Muțumim tuturor apicultorilor pentru informațiile împărtăşite, atăt bune cât şi rele. Spor şi Doamne ajută! Sănătate multă lui nea Ilie! Vă aşteptăm pe la noi în județ!
@iacomiilie6 жыл бұрын
Vreau sa aud numai de bine. Multa sănătate!
@iacomiilie6 жыл бұрын
Vreau sa aud numai de bine. Multa sănătate!
@ioandascalu81226 жыл бұрын
Ai dreptate nea Ilie. De anul trecut și eu fac la fel. Ultimul tratament îl fac în lipsă de puiet și depărtez ramele (atâtea câte sunt în cuibul de iernare ex 4,5,6,7). E foarte multă muncă dar în primăvară mă uit cu drag la albinuțe. Multă sănătate.
@iacomiilie6 жыл бұрын
Felicitări, mă bucur mult. Sănătate multa
@IulianBobocea6 жыл бұрын
Îmi pare rau de acești oameni dar eu cred că noi mai întâi trebuie să învățăm mai multe despre creștere albinelor și apoi să cumpărăm ca să nu avem de pierdut.
@albinamatca63796 жыл бұрын
Multă muncă aiurea ce prezintă nea Ilie.
@emmoprea37676 жыл бұрын
Mi a " placut " cum baiatul acela a intrebat suparat de ce la vecinul lui nu or murit albinele ci numai lui . Specific romanesc : nu ii bai ca o murit capra lui , trebuia si a vecinului .domnu Iacomi , ca de obicei ati pus punctul pe i , paduchii sunt vinovati . Din experienta proprie fam slabe cu infestatie mare de paduchi nu trec iarna , chiar daca scapi de paduchi dupa multe tratamente ,ramai cu viroze care decimeaza populatia ,plus nosema . In asemenea fam matca vrea sa compenseze numarul mic de albine si se intinde cu puietul si in noiembrie , uzand si mai mult albina iar puietul moare racit ca nu are albina acoperitoare .metoda prezentata cu intarirea celor bolnave ii cu doua taisuri: poate sa nu scape nici una , nici cele cumparate nici muribundele .
@iacomiilie6 жыл бұрын
Am vorbit și despre celelalte viroze și iam spus cum săi trateze săi poată salva cât de cât.
@silviudamoc23096 жыл бұрын
nu ai inteles nimica oprea...apoi baiatul a intrebat de vecinul ca tot el a facut tratamentul si exact la fel,... o familie infestata de varoua peste masura nu se depopuleaza in 3 saptamani treptat poti face o proba cu o familie si vei vedea...nu stiu decat te ocupi de stuparit ,,,eu am vazut la bunicul 80 de familii de albine ca au murit de varoua dupa ce au dat frigul in decembrie si credema la test erau super super infestate si aveau albina 5-6-7 rame de albina ....moarte care in ghem care jos ca au dat in nosema au mancat in ecces si asta fara nici un tratament de varoua......depopularea in august-septembrie nu are deloc treaba cu varoua...nu am mai auzit una ca asta sa iti moara stupii de varoua in urma a 3 tratamente...nosema este problama in aceste caz,care exista in 3 stagii ...nosema este dusmanul tacut care nu il vezi ca pe varoua ...dar este pericoul nr 1 la depopulare vazand cu ochii
@emmoprea37676 жыл бұрын
@@silviudamoc2309 sindromul depopularii ccd l am intalnit prima data in 2006 cand am neglizat fam iar 30% din cele de productie au disparut ,au ramas doar 10 albine cu matca si alea cu 4-5 paduchi fiecare pe ele.era prin Septembrie , octombrie cand au clacat .daca baiatu cu fiatu la o suta de lazi il cheama pe vecinu sa I faca tratament( ii aproape echivalent sa l chemi sa i faca o bucurie si la nevasta ca tu nu ai timp ) nu mai am ce zice .cand intr un an mor albinele de paduchi problema ii anul anterior , acolo s a gresit cu tratamentul .in CCD peste 60% din cauze sunt paduchi , apoi nosema , viroze ,pesticide etc. Iti recomand sa citesti literatura de specialitate actuala , ca vad ca esti in ceata rau de tot . Experienta ta se bazeaza pe ce o facut bunicu , unii batrani trateaza cu apa sfintita sau se duc la racla la parascheva in loc sa trateze pt paduchi si nosemoza . sanatate la albine.
