Als slechthorende is deze spreker echt een genot, mijn grote wens is dat iedereen zo duidelijk en rustig praat en daarbij de gebaren. Echt top!
@UniversiteitvanNL9 ай бұрын
Goed om te lezen Nikolaj! 😃
@yassinefujiwara82474 ай бұрын
Niet neerhalend bedoeld, meer een tip. Je kan de ondertiteling aanzetten, vaak is er ook een accurate AI ondertiteling
@astridbour22793 жыл бұрын
Dank voor deze heldere uiteenzetting. Mijn vader lijdt reeds een aantal jaren aan Parkinson en ik begrijp nu pas echt goed wat er met hem aan de hand is.
@tubakilic96103 жыл бұрын
Veel patiënten met Parkinson verzorgt tijdens mijn werk. Ik wens het niemand toe, erg veel gevolgen voor de kwaliteit van leven. Mooi dat de wetenschap al hele waardevolle inzichten heeft in de ziekte.
@grambi3 жыл бұрын
Wat een boeiende professor! Dank voor de informatie en respect voor jullie onderzoek, kennis en behandelingsmogelijkheden
@claudiageldtmeijer4563 жыл бұрын
Alles kwam voorbij in een notendop, duidelijk en helder, dank voor dit minicollege! Helaas gebeurd dit ook onder jongeren. Mijn man kreeg de eerste symptomen toen hij een tiener was. De diagnose kreeg hij op zn 28ste. Parkinson beïnvloed je denken, je hele zijn en wie je bent! En heeft grote invloed op je gezin en familie, vrienden. Wij vechten mee en proberen mensen met deze rot ziekte een zo waardig mogelijk bestaan te geven!
@jacqvandenheuvel863611 ай бұрын
M😊
@greetluypaert51763 жыл бұрын
Heel dankbaar voor deze uitleg! Ik nam gedurende zeven jaar Sifrol (een dopamine stimulator) tegen rusteloze benen. Jaarlijks moest ik mijn dosis verhogen... Tot een arts me zei 'door dit medicijn nu reeds te nemen, lok je parkinson uit op lange termijn'. Ik stopte meteen. Een pittige periode, want zonder de Sifrol waren mijn nachten een hel. Hij gaf me andere natuurlijke middelen voor mijn darmen en zenuwstelsel. En ik begon een dieet waarbij ik geen alcohol, koffie, gluten, suiker en melkproducten mocht eten. Na enkele weken totaal vrij van last. Ik neem al lang geen specifieke supplementen meer voor dit probleem. Maar mijn dieet is wel essentieel. Als ik toch gluten, suiker, alcohol etc gebruik, heb ik last. Ik heb duidelijk mijn lesje geleerd met medicijnen die dopamine stimuleren. Nog steeds vraag ik me af of dat medicijn ook de oorzaak was van vele andere issues, zoals vermoeidheid en geen zin in sex.
@rickpouls82433 ай бұрын
Prachtig verhaal blijf volhouden! Waarschijnlijk sport je al regelmatig? Bij het sporten (sommige sporten meer dan andere) maak je ook dopamine aan en door sporten blijf je mentaal en lichamelijk sterk. Ik denk dat je van neuroprofessor Erik Scherder ook wel wat kan vinden over dopamine en het nut van sporten, mocht je erin geïnteresseerd zijn. Stay strong
@keesvanklaveren72278 ай бұрын
Wat een geweldige vent,deze uit leg kan niet duidelijker. Het is te hopen dat de mensen die dit land leiden ook oren hebben.Ook zij leven in deze wereld. Dank je wel professor.
@joosterkelens84303 жыл бұрын
Heb het zelf. Ben nu 40 jaar. De diagnose kwam 3 jaar terug, maar de klachten begonnen al rond mn 27ste door verlies van reukvermogen. Rond mn 34ste begon mn rechterhand wat trillingen te krijgen. Als je er geen kennis van hebt, ontdek je het altijd te laat. Bas heeft denk ik gelijk dat je het kan voorkomen voordat je verschijnselen krijgt, maar dan zou iedereen in theorie elk jaar een DAT-scan en MRI-scan moeten doen, om te zien of je beginnend parkinson hebt.
@adrianaderuyter14983 жыл бұрын
9(
@haraldhiemstra33353 жыл бұрын
Sterkte!
@looking64643 жыл бұрын
Sterkte
@harmhoeks5996 Жыл бұрын
Hoe word ik gescand? Prive kliniek in Duitsland?
@ADORABEL259 ай бұрын
Mag ik vragen welke klachten je nog meer had. Ik heb zeer vreemde klachten sinds 2 jaar. Mijn handen trillen ook regelmatig. Dit wordt afgedaan als stress. Ik dissocieer van de ene op de andere dag. Heb het idee dat ik er niet helemaal bij ben. Kan niks meer overzien. Niet meer werken. Wil alleen maar slapen. Huishouden lukt niet meer. Anti depressiva slaat niet aan. Ik heb een ct scan gehad, zelfs een ruggenmerg punctie.
