsınız
@ilhanyer70392 ай бұрын
Üstadım emeğine yüreğine ağzına sağlık..
@decalpso5 жыл бұрын
ne güzel bir anlatım ya sağolun hocam
@AkademikLink5 жыл бұрын
Teşekkür ederim bir faydası oluyorsa ne mutlu bana.
@oldboy4848 ай бұрын
Çok Teşekkür Ederim. Emeğinize Sağlık 😍
@ezgnnns6 жыл бұрын
Bu güzel anlatım için teşekkürler 👍🏼
@esraozel33483 жыл бұрын
Hocam güvenilirlik analizinde ICC ve paralel test yöntemlerini de anlatır mısınız 😀 lütfeeen!!!
@kamurancerit3922 жыл бұрын
Teşekkürler. Bir soum olacaktı, tukey toplanabilirlik testi sonucunu nasıl yorumlamamız gerekiyor?
@SuatErus8 жыл бұрын
Bir ölçeği kendi içinde güvenilirliğini test ettikten sonra referans ölçekle karşılaştırmak için ne yapmamız gerekiyor?
@asyanaz88515 жыл бұрын
İyi geceler hocam gerçi size hayırlı sabahlar 😊 kaç gecedir videoları izlerken sızıp kalıyorum. Yeterliliği geçene kadar geceler bitmeyecek. dizi izlerken bölümün sonunu merak edip bir gecede bir sezon bitirirsiniz ya şuan öyleyim sizin videolarla 😀 tabi bu arada sorular da artıyor 1. composite reliability ile ilgili bir video 2. Zero order correlation videosu. Yukarıdaki bu videonun içinde geçiyordu bu başlıklar uygun bir vakitte gerçi bu aralar yogunsunuz son videolardan o anlaşılıyor ama anlatirsaniz sağlığınıza duaciyiz efenim 🤗
@AkademikLink5 жыл бұрын
Öncelikle size kolaylıklar diliyorum, zorlu bir süreç :) Dediğiiz konularda video çekmek hep aklımın öşesinde ama sanırım hep o köşede kala kalyor maalesef. İlk fırsatta koymaya çalışacağımz ancak şimdilik Composite reliability sonuçlarına ulaşmanızı sağlayacak bir video için Smart Pls ile faktör analizi videosunda yaralanabilirsiniz. İlgili programı kullanarak composite reliabilityi hesaplayabilirsiniz. Daha sornasında yakın bir zamanda (umarım) her iki konu için daha detaylı bir video eklemeye çalışacağım.
@asyanaz88515 жыл бұрын
@@AkademikLink teşekkür ediyorum bayağı hızlı geldi yanıt :) siz de yoğun bir çalışma içindesiniz size de kolaylıklar diliyorum
teşekkürler çok başarılısınız. dedikleriniz yurtdışındaki hocamla paylaşıyorum, çok farklı yöntemleri var. lakin sizinkiler literatürde ciddi dergilerde kabul görmüş yaklaşımlar. o yüzden minnetarım. zero order güvenilirlik testini anlatırsanız çok memnun olurum.
@AkademikLink5 жыл бұрын
güzel sözleriniz için teşekkür ederim, not aldım ilk fırsata yükleyeceğim konuya ilişkin bir video. iyi çalışmalar dilerim
@keremkol5 жыл бұрын
mükemmel bir anlatım, çok teşekkürler :)
@dilekisler10188 жыл бұрын
çok güzel anlatıyorsunuz
@gulserapyaras98056 жыл бұрын
Merhabalar, öncelikle teşekkür ederiz. Bende analizlere yeni başlayan biri olarak sorularım; kişisel bilgiler kısmı ve 3 ölçekle toplam 40 sorum var. kişisel bilgiler 9 soru, ölçek 1:14 soru, ölçek 2 : 14 soru ve ölçek 3: 3 soru olmak üzere. Cronbach’s Alpha her bir ölçeğe ayrı ayrı mı bakılacak yoksa 3 ölçeği de aynı anda seçip bakabilir miyiz? Acil yanıtlarsanız çok sevinirim.
@sonofblacksea4 жыл бұрын
harika bir anlatım, çok teşekkürler
@esraaltn9883 ай бұрын
Merhaba, elinize sağlık videolarını çok verimli oluyor. Sorum şu: ön test sontest, izlem ölçümü ve kontrol ve deney gruplarının olduğu araştırmada, güvenirlik analizi, faktör analizi, normal dağılım analizi vs, TÜM veriler üzerinden mi yapılır, yoksa ayrı ayrı mı yapılır; örneğin, ön testler için ayrı bir analiz, son testler için ayrı ve izlem için ayrı gibi. Yani veri setinin tümü üzerinde mi ayrı ayrı mı çalışılır?
