Fain explicat. Păcat ca nu erau asa clipuri acum 20de ani când făceam profesionala. Atunci învățam din cărți.
@nicolaeghiurca92043 жыл бұрын
Super explicat si foarte documentat! Bravo,multumesc.
@upelectricity33333 жыл бұрын
Numai bine! :)))
@vasilespirea83754 жыл бұрын
Foarte frumos si foarte util !!! Jos palaria ! E un video extrem de util pentru orice atelier auto ! Felicitari pentru stilul clar si concis !
@upelectricity33334 жыл бұрын
Mulțumesc pentru aprecieri!
@morarsandu35663 жыл бұрын
Foarte, foarte bine explicat. Dumnezeu să vă binecuvânteze!
@upelectricity33333 жыл бұрын
Numai bine!
@craciungheorghe8542 жыл бұрын
Foarte corect mulțumim de explicații , sunt clare și la obiect ,un la mulți ani .
@upelectricity33332 жыл бұрын
Numai bine!
@emanuelandreichirodea41893 жыл бұрын
Foarte bine explicat. Varianta asta e mult mai valabila decat sa pui multimetrul '+' pe carcasa si '-' pe regulator. Iti indica doar continuitatea daca e comutat pe dioda dar nu si daca intrerupe peste 14,8 V
@upelectricity33333 жыл бұрын
Salutare, Este precisă și la obiect!
@emanuelchioriu93022 жыл бұрын
MULȚUMESC MULT pentru explicatia,PAS CU PAS. Deocamdată am rămas în CEAȚĂ.Deși am schimbat la alternator,colectorul,releul,și puntea de diode.Știam că este și ceva foarte important teoretic.De accea am zis că am rămas în ceață.
@upelectricity33332 жыл бұрын
Cu plăcere! Mă bucur de interes!
@bogdanbogdan75793 жыл бұрын
Foarte bine explicat!RESPECT
@upelectricity33333 жыл бұрын
Mulțumesc :)))
@florinbogdan41973 жыл бұрын
Miiiiiiii dee multmiriiii, in tot cea ce prezinti......
@upelectricity33333 жыл бұрын
Cu plăcere! Mă bucur de interesul dumneavoastră pentru acest canal!
@KalashGarage5 ай бұрын
Super video , multumesc 👍
@upelectricity33335 ай бұрын
Cu plăcere!
@szentmihalyiautodiagnosztika3 жыл бұрын
Abia am descoperit acest canal si deja mi a lamurit niste chesti importante. Felicitari pentru munca depusa. Am inlocuit alternatorul romanesc (35A) pe un UTB cu un alternator mitsubishi (100A) cu regulator de incarcare incorporat in alternator. Dar nu sa aprins becul legat la B1 pentru ca nu incarca inapoi in baterie . Am si comandat un nou regulator de incarcare dar dupa montare nici o schimbare. Asa ca am eliminat releul de tot si am legat firele pe peria colectoare si asa am reusit sa fac rotorul electromagnetic si sa se aprinda becul test la B1. Am conectat un releu extern cel romanesc cu alternatorul de mitsubishi. este o problema daca alternatorul romanesc avea 35 de amperi si cel nou instalat are de 3 ori mai mult adica 100de A? De ce nu intra curent pa rotor cu regulator de incarcare original? Dand curent la pin Sense?
@upelectricity33333 жыл бұрын
Mulțumesc! Este foarte important cum se conectează alternatorul în instalația electrică a automobilului. Trebuie cunoscut exact ce rol are fiecare bornă, altfel sistemul nu funcționează. Cu un RRT nou alternatorul trebuia să funcționeze. Pe Up Electricity este un video cu identificarea bornelor alternatorului.
@szentmihalyiautodiagnosztika3 жыл бұрын
@@upelectricity3333 Rolul fiecarei borne este clar si conectat bine cred pentru ca becul la bord se stinde cand pornesc tractorul. Deci un mitsubishi alternator de Mazda 3 fara voltaj regulator se poate conecta cu un releu regulator de tensiune de tip electromechanic romanesti?
@ioantruta63652 жыл бұрын
Salut ,esti super profesionist !
@upelectricity33332 жыл бұрын
:)))
@vasilebalaceanu484 жыл бұрын
Felicitări pentru canal. Jos pălăria!
@upelectricity33334 жыл бұрын
Mulțumesc! Fac tot ce pot să-l fac cât mai bun și vizibil!
@ioanstelian1922 жыл бұрын
Va mulțumesc mult
@upelectricity33332 жыл бұрын
Cu plăcere!
@MisterLucik4 жыл бұрын
De cand asteptam videoclipul acesta ! Felicitari ! 😁
@upelectricity33334 жыл бұрын
Scuze pentru așteptare...Muțumesc! Am intrat puțin mai mult pe joasă tensiune cu câteva teme cerute de abonați. Acum urmează câteva pe automobile. Încerc să țin balanța în echilibru între temele pe joasă tensiune și cele pe electricitate/electronică auto.
