Neden Oyun Yapmayı Öğrenmem 10 Yıl Sürdü

  Рет қаралды 5,366

Ali Yağmur

Ali Yağmur

Күн бұрын

Пікірлер: 181
@Huehyhe
@Huehyhe 20 күн бұрын
böyle bir video çektiğin için teşekkür ederim. tam da herşeyden vaz geçmeme ramak kala karşıma çıktınız. umuyorum ki inadımı sürdürürsem ben de oyun geliştirebilirim.
@Ali.Yağmur
@Ali.Yağmur 20 күн бұрын
Ben teşekkür ederim güzel yorumun için :) Umarım eğlenceli ve başarılı bir süreç olur
@sueray5771
@sueray5771 2 ай бұрын
Benim gibi bu "tutorial cehennemine" düşen başka kişiler olduğunu görmek güzel. Video çok kaliteliydi, teşekkürler.
@fatihydn9
@fatihydn9 Ай бұрын
Olm niye adamın tutorial helle düşmesine seviniyon :D
@holdon9512
@holdon9512 2 ай бұрын
ikidir videolarınıza denk geliyorum. Tecrübelerinizi, yeni başlayanlara aktarmanız çok güzel bişey. Videolarda keyifli. Emeğinize sağlık.
@Ali.Yağmur
@Ali.Yağmur 2 ай бұрын
Teşekkür ederim :)
@alican7682
@alican7682 2 ай бұрын
Cok güzel anlatmışsın. Örnekler falan çok iyi her zamanki gibi. Benim oyun tasarımına şu an hevesim olmasa bile, mantığıma oturdu her sey ve bu soylediklerin hayatın her hangi bir alanda da kullanibiliriz sanırım. Sen hikayelerine devam et. Dağ gibi güzel video.
@Ali.Yağmur
@Ali.Yağmur 2 ай бұрын
@@alican7682 Sağol sevgili dost, mellon :D bu sefer bu işi öyle kolay bırakmam. Desteğin için teşekkür ederim :)
@MysticKolomb
@MysticKolomb 2 ай бұрын
Oyun geliştirme öğrenme sürecinde kendimi kaybetmiş ve bırakmak üzereyken karşıma çıkan bu video, bakış açımı tamamen değiştirdi. Söyleyebileceğim tek şey, yılların birikimini bu video aracılığıyla bana ulaştırmış olman gerçekten hayranlık uyandırıcı. Sana içtenlikle teşekkür ediyorum umarım hayatta istediğin her şeyi başarırsın. Videoyu izledikten sonra üzerimde bıraktığın etkiyi tarif etmem zor, ama minnettar olduğumu bilmeni istiyorum. Bir gün ben de bir şeyler başarabilirsem, bunu büyük ölçüde bu videoya borçlu olacağımı bilmeni isterim.
@Ali.Yağmur
@Ali.Yağmur 2 ай бұрын
Çok teşekkür ederim bu yorumun için. Okurken çok mutlu oldum. Bu videoları hazırlarken bu kadar doğru insanlara ulaşacağını beklemiyordum. Umarım güzel bir kariyer inşa edersin kendine. Ben buralardayım, başka başka bişeyler yapmak için gaza gelmiş durumdayım. Yine beklerim :)
@serdar-ors
@serdar-ors 2 ай бұрын
altın değerinde bilgiler. işin temelinin temeli. Problemi farkedip, bakış açınızı değiştirmişsiniz ve bunu öğretici şekilde aktarıyorsunuz, bence bu yolda giderek çok güzel oyunlar çıkaracagınza eminim. tutorial izlemeden önce bunu izlemeli bir oyun yapımcısı adayı. Aslında bakış açınızı değiştirerek farkettiginiz anahtar, sadece oyun yapımı değil, insanın yapmayı düşündüğü herşey için geçerli. Ben de bir yazılımcıyken oyun yapımına yeni başlamış biri olarak size teşekkür ederim. Bizim birşey ögrenirken edindiğimiz bu kaynak takibi metodu bize okul yıllarımızdan hediye. Biz birşeyi böyle ezbere ögrenmeyi alışkanlık edinmişiz yıllar süren okul hayatımız boyunca, bu da zihnimizi tembelleştiriyor ve merak, üretkenlik, kreativite, kendine güven yokoluyor. Bu yüzden bir o kadar daha yıl harcayıp bu metodu zihindne silmek gerekiyor üretken olabilmek için :D Abone de olalım bu arada :)
@Ali.Yağmur
@Ali.Yağmur 2 ай бұрын
Bu güzel yorumunuz için teşekkür ederim. Gerçekten de hayatın pek çok alanına uyarlanabilir bir bakış açısı bu. Özellikle teknik bilgi gerektiren alanlarda çok büyük fark yaratabilir. Yine bekleriz efenim :)
@nysman
@nysman 2 ай бұрын
Bence bu tür videolara devam et, bu arada söylediklerinin az çok farkında olmama rağmen kendimi kandırıyordum çarpıcı oldu. Her yolun kolayını bulmak o işi bazen en zor haline getirir. Biz aklımızca tutorial ile işi kolaylaştırdığımızı sanıyoruz ama geri dönülemez hasarlar veriyoruz o sırada çünkü karşımızada her şeyi bilen biri var ve bizim hiç bir söz hakkımız yok oysaki öğrenmek her zaman kendin yapmaktı başkasını izlemek değildi.
@Ali.Yağmur
@Ali.Yağmur 2 ай бұрын
Teşekkür ederim desteğin için :) Anlatabileceğim çok şey birikmiş benim yıllar içinde. Bu tür videolar yapmaya devam ediyor olacağım. Faydam dokunduysa ne mutlu.
@raikage8822
@raikage8822 2 ай бұрын
Anlatılmak istenen şey çok ama çok doğru. Bu konu sadece oyun yapma konusunda da geçerli değil. Ben 2 yıllık bilgisayar programcılığı mezunuyum ve okula dönüp bakınca pek de bir şey öğretmediğini anlıyorsunuz. Formaliteden bir bölüm bana göre şahsen. Bir gün yakınım olan bir firmanın muhasebe bölümünde sohbet ederken bir stok ve sipariş takibi yapabilecekleri programa ihtiyaç duyduklarını söylediler ve benim de programcılık mezunu olduğumu bildikleri için böyle bir şey yazabilir misin dediler. Dediğim gibi ön lisans programcılık bölümünde hesap makinesi ve basit programlamadan öteye pek geçemiyorsunuz maalesef. Ben de pek emin olmayarak bakarız ya falan dedim ama sorsan böyle bir altyapı almadım yani okulda yok öyle bir bilgi. Tekrar görüştüğümüz bir esnada bunu tekrar dile getirdiklerinde bir şeyler yapmalıyım dedim kendi kendime ve programın tasarımıyla başlayarak yola çıktım. Neredeyse program içerisinde yaptığım şeylerin %90 kadarını nasıl yapılır diye düşünerek ve araştırarak internetten öğrenerek yaptım. Karşıma bir problem çıktığı zaman hep o probleme odaklı bir araştırma yaptım ve çözdüm. Proje bittiği zaman bilmediğim o kadar çok şeyi öğrenmiş oldum ki.. İnanın bu ister oyun ister program olsun bir projeye başlarken ona dair her şeyi bilmenize gerek yok. Basit bir temel bilgisi ile işe girişin ve devamını araştırarak çözdüğünüz zaman inanın öğrenme açısından müthiş verimli oluyor. Bir sorunu araştırıp öğrenip çözünce onu kolay kolay unutmuyorsunuz. Kesinlikle bir proje belirleyin kendinize bir plan program yapın ve bodoslama çıkın yola.. Karşınıza sorun çıktıkça araştırarak projeyi geliştirin. Öğrenmenin ve çözmenin hazzını yaşayacaksınız sonuna kadar.
@Ali.Yağmur
@Ali.Yağmur 2 ай бұрын
@@raikage8822 Evet, anlatmak istediğim şeye çok güzel bir örnek oldu anlattıklarınız. Teşekkür ederim.
@yuro5627
@yuro5627 2 ай бұрын
4 sene önce başladım bende bu maceraya hala dağ tepe aşıyorum. Unityden tutoriallar izlemiştim daha sonra senin dediğin gibi benim oyunum değildi. Geçen sene tekrar deneyeyim dedim kendi oyunumu yapayım bu seferde dağlar uzaktan aşılabilir görünüyordu yakınlaşınca aşamayacağımı anlayıp akşam olmadan döndüm. Kendi animasyonumu yapayım dedim unreal enginede sinematik yapmayı öğrendim bu sefer memnundum süreçten. Şimdi tekrar deniyorum oyun geliştirmeyi bakalım .
@Ali.Yağmur
@Ali.Yağmur 2 ай бұрын
@@yuro5627 Engebeli bir yol ama keyifli değil mi sonuçta :D umarım dağları tepeleri aşar da istediğin bir yere gelirsin.
@SosyalMedyaArge-so5bs
@SosyalMedyaArge-so5bs 2 ай бұрын
Çok değerli bir tecrübe birikimi bu kanalın müdavimi olmaya başladım. İçeriklerin devamını her daim bekleriz efendim 👍
@Ali.Yağmur
@Ali.Yağmur 2 ай бұрын
Teşekkürler :) Güzel şeyler yapacağız buralarda
@witnnileUnity
@witnnileUnity 2 ай бұрын
Videolarınızı beğenerek izliyorum. Deneyimlerinizi samimiyetle paylaşmanız hem izlemesi keyifli hem de bu işte ilerleyenler için çok değerli. Başarılarınızın devamını diliyorum.
@Ali.Yağmur
@Ali.Yağmur 2 ай бұрын
@@witnnileUnity Teşekkür ederim desteğiniz için :)
@edinc.9073
@edinc.9073 Ай бұрын
Bende senin videolarını beğenerek izliyordum taki sen bırakanaa kadar nerdesin abi
@Ali.Yağmur
@Ali.Yağmur Ай бұрын
@@edinc.9073 işler güçler... Geçim derdi, ama buralardayım, bir iki güne bir video paylaşıcam. Teşekkür :)
@Tejikato
@Tejikato 2 ай бұрын
Yine şahane bir video. Özellikle tutorial konusu hakkında birkaç video daha çekilebilir çünkü tutoriallar yararlı olabildiği gibi aşırı zararlı da olabilir çünkü günlerce sana tamamen yapay bir gelişim hissi aşılaşayarak senin motive kalmanı sağlar ancak sonrasında kendi yapmak istediğin projeyi açtığında boş bir ekrana bakakalırsın. O yüzden dikkatli olunmalı senin de dediğin gibi "Tutorial Hell"'e düşülmemeli. Video konusuyla biraz alakasız ama burayı okuyacak arkadaşlar için birkaç bir şey de ben yazmak isterim. İngilizce maalesef çok önemli istediğiniz kadar ingilizceden kaçın, tamamen türkçe kaynaklara yönelin işin sonunda yine ingilizceye geri döneceksiniz çünkü şuan Google'a "Unreal Engine ekrana yazı nasıl yazdırılır" dediğimde yaklaşık 35.500 sonuç çıkarken, aynısının ingilizcesini yazdığımda yaklaşık 25 milyon sonuç çıkıyor. Unity tarafında popülerliğinden dolayı daha fazla sonuç çıkabilir ancak oran yine de aynı olacaktır. Son olarak eklemek istediğim; aklınızda projeler olabilir, çok güzel düşündüğünüz aklınıza yatan proje fikirleri olabilir ama lütfen çok büyük düşünmeyin. Asla tek başınıza bir GTA, MMO oyunu ya da yeni RDR oyunu yapamayacaksınız çünkü o projede binlerce kişi çalışırken senin bu kadar iş yükünü tek başına sırtlanman imkansız. Bu herkesin düştüğü maalesef çok fazla motivasyon öldüren bir hata çünkü ben de aynısını yaşadım, Knight Online oynadığım dönemlerde oyuna sinirlendiğimde bir hışımla ben de kendi MMO oyunumu yapıcam dediğimde yaklaşık 2 gün sonra tamamen hüsran bir şekilde oyun motorunu bilgisayarımdan kaldırırken buldum. Bu videolar yeni başlayan arkadaşlarımız için çok yararlı olabilir devamının gelmesi dileğiyle ağabey. (Önceki videoda yaş farkının büyük olduğunu farkedemedim kusura bakmayınız efenim.)
