2mçarpı 3m olmaz ki 2çarpı3m olması gerek çünkü iki tane 3m var 2:28
@NeandertalAcademyNA6 жыл бұрын
Kast edilen, dediğiniz gibi 2 tane 3m dir. Orada 2 nin yanındaki m hatalı olmuş.Haklısınız.Yapıcı eleştirel katkınız için tşk.
@reylad3 жыл бұрын
biri sklaer çarpılmış biri vektörel dolayısıyla skaler çarpım boyut atlamaz
@yakuparc56852 ай бұрын
Merhaba hocam bu vektör çarpımındaki diklik mevzusunu bayadır anlamıyordum. İnternette forumlardan baktım bir sürü video falan izledim ama en açıklayıcı siz anlatmışsınız çok teşekkür ediyorum.
@anluslu25163 жыл бұрын
teşekkür ediyorum size gerçekten derste 3 dakikada ''sağ elini buraya sarıyorsun, baş parmağın şunu gösteriyor ya işte o bileşke vektör'' diye geçiliyor. ben neden sağ elimi ona sarayım, avuç içimi neden diğer vektöre göre ayarlayayım tamam kısayol yapıyorum ama bu işin aslı nedir arkadaş diye soruyorum ama cevabını kimse bilmiyor hoca cevap veriyor gibi yapıp kendinin bile anlamadığı geçiştirmeler yapıyor. çok teşekkürler ben gibi ezberci olmayan, işin mantığını anlamaya çalışan kişileri aydınlattınız.
@isayevmurad23912 ай бұрын
Çok güzel anlatım teşekürler.
@batuhankorkulu20346 жыл бұрын
Sayın Hocam saygıyla önünüzde eğiliyorum. Matematiği çok seven bir kişi olarak İlk defa matematiği bu kadar güzel anlatan Türkçe bir kanal ile karşılaştım. Emeklerinizden ötürü çok teşekkür ederiz. Umarız kısa sürede kanalınız hak ettiği değeri kazanır.
@nakugodd6 жыл бұрын
Bu paylaşma ve tafsiye etme olayını denedim ama millet "ben ezberlesem yeter,heyecana gerek yok,3 boyut bize yeter, üniversite kazanayım tamam."diyorlar.Kimse mantığını anlamak istemiyor.Bunun en büyük sebebi ülkemizdeki eğitim sistemidir. En azından like atalım 👍
@NeandertalAcademyNA6 жыл бұрын
Sınav öncelikli ezberci sistem konusunda kesinlikle haklısınız.Bu aslında eğitime darbedir.Bu sistem Bilim insanı değil ancak bürokrat yetiştiriyor.Yorum katkınız için teşekkürler.
@ahmeterenlacinbala6 жыл бұрын
İlk okuldan itibaren bu şöyledir denip geçildi ve neden öyle olduğu hakkında bilgi verilmedi. Biz de öyle kabul ettik. Hiç kimse neyin neden olduğunu anlatmadı. Sorduğumuzda ispatı var uzun denildi ve geçildi. Bu kanala rastlamadan önce sanal sayıların hiç bir işe yaramadığını falan sanıyordum çünkü hocalarım bile ne işe yaradığını bilmiyordu. Böyle olması çocukların merakını öldürmez mi? Matematiği sanki hayatımızda olmadan soyut bir şeymiş gibi öğretti. Bu günlük hayatta ne işimize yarayacak diye sorulduğunda cevap verilmedi. Böyle olduğunda da bırakın çocukların merakları ölsün. Matematiğe soğuk baksınlar.
@user-nf1mg3yb7o6 жыл бұрын
Çok çok haklısınız.