@iremozkan70182 жыл бұрын
Hocam test tekrar test güvenirliği nasıl hesaplıyoruz?
@Ahmetei3 жыл бұрын
Hocam hala buralarda misiniz ? Acaba bu yoruma cevap gelir mi ?
@egemenbesyo9 жыл бұрын
Çoktan seçmeli bir test, madde güçlüğünü belirlemek ve çok kolay ve çok zor soruları elemek istiyorum...
@AkademikLink9 жыл бұрын
egemenbesyo Tekrardan merhabalar hocam, daha öncede dediğim gibi bu dediğiniz eleminasyonu yapmak için rasch analizi yapmanız gerekmekte ve rasch analizini yapan ayrı programlar satılmakta ya da R programı ile rasch analizi yapmayı deneyebilriisiniz...ancak rasch analizi yapmadan önce altında yatan teoriyi biraz okumanızı tavsiye ediyorum...çünkü rasch analizinin sosyal bilimlerde kullanımının ortaya çıkışı bir noktada bizim yaptığımız faktör analizlerinin eksik bir yanı olan, her bir sorunun cevabının 1 den 2 ye geçiş mesafesinin bizim faktör analizlerinde eşit kabul ederken aslında insan zihninde bunun eşit olmadığı varsayımıdır. dolayısıyla aslında burada ölçülen şey (bizim likert tipi cevap seçeneği olan ifadelerde) cevap verilen 1 ile 2 arasındaki mesafenin ölçümüdür, yani aslında çok kolay ve zor soru değil buradaki ölçüm yapılan şey. ancak eğer sorulara ilişkin bir doğru cevabınız var ise dediğiniz gibi rasch ancak bu durumda kolay ve zor soru eleminasyonu yapabilir, diğer durumda yaptığı cevap seçenekleri arasındaki mesafenin ölçümüdür. bu mesafe ölçümünü de basit bir şekilde anlatmam gerekirse: biz faktör analizlerinde katılmcı 1 cevabı verirse kesinlikle katılmıyorum, 2 verirse katılmıyorum, 5 verirse ise kesinlikle katılıyorum diye kabul ediyoruz ve her soru için 1 ile 2 arasında mesafe ile 5 arasında ki mesafeleri aynı kabul ediyoruz. Yani ifademiz "hırsızlık yapmak kötüdür" biz bu ifadeye 5 yani kesinlikle katılıyorum demeye eğilimililyizdir ve 4 vermek bizim için biraz zordur çünkü genel ahlak kuralı olarak hırsızlığın kötü olduğunu biliriz ve bu ifadeye 5 yerine 4 vermek bizim için daha zor bir durum teşkil eder, dolayısıyle 5 ile dört arasındaki zihinsel mesafe bizim için uzundur. ancak ifademiz "kışın dondurma yemek kötüdür" olsa bu ifadeye dört vermek o kadar zor değil ve dolayısıyla bu ifade için 5 ile 4 arasındaki mesafenin zihinsel olarak daha kısa olduğunu söyleyebiliriz. işte biz faktör analizinde bu mesafelerin her bir soru için eşit olduğunu varsayıyoruz ancak raschın temelinde yatan teori bunların eşit olmadığını söylüyor. dediğim gibi bu çok basit bir anlatım dolayısıyla rasch analizi uygulamadan önce biraz derinlemesine bir okuma yapmak faydalı olacaktır....
@kalekimya12206 жыл бұрын
anlatımınız için cok tesekkürler. Communalities tablosunda, her bir faktörün toplam faktörün ne kadarını etkilediğini gördükten sonra 0,30 un altındaki item ları cıkarıyoruz .Cronbach’s Alpha yı hesaplarken de bu degeri de cıkarmamız mı gerekiyor ?yardımcı olursanız sevinirim
@emreaslantas37853 жыл бұрын
Sorulara artık yanıt veriyor musunuz bilemiyorum ama şansımı deneyeyim. Ters kodlanmış maddeleri düzelttikten sonra bütün analizleri bu maddelerin düzelttiğimiz haliyle mi yapacağız yoksa eski haline mi tekrar çevireceğiz? teşekkür ederim.