@Ali.Yağmur
@Ali.Yağmur 2 ай бұрын
@@Tejikato Konuşacak gerçekten çok şey var ya. Dediğim gibi bahsedilmesi gereken başka konular da var, İngilizce gibi, project scope gibi. Tutorial olayı için de başlı başına bir video çıkar en az, nelere dikkat edilir, hangi Tutorialdan koşarak kaçmak gerekir, hangisi bişeyler öğretebilir, gibi gibi. Zamanla değiniriz hepsine. Tekrar desteğin için teşekkürler. :)
@bars9128-p6v
@bars9128-p6v 2 ай бұрын
Yaklaşık 5 yıl önce büyük bi hevesle başladım oyun geliştirme öğrenme sürecime. İngilizce yok, herhangi bir yazılım programlama dili hakkında en ufak bir bilgim bile yoktu. Hatta bi bilgisayarım bile yoktu. Tek yaptığım tabletime tutorial serileri indirip izlemekti. Bilgisayarım oldu sonrasında. Uzun bir süre tek yaptığım herhangi bi youtube videosundaki kodu kelime kelime kopyalamak oldu. Ama senin yaptığın gibi yapmayıp tam tersine aylarca bu sürece devam ettim. Bilinçli olarak yapmadım tabi bunu. Tam bir işsizlikti ama hevesim bunu devam ettirmemi sağlıyordu. Sıkılmadım bunları yaparken, eğlendim. Bir yıl sonunda ufak projeler yapabiliyordum artık. Ama özgüvenim hala yoktu. Bir gün bir twitch yayını geldi. Yayıncı bi simulasyon oyunu oynuyordu. Oyun sükse yapmıştı ve insanlar her platformda bu oyunu oynuyor veya oynayanları izliyordu. Fakat mobil platformlarda oyun yoktu. Kafamda şimşekler çaktı. Ben bu oyunun mobil klonunu yapıp Play Store'da yayınlayabilirdim. Şansım yaver giderse hiç bir bütçe harcamadan çok indirilmiş bir oyunum olabilirdi. 3 hafta da klonu geliştirdim. Nasıl yapacağım hakkında en ufak fikrim yoktu başlarken. Sonunda ben de kendime inanamadım. Fakat öyle böyle çalışan bir oyunum vardı. Oynanabiliyordu. Yaptığım en büyük projeydi o zamana kadar. Yayınladım ve sonunda 100 bin kadar indirme ve 100lerce yorum aldım. KZbinda insanlar benim oyunumu oynayıp yorum yapıyorlardı. Benim için imkansız şeylerdi bunlar. Bu oyundan sonra tam gaz devam ettim oyun geliştirmeye. Her geçen zamanda gelişimimi gördüm. Ve dönüp her geçen yıla baktığımda gelişimime şarırır oluyordum. Hala şaşırıyorum. Şu an özgüvenim yerinde, benden beklenenden daha fazlasını verebileceğim bir şekilde bir oyun şirketinde çalımaya başladım. Bu süreçte pes etmemek hayatımda yaptığım en önemli şey sanırım. Şu an etrafımdaki yazılımcı arkadaşlarıma bakıyorum. Hala sürünüyorlar. Bense gelişmeye devam ediyorum. Çünkü onlara bir tutorial videosunu onlarca defa izlemek yada bir problemin çözümü için günlerce forumlarda dolaşmak imkan dışı.
@Ali.Yağmur
@Ali.Yağmur 2 ай бұрын
Teşekkür ederim tecrübelerinizi paylaştığınız için. Gerçekten de inatçı bir tutkunun yerini hiçbir şey tutamaz. Eğer pes etmeseydim benim de daha iyi bir konumda olacağım şüphesiz. Umarım buraları okuyan yeni başlayanlara gerçekten faydalı perspektifler sunabiliyoruzdur. Tekrar teşekkürler :)
@TakılPeşime
@TakılPeşime 2 ай бұрын
deneyimlerini paylaştığın için teşekkürler.
@autumnmanuever
@autumnmanuever 2 ай бұрын
Muhteşem bir video bu Ali, tebrikler. Bana tamamen fallout'un efsane geliştiricisi Timothy Cain'in videolarını hatırlattı. Deneyim paylaşılması bana 2007'deki eski youtube'u hatırlatıyor. Müthiş.
@Ali.Yağmur
@Ali.Yağmur 2 ай бұрын
Teşekkür ederim Gökay desteğin için :) Timothy abimizin kanalını ben de çok severim, keşke öyle bir kanal ortaya çıkaracak kadar geniş bir tecrübem olsaydı. Artık yıllar geçtikçe olacak bişeyler :) Bir ara aslında senle de söyleşi falan yapmak lazım, kanal biraz daha tutsun da :D aklımda güzel şeyler var
@suleymanozal7678
@suleymanozal7678 24 күн бұрын
Değindiğiniz tutorial cehennemini yeni başlayan herkes yaşıyordur heralde ben de uzun süre buradan uzun süre kurtulamamıştım. Ben bunu spor izlemeye benzetiyorum çok futbol maçı izlemek daha iyi futbol oynamanızı sağlamaz daha iyi futbol oynamak için sahaya çıkmalı ve kazanarak-kaybederek kendiniz öğrenmelisiniz. Çok güzel tavsiyeler veriyorsunuz teşekkürler.
@Ali.Yağmur
@Ali.Yağmur 24 күн бұрын
Futbol benzetmesi geçerli bir benzetme bence de. Gelişmek istediğin alanda geliştiğini zannediyorsun ama aslında rahat ve kolay olan şeyi seçiyorsun. Çünkü sahaya çıkmak daha zor. Eğer izleyerek gelişebileceğine ikna olursan hayatın bir anda çok daha kolaylaşmış gibi oluyor :D Teşekkürler güzel yorumunuz için :)
@maevessred
@maevessred 18 күн бұрын
Aga siz bu tutorialleri 30 yıl boyunca mı izliyorsunuz bunu anlamıyorum. Konu videolarıyla başlarsın önce ardından minik projeler ve en nihayetinde kapsamlı projelere geçersin o beceriler sende oturana kadar. Yoksa 5 yıl film izler gibi tutorial izlemek nerden baksan elde kalan bişey
@Ali.Yağmur
@Ali.Yağmur 18 күн бұрын
@@maevessred Herkesin öğrenebilme biçimi farklı. Ben çamurda debelenmeden hiçbir şey öğrenemedim. Konu videolarından fazlasını takip edip izlediğim de oldu ama günün sonunda küçücük bir projeyi bile tutorialdan ilgili kısmı açıp bakmadan yapamaz halde buldum kendimi. Bu da benim pes etmeme sebep oldu. Herkesin öğrenme tecrübesi aynı değil.
@erhangurgun7240
@erhangurgun7240 2 ай бұрын
Video için çok teşekkürler.Hem sizin hem yorumlardakilerin tecrübeleri bu durumu yaşayanlar için çok kıymetli.Ben de kendi tecrübemi paylaşmak istiyorum, belki benimle aynı durumda olan birilerine bir ışık olur.Benim de 16 yaşında çocukluktan gelen küçük bir hevesle başladığım bu öğrenme sürecim neredeyse 2 yılı "tutorial hell" de kaybolmam ile geçti, hatta bi ara tutorial izlemeye o kadar alışmıştım ki yapacağım mekaniği ilk nasıl yaparım diye düşünmek yerine tutorialı var mı diye bakıyordum, sanki tutorialsız hiç bir şey yapamayacakmışım hissine kapıldığım ve gelişemediğimi düşündüğüm bi döneme girdim ve oyun geliştirmeye ara vermek zorunda kaldım.Yaklaşık 1 yıl boyunca yazılım alanında farklı projeler yapmaya odaklandım fakat tutkum beni bırakmadı :) tekrar geri döndüğümde videoda bahsettiğiniz gibi bu sefer proje yaparak öğrenmeye odaklandım, ve kısa bir zaman dilimi içerisinde inanılmaz bir gelişim kat ettim, şu an 22 yaşındayım ve bir çok kişiye özel ders verdim, aynı zamanda küçük ekibimle ilk oyunumuzu çıkarmaya çok yakınız, hala yolun başındayım ve öğrenemem gereken çok şey var, her zaman da öyle olacak, eğer bu alanda iş yapıyorsanız öğrenecek her zaman bir şeyleriniz oluyor. Siz de bunları yaşıyor/yaşadıysanız, üzülmeyin sıkılmayın öğrenme sürecinizden keyif almaya bakın , tutorial izleyin, basicleri öğrendikten sonra artık tutoriale ihtiyacınız olmayacak.Çabalayın ve kendiniz küçük projeler geliştirerek yol kat edin, bir yerde takılırsanız ilk bakacağınız yer kullandığınız motorun dökümantasyonları olsun, anlayana kadar araştırın ve anlamakta zorluk çektiğiniz şeyleri projelerinizde kullanmaktan çekinmeyin.İngilizceyi zaten söylemiyorum, eğer oyun geliştiriyorsanız iyi derecede ingilizce bilmek zorundasınız aksi taktirde inanılmaz zor ve sancılı olur süreç sizin için.Ve en önemlisi de pes etmeyin, sürecin daha başında iseniz ve iyi bir oyun geliştiricisi olmak istiyorsanız bu uzun sürebilir, bunu kabul ederseniz hayal kırıklığına uğramazsınız.En azından işler benim için böyle ilerledi. Geriye dönüp baktığımda keşke 16 yaşımda bu videoya ve yorumlara denk gelseydim diyorum, kaybolup giden senelerim ve kaçan fırsatlar beni üzüyor ama hangi yaşta veya durumda olursanız olun, eğer yapmak istediğiniz şeyi çok istiyorsanız hayat size bir şekilde vaktinizi telafi etmeniz için şans veriyor.Umarım her şey gönlünüzce olur
@Ali.Yağmur
@Ali.Yağmur 2 ай бұрын
Teşekkür ederim tecrübelerinizi paylaştığınız için. 22 yaş bu farkındalıkları kazanmış olmak için bence güzel bir yaş. Umarım gönlünüzce çok güzel oyunlar geliştirirsiniz.
@CryPoison
@CryPoison 2 ай бұрын
Şu videoyu zamanında izlemem lazımdı. 2016 da falan. Çok güzel noktalara değinmişsin, bu durumda olan bazı arkadaşlara yol göstereceğine inanıyorum ve dediğin gibi olay tamamiyle bakış açısı ile alakalı. Bunları dinleyen arkadaşlar da fark etmiştir ingilizce insanın önüne büyük bir bilgi havuzu açıyor, ingilizce de feth edilmesi gereken uzun bir yol. Dediklerine extra bir tavsiye olarak eklemek isterim. Tutorial izlerken videoyu durdurun ve kendi kendinize bir şeyler eklemeye veya farklı yapmaya çalışın. Arayüzü ve kodları kurcalayın. ChatGPT'den kodları yorumlamasını isteyin. Acele etmeden sindire sindire gitmek uzun yolda size çok zaman kazandıracaktır.
@Ali.Yağmur
@Ali.Yağmur 2 ай бұрын
Teşekkür ederim :) Keşke ben de yaklaşık bi 10 yıl önce böyle bişey izleseydim :D İngilizce tarafını en azından çok erkenden halledebildim ben. Çok büyük nimet.
@niyaziemre8540
@niyaziemre8540 2 ай бұрын
Hocam yine çok sağlam video. Motorun içinde de neler döndüğünü bilmek önemli açıkçası çok haklısın.. Çünkü motorlar da arıza verebiliyor ve Unity saçmalayabiliyor. O zaman sorunu daha derinlerde aramak gerekebiliyor. Örneğin daha yeni olan bi olayı paylaşıyım. Arnavutköy game jamde bir tane ses dosyası değişkeni tanımlayıp içine ses dosyasını atmadığımız için mermilerin collision detection'u çalışmıyordu ve mermiler düşmanların içinden geçiyordu :D. Ve unity hata kodu olarak da bastırmadı bu olayı baya uğraşmıştık.
