Waar kunnen wij zien wat de electraprijs is? Ofwel zien of het verstandig is meer te verbruiken en minder te leveren.
@skinkie Жыл бұрын
Het verschil tussen EPEX day-ahead per uur en onbalans-prijzen (beschikbaar bij een aansluitingen van groter dan 3x80A) zou ook duidelijker moeten worden. Er zijn immers veel meer kwartieren die negatief zijn. Het moment dat de energie daadwerkelijk negatief is, is natuurlijk het moment dat die prijs ook direct de belastingcomponent wegstreept (analoog aan het gebruik van bijvoorbeeld zonnepanelen). Je spreek over aanbod en vraag, maar de day-ahead prijzen gaan natuurlijk over het voorspelde aanbod en de voorspelde vraag. Gaan er producten en gebruikers actiever op (reverse) curtailment zitten verwacht ik dat er een hele andere markt gaat ontstaan voor bijvoorbeeld de laadstations, waarbij de Edmij's in samenspraak met een laadappjes hun inkoopposities zo kunnen optimaliseren om extreem veel geld te verdienen aan onbalans. Op 7:14 zeg je weer eens dat je geen BTW zou hoeven te betalen, dat klopt niet. Alle energie die je uit de installatie direct in het huis (voor de meter) wordt gebruikt is BTW-plichtig via een consistente berekening of via de forfait aangifte. De enige reden waarom de meeste gebruikers (vaak: niet-ondernemers) dat niet hebben is de kleine ondernemersregeling. Check "Eigenaren van zonnepanelen" op de Belastingdienst site.
@KetelKlets Жыл бұрын
Wat niet meetbaar is, is niet te belasten; het komt simpelweg niet langs de slimme meter. Tevens vervalt de BTW en EB aangezien deze alleen wordt berekend over *netto positieve afname* uit het net. Om die reden betaal ik al 2 jaar geen BTW en EB meer doormiddel van meer opwek dan eigen verbruik per jaar.
@skinkie Жыл бұрын
@@KetelKlets Je lijkt het echt niet te willen snappen. Het is meetbaar, het staat op het display van je omvormer. Dus opwek minus teruglevering is eigen gebruik, netjes over een jaar of kwartaal gemeten. Over dat bedrag betaal je normaal gesproken BTW (privé gebruik). Dat er tal van regelingen zijn om geen administratie bij te hoeven houden realiseer ik me, maar dat jij generiek zegt dat het niet te belasten is, is onzin. Schrijf in je favoriete zoekmachine: "Bent u belastingplichtig voor de btw?" zonnepanelen
@KetelKlets Жыл бұрын
@@skinkie Toon mij de wettekst waarin staat dat de opwekcijfers van een omvormer als basis dienen voor de BTW. Niet aankomen met algemene uitspraken, dat is hier niet van toepassing. De cijfers die een omvormer toont zijn namelijk hooguit 'best effort' en zeker niet MID gecertificeerd, wat verplicht is voor elk meetpunt wat als basis dient om te factureren. Sterker nog, de cijfers uit omvormers nemen het eigenverbruik van de omvormer zelf niet eens mee: kzbin.info/www/bejne/fJK0p5SJmbyYhsU Plus dat de opwekcijfers uit je omvormer kunnen worden gemanipuleerd aangezien er buiten de slimme meter en de hoofdstoppen niks verzegeld is; ik ben namelijk *eigenaar* van die omvormer en mag daar mee doen en laten wat ik wil, anders dan bij de slimme meter die *geen eigendom* van mij is. Zoals ze in de IT zeggen: _never trust the client_ Dus nee, direct eigen gebruik is niet meetbaar (door de slimme meter, oftewel de enige meter waarop gefactureerd mag worden en die dient als _single point of truth_ ) en dus belastingvrij.
@skinkie Жыл бұрын
@@KetelKlets De Belastingtelefoon stelt het volgende. Omdat er sprake is van een aangiftebelasting, is er ook sprake van een vrije bewijslast, waarbij de inspecteur overtuigd moet worden van de opgaaf van de juiste gegevens. Het voorbeeld wordt gegeven waarbij een 'boer' de inspecteur moet overtuigen van de omvang van zijn aardappeloogst. Er bestaat geen wettekst of memorie van toelichting die een methode verplicht stelt. Toch zal ergens duidelijk worden dat er een bepaald aantal kilo's is verkocht, waarover BTW wordt afgedragen. De enige manier om zeker te weten dat jouw individuele methode wordt geaccepteerd om het bepalen van privegebruik correct is, is het doen van "Verzoek vooroverleg". Dat heb ik dan nu ook maar ingevuld. Echter het gaat hier dus om een specifiek akkoord, niet generiek. "Hoe bereken ik het bedrag dat ik moet invullen in rubriek 1d? Past u het forfait niet toe? En moet u wél btw afdragen over uw privégebruik? Dan moet u allereerst weten hoeveel van de opgewekte stroom u hebt gebruikt voor uw privéhuishouden." Dit kostte 30 minuten van mijn leven en een postzegel.
@SanderStolk Жыл бұрын
@@skinkie Ik snap niet waar u dit heeft gevonden of vandaan haalt. Ik ben het met Ketelklets eens. Ik had ook mijn twijfels over de BTW die hij noemde maar mijn energieleverancier Zonneplan kon dit ook bevestigen na een telefoontje. Als je meer teruglevert dan verbruikt ten tijde van de salderingsregeling betaal je over het deel wat je verbruikt geen energiebelasting EN geen BTW. Het is niet zo dat je over het teveel geleverde aantal kWh ook nog eens EB en BTW terugkrijgt maar puur je eigen verbruik EB en BTW vrij maakt. Voorbeeld: ik verbruik 3000 en wek 6500 op. Een verschil van 3500. Over de 3000 eigen verbruik betaal ik in de salderingsregeling op dit moment geen EB en BTW. Sterker nog: De opslag (handelingsfee) van de energieleverancier krijg je ook terug voor het deel wat je zelf verbruikt. De 3500 die ik extra teruglever, geef ik dus terug voor inkoopprijs van de markt + opslag handelingsfee. Niet meer en niet minder. Ik heb nog nooit gehoord dat ik standen van opwek moest doorgeven aan de belastingdienst. Deze redenering raakt kant nog wal en ik ben ook benieuwd waar in de wet staat dat ik mijn "meterstanden" van mijn zonnepanelen moet doorgeven voor BTW.
@gijsqwerasdf Жыл бұрын
Het valt op deze manier niet meer te verkopen dat we een vaste prijs per kWh aan belasting hebben. Hoe goedkoper de energie, hoe groener. Belasting als percentage van de kWh-prijs lijkt me logischer.
@Go2Results Жыл бұрын
Dat doet de btw natuurlijk ook deels. Behalve Mbt de 15,3 cent belasting per kWh.
@cg986 Жыл бұрын
Dit is echt geweldig nieuws. Ik denk dat we op pad zijn om binnen 5 a 10 jaar zelfs in hartje winter negatief kunnen halen! Dit gaat ook betekenen dat de markt automatisch op grote schaal in energieopslag zal stappen. Dit is een puur verdienmodel! En nog eens goed voor de netstabiliteit ook!
@KetelKlets Жыл бұрын
Mijn gedachte ook.
@87vortex87 Жыл бұрын
Voor de zomer ja, winter absoluut niet. Het stroomverbruik van huishoudens zal factor 4 toenemen door warmtepompen en elektrische auto's. Ik denk dat we ons alleen maar hoeven te richten op zo hoog mogelijke COP in oktober t/m april voor de warmtevoorziening in huis en dat we daar grosso modo goed mee gaan zitten. Dat is dus simpelweg horizontale of verticale grondbron voor cv en sanitair water, daarmee vang je de financieel hardste klappen op.
@KetelKlets Жыл бұрын
@@87vortex87 Voor de winter ook, zoals gezegd hebben we zelfs in januari op 6 dagen negatieve uren gehad, ingegeven door veel wind. En wind op zee gaat de komende decennia met 1.650% toenemen qua capaciteit (en daar komt wind op land en solar nog bij). Er is met name veel vind in de donkere maanden van het jaar.
@JorickTube Жыл бұрын
Met het overschot gaan we waterstof maken, niet consumenten gratis geld geven.
@KetelKlets Жыл бұрын
@@JorickTube We? Mijn zonneopwek is toch echt van mij en van niemand anders. En zo denkt iedereen erover, ook de zonneparken en windparken produceren alleen als het ze geld oplevert. Dat er ergens een fabriek waterstof wil maken is leuk, maar die mag gewoon betalen voor de energie, tenzij de stroomprijs negatief is.
@RamonSmits Жыл бұрын
De energiebelasting is wat het vaak nog steeds veel te duur maar en die had je gewoon in je grafiekjes kunnen tonen. Je verhaal is daardoor iets te positief. Ik zit zelf bij Tibber en ben er erg blij mee. Ik rij elektrisch en kan redelijk plannen met laden omdat ik niet giga veel rij en heb in de wintertijd regelmatig snachts gratis kunnen laden en in de zomer overdag en dat natuurlijk inclusief de belasting.
@BeansBuilds64 Жыл бұрын
Wij hebben net een nieuwe huis gekocht, contract afgesloten met vaste tarieven omdat wij circa 7500kw uur per jaar opwekken en slechts de helft gebruiken. Het kunnen spelen met de energieprijzen lijkt mij leuk. In de toekomst willen we nog een elektrische auto kopen. Ik ben alleen bang op dagen dat de zon hard schijnt en wij niet kunnen terugleveren. Moet je dan zorgen dat je kunt laden?