@MisterLucik4 жыл бұрын
@@upelectricity3333 faceti o treaba excelenta ! Absolut toate temele abordate sunt interesante si contin informatii pretioase 😊
@donben10622 жыл бұрын
Multumesc foarte frumos 👍🏆, foarte bine explicat pe intelesul tuturor . Insasi din vocea Dvs s-e poate cunoaste autiritatea specialistului care stie ce vorbeste 👍👍👍 . Problema este ca alternatoruk trebe demontat pt a putea face aceasta investigare completa . Ceea ce ' pe marginea drumului ' este de multe ori imposibila . Ne puteti arata in continuarea acestui episod important si o ' ghidusie ' in asemenea cazuri 🤔😁?
@upelectricity33332 жыл бұрын
Cu plăcere! Cu părere de rău, dar dacă alternatorul sau RT se defectează în timpul funcționarii, nu aveți nicio posibiliatte să-l reparați pe marginea drumului! Numai cu un ateliet mobil de electricitate auto:))). Vă deplasati până la cel mai apropiat service auto, depinde de distanță și foarte importanta de capacitatea bateriei de pa automobil... Bateria de acumulatoare ramane singura sursă de energie pentru automobil.
@alexandruene60693 жыл бұрын
Foarte frumoasă lecție, mulțumesc. Am 50 ani și încă îmi place acest domeniu. Înseamnă că pot folosi un asemenea releu de încărcare auto in loc de încărcător solar pwm. Și în funcție de curentul de încărcare pe care îl doresc adaug un radiator suplimentar. Mulțumesc!
@upelectricity33333 жыл бұрын
Mulțumesc și numai bine!
@valivalentin89632 жыл бұрын
Alexandru Ene Alexandru Ene deci in locul voltmetrului se va monta panoul solar ?
@alexandruene60692 жыл бұрын
@@valivalentin8963 nu, dute la un electrician auto care repară alternatoare. Sau cel mai bine iei un încărcător pmw cu afișaj și stai liniștit.
@pauldumitru9454 жыл бұрын
Foarte tare!
@upelectricity33334 жыл бұрын
Mulțumesc!
@cryssemil33 Жыл бұрын
Salut, foarte bine eplicat. Acum am o problema la o Kia 1.6 gdi 2017 palpaie luminile interior si exterior doar cand ajunge la relanti daca o turez usor se stabilizeaza pana la pornire sau oprire unui consumator amperajul bateriei 440A pe unitatea de masura era 470 A voltajul 12,8. Alternatorul imi arata 13,8 pana la 14,4 pe incarcare ,cu motor oprit pus contact si pornit toti consumatori nu sunt palpaieli. Mulțumesc de eventuale răspunsuri.
@upelectricity3333 Жыл бұрын
Salut, Parametrii acumulatorului și alternator+RRT, în regulă, dar la acumulator putin ridicat față de limita inferioară. Posibil sigurantele fuzibile pe circuitele respective( contacte slabite sau oxidate-de verificat) sau conexiuni slăbite în comutatorul lumini. Recomand un test si pentru acumulator( am un videoclip pe canal în acest sens).
@gradinaluitaranu44793 жыл бұрын
Va salut. Am urmărit și acest video și am mai găsit câteva explicații. Însă vorbind de fluctuații ale luminii la becurile de pe mașină, care la mine sunt existente, și care apar în general la relantiu. Însă se poate observa , de exemplu la becul din habitaclu cu mașina oprita o mică și continuă fluctuație. Ce sa fie ,care sa fie problema? Cu un an în urmă am schimbat puntea diode, pentru că pe cea veche mi-a arso. Am schimbat și regulatorul de tensiune. Un timp nu sau văzut fluctuații dar acum sunt foarte frecvente. Acum vorbesc din cunoștința problemei apărute fara o verificare, dar am sa și verific cu un multimetru sa vad curentul daca fluctuează la baterie. Pe lîngă aceasta este adevărat că mai am și o mică problema cu întinzătorul curelei ce acționează alternatorul,și probabil neținând bine curea întinsă poate să apară aceste fluctuații? Va mulțumesc.
@upelectricity33333 жыл бұрын
Salutare și mulțumesc pentru interesul acordat! De regulă, fluctuațiile care apar în funcționarea luminilor/becurilor cu incandescența sunt cauzate de starea precara a bateriei de acumulatoare, creștere rezistenței interne, etc. Bateria de acumulatoare are rolul și de compensator de energie în instalația auto/moto, practic cand ramane toata sarcina pe alternator iar releul regulator de tensiune nu este unul performant apar aceste probleme. Trebuie verificata si tensiune din cureaua de antrenare a alternatorului, dar si tensiunea la bornele acumulatorului la ralanti si la turația de 3500-4000 rot/min, daca este in parametrii. De asemenea, borne si contacte slăbite pot cauza astfel de probleme. Se cere o verificare a instalației !
