Въстанието на Асен и Петър

  Рет қаралды 62,580

Българска история

Българска история

Күн бұрын

Ако искаш да гледаш още подобни видеа, подкрепи ни в Patreon 👉 www.patreon.com/bulgarianhistory
Въстанието на Асен и Петър е изразител на дългогодишните копнежи на българите под византийска власт за извоюване на свободата. Редица спорове и дискусии около етническия произход на братята не трябва да разсейва фокуса ни от оценка и признание на епохалното им дело, което довежда до възобновяването на българското царство. Родът на Асеневци в идните столетия ще се превърне в централен за цялата последвала история на България, а редица владели с гордост ще заявяват, че принадлежат към него.
⚜ Съдържание ⚜
00:00 - Увод
01:44 - Предпоставки за въстанието на Асен и Петър
03:38 - Подготовка на въстанието
07:40 - Избухването на въстанието на Асен и Петър
15:06 - Ловешкото примирие
16:30 - Заключение
Продуцент 💡 Сдружение Българска история
Режисьор и аниматор 📽️ Мартин Стаматов
Глас зад кадър 🎙️ Росен Ненов
Сценарист 📜 Ивомир Колев
Художник 🎨 Александра Младенова
Machinima 🏹 Ариф Хазимин
/ malayarcher
Използван мод на Total War: Attila with Medieval Kingdom 1212
Благодарим на дарителите от ниво „Болярин“, както и на ❤️
Александър Атанасов
Иван Д. Иванов
Стоян Иванов
Владимир Калинов
Румен Кънчев
Крис Петров
Венислав Вениславов
Георги Иванов
Иван Севастоянов
Пламен Момчев
Георги Василев
SounD
Николай Славков
Мирела Мишева
Женя Стефанова
Виктор Лещаров
Иво Янков
Искрен Гарвански
Симеон Георгиев
Младен Станев
Димитър Ганичев
Николай Николов
Иван ИВанов
Богомил Николов
Калин Стайков
Илиян Недялков
Стефан Стефанов
Маргарит Арнаудов
Атанас
Десислава Димитрова
Виктор Цонков
Иван Марков
Павел Савов
Веселин Атанасов
Асен Димитров
Янко
HoiusH
Стефан Глутников
Мариян Цолов
Таня Тодорова
Стефан Хаджидочев
Никола Илиев
Стефан Димитров
Магдалена Дочева
Ценослав Ценов
Албена Пекова
Георги Георгиев
Антоанета Николова
Славъ Николовъ
Борис Пачеджиев
Тодор Вълков
Георги Къшев
Василен Иванов
Велислав Иванов
Петя Пламенова
Георги Мишев
Йордан Иванов
Zed pp
Георги Митов
Боян Филипов
Никола Константинов
Деница Азманова
Oчакваме те и на ⬇️
✔ Сайт "Българска история": bulgarianhistory.org/
✔ Магазин "Българска история": bulgarianhistory.shop/
✔ Facebook: bulgarian.hi...
✔ Instagram: bulgarianhi...
#средновековие #българия #история #анимация #константинопол #търново #въстание #romanempire #bulgarian #constantinople #асеневци #1185 #1186

Пікірлер: 117
Българска история
Българска история 6 ай бұрын
Всички анимационни епизоди на канал „Българска история“ се създават с подкрепата на нашата Patreon общност. Ако харесвате работата ни и искате да станете част от благодетелското семейство на канала, разгледайте нашите абонаментни планове тук: www.patreon.com/bulgarianhistory
Bellator Dei
Bellator Dei 6 ай бұрын
Не я харесвам, защото е мързелива и не прави достатъчно историческо проучване
Yordanka Balcheva
Yordanka Balcheva 3 ай бұрын
Харесва ми.Може да поддържавате.Благодарим.
d4rk c47
d4rk c47 6 ай бұрын
Заслужено - един от най-интересните канали в бг ютуб. Темите, които сме смятали за "скучни" в училище се превръщат в сериал, който гледаме затаили дъх и ококорили очи. Поздрави за това, че правите цялото съдържание толкова достъпно и интересно! :)
Bulgarian Nationalist 🇧🇬
Bulgarian Nationalist 🇧🇬 6 ай бұрын
Обичам Българската История 🤍💚❤️
S. B.
S. B. 6 ай бұрын
Много добре се е получило и с гласа, който разказва. Ще ми се да имаше филми/сериали за тези неща, династията Асеневци е достойна за екранизация, толкова много може да се покаже така и за пред света.