@MrArjanC Жыл бұрын
Dank voor de video. Je zegt dat de prijs nog gaat dalen omdat er steeds meer wind- en zonnestroom bijkomt. Maar er zal minder fossiele stroom komen en wsl veel meer vraag. Het is dus afwachten hoe dat gaat uitpakken voor de uurprijs.
@KetelKlets Жыл бұрын
Als de kWh-prijs gaat stijgen, dan stijgt ook de waarde van mijn zonne-opwek, met of zonder salderingregeling. Dus in feite win je altijd.
@jeltesikkema8364 Жыл бұрын
Als je nu veel meer opbrengst van je panelen hebt dan eigen verbruik... Is dan een dynamisch contract weer interessanter dan een contract met vaste prijzen? De dynamische prijzen lijken vaak hoger dan de terugleververgoeding boven wat je mag salderen.
@johang.43727 ай бұрын
leuk filmpje ben erg benieuwd hoe de situatie, op 1 juni vergeleken vorig jaar is.. waat kun je deze info vinden en of een idee vcor een nieuw filmpje..
@eelcodullaart3249 Жыл бұрын
Lieve zonnepaneel vrienden en meester Klets! Ik heb een dringende vraag, ik schrok net van de berekening van mijn stroomleverancier energiedirect die zegt dat hij per kwartaal mijn saldering gaat berekenen omdat ik een variabel contract heb! Ik ging er steeds vanuit dat ze per jaar moesten salderen en daarom heb ik geen vast contract genomen. WIe van jullie weet hoe het echt zit? Ik heb 24 panelene en hou qua stroom best wat over aan het eind van contract jaar maar nu willen ze per kwartaal gaan belasten waardoor ik bij zou moeten betalen! alvast bedankt!!
@reneket229511 ай бұрын
Zou het niet handig zijn als er een app (iphone) of widget (pc) is, die waarschuwt als de prijs negatief is/wordt ? Nu heb je alleen maar apps die waarschuwen om je electrische auto op te laden, maar die heb ik niet.
@eurovisie20105 ай бұрын
De term "als je per jaar meer energie opwekt dan jezelf verbruikt",.. is een opmerking met vraagtekens.... Je gebruikt namelijk ook zonne-energie direct vanuit je systeem.. Wordt nu de gehele opwek van het systeem bedoeld.. Of wordt gekeken naar wat je levert aan het stroomnet als ""opwek"".. ? In verband met het niet betalen van btw en energiebelasting bij dynamisch contract.. EN als je zo'n dynamisch contract hebt.. Dan loopt die per maand opzegbaar denk ik ? En als je dan na 2 maanden weg gaat naar een ander vast contract.. misschien bij een andere leverancier ook.. Wat doet zo'n dynamisch contract dan.. als die geen jaar loopt.. Wanneer wordt bepaald of je per jaar meer energie opwekt dan verbruikt.. wat de definitie daar dan ook precies van is..
@h.e.verheijden8083 Жыл бұрын
Over enkele jaren zijn er meer elektrische verbruikers zoals e-auto’s en warmtepompen. Gevolg in de winter zal het energieoverschot zich stabiliseren. Ook al komt er meer zo’n en wind energie bij. De negatieve prijzen zullen niet geheel verdwijnen maar nog duidelijker in de weekenden komen te liggen en in de zomermaanden.
@joopschaeffer6826 Жыл бұрын
Wat wordt verwacht na afschaf salderen, waarbij bij geleverde stroom belasting betaald wordt en je bij terug stroom geleverde stroom geen belasting terug krijgt. In de wet welke de afschaf regelt staat ook dat de prijs voor terug geleverde stoom nooit negatief mag zijn. Wat zijn daarvan de gevolgen voor de prijs van geleverde stroom? Ook geen gratis stoom meer?
@cz1589 Жыл бұрын
Offtopic vraagje: in hoeverre kan je zonnepanelen die voor campers worden verkocht gebruiken als een reguliere huisaansluiting op het stroomnet? Ik zag bijvoorbeeld eentje van 100 watt met 18 volt. Is dat lood om oud ijzer, zolang je maar de juiste omvormer gebruikt of eerder onhandig en moeilijk doen? Bijvoorbeeld die lichte flexibele panelen lijken me op zich wel handig, maar die zijn meestal in camping-editie, als ik naar het voltage kijk in elk geval.
@jankees4037 Жыл бұрын
Camper zonnepanelen zijn duur voor wat ze opbrengen. Nooit op een huis aanbrengen. Kan goedkoper door zelf te bouwen en spullen te halen bij solar bouwmarkt.
@cz1589 Жыл бұрын
@@jankees4037 klopt maar ik heb weinig ruimte over en een huurhuis waar ik niks op het dak kan of wil plaatsen. Ik heb overigens al twee sets met een totaal 1620 wp in achtertuin staan. Ik denk ook wel eens aan kleine opstellingen maar die moeten wel samen gekoppeld kunnen worden aan een omvormer. Stel je bijvoorbeeld 8 units voor ter grote van een eetbord op verschillende posities. Ik denk ook aan (semi)mobiele eenheden, dat lijkt me handiger. Die kan ik bijvoorbeeld op de schutting zetten, aan de dakgoten hangen. Flexible panelen zijn duurder maar wel lichter trouwens
@Dhrpedro Жыл бұрын
Als je met een dynamisch contract meer gaat invoeden (zonnepanelen) dan afname bij een negatieve prijs, moet je dan ook bijbetalen voor die Kilowatts???
@salipander6570 Жыл бұрын
Ja, zo werkt het.
@Dhrpedro Жыл бұрын
Dus dan zet je de levering stop, maar dan kan je ook minder salderen dit jaar. Dus toch nog belastingbetalen als je niet genoeg panelen hebt.... of je hebt heel veel panelen, maar dan ga je niet dynamisch.
@vossenspringer Жыл бұрын
Is het ontbinden van een vast contract ook gratis nu als je 2x zo veel opwekt dan je zelf gebruikt? Dan hebben ze immers ook niets ingekocht voor je?
@PetrSalz Жыл бұрын
Hou je er wel rekening mee ook het stroomgebruik enorm (ca. 4x) gaat toenemen naarmate we fossiele brandstoffen vervangen door zon en wind? Dat dempt denk ik het ontstaan van deze overschotten enigzins.
@jankees4037 Жыл бұрын
In de zomer blijven we een groot overschot houden, daar de winter de maatstaaf wordt qua energie voorziening. Zonnepanelen doen dan nauwelijks wat. En iedereen heeft de warmtepomp dan draaien.
@PetrSalz Жыл бұрын
@@jankees4037 Daar heb je gelijk in. De vraag is dan waar kom de energie voor die warmtepompen vandaan. Misschien toch deels van waterstof gemaakt met energie van de zonnepanelen in de zomer?
@padoempats2213 Жыл бұрын
Leuk overzicht. Maar kun je ook het percentage/uren aangeven dat de prijs werkelijk negatief was, dus incl belasting? Volgens mij zijn die uren dit jaar nog steeds maar op 2 handen te tellen
@sndstone Жыл бұрын
Klopt deze maand 10 keer onder 0 zonder belasting, 1x met belasting op 2 Juli waar die max -43 cent was 🤣😅
@chewmonkey89 Жыл бұрын
Rond 8:40 zeg je dat je alleen opzegboete betaalt als je naar een later tarief overstapt. Wat als je van een duur vast contract naar een nog duurder variabel contract gaat en na 1 dag alweer opzegt om vervolgens naar een goedkoper contract te gaan? Maas in de regelgeving?
@KetelKlets Жыл бұрын
Het gaat erom wat *je bestaande energieleverancier* op dat moment aan tarieven voert. De tarieven die je daadwerkelijk gaat betalen bij je nieuwe leverancier staan hier los van. Dit hebben ze gedaan om precies jouw voorbeeld te voorkomen, plus dat het moeilijk controleerbaar is voor je bestaande energieleverancier.
@chewmonkey89 Жыл бұрын
@@KetelKlets helder! Dankjewel.. opzich logisch
@999crypticAFV Жыл бұрын
Leuk, dank !
@Ro-Skam Жыл бұрын
@KetelKlets ik volg je kanaal al een tijdje. Dank voor je geweldige inzet en je bereidheid om je kennis te delen. 🙂 Het moeilijke van een dynamisch contract lijkt me dat je wél altijd achteraf kan zeggen wat de stroomprijs was, maar niet in de toekomst kunt kijken. Zet ik de vaatwasser en wasmachine nu al aan, of wacht ik nog een paar uurtjes als de prijs misschien gaat zakken? Met een gemiddeld huisverbruik van zeg 11 KwH (9-15) per dag, ben ik wel benieuwd waar het omslagpunt zou kunnen liggen als je een goedkope batterij opslag zou gebruiken waarin je dan energie (goedkoop/gratis/negatief) kan opslaan om bijvoorbeeld de helft van dagelijks verbruik te bufferen (5 Kw per dag ) Met een gebruik van 0,2-1,8 kW per uur kan daar misschien best wat winst te behalen zijn. Een algortime om dat op basis van het verleden te bepalen wat de goedkoopste uren (zouden) kunnen zijn, kan dan bepalen welke momenten het beste zijn om bij te laden en energie af te geven. Ik heb nog geen zonnepanelen, maar overweeg een klein setje van zeg 1000 watt op het tuinhuisje te leggen. Wat zou je adviseren in een dergelijke situatie en is het misshchien een topic waard op je kanaal?
