No video

Elektrikli Araçlar Çevreyi Daha Çok Mu Kirletiyor?

  Рет қаралды 264,466

Anlatan Adamlar

Anlatan Adamlar

4 жыл бұрын

Anlatan Adamlar'ın bu bölümünde yerli olarak üretilmesi planlanan TOGG gibi elektrikli otomobilleri ele aldık. Çevreyi ne kadar kirletiyorlar, içten yanmalı motorlara nazaran doğaya ne kadar zarar veriyorlar hem üretim hem de yakıt anlamında karşılaştırıp emisyon değerleriyle sizler için anlattık.
Santraller için verim analizi:
www.ge.com/rep...
ABONE OL ▶ goo.gl/NSYLUP
NASIL ÇALIŞIR ▶ goo.gl/Yf9Xfg
HIZLI OTOMOBİLLER ▶ goo.gl/6M4LUB
TURBO ▶ goo.gl/T9PJqR
MODİFİYE ▶ goo.gl/DoSNXh
OTOMOBİL BAKIMI ▶ goo.gl/NizCH6
MOTOR NASIL ÇALIŞIR ▶ goo.gl/DjM6yJ
Doğacan Kara ve Tuğberk Keçecioğlu olarak Anlatan Adamlar kanalımızda otomobil bilgi videoları hazırlıyoruz. Araçların sistemleri nedir, nasıl çalışır detaylarıyla sizlere aktarıyoruz.
Videoyu izledikten sonra beğenmeyi paylaşmayı ve kanala abone olmayı unutmayın. Sizlerin destekleri ile her geçen gün daha da büyüyeceğiz!
SOSYAL MEDYA HESAPLARI
Instagram: / anlatanadamlar
Kişisel Instagram: / dcnkr
Kişisel Instagram: / tugberkkececioglu
Kişisel Facebook: / dogacan.kara.9
Kişisel Facebook: / tugberk.kececioglu

Пікірлер: 2 500
@AnlatanAdamlar
@AnlatanAdamlar 4 жыл бұрын
Videoyu sonuna kadar izlemeden iki aracın tam karşılaştırmasını görmeden yorum yazan arkadaşlardan ricam videoyu sonuna kadar izleyiniz. Arkadaşlar videoda belirtmeyi unutmuşum ama içten yanmalı motora sahip otomobillerin CO2 değerlerine petrol rafinerilerinin ürettiği CO2 de dahil :)
@berksezenler4093
@berksezenler4093 4 жыл бұрын
İnstagram dm bakabilirimisiniz?
@harunoktem8190
@harunoktem8190 4 жыл бұрын
İlk mesaja sebitleyin bence.
@egeagustos585
@egeagustos585 4 жыл бұрын
Birde o emisyon değerlerinin hesabını özellikle Li-ion veya makale var ise atarsanız harika olur.
@ugurbuyukakman6871
@ugurbuyukakman6871 4 жыл бұрын
Tüm elektriğin fosil yakıttan üretilmediği; rafineriye petrolün ulaşımında harcanan enerjinin hesaba katıldığı ve araç ömrünün 150k olmadığı göz önünde bulundurulursa elektrikli arabanın yarattığı fark büyüyecektir. Portekiz %100 yenilenebilir kaynaklarla ulusal şebekesini besleyebiliyor. Ülkemizin elektrik ihtiyacının %30 dan büyük kısmı yenilebilir enerji ile karşılanıyor.
@oguzhangundogdu6836
@oguzhangundogdu6836 4 жыл бұрын
tam karşılatırma demek yalnıca karbokdioksit salınımı ile mi kirletmek demek
@FurkanBAKIREL
@FurkanBAKIREL 4 жыл бұрын
150 bin km'de bir otomobil bize göre daha çok yeni bir otomobil.
@thekeytbirader4385
@thekeytbirader4385 4 жыл бұрын
2 günlük araba demek :)
@enesongen
@enesongen 4 жыл бұрын
Motoru yeni acilmaya baslar :)
@mahmutataseven4706
@mahmutataseven4706 4 жыл бұрын
Sıfırdan farksız servis bakımlı nokta hasar yok tr de tek.
@xx7002
@xx7002 4 жыл бұрын
eMSaLSiiiiiZ !!! DoSTa GiDeR...
@erdo7122
@erdo7122 4 жыл бұрын
Ekonomik ömrünü bitirmiş araç almışımda haberim yok 😂😂
@omerfarukcnar8862
@omerfarukcnar8862 4 жыл бұрын
150bin de ki arabayı burda sıfır kokusu üzerinde diye satıyorlar
@kadirozbay4016
@kadirozbay4016 4 жыл бұрын
Hiçbir otomobil şirketi çevreyi daha az kirletmenin derdini taşımaz. Çevre onların umrunda bile değil. Onlar sadece para kazanmak için otomobil üretir. Söylediklerinize de sonuna kadar katılıyorum. Emeğinize sağlık.
@novaautobursa7704
@novaautobursa7704 Жыл бұрын
aynen öyle
@Vergil23162
@Vergil23162 Жыл бұрын
ozon tabakası delinince ve yarrağı yiyince gelen pişmanlık hissi
@nadirusta
@nadirusta 11 ай бұрын
daha fazla kazanmak kapitalizmin doğasında var. işleyişi bu. anadan doğma kar etmeye bağımlı bir sistem. ne çevresi ne temiz havası ne suyu
@sagopakajmer019
@sagopakajmer019 4 жыл бұрын
Videoyu izlerken gayri ihtiyari "ulan şimdi bu bilgileri edinmek için bu kadar elektrik yakıyor bu bilgisayar , değiyor mu acaba" diye düşünmeden edemedim.
@atillazdmr
@atillazdmr 4 жыл бұрын
😁😁😁😁
@sokrates2099
@sokrates2099 4 жыл бұрын
KZbin u düşün. Bu kadar videoyu serverlarda tutabilmek için kaç watt enerji harcıyor. Çerçöp video dolu
@sokrates2099
@sokrates2099 4 жыл бұрын
Sözüm meclisten dışarı. Herkes sizin gibi olsa Anlatan Adamlar
@alperenerdal2471
@alperenerdal2471 3 жыл бұрын
@@sokrates2099 arkadaşlar hiç işinizin olmadığı mailler gibi şeyleri tutmayın ve silin bulut depolarında tutmak için enerji harcanıyor bu da küresel ısınmaya yol açıyor (!) ama harbiden silelim ya mantıklı geldi bana
@Osetian_Raphsody
@Osetian_Raphsody 3 жыл бұрын
Bitcoin için Dünya çağında saate 130 TerraWatt enerji harcanıyor.
@erdemerbek3611
@erdemerbek3611 4 жыл бұрын
Ayrıca o petrolün yerin altından çıkıp rafineriye gelene kadar kamyonların dev petrol gemilerinin karbon salınımınıda eklemeliydiniz. Ayrıca içten yanmalı araçlarda kullanılan yağların doğaya verdiği zararı o yağ üretilirken kaybolan enerji ve çıkan karbon salınımınıda eklemeliydiniz. Türkiyede kullanılan ticari bir araç ortalama 1 milyon km yapar. Bu araç her 10 binde 5 litre yağ değiştirse 500 litre Pis zehirli yağ bırakacak geride. Bunlarıda eklemeliydiniz bence.
@oakbulut85
@oakbulut85 4 жыл бұрын
işte güzel bi yorum. benim yazmaya üşendiklerimi yazmış arkadaş bravo
@deepimply
@deepimply 4 жыл бұрын
Ek olarak bizim icten yanmalilarin yarisi fabrika degerinden fazla cevre kirletiyor denetlenmeyen ulkelerde isler cigrindan cikiyor daha kirletme sampiyonu agirvasitalar gundemde bile degil. Aslinda tartismaya bile gerek olmayacak durum.
@hasanozyagci5704
@hasanozyagci5704 4 жыл бұрын
Ek olarak içten yanmalı motorlu araçlarda çok daha fazla parça kullanılıyor bu parçaların neler olduğunu biliyosunuz.
@furkangedik
@furkangedik 4 жыл бұрын
500 litre yağı yağ sobasında ısınmaya ne dersin 🙂
@abdullahozturk5493
@abdullahozturk5493 4 жыл бұрын
@soner demir ama motor sesi olmayacak be :(
@cayci_hakki
@cayci_hakki 4 жыл бұрын
Kenevir enerjisi / Henry Ford Kenevirli Araba Lütfen bu konuyu da inceler misiniz?
@nasparus
@nasparus 3 жыл бұрын
Kenevir aslında çok yararlı her işe yarıyor tekstil ürünleri gibi şeylerde yapılıyor ama bunu bilmemizi istemiyorlar kullanmamızı istemiyorlar
@MehmetYldz-ew9np
@MehmetYldz-ew9np 3 жыл бұрын
Dizrl araç VS ELEKTRİKLİ ARAÇ konusunda insanlık yanlış yönlendirilip tuzağa çekiliyor.. Enerji alanında uzman mühendisim: Dizel i bi şekilde filtrelerle filtrelersin zararını ekdtra ağaçlarla kapatırsın ama elektrikli aracın bataryası dünyaya dizelden 3 kat daha zararlı 😎 Acı gerçekler bunlar dünyatı yönetenler sana çamaşır makinesi fiyatına mal ettiği 4tekerlekli çamaşır makinesini araç fiyatına satmak için yapıyor by medya reklamlarını.. Bataryasının üretim aşaması hem çok zehirli hemde geri dönüşümü ÇÇOOOK TEHLİKELİ. yani dizel sıtma ise tedavisi varsa elektrilinin tedavisi yok.. Çöl olur her yer.&+ Dostum kenevir dediğin şey bedava ENERJİDİR EVİNDEKİ BAHÇEDE DAHİ EKTİĞİN KENEVİR SENİ GÜNLÜK 50KM GEZDİRİR DESEM İNSANLAR DUYUNCA ÇILDIRIYOR BUNU.. AMA ACI GERÇEK BU İŞTE..
@cayci_hakki
@cayci_hakki 3 жыл бұрын
@@MehmetYldz-ew9np sana hak veriyorum. Ben de elektrikli arabaları teknik detaylarını bilmeden sevdim ama 1000km yol gittiğimi düşünunce o molalar beni deli ederdi. Çevresel zararını hiç bilemiyorum ve dizeli filtrelemek neden bu kadar pahalı anlamıyorum. Keşke aspiratörun karbon filtreleri gibi yılda bir değiştirebilsek.
