BUGÜN Elektrikli Araç Alırsam ZARAR Eder Miyim?

  Рет қаралды 300,164

Dolubatarya

Dolubatarya

Күн бұрын

Пікірлер: 987
@Yusufile
@Yusufile Жыл бұрын
Bir otomotiv mühendisi olarak söylüyorum, her videonuza aaa gerçekten tam değinilmesi gereken konu diyorum. Başarılarınızın devamını diliyorum 👍🏻
@mesutbas1178
@mesutbas1178 Жыл бұрын
Bir otomotiv mühendisin delikanlı gibi cevap ver. Togg dünyada rekabet edebilir mi? Sadece 3-5 yandaşa para aktarıldığı ile mi kalınır.
@senayi4414
@senayi4414 Жыл бұрын
​@@mesutbas1178, Bir yerden başlamak lazım. Bu daha ilk seri üretim aracımız, daha iyileride gelecek . Yapmadan nasıl olacak, O araba devleri şuanki seviyelerine birden mi geldi sanıyorsunuz.
@snufsof8300
@snufsof8300 Жыл бұрын
Hadi lan..... Mühendisi
@IRAZ-HAN
@IRAZ-HAN Жыл бұрын
Dünyada rekabet etmek amacıyla değil, ülkenin otomobil ihtiyacını karşılamak, ithalatı azaltmak, teknoloji transferi yapmak, yeni markalar için tecrübe aktarma gibi avantajları var. Sen, dünyadaki diğer ilğm-bilim alanında rekabet ediyor musun? Hayır. Heykel dikip, gelişme umuyorsun. İstediğin şeye ilk önce kendinde başla.
@serdarkizil9080
@serdarkizil9080 Жыл бұрын
Ülkenin otomobil ihtiyacını gidermek için ülkenin yüzde 80 hitap edecek acil model lazım millet motor bisiklet kapsamında ki çinden geldiği için en ucuzu 500 bin TL aşmış araçları bile alamiyor
@supertoroism
@supertoroism Жыл бұрын
olay sadece fluence değil. bmw i3 doğuştan elektrikli bir araç. verimide oldukça iyi. Ancak üretildiği yıllarda batarya maliyeti sebebiyle kapasitesi düşüktü. Daha da vahimi sadece 50kw dc şarj destekliyordu. 50 kw dc şarj o güb az görünmüyordu zaten ülkemizde de pek yoktu. Bu güb siz i3 e 60kwh pil bile taksanız 50kw dc nedeniyle demode kaldı. Bu gün satılan 1.5 milyonluk 400v araçlara baktığınızda çoğu 100-150kw hadi bilemedin 200kw dc şarj destekliyor. Bu yine şuan kimsenin umrunda değil çünkü ülkemizde zaten 150 kw dc bulmak bile okadar kolay değil. 100 kw bulduğumuzda seviniyoruz, 250 kw tesla supercharger görünce köyüne mercedes gelmiş maraba gibi bakıyoruz. bir tarafta çinliler şuanda bile 350 kw yı kullanmaya başladı. Önümüzdeki 5 senede 800v mimari ve 350-500 kw dc şarj giriş segmenti araçlarda bile standart sunulacak. dahası araöların verimide artacağı için aynı boyutta batarya ile daha çok yol gidecekler. Bunun üzerine bataryanın hem maliyeti hem de ağırlığı düşedceği için en ucuz araçta bile 80-100kwh batarya görücez. üst segmentlerde 200kwh oldukça normal olacak. İstasyon ağı arttıkça menzil önemini yitirecek ama şarj hızı her zaman için önemli. Bu gün ülkemizde en çok kullanılan yakıtlardan biri lpg. Lpgli araçlar bir depo ile ortalama 300km gidiyor. 500kw şarj ile 6 dakikada 50 kwh enerji elde ediliyor. Verimin aratcağını varsaydığımızda bu araç kışın otoyolda 100kmde 15kwh tüketse 6 dakikalık şarj ile 330 km yol yapılıyor. Bu süreçte beklenen hızlı şarjın lpg istasyonu kadar yaygın olması. Bir lpg tankı yaklaşık 2 dakikada doluyor, içeri gidip ödemesi, fişi alıp pompacıya vermesi , dolum ağzını sökmesi takması minimum 10 dakika sürüyor istasyondan çıkmak. Şimdi size bir soru; Bu kadar kolaylıkla uzunyol yapabileceğin son teknoloji bir araç varken seni en az 5 kat daha fazla bekletecek, daha verimsiz eski bir araca biner misin? Benzinli araçlarda böyle bir değişim olmadığı için yıllarca değerini koruyor. 90 model arabda aynı yolu aynı sürede benzin alarak gidiyor. Belki daha çok yakıyor ama araba ucuz amortismanı hesaplasan daha ekonomik oluyor çoğu zaman. Bundan ülkemizde sağlam ve temiz olduğu sürece ikinci el araç matıklı ve mantıklı kalacak. Elektrikli eski araçlarda aynı i3te olduğu gibi bu gün uzaydan gelmiş gibi dururken yarın demode olacak.
@siradanbigun
@siradanbigun Жыл бұрын
güzel yazmışsın ama uzun olmuş hocam. benle beraber 4 kişi beğenmiş. :) diğerleri okumadı tahminen. ben de yazdım benimki de uzun. :D onu da okumayacaklar. elektrikli araç bugün için kumar. yarın için bakalım vesselam.
@Redkittttttt
@Redkittttttt Жыл бұрын
5 sene bekleyelim.. şarj süresi 5 dakikaya düşer ve istasyonlar çok yaygınlaşır. O zaman alırız. Çile çekmeye gerek yok. Elektrikli araçlar emekleme aşamasında şuan ve çok pahalı
@omerkircin
@omerkircin 10 ай бұрын
Son teknoloji araçtan kastiniz nedir.
@omerkircin
@omerkircin 10 ай бұрын
Elektrikli araçlar 2. Ele düşüp ucuzlayinca alırız ve güneş panelinde bedava doldurup sıfır yakıt maliyeti ile dolaşırım Evelallah.
@supertoroism
@supertoroism 10 ай бұрын
@@omerkircin bahsettiğim gelecekte üretilecek olan 500-1000kw hızında şarj olabilecek olan, daha verimli olduğu için rahatlıkla 100kmde 15kwh yakarak uzun yol yapan araçlar. Bu günün şartlarında mümkün olmasada gelecekte bunlar olacak ve fiyatlarıda düşecek. O günü düşünelim. Bunların sunulduğu ortamda günümüzdeki elektrikli araçlar i3 gibi, fluence ze gibi demode kalacak ve para etmeyecek
@yunusemreko8950
@yunusemreko8950 Жыл бұрын
Pazara sürekli daha gelişmiş, daha iyi ürün çıkarken eldeki malın değerini hızla kaybetmemesi imkansız. Maalesef.
@hasteslowly8797
@hasteslowly8797 Жыл бұрын
bu arabaların hepsi cortlar 2.eli olmaz elektrikli araçların
@TheBagarali
@TheBagarali Жыл бұрын
Otomobil bir tuketim aracidir. Turkiye gibi esyanin tabiatina aykiri sekilde ekonomi vergi politikalarinin uygulandigi bir ulkede bir sureligine de olsa yatirim araci gibi gorulebilir, fakat bu surdurulebilir bir sey olamaz.
@artillery1393
@artillery1393 Жыл бұрын
o zaman senin elindeki içten yanmalı motorlu arabanın değeri yerle bir olacak demektir.
@pcprincipal345
@pcprincipal345 Жыл бұрын
​@@artillery1393içten yanmalı araçların teknolojisi zaten oturmuş durumda mercedes gibi premium araçlar hariç hemen tüm markalar zaten benzer teknolojileri yıllardır kullanıyor batarya gibi zamanla menzili de düşmüyor. Elektrikli araçlar için durum çok daha farklı her yeni teknolojide ikinci elleri iyice düşecek bugün git 5 yıllık android telefonların ikinci el fiyatlarına bak ölüdür çünkü şu anki telefonlarla kıyaslanamaz.
@DijitalKanal
@DijitalKanal 11 ай бұрын
Zamanında ilk Lcd Tv ler çıktığında 42" Tv için 2 bin TL çok diyen kayınbabam bekleyin bekleyin bunların üretimi arttıkça fiyatları düşecek demişti. Şu anda fiyatı 20 bini geçti halen bekliyoruz. İnşallah senin de dediğin olur da bu sefer Treni kaçırmayız :)
Жыл бұрын
Beni değer kaybından ziyade şu sorular ikna etmiyor, 1.diyelim ki byd aldım, dönen ekranın donanımı arızaşandı ve artık dönmüyor, parça tedariği gerekiyor. Burnumun ucundaki almanyadan 2 ay parça bekliyorum çinden ne kadar sürede gelecek? 2. Kaza yaptım kaput lazım oldu veya bagaj kapağına çatıdan saksı düştü ve değişim gerekiyor bunu yetkili servis ne kadar sürede getirecek? 3. Rejerenatif frenleme de bir sorun oldu bunu yetkili servis çözebilecek mi? Parçayı sipariş ettik 95 güne gelir der mi? 4. Arabayla izmirden çıktım kastamonuya gittim yolda çukura girdim jant eğrildi hangi şehire kadar çektireceğim aracı? Önce servis konusunda ikna edilmeyi bekliyorum
@ozkanbenli
@ozkanbenli Жыл бұрын
Opel alın sizde yada reno
Жыл бұрын
@@ozkanbenli sizi a noktasından b noktasına götürebilen en kötü araç, hiç yürümeyen araçtan iyidir. Aldığınız araba 3 ay parça bekler kapının önünde yatarsa veya serviste öylece beklerse hele hele batarya o bekleme süresini sevmeyen bir sistem bütünüyse sorun daha da büyür. Gerçekçi olmak lazım. Ben elektrikli araç kötü birşey demedim, başına kötü birşey gelirse servis hizmeti ne olacak dedim. İyi okuyun
@tahasuren
@tahasuren Жыл бұрын
Tam olarak aklımdaki düşünceler. O kadar para verip bu kadar belirsizlik satın alamam.
@ortakizleyici1343
@ortakizleyici1343 9 ай бұрын
Çok ilginç
@persefer
@persefer 3 ай бұрын
@ozkanbenli de zaten "sizinle aynı fikirdeyim. O yüzden BYD almayın Opel alın" demek istemiş.
@captainharlock9056
@captainharlock9056 Жыл бұрын
Peki bu bataryaların ortalama ömrünün yaklaşık 8-10 sene arasında olduğunu düşünürsek bu sürenin sonunda değişmesi gereken batarya ve batarya ile ilişkili yan donanımlı parçaların değişimi otomobilin fiyatının % kaçını oluşturmakta? Benim bildiğim kadarıyla batarya ve diğer parçalar aracın yaklaşık %50'si ile %60'ı arasına tekabül ediyor. Yani 80 bin dolarlık bir araç 10 sene sonra minimum 40bin dolar masraf çıkartacak. Senelik 4K dolara tekabul ediyor. Ayrıca bu bataryaların geri dönüşümü, depolanması, çevreye vereceği zararlar için çevre değerlendirme ve altyapı çalışması yapıldı mı? Birazcık mühendislik zekası olan kesimlerin rahatlıkla erişebileceği yüzeysel bilgilere değinmişsiniz hep! 10 senede hybrit ve diğer tür içten yanmalı araçların bakım ve değişim maliyeti aracın değerinin max 5'i ile 10'u arasına tekabül etmekte. Yani 80k dolarlık bir aracın 10 senenin sonunda kişiye olan bakım ve parça değişim maliyeti 4 ile 8k dolar arasında değişmekte. Bunlar da hesaba dahil edilmeli ve elektrikli araç almak için henüz daha erken doluğunu düşünmekteyim. Şu an için en iyisi hybrid teknolojisi.
@muallauzun6757
@muallauzun6757 Жыл бұрын
Hybrid bataryası ömrü farklı mı? Yașında göre ikinci eli sıkıntı
@MultiSynchron
@MultiSynchron 10 ай бұрын
Yanlış bilgi. Mesela Citröen E-C4 de Batarya değişimi %70 seviyesinde 8 yıl veya 160 bin km ye kadar garantiyle yapılıyor. Bu değerlerden sonra garanti bittikten sonra değişecek diyelim. Videoda anlattığı üzere batarya aracın %30 civarı fiyatını oluşturuyor. Bu durumda batarya komple sökülüp değişmiyor. Ölü hücreler tespit edilip değiştiriliyor yani ölen %30 için para ödüyorsunuz. Buda demek oluyor ki aracın fiyatının %30’unun %30’u maliyet oluşuyor. 1.410.000 TL E-C4 ün bugün koşullarında garanti kapsamı dışında pili değişecek olsa araç fiyatının %30 u 423.000. Bunun %30 u yani 127.000 civarı bi ödeme beklenir diyebiliriz. İşçilik vs 150.000 e yuvarla. Buda batarya onarımının maliyetinin aracın %11’ i bir fiyata denk geldiğini gösterir. 8 yıl 160 bin km sonra da bu araç yakıtta tasarruf ile 40 defa çıkartır batarya masrafını.
@ugrb8110
@ugrb8110 8 ай бұрын
​@@muallauzun6757hibrit bataryası full elwktrikliye göre küçük ve çok daha ucuz
@fulhamxx
@fulhamxx 8 ай бұрын
Katılıyorum o yüzden hibrit aldim suanda 50bin km surdum 30bin km benzin motor 20bin km electric motorla 2.5 motor hacimli ama hybrid oldugu icin ve sigortasi düşük oldugu icin suan en iyisi bu diye dusunuyorum ilerde bataryayi degisiririm ve daha yüksek batarya takarim ozaman 300km hybrid 500km benzin menzilim olur bence buna değer benim dusuncem
@mehmetsinanyldrm1015
@mehmetsinanyldrm1015 7 ай бұрын
Bu hatalı yorum olmuş, bataryada ölen hücreler değişiyor ama tüm batarya hücreleri degrade oluyor zamanla ve kapasiteleri düşüyor. Kabul edelim batarya maliyeti hala ciddi bir problem ve ikinci el için büyük risk ​@@MultiSynchron
@Murat55685
@Murat55685 Жыл бұрын
Sayılar o kadar cok hayatımıza girdi ki. Her fırsatı degerlendirmeli hicbir seyden zarar etmemeliyiz sanki. Sineğin yağını bile hesap eder olduk. Bu dünya işlerine bu kadar kaptırıp kalbi karartmamak lazım. Bu ülkede 30milyona yakın araç var. Herkes ne yapıyorsa onu yaparız. Yeter ki sağlık afiyet olsun.
@brikardii
@brikardii Жыл бұрын
Kalbimizi ferah tutmak konusuna katılıyorum ancak herkesin yaptığını asla yapmam çoğunluğun yaptığı piyasada her zaman geç kalmış ve faydadan uzak eylemlerdir.