@mary-rr4hf2 жыл бұрын
Hocam çok teşekkür ederim. Paylaşımlarınız çok faydalı oluyor. Benim her sorusu a ve b den birini işaretlemek üzere 2'li likert tipi bir ölçeğim var. Güvenirlik analizinin nasıl yapılması gerekiyor bilmiyorum. Daha açık ifade edersem Rotter'ın kontrol odağı ölçeğini kullanıyorum ve kafam çok karıştı. Kendine has puanlama sistemi var nasıl yapacağımı bilemedim.
@ozgesolak22547 жыл бұрын
Hocam merhaba, öncelikle anlatımlarınız için teşekkürler. Analiz yaparken, Likert Ölçeğin Toplam Puanlarının mı kullanılması daha doğrudur, yoksa Ortalama Puanlarının kullanılması mı?
@muhammedarvas34022 жыл бұрын
Merhabalar geçerlilik ve güvenilirlik ile ilgili bir türlü mantığıma oturtamadığım cevabını bulamadığım bir soru var rica etsem yardımcı olabilir misiniz İstanbulda çalışan bir dahiliye uzmanının hastlarına karşı tavrının herkes çok iyi olduğunu söylüyor. Bunu duyan il sağlık müdürlüğü yetkilileri bu doktorun gerçekten iyi olup olmadığını test etmek istiyor. Buna göre il sağlık müdürü doktora gider ve ona karşı davranışlarını not alır. Daha sonrasında görevlendirdiği bir vatandaşı aynı doktora göndererek doktorun ona karşı da davranışlarını da kaydetmesini ister. Sonra bu doktorun iki farklı kişiye olan davranışlarını inceleyerek şu sonuca varılmıştır. Evet herkese ve her koşulda doktorun aynı davrandığını ifade etmişlerdir. Bu olayda bu doktoru bir test (ölçüm aracı) gibi düşünecek olursak sizce bu doktorun hangi yönü ortaya konulmaya çalışılmıştır Geçerlilik Güvenilirlilik Yardımcı olursanız çok sevinirim şimdiden teşekkürler ♥️
@gülkızKAYRET Жыл бұрын
Öncelikle anlatımınız için teşekkür ederim. Bir sey sormak istiyorum tezimde kullandığım ölçeklerin alt boyutları mevcut. Ölçekte bulunan 17 ifadeyi de analize tabi tutuyorum doğrumu? Her ölçek için ayrı ayrı yapıyor muyum?
@80mfk803 жыл бұрын
Hocam merhabalar spps de güvenirlik testini ters kodlamadan önce mi yoksa sonra mı yapacağız? Vereceğiniz bilgiler için teşekkürler
@mahmutbakir40018 жыл бұрын
hocam merhaba.. yaptığım çalışma için (23 likert sorum vardı) yaptığım güvenilirlik değeri ,94 çıkıyor.. bu normal mi ??
@metinaltn39897 жыл бұрын
Aklına ,ağzına sağlık başarılar
@elifcelik30359 жыл бұрын
Hocam iyi günler. Benim maddelerimin tamamı anlam olarak olumsuz fakat cümle olarak olumlu örneğin: öğrenciyi sınıf içinde aşağılama, yapıcı eleştiriler yerine yıkıcı eleştirilerde bulunma gibi bunları ters çevirmem yani yeniden kodlamam gerekir mi. Ayrıca likertimin cevapları hiçbir zaman, nadiren, bazen, sık sık ve her zaman. bu cevapları nominal olarak düşündüm sizce doğru mudur??
@enesozkan97715 жыл бұрын
sunumunuz için teşekkür ederiz, likert tipi değil de 2 cevaplı evet hayır şeklinde yapılan ölçeklerin güvenirlik analizi hangi test ile yapılıyor? tşkler
@mustafagungor41205 жыл бұрын
HOCAM SÜPERSİNNN
@busraakduman16312 жыл бұрын
Teşekkür ederim hocam, emeğinize sağlık. Test sonucum 3,997 E-16 şeklinde çıktı bu e 16 ne demek oluyor cevaplarsanız çok sevinirim
@s.i.87244 жыл бұрын
Acil bişey sormak gerekiyor bu soruya cevap verirmisiniz hocamız bizd sınavda soracak korelasyon matrisinde neden sütuna göre yorum yapılır. Siz sütuna göre yorum yaptınız ama satıra göre yorum yapılması gerekir nedeni nedir satıra göre yapılmasının?
