Bir kelime bile şaşırmadan, teklemeden, böylesine kusursuz bir eğitim videosu hazırlamanız gerçekten takdir edilecek bir başarı.... Tebrik ederim Hocam. Ayrıca teşekkür ederim.
@TezYardımPlatformu3 ай бұрын
Rica ederim. Güzel yorumunuz için teşekkür ediyorum.
@sahinpeker8781 Жыл бұрын
o kadar videoya baktım. en neti, en katkı sağlayıcısı buydu. bir cümle bile gereksiz değildi .teşekkürler 👍👍👍👍👍👍
@TezYardımPlatformu Жыл бұрын
Rica ederim. Elimden geldiğince anlatıyorum. Yorumunuz ile verdiğiniz destek için teşekkür ediyorum.
@atalayfurkanozyurek33602 жыл бұрын
Valla helal olsun hocam ben bu kadar ayrıntılı bu kadar bilgili spss hakkında video çeken bir insan daha görmedim. Ellerinize ağızınıza sağlık. Bilgilendim...
@TezYardımPlatformu2 жыл бұрын
Çok teşekkür ediyorum değerli yorumunuz için. Faydalı olabildiysem ne mutlu...
@minervanyks2 жыл бұрын
Hocam o kadar büyük bir iş yapıyorsunuz ki.. Kelimelerle ifade edemem. Çok teşekkür ederim. Çok Çok faydalı Çok işime yaradı.
@TezYardımPlatformu2 жыл бұрын
Rica ederim. İnanın çok mutlu oldum. İyi çalışmalar diliyorum.
@sinanonel2 жыл бұрын
harika bir anlatım.... detaylı öğretici. ağzına sağlık işte budur dedim
@TezYardımPlatformu2 жыл бұрын
Yorumunuz için teşekkür ederim. Faydalı olduysa çok mutlu oluyorum. İyi çalışmalar.
@Yasminasi2 жыл бұрын
Teşekkürler hocam çok net bir şekilde anlatmışsınız.
@TezYardımPlatformu2 жыл бұрын
Rica ederim, faydalı olduysa çok mutlu oldum. İyi çalışmalar.
@esraozel23693 ай бұрын
tezimi sizinle yazıyorum hocam, sağolun var olun
@TezYardımPlatformu3 ай бұрын
Rica ederim, bir faydam dokunuyorsa ne mutlu bana.
@tuanacelik88102 жыл бұрын
Çok açıklayıcı bir video olmuş emeğinize sağlık.
@TezYardımPlatformu2 жыл бұрын
Rica ederim. Yorumunuz için teşekkür ediyorum.
@abdullahkahraman.7 ай бұрын
Daha faydalı bir spss içeriği görmedim
@TezYardımPlatformu7 ай бұрын
Teşekkürler 🙂
@s.i.5855 Жыл бұрын
Mükemmel anlatım! Teşekkürler.
@TezYardımPlatformu Жыл бұрын
Rica ederim. Yorumunuz için teşekkürler.
@selimyenen82752 жыл бұрын
Sevgili Dostum şimdiye kadar abone olduğum en faydalı kanallardan biri olduğunuzu belirtmek isterim. Mutlu ve başarılı olmanız dileğimle...
@TezYardımPlatformu2 жыл бұрын
Teşekkürler :)
@muratakbal98752 ай бұрын
Harikaydı. Teşekkürler hocam.
@TezYardımPlatformu2 ай бұрын
Rica ederim. Faydalı olmasına sevindim.
@selif11 ай бұрын
emeğinize sağlık hocam
@TezYardımPlatformu11 ай бұрын
Rica ederim. İyi çalışmalar.
@muratyalcin47532 жыл бұрын
hocam çok teşekkür ederim. emeğinize sağlık
@TezYardımPlatformu2 жыл бұрын
Rica ederim. İyi çalışmalar.
@polatguven69686 ай бұрын
Merhaba hocam, öncelikle emeğinize sağlık harika bir anlatım👏 sorum şöyle; arastirmamda bir bağımsız, bir bagimli ve bir araci degisken olmak uzere 3 degiskenden oluşan bir ölçme araci kullandim. Haliyle 3 ölçek kullanmis oldum. Dolayısıyla yapi gecerliligine bakarken ölçme aracı olarak 3 ölçeği birlikte mi ele alacam yoksa ölçekleri ayri ayri mi ele alacam?
@TezYardımPlatformu6 ай бұрын
Teşekkür ediyorum. Ayrı ayrı bakmanız gerekiyor.
@busrademirci47045 ай бұрын
hocam çok soru sordum kusura bakmayın , ancak patern matrix tablosu acılmıyor .Rotation failed to converge in 25 iterations. (Convergence = ,003). hatası veriyor. direct oblimin yerine promax ve varimax ı da denedim ancak olmuyor. ne yapmam lazım ?
@TezYardımPlatformu5 ай бұрын
Döndürme sayısının 25 olarak kendiliğinden yer aldığı bir pencere göreceksiniz. Oraya örneğin 500 yazabilirsiniz. Döndürme sayısı yeterli gelmiyor. Bu değişikliği yapmanızın herhangi bir sakıncası olmaz.
@elifkose4307 ай бұрын
Hocam, emeğine, ellerine sağlık. İzlediğim en iyi en açıklayıcı video idi. Yalnız bu communalities vb. değerlerin referans aralıklarına ilişkin atıf kaynağı var mı?
@TezYardımPlatformu7 ай бұрын
Her istatistik kitabında bunlarla ilgili bilgiler vardır. Bizim kendim yazabilirim kategorisinde olan videolarda bunları anlatıyoruz.
@goknurgunay7060 Жыл бұрын
Hocam, ağzınıza sağlık. Çok açıklayıcı bir anlatım olmuş. Bir sorum olacaktı, en son rapor kısmı AFA için yeterli olur mu? Saygılar...
@TezYardımPlatformu Жыл бұрын
Teşekkür ediyorum. Yalnız sorunuzu maalesef anlayamadım.
@recepcevhan9054 Жыл бұрын
Correlation matrisinde determinant oranı 0,000 çıkıyor ve bu tablodaki anlamlılık değerlerinde 0,487/0,405/0,475 gibi rakamlar var. yalnız diğer 3 ön şart sağlanıyor. Bu durumda ne yapılmalıdır? Madde eleme ya da başka bir işlem yapılmalı mıdır? Yardımcı olabilir misiniz?
@TezYardımPlatformu Жыл бұрын
Bunlar biraz fazla detay ön şartlar. Sağlanmasa da çok sorun olmaz. Bu şartlardan bahseden Andy Field (2009) dahi gerçek hayatta bunları sağlamanız çok zor olduğunu belirtiyor. Bence bunları dikkate almadan devam edin.
@mayaahmadova36882 жыл бұрын
Hocam,çok teşekkür ederim. Hakkınız ödenmez❤
@TezYardımPlatformu2 жыл бұрын
Rica ederim. Faydam dokunduysa ne mutlu. Hayat paylaşınca güzel...
@recepcevhan9054 Жыл бұрын
18. dakikada verilen modelin korelasyon katsayıları ile gerçek korelasyon katsayıları arasındaki farkı veren yer aldığı tablonun altındaki raporda 0,05 den büyük değerlerin %50 den fazla olduğu durumlar olursa ne yapılmalıdır. Bu durum hariç diğer 3 ön şart faktör analizi yapmak için yeterli çıkıyor.
@TezYardımPlatformu Жыл бұрын
Bunlar biraz fazla detay ön şartlar. Sağlanmasa da çok sorun olmaz. Bu şartlardan bahseden Andy Field (2009) dahi gerçek hayatta bunları sağlamanız çok zor olduğunu belirtiyor.
@Bahadir_Catalyurek2 жыл бұрын
Hocam, emeklerinize sağlık. Bu derste de kafama takılan soruyu sorarak size yine zahmet veriyorum kusura bakmayın 😄 Tezimizde, hali hazırda daha önceden başka hocalar tarafından hazırlanmış ve birçok çalışmada defalarca kullanılmış bir ölçek kullaniyorsak, yine de kendi velilerimize göre faktör analizi yapmalı miyiz? Ya da faktör analizini yapıp, tezimize koysak olur mu?
@TezYardımPlatformu2 жыл бұрын
Bu tür durumlarda bu kaynaklara atıf yaparak geçerlik bilgilerini (faktör analizi sonuçlarını) vermeniz yeterlidir. Tekrar yapmanıza gerek yok. Yalnız güvenirlik analizini yaparak kendi bulduğunuz sonuçları vermelisiniz. Teşekkür ediyorum, kolay gelsin...