@amadores254 жыл бұрын
Vă mulțumesc pentru acest videoclip foarte util pentru noi cei care dorim să ne mai îmbogățim cunoștințele de electronică . Vă rog frumos , cum se numește acest alimentator cu sursă continuă de tensiune și ce aparat de măsură folosiți ?? Vă mulțumesc !!
@upelectricity33334 жыл бұрын
Cu placere! Folosesc un multimetru FLUKE 175 True RMS. Sursa de.c. este UNIT-T cu interval de reglaj curent de la 0-5A, pentru ca este si cea de 0-3A. Numai bine!
@ViorelMihai-rw1rw3 ай бұрын
Va salut... am schimbat alternator la un volvo v50 de 2 ori in 5 ani ... prima data denso pe originea masini reconditionat de vreo 2 3 ore nu mai stiu exact ... acum am schimbat iarasi cu unul aftermarket si se aprinde martorul la baterie in timpul mersului ... opresc motororul merge ce merge apoi iar se aprinde ....
@upelectricity33333 ай бұрын
Salutare, Ati verificat tensiunea la bornele acumulatorului atunci cand martorul la bord se aprinde? Trebuie facute cateva masuratori atat la alternator, dar si la acumulator.
@fragrancemes3 жыл бұрын
Foarte util multumesc. Aparat de masura fluke top!! Sursa de tensiune unit t ce model este?
@upelectricity33332 жыл бұрын
Numai bine!
@DanielDaniel-hz8wz10 ай бұрын
Mulțumim pentru video, foarte frumos și explicit. Vă rog să mă ajutați Am o problemă cu fluctuațiile de tensiune, doar atunci când am prea mulți consumatori, câteodată doar cu faza scurtă,..tensiune urcă pe voltmetru până la 14.6 apoi scade la 14, se simte și motorul parcă da să moară, poate fi și altceva sau este din cauza regulatorului?
@upelectricity333310 ай бұрын
Cu plăcere! Posibil și contacte/conexiuni slăbite la bornele acumulatorului sau la ieșirea din alternator(+) cea către acumulator sau conductor masă( cel de la acumulator/conexiune cu caroseria). O altă variantă este RRT-ul care nu răspunde rapid la consum ridicat și nu menține constantă plaja de tensiune.
@FanRap20CM Жыл бұрын
Salut, alternatorul de la mașină nu bagă mai mult de 13.2-13.7v și nu constant, dacă mai aprind farurile nu mai trece de 13v, este posibil să fie din cauza releului? Sau care ar putea fi cauza?
@upelectricity3333 Жыл бұрын
Salutare, Posibil releul regulator de tensiune, de cele mai multe ori. Dar, verificati initial starea periilor colectoare, si conexiunile alternator-bateria de acumulatoare. Daca nu sunt probleme la aceste verificari/circuite, trebuie demontat alternatorul si verificat pe părti componente( sunt 2-3 videoclipuri pe canal).
@maneamarius3586 Жыл бұрын
@@upelectricity3333 Salutare ,verificati diodele sau puntea redresoare din alternator. Alternatorul este trifazic si are nevoie de 6 diode in punte trifazica.Daca una din diode este distrusa se reduce puterea alternatorului.
@nikuniku48043 жыл бұрын
Va salut.Excelenta prezentare.Eu am o nedumerire.Am un alternator care arata 14.5v fara consumatori si cand pornesc consumatorii 14.8V Mai mare decat cea de referinta care cred ca este 14.5 v. Ce parere aveti,e dus releul? Eu din ce stiu ar trebui sa fie mai mica sau cel mult egala cu cea de pe gol.....
@upelectricity33333 жыл бұрын
Salutare, Răspunsul releului regulator de tensiune(RRT) este mai ridicat față de normal. Am mai întâlnit asemenea situații la câteva automobile, dar nu depășeau 14,7-14,8 V. Valoarea critica pentru baterii este 15V!! Dacă aveți baterie cu GEL, tensiunea maxima este 14,5V!(sunt foarte sensibile la supratensiuni). Monitorizați permanent tensiunea la bornele bateriei, eventual un voltmetru after market montat la bricheta sau pe port USB(sunt mai ieftine) este ok! Peste 15V trebuie intervenit asupra RRT Numai bine!
@nikuniku48043 жыл бұрын
@@upelectricity3333 E verificat cu tester bt501 . Are start stop dar eu n-am intalnit pana acum asa ceva.
@iudeanvasyle2557 Жыл бұрын
Bună si La mulți ani, as avea o întrebare, la releele cu cod merge verificarea prin această metoda
@upelectricity3333 Жыл бұрын
Salutare, Ce reprezinta din punctul dumneavoastra de vedere un "releu cu cod"?
@BDoficial16 ай бұрын
Am un Relu regulator de diesel are trei fire doua albastre și unul roșiu cum îl măsor?. Mulțumesc
@upelectricity33336 ай бұрын
Salutare, Trebuie identificate conductoarele. Ce marcaje/litere sunt pe RTT?