@esrosko94 жыл бұрын
Çok faydalı bilgilerdi, teşekkür ederim :)
@nehirkubra3 жыл бұрын
Hocam merhaba ölçek toplam puanindan cronbah alpha bakilir mi veya ölçeğin alt boyutları icin recodlar yapılmış toplamdan yine bakilir mi yoksa idadeleri tek tek secip toplam ve ayri ayri boyutlara mi bakmak lazım
@tugbahoca7086 Жыл бұрын
Squared multiple correlation sütunu neden sadece nokta olup boş çıkar hocam
@hislendik3 жыл бұрын
Hocam anketimiz güvenilir çıktıktan sonra yine matrix kısmında olumsuz korelasyonlar varsa değiştirmemiz gerekir mi? Şimdiden çok teşekkür ederim
@yasaray83073 жыл бұрын
Hocam normatif anketin güvenilirlik analizini nasıl yaparız
@Fee_Zimm8 жыл бұрын
Merhaba. Öncelikle video çok faydalı oldu, teşekkür ediyorum. Ben önce faktör analizi yapıp, - işaretli durumlar için güvenilirlikte gördüğüm düşük alfa değerini yükseltmek adına ters kodlu sorulara transform işlemini uyguladım. ve doğal olarak cronbach alfa sizin örnekteki gibi yükseldi. Bu durumda faktör analizinde eksi durumda olan (iki adet) sorularımı bu faktör grubundan çıkarmam mı gerekiyor; yoksa yeni kodlu (transform edilmiş) halleri ile kaydedttiğim soruları faktöre sokup yeni komponent mi elde etmem esas, bu kısım bende net değil. Teşekkürler.
@burjuvam242 жыл бұрын
Hocam merhabalar bir cihaz tasarladım cihazın geçelilik ve güvenirliliği nasıl yapabilirim yardımcı olursanız çok sevinirim acil bir durum hocam.
@yagmurgundogdu62724 жыл бұрын
Hala cevapları okuyor musunuz bilemiyorum ama şansımı deneyeyim :) missing value yerine replace yaptıktan sonra, güvenilirlik tesleri veya faktör analizlerini artık hep doldurduğumuz veriden ilerleyerek mi yapıyoruz acaba ?
@AkademikLink4 жыл бұрын
Evet yeni doldurduğunuz veri ile yapıyorsunuz
@yagmurgundogdu62724 жыл бұрын
@@AkademikLink peki bir sorum daha var :) faktör analizi sonrası çıkardığımız sorulardan sonra güvenilirlik testini tekrar lıyor muyum ?
@kadiruludag84014 жыл бұрын
çok sade, teşekkürler:)
@senollevent6974 Жыл бұрын
merhaba, yüksek lisans sunumuna gireceğim elimde ölçeğimin bütün maddelerinin düzeltilmiş toplam madde korelasyon değerleri var bunları nasıl yorumlamam gerek? teşekkürler
@ruchancomlek74955 жыл бұрын
Hocam öncelikle hazırladığınız videolar için teşekkür ederiz. Bir verinin güvenilir olup normal dağılmaması gibi bir durum olurmu acaba benim değerler bu şekilde çıkıyor.
@AkademikLink5 жыл бұрын
güvenilir olması ve normal dağılması arasında bir bağ yok Ruçhan hanım. dolayısıyla dediğiniz durumun ortaya çıkması gayet olağan.
@ruchancomlek74955 жыл бұрын
@@AkademikLink teşekkür ederim hocam.
8 жыл бұрын
Merhabalar; Güvenilirlik analizi yapılabilmesi için soruların birbirleriyle ilişkili olması gerekiyor değil mi? Örneğin bir ankette 1. Soru katılımcının il bilgisi, 2 . Soru katılımcının yaş bilgisi soruluyorsa bu iki soruyu güvenilirlik analizinde kullanamıyoruz değil mi?
@edanuristan21344 жыл бұрын
Merhaba hocam 11 ifadelik kullanmış bir ölçek üzerinde 4 ifadesi ters kodlama yapılmış bu ters kodlama yaptığım halde güvenilirlik 0.42 gibi oranda çıkıyor alt faktörleri bulunmakta bunlarda birinin güvenilirliği düşük diğeri normal düzeyde şu an için ne yapabilirim saygılarımla
@bedireroglu39057 жыл бұрын
ağzınıza sağlık hocam
@elifturk3833 жыл бұрын
çok teşekkürler
@muratturker72237 жыл бұрын
Merhabalar, yaptığım bir çalışma için çoktan seçmeli bir başarı testi hazırladım. Her sorunun 1 doğru cevabı olan 4 seçenekli bir test. Pilot uygulamasını yaptığım bu testin güvenilirlik analizini ve veri girişini nasıl yapmam gerektiği konusunda yardımcı olursanız memnun olurum. Teşekkürler..