@KetelKlets Жыл бұрын
Je krijgt bij een dynamisch contract een dag vooraf al te zien wat de stroomprijs elk uur gaat zijn, daar kun je dus rekening mee houden.
@Ro-Skam Жыл бұрын
@@KetelKlets Interessant. En dat terwijl ze nog niet precies weten hoe hard het zal waaien of hoeveel bewolking er zal zijn.
@KetelKlets Жыл бұрын
@@Ro-Skam Met weermodellen kunnen ze heel veel. En aan de verbruikskant zijn de modellen ook heel goed tegenwoordig. Het blijft voorspellen, maar de weervoorspellingen zijn tegenwoordig ook een stuk beter en gedetailleerder dan 30 jaar geleden.
@LoyvanBeek Жыл бұрын
De prijzen bij dynamische contracten zijn gebaseerd op voorspellingen, van verbruik en van opwek. En die voorspellingen zijn niet perfect, dus soms is de verhouding tussen vraag en aanbod uit balans. Om dat verschil is er ook een onbalansmarkt, die per kwartier het verschil probeert weg te werken, door geld te bieden om wat extra/minder op te wekken of wat extra/minder te verbruiken. Die markt is alleen toegankelijk voor grotere aansluitingen, 3x80 ampère als ik het goed heb.
@Simon-dm8zv Жыл бұрын
@@LoyvanBeek Hoe kan het dan dat een dag van te voren negatieve prijzen ontstaan? Producerende partijen hebben dan toch voldoende tijd om af te schalen? Waarom zouden producerende partijen er voor kiezen hun stroom tegen negatieve prijzen te verkopen?
@AriKrook8 ай бұрын
Klopt het volgende: prijs ex belasting = kaal tarief + inkoopvergoeding + garantie van oorsprong. Voorbeeld: -2 ct + 2,178 + 0,908 is toch nog positief
@fritsp9309 Жыл бұрын
Windmolens worden bij overproductie (nulprijs of negatieve energieprijs) of storm vaak uitgeschakeld. Dit beïnvloedt de prijs naar boven.
@SolAce-nw2hf Жыл бұрын
Dat valt reuze mee. In de praktijk draaien ze meestal gewoon door omdat de energie ver van tevoren verkocht is tegen een vaste prijs. Als het technisch echt niet anders kan gaan ze uit tegen een vergoeding om te voorkomen dat er dingen stuk gaan in het stroomnet. Bij storm is het een ander verhaal. Dan moet de molen uit om te voorkomen dat hij stuk gaat. De bladen worden dan zo gedraaid dat de wind er gemakkelijk langs kan zonder rotatie te veroorzaken.
@diatonicdelirium1743 Жыл бұрын
Volgens mij hebben 'duurzame' bronnen voorrang bij de verkoop (die soms zelfs is gegarandeerd), zodat gas/kolen/kerncentrales maar moeten zien hoe ze het oplossen.
@SolAce-nw2hf Жыл бұрын
@@diatonicdelirium1743 in de praktijk gaan gas en kolencentrales vaak gewoon uit als de prijs zo laag is. Het mooie is dat ze dat ook kunnen zonder al te veel verliezen. Kolen zijn helaas wat goedkoper per kWh, dus die centrales blijven mij nog te veel aan staan. In de winter kunnen we helaas nog niet anders, want gascentrales zijn er soms te weinig en zelfs als je een nieuwe kerncentrale een goed idee vind, staat die er pas als hij niet meer nodig is.
@ew8979 ай бұрын
Beste Rik, recent is het mogelijk via de app in te stellen dat bij negatieve prijzen de omvormer wordt uitgezet. Zonneplan biedt aan dit zelf te gaan doen voor haar klanten. Nu vraag ik mij het volgende af: de prijs is negatief m dus de omvormer schakelt af, vervolgens heb ik veel stroom nodig voor opladen EV. Dan maak ik dus geen gebruik van de stroom die mijn panelen zouden opwekken toch? Of zie ik dat verkeerd?
@KetelKlets9 ай бұрын
Klopt en dat is ook precies de bedoeling aangezien je op dat moment geld *krijgt* voor de stroom die je afneemt uit het net. Als je op dat moment de stroom uit je eigen panelen gebruikt, dan laat je dus geld liggen. Let er wel op dat je netto over het jaar nog steeds genoeg stroom opwekt t.o.v. je verbruik, omdat de BTW en EB worden berekend over je netto positieve verbruik.
@guussprokkereef89676 ай бұрын
@@KetelKletsik probeer me te verdiepen in de dynamische prijzen en ik snap helemaal niks van die negatieve prijzen. Gisteren was de handelsprijs €-0,18 en dat was de eerste keer dat ik in de app van Zonneplan ook echt een negatief bedrag zag staan. Is het allemaal wel zo’n feest die negatieve prijzen? Als de prijs maar een paar cent negatief is en uiteindelijk toch nog een paar cent moet betalen dan kan ik beter mijn gratis stroom van de panelen gebruiken. En hoe zit het dan met de prijs voor energie die je terug levert? Of is het zo dat als de prijs rondom de 0 zit je altijd betaald, voor import en export. Overigens is die Zonneplan wel heel erg slecht. Zelf je omvormer afschakelen, mag niet. Toegang tot de wifi module die er in zit, krijg je niet. Het is vendor lock-in en dat vind ik zeer kwalijk. Wil je naar een dynamisch contract, zit je eigenlijk vast aan Zonneplan. Originele software erop zetten? Vervalt de garantie. Ze beroepen zich op beveiliging, maar daar geloof ik niets van. PS: Heb nog steeds een vast contract.
@TinyG18 Жыл бұрын
Is het zo dat als ik overstap en uiteindelijk blijkt dat ik meer heb terug geleverd ik dan alsnog de btw terug krijg of moet ik dat zelf terug vragen bij 1e leverancier ?
@KetelKlets Жыл бұрын
BTW en EB teruggaaf kan nooit negatief gaan (geld ontvangen uit BTW en EB bijvoorbeeld). Dus als je overstapt wordt er op het moment van overstap gekeken aan verbruik en afname en wel of geen BTW en EB berekend. Je nieuwe leverancier doet dat daarna vanaf dat moment. Van overdracht tussen beide is geen sprake: je kunt eventueel overschot niet meenemen naar de nieuwe leverancier in de winter en eventueel betaalde BTW en EB is niet weg te strepen tegen latere opwek omdat dat bij een andere leverancier gebeurt. Dit is zover ik het weet.
@fbenniks Жыл бұрын
Deze informatie toont wederom aan dat Rethinkx verdomd goede voorspellingen doet. "Near marginal cost energy" zien wij hier voor ons ogen ontstaan. We zijn er nog niet, maar het is geen droom meer. Volgens Rehtinkx kunnen wij de eerste signalen voor verandering in de voedsel industrie over 5 tot 10 jaar zien. Ben zo benieuwed of technlogische verandering mee genomen word in Den haag als het gaat over de toekomst van de landbouw... zal wel niet:(
@Dhrpedro Жыл бұрын
1 januari, wat heb ik gewonnen?
@Tom-Lahaye Жыл бұрын
Dit belasting op belasting verhaal geldt toch ook voor brandstoffen, er wordt accijns geheven op benzine, diesel etc. en daar wordt nog eens BTW over geheven. Het is helaas voor veel bedrijven niet zo goed mogelijk om hun productie aan te passen op de energieprijs van dat moment. De echte grootverbruikers werken vaak met processen die een langere opstart en shutdown tijd hebben, het is voor hen meestal goedkoper om door te blijven produceren ook al is de stroom duur op dat moment dan iedere keer opstarten en afstoppen met daaraan gekoppeld productieverlies, je maakt immers geen verkoopbaar product in deze periodes. Ook zit je met het bedienend personeel, je kunt ze niet thuis laten zitten om dan midden in de nacht te bellen van "nu komen, de stroomprijs is negatief"
@ApG1963 Жыл бұрын
De stroomprijs moet op de spotmarkt eerst onder de -17,5 cent komen voordat je het gratis krijgt. 17,5 cent per kWh rekent de leverancier (bij mij Eneco) aan overheidsheffingen en inkoopvergoeding
@KetelKlets Жыл бұрын
BTW en EB betaal je niet als je meer opwekt dan zelf gebruikt gedurende een jaar.
@johanvanzetten7383 Жыл бұрын
ik vraag me af wanneer het creeren van waterstof door overcapaciteit start, dit ervoor gaat zorgen dat deze trend van negatieve energieprijs weer gaat stoppen
@johanwillemsen Жыл бұрын
ben vooral benieuwd naar de winter, zit te denken om een half jaar in de winter dynamisch af te sluiten en in de zomer een normaal contract ivm de zonnepanelen.
@83darksteel Жыл бұрын
Ik denk dat dit best interessant kan zijn. In Duitsland zijn hierom al regels dat je dit niet mag doen. Maar het zou me niet verbazen als je zonder zonnepanelen gemiddeld gezien altijd goedkoper uit bent met een dynamisch contract in Nederland. Omdat je dan niet hoeft te betalen voor de mensen die kunnen salderen met vaste prijzen.
@KMvrtr Жыл бұрын
Dat kan niet meer zo makkelijk als voorheen, 2x per jaar van contract veranderen. Als je je ‘wintercontract’ in de lente weer opzegt kun je dat niet meer afkopen met 50 euro boete. Net als bij bijvoorbeeld huur of lease moet je dan mon of meer de resterende looptijd ineens afbetalen.
@johanwillemsen Жыл бұрын
@@KMvrtr aan een dynamisch contract zit meestal geen looptijd zover ik weet
@KMvrtr Жыл бұрын
@@johanwillemsen True! Maar dat andere contract zal niet dynamisch zijn en dus wel een looptijd hebben. Daar kun je dus en half jaartje later niet zomaar van af.