@brattica19802 ай бұрын
Bună ziua, am observat o pâlpâiala a luminii atât a farurilor cât și a bordului. La măsurători am obs o tensiune care oscilează între 14,3v și 13,8v la relanti fără consumatori asta cat motorul este rece după care scade ajungând la 13.9v-13.8v la cald asta fără consumatori. Este posibil să fie defect releul. Vă mulțumesc
@upelectricity33332 ай бұрын
Buna ziua, Valori aproape de limita inferioara. Este posibil sa fie si periile colectoare ale alternatorului uzate. Trebuie verificat alternatorul dar si RRT-ul.
@marusoimarius39403 жыл бұрын
va salut , multumim frumos pentru prezentarea alternatorului, am un utilaj la care sa schimbat instalatia electrica si de cand a schimbat o cineva nu mai reusesc sa montez alternatorul si sa functioneze , am schimbat doua , imi puteti spune fiecare litera la ce ar trebui conectata va rog .alternatorul este unul de generatie mai veche cu diode si regulator de tensiune incorporat . inca o data multumes frumos
@upelectricity33333 жыл бұрын
Salutare, Am nevoie de fotografii cu alternatorul_ partea cu șuruburile de conexiune/literele marcate pe carcasa. Trebuie sa identific alternatorul. De asemenea, trebuie sa știți conductoarele care ajung la alternator. Cine a făcut instalația trebuia sa faca notații. Trimiteți pe adresa nrluelectric@yahoo.com
@marusoimarius39403 жыл бұрын
@@upelectricity3333 imi zice ca nu a fost gasita adresa de mail si nu sa trimis
se poate masura in acelasi stil si releul montat pe altermatorul cu functie de start stop? multumesc
@upelectricity33333 жыл бұрын
Da, este identică metoda. Numai bine!
@vlpjohn763 жыл бұрын
Buna seara! La masinile mai noi 2015 cu start stop, este același procedeu la mine am un volmetru bagat la brichete si fluctueaza curentul de la 12v - pana la 14,8 cate odata se stabilizeaza ramane pe 14v, cu consumatori aprinsi scade si trebuie turata putin sa creasca periile au fost duse le - am schimbat , nu stiu daca este normal sa fluctueze asa sa nu stric bateria ca este noua?
@upelectricity33333 жыл бұрын
Salutare, Sunt doua sisteme SART-STOP. Sunt automobile cu sistem start-stop și frânare regenerativă si acumulatorul este cu tehnologie AGM si auto cu sistem start-stop clasic si acumulator EFB. Fluctatia de tensiune electrica se datoreaza succesiunii de porniri-opriri prin care trece motorul in functie de trafic. La functionare normala= incarcare in limite 14 - 14,,8, iar 14,8 este OK! (depinde si de temp exterioara, tip de alternator, etc.) Oprire la semafor-motor oprit, urmeaza pornire-tensiunea scade la 12V pentru cateva secunde pentru ca bateria este solicitata pentru pornirea motorului, next functionare motor=functionare generator =cresterea tensiunii, si la franare regenerativa , etc. Numai daca tensune ramane o perioada lunga sub 13,7V SAU creste peste 14,8V se intervine. Numai bine!
@vlpjohn763 жыл бұрын
Multumesc mult! Imi era teama ca am baterie noua efb si eu credeam ca tensiunea trebuie sa stea fixa in timpul functionari dar am inteles numai daca ramane sub 13, 7 o perioada indelungata atunci probleme alternator. Inca odata va multumesc!
@upelectricity33333 жыл бұрын
@@vlpjohn76 OK! Numai bine!
@ioangalan5129 Жыл бұрын
Va salut si multumiri pentru implicarea dumneavoastra Doresc sa va intreb si sa ma ajutati sa descopar cum sesizezi ca bateria nu mai este buna iar alternatorul este bun Am cautat si mai nimeni nu clarifica acest aspect cu explicatiile necesare tipuri de verificari masuratori etc etc se toti explica doar cum afli ca alternatorul nu mai incarca.... Si binenteles este important de stiut si simtomele ce descopera ca doar bateria este defecta.... Mar ajuta si va multumesc....
@upelectricity3333 Жыл бұрын
Salutare, Pe acest canal sunt multe videoclipuri în care cele două echipamente sunt separat verificate pentru a demonstra dacă funcționează corect sau nu. Căutați cu atenție pe canal, sigur o să găsiți răspunsurile!
@ioangalan5129 Жыл бұрын
@@upelectricity3333 ok...
@traianpascar28262 жыл бұрын
se poate monta un releu PVM in cabina masini pe circuitu baterie alternator?
@upelectricity33332 жыл бұрын
Releu regulator de tensiune in exterior pentru un alternator se poate monta numai pentru varianta alternator + RRT exterior. Nu conteaza unde este conectat RRT-ul, trebuie respectate conexiunile si compatibilitate RRT-ului cu tipul de alternator.