BG CHANNEL FOR ANIME
BG CHANNEL FOR ANIME 6 ай бұрын
То има филм, и за Хан Кубрат има и за цар Бирис има и за Хан Аспарух има и за Балканските войни има и за време разделно има! Само трябва човек да поразрови в ютуб Ето един линк от многото които можеш да намериш kzbin.info/www/bejne/eGTIYn-nbql7idU
Mario Mihaylov
Mario Mihaylov 6 ай бұрын
За цялата ни история филми и сериали а не тези който има
BG CHANNEL FOR ANIME
BG CHANNEL FOR ANIME 6 ай бұрын
@Mario Mihaylov Тези които има, са за половината от историята ни! Ако Социализмът не беше се разпаднал-Вероятно щеше да има и за другата половина (щото тогава са снимани тези които ги има) Днес демокрацията да е заснела някой филм за ВЕЛИКАТА #НИ История?
BG CHANNEL FOR ANIME
BG CHANNEL FOR ANIME 6 ай бұрын
@S. B. Поиска филм-Дадох ти Не се оправдавам-Очаквам поне едно благодаря, па ако щеш и лицемерно Ако не беше,, Комунизъм “И ТОЛКОВА НЯМАШЕ ДА ИМА!! Днес демокрацията да е заснела нещо?????
Мариан Белчев
Мариан Белчев 6 ай бұрын
Моля, подкрепете в Пейтриън тези достойни българи, които ни връщат националното самоуважение и достойнство!
Българска история
Българска история 5 ай бұрын
📜 English subtitles are now available. 📜
BG CHANNEL FOR ANIME
BG CHANNEL FOR ANIME 6 ай бұрын
Уникално видео както всеки път! Благодарм ви, че във тези смутни времена поддържате ГОРДО ИЗПРАВЕН #БЪЛГАРСКИЯДУХ‼️
Ивайло Копоев
Ивайло Копоев 6 ай бұрын
Още веднъж видео, което липсваше. Продължавайте да попълвате тези събития и да ни радвате и спомагателно да показваме на учениците друга форма на учене за нашата и световна история.
Taldaris
Taldaris 6 ай бұрын
Браво, хубаво е да се види историята на второто Българско царство!
Ivelin Petkov
Ivelin Petkov 6 ай бұрын
Българска история, вие сте едни от будителите на нашето време!
plamen bonev
plamen bonev 2 ай бұрын
Аз лично много обичам историята и от вас научавам все повече и повече за нашата история. Въстанието на Асен и Петър наистина показва че България се е възродила ударно без значение дали е 1185 или и 6 едно е ясно - поставя се началото на една нова епоха продължила над 200 години. Продължавайте в същия дух! 🇧🇬🦁🦁🦁
Емо 75
Емо 75 5 ай бұрын
Специални поздрави към Българска история за това което правят! Следя филмите още от самото начало и се радвам, че има хора които интересно и познавателно излагат българската история(защото, нали четенето е за балъци). Може би тук е точното място да отправя молба-направете серия в която да обясните, що е това феодализъм, как е изглеждала Средновековна Европа(като организация на държавите) в т.ч. и България, какво е Империя и какви са разликите между Империя и Царство/Кралство. Причината за молбата е, че много хора се заблуждават, че Средновековна Европа е нещо като съвременна Европа, много хора си представят въстанието на Асен и Петър като нещо подобно на Априлското въстание и много хора все още вярват в митичното "Византийско робство". Мисля, че ще се получи интересно.
Ignasio Iliev
Ignasio Iliev 6 ай бұрын
Наистина се е получило много добре, харесвам всяка едно видео, моля ви да направите видео за Капитан Петко войвода
Dimitar Vasilev
Dimitar Vasilev 6 ай бұрын
Чудесно видео. Продължавайте само така.
nikolay kolev
nikolay kolev 6 ай бұрын
Прекрасно онагледено видео,подходящо за обучение в училищата. Преди и сега българите могат да се разбудят и раздвижат,само когато се бръкне дълбоко в джоба им.