@emmoprea37676 жыл бұрын
@@silviudamoc2309 si care sunt alea 3 stagii la nosema , sa te aud???
@cosminraducanu12736 жыл бұрын
Nea Ilie salutare și să fii sănătos, explicații sincere cadeobicei, cu iertare dar ai uitat ceva: în final trebuia să întrebi: Ba ați băgat pe urechi? Îți doresc iernare ușoară și să vinzi porcii cu un preț bun (în oltenia 15lei kg).
@iacomiilie6 жыл бұрын
😂 N-am uitat am vorbit pana la 11 noaptea și la urma i-am întrebat ați înțeles ceva? Mi-au răspuns că da.
@vasearusu33636 жыл бұрын
Multumtsc. Reciprdc dortsc si dumitale .
@alextatutu81036 жыл бұрын
Foarte utile sfaturile dar eu mai mult de 5 rame nu as lasa la acea familie prezentata! Mult succes!
@iacomiilie6 жыл бұрын
Acea familie nu e împachetata, urmează strânsă mai bine pentru iarna.
@dib796 жыл бұрын
Parerea mea este ca poate fi nosema de vină sau alți factori inclusiv calitatea mierii. Dumnealor au tratat preventiv cu protofil sau nozevit la început și la sfarsit de sezon? Eu nu tratez numai pentru varooa.
@iacomiilie6 жыл бұрын
Nu am de unde sa știu ce au făcut ei
@constandacheadrian41436 жыл бұрын
AM PATIT LA FEL ANUL TRECUT,AM IERNAT PE DOUA RAME ,IAM SALVAT
@valentinpopescu69086 жыл бұрын
Fiecare stup trebuie sa aiba rama claditoare sau rama oarba. Pe aceasta rama albina va cladi faguri cu celule de trantori. Dupa ce puietul de trantor va fi capacit, se decupeza fagurele si se da la topit. Se elimina foarte multa varoa prin aceasta metoda. Toamna, tratamentul cu varachet sau alte substante va fi o joaca.
@mitiitim56356 жыл бұрын
Munca de CHINEZ. Puteti sa uitati metoda lui UR...., dauneaza mult albinelor, FARA EFECT. TRECETI LA TRATAMENTE CORECTE SI DIVERSIFICATE.
@valentinpopescu69086 жыл бұрын
Dauneaza rama claditoare, sau nu am inteles eu bine ce spuneti? Folosesc aceasta metoda de multi ani si vad rezultatele. Nici nu va imaginati cati paduchi de varoa se elimina odata cu puietul de trantor capacit.
@doruv.51246 жыл бұрын
In opinia mea, rama oarba, este o problema in plus.
@mitiitim56356 жыл бұрын
,,Toamna, tratamentul cu varachet sau alte substante va fi o joaca." Aici va jucati cu cuvintele d-le V. Popescu. Avantajele ramei claditoare sunt multiple si folositoare, as putea spune ca si indispensabilept. orice apicultor. Numai ca varroa se dezvolta, se inmulteste pe toata perioada pontei MATCII - IAN - OCT. pe cand rama claditoare este eficienta NUMAI 3 sau 4 luni! MAI - IUNIE- IULIE!
@danielgreu63406 жыл бұрын
Am făcut un experiment. Văzând ca familii puternice sunt atacate de varroua într un an, în anul acesta am luat din 10 familii tot puietul cu matca cu tot, am făcut roi pe aceeași vatră iar în locul matcii am pus una tânără în colivie. A ieșit ca un fel de roi la pachet. Concluzia. Nu s au depopulat nici roii nou formați nici familia rămasă sub forma de roi la pachet.