@traianpascar28262 жыл бұрын
@@upelectricity3333 MULTUMESC MULT
@upelectricity33332 жыл бұрын
@@traianpascar2826 Numai bine!
@gicagica1033 жыл бұрын
Foarte concret și bine explicat! O întrebare vă rog,am înlocuit dinamul de pe tractoraș cu un alternator de dacie tip 1114 12V 50A bateria este de 80A EN 730.Ce tip de releu electronic aș putea pune și cum se leagă corect cu alternatorul? Nu are la bord lampă ptr baterie,e un model mai vechi. Scuze și vă mulțumesc foarte mult ptr ajutor!
@upelectricity33333 жыл бұрын
Cea mai buna varianta pentru alternatorul 1114 este releul electromecanic 1411( carcasa neagra de ebonita) se găsește in comerț sub denumirea de releu mecanic. Acest releu are doua borne, una de PLUS care se leagă de la contactul cu cheie ( cand comutați contactul cu cheie o sa aveți plus de la baterie in releu) iar a doua borna notata DF se leagă la peria de + a alternatorului/EXCITATIA notata cu DF. De asemenea, releul are o talpa de fixare prin şurub de 6mm pe caroserie prin care se conectează la masa( minus). Curățați bine locul de fixare pentru a asigura un contact bun. Spor la lucru!
@gicagica1033 жыл бұрын
Vă mulțumesc! Stimă și respect pentru tot ceea ce faceți!
@upelectricity33333 жыл бұрын
@@gicagica103 Numai bine!
@gicagica1033 жыл бұрын
Bună ziua scuze vă rog,dacă pun acest releu electromecanic trebuie să înseriez cu firul de la contact și un bec de 12v pe care nu îl am în bord ca să funcționeze în parametri? Și de cîți wați să fie becul? Că așa zice cineva că ar fi bine. Vă mulțumesc și multă sănătate!
@upelectricity33333 жыл бұрын
@@gicagica103 Salutare, Acest tip de releu de care v-am spus permite numai voltmetru in bord, nu bec!. Pentru bec aveți nevoie de un releu de comanda al lămpii de indicare a încărcării bateriei, iar acest releu funcționează impreuna cu un alt tip de alternator( G221), alternator pe care dv. nu-l aveți. Va puteri cumpăra un voltmetru electronic de auto, cu afișaj numeric si care se montează in bord. Se leagă intre + si minus si aveți permanent tensiunea electrica din instalație.
@danimardani3 жыл бұрын
Am un ford fiesta la care am schimbat alternatorul, nu e original, încarcă corect, dar nu reusesc sa mai sting becul de baterie din bord. Ar fi posibila vreo improvizatie facuta pe circuit pentru a-i spune calculatorului că totul e in regulă?
@upelectricity33333 жыл бұрын
Salutare, Trebuie o diagnoza. După înlăturarea defecțiunii( si este rezolvată) se poate șterge.
@danimardani3 жыл бұрын
@@upelectricity3333 pe diagnoza imi da un cod de input, il sterg, dar revine E clar alt regulator pe care calculatorul nu-l recunoaste ca fiind in parametri Alternatorul initial era de 120 A , cel de acum e de pe o Fiesta mai noua si are aceleași borne, dar 150 A la 14V, încarcă corect
@valivalentin89632 жыл бұрын
Cum se masoara daca alternatorul incarca la masinile fabricate in ultimii 3 ani ? La modelele mai noi nu se poate masura "incarcarea" cu un banal voltetru intrucat poti "vedea" valori si de 12.1 V si sa fie OK (ex Logan 2019, Duster 2020, Corsa 2018, Fiesta 2021).
@upelectricity33332 жыл бұрын
Verificarea sistemului de încărcare se face la bornele bateriei de acumulatoare (13,7-14,4)V.