@fratcinar851910 ай бұрын
merhaba, öncelikle içerik için teşekkürler. benim size bir sorum olacaktı. Video sonundaki, Tablo 1 oluştururken faktörlere ait öz değerler; açıklanan toplam varyans tablosunun en son sütunu olan "rotation loading" altındaki döndürme sonucu oluşan yeni özdeğerlerin girilmesi gerekmiyor mu? tabloya döndürme sonucu oluşan örüntü matrisine ait faktör yükleri girilirken, öz değer olarak component matriksin yani döndürülmemiş yüklerin öz değeri kullanılmış. teşekkürler, iyi çalışmalar.
@TezYardımPlatformu10 ай бұрын
Ben videoda anlattığım şekilde yapıyorum. Bugüne kadar herhangi bir sorun yaşamadım.
@aysenursen64816 ай бұрын
harika teşekkürler hocam
@TezYardımPlatformu6 ай бұрын
Rica ederim. Ben teşekkür ediyorum. 🎉🎉🎉🤸🤸🤸
@aslhanertansevinc22885 ай бұрын
Hocam merhabalar öncelikle çok teşekkür ediyorum videonuz gerçekten çok açıklayıcı. Size bir sorum olacaktı. Benim ölçeğim önceden kullanılmış ve faktör analizi yapılmış ancak hocam ısrarla tekrardan yapmamı istedi hatta sır bu yüzden düzeltme aldım. Faktör analizi yapıyorum ancak ölçeğimin birisinde alt boyut çok fazla çıktı. Aslında grafiğe göre 4 ten sonra düz bir ilerleme var ama faktör yükleri 19 alt boyuta dağılmış halde. Dolayısıyla tezimde faktör yüklerini yazmam zorlaşıyor. Bu problem içi ne yapabilirim yardım edebilirseniz çok sevinirim.
@TezYardımPlatformu5 ай бұрын
Rica ederim. Evet faktör analizi tekrar istenebiliyor. 19 faktör olmaz tabii ki. Bence farklı kaynakları da karşılaştırarak yapılması gerekenleri yapmalısınız. Bunları burada anlatmamız maalesef mümkün değil. Ya da profesyonel yardım almalısınız.
@cihanaltay5119 Жыл бұрын
HOCAM ÇOK TEŞEKÜRLER EN YORUMLAMAK İÇİN WORD ÜZERİNDEN NOTLAR VAR WORD DOSYASINI NASIL ALABİLİRİZ SİZDEN YADA EKLESEYDİNİZ İYİ OLURDU
@TezYardımPlatformu Жыл бұрын
Maalesef eklemedik...
@bonnieaaa44753 жыл бұрын
Merhabalar. Öncelikle böyle videolar çektiğiniz için teşekkür ederim. Bir sorum olacak, faktör analizini yapıyor ama 2 faktör çıkması gerekirken 4 faktöre yükleniyor ne yapmam gerekiyor? İkinci olarak anketimdeki sorular yanlış faktöre yükleniyor ne yapabilirim? Bir örnek vereyim belki ifade edememişimdir. 1. faktöre yüklenmesi gereken 3 soru 2. faktöre yükleniyor, 2. faktöre yüklenmesi gereken 4 soru 1. faktöre yükleniyor. Bu durumu nasıl çözebilirim. Cevaplarsanız sevinirim. Şimdiden teşekkürler.
@TezYardımPlatformu3 жыл бұрын
Merhaba, öncelikle rica ediyorum, beğenmenizden dolayı çok mutlu oldum. Umarım faydalı olmuştur. Belirttiğiniz problemi anlıyorum. Ancak bu konuda maalesef bir çözüm yolu yok. Sizin kafanızda bir alt boyut yapısı var. Maddelerin bulunacakları alt boyutlar ile ilgili tahmininiz var. Ancak bu şekilde çıkmıyorsa katılımcılar bunu farklı şekilde algılıyorlar demektir. Katılımcılarınızın samimi cevaplar verdiğini düşünüyorsanız ortaya çıkan sonuca göre neden bu şekilde gruplandıklarını düşünmeli ve buna göre alt boyutlarınızı belirlemelisiniz. Bazı maddeleri ölçek dışına çıkarıp analizi baştan yaparak farklı denemeler de yapabilirsiniz.
@bonnieaaa44753 жыл бұрын
@@TezYardımPlatformu Anladım, yardımınız için teşekkür ederim.
@Koskxkxmmdndn11 ай бұрын
Merhaba, öncelikle güzel anlatımınız için teşekkürler. Bir sorum vardı; Ölçekte beceri ve tutum olarak farklı alt boyutlar var. Analiz yaparken her alt boyut için ayrı ayrı analiz mi yapmam gerekiyor?
@TezYardımPlatformu11 ай бұрын
Araştırma sorularınız da bu detayı yazdıysanız evet.
@recepcevhan9054 Жыл бұрын
Ölçek geliştirme çalışması değil de sadece tezlerde geçerlik için AFA yapılmak isteniyor. Bu çalışmada geçerliği düşüren maddelerden çıkarım yapabilir miyiz? Eğer ki madde çıkaracak isek çıkardığımız madde sayısının bir önemi var mıdır? Yine aynı çalışmada kullandığımız ölçeğin faktör sayısını exraction sekmesinde extract bölümünde kendimiz elle mi girmeliyiz yoksa o bölüm hep 1 mi kalmalı ? Yani çalışma sonunda orijinal ölçek ile bizim verilerimiz ile kullandığımız ölçekte madde ve alt boyut sayısında değişlikler olabilir mi? ya da geçerliliği artırmak için gerekirse bu değerlerde değişiklikler yapılmalı mıdır? video için teşekkürler.
@TezYardımPlatformu Жыл бұрын
Geride kalan maddeler istediğimiz kriterleri sağladıktan sonra istediğimiz kadar madde çıkarabiliriz. Hatta, en iyi ölçek en az maddeye sahip olan ölçektir. Örneğin 10 madde amacımızı karşılıyorsa, 24 maddeye gerek yoktur. Faktör sayısına bizim müdahale etmemiz doğru değil, eigenvalue 1 kalmalı. Orijinal ölçekle bizim ölçeğimizin faktör sayısı vs. farklılık gösterebilir. Bu, bizim örneklemimizin algılarının farklı olduğunu gösterir. Yalnız ben yabancı bir ölçeğin Türkçe'ye uyarlanmasında bunu doğru bulurken, ölçek geliştirme çalışması yapılmış sağlam Türkçe bir ölçek üzerinde tekrar AFA yapılmasını doğru bulmuyorum. Bunun yerine sadece güvenirliğe bakılmasını yeterli buluyorum. Bu konularda zaten kesin bir kural yok. Kolaylıklar diliyorum.
@recepcevhan9054 Жыл бұрын
@@TezYardımPlatformu çok teşekkür ederim cevaplarınız için
@TezYardımPlatformu Жыл бұрын
Rica ederim
@basriyekorkmazongel71953 жыл бұрын
Bilgilendirme için çok teşekkür ediyorum öncelikle ancak merak ettiğim bir husus var bu bilgiler sadece likert ölçeklerde mi geçerli? Bir başarı ölçeği analizlerinde de aynı işlemleri mi yapmalıyım ve cronbach alphası yine aynı aralıklarda mı olmalı?
@TezYardımPlatformu3 жыл бұрын
Rica ederim. Evet, yine aynı işlemleri yapabilirsiniz. Yalnız başarı ölçeğinizi alt boyutlara ayırmanız gerekmeyebilir. Yine aynı geçerlik ve güvenirlik oranlarını görmeliyiz. İyi çalışmalar diliyorum.
@hilalgunes8406 Жыл бұрын
Merhaba, 3 faktörlü bir ölçeği Türkçe uyarlama yapmak istiyorum. EFA sonuçlarına bakmak istedim; Total variance explained: component kısmında 2 değer 1'in üzerinde, diğeri ise ,917 çıktı. Screeplotta da 3. maddeden itibaren de bariz bir düşüş var, 4. maddede düzleşiyor. Bu sonuçları nasıl yorumlamalıyım?
@TezYardımPlatformu Жыл бұрын
2 alt boyut var. 0,917 maalesef kurtarmıyor :)
@aysearikan9181 Жыл бұрын
Faktör yükleri ile ilgili "Rotation failed to converge in 25 iterations. (Convergence = ,001)." uyarısı aldım ve grafikler görünmüyor. Bu neden kaynaklanır?