Svilen Simeonov
Svilen Simeonov 6 ай бұрын
Уникални видеа и перфектен преразказ. 🇧🇬🇧🇬🇧🇬
Kaloyan Radkov
Kaloyan Radkov 6 ай бұрын
Братята са Българи!
dzhoshkun mahmudov
dzhoshkun mahmudov 6 ай бұрын
SPORNO PREOBLADAVASHTO MNENIE - SA OT KUMANSKI PROIZHOD ;-)))
Sharrukin Sargon
Sharrukin Sargon 6 ай бұрын
Поздравления за видеото! Бих искал да адресирам една тенденция, която виждам напоследък. Защо, на картите, територията на Второто царство (а понякога и на първото), отвъд Дунав липсва напълно. Специално за второто царство, Влашко се управлява от "воевода", което е директен превод/ еквивалент в контекста на средновековието, от византийското "стратег", титла която се носи от човек, назначен от по-висок авторитет, в случая българският цар. Също и грамоти на търновските владетели адресиращи български митници в Карпатите . Не желая да отегчавам с още примери, ала ми е неясно, защо тези територии и в други видеа се дават, като някакво бяло петно на политическата карта. Обитавани от кумани и власи ( а и от българи), тези воеводства са били до самото падането на България под османско владичество, подчинени на Търново ( макар че в края на 14 е било номинално). Поздрави!
Sharrukin Sargon
Sharrukin Sargon 6 ай бұрын
@Laskaris Не мога да се съглася напълно. Ясно, че в атласите е преувеличена, ала както Вие споменахте, загубата на север е постепенна, а не внезапна. В същите "деяния на унгарците" се говори за земите отвъд Карпатите, а не за тези между тях и Дунав. Области, като Банат пападат под властта им, чак 11-ти век, а не началото на десети както често се изобразява. А за второто царство, вече споменах за самия генезис на това воеводство, защо е воеводство, а не княжество, както някой път погрешно се нарича. Контролът, може да бъде директен, слаб или номинален, което разбира се варира според, това какво е положението в Търново. Монголите, преминават през Влахия, но се оттеглят и контролът е възстановен, макар и значително по-слаб. И ако твърдим, че изворите потвърждаващи, че българската власт на север от Дунав, са твърде малко, то изворите твърдящи обратното, тоест, че има друга власт, а не българска, са дори по-малко. В такова положение, редно ли е, категорично да се твърди, че България се простира до Дунав и толкова.
Laskaris
Laskaris 6 ай бұрын
​@Sharrukin Sargon Постепенна, но в рамките на две десетилетия. До 907 - 915г., ако се доверим на извора. Насочих към "Деянията на унгарците", за да се разбере под каква форма са съществували земите северно от реката - Трансилвания и Влахия. Според извора съществуват местни княжества, които се управляват от най-различни владетели. В този разказ, който е основният използван от българската медиевистика, за да подчертаят за българското влияние северно от река Дунав, владетелите на тези княжества (като Меноморут, Гела и др.) не признават властта на българския владетел в Преслав, а на императора в Константинопол! Археологията също доста помага да се подчертае степно население във Влахия и Добруджа (от маджари и печенези) през Х столетие, които към края на Х и началото на XI вече прекосяват и Дунава. Разгледай и атласите на Димитър Ризов с участието на Златарски и погледни как и защо границите на България през 900г. е само до Дунав. :) За Второто Царство, то Влахия си е куманска, а после татарска територия. Унгарците нахлуват по-късно, което води и до въстанието срещу тяхната власт през 1330г. Интересен е периодът около 1280-1295г., когато Сърбия застрашава съществуването на Видинско царство и как последните се обръщат със зов за помощ към татарите във Влахия и Бесарабия
mayyaiv
mayyaiv 6 ай бұрын
Много благодаря за видеото!
