Merhaba Banu Hanım. Kat Malikleri Kurulu Kararının İptali Davası sadece yönetici ve divan kurulu başkanına Karşı Açıla bilir mi? Birde, kat maliki değilde sözlü vekalet alan yakını Kat Malikleri Kurulu Kararına karşı iptal davası açabilir mi?
@Apsiyon Жыл бұрын
Kat malikleri kurulu toplantısına katılan ancak karara aykırı oy kullanan kat malikleri aykırılığın sebebini genel kurul / temsilciler kurulu tutanağında belirterek imza atmış iseler karar tarihinden başlayarak bir ay içinde dava açabilirler. Dava yöneticiye karşı açılır. Divan başkanına açılmaz. Sözlü veya yazılı olarak vekalet alan kat maliki vekili dava açamaz.( Avukatlık vekaleti sözkonusu ise vekil sıfatı ile açabilir)
@sedatgazioglu6873 Жыл бұрын
Merhaba Banu Hanım. Site yönetimince sitenin yapılan bütün harcamalarını banka üzerinden yapması, küçük meblağlı harcamalar için avans çekilip bu avansında ay bitmeden eki kanıtlayıcı belgelerle birlikte kapatması gerekirken, bunun dışına çıkıldığı denetçi tarafından tesbiti sonrasında olağanüstü kurul toplantısı talep etmesi durumunda; 1- Bu durumda yönetim olağanüstü kurul toplantısını ne kadar süre de yapması gerekir? 2- Toplantı çağırı pusulasını kat maliklerine imzalatmak zorunda mı yoksa whatsapp paylaşım mesajı yeterli midir? 3- Yönetimce, denetçinin talep ettiği gündem maddesi dışında gündem maddesi ekleyebilir mi olağanüstü kat malikleri toplantısına?
@Apsiyon Жыл бұрын
Merhabalar Toplu yapının yönetim planında veya daha önceki genel kurul / temsilciler kurulu kararlarında " sitenin yapılan bütün harcamalarını banka üzerinden yapması, küçük meblağlı harcamalar için avans çekilip bu avansında ay bitmeden eki kanıtlayıcı belgelerle birlikte kapatması" gerekliliği bulunuyorsa deneticinin de olağanüstü genel kurul yapılması talebi var ise ; 1- Yönetimin olağanüstü kurul toplantısını makul bir sürede yapması doğru olur. 2- Toplantı çağrısı tüm maliklere elden imzalı veya taahhütlü posta ile gönderilmelidir. Whatsapp paylaşım mesajı yeterli değildir. 3- Yönetim, denetçinin talep ettiği gündem maddesi dışında gündem maddesi ekleyebilir.
@sedatgazioglu6873 Жыл бұрын
Merhaba Banu Hanım. Mali denetim için yöneticinin ofisine gitmek şart mı? Yönetici, sadece mali denetim raporu için, gerekli verileri denetçi ile whatsapp üzerinden payalaşamaz mı?
@Apsiyon Жыл бұрын
Mali denetim mali veriler, raporlar, banka kayıtları ve bu verilere konu olan evraklar ( fatura , fiş, serbest meslek makbuzu vs.) üzerinde yapılır. Eğer tüm bu ihtiyaçlar whatsapp üzerinden karşılanabiliyorsa sorun yok. Aksi halde sadece yöneticinin faaliyetlerini noter gibi onaylayan bir kişi olur denetçi. Denetimin de bir anlamı kalmaz.
@aslidincman Жыл бұрын
KMK'na aykırı Uygulamaların yerlerde süründüğü ve denetlemenin yapılmadığı eşi benzeri olmayan bir apartmanda oturuyoruz. SİZ DEĞERLİ EĞİTMEN Sn.AKCAN'a ne kadar teşekkür etsek azdır. Cömertçe paylaştığınız bilgiler için SAĞOLUN.... Şu an Dava açmış olduğumuz için detaya fazla girmiyorum. 14 gün önce duyuru yapılarak Olağanüstü topl.da alınan kararın iptalini bekliyoruz.... 60 Yıllık Apt.için Depr Day. Testi Resmi müracaatımıza 17 Malik direniş yapıyor Karot için kapı açmıyorlar.... Yönetim Bu arada Doğalgaz Kurulumu yaptırdı, Altına sokulmak istendiğimiz borç: 20 Malik X 30.000 =600.000 TL. Can ve Mülkiyet haklarımıza sahip çıkmak için sizin verdiğiniz bu değerli bilgilerden yararlanmaya devam edeceğiz, TAKİPTEYİZ... Selam ve Saygılar.
