Рет қаралды 109,162
Kira sözleşmeleri 2011 yılına kadar “6570 Sayılı Gayrimenkul Kiraları Hakkında Kanun” ile düzenleniyordu fakat 2011 yılından sonra yapılan değişikle birlikte “6098 Sayılı Türk Borçlar Kanunu” kapsamına alındı. Böylece, kira sözleşmesi, kiracı - kiralayan ilişkisinden ziyade bir borç - alacak ilişkisine dönüştü.
Türk Borçlar Kanunu’ndaki kira sözleşmelerine ilişkin mevcut şartlar bütün kira sözleşmeleri için geçerli olan şartlardır. Bu şartlar, kiracı ve kiralayan arasındaki temel ilişkiyi belirlemektedir. Ancak, sözleşme serbestisi gereği, kiracı ve kiralayanın temel ilişkiye ilaveten özel şartlar belirlemesine herhangi bir engel yoktur.
02:40 TANIM
TBK 299’a göre, kira sözleşmesi, “Kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşmedir.”
Bu tanımdan hareketle, kira sözleşmesinin esaslı unsurlarının, kiraya verenin kiracıya kiralananı teslim etmesi; kiracının da kullanma eylemine karşılık bir bedel ödemesi olduğunu anlayabiliriz.
05:25 2. ŞEKİL
Türk Borçlar Kanunu , kira sözleşmeleri için herhangi bir şekli şart getirmemiştir. Ancak ileride doğabilecek hukuki uyuşmazlıklarda iddiaların ispatlanabilmesi için yazılı olarak düzenlenmesi gerekmektedir.
06:48 3. KİRA SÜRESİ
Kira sözleşmeleri belirli ve belirli olmayan bir süre için yapılabilmektedir
09:05 4. KİRA BEDELİ
Sözleşmede, kira bedeli açık ve net bir şekilde belirtilmelidir. Özellikle, çatılı işyeri kira sözleşmelerinde kira bedelinin net veya brüt olduğunun belirtilmesi vergi yönünden doğabilecek uyuşmazlıkları önlemesi yönünden oldukça önemlidir.
11:40 5. GÜVENCE BEDELİ (DEPOZİTO)
TBK 342 gereği, “Konut ve çatılı işyeri kiralarında sözleşmeyle kiracıya güvence verme borcu getirilmişse, bu güvence üç aylık kira bedelini aşamaz.
12:55 6. KİRA ARTIŞ BEDELİ
TBK 344 ile kira artış oranına sınır getirilmiştir.
17:20 7. ALT KİRA
Kiracı, konut ve çatılı işyeri kiralarında, kiraya verenin yazılı rızası olmadıkça, kiralananı başkasına kiralayamayacağı gibi, kullanım hakkını da devredemez.
18:20 8. KİRA İLİŞKİSİNİN DEVRİ
Kiracı, kiralayanın rızasını almak koşuluyla, kira ilişkisini üçüncü bir kişiye devredebilir. İşyeri kiralarında, kiralayan haklı bir sebep olmadıkça rıza vermekten kaçınamaz
19:50 9. KİRALANANDA YENİLİK VE DEĞİŞİKLİK YAPILMASI
Özellikle, uzun süreli bir kira sözleşmesi yapılmışsa, hem kiralayan hem de kiracı kiralananda ciddi tadilatlar, yenilik ve değişiklikler yapabilmektedirler.
20:20 10. VERGİ, HARÇ VE AİDAT GİBİ YÜKÜMLÜLÜKLER
Kira sözleşmesi sebebiyle ortaya çıkacak damga vergisi, konut vergisi, harç, aidat ve sigorta gibi yükümlülüklerin sorumluları ve bu yükümlülüklerin ne oranda bu sorumlulara yükletileceği açıkça kararlaştırılmalıdır.
Açıkça kararlaştırılmadığı müddetçe, TBK 302 gereği bu yükümlülüklere kiraya veren katlanır.
#kira #kirasözleşmeleri #gayrimenkulavukatı #gayrimenkul #avukat #hukuk #kirasözleşmesi #mülkiyet #cbthukuk #murattezcan
gayrimenkul avukatı gayrimenkul hukuku taşınmaz gayrimenkul danışmanı kamulaştırmasız el atma