@iacomiilie6 жыл бұрын
Nu ai avut varroua în familie
@danielgreu63406 жыл бұрын
Cred ca e vorba de pragul critic de infestare.
@IonutT5 жыл бұрын
@@danielgreu6340 Corect! Prag care depinde si de alti factori.
@bartosrobert42136 жыл бұрын
Eu nu am depopulari dar nici familii multe. Am facut doar un tratament in septembrie si doua acum pe vremea asta frumoasa ca nu mai am gram de puiet. O sa vedem cum trec iarna. Am unificat si asteptam iarna.....in rest numai bine.
@iacomiilie6 жыл бұрын
Nu ai probleme pentru ca ai tratat anul trecut bine. Sănătate multa!
@bartosrobert42136 жыл бұрын
@@iacomiilie si Dv. O duminica frumoasa. Ps . Nu degeaba am invatat si m-am pregatit un an inainte sa imi cumpar primul stup. Pacat ca multa lume cumpara si apoi o fi ce o fi......si logic raman fara ele ...sau o parte.
@mitiitim56356 жыл бұрын
FAI ASA SI CAND AJUNGI LA 100 dai interviuri ca la cinema. Doamne fereste. Trateaza cu chimicale, hraneste cu medicinale - trateaza.cu organice.
@bartosrobert42136 жыл бұрын
@@mitiitim5635 deci chiar nu intaleg ce vroiai sa spui.....nu are nici inceput nici final....doar cuvinte..
@mitiitim56356 жыл бұрын
Buna Robert. Am vrut sa spun ca un numar mic de familii de albine se gestioneaza usor. Cand ai multe o parte din lucrari nu se fac la timp si de aici si unele necazuri in intretinerea albinelor. Nu este bine sa te bazezi pe un singur tratament in toamna. Nu este bine sa faci cu o singura substanta sa zicem ,,Varatraz" si atat. Este bine de stiut ca aceasta boala ,,acarioza" se trateaza din primavara pana toamna tarziu. 1- 2 tratamente in martie - se face control de existenta infestatiei, 1- 2 dupa salcam, 1 dupa tei, 2 - 3 (1 august) si ... in luna octombrie 2 - 3. etc. La hranirile de stimulare cu sirop din toamna se adauga plantele acaricide (pelin, salvie, menta, roinita). Ca si tratamente alternative este bine sa folosim substantele organice (ac. formic, iar toamna tarziu, fara puiet ac. oxalic prin sublimare). Feriti - va de a veni in contact cu vaporii de ac. oxalic, amitraz, flufavilinat, etc Sper ca am raspuns la subiect.
@MidrigansBees6 жыл бұрын
Compătimesc stuparii dați,dar tot ei sînt de vină.Și cînd te gîndești bine,din cauza lor suferă și stuparii din zonă.Ați văzut d-lor cîte tratamente a făcut d-l Bobocea cînd a văzut ce invazie are?Ați văzut ce familii are acuma?Dar sa ținut de capul lor cu mai mult de 10 tratamente.Vă doresc d-lor apicultori să dregeți cumva treaba,căci și la noi care au apucat cîte un proiect, cam la fel e situația.
@iacomiilie6 жыл бұрын
Ai dreptate, domnul Bobocea, este un iubitor de albine, și pe lângă asta, se scoală dimineața și se culca târziu. Adică intrun cuvânt, om harnic și apreciez asta.
@emiltirban75956 жыл бұрын
Dureroasă situație,dar noi tot cu vecini avem probleme.
@iacomiilie6 жыл бұрын
Din păcate trăim intr-o comunitate și cei mai putini pricepuți trebuie ajutați.