@FransBlaas13 жыл бұрын
Beste Bas, dank voor deze goede uitleg. Ik zal nooit mijn leraar, meester Berg, van de ULO in Amsterdam west vergeten die deze ziekte al vroeg had. Schooljaar 1960/1 ik 15/6 jaar oud. Berg trilde zwaar met zijn rechterhand en kon soms niet verder schrijven op het schoolbord. Hij verhaalde ook van zijn behandelingen en onderzoeken aan de universiteit waarbij ze gaatjes in zijn schedel maakten om bepaalde hersencentra met stroomstrootjes te kunnen activeren om zo verbeteringen te bewerkstelligen ... zonder verdoving... Hij woonde in de Eendrachtstraat tegenover de RAI in een van de laatste woningen links van het eerste blok waar we met de hele klas een keer op visite gingen.. Berg was, denk ik nog geen 40 jaar oud maar had deze vreselijk ziekte al. Ga door met uw onderzoeken en pogingen de last te verlichten voor deze mensen... Dank en groet, Frans
@googlacco3 жыл бұрын
hersenen hebben geen zenuwen dus je voelt geen pijn in je hersenen, hersenoperaties worden ook zonder verdoving gedaan. dat is dus heel gewoon.
@rinekesnijders261211 ай бұрын
@@googlacco 8
@ADORABEL259 ай бұрын
@@googlaccoje hoofdhuid heeft wel tal van zenuwen. Gaatjes boren gebeurd nu echt niet meer zonder verdoving
@corriedebruijn83174 ай бұрын
15:24
@allamvantende3 жыл бұрын
Super knap hoe iets zo simpel wordt uitgelegd. Dan moet hij het zelf wel super goed begrijpen, want zoals Einstein zei: “If you can't explain it simply, you don't understand it well enough”
@theowink3 жыл бұрын
“Hoe meer je weet ,hoe complexer de oplossing “ aldus ikke
@corwillems9013 жыл бұрын
De enige keer dat ik een degelijk verhaal, met evenveel enthousiasme en kennis voorgedragen, heb gehoord was op 5 juni 2009. Als ik me niet vergis was dat ergens in de buurt van Nijmegen. Heel goed Bas. Je ouwe oom is trots op je!
@joserabouvangemert22073 жыл бұрын
hartelijk dank voor dit heldere college met een sublieme inkijk op Parkinson ! Hopelijk komt de voorspelling uit dat deze ziekte tot stilstand gebracht kan worden, wat zou dat fantastisch zijn. Alle succes gewenst met onderzoek en behandeling de komende jaren.
@zerrinsigirci638 Жыл бұрын
Bedankt voor de heldere uitleg. Bij mijn moeder is recent Parkinson vastgesteld en omdat ik geen idee heb wat Parkinson inhoudt, is uw filmpje waardevol. Nogmaals bedankt 🙏
@irenebrand16723 жыл бұрын
Hartelijk dank. 1 van mijn broers had parkinson, dit zeker 12 jaar lang voor zijn dood. Vooral zijn laatste jaren waren verschrikkelijk. Slecht spreken en eten, maar ook heftige nachtmerries ( ws. medicatie), of dat hij de vreselijkste dingen moest meemaken. Deze broer was heel intelligent. Hij had ook een sterke afname van dopamine, waardoor hij in rust heel erg veel last van zijn benen kreeg, pijn en vurig gevoel. 1 van mijn zussen heeft ook parkinson, maar weer anders zij tobt al jaren met een han, waar geen kracht meer in zit. Zelf maak ik mij ook wel eens ongerust, dit vanwege de pijnlijke benen snachts. Nu ik steunkousen gebruik overdag is dit een stuk minder.
@truthisinthebible8 ай бұрын
Gaat het al wat beter? Heb je meer duidelijk? Sterkte!
@maaikedeckers69793 жыл бұрын
Goed en helder verhaal. Wat bij het onder controle krijgen van deze ziekte ook een rol kan spelen is muziek en met name ritme. Michael Thaut, die de RAS (Rhythmic Auditory Stimulation) techniek heeft ontwikkeld, doet enorm veel onderzoek naar onder meer de werking van muziek op de ziekte van Parkinson. Hij werkt hierin samen met de universiteit van Toronto. Verbluffend wat het effect is op mensen met Parkinson en andere hersenziekten.
@moow9503 жыл бұрын
Hele goede uitleg! Zijn studenten hebben geluk met zo’n goede docent!
@Ibizalover8 ай бұрын
Met dank aan de Overheid..die willens en wetens dit toelaat. Goed dat Teun van de Keuken, hier een boek over heeft geschreven en onderzoek naar heeft gedaan. Hoe treurig is het gesteld met ons land.