@senatanrver60835 жыл бұрын
Bunu diyenlere üniversiteden sesleniyorum şahsen ezberleyerek ben bu dersin ne vizesini ne de finalini güzel bir notla veremem
@NeandertalAcademyNA5 жыл бұрын
@ennem kiennem söylediklerinize katılıyoruz.Sizin gibi farkındalığı olan arkadaşlarımızın sözleri önemli.Videolara mülakat öncesi göz gezdirmeniz çok güzel. Bulabildiğiniz ipuçlarını bizden çok daha ilerilere taşımanızı diliyoruz.Amacımız tam da budur.3 yaşındaki çocuktan, bir sivrisinekten, hatta bir kaya parçasından bile yeni şeyler öğreniyoruz. Bu dediğiniz kanalların pek çoğu devlet tarafından destekleniyor.Mülakatın dilediğiniz gibi geçmesini ve başarılarınızı dileriz. Önerdiğiniz videoların biri galiba komplex sayılar.Ama yeterince iyi anlatılmamış.Yakında yayınlayacağımız sayılar videosunu izlemenizi tavsiye ederiz.Çünkü genelde sıkıntılı gibi duran irrasyonel ve komplex yapıların neye benzediklerini anlatacağız.Bu konu genelde elektron foton gibi reel düzlem dışı davranabilen parçacık hareketlerini de izlemek ve ölçmek anlamında elektrik ve elektronikle çok ilgili.Bu bölümlerde okuyan tüm arkadaşların izleyebilmesini isterdik.Çünkü bu videoyu izledikten sonra komplex bileşenlerin incelendiği tüm dersler onlara ağır ve sıkıcı değil daha zevkli gelecektir.Eminiz ki çok kişi ilk defa sanallığın ne olduğunu kavrayacak. Motive edici ve yapıcı-eleştirel yorumlarınız için ayrıca teşekkür ediyoruz.
@omeryalcinkaya12433 жыл бұрын
Öncelikle emeğinize sağlık. Gereğinden fazla akademik kaynağa göz atmış biri olarak vektörel carpimin yine bir vektör olup bu vektörlerin düzlemine dik yeni bir vektör olduğu gerçeğine dair paylasiminizin bu husustaki ilk ve tek ispat içerikli paylaşım olduğunu düşünüyorum. Basmakalip paylaşımların dışına çıkmışsınız. Tebrik eder basarilarinizin devamını dilerim. Umarım bu şekilde devam edersiniz.
@NeandertalAcademyNA3 жыл бұрын
Yorum katkınız için teşekkürler.Umarız bu özgün anlatımların kıymeti gelecekte bir gün anlaşılır.Ne yazık ki yeni bir söylemin genel tarafından algılanma süreci anlık değil, en az 40-50, hatta bazen yüzlerce yıl bile gecikmeli olabiliyor. Aslında bu durum, yeni olan her şey için geçerli.Çünkü, tarihte hep böyle olmuş.
@LiMobileOfficial5 жыл бұрын
Sen adamsın , keşke ülkemizdeki öğrenciler ve eğitimcilerin bir çoğu boş videolar ile vakit geçirmese..
@mortezakhoshbin6 жыл бұрын
ben irandan olduğum için sizin türkçenizi bilgiye alakalı bölümlerde çok iyi anlamıyorum . ama sizin ne güzel izah etmenizi anlıyorum ve tam anlaması için kaç defa bakıyorum.teşekkur ederim
@NeandertalAcademyNA6 жыл бұрын
Güzel yorum katkınız için teşekkürler.
@birinsan77555 жыл бұрын
Lisans ogrencisi olarak yaptiginiz yayinlari cok basarili buluyorum emeklerinizin karsiligini alacagibiza inaniyorum iyi calismalar dilerim.
@NeandertalAcademyNA5 жыл бұрын
Güzel yorum katkınız için teşekkürler.
@orhuntanyldz60466 жыл бұрын
Dilerim ki inşallah çok çok büyürsünüz biz matematik öğretmek isteyen öğretmen ve öğretmen adaylarına bu büyük katkınızdan dolayı ne kadar teşekkür etsem azdır. Siz çok izlenmez iseniz bile ama dilerim inşallah çok çok izlenirsiniz. Bu bize katkınızdan Türkiye de ki matematik eğitimine katkılarınızdan vazgeçmeyiniz her ne engel çıkarsa çıksın .