Angel
Angel 6 ай бұрын
И аз винаги се кефя на всяко ново видео, което качвате, евалата! Само може ли да ми изпратите, като на верен ваш почитател, някакво упътване как да си инсталирам мода за Total war Attila, ще съм Ви страшно благодарен.🥺❤❤
Владимир Пенчев
Владимир Пенчев 6 ай бұрын
Много яки специални ефекти си имате!
stefani ivanova
stefani ivanova 6 ай бұрын
За 17 минути научих повече от няколко години слушане на монотонно боботене в училище, опитвайки се да не заспя. Учителят ми се държеше строго професионално и демонстрираше колко е отегчен и колко е скучна прпфесията му , а ние сме дразнещи понеже трудно слушахме този шум ( урок). Той винаги правеше едни странни изражения от типа на " мразя да съм учител но сега ще ви разкажа урока по история и ако не ви харесва как го разказвам щеви гледам с още повече неприязъм". Трудно ми е да опиша всичко това. Казваше се Самуил Борисов. Ако гледаш това- прощавам ти. П.п. Това беше в Чинтулов гр.Варна
Stefan Topuzov
Stefan Topuzov 6 ай бұрын
Е, ако един учител е преподавал с досада и неприязън, държанието му е било всичко друго, но не и строго професионално. Точно обратното се изисква в тази професия. Жалко, че немотивирани учители са ви отблъснали от историята, а като гледам и доста други от коментиращите.
Hristogram 1
Hristogram 1 6 ай бұрын
Уникално❤
penko mutafov
penko mutafov 6 ай бұрын
Брао Коце горд съм че има такива българи като теб който ценят ценностти на България да живее Възраждане
Емо 75
Емо 75 5 ай бұрын
@ЛЕВСКАР ЗАВИНАГИ Левскар, ние да не сме некви мурзилки? Какви сибирски ядки? Имаме си съд и пандиз за тая работа(е, първо тряя да пооправиме каскетурата).
Stoil Stoilov
Stoil Stoilov 6 ай бұрын
В книгата „Нарекоха се българи”, 2011 г. (книжарница „Български книжици”) е разгледан индо-арийския, източно-ирански, скитски и тохаро-кушански произход на прабългарите. Говорният им език е бил Санскрит и негови диалекти, наречени Пракрити, както и източно-иранският език на Авеста. Разгледан е произхода на Влахия и влахите, които до 1396 година са част от Българското царство и пишели на и ползвали български език. В гръцките и латински извори братята и тяхната династия е наричана „Асани”. Това име не е турско, а санскритско. Извадка от текста обяснява смисъла му: „Неизвестно защо името “assani”, с което е наричан царският род Асеневци, използвано в гръцката и западна литература, не се взема пред вид от българските историци, а то най-вероятно произхожда от санскритската дума: aasana, assanaM = seat, седалище, място за сядане; aasane = на седалището, на престола, on the seat; Следователно названието Assani (Асеневци) не бива да се свързва с име на прародител или с алтайски произход и на тази база да се търси кумански (първоначално било българско име, запазено и пренесено от куманите?) и друг произход на възстановителите на българската държава. Очевидно братята били претенденти за властта (aasane = на седалището, на престола, on the seat) и не били нито кумани, нито от Алтай, нито пък власи, според погрешната представа за техен влашки, разбирай дако-романски, произход. За тях и българите индо-санскритските думи assani и aasanastham.h = “стоене в поза на божествата и на царе” са били добре известни, а както става ясно и за гръцките автори. Така родът Асеневци би трябвало да се нарича “родът Асани”. Самият този факт на използване на термин от санскритски език потвърждава българския им произход.” Разгледан е произхода и смисъла и на имената им: Асен, Калопетър и Калоян, които потвърждават българския им произход. Името Асен/Асан се пишело с „ер-голям”, т.е. или ‘а’ или ‘е’. И занапред ще бъде ползвано наложилото се име Асеневци на династията, но ще знаем истинското им име и произхода им. А това е важно.
Orpheus Bacchus
Orpheus Bacchus 6 ай бұрын
Супер видео, ще качвате ли скоро Английски субтитри? :)
Българска история
Българска история 5 ай бұрын
Готово :)
Александър Николов
Александър Николов 6 ай бұрын
Много добро видео
Георги Георгиев
Георги Георгиев 6 ай бұрын
Обичам българската история ще направите ли Фил за цар Симеон и неговият злат век асъм от града на цар симеон
Thracian mapping
Thracian mapping 6 ай бұрын
Добро видео!
