Drajonii de zmeură (plus câţiva butaşi de mur şi coacăz negru) pe care îi vedeți în acest video reprezintă comanda pe care am făcut-o la Pepiniera Fundulea, iar pe această cale doresc să le mulțumesc pentru calitatea serviciilor pe care le oferă și în mod special pentru calitatea butașilor și drajonilor. Deci dacă doriți să cumpărați și voi material săditor de calitate, recomand Pepiniera Fundulea, întrucât cadrele din video şi pozele postate acum câteva zile vorbesc de la sine, iar dacă vreți să vedeți care este oferta lor completă, aruncați o privire pe site-ul lor: www.zmeura-mure.ro
@vanilaeu66513 жыл бұрын
Interesant clip -bine explicat. De la Pepiniera Fundulea am luat si noi acum doi ani. Intradevar plante foarte calitative la noi sau prins peste 90%. Bafta. Noi anul acesta am si mancat fructe din Delniwa si Sokolica
@cristiannegoita803 жыл бұрын
Mulțumesc. Cum vi se pare Dalniwa? Că am auzit numai vorbe bune despre acest soi, iar acesta este și motivul pentru care l-am ales. Și de ce ați ales Sokolica în loc de Laszka?
@constantinbratu74123 жыл бұрын
Delniwa este un soi excepțional, eu l-am plantat in solar . La această dată încă rodește dar trebuie să spun că fructele nu mai sunt la fel precum in vară . In aer liber am plantat Polonez și Poemat două soiuri poloneze , in acest an am avut probleme cu arsurile solare . După montarea unei plase de umbrire s-a rezolvat problema. Sănătate și spor la treabă în continuare.
@dorinagheorghe66862 жыл бұрын
Felicitări pentru videoclip multă sănătate mulțumesc pentru explicație va urmăresc din CS
@cristiannegoita802 жыл бұрын
Mulțumesc pentru aprecieri!
@PeaceNFriendship Жыл бұрын
Sunteți un om de milioane!👍🏻 Învat multe de la dvs. BIG LIKE👍🏻
@cristiannegoita80 Жыл бұрын
Mulțumesc!
@Nina-pd7gv3 жыл бұрын
Foarte buna zmeura Laszka! Am luat acum 2 ani cativa drajoni, are fructe foarte mari.
@cristiannegoita803 жыл бұрын
Nu este foarte strălucit acest soi în comparație cu Cayuga sau Glen Ample, de exemplu, însă are un avantaj uriaș, acela că rodeșre înaintea tuturor, în Iunie.
excelenta treaba....eu ma voi apuca in primavara asta de o "microplantatie" tot in jur de 200-300m2. Zmeur, mur, coacaz, afin. Voi lua puietii de la pepiniera banat in cea mai mare parte
@cristiannegoita802 жыл бұрын
Mulțumesc! Mult succes!
@ecaterinafilimon25172 жыл бұрын
Ați luat puieții?Care vi se par mai buni?
@titinestian66739 ай бұрын
👍👍👍👍👍👍👍👍
@sergiucugorj91623 жыл бұрын
👍👍👍🙋♂️
@stelianbarbu70429 ай бұрын
Multumesc ca am Înțeles cum sai plantam
@florincristi17342 жыл бұрын
Buna ziua frumoasa prezentare utile informații, vreau sa înființez o cultura de zmeura pe o suprafata de 15 ari aproximativ la o altitudine de 500 m ce soiuri mi-ați recomanda mar interesa soiuri remontante rezistente la boli frig... Am citit recenzii bune despre heritage rezistent la boli secata etc.. Despre soiurile care le aveti dumneavoastră in gradina care va plac mai mult daca puteti sa ne dati mai multe detalii mulțumesc
@cristiannegoita802 жыл бұрын
Desi nu ma aventurey sa fac recomandari in cea ce priveste soiurile, mai ales ca nu stiu daca doriti pentru comercialiyare sau consum propriu, spun doar ce imi place mieŞ Glen Ample ca soi care fructifica pe lemn de anul 2 si Delniwa sau Polonez ca soi remontant.