@ritaverhasselt43355 ай бұрын
@@Ibizalover zeg dat wel de overheid en bio is blijkbaar ni veel beter...het mens-DOM
@lerenleren88844 ай бұрын
overheid en grote bedrijven zijn misdadigers. Maken je bewust ziek, geld voor gezondheid! Wakker worden mensen.
@paulbroertjes84423 жыл бұрын
Dankjewel voor uw uitleg,met mijn 75 jaren op de klok vind ik het prachtig uw passie te mogen aanschouwe
@fatugo3 жыл бұрын
Dank u, helder ! Het gekozen beeldmateriaal, waar mensen zelf, meenden iets bedacht te hebben boeit. Overlevend uit een tropisch oorlogskamp heb ik mijzelf alleen toegestaan medicijnen te gebruiken bij sporadische crisis ("raketjes").
@goji58873 жыл бұрын
Wat kan deze man waanzinnig goed spreken en uitleggen.
@XaltLures3 жыл бұрын
Dank voor deze indrukwekkende analyse professor! Ik ga deze college delen met mijn familie en vrienden. Mijn zwager dronk zijn hele leven dagelijks meerdere glazen Franse wijn. Hij (70) heeft sinds een paar jaar de ziekte van Parkinson. Heb altijd tegen mijn familie gezegd dat het onverstandig is wijn te drinken omdat het toxisch kan zijn en dat dat op latere leeftijd hersenziekte kan veroorzaken.
@marcelspit27083 жыл бұрын
Je gaat te kort door de bocht. Kijk het college nog eens terug en let op de leeftijden die worden genoemd. Bedenk daarna hoeveel verschillende stoffen een mens in zijn leven tot zich neemt. En alcohol inname is per definitie ongezond.
@muurrarium94603 жыл бұрын
Je hebt ziekte van Parkinson (iodiopatisch/ dus 'spontaan' optredend) en parkinsonisme (syndroom van Pakinson). Dat laatste is beschadiging van o.a. bepaalde hersendelen door b.v. teveel alcohol consumptie waardoor je ziekte van Parkinson-achtige symptomen vertoont. (Ik wil niet zeggen dat je oom er een is, maar het is vrij veel voorkomend bij oudere alcoholisten) Bijna hetzelfde beeld, twee totaal verschillende ziektes omdat er bij de een geen en bij de ander wel een duidelijke oorzaak zit.
@Harriemes3 жыл бұрын
@@muurrarium9460 parkinsonisme (syndroom van Pakinson). Je bent in de war. Parkinsonisme is op zichzelf geen ziekte, maar een uiterlijk op parkinson lijkend symptoom, het bibberen. Symptoom van een aandoening die niets met parkinson te maken heeft. Als je bijv. na hersenletsel het symptoom bibberen krijgt, heet dat parkinsonisme, niets te maken met parkinson. 'Isme', dus uiterlijk lijkend op.
@fk89672 жыл бұрын
Hulde voor U Professor Bloem . Er is mij veel duidelijk geworden
@lactobacillusprime3 жыл бұрын
Bas! Doet me denken aan samen op de gang met Jeroen, Sabine, Prof Roos, in het LUMC bij neurologie ergens in de jaren 90... We waren nog assistenten en studenten en toen al was heel duidelijk dat Bas een goeie is! Leuk detail Bas is zo lang dat hij gemakkelijk de systeem plafond platen uit het plafond kon koppen en dat gebeurde best vaak . :P Heel mooi praatje!
@KarinLouwen2 жыл бұрын
Ik zag Bas Bloem net op tv bij Humberto. Fijne man, prettig om naar te luisteren. Bas legt alles op een rustige en heldere manier uit. Op zoek naar meer informatie kwam ik dit college tegen op YT. Heel interessant!
@annekemondria34703 жыл бұрын
Zo goed uitgelegd dat ik het (tot zover) zelfs begrijp. En zo betrokken bij de ziekte van Parkinson, dat je hem gunt dat hij nog mee maakt en aan bijdraagt dat de remedie gevonden wordt om dit proces te voorkomen.
@NannetMeijlinkАй бұрын
Mijn oma had de ziekte al rond haar 30 jaar. Mijn ex huisarts zij mij dat dat niet kon. Er bestond volgens hem geen erfelijke relatie. Je kan de ziekte pas krijgen als je gepensioneerd bent. Dit filmpje geeft mij een heel ander inzicht op mijn eigen lichaam en bewegingen. Dus wel erfelijk en wel voor je pensioen.
@HenrietteDeleeuw Жыл бұрын
Als parkinson patiënt vind ik het altijd interessant om naar de boeiende uitleg van Bas Bloem te luisteren. Deze uitleg is voor iedereen helder en simpel !
@PVGMBrainiac3 жыл бұрын
Superieur. Mooi in kaart gebracht. Eveneens mooi om op objectieve wijze met praktische voorbeelden de voordelen te zien van de medicatie en de nadelen op langer termijn. Tevens wordt hier op impliciete wijze de relatie tussen biologisch voedsel en gezondheid openbaart. Eveneens past het goed tussen het paradigma dat mentale- en fysieke toestand vaak samengaan (comorbiditeit). In het verleden zijn er eveneens onderzoeken geweest die suggereren dat bepaalde gifstoffen gebruikt in de landbouw kanker veroorzaken. Ik neig ernaar te zeggen dat de consequenties van het gebruik van gifstoffen wordt onderschat, zowel voor de natuur als de mens.