@caglacobanoglu36093 жыл бұрын
Hocam merhaba çok teşekkürler. Analizlerde ölçeklerin önce normalliğine sonra güvenilirliğine mi bakmak gerekir sıralama açısından?
@AkademikLink3 жыл бұрын
Genelde önce güvenirliğe bakılır hocam
@yusufyigit70928 жыл бұрын
Formative ölçek olduğunu nereden anlayacağız Ölçeğimizin? Bir diğeri anket sorularımızın hepsini deney grunuma yöneltmemiz daha mi doğru olur? Bir diğeri ise 61 kişilik bir gruba yapilacak cronbach testini deney grubu olarak kaç kişiye uygulamaliyiz? Lisans bitirme calişmasi yapiyorum da yardimci olursanız çok sevinirim.
@eminemustafayeva474 жыл бұрын
Hocam önce faktör analizi mi geçerlilik güvenirlik mi yapılıyor? Faktör analizi ölçek öçlek alınıyor da geçerlilik güvenirlik ayrı ayrı boyut olarak mı alınıyor programa?
@BalboaGokalp7 жыл бұрын
Bana bununla ilgili bir konuda yardımcı olabilir misiniz Besyo öğrencisiyim ama bana bitirme tezi anket değerlendirme verdiler ve ben ömrümde SPSS ile ilgili hiçbir şey görmedim, şuan yapamaıyorum. Lütfen dönüş sağlar mısınız?
@eminesardagi43567 жыл бұрын
merhaba içerik analizinde kodlayıcılar arasındaki güvenirliği elde etmek için analizi yapıyorum ama her seferinde eksi(-) ile başlayan sonuçlara ulaşıyorum. Nerede hata yapıyorum bir türlü bulamadım. Yardımcı olabilir misiniz?
@MT-uk1pm4 жыл бұрын
Merhaba hocam Hocam birleşim ve ayrışma geçerliliği ile ilgili video atma imkanınız var mı? ya da nerden yapıyoruz ve tam olarak niçin yaptığımızı öğrenmek istiyorum hocam...bide hocam spss ve yapısal eşitlik modeli ile ilgili önereceğiniz Türkçe kaynak var mı?
@aygulkartal84652 жыл бұрын
hocam cronbach alfası yabancı bir hoca tarafından ve türkçe çevirisini yapan kişi tarafından elde edilmiş bir ölçek kullanıyorum. tezimde de cronbach değerini paylaşmam için benim aynı testi birden fazla kez uygulayıp veri mi elde etmem gerekiyor? ben anlayamadım
@kazimarik91407 жыл бұрын
arkadaşlar merhaba yüksek lisan yapıyorum daha önce kullanılmış 30 sorulu bir anket kullandım. hocamızı izlediğimde güvenilirlik analizi 463 çıktı tüm sorulara baktım genellikle 383 ile 545 arasında ne yapmalıyım
@buketkilic59709 жыл бұрын
Teşekkürler anlatımlarınız çok faydalı oluyor, Rica etsem Binary Lojistik Regresyon ile ilgili bir anlatım da yapar mısınız?
@AkademikLink9 жыл бұрын
BUKET KILIÇ Merhabalar Buket hocam, öncelikle teşekkürler, ilk fırsat bulduğumda yüklemeyi düşündüğüm video lojistik regresyona ilişkin olacak...iyi çalışmalar dilerim
@eminmuhammed43962 жыл бұрын
@BUKET KILIÇ knk yaşıyonmu 7 yıl önce mesaj yazmışsın
@ilknurozdemir3385 жыл бұрын
Hocam teşekkürler anlatım için, çok faydalıydı. Yalnız kafama takılan bir konu var. Benim araştırmamda kullandığım ölçekler alt ölçeklerden oluşmakta. Güvenilirlik analizi yaparken her bir alt boyuta tek tek mi bakacağım ? Yoksa ölçeğe ait tüm maddeleri atarak (a1,a2,a3 maddeleriyle beraber b1, b2 ve b3 maddelerini de items'a atmak gibi) tüm ölçeğe ait güvenilirliliği mi hesaplamam gerekiyor ? Yanıtınız için şimdiden teşekkür ederim.