@yetkincetir4 жыл бұрын
bende matematik öğretmeniyim ve görsel olarak bu konuları anlamak ve anlatmak cok daha anlaşılır olacaktır tesekkürler
@eltunallahverdiyev57426 жыл бұрын
Vektorleri sonunda anladim,neden oyle oluyormuw bildim.Bu tarz videolar hep gelsin.Bazilari anlamak istemeye bilir,ama bu dunyada oyrenmek isteyen fazla adam oldugunu duwunuyorum.Ve bir gun gercekten videolarinizin izlenme sayisinin cook articagina inaniyorum.Cok cok tewekkurler
@kara_kalem7142 жыл бұрын
tüm videolarınız harika ötesi hocam . ağzınıza sağlık
@tahayagzsoydas95878 күн бұрын
harika tesekkürler
@mesuttankara21435 жыл бұрын
Şimdiye dek aradığım videolar türünden bir ders videosu. Teşekkürler. Bunlara benzer videoların gelmesi dileğiyle . .
@suheylakeskin60162 жыл бұрын
hiçbir şeyin mantığını kavrayamadan öğrenemiyorum bu yüzdendir ki muazzam bir video teşekkürler
@yasirkarabulut30765 ай бұрын
şuan ne yapıyorsunuz? mantıkçı insanlar genelde ciddi başarılar elde ederler. bu sebepten merak edip doğrulamak istedim
@0verrun2928 ай бұрын
Çok güzel bir vidyo her şeyi gayet iyi anladım helal olsun
6 жыл бұрын
Ben Makine Tasarımcısıyım, Matematik kuralları ile işleyen programlar kullanmak zorundayız, Türkiyede Bu proğramları yazan kimse yok. Hep yabancı Programlar Solidworks gibi. Sizin gibi matematiği görsele döken insanlarımızı görünce 3 boyutlu tasarım programlarının neden ülkemizde yapılamadığını hayretle karşılıyorum.
@NeandertalAcademyNA6 жыл бұрын
Bu konuda çok haklısınız.Örneğin yapay zeka, sinir ağları, 3 veya çok boyutlu tasarım konularında çok kullanışlı bir kavram olan Tensör ve Tensör Analizi konusunda Akademik düzeyde bile herkesin anlayabileceği ve uygulamada kullanabileceği bir kaynak bile yok.Olanlar da, ya anlatanın kendinin bile anlamadığı bariz olarak belli olan kopya çeviriler ya da notasyonlar içinde kaybolmuş başı sonu kopuk anlatımlar.İlerde tensörler ve tensör analizini herkesin en azından ne olduğunu anlayabileceği hatta ilgili olanların hesaplamalar yapabileceği, dediğiniz 3 boyutlu tasarımla uğraşacak arkadaşlara yardımcı olabilecek videolar yayınlamayı düşünüyoruz.
6 жыл бұрын
Geleceğe bakışınızı ve emeklerinizi çok değerli buluyorum. Fark edilmeniz ve fark oluşturmanız dileği ile. Teşekkürler.
@istikrarvebasari2 жыл бұрын
hocam ezberden kaçıp olayı başka boyutlara getiriyor ve cidden bugün sınava gireceğim çok iyi oldu
@insan20862 жыл бұрын
Hiçbir şey anlayamadım ama elinize sağlık
@h.ipekkeskin339 Жыл бұрын
Hocam, harikasınız 🎉
@Alper_SEV5 жыл бұрын
Alt uzaylar,alternatif koordinat sistemleri gibi konulara değinseniz güzel olur.Teşekkürler.
@NeandertalAcademyNA5 жыл бұрын
Bundan sonra gelecek olan Metrik tensör-2 videosunda sıfırdan yeni bir koordinat sistemi nasıl oluşturulur konusuna da değineceğiz.İlerde farklı videolarda konular anlatılırken Alt uzaylar kendi sanal uzayımızı oluşturma gibi konulara da dolaylı da olsa değineceğiz.Yorum katkınız için teşekkürler.
@huseyinkyak95434 жыл бұрын
Gerçek cok güzel kanal
@huseyinkyak95434 жыл бұрын
İşte bu çarpma nedir mükemmel
@Alphy_6662 жыл бұрын
Matematik insanın hayatını değiştirir :)
@muhammet243 жыл бұрын
Matematikte bu konularda yaptığımız bakkal hesabı bende havada kalmıştır... teşekkürler
@ibrahimkantarc14446 жыл бұрын
Hocam harikasınız
@adaada-ls7ec6 жыл бұрын
Hocam öncelikle çok teşekkürler kanalınız kesinlikle youtube üzerinde keşfettiğim en güzel kanal. Matrisler-vektör uzayları bir de temel kuvvetlerin etkileşimleri ilgili video yapmayı düşünüyor musunuz?
