Tack så mycket, du har räddat mitt basår! Fantastisk lärare.
@msSit0010 жыл бұрын
Tack för att du gör dessa videor! Du förklarar bättre och tydligare än någon annan fysiker/matte-person jag har sett på youtube, hjälper mig verkligen att förstå!
@tahanih8060 Жыл бұрын
🙏🙏🙏 tack så mycket för förklaring 🙏
@teost26829 жыл бұрын
Helt fantastiska genomgångar! Ville bara säga tack för att du hjälpte mig klara av fysik 2 med hjälp av dessa videos. Du är en riktig räddare i nöden hehe
@TomasSverin9 жыл бұрын
+Teost Tack för din kommentar! Jag är glad att mina videos har kunnat vara dig till hjälp
@VinticoreGaming9 жыл бұрын
Lysande förklaring!
@elinsandquist15426 жыл бұрын
Tack jättefin förklarat!
@joselucastellezdavalos97134 жыл бұрын
Tack för bidraget !
@raneemchekhalchabab77466 жыл бұрын
Hej! Tack så mycket för alla dina videos. Har lärt mig otroligt mycket. Utan dina videos hade jag verkligen inte klarat nått av fysiken. Har dock 2 små uppgifter har försökt med dem jättelänge. Men vet inte varför jag fastnat. Undrar om du kan förklara dem. Har ett slutprov på tisdag. Vill verkligen förstå dom innan dess.
@TomasSverin6 жыл бұрын
Tack för din kommentar! Om du anger dina uppgifter så kan jag försöka förklara dem, men jag kan inte garantera att jag hinner göra detta innan du har slutprov. Hälsningar Tomas R Sverin
@raneemchekhalchabab77466 жыл бұрын
Tack så mycket uppskattas enormt. Ena frågan har en bild kopplad till frågan. Vet inte ritkigt hur jag ska lägga upp den.
@raneemchekhalchabab77466 жыл бұрын
Ena frågan iaf är. Nedan ser man en tvärsnitt av två lika långa raka ledare med ström. Den till vänster har en ström på 2mA och den högra har 20mA. Men man vet inte vilken riktning strömmen har. Avståndet mellan dom är 60cm. a. Markera magnetfälltet kring den vänstra. Svar: det har jag gjprt. Strömmen går upoåt. Så jag använde mig av tumregeln. b. Punkten A ligger 10cm från vänstra ledaren ( den liggen mellan dom två ledarna men alltså 10cm från den vänstra) Om resulterande magnetfältet i punlten A har en riktning neråt vilken rikting har strömmen flr högra ledaren? Samt hur stpr är det resulterande fältet i punkten? C. Om ledarna är 2m långa, vilken kraft till storlek o riktning påverkar dom? ( markera i figuren).
@raneemchekhalchabab77466 жыл бұрын
Den andra frågan har en bild. Vet inte ritkigt hur jag ska visa den. Om du harbett mejl så kan jag mejla den. Lovar såklart att intr ge ut den elr skicka nått utöver bilden. Men skulle verklgien uppskatta så mkt om jag fick hjälp med frågorna vet att ddt är sista minuten. Men har ingen lärare o fråga för läser på egen hand. Men med hjälp av dina videos så har kag lärt mig fysiken verkligen. Så vill ha en förklaring från dic för du förklarar så hyfsat bra.
@TomasSverin6 жыл бұрын
@@raneemchekhalchabab7746 Du kan skicka ett mail med din fråga och tillhörande bild. E-postadress hittar du under "affärsförfrågningar" Hälsningar Tomas R Sverin
@abbehamo29015 жыл бұрын
Tack Tomas På horisantella kast , hur kan jag bestämma hastigheten som bollen har just då den lämnar bordskanten?
@TomasSverin5 жыл бұрын
Om du vet hur långt föremål faller i y-led så kan du bestämma falltiden. Om du sedan vet hur långt föremålet rör sig i x-led så kan du använda denna sträcka och falltiden för att bestämma bollens horisontella hastighet, eftersom den är konstant
@maheraldous3 жыл бұрын
Bra ☺ 😃 😊
@craptainfailcon55568 жыл бұрын
Tack för alla genomgångar! Är det meningen att nästa video (nr 5) i spellistan för Fysik 2 ska vara privat? Annars skulle jag uppskatta om du offentliggjorde den.
@TomasSverin8 жыл бұрын
Tack för din kommentar. Jag har kollat igenom spellistan Fysik 2 (Heureka), men jag kan inte hitta någon video som inte är offentlig där. Nr 5 i spellistan är denna video (kaströrelse)
@L728Y7 жыл бұрын
Hej Tomas! Nr 5 video är fortfarande privat... :/
@TomasSverin7 жыл бұрын
Den spellista du hänvisar till är delad av någon annan, vilket innebär att de redigeringar jag genomför inte finns med på den. Här är min spellista: kzbin.info/aero/PLkscb2tJGJjJv6m6hCsU7DMYVjSMkhGpR
@saria30947 жыл бұрын
BÄSTA LÄRAREN!
@mattiasorsen96669 жыл бұрын
Hej Tomas, mycket bra video.Jag har kört fast på ett problem. Jag ska räkna ut utgångshastigheten för en kula som en person stöter. Det jag vet är att stöten sker 1,8m ovanför marken , den landar 7,8m bort och vinkeln på stöten är 35 grader. För att räkna ut V så måste jag veta Vx och Vy, jag har försökt vända och vrida på ekvationer men kommer ingenstans. Har du något förslag?