@MehmetYldz-ew9np
@MehmetYldz-ew9np 3 жыл бұрын
@@cayci_hakki Çok basit hocam dizel i filtrelemek ayrıca carbon yakıtlı araçlar satıldığında üreticiye ağaç dikme zorunluluğu getirilmeli.. Ama elektrikli satılınca carbon yakıtlı ya göre 1000kat daha fazla ağaç dikse dahi kurtuluş yok çünkü bu zehir toprağa denizlere karışıyor ve geri dönüşü yok çöl olmaya ve canlıları öldürmeye olan etkisi geri döndürülmüyor. Laptop taki batarya bile 5 dönüm toprağı zehirleyip çöl ediyor.. Ayrıca elektrik li araçlar can güvenliği açısından saatli bomba üzerinde gitmekten farksız bunu hep rüşvetle gizliyorlat çünkü 1 dizel aracın üreticiye maliyeti en pahalı marka için sadece=3000dolar ama aynı kalitede bi elektrikli maliyeti sadece 500 dolar.
@cayci_hakki
@cayci_hakki 3 жыл бұрын
@@MehmetYldz-ew9np kenevir araçlar ile ağac dikmeye bile gerek kalmaz. Ağaç konusu: bence bir milli bayram belirlenmeli ve herkesin kurban kestiği gibi ağaç dikmesi teşvik edilmeli.
@gokceaydin3324
@gokceaydin3324 4 жыл бұрын
Önemli bir konuya değindiğiniz için teşekkür ederim. Ayrıca şunu da eklemek istiyorum: bugün otomobil teknolojisi ile bir otomobilin yaydığı emisyonu yarıya çekebiliyoruz gösterdiğiniz gibi. Ancak, bu konuda yapılmış farklı araştırmalar gösteriyor ki, dünya genelinde ulaştırma politikalarında köklü değişimler olmazsa, orta ve uzun vadede, bu teknolojilerin getirdiği emisyon kazancı otomobil kullanımındaki artışı karşılamaya yetmeyecek. Yani belki 25 yıllık bir dönüşüm sürecinde otomobil başına ortalama emisyon yarıya inecek ama otomobil sayısı iki mislinden fazlasına çıktığı için, otomobil kaynaklı toplam emisyonlar yine de artmış olacak. İşte gizlenmeye çalışılan asıl gerçeklerden biri de bu. Hepimiz otomobilleri seviyoruz ve kullanmaktan keyif alıyoruz ama otomobile dayalı bir ulaştırma sisteminin sürdürülebilir olmadığını da kabullenmek zorundayız. Ulaştırma politikalarının otomobil kullanımını azaltmak yönünde güncellenmesi şart. Ulaşım talebi öncelikle motorsuz ulaşıma (yaya, bisiklet vb) ve sonra daha çevreci olan motorlu ulaşıma (scooter, motosiklet, toplu taşıma vb) kaydırılması gerekmekte.
@gecekondu1613
@gecekondu1613 4 жыл бұрын
İşte bu yüzden bisiklet
@onurdere8679
@onurdere8679 4 жыл бұрын
Onun da bi emisyonu var maalesef. Ne kadar az bile olsa...
@takntszadam6965
@takntszadam6965 4 жыл бұрын
Ben 1 tabak dönerli pilav ve 5 litre su ile 100km yapıyorum arabadan az yakıyorum 😂😂
@Expert..
@Expert.. 4 жыл бұрын
takıntısız adam o pilavın pirincini toplayan traktör üretilirken ortaya çıkan emisyon, traktörün mazot yakarken ortaya çıkarttığı emisyon, 🤣 tavukların yetiştirilmesi sürecinde ortaya çıkan ve işlenip döner haline getirilmesi için kullanılan yakıtların ve elektriğin üretimindr ortaya çıkan emisyon 🤪vs.vs. Diye intihara kadar gidebilirim 🤣😬😅😅
@YasasinKotuluk
@YasasinKotuluk 4 жыл бұрын
Bisiklet üretimi için çelik fabrikalarının, lastik fabrikalarının ürettiğ--- Tamam, kötü şaka :D
@umutciftci7301
@umutciftci7301 4 жыл бұрын
@@onurdere8679 bahsettiğin salınım; bisikletin üretim,taşınım ve kullanılırken insanın solunumundan kaynaklı CO2 salınımı ise video bahsedilen salınımlarla kıyasalaybileceğimizi sanmıyorum
@aliemreeskiocak2837
@aliemreeskiocak2837 4 жыл бұрын
Tuğberk Keçecioğlu: Elektrik havadan gelmiyor Rüzgar türbinleri: Nası ya
@kaanosphere
@kaanosphere 4 жыл бұрын
Rüzgar türbinleri de ağaç gibi yerden bitiyor zaten değil mi sherlock?
@ozanozugur
@ozanozugur 4 жыл бұрын
@@kaanosphere Ham petrolden benzin üretilirken etrafa çiçekler fışkırıyor zaten
@zane6045
@zane6045 4 жыл бұрын
@@ozanozugur svvsgshababa
@fatihtahran1463
@fatihtahran1463 4 жыл бұрын
:D
@emretezcan2428
@emretezcan2428 4 жыл бұрын
@@ozanozugur şdjfkdpşgkdfgljfd
@ebleksin
@ebleksin 4 жыл бұрын
Kesinlikle bakış açısını yeniden ve yeniden şekillendirecek bir video olmuş, ellerinize sağlık. Bisiklet Kullanıyorum 0 emisyon diyecektim. Bisikletin de üretim sürecinde emisyon var hatta 2 yılda bir değiştirdiğimiz dış lastik vs... %100 çevreci diyebileceğimiz hiç bir taşıt yok..
@YESaglik
@YESaglik 4 жыл бұрын
Hafit Yüncü hocamız second law dersinde 3 saat bu konuyu, tam sizin gibi, anlatmıştı, Allah uzun ömür versin.
@mekinkizgin2827
@mekinkizgin2827 4 жыл бұрын
Bizde 150.000 kmlerdeki araçların motoru daha yeni açılmış diyorlar:)
@takntszadam6965
@takntszadam6965 4 жыл бұрын
Bizde rodaj 150.000 km zaten 😂😂
@kksal9297
@kksal9297 4 жыл бұрын
Oo rodajı bitirmişsin
@ibrahins5424
@ibrahins5424 4 жыл бұрын
150 k şehiriçi kullanılmamışsa hiç bir şey
@ibrahins5424
@ibrahins5424 4 жыл бұрын
hee video u izleyince demek istediğinizi anladım. arabaların garantiside böyle 150 000 ömür boyu garanti dsg de böyle 150 000 km ve 10 yıl .
@andacerdogan3981
@andacerdogan3981 4 жыл бұрын
Petrolu çıkartırken salınan emisyonlardan çok bahsedilmemiş videoda
@Alitan-ed5kz
@Alitan-ed5kz 4 жыл бұрын
Bu emisyon otomobillerin salım değerlerine dahildir.
@nihatkasap5752
@nihatkasap5752 4 жыл бұрын
Kanalınızı daha 10,000 abonesi olduğu günden bu yana içerikleriniz ve konulara kapsamlı olarak ele aldığınız için keyifle takip ediyorum. Elektrikli araçların çevreye zararını değerlendirirken, elektriğin taşınması bile hesaplanmış ancak içten yanmalı motorları kullanan araçlar için akaryakıt elde edilirken petrol olarak çıkıyor daha sonra taşınarak tesislerde işlenerek benzin, diesel, lpg v.b. diğer akaryakıt elde ediliyor ancak elde sonuç olarak yine bir atık kalıyor. Bu petrol işlenirken harcanan yakıt ve işlemlerin sırasıyla bugüne kadar doğaya verdiği zararın ne olduğu ve elde kalan kullanılamayan yada yan sanayi ürünlerde kullanılan bu atığın daha sonra bertarafı nasıl ve ne kadar enerji harcanarak olduğu da tekrar gözden geçirilmeli. Hatta petrol taşımak için kullanılan nakil hatlarının bakımı için ne kadar mali ve insan gücüne ihtiyacı olduğu buna karşılık elektrik nakil hatlarının bakımı için gereken mali ve insan gücü yükünün ne olduğu da karşılaştırılmalı. Eğer elektrik üretilirken doğal gazın enerjiye dönüş oranı ve bu enerji ilgili hatlarla taşınırken yaşanan kayıp hesap ediliyorsa içten yanmalı motorlar içinde bu durumların eklenmesi gerekir.
@BeagleCan
@BeagleCan 4 жыл бұрын
Hesaba katmadiginiz bir değişken daha var, elektriğin üretimi ve dağıtımından bahsettiniz ama petrol de benzin ve dizel olarak çıkmıyor. Petrolün de çıkarılması işlenmesi ve nakliyesi de işin içine girince daha kesin bir verimlilik oranı çıkacaktır.
@bozmelih
@bozmelih 4 жыл бұрын
Hesabın doğru olabilmesi için benzin ve dizelin üretilmesi esnasında oluşan co2 salınımını eklemek gerekir. Ayrıca lityum bataryaların geri dönüşümü esnasında çevreye olan zararını da göz önünde bulundurmak gerekir.
@sanalbuffy
@sanalbuffy Жыл бұрын
Yüzde 1 milyon katılıyorum.
@mamitomami8
@mamitomami8 4 жыл бұрын
Cevre muhendisi olarak bu konuda fikirlerimi şöyle belirtmek isterim : Bir uretim yaptigimizda termodinamik kanunlari geregi cevreyi kirletmemek imkansizdir. Ornegin en en basit olarak bisiklete binmeyi bile dusundugumuzde burada pedal cevirdikce daha fazla CO2 salacagiz.(bisiklet candır bu arada) O zaman ne yapmaliyiz? Malesef teknolojimiz cok ileri olmadigi icin(ornegin cevre teknolojilerine yapilan yatirim silahlara yapilan yatirimdan fazla olmadigi icin) cok hızlı arabalar uretebilirken cevre acisindan baktigimizda atik azaltim ve geri donusum teknolojisinin daha geriden takip ettigini goruyoruz. Malesef basimiza bi afet gelmeden tedbir almiyoruz. Bence elektrikli otomobiller iyi bi adım. Zamanla ham maddeler daha temiz teknolojilerle uretilirse ve geri donusum daha yaygin hale gelirse hammadde kaynakli atiklar da azalacaktir.
@aesthetiese8448
@aesthetiese8448 4 жыл бұрын
Fark edildiği üzere karantina döneminde doğa kendini yeniliyor ben bizim mahalleden temiz hava kokusu aldım çok garip ya da hava o kadar kirli ki bana temiz gibi gelmiştir.