@NeandertalAcademyNA6 жыл бұрын
Kesinlikle düşünüyoruz.Güzel ve motive edici yorum katkınız için teşekkürler
@dio_del_tempo5 жыл бұрын
maalesef bu denli kaliteli bir kanal olarak fazla büyüyemeyeceğinizi düşünüyorum, insanlar konuların bu kadar özüne inip mantığını anlatan kanallar yerine formüllerin direkt ezbere verildiği kanalları tercih ediyor, kimse mantığını anlamak, özü anlayıp konuyu yorumlayabilmek için çaba göstermiyor, herkesin tek derdi bilgiyi ezbere bir şekilde kullanıp okuduğu bölümün sınavlardan geçmek o yüzden maalesef hiçbir zaman gereken izlenme sayısına ulaşacağınızı düşünmüyorum, bu çok üzücü olsa da şu an bile sizi takip eden kaliteli bir tayfa var, belli ki bu tayfa ezbere bilgi yerine konuyu gerçekten öğrenmeyi tercih ediyor, en azından ben ve bu tayfaya çok fazla katkınız oluyor, umarım bir şekilde insanların bu konuda bakış açısı değişir de sizi keşfederler, ileride çok daha büyümeniz dileğiyle...
@NeandertalAcademyNA5 жыл бұрын
Sayın Nigreus, çok isabetli tespitler yapmışsınız.Yapmak istediğimiz şey tam da dediğiniz gibi bilimin özgürce gelişmesi ve özgürce paylaşımı adına bir şeyler yapabilmek.Sizin gibi gençler sayesinde bu konuda oldukça umutluyuz. Bu açıdan, Neandertal Academy sadece bir youtube kanalı değildir.İlerde farklı platformlarda da olacağız. Ülkemizde gerçek bilim insanı oluşturma mentalitesi adına bir nebze katkımız olursa ne ala.Tecrübelerimizi gençlerle paylaşmak için onlarla interaktif bir çalışma ortamı oluşturmak için sabırsızız.Bunun alt yapısını oluşturduğumuzda paylaşımlarımız daha çok ve daha düzenli olacak.Çünkü yıllarca eksik anlatılan o kadar çok şey var ki.Güzel düşünceleriniz için teşekkürler.
@user-nf1mg3yb7o6 жыл бұрын
Videolarınız harika gerçekten. Başarılar. Bir şey sormak istiyorum, kanalınızın adı neden Neandertal Academy acaba? (Neandertal ın anlamını biliyorum, neden bunu seçtiğinizi merak ettim)
@ismailkaya89196 жыл бұрын
Aranan kan bulundu. Saygılarımla...
@NeandertalAcademyNA6 жыл бұрын
Sizin adınıza sevindim.Ama ne yazık ki bu kanın gerekli yerlere ulaşmadığı izlenme oranından belli.Yorum katkınız için teşekkürler.
@omerzerenuz61845 жыл бұрын
@@NeandertalAcademyNA keyfiyet kemmiyet ile makusen mütenasiptir. Kemmiyetin, keyfiyete nisbeten ehemmiyeti yok hükmündedir. Asıl ekseriyet, keyfiyete bakar.
@yasirkarabulut30765 ай бұрын
@@NeandertalAcademyNA eğitim hayatı boyunca bu kanalla karşılaşmak için can atan binlerce zeki insan olduğunu hatta bazılarının dahi seviyesinde olmasına rağmen bilgi eksikliği yüzünden ışıldayamadıklarını size anlatmama gerek yok sanırım.. bir kişiye bile ulaşmışsanız siz görevinizi yapmışsınızdır gerisi bizim ayıbımız.. saygılar ve hürmetler
@falnas2784 жыл бұрын
muhtesemsin hoca
@kadireren5522 Жыл бұрын
Bana yetersiz geldi açıklama, germe olunca aşağı doğru da bomba oluşabilir, bu bulunurken daha farklı şeyler düşünülmüş bence. Ayrıca karmaşık sayı carpimindan da çıktığını biliyorum. (1,0,0)×(0,1,0)=(0,0,1) gördüm Bi yerde ama determinant olmadan uzun yoldan nasıl çarpılır bilmiyorum. Bilen var mı?
