Graag gedaan, Gwen! Tip je je klasgenoten? Succes met scheikunde!
@gwennieman91062 жыл бұрын
@@kemia Ja! had ik zelfs al gedaan
@kemia2 жыл бұрын
Top! :-)
@gwennieman9106 Жыл бұрын
@@kemia ik had een 6,3!!
@kemia Жыл бұрын
@@gwennieman9106 Wow. Lekker resultaat! Goed gedaan, Gwen 💪🏻💪🏻
@lara-gm7zu4 жыл бұрын
Hi, meneer waarom willen de gebonden atomen zo ver mogelijk uit elkaar bij voorbeeld 2?
@kemia4 жыл бұрын
Dag Lara, Die atomen hebben, behalve de valentie-elektronen, nog meer elektronen in hun elektronenwolk. Die elektronenwolken zijn dus negatief geladen. Wanneer de atomen bij elkaar in de buurt komen, zullen die negatieve elektronenwolken zorgen voor afstoting (min en min stoot elkaar af). Hopelijk is het duidelijker
@uyariz9718 Жыл бұрын
Erg duidelijk filmpje! Alleen vraag ik me iets af. Kun je zonder een elektronenformule achterhalen wat de vrije elektronenparen zijn als je enkel de molecuulformule hebt? Zo ja, hoe doe je dat precies?
@kemia Жыл бұрын
In makkelijke gevallen kan dat wel. Beetje op gevoel. Bijvoorbeeld een OH groep in een alcohol: O heeft dan maar twee bindingen, dus nog twee vrije elektronenparen om octet te krijgen. Succes met scheikunde!
@uyariz9718 Жыл бұрын
@@kemia Oké. Super. Bedankt voor de snelle reactie! 🙏
@ceylinbelpinar77159 күн бұрын
Hoi, wanneer weet je of de structuurformule vlak is want bij trigonaal zei u dat deze wel vlak was.
@kemia9 күн бұрын
Hoi Je moet tellen: -gebonden atomen -vrije elektronenparen Als je dat opteld en je komt uit op 3, dan is het omringingsgetal 3 en heb je een trigonale structuur. Trigonaal is een vlakke structuur met bindingshoeken van 120 graden. Hopelijk wat duidelijker Succes met scheikunde!
@olfaz2 жыл бұрын
Hoi, ik ben door uw video's van een 5.5 gemiddeld in het 4e maar een 8.0 gegaan in het 5e nu. Echter heb ik wel nog veel moeite met de namen van stoffen en wat dan de Formule ervan is (die wat je uit je hoofd moet leren). Heeft u ergens op uw site ofzo een lijst met elke die je uit je hoofd hoort te kennen?
@kemia2 жыл бұрын
Dag Olaf, Goed om te horen dat je nu zo goed gaat! Op examenblad (de officiële site met exameneisen) staat een document met wat je MOET kennen (zie link hieronder). Het is echter beter om wat meer te kennen, want dan maak je opgaven makkelijker en kosten ze minder tijd. Mijn advies: -Leer (samengestelde) ionen uit je hoofd (in je boek over zouten staat vast een lijstje) -Leer enkele zuren en basen uit je hoofd (in je boek over zuren staat vast een lijstje) -Gebruik Binastabel 66B als je het even niet meer weet. Succes met scheikunde! www.examenblad.nl/examenstof/syllabus-scheikunde-vwo-2023/2023/f=/scheikunde_vwo_versie_2_2023.pdf
@olfaz2 жыл бұрын
@@kemia dankuwel!!
@noorxx29523 жыл бұрын
Hallo, ik vraag mij af hoe ik kan weten of een structuurformule lineaire is of niet.
@kemia3 жыл бұрын
Dag Noor, Daarvoor moet je bepalen wat het omringingsgetal is. Dat wordt in deze les juist uitgelegd
@noorxx29523 жыл бұрын
@@kemia je kunt de omriningsgetal toch pas bepalen nadat je de lewisstructuur hebt gemaakt, waarvoor je de structuurformule nodig hebt.
@noorxx29523 жыл бұрын
@@kemia NC2N is ook lineaire, kan ik daarvan uitgaan als het geen dipoolmolecuul is net als bij CO2
@kemia3 жыл бұрын
Klopt. Dus soms moet je je structuur nog een beetje aanpassen