@fricaTenereWorldraid3 жыл бұрын
Wat een prachtige uitleg. Respect hiervoor. Vraag de ganglia is ook een onderdeel wat Parkinson beïnvloed. Ik heb twee jaar geleden op 52 jarige leeftijd daar een hersenbloeding gehad. Heeft dit ook invloed op Parkinson op langere termijn (mijn oma had het, mijn oom ook en mijn moeder (79) heeft af en toe ook tremors . Ben benieuwd maar nogmaals prachtige uitleg 🙏
@ValueEngineerHein3 жыл бұрын
Dank je wel voor je heldere uitleg Bas! Weer wat geleerd. Dus het zijn niet alleen de bijen die het loodje leggen..
@assiedol42283 жыл бұрын
Super toffe goede docent die het heel kalm en duidelijk uitlegt. Hij kan goed spreken en uitleggen.
@johnallard8466 Жыл бұрын
Perfect college. Dank Bas Bloem. Ik wens je heel veel succes!
@elvira29723 жыл бұрын
Heel erg bedankt voor dit zeer Heldere college. kappen met toxische stoffen, pesticide wat ook in ons drinkwater komt, chemische drugs, drank etc...
@shandfan3 жыл бұрын
De grootste pesticiden zitten in Den Haag.
@bck41073 жыл бұрын
zuurstof is ook toxisch wijsneus, stoppen met alle toxische stoffen is een nietszeggende geitenwollen sokken uitspraak...
@jokedekok68583 жыл бұрын
Is er geen medicijn , om het voor te zijn , ,, dat de mens het En het stofje wat wij te kort komen op die manier aan vullen 🍅🤗joke de kok
@tinewestra80093 жыл бұрын
Prachtig. Het is zo simpel. Helaas vervuild de mens zijn eigen nest. Daarom moeten we naar een andere wereld met respect voor alles. Niet de wereld willen beheersen maar samenwerken met de natuur. Dank je voor de uitleg. Liefdevolle groet Tine
@Harriemes3 жыл бұрын
Aanpassen áán de natuur en niet de natuur willen controleren/beheren. Zónder dierproeven overigens.
@Kaybing3 жыл бұрын
Prima uitgelegd! Ook mooi de connectie tussen omgeving, darmen en brein laten zien. Mag van mij nog wel een vervolg op komen.
@Geneviena3 жыл бұрын
Absoluut!!!
@polacw3 жыл бұрын
Hartelijke dank voor de goede en simpele uitleg. Er is me heel veel duidelijk geworden. Met name hoe belangrijk onderzoek is. Het heeft een grote impact op de patiënt maar ook op de familie
@TheVinma3 жыл бұрын
Mijn vader (met Parkinson) stuurde me vandaag dit college. Heel interessant en goed verwoord!
@loesvanes10193 жыл бұрын
Laat hem kijken hoe hoog zijn vit.D is die is bij P patiente te laag. En kijk bij Mediwiet op youtube over Parkinson.
@tammekremer21383 жыл бұрын
@@loesvanes1019 heel veel aandoeningen worden minder by correcte vitaminenniveaus soms kan teveel ook schadelyk _zyn.
@henkwaltersify3 жыл бұрын
Professor Bas Bloem, bedankt voor de geweldige rustige verhaal.
@alive_and_kicking3 жыл бұрын
hartelijk dank voor dit college. Zeer verhelderend.
@RAMSESJE28013 жыл бұрын
Bedankt Dokter ! Dit was een uitermate duidelijke uitleg ! Merci om dat op deze wijze te hebben voorgesteld...
@GilesSioen Жыл бұрын
Wat een heldere presentatie met nieuwe inzichten! Dankuwel.
@johnlansing553 Жыл бұрын
Wat een bijzonder goed mini college! Zeer duidelijk en rustig uitgelegd. Mijn complimenten en dank.
@JohnvKampen3 жыл бұрын
Keurig duidelijk gepresenteerd.
@john86062 жыл бұрын
Ik heb een keer een lezing van deze man live mogen bijwonen. De beste spreker die ik ooit heb gezien. Zit zelf niet in het medische veld, dus het was niet de inhoud die me zo aansprak.
@jenstolboom56563 жыл бұрын
Geweldige video! Ontzettend leerzaam
@marielouisemulder46473 жыл бұрын
Wat een geweldige spreker.....bevlogen...en.superduidelijk...chapeau.