@erkanfizikci94903 жыл бұрын
2.27 .saniyede ifade şekliniz yalnış 2x3m denmeliydi
@ser7ser7i6 жыл бұрын
Teşekkür ederim.
@foo2hp5 жыл бұрын
teşekkürler hocam
@kurtulustopaloglu385 Жыл бұрын
süper
@aquila-caner Жыл бұрын
Bilgiler için çok teşekkürler ama bir sorum olacak. Akım geçen telde mesela manyetik alan telin etrafında dairesel bir hareket yapıyor. Uzaydaki genişleme ile manyetik alanın buradaki davranışı arasında bağlantı kuramadım. Aynı şekilde akım geçen halkanın manyetik alanı da kafamı karıştırıyor. Cevaplarsanız çok sevinirim.
@NeandertalAcademyNA Жыл бұрын
Yorumları her zaman göremiyorum. Olayı anlamaya hevesli olmanız açısından geçte olsa cevaplandırmak istedim. Manyetik alan vektörel bir büyüklüktür. Bu vektör manyetik alan çizgilerine teğettir. Bunu tıpkı dediğiniz gibi akım geçen bir telin etrafındaki dairesel alan çizgilerine teğet bir vektör olarak düşünebilirsiniz. Bu teğet manyetik alan vektörü aynı zamanda telden geçen akım yönüne diktir. İşte bu iki dik vektör uzayı geren vektörlerdir. Germe etkisiyle videoda anlatıldığı gibi her iki vektöre de dik bir kuvvet oluşur. Bu anlatım basitleştirilmiş analojik bir anlatım olup tabi ki gerçek çalışma mekanizması daha detaylıdır. Oluşan bu kuvvetin nedeni aslında iletken içindeki yüklü parçacıklar olan elektronların oluşturduğu manyetik alanın ve manyetik dipol momentinin etkisiyle dipol momentin tersi yönünde oluşan kuvvettir. Bu alanda yine demir vb manyetik bir malzeme varsa onlarda da atom bağlarından ötürü dipol moment oluşur ve dolayısıyla malzeme üzerine dipol momentin tersi yönde bir kuvvet etkir. Örneğin, apartmanlardaki otomatik kapı kilitleri, elektromıknatıslar, asansör lirpompları vb bobinli sistemler böyle çalışır. Umarım açıklama biraz faydalı olmuştur.
Videoyu paylaştığınız ve yorum katkınız için teşekkürler.
@eyyupdemirkiran4 жыл бұрын
Video çok güzel hazırlanmış. Kafamdaki bir çok soruya cevap buldum. Fakat bir noktayı tam olarak anlayamadım. 2:52 de " Tek boyutta göremediğimiz, vektörel çarpım sonucunda oluşan elemanların gösterilebilmesi için tek boyutlu uzayı esneyen elastik bir yüzey gibi genişlettiğimizi düşünün." demişsiniz. Devamında da bu olayın matematiksel olarak "Lineer bağımsız vektörlerin bir vektör uzayını germesi" olarak ifade edildiğini söylemişsiniz. Buradan hareketle, sizin anlatımınızdan, " Vektörel çarpımın, aslında matematiksel olarak lineer bağımsız vektörlerin herhangi bir vektör uzayını germesi" anlamı çıkıyor. Biliyoruz ki; Bir vektör uzayını germek için, herhangi bir lineer bağımsız vektörler kümesinin aralarında bağımsız olmalarının dışında o vektör uzayındaki tüm elemanları oluşturabilecek lineer birleşimleri şeklinde yazılabilmesi de gerekir. ( Bu şekilde ifade edildiğini biliyoruz. ) Videonun devamında, 5:18 de birbirine dik iki vektörün skaler çarpımının sıfır olduğuna değinmişsiniz. Bu iki vektöre örnekte verdiğinize yakın herhangi bir değer verdiğimizde [ örn: (0,3) ve (3,0) ] bu iki vektörün lineer bağımsız ve 2 boyutlu vektör uzayını gerdiğini söyleyebiliriz. Bu iki vektörün skaler çarpımının sıfırı vermesini de anlatımınızdan " herhangi bir uzayı geren vektörlerin skaler çarpımının, vektörel çarpımın aksine sıfır olduğunun " örneğini göstermek için verdiğinizi düşünüyorum. Benim asıl kafamın karıştığı noktaya gelirsek; " Gerçekten, bir vektör uzayını geren ( yani lineer bağımsız ) herhangi bir vektör kümesinin elemanları arasında skaler çarpımları sonucu her zaman sıfıra mı eşittir? " sorusu oldu. Tabi ki de, aralarında 90 dereceden farklı herhangi bir açı olan iki vektör için düşündüğümüzde bunun olmadığını biliyoruz. Mesela, aralarında 45 derece olan (0,3) ve (3,3) vektörleri *lineer bağımsız ve 2 boyutlu vektör uzayını geren iki vektördür* Bu iki vektörün skaler çarpımının sıfırdan farklı çıkmasını nasıl anlamlandıracağız ? Herhangi bir skaler çarpım sonucunu nasıl düşünmemiz gerekir? Bence, asıl üzerinde durulması gerekilenin vektörel çarpımın fiziksel anlamının aksine, skaler çarpımınkine yoğunlaşmak olduğunu düşünüyorum. Biraz uzun oldu ama cevaplandırırsanız sevinirim.
