Πολύ περιεκτικό! Όμορφο βίντεο! Ευχαριστούμε πολύ, Φώτη!
@giannismaris133 жыл бұрын
4:10 Επέτρεψε μου μια διόρθωση, Η ευαίσθητη εξάρτηση από της αρχικές συνθήκες ειναι ένα απο τα τρία κριτήρια για την χαοτική συμπεριφορά ενος δυναμικού συστήματος, οι άλλες δύο ειναι οι εξής: 1. Τοπολογική μεταβατικότητα (topologically transisitive) 2. Πυκνότητα των περιοδικών σημείων.
@KarampoutakisFotis3 жыл бұрын
Σωστά. Απλά συνήθως όταν εκλαϊκεύουμε το συγκεκριμένο θέμα , δεν αναφέρουμε τα άλλα δύο κριτήρια , γιατί είναι ποιο δυσνόητα. Ωστόσο , ίσως θα έπρεπε να τα αναφέρω. Σ' ευχαριστώ που τα επισήμανες!
@georgekou86993 жыл бұрын
Μπράβοο υπέροχο θέμα με τεράστιο ενδιαφέρον!!👏💯
@tzovanos3 жыл бұрын
Έλα πάμε να δυναμώνει η επιστημονική κοινότητα στο ελληνόφωνο KZbin
@KarampoutakisFotis3 жыл бұрын
💪😁
@peontosxr.87822 жыл бұрын
@@KarampoutakisFotis ναι αλλα για τα μακροσκοπικά φαινομενα αφηνουν περιθώριο προβλεψης εφοσον υπαρχουν ολες οι μεταβλητες απλα μας επισημαινουν την αδυναμια του ανθρωπου να ξερει και τη παραμικρη μεταβλητη αλλα η ουσια ειναι οτι υπονοούν οτι το συμπαν μακροσκοπικα ειναι αιτιοκρατικο ασχετως την αδυναμια προβλεψης του απο τον ανθρωπο κανω λαθος?ναι αλλα σε ατομικο επιπεδο επικρατεί η απολυτη τυχαιοτητα! αυτο δε σημαινει οτι η τυχαιοτητα των σωματιδιων επηρεαζει με σειρα ντομινο και τον μακροκοσμο?πχ η τυχαιοτητα των σωματιδιων των βιομηχανικων διεργασιων του εγκεφαλου μας δε μπορει να επηρεασει τις αποφασεις μας?βαση αυτα που μας εχουν πει οι επιστημονες μεχρι τωρα ντετερμινισμος δεν υπαρχει κανω λαθος?
@mikenikolakopoulos46383 жыл бұрын
Ωραία δουλειά Φώτη, keep it up! Για όποιον θέλει, μια απλή εξήγηση για το Χάος δίνεται και στο Jurassic Park. Το πρώτο, το ορθόδοξο.
@KarampoutakisFotis3 жыл бұрын
Έχεις δίκιο. Το είχα ξεχάσει. 🦖 Για όποιον θέλει να το δει : kzbin.info/www/bejne/pF7QoZycic6DjJY
@NikkGala3 жыл бұрын
Από την άλλη ομως, καθώς η εντροπία παντα αυξάνεται, θα μπορουσαμε να πουμε πως αν και χαοτική η συμπεριφορα, γνωρίζουμε το τελικό αποτέλεσμα.
@KarampoutakisFotis3 жыл бұрын
Θα έλεγα καλύτερα πως ίσως γνωρίζουμε τα πιθανά αποτελέσματα. Όλα αυτά μαζί αποτελούν τον ελκυστή.
@fanisattard52658 ай бұрын
Πολύ ωραία δουλειά , μπράβο !! Πιστεύω ότι, η τύχη υπάρχει στην πραγματικότητα μας! Ας σκεφθούμε λίγο ένα "τυχερό" παιγνίδι όπως το ΛΟΤΤΟ. Το μόνον απόλυτα αιτιολογημένο γεγονός είναι ότι, τα κέρδη πάνε στη "μπάνκα" !! Ας υποθέσουμε όμως ότι, κάποια μέρα διαπιστώνουμε πως κερδίσαμε ένα μεγάλο ποσό. Ποια ήταν η ΑΙΤΙΑ ; Και θα μου πει κάποιος , πολύ απλά επειδή παίξαμε ! Μα κι άλλοι παίζουν όλη τους τη ζωή και ποτέ δεν κερδίσανε κάτι αξιομνημόνευτο ! Η επιλογή μας να παίξουμε είναι ένας απειροελάχιστος παράγοντας ως προς το επιθυμητό αποτέλεσμα (να κερδίσουμε) !!! Η επιλογή μας να παίξουμε μου θυμίζει την πεταλούδα (της θεωρίας του χάους) που κούνησε τα αδύναμα φτερά της κι ότι προκύψει...μέχρι και βροχή στον Αμαζόνιο !!! Δεν είναι βέβαια το ίδιο πράγμα. Στην περίπτωση του ΛΟΤΤΟ, θα έλεγα ότι επιλεχτήκαμε (κατά κάποιον τρόπο) για να κερδίσουμε , μιας και είναι αδύνατον να το επιλέξουμε οι ίδιοι ! Επιλεχτήκαμε από αυτό που λέμε "τύχη" , θα μπορούσαμε να την αποκαλέσουμε πρώτη ξαδέρφη του χάους !
@ΑλεξάνδραΘωμοπούλου-ζ6ξ3 жыл бұрын
Εξαιρετική δουλειά και πολύ ωραίο θέμα! Μπραβοο!
@anemoia3032 жыл бұрын
Ευχαριστώ! Πολύ βοηθητικό βίντεο 😊
@inf3rno6912 жыл бұрын
Η τύχη δεν υπάρχει στην πραγματικότητα, είναι ανθρώπινη επινόηση και ο ρόλος της να ποσοτικοποιεί καταστάσεις ή φαινόμενα που οι ανθρώπινες ικανότητες δεν μπορούν ακόμα να προβλέψουν. Οπως στον καιρό για παράδειγμα, δεν υπαρχει τίποτα τυχαίο στη δημιουργία μιας αστραπής. Η πρόβλεψη της αστραπής ομως είναι κομμάτι των πιθανοτήτων και είναι σχεδόν ακατόρθωτη αφου είναι αδύνατον να λάβουμε υπόψη μας όλες τις παραμέτρους που συντελούν για να δημιουργηθεί αστραπή σε ένα συγκεκριμένο σημείο. Οποτε ειδικά οι νομοι της φυσικής δεν λειτουργούν με τύχη. Τυχη ειναι η αδυναμία μας να τους εξηγήσουμε πλήρως και να λάβουμε υπόψη μας ολες τις παραμέτρους τους. Μία χαρά τα λέει ο Λαπλάς.