@BobWANDER3 жыл бұрын
Zeer interessant! Ik heb een oud collega die Parkinson heeft en vroeg mij al een tijdje af hoe ik hem zou kunnen helpen voor zover dat in mijn mogelijkheden ligt. Hij heeft zelf alle moed verloren en is behoorlijk depressief geworden nadat hij met pensioen ging. Ik vind het vooral interessant dat je door bewust anders de dingen te doen die je normaal automatisch doet, bepaalde verschijnselen kan verminderen en zal hem dat beslist vertellen. Ook heb ik wel filmpjes voorbij zien komen waar men een patient cannabis zag gebruiken waarna hij volledige beheersing kreeg over zijn bewegingen en weer een "normaal" gesprek kon voeren. Is dat eventueel ook een mogelijkheid? Hoe zit het met bijwerkingen bij langer gebruik van cannabis? Kan muziek ook helpen? En kun je het verlagen of voorkomen door inderdaad alleen biologische voeding te eten en melkproducten zo veel mogelijk te vermijden? Plus eventueel niet in een omgeving wonen die ernstig vervuild is? Individueel zou dat een mogelijkheid zijn. In groter verband zullen we de ecologie meer moeten ontwikkelen en afzien van diverse "luxe" voordelen van de moderne maatschappij. Waarbij dit medium tenslotte ook hoort.
@Silkencira1710 Жыл бұрын
Vergeet de ergotherapeuten niet te noemen die ook veel invloed hebben op het mogelijk maken van dagelijkse activiteiten voor mensen met parkinson 😊 het is al zo'n vergeten beroep. Interessant college is dit!
@AMV-hm9zk3 жыл бұрын
Geweldig uitgelegd maar hoop dat we eerder tot bezinning komen in de maatschappij!
@bitmaster20002 жыл бұрын
Inderdaad een uitstekende uitleg. Deze meneer kan ik elke dag wel naar luisteren.
@John-Kok3 жыл бұрын
Deze man is keigoed. Normaal zijn het weleens lang gerekte verhalen waarin je de conclusie zo kan trekken.
@paulinenadithegreenwayvoed48733 жыл бұрын
Een zeer duidelijk maar zeker schrikbarend scenario! Wel ben ik "blij" te horen dat het eigenlijk in de darmen begint. Daar weet ik als voedingsconsulent veel van af: gezondheid begint in je darmen: zorg voor schone darmen en je zorgt voor een goede gezondheid. Schone darmen en balans in de darmflora kan naar mijn mening heel wat ellende voorkomen! Dank voor dit filmpje! Ik kan mijn cliënten nu nog meer adviseren!
@iccotom Жыл бұрын
Dank voor het inzicht. Geef gerust wat tips hoor hoe onze darmen en darmflor dan schoon te houden :) ben wel benieuwd
@Viksnik Жыл бұрын
Waar kan ik daar meer over leren?
@Mestreechteneer3 жыл бұрын
Heel informatief en interessant college. Wat ik me alleen afvraag. Zou het niet veel beter zijn om iets aan de bestrijdingsmiddelen te doen die worden gebruikt in de landbouw en dus de oorzaak aan te pakken?
@Harriemes3 жыл бұрын
Agrarische industrie heeft de macht, tot in de regering
@rickbolt45523 жыл бұрын
@@Harriemes en nu met die schreeuwkenau van de triple B partij is het helemaal bekeken :-(
@nicolehutten73913 жыл бұрын
Als de vraag van de consument veranderd, hopelijk het aanbod ook....
@ronaldvanleeuwen83373 жыл бұрын
Nee. Natuurlijk niet....dat is een onderdeeltje vh depopulation plan... Werkt perfect......laten zo.....😜
@Hakkeholt3 жыл бұрын
Nou daar kun jij zelf ook iets doen, gewoon biologisch kopen!
Wat een goede voordracht! Velen die me voorgegaan zijn en hebben gereageerd hebben het al gezegd. Zeer duidelijke uitleg, rustig gebracht. Top! Het enige wat ik een beetje mis is tips voor hoe je de ziekte zou kunnen voorkomen. Beter dan genezen toch, al ben ik blij dat er goed-functionerende medicijnen zijn voor hen die door de ziekte zijn getroffen. Bedankt en veel succes!
@wilmaverzijlbergen93433 жыл бұрын
Weet u dat we dus ziek gemaakt worden door de mensen die aan het landbouwgif verdienen en dat zijn dezelfden die ook enorm verdienen aan de medicijnen. Prachtige uitleg, dat absoluut, waarvoor dank. 🙏🌿💋
@Wuppie623 жыл бұрын
Schei toch eens uit met dat grenzeloze complotdenken en koppelen van zaken die op zich losstaan. Er bestaan nu eenmaal vakgebieden als scheikunde/chemie, natuurkunde, biologie, medicijnen, geneeskunde, voedseltechnologie, landbouwtechnologie, etc. En het is niet meer dan logisch dat dergelijke kennis via allerlei bedrijven, kennisinstituten, vaak samenwerken en/of onder een zelfde 'Group' ondergebracht zijn. Wetenschap en toepassing ervan gaat gepaard met voortdurend onderzoek en voortschrijdend inzicht. Dat doet bijv. ook deze Parkinsononderzoeker. Zonder gewasbescherming- c.q. bestrijdingsmiddelen, (kunst)mest en voedingsbedrijven zouden we de groeiende wereldbevolking - momenteel 7 miljard mensen - niet kunnen voeden. Ook de 'organic' voedselproductie gebruikt chemie en ook 'moeder natuur' produceert giftige stoffen en ziektes. Het is zaak dat men goed uitzoekt en blijft uitzoeken welke stoffen ('natuurlijke' en 'synthetische') precies welke gevolgen hebben en in welke doses. Het is vaak de dosis die bepaalt of een stof van essentieel nut of gif is.