@TezYardımPlatformu Жыл бұрын
Döndürme sayısını en az 500 yapın. Sorun çözülür.
@recepcevhan9054 Жыл бұрын
AFA raporunda determinant= 1,300E-7 diye bir rakam çıktı. buradaki E-7 ifadesi bir olumsuzluk mu belirtir? determinant > 0,00001 olmalı demişsiniz. bu durum, determinant değerinin 0,00001 den ne kadar büyük olursa o sonuçların o kadar iyi olduğu anlamına mı geliyor? yoksa bu durumun alt sınırı (0,00001) olduğu gibi üst sınırı da var mıdır?
@TezYardımPlatformu Жыл бұрын
Hayır, bu bir olumsuzluk değil. Zannediyorum 0,00000013 sayısını ifade ediyor. Daha iyi daha kötü gibi bir yoruma girmenize gerek yok. Videodaki şartın sağlanıp sağlanmadığına bakmanız yeterlidir.
@recepcevhan9054 Жыл бұрын
@@TezYardımPlatformu determinant değeri 1,300 müdür yoksa 0,00000013 müdür peki?
@TezYardımPlatformu Жыл бұрын
0 ile başlayan değeri ifade ediyor. Yanlış hatırlamıyorsam 10 üzeri -7. @@recepcevhan9054
@cemilecaglar46892 жыл бұрын
Hocam, çok iyi açıklayıcı ve anlaşılır bir anlatım olmuş teşekkürler. Kafama takılan bir kaç sorum vardı.. Öncelikle likert tipi ölçeğimde 39 adet soru vardı ve benim araştırmamın alt problemi - İTU eğitim ile ilgili görüşler ve cinsiyet arasında anlamlı bir farklılık var mıdır- burada tüm görüşleri tek tek ele alamayacağım için hepsini tek faktör altında topladım ve sadece bir maddeyi elemem gerekti daha sonra hepsinin ortalamasını alıp yeni bir veri oluşturdum. Sorun şu bu kullanım doğru mu? Bu doğrultuda tezimde bu sonuçlara nasıl yer vermeliyim hangi değerleri vermem yeterli olur?
@TezYardımPlatformu2 жыл бұрын
İzlediğiniz yol doğru. 38 ayrı görüş yerine artık elinizde tek bir görüş var. Eğitim ile ilgili tek bir görüş puanı mevcut. Şimdi bu puanı cinsiyete göre inceleyeceksiniz. Örneğin t testi yapacak ve bunun sonuçlarını vereceksiniz. Kolaylıklar diliyorum.
@nz8510Ай бұрын
Hocam merhaba. 0,5’in altındaki faktör yüklerini çıkarırken, communalities tablosunu dikkate alarak mı çıkarmalıyız yoksa rotated tablosunu mu ? Bazı kişiler doğrudan rotated tablosunu dikkate alarak çıkarıyor bazıları da communalities tablosunu dikkate alarak çıkarıyor ve communalşties de 0,5’in üzeri sağlandığında rotated tablosuna bakıyor. Bu konuya bir açıklık getirebilir misiniz ? Teşekkürler.
@TezYardımPlatformuАй бұрын
Communalities şartı ayrı, diğer tablonunki ayrı. Önce com. tablosunda eleme yapıyoruz. Sonra orayı geçenlerde diğer tabloya bakıyoruz. Bu arada 0,3 e kadar kabul edenler var.
@nz8510Ай бұрын
@ çokk teşekkür ederim hocam, gerçekten çok yardımcı oldunuz 🙏🏻
@bilgetekin96852 жыл бұрын
Hocam merhaba, videonuz tez çalışmamda çok faydalı oldu. Çok teşekkür ederim. Benim Reproduced Correlations tabloda 4,977E-5 gibi E'li değerler çıkıyor. bunun sebebi ne olabilir? Çalışmamı yapmama engel mi?
@TezYardımPlatformu2 жыл бұрын
Bunu dikkate almadan devam edebilirsiniz.
@elifkuzay Жыл бұрын
hocam merhaba, correlation matrix'te determinant = 6,715E-13 çıkıyor ve pattern matrix oluşmuyor. bendeki sorun ne olabilir acaba? kmo: ,894 çıkıyor
@TezYardımPlatformu Жыл бұрын
Patel matriks oluşmuyorsa ya ölçeğiniz tek boyutludur ya da direct oblemin yöntemini seçmemişsinizdir. Çıkan sonuç ile ilgili ise buradan yorum yapmam biraz zor.
@muhsual11705 ай бұрын
hocam merhabalar, ölçek kullanıyorsak ve ölçeğin zaten geçerlilik ve güvenilirlik analizleri yapılmışsa, ayrıca biz de kendi anket sonuçlarımız için tekrar bir geçerlilik ve güvenilirlik analizi yapmamız gerekir mi? Teşekkür ederim
@TezYardımPlatformu5 ай бұрын
Bu konuda maalesef net bir cevap yok. Farklı tezleri incelerseniz farklı yollar izlendiğini göreceksiniz. Bazı çalışmalarda tüm geçerlilik ve güvenirlik analizleri en baştan yapılıyor. Bazı çalışmalarda sadece dfa yapılması yeterli görülüyor. Bazı çalışmalarda ise geçerlilik analizlerine hiç girmeden sadece güvenirlik analizlerine bakılıyor. Bana sorarsanız geçerlilik ile ilgili analizlere hiç gerek yok sadece güvenirliğe bakmak yeterlidir. O bununla ilgili size bir ispat veya kaynak sunamam. En güzeli danışman hocamıza sorup onun görüşlerini almaktır.
@aysuakyuz36097 ай бұрын
Hocam merhaba ben tüm adımları takip ettim olcegim 27 maddeydi 5 maddeyi çıkardığımda güvenirlik yüzde 70 oluyor, pattern Matrix 5 faktör çıkıyor ama 5.faktordeki tüm değerler negatif yönlü böyle bisey olabilir mi yani bunu kullanabilir miyim. Aksi durumda 10 maddeyi çıkarmam gerekecek 10 madde çıktığında 4 faktör negatif hiç değer olmadan binisik madde de olmuyor güvenirlik yüzde 74 oluyor ancak 27 maddeden 10 maddenin elenmesini tercih etmeyeceğim için diğer negatif çıkan analiz kullanılabilir mi
@TezYardımPlatformu7 ай бұрын
Oradaki değerlerin negatif olması sorun değil. Devam edebilirsiniz.
@alperenkorkmaz68562 жыл бұрын
Merhaba, çok güzel bir videoydu, teşekkürler. Bir soru sormak isterim. Sağlık bilimlerinden bir ölçeğin Türkçe geçerlilk-güvenirliğini sonuçlarında faktör sayısı alt boyutlarla uyumsuz çıktı malesef. Bu durumu nasıl düzeltebiliriz? Örneklem sayısını artırmak bir çözüm mü? Ya da bu çözümsüz birşey bu çalışmayı yürütemeyeek miyiz? Teşekkürler
@TezYardımPlatformu2 жыл бұрын
Merhaba, faydası olduysa ne mutlu. Belirttiğiniz problemi maalesef çokça yaşıyoruz. Kültürel farklılıklar vb. nedenlerle aynı yapı doğrulanamayabiliyor. Örneklem sayısını arttırmanız belki çözüm olabilir ancak çözüm olacağından emin değilim. Bulduğunuz yapıyı bazı nedenlere dayandırabiliyorsanız, mantıksız değilse yeni halini önerebilirsiniz.
@gülkızKAYRET Жыл бұрын
Ağzınıza Sağlık hocam sizin sayenizde bende bu analizi gerçekleştirebildim. Fakat alt Faktör ölçekte 4 iken benim sonucumda 3 alt faktör çıktı ve residual b değerleri 58(%55 çıktı). Bu durumda ne yapmalıyım?
@TezYardımPlatformu Жыл бұрын
Rica ederim. Yapacak birşey yok. Ne çıktıysa ona göre karar vermek zorundasınız
@abdullahkahraman.7 ай бұрын
Hocam merhabalar Field 2009 adlı makaleyi bulamadım. Kaynak gösteremiyorum. Linki var mıdır acaba teşekkürler.