@johanwillemsen Жыл бұрын
@@KMvrtr je heb contracten van 6 maanden of een variabel contract
@svengoudkuil8405 Жыл бұрын
ik ben erg benieuwd of je zelf ook een dynamisch contract hebt icm zonnepanelen?
@ludo6601 Жыл бұрын
Wordt het hiermee (steeds) minder interessant om zonnepanelen aan te schaffen ?
@Dhrpedro Жыл бұрын
Nee, dan komt de elektra nog steeds gratis van je dak.
@KetelKlets Жыл бұрын
Nee, want alleen met zonnepanelen kun je de BTW en Energiebelasting drukken. Heb je geen eigen zonnepanelen? Dan betaal je over elke kWh de energiebelasting en BTW. Ook is de dynamische stroomprijs alleen 0 of negatief als de vraag en aanbod in de markt niet in balans zijn; heb je eigen zonnepanelen, dan is je stroom gratis zolang de zon schijnt, ongeacht wat er in de stroommarkt gebeurt.
@RamonSmits Жыл бұрын
Ja, zodra salderen vervalt kun je het beste op de dagen dat je overschot hebt dus beter je panelen afschakelen en nee als je nooit overschot hebt
@SolAce-nw2hf Жыл бұрын
Zonnepanelen zijn vrijwel altijd een goed idee. Want het deel dat direct je apparaten in gaat, is helemaal belastingvrij. Natuurlijk zijn er wel factoren zoals de ligging van je dak, schaduw en hoe veel vermogen je kwijt kan. Je moet ook opletten dat je schilderwerk kan belemmeren en dat je dak het aan kan. Daarnaast is het afbouwen van de salderingsregeling nog een zorg, al zie ik de eerste kamer dat niet meer op tijd goedkeuren gezien de val van het kabinet. Maar gemiddeld genomen gaan zonnepanelen zich zo snel terug verdienen dat je alleen spijt krijgt van uitstellen. Totdat ze er liggen kan je gerust een dynamisch contract nemen, want dan profiteer je toch een beetje mee van de zonnepanelen van de buren. Zorg wel dat ze er ruim voor de winter liggen. Want ik heb zo'n vermoeden dat al die nieuwe ladende EV's en warmtepompen icm mogelijk stijgende gasprijzen nog weleens een flinke impact op de winterse prijzen kunnen hebben. En dan is salderen van eerdere opbrengst de beste prijsgarantie die je kan krijgen.
@Vde1997 Жыл бұрын
Wat ik mij afvraag is wat is het cut of Point voor het afschakelen van zonnepanelen bij dynamische contracten. Is dit bij een negatieve markt prijs of bij een negatieve prijs inclusief belastingen.
@joopschaeffer6826 Жыл бұрын
In de wet waarin de saldering wordt afgeschaft staat dat de teruglever prijs van zonnepanelen voor kleinverbruikers nooit negatief mag zijn. Afschakelen van zonnepanelen bij een dynamisch contract is dan niet nodig. Hoe dan met negatieve inkooptarieven wordt omgegaan is nog onduidelijk, ik verwacht dat die ook op 0 cent gezet gaan worden.
@ingjoh8528 Жыл бұрын
wat ik nog steeds niet snap dat we nog steeds dag en nacht tarieven hebben en de nacht nog steeds goedkoper is terwijl op duurzaam denken we dus veel beter overdag kunnen wassen.🤔
@KetelKlets Жыл бұрын
De eerste energieleverancier heeft de dag- en nachttarieven al omgedraaid. Is in mijn optiek een kwestie van tijd.
@awBoluyt Жыл бұрын
Mooi overzicht erg bedankt! Wat is zou willen weten wanneer het rendabel wordt om de zonnepanelen uit te schakelen? In je voorbeeld gaf je de -60,5 cent aan, tijdens die uren heb ik de omvormer uitgeschakeld omdat ik dan 60,5 cent per KW moet betalen om stroom te leveren mits ik dat correct heb. Volgens mijn app hebt ik die dag 4,50 verdiend. Maar hoe zit dat verder met de energiebelasting, ODE en BTW? inkoopvergoeding is bij mijn leverancier een vast bedrag per maand.
@KetelKlets Жыл бұрын
ODE bestaat sinds dit jaar niet meer, je hebt nu alleen nog BTW en EB, beide betaal je alleen over je *netto positieve afname* uit het net. Dus wek je 3000 kWh op en gebruik je ook 3000 kWh in dat jaar? Dan vervalt voor jouw de BTW en EB.
@awBoluyt Жыл бұрын
@@KetelKlets Dan mag de leverancier de app aanpassen, daar wordt het nog vermeld. 😅
@KetelKlets Жыл бұрын
@@awBoluyt Doen ze denk ik vooral om te voorkomen dat het achteraf toch tegenvalt. En omdat je altijd pas achteraf weet of en hoeveel BTW/EB je moet betalen.
@awBoluyt Жыл бұрын
@@KetelKlets Staat op de factuur ook samen genoemd met Energie Belasting.
@ottot3221 Жыл бұрын
Gratis is altijd mooi maar wat doen de uurprijzen als ze niet gratis zijn in vergelijk met bv een jaarcontract en ben je dan alsnog goedkoop uit?
@KetelKlets Жыл бұрын
Iemand op dit kanaal zei van wel, ik kan dat zelf niet beoordelen. Ligt er natuurlijk ook aan hoeveel stroom je op welke uren/dagen gebruikt; met name die uurprijzen zijn dan voor jou interessant.
@SolAce-nw2hf Жыл бұрын
Ik heb ze nog zelden hoger gezien dan mijn vaste contract. Maar het blijft natuurlijk koffiedik kijken wat de toekomst ons brengt. Als je goed kan timen (overdag veel thuis) en een laag basisverbruik hebt, dan kan het (zonder zonnepanelen) heel gunstig zijn. Maar als we door alle EV's, warmtepompen en uitfaseren van gas bij bedrijven in een dunkelflaute terecht komen (lang donker en windstil), dan kan het ook naar uitpakken als je helemaal gasloos moet leven. De meest zekere optie is je dak vol leggen met zonnepanelen en een vast contract. Kan je geen zonnepanelen kwijt, dan is een dynamisch contract nu erg voordelig. Heb je nog een gasketel of een hybride systeem, dan ben je niet afhankelijk van de energiecentrales, zon en wind. Aardgas is er altijd genoeg.
@HollandHiking Жыл бұрын
Twee vragen: wat levert je dit nu per saldo op als je een dynamisch energiecontract hebt? Ik denk heel weinig, omdat er ook dagen zijn dat je de hoofdprijs betaalt voor je stroom. Mijn tweede vraag, blijft dit echt zo? Mijn verwachting is dat over een aantal jaren de negatieve prijs volledig wordt weggevangen door energie-opslagsystemen, zoals waterstofgasfabrieken.
@KetelKlets Жыл бұрын
Niks blijft want niks is statisch. Of dit blijft hangt er vanaf wat hader gaat groeien, het aanbod groene energie of de energievraag. Dat bepaalt uiteindelijk de prijs. Hoewel, als jij een vast of variabel contract hebt, dan gaat dit alles compleet aan je voorbij. Toen de stroomprijs -60,5ct/kWh was verdienende ik nog steeds 25ct/kWh met mijn zonneopwek bijvoorbeeld. En wat de stroomprijs op moment x kost is maar één variabele, de andere is hoeveel stroom je op dat moment nodig hebt. Als de stroom om 2 uur 's nachts 60ct is, dan merk ik daar vrijwel niks van op de eindfactuur, is die dat rond etenstijd, dan wel.
@Jeroen_O Жыл бұрын
Hoe zou je al dan niet geautomatiseerd je zonnepanelen kunnen uitschakelen bij een negatieve energieprijs? Vraag mij af of het wel veilig is om het gewoon handmatig in de meterkast te doen door de groep uit te zetten.
@KetelKlets Жыл бұрын
Alleen bij micro's kan dat veilig, bij string omvormers zou ik het niet te vaak doen.
@Jeroen_O Жыл бұрын
@@KetelKlets dat gevoel had ik idd. Beter om het op de PV verdeler te doen?
@KetelKlets Жыл бұрын
@@Jeroen_O Ja, check de handleiding van de omvormer wat de veilig manier is om de omvormer uit te schakelen.
@hoitinkfotografie Жыл бұрын
Duidelijk getallen. Jammer dat er te rooskleurig wordt gerekend. Niet 15 maar 0 nul uren gratis op zondag 16 juli , als je belastingen rekent. En die betaald iedereen. Ben erg benieuwd hoeveel van die bijna 5 procent er echt overblijft als je dus met 15.2 cent extra rekent. Een followup video zou super zijn!
@KetelKlets Жыл бұрын
Fout, ik betaal al 2 jaar geen BTW en Energiebelasting meer, en vele met mij. Dat is een direct gevolg van de salderingsregeling. Dus een negatieve kale prijs is voor mij ook daadwerkelijk negatief (m.u.v. de marge van de energieleverancier en eventueel GvO van in totaal ~3ct/kWh).
