YURT DIŞINDA ÇALIŞAN İŞÇİ YURDA DÖNDÜKTEN SONRA İŞVERENE DAVA AÇABİLİR Mİ?

  Рет қаралды 1,016

Av. Ezgi Esnik Günay

Av. Ezgi Esnik Günay

Күн бұрын

Türkiye’den bir çok işçi çalışmak için yurt dışına gitmekte ve ne yazık ki iş çıkışında haklarını tam olarak alamamaktadır. Yurt dışında çalışan işçi, iş bitiminde Türkiye’ye dönme zorunluluğundan yurt dışında hak arayışına girememekte ve hatta yurt dışından Türkiye’ye dönmek zorunda olan işçiler işverenler veya işveren vekilleri tarafından mobbinge uğramakta, baskı ile istifa dilekçeleri, ibraname ve hatta ihtiyari arabuluculuk tutanağı dahi imzalatılabilmektedir.
Yurt dışında çalışan işçi eğer ki Türk firmasında çalışmış ise Türkiye’ye döndüğünde de çalışmış olduğu firmaya karşı dava açabilme hakkına sahiptir. Bu sebepler ile Türkiye’ye dönen işçi haklarını kaybettiğini düşünmemelidir. Türkiye’ye dönen işçi, yurt dışında çalışmakta iken işçiye alacak hakları eksik ödenmiş veya hiç ödenmemiş ise Türkiye’ye döndüğünde bu haklarını işverene karşı dava açarak talep edebilecektir.
Yurt dışında Türk firmasında çalışan işçi aynen Türkiye’de çalışmış gibi Türk mevzuatına göre tüm haklarını işverenden talep edebilme hakkına sahiptir.
YURT DIŞINA GİDEN İŞÇİ İLE İŞVEREN ARASINDA YAPILAN İŞ SÖZLEŞMELERİ
Yurt dışına giden işçi ile işveren arasında ki iş ilişkisinde bulundukları ülke mevzuatının uygulanacağına dair yapılmış olan iş sözleşmeleri geçerli midir? İşverenler tarafından yurt dışına çalışmaya giden işçilere, iş sözleşmesi imzalatılabilmektedir. İşçi ve işveren arasında imzalanan bu iş sözleşmelerinde, işçi ve işveren arasındaki iş ilişkisinde bulundukları ülkenin mevzuatının uygulanacağına dair hükümler konulabilmektedir. İşçi ve işveren arasında iş hukukundan kaynaklı ihtilaflarda ve işçilik alacaklarında bulundukları ülke mevzuatının uygulanacağına dair yapılan sözleşmeler geçerli kabul edilmekte olup bu sebeplerle işçiler imzalamaları istenilen sözleşmeleri mutlaka okuyarak imzalamalıdır. İşçi ve işveren arasında yapılmış olan sözleşmelerde bulunulan ülke mevzuatının uygulanacağına dair hükümler geçerli olarak kabul edilmekte ise de işçi ve işveren arasındaki ihtilaflarda Türk Hukukuna ilişkin emredici kurallar dışındaki kurallar uygulama alanı bulacaktır.
YURT DIŞINDA ÇALIŞAN İŞÇİ HANGİ ŞARTLARDA KIDEM TAZMİNATI ALAMAYA HAK KAZANACAKTIR.
Yurt dışında çalışan işçi, aynen Türkiye’de çalışmış gibi her bir yıllık çalışmasına karşılık olarak bir aylık brüt maaşı karşılığı kıdem tazminatı hakkı kazanabilecektir. İşçi her ne kadar yurt dışında çalışmış ise de kıdem hesabında kıdem tavanı uygulanacaktır. İşçinin kıdem hakkı kazanması ise işçinin işten ayrılış şekline bağlanmıştır.
İŞÇİ İKİ HALDE KIDEM TAZMİNATI ÖDEMESİNE HAK KAZANACAKTIR
Bu haller; işçinin iş sözleşmesinin haklı nedenlerle feshetmesi ile işçinin iş sözleşmesinin işveren tarafından haksız olarak feshedilmiş olmasıdır. İşçinin işveren tarafından ödenmemiş maaş alacağı, fazla mesai alacağı, resmi ve dini bayram tatili alacağı, hafta tatili alacağı bulunmakta ise işçi her zaman iş sözleşmesini kıdem tazminatının ödenmesini talep ederek feshedebilme hakkına sahiptir.
Yurt dışı işçileri genelde iş bitimi denilerek hiçbir ödeme yapılmadan Türkiye’ye gönderilmekte olup işverenin işçinin iş sözleşmesini iş bitimi beyanı ile sonlandırılması haksız fesih olarak kabul edilmekte olduğundan işverenin işçiye Kıdem Tazminatı ödemesi gerekmektedir.
TÜRKİYE’YE DÖNEN İŞÇİ KIDEM TAZMİNATINI NASIL ALABİLİR
Yurt dışında çalışan işçiye, işveren kıdem tazminatı ödememiş ise işçi kıdem tazminatı alma şartlarını taşımakta ise, Türkiye’ye döndüğünde işverene karşı açacağı davada işverenden kıdem tazminatı hakkını talep edebilecektir. Yurt dışında çalışan işçi iş bitimi beyanı ile işten çıkartılmış ve bir yıldan fazla çalışması bulunmakta ise Türkiye’ye döndüğünde işverene karşı dava açarak kıdem hakkını talep