@othmanalousi79084 жыл бұрын
Den bästa! :D
@alexanderhebbe9 жыл бұрын
funderade på ett annat exempel. när man står uppe på en klippkant och spottar utför den tycker jag att det känns omöjligt att spottet har en konstant hastighet framåt. är det luftmotståndet som påverkar i en sådan situation så att det efter några sekunder ser ut som att spottet faller i princip rakt neråt?
@TomasSverin9 жыл бұрын
Alexander Hebbe Det stämmer att det är luftmotståndet som påverkar i den situation som du beskriver. För att ett objekt ska röra sig i en kastparabel så ska den enbart påverkas av tyngdkraften. I verkligheten så stämmer förstås inte detta, eftersom vi har luftmotstånd som kan påverka objektet. I de flesta fall kan vi försumma luftmotståndet, eftersom dess påverkas är så pass liten, och göra antagandet att objektet enbart påverkas att tyngdkraften och kommer att röra sig i en kastparabel. Men när det gäller exempelvis ditt exempel så kan inte luftmotståndet försummas, eftersom spottet har stor yta relativt sin massa, och kommer att påverkas av luftmotståndet i mycket större skala. Det som sker att att så länge spottet har en hastighet i horisontell riktning så kommer det att påverkas av en kraft (pga luftmotståndet) som är i motsatt riktning, vilket innebär att den horisontell hastigheten avtar. Nu är det så att kraften som uppstår pga luftmotståndet avtar om ett objekt minskar sin hastighet, så spottet kommer att ha en viss avtagande horisontell hastighet. Men hastigheten i vertikal riktning kommer att öka hela tiden (jag förutsätter att spottet inte hinner uppnå gränshastigheten), vilket innebär att det ser ut som att spottet i princip faller rakt ner.
@bumboy87364 жыл бұрын
Tack
@feeliiciaa9 жыл бұрын
Om jag ska beräkna hur lång en stöt blir när en kulstötare kastar en kula där y = -2 hur gör jag då för att lösa ut först t? Jag behöver ju lösa ut t för att få reda på längden l. Jag vet att utgångshastigheten är 12,5 m/s och vinkeln är 47 grader, men kulan stöts iväg från en punkt 2 m över marken. Jag kan inte riktigt hitta ett sätt att lösa ut t.
@feeliiciaa9 жыл бұрын
Försökt med detta. Kommer bara till: -2 = 9,14*t - (9,82*t^2)/2, förkortar jag bråket får jag: -2 = 9,14*t - 4,91*t^2 , men fortfarande finns t i flera termer eller i två faktorer. Jag kanske krånglar till det, men suttit med detta i flera timmar och vet inte hur jag ska göra.
@TomasSverin9 жыл бұрын
+feeliiciaa Utgå från ekvationen -2 = 9,14*t - 4,91*t^2, dividera varje term med (4,91) så får du -0,4=1,86t-t^2 Flytta sedan över alla termer till det vänstra ledet t^2-1,86t-0,4=0 Nu har du en andragradsekvation att lösa med exempelvis p-q-formeln, vilket har lösningarna t=-0,2 och t=2,0
@feeliiciaa9 жыл бұрын
+Tomas Sverin ja så är det ju! tack!
@michaelbarasciutti12248 жыл бұрын
På sista exemplet, skulle man inte kunna beräkna maxhöjden genom att sätta hastigheten i y led som 0?
@TomasSverin8 жыл бұрын
Det stämmer att man kan bestämma maxhöjden genom att först sätt hastigheten i y-led till noll, för att sedan beräkna hur lång tid det tar att nå denna punkt. Med tidpunkten given så kan man sedan beräkna sträckan i y-led, dvs höjden till denna punkt. I mitt exempel så hade jag redan bestämt hur lång tid det tar att nå maxhöjden (genom att det är hälften av tiden som hela kaströrelsen tar) och kunde därefter räkna ut maxhöjden.
@jnxmaster5 жыл бұрын
@@TomasSverin Hej Tomas! Vid 25:50 i klippet förkortar du bort ett 't' på båda sidor. Själv har vi lärt oss att lösa ut den positiva roten med pq-formeln eller kvadratkomplettering. Tycker ditt sätt var väldigt smidigt (eftersom man slipper tidskrävande polynom med bråk som p och q). När exakt är det okej att förkorta bort ett 't' på det vis du gjorde? Vad är konsekvenserna? Förlorar vi alltid endast den negativa roten, eller beror det på ekvationens tecken? Varför? Tack på förhand (och tack för snabbt svar, tenta om en vecka) och tack för grymma videos!
@TomasSverin5 жыл бұрын
@@jnxmaster Vi har en andragradsekvation utan konstantterm, vilket kan skrivas på formen ax^2+bx=0. Faktorisering ger x(ax+b)=0 och nollproduktsmetoden ger att den ena lösningen är x=0. Applicerar vi detta på den ekvation du nämner så kommer vi att få en lösning där t=0, men eftersom t>0 så kan vi förkorta bort t från båda leden och få enbart kvar motsvarigheten till (ax+b) som jag nämnde ovan. Med den metod jag använde så "försvann" en lösning, nämligen då t=0, men eftersom t>0 så är denna rot inte en lösning till själva problemet. Denna metod fungerar under förutsättningen att vi har en andragradsekvation utan konstantterm och roten till ekvation skall vara skilt från noll utifrån problemfrågeställningen. Rent matematiskt så har ekvationen två rötter, och det kan vara en fördel att visa hur man bestämmer dessa rötter (med nollproduktsmetoden) och sedan analysera varför den ena lösningen (t=0) inte är en lösning till problemfrågeställningen (därför att t>0)
@jnxmaster5 жыл бұрын
@@TomasSverin Fantastiskt Tomas! Helt glasklart. Tack så mycket för det snabba svaret och för den utförliga och tydliga förklaringen!