@NeandertalAcademyNA4 жыл бұрын
Soru uzun, umarız sorunuz doğru anlaşılmıştır.Videoda lineer bağımsızlık ve germe için iki vektörün dik olması gerekir diye bir söylem olmamalı.Böyle bir imaj veren kısım varsa söylerseniz seviniriz.Vektörlerin uzayı germesi için aralarındaki açının 0 dan farklı olması yeter.Açılardan yola çıkarak; Lineer bağımsızlık için ise 0 ve 360 dereceden farklı olması yeter diyebiliriz.
@eyyupdemirkiran4 жыл бұрын
@@NeandertalAcademyNA Bakın, yorumunuzda "Videoda lineer bağımsızlık ve germe için iki vektörün dik olması gerekir diye bir söylem olmamalı.Böyle bir imaj veren kısım varsa söylerseniz seviniriz." bu şekilde yazmışsınız. Yorumumu bir kere daha okursanız videonuzdan bunu çıkardım gibisinden bir şey yazmadım. Tabi ki de lineer bağımsızlık için iki vektör arasındaki açının 0 ve 360 dereceden farklı olmasının yeterli olacağı konusunda hemfikiriz. Ancak, benim sormak istediğim soru sizin anladığınız gibi "Vektörlerin lineer bağımsızlığı için gereken durumlar" gibisinden bir şey değil. Videonuzda, Vektörel çarpımı *lineer bağımsız ve herhangi bir uzayı geren* iki vektörün çarpımı olarak, Skaler çarpımı da *lineer bağımlı ve herhangi bir uzayı germeyen* , tek boyuttaki vektörlerin çarpımı olarak tanımladınız. Bunu da 5:18 deki, birbirine dik iki vektörün ( yani lineer bağımsız ve 2 boyuttaki vektör uzayını geren. (3,0) ve (0,3) örneğinde olduğu gibi ) skaler çarpımının sıfır olmasıyla, " Bakın, herhangi bir vektör uzayını geren vektörlerin skaler çarpımı sıfırdır." izlenimi oluşturdunuz. Ben de buna cevaben ( asıl sormak istediğim soru ) "Evet, skaler çarpım tek boyuttaki lineer bağımlı vektörlerin çarpımı olarak düşünülüyor. Peki o zaman, aralarında 45 derece olan (3,3) ve (3,0) *lineer bağımsız ve 2 boyuttaki vektör uzayını geren* örnek vektörlerin skaler çarpımlarının sıfırdan farklı çıkmasını nasıl yorumlayacağız ?" işte asıl sormak istediğim buydu. Ayrıca, önceki yorumda da belirttiğim gibi asıl üzerinde durulması gerekilenin vektörel çarpım sonucunun aksine, skaler çarpımın fiziksel yorumuna yoğunlaşmak gerektiği düşüncesindeyim. Buraya kadar anlattıklarımda hala karmaşıklık varsa tek soruyla olayı basitleştirelim; " Aralarında herhangi bir açı olan(doğal olarak bir vektör uzayını geren) iki vektörün skaler çarpımından çıkan sonucu fiziksel olarak nasıl tanımlarız? " Videonuz 2 yıl önce yayınlanmış. Unuttuğunuz noktalar olmuş olabilir tekrar izlemenizi tavsiye ediyorum. Ayrıca, bu da uzun bir yorum oldu fakat önceki yorumumla birlikte tekrardan okumanızı istiyorum. İnanın bana videonuzu "gerçekten doğru anladım mı ?" diye 20 kez izlemişimdir. Bu her videonuzda oluyor. Çünkü; üzerinde düşünülmesi gerekilen konular olarak görüyorum.