Пікірлер: 8
@emreyldrm6600
@emreyldrm6600 2 жыл бұрын
İyi çalışmalar Ezgi hanım yurtdışı işin iş kur sözleşmesi ile geldik 1000 euro olarak ile başkadık haftalık çalışma süresi 40 saat fakat firma 2 ay sonra bize buranın devleti 1000 euro sorun oluyor diyerekten bize 800 euro üzerinden tekrar sözleşme imzalattılar firma bu arada bizim çalışma süremizi40saat olduğu için Cumartesi mesai mizi vermemek için 200 euro da Cumartesi mesai olarak gösteriyor bu firma için dosya açma şansımız olurmu
@demirdemirden4258
@demirdemirden4258 2 жыл бұрын
Merhaba Ezgi hanim. Ben yurt dışında 2.5 yil çalıştim. İş bitimi diye ayrildim. Fakat aşçi olduğum için fazla mesai hafta sonlari resmi ve dini bayramlarda çalıştim. Ve bunların ödemesi yapilmadi. Bende dava açtim İşveren bize bunlari ödediğine dair aylık bordrolar imzalatiyordu. Aksi takdirde hakediş alamiyoruz diyorlardi bizde imzaliyorduk. Bana her ay 1000 usd. Fazla mesai hafta tatili Resmi ve dini bayram mesaisi olarak ödediğini yazıyordu bordrolarda. Fakat ben bir ayın 21 gününü türkiyede izinde olmama rağmen yinede o ayın maaşında 1000 usd. Fazla mesai vs. Yaziyordu. Ben 9 günlük çalişmayla 1000 usd. Fazla mesaiyi nasil haketmişim.. bilirkişi maaş bordrolari üzerinden karar vermis. Mahkemede ayni karari verdi. 4 adet şahit dinlettim mahkeme yinede bilirkişinin raporu doğrultusunda karar verdi. Bu durumda ne yapmami önerirsiniz.? Not. Aynı yıl içerisinde 3 defa türkiyeye geldim. İlk geldiğimde 11 gün. İkincide 21 gün. Üçüncüde ise 15 gün izin kullandım. Ve yinede bu aylarda 1000 usd. Fazla mesai vs. Ödendiği yazıyordu bordrolarda. İşten ayrilirkende. Kidem ihbar ve yaklaşik 10 aylik ödenmemiş maşım duruyordu onuda ödemediler. Yardımci olabilirseniz çok sevinirim. Teşekkürler...
@Sadece1dolar
@Sadece1dolar Жыл бұрын
Yurtdisindaki danisman sirketini nasil sikayet ederim
@Dörtyoll
@Dörtyoll Жыл бұрын
Slm dava açmak istiyorum nasıl görüşebiliriz
@erdinccamur
@erdinccamur 3 жыл бұрын
Merhaba ezgi hanım. 16 senedir aynı şirkette çalışıyorum fakat bunlara bağlı farklı isimlerde 4 şirkeyleri daha var, bende başka isimdeki yerlerinde çalışmaya başladım ve bana tüm haklarla beraber buradasın diye kağıda imza attım. Şimdi benim tazminat hakkım ne oluyor? Bana bişe olmaz devam dediler ama e devkette giriş çıkış görünüyor
3 жыл бұрын
işten ayrılacağınız zaman haklarınızı ödemez iseler dört şirkete de birden müteselsil sorumlu olarak dava açacaksınız. Tüm haklarınızı alırsınız.
@erdinccamur
@erdinccamur 3 жыл бұрын
@ haklarınla geçtin dediler ama işkilleniyorum tabi. Yoksa imzalanan kağıtta tüm haklar la birlikte yazıyordu da işte e devlette görünce şaşırdım sordum o mecvur isim değişti dendi. Zaten 10 kişi falan geçtik. 4 fabrika 1 kişinin ama isimler değişik sadece, sigorta kolu da değiştiğinden mecbur görünür muhasebede dendi. İnşallah bunlara gerek kalmaz çünkü 2 sene sonra prim doluyor. Çok sağolun
@mahmutaktas7591
@mahmutaktas7591 2 жыл бұрын
Hocam sözleşme yok ise dava açma hakkımız varmıdır?
UFC 310 : Рахмонов VS Мачадо Гэрри
05:00
Setanta Sports UFC
Рет қаралды 1,2 МЛН
99.9% IMPOSSIBLE
00:24
STORROR
Рет қаралды 31 МЛН
It works #beatbox #tiktok
00:34
BeatboxJCOP
Рет қаралды 41 МЛН
Tuna 🍣 ​⁠@patrickzeinali ​⁠@ChefRush
00:48
albert_cancook
Рет қаралды 148 МЛН
DİBE VURMUŞ İNSANLARA TAVSİYELER
13:15
Beyhan Budak
Рет қаралды 688 М.
İlk Defa Yönetici Olacaklara Tavsiyeler | Yönetim Doktoru
7:35
Dr. Savaş Tavşancı
Рет қаралды 13 М.
İŞ DAVASI NASIL KAZANILIR? DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
5:26
Av. Ezgi Esnik Günay
Рет қаралды 23 М.
Deport-sınırdışı idari gözetime itiraz#dava yolu
10:57
Av.Dr.Muhammet TOKALI
Рет қаралды 7 М.
Zayıflayamayan kadınlar ne yapmalı? Oytun Erbaş açıklıyor...
19:47
Cansu Canan Özgen
Рет қаралды 711 М.
How Diplomats Learn Languages Fast | Easy German 585
18:07
Easy German
Рет қаралды 410 М.
Hizmet Tespit Davaları
46:12
TBB TV
Рет қаралды 40 М.
UFC 310 : Рахмонов VS Мачадо Гэрри
05:00
Setanta Sports UFC
Рет қаралды 1,2 МЛН