@fatihkynak7394
@fatihkynak7394 Жыл бұрын
Size katılıyorum ama desteklemiyorum
@mustafaustun6961
@mustafaustun6961 Жыл бұрын
Kalbi karartmak karını düşünmemek ile olmaz. Parayı cebinde bilmekle kalbinde bilmemekle olur. Müslüman her zaman dünya karını da düşünür ve fen bilimlerini bu yüzden de öğrenir. Ama malını cebinde bilir
@Hüseyin-t6q
@Hüseyin-t6q Жыл бұрын
Fosil yakıtlı araçlarımız motorlarının yerine elektrikli motorların konularak kullanılmaya devam edilecek dönemlerde gelecek herhalde.
@Hüseyin-t6q
@Hüseyin-t6q Жыл бұрын
Kalbinizi ferah tutun.
@hakandemir5234
@hakandemir5234 Жыл бұрын
3 ay kadar elektrikli araba kullandım (togg). İlk günler çok tedirgindim şarj ile ilgili. Her ne kadar beklediğim kadar beni endişelendirmesede son zamanlarda buna alıştım gibi ama uzak bir yere ( 1 saatlik yolculuk) yapmayı niyetlendiğim zaman amalarla dolu bir yığın düşüncelerle hep kaldım. Eşim keza hep tedirgindi yakıt konusunda ve bu süreç beni psikolojik olarak çok yıprattı. Bu 3 aylık süreç içerisinde istasyon dahi kurmadım ki o süreçte ayrı bir eziyet aslında. Apartmandan izin almak vs. Geçen hafta aracı sattım, şu an arabasızım ve o kadar rahatım ki. Şimdi kendime hibrit araç bakıyorum. Elektrikli arabalar şu an çok yeni ve menzil, şarj etme süreleri çok uzun. Benim için en büyük 2 sorun buydu. Bu konuda çok büyük hamleler gelmedikçe kesinlikle almayı düşünmüyorum velev ki mazotun litre fiyatı 60 olsa dahi. Küçük şehirlerde elektrikli araç makul görülebilir ama istanbul gibi büyük bir şehirde yaşıyorsanız şehirler arası uzun yolculuklar ne kadar sıkıntılı ise burdada aynı. Son şarj etmeye gittiğimde bir istasyona 5 tane teslanın sırada beklediğini görünce hele ve daha elektrikli araç sayısı bu kadar az olmasına rağmen böyle ise… Tek avantajı yakıt tasarrufu ama yüksek hızda kullanmanız gereken zamanlarda bu aracı kullandığınız zaman firmaların vermiş oldukları tüketim oranlarının aslında koca bir yalan demeyelimde bir hiç olduğunu göreceksiniz. Birine ısı pompası koymazlar menzili düşer, biri koyar ama menzili düşüktür. Zaten hayatımız hep endişelerle dolu, böyle yaşamaktansa benzinli kullanmayı tercih ederim…
@pinarpehlivan1851
@pinarpehlivan1851 Жыл бұрын
Kardeşim bizde togg alacaktık yarin gelin dediler. Ama binada şarj istasyonu yok. Ve bizim bina sakinleri sıkıntılı insanlar. Eşimde son gün karasiz kaldı. 19000 bin TL çıkarıp verecek. Üstüne koyup başka araç alabilir aslında. Kendimize ait iki aracımız var. Benim opel onun Mercedes. Senin yorumunu paylaşalım kendisiyle.
@tuncayaraci9304
@tuncayaraci9304 11 ай бұрын
Size daha uzun menzilli bir araç gerekliymiş. Bu yakıt fiyatları ve her on bin bakımında çıkarılan faturalar ve bakım için gittiğinizde baklediğiniz süreler....İçten yanmalı araçlar artık devrini kapadı. Ayrıca kıyaslama da yanlış. Elektrikli araç at sa benzinli araç eşektir. İleride bu araçlar çöp olacak.
@abbaskoca2859
@abbaskoca2859 11 ай бұрын
Evden şarj edemiyorsan togg almayın bence
@ismailtahtac4154
@ismailtahtac4154 8 ай бұрын
Togg uzun menzil mi kısa menzil miydi Siz ne kadar menzil görüyordunuz Araçta yaşadığınız başka problemler var mıydı Isı pompası togg da yokmuş bunun önemi nedir Sorularımı yanıtlarsanız çok sevinirim
@yksl1220
@yksl1220 5 ай бұрын
Bir süredir Ev leri araştırıyor, inceliyorum, Çin Kanada USA ve Almanya'da yaşayan arkadaşlarım elektrikli araç kullananlar genelde sizin yaşadığınız huzursuzluktan bahsettiler. yeterince şarj istasyonu olmaması ve pil ömürlerinin kitabında yazdığından daha kısa sürelerde performans kaybı ile karşılaştıklarından bahsediyorlar, hibrit kullanan da aynı batarya perfomans kaybından şikayetci, Kanadalı, EV yi şehir ,içinde kullanıyorsan daha iyi ama uzun yol kabus oluyor diyo, nerde dolduracağım diye endişe ediyoruz huzurlu olamıyorsun diyo, Amerikalıda şarj istasyonlarını yetersiz ve ikinci el teslaların 56bin USD alınmışlar 25binUSD ikinci elde müşteri bekliyo diyo. ortak oldukları tek bir şey var eğer evde şarj edebiliyorsan şehir içi için çok uygu araçlar diyorlar. eve gel akşam şarj et gündüz işe git gel. galiba şarj olayına alışacağız, bir süre daha zengin oyuncağı olacak gibi.
@GaziGiray-u9j
@GaziGiray-u9j Жыл бұрын
Bu noktada en çok merak ettiğim, fakat doğru düzgün bir cevap bulamadığım bir sorum var. TOGG örneğinde değerlendirecek olursak, mevcut teknolojide 3. nesil bataryalarla yaklaşık 500 km menzil, yarım saatte hızlı şarj ve 500 bin km batarya ömrü sağlanabiliyor. 2026 sonrası piyasaya çıkacak 4. nesil bataryalarda ise 600-700 km menzil, 8 dakikada hızlı şarj ve 1-1,5 milyon km batarya ömrü olacağı belirtiliyor. Burada can alıcı ve sağlıklı bir cevap bulamadığım soru şu. Şimdi aldığım bir TOGG (veya başka bir EV) batarya ömrü bittiğinde 5 veya10 yıl sonra değiştirmek istesem, yine mevcut 3. nesil batarya ile mi değiştirilecek yoksa o günün teknolojisine göre dördüncü, beşinci veya daha yüksek (o günün güncel teknoloji seviyesi ne olursa) bir batarya ile değiştirilebilecek ve o günün yüksek menziller, kısa şarj süresi gibi avantajlarını araç değiştirmeden sadece batarya güncellemesi ile elde edebilecek miyim. Bu konuda uzman birisi cevaplarsa sevinirim
@turkercanbazoglu1037
@turkercanbazoglu1037 7 ай бұрын
Size 2018 den beri kullandığım solar elektrik sistem benzeşmesi ile yanıt vereyim. Solar sistem, paneller , inverter ve aküden ibarettir. 2018 de akü olarak 4 adet jel akü kullanıyordum. 2023 de jel aküler öldü. Onlar yerine lithium ion tek bir akü taktım. Sorunsuz çalışmaya devam etti. Önemli konu şu: üretici firma aynı yere monte edilebilecek alternatif teknoloji aküleri aynı form factor olarak üretir mi? Ben elektronik y.muh. siyim. Ve skywell et5 premium plus 520 km sahibiyim. Bu soru otomotiv üretici firmaya sorulmalı. Verilen garanti surecine göre tabii ki haklarımız var. Sanayi bakanlığı sorumlu ve yetkili merci. Ama konuyu surunmeden yumuşak biçimde çözmek var, burnundan fitil fitil getirerek çözmek var.
@GaziGiray-u9j
@GaziGiray-u9j 7 ай бұрын
@@turkercanbazoglu1037 Güneş enerji sistemlerinde zaten birbirinden bağımsız parçalar olduğu için farklı bir bileşenin sisteme girmesi sorun olmuyor. Aslında arabalarda da teknik olarak sorun olmaz ama kasıtlı olarak sorun haline getirilebilir. Ortak, standart bir kablo arayüzü bile geliştirmeyip birinin şarj cihazı diğerini şarj edemeyen otomobillerin üreticileri burada söz konusu. Teknik olarak mümkün olsa bile muhtemelen batarya yapısını değiştirerek ömrü biten bataryayı yenilemek yerine kullanıcıları yeni araç almaya zorlamayı seçecekler
@Baryshx
@Baryshx 6 ай бұрын
4 nesil ile fark 100-200 km mi? Ne büyük farkmış😅😝 Günümüzde elektrikli araba bomboş iş.
@hakanorunc3473
@hakanorunc3473 2 ай бұрын
Hocam uzman degilim, sadece bir e-araç sahibi olarak, bu hem dizayna, hem de şirketlerin o günün şartlarına göre anlaşma durumuna bağlı.. Togg örneğinde pil modüler... Rahatça değiştirmek mümkün.. 2025'te satışa sunulacak yeni sürüm pillerinin kullanımı konusunda farasis ile anlaşırlarsa tam dediginiz durum mümkün hale gelir... Ücretini karşılarsanız değiştirilir denildi... Şaseye gömülü piller için, ömürleri daha uzun denilse de, soru hala ortada...
@BarisSOZUAK
@BarisSOZUAK Жыл бұрын
Herşeyden önce elektrikli araçlar geleceğin teknolojisi değil geçiş teknolojisi olarak düşünülüyor. Evet şu anda gelinen durum gayet iyi ama batarya için gereken değerli madenlerin üretimi talep ile orantılı olarak artamıyor. Geri dönüşümleri de zahmetli (maliyetli) olunca ileride batarya olayı ne gösterir bilemeyiz. Şimdi her araç kendine özgü bir batarya paketine sahip. 10 yıl sonra üretici aracına artık o bataryayı üretmiyoruz dediğinde aynen şimdiki mobil telefonlardaki gibi yan sanayi yenilenmiş, tamir görmüş düşük kalite, güvenilirlik ve kapasiteye sahip batarya gruplarına hem de 5-10 bin euro gibi masraflarla (belki de daha yüksek) sahip olabilecek olmak araçların 2. elde değerini bayağı etkileyecektir. Şu anda pek sorun görünmeyen güç elektroniği aksamı da eskidikçe bayağı yüksek onarım/değişim maliyetleri oluşacak. Sonuçta akülü çocuk arabası değil maalesef karmaşık ve gelişmiş haliyle pahalı şarj ve motor güç kontrol üniteleri var. Sonuç olarak ben kullan at şeklinde tüketime dönük endüstriyi daha hızla çevirecek araçlar olduğunu düşünmekteyim.
@kerem2008
@kerem2008 Жыл бұрын
100 Elektirkli araçlar neyin geçiş teknolojisi? Füzyon arabalarınmı. Sizin geçiş teknolojisi dediğiniz hala içten yanmalı motor bulunduran hibrit arabalardı ve geçiş falan tamamlandı aynı kurduğunuz mantıkla 10 yıl sonra tüm markalar Elektirkli üretirken siz elinizdeki içtenyanmalı yada hibrit arabanıza alacağınız yedek parçaları kim üretecek ne kadar yüksek fiyatlara üretilecek bunuda hesaplarınızmı araba üreticileri tüm üretim bantlarını her yıl Elektirkli üretiminde katlayarak artırırken. Yazdıklarınız tamda içtenyanmalı araç sahiplerinin yaşayacağı durumlar aslında
@BarisSOZUAK
@BarisSOZUAK Жыл бұрын
@@kerem2008 sakin sampiyon bu ne uslup. Zamana birak gorursun ne olacak.
@MultiCities
@MultiCities Жыл бұрын
@BarisSOZUAK katılıyorum yazdıklarınıza imzamı atarım. Aynı 3d tv teknolojisi gibi araform bunlar. Hidrojen destekli bataryalar yolda
@muratsuzgun2445
@muratsuzgun2445 Жыл бұрын
Bende sizin gibi düşünüyorum,aslında Toyota ve hondanin CEO lari,ve mühendisleri gereken şeyleri söylediler,ama anlamak istemeyen anlamıyor maalesef...hele ülkemizde daha çöpünü bile ayiramayan adamdan hiç anlamasini bekleyemeyiz...şu an kullanılan piller maalesef s ürdürülebilir değil
@leomaxim5077
@leomaxim5077 Жыл бұрын
​@@BarisSOZUAK adamın üslubunda bir sakınca yok ki gayet saygılı ve mantıklı şekilde aktarmış 😂 sampiyon falan diyip konuyu savuşturmaya çalışmışsınız bence 😅 önce sorduğu sorulara bir cevap verin sonra üslubunu elestirirsiniz kaldı ki elestirecek bir kabalık ben göremedim 😂
@superbilgi815
@superbilgi815 Жыл бұрын
İlk söyledikleri doğru sonrası zortingen. Telefon gibi tabi değer kaybedecek.
@yesil1026
@yesil1026 Жыл бұрын
Benim 2012'den beri çalıştığım kurumda birkaç tane Fluence ZE vardı. Birkaç kere ben de göreve gitmiştim. İlk bindiğim elektrikli araçtı. Ben şahsen bedava olsa almazdım batarya kirasından ve menzilinden dolayı. Şehir içinde görevlere gidip gelmek için kullanılıyordu. Gidip gelince de şarja takılıyordu.
@erdalcevik4821
@erdalcevik4821 Жыл бұрын
Elon Mask 2023 yılı içinde Teslaya 7 defa indirim yaptı. 120.000$ olan araç şimdi 80bin$. Benzin yakmasada büyük zarar. Elektrikli araçlarda genel bir sorun var.
@ifakay
@ifakay Жыл бұрын
Gelecekte elektrikli araçların cazibesi, fosil yakıtlı araçların satışını ve ikinci el değerini düşürecek bu doğru; fakat bu ekonomik şartlar altında bence bu elektrikli araç furyası da çok uzun sürmeyecek. Zira şuan evlerde dolum pek yapılmıyor; yapıldığı takdirde enterkonnekte sistem bunu kaldıramaz duruma gelecek. Dolum merkezlerine bataryalı sistemler kurularak insanların buraya yönlenmesi isteniyor. Öyle zannediyorum ki gelecekte enterkonnekte sistemleri korumak için (yatırım yapmamak için) evde şarj etmek yüksek maliyetli hale getirilecek ve şarj istasyonlarında şarj etmenin maliyeti de vergi kapısı olarak görülüp yüksek olacak. O nedenle kiralama sistemleri çözüm olarak sunulacak (mülkiyetsizleştirme). Bence toplu taşımaya önem verilmeli, her yeri demir ağlarla yeniden örmeliyiz. Demir yolu veya asfalt olmayan yerlere (köylere) teleferikle taşıma sistemleri kurulmalı...