@Ali.Yağmur
@Ali.Yağmur 2 ай бұрын
Teşekkürler. Hem motoru anlamak için güzel bir avantaj hem de kullandığın sistemlerin limitlerini tanımak, neyin nasıl daha iyi yapılabileceğini anlamak için çok güzel bir avantaj. Ben daha o seviyede derin bilgi sahibi değilim ama o tarafa doğru ilerlemeyi düşünüyorum zaman içinde.
@ozu7779
@ozu7779 2 ай бұрын
Videoda geçen çoğu şeyi ben de yaşadım ve eklemek istediğim bir konu daha var. Bence chatgpt gibi yapay zeka araçları, öğrenmeyi kötü yönde etkiliyor. Kod yorumlama gibi kısımlarda çok kullanışlı olsa da benim kanım bu yönde. Son bir aydır çok az kullanıyorum, kendime ve öğrenme sürecime çok şey kattığımı düşünüyorum. Umarım bu konu ile ilgili de bir video çekersiniz.
@Ali.Yağmur
@Ali.Yağmur 2 ай бұрын
O konuda da konuşacak şeylerim, tecrübelerim var. Mutlaka değincem yakında. Teşekkür desteğin için :)
@ozu7779
@ozu7779 2 ай бұрын
@@Ali.Yağmur cok sag olun. bekliyoruz :3
@uzeyiresiyok3819
@uzeyiresiyok3819 2 ай бұрын
ağzına sağlık cok samimi bir video olmuş...
@Ali.Yağmur
@Ali.Yağmur 2 ай бұрын
@@uzeyiresiyok3819 Teşekkür ederim :)
@mr.kavanoz6225
@mr.kavanoz6225 2 ай бұрын
güzel anlatımın için çok teşekkürler.
@hayvanhaklarianayasaya
@hayvanhaklarianayasaya 2 ай бұрын
ilgimi çekti ve abone oldum.
@mucahitd8726
@mucahitd8726 26 күн бұрын
Tutorial izlemek bence normal birşey önemli olan sürekli izlememek. Olması gereken adımlar aslında şöyle olmalı 1. Tutorial, kitap vs. ne varsa temel bilgi oluşana kadar izle 2. Öğrendiğin şeyleri küçük projeler yaparak pratik yap 3. YENİ şeyler öğrenmeye devam et
@Ali.Yağmur
@Ali.Yağmur 26 күн бұрын
Kişiden kişiye değişebilen bir süreç ama fazla tutorial izlemek tehlikeli geldiği için ben kimseye önermem şahsen. Tutorial takip etmek yerine belli bir sorunu çözmek için internette araştırma yaparken birden çok kişinin videosunu izlemek ve onların neyi nasıl yaptığını görmek kabul edilebilir bir şey. Ama evet, işin özü yeni şeyler öğrenebileceğin bir döngüye girmek.
@maevessred
@maevessred 18 күн бұрын
Kanka bende böyle diyorum kafanda kurdugun hayal evreninden önce bir gerçek hayatın matematigiyle yüzleşmek lazım bu işler öyle idealist kafayla şimdi başlar 3 ayda kendi yolumu çizerim demeyle olmuyor. Temel kodlamayı beceriyi proje yapılışını anlamadan vahiy gelmeden kendi kendine kodlama yapmak imkansıza yakın neredeyse bunlar hayal
@UpcomingPlayChannel
@UpcomingPlayChannel 2 ай бұрын
Söylediklerinin bazılarına katılıyor bazılarına katılmıyorum. Pandemide işimi kaybettikten sonra 30 yaşımda Web tutorialleri ile kendimi geliştirip yazılım öğrenip bir şirkette 1 sene çalıştım. Sonra başka bir kurumda Unity eğitmenliği yapmaya başladım ve 5 sınıf mezun ettim. Herkesin öğrenme biçimi farklıdır. Ama bunca zamandır gördüğüm ve çoğu kişide işe yaramış tek bir yöntem var kafanızda bir proje belirleyip bunu araştıra araştıra yapmak en iyi öğrenme yöntemi oluyor.
@Ali.Yağmur
@Ali.Yağmur 2 ай бұрын
Yaklaşımınızı anlıyorum ve başlangıç seviyesinde kaliteli bir tutorialı baştan sona takip etmek bence de doğru bir giriş biçimi. Ama izleyeceğiniz ikinci tutorial çok daha az faydalı olacak, üçüncüsünden belki hiçbir şey öğrenmeyeceksiniz. Tutorial a kıyasla okul gibi, doğrudan soru sorup iletişim kurabileceğin, sana özel anlatım biçimini değiştirebilecek bir hocaya sahip olmak ayrı bir senaryo tabii. Unity eğitmenliği sürecinizi bilmiyorum ama tutorialdan daha etkili bir öğretme biçimi olmuştur muhtemelen. Bir noktada o mentorluk de oluyor. Ödev verip yapılan işi yorumlamak, eksikleri analiz edip öğrenciye göstermek falan bunlar kıymetli şeyler. Keşke videoda ona değinseydim. Yine de hiçbir şey merakla hareket eden araştırmacı bir ruhun yerini tutamaz :D Teşekkür ederim yorumunuz için.
@TuralAsgarov
@TuralAsgarov 2 ай бұрын
Abi duygularımın tercümanı gibisin senden daha haklı bir adam görmedim
@Ali.Yağmur
@Ali.Yağmur 2 ай бұрын
Sağol :)
@src1903
@src1903 2 ай бұрын
çok değerli bir video olmuş teşekkürler.
@z.arslan5768
@z.arslan5768 2 ай бұрын
Harika içerik🥰
@gokcin1943
@gokcin1943 2 ай бұрын
Güzel video olmuş abi ağzına sağlık
@Ali.Yağmur
@Ali.Yağmur 2 ай бұрын
@@gokcin1943 Teşekkürler efenim
@eys-
@eys- 2 ай бұрын
güzel bir video olmuş başarılarının devamını dilerim.
@CGYI-zb3ho
@CGYI-zb3ho 2 ай бұрын
Gerçekten yapay zekaların yanımızda olması büyük bir avantaj. Olmasalardı, birçok konuda işleri halletmek gerçekten zor ve uzun olurdu. ChatGPT de adeta bir mentör gibi; sordukça harika yönlendirmeler yapıyor ve faydalı fikirler sunuyor.
@Ali.Yağmur
@Ali.Yağmur 2 ай бұрын
Büyük bir avantaj ama nasıl kullanacağını da bilmek lazım. O konuda da bi video yapmak gerekir sanırım. Çünkü yanlış kullanılırsa o da motivasyon kırar. 1000 satır kod kopyalayıp bir yerde tıkanıp kalırsan yine acı çekersin. Evet sağol, bu konuda da bi video yapcam :D
@CGYI-zb3ho
@CGYI-zb3ho 2 ай бұрын
Kodlama konusunda bu da iyidir. Bahsettiğim konu, bir soru işareti olduğunda, nedenini bilmesen bile Screenshot yapip veya bir soru sorarak hemen cevap alabilmendir.
@Ali.Yağmur
@Ali.Yağmur 2 ай бұрын
@@CGYI-zb3ho Evet, takıldığın yerde çözüm sunabilecek güzel bir araç. Zaten bu saatten sonra bütün büyük stüdyolarda öyle ya da böyle bir şekilde kullanılıyorlardır
@javiflores11
@javiflores11 2 ай бұрын
40li yaslarinda oyun bagimlisi denebilecek seviyede biri olarak soylediginiz butun asamalardan geçtim. Hatta pcde tum oyun motorlari da kurulu halen. Hatta ve hatta para verip unity egitimi bile aldim. Anlattığınız konularin %90ina katiliyorum. Sadece "oyun motorunun operatoru olmak" kismina katilmiyorum, cunku bu teknolojik gelismeleri reddetmek anlamina gelir diye dusunuyorum. Klasik metafor: Amerika'yi yeniden kesfetmek konusu aslinda bahsetmek istediğim. Ornegin Unreal ilk kuruldugunda default template olarak yuruyup ziplayabilen bir adam sahnesiyle geliyor, collision detection, input mekanigi, ziplama, ziplayinca yercekimi etkisi vb. hepsi hazir. Isometric kamera acisina aldiginizda volia! tek basiniza etrafta kosturabileceginiz kucuk bir action RPG oyununuz var. Bunlarin -sizin tabirinizle- detayli mantik yapisini ogrenmek insani tabii ki gelistirir, ancak hedefe giden yolda, kullandiginiz dağ metaforunu bir buzdagina donusturur kanaatindeyim. Genel itibariyle onlarca tutoriala baslamis sonrasinda tam da sizin bahsettiğiniz gibi kafamdaki fikri hayat geciremeyecegimi anladigimda pes ettigim çok fazla "file-> new project" klasorun var. Yukarida da bahsettim en son egitim aldim, ancak tam beklentilerimi karsilamadi, ancak şu tecrubeyi edindim. Oyun yapmak istiyorsaniz mutlaka "oyun mekaniği" ve bunlari nasil arastirabileceginizi ogrenmelisiniz. Ve bir projeye baslamadan once mutlaka GDD(game design document) hazirlanmasi gerekiyor. Teknik terim kullanmamin sebebi artistlik icin degil, bu konseptlerin detaylarini ogrendikten sonra oyun motorunun operatorlugu uzman olmaniz gereken nokta. Anlatacak daha çok şey var aslında ama yazarak zor malum. Uygun olursa kuracaginiz sunucuda(malum discord engelli) ben de bir kac tecrubemi paylasmak isterim. Selamlar.
@Ali.Yağmur
@Ali.Yağmur 2 ай бұрын
Selamlar, detaylı yorumunuz için çok teşekkür ederim. Sizi çok iyi anlıyorum. Ve kesinlikle oyun yapmak için oyun motoru yazabilecek seviyede olmaya ihtiyaç yok. Değinmek istediğim konu aslında biraz şunla ilgili. Verdiğiniz örnek üstünden gidersem, hazır karakter ve hazır movrment scriptleri kullanarak oyun geliştirmeye başladığınızı ve karakterin nasıl hareket ettiği ile ilgili bir fikrinizin olmadığını düşünün. Ama çalışıyor. Oyunda bir noktaya geldiğinizde, hazır hareket sisteminin yapamayacağı bişeye ihtiyaç duyduğunuzda, örneğin karakterin duvarda kopmasını istiyorsunuz. Bunu yapma ihtimaliniz çok daha düşük, ve muhtemelen oyuna güzel bir tat katacağına inansanız da bu mekanikten vazgeçmek durumunda kalacaksınız. Benzer bir yaklaşımı sürekli kullanmaya devam ederseniz başka alanlarda da bunlar yaşanacak. Ama hareket sistemlerini bir defa temelden öğrenirseniz, nasıl çalıştığını anlarsanız, pek çok farklı yere uygulayabileceğiniz modüler bir beceriniz olacak. Tutorial sevmeme sebebim de aslında bu. Bir şeyi hali hazırda planlanmış belirli bir şekilde yapıp kullanmak ve arka planda alınan kararları anlamamak, mekaniği özümseyememek projeyi ve sizi limitliyor. Bir defa öğrendikten sonra hazır asset veya komple hazır sistem kullanmak bence yanlış değil, ama gerektiğinde gerektiği şekilde müdahale edebilecek kadar hakim olmak gerektiğini düşünüyorum. Yoksa çok kısa bir sürede çalışan bir demo elde edip, o demoyu asla bitiremeyecek hale gelmek çok mümkün. Bu işin oyun motoru kısmında da şu var bence. Oyun motorları herkese hitap etmek durumunda. Fps de düşünülmeli, izometrik de. Mobil de olmalı konsol da. Derken genel oyun motorlarının aldığı kararlar, sunduğu çözümler her zaman optimal olmayabilir. Örneğin navmesh sistemi genel olarak kullanışlı olsa da yapmak istediğim proje yol bulma konusunda kendi çözümümü geliştirmemi gerektiriyor olabilri. Bu yüzden ben yol bulma sistemlerinin nasıl çalıştığını ve unity nin navmesh sisteminin nasıl çalıştığını bilmek istiyorum. Öğrendikten sonra navmesh kullanmaya devam etmek çok normal ve olması gereken şey olabilir. Bu belki öğrenme sürecini uzatacak bişey, ama bana faydası olacağına gerçekten inanıyorum
@muhtarbey8457
@muhtarbey8457 5 күн бұрын
11:41 Oyun motorlarının oyun yapmayı kolaylaştırması kadar harika bir teknolojik gelişme yok. Tam aksine oyun yapmaya daha çok odaklanacak zaman tanıyor. Evet motor hakkındaki teknik bilgi eksikliği zaman zaman oyun yapımına yansıyacaktır ama karşılığında daha iyi oyunlar geliştirebilmek için daha fazla zaman tanıyor.