@padoempats2213 Жыл бұрын
@@KetelKlets maar dan is een dynamisch contract de verkeerde keuze. Want dan is in 5% van de tijd je tarief wel 0 of minder, maar dus 95% hoger dan nul. Met een variabel of vaste prijs zou je tarief 100% 0 zijn geweest ivm salderen over een heel jaar
@KetelKlets Жыл бұрын
@@padoempats2213 Klopt, maar besef dat die 100% alleen geldt *binnen* de salderingsregeling. Heb je *overschot* dan is de TLV bij nieuwe contracten maar iets van 8ct/kWh. Bij een dynamisch contract is de TLV altijd (dus ook buiten de salderingsregeling) 100% van het dan geldende kale tarief. Op alle momenten dat de stroomprijs >8ct/kWh is, is dynamisch dan in het voordeel.
@padoempats2213 Жыл бұрын
@@KetelKlets Ok maar dan komen we in cirkels terecht. Als je dus meer opwekt dan verbruikt over een jaar en je hebt dynamisch contract, dan heb voor je saldeerdeel (zeg 2500 kWh uit net en in net) je wel meer betaald voor wat je hebt verbruikt uit het net dan dat je hebt teruggeleverd. Met variabel contract streept dat weg naar 0, maar met dynamisch zul je zien dat je bijv voor de kWh-verbruik zo'n 25c per kWh betaalt en 18c hebt teruggekregen (incl belasting). Je hebt over en je staat dan al fors op achterstand met een dynamisch contract, tegen wellicht marginaal meer TLV over je overschot. Dat valt overigens nog te bezien, kijk naar de kale gemiddelde kWh-prijs op de uren met goede opwek, dat is ruim lager dan 8c en al helemaal in laatste zomermaanden. Gemiddeld ga je die 8c waarschijnlijk niet eens halen. (GC doet nu overigens 11,5c met variabel contract). Kan wel met aan zekerheid grenzende zekerheid zeggen dat zelfs je gemiddelde terugleververgoeding met dynamisch contract lager zal zijn dan die 11,5c over een jaar. Daar komt nog je verlies van salderen tot 0 bij.
@KetelKlets Жыл бұрын
@@padoempats2213 Bij meer opwek dan gebruik betaal je geen BTW en EB, die kun je dus buiten beschouwing laten. Zowel afname als terugleveren is bij dynamisch hetzelfde tarief.
@spotterwilfred Жыл бұрын
heeft een dynamisch contract ook zin als je zonnepannelen hebt?
@KetelKlets Жыл бұрын
Niet echt, je saldeert met een vast of variabel contract je zomeropwek tegen je winterverbruik weg.
@martinswart1559 Жыл бұрын
Wel voor het gasverbruik
@KetelKlets Жыл бұрын
@@martinswart1559 Ook niet echt, er zit nu nog maar 4ct verschil tussen mijn vaste gasprijs en de dynamische prijs en dan moet het nog winter worden. In de zomer is de gasprijs wel lager met dynamisch, maar dan gebruik ik vrijwel geen gas, dus dat voordeel kan ik dan niet echt benutten.
@creatingawareness1947 Жыл бұрын
Lees je aub eens in over de walvissen die aanspoelen door de bouw en gebruik van windmolens op zee. We zijn niet goed bezig als we walvissen en ander leven hun leefomgeving belasten met onderwater 160db aan geluidsoverlast. Dit is voor ons ook niet goed. In water draagt het nog veel verder. Ik was ook voor wind op zee maar wind op zee is geen goed idee. ❤
@KetelKlets Жыл бұрын
Bron?
@creatingawareness1947 Жыл бұрын
Ik geloof dat shellenberger er een docu over heeft uitgegeven. Ik weet niet wie er allemaal betrokken zijn. Ik geef alleen een headsup, google is your friend 😄
@080478709 ай бұрын
tijd voor een nieuwe video over het hele 2023
@jogeraerts7641 Жыл бұрын
En in België heeft de regering een mooi akkoord bereikt met Engie om de kerncentrales open te houden. Vanzodra de prijs onder de 60 euro/MWh duikt, betaalt de regering en dus de belastingbetaler het verschil bij.
@KetelKlets Жыл бұрын
Kerncentrales draaien op subsidie. Dat is altijd mijn antwoord als een _ongeïnformeerde_ zegt dat windmolens alleen op subsidie draaien 🙂
@SolAce-nw2hf Жыл бұрын
Voor kerncentrales betaal je vooral tijdens de bouw, en na het uitfaseren loopt de schuld door. Tijdelijk uitzetten is een drama (technisch gezien) en België kan helaas nog niet zonder kernenergie, maar met de huidige trend zal dat niet lang meer duren. Maak je niet druk over dat beetje belastinggeld, want die kerncentrales kosten nog geld als ze uit staan en de kinderen die dit jaae nog geboren moeten worden al niet meer leven.
@KetelKlets Жыл бұрын
@@SolAce-nw2hf Mee eens, zelfs een stilstaande kerncentrale kost geld en moet gekoeld worden. Up- en down ramping gaat traag, althans te traag om als peaker-plant te fungeren, wat we in feite nodig hebben. Maar het is vooral duur, heel duur.
@PaulSinnema Жыл бұрын
Wat ik me al een tijdje afvraag is het volgende. Ik heb zonnepanelen en een all-electric warmtepomp maar nog geen thuisbatterij. Ik bezit ook een Loxone domotica systeem dat een spot price optimizer component heeft. Die component kan me vertellen wanneer prijzen het laagst zijn. Ik kan dus bijv. het DHW vat van de warmtepomp naar 60 graden laten opwarmen als de prijs het laagst is. Ik heb ook een keukenboiler. Die kan ik nog niet schakelen, maar die zou dus ook aangezet kunnen worden als de prijs het laagst is. Verder heb ik niet zoveel apparaten die ik op dat moment aan zou kunnen zetten. Een heel ander verhaal wordt het als ik een thuisbatterij of een elektrische auto met V2X zou hebben. Dan kan ik beslissen om de accu op te laden met zonnestroom en in de winter met goedkope netstroom en overschot terug leveren als de prijs het hoogst is. De vraag is dus: Is het zinvol om een dynamisch contract te nemen als je nog geen thuisbatterij hebt?
@hansweijts5030 Жыл бұрын
Ik heb eigenlijk dezelfde twijfel. Is een dynamisch contract wel een goed idee als je ongeveer 6000 kw verbruikt, maar ook ongeveer evenveel opwekt ? Het meeste wordt in voorjaar en zomer opgewekt, terwijl door de inzet van een warmtepomp het meest in de andere seizoenen wordt verbruikt. 🤔
@KetelKlets Жыл бұрын
Oeehhh, je bent eigenlijk net te vroeg: hier maak ik binnenkort een hele interessante video over 🙂
@gertsiekmans9246 Жыл бұрын
@@hansweijts5030 hier hetzelfde, tergulever vergoeding per tariefperiode is hier dan ook iets om rekening mee te houden. Een accu is voor mij niet interessant, die is in de zomer altijd vol en in de winter altijd leeg, opladen in de winter in de goedkope uurtjes is voor het gevoel wellicht lekker, in Euro's bij mij zeker niet.
@PaulSinnema Жыл бұрын
@@KetelKlets Ah fijn, ik ben benieuwd.
@PaulSinnema Жыл бұрын
@@gertsiekmans9246 Volgens mij is het, als je het slim inregelt, altijd verdienen met een thuisaccu. Je koopt in tegen de laagste dagprijs en verkoopt tegen de hoogste dagprijs. In de zomer heb je gratis stroom en verkoop je het overschot op het duurste moment. In de winter heb ook gratis stroom maar een lager of geen overschot. Je verdient daarmee, volgens mij, je thuisbatterij op den duur terug. Maar dat is precies waarom ik de vraag stelde.
@bzrk6251 Жыл бұрын
Ja idd , op de day ahead komt het nu vaker voor, maar in het verleden was het er ook wel, maar kon het vaak opgevangen worden in de onbalans markt. ( voor de grootverbruikers ) Het is dat accu's nu nog heel prijzig zijn, maar bij enkele bedrijven die ik ken investeren ze er toch wel al in. Laden met goedkope stroom , en het weer dumpen als het duur is. ha ha stel je voor, laden en 60cent per KW/h toe krijgen, en dumpen als het weer 15 cent opbrengt 😂 De bedrijven die ik ken hebben dan ook vaak te veel winst, en dus een hoge belasting druk, dan kan het wel uit. Zo zie je maar, de rijken worden steeds rijker.
@diatonicdelirium1743 Жыл бұрын
Maar ja, zelfs die 15 cent opbrengst krijg je maar lastig als particulier, er is een zware onbalans in afnemen en aanbieden.
@bzrk6251 Жыл бұрын
@@diatonicdelirium1743 wij hebben een kleinverbruik 3x80 en een gemiddelde maand stoom prijs, en kregen 13.5 cent voor de zonnestroom afgelopen maand Juni, aan het eind van het jaar word alles gesaldeerd. Die bedrijven waarover ik sprak hebben vaak een aansluiting van 1 a 2 Megawatt , en kunnen/mogen ook niet salderen.
@aamiddel8646 Жыл бұрын
Interessant. Zijn er ook (extreem) dure uren?
@KetelKlets Жыл бұрын
Zie de links onder de video, dan kun je dat nalopen.
@Go2Results Жыл бұрын
Morgen ook weer… op een werkdag :)
@jankees4037 Жыл бұрын
Zeker deze weken met sommige bedrijven al dicht en veel mensen op vakantie, weinig vraag naar elektriciteit. Terwijl de zonnepanelen en windmolens doorgaan, ook al zit je op het strand in Mexico.