@kerem2008
@kerem2008 Жыл бұрын
Evden şarja ekstra vergimi dayanacak elektrik petrol değil heryerde herkes üretir kendi elektriğini üretiyor insanlar kim buna nasıl müdahil olacak hayal dünyanız pek genişmiş son dediğimiz ise elbette doğru şehirlerde yer altı raylı sistem her yere yayılmalı o konuda size katılmayan olmaz
@Sametbay940
@Sametbay940 Жыл бұрын
Ben neden ailemle tatile avm ye koye pazara toplu tasimayla gitmek zorundayim
@hexenicagrb1798
@hexenicagrb1798 5 ай бұрын
Sacma bi yazi devlet politikasi elektrikli arac uzerine. Heryerde yatirimlar var surekli. Sarj istasyonlari hizla artiyor sarj fiyatlarida dusecektir
@yksl1220
@yksl1220 5 ай бұрын
şöyle bir hesap yaptım , yılda 20bik km yol yapan bir araç tesla olsun, hadi 8 milyon binek araba var diyorlar, hepsi tesla Y olsun ve 1 km gitmek için 0,207kwh enerji tüketsin 20bin km 8 milyon araç bir yıl da 33,120x10^9kw güç tüketir yılda , Akkuyu nükleer santralin gücü 34,750x10^9kw üretiyormuş kabaca bir Akkuyu santrali araçlar için yeterli olacak gibi, ama bu araçlar gezip duruyo. bu ay yoğunluk Antalya eylül bursa ocak Ankara ne bileyim her yere gidebiliyorlar, işte alt yapı sorunu bu ben bu gücü nereye taşıyacağım. Her yerde hep EV araç olacakmış gibi tesis kurunca alt yapı maliyeti artıyor, yatırımcı dönüşü 3-5 yıldan fazla olunca yatırım yapmıyor hadi 7 yıl olsun geri dönüşü , ister istemez elektrik şarj fiyatları benzine denk hale geliyor, bence elektrik şarj fiyatı hep bu fiyat civarında olacak( benzin ile aynı ), bakım maliyetinden kazan sende diyecekler, evde şarj olayına gelince bir tesla demek bir daire demek ortalama bir evin aylık tüketimi kadar tüketir (hesap yılda 20bin km yapan araç üzerinden ). müstakil bir evde oturuyorsan nispeten daha kolay ama inanın 5 yıl sonra o sokakta şarj etme imkanınız olmayacak eğer mahallenin gücü iki katına çıkarılmazsa trafo koruyucuları enerjiyi kesecektir. hem müstakil hem güneş panellerin varsa oo süper bir gün gündüz kullanırsın ertesi gün gündüz şarj olur iki günde bir aracını kullanabilirsin (güneş panellerine de 4-5yüzbin yatırım da yapman gerekir.) gelecek elektrikli araç ama pil hep sorun olacak. şu geçiş döneminde plug in hybrid sanki daha uygun , şimdi 80 km ama 150 km çin de olduğu gibi 200km elektrikli motorla giden sonra benzine geçen modeller daha sancısız olur. Ama para var huzur var , iki araç varsa biri elektrikli olursa huzur budur , tezim hep ekonomi üzerine, yaygın halk kullanımı, orta gelir için konuşuyorum zengin zaten her şekilde sorununu çözer onlar konu dışı. petrol olduğu sürece olduğu sürece benzinli araç da olacak vaz geçmek çok zor yüz yıllık bir alışkanlık var. elektrikli araçlar yolda kaldığında hep benzinli araçlar imdadına yetişecek.
@hexenicagrb1798
@hexenicagrb1798 5 ай бұрын
@@ifakay xc40 elektrikli kullaniyorum sehir ici 15kw ortalamam var. Disaridan kw 6.5 tl sarj ediyorum yani km de 1 lira yakiyor evden şarj edersem 55 kuruş. Bana benzin mazot deme.
@barish1907
@barish1907 9 ай бұрын
Arkadaşlar. Merhabalar. 1.5 yıldır. Elektrikli araç kullanıyorum. Şuan 2. Elektrikli aracımı kullanıyorum. Tahminen 2-3 yıl içinde aracımı güncelleyerek devam edeceğim. Geçtiğimiz yılarda elektrikli aracın temizliğine tadına vararak gidiyorum. Bundan böyle içten yanmalıya dönmem. Demode olmadan değiştirmem. Birde bildiğim çok önemli birşey var. Her malın ne olursa olsun alıcısı olur. Elinde patlamaz merak etmeyin. Benim önceki aracımı alan arkadaş çok çok mutlu. Bende mutluyum. Alacağınız aracı son aracınız olacakmış gibi düşünmeyin. Nokia 3310 kullanan biri dur bakalım akıllı telefonlar iyice gelişsin iPhone 25 çıksın öyle alayım demiyor. iPhone 3s ten beri 2 yılda bir güncelleyip iPhone 15 kullanıyor. Önceki iPhone 13 ü alan kullanıcıda mutlu. Rahat olun keyfini sürün. Bütün işin uzun yol değilse. Taksi söförü değilsen şuan elektrikli araçlar ihtiyacını karşılar.
@yksl1220
@yksl1220 2 ай бұрын
@@barish1907 Nokia bir telefon sa iPhone bir bilgisayar, fosilbyakitli araba ile elektrikli araba arasındaki fark okadar büyük değil,
@caglarsanl8896
@caglarsanl8896 Ай бұрын
2 yıl da değiştirmen,çok mantıklı
@YBT07
@YBT07 Жыл бұрын
Geçtiğimiz ay Polonyaya gittim. Gelir olarak bizden iyi durumdalar. Elektrikli araçlara sundukları vergi indirimi, ücretsiz otopark ve hatta otobüs hattını kullanma özgürlüğü sunulmuş. Fakat buna rağmen elektrikli araç sayısı çok azdı. Nedenini sorduğumda çok tanıdık bir cevap aldım. "Apartmanlarda yaşayan çok insan var ve şarj imkanları yok." Bizde de yapılaşmayı düşününce benzer bir durum nedeniyle ice araçlara talep uzun yıllarca düşmeyecek sanıyorum. Bunun yanında elektrikli araçlara da talep gün geçtikçe artacağa benziyor.
@fatihozbakan8790
@fatihozbakan8790 Жыл бұрын
Ben de aynı şekilde düşünüyorum. Bir EV araç alabilirim ama şarj imkanım yok oturduğum sitede. Bir süre daha içten yanmalı dizel devam .)
@brikardii
@brikardii Жыл бұрын
6 aydır kullanıyorum hala ünite bağlatmadım ihtiyaç görmedim. Olsa da olur olmasada benim için.
@fatihozbakan8790
@fatihozbakan8790 Жыл бұрын
@@brikardii benim için elektrikli araç diğer avantajlarının yanında biraz da tasarruf demek. Ünite olan bir ikametim olmalı
@brikardii
@brikardii Жыл бұрын
@@fatihozbakan8790 dışarıdan şarj ile dahi avantajlı kaldı ki oturduğunuz konumu bilmesem dahi apartman duvarına trifaze takıp yol üstünde şarj edenler bile var. Yani eğer gerçekten istiyorsanız şarj imkanlarını bir araştırın derim.
@omerkircin
@omerkircin 10 ай бұрын
​@@brikardiigece tarifesi çoook ucuz.
@kilicaslan2344
@kilicaslan2344 Жыл бұрын
1,000km gibi menzillerin yada mevcut olanların iki katına çıkması en az 5-10 yıl sürer. Seneye biri çıkarır mı olabilir ama 3-5milyona çıkan arabayı siz alabilirmisiniz, biz alabilir miyiz bunlar önemli. Benim kasdettiğim süre normal kullanıcılara ulaşılabilir olması. Elektrikli araçların diğer araçlara göre bakım maliyeti vs olmadığı söyleniyorsa da, batarya maliyetinden bahseden yok. Bugün sıfır araç alsanız ne değiştireceksiniz de sizin bakım maliyetiniz yüksek olacak. 150-200bin km leri geçmiş arabayı almak ve sonrasında bakım / masraf vb şeylerden şikayet etmek; elektrikli araçlarda da elektronik kart ve batarya konusunda şikayetlerin olacağını hesaba katarak kıyaslanabilir şeyler olmalı. Benim en başından beri kendi kullandığım 25 yıllık arabam da, sıfır arabamda var.. klasik yağ vs bakımı dışında bir şeyi çıkmıyor ama siz bile bile yada hiç bilmeden aldığınız araçlarla sıfır alınan elektrikli aracı kıyaslarsanız bu kıyaslama doğru olmaz. Bakım masrafı yok denilecekse ve bakım gideri mevzu edilecekse sıfır araçların bakım masrafları ile kıyaslanmalı. Basit hesap yapın. Bugün lpgli bir aracın yakacağı max 1,5TL. Elektriklide evinizde, sitenizde, işinizde vs şarj etme şansınız yoksa yine aynı tutarları yakıyor. Siz 10 yılda sıfır aldığınız bir aracın yıllık ortalama bakımına 5binden 50 bin TL harcayabilirsiniz. 10binden deseniz 100bin harcarsınız. Bakım masrafı dediğiniz bu dur. Elektrikli aracın batarya masrafı gibi aracın 3/1i vs değildir. Henüz piyasada geçmişi olmayan arabalara bakıp da hiç masraf çıkarmayacak olarak görüp bu şekilde yorumlamak insanın kendisini kandırmasından başka bir şey değildir. elektrikli bir arabayı alır 2-3 sene biner satarsınız size batarya masrafı vs belki olmaz ancak bu durum aynı şekilde dizel, lpg, benzinli araç içinde geçerlidir. Buna uzun vadeli bakılırsa da; elektrikli bir aracın batarya değişimi için harcanacak para ile petrole dayalı aracın yakıt gideri dahi eklenmiş olsa bırakın normal bakımı belki zarar eden elektrikli olabilir ve bu sizin hangi aracı aldığınıza nasıl kullandığınıza göre değişkenlik gösterir. Menziller bu şekilde olduğu sürece ve şarj sürelerinde bu kadar uzun olduğu müddetçe elektrikli araçlar şuankinden çok da hızlı yayılamaz. Ne zaman ki evlerimizin olduğu alanlarda şarj istasyonu olur. Elektrikli o zaman düşünebilir.
@dogacanalsancak2168
@dogacanalsancak2168 11 ай бұрын
Elektrikli araçlar aynen cep telefonu gibi ve çöp olacak, batarya değişim ücreti ne kadar olacak ve güncel yeni bir batarya tam olarak uyacak mı? Firma bunu destekleyecek mi yoksa komple yeni bir platformamı geçicek vs bir sürü kıstas var, leaf örneği yanlış ve nadir bir örnek kaldı ki ne kadara batarya değiştirmişler onuda söyleseydiniz. Amerikada hxx marka bir araç neredeyse aynı fiyata batarya değiştirimiş , 2 araç fiyatı istenmiş yani yaşanan problem sonrası. Kısacası nasıl ki telefon 3-4 sene sonra güncelleme almayı bırakıyorsa, alacağınız elektrikli aracada 3-4 sene sonra yepyeni teknoloji 1500km lik bataryayı takamayacaksınız, 400km lik aynı bataryayı tekrar aldığınız dada ne kadar para ödeyeceğiniz, aracınızın 1500km lik araçlar karşısındaki değeri meçhul, zaten uzun yol yapılmıyor. Ve hayır, meganeın mininin menzili 1500km oldu diye fiyatı 30 bin eurodan 40-45 bin euroya çıkmayacak. Max 5 bin euro artar yani bu tezde yanlış, elektrikli araçların fiyatıda artacak tezi vr günümüz elektrikli araçlarının değerlerini koruyacağı tezide tamamen %100 yanlış. Kısacası elektrikli araç evet aynen cep telefonu gibi çöp oluyor, uzun yol yapılmıyor ve alınmaz. Kobay olmak isteyen henüz daha 1 depo menzil bile veremiyorken alıp deneyebilir. Zaten hızlı şarj etmekte pahalı, elektrikli araç ne zaman şehir merkezlerinde ve belirli bölgelerde içten yanmalı araçların girişi yasaklanırsa o zaman mantıklı hale gelir, aksi durum söz konusuyken aldığınız aracın geri alım değeri ve kullanım ömrü içten yanmalıya göre dramatik derecede düşük ve mantıksız olacaktır. Özetlenecek olursa, daha bi 7-8 yılı var elektrikli aracın.
@furkansoysal7456
@furkansoysal7456 11 ай бұрын
Türkiye’de şöyle bir gerçek var, millet 0 km araba alırken kendini değil kendinden sonraki sahibini düşünüyor ne yazık ki. Hızlı satarım, aman pislenmesin, değer kaybetmesin, bu oranı ülkemizin cehalet seviyesiyle oranladığınızda kendi keyfine mantığına uygun araca binmek yerine, dizel az yakar ya 2.eli iyidir ya da benzinli araba hızlı satar mantığıyla elektrikli araçların uzun bir süresi daha var bence
@memres84
@memres84 Жыл бұрын
90 larda ilk LPG kitleri çıktığında menzil benzinin yarısıydı kimse menzili az demedi,furya oldu resmen....benzinle aynı sürede ve kolaylıkta dolabilen her şey tutar...2)tüm benzincilerde elektrik zorunluluğu olmalı...3)yakıt tasarrufu > (batarya değişim ücreti + 2.el değer düşüşü) olmalı veya batarya ömrü aracın ömründen uzun olmalı..4)kırsal vb.offroad yerlerde acil durumlar için bir küçük benzinli jeneratör şart olmalı....
@Redkittttttt
@Redkittttttt Жыл бұрын
Mükemmel yorum usta. Tamda aradığım buydu...
@Redkittttttt
@Redkittttttt Жыл бұрын
Bizim ülkede bir 10 yıl beklemek lazım şarj istasyonları için
@tacszfilozof2908
@tacszfilozof2908 10 күн бұрын
Tamamda yakıt atmak 2_5 dk bunda sıra var
@m.i.t.7883
@m.i.t.7883 Жыл бұрын
1.0 turbo direkt enjeksiyon konfugürasyonuna sahip motoru olan aracım daha 10binkmde ve diğer aracım da atmosferik 1.5 lt enjeksiyonlu ve lpgli bir araç, ikisinin de geleceğini bekleyen yakıt tipini LNG olarak görüyorum.Elektrikli araçların bataryalarında bekleyen enerjinin manyetik alanı sebebiyle yaydıği radyasyona hiç kimse değinmiyor nedense.Küçücük telefonlarımizda bile hatta bataryasız olan bilgisayar ve tvlerde bile onceden radyasyon yaydığı sòylenirdi hep, şimdi bu konulara hiç giren yok sanki.
@keremacikgoz9317
@keremacikgoz9317 Жыл бұрын
çok güzel bir bakış açısı. teşekkürler. ben de dc/ac şarj istasyon sayısı arttıkça elk araca talebin artabileceğini, buna bağlı da arz talep farkı nedeniyle araç fiyatlarının da artabileceğini düşünüyorum. Devlet kullanıcıya vergi avantajı sağlasa belki bu dönüşüm kat kat daha avantajlı olur. ama ne yazık ki devlet desteği tüketiciyi elektrikliye yönlendirmekten çok üreticiyi desteklemek üzerine. böyle olunca da insanlar zaten önyargılı olduğu elk araca daha da uzak duruyor. Biran önce kullanım ihtiyacımızı belirleyip şehir içinde elk araca geçişin artık şart olduğunu düşünmekteyim. Bu konuda da devlet üreticiden çok tüketiciye destek olması lazım..