@reneliebregt6319 Жыл бұрын
Hartelijk dank voor deze uitstekende voordracht 👍
@geertvandewalle736811 ай бұрын
Zero-In van Root neem ik elke dag voor mijn dopamine en serotonine level. Ik voel me energiek, blij en alert. Voor mij is dit goud waard en voel me ontzettend dankbaar. Het geeft veel meer kwaliteit aan mijn leven. Verlichtend op alle niveau's.
@Druskqq3 жыл бұрын
Monsanto has left the chat.
@dussie9203 жыл бұрын
Precies en Elon Musk rent de chat room in. $$$ Neuralink $$$ Total control.....
@MrRickkramer3 жыл бұрын
🙏🏻❤️
@henkenannemiekvanpelt54073 жыл бұрын
God will take back the control
@arnoldvanderhoeven84733 жыл бұрын
Bayer is nu ook de lul , hehehe
@roel4553 жыл бұрын
Haha echt goud dit
@RobinSchipper19783 жыл бұрын
Mooi en indrukwekkend college, geeft maar weer eens aan dat we echt fundamenteel anders naar onze omgeving moeten kijken.
@Jooonathan3 жыл бұрын
Hoe zit het met medicijngebruik? Specifiek functionele stimulanten voor afbouw van dopaminereceptoren of antispychotica onder de medicijnen, wat voor Parkinsonisme kan zorgen? Krijgen veel psychosegevoeligen en schizofrenen Parkinson?
@akkeforrest3 жыл бұрын
Goeie vraag!
@Jenclazz3 жыл бұрын
Juist niet lijkt me, psychose is teveel DA, Parkinson te weinig...
@marijkeverlaan23153 жыл бұрын
@@Jenclazz Antipsychotica remmen dus het teveel aan dopamine. En ja, soms kun je als bijwerking Parkinson ontwikkelen.
@deduda42073 жыл бұрын
Een kennis van me heeft het gekregen door antipsychotica.
@ericbos49233 жыл бұрын
@@deduda4207 Het toedienen van Haldol tegen psychoses bevordert Parkinsonverschijnselen. Ooit daarom uit het pakket gehaald, in deze tijd tot mijn verbazing weer toegepast.
@zonnebloempje6210 ай бұрын
Prachtige uitleg, dankjewel! Mijn vader had parkinson al heel jong en werdt als simulant bestempeld, gelukkig is de wetenschap nu een stuk verder, heel veel succes met de onderzoeken. Groet, Anna
@jolandec11 ай бұрын
Dankjewel voor dit mini-college! Zeer verhelderende uitleg!
@gtsaviation10 ай бұрын
Hartelijk dank voor deze interessante, boeiende en inspirerende lezing. Wat een heldere uitleg. Goed dat er keihard gewerkt wordt aan onderzoek en degelijke bestrijding, zonder (zo min mogelijke) bijwerkingen. Zelf beoefen ik Transcendente Meditatie, wat wellicht heel zweverig klinkt, maar heb er zelf veel baat bij. Hartelijke groet.
@anhilde44213 жыл бұрын
Wat een prettig gegeven, informatieve en heldere uitleg over deze nare ziekte die ook ik in mijn omgeving tegengekomen ben. Uitstekend gedaan en veel dank hiervoor!
@georgemonfils63103 жыл бұрын
V zozozo
@TheavBeek3 жыл бұрын
Dat Parkinson zo ingewikkled was wist ik niet. Mijn moeder had Parkinson ,maar is niet oud geworden (56) door een vorm van kanker in haar buik. Een paar jaar daarvoor was het constant beven tot stilstand gekomen met het gevolg verlamde handen en voeten, dit heb ik nooit begrepen. Dank voor deze interresante uitleg, 40 jaar geleden wist men dat allemaal niet. Ik ben destijds getest op Parkinson,maar snap nu dat een soort spierenonderzoek daar geen uitkomst in kan brengen, het begint in de buik hoor ik nu, nou dat is een bekende familie kwaal bij ons.....
@Lisa-lo6yc3 жыл бұрын
Geweldige spreker, boeiend tot het eind, dank u wel.