@mamitomami8
@mamitomami8 4 жыл бұрын
@@aesthetiese8448 bu donemde emisyonlar azaldi dogrudur ancak bunu soyle dusunebilirisin : 200km hizla giden bir arac hizini 180e dusurdu. Yani hala o araba buyuk bir hizla ilerliyor. Cevre kirlenmeye devam ediyor. Eger hem kaza riskini azaltmak istiyorsak yani bu dunyada sonumuzun gelmesini istemiyorsak hem de bu hizla gelismeye, ilerlemeye devam etmek istiyorsak arabanin guvenligine yatirim yapmaliyiz. (Burada , araba:dunyamiz Hiz: ilerleyen teknoloji Guvenlik: cevre yatirimlari )
@CAMES321
@CAMES321 4 жыл бұрын
ben çevreye ve geri dönüşüme çok değer veriyorum belediyerin en azından organik ve inorganik olarak atıkları toplamamasını.. yılda en az yarım litre atık yağ getirilmemesi halinde ceza yazmak gibi bir uygulama başlatmamasını anlayamıyorum. sizce neden..belediyeler bu kadar duyarsız
@mamitomami8
@mamitomami8 4 жыл бұрын
@@CAMES321 belediyelerde isini hakkiyla yapan bir kesim var. Ama tam tersine sadece rant pesinde olanlar da var herseyde oldugu gibi. Her konuda oldugu gibi cevre konusunda da bilinc ve egitim herseyin temelidir. Bireysel olarak kendimize duseni yaparak cevreye duyarsiz bu kulturu degistirebiliriz. Eger kati cezalar egitimsiz insana verilirse, bu sadece nefret dogurur adam neden ceza yediginin farkinda degildir cunku. Bu yuzden, eger halk cevre konusunda egitimli ve bilincli olursa rant pesinde kosanlar zamanla azalacaktir.
@bilgicadam9762
@bilgicadam9762 4 жыл бұрын
Entropi
@batteryvoltas3188
@batteryvoltas3188 4 жыл бұрын
İçten yanmalı motorlu arabaların sahip olduğu ama elektirikli arabaların sahip olmadığı parçaları saymıyorsun (şanzıman, benzin deposu vesayre)bunları da üretirken harcanan carbon değerlerini katarsan aradaki fark belli olur
@barstugan90
@barstugan90 4 жыл бұрын
hepsini dahil ederek üretim safhasında 7-7.5 ton diyor. İlla parça isimlerini sayması gerekmez.
@Low.Mentality
@Low.Mentality 4 жыл бұрын
@@barstugan90 ama elektrikli otomobilin pilini ayrı hesaplıyor.Akaryakıtlı otomobilin de motorunu ayrı hesaplasa ya
@ahmetberkkucuk3520
@ahmetberkkucuk3520 3 жыл бұрын
@@Low.Mentality eğer şanzımanı benzin deposunu saymamış olsaydı elektrikli aracın pilsiz emisyonu da 7-7.5 ton gelirdi ama 6 ton gelmiş işte
@0agshin0
@0agshin0 4 жыл бұрын
Benzin istehsalına sərf olunan enerji və maddələri niyə nəzərə almamısınız?
@valehsharbatli
@valehsharbatli 3 жыл бұрын
Halal
@berkayhacoglu5621
@berkayhacoglu5621 4 жыл бұрын
Öncelikle bir elektrik mühendisi olarak söylemeliyim ki videonun ilk 9 dakikası gayet tepkili başladım. Türkiyenin elektrik üretimini ele alırırsak %35-40 lık bir PETROL KULLANMADAN elektrik üretimi yapıldığını, bu üretimin yapılması için sadece kurulumda diğer santral türlerine göre %10 %15 gibi bir oranda karbon salınımı gerçekleştirildiğini görebilirsin. Bir elektrik motorunun verimi %80 ile %95 arasında çeşitlerine ve güçlerine göre değişiklik göstermektedir. Kabaca bir hesap olarak ben %85 olarak ele alacağım. Petrol bazlı santraller %40 ile çalışıyo ve petrolden bağımsız santroller üretim yaptıkları zamanda temiz çalışıyor olarak ele alacağım. Genel bazda karbon salınımı olarak bakarsak verim %65 civarlarına tekabul ediyor. %4-5 taşınmasındaki kayıp kabul edilebilir. Elinde &60 verim ile gelen bir elektriği %85 verim ile kullanırsan %51 lik bir genel verim elde edersin. İçten yanmalı motorlar için üretilen dizel ve benzinin işlenme aşamalarını ve bunun taşınmasındaki kayıpları komple ihmal ediyor olsan, depoya gökten zembille iniyor gibi göstersen de bir tarafta %50 51 dururken bir tarafta bu koşullarda bile %15 20 duruyor. Lütfen biraz daha araştırıp daha doğru veriler çıkar
@ozkanugurcetin2842
@ozkanugurcetin2842 4 жыл бұрын
Verimlerden bahsediyorsun ama atladığın bir nokta var Asıl sıkıntı pillerin üretiminde çıkan emisyon. Böyle bir durum petrol yakıtlı araçlarda bulunmuyor.
@batikankodak7153
@batikankodak7153 4 жыл бұрын
@@ozkanugurcetin2842 seninde atladığın bi nokta var ,petrol çıkarıldı diyelim e bunu direk kullanamıyorsun.O ham petrolün onlarca işlemden geçmesi gerek kullanabilmen için,türlü türlü işlemler sırasında hem tabiki verim kaybı yaşanır hem çevre kirletilir
@aylinalinatufekci3308
@aylinalinatufekci3308 4 жыл бұрын
Petrole sahip olma kavgasındaki bütün insanlık değerlerinin kirletilmesi ne olacak??
@hasanozyagci5704
@hasanozyagci5704 4 жыл бұрын
Özkan Uğur Çetin bu videoda bahsedilmiş arkadaş bahsedilmeyen bişeye değinmiş ve haklıda
@alperenbkrcgl
@alperenbkrcgl 4 жыл бұрын
Şu haliyle elektrikli daha verimli ancak bütün arabalar elektrikli olsa mecburen elektrik üretiminde fosil yakıt kullanım oranı artmaz mı
@alidikkat3294
@alidikkat3294 4 жыл бұрын
İngilizce altyazı ve başlık eklemenizi tavsiye ederim. Dünya genelinde ilgi çekebilecek bir konuyu işlemişsiniz..
@Raikkonenfan
@Raikkonenfan 4 жыл бұрын
Aynı videoyu zaten Engineering Explained ve Donut Media daha detaylı bir şekilde yaptı.
@Metin5576
@Metin5576 4 жыл бұрын
Elektrkli araçlar hakkında söylemediğiniz şeylerden biriside; araçlar çok ağır olduğu için lastikler ve diğer aksamlar daha çabuk aşınıyor, buda dolayısıyla daha çok çevre kirliliği demektir
@omer6953
@omer6953 4 жыл бұрын
Öncelikle savunduğum taraf yok. Elektrikli için santral üretimlerinden bahsediyorsak, o zaman rafinerilerdeki petrol çıkartım ve yakıt üretim süreçlerini de incelemek gerekir. Eşit karşılaştırma o zaman olur.
@mehmetincekara
@mehmetincekara 4 жыл бұрын
İlgi alanım olmamasına rağmen bir makalede pil, batarya, powerbank üretiminin yeni felaketlerden birisi olduğu yazıyordu. Çok güzel bir noktaya değinmişsiniz. Yine de kapkara dizel dumanından iyidir 😂
@mucahitkoc3403
@mucahitkoc3403 4 жыл бұрын
Kaç kare dizel araç kullandınız?
@mehmetincekara
@mehmetincekara 4 жыл бұрын
@@mucahitkoc3403 kzbin.info/www/bejne/hHXRkK1tiruZoJI bunlardan bahsediyorum
@nanotek2531
@nanotek2531 4 жыл бұрын
yakın gelecekte grafen pilleri icat ettiğim zaman böyle bir şey olmayacak
@unalserk
@unalserk 4 жыл бұрын
@@mucahitkoc3403 kullanmakla ne alakası var. Diesel bir aracın arkasında yol alman yetiyor dumanı görmek için.
@kaancan303
@kaancan303 4 жыл бұрын
@@nanotek2531 icat edildi zaten. Geçmiş olsun
@fahreddinkaya9819
@fahreddinkaya9819 4 жыл бұрын
endüstri mühendisi olarak yıllardır söylüyorum, elektrikli otomobiller tüm sistemi (batarya üretimi+elektrik üretimi) hesaplayınca çevreyi çok daha fazla kirletiyorlar, üstelik de akaryakıt fiyatlarındaki ÖTV yi elektrike ekleyince (elektrikli otomobiller yaygınlaşırsa devlet ÖTV kaybına tahammül edemeyeceği için SS artacak) km başına daha fazla tüketim oluyor, bunun üstüne bataryaların ömürlerinin kısıtlı olması sebebiyle batarya maliyetleri de eklenince içten yanmalı motorlu araçlardan daha pahalı bakım masrafı oluyor, tüm ekosistemi hesaba katınca elektrikli otomobiller hala ekonomik olarak verimli değil. elektrikli araçların tükettiği elektrik Türkiye için %80'i karbon yakıtlardan elde ediliyor, kullanılan elektriğin araca yüklenmesine kadar %50 enerji kaybı olduğu için içten yanmalı motorlara göre sadece yaktığı yakıtlardan bile eklektrikli araçlarda hem yakıt maliyeti hem de karbon salınımı olarak elektrikli araçlar çok geride.
@Sevdam3431
@Sevdam3431 4 жыл бұрын
ağzınıza sağlık çok güzel bir noktaya değinmişsiniz. anlayacağınız hiç bir yerde 3 kuruşa 5 köfte yok. birde dünyadaki elektirik tüketimine baktığınızda çok fazla olduğunu görürüz buna birde arabalar eklenirse ne güneş ne de rüzgar enerjisi dünyaya yetmez, anlayacağınız kendimizi kandırmayalım.
@yusufkeske3346
@yusufkeske3346 4 жыл бұрын
Bilgilendirici... Şu anki pillerin bir kaza anında ve ömürleri bittiğinde çevreye zarar verecekleri unulmamalı! Geliştirilme aşamasında olan grafen pil olarak yararlı olabilir. Hidrojen'i de unutmamalı!
@sefabaris6497
@sefabaris6497 2 жыл бұрын
Hidrojenle çalışan araçlar hidrojeni elektiriğe çevirip kullanıyor. direk hidrojen kullanılmıyor, orada da piller var bildiğim kadarıyla.