@ayhanfarukmesci2674
@ayhanfarukmesci2674 Жыл бұрын
Dolu dolu içerikleriniz için teşekkürker
@brikardii
@brikardii Жыл бұрын
Maalesef uzun süre daha teşvik için bir bütçe ayrılacağını düşünmüyorum. Yakıt masrafları artıkça ve elektirkli kullananları gördükçe insanımız zaten elektrikliye yönelecektir. Devlette bunu biliyordur. (=
@sevincgokpnar2947
@sevincgokpnar2947 Жыл бұрын
Ben Avrupa 1000euro ya 10 yaş üzeri ama iş yapan beni çeşitli yerlere rahatça gototurebilen içten yanmalı arac alabiliyorum ama elektrikli araçta 10 yas sonrası bir elwktrikli otomobilin batarya ömrü de bittiği için ortalama 10 veya 20 bin Euro parada harcamam gerek..aracın yolda gitmesi için ben aracın bataryasını 10 bin euor yada 20 bin Euro verince benim bu 10yasindaki arabamın değeri 21 bin Euro olacakmi,olmayacaksa 10yasin da bu araca bu yatırımı kim yapacak..ben 1000 Euro'ya aracimi kullanıp işimi gorecekkken neden 21 bin Euro vereyim ki..bu sorunun yanıtı yok o sebebelen , elektrikliler enin de sonun da coptur,sadece fabrikalara yarar ..hep yeni araba al diye.50 yaşın da içten yanmalı araxlar var ama elektrikli kiler de bu yaşta araca göremeyeceğim çünkü bu yaşta ki aracın fiyatı 50 bin Euro nün üzerinde maliyeti olacak ,ilk alırsanız elektrik iyi ikinci üçüncü sahipte elektrikliler uzeriniz de....gibi kalır..gelecek sentetik yakitlarda..haaa bir de elektrikli cevreciymis,o kadar batarya ne olacak,o kadar elektrik nasıl ureteceksin biz hala bg den Yunan dan Gürcistan'dan elektrik alıyoruz.. nükleer santral mi kuracaksiniz,çevreci olupta nükleer santral kuran ilk cevreciler sizsiniz o zaman.. nükleer santral zararları Google yaİp okuyunuz bence..cehalaet zor zanaat arkadaş..
@brikardii
@brikardii Жыл бұрын
@@sevincgokpnar2947 sadece son sözünüze katılıyorum. Bir olaya bu kadar dar bir acıyla bakmak zor iş haklısınız.
@jimmifb
@jimmifb Жыл бұрын
​@sevincgokpnar2947 20 bin euro batarya maliyetini herhalde fosil yakıt lobisi uyduruyor. Almanya da teşviksiz nissan leaf 35k euro. Kaldı ki 10 sene sonra batarya teknolojisi hem ilerleyecek, hem ucuzlayacak. Şu anda bile batarya maliyeti aracın maliyetinin yaklaşık %30 unu oluşturuyor. Aynı teknolojiye ait batarya 10 sene sonra neden 2 katı fiyata satılsın? Bomboş bir yorum yapmışsın.
@sitkivursavas795
@sitkivursavas795 Жыл бұрын
Üstad diline emeğine sağlık. Henüz 15 gün oldu elektrikli otomobil alalı. Uzun menzil birazda psikolojik ve günde kaç km yol yaptığımızla alakalı. Bir kaç güne kadar evime de şarj sistemi kuruyorum. Büyük rahatlık + tasarruf
@ozturkaktas8630
@ozturkaktas8630 Жыл бұрын
Kullandğınz 15 günlük süreçte DC şarj ile maliyetnz ne kadar oldu! Ev tipi şarjla bu maliyeti nereye kdr düşürmeyi düşünüyorsnz.
@sitkivursavas795
@sitkivursavas795 Жыл бұрын
Tam olarak hesaplamadım , 2 defa dc şarj ettim tahminim 1.5 tl/ km. Arkadaşımın iş yerinde 2 ad kendi wallboxları var genelde oradan hallettik. % 50 -60 lardayken fuulledik
@omerkircin
@omerkircin 10 ай бұрын
​@@ozturkaktas8630ev tipi gece şarjı çok ucuza geliyor.
@senolcolak-np5zg
@senolcolak-np5zg 10 ай бұрын
Aynen bende 15 gün oldu takas yaptım müstakil evimin garajında AC ile 16 amper ile sarj ediyorum motor sesi egzoz gazı yok verdiğim araç wolsvagen touareg rahat konforlu bir araçtı 100 bin km yapmadan verdim hiçte aramıyorum mazot olmuş 45 tl şu an 100 lt depo dolumu 4500 tl elektrikli aracın en kötüsü bile en pahalı araçlardan daha rahat ve konforludur memlekete gider isem araç kiralarım sıkıntı değil elektrikli araç şiddetle tavsiye ederim yalnız müstakil bir eviniz var ise yoksa biraz zahmetli olur
@yekta5487
@yekta5487 Жыл бұрын
Abim öyle güzel anlatıyor ki sanıyorsun 1000 km lik aracı bedava verecekler. 1000 km menzilli araç demek üst teknoloji ve aynı zamanda daha etkin ve pahalı olacağı kaçınılmaz pil kullanımı demek yani araç pahalı olacaktır. Şimdi yakıt bedava gibi lanse ediliyor ama elektrikli araçlar arttıkça devletin vergi kaybı artacağından bu kaybı çok muhtemel pil fiyatlarını arttırarak geri toplayacaktır. Olmaz demeyin düşünün ki bu ülkede mazot benzinden pahalı.
@yksl1220
@yksl1220 Жыл бұрын
Biraz farkli bakiyorum, dünya petrol rezervleri bir 100 yil daha gidecek gibi,elektrikli araclar arttikca (diyelimki nükleer veya yeşil enerji ile şarj oluyor) fosil yakiti biraz daha bollasacaktir, fosil yakiti tüketen, 30kg agirligi 150beygir ve (240n torg) gucu ve ortalama 3 litre benzin tuketen bir motor piyasaya surulurse elektrikli araçlar biraz sallanir(ha bu motor deneme asamasinda,cok az oarcasi var vibrasyonu cok az), pil kimyasal bir yapidir her pilin ömrü bir biriyle ayni olamaz,kimi 10 yil kimi 15 yil yüksek performans verebilir, hele bir görelim, 10 yilda yaptigin yakit tasarrufunu pil degistirirken topluca vermekte var. Bir süre daha zenginlerin oyuncagi olacak gibi. Elektrikli motorun konforu için aslinda hic düşünmeden alinir,bir daha mı geleceğiz dünyaya diyesim var.
@flutatolyesi30
@flutatolyesi30 7 ай бұрын
İyi de iklim konferansında yani Paris antlaşmasında Türkiye'nin de imza attığı 30 a yakın ülke 2030 yılına kadar fosil yakıtı dönüşümü için imza attılar yani bu çevresel politik bir karar enin de sonunda bu dönüşüm çok hızlı bir şekilde kaçınılmaz.
@yksl1220
@yksl1220 2 ай бұрын
@@flutatolyesi30 2030 5dk kalmış, hemen bir Akkuyu santraline daha başlamamız gerekir ki anca elektriginiz yeter
@muratnatkho6555
@muratnatkho6555 Жыл бұрын
Peki şu an Türkiye'deki bütün elektrikli araçlar bu araçlara şarj sağlayabilecek kapasite var mı bugün bir yağmur yağdığında bile elektrikleri kesilen mahalleler mevcutken bu konuda asıl siz ne düşünüyorsunuz
@GaziDogan-p1v
@GaziDogan-p1v 9 ай бұрын
İlk cep telefonumu,1998 yılında 77tlye aldığımız Alcatel marka bir telefondu. 2 günde bir şarj ediyordum. O yıllarda ev telefonu dışında arayacak cep telefonu nerdeyse yoktu çevremde. (Türkiye'de daha yeni yeni görülüyordu. Babam da o zamanlar olayların çok olduğu DTCFyi kazanınca seni merak etmeyelim diyerek almıştı.) Sonraları öyle telefonlar çıktı ki sürekli batarya iyileştirmeleri vs. Hala 1 gün gidiyor bataryalar!!! Hiç düşündünüz mü bunları tasarlayanların neden 30 yıl sonra bile hala 1 gün giden batarya ürettiklerini? Optimum f/p yüzünden. O yüzden şu an 500km giden araçlar optimum f/pye sahip. Hemen 4-5 yıla 1000lerce kmlik batarya koymazlar, koymayacaklar. İleride daha fazla enerjiye ihtiyaç duyan araçlar olacak (ekran, 6G, uydu haberleşme, solar tavan, otomasyon vs.) Teknoloji keşke dediğiniz gibi karesi şeklinde çarpanla ilerlese. Elektrikliye geçmenin zamanıdır benim için. Gerisi cep telefonunun ilk yıllarındaki teknolojiyi anlayamama gibi geliyor. Saygı ve sevgiler.
@mustafaduman7913
@mustafaduman7913 Жыл бұрын
Kusura bakmayiniz,Video tatmin edici gelmedi malesef.auanda bile Çin araclari geldikce fiyatlar asagi cekiliyor, fiyat dusmese bile daha uzun menzilli arac ayni fiyata geliyor.( orn: 650 km menzilli skywell 1650 tl )tek.merak ettigim, elimdeki opel marka aracimin pili daha kuvvetli bir pille degistirilebilir mi? Yani bu piller entegre edilirken degistirilebilr olarak mi entegre ediliyor
@mehmetdurukan3576
@mehmetdurukan3576 10 ай бұрын
Ben araştırdım kardeş, pil yenileme yaparsanız aracınızın değerinden fazla bir maliyetle karşılaşırsınız. Ör. Zoe pil yenileme 950.000 tl. Aracınız 3. Elde bu fiyat etmiyor..
@victornopass1761
@victornopass1761 Жыл бұрын
Almanya'da full dolu bir S213 kasa 2018 Mercedes E serisini 100 km nin altinda 30 - 35 bin € ya alabilirsiniz. Ama ayni verilerde bir Tesla Model S veya X 45 - 50 bin€ civarı. Üstelik apartmanda veya sitede oturuyorsanız evde aracınızı sarj edemezsiniz. Akşam sarja takip sabah işe gitme konforu önemli. Ayrıca batarya ömrü icin ful sarj etmemek ve sarji sifirlamamak icin de evde şarj imkanı gerek. Şarj istasyonu veya park yerlerine mahkûm olmak iyi olmaz. Almanya'da bazı yerlerde şebeke aynı sokakta 10 tane şarjlı arabayı kaldıracak kapasitede degil. Ama kapali garajında wall box çatısında solar panel olan biri için avantajlı. Alırken pahalı ama burda MTV vergisi ödemiyorsunuz. Uzun lafın kısası elektrikli araba daha fazla bütçe ve uygun sarj imkanı olmadan şuan avantajlı degil.
@mustafaalkan4852
@mustafaalkan4852 Жыл бұрын
belki de 3-5 yıl sonra dizel ve benzinli araçların motor kısmını elektrikliye çevirme yöntemleri çıkacak onu neden kimse düşünüp planlamıyor
@mustafa_karagoz
@mustafa_karagoz Жыл бұрын
Hocam doğru diyordun uzun zamandır bende düşünüyorum dönüşüm yapılamaz mı diye. Ama elektrikli araç olarak dizayn edilmedikleri için bataryaları yerleştirmeye yer kalmıyor gibi fluance ın durumuna düşer. Düşük maliyetli olursa motorları ölmüş eski model araçlar şehir içi için 150 200 km menzille değerlendirilebilşr diye düşünüyorum.
@sarpkaya8944
@sarpkaya8944 Жыл бұрын
Hızla gelişen bir teknolojiden bahsediyorsunuz ve belirgin oranda bir değer kaybi yaşanmamasini söylemek çok zor. Bundan 5 yil sonra üretilecek olan +1000km menzilli bir elektrik aracin karşisinda örneğin bugunun değerlerine göre yaklaşik 500km menzil sunan bir elektrikli araç, kullanimdan malzeme yipranmasindan da bagimsiz olarak sadece kagit üzerinde dahi ciddi deger kaybi yaşayacaktir. Tüm bunlara ek olarak bir elektrikli aracin uzun kullanima bagli olarak yakit ekonomisine katkida bulunduguna katilmakla beraber, şuan elektrikli araclarin nereden baksaniz ayni segment %90 icten yanmali aractan daha pahli oldugunu görebilirsiniz. Yani sahip olmak icin daha fazla para veriyoruz. Elektrikli bir araç bilhassa evinde sarj etme imkani olan kullanicilar icin ekonomik oldugunu soyleyebiliriz. Ancak ülkemizin yüzde kaclik dilimi evinde bir elektrik altyapisi bulunan garaja sahip? Halka açik elektrik üniteleri de tahayyül ettiğimiz gibi cok cok ucuz değil. Ve ayrica ülkemizin elektrikli araclar üzerinden uygulayacagi gelecekteki vergilendirme dilimlerini de kestirmek bir hayli zor. Ayrica şunu eklemek zorundayim, yaklaşik 10 yaşindaki kullanilmiş tesla model S örneği verdiniz. Ancak lütfen bilhassa avrupa pazarinda ikinci el 8,9 yaşindaki tesla model s fiyatlarini kontrol ediniz. Ben ettim ve şunu söyleyeyim bugun avrupada 100bin euro'ya kampanyayla satilan bu aracin 7,8 yaşindaki versiyonlari 25 bin, 35bin euro segmentindedir. Nerden baksaniz %70e yakin değer kaybindan bahsediyoruz
@gokselatlr6052
@gokselatlr6052 Жыл бұрын
bence geleceğin teknolojisi hidrojen toyata şuan hidrojenle çalışan araç üretmekte ve bu teknolojiye oldukça büyük yatırım yapmakta pazar payıda devamlı büyüyor.
@the_usta_48
@the_usta_48 17 күн бұрын
Sadece toyota degil. BMW ve Porche dahil bu gruba
@mehmetdama
@mehmetdama 8 ай бұрын
Son tespitiniz gerçekten çarpıcı. 1000 km menzilli araç çıkınca mevcut elektrikli aracımızın değeri düşecek doğru ama benzin dizel olan araçların değeri daha da düşecektir, ayrıca belki de yeni uzun menzilli bataryaları mevcut araçlarımıza belki de entegre edebileceğiz ama benzin dizeller açısından ciddi bir fiyat düşüşü olacak.
@tcpubcgstcpubcgs1209
@tcpubcgstcpubcgs1209 Жыл бұрын
benim en çok canımı sıkan 8 yıl sonra batarya parası arabanın yarı parası. ve çok kısa menzil. şu an için elektirikli araçlar sadece şehiriçi olarak düşünülebilir.ısı pompası yoksa zaten alınmaz. oda 1.500.000 ytl. den başlıyor. yaz kış lastik, mtv. trafik, kasko.tüvtürk. v.s v.s. şu an için mantıklı gelmiyor. 10 yıl sonra ne olur bilmem. zaten 1 kendine 4 hökümet e al kampanyası devam ettiği sürece hiç bir şey almam.