@bandmetvelg40126 ай бұрын
Geweldig, zo helder uitgelegd, hoewel er natuurlijk heel veel research aan vooraf is gegaan. Het zou super zijn,als de sluipmoordenaar Parkinson zou kunnen worden gestopt. Heb het helaas bij diverse personen dicht bij me meegemaakt, en het is vreselijk. Laten we hopen dat het beheersbaar gaat worden! Prof. Bloem, all the luck !
@ikjouluister3143 жыл бұрын
Mooie heldere uitleg. Bij de sporen miste ik wel heel erg het derde spoor, het aanpakken van de vervuiling, mogelijk meer biologisch eten?
@SwanicaS3 жыл бұрын
Wat een super heldere uiteenzetting! Mijn dank. Gedeeld. Mogen velen hiervan leren. Veel ziektes zijn veroorzaakt door toxische vervuiling. Een trieste zaak.
@tomluken94323 жыл бұрын
Belangrijke boodschap, bijzonder helder en interessant gebracht!
@arlineblanker11079 ай бұрын
Zo wil ik wel weer in de schoolbanken. Boeiende Hoorcollege. Zeker weten dat iedereen hiervoor slaagt! Top. Hartelijk dank Bas Bloem!
@maxxie4564 Жыл бұрын
Wat een bijzonder duidelijke uitleg! Perfect! ❤
@3600filippo4 ай бұрын
proficiat goed uitgelegd dit is een man die het goed uitlegt heel goed gedaan dank u wel
@2301senna3 жыл бұрын
Ik wist niet dat Parkinson nog zoveel andere problemen gaf. Ik dacht dat trillen oprecht het enigste was.
@sarjenka3 жыл бұрын
Enige, want het is niet grappig ;)
@kimberlykoopmans95503 жыл бұрын
Valt onder niet aangeboren hersenletsel. Zo veel mogelijk te voorkomen door heel gezond te eten en melkproducten of koolhydraten zo veel mogelijk te mijden
@sabinevandaele41753 жыл бұрын
gewerkt op afdeling neurologie en johan ° 1957 had parkinson , al 8 jaar elke week andere medicatie , ene week , zo stijf als een ijzeren hek en veel pijn, we gaan eens iets anders proberen , schudden en beven , zo erg , voot het avondeten opnieuw volledig wassen en droge kleren aandoen vroeg euthanasie maar kreeg die niet, moet op gegeven moment naar het UZ voor ??? , doet complicatie en overlijdt , dit is wat je wou heb ik 'savonds gedacht , 8 jaar is meer dan lang genoeg geweest , rust nu maar voor eeuwig vrij van die klachten
@MoppieawsomeB3 жыл бұрын
Het is een verschrikkelijke ziekte...
@traderbilly59393 жыл бұрын
Zeer eloquent. Bedankt voor uw harde werk :)
@Susanne23453 жыл бұрын
My dad had Parkinson very late in life... Very sad to see him deteriorate, always such a strong man. 😔
@pcmkamp3 жыл бұрын
Wauw wat een goed verhelderend filmpje! Dank je wel!
@nelbakker-jansen73563 жыл бұрын
Geweldig goede uitleg. Dank u wel Dr. Bloem.
@petermeijer30193 жыл бұрын
Zeer goed uitgelegd en duidelijke boodschap.
@miekemanders65982 жыл бұрын
Heel boeiend en duidelijk. Dankuwel voor dit college. 🍀
@SkullCrusherrrrr Жыл бұрын
Dank voor deze zeer helder presentatie! Ik mis alleen nog een derde treinspoor, voorkomen dat we Parkinson krijgen door bijvoorbeeld minder bestrijdingsmiddelen te eten.
@desireevanwegen27603 жыл бұрын
Wat geweldig goed uitgelegd! Helder en hoopvol
@rabiaxxz11 ай бұрын
Dankjewel voor het delen van nieuwe kennis en informatie hoe dit te voorkomen met goede voeding. Dit is een uitstekende onderbouwing voor mijn toekomstige beroep als Orthomoleculair therapeut en zal velen mensenlevens, in volle gezondheid ondersteunen!
@buffon-bw4ty Жыл бұрын
Wat een duidelijke en mooie uitleg! 👏
@armindaangelle47009 ай бұрын
U dankjewel voor deze uitleg ,ik wist niet hoe belangrijk dit was ,wat voor invloed dit op mensen kon hebben en wat de oorzaak hiervan was .
@bastiaan1253 жыл бұрын
Bedankt, zeer interessant verhaal, hopelijk kunnen we er meer tegen doen!
@leidolf24393 жыл бұрын
Dank voor het duidelijke verhaal. Maar wat ontbrak is het achteruitgaan van articulatie en stem (dysartrie). En dat terwijl onze communicatie zo belangrijk is voor ons menszijn en welzijn...
@mraap-schoo73583 жыл бұрын
is t mogelijk dat jullie een mini college kunnen maken over juiste voeding (Bas had t over de darmen en melk) en parkinson en eigenlijk om te voorkomen bij de mensen door juist gebruik voedsel? Ik vond deze mini college erg duidelijk uitgelegd, hartelijk dank!!