@TezYardımPlatformu7 ай бұрын
www.tezyardimplatformu.com/post/spss-i-le-ge%C3%A7erlik-analizi-anlam-%C3%A7%C4%B1kar%C4%B1c%C4%B1-fakt%C3%B6r-analizi-%C3%B6n-%C5%9Fartlardan-raporun-yaz%C4%B1m%C4%B1na // kendisine ulaşmak istiyorsanız bu bir kitap, makale değil.
@abdullahkahraman.7 ай бұрын
Çok teşekkür ederim
@TezYardımPlatformu7 ай бұрын
Rica ederim
@nazlibenli7392 жыл бұрын
Hocam; öncelikle zamanınıza ve emeğinize sağlık :) öyle güzel öyle açıklayıcı ve her bir detayı öyle güzel belirtmişsiniz ki :) severek izliyorum videolarınızı :) Ben kayıp değerler ile ilgili sorularım vardı onları hallettim; faktör analizine baktığımda ise videonuz bana inanılmaz fayda sağladı; tek sorun bende 3 ayrı değiişken (1 bağımsız ve 2 bağımlı) var; toplam faktör sayım ölçek makalelerim ile benzer çıktı. ama ilgili ölçeklerin makalesindeki gibi maddeler o alt boyutlarda yer almadı :) örneğin 1-5 arası maddeler 1 faktör ilen ben de 5 ve 7. madde 1 faktör çıktı ve diğer maddeler ayrı bi faktör çıktı :) bu bir sorun olur mu acaba ? bunu tez danışmanım ile de konuşup duruma göre tezde raporlamayı düşünüyorum :) Teşekkür ederim şimdiden :) keşke size de atıfta bulunabilsek; tezde teşekkür kısmında sizi de anmak isterim :)
@TezYardımPlatformu2 жыл бұрын
Öncelikle vaktinizi ayırıp yorum yaptığınız için teşekkür ediyorum. Çok daha güzel anlatımlar da vardır. Ben elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışıyorum. Belirttiğiniz sonuç problem olur. Yapmanız gereken 7. maddeyi de aynı faktöre dahil etmek. Çünkü cevaplayıcılar o maddeyi o faktör içinde algılamışlar. Yine de oraya alamam derseniz anketten çıkarmalısınız. İyi çalışmalar.
@recepcevhan9054 Жыл бұрын
6. dakikada döndürme çeşidini seçmek için faktörler arasındaki ilişki durumuna göre hareket edilmesi gerekiyor demişsiniz. Bu ilişki durumu hakkında bilgi sahibi değilsek ya da ilişki durumu hakkında kesin bir bilgimiz yoksa bu durumda ne yapılmalıdır? Video için teşekkürler
@TezYardımPlatformu Жыл бұрын
Kesin bir bilginiz olmasa da bir tahmininiz olacaktır. Bence buna göre seçim yapmalısınız. Kolay gelsin.
@recepcevhan9054 Жыл бұрын
@@TezYardımPlatformu @TezYardimPlatformu çok teşekkür ederim cevaplarınız için
@recepcevhan9054 Жыл бұрын
12,30 uncu dakikada bahsedilen correlation matris tablosu ve bu tablonun altındaki determinant katsayısı AFA için incelenmesi gereken zorunlu değerler midir ? Ayrıca bu tablo değerleri ve determinant değeri istenilen sonucu vermiyor ise bu durumda ne yapılması gerekir? Bir çok izlediğim video da bu kısımdan hiç bahsedilmiyor. Bu sorularımı normal bir tez (ölçek geliştirme tezi değil) verilerinin geçerliğini ölçmek için ve ölçek geliştirmek için yapılan çalışmalar için ayrı ayrı değerlendirirseniz çok sevinirim.
@TezYardımPlatformu Жыл бұрын
Tezinizin amacı yapacağımız işlemi değiştirmiyor, öncelikle bunu ifade edeyim. Matrise gelince, burada biraz detaya girdiğimizin farkındayım. Bunlar zorunluluk değil ama ideal sonuçlar açısından olsa iyi olur bilgiler. Dolayısıyla bu detayları sağlayamasanız da çok sorun olmaz. Kaynağımız Andy Field.
@recepcevhan9054 Жыл бұрын
@@TezYardımPlatformu çok teşekkür ederim cevaplarınız için
@mehmetdaban777 Жыл бұрын
HOCAM Öncelikle kanalınızdan çok faydalandım. sonsuz teşekkürler. Huck’a (2012, s. 487) göre maddelerin korelasyon katsayıları 0,3 ile0,8 arasında Özdamar (2013, s. 213) değişkenler arasındaki ilişkinin ,25’den az ,90’dan yüksek Alpar’a (2013, s. 291) göre korelasyonların faktörleşebilmesi için ,30 ile ,90 arasında şeklinde atıflar var Maddeler arası korelasyonun 0.10 dan büyük 0.90 dan az olması ile bir atıf bulamadım paylaşabilirmisiniz. teşekkürler.
@TezYardımPlatformu Жыл бұрын
Field'ın kitaplarında bu bilgi mevcut.
@mehmetdaban777 Жыл бұрын
Çok teşekkürler hocam
@akyol9045 Жыл бұрын
Hocam eigenvalue değerlerinde 1'den büyük olanları aldığımda tek bir faktör elde ediyorum. Bu faktörün açıkladığı varyans %53. Bunun yerine 0.8'den büyük olanları aldığımda ise 2 faktör oluyor ve açıklanan varyans da %67'ye yükseliyor. Ne önerirsiniz? Tek faktörden mi devam etmeliyim yoksa eigenvalue değerinden fedakarlık yapılabilir mi?
@TezYardımPlatformu Жыл бұрын
Fedakarlık yapamazsınız 🙂 Tek faktör kabul etmelisiniz.
@akyol9045 Жыл бұрын
@@TezYardımPlatformu Çok teşekkürler 🙏
@fatihsana-j5x Жыл бұрын
Videonun 11.dk 18.sn'sinde korelasyon katsayıları ile ilgili r>0,10 ve r
@TezYardımPlatformu Жыл бұрын
Fatih Bey merhaba, Field kitabında çok yüksek ilişkiyi, elimdeki kitabın 657. sayfasında 0,90 olarak belirtiyor. Buna göre ben burada söyleyebiliriz diyerek biraz da yorum yapıyorum ve 0,10-0,90 değerlerini belirtiyorum. Kaldı ki Büyüköztürk eserlerinde 0,80 ve üzerini çoklu bağlantılılık olarak söyler. Bana sorarsanız 0,26 gibi değerler problem değil.
@naghiyevaelmira99612 жыл бұрын
Hocam merhaba. Bir ödevim için yaptığım faktör analizinde madde elemesi yapıyorum. Scree plotumda iki faktörlü bir çalışma olması gerektiği gözüksede 5 faktör çıkıyor ve faktörlerden birinde Pattern Matrixte veriler -(eksi) gözüküyor. Bu yüzden size iki sorum var ilk olarak yazdığım olayda yaptığım yanlış ne? SDiğer sorumda eleme ilgili kısmı ödevde nasıl belirtmem gerek? Şimdiden cevabınız için teşekkürler
@TezYardımPlatformu2 жыл бұрын
Yaptığınız bir yanlışlık yok. 5 6 boyut görünüyorsa grafikte de o o şekildedir. Hangi maddeleri elediğinizi nasıl elediğinizi analizde ne yaptıysanız anlatarak yazacaksınız.
@aysenursuloglu9464 Жыл бұрын
Hocam merhabalar bir sorum olacak. 400 kişili bir katılımcıdan elde ettiğim ölçeğin KMO- Barlet testi sonucunda anlamlılık değeri
Merhaba, analizi denediğimde Pattern Matrix kısmı çıkmıyor. Rotation failed to converge in 25 iterations diyor. Neden böyle oldu?
@TezYardımPlatformu11 ай бұрын
Bu sayının girildiği yere 500 yazın, düzelecektir.
@OtoTester9 ай бұрын
Merhaba hocam, determinant 3.71E-006 olarak çıkıyorsa ama 0,9'dan büyük korelasyon görünmüyorsa ne yapmalıyız?
@TezYardımPlatformu9 ай бұрын
Bir sorun yok devam edebilirsiniz.
@suleymanakdeniz40102 жыл бұрын
Hocam bende component plot in rotated space 3 boyutlu cıkıyor küp şeklinde. Neden üç bileşen gözüküyor çözemedim ve tabloyu yorumlayamıyorum.