@Ali.Yağmur
@Ali.Yağmur 5 күн бұрын
Ben buna katılıyorum zaten, ama bu kolaylık öğrenme sürecinin kendisine zarar veriyor. Video boyunca da aslında benim odaklandığım tek şey öğrenme süreci idi ama kendimi yeterince iyi ifade edemediğim için oyun yapmak eyleminin kendisi için oyun motorlarını eleştiriyorum gibi algılandı. Öğrenme sürecinde eskilerin zorlukları güçlü geliştiriciler oluşturuyordu, günümüzün kolaylığı zayıf geliştiricilere yol açabilir. Argüman buydu özünde
@muhtarbey8457
@muhtarbey8457 5 күн бұрын
@Ali.Yağmur hocam biraz katildigin akademi hakkında sohbet edelim mi? Slack kullanıyorsan özelden yazıyorum
@huseyincetinkaya5376
@huseyincetinkaya5376 2 ай бұрын
şu an 21 yaşındayım dediğiniz durumları 14 15 yaşlarında yaşıyordum kimsede bu konulardan bahsetmiyordu herkes işte tutorial izle konu takip et diyordu yapıyordum bitiriyordum ama sonucudna elimde proje var ama bilgi olarak hiçbişey bilmediğimi fark ediyordum bu hissiyat gerçekten kötü hissettiriyor herkes öğrenip kendini geliştiriyor işe giriyor proje yapıyor sen olduğun yerde sayıyormuş hissi veriyordu tabi nitekim zaman geçti zaman geçtikçe bunun böyle olmadığını her konunun farklı zorluğu bu zorluklarında farklı yolları ve herkesde değişen öğrenme süresi olduğunu fark edip herkesin her konuyu farklı zamanda öğrenebildiğini herkesin yolunun farklı olduğunu ve önemli olan şeyin inat etmekte olduğunu anlıyorsun ben bunu oyun geliştirmeyi bırakıp artist tarfına geçince fark etmiştim 2022 den beri 3D ile başlayıp şu an 2D alanda devam ediyorum ve gerçekten her konuyu anlamak öğrenmek insandan insana göre değişiyor ve burdaki önemli durum diğerlerine bakmadan kendi yolunda devam edip en önemliside inat etmek birde keyif almayı bilmek öğrenme çalışmalarının dışında keyfi ve eğlenebiliceğin şeyler yapmak bu sayede alandan da soğumayıp kafanı dinlendirip disiplinli bir şekilde ilerlemek ve elinde sonunda istediğin amaca ulaşıyorsun bu konuyu sonunda birisinin bahsetmesi mutlu etti yolun açık olsun hocam
@Ali.Yağmur
@Ali.Yağmur 2 ай бұрын
Çok güzel yaşlardasın kendine bir kariyer oluşturmak, güzel şeyler başarmak için. Umarım gönlüne göre bir konuma ulaşırsın. Gerçekten de herkesin farklı avantajları var hayatta. Önemli olan kendi avantajının farkına varıp kullanabilmek sanırım. Bu sayede fark yaratabiliyorsun. Teşekkür ederim yorumun için, yine bekleriz :)
@volkanzeyrek3844
@volkanzeyrek3844 2 ай бұрын
Bence anlatmaya çalıştığınız şey Kendi kendine öğrenme. elinizde öğrenmeniz gereken bir konu iş var. bununla ilgili kendi yolunuzu bulursunuz. Ben de 3D çizim programlarını deneye deneye öğrendim. Endüstride kullanılan şeyler. Adamlar bu plastik kalıbını nasıl çizmiş. Oha bu kadar karmaşık şeyleri çizmeyi öğrenmek çok zor falan diye düşündüm. Sonuç Kendim öğrendim. Her komutu kullanılması gereken ve gerekmeyen her şekilde kullandım. Ne yapıp ne yapamadığını Öğrendim. Şimdi çizmeyi hala seviyorum. Ama yaş ilerleyince artık daha özel şeyler yapmak istiyorum Amele gibi çalışmak yerine. Bende Oyun yapımı için epeydir dediğiniz yollardan geçtim ama hala bir arpa boyu yol ilerleme kaydedemedim. bu da benim hatam. Güzel video teşekkürler.
@Ali.Yağmur
@Ali.Yağmur 2 ай бұрын
3D tasarım tarafında da bunu yaşadım ben. Tutorial izledim, elime on numara güzel bir karakter modeli geçti. Sonra kendim bişey yapayım dedim, herşey yamuk yumuk :D Mutlaka tek başına öğrenmek değil belki, yardım alınabilir ama bu yardım adım adım izlenilen tutorial videoları kesinlikle değil. Temeline, editöre hakim olduktan sonra genel araştırmalar yapmak, dökümantasyon okumak, ve genel olarak çırpınmak bişeyler öğretti bana :)
@carcar_yns
@carcar_yns 2 ай бұрын
Yılmadan usanmadan uğraşmak lazım eni sonu zafer alınır.
@Ali.Yağmur
@Ali.Yağmur 2 ай бұрын
Sağol ağabeyim :) hiçbişey olmasa da mutlaka bişeyler olacak xd
@mr.etomat8978
@mr.etomat8978 2 ай бұрын
1000 tutorial izlesem bu kadar bilgilenmezdim elinize sağlık
@Ali.Yağmur
@Ali.Yağmur 2 ай бұрын
teşekkür ederim :)
@bes_bes_hosbes
@bes_bes_hosbes 2 ай бұрын
çok güüzel anlatılmış herşey ellerine sağlık umarım daha çok insana erişir daha çok izlenir
@Ali.Yağmur
@Ali.Yağmur 2 ай бұрын
Teşekkürler güzel sözler için :)
@yalcinozer4434
@yalcinozer4434 2 ай бұрын
Hocam bende JS/TS kullanıyorum. Ama 90’larda yapılan oyunları, 1mb video bellekte nasıl oyun kodladıklarını gördükçe kendi geliştiriciliğimi sorguluyorum. Bende de donanıma daha yakın çalışma isteği var. Tabiki 90’lardaki oyun geliştiriciler gerçekten dahi seviyesinde kişilermiş. İnternetin nerdeyse yok olduğu, teknik bir soruna rastladığınızda danışabileceğiniz tek kişi belki takım arkadaşınız o yıllarda. 
 Oyun motoru konusuna gelince. Oyun motoru olmadan bir şeyler kodlamak tabiki daha “havalı” ve teknik ama, uzun vadede yoracağını tahmin ediyorum. Ünlü Tycoon oyunları, Assembly’de tek kişi, Chris Sawyer tarafından kodlanmış. Çok optimize olduğundan bahsediliyor tabi. PS2’ye çıkmış popüler oyunların bir kısmı RenderWare motoruyla kodlanmış. Her ne kadar oyun motoru yapabileceklerimizi ve performansı limitlese de, oynanışa odaklanmak için daha fazla vakit imkanı tanıyor. Bu arada favori oyunum Legend Of Zelda Link’s Awakening’dir (1993) :-) İlgili arkadaşlar bir göz atsın.
@Ali.Yağmur
@Ali.Yağmur 2 ай бұрын
@@yalcinozer4434 Teşekkür ederim yorumunuz için. Oyun motoru olmadan ya da kendi üretiminiz olan bir oyun motoru ile ticari ürün yapmak bence de mantıklı bir hareket değil. Ve kesinlikle daha iyi hissettirdiği için bu işe girmek yanlış bir hareket olurdu. Oyun motoru yapma işi öğrenme sürecinin bir parçası olması gerekiyor bence. Çünkü kullandığımız high level oyun motorunun altta nasıl bir sistem çalıştırdığını anlamak o sistemi daha iyi kullanmamı sağlıyor. İşin daha ötesi, gerçekten bir oyun motoru geliştiricisi olmak çok daha başka bir iş. Büyük bir mühendislik işi. Benimkisi daha çok öğrenme isteği ve daha iyi bir oyun geliştiricisi olma isteği. Tekrar teşekkürler yorumunuz için :)
@halidduman
@halidduman 2 ай бұрын
Merhaba. Hali hazırda frontend öğrenen biri olarak bu videoyu çok yararlı buldum. Tecrübelerinden istifade edebilmek güzel oldu. Paylaştıkların, eğitim sürecimde bana katkısının çok olacağına inanıyorum. Teşekkürler :)
@Ali.Yağmur
@Ali.Yağmur 2 ай бұрын
Rica ederim :) Bu yaşanmışlıklar tüm yazılım camiasında uygulanabilir dersler çıkarıyor gerçekten. Biraz ufuk açabildiysem ne mutlu bana, yine bekleriz efenim
@Zerockless
@Zerockless 2 ай бұрын
Ne kadar teşekkür etsem az. İnan ki sanki aklımda ki sorunların soru işaretlerini tek tek söyledin sanki zihnimi okudun abi. Bende aynı problemleri şu an hala yaşıyorum "Tutorial Hell" ama video da değindigin gibi artık farklı bir yol izliyeceğim. Son olarak bir sorum olucak, örnek veriyorum kendi projemizde karekterimizi haraket ettirmek için bile kos kocaman seriler süren tutoriallar izlemek yerine o soruna yönelen spesifik bir video daha yararlı diyosun ders niteliğinde dimi hocam? Tek aklımda kalan soru buydu, yeniden tecrübelerini aktardığın için çok teşşekür ederim içtenlikle. Keşke discord açılsaydı da orada server kursaydın sağlık olsun. Umarım hayatta başarmak istediğin her şeyi başarıp hedeflerine ulaşırsın abim. Takipteyiz, sağlıcakla
@Ali.Yağmur
@Ali.Yağmur 2 ай бұрын
Rica ederim :) Ben teşekkür ederim bu güzel yorum için, faydam oluyorsa ne mutlu bana. Soruya gelirsek, bir tutorial serisi izlemekle ulaşmak istediğin özelliğe ulaşmak için araştırma yapmak, video izlemek arasında ciddi bir fark var. Mesela karakteri hareket ettirmek istiyorsun. Bi tane video buldun, tam da karakteri senin istediğin gibi hareket ettiriyor, ama adamın yaptığı oyun belki third person shooter oyunu. Sen kılıçla kalkanla oynanacak bir oyun yapmak istiyorsun. Yine de bu bulduğun videodan karakterini nasıl yürüteceğini öğrenebilirsin. Sonra atıyorum tırmanma mekaniği eklemek istiyorsun, yine araştırma yapmaya koyulacaksın, bir sürü kaynak tüketeceksin, bir sürü video izleyip bir sürü forumda gezeceksin belki, ve öğrenip yapmış olacaksın. Yani ana fikir kendi projeni, kendi aklındaki fikri hayata geçirmek. O fikri hayata geçirmek için 20 farklı geliştiricinin yaptığı 30 farklı eğitim videosundan da faydalanabilirsin istersen. Ama belirli bir hedefin var. Oyuna şu mekaniği koymam lazım diyorsun. O mekaniği koymasını öğrenmek için her yol mübah :D Çünkü hiçbir zaman aklındaki oyunu bire bir yapan bir eğitim videosu bulamayacaksın ve sürekli kendin kafa patlatıp, farklı yerlerden araştırıp bir çözüm bulman gerekecek.
