Valmet 565 Vaihdelaatikon kasaus osa 2/2 | Segmentoitu

  Рет қаралды 16,826

Tommi's WorkShop

Tommi's WorkShop

Күн бұрын

Пікірлер: 43
@Juze81
@Juze81 Жыл бұрын
On se saatana isäntä. Tuon saakelin palapelin sai koottua. Katotaan ku loputki on koottu ja kone käynnissä et kuuluuko rutinat ja ärräpäät. Hyvältä kyllä näyttää.
@kapteenikaarna
@kapteenikaarna Жыл бұрын
Hyviä ja perusteellisia videoita. Näitä katslee Nuhvi-mieskin mielellään vaikka onkin väärän merkin korjuuta 🤣
@jounilamsa7680
@jounilamsa7680 10 ай бұрын
Kyllä oot melekonen mestari👍 Oon nyt syyslomalla kahtonu tätä Valamettirojektia jo kolomattapäivää,tullee kyllä parempi ku uus
@tommisworkshop
@tommisworkshop 10 ай бұрын
Suapo nähä onnistuuko tämä. Mutta kiitosta vaan!
@kiipia3669
@kiipia3669 Жыл бұрын
Aikonaan kun menin Valmetille töihin tekivät silloin 02 sarjan traktoreita. Eräs työntekijä sääti ja hioi tuota murikka-akselin hampaita ja hammaspyörää pariksi kuunnellen ääntä. Itse en ollut työssä tuotannon kokoonpanossa. 02 laatikot olivat suorahampaisia jolle tyypillistä oli ääni. Nykyisin Valtran/Mf/Fend vaihteistot ovat niin hienoja että vaatii melkoista tietotaitoa hallita ne. Meille nuo 565...02 tekniikat ovat sopivia niin ajoon kuin huoltoon. Mukava katsella touhujasi, ollaan kuulolla.
@tommisworkshop
@tommisworkshop Жыл бұрын
😀👍
@kimmokorhonen69
@kimmokorhonen69 Жыл бұрын
No niin hienostihan se onnistu, ja voitettiin pienet vaikeudet.
@tommisworkshop
@tommisworkshop Жыл бұрын
vielä pitää tuo hammaskosketusväri judanssi tehhä ja kattoa tuota perän laakereiden kirrausta, että shimmejä ei ole esim liikaa.
@Diglo1
@Diglo1 Жыл бұрын
Joskus joku neuvo shimmaamaan ton pinionin niin, että sanomalehden sivu menee väliin ja nipin napin repeää. Ite vähän kovempaan käyttöön sitten oikein tarkistusmaalilla katsoin vastin pinnat niin hyväksi kun käytetystä koneesta saa. Eli siis siinä piti tanssia kummankin pinionin ja planeettarattaan kanssa vuoronperään. Tuossa kannattaa aikaa käyttää.
@teemukinnunen5575
@teemukinnunen5575 Жыл бұрын
Hyvää tekemistä jälleen👍. Se kerkii vallu vielä syyskynnöille😉.
@tommisworkshop
@tommisworkshop Жыл бұрын
Tiukille menee, sais perän läjättyä kasaan, ronkat odottaa myös... Vesipumppu pitää aukoa ja sähköjä hätäkorjata/no latausta ei tartte saada vielä kuntoon
@jordis9446
@jordis9446 Жыл бұрын
Hattua pitää nostaa kun jaksaa pakertaa.. Hyvä siitä tulee .. (y)
@aarrekyllonen341
@aarrekyllonen341 Жыл бұрын
Siihen vetopyörästön kosketuksen tarkastukseen on olemassa väriaine, ja pyritään saamaan kosketus keskelle hammaspyörää, sit pikku vinkki kun pyästöjen kosketuspinta ajallaan kuluu sitä voi siirtää pikkusen sivuun siitä kuluneemmasta kohdasta niin taas välys paranee, mut ei traktoreissa näillä oo mitään merkitystä ne pyörii niin hitaasti, mut jos siihen oli annettu hammasvälys arvo ja se on siinä niin perä pitäs olla ok, eikun menox
@romppaukko
@romppaukko Жыл бұрын
Joo... kyllä sille tuo välys on annettu. Tuossa toki noiden kosketuspintojen kanssa voi olla haastavaa pelkästään jo se, että nuo osat on kuluneet valmiiksi. Uusien kanssa on hikan tarkempaa ja voi myös olla tarkempi.