@NeandertalAcademyNA4 жыл бұрын
Uzayı geren skaler değil vektörel çarpımdır. Vekörlerin birbirlerine izdüşümü olan skaler çarpım yönlü bir alan açmaz sadece büyüklük, nicelik belirtir. Toparlarsak uzayı geren iki vektörün birbiri üzerine izdüşümü ve sonucu skaler olan nokta( skaler) çarpımları değildir.Uzayı geren vektörlerin birbirine dik kalan(lineer bağımsız) bileşenleridir.Ve bu bileşenlerin vektörel çarpımı germe stresinden kaynaklanan her ikisine de dik seçimsel bir yönelimi olan yönlü bir alan açar.
@huseyinkyak95434 жыл бұрын
Hocam kafama takılan bir soru var neden çember 360 derece tanımı 280 yapsak ne olur acaba diyorum günle alakası varmı dünya 365 gün de dönüyor bununla ilgisi varmı referansı korken neye göre koydular bilmiyorum aydınlatırsanız sevinirim
@abdullahozturk33886 жыл бұрын
kaynaklarınız neler onlarıda paylaşır mısınız? (Bu arada yine çok güzel bir video olmuş 😊)
@NeandertalAcademyNA6 жыл бұрын
Siz de farketmişsinizdir ki burada sunulan videoların hiçbir yerde benzeri yoktur.Tamamen Neandertal Academy tarafından üretilmiştir.Ne yazık ki önerebileceğim benzer anlatım yapan bir kaynakta yok.Bizi izleyin.Yorum katkınız için teşekkürler.
@lifecycle424 жыл бұрын
Ülkemize buraya gelenler lazım
@0verrun2928 ай бұрын
Bu vektorler carpiminin uzayi germesi durumunu fizikteki olaylarla bagdastiramiyorum. Mesela hiz vektoruyle manyetik alam vektorunun carpilmasi ne anlama geliyo ve uzayin gerilmesi burada gunluk hayatta nasıl işliyo somutlasitramiyorum
@NeandertalAcademyNA8 ай бұрын
Manyetik alanın hız vektörü ile doğrudan bir ilişkisi olmasa da dolaylı bir ilişkisi var. O da belli bir hızla hareket eden yüklü bir parçacığın elektrik alanındaki mekansal değişiminin - curl yani dönme- (nabla operatörü X elektrik alan vektörü). manyetik alandaki zamansal değişime eşit olması. Yani hareketli bir elektrik alanının bir manyetik alan oluşturması veya tam tersi. Vektörel çarpımın uzayı germesini somutlaştırmak için belki şu analoji size yardımcı olabilir. Bir yelpazenin kenarlarını iki vektör gibi düşünürseniz kenarla açıldıkça yani vektörler döndükçe yelpazenin açılan kısımlarını gerilen uzay olarak düşünebilirsiniz.
@0verrun2927 ай бұрын
@@NeandertalAcademyNA Fizikle ilgili soruları size sormam ne kadar doğru bilmiyorum ancak üniversitedeki öğretmenlerim cevaplayamadığı için yine de sormak istiyorum. Bu B kuvvetinin doğrultusu ile yüklü parçacığın hareketinin doğrultusunun neden çarpıldığı. İki yönlü vektör neden toplanmıyor da çarpılıyor ve dik yeni bir vektör oluşuyor. Cevabı bilinmediğinden deneyler ile bir formül mü oluşturulmuş yoksa 0 dan bu dik hareketin matematiksel bir açıklaması var mı? Vektörel çarpımın mantığını çok iyi anladım sayenizde ancak burada neden vektörel çapım yapıldığını anlamadım.