@valivalentin89632 жыл бұрын
@@upelectricity3333 Multumesc ! Am montat un voltmetru legat direct la bornele bateriei cu prelungire pana in habitaclu si arata cand 11,8 V cand 14,5 V depinde de cati consumatori am porniti, la toate masinile mentionate mai sus. M-am documentat exista la masinile premium dupa 2000 si de 3-4 ani la majoritatea "incarcare inteligenta" si metoda clasica cu voltmetru nu mai este relevanta. Testeazo orice Logan, Corsa , Fiesta, Duster fabricat din 2019 pana acum si te lamuresti :-)
@upelectricity33332 жыл бұрын
@@valivalentin8963 Comunicarea dintre regulatorul de tensiune si calculator(ECU)se face prin semnale modulare. Calculatorul determina tensiunea necesara si transmite aceasta informatie regulatorului folosind un semnal specific al ciclului de functionare, un rezumat al unui sistem "smart" ( ECU-RRT-alternator-baterie) Dacă o baterie incarcată indică mai putin de 12,6V la borne si " smart alternator si RRT" funcționează în parametrii, in acest caz 11,8V nu este corectă! Cu un voltmetru chinezărie poți să măsori așa ceva, nu te contrazic! În varianta "smart" nu trebuie ca tensiunea la borne să scadă sub 12,6V(limita inferioară a bateriei incarcate), atunci cand sarcina este minimă. PS. Am verificat zeci de auto si stiu despre ce este vorba. Mai multe aici: kzbin.info/www/bejne/mJDJc59uiNmnb6s kzbin.info/www/bejne/aHvdd6KHbc1kbqc
@valivalentin89632 жыл бұрын
@@upelectricity3333 Intrebarea mea a fost pusa doar ca sa ma lamuresc. Am rulat masinile mentionate cate 120-150.000 km cu aceasta "problema" a tensiunii de incarcare. Sunt atat de obsedat de acest aspect pt ca la un Yaris m-a salvat de la un concediu ratat un banal voltmetru de bricheta intrucat am putut sa vad ca nu mai avea incarcare. Acum la Logan (42.000km), Corsa (156.000 km) , Fiesta (21.000 km) si Duster (1200 km), toate pe benzina, pe care le connducem acum voltmetrul indica valori ciudate rau 11.8-14.5 V dupa o regula pe care nu o inteleg. La Yaris si Corsa diesel pe care le-am condus pana anul trecut era simplu stiam ca la valori in mers sub 13.6V s-a incalzit alternatorul sau una din punti urmeaza sa se strice. Ar fi super daca ai sti o metoda sa pot identifica astfel de probleme, alternatorul este singura "piesa" a oricarei masini de care mie frica :-). Voltmetrele sunt UT203 si UT20B... da scrie made in china pe ele dar le-am verificat cu alte voltmetre de la un atelier auto si diferentele de masurare sunt sub 0.02 V
@upelectricity33332 жыл бұрын
@@valivalentin8963 De aceea spun că nu este ok d.p.d.v teroretic cu 11,8V! In momentul in care tensiunea la bornele bateriei scade sub valoare ei minimă de referință, alternatorul creste tensiunea, există circuit de monitorizare. 11,8V inseamnă sarcină totală numai pe baterie( chiar numai pentru 1 secundă)! Bateria lucrează si in compensare cu alternatorul. Singura etapă cand bateria este solicitată la minim si tensiunea la borne scade sub 12,6V este la pornirea motorului, in rest nu trebuie! Un amic are Logan 2020, schimbat bateria anul trecut si verificat incarcarea 14,3V si 14 V cu consumatori, alternator Bosch. Este echipare și cu alternatoare Valeo si Denso.
@sorin85404 жыл бұрын
Bună seara! O întrebare am. Regulatorul electronic 12w este la fel pt toate felurile de autoturisme.? gen" autoturism ; camionetă;tractor". Sau în funcție de amperajul acumulatorului? Personal mă interesează pe un tractor. Ac110ah.
@upelectricity33334 жыл бұрын
Bună seara! Alternatoarele automobilelor moderne vin echipate cu releu regulator de tensiune(RRT) și este în interior, special pentru alternatorul respectiv( poziție montaj, parametrii, etc.). În funcție de tipul de alternator se poate alege RRT. Ce tip de tractor aveți sau ce tip de alternator este montat pe tractor pentru a putea discuta la subiect?
@sorin85404 жыл бұрын
@@upelectricity3333 tractorul este Belarus din1975 și a fost dotat cu dinam și releu mecanic. În fiecare an schimbam acumul. Acum am pus alternator de dacia și releu electronic. Acumulator 110ah.
@upelectricity33334 жыл бұрын
@@sorin8540 Releul electronic este adaptat alternatorului de 500W, cel clasic pentru DACIA 1300. Acest alternator este sub capacitatea acumulatorului daca o sa folositi intens tractorul pe timp de noapte cu lumini si porniri dese. El debiteaza in jur de 35 A ! Intr-un regim normal de zi de utilizare a tractorului, lucrurile sunt ok. Evitati opririle si pornirile dese si sa aveti la bord un voltmetru pentru a monitoriza tensiunea pe acumulator cand funcționeaza motorul( 14V este OK) ! Pe timp de iarna daca nu folositi tractorul, acumulatorul va fi conectat la un redresor inteligent adaptat la capacitatea acumulatorului de 110Ah. Altfel, la primavara nu o sa aveti acumulator in functiune!
@sorin85404 жыл бұрын
Bună seara Domnu Ion! Vă rog să mă iertați pentru prea multe întrebări. Mam uitat p net după un redresor inteligent. Eu o să depozitez acumulatorul în camera de cazan. Ac110ah. Dacă cumpăr un redresor inteligent trebuie să-l pun toată iarna în funcție pe acumulator? Sau încarc complect acumulatorul și mai verific periodic. Este evident dacă știam nu vă întrebam. Mulțumesc mult. În legătură cu alternatorul are 15ah și acumulatorul110ah. Nu mă pricep de loc la partea asta despre tractoare și prietenii au păreri diferite, fiecare dp școli Îmi sunteți de ajutor și va mulțumesc încă odată.