@ismailtyyr5807
@ismailtyyr5807 4 жыл бұрын
Videonun özeti: elektrikli de doğayı kirletiyor ama yinede içten yanmalı motorlardan daha az kirletiyor
@isminivermekistemeyenseyir1561
@isminivermekistemeyenseyir1561 2 жыл бұрын
@@korayegepediz9858 Aslında her türlü elektrik daha çevreci. Çünkü elektrik üretim teknolojisinin gelişme, verimlileşme ve daha da çevreci olma potansiyeli var. Onun aksine çevrecilik açısından bakarsak içten yanmalı motorlar son gelişimini tamamlamış vaziyette.
@hakanseylan7717
@hakanseylan7717 4 жыл бұрын
Haddimse adil bir yaklaşım olmadığı kanısındayım. Elektriğin üretim safhasındaki konular irdelenmiş ve kabataslak birşekilde hesaplara dahil edilmiş. Elektriğin havadan gelmediği gibi petrolde havadan gelmiyor. Elektrik santrallerinde kayıplar olduğu gibi petrol sahalarında da mutlaka kayıplar oluyordur. Elektrik taşındığı gibi petrolde taşınıyor havadan gelmiyor. 🙂 Edit: ayrıca hepimiz biliyoruz ki petrol yakıtlı araçların ömrü 150 bin km değil. Birçok marka 1 milyon km'ye kadar kullanılabileceği iddiası ile reklamlar yapmakta.
@mremw7187
@mremw7187 4 жыл бұрын
Size katılıyorum. Ayrıca petrol de rezervinden çıkarıldığı gibi kullanılan bir hammadde de değil, yakıt olarak kullandığımız haline dönüştürmek için tonla işlem görmekte. İşin içine transfer zorunluluğu da girince elektrik-benzin emisyon oranının çok daha açılabileceği kanaatindeyim. elektriğin çevreci ve bölgesel olarak üretilip masrafsız bir şekilde dağıtılabileceği de cabası.
@uur6383
@uur6383 4 жыл бұрын
Aynen öyle
@noscope6613
@noscope6613 4 жыл бұрын
arkadaş duruma eşit bir yaklaşım yapmamış ayrıca açıklama kısmında özellikle TOGG yazmasının altında bence bir artniyet var neden dünyada yerini almış tesla örnek gösterilmemiş?ve şöylede birşey var günümüzde elektrik üretimi için güneş panelleri vs. kullanılmakta,elektrik üretimi daha temiz bir hale dönüşebilir fakat petrol ws üretimi daha temiz bir hale dönüşemez
@0Yume
@0Yume 4 жыл бұрын
kardeş sen biraz yanlış anlamışsın km mevzusunu. o avrupa standartların aracın düzgün kullanımda hiçbir sorun çıkarmadan gidebileceği garantili km.ama bir mercedes w114 ün 4000000 km yapmış ama ortalam sayıyı 150000 olarak belirlemişler aslında araba alırken 200000 km ve üzerine bakmamak gerek.
@wranglertr
@wranglertr 4 жыл бұрын
Burada önemli olan şu elektrikli araçların bataryaları 150 bin kilometre dayanıyor mu değişmesi gerekiyor mu
@patrolhead8376
@patrolhead8376 4 жыл бұрын
Öncelikle emeğinize sağlık güzel bir anlatım olmuş. Anlatımda eksik olan bir kaç şeye değinmek gerekirse; 1-Araçlarda kullanılan Lityum-İyon pillerin olası bir kaza durumunda, ya da aşırı ısınma durumunda ne kadar patlayıcı ve tehlikeli olduğu. 2-Elektrikli araçlarda kullanılan bataryaların ortalama olarak 5 sene sonra yaşayan pil yüzdesinin %60 lara düşmesi.(Apple ürünlerinde pil sağlığı (Beta) benzeri. Ve aynı zamanda araçların ortalama her 2 sene pillerin bazı kısımlarının yenilenmesi, daha fazla pil üretimine sebep olacaktır. 3-Lityum rezervinin aşırı düşüşü ve Lityumun aslında enerji üretirken önemli bi konumda olması 4-Bazı arkadaşların savunma olarak yaptığı “En azından şehirlerdeki kirliliği azaltıyor” mantığına karşı, zaten tek temiz olan yerlerin şehir dışları olması, bari bırakın oraların temiz kalması bence güzel bir savunma :) Silikon vadisi özentileri, popüler kültür köpeği olan insanların aslında, değil biraz hiç araştırma yapmadan, söylenen bir kaç şeyi kabullenmesinin dünyadaki insanlar üzerinde bıraktığı yanlış etkinin ne kadar yanlış olduğunu görmüş oldunuz. Cahil kalmayın, Araştırın lütfen Anlatan adamlar’a Elinize sağlık demek istiyorum tekrardan.
@fubuonur
@fubuonur 4 жыл бұрын
peki hocam bu araçların 10 yıl kullanıldığını da düşünelim ozaman co2 salınımı ne olur birde öyle hesap yapalım bence. ortalama bi aracın ömrü 200.000 km olduğunu düşünelim.... ayrıca birde dizel motorla çalışanlar var onların ömrü daha fazla ... 500 bin deviren o kadar çok araç varki. Başlığı değiştirin bence
@yunuseyuksel
@yunuseyuksel 4 жыл бұрын
Oldukça faydalı bir video olmuş emeğinize sağlık 👍. Videonun sonunda elektrikli araçların içten yanmalı araçlara göre çevreyi daha az kirlettikleri ancak masum da olmadıkları sonucuna varmış olduk. Elektrikli araçların bir diğer avantajı olarak da kirliliği kontrol altında tutabilme ve yönlendirme potansiyeli olarak görüyorum. Büyük şehirlerde özellikle trafiğin yoğun olduğu saatlerde oluşan hava kirlilikleri doğrudan insan sağlığını tehdit ediyor. Elektrikli araçlarda ise elektrik ve batarya üretim tesisleri insan yoğunluğunun az olduğu bölgelere kurularak kirlilik yönlendirilebilir. Ayrıca elektrik üretim ve batarya teknolojileri gelişime açık ve üzerinde yoğun çalışmalar gerçekleştiriliyor. Önümüzdeki yıllarda bu süreçlerden kaynaklanan kirliliklerin daha da azalacağına inanıyorum.
@AnlatanAdamlar
@AnlatanAdamlar 4 жыл бұрын
Yorumunu sabitledim dostum. Videoyu sonuna kadar izlemeden yorum yapan arkadaslar belki okuyarak farkina varir :) guzel ozet tesekkurler.
@yunuseyuksel
@yunuseyuksel 4 жыл бұрын
@@AnlatanAdamlar ​ @Anlatan Adamlar Ben teşekkür ederim hocam ;). Severek izliyoruz 👍. Ancak bir kelime düzeltmesi için yorumumu düzenlemiştim sanırım o yüzden sabitlenmesi kalkmış oldu.
@erenseven8500
@erenseven8500 4 жыл бұрын
Aradığım yorum buydu bulamasaydım kendim yazacaktım. Bu arada hava kirliliği konusu bayağı göreceli ancak basitçe anlatmak gerekirse sermaye sahiplerinin para kazanma hırsını gölgelemeye çekinen dünya büyükleri bunu kontrollü bir şekilde düşürmeye çalışıyor. Planlı eskitme politikası bu konuda özellikle kilit nokta, çevresel ekipmanlarda hiç bu vicdansızlığı yapmasalar yine büyük ölçüde düşüşe geçecekler emisyon konusunda da, söz sahibi dünya büyüklerimizin "Hem ayranım dökülmesin hem de g... s...mesin" tavrı maalesef bunun önüne geçiyor.
@cihanigdeliogluhnn88
@cihanigdeliogluhnn88 3 жыл бұрын
Videoyu sonuna kadar izledim ama elektirikli motorların ömrü daha kısa değilmi
@AhmetTasdemirDJLuds
@AhmetTasdemirDJLuds 4 жыл бұрын
10:52 Özetle hiç kirletmeyen bir teknoloji henüz yok, ama elektrikli araçlar daha çevre dostu.
@atillazdmr
@atillazdmr 4 жыл бұрын
+1
@caglayanevren
@caglayanevren 4 жыл бұрын
+1
@thekraken1173
@thekraken1173 3 жыл бұрын
-1
@emreciks5173
@emreciks5173 2 жыл бұрын
Tabanway diyecektim. Nefes alıp co2 veriyoruz. 😂
@AhmetTasdemirDJLuds
@AhmetTasdemirDJLuds 2 жыл бұрын
@@thekraken1173 -1 diyerek neyi kastettiğini tahmin ediyorum. Kastettiğin şey magnet motorsa neden mümkün olamayacağına ikna olmadan çalışmasının mümkün olduğunu düşünüyorum.
@abdurrahmanarslan8430
@abdurrahmanarslan8430 4 жыл бұрын
Video temel olarak emisyon üzerine olduğu için eleştirilecek pek bir şey yok.Ancak konuyu biraz da genişletirsek olaya farklı parametreleri de sokmamız gerekir.Elektrikli araçların sunduğu tek şey çevreyi az kirletmek değil.Hem bireysel kullanıcıya hem de lokal olarak yerleşimlere etkisi de çok çok önemli aslında.İçten yanmalı motora sahip otomobiller 30 ton üretimini bizzat yerleşiml alanlarının içinde üretirken elektrikli otomobiller aslında kullanım sırasında gerçekten 0 emisyonla hareket ediyorlar.İstanbul gibi bir ekstrem kalabalık şehri ele alalım.Bu şehirdeki elektrikli araç devriminin şehir bazında nasıl bir etkiye sahip olacağını tahmin etmek zor değil.Ayrıca bu sadece hava kirliliği anlamında değil aynı zamanda büyük bir ses kirliliğinden bahsediyoruz.Bunların yanı sıra elektrikli otomobillerin getirdiği bakım avantajı dolayısıyla düzenli değişen parçalar yağlar olmadığını da hesaba katmalıyız.İçten yanmalı motora sahip bir otomobil ömrü boyunca kaç defa bakıma gidiyor kaç defa yağ vs değiştiriyor.Tüm aktarım organlarının sorun çıkarması dolayısıyla işlem görmeleri de hesaba dahil edilmelidir.İşin ilginç kısmı ise bu değerler karşılaştırılırken çoğu bir elektrikli otomobilin performans hissiyatından çok uzakta motorlara sahip otomobillerle karşılaştırıyoruz.Örneğin model s in performans tatminini verebilecek bir içten yanmalı motorlu aracın ne kadar emisyona sahip olduğu da önemli bir nokta diye düşünüyorum.Bireysel avantajlara gelince: öncelikle büyük bir konfor getirisinden bahsediyoruz.Çok daha sessiz araçlar otomatikmen mümkün oluyor.Bunun yanında çok daha performanslı araçlara sahip oluyoruz.Ekonomik kısım ise çok daha çarpıcı.Yakıt konusunda, bakımlar konusunda ve olası sıkıntı çıkma ihtimali konusunda ciddi avantajlar burda da mevcut.Son olarak da tüm bu elektrik devriminin zaten bir gelecek başlangıcı olduğunu düşünürek bakmalıyız.Yani şuanda arabaya yükleyeceğimiz elektriğin yine büyük oranda fosil yakıtlardan geliyor olması açıkçası zamanla aşağılara çekilecek bir durum.Ve bunu düşündüğümüzde bu araçların emisyonu da bununla beraber azalıcaktır.