@ronaldjesse98923 жыл бұрын
Zorg dat je darmen meer basisch worden. Verzuring is namelijk heel slecht voor je darmen. Want je darmflora bestaat uit basisch- en zuurminnende bacterien. Een zuurminnende bacterie kan wel overleven in een basische omgeving, maar andersom gaat dat niet. En veel zuren worden gebruikt om voedsel langer houdbaar te maken. fibromyalgiebehandeling.nl/Voeding?fbclid=IwAR2GeQuSOTb93xY07ovjVLNUXsF0X-xJ1f3eAYkg5XXUg32BZmCcpg7vDmc
@Wayoutthere3 жыл бұрын
@@ronaldjesse9892 Moaw tis niet zo zwart-wit. De enorme toename in prikkelbare darm syndroom komt oa van slecht verteren (gisten) van voedsel door *gebrek* aan een zuur milieu in de darmen. Na inname van appelazijn met water voor de maaltijd gaat het stukken beter.
@paulinenadithegreenwayvoed48733 жыл бұрын
@@Wayoutthere Het is inderdaad niet zwart-wit. Geen mens is hetzelfde, maar wel is melk voor bijna niemand goed ouder dan 3 jaar! Omdat we dan geen lactase meer aanmaken die de lactose afbreken. Slechte vertering, bij name ook bij PMD heeft zeker ook te maken met wat men eet, hoe het maagzuur werkt op de vertering en of men goed kauwt! Daarnaast is bij iedereen wel sprake van meer of mindere vervuiling van de darmen. En na een antibioticakuur moet je probiotica nemen (geen Yakult) om de balans te herstellen! Wie doet dat? Leer luisteren naar je eigen lichaam en de signalen die je krijgt.
@tammekremer21383 жыл бұрын
@@paulinenadithegreenwayvoed4873 de probioticapillen van vat en pleister werken zeer goed
@nicolevansolthom23074 ай бұрын
Bij mijn echtgenoot is 3 jaar geleden parkinson vastgesteld, toen rechterhand begon te trillen. Dank zij medicatie evolueert de ziekte traag, maar stilaan neemt het toch je hele lichaam en gedragingen in beslag. Stilaan vraag je je dan af waar dit gaat eindigen. Heel interessante video, duidelijke uitleg , boeiend en aangenaam om naar te luisteren. Dank u
@Trust-me-I-am-a-dentist4 ай бұрын
@@nicolevansolthom2307 Probeer wietolie eens. Kunnen de tril klachten verminderen.
@Trust-me-I-am-a-dentist4 ай бұрын
Wietolie proberen! Echte wietolie niet die uit gezondheids winkels.
@speedrijder3 жыл бұрын
Top College, Super uitgelegd en onderbouwd met illustraties en beeldmateriaal. 👌
@lydiadolstra63293 жыл бұрын
Wat een duidelijk en rustig uitgelegd mini college.Heel hartelijk dank.
@parkinson-ismeenverkeersde15143 жыл бұрын
Bas wederom uitstekend uitgelegd en met een meer dan gave setting. Top!
@inemienemutte3 жыл бұрын
Leerzaam en stukje bij beetje leren wij ons lichaam en ons brein beter kennen. 💚
@SerhKim3 жыл бұрын
Goed verhaal! Wat erg eigenlijk dat iedereen al jaren zijn/haar lichaam vergiftigd. En dat dit gewoon gepromoot wordt.
@dreamsjamaan1456 ай бұрын
Heel helder en duidelijk verteld. Bedankt Bas.
@inekemeijer21573 жыл бұрын
Wat een helder verhaal, voor iedereen te begrijpen. Goede ondersteuning met beelden. ❤️
@frankwasse32543 жыл бұрын
Oprecht een ernstig verhaal positief gebracht.
@jeroenjansen44343 жыл бұрын
Heel duidelijk! Zeer interessant. Fijn om naar te kijken :)
@gertliefting3 жыл бұрын
Vraag: helpt het om bijvoorbeeld je groenten (grondiger) te wassen? Of zitten de toxische stoffen binnenin?
@Harriemes3 жыл бұрын
Wassen zal best nuttig zijn. Maar de wortels nemen idd ook alle gifstoffen uit de grond op, volgens mij
@tammekremer21383 жыл бұрын
Combinatieteelt kan goed lukken zonder gif bv.wortelen,,,,uien,,afrikaantjes
@dadelijkplakikmopjemuil.76373 жыл бұрын
Minder eten, scheelt ook een hoop, leef je veel langer van!
@GalaxyJ-vm2rn3 жыл бұрын
Wassen helpt zeker, liefst ook met schepje baking soda in water spoelen, ook tegen beestjes. Of gewoon biologisch kopen.
@jwr32113 жыл бұрын
@@GalaxyJ-vm2rn biologisch is onbetaalbaar dus dat is geen optie