@Apsiyon Жыл бұрын
Riskli yapı testinin malikler tarafından engellenmesi mümkün değildir, ayrıca riskli binaların tespitini, tahliyesini ve yıktırılmasını engelleyenler hakkında Türk Ceza Kanunu’nun ilgili hükümleri uyarınca Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunulmaktadır. Riskli yapı tespiti yapabilecek kurumlar kanunda belirlenmiş olup , riskli yapı tespiti için başvuruda bulunabilirsiniz. Öncelikle yapı malikleri veya kanuni temsilcileri tarafından tespit ücretleri ödenerek başvuru yapılır. Tek bir malik dahi kendi yaşadığı binanın risk tespiti için başvuru yapabilir. Sonrasında yetkililer tarafından yapının kolonundan beton örneği alınarak “karot testi” uygulanır. Eğer yapı riskli bulunursa İstanbul’da ilçe belediyelerine, diğer şehirlerde ise Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerine bildirilir. Riskli olarak tespit edilen binalar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı il müdürlükleri tarafından tapu müdürlüğüne bildirilecek ve tapu kütüğüne işlenecektir. Ardından hazırlanan tebligatta 60 günden az olmamak üzere belirli bir süre içerisinde yapının yıkılması gerektiği kararı açıklanır. Malikler, tapu müdürlüğünce yapılacak tebligattan itibaren 15 gün içinde, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri’ne verecekleri bir dilekçe ile riskli yapı tespitine itiraz edebilirler. İtiraz edildiği takdirde bilimsel ve teknik incelemeler tekrar gerçekleştirilir ancak eğer bir yapı riskli olarak tespit edildiyse genellikle tespit bakanlığın yetkilendirdiği kuruluşlar tarafından yapıldığından itirazların bir çoğu da sonuca erişmemektedir. Ancak tespit hatalı yapılmış ise üniversiteler tarafından tekrar tespit yapılması aşamasında yapının gerçekte riskli olup olmadığı da ortaya çıkmaktadır. Raporlar yeniden incelendikten sonra ilgili Tapu Müdürlüğüne bildirilir . 60 günlük süre içerisinde binanın tahliye edilmesi gerektiği için vatandaşların can güvenliğini sağlamak adına riskli yapılara verilen elektrik, su ve doğalgaz hizmetleri durdurulabilir. Bina 60 gün içerisinde yıktırılmazsa 30 günden az olmak üzere bir ek süre verilir. Bina bu süre içerisinde de yıktırılmazsa yıktırma işlemleri mülki amirler tarafından gerçekleştirilir. Riskli yapıların tespit, tahliye ya da yıkılma aşamalarının herhangi birinin engellenmeye çalışılması suç teşkil eder ve engellemeye çalışan kişiler hakkında Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulur. İlk amacınız olağanüstü genel kurulunuzu toplamak, riskli yapı tespiti sonrasında maliklerin 2/3 ile yapının yıkılıp yeniden imar edilmesi için ( örneğin bir müteahhide verilmesi) karar almanız gerekecektir.
@sedatgazioglu6873 Жыл бұрын
Merhaba Banu Hanım. Denetim raporu yönetime iadeli taahütlü yol ile mi tebliğ edilmeli.
@Apsiyon Жыл бұрын
Denetici, denetim raporunu karar defterine yazabilir, karar defterine yapıştırılabilir. Denetici raporun akibetinden şüphe duyuyursa bir örneğine yöneticiden "tarih ibareli teslim alındı" imzası alabilir. Bunlar mümkün olmadı ise taahhütlü post aile yönetici adresine gönderilebilir. Neticede denetçi raporunu genel kurulda kat malikleri kuruluna sunacaktır. Denetim raporu yönetici tarafından çoğaltılarak birer örneği taahhütlü mektupla kat maliklerine gönderilir.