@Zerockless
@Zerockless 2 ай бұрын
@@Ali.Yağmur Detaylı açıklaman için teşekkür ederim abi. Teşekkürler şimdi demek istediğini daha iyi anladım❤
@erenozklnc9427
@erenozklnc9427 2 ай бұрын
Kurduğun toplulukta yardımcı olacak gönüllüler ararsan ben gönüllüyüm. Hem seninle tanışmak hem de yardımcı olmak isterim.
@Ali.Yağmur
@Ali.Yağmur 2 ай бұрын
Çok teşekkür ederim, mutlaka tanışmak isterim. Topluluğu planlayıp öyle başlatmak istiyorum. Sadece ortak bir sunucudan ibaret olmasın istiyorum. Ama o zamana kadar tanışmak isterim. Discord dan eklersen fırsat bulduğumda dönüş yapacağım. :)
@emrahdural82
@emrahdural82 2 ай бұрын
Kardeşim, kendini geliştirme yolunda söylediklerinde o kadar haklısın ki, yapmayı planladıklarım ve 20 sene sonunda ortaya çıkardığım işler sonucunda, benzer düşünceleri ben de yaşıyorum. 20 sene önce ajansta oluşturduğum advergame çalışmaları sonucunda başlamak istediğim bireysel oyun üretim yolculuğu, o zamanlarda edindiğim/topladığım tecrübeler sonucunda içinden çıkılamaz bir hale büründü. Örneğin, 2D ve 3D asset hazırlayan bir tasarımcı olarak, son 10 senede kendime katmak istediğim yeni beceriler, izlediğim youtube speed modelling ya da benzer bir akışta hızlıca sonuca götüren öğretiler sonucunda, gördüğüm hız da yapmam gerekiyormuş gibi veya daha da hızlı ve videoda ki aşama ve düzene sadık kalarak ilerlemem gerekiyormuş gibi bir hissiyata kapılmamı sağladı. Ve bu da, boş yere takıldığım 100 lerce saate eş değer belki de. - Bu noktada benim söyleyeceğim tek şey, öğrenme aşamasında bir yol haritasının da hazırlanması gerektiği olur. Umarım videon, çoğu hevesli arkadaşım için yardımcı olur.
@Ali.Yağmur
@Ali.Yağmur 2 ай бұрын
Çok teşekkür ederim yorumunuz için, tecrübelerinizi paylaştığınız için :) Bunlar düşülmesi çok kolay ve genel hatalar, sanırım bizim gibi çok damdan düşen var ki video da ilgi topladı. :D Umarım gönlümüzdeki gibi bir konumdasınızdır veya tez zamanda o konuma gelirsiniz. Yine bekleriz efenim :)
@Khaimera
@Khaimera 2 ай бұрын
Mesela A projesine başlarken, projede ilk sıraya ne koyardınız. Kara düzen gidilirse proje hiç bitmeyebilir, proje kendi içerisinde öncelik sıralaması ve aşamalara bölünmelidir. Mesela yeni bir oyunda hesap açtınız, oyuna giriş yaptınız, karşınıza çıkan yaratıkları öldürüp level atladınız. Burada ne oldu? hesap oluşturma sürecini başta yazmasaydım, oyunu öğrenmeyi bırakın karakteriniz bile olamazdı. Geliştirme süreci öncelik ister. Birşeyi öğrenemiyorsanız önce başka birşey bilmeniz gerekiyordur (bunu bulma süreci kişiden kişiye göre değişir). Yani öğrenmeyi, öğrenmeliyiz. 1. Öğrenmek hatalardan ders çıkarmak demektir. 2. Problemin çözümü, sorunu bulmaktan geçer. Oyun geliştirme süreci, bu işi sevmeyenin dünyadaki en son yapacağı iş olmalıdır.
@Ali.Yağmur
@Ali.Yağmur 2 ай бұрын
Gerçekten kolay bir iş değil, sevmeden yapması baya kanser ederdi.
@Khaimera
@Khaimera 2 ай бұрын
@@Ali.Yağmur Bu arada birgün oyun motoru yazmak istersen bir tavsiyem var. Harici bir program yaz ve oyun motorun için eklediğin her fonksiyonu / methodu bir dosyaya kayıt etsin (ne işe yaradığı bilgisiyle) oyun motorunu kullananlar için dökümantasyonu açık kaynak bir şekilde paylaşmış olursun (günümüzdeki "büyük" oyun motorlarının beceremediği). Html + CSS + Javascript bu döküman görselleştirmesi için mükemmel olur. Python kullanarak bir dinleyici yaz, sistemde arkaplanda çalışsın, üzerinde çalıştığın dosyadaki bütün methodları sen oyun motoru üzerinde çalışırken, otomatik olarak Html dosyana kayıt eder.
@mrthinky
@mrthinky 2 ай бұрын
güçlerimizi birleştirip beraber yapalım bence çok da tek başına bir şeyler yapmaya çalışıp kendini hırpalama
@Ali.Yağmur
@Ali.Yağmur 2 ай бұрын
Ben de onu istiyorum ama ekip kurmak da zor iş. Ve sektör tecrübesi kazanmak lazım. Bu topluluk sürecine girebilirsem birlikte bişey yapabilecek insanlar bir araya gelir belki diye düşünüyorum, bakalım. Teşekkür :)
@mrthinky
@mrthinky 2 ай бұрын
@@Ali.Yağmur senden önce güzel oyunlar yapıp başarılı olmuş kişilerin çoğunu dinledim. Tecrübeden daha önemli bir şeyleri vardı irade ve merak. Bazıları oyuncular üzerinde tanrısal bir güçleri varmış gibi hissettikleri için yapıyordu. Kendine motive olacak bir neden bulabilmek çok önemli 5 senede AA oyun yapmış bir kişi var. Elements diye bir oyundu yanlış hatırlamıyorsam daha çıkaramadı. Önemli olan harbiden devam etmek ve genel olarak para da kazanmak istiyorsan bu işin sonunda bir şey var birbirinden habersiz oyun yapımcıların dediği şeyler: 6 ayda bir oyun çıkarıp kitle oluştur uzun sürecek oyunlar çıkarma 3-4 saat oynama süreli oyunlar çıkart. Bu konseptte farklı yönlerini geliştirebilirsin dostum.
@Ali.Yağmur
@Ali.Yağmur 2 ай бұрын
​@@mrthinkyBen de katılıyorum, küçük boyutlu oyunlar yapıp hem biraz kazanç sağlamak, hem kitle kazanmak, hem tecrübe kazanmak çok mantıklı. Ben de bu mantıkta ilerlicem, yakında bişeyler deneyeceğiz bakalım.
@hthalil
@hthalil 2 ай бұрын
20 yıldır yazılım işindeyim ve gerçekten hobi maksatlı severek yapıyorum. Game alanında sadece sunucu tabanlı çalışmalar, oyun shell kodladım. Sonraları üst alana yani game developer kısmına geçtiğinde argumnlar çok farklı gerçekten. Tasarımda olmalı, animasyon olmalı felan baya eziyetli. Ama shell çok güzel java veya pyhton sadece kodluyorsun şık şık şık 😂😂😂
@Ali.Yağmur
@Ali.Yağmur 2 ай бұрын
hahaha, yazılım tarafı çok önemli olsa da oyun olunca işin için bin türlü şey giriyor gerçekten. Bazen beni de boğuyor ama yazılım tarafı kadar oyunun ekstralarını da seviyorum, o da hobimin bi parçası :D
@UCBDev
@UCBDev 2 ай бұрын
Selamlar hocam, ben de bu konuda tecrübelerimi aktarmak isterim. Sizin tenzih ederek genelleme yapayım, çoğu kişi ilk kodlamaya başladığı zamanlarda hazır kütüphane ve frameworkler kullanırken kendisini etkisiz hissedebiliyor. Özellikle üzerinde çalıştığın projede bir deadline yoksa, müşteri baskısı yoksa, sprintler koşmuyorsan, projenin farklı bağımlılıkları vs yoksa bu kütüphaneleri aslında kendin basit seviyede implement edebildiğini gördüğün için oturup çatır çatır kod yazıyorsun ve keyifli hissettiriyor. Ama real life malesef şu farkediliyor ki eğer mevcut senaryoda özel bir ihtiyaç yoksa[performans, güvenlik, vs] bu implementasyonları oturup yazmak pek mümkün değil. Tabi basit seviyede yine ihtiyaca binaen yazılır fakat enterprise çözümlerde firmalar o ürün için onlarca developer çalıştırıyor. Senin zaten belki de ekibin 3-4 kişi. Ve projede agile uyguluyorsun, projenin ihtiyaçları asla bitmiyor ve maliyet açısından bu tür şeylere efor asla çıkartılamıyor. Bir zaman sonra ister istemez müşteri odaklı, iş çıkarma odaklı oluyorsun çünkü senden beklenilen işler var günün sonunda. Fakat şuna katılıyorum, oturup bunları yazabiliyor olmak, seni muazzam bir developer yapıyor. Bence en azından yazabiliyor olmak gerekiyor, arkadaki abstractionları gördüğün zaman işlerin aslında nasıl yürüdüğünü anlayabiliyorsun ve çözüm beceriniz artıyor, bir işin arkaplanını bilirsen kesinlikle çözümleriniz de buna göre çeşitleniyor. Tutoriallar konusunda ise şöyle bir tavsiye vereyim arkadaşlara: Bence herhangi bir konuya sadece giriş seviyesindeyseniz tutorial bakın derim çünkü içerik üreticileri genel kitleye hitap edebilmek için hep popüler kısımları paylaşıyor. Mevcut konuda ilerleyip kendinizi hazır hissettikten sonra ise dökümantasyon okumanızı tavsiye ediyorum. Dökümantasyon okuma becerinizi geliştirmenizi tavsiye ederim, ayrıca İngilizce seviyenizi geliştirdikçe okuduğunuz metinden çok daha net çıkarımlar yapıyorsunuz. Oturup düz bir yazıdan bir sistemin nasıl çalıştığını anlamak ve uygulayabilmek bir beceri gerektirir ve siz hissetmeseniz bile yıllar içerisinde bunun nasıl kendinizde geliştiğini göreceksiniz. Saygılar hocam. ~ Uğurcan Baş.
@Ali.Yağmur
@Ali.Yağmur 2 ай бұрын
Tamamen katılıyorum size. Benzer bir iki yorumdan da yola çıkarak bir konuda kendimi tam ifade edemedim sanırım. Profesyonel bir iş yaparken abstraction, iyi yazılmış profesyonel çözümler kesinlikle gerekiyor ve faydalı. Benim argümanlarım tamamen öğrenme süreci ile ilgiliydi. Özellikle oyun geliştirme tarafında, diğer yazılım sektörlerine kıyasla, sistemleri derinlemesine bilmenin sağladığı yaratıcı özgürlüğe daha fazla ihtiyaç var bence. Benim kendi başıma üreteceğim herhangi bir oyun motorcuğu :) unity veya unrealin küçük bir parçası bile olamaz elbette. Ama o süreci tecrübe etmek bu oyun motorlarını kullanma becerime sizin de söylediğiniz gibi çok fayda sağlar. Dolayısıyla söylediklerinize katılıyorum. Bu anlattığım yolu ancak ve ancak bu işi bir hobi olarak görme kararımdan sonra seçebilmem mümkün oldu benim için. Tabii bu süreç beni bu sektörde bir profesyonel olma şansına çok daha fazla yaklaştırdı :D o da bir gerçek.
@emregurses8782
@emregurses8782 2 ай бұрын
başarılar dilerim
@mobildisko579
@mobildisko579 25 күн бұрын
bende geliştirme cehennemine kapıldım, haddinden büyük bi işe giriştim,kullandıgım motor unreal 5 , 1,5 senedir debeleniyorum,bircok kısım bitti ama bende bittim,güclü ve zayıf yönlerimi gördüm, bircok kez ara verdim, yaptıgım şeylerden cok şey ögrendim ama cok kez uzun aralar verdigim icin 3,5ay gibi aralar verdigimden projeye geri dönmek zor oldu, ve ögrendigim bircok şeyde hafızamda taze degil, neyse bugunlerde geri başladım ufak ufak devam ediyorum ama hala bitmedi. inşşlah birgün biticek.