@TezYardımPlatformu2 жыл бұрын
Üç alt boyutunuz olduğu için bu şekilde gösteriliyor. Siz plot seçeneğini de istemişsiniz. Bu seçeneğe gerek yok. Plot yani grafik gösterimine gerek olmadığını düşünüyorum.
@gkhn_gogo11 ай бұрын
Merhaba hocam, emeğinize sağlık. Bende KMO and Bartlett's Test sonuçları çıkmadı. Neden olabilir?
@TezYardımPlatformu11 ай бұрын
Katılımcı sayınız çok az olabilir.
@sahtesarisinmuzaffer2 жыл бұрын
videodaki makaleyi nerden buluruz hocam kaynakta yok ya da veri setine nereden ulaşabiliriz?
@TezYardımPlatformu2 жыл бұрын
Merhaba, makale ve veri setini maalesef paylaşmıyorum. Üzgünüm.
@sahtesarisinmuzaffer2 жыл бұрын
@@TezYardımPlatformu tesekkurler hocam
@OtoTester9 ай бұрын
Hocam merhaba, faktör analizi yaparken bazı maddeleri çıkarmamız gerektiyse bundan raporunda gerekçeleriyle bahsetmemiz gerekli midir?
@TezYardımPlatformu9 ай бұрын
Evet. Sizden neyi neden yaptığınızı isterler.
@alevakgul59387 ай бұрын
hocam total variance %63,371 her şey sizin belirtmiş olduğunuz yerlere uygun ama reproduced correlation %73 çıktı yani %50 yi geçti bu durumda ne yapmamız lazım ilginiz ve emeğiniz için teşekkür ederim
@TezYardımPlatformu7 ай бұрын
Kitabe olarak cevap vermek gerekirse bunun bazı sakıncaları var. Bu şekilde devam edilmemeli. Ama birçok çalışmada buna bakılmaz bile. Bana göre de bu detay üzerinde çok durmaya gerek yok diye düşünüyorum. Bunları anlatan field da kitabında gerçek ile kuramsal olarak istenenler arasında büyük farklılıklar olacaktır şeklinde Bir açıklamada bulunuyor. En iyisi danışman hocaya sormak.
@alevakgul59387 ай бұрын
çok teşekkür ederim
@ramazanziyayamac64092 жыл бұрын
hocam açıklamalar için teşekkür ederim. benim yapmış olduğum AFA'da pattern matrix çıkmıyor. neden olabilir?
@TezYardımPlatformu2 жыл бұрын
Merhaba, cevabım biraz gecikti, kusura bakmayın. Farklı bir döndürme yöntemini kullanıyor olabilirsiniz. Zannediyorum varimax seçtiniz. Kolaylıklar diliyorum.
@ramazanziyayamac64092 жыл бұрын
@@TezYardımPlatformu cevabınız için teşekkür ederim hocam. izninizle bir soru daha sormak isterim. Ölçek geliştirirken yapılan AFA ile başarı testi gibi doğru cevabın1 yanlış cevabın 0 olarak kodlandığı testlerde yapılan AFA arasında bir farklılık var mıdır? Varsa bunun bir çözümü var mıdır? Şimdiden teşekkür ederim
@husaayinsimsek Жыл бұрын
Merhaba Hocam, öncelikle teşekkür ederim. Binişik madde çıktığında ne yapmamız gerekiyor? Nasıl çözebiliriz?
@TezYardımPlatformu Жыл бұрын
Rica ederim. O maddeyi ölçekten çıkarmak zorundasınız. Yalnız birden fazlaysa tek tek yapın.
@husaayinsimsek Жыл бұрын
Teşekkür ederim Hocam iyi ki varsınız
@TezYardımPlatformu Жыл бұрын
Estağfurullah 🙂
@deryaaa198 Жыл бұрын
Hocam öncelikle çok teşekkürler verdiğiniz bilgiler için😊 Ben datama doğrulayıcı analiz yaptım ve direct oblimin döndürme işlemini kullandım. Ve toplam 4 faktör belirtiliyor sorumda. Fakat Toplam Varyansın açıklandığı tabloda 5 adet faktörün değeri(öz değeri) 1'in üzerinde ama 5. Faktörün toplam Varyansı ne kadar açıkladığı tabloda yer almıyor. Yani sadece 4 faktörün toplam Varyansı ne kadar açıkladığı yer alıyor tabloda. Burada sormak istediğim asıl şey 5.faktör 1'in üzerinde yer aldığı için bu faktörü belirtmek gerekir mi raporda
@TezYardımPlatformu Жыл бұрын
Eğer eigenvalue kısmını analizi yaparken değiştirmediyseniz orada 1 yazar. Bu durumda 1'in üzerinde olan tüm satırların sağ tarafı dolu çıkar. Orada varyans ile ilgili bilgiler olur. Böyle bir durumla hiç karşılaşmadım.
@deryaaa198 Жыл бұрын
@@TezYardımPlatformu çok teşekkür ederim hocam 😊
@nalanozen9309 Жыл бұрын
Hocam merhabalar..Açımlayıcı faktör analizinde herbir faktörün açıklanan varyansa katkısının %5'e eşit veya büyük olması gerektiği ile ilgili bir kaynak öneriniz var mı acaba..Teşekkür ederim..
@TezYardımPlatformu Жыл бұрын
Ben böyle bir şey mi söylemişim? Kusura bakmayın hatırlayamadım.
@nalanozen9309 Жыл бұрын
Hayır hocam..Söylediniz diye demek istemedim..Kusura bakmayın..Bugün sözel olarak böyle bir bilgiyle karşılaştım..Şimdiye kadar okuduğum kaynaklarda veya izlediğim videolarda denk gelmemiştim..Sizin bilginiz ya da önerebileceğiniz kaynak varmıdır diye sormak istedim..Geri dönüşünüz için çok teşekkür ederim..
@TezYardımPlatformu Жыл бұрын
Estağfurullah. Videoyu izlemeye vaktim yok, acaba ben mi demişim diye aklıma takıldı. Hayır ben böyle bir bilgi gördüğümü hatırlamıyorum.
@ertantamer2340 Жыл бұрын
Hocam merhaba, her iki faktöre de biniyorsa 0.10'dan büyük olma durumunda faktör yükünün yoğun olduğu faktördeki veri seçilir konusunda hangi kaynağı referans göstermem gerekiyor acaba, öğrenebilir miyim? Teşekkürler.
@TezYardımPlatformu Жыл бұрын
Büyüköztürk, Ş. (2011). Sosyal Bilimler için Veri Analizi El Kitabı. Ankara: Pegem Akademi. yazabilirsiniz.
@ertantamer2340 Жыл бұрын
Teşekkür ederim hocam
@denizgokce29252 жыл бұрын
Hocam merhabalar, benim correlation matrix tablomun altındaki determinant kısmında "determinant=9,990E-006" yazıyor. Bu ne demektir acaba?
@TezYardımPlatformu2 жыл бұрын
Verilerinizde bir tutarsızlık, bir problem olabilir. Ancak net olarak konu hakkında bilgim maalesef yok.
@OtoTester9 ай бұрын
Hocam sadece bu maddeyi atınca pattern matrix tablosunda bir alt boyuttaki maddelerin tüm işaretleri pozitiften negatife döndü. Negatif ama -0,8 civarlarında hepsi. Bu neden oluyor? Negatif olması bir şeyi etkiler mi? Bir de Gürbüz&Şahin kitabında Verimax'ı öncelikli olarak tavsiye etmiş, Verimax ile yapınca Pattern Matrix tablosu çıkmıyor ama Rotated Component Matrix tablosunda bahsettiğim alt boyut bu sefer pozitif oluyor. Sizce Verimax ile mi ilerlemeliyim? @TezYardimPlatformu
@TezYardımPlatformu9 ай бұрын
Negatif olmasının hiçbir anlamı yok. Ben olsam patern Matrix ile devam ederim.
@OtoTester9 ай бұрын
Peki hocam teşekkürler. Dediğiniz gibi direct oblimin yani Pattern Matrix ile devam edeyim. Ama sonucu yazarken faktör analizi bulguları tablosunu hazırlarken oraya negatif ifade yazmak bir soruna yol açmaz mı? @@TezYardımPlatformu
@TezYardımPlatformu9 ай бұрын
Hayır açmaz.
@OtoTester9 ай бұрын
Hocam merhaba, pattern matrix tablosunda bir madde 0,461 ve 0,420 olarak iki alt boyut değeri alıyorsa yani fark 0,1'dan küçükse ne yapacağız? Maddeyi atacak mıyız ölçekten?