@tommisworkshop
@tommisworkshop Жыл бұрын
eräänlaista hätäväriä hain että pääsee kokeilemaan, löysin vanhan sisun ohjeen jossa on kosketus kuvattu paremmin kuin Valmetin opuksesssa. sitten välys pidettävä tuossa säädössä minkä nyt sain. pitää koettaa filmille saada se että jos saa vielä ohjeita, sais hyvän säädön tehtyä nyt kun on auki
@romppaukko
@romppaukko Жыл бұрын
@@tommisworkshop Nyt, jos koskaan, se kannattaakin virittää.
@markokristola449
@markokristola449 Жыл бұрын
Parhautta taas!
@tapanijuntunen6429
@tapanijuntunen6429 Жыл бұрын
Esijännitys lautas pyörän laakereille ja hammaskosketus olis kyllä.tärkeä kahtoa
@tommisworkshop
@tommisworkshop Жыл бұрын
tämä pitää tehhä, kävin jotain hätäväri pastaa hakemassa. Tuo esijännitys on vähän outo termi ymmärtää koska valmetin kirja sanoo, kun luin vielä tarkkaan lävitte, että perätasauspyörästö ei saa kirrata.
@uniflo2609
@uniflo2609 Жыл бұрын
@@tommisworkshop Esijännitys ei tarkoita sitä että se varsinaisesti "kirraa" kun sitä tasauspyörästö murikan pyörintää. Se pyörii kyllä ihan vapaasti, kun vauhtia hiukan antaa. Mutta käsin pyörittäessä tuntuu pienen pieni vastus. Kaikissa, mitä minä olen koonnut on ollut jonkinlainen esijännitys laakerissa. Jossain mitataan perä "kuoren" venymää heittokellolla. Jossain mitataan vierintävastusta pienellä momenttiavaimella tai kalavaa-an tyylisellä vetovastus mittarilla. Joskus ei esijännitys arvoa ole ilmoitettu tai sitä ei ole mistään löytynyt, niin täytyy mennä näppituntumalla. Useampia vetopyörästöjä kun on säätänyt, oppii aika hyvin tunteman käsissään milloin on esijännitys lähellä oikeaa. Kun laakerointi on tehty kartiorulla laakereilla, rasituksessa "murikka" pyrkii työntämään laakeriden ulko kooleja ulospäin. Sen takia niitä etukäteen hiukan jännitetään sisäänpäin. Vanhemmissa tehdas manuaaleissa ei aina välttämättä ole esijännitys arvoa ilmoitettu. Koko tasauspyörästön säätöön on saattanut olla oma erillinen ohjeensa. Tai sitten on tosiaan vain oletettu, että homman tekee siihen koulutettu asentaja.
@tommisworkshop
@tommisworkshop Жыл бұрын
@@uniflo2609 jep, tänään alan kokeilemaan tätä hienosäätöö sen verran iso urakka purkaa perä tuohon pisteeseen että se on tehtävä nyt kaikki tarkistukset, väriä koettaa kosketuskuvioon ja tuota laakerin kireyttä myös kattoo. Tässä on ihan normaalit rivikuulalaakerit ja niitä ei saisi kiristää lainkaan tai ei ainakaan kovin paljoa. Viistokuula ja kartiorullalaakerit on selviä että ne pitää kiristää, ei tiukkaan niitäkään. Yksi haaste on että shimmit loppuu jos vielä vaatii säätöä, ympyrä shimmiä saa kaupasta, puolikaaria ei tainut enää saada koska ostin viimeiset agcolta. Katotaan miten menee tänään.