@upelectricity33334 жыл бұрын
@@sorin8540 Nicio problemă, nu mă deranjați. Redresorul inteligent se lasă conectat la baterie toata iarna, nu trebui sa-l decuplații pentru că ele încarcă prin impulsuri si gestionează curentul de incarcare și timpul. Acesta este marele avantaj față de un redresor clasic!! Cel clasic-treebuie verificata tensiune ape baterie, temperatura, etc, decuplarea si iar cuplarea pe baterie. Bateria nu se va supraicălz la cel inteligent. In cazul în care bateria este cu intretinere, adica aveti acces la busoane (la celule) care se desfac, trebuie sa mai verificati la 2 saptamani nivelul electrolitului sa fie la 10mm deasupra placilor. COMPLETATI NUMAI CU APĂ DISTILATĂ. Alternatorul trebuie sa aiba puterea in WATI, nu Ah....pe eticheta trebuie sa scrie 500W, sau 800W, depinde....precum si curentul generat in AMPERI...daca mai are etichete?!
@andreeapoenaru64392 жыл бұрын
Bună ziua! Am o problema cu un alternator de Opel astra,acesta încarcă 14.7v fără consumatori și 14.5v cu consumatori,dar în timpul funcționarii motorului,luminile pulsează. Care sa fie problema? Menționez ca am făcut o proba cu un alternator împrumutat de la un prieten și pulsații dispar iar la montarea înapoi a alternatorului meu,reapar pulsații,de aici concluzionez ca el e cauza..
@upelectricity33332 жыл бұрын
Buna ziua, De regula in asemenea situatie este bateria de acumulatoatee sau conexiuni electrice slăbite. Dar si alternatorul poate fi o cauză. Daca la înlocuire problemele dispar, înseamna ca acesta este. Trebuie verificate diodele redresoare/puntea redresoare, starea periilor colectoare sau RRT-ul.
@andreeapoenaru64392 жыл бұрын
@@upelectricity3333 am măsurat rezistenta tuturor celor opt diode,având valori între 615 ohmi și 644 ohmi. Toate funcționează și niciuna din ele nu permite trecerea curentului cu polaritatile inversate. Releul nu l'am putut verifica,deși dvs. a-ti explicat foarte clar cum as putea face,nu am sursa de curent...
@upelectricity33332 жыл бұрын
@@andreeapoenaru6439 Da, trebuie si releul verificat. Dacă tot vreți să faceți o treabă completă pentru alternator, demontați complet alternatorul și faceți verificarea statorului, dar și rotorului. Am unul sau două videoclipuri pe canal cu verificarea completă a unui alternator.
@dangavrlas2 жыл бұрын
Buna ziua! Am un alternator de pe un nissan si are un condesator pe el. Ce rol are si cum l-as putea proba? De ieri nu-mi mai incarca si din ce am verificat, celelalte piese ar fi ok.
@upelectricity33332 жыл бұрын
Salutare, Condesatorul are rol de reduce parazitii radiofonici. Nu are legatura cu incarcarea. Se verifica cu un capacimetru/valoarea inscrisa pe el trebuie sa fie afisata de aparatul de măsura( sunt multimetre cu functia de capacimetru). Verificati cu atentie partile componente ale alternatorului, atentie la releul regulator de tensiune.
@dangavrlas2 жыл бұрын
@@upelectricity3333 Multumesc frumos pentru raspuns!
@upelectricity33332 жыл бұрын
@@dangavrlas :)))
@constantindrugan24723 жыл бұрын
Bună ziua la un tractor cu alternator și releu de încărcare separat adică nu are releu încorporat în alternator ce releu îmi recomandați vă mulțumesc
@upelectricity33333 жыл бұрын
Salutare, Este foarte bun releul electromagnetic sau i se mai spune mecanic( cutie de ebonita neagra si mai mare). Este bun pentru ca se poate regla si este la un preț modic. Se montează pe partea metalica/ caroserie pentru ca are nevoie de MINIS prin şurub de montaj. Are doua conexiuni , una de PLUS ( tip TATA papuc) si primește PLUS de la contactul cu cheie si a doua notată cu DF şurub care ajunge la alternator( excitație/perii colectoare) Numai bine!
@arontiberiu52382 жыл бұрын
Un alternator de 40-70 A se poate pune altu compatibil de 40-90 A..!! Ar fi o problema..!?????
@upelectricity33332 жыл бұрын
Nu este nicio problemă.
@mirelaiftinchi75773 жыл бұрын
Bună! O prezentare foarte frumoasă. Felicitări! Am o întrebare referitoare la intrarea in releul electronic. Am înțeles că un pin primește semnal tensiune de la baterie .celălalt pin??? primește sau transmite semnal temperatură? Mulțumesc.