@MB-gx3df
@MB-gx3df 3 жыл бұрын
Petrolun cikartilip rafine edilmesi ve son kullaniciya aktarilmasi sirasinda uretilen CO2 yi eklerseniz iyi olur diye dusunuyorum, bilgi vermesi acisindan cok yararli bir video olmus tesekkurler, son olarak omru biten piller icindeki maddelerin (Li, Cd, Mn, Pb vs) yarilanma omurlerinin uzunlugu ve dogaya olan inanilmaz toksik etkilerin de unutulmamasi gerekir. Herkesin google da kolayca bulabilecegi bir bilgi: (Cd) iceren 1 adet pil tam 600 ton suyu kirletiyor... Dusunmek lazim...
@fatihgirgin1800
@fatihgirgin1800 4 жыл бұрын
Belge ve rakamlarla anlatmaniz çok güzel.insallah insanlarımız bunları anlıyorlardir.emeginize sağlık.😷👍
@muratzengin6320
@muratzengin6320 4 жыл бұрын
Elektrik üretilirken çevreyi kirletiyor ama akaryakitlarda havadan gelmiyor. onlarda üretilirken çevre kirletiliyor. Bence içten yanmalı araçların 150.000 km lik ömürünü doldurduğu da harcadığı yakıtın üretilirken çevreyi kirletmesinide hesaba katmak gerekir. Ayni elektrikgin taşinmasi sırasında kayıpların oldugu gibi akar yakıtlarinda taşimasinda ciddiyi enerji harcaniyor
@mrmakinist
@mrmakinist 3 жыл бұрын
hava ile calisan motor var bu dunyada ama baskalarinin isine gel miyor m.kzbin.info/www/bejne/aIa3lntvf5eVbpI
@gokhanturker7583
@gokhanturker7583 3 жыл бұрын
@@mrmakinist havayı biz mi üflüyoruz?
@polatsimsek9930
@polatsimsek9930 3 жыл бұрын
AKARYAKIT BİRLEŞİK YAZILIR
@Koray37
@Koray37 4 жыл бұрын
petrol çıkarılırken, işlenirken ve transfer edilirken çevre kirlenmiyor mu?
@aziztolgabulman1633
@aziztolgabulman1633 4 жыл бұрын
Cok faydali icerik olmus buyuk resmi goremeyenler icin algi yaratmak cidden cok kolay “ 0 emission “ demek cok kolay cevreci enerji uretimi yayginlastikca bu araclarin potansiyel getirileride artacakdir. 🙏🏻
@GrupTfaSinaLar
@GrupTfaSinaLar 4 жыл бұрын
Amaç hava kirletmeyi taşımak yani şehirde olacağına insanların daha az olduğu yerlerde kirletmek
@ylmazfilik302
@ylmazfilik302 4 жыл бұрын
Ya ? Sizce havaya karışan karbon gazlarının, insanlar tarafından solunması mı mesele ?
@maotuntanhu7336
@maotuntanhu7336 4 жыл бұрын
@@ylmazfilik302 arkadaş sanki atmosfer, ekoliji diye birşey var. Git bolu'nun havasını kirlet sanki Kocaeli , İstanbul'a gelicek o kirlilik.
@GrupTfaSinaLar
@GrupTfaSinaLar 4 жыл бұрын
Evet amaç büyük şehirlerdeki gaz kirliliği azaltmak. Paris, Shanghai gibi büyük şehirlerde karbon dioksit bulutları bulunuyor. Çoğunlukla arabalar yapıyor. Ve bu şehirlerde , milyonlar kadar insanlar yaşıyor ve sağlık açıda büyük sorunlar oluşturuyor. Ama bence elektrikli arabalar bir çözüm değil. Hidrojen arabalar daha mantıklı ama bu güne kadar güvenlik sorunları var hidrojen tüpleri için. Ama araştırmalar devam ediyor.
@isminivermekistemeyenseyir1561
@isminivermekistemeyenseyir1561 2 жыл бұрын
Evet kesinlikle bu da bir diğer avantajı.
@huseyintaskn4122
@huseyintaskn4122 4 жыл бұрын
Hocam petrol işlenmeden mi kullanılıyor.😁
@teymur_
@teymur_ 4 жыл бұрын
zeten arabaynın yaktığıyla santralın yaktığı aynı işlemeden geçiyor hatta santrallarda daha kötü)) Fransa gibi atom santralları bol olan ulkerlerde durum kömür yakan santrallar olan ülkelerden farrkı elbette ki))
@batuhaneren9121
@batuhaneren9121 4 жыл бұрын
@@teymur_ güneş rüzgar dalga nükleer enerji gibi temiz enerjiler var araba giderken co2 salınımı yapmıyor ama öteki yandan petrol işlenmesi gereken bi madde bu bir salınım yapıyor bir de araba yakarak yapıyor etti 2 hangisi daha temiz?
@teymur_
@teymur_ 4 жыл бұрын
@@batuhaneren9121 videonun sonunda yine elektrikli otomobilin daha temiz olduğunu görürsün. Amma ordakı deyer orta hesablama ülke şartlarına göre eger nükleer enerji Cox kullanılan ülkede elektrikli otomobilin kullanmak daha verimli onu söylüyorum. çin, hindistan gibi ülkelerle de pek manası kalmıyor çünkü
@hasandede4773
@hasandede4773 4 жыл бұрын
👏👏👏 Düşüncelerime tercüman oldunuz. Ben de ne olursa olsun içten yanmalı motordan vazgeçilmemesi gerektiğini düşünenlerdenim. O yüzden ben Hibrid araçlardan yana kullanıyorum seçimimi. Bu arada youtube'da kendi ilgi alanınızda teksiniz.
@GravelGamesRS
@GravelGamesRS 4 жыл бұрын
İçten yanmalı motorların yakıtları üretilirken ne kadar CO2 salınımı yapılıyor?
@takmad
@takmad 4 жыл бұрын
Elektrikli araçların tam olarak verimli şekilde kullanılabilmesi için elektriklerinin yenilenebilir kaynaklardan gelmesi çok önemli. Ama bu demek olmuyor ki elektrikli araçlar verimsiz ve fosil yakıtlı araçlardan daha az çevreci.
@takntszadam6965
@takntszadam6965 4 жыл бұрын
Elektrikli araçların üstü cam olacağına güneş paneli olsa hem menzili artar hemde şarz etmek için biraz daha çevreci Bi teknoloji kullanırız
@metehanlovers6573
@metehanlovers6573 4 жыл бұрын
@@takntszadam6965 etkili olmaz
@takmad
@takmad 4 жыл бұрын
@@takntszadam6965 Hali hazırda elektrik üreten nano fotovoltatik boya ve araçlar üzerinde giderken şarj edebilen yollar gibi çalışmalar var. Yol kenarlarına kurulacak ve enerjisini yenilenebilir enerjilerden alan şarj istasyonları ile batarya teknolojisinin de gelişmesiyle elektrikli araçlar mükemmelliğe ulaşacak. Mesela aracınızı 10 dakikada şarj edip yolunuza devam edebileceksiniz. Litium titanat gibi pil teknolojileri çok umut verici.
@sansatepki7722
@sansatepki7722 4 жыл бұрын
takıntısız adam güneş panelli elektrikli arabalar var zaten. Ama en iyi ihtimal ile içerideki ekranları çalıştıracak kadar güç toplayabiliyorlae.
@tonymontana_28
@tonymontana_28 4 жыл бұрын
Anlatan Adamlar: Elektrik havadan gelmiyor. 😁😁
@mustafauzun
@mustafauzun 4 жыл бұрын
Yoo bize havadan geliyor,direkler üzerinden ama havadan yere değmiyor yani 🤣🤣🤣🤣🤣
@sefakrc4715
@sefakrc4715 4 жыл бұрын
Elektriği istesek havadan yani rüzgar ve güneşten getirebiliriz ama petrolü sadece malum yerlere tabiyiz bide almak için önce dolar almamız gerekiyor
@kaanosphere
@kaanosphere 4 жыл бұрын
@@mustafauzun mükemmel espri.
@hakanbal5191
@hakanbal5191 4 жыл бұрын
Nikola Tesla bunu beğenmedi😂
@rukseninanir
@rukseninanir 4 жыл бұрын
Rüzgar enerjisi deniyor havadan gelen elektriğe.
@alpersahin7051
@alpersahin7051 3 жыл бұрын
Beyler bu konuda pek bilgim yok ama, bu adam sadece anladığıma göre elektrikli araba sevdasını azaltmak amacıyla bu videoyu yüklemiş... ee iyide yapmış, yorumdaki herkes övgü yapmış elektrikli arabaya, bu dünyada birtek elektrikli araba yok... başka arabalarda var, ilk arabalarda benzinli idi, bu arada araba sever birisiyim ;) Yani...önüme içten yanmalı motorlu arabada getirsen, elektriklide getirsen, seve seve alırım basit mantıkla elektriklide olsa benzinlide olsa araba arabadır...;))
@ntiyerilioglu18
@ntiyerilioglu18 4 жыл бұрын
Marşı çevirince ki aldığın hazzı hangi elantrik verebilir ki
@ahmetemredogan5108
@ahmetemredogan5108 4 жыл бұрын
S.a. Elektirikli otomobillerde şanzıman.motor yağı.antiviriz olmasması avantaj değil mi Bunlardanda bahsedermisiniz tşk.
@Omer-jl5yi
@Omer-jl5yi 4 жыл бұрын
Ve aleyküm selam
@bd7228
@bd7228 3 жыл бұрын
evet yok ama bir arıza çıkarınca dizel araca keşke motor yaptırsam diyesin gelir...