@padoempats2213 Жыл бұрын
Morgen gewoon positief incl belasting
@patrickmaartense7772 Жыл бұрын
helaas maar 3 uur, toch weer 30Kw in de battery of autos... (ps het zijn er 4 ... )
@KetelKlets Жыл бұрын
@@padoempats2213 Daarom moet je zorgen dat je geen BTW of EB hoeft te betalen 🙂
@padoempats2213 Жыл бұрын
@@KetelKlets De enige manier om dat niet te betalen is om zonnepanelen te hebben. En dan zal je op de uren met negatieve prijzen dus juist terugleveren en dus erop moeten toeleggen. En als je beetje significant aantal PV hebt, heb je (financieel gezien) niets te zoeken bij een partij met dynamische contracten. Salderen van je zomeropwek in de winter is veel lucratiever. Dan is de prijs altijd 0 :)
@Jor4u Жыл бұрын
Is dit bij alle dynamische energiecontracten hetzelfde? Of zijn prijzen per provincie bijvoorbeeld verschillend?
@KetelKlets Жыл бұрын
Overal hetzelfde, alleen de marge verschilt per leverancier. Er is geen regiotoeslag zoals je dat van gas kent.
@Jor4u Жыл бұрын
@@KetelKlets maar stroom inkoopprijs is toch inkoopprijs..? Ik heb het idee dat ik nog niet zo vaak een negatieve stroomprijs heb gezien. 5 x dit jaar ofzo? En dan maar paar uurtjes. (Ik zit bij next)
@KetelKlets Жыл бұрын
@@Jor4u Komt misschien omdat ze de prijs incl. BTW tonen? Maar als je zonnepanelen hebt wordt pas aan het einde van het jaar, afhankelijk van de hoeveelheid teruggeleverde stroom en de hoeveelheid afgenomen stroom, bepaalt of en zo ja hoeveel BTW en EB je moet betalen. De kWh-prijs waar al de BTW en EB bij in zitten is in dat opzicht puur illustratief omdat je vooraf (bij bezit van zonnepanelen) nog niet weet of je die BTW en EB ook daadwerkelijk moet betalen en over hoeveel kWh.
@BoyvanHeugten Жыл бұрын
Wat is er eigenlijk op 2 juli gebeurd waardoor de prijs -60ct was?
@KetelKlets Жыл бұрын
Bijna 20GW aan zonne- en windopwek op een zondag (relatief weinig vraag).
@piepkwiep4312 Жыл бұрын
29 juni 2018 : "NieuweStroom koopt energieleverancier easyEnergy".
@tacoschaafsma8896 Жыл бұрын
zijn er geen slimme apparaten die gedurende negatieve stroomprijs uren je zonnepanelen uitschakelen?
@joopschaeffer6826 Жыл бұрын
Die slimme apparaten zullen er voor moeten zorgen dat je je zelf opgewekte stoom opslaat in bv de accu van je BEV of eigen batterijen en deze gebruikt als de stoomprijs hoog is.
@jankees4037 Жыл бұрын
@@joopschaeffer6826 Of accu's opladen wanneer stroomprijs negatief is. Terugduwen wanneer prijs positief is. Kan lucratief zijn.
@ArjenBuikema9 ай бұрын
Ja, bijvoorbeeld SolarEdge kan als je dat wil de omvormer automatisch pauzeren bij negatieve prijzen
@eudorian111 Жыл бұрын
Ik ga volgende week een accu van 80kWh bij een klant installeren. Die moest 2 Juli 100 Euro betalen om van zijn stroom af te komen. Als dat elke dag de tarieven zouden zijn, gaat de 'terugverdientijd' ook weer ruim onder de 12 maanden zitten. Dan had ik er elke week wel eentje bij hem neer kunnen zetten denk ik.
@HansKeesom Жыл бұрын
Heeft die klant een dynamisch contract genomen? Als dat zo is, is dat niet zo slim geweest.
@KetelKlets Жыл бұрын
Was goedkoper geweest om gewoon een vast of variabel contract te nemen en de grid als gratis accu te gebruiken. Die accu heeft tevens een oneindige capaciteit via de salderingsregeling.
@eudorian111 Жыл бұрын
@@KetelKlets Die keuze is weloverwogen. Zijn voornaamste probleem is dat de 3x50A aansluiting niet verzwaard kan worden, en hij 3x200A nodig heeft. Gemiddeld is een dynamisch contract nog steeds de beste keuze voor hem.
@KetelKlets Жыл бұрын
@@eudorian111 Als hij een variabel contract heeft *kan* er geen sprake zijn van negatieve tarieven, dat kan alleen bij een dynamisch contract.
@eudorian111 Жыл бұрын
@@KetelKlets Ah correct, dat bedoelde ik.
@worfoz2 ай бұрын
Helaas heb ik VWO met natuurkunde, terwijl mijn IQ erg laag is. \ -> help me: waarOM hebben elektronen een negatieve lading? Waarom krijg ik (soms) meer geld als ik meer verbruik en betalen mijn buren (met zonnepanelen) een boete voor het produceren van MIJN energie? Ik haat mijn buren, en wil dus precies weten HOE dit werkt. Want ik vind dit heel erg leuk!
@brampeter1812 Жыл бұрын
Heldere uitleg en dank voor wat achtergrondinfo. Leuk dat het dus best een groot percentage negatief is. Dit had ik ook niet zo ingeschat. Kun je uitleggen vanaf welk (negatief) uurtarief het effectief is je zonnepanelen uit te zetten? Mijn energiemaatschappij stimuleert dit, maar vind het lastig in te schatten omdat ik niet precies helder heb welke bedragen (lees belasting, etc) wel of niet moet meerekenen of kan wegstrepen in een dergelijke situatie. Daarnaast voelt het tegenstrijdig om de opwek stop te zetten. Dankjewel alvast
@diatonicdelirium1743 Жыл бұрын
Ik zou eerder de extra energie opgebruiken: in de winter extra verwarmen, en in de zomer extra koelen. Waarschijnlijk is dit het gemakkelijkste te regelen met een (split-unit) airco.
@brampeter1812 Жыл бұрын
@@diatonicdelirium1743 tnx voor je reactie. Die split-unit is er al en compenseert zeker een deel van de kilowatts. Op hoogtijdagen levert mijn solarsysteem 4500 watt en mijn airco verbruikt zo’n 800 als ik beide binnenunits aanzet. Ik blijf dan dus terugleveren tegen betaling. 😏
@deslomeslager Жыл бұрын
@@brampeter1812 Waarom heb je een airco?
@brampeter1812 Жыл бұрын
@@deslomeslager Die airco hangt er voor mijn gezondheid en comfort en is er om te gebruiken. Als hij aanslaat is het dus warm en is het fijn dat hij er is. Hij gaat nooit onnodig aan. Staat altijd op 22 graden en slaat zonodig aan. Je CV zet je toch ook niet uit. Die gaat ook aan ls het nodig is. En ja, dingen slijten nu eenmaal als je ze gebruikt. Gewoon elk jaar een servicebeurtje en wat er stuk gaat laten we maken of wordt vervangen. Zo simpel is het.
@Sebazzz1991 Жыл бұрын
Ik vraag mij wel af hoe erg je ineens Texas-situaties kan krijgen waarbij je honderden tot duizenden euro's per kWh kan krijgen als er ineens een stroomtekort is (bijvoorbeeld in de winter). Is het wel écht goedkoper?
@KetelKlets Жыл бұрын
Niet snel, Texas is de enige staat in de VS die niet gekoppeld is met andere staten. Alle westelijke en oostelijke staten vormen samen hun eigen gird, behalve Texas dus. Dan valt er dus ook weinig uit te wisselen. Wij hangen aan België, Duitsland, het VK, Noorwegen, Denemarken en Frankrijk, daarom zal een tekort of een overschot uitgewisseld kunnen worden (tot de max capaciteit van de lijn).
@Sebazzz1991 Жыл бұрын
@@KetelKlets Duidelijk, dan staat nog wel, denk ik, voor het complete plaatje open: Wat is het "nominale" positieve stroomtarief en wat en wanneer waren de uitschieters?
@KetelKlets Жыл бұрын
@@Sebazzz1991 De links waar je alle data kunt inzien staan onder de video.
@Sebazzz1991 Жыл бұрын
@@KetelKlets Met de berichten dat het stroomnet vol zit in Zeeland vraag ik mij trouwens wel af of dit op een bepaald punt ook effect gaat hebben op consumenten met dynamische contracten. Zo ver ik weet zijn dynamische contracten niet postcodegebonden. Nog niet?
@martinus1448 Жыл бұрын
Heb je zelf een dynamisch contract en zona bij welke maatschappij?
@KetelKlets Жыл бұрын
De kale prijs is bij elke dynamische leverancier hetzelfde, hooguit de aankoopprijs (marge) is anders, daar kun je op vergelijken. Ik heb zelf meer zonne-opwek dan verbruik, dus ik heb voor stroom geen dynamisch contract omdat de salderingsregeling per jaar in mijn geval gunstiger is.
@Unknown1880 Жыл бұрын
Ik zie een stijgende lijn in elektrische boilers in o.a de glastuinbouw. Een boiler is dan trekt tot 1725 Ampere (70 huishoudens). Als de stroom negatief is en de tuinder heeft ook een gunstig contact word op deze manier energie weggestookt in de buffer. Stel dat een tuider dat die zondag met 60 cent deed had die in 3 uur meer dan 10.000 euro verdiend!
@KetelKlets Жыл бұрын
Het oplossen van onbalans in het net is inderdaad een leuk verdienmodel (en heel nuttig tevens!).
@SolAce-nw2hf Жыл бұрын
Mooie oplossing inderdaad. Met een warmtepompboiler natuurlijk nog beter, maar dat is wel een extreem grote investering op deze schaal.