@TezYardımPlatformu9 ай бұрын
Maalesef atmak zorundayız.
@OtoTester9 ай бұрын
Hocam sadece bu maddeyi atınca pattern matrix tablosunda bir alt boyuttaki maddelerin tüm işaretleri pozitiften negatife döndü. Negatif ama -0,8 civarlarında hepsi. Bu neden oluyor? Negatif olması bir şeyi etkiler mi? Bir de Gürbüz&Şahin kitabında Verimax'ı öncelikli olarak tavsiye etmiş, Verimax ile yapınca Pattern Matrix tablosu çıkmıyor ama Rotated Component Matrix tablosunda bahsettiğim alt boyut bu sefer pozitif oluyor. Sizce Verimax ile mi ilerlemeliyim?@@TezYardımPlatformu
@TezYardımPlatformu9 ай бұрын
Negatif olmasının hiçbir anlamı yok. Ben olsam patern Matrix ile devam ederim.
@kubradonmezer77013 жыл бұрын
hocam merhaba çok faydalı bir video öncelikle tesekkur ediyorum. y.lisans tezim için ölçek geliştiriyorum 64 maddelik ölçeğimi 302 kişiye uyguladım. ama ilk asamada faktör analizimde 16 tane ayrı faktör çıktı. bu kadar çok çıkması ölçeğimin kalitesini düşürür mü. ya da maddeleri çıkardığımda daha normal bir sayıya ulasır mıyım?
@TezYardımPlatformu3 жыл бұрын
Bu kadar çok faktör olması çok istenen bir durum değildir. Sayıyı azaltmalısınız. Bunun için de madde sayısını azaltma yoluna gitmelisiniz. 64 maddenin çok olduğunu, azaltılmasını gerektiğini düşünüyorum.
@kubradonmezer77013 жыл бұрын
@@TezYardımPlatformu hocam tesekkur ederim cevap için zaten madde azaltma yoluna gidecektim ama binişik maddeler çok çıkınca çok madde atmam gerekti. hocam da bu kadar çok madde attığında istediğimiz şeyi ölçemeyiz dedi haliyle orta yolu bulamadık.
@SenaKarabulut-c5k Жыл бұрын
Hocam merhaba, orjinal ölçeğim tek faktörlü fakat faktör analzi yaptığımda 3 faktörüm çıkıyor otomatik 1 kullandığımda ise faktör yüküm %40 ta kalıyor. Soru elediğimde ise(12 sorudan 8 ini) %50 yi buluyorum ancak. Ne yapabilirim bir an önce regresyon testlerine geçmem lazım zor bir durumdayım sorumu yanıtlarsanız sevinirim.
@TezYardımPlatformu Жыл бұрын
Ölçeği siz de tek faktörlü olarak kullanacaksınız. Ayırmak zorunda değilsiniz. Böyle çıktı ama tek faktörlü kullanmak istiyorum diyeceksiniz. %40'ta iyi. Çünkü tek faktör olduğunda bu oranlar da kabul edilir. Kaynak: Büyüköztürk, Ş. (2023). Veri Analizi El Kitabı. Pegem.
@sekerpare50892 жыл бұрын
Hocam video çok açıklayıcı, ağzınıza sağlık benim bir sorum olacaktı umarım görürsünüz. Kullandığım bir ölçek var, orjinal hali 52 madde Türkiye uyarlaması 43 madde. Ben 52 madde üzerinden veri toplamış bulundum ve bu haliyle açıklayıcı faktör analizi yaptığımda ölçekte faktör yükü .30 altında kalan madde yok ve ben madde çıkarmak istemiyorum bu haliyle kullanmak istiyorum bu büyük bir sorun olur mu? Bir de ölçek beş faktörlü bulunmuş ama ben 5 faktörlü seçtiğimde Pattern Matrix hesaplanmıyor 25’lik döngüyü 300e kadar çıkardım yine de hesaplanmadı. 4 faktör dediğimde hesaplama yapıyor ve bir faktördeki maddeler diğer faktöre kayıyor. Ölçeği dört faktörlü kabul etmem bir sorun olur mu sizce. Şimdiden çok teşekkür ederim umarım görürsünüz ve vaktinizi ayırıp cevap verirsiniz🤲🏻
@TezYardımPlatformu2 жыл бұрын
Merhaba, öncelikle rica ederim. Faydam dokunduysa ne mutlu... Sorularınıza gelince; 1. Doğrusunu yapmışsınız. Doğru olan orijinal hali üzerinde çalışmaktı. Farklı bir uyarlama çalışmasını kullanmamalı, orijinal ölçeği kullanmalısınız. 2. Hiçbir sorun olmaz. Siz bu ölçeğin 4 alt boyutlu olduğunu bulmuş oluyorsunuz. Bunu ispatlayıcı bulguları ortaya koyabilirseniz bilime bir katkı sağlamış oluyorsunuz. Özellikle yaşam doyumu gibi konularda benzer sonuçlar çok görülüyor. Farklı çalışmalarda farklı sayılarda alt boyutlar ve maddeler tespit edildiğini görüyoruz. Hatta sizin bulacağınız ölçek yapısını da daha sonra bir başkası Kısa Formu vs. şeklinde adlandırıp değiştirebilir. İspatlarını sunması halinde hiçbir sorun olmaz. Kolaylıklar diliyorum.
@sekerpare50892 жыл бұрын
@@TezYardımPlatformu hocam çok teşekkür ederim izninizle bir soru daha sormak istiyorum. Ölçeğimde normalde dikkatsiz problem çözme faktörüne yüklenmesi gereken iki madde akılcı problem çözmeye ters olarak (-.695) yüklenmiş durumda. Bu durumda bu maddeleri analizin dışında mı bırakmalıyım? Ölçeğin kısa formu halihazırda var fakat ben ne yazık ki yeterince araştırmadığım için uzun haliyle topladım. Kısa formundaki maddelerle uzun formundaki maddeler doğal olarak aynı ve analizi kısa formdaki ifadelere göre yapsam yanlış mı yapmış olurum? Tekrardan çok teşekkür ederim gerçekten.
@TezYardımPlatformu2 жыл бұрын
Bu iki madde üzerinde ters kodlama yapılması gerekiyor gibi geldi ancak tam olarak bilemedim. Bunların anlam olarak ne ifade ettiklerine göre karar vermelisiniz. // Bence uzun haliyle devam etmelisiniz. // Rica ederim.
@OtoTester9 ай бұрын
Hocam Faktör analiz sonuçlarında madde isimleri sizinki gibi Names olarak kısaltmalarıyla değil Label olarak uzun haliyle çıkıyor. Names olarak daha kısa sonuç tabloları oluşturmak için ne yapabiliriz?
@TezYardımPlatformu9 ай бұрын
Ben faktör analizi yaparken label'ları baştan siliyorum, label'lar olmadan analizi yapıyorum.
@OtoTester9 ай бұрын
Teşekkürler hocam @@TezYardımPlatformu
@tugbahoca7086 Жыл бұрын
Hocam anlatımınız çok iyi çok teşekkürler… Benim KMO 0,883 Barlett’s 0,000 fakat ortak varyans 0,60 şartını sağlamıyor en düşük değerim 0,554. Ortak katkının En az 0,50 olduğunu ifade eden bir kaynak var mı?
@TezYardımPlatformu Жыл бұрын
Rica ederim. Şu kaynak 0,30 ve üzerinde ortak varyans (communalities) değerlerinin yeterli olduğunu belirtiyor: Yaşlıoğlu, M. M. (2017). Sosyal Bilimlerde Faktör Analizi ve Geçerlilik: Keşfedici ve Doğrulayıcı Faktör Analizlerinin Kullanılması. İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi Dergisi, (46), 74-85. Sayfa 78'de.
@novruzyusifov19922 жыл бұрын
Hocam merhaba. Videoda gösterdiğiniz kaynaklara ulaşamadım. Nasıl ulaşabilirim acaba yardımcı ola bilirmisiniz? Teşekkür ederim şimdiden
@TezYardımPlatformu2 жыл бұрын
Videonun altında kaynaklara ulaşabileceğiniz link var. Şimdi denedim, çalışıyor.
@cnar44233 жыл бұрын
Hocam merhaba, izninizle küçük bir soru daha sormak istiyorum. KMO değeri 0,90 üzerinde. Bu durumda Field (2009)'a göre ne yazmam gerekiyor? 0,80-0,90 arası "harika" kategorisinde sınıflandırılmaktadır, 0,90 üzeri için bu cümleyi nasıl yazmam uygun olur ?
