En av de bättre videos. Att beskriva anledning till varför något sker, sker på det viset, eller liknande, tycker jag ökar förståelsen för det som diskuteras :)
@MagnusEhinger013 жыл бұрын
Tack ska du ha, det gläder mig att höra att videon underlättade förståelsen!
@umc99592 жыл бұрын
Magnus du borde få ett pris för dina videos! Nationell hjälte!
@MagnusEhinger012 жыл бұрын
Tack ska du ha! Faktum är dock att jag redan fått pris: Kungliga vetenskapsakademiens lärarpris 2016 och Gunnar Starck-medaljen 2019. Men kanske lärargalan…? 😉
@leenahosseini71164 жыл бұрын
Du har verkligen räddat mig i skolan under alla år. TACKKKKK
@MagnusEhinger014 жыл бұрын
Tack själv, det gör jag så gärna! 😊
@minnawrede4782 жыл бұрын
Dina videos är på riktigt guld värda! Tack!
@MagnusEhinger012 жыл бұрын
Tack själv, jag hoppas att de är värda att kollas på i alla fall! 😊
@narges40562 жыл бұрын
kan du förklara vad reglerande substanser är och hur man skiljer på ifall det är en icke kompetitiv eller anti kompetitiv inhibitor
@MagnusEhinger012 жыл бұрын
Reglerande substanser är sådana substanser som antingen aktiverar eller inhiberar ett enzym. Från 7:00 i videogenomgången pratar jag om hur olika typer av inhibitorer fungerar. Vid 7:31 går jag igenom kompetitiv inhibition, vid 8:02 icke-kompetitiv inhibition och vid 8:33 anti-kompetitiv inhibition. För att skilja på de olika typerna kan man mäta den enzymkatalyserade reaktionshastigheten vid olika förhållanden. Vid kompetitiv inhibition kommer reaktionshastigheten att öka med ökad koncentration av substratet, vilket inte gäller för icke-kompetitiv och anti-kompetitiv inhibering. För att sedan avgöra om det är icke- eller anti-kompetitiv inhibering måste man även utvärdera enzymet så kallade Michaelis-konstant och föra in i en typ av diagram som kallas Lineweaver-Burk-diagram. Detta ligger dock långt utanför kursen i Kemi 2.
@anjelghazi5 ай бұрын
tack.
@MagnusEhinger015 ай бұрын
Varsågod! 😊
@George-rk3ii3 жыл бұрын
Hej Om två enzymer katalyserar två steg som följer varandra i en reaktionsväg. Hur kan det då vara så att ifall de två enzymernas kopplas samman i ett komplex ökar hastigheten med vilken de två reaktionerna sker, jämfört med ifall de två enzymerna diffunderar fritt i en lösning?
@MagnusEhinger013 жыл бұрын
Det här låter nästan som att det är en övningsuppgift direkt ur en lärobok eller kanske till och med ett prov. Därför undrar jag först hur du själv resonerar?
@adrianiggsten8700 Жыл бұрын
Fantastisk video men hur uttalar du PH egentligen😂 6:57
@MagnusEhinger01 Жыл бұрын
Tack ska du ha, och jag säger på _rätt_ sätt: "pH", inte "PH"! 😉
@nexuseagle3445 Жыл бұрын
Jag förstår hur enzymet fungerar ungefär men har svårt att förstå och hitta information om hur det kommer sig att produkterna vi får av substratet lämnar enzymets aktiva yta? Det krävs väl energi för att bryta bindningarna mellan produkterna och enzymet? Var får vi den ifrån eller fungerar det på något annat sätt? Skulle verkligen uppskatta om du kunde hjälpa mig med detta!
@MagnusEhinger01 Жыл бұрын
En bra fråga! Den energin kommer från partiklarna i den omgivande lösningen. I kroppens celler är det normalt 37°C, vilket innebär att vattenmolekylerna i cellen har en viss energi. Denna energi kan utnyttjas till att bryta bindningarna mellan produkterna och enzymet. Sedan är det också så, att när produkterna går ut i vattenlösningen uppstår det _nya_ bindningar mellan produkterna och vattenmolekylerna, vilket frigör ytterligare energi.
@nexuseagle3445 Жыл бұрын
@@MagnusEhinger01fungerar andra katalysatorer på liknande sätt som enzymer? Vi har gjort en laboration där vi använde mangansulfat som sen blir mangan som blir en katalysator. Vilka skillnader finns?
@MagnusEhinger01 Жыл бұрын
@@nexuseagle3445 Alla katalysatorer fungerar så att de öppnar upp en ny reaktionsväg, en reaktionsväg som har lägre aktiveringsenergi än den ursprungliga. Många katalysatorer fungerar så att de tillhandahåller en yta som substraten/reaktanterna kan binda till. När reaktanterna kommer nära varandra är det också större sannolikhet att de reagerar med varandra. Så är fallet också när manganjoner, Mn²⁺, fungerar som katalysatorer, men jag kan tyvärr inte detaljerna där.
@anasmohammad45113 жыл бұрын
Hej! Jag har fråga är destrueraring och dentruring samma sak?
@MagnusEhinger013 жыл бұрын
Inte nödvändigtvis. Denaturering är mer specifikt, och när proteiner denatureras bryts de intermolekylära bindningar och disulfidbryggor som håller ihop peptidkedjan. Destruktion kan ske på många andra sätt, till exempel genom att man bränner upp proteinet.
@jakobehinger91773 жыл бұрын
Min lärare frågar vilken metall som är viktigast för lakats enzymets funktion, tyvärr hittar jag ingen bra information om det, kan du hjälpa mig?
@MagnusEhinger013 жыл бұрын
När jag googlar på laktas, så får jag upp att det ofta säljs som magnesiumsalt av laktas. I strukturen för laktas på www.rcsb.org/structure/1jyn hittar jag också både magnesium- och natriumjoner, men jag vet inte vilken funktion de har i enzymet.