@AkademikLink5 жыл бұрын
Her alt ölçege ayrı ayrı bakmanız gerekli İlknur hocam
@burcusahin35052 жыл бұрын
@@AkademikLink hocam peki alt ölçeği olmayan normal ölçekler (her bir variable ya da construct için yani) için de mi ayrı ayrı bakmamız gerekiyor yoksa hepsini bir mi aynı anda hesaplayalım? Birde hocam Control variable'larında cronbach alpha'sına bakılır mı yoksa sadece IV, DV ve moderator variable'ıma mı bakmam gerekir? hocam bu videoyla ilgili değil ama Açımlayıcı faktör analizinde de (EFA) control variable'ları katıyor muyuz ve onda da IV, DV ve moderator variable ayrı ayrı mı hesaplanmalı? ayrı videolarınızın altına yazmak istemedim hocam, cevaplarsanız gerçekten çok rahatlayacağım, doktora tezimde takıldım ilerleyemiyorum . Şimdiden çok teşekkür ederim.
@turabq72345 жыл бұрын
teşekkürler sayın hocam. bu videoda bahsettiğiniz composite reliability hakkında video hazırladığınızda linkini bu videonun description kısmına ekleyebilir misiniz?
@AkademikLink5 жыл бұрын
İleride konuya ilişkin daha detaylı bir video eklemeye çalışacağım. Ancak şimdili Smartpls ile yapılmış olan analizlerde composite reliability hesaplamasına erişilebiliyor. Faydalı olması dileklerimle.
@salihcetin13085 жыл бұрын
Merhaba hocam. Anlatımınız için teşekkürler. Ben de bir şeyi öğrenmek istiyorum. Yanıtı evet ve hayır olan anketlere chronbach's alfa uygulanır mı?
@AkademikLink5 жыл бұрын
Bu tür tek sorudan ve ikili cevaptan oluşan ölçekler için Cronbach uygulanması doğru olmayacaktır. Çalışmalarınızda başarılar dilerim
@theoadieye6 ай бұрын
ölçek cronbach alpha nın ,911 olup alt boyutların bu puanın altında olması normal midir acaba? Değilse sebebi ne olabilir
@mrmuscle84133 жыл бұрын
Hocam ağızınıza sağlık. Hocam Surveymonkey programı hakkında bilginiz var mı? O programla da güvenilirlik testleri yapılabiliyor mu? Ben YL Tezim için bir anket yapıp sonuçları analiz için kullanabilir miyim? Diye merak ediyorum.
Hocam merhaba. Videonun üzerinden uzun zaman geçmiş ama size bir sorum olacak yardımcı olursanız sevinirim. Benim çalışmamda evet-hayır gibi 2 boyutlu sorularda var, 3 cevaplı 5 cevaplı sorularımda var. Bu durumda anketin güvenirliğini belirlemek için nasıl bir yol izlemem gerekli. Yardımcı olursanız sevinirim
@ozgirumut48239 жыл бұрын
Merhaba ben koralesyonal bir araştırma yapıyorum, akademik ortalama ile epistemolojik inanç arasındaki ilişkiye yönelik. Akademik başarıyı nasıl girebilirim.
@AkademikLink9 жыл бұрын
+özgir Umut sorunuzu doğru anladıysam eğer, akademik başarıyı eğer not ortalamasından yola çıkarak alacaksınız direkt öğrencinin not oralaması değerini spss'e giriş yaparak iligili analizi yapabilirsiniz...
@pervinonder37665 жыл бұрын
teşekkürler hocam , benim bir sorum olacak size 3 lü likert tipi ölçeklerde de bu değer düşük çıkıyor , 0.7'nin altında nedeni nedir, acaba videonun sonunda bahsettiğiniz testi mı uygulamak gerekli?
