Meseriaș omul cunoaște e mare lucru sa te pricepi la asa ceva stima și tot respectul
@gospodinageta46782 жыл бұрын
Vă mulțumesc pt aprecieri.
@mirceaiscusitu49849 ай бұрын
Multumesc pentru lectia de pomicultura !
@valermoldovan4152 жыл бұрын
Frumos prezentat . Felicitari si multumiri !
@traianardelean79392 жыл бұрын
Mă bucură foarte mult prezentarea d-stra despre pomii columnari care este f.bună,dar aș dori cit mai multe deoarece este o mare criză de informații despre aceștia,atît la semintoase cit și la simburoase:fertilizați,cînd și ce cantități necesarul de apâ și altele cit mai detailate.Eu personal am tot căutat de aproximativ de 2.ani dar aproape deloc .Vă mulțumesc mult și va urez TOATE BUNE !
@vasilepetris19592 жыл бұрын
Mulţumim ! Meserias ! Multa sanatate si spor ! In aceasta perioada avem nevoie mare de sfaturile dumneavoastra !
@gospodinageta46782 жыл бұрын
Spor la lucru și la roade bogate.
@CountrylifeGifts Жыл бұрын
Multumesc foarte mult pentru explicatiile foarte clare si foarte bune! Va apreciez mult perpetuati aceasta meserie. Am si eu o livada mica, suntem incepatori multumim foarte mult!
@gospodinageta4678 Жыл бұрын
Va multumesc mult pentru aprecieri si va doresc o zi frumoasa si spor la lucru!
@radutamas2014 Жыл бұрын
Excellent! Abia la al doilea par am inteles de ce se scurteaza asa mult ramura subtire- min 2:40- mugurii din capat vof face pere mult mai mici. Sanatate!
@catacris20032 жыл бұрын
Um meseriaș, mulțumesc foarte mult pentru videoclipurile făcute!
@iosifdragomir50242 жыл бұрын
Din ce în ce mai bune explicaţii. Detaliile contează pentru noi. Mulţumim.
@gospodinageta46782 жыл бұрын
Cu plăcere și spor la treabă.
@elenacutei36362 жыл бұрын
Multumesc frumos pentru exemplu de par columnar,al meu e f bătrîn într-o mică livada cu tot felul de pomi,majoritatea bătrîni dar unii dintre ei vigurosi si inca rodesc.Suntem in Ialomita,nu ne pricepem sa-i intretinem si explicațiile dv.ne prind bine.E o activitate noua ptr.noi si cred ca e bine de văzut la fața locului cum se face.Cine a venit si i-a văzut nu s-a încumetat să facă ceva,asa ca învățăm.Va voi urmări cu mare atenție.
@gospodinageta46782 жыл бұрын
Mă bucur că am putut să vă fiu de folos cu ceva.
@claudiusgeles94602 жыл бұрын
Mulțumesc pentru explicații
@mariantritescu68342 жыл бұрын
Felicitări și succes mai departe!
@gospodinageta46782 жыл бұрын
Mulțumesc,o zi frumoasă vă doresc .
@martasimion98992 жыл бұрын
Foarte util ,multumesc
@zinaidabunescu Жыл бұрын
Frumos ❤
@ghinutalates5834 Жыл бұрын
Frumos !
@gheorghecosmineanu155410 ай бұрын
Foarte bine prezentat. Puteti sa- mi spuneti de ce un par columnaris nu a fructificat nici in anul 5? A fost taiat de cineva care mi/ a taiat si ceilalti pomi. Multumesc.
@farmingwithnature9 ай бұрын
Imposibil! Columnarii intra foarte repede pe rod...anul 2 cel mult 3
@cristi400 Жыл бұрын
Superrr🎉
@penciucostel1908 Жыл бұрын
COMPLIMENTI 💕
@adrianbaciu76532 жыл бұрын
Pomii columnari se pot înmulți prin butasire?
@bazacuc2 жыл бұрын
Cum îți dai seama de o ramură vegetativă de una de rod??? Va mulțumesc
@gospodinageta46782 жыл бұрын
Ramură vegetativă începând de la bază are muguri mici cea ce înseamnă că sunt vegetativi iar pe ramurile care aveți țepușe ,pinteni sau alte formațiuni de rod mai mari decât mugurele vegetativ acelea sunt preflorifere adică următorul an vor avea rod sau pot fi și muguri de rod.