@unaldegercan8732 Жыл бұрын
@@Apsiyon Banu hanım merhaba, Denetim Raporunu, her denetim döneminin sonunda, karar defterine yapıştırmalı ya da teslim alındı belgesi ile yönetime teslim etmeliyiz ve iadeli taahhütlü olarak tüm maliklere göndermeliyiz. Doğrumudur? Kat maliklerine olağan ya da olağanüstü genel kurul toplantılarında sunmak yeterlimidir? Teşekkürler.
@DilekSahbaz Жыл бұрын
Kardeşe verilen vekaletname ile denetçi olunabilir mi ve denetleme için gerekli olan evraklar nerede incelenir (site içindeki ortak kullanım alanları gibi)
@Apsiyon Жыл бұрын
Denetçi olabşilmek için kat maliki ( tapu sahibi olmak) gerekir. Kat malikinin eşi, çocuğu,annesi, babası vs. denetçi olamaz. Ancak vekalet alan kardeş tapu sahibi olan diğer kardeşinin denetçi olmasını toplantıda talep edebilir. Evrak sayısı çok ise evrakların güvenliğinin sağlanması gerekir. Bu sebeple yönetim ofisinde incelenmesi , zaman zaman da yönetici veya yönetimdeki kişiler tarafından nezaret edilmesi gerekebilir.
@gultencnar5692 жыл бұрын
Genel kurul kararı gerektirecek konularda mevzuat dışı davranıp genel kurul kararını önemsemeden demirbaş gelirlerini ,kendi başına yapmış olduğu harcamalara engel olmak için denetçi müdahale edebilirmi
@Apsiyon2 жыл бұрын
Kat malikleri kurulu denetçi veya denetim kurulu atamış iseler hesapların ve harcamaların denetlenmesi için tapuya tescilli olan yönetim planında, belli bir zaman yazılmışsa denetim bu zamanlarda, yönetim planında denetim için zamanlar yazılı değilse; denetim her üç ayda bir yapılır; bununla beraber ifade ettiğiniz gibi haklı bir sebep çıkarsa, hesap denetlenmesi her zaman yapılabilir. Yine denetçi veya denetim kurulu yönetim planında yazılı zamanlarda, eğer zaman yazılmamışsa, her takvim yılının birinci ayı içinde kat malikleri kuruluna verecekleri bir raporla denetimin sonucunu ve anagayrimenkulün yönetim tarzı hakkındaki düşüncelerini bildirir; bu rapor çoğaltılarak birer örneği taahhütlü mektupla kat maliklerine gönderilir. Esasen denetçi de atanmış olsa kat malikleri kurulu, yöneticinin bu görevdeki tutumunu devamlı olarak denetler ve haklı bir sebebin çıkması halinde onu her zaman değiştirebilir. Denetçi ara denetimlerinde sözünü ettiğiniz hususları tespit ederse bu durumu kat maliklerine bildirebilir ve kat malikleri kurulunun olağanüstü toplanması talebini yöneticiye yapabilir.
@UGYEdits2 жыл бұрын
Bizim binada ocakta yapılan toplantıya ben katılamamıştım. 2021 yılı için yönetim ibra edilmiş. Fakat ben denetçi raporunu hiç görmedim. Bunu talep etme hakkım var mı ? Eğer var ise denetçi raporunu gördükten sonra bu rapora itiraz etme hakkım var mı ?
@Apsiyon2 жыл бұрын
Denetçi raporunu talep edebilirsiniz. Denetçi raporunun toplantıdan önce kat maliklerine gönderilmesi mecburidir. Ancak genel kurula katılmamışsınız. Genel kurul kararının size tebliğ edilmesinden itibaren bir ay içinde sulh hukuk mahkemesine denetçi raporunun yetersizliği, deneticinin ve yöneticinin ibrasına yönelik dava açabilirsiniz. Ancak denetici raporuna genel kurul sonrası itiraz edemezsiniz.
@gultencnar5692 жыл бұрын
Babasının evinde babasıyla oturan bir kişi denetçi secilebilirmi
@Apsiyon2 жыл бұрын
Denetçiler kat maliki olmak zorundadır. Dolayısı ile babasına ait ( tapu sahibi babası ise) evde babası ile oturan kişi denetçi olamaz.