@uniflo2609
@uniflo2609 Жыл бұрын
@@tommisworkshop Ok. Ei ollut mieleen jäänyt videolta, että on normaalit kuulalaakerit. Oletin että kartiorullalaakerit. Kun rivikuulat noissa paikoissa harvinaisia. Kuula laakereilla on tietysti säätö hiukan eri asia. Jonkinlainen pieni esijännitys niihinkin varmasti on tarkoitus saada. Ulospäin ne vetopyörät pyrkii rasitettaessa. Säätölevyjä saa tehtyä itse. En muista mikä virallinen nimitys on, mutta meillä päin sanotaan mellalevyksi. Laakeri kauppiailta pitäisi löytyä. Eli periaatteessa ihan vain ohutta pelti levy soiroa. 0,05 välein eri paksuuksia pitävät yleensä hyllyssä. Itse leikkaan ihan normaaleilla saksilla sitä muotoonsa. Kärsivällisyyttä vaativa ja kova homma siinä on edessä. Se on hyvä, että ohjeissa sentään oli pienen vetopyörän tehdas asetus. On sentään joku lähtökohta, mistä lähteä säätämään. Tsemppiä, vai miten sitä nykyään sanotaan👍
@ceceboy628
@ceceboy628 Жыл бұрын
On se velho👌🏼
@jukkakemppainen8975
@jukkakemppainen8975 Жыл бұрын
Hyvä meininki.
@uniflo2609
@uniflo2609 Жыл бұрын
En tiedä miten on ohjekirjassa neuvottu. Tai onko oletettu että asentaja homman tietää. Valitettavasti nyt et kyllä ole ymmärtänyt vetopyörästön säätöä alkuunkaan. Sen takia homma niin helpolta tuntuikin... Nyt ei ole hammasvälystä lukuunottamatta hajuakaan missä säädöissä tuo vetopyörästö on. Mitenkähän tämän selittäisi. Se hammasvälys, jota mittasit on aika sivuseikka koko hommassa kun on kulunut välitys kyseessä. Toki ei alle alamitan saa mennä. Eli ihan aluksi pitäisi saada ison vetopyörän sivu laakereiden (poski laakereiksi usein kutsutaan) esijännitys simmattua kohdalleen. Eli ne isot laakerit mitkä tuota "perä murikkaa" pitää paikallaan. En tiedä mikä on oikea esijännitys niille kun en Valmetin ko. vermeiden kanssa ole touhunnut. Mutta periaate noissa on merkistä riippumatta sama. Sama periaate on myös autoissa. Eli veikkaan että kun jännitys on oikea "murikka" pyörii hyvin hiukan vastustaen. Välystä siinä ei ainakaan saa olla. Sitten kun on tuo esijännitys saatu kohdalleen, aletaan hammaskosketusta hakemaan kosketus värin kanssa kohdalleen. Mikä on näin kommentti palstalla kirjoittamalla aika mahdoton selittää. Kone/autoalan kirjallisuudessa säätö ohjeet löytyvät. Esim. vanha autoteknillinen käsikirjasarja on hyvä. Varmasti nykyään myös netistä kun haet perävälityksen hammaskosketuksen säätöä. Mutta jos nyt koitan periaatteen selittää. Eli niillä puolikuu simmeillä haetan rattaat oikeaan kohtaan. Siksi ovat puolikuut, ettei tarvitse enempää purkaa kun yleensä joutuu monta kertaa niitä vaihtelemaan ennen kuin kosketus kohdallaan on. Eli eli itse aloittaisin niin, että hakisin ensin hammasvälyksen kohdalleen pienen vetopyörän simmeillä. Sitten väriä isoon vetopyörään ja pyörittelee pari kierrosta. Ison vetopyörän väriin on nyt tullut kuvio, mikä kertoo mitä täytyy tehdä. Täytyykö isoa vetopyörää siirtää oikealle tai vasemmalle. Tai täytyykö pientä vetopyörää siirtää eteenpäin tai taaksepäin. Tuo kosketuskuvio periaatteessa pitäisi saada keskelle hammasta isoa ja pientä vetopyörää siirtämällä. Homma on aika vaativa, vaikka sen on tehnyt monta kertaakin. Saatikka sitten ensimmäistä kertaa. Helpottaisi jos olisi ennen purkua mitannut hammasvälyksen ja katsonut värillä kosketus kuvion. Ja katsonut tarkkaan missä mikäkin simmit on ollut. Eli pää prioriteetti on tuo kuvio, mikä isoon vetopyörään tulee. Sen pienen kosketuspinnan läpi kulkee koko moottorin tuottama teho! Toisena sitten se hammasvälys. Kovin kuluneessa vetopyörästössä joutuu joskus jättämään hammasvälyksen yli ohjearvojen, jotta hammaskosketus kuvion saa kohdalleen. Toivottavasti ymmärsit jotain tästä. Älä ainakaan missään nimessä jätä noin! Vaikka se jossain näytösajossa yms. saattaisi toimiakin. Ps. Hae KZbin:sta "differential ring and pinion gear setup" niin näyttää tulevan autojen perävälityksen säädöstä videoita. Niistä näet periaatteen.