@danielchiliban69132 жыл бұрын
Bravo
@florinforgaci19422 жыл бұрын
In ce perioada se fac toaletarile la pomii columnari. Va multumesc pentru tot si va doresc multa sanatate intregii familii
@gospodinageta46782 жыл бұрын
De preferat la sfârșitul lunii februarie începutul lui martie când temperatura noaptea nu scade sub minus 5 grade deoarece ei au o rădăcină mică către medie și sunt afectați mult mai repede la o temperatură de -5grade în jos față de ceilalți portaltoi.
@florinforgaci19422 жыл бұрын
@@gospodinageta4678 pe timpul iernii trebuie inveliti in plasa de protectie din propilena? .....trebuie protejati in alt fel,sau nu e nevoie. Eu sunt din zona Mures. Multumesc mult
@gospodinageta46782 жыл бұрын
@@florinforgaci1942 dacă pomii sunt până în 3ani și sunt plantați în ghivece trebuiesc protejați,în situația în care pomii columnari sunt plantați în toamna aceasta sau au cel puțin 1,2ani de la plantare până la apariția gerului se face mușuroi de pămînt la baza pomului astfel încât să treacă cu 10-15cm deasupra punctului de altoire pt a nu îngheța rădăcina și punctul de altoire tulpina și ramurile nu sunt afectate de ger atâta timp cât nu sunt tăiate(acesta este valabil dacă este plantat direct in pământ)iar la sfârșitul lui martie începutul lui aprilie se împrăștie acel pământ ce formează mușuroiul lăsând punctul de altoire la 2-3 cm deasupra pământului după care puteți aplica in jur de 50 maxim 100 de grame de îngrășământ complex NPk16.16.16.sau Master20-20-20.ori îngrășământ organic macerat.
@ionpopa9542 жыл бұрын
Salut am și eu o întrebare . Am plantat niste pomi fructiferi columnari de 1.5 m înălțime și nu știu dacă se scurtează și la ce înălțime. Mulțumesc frumos .!
@gospodinageta46782 жыл бұрын
Acești columnari trebuiau plantați astă toamnă pt a menține înălțimea la care sunt acum și fixarea rădăcinilor până în primăvară la intrarea în vegetație.Datorita faptului că i-ați plantat acum va trebui să scurtați axul principal cu 25 la sută și înlăturarea ramurilor de semischelet dacă există la cepi de 1,2 muguri maxim.
@ionpopa9542 жыл бұрын
@@gospodinageta4678 Mulțumesc frumos pentru sfat și voi urma sfatul tau !
@geta707 Жыл бұрын
La plantare în primul an se toaletare,ce trebuie făcut.multumesc.
@gospodinageta4678 Жыл бұрын
Se lasa axul principal fara a se taia varful si se inlatura celelalte ramuri de pe axul principal taieturile facandu -se la cep.
@geta707 Жыл бұрын
@@gospodinageta4678 mulțumesc mult, așa m-am gândit și eu,iar în cazul în care este plantat de trei ani și i sa dat coroană cu trei șarpante,ce recomandați?
@gospodinageta4678 Жыл бұрын
@@geta707 se pastreaza cele 3 sarpante fara a se taia varful lor si se vor inlatura ramurile de semischelet de mare vigoare prin taieturi la inel precum si cele de vigoare mijlocie.Ramurile de semischelet de vigoare mica se vor inlatura la cep.
@adrianbaciu76532 жыл бұрын
Nu se poate altoi pe orice portaltoi?
@gospodinageta46782 жыл бұрын
Nu.Trebuie să cunoașteți portaltoiul.
@raduciciuoficial Жыл бұрын
Bună ziua dacă mugurel din vârf a fost rupt din greșeală la ambalare coletului sau sau a înghețat ce putem face în acest caz va creste altul care putem să-l folosim ca prelungire de ax aștept răspunsul dumneavoastră o seara frumoasa doamne ajuta 🙏🙏
@raduciciuoficial Жыл бұрын
Sau dacă axul este prea slab îl putem scurta ma refer la mar este primul an de la prantare
@gospodinageta4678 Жыл бұрын
Nu se taie varful.Daca il taiati va exploda in vegetatie si va forma alte ramuri de semischelet.Referitor la prima intrebare raspunsul este da, va creste alt mugure.