@upelectricity33333 жыл бұрын
Salutare, RRT primește + de la acumulator, minus de la masa/acumulator si depinde de tip de RRT poate sa primească un semnal de + din instalația auto/semnal de referința. Temperatura este citita de catre un element de circuit intern al releului( termistor prin transfer termic din mediul exterior) practic nu exista intrare/pin de temperatura. Numai bine!
@mirelaiftinchi75773 жыл бұрын
@@upelectricity3333 mulțumesc pentru promptitudinea răspunsului, dar curiozitatea mea se referă la pini care se află în priză releului (alternatorului). Avem prize cu 1,2,3 și 4 pini din ce știu eu. Vă rog dacă se poate, o explicație ce conexiuni avem acolo pentru fiecare caz în parte. Cu respect.
@upelectricity33333 жыл бұрын
@@mirelaiftinchi7577 Cu plăcere! Exista doua tipuri de relee regulatoare de tensiune: 1. RRT montate in exteriorul alternatorului si are conexiuni prin papuci sau șuruburi cu circuitul electric automobilului. La motociclete au conector MAMA-TATA 2. RRT in interiorul alternatorului si se conectează prin șuruburi, papuci conexiune... Nu se poate discuta de pini. Despre pini putem discuta la ECU sau consumatori de putere mica Practic la ce va referiți? Bornele de intrare- ieșire din RRT?
@mirelaiftinchi75773 жыл бұрын
@@upelectricity3333 da
@upelectricity33333 жыл бұрын
@@mirelaiftinchi7577 Totul depinde de tipul de alternator/ tipul de producător auto. Nu toti producătorii de alternatoare adopta acelaşi tip de RRT, astfel ca pot fi diferite intrări si ieșiri cu diferite notații. De regula IG=ignition= intrare in RRT prin contact cheie sau simbol + . DF sau +DF este ieșire din RRT pentru circuitul rotorului alternator(excitația) sau poate fi +F, iar DF ajunge la ECU. S=semnal de intrare in RRTT pentru comparare, G=ground(minus). Schema electrică a automobilul este cea care ne asigura toate informațiile. Numai bine!
@raduioan24653 жыл бұрын
Vă salut am urmărit videoul și cred că la mine nu ridică tensiunea regulatorul nu trece de 13,9 și scade cu consumatori la 13,4..scade lumina la faruri cînd frinez.... aveți vreo ideie ,mulțumesc.
@upelectricity33333 жыл бұрын
Salutare, Ar trebui verificat RRT-ul in prima faza, dar este posibil să fie probleme si cu puntea redresoare. De regulă se face o verificare completă alternator+RRT pentru a identifica defecțiunea.
@raduioan24653 жыл бұрын
Ok mulțumesc
@TeodorTiminschi10 ай бұрын
Respect,un manual pentru începători e?lectmecanic
@upelectricity333310 ай бұрын
Mulțumesc! Posibil pe Internet, manual de școală profesională pentru electromecanic.
@robertdinca65892 жыл бұрын
Vă salut, unde vine firul roșu de la releul regulator electronic, unde trebuie conectat? Mulțumesc!
@upelectricity33332 жыл бұрын
Salutare, La + prin contactul cu cheie. Când se conecteaza contactul cu cheie, RRT este alimentat cu PLUS prin firul acela de culoare roșie.
@robertdinca65892 жыл бұрын
@@upelectricity3333tot nu îmi dau seama, am un releu cu fir de Dacie
@robertdinca65892 жыл бұрын
utbshop.b-cdn.net/poze/1888/1.jpg?v=2 acesta este
@viorelscrob63913 жыл бұрын
Bună ziua, mă puteți ajuta cu o problema legata de un releu regulator de tensiune.
@upelectricity33333 жыл бұрын
Buna ziua, Despre ce este vorba?
@viorelscrob63913 жыл бұрын
@@upelectricity3333 am un releu regulator de tensiune care este nou cumpărat și nu incarca deloc. Poate sa fie defect?
@upelectricity33333 жыл бұрын
@@viorelscrob6391 Daca conexiunile releului in circuit sunt corecte si acesta nu funcționează, poate fi defect! Cum ati dedus ca este releul regulator de tensiune defect?
@viorelscrob63913 жыл бұрын
@@upelectricity3333 am un alt releu care l-am pus și incarca în parametrii normali, cand il pun pe acesta și nu mai incarca deloc.
@raulfuica55553 жыл бұрын
de unde pot achizitiona o sursa de tensiune continua ?
@nicolaeghiurca92043 жыл бұрын
Salut,eu am facut dintr-un alimentator de imprimanta vechi de 30v dc si o sursa dc dc step down. Acum am de 0 la 30 v cu max 3A ca atat scoate sursa principala.
@PredescuCiprian3 жыл бұрын
He, he;... Acum am înțeles de ce mașinile moderne nu mai au nevoie de conjuctor-disjuctor!... Reglatorul de tensiune îl înlocuiește;... &-o face mult mai bine