@endernas2697
@endernas2697 7 ай бұрын
Bugün param olsa hiç düşünmeden 350 km civarı menzili olan elektrikli araç alırım. Menzil uzun yol yapanlar için iyi olabilir fakat şarj süresi 10 dk Lara düştüğünde bataryalar için 500 bin veya 1 milyon km garanti verildiğinde bence menzilin de pek önemi kalmayacak Asıl önemli olan bataryanın dayanımı ve şarj süresi.
@Elektrikliaraclar101
@Elektrikliaraclar101 Жыл бұрын
Ağzınıza sağlık. 1000 km menzilli araçlar aslında tamamen elektrikli araç fobisine sahip insanların dikkatini çekmek için çıkacak. Pratikte 150 kWh bataryalı bir araca sahip olmak çok masraflı. Bu yüzden 900 Volt ve üzeri şarj mimarili hızlı şarj olabilen ve 600 km civarı “güvenilir” menzil veren bataryalar elektrikli devrimi sırtlayacak. Ben almanyada yaşıyorum ve şarj altyapısı çok geliştiği için 400 kmlik menzilli aracım bana yetiyor. Devrimin gerçekleşmesi için Türkiyede de şarj altyapısının gelişmesi şart.
@Redkittttttt
@Redkittttttt Жыл бұрын
Araba ne? Kaç dakikada şarj oluyor?
@sevincgokpnar2947
@sevincgokpnar2947 Жыл бұрын
Senin 600 km menzil gösteren aracinla gaza bastım gittim 100 km sonra menzilin 100 km diye yazdı ne olacak..
@Redkittttttt
@Redkittttttt Жыл бұрын
@@sevincgokpnar2947 kış mevsiminde dağa 4 kişi çıkarsanız olabilir
@tolgaselvilioglu1911
@tolgaselvilioglu1911 Жыл бұрын
@@sevincgokpnar2947şarj edicez bu kadar basit beldelerde bile şarj istasyonu var
@muttaliperyilmaz5020
@muttaliperyilmaz5020 Жыл бұрын
Elektrikliye geçisi ciddi manada gündemine almış biri olarak şu an kafamdaki en önemli ve cevabını bulamadığım sorunun cevabı bu videoda vardır belki zannettim ama yok. Bizim bir kaç yıldır fosil yakıtlı araçlarda alıştığımız bir durum var.Aracımız eskiyor ama değerini nispeten koruyor. Bugün alacağım 400 km menzilli bir elektrikli aracı 5 sen sonra değiştirmek istediğimde menzili 300km ye düşmüş olacağını farzedersek nasıl bir ikinci el piyasası ile karşılaşacağım? O zaman diyelim ki ikinci elde satmak istediğim aracın muadili bir 0 km araç - teknoloji ve verimlilik olarak benim aracımdan üstte olacağı kesin- ile benim aracım arasında nasıl bir fiyat farkı olacak? Yani ben aracımı sıfırlamak istediğimde üstüne ne kadar para koymam gerekecek? Bataryanın yıpranması ve teknolojinin hızlı değişimi benim aracımın değerini nasıl etkileyecek. Benim ön görüm kullandığım 5 senelik dönemde bana sağladığı tasarrufu orada götürebilir. Fosil yakıtta kalmak da videoda bahsettiğiniz gibi riskli. 5 yıl sonra pazar bulmakta zorlanabilriz. Beni bu ikilemden çıkarabilecek bir öngörüyü sunan göremedim.
@mucahitcelik8767
@mucahitcelik8767 Жыл бұрын
siz 5 sene önce aldıgınız arabanın değeri tl olarak artıyor diye değer kaybetmiyor mu sanıyorsunuz? Sarı siteyi boşver 2018 model bir arabanın sıfrıı ile arasında %kaç fiyat farkı var benzeride EVlerde olacaktır
@muttaliperyilmaz5020
@muttaliperyilmaz5020 Жыл бұрын
@@mucahitcelik8767 fosil yakıtlı araçların fiyatını kısmen koruduğunu yazmışım. Yani değer kaybının az olduğunu söylemek istedim. Elektrikli de hızlı teknoloji değişimi ve batarya sağlığı sebebiyle bu fark daha fazla olabilir mi? Sormak istediğim buydu. Ben 2024 de bir elektrikli araç alacağım bu kesin ama batarya sağlığından da önemli olan son bir iki haftadır EV haberlerine ve yeni gelişmelere bakarak gördüğüm EV teknolojisindeki hızlı gelişme bu dediğim makası daha çok açacak gibi duruyor bence.Yani bugün elektrikli alıp 3-5 sen elinde tutanın arabası o zamana dek eski teknoloji olacak ev çok da talep görmeyecek gibi geliyor bana.
@persefer
@persefer 3 ай бұрын
Sizin için baktım, Aynı fiyat düşüş oranı elektirkli için de geçerli. Basitçe kendiniz de test edebilirsiniz. 2024 Model sıfır Opel Corsa ile 50bin KM de 2021 model Opel Corsanın fiyatına bakın. Sonra 2024 Model sıfır Tesla Y ile 2021 model 50bin KM deki Tesla Y yi kaça satışa koyduklarına bakın. Değer kaybı oranları ikisinin de aynı
@caglarsanl8896
@caglarsanl8896 Ай бұрын
Menzil yarıya kadar düşer
@persefer
@persefer Ай бұрын
@@caglarsanl8896 5 yılda en fazla %10 düşer
@efeoktay244
@efeoktay244 3 ай бұрын
5 sene sonra şöyle olacak o yüzden bekleyelim deyip 5 sene sonra da 5 sene daha bekleyelim şeklinde kısır döngüye girebiliriz. Arabaya yatırım gözüyle baktığımız sürece bu döngü böyle devam edecek.
@isodes
@isodes 2 ай бұрын
Elektrikli aracın alametifarikası ve başarılı olan markalarda öne çıkan 3 temel konu var birincisi aracın rüzgar mukavemetini en aza düşerecek tasarım ya da buna nispeten daha hafif ama güvenilir tasarım, ikincisi batarya üretimi ve teknolojisi Lion bataryaların katotları ısı pompaları vs şimdilik yaygın olan teknoloji NMC ya da LFP bataryalar başka mutlaka vardır ama bu 2 katot amiral gemileridir, üçüncüsü ise şarj istasyonu alt yapısı ve elektrik üretiminin kaynağıdır. Bu 3 konuyu bünyesinde barındıran markalar ki üçüncü konu biraz satılan ülkeyle ilgili lakin markalarından günümüzde buna yatırımı var. İşte bu markaların günümüzdeki kısa menzilli bile olsa alın çünkü gelecekte kısa dediğiniz menzil değiştirilebilir ya da dönüştürülebilir sistemler ile uzun menzil olacaktır. Diğer yarım yamalak olan markalar ise hem fiyatları yüksek kalacak hemde rekabetçi olamayacaklar. Dün Çinli diye yüzüne bakılmayan markalar bugün elektrikli araçların mercedesini bmwsini üretiyor önümüzdeki 5-10 yıl içinde ise Bentley, Aston, Ferrari ve Lamborghini sınıfına atlayacaklar. Çok korkan ya da kaygısı olan var ise gitsin hibrit alsın bu süreci öyle atlatsın tatsın elektriğin tadını çünkü otomotiv buraya son gaz akıyor... 😊
@brightlight7873
@brightlight7873 Жыл бұрын
Elektrikli araca talep arttıkça uygulanan vergi oranı da artacaktır. Benzinli ve dizel araçlardan bu kadar yüksek oranda vergi alan devletin elektrikli araçlardan kullanım arttıkça daha düşük vergi alması imkansız. Şu anda çok düşük ama ileride mutlaka vergi oranı artacaktır.
@ramazanozdogan9265
@ramazanozdogan9265 Ай бұрын
Bilimsel bir konuşma olmuş. Ağzınıza sağlık.. Boş konuşan; yada kulaktan dolma bilgi ile konuşanlar insanı yoruyor.
@SalihDeniz58
@SalihDeniz58 Жыл бұрын
Yakın zamanda elektrikli modellerin vergi diliminin değişeceğini düşünüyorum. Böyle büyük bir pastadan %10'luk çok düşük bir vergi, bizi yöneten zihniyete yakışmaz :)
@brikardii
@brikardii Жыл бұрын
🤔🤫
@kerem2008
@kerem2008 Жыл бұрын
1 milyonluk teslayı 2.2 ye satıyor daha ne kadar vergi alacak
@brikardii
@brikardii Жыл бұрын
@@kerem2008 verginin sonu yoktur.
@onurum10
@onurum10 Жыл бұрын
Uzun yol için ise WLTP 1000km eşik çünkü zorlu ama ICE için normal kullanım şartlarında 500 km demek. O da türkşye için ortalama şehirler arası Seyehat mesafesi. 400 ancak kısa mesafeler ve şehir içi için makul. Bu da 2. Araç olarak cazip ve bu şekilde bie talwp görecektir.
@serdarkaraca-u9x
@serdarkaraca-u9x Жыл бұрын
Videolarınızı severek takip ediyorum. Verdiniz bilgiler için teşekkürler. Başarılarınızın devamını diliyorum.
@kemalguzin482
@kemalguzin482 Ай бұрын
İleride herkes elektrikli araç almaya başlayınca mazot benzin fiyatları da düşmez mi belki de elektirik den bile ucuz olabilir
@cemkofoglu
@cemkofoglu Жыл бұрын
1- lityum krizi kacinilmaz. Ileride elektrikli arabalara nasil icten yanmali motor takariz gibi bir cok proje gormemiz olasi 2- batarya teknolojisinde kalici ve radikal bir cozum olmazsa surdurulebilir degil 3- devlet bu gun elektrikli araclara yok otobus seridinden gidebilme, sehir ici ucretsiz park yada vergisiz arac gibi tesvikler veriyolrlar sayi arttiginda bunlar kaldirilir cazibesi kalmaz 4- herkes elektrikli arac kullandiginda elektrik maliyetleri de artacaktir icten yanmali motorlar daha avantajli hale gelecek 5- bu teknoloji yeni degil eskiden de vardi ama bu gun araclarin %90 i icten yanmali motorlara sahip. goreceeeez kimin dassa daha buyuk goreceeez.
@enginkoca9854
@enginkoca9854 8 ай бұрын
Valla gayet aydınlatıcı oldu kardeşim ağzına sağlık Ben de bugünelektrikli otomobil siparişimi iptal etmeyi düşünüyordum ve de çok kararsızdım bu video ile biraz daha elektrikli otomobil için iyimser olacağım
@resatbora6770
@resatbora6770 7 ай бұрын
alacağın arabaya bağlı.
@yalıçapkını_zmr
@yalıçapkını_zmr Жыл бұрын
Bence çok kısa bir süre sonra elektrikli araca yönelik yan sanayi de oluşmaya başlayacaktır. Böylece batarya ile ilgili değişim, onarım daha ucuza mal olabilecek, hatta ve hatta yan sanayide üretilen elektrik sistem elemanları daha moderni ile değiştirilebilecek hale gelecektir. Şu an nasıl içten yanmalı bir motor sanayide rektifiye edilebilmekteyse, aynısı neden Elektrikli araçların motoru ve bataryası içinde olmasın ki.
@brikardii
@brikardii Жыл бұрын
Yurt dışında örnekleri var. Şahsen ülkemizde heleki elektriki aracım için güvenmem ama güvenen olacaktır. Kim bilir o kadar iyisi veya kurumsalı olur ki bende gelecekte bir ssb pil değişimi modifiyesi yaparım. 😁👍🏻
@cankarasu8795
@cankarasu8795 11 ай бұрын
Aylardır MG4 kullanan biri olarak çok memnunun ve elektrikli arabalar hakkında şunu net olarak söyleyebilirim. Elektrikli araba alan zarar etmez. Her şekilde o arabaya değerlendirirsin. Sadece elinde tutsan bile zaten birkaç yıla hemen hemen hiçbir yer elektrikli arabadan geçilmeyecek.
@hasanhuseyin1742
@hasanhuseyin1742 Жыл бұрын
42 yaşındayım ilk 2 aracım Renault oldu. Daha sonra japon bir araç aldım. Ogün anladım ki Renault halk arasındaki sağlam araba parçası ucuz araba olması bir şehir efsanesinden ibaretmiş. Bu efsane Renault 12 & Toros zamanından kalan bir şey. Elektrikli araçlar için güzel ilerlemeler oldu teknolojisi hızlı bir şekilde gelişti. Fakat ben şahsen bu ilerlemenin daha yeni başladığına, ilerlemenin olgunlaşmasının ve yerli yerine oturmasının 2030 itibariyle olacağını düşünüyorum.
@fatihkynak7394
@fatihkynak7394 Жыл бұрын
Kesinlikle katılıyorum toyota al bi şanssızlık olmazsa sıkıntı çekmezsin bende once toyata aldim sonra renault pişmanım. 2030 konusundada katılıyorum ama yaşlanıyoruz 10 sene cok gec bu SENE bitmeden bibhibrit japon 5 sene sonra Allah sağlık versin elektrikli
@mehfame
@mehfame Жыл бұрын
Yine her zamnki gibi dolu dolu bir bilgi videosu izledik. Burada şöyle bir ekleme yapmak isterim video da pek bahsetmemişsiniz ama firmalar daha uzun menzilli piller üretirlerse bu tip pilleri hali hazırda 400-500 km menzili olan araçlarada batarya paketi olarak uygulayabilirler. Pil maliyetleri araç maliyetinin % 30 una kadar düştüğünü varsayarsak 3-5 yıl sonra sadece pile 1.5 milyonluk araçtan baz alırsak tabii ki 450.000 tl ödenebilir diye düşünüyorum. Sonuçta elektrik motoru benzinli yada dizel motorlar gibi olmadığı için ve araçlarında yıpranmasının 3-5 yılda çok fazla olmayacağını da düşünürsek 300-400 bin tl lik pil paketi bence mantıklı hali hazırda çıkan pile de bir miktar para karşılığında geri alırlar ise bu maliyet dahada düşecektir diyebiliriz.
@brikardii
@brikardii Жыл бұрын
Bu kadar ileri düşüncelerle yorum yapmayın biz daha menzil anksiyetesi yaşayan bir toplumuz lütfen. 😅 Şakası bir yana kesinlikle size katılıyorum, pil teknoljisinin değişmesi bile şuan kullanılan araçlara uygulanması mümkün ve gelecekte pil fiyatlarının ucuzlaması da oldukça ön görülebilir bir konu. Yani bu gün aracımızı zevkimize göre alabiliyorsak pilini ilerde farklı bir şekilde tercih etmemiz de mümkün görünüyor. Çıkacak pillerde çoğu insanın düşündüğü gibi asla çöp değil şimdiden kurulan firmalar var bu araçların pillerini gelecekte (şuan da mevcut) enerji depolama merkezlerinde kullanmak üzere satın alıyorlar. Yani bu gün aldığınız aracınızın pili eskidiğinde onu 200k satıp yerine 450k daha iyi bir pil takabilecek duruma geleceğiz. Bu günden yazmış olayım dedim ileriyi gördüm diye böbürlenirim. 😁👍🏻
@mehfame
@mehfame Жыл бұрын
@@brikardii ama böbürlenirken konunun fikir babasının ben olduğumdan da bahsedersiniz umarım sonuçta önce ben yazdım :)) bende tarihe not düşmüş olayım :))
@brikardii
@brikardii Жыл бұрын
@@mehfame tabii ki sizden de bahsederim bencil bir insan değilimdir. 😄 Yine de eklemek isterim 7 aydır elektrikli araç kullanıyorum ve 2 sene önce araştırmalarımı tamamlayıp almaya karar verip, istediğim modelin gelmesini bekledim. Elektirkli araçlar konusunda oldukça fazla öngörüm ve daha gerçekleşmemiş beklentim var. 😅👍🏻
@mehfame
@mehfame Жыл бұрын
@brikardii Şu anda hangi model aracı kullanıyorsunuz ?