@danpopescu57069 ай бұрын
Okbeautiful bună treaba meștere să ne trăiești 😂😂😂😂😂😂😅😅😮😮😊😊😊😊
@gospodinageta46789 ай бұрын
Va salut😁😁😁
@nicudobrinas53402 жыл бұрын
Mulțumim! Parul meu, are patru ani vechime..de ce nu produce?
@gospodinageta46782 жыл бұрын
Este columnar?
@raduclaudia8592 жыл бұрын
Bună ziua! Puteți recomanda, va rog un site sau pepiniera de unde as putea achiziționa pomi fructiferi columnari. Nu am spațiu și vreau sa ii plantez în ghivece. Ma interesează visin și cais. Mulțumesc!
@gospodinageta46782 жыл бұрын
Încercați la pepinierele -Roman.ro
@gospodinageta46782 жыл бұрын
Din ce zonă sunteți
@raduclaudia8592 жыл бұрын
Mulțumesc pentru amabilitate ! Jud Constanța. Prea multe oferte on line . Nu știi ce sa alegi. Mai scump, mai ieftin. Am tot cumpărat de 5 ani pomi . Făceam 1 livada. S a dovedit ca nu erau ce trebuie . Au fost plantați în gradina . Fructele lasă de dorit . Dar sunt bio asa ca nu mi bat capul.
@iosifturcanu158611 ай бұрын
👍👍👍
@cristy26362 жыл бұрын
Felicitari pentru cursivitatea si claritatea explicatiilor. In ce perioada a anului este bine a corecta modul de formare a unui păr care acum are rod? De ex., are varful foarte lung si subtire(2 m), sarpante de 1m. Mi-ar prinde bine o parere. Imi puteti da o adresa de e-mail, pt. a va trimite cateva poze? Multumesc.
@cristy26362 жыл бұрын
@@gospodinageta4678 V-am contactat pe messenger. Astept raspuns, cand puteti. Multumesc.
@gospodinageta46782 жыл бұрын
@@cristy2636 nu îmi apare nimic la mine.
@cristy26362 жыл бұрын
@@gospodinageta4678 Nu locuiti din Caracal?
@gospodinageta46782 жыл бұрын
la mine nu apare nimic.
@gospodinageta46782 жыл бұрын
@@cristy2636 da in caracal
@DumitruVasile-o5w Жыл бұрын
S-A ne arati si noua productia la toamna ,sa vedem cu ce te lauzi .
@gospodinageta4678 Жыл бұрын
Sunt ai unui client ,eu doar ii fac taierile pe perioada de repaus vegetativ.
@marianavlad16592 жыл бұрын
Bună seara ! Foarte bine explicat pe pom .Doresc să-mi spuneți pt prun columnar aveți video explicativ?
@gospodinageta46782 жыл бұрын
Nu ,momentan nu am acele videoclipuri cu columnari au fost făcute la unul dintre clienți mei săptămâna trecută ,dar dacă printre clienți care îi voi avea în continuare vor mai avea și columnari pruni voi face .
@marianavlad16592 жыл бұрын
@@gospodinageta4678 Va multumesc
@cristiiordache99492 жыл бұрын
Buna ziua!Dupa rodire, unde sunt formatiuni de rod, se vor forma burse?Iar daca da..asta nu inseamna ca pomul se va extinde orizontal?Ceea ce vreau sa zic e ca in timp nu va mai parea columnar, iar rodul se va indeparta de trunchi.
@gospodinageta46782 жыл бұрын
După cum ați observat în videoclip acel columnar înainte nu a fost îngrijit corespunzător lasindu-i m-ai multe ramuri de semischelet ,eu doar am executat tăieri de micșorare a acelor ramuri de semischelet iar ramificațiile eliminate au fost tăiate la cep pt a genera mici creșteri vegetative țintind seama de portaltoi care este de o vigoare mică către medie acei lăstari generați de vor stratifica foarte repede și vor creea formațiuni de rod la baza acestora.
@cristiiordache99492 жыл бұрын
@@gospodinageta4678 Vor crea formatiuni de rod in anul urmator taierii la cep?Sau prima data vor fi cresteri vegetative..unde se vor forma muguri micsti care vor fructifica peste 2 ani?