@s0012823 Жыл бұрын
En dit gebeurde al trouwens. In de Wieringermeer zetten ze een jaar of 8 geleden de WKK aan bij de kassen. Niet om de kassen te verwarmen! Maar om elektriciteit op te wekken en terug te leveren aan het net. Bizarre milieuvervuiling maar het verdienmodel was er toen. Nu werkt dat niet meer, maar het is een vergelijkbaar principe. Gebruik maken van de markt en de behoefte.
@Unknown1880 Жыл бұрын
@@s0012823Het inzetten van de WKK is nog steeds dagelijkse kost. Ook hebben de meeste hun WKK als wacht aangegeven om stroom te leveren in geval van nood. Alleen dat levert al geld op. Hoe ik dat weet... Ik sluit de aansturing soms aan of bellen mij in geval van storingen met de aansturing door klimaat computer of externe energie regel instantie. Kwa vervuiling ben ik het niet mee eens. Het zijn gasmotoren en de uitlaat gaat rechtstreeks in de kas wanneer er ook CO2 voor de planten nodig is. Ook aan de schoorsteen kant zit een hele techniek met monitoring, besturingen en reactie gassen (zeg "AdBlue" voor WKK). Er zit wel een grote maar aan. Alles staat in verhouding. Dus veel draaiuren, sneller onderhoud, revisie en storingen. Dat gaat ook met astronomische bedragen (vanuit een consument gezien dan😅).
@SolAce-nw2hf Жыл бұрын
@@s0012823 totaal andere situatie. De WKK is een van de zuinigste fossiele energiecentrales omdat het normale verlies (zo'n 40%) in de vorm van warmte direct bruikbaar is in de kas. Eigenlijk is het een zeer nuttige uitbreiding op onze flexibele capaciteit. In het verleden kon je deze ook even voor thuis kopen zodat je tijdens het verwarmen van je huis ook electriciteit produceerde, maar met de alsmaar dalende energieprijzen en een relatief hoge aanschafprijs is het nooit aangeslagen en voor de consumentenmarkt een stille dood gestorven.
@Max1weber Жыл бұрын
energiebelasting is een " kostprijs verhogende belasting" net zoals accijnzen op alcohol, sigaretten & benzine.. Dat is algemeen geaccepteerd. Dus volkomen logisch dat er BTW overheen komt ..
@dirckdevriez6661 Жыл бұрын
Jammer, ik mis de gemiddelde kostprijs van Dynamische contracten achteraf. Dan moet je elk uur zelfde 1 kWh afnemen voor eerlijke vergelijking. Maar..... als Negatief ~ gratis of erg goedkoop ga ik was en vaat draaien, Airco standje hoger, ongeacht of ik nu koel of in de winter verwarmde. Dus bij lage , 0 of negatief zal ik meer verbruiken dan op dure uren. Dat is niet berekenbaar en niet iedereen heeft AOW en is heel erg veel thuis of heeft Miele Twindos met MobileControl functie om op afstand aan/uit te kunnen zetten. Eenmaal gestart maakte die programma wel af. Vaatwasser, ook Miele heeft dat nog niet. in de ochtend kijken wat voorspelde prijzen van die dag zijn dan maar. Maar naast Panelen, heb ook 2 EV voor de deur grote Thuisaccu voor "Hamsteren" Voor een in de winkel gekochte is die thuis niet rendabel maar bij Sloop Tesla vorige jaar wel, nu leveren die wrakken ook veel meer op!
@RamonSmits Жыл бұрын
Gemiddelde is enkel interessant voor de verbruikers die altijd aan staan maar dan nog zijn alle dynamische aanbieders veel goedkoper
@dirckdevriez6661 Жыл бұрын
Bij 24 uren en 365,25 dagen per jaar 8766 kWh per jaar verbruik zou leuke theorie zijn. Als je telkens op lage tarief gebruikte en hoge tarief zoveel mogelijk leverde? Maar vele werken nog gewoon en hebben er geen tijd voor, Ik benut mijn AOW hier mooi voor maar vele kunnen dat nooit bereiken.
@SolAce-nw2hf Жыл бұрын
Ik denk dat je met zo veel verbruik en accu's wel kan spelen met dynamische prijzen als je veel meer verbruikt dan je terug levert. Persoonlijk zou ik er geen zin in hebben. De salderingsregeling is simpel genoeg en als je een tweede meter neemt kan je daar eventueel grootverbruik voor accu's laden op zetten tegen deze negatieve dynamische prijzen. Terugleveren doe je dan gewoon op een vast of variabel contract voor al het andere dat binnen je PV opbrengst past zodat salderen je voorlopig een prijsgarantie geeft.
@jan-peterandriessen4682 Жыл бұрын
Komt toch de thuisaccu zonder zonnepanelen toch weer een stukje dichterbij.
@SolAce-nw2hf Жыл бұрын
Absoluut een mooie optie voor de toekomst als je echt geen plek hebt voor zonnepanelen. Ik zou nu nog even wachten op de veel veiligere, goedkopere en minder gevoelige Sodium-Ion accu's die de grootste LIthium accuproducenten in China hebben ontwikkeld.
@diatonicdelirium1743 Жыл бұрын
@@SolAce-nw2hf Exact, zo zou ik onder mijn oprit bijvoorbeeld makkelijk een paar kuub aan zoutbatterij kunnen ingraven, ruimte zat dus zelfs een relatief slechte capaciteit per volume kan interessant zijn als de prijs laag genoeg is per kWh.
@SolAce-nw2hf Жыл бұрын
@@diatonicdelirium1743 Van wat ik gelezen heb presteren deze nieuwe accu's het beste rond kamertemperatuur en is de energiedichtheid op het niveau van de LFP accu. Daarnaast geen Lithium of Kobalt nodig, brandgevaar nihil en diep ontladen geen enkel probleem. Klinkt eigenlijk te mooi om waar te zijn, maar we gaan het zien.
@jan-peterandriessen4682 Жыл бұрын
@@diatonicdelirium1743 Sterker nog, wanneer ik mijn zwembad leegpomp en het vul met Sodium en Ion kan ik 23,73 jaar energie opslaan 😂
@Rinusjoosen Жыл бұрын
Waar is de mens mee bezig. Waanzin. Ik wordt misselijk van dit filmpje.
@janvanderweide48075 ай бұрын
stroom is niet gratis je betaald nog steeds 17 eurocent/KWh aan belasting (2024) dan komt daar ook nog 21 % btw over dus 21 cent . sporadisch is de prijs lager dan 21 cent je gaat dan pas geld terug krijgen.
@KetelKlets5 ай бұрын
@@janvanderweide4807 Ik betaal geen BTW en EB en hetzelfde geldt voor iedereen die meer zonne-opwek heeft dan het jaarlijkse verbruik. In dat geval is brutto = netto.
@erikmooij7333 Жыл бұрын
Wind op zee, de befaamde 70 GW, dat duurt nog wel een aantal jaar voordat dat project af is. Dynamisch contract kan leuk zijn, maar voor velen is het totaal niet intressant. Je auto opladen.... ja, moet je wel op de piek momenten thuis zijn... velen zijn dan gewoon naar hun werk.
@jooptablet1727 Жыл бұрын
Rick, wat vind je hiervan? kzbin.info/www/bejne/nIWYqWyha7asjcU
@jankees4037 Жыл бұрын
Computer bij de warmtepomp/boiler etc. opzich is een goed idee. Maar computers, smartphones en laptops maken niet veel watt hitte thuis. Dat gaat geen impact maken op een consumer level. Een datacenter produceert wel serieus hitte maar een server kan wel duizenden klanten tegelijk aan. Dat is een andere schaal. En een idee om datacenters thuis te maken ipv die paar hele grote, ik denk dat de grote jongens daar niet blij mee zullen zijn. De wereld wordt geregeerd door geld, niet door het goede te doen.
@KetelKlets Жыл бұрын
Plus dat datacenters meer en meer overstappen van klassieke x86 processors naar ARM processors die ook in smartphones, tablets en IOT devices zitten. Deze verbruiken significant minder stroom dan x86. Bij de cloud hyperscales draait al 10-20% van de workloads op ARM.
@JohanCompagner Жыл бұрын
Je moet natuurlijk de energie belasting wel mee nemen dus het moet minimaal 16 euro cent negatief zijn voor dat je dus echt verdiend er op, hoeveel dagen waren dat in het huidige jaar? Dat is pas interessant.. Daar komt bij dat er altijd wordt gezegd je kunt je auto mooi goedkoop opladen, behalve het feit dat het merendeel van de mensen niet thuis kunnen opladen (hier in mijn wijk kan zeker 70% dat denk ik niet). Ik kan dat theoretisch gezien misschien wel maar praktisch gezien niet, en dat terwijl ik dus redelijk van zonnepanelen heb liggen... Ook nog wordt dit vaak zo gebracht als dit een goed ding is die negatieve prijzen.. dat is het totaal niet, dat maakt alles alleen maast instabieler en meer volatile.. Wat je gewoon moet hebben is een strak laag tarief van bv 5a7 cent.. Het is toch van de zotte dat er straks dus echt mensen zijn die gewoon midden in de zomer gewoon een 3000W kachel buiten aan zetten om dan in een paar uur 6 tot 9 * 20 cent te pakken? Want dat gaat echt wel gebeuren..
@KetelKlets Жыл бұрын
Ik betaal geen BTW en EB en veel mensen met mij (salderingsregeling), vandaar dat ik zelf alleen met het kale tarief en margeopslag reken.