@tommisworkshop
@tommisworkshop Жыл бұрын
pitää sitä kirjaa vielä kattoa uudestaan mutta ei siellä juurikaan tuota enempää säädöstä opasteta. Ja tutkia noita videoita. Tässähän ei ollut ainuttakaan shimmiä kun purin auki ja pinionin ja lautaspyörän välillä oli milli tolkulla klappia, joten sillä säätötiedolla ei isommin mitään tee. Jotakin väriä haen että saan kokeilla hammaskosketusta miten pinioni osuu lautaseen.
@flatusfi
@flatusfi Жыл бұрын
Kiitos! Nyt on oikea PRO-tason ohje miten tämmöinen perän vetopyörästön säätö pitää oikeaoppisesti tehdä! Ainakin mulle nämä hypoidivaihde, kaarihampaiset kartiohammaspyörästöt on miltei pelottavan vaikeita kone-elimiä! Tuo säätö ja shimmaus tuntuu olevan vaan niin hurjan tarkka homma näissä!
@uniflo2609
@uniflo2609 Жыл бұрын
​@@tommisworkshopNähtävästi ohjekirjan laatija on olettanut, että välityksen kasaava henkilö on koulutettu asentaja. En kirjoittanut kommenttiani mitenkään vähätellen tekemisistäsi. Katso oikein ajatuksella Weberauto nimimerkin video, minkä löydät aiemmin antamallani hakusanalla.
@tommisworkshop
@tommisworkshop Жыл бұрын
tuon värijuttutarkistuksen teen ja samalla katon laakereiden kireyden. Kävin äsken hätään hakemassa kirkkaan keltaista väripastaa, pyyhkästä se sitten heti pois. Valmetin kirja kertoo että laakerit eli tasausperämurikka pitää pyöriä vastustamatta. Kirjan mukaan se hammasvälys 0.2-0,3mm välille on tärkein ja pinion pään asettaminen mitta-lasku jutun mukaan. Yritän ennättää kattoa tuota filmiä.
@uniflo2609
@uniflo2609 Жыл бұрын
@@tommisworkshop En tiedä miten tämän nyt selittäisi. Kaikkein tärkein on se kosketus kuvio isolla vetopyörällä. Jos se ei ole kohdallaan niin tehohäviöt lisääntyvät, tulee ääntä (jolla ei traktorissa välttämättä ole niin suurta väliä) ja lämpöä. Pahimmassa tapauksessa välitys on hetkessä pilalla. En kehuskele, mutta voin väittää jotain muutakin kuin teorian tietäväni tästä asiasta... Oikein huonosti kun on säädöissään, niin siellä on alle 1mm leveä 2-3cm pitkä viiru rattaiden kosketuspintana.. Jos mietit mitä tapahtuu kun sen pinta-alan läpi työnnät moottorin tehon. Hammas välys on uudella välityksellä varmasti tuo 0,2 - 0,3. Mutta kun välitys on kulunut niin on eri asia. Kun tuo välys kun myös vaikuttaa siihen hammaskosketukseen. Ajatellaa että se välys on säädetty joskus esim.0,3mm, hampaista on käytössä kulunut materiaalia pois. Kosketus kuvio on edelleen ok, mutta hammas välystä on tullut lisää. Nyt jos kasaat saman välityksen ja säädät hammasvälyksen 0,3mm kosketus kuvio on eri kuin aiemmin. Voihan toki olla että tuo välitys ei ole juuri kulunut. Silloin saattaa hammasvälyksen ohjearvo olla ok. Mutta silti täytyy löytää oikea paikka isolle sekä pienelle vetopyörälle. Ja kuten sanoin näytösajot ja kevyet piha pyörittelyt se varmasti kestää, vaikka säädöt olisi miten sattuu. Voimat ja nopeudet ovat niin pieniä. Mutta täyttä peräkärryllistä hiekkaa en kauempaa lähtisi hakemaan.