@brikardii
@brikardii Жыл бұрын
@@mehfame ioniq 5 Rwd
@falconfalcon4167
@falconfalcon4167 Жыл бұрын
Çaktırmadan elektrikli araç güzellemesi..valla bravo
@umutsr.7436
@umutsr.7436 Жыл бұрын
Çaktırmadan mı??? Kanal elektrikli araç kanalı, 8 silindir kanalı değil😊! Hey Allahım. Adam zaten Elektirikli araçlar tercih edilsin diye kanal yapmış.
@brikardii
@brikardii Жыл бұрын
​@@umutsr.7436aynen bunu yazmaya geldim siz yazmışsınız. Niye çaktırmadan yapmaya çalışsın kanalın amacı ve çabası bu zaten. 😂
@falconfalcon4167
@falconfalcon4167 Жыл бұрын
Arkadaşlar "çaktırmadan" tabirindeki kastım, video başlığını "%90 değer kaybı" şeklinde yazıp, içerikte elektrikli araç güzellemesi yapılması. Bu " küçük" ayrıntıyı birtek ben farketmiş olamam değil mi?
@brikardii
@brikardii Жыл бұрын
@@falconfalcon4167 o değer kaybı diğer insanların iddiası olarak başlıkta ki içerik zaten bu söylemleri değerlendirmek için yapılmış.
@DemirayMuhterem
@DemirayMuhterem Ай бұрын
Dikkat çekmek için en absürt kelimeleri ve görselleri kullanıyorlar. Ahlaki olmadığını düşünüyorum.
@hikmetpaloglu911
@hikmetpaloglu911 11 ай бұрын
Güzel yerlere değinilmiş teşekkürler. Bende Mg4 kullanan biri oalrak rahatlıkla söyleyebilirim elektrikli araba zarar ettirmez bu zamanda. Tam tersi geleceğe yatırım. Zamanla daha çok değere binecek özellikle ülke genelinde şarj istasyonları arttıkça
Жыл бұрын
5-10 sene geçsin bakarız...
@KenanFPS
@KenanFPS Ай бұрын
Bende dolu bataryanın tezini şu şekilde çürütmek istiyorum En az 2 sene maximum 5 sene içinde araç alabilirsiniz nedeni, Servis ağı hala sıkıntılı araç parçaları vs ufak bir kaza anında servise giderseniz 100 200bin arası ücret çıkarabiliyor, Yerli araç ve tesla hariç bütün elektriklilerin 2.el piyasası yarı fiatına onlardanda merakını alanlar o fiatlara düşürmek zorunda kalıcak sahibindene bakabilirsiniz, Apartmanlara Şarj istasyonu kurdurmak için komşulardan izin almak gerekiyor yani kendi bahçeli eviniz yoksa şarj istasyonları kovalayacaksınız, araçlar menzilleri gerçekçi değil 400 diyorsa max 250km gidiyor, uzun yol gidiyorsanız sizden büyük dertli yoktur şarj istasyonları ya iptal olmuş yada sağlam olanları telefon arayıp sıra varmı vs kontrol etmeniz gerekli öyle rastgele girip şarj edeyim olmuyor. yani kardeşim bahçeli evin varsa 100 km lik şehir içi alacaksan al yoksa 1000km lik olanları bekle ozaman düzelir
@fasulyedenmail
@fasulyedenmail Жыл бұрын
2 yıl önce zoe ze40 aldım 300000tl ikinci el. 80000km kullandım. sıfır bakım masrafı. evde ges ile şarj. sıfır yakıt masrafı. 2 ay önce 700000tlye sattım. hala arayanlar var .
@fasulyedenmail
@fasulyedenmail Жыл бұрын
mtv yıllık 950tl idi bu arada en son.
@thomasartia1908
@thomasartia1908 Жыл бұрын
Doğada lityum kaynakları sınırlı hammadde petrole göre ulaşılması daha mı kolay? Batarya ömrü % 80 e düşen bir elektrikli aracı (batarya maliyeti araç maliyetinin yarısı ise) satmak istesek kaça satarız? Ya da bataryayı değiştirmek istesek bize ne kadara mal olur? Vergisi? Bataryalar için çöp imha vergisi gelir mi? Araç yolda arızalandığı zaman ne olacak? Bu araçların durduk yerde saniyeler içinde tamamen yandığı haberleri geliyor. Daha çok bilinmeyen var. Bence bu iş maliyetli 3. Dünya ülkerini aşar ama bunu dayatacaklar belli. Ülkemiz dünyada en çok çöp satın alan ülke. Onu da bize itelerler o ayrı.
@Burdebugra
@Burdebugra Жыл бұрын
Elektrikli araç alma niyetin de olan biri olarak yazıyorum maalesef elektrkli araç lar fazla parası olmayanlar için uygun değil /// // eğer paranız çok fazla ise sorun olmaz her türlü sorunlar halolur // kısa araştırmamdan ve sektörün önde gelen isimleri ile konuştuğum da offf dedim hemen vazgeçtim /
@ecefrat8981
@ecefrat8981 4 ай бұрын
Neden vazgeçtiniz
@kutserdar
@kutserdar Жыл бұрын
şu sıralarda tam da aklımdaki konuydu, fikirlerinizi paylaştığınız için teşekkürler. bence değer kaybı bir sonraki yıl aynı paraya daha çok km gidebilen araçların alınabilir olmasıyla başlıyor, bu daha büyük batarya yerine bahsettiğiniz gibi verimlilik artışı, ağırlık düzenlemeleri vs ile olabilir ama sonuç değişmiyor, 1.500'e aldığım 400km menzilli aracın bir muadili seneye aynı paraya 500km menzil ile geldiğinde geçmiş olsun.
@brikardii
@brikardii Жыл бұрын
Her modelde daha az yakan motorlarla yenilenen araçlarda olmadı da elektirkli için niye böyle düşünülüyor? Mantık aynı tek sorun elektirkli araba konusunda fikri olmayan ve bilmediğini öğrenmek yerine kötüleyip yenilikten korkan bir toplumda yaşıyor olmamız. İşte bu yüzden belki potansiyel alıcınınız azalır ama aracınızın değeri yeni modeli çıkan bir içten yanmalıdan farklı etkilenmez.
@ozkanbenli
@ozkanbenli Жыл бұрын
Al bmw 5 kasa nın yenisi çıktı 3 ay önce 0 km 5 kasa alanın arabası çöpmü olmuş oldu. Elektrikli aracınız olsa ha 400 ha 500 hiçbir farkı olmadığını anlayacaksınız. Gelecek yıllarda şarj süreleri kısalır bir fark o olur. Biri 10 dakkada 300km doldururda bugün alanlar 20 dakikada 300 km doldurur. Dahada güzelleşir gelişir vs ama bu araba icat edildiğinden beridir olan birşey.
@brikardii
@brikardii Жыл бұрын
@@ozkanbenli aynen öyle 🙂👍🏻
@mgmmusicbox792
@mgmmusicbox792 Жыл бұрын
Araba tüketim malzemesi gözüyle bakarsanız konu sermaye kontrolü olmaktan çıkar.1- 1.5 milyona sıfır elektrikli araç fiyatı alınabilir seviyeler .Değer kaybetse ne yazar kullandığıma sayacağım. Ben esas 3-5 milyon verenler tarafında olmak istemezdim. Herkese tavsiyem marka model detaylara çok takılmaksızın küçük boyutlu şehiriçi EV almasını öneririm. 350 km menzil sonrası elzem değil. Günde şehir içinde kaç km yaparsın maksimum ona bakacaksın! Akşam gel evine şarjına tak bitti!
@kutserdar
@kutserdar Жыл бұрын
@@ozkanbenli bmw 5 kasa baş tacıdır ama yeni kasa 5 ile eskisinin fiyatı aynı değil, biz aynı paraya seneye daha yüksek menzilli alabilmeyi konuşuyoruz. @brikardii arkadaşımıza da yanıt olsun, bence buradaki sıkıntı elektrikli piyasasındaki üreticilerin, özellikle çinlillerin çok agresif olmasından kaynaklanıyor. örneğin takip ettiğim araçlardan mg zs ev 300km menzil ile geldi, 2 yıl geçmeden 72'lik bataryayla 440'a çektiler. diğer markaların araçlarında da benzer artışlar oluyor. içten yanmalılarda 7 senede bir kasa değişimi, bunun 3.yada 4. yılında makyajlı kasanın gelmesine alışmışız, süreler uzun, kayıp daha az. ama elektriklikde aynı model araçta bile 1-2 yılda bir menzil artışı gelecekse değer kaybı daha fazla olur düşüncesindeyim. bu benim fikrim tabiki, her fikre saygı duyarım, bakalım zaman ne gösterecek. ama şu net, elektrikli araçların da her anlamda güncellenmesi belirli ve uzun periyodlara oturmalı, markalar arasında sunulan menzil farkları da bir dengeye oturmalı diye düşünüyorum.
@Photographerincappadocia
@Photographerincappadocia Жыл бұрын
Maalesef öngörülemez bir çok risk barındırıyor. Örneğin KW başına maliyet grafiğindeki geçmiş ile gelecek arasındaki bağ çok gerçekçi görünmüyor. Elektirikli araçlar için şahsi fikrim biraz beklemekte fayda var. Fluence ile ortalama elektirikli bir araç ile şu an 3 kat menzil farkı var, bu fark bu arabayı çöp ettiyse , şuanki elektrikli arabaların menzilini 2 kat geçen bir araba, 1 veya 2 yıl içinde ortaya çıkarsa maliyetten bağımsız değer kaybettireceği kesin...
@emregurcanksk
@emregurcanksk Жыл бұрын
Elektrikli araçların geleceği için tek sorun dünyada yeteri kadar elektrik üretiminin olmaması. Şu an dünyada üretilen tüm elektrik miktarı tüm araçlar elektrikli olsaydı sadece %2'sine yeterdi. Ancak sokak aydınlatmasından fabrikalara, evlerden kamuya kadar kullanılan tüm elektrik ancak bu kadar.
@yucebaglama
@yucebaglama 4 ай бұрын
Şu dünyaya gelen 8 dakikalık güneş enerjisi fosil yakıttan 1 yılda elde ettiğin enerji miktarına eşit. Fosil yakıtın biteceği de düşünülürse bu dönüşüm mecburen olacak.
@yalcnkizmaz3854
@yalcnkizmaz3854 10 ай бұрын
Valla kardeşim bu gün bir kez daha elektrikli araç alarak nekadar mantıklı bir iş yaptığımı gördüm. Bursa Nilüfer’den Yalova armutluya gittim geldim tabi sabahtan başka işlerimde vardı toplamda 250 km yol yaptım yüz kilometrede 19 kw enerjiyle üst kademe 2.50 desek mesken elektriği 76 tl ye işi bitirdim 😂 aracım togg t10x uzun menzilli versiyon herşey bitti mi ve geldim daha bataryamın yarısıda hala dolu. Togg’u almadan önce 2023 c 200 avangard vardı aynı yolu muhtemelen 700-800 tlden aşağı gidip dönemezdim. Almayan adama saygı duyarım ama kardeşim arada dağlar var ya gerçi kimseyi yönlendirmeyelim 😂 kalabalıklaştıkça istasyon problemi doğacak gerçi firmalar takip ediyorum muhtemelen yaza kadar sayıları çok arttıracaklar tatil sezonu girmeden heryer istasyon kesecek bende kurulu olan bütün uygulamalarda neredeyse hergün şuraya 2 adet buraya 4 adet diye mesajlar geliyo.
@onurum10
@onurum10 11 ай бұрын
Senede 10000 km kullanıyorsanız elektrikli araç asla karlı değil 8-10 sene sonra batarya yenileyeceksiniz. Bir de şarj sıkıntısı ile boğuşmak ne getirisi var ? Hesap ortada
@tanjuafiyon
@tanjuafiyon 5 ай бұрын
hangimiz 8-10 sene aynı araca biniyoruz? onu 4. el düşünecek
@YusufSaidCANBAZ
@YusufSaidCANBAZ 4 ай бұрын
700 bin km yapan taksi Tesla çıktı Londra da. Bataryası hâlâ %80 de.
@Cagripn
@Cagripn 4 ай бұрын
8-10 sene garanti veriyolar diye 10 sene sonra batarya yenileyeceksiniz demek biraz talihsiz bi yorum olmuş. 10 yılda motor yiyen benzin dizel araçlar yokmuş gibi..
@persefer
@persefer 3 ай бұрын
Yılda 10bin km yapan kişi 10 yıl sonra değil, heralde 30 yıl sonra falan yeniler bataryayı. Yollarda o kadar eski benzinli bile araç yok.
@batuhankoprucu8302
@batuhankoprucu8302 26 күн бұрын
içten yanmalı bir aracın amortismanları ve rektefiyesi çok daha büyük maliyet tutmazmı bataryadan?
@rafadantayfa1234
@rafadantayfa1234 6 ай бұрын
Fotoğrafta bir yanlışlık var sanırım. Değer kaybı - %90 yazıyor. Değerinin %90'ını kaybettiği algısı yaratıyor. Değer kaybı - %10 olması gerekmez mi?
@bukacincidenemeak
@bukacincidenemeak Жыл бұрын
fosil yakıtlı araçları elektrikliye çevirecekler büyük ihtimal. ağırlık dengesini korumak için bir kısım öne bir kısım batarya arkaya takılacak diye düşünüyorum.
@murateren3649
@murateren3649 11 ай бұрын
2016 DAKİ YASA İLE MODİFİYE ELEKTİRKLİ ARAÇ YAPMAK YASAKLANDI
@murattuzel
@murattuzel Жыл бұрын
Şunlara elektrikli araç demeyelim de , pilli araba diyelim.
@erdincdincer5781
@erdincdincer5781 Жыл бұрын
Eksi dereceli havalarda batarya kendi kendine biter mi çünkü telefonlarda eksi derecelerde batarya çok az gidiyor arabalarda da öyle mi olur?menzil kaybı olacak mı soğuk havalarda buna bir cevap verebilecek var mı?saygılar
@efekantanr3726
@efekantanr3726 9 ай бұрын
Eski bataryalarda evet fakat güncel batarya teknolojilerinde güncel araçlar ısı pompası mevcut ise 25 dereceye kıyasla 0 derece soguklukta yüzde 2 kadar kayıp yaşıyor yani içten yanmalı motorların tüketim artışınin altında kalıyor.