@gospodinageta46782 жыл бұрын
@@cristiiordache9949 în primul an vor forma creșteri vegetative de mică vigoare iar la baza lor vor forma muguri de rod începând transformarea mugurilor vegetativi în muguri de rod , după recoltat până în următorul an în martie,aprilie când se apropie să intre în vegetație.Dupa cum știți și dumneavoastră probabil la semintoase transformarea mugurilor vegetativi durează după ce sunt culese fructele până la sfârșitul lunii martie ,acest proces fiind influențat de portaltoiul pomului și irigarea acestuia.
@cristiiordache99492 жыл бұрын
@@gospodinageta4678 Va multumesc frumos!Sunt student la Horticultira, in Bucuresti, pasionat de pomicultura, dar din pacate locuiesc in Bucuresti, nu am teren, dar mi-ar placea sa aflu totul practic cat mai mult! Imi doresc sa inteleg cat mai bine procesele si tot ce se intampla in pom pentru ca mi-as dori si eu dupa terminarea facultatii sa merg pe zona de pomicultura!Sunt foarte interesat de taieri, in special.
@gospodinageta46782 жыл бұрын
@@cristiiordache9949 felicitări pt faptul că ești student mă bucură când aud lucrul acesta și fiul meu este student la politehnică București la automatică.
@florinflorin49402 жыл бұрын
La primul păr de ce ați lăsat concurent la ax? Practic din filmare ai impresia că l-ați lăsat în V.
@gospodinageta46782 жыл бұрын
Acel concurent la axul principal a avut foarte mult rod pe el și am stagnat creșterea deasupra unei formațiuni de rod tăierea fiind făcută la lemn vechi.
@danielday25 Жыл бұрын
Daca vreau sa ma ridic cu pamant peste punctul de altoire, cu ce pot proteja pentru a nu dezvolta radacini care sa concureze cu radacina principala?
@gospodinageta467811 ай бұрын
Daca doriti sa puneti pamant pe puctul de altoire al unui pom ca sa-l protejeze iarna de inghet puteti face acest lucru dar primavara trebuie indepartat pamantul pana sub puctul de altoi.Daca nu faceti acest lucru umiditatea va patrunde in puctul de altoire si va fi un risc pt uscarea altoiului.Acest lucru se face la pomi de anul intai la plantarea lor toamna deoarece dupa plantare pomul nu are timp sa se hraneasca iar la aparitia gerului poate usca puctul de altoi.
@farmingwithnature9 ай бұрын
Au fost neglijați in primii ani de formare...din columnari au devenit boscheți
@gospodinageta46789 ай бұрын
Nu sunt pomii mei .
@farmingwithnature9 ай бұрын
@@gospodinageta4678 mi-am dat seama...
@adisilvasan33142 жыл бұрын
Foarte bune explicatiile , multumim. Dar e cam deasa livada.
@gospodinageta46782 жыл бұрын
Nu este livada mea ,eu doar îi toaletez .
@radutamas2014 Жыл бұрын
Min 6.40 nu 2.40- scuze.
@DumitruVasile-o5w Жыл бұрын
I-mi plac columnari ,dar cresc greu ,cred ca astia au 10 ani .
@gospodinageta4678 Жыл бұрын
8-9 ani
@tiberiulazar42159 ай бұрын
Tehnic, ce faceți, este bine dar, ăla nu e par columnar! 😆
@marcelclaudiujurje35962 жыл бұрын
Slabe scule cumpără un electrocoup
@gospodinageta46782 жыл бұрын
Degeaba dacă ai un electrocoup și nu ști meserie ,eu deocamdată nu îmi permit am un copil de ținut în facultate ,sculele astea slabe de ziceți dumneavoastră se numesc Lisam made în Italy sunt foarfeci profesionale de tăiat la pomi iar când se toaletatau pomii fructiferi in Italia cu așa ceva în România se foloseau cele cu o falcă tăietoare și o falcă stativă pe semicerc care niciodată nu efectuează o tăiere razantă la inel
@sofiamotiu37726 ай бұрын
Felicitari ,conteaza meseria, uneltele mai putin ,cu timpul vin si ele.