@spindlehospital5263
@spindlehospital5263 3 жыл бұрын
Yanlış bu motorlarda soğutma var sıfır sıvı diye birşey yok
@bd7228
@bd7228 3 жыл бұрын
@@spindlehospital5263 düzeltme için teşekkürler. şahsen tek gram sıvı yok diye biliyordum. araştırdım dediğiniz doğruymuş. yanlız bi kaç yerde okudum. elektrikli araçlar masraf çıkardığı zaman baya külfetli oluyormuş. piyasa daha oturmadığı için pek tavsiye etmiyorlar.
@meraklikoala4184
@meraklikoala4184 3 жыл бұрын
@@bd7228 dağa bunların batarya imhası olacak. Küçüçük bir bili bile toplarken 500 kg bataryayı nasıl dönğştğrecekler görücez. Ayrıca bunun stoklanması yedeklenmesi. Men elektrikli araçları çok olumlu bulmuyorum. Ayrıca neden bu cevreçiler hava taşımacılığına karışmıyor. Uçaklar otobüslerden bile dağa fazla kirletiyor cevreyi.
@red6455
@red6455 4 жыл бұрын
Güzel bir video olmuş elinize sağlık ancak benim fikirlerim de şu şekilde bence geçmişle geleceği harmanlayıp ortaya en kötü sonucu çıkarmak için uğraşılmış gibi geldi bu rakamlar , eksikler var 1. Elektrikli araçlarla birlikte yenilebilir enerji üretimi de hızla gelişiyor ve kullanılan enerji başına salınan karbodioksit gittikçe azalıyor fosil yakıtlı araçlarda yenilebilir kaynak hiçbir şekilde kullanamıyosun 2. Aracın ömrünü 150 bin kilometre saysak bile bataryalar o kadar kısa ömürlü değil daha şimdiden milyon kilometre garantili bataryalar var. 3. bir kirlilik olsa bile direk insana temas eden nokta da değil şehir merkezlerinde büyük bir rahatlama sağlıcaktır. 4. Eşit bile olsa aldığınız hizmet aynı değil bir elektirikli aracın performansı konfor özellikleri otonom sürüş ile uyumu işin içine katılınca zaten kaçınılmaz bir üstünlük ortada ki çok hızlı bir şekilde geliyor biz bence şu an yararlı mı zararlı da olabilir mi bunları aşıp artık bu dünyada biz nerede olacağız neresinden bu işi tutabiliriz ona kafa yormamız lazım
@ahmetfarukusta4745
@ahmetfarukusta4745 4 жыл бұрын
Elektrikli araçların da belli bir miktar çevre kirliliğine yol açtığı doğru mutlaka. Ancak yenilenebilir kaynaklarının artışta olduğu ve bu artışın hızlanarak devam ettiği aşka iken. Çevreyi gerçekten düşünen bireyler olarak elektrikli araçları teşvik eder sözler etmek gerekirken aksine "onlar da masum değil" tonunda karalayan sözler etmek oldukça yakışıksız. Teşvik edilecek ki daha fazla elektrikli araç satılsın, araç maliyetleri düşsün, artan elektrik ihtiyacı nedeni ile yenilenebilir kaynaklara ilgi artsın. Tüm diğer içten yanmalı fanatiği diğer kanallarda bu devrimde mantıklı düşünemiyor, yanlış yönlendiriyorsunuz.
@umutkara739
@umutkara739 Ай бұрын
İzlediğim en bilimsel video olmuş. Elinize sağlık.
@ismailK-07
@ismailK-07 4 жыл бұрын
yazılımlı 1.7 tdı bu raporlara dahil mi :D
@yurtisigi
@yurtisigi 4 жыл бұрын
yorumsunn
@burakdemir2108
@burakdemir2108 4 жыл бұрын
tdi degil o cdti
@ismailK-07
@ismailK-07 4 жыл бұрын
@@burakdemir2108 dogrudur amac mazot demek istedim 😂
@aziztolgabulman1633
@aziztolgabulman1633 4 жыл бұрын
Mazot havadan gelmiyor 😂
@CJyourememberthat
@CJyourememberthat 4 жыл бұрын
@@burakdemir2108 dti 1.3 lerde cdti genellikle.
@sahanovis
@sahanovis 4 жыл бұрын
Tırlardaki RETARDAR sistemini anlatır mısınız mümkünse. Şimdiden teşekkürler.
@takntszadam6965
@takntszadam6965 4 жыл бұрын
Vites freni olarak geçer vitesi çıkışındaki şaftı sıkıştırır böylece araç vites değiştirse bile bayır aşşağı Hızlanmadan ilerler
@53kaba
@53kaba 4 жыл бұрын
@@takntszadam6965 tam olarak öyle değil tork konvertör unun tersi tarzında bir sistemi var KZbin da ingilizce bir video var bayağı açıklayıcı
@osman5294
@osman5294 4 жыл бұрын
kzbin.info/www/bejne/jGTJmpSDrJeLbaM Şu abimiz on numara anlatıyor
@tr9036
@tr9036 4 жыл бұрын
Kanalda zaten var.
@hanifikaratoprak5986
@hanifikaratoprak5986 4 жыл бұрын
Şaftin üzerinde bir kutuda ters disliler var. bu dislilere yağ basmak suretiyle çalışan bir sistem.yagin basincina göre kuvvet uygulayan kademeleri mevcut.
@KM1983
@KM1983 4 жыл бұрын
Şu an trafikteki tüm araçların elektrikli olduğunu bir hayal edin. Sil baştan alt yapı vs ve bu kadar otomobili yürütmek için elektrik üretimi gerek. Bu gibi şeyleri sağlarken hiç karbon salınımı olmayacak mı? Bozulan biten pillerin getireceği pil çöplükleri. Eskiden cep telefonları küçüldükçe ve fonksiyonelleştikçe fiyatı artıyordu. Şimdi ise büyük ekran vs. farklı öne çıkan özellikler para ediyor. Bu bir piyasa olayı. Eğer bu kandırmacayı yapmasalar para kazanamazlar. Yeni teknolojileri peyderpey çıkarıyorlar ki sürekli insanları sömürebilsinler. İleriye dönük yapılabilecek en iyi teknoloji ancak hidrojen kullanımıyla olur. Bu işin başka bir alternatifi yok.
@umut6734
@umut6734 4 жыл бұрын
Sizde olmasaydınız halkın araçlar ve motorlar hakkında pek fazla bilgisi olmucaktı bunu canı gönülden yaptığınız için size teşşekür ediyorum
@musadenizuslu4527
@musadenizuslu4527 4 жыл бұрын
doğru demişsin, vidyoda powered by shell yazısı eksik. verdim eksini güle güle kullan tosunum.
@onurdere8679
@onurdere8679 4 жыл бұрын
Şuna değinmek isterim ki aynı değerlerde kullanılan bir yakıtı hem bir arabada hem de sanralde üretilmiş elektrikle yürüyen bir arabada karşılaştırırsak her daim elektriğini santralden alan araç daha fazla yol alacaktır içten yanmalı motora sahip araca göre. Ayrıca elektrikli aracın oluşturduğu bütün çevre kirlilikleri neredeyse yok bile edilebilir istenirse. Endüstri bile neredeyse emisyonsuz üretime geçebilr. Ancak içten yanmalı bir otomobilin emisyonu hiç bu kadar düşürülemez. Videoya attığınız başlığı bir clickbait olarak görüyorum maalesef.
@Mustafa_Dinc_
@Mustafa_Dinc_ 4 жыл бұрын
Birde çevreye kalıtsal bırakılan atık kirliliği açısından bakınız derim,Bu gün normal bir pilin bile çöpe atılmasının yasaklandığını hesap edersek, o araçlarının çevreye yarattığı kirliğin oranı, acaba yakıtlı çalışan araçların kaç katıdır
@berkecanisliyen3487
@berkecanisliyen3487 4 жыл бұрын
Evrenin en temel kanunlarından birisi "hiçbir şey yoktan var edilemezken vardan da yok edilemez." Eğer enerji harcayacaksan mutlaka çevreden bir şeyler alman gerekir. Dolayısıyla sıfır emisyon zaten olamaz.
@passengertr8709
@passengertr8709 4 жыл бұрын
Yüzde 50 daha az çevre kirliliği öncelikle mükemmel bir oran. Daha yolun başındayız. Yenilenebilir enerji kaynaklarının üretimdeki oranı arttıkça daha da iyi oranlar çıkacak ortaya. Merak ettiğim bir konuydu. Emeğinize sağlık.
@code2700
@code2700 2 жыл бұрын
Yenilenebilir enerji bile çevreye petroldan daha zararlı ola bilir
@sanalbuffy
@sanalbuffy Жыл бұрын
Bu oranlar sadece hammaddeden trafiğe kadar olan kısmı, sonrasındaki insan faktörü ile birlikte bu durum tersini alacaktır. Geri dönüşüm doğru uygulanmayacak olursa toprağı o piller nasıl kirletiyor, mahsulleri ve doğal olarakta insanları nasıl zehirliyor ileride anlayacak insanlar.
@Angel_Wing
@Angel_Wing 4 жыл бұрын
Ham petrol rafinasyonundan bahsetmedin. Oradan da güzel co2 çıkıyor.
@harunoktem8190
@harunoktem8190 4 жыл бұрын
Yok onu söylemem :)
@AnlatanAdamlar
@AnlatanAdamlar 4 жыл бұрын
İlk yorumda belirttiğim gibi o da dahil hesaba :)
@tr9036
@tr9036 4 жыл бұрын
Bahsedildi. Sanırım gözünüzden kaçmış. Ya da kulağınızdan :) :) :)
@harunoktem8190
@harunoktem8190 4 жыл бұрын
@@tr9036 ilk yorumada yazdım zaten !
@emindincertr
@emindincertr 4 жыл бұрын
Abi iki aydır sıkı takip ediyorum. Takip etmeyi unutmuşum. Yeni takip ettim. Hakkınızı helal edin. Başarılar🤚🏻
@harunata4019
@harunata4019 4 жыл бұрын
Öncelikle bu kadar detaylı bir araştırma yapıp bunu bizimle paylaştığınız için teşekkür ediyorum. Bu konuda sadece amatörce araştırma yapmıştım ve asıl çevreyi kirleten araçların otomobiller değilde ağır vasıta nakliye araçları olduğunu biliyorum. Eğer çevreye olan zararımızı azaltmak istiyorsak dünyadaki motorin tüketimini azaltmak için çekici ve kamyonları elektrikli hale getirmeliyiz saygılar.