LSFC
LSFC 6 ай бұрын
Велико !
ЛЕВСКАР ЗАВИНАГИ
ЛЕВСКАР ЗАВИНАГИ 6 ай бұрын
Само Левски!!!!🇧🇬🇧🇬🇧🇬
Georgi Raychev
Georgi Raychev 5 ай бұрын
Страхотно видео !
Rayna Topchieva
Rayna Topchieva 6 ай бұрын
Благодаря ви много
Mario Mihaylov
Mario Mihaylov 6 ай бұрын
Харесва ми какво правите! Изгледах всичко в канала ви ! Но няма да е лошо да си направите среща с Иван Тренев който е открил много неща и доказателства за Българската история! Иван Тренев е един ИСТИНСКИ БЪЛГАРИН!
Dimitar Vasilev
Dimitar Vasilev 6 ай бұрын
Хора, харесвайте, коментирайте и оставяйте рекламите да вървят, за да ги подкрепим.
ko6uta133
ko6uta133 6 ай бұрын
Разкажете за въстанията през турското робство , имало е и други преди чипровското ⚔️🇧🇬🛡️
DonKotarak Art's
DonKotarak Art's 6 ай бұрын
Добре че сте вие да ми го обясните, защото даскалът ми по история не мога да го разбера и не става за учител.
Totenkopf Grgdfhb
Totenkopf Grgdfhb 6 ай бұрын
С купена диплома кво очакваш..
Totenkopf Grgdfhb
Totenkopf Grgdfhb 6 ай бұрын
@Laskaris то първо трябва да ги зарибиш по предмета.. а повечето даскали гледат да си изпеят урока колкото да пишат,че са го минали по програма..
Laskaris
Laskaris 6 ай бұрын
@Totenkopf Grgdfhb И вие сте прави
софия
софия 4 ай бұрын
Си цилия Цел -и Я Мисия! Превод ако има такава държава до Еги Пет
Haidut Komita
Haidut Komita 6 ай бұрын
Прочетете какво пише в най-новото издание на "История на Румъния" и какво изучават румънските деца и студенти в час по история в днешно време! Имам познати румънци и ми пратиха снимки на части от тези учебници и издания. В Румъния се изучават не българите братя царете Петър и Йоан Асен, а РУМЪНСКИТЕ братя Петру и Йон Асан (Petru si Ion Asan), които вдигат възстание и освобождават Румъния от Византийско робство, както освобождават и територията на днешна България, която тогава според тях е била част от румънската държава. Има и глава "Отвъддунавска Румъния", описваща териториите на Румънското кралство на юг от Дунав, както и снимки на крепостта Царевец и Търново, описани в румънските учебници по история съответно като румънска крепост и румънски град, в които е избухнало възстанието.
Иван Мушаков
Иван Мушаков 6 ай бұрын
Разгледах тяхната енциклопедия... През цялата история различни части от днешната територия на Румъния са били част от или под управлението на Дакия , Римската империя , Османската империя , Руската империя , Австрийската империя и Австро-Унгарската империя . Никъде няма България .. дори не пише че са писали и говорили на български до 1859 година ...
Haidut Komita
Haidut Komita 6 ай бұрын
@Иван Мушаков Така е. Всичко е било Влахия/Румъния тук - според тяхната измислена история. Бих публикувал снимки на глави от "История на Румъния" за пример, но тук няма как.
Бат Зарко
Бат Зарко 6 ай бұрын
Имам един въпрос. Никъде не съм намерил информация до сега и се надявам вие да ми отговорите на въпроса. Защо през 11век всички Български Царе са със две имена.(Гавраил Радомир, Иван Владислав, Петър Делян, Георги Войтех)
Totenkopf Grgdfhb
Totenkopf Grgdfhb 6 ай бұрын
Такава е била модата ;) :D
Бат Зарко
Бат Зарко 5 ай бұрын
@Totenkopf Grgdfhb По глупав отговор не бях получавал
Халими Тсевго
Халими Тсевго 6 ай бұрын
Здраво кье ве замолам ако можете да додадете англиски или македонски субтри. Добар канал имате, поздрав.