@muratkavurmaüç13 жыл бұрын
Peki ya basıncın sklar olması ? Vekgörel bir nicelik varken yinede basınç skaler oluyor
@camalhesenzade27856 жыл бұрын
Hocam çok karışık anlatmışsınız anlayamadımLüfen daha basit anlatım videosu hazırlarmısınız bu konuda
@semihsatlms37072 жыл бұрын
Hocam bunun mantığını anlayamıyorum. Çıldırmak üzereyim lütfen daha basit ve açık bir anlatımla tekrar anlatır mısınız? Anlamak istiyorum şunları artık
@Tuncaa_8 ай бұрын
peki bu dik yön neden sol değil de sağ el kuralına göre
@NeandertalAcademyNA8 ай бұрын
Dönüşlerde sola dönüş pozitif yön, sağa dönüş negatif yön olarak kabul edildiği ve sağ elimiz eklem yapısından dolayı sola dönüşe daha uygun olduğu için. Fakat sonuçta bunların hepsi sadece kabul.
@Notra_bel3 жыл бұрын
hocam peki neden skaler çarpımda cos ile çarpıyoruz onu açıklar mısın?
@NeandertalAcademyNA3 жыл бұрын
Skaler çarpımı niceliklerin aynı uzay üzerindeki bileşenlerinin çarpımı olarak düşünebilirsiniz. Bir a niceliğinin b üzerindeki izdüşümü veya b niceliğinin a üzerindeki izdüşümü skaler çarpım olarak aynı şeydir. Niceliklerin aralarındaki açının cosinüsü ile çarpımları bunu sağlar.
@Notra_bel3 жыл бұрын
@@NeandertalAcademyNA peki o zaman iki vektör birbirine dik olunca cos90 dan dolayı çarpımlarının sıfır olması gerekmez mi? Videoda anlattığınız şey çok mantıklı ama kafama bu cos olayı takıldı?
@NeandertalAcademyNA3 жыл бұрын
Vektör uzayında İki dik vektörün skaler çarpımı sıfır kabul edilir.
@Notra_bel3 жыл бұрын
@@NeandertalAcademyNA ama video bunun tersini söylüyor? Ben yanlış mı anladım?
@NeandertalAcademyNA3 жыл бұрын
5.45
@canali2616 жыл бұрын
Benzeri kanalları paylaştığın bir video yapar mısın
@ekmekarashavyar68885 жыл бұрын
👍
@camalhesenzade27856 жыл бұрын
Neandertal Academy 4-22 deki hangi programdır
@NeandertalAcademyNA6 жыл бұрын
Camal Hesenzade, biz birçok program kullanıyoruz. Ama sorduğunuz yer Geogebra.
@thisaidoesnotexist98072 жыл бұрын
Alana dik oluşan vektörün yönü neye göre oluyor? Yüzeyde bozulma analojisini de pek anladığım söylenemez. Yapmayı çalıştığınız şeye sonsuz saygi duyuyorum ancak belki biraz daha temel bir anlatım da yapabilirsiniz ya da gerekirse videolar daha ayrıntılı ve uzun çekilebilir. Çünkü mühendislik ögrencisi olarak ben anlayamıyorsam siz zaten çok küçük bir kesime hitap ediyorsunuz demektir ve yapmaya çalıştığınız şeyin bu olduğunu zannetmiyorum. Saygılar
@tahaenesmelek58765 жыл бұрын
böyle anlatsalarda anlasak hatta öğrensek
@camalhesenzade27856 жыл бұрын
hocam çok hızlı konuşuyosunuz anlamakta güçlük çekiyorum
@NeandertalAcademyNA6 жыл бұрын
Anlatılanlar hızlı geçilecek bir konu değil elbette.Ama video kapasitesi açısından toplam süre de önemli. Video olduğu için, tekrar tekrar izlenebilir yada izleme hızının kısmende olsa ayarlanabilir olmasına güveniyoruz.Eleştirinizi dikkate alacağız.Yapıcı yorum katkınız için teşekkürler.
@mustafaakn83654 ай бұрын
Daha biz bu tür anlatımları bile yetersiz bulup işin felsefesinden hatta metafiziğinden başlanması gerektiğini savunuyorduk. Onu bırak daha işin mantık alt yapısından bile bahsedilmiyormuş.