@mehmetbalon5892
@mehmetbalon5892 4 жыл бұрын
Ben anlamadım petrolden benzin veya mazot çıkartmak için harcanan enerjiden bahsetmediniz galib. O kadar bilim adsmına yazık sizin kadar bilmiyor🤓🤓
@huseyincanelci4417
@huseyincanelci4417 4 жыл бұрын
Bu petrolü cinler mi taşıyor Petrolü benzine suyla mı dönüştürüyoruz
@tarkyldz2176
@tarkyldz2176 4 жыл бұрын
Evet
@renmaru4485
@renmaru4485 4 жыл бұрын
ne değişcek
@DenizFidan
@DenizFidan 3 жыл бұрын
Sabitlenmiş mesaja bakın
@xxtravisxxify
@xxtravisxxify 3 жыл бұрын
Petrol cini
@ahmetyavuz5364
@ahmetyavuz5364 3 жыл бұрын
​@tv2my bu dediklerini her iki sistem için düşünelim, güneş panelleri ve rüzgar türbinlerinin taşınması da oldukça masraflı, özellikle de aynı gücü üretecek miktarı çıkarmak için yenilenebilir enerji sistemlerinden çok daha fazla gerekiyor, zira rüzgar türbinleri yüzde 30-45 arasında verimlilik gösterirken güneş panelleri kullanılan teknolojiye göre yüzde 20 ila 40 arasında bir verimliliğe sahip. Videodaki elektrikli araçların %50 daha az karbon emisyonuna sahip olması ise üretilen elektriğin yüzde ellisinin zaten fosil yakıtlardan elde ediliyor olması ile ilgili. Hatta türkiyede bu oran yüzde 68, yani her elektrikli araç aslında gizlice yüzde 68 fosil yakıtla çalışıyor. Kendi evinde güneş paneli ile arabayı şarj etme konusunda da iyi şanslar, aracı ayda bir kere 2-3 saatliğine kullanacaksan belki başarılı olabilirsin. Tabi bunun yanında gerek panellerde gerekse bataryalarda kullanılan ağır metallerin ve bunlar çıkarılırken kullanılan siyanür gibi zehirli maddelerin doğaya zararını saymıyoruz. Her şeyi geçelim, en nihayetinde elektrikli araçların masum olduğuna dair yaratılan bir algı var ve bu video da bu algıyı başarılı bir şekilde kırıyor.
@alituncer
@alituncer 4 жыл бұрын
Ayrıntılı hesaplamalarınız için teşekkür ederim , katkı olarak bu hesaplamaya ilgili araçların ömrü sonrası geri dönüşüm oranlarınıda ilave etmek gerekli ,bataryaların üretiminde kullanılan litium üretimi haricinde geri dönüşüm veya kullanım sonrası depolanması açısından da dünyadaki en kirli materyallerdendir.
@gokaycanakc9701
@gokaycanakc9701 4 жыл бұрын
2000 model 150 bin km olan bizim araç bize göre yeni :)
@muratylmazturk1632
@muratylmazturk1632 4 жыл бұрын
20 yaşında arabalarda bi 150 bin km geçemedi kaç senedir
@takntszadam6965
@takntszadam6965 4 жыл бұрын
82 skoda favorit 700 bin de hayla çalışıyor Du 2 ay öncesine kadar aküsü öldü
@taylansaygnklc9971
@taylansaygnklc9971 4 жыл бұрын
1999 model Fiat Siena'm var. 112.000 kmde :D
@gokaycanakc9701
@gokaycanakc9701 4 жыл бұрын
Bak tertemiz bebek gibi arabalar ahhahahah
@muratylmazturk1632
@muratylmazturk1632 4 жыл бұрын
Arabaları evin önüne çekip balkondan çay içip arabasını seyreden gaz benzin alamayan aç kesim bu kadar değer vermeyin mala mülke görgüsüz gibi bide gururla yazıyorlar hala kullandığınız araçlar klasik araç bile değil avrupalı unuttu bile o araçları
@suleymanaltunok2709
@suleymanaltunok2709 4 жыл бұрын
Elektrik üretiminde ana üretim noktamız olan barajları hiç konuya dahil etmemişsiniz ama.
@emreerdogan1809
@emreerdogan1809 4 жыл бұрын
Barajları çevreci bir üretim olarak görmekte küçük resme bakmaktır ekolojik dengeyi bozan bir sistem dogrudan havayi veya cevreyi kirletmez fakat dolaylı yoldan çevreye zararlarını azımsamamak gerek
@tunahan174
@tunahan174 4 жыл бұрын
Elektrik üretiminde ana üretim kaynağımız barajlar değil güneş panelleri olmalı
@suleymanhatipoglu8960
@suleymanhatipoglu8960 4 жыл бұрын
Türkiye de elektrik doğalgaz odaklı üretiliyor
@saltabass
@saltabass 4 жыл бұрын
Hidroelektrik %19.58 Jeotermal %0.23 Fosil yakıt %80.19 Dolayısıyla pek ana üretim kaynağımız sayılmaz.Bu rakamlar dünyanın her yerinde 3 aşağı 5 yukarı aynı
@fatihyildirim7091
@fatihyildirim7091 4 жыл бұрын
Türkiye'de elektrik en fazla doğal gazdan elde ediliyor.
@osmanhilmier5461
@osmanhilmier5461 4 жыл бұрын
Ülkemizde herkesin dizel arabası olsa yine de abd ve Çin in kirlettiğinin %1 kadar çevreyi kirletemeyiz. Ülkelere göre araç ile çevre kirletme ile ilgili bir video yaparsanız çok iyi olur.
@islamt1235
@islamt1235 4 жыл бұрын
Arabanın tavanı güneş paneli aynalatın onu rüzgar gülü yapsak emisyon toplamda kaç ton olr
@oguztrabzon4031
@oguztrabzon4031 4 жыл бұрын
Elektrik santrallerinin sadece elektrikle çalışan arabaları beslemek için çalışıyormuşçasına karbon emisyonu değerlendirmesine katılmasını ben şahsen doğru bulmuyorum. Günümüzde kullandığımız hemen her şey elektrikle bir şekilde ilintili olduğu için arabalar elektrikle çalışsa da çalışmasa da o kömür yanacak,o CO2 havaya salınacak. Burada tek değişecek olan kullanımın yaygınlaşmasıyla birlikte artışı olacaktır.
@mrmakinist
@mrmakinist 3 жыл бұрын
hava ile calisan motor var bu dunyada ama baskalarinin isine gel miyor m.kzbin.info/www/bejne/aIa3lntvf5eVbpI
@sercankorkut6664
@sercankorkut6664 4 жыл бұрын
Bir ürünün doğumdan ölüme (cradle to grave) emisyonu kadar bu emisyonu yaydığı yer de önemli. Sıradan bir araç her gün büyük şehirlerde egzoz gazı emisyonu salıp tehlike yaratırken, elektrikli araçların emisyonu şehrin dışarısından gelen elektrikten kaynaklanır, yani emisyon şehir dışında üretilir. Burada önemli olan insan sağlığı için tehlikeli olan maksimum konsantrasyonu geçmemek. Mesela Mexico City'de içten yanmalı motorlu aracınızı haftanın belirli günlerinde kullanamıyorsunuz çünkü hava kirliliği ve emisyonlardan dolayı devlet yasağı var. Ama elektrikli araçlar bu durumla karşı karşıya değil, izinleri var. Ayrıca, bir araç üretilirken veya kullanılırken sadece CO2 emisyonu oluşmuyor, çok farklı emisyon çeşitleri var. Ancak her emisyonun bir CO2 eşleniği var. Mesela 1g SO2=12g CO2 gibi.
@umitparlak7363
@umitparlak7363 3 жыл бұрын
Başkan benzinli zararlı elk zararlı neyle gidelim işe güçe şehirler arası yolculuk ne ile yapalım ışınlanma ile mi anlamadım ?
@furkanhacan6740
@furkanhacan6740 4 жыл бұрын
Burda birkaç noktaya daha değinmek lazım. birincisi elektrikli araçlar tüketimi ve ömrü uzatabilecek birçok özellikle geliyor. Örneğin; elektrikli araçlarda regenerative fren dediğimiz frenlerken kendini şarj etme özelliği olabiliyor. İkincisi ülkeler yenilebiir enerji kaynaklarına yatırımlarını uzun vadede arttırıyor, yani elektrik üretmek için uzun vadede daha az CO2 salınımı olma yolunda adımlar atılıyor. 0 emisyon olmadığı her ne kadar aşikar olsa da ortada çok çok büyük bir fark var çevreye zararı bakımından.
@nanotek2531
@nanotek2531 4 жыл бұрын
gelecekte grafen piller üreteceğim zaman üretim kirililiği 6 tona düşecek hiç kimse merak etmesin ayrıca füzyon reaktöründe öyle bir küçültüp fiyatını minimuna indirecem ki tüm elektrikli arabalar füzyon reaktöründen güç alacak
@kaanosphere
@kaanosphere 4 жыл бұрын
İnş cnm ya.
@BoraOyunda1234
@BoraOyunda1234 4 жыл бұрын
Kullanılabilir ticari füzyon reaktörüne uzman tahminlerine göre en az 50-60 yıl var. Bizim ve önümüzdeki 1 neslin ilgisinin dışında bir konu.
@ahmetylmaz1119
@ahmetylmaz1119 4 жыл бұрын
Haklısın, hatta ülke olarak bordan üretilebile borafen ile bu daha da azalabilir. Bu yönde çalışmalar mevcut.
@hayriozan1137
@hayriozan1137 4 жыл бұрын
Kalk yerine yat kral
@fatihbedir6784
@fatihbedir6784 4 жыл бұрын
İyi bilirdik
@TeknoVlog
@TeknoVlog 4 жыл бұрын
Yine çok güzel anlatmışsınız adamlar emeğinize sağlık TeknoVlog takipte dostlar
@mertozyigit8021
@mertozyigit8021 4 жыл бұрын
Burda abimiz e- sigarayı açıklamış yanı diyorki evet normal sigaraya göre çok az zarar veriyor ama yine de zarar veriyor diyor.elektrikli motor az zarar veriyor ama sıfır zarar yok diyor
@dogalozgurtarim
@dogalozgurtarim 4 жыл бұрын
Toplu taşıma araçlarının açık ve kapalı kısımları olmalı. Kapalı kısımlara sadece yaşlı engelli ve hamileler ve küçük çocuklar binmeli. Açık alana ise bisikletiyle çok rahat binecek ve inecek şekilde düzenleme yapılmalı. Bisiklet taşıyan Toplu taşıma araçları sokaklara küçük caddelere girmemeli.. Aktarma istasyonları olmalı.. Bisiklet yaşam tarzı olmalı..