@AkademikLink5 жыл бұрын
genel olarak bunun temel nedeni ölçeklerinizin güvenilir olmamasıdır, ancak bazı durumlarda outliersların olması ya da ters kodlu soruların düzeltilmesinin yapılmaması da bu duruma yol açabilir (bu konular hakkında videolar var kanalda inceleyebilirsiniz). videonun sonunda bahsedilmiş olan formative reflective'e ilşikin durumun bir yüksek lisans seviyesinde tez için biraz zorlayıcı bir durum olduğunu belirtmeliyim (eğer çalışmanız bir yüksek lisans tezi ise), hem bu durumu jüri önünde savunmanız zor olacaktır hem de ilgili analizleri gerçekleştirmeniz biraz fazla zaman alaiblir. eğer çalışmanız bir makale ise bu durumda ilgili durumun sizin ölçekleriniz için geçerli olup olmadığına bakmanız yararlı oalcaktır. iy çalışmalar dileirm
@kanjiwatanabe52583 жыл бұрын
hocam öncelikle çok yardımcı oluyor videolarınız teşekkür ederim. bir sorum olacaktı. ölçeğimde 2 adet ters soru var ben transform kısmından ters kodlama yapmadığım halde cranbach alfam 0,927 çıkıyor, ter skodalam yapmadan da güvenilirlik analizim kabul olur mu?
@firatkaratss27 күн бұрын
Hocam merhaba. Aynı testin ön test-son test uygulamalarında hangi veriye göre Cronbach’s Alpha hesaplanacak?
@denizenginyurt36153 ай бұрын
İyi çalışmalar Hocam. Yardımınıza ihtiyacım var. Hocam, 15 kişiye uygulanmış, her sorusunun puan değeri farklı olan 13 soruluk bir yazılı sınavı nasıl analiz edebiliriz. Cronbach alfa çok düşük çıkıyor.
@ferhatbayram32428 жыл бұрын
Merhabalar, iki şıklı bir ölcek uyguladım ve o ölçeğin benim çalışmamdaki güvenirliğini hangi yöntemle öğrenebilirim? cronbach alpha yaptım hata verdi. kullandığım ölçek, rotter iç-dış denetim odağı ölçeği.
@yldzsuna909811 ай бұрын
spss ile paralel analiz yapma videosu gelir mi
@bambi96704 жыл бұрын
Merhaba, suan Almanyada yüksek lisans tez asamasindayim. Icerik analizi yapmam gerekiyor. Kodalam kitabini olusturdum. 4 farkli gazetede suriyelilerile ilgili bilgileri kodladim. güvenirlik testini yapmak istedim fakat Cronbach alphalarim negatif cikti, daha dogrusu tam olarak nasil yapacagimida bilmiyorum. lisansimi türkiyede okudum, fakat spss ilgili cok birseye vakif degilim. suan sikintili bir dönemdeyim. yardimci olursaniz o Kadar cok sevinirim ki. insallah bu yorumu okuma firsatiniz olur. ben mail yoluyla sizinle iletisime gecmeyi cok isterim.
@filizozcan33745 жыл бұрын
Sembollerin üzerinde yazan yazılar bendeki programda yok. Neden olabilir?
@kubraakntosun81394 жыл бұрын
Hocam videolarınız gerçekten harika, analizlerimi kendim yapmaya çalışıyorum sayenizde. Bir sorum olacak cevaplarsanız çok sevinirim. 2 ölçeğim var birindeki etkinlik düzeyleri ile diğerinin boyutlarını korelasyon analiziyle karşılaştırıcam. Verilerim normal dağılım göstermiyor. İlk ölçekteki etkinlik düzeyini ortalamaya göre yüksek ve düşük olarak 2 değişkenli hale nasıl getirebilirim? Burda takıldım ve ilerleyemiyorum lütfen yardım edin hocam
@YToTsher4 жыл бұрын
hocam merhaba. cronbach's alpha 0.7'nin üzerinde oldugu halde item-total statisticse bakmamız gerekiyor mu
@AkademikLink4 жыл бұрын
Güvenirlik için konuşuyorsak bakmanıza gerek yok hocam
@halilcicibas20385 жыл бұрын
Hocam merhaba, construct cronbach's alfa değeri 0,9 üzerinde kaldığı sürece constructlara ait olan itemların sayısını azaltmak mümkün mü? Ya da, literatürdeki itemlara bağlı kalarak item sayısını azaltmanın yolları nedir? teşekkür ederim.
@AkademikLink5 жыл бұрын
Merhabalar Halil hocam, Normal şartlarda istatistiki değerler bir sıkıntı oldğuna işaret etmende kendi kendinize soru elemine etmenizin maalesef bir yolu yok. Çalışmalarınızda başarılar dilerim.