@caglarsanl8896
@caglarsanl8896 Ай бұрын
Öyle bir menzil düşer ki , şok olursunuz
@muhammedcomoglu8379
@muhammedcomoglu8379 Жыл бұрын
Tesekküler, bir dahaki video´da LFP bataryanin reelde kac döndü yapabilecegini degerlendirirmisiniz? Binlerce döngü den bahsediliyor, ama acaba praktikte nasil merak ediyorum. Bir de arabayi doldurmak ve bosaltmak opsiyonu neden her arabaya entegre edilmiyor. Mesela Günes enerjisni eve bahali bir batarya alip aksam üstü kullanmak yerine arabayi günes enerjisi ile doldurup aksam ve bir kac gün pes pese bir evin elektrik tüketimi karsilanabilir. Keske bu sekilde cözumleri görebilsek. Yada bir AFET durumda 70KW lik bir araba bataryasi ile bir evi veya bir cadiri belki haftalarca elektrik temin etmek mümkün. Maden LFP bataryalar binlerce döngü yapabiliyor o zaman bataryalari ev istasyonu olarak kullanmakta bir sakinca bulmuyorum. Siz ne dersiniz. :)
@brikardii
@brikardii Жыл бұрын
Söylediğiniz tam olarak olmasada V2L ile zaten şuan mümkün. Ev için iddialı olur ama karavan, çadır, afet durumunda kullanılabilir ki zatne depremde MG firması elektrik kaynağı olarak test araçlarıni bölgeye gönderdi.
@muhammedcomoglu8379
@muhammedcomoglu8379 Жыл бұрын
@@brikardii var oldugunu biliyorum, lakin cok yaygin olmayan bir opsiyon. Togg´da olmadigi gibi, malesef.
@brikardii
@brikardii Жыл бұрын
@@muhammedcomoglu8379 piyasada talep olursa daha çok marka bu özelliği araçlarına koyacaktır, her firma piyasayı anlamaya çalışıyor şimdilik. Bu arada söylediğiniz gibi elektrikli araçları şehir sistemleri için bir depo kaynağı okarak kullanmak yeşil şehirler olusturma konusunda bir konsept çalışmanın da konusuydu. Hatta orda paylaşımlı küçük şehir araçlarını elektrik dreklerindeki prizlere takıyordunuz kullanılmadığında şehrin enerji deposu olarak çift yönlü çalışıyorlardı. Bu konsepti sanırım 4, 5 sene önce incelemiştim.
@ahmi016
@ahmi016 8 ай бұрын
Bugün elektrikli otomobil alsam yaklaşık olarak ayda 10.000 tl yakıttan tasarufum oluyor, ama bindiğim benzinli aracın ayarında bir elektrikliye baktığımda fiyatlar uçuk vaziyette. Aracım 2m ederken aynı d segmenti geniş araçlar 3m gibi rakamlarda satılıyor hem kalite hem güvenliği düşürüp üstüne para vermem lazım o yüzden cazip gelmiyor. Ayrıca ülkemizde saçma şekilde elektriklide vergi yükü daha fazla.
@resatbora6770
@resatbora6770 7 ай бұрын
elektrikli de mi daha fazla vergi var?
@mehmettuluce6378
@mehmettuluce6378 Жыл бұрын
Menzil 1000 km çıkıncaya kadar elektrikli araç alınmaz. Sadece şehir içinde kullanacaksanız 2. Araç olarak düşünülebilir. Ayrıca Dışarda şarj ücreti benzinli araçlara yakın bir maliyet çıkartıyor bir de bekliyorsun
@zfrdgryl
@zfrdgryl Жыл бұрын
Batarya teknolojisi hızla değişmekte, yani 4-5 yıl sonra değişen batarya yapısı nedeni ile şu an alınan eletrikli araçların batarya yapısı oldukça değişecek. Bunun getirdiği adptasyon sorunu nedeni ile araçlar oldukça değer kaybetmiş olacak. Ayrıca verilen garanti sonunda batarya değişim maliyeti neredeyse araç fiyatı civarında olduğu için 7-8 yıl sonra elektrikli aracınızın çöp değerinde olama ihtimali oldukça yüksek.
@mucahitcelik8767
@mucahitcelik8767 Жыл бұрын
hadi bana çöp değerinde 2014 model tesla model s alsana bi :D
@cagrkocaslan5783
@cagrkocaslan5783 Жыл бұрын
@@mucahitcelik8767türkiye de yok ki ama amerikada bedava ya yakın 2014 model s ler 260 mil menzili vardı yenilerin 400 üzeri eski model s ler para etmiyor türkiye de mevcut modeller eskiyince bu kadar trajik olmasada degersizleşme yasanacak kacınılmaz
@mucahitcelik8767
@mucahitcelik8767 Жыл бұрын
@@cagrkocaslan5783 amerikada 2014 hangi araba para ediyor ki adamlar için araba telefon mobilya gibi bir eşya
@hasanuslu1332
@hasanuslu1332 Жыл бұрын
Şimdi elektriğin kw fiyatı yüksek ev tarifesinde 2.2 tl 60KW lık bataryayı sıfırdan 132 tl ye evden dolduracaksak ve bu batarya ile 400-500 km gideceksek oldukça hesaplı, bu hesapta yanlış bir şey varsa doğrusunu bilmek isterim.
@brikardii
@brikardii Жыл бұрын
Küsuratlarla fark olur ama doğru hesapliyorsunuz.
@oguzkaanklc2014
@oguzkaanklc2014 Жыл бұрын
videoda gösterilen elektrik fiyatı değil batarya fiyatı
@brikardii
@brikardii Жыл бұрын
@@oguzkaanklc2014 videodan alıntı yaparak sormamış genel olarak elektrik fiyatı ve araçların tuketimini sormak ve yaptığı hesabı teyit etmek istemiş. Yanlış anlamadıysam böyle.
@halilu5215
@halilu5215 Жыл бұрын
fluence ze'yi hatırlıyorum. sözde o zaman da kamu kurumları alarak destekleyecekti. şimdi de aynı söylemler var togg için. kaderi benzemesin.
@52ozhan
@52ozhan Жыл бұрын
Mükemmel tespit… Elektrikli olmayan bir aracın alt yapısını kullanması büyük hata idi… Kesinlikle katılıyorum…
@emrahhar4229
@emrahhar4229 Жыл бұрын
Elektrikli araçlar şehiriçi kullanıma uygun araçlar. Yinede kullanırken tasarruf ettiğinizi düşündüğünüz miktarları batarya eskidiğiğinde tek seferde batarya değişimi için ödemek zorunda kalacaksınız.
@oktaykuscu6912
@oktaykuscu6912 Жыл бұрын
Yeni sistem bataryalar 2 milyon km garanti veriyor araban eskir bataryan eskimez merak etme. Uzun ömürlü batarya cinsi şuan lityum demir fosfat. 1000-10000 arası döngü veriyor. Şuana kadar üretilen araçlar lityum ion ile geldi onlar 500 maksimum 1000 döngü veriyorlar. Ayrıca demir fosfat ısıya karşı çok dayanıklı ucuz maliyetli uygun fiyata değişebilir ayrıca patlama riski de yok denecek kadar az.
@persefer
@persefer 3 ай бұрын
batarya değiştirmeye gerek yok
@nihatgultepe3131
@nihatgultepe3131 Жыл бұрын
Hidrojen yakıtlı elektrikli hibritler bence daha mantıklı artı değer olarak doğaya su buharı vereceğiz. Tam elaktrikliden daha iyi. Deniz sularından veya başka kaynaklardan sürdürülebilir bir hidrojen mükemmel olur kanaatindeyim.
@psywarrior1234567
@psywarrior1234567 9 ай бұрын
Su buharı en etkili sera gazıdır yalnız 😂
@burak9740
@burak9740 Жыл бұрын
Daha yeni araba aldım tucson aynı fiyata ioniq 6da alabiliyordum.ama tercih etmedim ne kadar beyensemde almadım.1000km menzilli modeller çıkmadan bu işe geçiş yapmak bence saçma olucak.3er 5er modelleri duyuyorum 3 sene içinde 1000km savaşı baya baya patlıcaktır.1000km bana göre mükemmel bir değer ve bu işin standartı olur.1000kmler çıkmadıkça benzinli araçlar lider olarak kalır
@persefer
@persefer 3 ай бұрын
Tuscon la 1000km yapabiliyor musunuz?
@burak9740
@burak9740 3 ай бұрын
@@persefer benzin ile yapılamaz 700km falan gider ama.dizel muhtemel 800 ler gider belki hybrid gidiyor olabilir
@persefer
@persefer 3 ай бұрын
@@burak9740 demek istediğim, benzin-dizelle bile maks 800km yapabiliyorken, neden elektrikliler 1000km menzile ulaşmadan almak saçma olur diyorsunuz.
@burak9740
@burak9740 3 ай бұрын
@@persefer nee alaka ? O süre benim şarj süremi etkilicek tek depoda ne kadar gittiğimi değil😀 herkes benzinlikte arabami fulluyor ? Ama 300 400km arası yol yapması tabiki sıkıntı heleki bir uzun yol yapıcaksam.nonstop bir 500 600km üzeri gitmesi lazımki şarjı dert etmiyim.bunu 10 ay önce yazmışım haklılığım artarak devam ediyor heleki benim gibi yıllık 8000km falan yapan biri için sırf zarar elektrik işi
@persefer
@persefer 3 ай бұрын
@@burak9740 yılda 8bin yapanlar için zarar diyorlar doğrudur, o da sırf vergi saçmalığımız yüzünden. ben kendi özelimi bir tık anlatayım o zaman. Gebzede standart bir mahallede yaşıyorum. 1km ötede 2li şarj istasyonu var. hiç dolu görmedim, muhtemelen oraya takarım. Gebzede avm ye gidiyorum. bazen 1-2 tesla görüyorum ama şarj istasyonları genelde müsait. e AVM ye gidince de 2 saatten önce çıkmıyoruz malum. Arada çanakkaleye giderim memlekete, yol 350km. Dolayısıyla tek dolumla gidebiliyorum. Ama yine de tekirdağda mola verdiğim köftecide şarj istasyonu var hep boş. Oksijen tesislerinde istasyonlar var, hiç full dolu görmedim. 30dk mola versem ki çocukların çişi kakası rahat 30dk oluyor, %50 boşalmamış depomu rahatça fullerim. Bunlar bana özel tabi. Yani 500km menzilli bir araç buldum mu alacağım (mevcudun kredisinin bitmesini bekliyorum) okuduğunuz için sağolun :) iyi akşamlar
@muratsuzgun2445
@muratsuzgun2445 Жыл бұрын
Piyasadaki bazi elektrikli araçlarda,kriko takacak yer bile yok.lastik bile değiştiremiyorsum,rot balans yapamiyorsun,yüksek maliyetli sevislerde cabasi,10 yili var daha ozaman kadarda neler çikar neler,elektrikli araç tam bir belirsizliktir....
@mnmurat61
@mnmurat61 Жыл бұрын
Bugün neden alınması gerektiği ile ilgili önemli bir konu daha var: Elektrikli araçların vergi kısmında da teşvik var. Aynı sınıf ve donanım sayılabilecek markaların elektriklisi ile muadili benzinlisi arasında iki katlı civarı fiyat oluşumu var. Maliye bakanlığı elektrikli araç piyasasındaki satış arttıkça yeni vergiler ekleyip vergi tahsilatını artıracak tedbirler alacak.
@driftmen
@driftmen 9 ай бұрын
Elektrikli araçların ithalatı döviz çıkışına sebep oldugu için devletimiz ithalatı azaltmak istiyor. Diğer taraftan içten yanmalı araçlar için de petrol ithal ediyoruz ,bu da döviz çıkışına sebep oluyor. Ya elektrikli araç kullanımı teşvik edilip petrol ithalatı azaltılmalı ,döviz çıkışını azaltmak için. Yada elektrikli araç ithalatı frenlenmeli içten yanmalıya devam edip dövizi petrole yatırmalı. Hangisi daha karlıysa ona bakmak lazım. Araç ve elektrik yerli olursa bizim için çok daha karlı olur. Ne petrol nede araç için döviz öderiz.
@GokhanArikanSigorta
@GokhanArikanSigorta Жыл бұрын
bende araç yenilemek üzereyim henüz karar vermedim ama sanırım elktrikli otomobile geçiş yapacağım, bilgilendirme için teşekkür ederiz Gökhan ARIKAN ARIKAN SİGORTA
@umutsr.7436
@umutsr.7436 Жыл бұрын
Hocam yeni araç alacaksanız kesinlikle elektirikli alın. Benzin mazot çekilecek dert değil. Yarın dolar fırladı mı akaryakıt fiyatları da fırlar. Elektirik nisbeten daha geriden geliyor zamlarla. Çok zorlarsa güneş panelleriyle üretili ama benzin mazot üretemeyiz 😊😊
@brikardii
@brikardii Жыл бұрын
​@@umutsr.7436yakında ongrid için yeni düzenleme bekliyor tekrar serbest kalırsa deyme keyfimize. 😀
@pinarpehlivan1851
@pinarpehlivan1851 Жыл бұрын
Bizde togg almayı düşünüyoruz. Ama sarz istasyonu yok binada öneriniz ne olur ?
@umutsr.7436
@umutsr.7436 Жыл бұрын
@@pinarpehlivan1851 Elektrikli araçları nerelerde şarz edebileceğinizi gösteren aplikasyonlar var, onları indirirseniz evinize yakın yerlerdeki istasyonları görüp ona göre şarz edebilirsiniz. Müstakil ise eviniz wallbox kurulabilir, site tarzı yerde iseniz yine ymnetim ile görüşüp uygun bir yere kendi sayacınızdan elektrik hattı çektirip aracınızı gerektiğinde şarz edebilecek sistem kurdurabilirsiniz. Wallboxlar biraz maliyetli ilk etapta onun yerine uygun şekilde kablolama ile aracın kendi elektirik kiti ile şarz da yapılabilir ama uzun sürer. Geceden takarsanız o şekilde günlük kullanımınıza yetecek eğer çok uzun mesafe kullanmıyorsanız menzil alabilirsiniz.
@hakanpoyraz7557
@hakanpoyraz7557 Жыл бұрын
birde batarya teknelojisi ilerledikçe ağırlık, güç, fiziki boyut olumlu anlamda değilecektşr. şuan ütetilen bataryaları 5 sene sonra pitasada bulamayacağız. yenisini yerine koyalım dediğimizde eskisi ağır ve boyutu büyükk yenisi hafşf ve boyutu küçük olacaktır buda aracın mutlaka denge noktasında sapmalara yol açacaktır. sonuçta bu yeni bi sşstem anca 5-10 sene sonra farklı bi sistem çıkmazsa alınabilir.
@HmzaY
@HmzaY Жыл бұрын
Videonun özeti. batarya ve diğer teknolojilerin gelişmesi ile zararınız 5000 dolar civarı olur diyor. 2030 için.