@tahagencosmanoglu7446
@tahagencosmanoglu7446 4 жыл бұрын
Avrupada arabalar 150.000km den sonra çöp oluyor sözü saçmalık, biraz daha gerçekçi görüşler sunun...
@hmhzone7582
@hmhzone7582 4 жыл бұрын
ben de takıldım bu tespite. avrupada millet eski araçlarla geziyor.
@my-qx5bn
@my-qx5bn 4 жыл бұрын
150 bin nedir ya bakimli araba 1 milyon gitmeli
@hazarteknik4301
@hazarteknik4301 4 жыл бұрын
Sayısız paylasimlar izledikten sonra sizleri tanımaktan cok mutluyum. Bos konusmayan tek ekipsiniz. Tebrik ediyor, destekliyor, videolarinizdan yararlaniyorum.
@tolgaceyhann
@tolgaceyhann 4 жыл бұрын
Bu bakişa şunu ekleyebiliriz. O hidroelektrik santralleri vb uretim tesisleri elektrik uretimi icin mevcutta zaten aktif bir sekilde calismakta ve dogayi kirletmekte. Elektrikli arabalar icin ekstra bir fabrika ve kurulum yapmayacaklar sanirim. Buna gore degerlendirirsek suclu veya sebepli elektrikli arabalar olmamali.
@ainalrami
@ainalrami 2 жыл бұрын
Her ne kadar yılların "Petrol Head" i olsam da; bir sonra ki otomobilimin elektrikli olacağını tahmin edebiliyorum. Aslında sadece büyük şehirlerde oluşan sis şeklinde ki hava kirliliğini bile azaltsa; bu bile başlı başına büyük bir tercih sebebi olmalı.
@tlqattack
@tlqattack 4 жыл бұрын
Mazda'nın elektrikli aracına neden bu kadar düşük menzil koyduğu şimdi daha iyi anlaşılmıştır umarım.
@sadecebiri395
@sadecebiri395 4 жыл бұрын
Mazda fanı mısınız?
@bahadirkoroglu4300
@bahadirkoroglu4300 4 жыл бұрын
Petrol rafinasyonunda ortaya çıkan ve bu ürünlerin nakli esnasında salınan CO2 hesaba dahil mi?
@alperenerdal2471
@alperenerdal2471 4 жыл бұрын
Dahil olduğunu yorumlarda yazmış, unutmuş videoda
@Omer_ts1967
@Omer_ts1967 4 жыл бұрын
Tuğberk bey elektrikli araçlarla ilgili değerlendirmelerinize genel anlamda katılıyorum. Ancak içten yanmalı araçlara göre çevresel açıdan bu araçların çok büyük bir artısı daha var. İçten yanmalı motora sahip araçlarda kullanılan motor yağları elektrikli araçlarda yok. 150.000 km ye kadar bir binek aracın ortalama 45 litre civarında atık motor yağı üreteceğini varsayabiliriz. Bir litre kullanılmış motor yağı ise 800.000 Ton içme suyunu kullanılamaz hale getirir. Olaya bu açıdan yaklaşırsak elektrikli araçların çevre korumaya önemli bir katkısının daha olduğunu düşünebiliriz.
@sinantopali
@sinantopali 4 жыл бұрын
Kaynak siz iseniz, bunları nasıl, ne zaman ve hangi araçlarla test edip araştırdınız. Kaynak siz değilseniz, kaynak nerde? Kimin makalesi veya tezi?
@kaan6614
@kaan6614 4 жыл бұрын
Bir gün petrol bittiğinde herkes elektrikli araba kullanmak zorunda kalacak. Bu kadar yani
@umutalkac4564
@umutalkac4564 4 жыл бұрын
Petrol olmadan plastikte olmaz yani elektrikli arabalar da olmaz
@songulyldz7116
@songulyldz7116 4 жыл бұрын
@Emmanuel Goldstein efe aydal
@dogaceroglu2109
@dogaceroglu2109 4 жыл бұрын
@@umutalkac4564 petrol olmadan da üretilebiliyor
@abdullahademoglu1892
@abdullahademoglu1892 4 жыл бұрын
Lityum bittiğinde ne kullanılacak?
@k0pafti401
@k0pafti401 4 жыл бұрын
petrol bitene kadar elektri araçta kalmaz rahat ol.
@marcoroverman1919
@marcoroverman1919 4 жыл бұрын
Evet dolayı yolla elektriklilerde kirlete bilir. Amma bence ne kadar kirletse bile içten yanmalı motorlar kadar kirletemez. Hemde bir gün petrol er yada geç tükenecek. İnsanoğlu için elektrikli otomobillere geçit bu yüzden mecburiyyet. Bir çok Avrupa ülkesi 2030dan itibaren içten yanmalı motorlu otomobillerin satışını yasaklayacak. İnanıyorum ki elektrikli otomobil teknolojisi geliştikce bu problemlerde aradan kalkacak
@ahmetberknar
@ahmetberknar 2 жыл бұрын
Emeğine sağlık kardeşim çok açıklayıcı bir video olmuş. Böylesi konulara 2 sene önce değinmiş olmanız ne kadar ileri görüşlü ve donanımlı olduğunuzu gösteriyor.
@freelander360
@freelander360 4 жыл бұрын
Şey gibi olmuş: bir hamburger için ne kadar su tüketiliyoru hesaplarken, hamburgerin etini taşıyan kamyonun şoförünün içtiği suyu hesaba katmaları gibi. Ben ikna oldum “doğa için dizel” diyorum.
@gokhanbereket6809
@gokhanbereket6809 4 жыл бұрын
Petrol lobisinden hesaba paralar yatmış anlaşılan 😂
@ibrahimdemir5942
@ibrahimdemir5942 4 жыл бұрын
En azından fosil yakıtlı araçlar kadar kirletmiyor
@ucnurut5706
@ucnurut5706 4 жыл бұрын
kısa vadede elektrikli, uzun vadede içten yanmalılar daha çok kirletiyor diye okumuştum bir makalede.
@w1nd312
@w1nd312 4 жыл бұрын
@@ucnurut5706 kısa vadede olmasının ana nedeni de üretimde çıkan karbon salınımı
@CAEngineer
@CAEngineer 4 жыл бұрын
İncelediğiniz noktaların çok doğru olduğunu düşünüyorum. Reklamcılık politikası gereği yine tüketiciyi yanıltıyorlar ve çoğu insan ezbere konuşuyor.
@modesmata9865
@modesmata9865 4 жыл бұрын
ben anlamadim bu kadar tepkiyi videoda uzerinde durulan konu icten yanmali motorlar emisyon orani olarak elektrikten daha alcak elektrikli araclar daha fazla kirletiyor vs degilki.Otomobil firmalarinin elektrikli arabalari 0 CO2 emisyonlu olarak pazarlamalirina karsin isin arka planinda yine hatri sayilir bir miktar karbondioksit salinimi oldugu.Lütfen saldırganca yaklasmak yerine genelde bahsedilen dile getirilen konuyu anlayip ona göre yorum yapin
@salihmahir4455
@salihmahir4455 4 жыл бұрын
Araba ömrü 150 binmiş tr deki bmw lerin 300 binde fiyatı sisirilerek satılması dışında bi sorun yok
@dunyalbiri4643
@dunyalbiri4643 4 жыл бұрын
Mukayese yapılması bile haksız ve taraflı sadece fabrika çıkışından çöp oluncaya kadar doğaya saldığı karbondioksit bile yeterli değil mi
@elsevarmuradov5123
@elsevarmuradov5123 3 жыл бұрын
Elektrikli araba her 5 yildan bir pil degisiyor
@dunyalbiri4643
@dunyalbiri4643 3 жыл бұрын
@@elsevarmuradov5123 yanlış bilgi Tesla 1000000 kilometre Garanti veriyor
@sametturkoglu4892
@sametturkoglu4892 Жыл бұрын
Her yönü ile güzel bir değerlendirme olmuş, sadece elektrikli araçların yıllar itibari ile degrede olan bataryaları nedeni ile aslında ısıya giden enerji kaybının ve verim düşüklüğünün de hesaplanması yapılırsa aradaki fark biraz daha kapanabilir. Hatta taşımak zorunda oldukları yükün daha fazlası olması nedeni ile verimlilikleri daha düşükte olabilir.
@mehmeter5812
@mehmeter5812 2 жыл бұрын
Güzel arastirma ve doğru anlatım Teşekürler
@furkanthecyclebreaker
@furkanthecyclebreaker 4 жыл бұрын
En düşük emisyon LPG de :) çevreci bi insan olarak LPGli araç kullanıyorum :)))
@yunusemtopcu3874
@yunusemtopcu3874 3 жыл бұрын
Ucuz olduğu için lpg kullanmıyorsun yani
@salihaydn5744
@salihaydn5744 3 жыл бұрын
Pis fakir
@furkanthecyclebreaker
@furkanthecyclebreaker 3 жыл бұрын
@@salihaydn5744 Biraz vizyonunuz olsun lütfen :)
@salihaydn5744
@salihaydn5744 3 жыл бұрын
@@furkanthecyclebreaker LPG+vizyon+aptallık=furkan
@furkanthecyclebreaker
@furkanthecyclebreaker 3 жыл бұрын
@@salihaydn5744 ergen ergen tipler ahahaj 😂
Yeni Otomobiller Daha Mı "Dandik"?
19:00
Anlatan Adamlar
Рет қаралды 354 М.
Elektrikli Otomobillerde Çekici Problemi | AutoClub
26:03
AutoClub
Рет қаралды 88 М.
Советы на всё лето 4 @postworkllc
00:23
История одного вокалиста
Рет қаралды 5 МЛН
Comfortable 🤣 #comedy #funny
00:34
Micky Makeover
Рет қаралды 16 МЛН
KARBON SERAMİK FREN NEDİR? | Neden Bu Kadar Pahalı? | Ne Nedir?
9:28
Anlatan Adamlar
Рет қаралды 172 М.
Inside The Tesla Engine | What Is The Tech Behind It?
13:01
InsideEVs Turkiye
Рет қаралды 389 М.
Elektrikli Araçlar Kansere Neden Olur mu?
9:08
Oksijen TV
Рет қаралды 25 М.
Neden Elektrikli Otomobiller Mutlaka Kazanacaklar?
19:38
Bora Özkent
Рет қаралды 48 М.
Aren't electric cars environmentally friendly? Myths and Facts
13:21
Barış Özcan
Рет қаралды 585 М.
Советы на всё лето 4 @postworkllc
00:23
История одного вокалиста
Рет қаралды 5 МЛН