@TezYardımPlatformu3 жыл бұрын
Mükemmel derecede diyebilirsiniz. Gayet uygundur.
@cnar44233 жыл бұрын
@@TezYardımPlatformu Çok teşekkür ederim Hocam, iyi akşamlar dilerim
@wertyasad112 жыл бұрын
Hocam merhaba. Merak ettiğim bir durum var. Örneğin 25 soruluk bir likert ölçeği içinde 7 tane madde ölçekte ters kodlanmış ise bunları düzeltip o şekilde mi faktör analizi yapmalıyız
@TezYardımPlatformu2 жыл бұрын
Evet düzeltmelisiniz. Kolay gelsin.
@esmamumcu47909 ай бұрын
Hocam merhaba yine çok faydalı bir video teşekkürler. Benim sorularım şöyle: sosyal bilimlerde yl tezinde kendi oluşturduğumuz anket maddeleri için; 1. Geçerlik testi uygulamak gerekir mi? 2. 48 maddelik ankette 1toplam puan 8 de alt boyuta cinsiyet,yaş ve sınıf üzerinden analiz yapacağım. Elbette anketi kendimiz hazırladığımız için akt boyutları kendimiz belirledik konularına göre. Alt boyutların tamamı için ayrı ayrı güvenilirlik analizi yapmalı mıyım? 3. Alt boyutlarda güvenilirlik analizinde 1 alt boyutta 0.420 gibi bir değer olsa bile raporlamalı mıyım? Yoksa yükselmesi için çıkarılması gereken maddeyi çıkarıp öyle mi devam etmeliyim?
@TezYardımPlatformu9 ай бұрын
Rica ederim. 1. Evet 2. Evet 3. Gerekiyorsa madde çıkartıp tekrar denemek lazım. Olmuyorsa da bu şekilde raporlamak gerekiyor.
@esmamumcu47909 ай бұрын
Hocam tekrar merhaba. Geçerlik testinde anketimde determinant 3,963E-11 KMO 0,917 p
@TezYardımPlatformu9 ай бұрын
1. Bazı noktalar düşük kalmış gibi. 2. Evet 3. Şartları sağlamıyorsanız tüm maddelerin raporlanmasının anlamı bulunmuyor. 4. Hayır, bu müdahale anlamına gelir. / Hayır, bu durumda AFA'nın anlamı olmaz.
@esmamumcu47909 ай бұрын
Teşekkür ederim.
@merveerdem1026 Жыл бұрын
Hocam bir sorum olucaktı. Analizi yaptıktan sonra bir maddeyi çıkarmamız gerekti. o zaman rapor yazımını nasıl yapacağız. çıkarmamız gerekli diye mi belirteceğiz yoksa çıkartıp analizi tekrar yapıp raporda o şekilde mi belirteceğiz?
@TezYardımPlatformu Жыл бұрын
Çıkarmanız gerektiğini nedeni ile birlikte yazacaksınız. Çıkardıktan sonraki raporu göstereceksiniz. Ancak bazı çalışmalarda önceki haline ait raporu da göster denebilir. Bunu hocanıza sormalısınız.
@tugbahoca7086 Жыл бұрын
Hocam 3 alt boyut var ama TVE de 7,509 / 2,541 / 0,982 olduğu için 2 alt boyut görünüyor. %50,062 ve % 67,001 üçüncü boyut çıkmayan bu durumda ne yapılır? Geçersiz mi oluyor?
@TezYardımPlatformu Жыл бұрын
3. alt boyutun olmadığını kabul etmemiz gerekiyor.
@haticeguler85352 жыл бұрын
Hocam, emekleriniz için öncelikle teşekkür etmek istiyorum. Hocam, soruların öğretmen tarafından çocuğa sorulduğu, yanıtları da bir puanlama anahtarına göre öğretmen tarafından 0 ve 1 şeklinde verilen bir ölçeğin yapı geçerliliği için faktör analizi yapmak doğru mudur? Değilse faktör analizi yerine ne yapmamız gerekir?
@TezYardımPlatformu2 жыл бұрын
Rica ederim. Bence faktör analizi yapabilirsiniz. Sonuçta yapıyı yine tespit etmiş olacaksınız. Bence yapın. Kolay gelsin.
@haticeguler85352 жыл бұрын
@@TezYardımPlatformu çok teşekkür ederim hocam.
@pataraqalo3933 Жыл бұрын
Hocam emeklerinize sağlık Benim bir ifadem 2 faktöre sırasıyla .430 ve -.462 şeklinde yükleniyor Biri negatif biri pozitif olunca ne yapmam gerekiyor sizce. Bu durumda eksiyi görmezden gelip sadece sayılara bakarak büyük olan yükün olduğu faktörü mü esas almam gerekiyor yoksa farklı işaretlerde olduğu için maddeyi mi çıkarmam gerekiyor.Lütfen cevap verir misiniz
@TezYardımPlatformu Жыл бұрын
Teşekkürler. +- 'yi dikkate almanıza gerek yok. Sadece değerlere bakıyoruz. Burada 462 dikkate alınacak. Ama aradaki fark 0,10'dan küçük. Binişik madde oluyor. Bunu istemiyoruz.
@pataraqalo3933 Жыл бұрын
@@TezYardımPlatformu Bu maddeyi datadan çıkarmak mı gerekiyor yoksa 462 yazan faktöre ait olarak almak mı gerekiyor?
@TezYardımPlatformu Жыл бұрын
@@pataraqalo3933 Çıkarmak 😒
@pataraqalo3933 Жыл бұрын
@@TezYardımPlatformu Bu maddeyi datadan çıkarmak mı gerekiyor yoksa maddeyi .462 yazan faktöre ait olarak almak mı gerekiyor? Mesela hocamız .410 ve .472 olan bir maddeyi aradaki fark .10 dan küçük olmasına rağmen .472 olan değeri baz aldı. Ama bu madde için iki faktörü de okuyun hangisine daha çok uyuyorsa ona ait olarak alın dedi.Burada çok kafam karıştı. Yani demek istediğim bu madde binişik olunca hangi faktöre anlam olarak daha yakın olacak şekilde mi bakmak gerekiyor yoksa değeri büyük olan faktöre ait olarak mı almak gerekiyor?
@TezYardımPlatformu Жыл бұрын
Binişik madde hiçbir faktöre dahil edilemez.
@neslihanylmaz2432 Жыл бұрын
hocam merhabalar başarı testi geçerlilik güvenirliği alpha, iki yarı güvenirlik, madde istatistik, madde güçlük, madde ayırt edicilik yaptım faktör analizi yapılması şartmı
@TezYardımPlatformu Жыл бұрын
Belirttiklerinizin tamamı güvenirlikle ilgili. Geçerlik eksik kalmış oluyor. Ölçeği siz geliştirdiyseniz geçerliğe bakmak zorundasınız. Ancak sizden önce hazırlanmış bir ölçeği kullanıyorsanız bu durumda bakmaya bilirsiniz. Atıf yaparak xxx tarafından şu sonuçlar bulunmuştur diyebilirsiniz.
@neslihanylmaz2432 Жыл бұрын
@@TezYardımPlatformu ölçek için şart faktör analizi ama başarı testi içindemi şart baktığım örneklerin çoğunda bulunmamakta o yüzden sordum
@TezYardımPlatformu Жыл бұрын
Evet başarı testlerinde yapmayabilirsiniz. Ama yapsanız güzel olur.
@neslihanylmaz2432 Жыл бұрын
@@TezYardımPlatformu teşekkürler hocam değerli bilgilerinizi paylaştığınız için
@ozgenurertas1554 Жыл бұрын
Hocam normal dağılım göstermeyen ölçeğimin iki alt boyutunun logaritmik dönüşümle normal dağılımını sağladım şimdi analizimi yaparken dönüşüm yaptığım yeni sonucu mu kullanmalıyım
@TezYardımPlatformu Жыл бұрын
Evet
@ozgenurertas1554 Жыл бұрын
@@TezYardımPlatformu çok teşekkür ederim
@gulizarcoskun6372 жыл бұрын
hocam merhabalar "2 faktör toplam varyansın %71'ini açıklamaktadır" ifadesinde tam olarak ne demek istiyorsunuz hangi varyanstan bahsediyorsunuz? teşekkürler
@TezYardımPlatformu2 жыл бұрын
Merhaba, ölçeğin açıkladığı geçerliğe varyans adı veriliyor. Geçerlik olarak algılayabilirsiniz.