@romppaukko
@romppaukko Жыл бұрын
Sehän oli oikeastaan yllättävänkin helppo kasattava. Toki ähräämistä noiden palikoitten kohdalleen saamisen kanssa on. Mutta nyt se on kuin uusi.
@ilkkakuusela1097
@ilkkakuusela1097 Жыл бұрын
Äijällä on kyllä asennetta!!
@tommisworkshop
@tommisworkshop Жыл бұрын
ei ole ennen päässyt tämmöstä tekemään niin ihan jo oppimismielessä tehä, aika hurahtaa tallissa huomaamatta. Toki orjallisesti yritän kerrankin lukea "käyttöohjetta" mitä yleensä en tee...
@arvoleppanen1511
@arvoleppanen1511 Жыл бұрын
Onkohan tehtaallakaan maanantaiaamuna noin tarkkaa työtä tehty, ainakin 361: sen perä ronksutti kuutos vaihteella pienillä kierroksilla niin hirveesti.😄
@tommisworkshop
@tommisworkshop Жыл бұрын
Valmetin tehtaalla on ollut uudet osat ja ei ole silleensä tarvinnut shimmailla osia, se on vain koottu kasausohjeen mukaan. En ihan osaa sanoa onko mulla tämä riittävän tarkkaa hommaa ja pellaako tämä lainkaan kun kuluneita akseleita sovittaa paikalleen.
@kimmoreilamo9958
@kimmoreilamo9958 Жыл бұрын
Meniköhän se shimmilevy oikeaan väliin siinä painelaakerin asennuksessa pitäisikö painelevyn tulla ekana sitten shimmilevy rakenteesta sen enempää tietämättä
@tommisworkshop
@tommisworkshop Жыл бұрын
On se nyt oikein. Jätin filmistä pois kun käytin uudestaan sen etupään laakeripukin eli turvan auki kun se himpun pakeni perälaakerin laiton seurauksena ja käänsin levyt, toinen on se 3mm laatta ja toinen on 1mm laatta. 3mm on nyt painerullaa vasten. Teoriassa ei ole väliä kun se shimmikin on oikea painelaakerilaatta.
@anttimaja9931
@anttimaja9931 Жыл бұрын
Jess💪👍😊
@akilimnell7694
@akilimnell7694 Жыл бұрын
Punaista spray vaseliinia pinjoniin ja pyöritteleen.
@timneva8104
@timneva8104 Жыл бұрын
Juu tärkee saaha hammaskulmat samaa missä on olleetki. Meinaan äkkiin syö ku menee väärään suuntaan hammaskulma
@tommisworkshop
@tommisworkshop Жыл бұрын
joo kävin hakee öljyväripastaa, löyty helpoiten kaupasta. pyyhkäsen sen sitten pois, en jätä sitä töpöttiä sinne. mutta väri on keltainen.
@valmet361d9
@valmet361d9 Жыл бұрын
👍👍👍👍👍😎
Magneettiporalle porauspenkki - onko nyt pylväsporan korvike?
23:33
Tommi's WorkShop
Рет қаралды 8 М.
Fake watermelon by Secret Vlog
00:16
Secret Vlog
Рет қаралды 15 МЛН
Valmet 565 Penkin rungon korjausta ja Vetoakseli on Rikki =💰
11:00
Tommi's WorkShop
Рет қаралды 11 М.
Ponsse, puomin korjaus 1/1
14:57
pajamies Hp
Рет қаралды 93 М.
Viljankuivausta Arskalla
9:58
Erkki, on se mahoton mies
Рет қаралды 1,8 М.
Oli hyvä
13:09
pajamies Hp
Рет қаралды 26 М.
Valmet 565 Vaihdelaatikon kasaus osa 1/2 | Segmentoitu video
28:43
Tommi's WorkShop
Рет қаралды 13 М.
Valmet 565.2 - Nostolaitteen ja Vaihteiston kansien purku
17:05
Tommi's WorkShop
Рет қаралды 15 М.
Valmet 502 kytkinasennus ja moottorin nosto
20:03
Ampuja Man
Рет қаралды 14 М.
Lännen kaivupuomi osa 2/2
29:33
pajamies Hp
Рет қаралды 87 М.