@Ali.Yağmur
@Ali.Yağmur 25 күн бұрын
Bu tecrübelerin de kıymeti çok :) belki öğrenmenin en güzel yolu değil ama öğretiyor neticede. Umarım tamamlayabilirsin yakın zamanda. Tamamlamak, paketleyip insanlara sunmak çok güzel motive eder devamı için.
@mobildisko579
@mobildisko579 25 күн бұрын
@@Ali.Yağmur Başladıgımda unreal de daha önceden 1,2 aylık tecrubem vardı, neyle karşılaşıcagımı biliyordum, cok fazla genel tutorial takip etmedim, sadece belli konularda spesifik olarak tutorial baktım mesela ağ ve coğaltma vs gibi . Zaten benim icinde steama bir oyun cıkarmak önemli , kendime olan güvenimi artırır bidahakine cok daha kendime güvenir bicimde yaparım bir sonraki projemi.Cok bir satış beklentim yok ama zaten bu benim ilk cıraklık projem gibi bişey oldu.
@Ali.Yağmur
@Ali.Yağmur 25 күн бұрын
@@mobildisko579 Bence olaya çok güzel bir yaklaşımın var. Önündeki en büyük tehlike bu oyunu bitiremeyip sürekli uzatmak, büyütmek, kendin için bir işkenceye çevirmek. İyisiyle kötüsüyle projeyi tamamlayıp biraz da pazarlama kısmında çalışmalar yapıp, orayı deneyimleyip bir sonraki projeye geçmek çok güzel bir senaryo olur bence. Oyunu insanlara göstermek istediğinde ben de bakıp feedback vermek isterim :) başarılar dilerim.
@Typtick
@Typtick 2 ай бұрын
git-amend isimli bir youtube kanalı var. Gerçekten kaliteli, gelişmiş Unity seviyesinde anlatı vermekte. Oyun yazılımı mimarisi, yapay zeka mimarisi ve optimizasyon öğretiyor. Çok kalitelidir tavsiye ederim.
@Ali.Yağmur
@Ali.Yağmur 2 ай бұрын
Şimdi baktım, gerçekten güzel içerikler yapmış. Bu gibi içeriklerin kesinlikle faydası olur, teşekkür ederim. Benim karşı çıktığım bire bir takip edilen seri eğitim videolarının tersine belli bir konsepti örnek üzerinden giderek anlatmak çok güzel fikir. İleri düzeyde böyle işler yapan da çok kanal bilmiyorum. Teşekkür ederim.
@Typtick
@Typtick 2 ай бұрын
@@Ali.Yağmur Oyun matematiği içinde önerebileceğim bir kanal var. Freya Holmér Bu kanalda, lineer cebir ile aslında Unity'de yapabileceklerinizi söylüyor. Gerçekten kullanışlı. Tabii ChatGPT vs de istediğinizi verebilir ama ilk önce öğrenip GPT kullanmak çok daha yararlı oluyor.
@Ali.Yağmur
@Ali.Yağmur 2 ай бұрын
@@Typtick Freya Holmer'i biliyorum bir ara düzenli takip ediyordum hatta. Shader konusunda uzun ve detaylı videoları vardı. Uygulamaya hiç dökemedim ama izledim. Teşekkür ederim öneri için, denk gelip okuyan arkadaşlara da güzel iki kanal bırakmış oldun :)
@Typtick
@Typtick 2 ай бұрын
Ben tesekkur ederim. Samimi bir sekilde tecrübeni aktarman hem ilgi cekici hem de ogretici
@ahmetselcuk1400
@ahmetselcuk1400 2 ай бұрын
Herkese ama herkese bu alansa ekmek yemek dilerim
@GamedevScorpio
@GamedevScorpio 2 ай бұрын
oyun gelistirmede artik hicbir sorun yok, oyunu pazarlama ve release de sorun, muhtemelen oyununu uzay bosluguna release edeceksin. yani oyunu istedigin gibi de yapsan basarisiz olabilir.
@Ali.Yağmur
@Ali.Yağmur 2 ай бұрын
Pazarlama ciddi bir sorun. Özellikle indie stüdyolar çok tecrübesiz olabiliyor bu konuda. Kaldı ki ben de çok tecrübesizim o konuda. Ama oyun geliştirmek konusu da sorunsuz değil bence.
@behnandoganay6105
@behnandoganay6105 13 күн бұрын
Ağzına sağlık güzel bir video olmuş, bahsettiğin mentor - bize yol gösterici olarak chatgpt kullanmak hakkında ne düşünüyorsun. Ben şu anda kafamdaki şeyleri yaparken ondan faydalanıyorum. Bazen ona yazdırıyorum kodu ama tamamen doğru kodlar üretmediği oluyor onları yine kendim düzeltiyorum. Bu süreç sence zarar verir mi bahsettiğin tutorial izleme gibi.
@Ali.Yağmur
@Ali.Yağmur 13 күн бұрын
Bunun üstüne bir video yapmak istiyorum, çok faydalı bir araç kesinlikle ama tamamen ondan medet ummak yanlış. Mentor olarak her zaman güzel sonuç vermeyebilir çünkü karşısındaki kişiyi onaylama eğilimi çok yüksek. Sen verimsiz bir fikir ile karşısına çıksan da evet haklısın diyebiliyor. Takipte kalırsan bu konuda bir video mutlaka yapacağım.
@elvedabinelyesa9050
@elvedabinelyesa9050 2 ай бұрын
adam akıllı yol gösteren olmazsa bu iş olmaz.. tüm incelikleri tüm detayları bilmende gerekiyor.. bunuda ancak ve ancak sisteme hakim bir yazılımcı tarafından öğrenilebilirsiniz. Size kendimden örnek vermem gerekirse bir gün izinliyken C++ üzerinde bir konuyu asamadim, üstünde 15-20 gün boyunca durmama rağmen. Artık kafayı yiyecektim. Sonra iş yerinde bilgili ve deneyimli bir kişiden yardım isteyince adam 10-15 dakikada sorunu çözdü. Ve bana sorunumun neden kaynaklandığını ve hangi yollarla çözülebileceğini gösterdi. .. Kısacası 20 günüm çöp olmuştu. Eğer doğru kişilere ulaşırsanız yol alırsınız.. Her sorunda 20 gün harcasam ömür biterdi herhalde. Dediğim gibi direksiyona geçmek önemli değil! Önemli olan arabayı yapacak olman ve bunun için sağlam bilgin olması gerekiyor...
@Ali.Yağmur
@Ali.Yağmur 2 ай бұрын
Büyük oranda katılıyorum, videoda hocaya değil mentöre ihtiyacınız var derken aslında demek istediğim biraz da buydu. Soru sorabileceğiniz kaliteli insanların olması çok büyük avantaj sağlar. Ama katılmadığım nokta şu, yol gösteren olmazsa bu iş olmaz diyemem. Günlerce belki haftalarca bir sorunu çözmeye çalışırken de pek çok şey öğrenmiş olursun çoğu zaman. Evet daha yavaş ilerler, ama yine de ilerlenebileceğini düşünüyorum. Aksi halde bundan 20 30 yıl önce yapılmış oyunların yapılamamış olması lazımdı.
@elvedabinelyesa9050
@elvedabinelyesa9050 2 ай бұрын
@Ali.Yağmur yol gösteren olmadan öğrenebileceğiniz tek şey kendinizi avutmak olur. Tabi ki birşeyler kafanızda oturur öğrenirsiniz ancak Zamandan darbe yersiniz. Bu zamanda En değerli şey " Zamanın" ta kendisidir.
@brainhumor2799
@brainhumor2799 2 ай бұрын
Bende 2 seneye yakin senin gibi tutoriallarla bogustum elde var 0 sadece temel seyler degiskenler if else ler ama konu nasil yapilicagina geldiginde donup kaliyordum ve ordada kaldim simdi chat gpt ile online oyun yapiyorum ve biraz ilerlettim oyunu asla kod yazamiyacak olmam kahrediyor beni ogrenemiyorum cunki sadece basit seyler basit seylere mudahale edebiliyorim kodda yagni %1 biliyorum desem yeridir
@Ali.Yağmur
@Ali.Yağmur 2 ай бұрын
Eğer hiç teknik altyapı dersleri almadıysan, algoritma nedir, yazılım dilleri nasıl çalışır falan filan gibi, biraz zaman ayırıp sanki yazılım mühendisi olacakmışsın gibi o temel bilgileri araştırırsan işin biraz daha kolaylaşabilir. Öte yandan bazı çok fena tutmuş oyunların berbat kodlarla yazıldığını da biliyoruz. alt alta binlerce if else statement olan oyun var mesela :D undertale. Chatgpt nin yazdığı kodlara sırtını yasladıkça projenin ilerleyen zamanlarında herşey çok zorlaşır. Bir ara benim chatgpt deneyimlerim üzerine bişeyler anlatacağım ben de. Kolaylıklar dilerim :)
@konna002
@konna002 2 ай бұрын
Benim bu ise baslamam pyhton ile oldu. Daha ogreneli 3 hafta olmamis ve ben bununla oyun yapabilir miyim acaba dememle basladi. 2 3 hafta oturdum ve basit bir kacis oyunu yaptim. Oyun vampire survival gibi birseydi. Kendi carpisma algilama, sprite sheetteki frameleri ekrana sirasiyla belli bir hizda cizme, hud sistemi vs. yazdim. Toplamda 1600 satir kod vardi elimde. Bir kac ay sonra Unity ile tanistigim zaman ayni oyunu 10dk da 30 satir kod ile yaptigimda sevinsem mi aglasam mi bilemedim. Bellkide Unity de suan cok daha kapsamli seyler yapabiliyor olsam bile o ilk pyhton projemden aldigim zevki bir daha alamamam bundandir.
@Ali.Yağmur
@Ali.Yağmur 2 ай бұрын
Oradaki başarı duygusu gerçekten çok tatlı bir şey. Ben Unity gibi oyun motorlarını kullanmaya devam edicem illa ki ama zaman zamam o tatlı hissiyatı ararım yine bazen
@Nicades
@Nicades 2 ай бұрын
based, bi abone kazandin.
@emnadgzel
@emnadgzel 2 ай бұрын
teşekkürler
@lfbarbie
@lfbarbie 2 ай бұрын
13:00 Karl Max?