@JohanCompagner Жыл бұрын
@@KetelKlets dat kun je zo niet rekenen, de vermindering energie belasting heeft totaal geen relatie met wat je echt betaald, Dat krijg je sowieso of sowieso niet (als je meer of minder gebruikt). Dat is de echte subsidie die op de energie rekening zit voor mensen met zonnepanelen, van de laatste rekening was dat misschien zelfs weer 30 of 60 euro in de plus, wat echt nergens op slaat en pure subsidie is (tov saldering, wat ik geen echte subsidie vind) Ze hadden die teruggaaf altijd moeten maximeren aan de hoeveelheid die je ook daadwerkelijk betaald.. Maar goed dat is een andere discussie Maar als je bv flink meer elektriciteit naar binnen gaat halen door die negatieve stroom prijs (maar niet meer dan 15 cent). Dan ga je dat echt wel gewoon betalen Daarnaast als je dat niet doet, krijg je de belasting ook wel terug dus dat is dan ook in je handje. Maar goed op het moment dat de saldering er afgaat is deze discussie helemaal niet meer van toepassing dan gaan we gewoon vol belasting betalen..
@KetelKlets Жыл бұрын
@@JohanCompagner Over elke kWh die je afneemt uit het net. Het wordt dan een sport om zo min mogelijk uit het net te halen en zoveel mogelijk van je zonne-opwek vast te houden en zelf te gebruiken.
@Spakianor Жыл бұрын
Dat er zo weinig slimme vaatwasser, wasmachines en drogers zijn die hier rekening mee houden is echt verbazend..
@KetelKlets Жыл бұрын
Ze hoeven niet eens slim te zijn: ze moeten gewoon starten met het programma zo gauw er spanning op de stekker komt te staan. Dat slim maken kun je namelijk sowieso beter extern oplossen.
@gijsqwerasdf Жыл бұрын
Zulke extreme prijsverschillen spelen nog niet zo lang. Ook zijn dynamische contracten pas de laatste tijd zeer populair geworden. Ik denk dat fabrikanten hier vanzelf op in spelen
@SolAce-nw2hf Жыл бұрын
Je moet die allemaal zelf vullen, instellen en op start drukken, dus dan kan je het starten ook gewoon uitstellen op basis van het dynamische tarief of de opbrengst van je zonnepanelen. Als je nog een dergelijk apparaat hebt zonder uitstelfunctie, dan is het waarschijnlijk tijd voor een nieuwe.
@KetelKlets Жыл бұрын
@@SolAce-nw2hf De uitstelfunctie kun je inderdaad wel gebruiken op basis van het beste uurtarief, ik zou alleen graag helemaal dynamisch willen kunnen schakelen op basis van mijn eigen zonne-opwek en dat kan dus nu niet.
@SolAce-nw2hf Жыл бұрын
@@KetelKlets ja, maar je gaat een was niet onderbreken op basis van de uurprijs. Ik zou het ook mooi vinden om iets meer te kunnen finetunen, maar uiteindelijk denk ik dat iets als een warmtepomp dan veel meer potentie heeft. Zo'n vaatwasser piekt elke dag even, en de meeste gezinnen kunnen hun was ook wel redelijk rond krijgen in het weekend. Ik probeer hier alles ook goed te timen, ondanks dat ik gewoon een vast contact heb. Maar dat heeft er ook mee te maken dat ik zeker wil weten dat het niet uit een kern of kolencentrale komt en het net wil ontlasten omdat ik weet hoe groot de uitdagingen daar nu zijn.
@BoyvanHeugten Жыл бұрын
Ik gok op 17 januari als eerste dag met een negatieve stroomprijs. Daags nadat ik mijn panelen kreeg. Een geschenk uit de hemel mag ik het noemen, grinnik.
@MartinTheBear Жыл бұрын
Op het koment dat opslag wordt gerealiseerd zal dat minder voorkomen
@roosoorschot93 Жыл бұрын
En zal de gemiddelde stroomprijs over de gehele dag gemeten dalen.
@nielsk.7464 Жыл бұрын
KETEL KLETS!!! KIJK IN DE CAMERA NIET OP HET SCHERMPJE! hahahahaha
@87vortex87 Жыл бұрын
Zit hier de laatste tijd vaker over na te denken. Feitelijk is er een negatieve prijs vanwege groene energie. Dus kunnen mensen zonder zonnepanelen profiteren door een dynamisch contract te nemen (als je tegen de volatiliteit kan), en vast contract voor mensen met zonnepanelen. Ofwel, door de salderingsregelen profiteren mensen zonder zonnepanelen doormiddel van een dynamisch contract. Het argument dat mensen zonder zonnepanelen betalen voor mensen met zonnepanelen kan dus overboord door de dynamische contracten. We moeten echter niet vergeten dat er enorme volatiliteit is in dynamische contracten. Dus wat je bespaart gedurende voorjaar en zomer, zou ik zeker even apart houden voor de "dunkelflaute" dagen in de winter, want dan kan het ineens stervens duur worden.
@patrickmaartense7772 Жыл бұрын
9 uur negatief: kan ik net mn battery opladen ( 96KW) heeerlijk 🙂 Vol automatisch . 1 January ....
@HansKeesom Жыл бұрын
negatief of positief is totaal niet interessant, het is gewoon een prijs, hoger of lager. En je betaalt altijd energiebelasting en ook nog weer BTW. Je hebt elke dag stroom nodig en kan maar een beetje schuiven met je stroomverbruik. Zoals op welke dag draait mijn wasmachine*. Daarna heb je elke 24 uur dezelfde hoeveelheid stroom nodig. Je kan natuurlijk batterijen gebruiken om binnen die 24 uur een beetje te schuiven. Aangezien de omzetting van AC->DC en weer terug al snel 10% verlies oplevert, moet de prijs binnen die 24 uur minstens 10% verschillen om dat zinvol te maken. Is het verschil minder, is het niet de moeite waard om je batterijen ermee op te laden. *Mijn wasmachine vul ik en start ik en dan druk ik snel de smartplug uit. Via ifttt.com en een stekker.nl account start ik mijn wasmachine zodra er een uur aankomt met een prijs onder 0. Ik kom zo meestal wel aan twee wasjes per week, zo niet dan grijp ik handmatig in.
@KetelKlets Жыл бұрын
Ik betaal al twee jaar geen BTW en Energiebelasting, dus je eerste opmerking is foutief. En er is een verschil tussen winst willen maken (wat jij benoemt) en geen kosten willen maken (mijn visie). Dat er verliezen optreden maakt niet uit, zolang de stroom maar binnenshuis en vóór de slimme meter blijft, zodat er geen extra heffingen over hoeven worden betaalt (wanneer de salderingsregeling in de toekomst wordt afgeschaft). En elke kWh die ik zelf direct gebruik of afneem uit eigen accu hoeft niet te worden aangekocht vanuit het net, met of zonder BTW en EB.
@SolAce-nw2hf Жыл бұрын
Als je uit gaat van 0 zonnepanelen, dan betaal je altijd energiebelasting. Maar zodra de prijs zwaar negatief is en meer toe krijgt dan die belasting, betaal je netto niks. Of je hiermee gunstiger uit komt door timen van apparaten op een dynamisch contact is heel moeilijk te voorspellen. Maar als je geen zonnepanelen kwijt kan op eigen dak, dan zal het zeker lonen om hier wat mee te schuiven op een dynamisch contract. Met accu's spelen op de dynamische energiemarkt loont nog niet echt op de schaalgrootte die je als consument kan leveren. Zelfs de verkopers van die systemen zeggen dat je de investering daarop niet terug gaat verdienen. Zodra het salderen niet meer mag is het pas echt interessant. Ik wacht dus nog even af, ook in de hoop dat de Sodium-Ion accu de Europese markt dan heeft bereikt.
@HansKeesom Жыл бұрын
@@KetelKlets Je hebt het in de video over de stroomprijs en met name die van dynamische contracten. Dus over een kWh die je van het net afhaalt. Daar betaal je altijd energie belasting over en daarover weer btw. Dat je zonnepanelen hebt en zoveel produceert dat kan exporteren is mooi maar in dat geval heb je geen dynamisch contract. De verliezen maken duidelijk wel uit, want je had die kWh ook gewoon voor een goede terugleververgoeding het net op kunnen sturen. Als je die bewaart in een redelijk dure battery dan kan je 10% minder terugleveren op een later tijdstip. Wil je die kWh later voor eigen gebruik benutten dan blijk je nog maar 0,9 kWh te hebben.
@KetelKlets Жыл бұрын
@@HansKeesom Ook weer foutief: je kunt een dynamisch contract prima op een export-only aansluiting gebruiken, dus de aanname dat de kWh-prijs voor een dynamisch contract altijd over afname gaat klopt niet. De kWh prijs is gelijk bij afname en teruglevering en pas *achteraf* , na een jaar, zal blijken of je BTW en EB moet betalen of niet. Is je teruglevering gelijk of hoger dan je verbruik, dan betaal je geen BTW en EB, ook niet op een dynamisch contract. Ook op een dynamisch contract kun je terugleveren, waarbij je TLV 100% is van de op dat moment geldende kale stroomprijs. Dat is dus anders dan bij een vast of variabel contract, waarbij die 100% alleen geldt *binnen* de salderingsregeling; daarbuiten is de TLV tegenwoordig 8ct/kWh of iets in die trand.
@HansKeesom Жыл бұрын
@@KetelKlets "de aanname dat de kWh-prijs voor een dynamisch contract altijd over afname gaat klopt niet" echt....... ik ga het niet eens meer proberen.... wat een ketelkletskoek.