@brikardii
@brikardii Жыл бұрын
Bu pazarda 5000$ zarar ettik bile bir 5000$ ın daha lafı olmaz. 😅
@biggame1636
@biggame1636 11 ай бұрын
Diyelim ki benim elektrikli aracımda 50kw batarya var. 300 km menzil sunuyor. 50kw bataryanın verimliliği artırıldı artık 1000km menzil sunuyor. Ben verimli batarya ile değiştirdiğimde aracın değeri düşer mi? Bayiler bunu yapar mı?
@HarryBlade
@HarryBlade Жыл бұрын
Şirketler ne para kazandıracaksa ona yönelir batarya satmaktan kârlıysa geliştirmek , fiyatın düşmeyeceği aşikâr olur. Yinede bi 5 sene beklemek lazım :D
@tuncayaraci9304
@tuncayaraci9304 11 ай бұрын
Araba bir yatırım aracı değildir. Değrinin düşmesi normaldir. Normal olmayan Türkiye de değerinin düşmemesiydi. Bu tamamen türkiye ye özgü aşırı talep ve uygulanan gümrük vergileri buna pandemi sebebiyle temin edilemeyen çipler de eklenince geçici olarak ikinci el aşırı değerlendi. Elektrikli arabaların değeri herzaman düşecek. Ama içten yanmalı arabalar ise tamamen çöp olacak. Araç alacaklar kesinlikle elekrikli araç tercih etmelidir. Evdeki prizden bile şarj imkanı varken, yok şarj istasyonu varmı yokmu gibi gereksiz tartışmalara kanmayın. Piller gelişiyor, ucuzluyor. İleride pilinden memnun kalmazsanız daha iyisiyle değiştirirsiniz. Benim görüşüme göre ısı pompası, rüzgar direnci gibi konular büyük önem taşımıyor. Rüzgardan etkilenmesin diye de çok alçak bir araç tercih etmem. Sonuçta hergün otobanda yüksek süratle gitmiyoruz. Şehir içinde hiç bir önemi yok bu konuların. Önemli olan kullanışlı olması.
@Lyapunov23
@Lyapunov23 11 ай бұрын
Güncel Tesla Model Y batarya değişim ücreti yaklaşık 20K-28K$ (ort. 10 Yıl 'da bir) aralığında, yıllık MTV herkesin malumu. Kapitalizmin temel motivasyonu üret ve tüket iken, ki özellikle amerika ve avrupada 'da araç sahiplik süresinin bizdeki kadar uzun olmamasına hiç girmiyorum, eski araçların güncel bataryalarla değiştirilebileceğini düşünmek sanırım dünyanın en kısa fıkrası olur.
@persefer
@persefer 3 ай бұрын
10 yıl çok erken. 20-30 yıl olabilir
@sertancan7922
@sertancan7922 5 ай бұрын
evet doğru. arabalar teknoloji geliştikçe bir cep telefonu kadar, bir bilgisayar kadar hızla eskiyecek, fakat burda şu soruyu da sorabiliriz, bugun 400-500km menzili olan bir araç 3-5 seneye 1000km menzilli araçlar çıkınca illa ki değer kaybedecek lakin, bu durumda 3-5 sene içinde elektrikli araçlar bu denli gelişince benzinli araçlar ne kadar değer kaybedecek bunu da göz önünde bulundurmak lazım,
@denizicgudel
@denizicgudel Жыл бұрын
Hakkı efendi sizin vidyoları izlesin de nitelikli içerik nasıl üretilir bi ögrensin. Tebrikler 👏🏼
@Brk-473
@Brk-473 6 ай бұрын
42 bin $ lık bir teslanın 10-12 bin $’a değişen bir bataryası var. Garanti süresi ise 8 yıl. Diyelim ki dediğiniz gibi arcın fiyatı çok düşmedi ve ben bugün bataryasıda %90 civarında olan 8 yıllık bir tesla arcın 2. Elini aldım ve bir ay sonra bataryada çeşitli sebeplerden arıza meydana geldi. Bugün ki fiyatlara göre aracın 1/4 ü kadar batarya masrafım olacak. Böyle bir senaryoda bu aracı almak ne kadar mantıklı olur ?
@aliyalcn3949
@aliyalcn3949 Жыл бұрын
Evden doldurmadigin sürece yakıt tasarrufu avantajın yok,e herkesin de evden doodurma imkânı olmadığına göre,10 yaşına gelmiş elektrikli aracı kimse almaz sen de satamazsin dolayisiyla asla değerini koruyacağını düşünmüyorum
@muratv
@muratv 5 ай бұрын
2017 nisanindan beri 30KwH'lik Nissan Leaf kullaniyorum. 86bin km'deyim. Evet otorutta menzil 100 km'lere kadar inebilyor ama ortalama 100km de 15 kW ile yakit tasarrufumdan memnunun hele hele o zamanlarda ki ozendirme tedbirlerinden dolayi 50bin km'de hiç elektrik masrafim olmadi hep bedava sarj edebildim...
@semihyasa1136
@semihyasa1136 Жыл бұрын
arkadaşlar varsa alın binin yormayın kendinizi hep kar zarar işlerine..... allah sağlık versin... beğenmezsen satarsın ölüm var sanki ucunda...bu zamana kadar hangi arabanızı satamadınızda bunları veya diğerlerini satamayacaksınız... her malın az veya çok bi alıcısı illa ki var.....hayatımızda bu deneyimi de tatmış olalım nedir yaniiii....??? :))))
@becuasegoodreason
@becuasegoodreason Жыл бұрын
5:33 bu belirttiğini maliyet düşüşü Liltyum tabanlı bataryaları gösteriyor. 2 yıl sonra Kw si 40 usd a Fluoride-ion batteries gibi başka teknolojili hücreleri olan batarya çıkabilir. bu teknoloji 2030 sonra 10 usd kw ye de düşebilir.
@becuasegoodreason
@becuasegoodreason Жыл бұрын
elektrikli araba almak yine karlı olabilir çünkü yeni batarya teknolojisi çıktığında; nissan leaf de 12 yıl sonra menzili 2 kata artıran yeni nesil bataryalı sistemler gibi yine katlayan yükseltmeler çıkabilir. ayrıca: bu güne kadar nissn leaf kullananlar elektrik ve elektrikli sistem kulllandıkları için o zamanın ekonomik olan içten yanmalı almakdan 1 araç maliyeti kadar daha kar etmiş olabilir. (motor, yürüyen sistem vb. bakım maliyetinden karıda: 3-7 kat)
@becuasegoodreason
@becuasegoodreason Жыл бұрын
evde işte şarj etme yerin varsa ve uzun yolada çok sık çıkmıyorsan elektirikli kullanmak için karlı olabilir.
@yigitkizmaz
@yigitkizmaz Жыл бұрын
Kesinlikle katılmıyorum. Elektriklide menzil 900 1000 e gelmeden hiç bir halt olmaz. 30 dk da %80 doldursa 1000 km menzilde iniyor 800 e. Araç 4 5 yaşında ise şarz kapasitesi azalıyor 700 de. E kış aylarında ısıtma, yaz aylarında soğutma için elektriğe de %10 düş. Kalıyor sana 600 km. Her 10 yılda bir batarya değişimine binlerce dolar akıt. Dizel mi ucuz elektrikli mi? Geçiniz efendim o işi geçiniz. Menziller 1000 km ye çıkarsa düşünürüz.
@abdullahmusabkoyuncu7730
@abdullahmusabkoyuncu7730 Жыл бұрын
Şüphe ile aldığım Seres 3 elektrikli aracimla 4 günde 2750km yol yapabildim, ic donanimi ve konforoundan da memnunum. Turkiyede hali hazirdaki elektrikli arac sayisi icin sarj istasyonu sayisi oldukca yeterli.
@memus7582
@memus7582 Жыл бұрын
iyi akşamlar toplamda 2750 km için tüketim değeri nedir
@abdullahmusabkoyuncu7730
@abdullahmusabkoyuncu7730 Жыл бұрын
@@memus7582 Çok değişkenlik gösterdi, gitmekte en çok zorlandığım bolu ve ankara kismiydi isi pompasi olmasina rağmen soğuk kotu etkiliyor yaklasik %20 kayip oluyor demeliyim, surekli dik rampa ciktigim icin, özellikle boku dağı. Buralarda 25kw gördüm ortlama. Ancak daha düz olan yerlerde 15-16kw hizli gidersen 120km diyelim normal bir yolda 18-22 kw arasi gidebiliyorsun.
@hakanpoyraz7557
@hakanpoyraz7557 Жыл бұрын
elektrikli araç için henüz çok erken aracın batarya sisteminin en fazla 8-10 yıl gideceğini düşünğrsek zaten yakıt parasını baştan peşin olarak vermiş oluyoruz. ikinci elde 3-5 yaşında bi aracı satmaya kalktığımızda bilinçli alıcılar çok fiyat kıracaktır. yani olayı şöyle düşünün 8-10 yaşına gelmiş aşırı kilometre yapmış 700-800 bin km deki bi aracı almak istermisiniz. alsanuzda motor yaptırma parasını düşmek istersiniz. birde bataryalar artık kompakt olsun yani rahatca değiştirilebilir yapılması lazım. şuanki teknelojide sanırım aracın alt şasisine konumlandırıyorlar. eğer batarya değiliminde komple aracın altı çıkarılıyırsa vay halimize.
@persefer
@persefer 3 ай бұрын
sayıyorum 7. yorum 8-10 yıl diyorsunuz. Tesla 840bin KM de bataryanın %90 verimliliğe düştüğü ölçümleri var. Siz 840bin km giden kaç araç gördünüz? veya 10 yılda kaç KM gideceğinizi düşünüyorsunuz
@opporealme4311
@opporealme4311 Жыл бұрын
Bence Fluence ZE projesi tipki Toyota Corolla DMA projesi gibi çağina göre güzel ve öncüydü.Bu öncüler sayesinde günumuzdekileri gorebiliyoruz.(Türkiye icin soyluyorum,saydiginiz Nissan Leaf veya Tesla Turkiyede piyasaya sunulmadi)
@brikardii
@brikardii Жыл бұрын
Öncü olmalarına katılıyorum. Burda da söylenmek istenen gidipde fluence ZE ye DMA ya bakıp bu günki araçları ve piyasayı yorumlamaya çalışmak saçma. Elma armut kıyası bitmiyor ülkemizde. Telefon pili ile araç bataryası, 10 sene önceki teknoljiye bakıp bu gün ki bataryayı yargılamak gibi gibi.
@Idontknow-rn3ks
@Idontknow-rn3ks Жыл бұрын
Elektrikli bir araçla kışın yolda mahsur kalmayın aman dikkat :)
@onderpek
@onderpek Жыл бұрын
Benzinli araçta da aynı uyarı geçerli. Yola planlı çıkılırsa sorun olmaz aynı yakıt için depo boşalmaya yakın istasyonda dolum yapıyorsanız elektriklide de %20 ye düştüğünde %90 a doldurmanız lazım. Herkes hayatında kaç defa benzin bittiği için yolda kaldığını düşünsün bakalım en fazla 1-2- dir
@Idontknow-rn3ks
@Idontknow-rn3ks Жыл бұрын
@@onderpek İki kış önce İstanbul karayollarında insanlar karda mahsur kaldılar.. Bidonla elektrik taşınmaz, akaryakıt taşınır. Doldur depoyu dağda kampa git, doğuda gezintiye çık. Elektrikli araçla özgür olamazsın. Acil bir durum olur şarj için beklemelisin...
@persefer
@persefer 3 ай бұрын
@@Idontknow-rn3ks bidonla benzin taşıyamazsınız yasak. Çekici çağırıp çektireceksiniz.
@koksalkaratas5682
@koksalkaratas5682 Жыл бұрын
Teşekkürler degerli yorumlarınız için aynı endişeler bendede vardı sayenizde rahatladım ocak 2023 ten bu tarafa 2022 model seres 3 elektrikli arac kullanmaktayım inanın Yağ Derdi Bakım Derdi Benzin Mazot Derdini Unuttum Benzinlige ugramaz oldum ben cok memnunum tekrar tesekkürler basarılarınızın devamını dilerim ... İyiki varsınız
@bircanozbek137
@bircanozbek137 6 ай бұрын
Hocam 7 ay sonra yazıyorum size :) Tesla sahibi olduğunuzu söylemişsiniz, bende yeni Standart Range Model Y siparişi verdim geçtiğimiz hafta. Teslanın servis konusuyla ilgili sıkıntınız oldu mu ? Servis yetersizliği ciddi tedirgin ediyor beni.
@koksalkaratas5682
@koksalkaratas5682 6 ай бұрын
@@bircanozbek137 Üstat Tesla Sahibi Degilim Malesef Ben SERES 3 KUllanıcısıyım DFSK AUTO
@umutsr.7436
@umutsr.7436 Жыл бұрын
İçten yanmalı motorların belli yıllar sonra satılmasının zorlaşacağını ben de düşünüyorum. 2024 yılı Tr de elektirikli araç yılı olacak. Özellikle çinli firmaların girişi, TOGG un üretimi arttırmasıyla bunu göreceğiz. TOGG bir de şehiriçi A yada B Segment model üretirse daha iyi olur.
@brightlight7873
@brightlight7873 Жыл бұрын
Çinli firmaların girişine ekstra kota ve vergi gelebilir.
@Baryshx
@Baryshx 6 ай бұрын
Ekstra vergi geldi bile Çin'e, bu yılda elektrikli yılı olamadı. Her yıl böyle diyorlar ama hep boş😂😝
@hexenicagrb1798
@hexenicagrb1798 5 ай бұрын
Sadece bunlar degil elektrikli araba otv side yukselir belkide benzinli ile esitlenecek.. Birde 400km menzil sehir ici oldukca yeterli kendim xc40 recharge kullaniyorum mukemmel bir araba. Yeterli oluyor ve 1000 km menzilli ciksa umrumdada olmaz.
2024'ÜN EN İYİ ELEKTRİKLİ OTOMOBİLLERİ!
20:32
Dolubatarya
Рет қаралды 72 М.
小丑教训坏蛋 #小丑 #天使 #shorts
00:49
好人小丑
Рет қаралды 54 МЛН
99.9% IMPOSSIBLE
00:24
STORROR
Рет қаралды 31 МЛН
Мен атып көрмегенмін ! | Qalam | 5 серия
25:41
Chain Game Strong ⛓️
00:21
Anwar Jibawi
Рет қаралды 41 МЛН
ELVEDA CHERY ARTIK BİZİMLE DEĞİLSİN!!!
8:02
Ahmet Yeşilbağ
Рет қаралды 172 М.
ELEKTRİKLİ ARABA ALMALI MI?
25:13
S_Elect
Рет қаралды 1,8 М.
Togg Drag Yarışında! | Togg T10X - BYD Atto3 - Skywell ET5
16:10
Doğan Kabak
Рет қаралды 883 М.
TESLA Pişmanlığı...
18:29
Dolubatarya
Рет қаралды 196 М.
小丑教训坏蛋 #小丑 #天使 #shorts
00:49
好人小丑
Рет қаралды 54 МЛН