@Ali.Yağmur
@Ali.Yağmur 2 ай бұрын
O da var tabii :D ama ben onu düşünmüyodum. Yazılımdaki abstraction
@maevessred
@maevessred 18 күн бұрын
Üstad olayı kolayken çok zora çekmişsin. Evet haklı oldugun noktalarda var fakat olayın temeli şu ki insanlar önce konu videoları izler ardından projeleri izler ardından kendisi yaparak izlemiş oldugu şeyleri pekiştirir. Üstünede kendisi orijinal düşündügü projeyi yapar. Bizlerin tutorial veya proje videoları izlemesinin sebebi şu biz önce bu yapılmış olanları eksiksiz bir şekilde yapalım ki hatta çok istiyorsan önce kendin bakmadan yap ardından yapamadıgın veya takıldıgın yerlerdeki eksikliklerini göz önüne alıp tekrar izle. Kimse 30 yıl boyunca tutorial videosu izlemeyecek zaten mesele başlangıcta bir ustanın yardımıyla seninde ufaktan ufaktan aynı beceriyi anlayarak edinmen. Hadi sıkıyorsa git 0 dan wow(hadi evreni büyük bunun), albion online kodla nasıl kodlayacaksın? Bu yolu kendi başıma gideyim desen tonla şey öğrenmen lazım bu yolu kendin gidecek olursan evet ufak bir özgünlük kazanırsın ama hiçbir şekilde tamamlayamazsın çünkü herşey birbirine girer yani. Millet udemyde anlatılmış dilleri kodları anlamıyor sence kendi başına nereye kadar gidebilecekler? Birde şu var bu dedigini yapabilmek için ortaokulda, lisede iyi bir altyapıyla pekiştirmemiz lazım. Yani temel kodlama becerilerine sıkı sıkıya sahip olmamız lazım yoksa ha ben oturdum işte oyun geliştirici olcam kendi yolumu kendim çizecem ayakları yemez bir kere yani. Çünkü çok zor millet ders videosunu anlamıyor ki o yolu kendi gitsin. Bence ilk önce temel mantıgı anlayana kadar konu videosunuda harıl harıl izle tutorialde hayvan gibi izle ve son olarak hayvan gibi kodlama yap. Tek sorun zaman bulabilmek ve sıkılmadan devam edebilmek. En nihayetinde kafandaki projede neyse hayata geçirmek bence dogrusu bu
@Ali.Yağmur
@Ali.Yağmur 18 күн бұрын
Selamlar, detaylı yorumun için teşekkür ederim öncelikle. Demek istediğini anlıyorum ama bu videoda genel bir anlam kayması var, kendimi yeterince iyi ifade edemediğim için olsa gerek benzeri yorumlar aldım. Söylediklerimden sanki oyun yapmak için en iyi yol her şeyi sıfırdan kendi kendine çözüp yapman gerekiyormuş gibi anlaşılıyor. Ama ben video boyunca sadece öğrenme sürecinden bahsettim. Ben şuanda ticari bir oyun çıkarmaya çalıştığımda yapay zeka ve hazır assetler dahil bulabildiğim bütün kolaylıkları kullanacağım. Buna bazı sorunların çözümlerini internette bulmak da elbette dahil. Bu yüzden WoW u sıfırdan kendim yardım almadan kodlamamın mantıklı bir şey olduğunu savunmuyorum. Benim video boyunca açıklamaya çalıştığım şey tamamen öğrenme süreci ile ilgiliydi. Ve kendi hikayemi paylaştım. Ben daha önce defalarca bu öğrenme sürecine başlayıp ilerleyememiş bir kişiyim. Adım adım baştan sona tutorial takip etmenin, seri bitince bende kalıcı bir gelişme sağlayamadığını fark ettim. Ne zaman ki kendi aklımdaki mekaniği bildiğim gibi hayata geçirmek için unity nin içerisinde çamurda debelenir gibi debelendim, o zaman kalıcı olarak bişeyler öğrendim. 30 yıl boyunca tutorial izleyemiyorsun, çünkü 3 4 tane izleyip hiçbir şey yapamayınca kendini geri zekalı gibi hissedip bırakıyorsun. Sorun da burada zaten. İnsanlar eğitim videolarını izlediği halde yapamıyor, kendi başlarına nasıl yapsınlar demişsin. Ben de eğitim videoları ile yapamayan kişilerdendim. Ve ben anlattığım şekilde yapıp o başlangıçtaki eşiği aşabildim. Oyun geliştirmenin verdiği tatmin hissini tutorial kazandıramıyor, eğer güçlü bir iraden ve kararlılığın yoksa, veya çabuk morali bozulan bir insansan benim yaşadığımı yaşayabilirsin. Ayrıca bu başlangıçtaki eşiği aştıktan sonra, şuanda ben bir videodan ihtiyacım olan şeyi tespit edip öğrenebilecek durumdayım motora olan hakimiyetimden dolayı. Bu yüzden tutorial takip etmek gibi ihtiyacım yok, hap boyutunda bilgileri alıp çıkabiliyorum. Bunu da destekliyorum. Bu benim için tutorial takip etmek demek değil. Ben benim için çalışan ve çalışmayan şeyleri anlattım. Herkesin öğrenme biçimi farklıdır, bazıları benim içinden geçtiğim süreci kendileri de yaşadığı için tanıdı ve hak verdi, bazıları ise bunu yaşamadan süreci atlatabildiği için videoyu abartılı buldu. Bu gayet normal.
@jonijostaarrr
@jonijostaarrr 2 ай бұрын
hocam peki öğrenmeye nasıl başlayabiliriz? Kodlama dilini motoru nasıl öğreniriz? Gerçektende o eğitim seti dedikleri şeylerde yazılan şey hakkında hiçbirşey söylemiyorlar ve hiçbirşey anlaşılmıyor. Bir motoru nasıl öğrenmeyi önerirsiniz?
@Ali.Yağmur
@Ali.Yağmur 2 ай бұрын
@@jonijostaarrr Bu konu üzerine gerçekten kafa yorup güzel bir içerik çıkarmak istiyorum. Şuan üstüne daha detaylı düşünmeden bir şey söylemem doğru olmaz sanırım. Takipte kalınız efenim
@jonijostaarrr
@jonijostaarrr 2 ай бұрын
@@Ali.Yağmur Hocam umarım youtube'da başarılı olursunuz başka kanallar ciddiye alıp yanıt bile vermiyor ama siz 15 dk sonra yanıt verdiniz videonuzu sabırsızlıkla bekliyorum
@receptahaakgul
@receptahaakgul 2 ай бұрын
Hocam bende 15 yaşındayım ve 10 yaşından beri bu sektöre atılmak istiyorum ama senin yaşadıklarının aynısını yaşıyorum. Oyun geliştirmeyle başlamıştım ama pes ettim webe yöneldim pes ettim ama hala aklımda oyun vardı gene yöneldim böyle böyle şuana geldim ve ara ara unitye giriyorum 1-2 bakınıp çıkıyorum o kadar. Hala Nasıl yapıcağımı bulamadım ama deniyip duruyorum. Video mis gibi olmuş abonede oldum ellerinize sağlık.
@Ali.Yağmur
@Ali.Yağmur 2 ай бұрын
Birşeyler öğrenmek için çok güzel bi yaştasın. Önünde çok eğlenceli ama bir o kadar da zorlu bir yol var. Videoda bahsetmediğim ama söylemek istediğim şöyle bir şey var. Artık bu dünya çok kalabalık, çok fazla insan her iş kolunda bişeyler yapamaya çalışıyor. Eğer sen de benim gibi bir onu dener bir bunu dener, sürekli pes edip başka bişey ararsan yolunu çok uzatırsın. İstikrar herşeyden daha önemli. Bir alan seç ve o alanda istikrarlı bir şekilde çalışmaya devam et. Gece gündüz çalışmak zorunda değilsin, ama istikrarlı olmak gerekiyor. Ben herşeye rağmen hiç bırakmasaydım belki 5 yıl önce oyun sektörüne girmiş, şimdiye çok güzel bir kariyer kurmuştum... Düşün bunu da, teşekkür ederim desteğin için :)
@receptahaakgul
@receptahaakgul 2 ай бұрын
@@Ali.Yağmur Ya abi hertürlü başka alanlarla uğraşırken oyun geliştirmek aklımda takılıp kalıyor . Bide şöyle sorunum var sen videoda diyince aklıma geldi. Oyun oynamak niyeyse artık eğlenceli gelmiyor bana eskisi gibi fikirler fln edinemiyorum mesela bu yüzden ya da oyun oynayıp o oyunların o kdr güzel hissettirmesi ve bu hissin seninde başkalarına vermeyi sağlamanın ne demek olduğunu bilmiyorum.Asıl sorunlarımdan biride bu ya.Üstüne hayat zorluğu (Biraz erken olgunlaştımda :) )
@Ali.Yağmur
@Ali.Yağmur 2 ай бұрын
@receptahaakgul Umarım hayat o kadar da çok üstüne gelmiyordur. Şuan deneyip yanılmak için çok özgür bir zamanın var. Her şeyi deneyebilirsin. Oyun oynayıp youtube a video atmayı denyebilirsin, topluluklara girip insanlarla tanışıp oyun oynayabilirsin, iyi kötü demeden game jamlere katılıp bir prototip çıkarmayı deneyebilirsin, forumlarda insanlarla tartışmaya girebilirsin, deneyebileceğin çok şey var keşfetmek için. Ama içine kapanma, karamsar bir insan olmamaya çalış. Pozitiflik pozitifliği çeker. Umarım güzel bir hayatın olur kardeşim.
@receptahaakgul
@receptahaakgul 2 ай бұрын
@@Ali.Yağmur Eyw abi deniyeceğim. Abi bide discord aç diycemde vpn fln sıkıntı yaratabilir bilmiyorum. Ben %100 gelirim ama bir topluıluk açarsan discord olmasada.
@receptahaakgul
@receptahaakgul 2 ай бұрын
@@Ali.Yağmur bide abi Nereden başlanmalı hangi konulardan ilerlenmeli gibi ayrıntılı bir video yaparsan çok iyi olur bizim için.Hem sanada içerik çıkar.
@onur3759
@onur3759 2 ай бұрын
youtube Türkiye'de oyun geliştirmeyle alakalı en öğretici video.
@Ali.Yağmur
@Ali.Yağmur 2 ай бұрын
teşekkür ederim :)
@isimsoyisim4979
@isimsoyisim4979 2 ай бұрын
tutorial olayı çok yanlış anlaşılıyor. bende tutorial izleyince herşey çözülecek sanıyodum ama sonradan farkettimki tutoriallar sadece oyun motoru kullanmayı öğretiyor, oyun tasarımcısı olmayı değil. ikisi farklı şeyler, (oyun tasarlamak ve oyun motoru kullanmak) oyun tasarlamayı öğrenmek için oyun tasarımcısı olmayı öğrenmen gerekiyor, oyun motoru kullanmayı öğrenmen değil. örnek vermek gerekirse ressamlık üzerinden gidelim, fırça kullanmayı bilmek seni ressam yapmaz. fırça, sadece ressamın sanatını icra etme aracıdır. oyun motoru da oyun tasarımcısının sanatını icra etme aracıdır. oyun tasarımlarıyla alakalı ingilizce kitaplar var, oyun motoru kullanmayı değil oyun tasarımcısı olmanın ne demek olduğunu öğretiyor bu kitaplar. onları okuyabilirsin.
@isimsoyisim4979
@isimsoyisim4979 2 ай бұрын
google ye "game design books" yazıp aratırsan ulaşabilirsin.
@Ali.Yağmur
@Ali.Yağmur 2 ай бұрын
@@isimsoyisim4979 Tutorila oyun tasarlamayı öğretmez elbette ama tutorial oyun motorunu kullanmayı öğretmek için de başarısız bir yöntem. Benim değindiğim nokta bunun üzerine. Başlangıç düzeylerindeki editörü kullanabilme becerisi kazandıran eğitimler gerçekten de gerekli. Ama örneğin 20 saatlik sıfırdan bir adet RTS oyun yapımı eğitim setini izleyip takip ettiğinizde, harcadığınız zaman düşünüldüğünde verimsiz bir eğitim süreci geçirmiş oluyorsunuz. İzlediğiniz her şeyi baştan sona tekrar uygulayabilecek kadar iyi öğrenmiş olsanız bile, ki çoğu zaman durum böyle olmuyor, sadece belirli bir şeyi belirli bir biçimde yapmasını öğreniyorsunuz. Buna kıyasla dökümantasyon okuyarak, internette araştırmalar yaparak, geliştirmek istediğiniz oyun mekaniğini nasıl Unity oyun motoru içerisinde çalıştırabileceğinizi keşfetmek daha kalıcı ve detaylı bilgiler kazanmanızı sağlıyor. Hatalar yapıp bu hataların sonuçlarını görüyorsunuz. Neyi neden yaptığınızı anlıyorsunuz. Ve bu süreçte asıl öğrenme yaptığınız bu hatalar dolayısıyla gerçekleşiyor. Eğitim setlerinde eğitmen bütün bu hatalı yollardan geçip, öğrenmesi gereken her şeyi öğrenip, videoda sadece ulaştığı doğru sonucu gösteriyor çok büyük oranda. Yani bence eğitim setleri oyun motorunu nasıl kullanacağını öğretmek konusunda da başarısız. Buna alternatif olarak sunduğum yol ise daha meşakatli bir hatalardan öğrenme biçimi. Bunlardan bağımsız olarak oyun tasarımı alanında kitap okumak da hem çok keyifli hem çok öğretici, kesinlikle güzel bir değer katar herhangi bir oyun geliştiricisine.
@isimsoyisim4979
@isimsoyisim4979 2 ай бұрын
​@@Ali.Yağmur keyifli bir video olmuş, farklı bir bakış açısı kazandım sayende. teşekkürler.