@valentinmarcu35686 жыл бұрын
@@iacomiilie Vați gândit că sar putea să fie vorba de vreo bacterie care face ravagii, de exemplu loca sau alte bacterii invizibile, parerea mea este să mai vorbiti cu ei si să îi întrebați de unde au cumparat cutiile, sar putea să fi fost deja infestate cu bacteriile respective! Si apoi dacă cumpără Familii puternice de unde stie că sunt si sănătoase, iar se duce la vecinu să îl întrebe de ce la el sunt mai bune, poate vecinu face tratamentele pe ascuns, poate le tratează toamna târziu Când ei dorm în casă!
@danielmihai22826 жыл бұрын
acel domn e departe. ......... sa schimbe meseria.
@iacomiilie6 жыл бұрын
În 2016 i sa întâmplat același lucru unui vecin de-al meu. Am proceda exact ce le-am spus la acești oameni. În primăvara am fost și i-am tratat cum am știut eu și acum să vezi ce minunăție de stupi are. Din păcate ăstia sunt cam departe și nu mă pot duce la ei.
@Bogdan_936 жыл бұрын
Asta înseamnă când vezi doar banii in fața ochilor.
@iacomiilie6 жыл бұрын
Situații din astea sunt des întâlnite în tara noastră.
@ionelbondi70926 жыл бұрын
Bogdan Dacă tu erai în locul la acei oameni ce vedeai an fata ochilor?
@lucian58934 жыл бұрын
E vb bogdane ca muncesti tot anul te chinui cu ei si vrei sa vezi si rezultatul financiar ca deaceia te chinui
@minelciobanu77966 жыл бұрын
cu cit se poate cumpara o familie de albine acuma Nea Ilie ? Multumesc
@iacomiilie6 жыл бұрын
Domnul Bobocea a scos 90 kg de stup. Eu am făcut 55. Am făcut apilarnil, polen, pastura și roiuri, ca valoare l-am depășit pe Bobocea. Așa că o familie nu o dau cu mai puțin de 100 euro.
@danielmihai22826 жыл бұрын
nu le-au tratat cum trebui.
@iacomiilie6 жыл бұрын
Așa iam spus și eu că de anul trecut i se trage totul
@danielgreu63406 жыл бұрын
Câteva familii puternice la care nu am aplicat acest tratament au fost afectate puternic de varroua.
@iacomiilie6 жыл бұрын
Bravo
@IoanOlaru6 жыл бұрын
No coment am trecut prin asa ceva dar nu cu o asemenea paguba , plus proiecte , dar asa se intampla cand te vezi cu lazile pline nu poti constientiza pericolul ce te paste .
@iacomiilie6 жыл бұрын
Ai suferit destul că în perioada aceia ai fost bolnav. Acum cum te simți?
@IoanOlaru6 жыл бұрын
Iacomi Ilie binisor mergem inainte.
@gheorgherazvanrusu79666 жыл бұрын
Persoanele din filmare nu au nici o treaba cu cresterea albinelor. Doar fonduri, fonduri, etc......
@mitiitim56356 жыл бұрын
Dar de SEFUL CU BATUL IN MANA CE ZICETI? Toamna NU se cumpara ALBINE, asa sa stii sefu. Cand veniti si pe la Teleorman sa facem o caluserica, vad ca toiag (bat) avem.
@Gabi_John6 жыл бұрын
@@mitiitim5635 numai batjocură ști sa faci, sa nu crezi că scapi ușor. Cred că invidia te roade tare
@danielgreu63406 жыл бұрын
Bună ziua. A zis ceva interesant un invitat al dumneavoastră ca roii nu sunt afectați. Trebuie insistat pe modul de înmulțire a varroua. De ce nu ataca roii și se înmulțesc exploziv în familiile puternice.
@iacomiilie6 жыл бұрын
Am vorbit în film despre asta
@cornelchis13086 жыл бұрын
Eu zic că acolo nu este problema cu varoua ..ci cu loca