@gulizarcoskun6372 жыл бұрын
@@TezYardımPlatformu teşekkür ederim hocam 🙏
@cnar44233 жыл бұрын
Hocam tekrar merhaba, izninizle kafamı karıştıran bir konuda daha size danışmak istiyorum. Faktör analizi uygulamam sonucunda 3 boyut elde ettim. Bir ifadem bu üç boyuta da sırasıyla şu değerlerle yükleniyor; ,324 ve ,693 ve ,422 Hocam bu durumda bu ifade binişik madde mi olmaktadır? (bir ve üçüncü boyuttaki değerlerinin farkı 1,00'den küçük olması nedeniyle Yoksa en büyük yük değeri ikinci faktörde ,693 olduğu için bu ifadeyi ikinci faktörde konumlandırabilir miyim? Hocam yanımızda olup, cevapladığınız ve destek verdiğiniz için tekrar tekrar çok teşekkürler. Saygılarımla
@TezYardımPlatformu3 жыл бұрын
Est, faydalı olabilirsem çok mutlu olurum. Hayır binişik madde değil. ,693'ün olduğu boyutta yer alıyor. Diğerleri dikkate almanıza gerek yok. Kolaylıklar diliyorum.
@cnar44233 жыл бұрын
@@TezYardımPlatformu hocam peki yine sırasıyla ,430 ,616 ve ,440 yükleri olan ifade de ikinci boyutta yer alıyor diyebilir miyim? Hocam inanın bu destekleriniz o kadar kıymetli ki, tüm kalbimle teşekkür ederim.
@TezYardımPlatformu3 жыл бұрын
Evet diyebilirsiniz. Rica ederim, faydalı olabiliyorsam ne mutlu...
@alevakgul59387 ай бұрын
hocam maddeyi ters kodlama yaptıktan sonra mı analize dahil ediyoruz
@TezYardımPlatformu7 ай бұрын
Evet
@merveintpe2 жыл бұрын
Hocam merhaba, açık uçlu matematik sorusu içeren testte doğru yanıtlar için 1, yanlış yanıtlar için 0 puan vererek bu şekilde geçerlik analizi ve güvenirlik analizi yapılabilir mi?
@TezYardımPlatformu2 жыл бұрын
Merhaba, evet yapılabilir.
@cerenbilgic52013 жыл бұрын
Saygıdeğer Hocam merhaba, öncelikle videolarınızla verdiğiniz değerli bilgiler ve emeğiniz için çok teşekkür ederim. Benim için çok faydalı oldu. Hocam izninizle bir konuda size danışmak istiyorum. Korelasyon matrisinde, maddelerimin arasında orta düzeyde bir ilişki var, anlamlı, maddelerimin hepsi aynı yönlü ve pozitif. Korelasyon katsayıları belirttiğiniz gibi 0,10'dan küçük ve 0,90'dan büyük bir değer içermiyor. Anlamlılık da 0,05'den küçük. KMO katsayısı 0,976 ve Barlett testi de anlamlı çıkıyor. Fakat anlayamadığım bir şekilde determinant ,000 çıkıyor. Neden bu şekilde oluyor ve ne yapmalıyım, nasıl çözebilirim Hocam? Yardımcı olursanız, bilgilendirirseniz çok mutlu olurum. İyi çalışmalar dilerim, Saygılarımla.
@TezYardımPlatformu3 жыл бұрын
Merhaba, öncelikle faydalı olduysa çok mutlu oldum. Bence çıkan sonuçlar çok güzel. Bunları vermeniz yeterli olacaktır. Determinant sonucuna girmeyin derim. Çünkü yapılan çalışmaların neredeyse hiç birinde determinant sonucunu göremezsiniz. Sonucun belirttiğiniz şekilde çıkması biraz karışık bir nedene dayanıyor ama bir probleme dayanmıyor. Sonuç olarak çok da önemli değil. Güzel çıkan sonuçlar yeterli olacaktır. Saygılarımla, iyi çalışmalar.
@cerenbilgic52013 жыл бұрын
@@TezYardımPlatformu Sayın Hocam, zaman ayırıp dönüş yaptığınız ve bilgilendirdiğiniz için çok teşekkür ederim. İyi çalışmalar, iyi akşamlar dilerim. Saygılarımla.
@ozgenurertas1554 Жыл бұрын
Hocam üç ölçeğimden ikisi normal dağılım birinin iki alt boyutu normal dağılım değil regresyon ve korelasyon analizini nasıl yapabilirim
@TezYardımPlatformu Жыл бұрын
Uç değerleri atarak normal dağılımı sağlamalısınız. Normal dağılım videolarımızda bunu anlatıyoruz.
@ozgenurertas1554 Жыл бұрын
Hocam videolarınızı izledim üç değerleri çıkardım ama çok fazla fark var buna rağmen düzelmiyor
@TezYardımPlatformu Жыл бұрын
Bu durumda daha fazla veri toplamanız gerekiyor. Ya da normal dağılmayanı regresyona dahil etmeyeceksiniz. Korelasyon zaten Spearman olarak yapılır. Farklı bir çözüm bilmiyorum.
@ozgenurertas1554 Жыл бұрын
@@TezYardımPlatformu hocam standart hata değerinin kaç olması gerekiyor peki hata değerinin normal dağılması da yeterli diye duymuştum
@ozgenurertas1554 Жыл бұрын
@@TezYardımPlatformu anladım hocam yani normal dağılmayanı dahil etmediğimde sorun olmazsa öyle ilerleyim çünkü başka çıkış yolu bulamıyorum 😞
@yarenbayil305511 ай бұрын
hocam merhaba yazdığınız rapor kısmını da bizimle paylaşabilir misiniz
@TezYardımPlatformu11 ай бұрын
Ölçek geliştirme videolarının paylaşımı başlıklı videoda raporlamayı anlatıyoruz. Yalnız o video üyelerimize özel. Az sayıda bazı videolarımız bu şekilde.
@blackkugu53962 жыл бұрын
s.a hocam Geçerliğin %50'den, güvenirliğin 0,70'ten yüksek olması istenir. bu bilgiyi atıf yapmam gerekiyor hangi kaynakta var ? şahsen bulamadım. Makale vss varsa ona atıfta bulunayım yada direk kaynaçayı burada paylaşırsanız atıfımı yapıyım. sizin makaleniz varsa makalenize atıf yapıyım. en azında istenir dediğimde bilgi havada kalmasın. :(
@TezYardımPlatformu2 жыл бұрын
Büyüköztürk, Ş. (2011). Sosyal Bilimler İçin Veri Analizi El Kitabı. Ankara: Pegem Akademi. şeklinde kaynak gösterebilirsiniz. Her iki bilgi de bu kaynakta mevcut.
@blackkugu53962 жыл бұрын
@@TezYardımPlatformu cok tsk ederim hocam sagolun
@fatihsana-j5x Жыл бұрын
Hocam bir soru daha sorma isterim. benim kullanmış olduğum ölçeklerin faktör analizini yaptığımda 1- Correlation matrix tablosunun Sig değerleri p0,8 Barlett
@TezYardımPlatformu Жыл бұрын
Yapılmaz diyemeyiz. Biz burada biraz da detaya girdik. Field kitabında gerçek hayat ile kitaplarda yazanlar uyuşmayabilir şeklinde bir durumu anlatır. Küçük pürüzler olabilir, bunlar detay özellikler. Ben olsam, faktör yükü vb. temel noktalarda problem yoksa devam ederim.
@fatihsana-j5x Жыл бұрын
@@TezYardımPlatformu Hocam öncelikle hızlı cevabınız için çok teşekkür ederim. Peki tek faktörde faktör yükü %48,9 çıktı. bu kabul edilmez bir problem olarak algılanır mı özellikle SCI bir dergide yayımlanmasını istediğim bir makalede? şimdiden cevabınız için teşekkür ederim.
@TezYardımPlatformu Жыл бұрын
Rica ederim, ne demek. Büyüköztürk'ün elimdeki Sosyal Bilimler için Veri Analizi El Kitabı'nın 14. baskısı (2011) 125. sayfada tek faktörlü ölçeklerde açıklanan varyansın %30'dan fazla olması yeterli görülebilir diyor. Zannediyorum nokta atışı yapmış olduk :)