@ob3cura
@ob3cura 2 ай бұрын
12:10 videonun bu kısmına katılmıyorum sonuçta sen her hangi bir yazılım diliyle bir şey yazıncada aynısı geçerli high level low level dil olayları c++ py java gibi diller yüksek levelli okunabilir seviye sonuçta bir nevi onlarda oyun yapma aracı hadi diyelim low level dil indik asm ile oyun yapıyorsun onunda alt seviye var makine dili sadece 101010 ile mi kod yacaz yani sonuçta c++ vb diller çıkmadan önce insanlar daha zor kod yazıyordu
@ozu7779
@ozu7779 2 ай бұрын
bruh ne saçmalıyorsun mk
@Ali.Yağmur
@Ali.Yağmur 2 ай бұрын
Şöyle diyim, benim değindiğim nokta oyun motorlarının zararlı olması değil. Daha çok öğrenme süreci ile ilgili bir şey. Modern oyun motorları bazı çok kritik şeyleri öğrenmemize engel oluyor. Bu yüzden de limitli bir ortama adapte oluyoruz. Eskiden öğrenmiş kişiler bu yüzden çok daha yüksek kalibre developer oluyor. Öğrenme sürecinde fayda sağlayacak bir yaklaşım
@polatbey7261
@polatbey7261 2 ай бұрын
kel olmak sana yakışıyor bilader devam
@Ali.Yağmur
@Ali.Yağmur 2 ай бұрын
eyvallah :D
@UgurBocugu
@UgurBocugu 2 ай бұрын
ALY game engine 1.0b LTS coming
@Ali.Yağmur
@Ali.Yağmur 2 ай бұрын
Bir gün belki :D umarım
@alperenctk1398
@alperenctk1398 2 ай бұрын
Bir sistemi temelden kurmak mı kurulu bir sistemi iyi kullanabilmek mi ? Mühendis kafası ile işlere yaklaştığınız vakit sistem kuracağım diyerek oyun motoru da yazmak zorunda kalırsınız. Oradan tatmin olmayıp Assembly dililne de inersiniz. En sonunda da kendinizi 0-1-0-1 lerle uğraşırken bulursunuz. Bu iki şeyden kaynaklanıyor. Ya büyük özgüven patlaması ya da tam tersi özgüven eksikliği. Her şeyi yapmak zorunda değilsiniz. Oyun motorları bunun için var ve kimi insanlar sadece visual scripting ile milyon dolarlar kazanacak fikirleri hayata geçirebiliyorlar.
@Ali.Yağmur
@Ali.Yağmur 2 ай бұрын
@@alperenctk1398 Bu konuda sanırım videoda kendimi yeterince ifade edemedim. Ben sistem kurma tarafını öğrenme sürecinin bir parçası olarak sundum. Yoksa kendi başıma unity ya da modern herhangi bir oyun motoruna yaklaşamayacağımı biliyorum. Ama sistemlerin nasıl çalıştığını daha detaylı bir seviyede öğrenirsem elimdeki araçları daha iyi kullanabileceğimden bahsettim. Burda bir denge sağlanması gerekiyor. Nasıl ki hiç anlamadan asset leri birbirine yapıştırmak çok verimsiz bir oyun geliştirme yöntemidir, herşeyi baştan sona ben yapacağım demek de verimsiz bir oyun geliştirme biçimidir. Bu benim yazılımcı olarak kendimi tatmin etme niyetiyle çıktığım bir yol da değil kesinlikle. Bu bir öğrenme süreci. Nihayetinde oyun motorlarını daha iyi kullanabilmek hedefine ulaşmak için düşündüğüm bir yol.
@alperenctk1398
@alperenctk1398 2 ай бұрын
@@Ali.Yağmur Bu noktada bir denge oluşturmak kesinlikle önemli. Sana katılıyorum. Fakat indie geliştiricinin ilk ulaşması gereken şey sermayedir. Hepimizin birer dream projesi var. Bu proje ile yıllarımızı heba edeceğimiz yerde gerekirse hazır assetleri deneyelim. Kullanalım. Değişmesi gerekenleri değiştirelim. "Generalist" olabileceğimiz en güzel çağda yaşıyoruz. İşin kod tarafında boğulmamalı. AI ile gelen kod yükünün azalması meselesi bizleri, projenin diğer alanlarına eğilmeye itmeli. Ben yanımda senior yazılımcı çalıştırıyor gibi hissediyorum AI sayesinde. Steamdb üzerinden "Apewar" isimli oyunun verilerine bakın derim. 2 Türk geliştiricinin yaptığı multiplayer oyununu arkadaşlarıma hep örnek olarak sunuyorum. Multiplayer sistemi kurmak tabii karmaşık fakat, oyun genel itibari ile çok basit bir yapıya sahip. Bu oyun 200 bin dolar gibi bir satış rakamı elde etti. Yoğun bir çalışmayla 4-6 aylık bir çalışma olabilir. Diğer taraftan brezilyalı bir yayıncı takip ediyorum. Günde 10 saat kod yazarak oyun motoru oluşturuyor. Shooter bir oyun üzerinde çalışıyor ve şöyle söyleyeyim oyun çok ama çok kötü duruyor. 1-2 yıldır da bu projeyle uğraşır durumda. Çıktığı vakit 5 bin satış alırsa öpsün başına koysun. Son olarak unity'nin konferanslarınada katılan Shader yazan bir kız var KZbin'da belki denk gelmişssindir. Kız Shader ile kafayı çizmiş durumda. Tam bir deli. Resmen noise texture'ları kod ile falan oluşturuyor. Bu insanlara tabii ki ihtiyaç var bu insanlar olmasa bugün bu motorlara sahip olamazdık ama biz mühendis miyiz game developer mıyız bunu ölçmemiz lazım.
@Ali.Yağmur
@Ali.Yağmur 2 ай бұрын
​@@alperenctk1398 Evet, bakış açına hak veriyorum. Zaten ben de 3 yıl önceki ilk denemeden sonra mesela model üretme, animasyon tarafına bir daha girmedim, hazır asset kullanarak devam ettim. Bir türk oyun stüdyosu da öncelikle sermaye bulmalıdır, buna da katılıyorum. Ama sunduğum bakış açısının öğrenme sürecine dahil edilmesi gerektiğine inanıyorum. Game developer da belli bir noktaya kadar mühendistir. Game designer olmak isteyen ama kendi oyunlarını yapmak durumunda olan birisi için ise tamamen haklısınız. Ulaşılmak istenilen hedef de burada önemli
@mushabcevik2433
@mushabcevik2433 2 ай бұрын
Güzel video fakat ben Warband mobili bekliyorum
@Ali.Yağmur
@Ali.Yağmur 2 ай бұрын
hahaha fikir çok güzel dimi. Valla öyle bir oyun olsa ben de oynardım :D Zaman gösterecek, belki bir gün, neden olmasın
@-Engineering01-
@-Engineering01- 2 ай бұрын
Selam, özellikle Türkçe oyun geliştirme kanallarinin kodlama düzeyi neredeyse çöp. Genelde model import edip sadece karakter yürütüyorlar, bu işin ağır teknik yazılım tarafi görmezden geliniyor. Bu yuzden ingilizcesi olmayan hic gelişmiyor, ingilizce kanallar bile muamma. Şimdi karar vermek gerek, hobi yani zaman gecirmelik mi oyun gelistirme yapmak isteniyor yoksa profesyonel olarak mi ? İndie de para yok oyle soyleyeyim hele de one man army iseniz unutun, onbinlerce oyundan belki 4-6 tanesi tutuyor. Eger amac profesyonel ise (yazilim tarafi icin konusuyorum) adam gibi bir universitede bilgisayar mühendisliği okumak ve ardindan kucuk bir oyun startupunda staj ve işe girmek şart.
@Ali.Yağmur
@Ali.Yağmur 2 ай бұрын
Söylemek istediğinizi anlıyorum. Bilmiyorum adam gibi üniversiteden kastınız hangi üniversiteler ama ben İstanbul üniversitesini gördüm, ve Türkçe youtube tutoriallarinden hallice bir eğitim sistemi vardı. Sınıf zaten 150 kişi, soru cevap olmasına imkan yok. İngilizce konusu kesinlikle önemli, hatta şart yani. Ve evet, düzgün bir firmada staj ve bir iki yıl çalışıp iyice bir öğrenmek çok güzel olurdu. Ben fırsat bulursam bu işi profesyonel yapmak istiyorum, ama fırsat bulamazsam da hobi olarak yapmaya devam ederim. Çünkü çok keyif alıyorum.
@kkemal59
@kkemal59 2 ай бұрын
gerçekten aklımda fikir var kod bilmediğimden yaoamıyorum unity ue4 uzun yıllardır kullanıyorum birşey yapmayı deniyorum ama olmuyor basmıyor kafa
@Ali.Yağmur
@Ali.Yağmur 2 ай бұрын
Anlıyorum :D güzel bi duygu değil. Tek yolu da bu işin çilesini çekmek. Ama doğru strateji lazım işte. Doğru öğrenme biçimini bulmak lazım. Ben de bütün cevaplara sahip değilim illa ki, ama yanlış yolları eleye eleye ilerliyorum :D
@chunsal
@chunsal 2 ай бұрын
frekans tv ama saçı aşağı düşmüş
@Ali.Yağmur
@Ali.Yağmur 2 ай бұрын
Bi bakayım dedim frekans tv ye, onun da pek saçı yok be sanki :D ama olsun, iyidir
@ugurcan9208
@ugurcan9208 2 ай бұрын
bu konu üzerine konuşabileceğimiz bir discord kanalı açmayı düşünüyor musun
@Ali.Yağmur
@Ali.Yağmur 2 ай бұрын
Selamlar, bir toplanma alanı açmak istiyorum ama henüz tam olarak planlamadım. Şimdilik discord adımı paylaşıp insanlarla tanışıyorum :) Ama daha organize bir noktaya gelmek istiyorum, yakında umarım. Discord adım aliyagmur
@durdurulamazguc
@durdurulamazguc 2 ай бұрын
Cok tesekkur ederim discord sunucunuz var mi yada acmayi dusunuyor musunuz?
@Ali.Yağmur
@Ali.Yağmur 2 ай бұрын
Selam, henüz bir sunucu açmadım, ama kesinlikle topluluk kurma yoluna gidicem. Çok güzel insanlarla tanıştım :) Sadece bu topluluk işini ciddiye alıp güzelce planlamak istiyorum. O zamana kadar discord üzerinden bana ulaşabilirsiniz, kullanıcı adım aliyagmur
@durdurulamazguc
@durdurulamazguc 2 ай бұрын
@ tamamdır teşekkür ederim
Oyun Yapanlar Topluluk Duyurusu ve Kanalın 2025 Hedefleri
21:04
Ali Yağmur
Рет қаралды 1,6 М.
Quilt Challenge, No Skills, Just Luck#Funnyfamily #Partygames #Funny
00:32
Family Games Media
Рет қаралды 55 МЛН
İngilizce Nasıl Öğrenilir? Tecrübeyle sabit bir yol haritası.
29:39
Yazılım Ekosistemi Raporu 2024 - JetBrains Araştırma Sonuçları
19:13
Ayakkabısının Bağcığını Çözemeyenler
13:28
CANER KARA
Рет қаралды 3,9 М.
ENFES BİR İNTİKAM HİKAYESİ: PLAYSTATION'IN İCAT EDİLMESİ
17:27
Enis Kirazoglu
Рет қаралды 1,9 МЛН
DAVA ADAMI OLMAK ya da BİR KIZIN ELİNİ TUTMAK
1:46:34
Dücane Cündioğlu
Рет қаралды 32 М.
YÜZYILIN İCADI | #GG Teknoloji ve Oyun
1:00:12
Mesut Çevik
Рет қаралды 87 М.
DÜNYANIN EN YÜKSEK PUANLI 100 OYUNUNA BAKIYORUZ!
18:50
Enis Kirazoglu
Рет қаралды 822 М.
Bağımsız Oyunlar İçin Kurgusal Dünyalar Yaratmak
24:08
Ali Yağmur
Рет қаралды 3 М.
Bize Donanım Diye Yazılım Mı Satıyorlar?
24:50
Murat Gamsız
Рет қаралды 31 М.