Българска история
Българска история 5 ай бұрын
Вече са добавени :)
Царят на мрака
Царят на мрака 5 ай бұрын
@Халими Тсевго Какво общо има въстанието на Асен и Петър със Северна Македония 🤣
ggwp
ggwp 6 ай бұрын
🎉
Atanas Atanasov
Atanas Atanasov 5 ай бұрын
Сега е дошло същото време-с калашниците към София !
Ivan Spasov
Ivan Spasov 6 ай бұрын
Какво смятате за видеото: kzbin.info/www/bejne/aYfTkHx7g86GpKM Където произходът на братята е установен като влашки
Martin
Martin 6 ай бұрын
Не е удачно да се посочва твърдо само една от всичките хипотези
Yoghurt Master
Yoghurt Master 6 ай бұрын
Важно ли е наистина?....
софия
софия 4 ай бұрын
Цар На словО и в.еличие Елшадар и ТвоОреца
Spas
Spas 5 ай бұрын
Не изопачавайте историята като нея знаете
John Smith
John Smith 5 ай бұрын
не сме лесни питай византийците
софия
софия 4 ай бұрын
Ич НЯМА
софия
софия 4 ай бұрын
Отворен гроб Нямало никой! Плащеница и чаршаф
βασιλεύς
βασιλεύς 5 ай бұрын
why is this recommended to me i dont speak russian
Българска история
Българска история 5 ай бұрын
Maybe you're a connoisseur of history and animated documentaries in particular. The language is Bulgarian, but the video has English subtitles. If you are interested, you can activate them :)
Емилиян Стойков
Емилиян Стойков 6 ай бұрын
Докато чувам лъжата " Византия" ,а не истината,а именно " Източно Римска империя" ще давам само минуси.
Stefan Topuzov
Stefan Topuzov 6 ай бұрын
На мен ми направи впечатление обаче, че на картите е написано коректно.
Емилиян Стойков
Емилиян Стойков 6 ай бұрын
@Stefan Topuzov така е. И въпреки това пак ми говорят за "Византия". Как звучи " Победихме Византия" и как звучи " Победихме Източно Римската имеприя" ? Мисля ,че разликата е огромна ,а и става голяма каша в главите на по-малките които още не знаят никаква история .
Yoghurt Master
Yoghurt Master 6 ай бұрын
По точно само "Римска империя"
Manyul Garprsch
Manyul Garprsch 5 ай бұрын
@Емилиян Стойков и каква е разликата?
Captain Mccuckin
Captain Mccuckin 5 ай бұрын
даже не и Източна а е просто Рим
софия
софия 4 ай бұрын
ТаЛи.га ...каруца със стол.Али ата Ягуоа яноАри 1....January ПеньоАри Благодари Пенка ПеНА Каре.Клес Паракле.тос $ Талия Италия Закона Колос яни Кол.ан
софия
софия 4 ай бұрын
Им ПерсиЯ П.ериА
Трифон Райков
Трифон Райков 3 ай бұрын
Всичко добре, но сменете го тоя където чете, бе! Имам чувството, че носа му е запушен. Отвратително е!
Начален Учител
Начален Учител 6 ай бұрын
Благодаря!
Българската армия през вековете
59:42
Българска история
Рет қаралды 371 М.
Българите и Европа преди Стара велика България
15:25
Българска история
Рет қаралды 35 М.
This mascot is WILD for this 😳🤣 #shorts
00:30
GD's Highlights
Рет қаралды 45 МЛН
Хорватская тачка ▶️ Тесла #shorts
00:43
This is Хорошо
Рет қаралды 3,3 МЛН
Monster makes my day better 👻😃 #shorts
00:58
Yoeslan
Рет қаралды 85 МЛН
Цар Иван Асен II (1218-1241)
38:44
Телевизия СКАТ
Рет қаралды 6 М.
История на хайдушкото движение | Анимация
16:00
Българска история
Рет қаралды 124 М.
История на Българската армия | Анимация
22:03
Българска история
Рет қаралды 119 М.
Как се създаде Стара Велика България
14:27
Българска история
Рет қаралды 61 М.
Защо и как дойде краят на Народна република България?
18:04
This mascot is WILD for this 😳🤣 #shorts
00:30
GD's Highlights
Рет қаралды 45 МЛН