Рет қаралды 34,699
Οι απανωτές ήττες από τους Οθωμανούς έπεισαν τον αυτοκράτορα Ιωάννη Η΄ Παλαιολόγο πως μόνο από την Δύση μπορούσε να περιμένει βοήθεια. Έτσι, παραβλέποντας την αντίδραση, που αναμενόταν, αποφάσισε να προχωρήσει στην ένωση των Εκκλησιών.
Ύστερα από πολλές διαβουλεύσεις ο πάπας Ευγένιος Δ΄ κάλεσε τον αυτοκράτορα να έρθει με την συνοδεία του στην Ιταλία. Η σύνοδος άρχισε στην Φερράρα το 1438 αλλά συνεχίστηκε στην Φλωρεντία το 1439. Στην σύνοδο αυτή ξεχώρισε η μορφή του μεγάλου Βυζαντινού λογίου Γεωργίου Γεμιστού Πλήθωνος, ο οποίος αναίρεσε πολλά από τα επιχειρήματα των Δυτικών, όπως την εκπόρευση του Αγιου Πνεύματος και εκ του Υιού (Filioque), και, τελικά, τάχθηκε εναντίον της ένωσης. Παρ’όλα αυτά, οι δύο πλευρές υπέγραψαν την ένωση των Εκκλησιών.
Μόλις έγινε αυτό γνωστό στην Πόλη, ξεσηκώθηκε μεγάλο μέρος του λαού και του κλήρου που καταδίκασαν την ένωση. Έτσι, οι Βυζαντινοί σε μια πολύ κρίσιμη για το κράτος τους εποχή διχάστηκαν σε ενωτικούς (υπέρ της ένωσης) και ανθενωτικούς (κατά της ένωσης).
Ο διχασμός αυτός είχε αρνητικά αποτελέσματα για την άμυνα του κράτους, ενώ και η βοήθεια που ήλθε από την Δύση κατέληξε σε αποτυχία. Από αυτήν την σύνοδο, πάντως, προέκυψε και ένα θετικό στοιχείο τουλάχιστον σε επίπεδο πολιτισμού: κατά την διάρκεια της συνόδου ο Πλήθων, που ήταν σπουδαίος μελετητής του Πλάτωνος, έκανε γνωστές στους Δυτικούς τις βασικές αρχές της πλατωνικής φιλοσοφίας και εξήγησε τις διαφορές της από την αριστοτελική, την οποία η Δύση μελετούσε περισσότερο.
Έτσι, το έργο του στάθηκε η απαρχή για την συστηματικότερη προώθηση της αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας και, γενικά, γραμματείας στην Δύση, γεγονός που συνέβαλε καθοριστικά στην ανάπτυξη του κινήματος της Αναγέννησης.
Βυζαντινή Ιστορία, κάθε Τετάρτη στις 20:00 με τον Άδωνι Γεωργιάδη. Το μάθημα είναι διαθέσιμο και μέσω διαδικτύου στους εγγεγραμμένους μαθητές για την εξ αποστάσεως παρακολούθησή του. Ρωτήστε μας για την απλούστατη διαδικασία συνδέσεως, με έναν μόνον κωδικό και παρακολουθήστε το αγαπημένο σας μάθημα όπου κι αν βρίσκεστε!
Εγγραφή: ellinikiagogi....
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
210.5221314
info@ellinikiagogi.gr
Ellinikiagogi.gr