@ibrahimkarakus88195 жыл бұрын
Merhaba Hocam verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederiz. Size bir sorum var ve çok az vaktim kaldı. Ben dindarlık ölçeğinde verilerimi ayrıca gruplandırmak istiyorum. Belirli bir sayının üzerindekilere yüksek düzey, altındakilere düşük düzey olarak yeni değişken oluşturacağım. Bunu hangi ortalamaya göre yapmam gerekiyor. Belirli bir yöntemi var mıdır. Yardımcı olursanız çok sevinirim. Teşekkürler.
@AkademikLink5 жыл бұрын
aslında bu sorunun birden fazla doğru cevabı olabilir. ben yerinizde olsam direkt medyan ve aritmetik ortalama üzerindne yaparım (bu noktada iki ortalama arasındaki gruplar arasında anlamlı bir farklılık olmadığını t test ile göserirseniz hangisi ile yaptığınızın bir şeyi değiştirmediğini söylemek açısından eliniz güçlenir (eğer bu kısım biraz karışık geldiyse diret aritmetik ortalama üzerinden bölmenizin bence bir sakıncası olmaz)) bir k means dediğimiz analizler var ancak bunlar ile uğraşmanıza değer mi çok emin değilim.. iyi çalışmalar
@ibrahimkarakus88195 жыл бұрын
@@AkademikLink Anladım Hocam çok teşekkür ederim. Yüksek lisans tez analizlerim için kullanacağım sanırım yeterli olacaktir. Ben aritmetik ortalamasını aldım. 43.137 çıktı bu durumda 43 ve uzeri dindarlık düzeyi yüksek , 42 ve aşağısı ise düşük olarak gruplarsam bu doğru olur mu. Vaktinizi aldım çok teşekkür ederim cevabınız için sağolun Hocam.
@AkademikLink5 жыл бұрын
@@ibrahimkarakus8819 dediğiniz şekilde yaparsanız bence bir sakıncası olmayacaktır. iyi çalışmalar
@ibrahimkarakus88195 жыл бұрын
@@AkademikLink tamam hocam çok teşekkür ederim İyi çalışmalar
@Dr.Yusuf_E8 жыл бұрын
Merhaba videoda a değerini bulduğunuz bu 5 maddenin (1-a) değeri nedir?
@recepcevhan9054 Жыл бұрын
hocam 600 kişilik ölçekte cronbach's alpa 0,466 çıkıyor. Ters kodlanacak madde yok. lakin 21 maddenin en en az 6 sı diğer maddeler ile negatif korelasyon gösteriyor. Bu 6 madde ise en az 5 (bazen 11) madde ile ters korelasyon gösteriyor. Bu durum ölçeğin çalışmadığı ya da ölçeğin güveilir bir şekilde cevaplanmadığı anlamına mı gelir? bu duurmda ne yapılmalıdır?
@Janrose1817 күн бұрын
Merhaba sorununuza cevap buldunuz mu aynı sıkıntıyı yaşıyorum guvenirlik çok düşük çıkıyor
@recepcevhan905417 күн бұрын
@@Janrose18 merhaba zamanla edindiğim tecrübeye göre maddeler toplam puanla pozitif korelasyon göstermelidir. Negatif korelasyon var ise o madde ters madde olabilir ve ters kodlamayı unutmuş olabilirsiniz. Ya da ölçek maddesinde sorun olabilir. DFA (doğrulayıcı faktör analizi) yaparak ilgili madde yine sorun veriyorsa ilgili maddeden kurtulabilirsiniz.
@Janrose1817 күн бұрын
@@recepcevhan9054 çok teşekkür ederim bn de yeni ogreniyorum ters kodlama yapmadım evet takrar bakayım 🤲
@Fenemy5 жыл бұрын
Hocam ön test, son test tutum ölçeğinde cronbach alfa değerine nasıl bakmam gerekiyor???? Madde seçiminde tamamını mı seçmeliyim acaba
@AkademikLink5 жыл бұрын
sorunuzu tam anlayamamış olaiblirim ancak normal şartlarda son test ön test olması cronbach alpha açısından bir farklılık yaratmaz, ayrı ayrı iki kez cronbach alphlarına bakmanız yeterli.
@mervemeldayucetin2 жыл бұрын
süper
@mehmetilal3 жыл бұрын
Merhabalar hocam test tekrar güvenilirlik katsayısı hangi değere denk geliyor
@fatihsonmez5318 жыл бұрын
Korelasyon değerim negatif ve 0.7 nin üzerinde çıktı bu normal midir?