@florincristi17342 жыл бұрын
@@cristiannegoita80 mulțumesc
@PaulDanciu2 жыл бұрын
Salut, Eu an infiintat o plantatie de mur si zmeura in toamna,dar observ ca evolutia plantelor nu este asa buna,acum au undeva la 50 cm plantele,am vazut la alte culturi folosind diverse produse de accelerare a cresteri gen( terra sorb,amalgerol etc)...Intr-un cuvant,dvs ce folositi pt a avea o cultura cu crestere viguroasa si sanatoasa in primul an de la plantare?
@cristiannegoita802 жыл бұрын
Nu am folosit absolut nimic. Doar apa cand au avut nevoie. Este adevarat, pamantul de la mine din gradina este de buna calitate. Acum 3 ani am adus 2 remorci de gunoi de grajd, iar acum 2 ani si anul trecut am mulcit solul cu multa iarba care s-a descompus si s-a transformat in humus.
@PaulDanciu2 жыл бұрын
@@cristiannegoita80 am inteles,cam cat au evoluat la dvs in primul an,ce inaltime au atins murul/zmeura...
@Jjjjj-q6b8 ай бұрын
Bună seara , te apreciez pentru tot ce muncești cu pasiune in grădină. Am cumpărat drajoni de zmeur de la pepiniera Fundulea însă calitate lor e slabă. Din aproximativ 100 buc care au fost 92 buc am primit jumătate aproape foarte buni și restul naște bețe smulse din pământ. Am plătit 455 lei aprox.Acum mă bazez pe priceperea mea să pot salva cât de cât cheltuiala..Merci ,toate cele bune!
@vaidaconstruct86 Жыл бұрын
Eu iam plantat la 30 de cm si o alta tehnică față de a ta..A fost mai mult decât perfect.
@cristiannegoita80 Жыл бұрын
Ok, distanța poate diferi, dar ca tehnică, ce ar putea fi diferit?
@silesile-p9e9 ай бұрын
Te salut. As dori să știu dacă pot tăia acum în primăvara zmeura la o înălțime de 1.70 . As vrea sa fac același lucru și cu murele undeva la 170-180. . Aștept un răspuns multumesc
@corneliatichindelean80269 ай бұрын
Cat timp se lasa materialul saditor la hidratat in apa? Multumesc!
@dumitruursaciuc1488 Жыл бұрын
Doamne ajuta. daca am semanat iarba intre randurile de zmeura, afecteaza ceva. am semanat iarba pentru copii sa nu se faca cu lut si asa ca si estetic.
@FlorinPeteanАй бұрын
bună ziua stâlpii de susținere la ce distanță iai pus între ei ? mulțumesc
@cristiannegoita80Ай бұрын
Din 6m în 6m sunt stâlpii. Și mi se pare perfect așa.
@FlorinPeteanАй бұрын
@@cristiannegoita80 mulțumesc ptr răspuns
@ionelabucurici38592 жыл бұрын
Te salut🤚 vreau sa te inteb ceva maam uitat la video cum plantezi semințele de roșii si te intreb dacă folosesc pământ de pădure trebuie să-l dezinfectez cu ceva, ca alveolele o sa dezinfectez dar pământul nu stiu cu ce, si semintele oare cu ce sa le dezinfectez înainte sa plantez sa le dezinfectez tu ce zici ca ai experienta vad 👍dacă poți să-mi răspunzi mulțumesc mult
@cristiannegoita802 жыл бұрын
Bună ziua. Chiar nu știu ce să zic cu pământul de pădure, întrucât nu știu cât de nutritiv este pentru dezvoltarea corectă a plăntuțelor. Încercați și vedeți. Eu nu am dezinfectat turba în care am plantat semințele. La fel, nu am dezinfectat nici semințele, dar mulți le dezonfectează cu o soluție care se găsește pe la magazinele de fito-sanitare.
@estellenaturelle34473 жыл бұрын
Ce modalitate de expediere are pepiniera? Ma gandesc ca butasii sunt sensibili. Ii trimit oriunde in tara? Multumesc frumos
@cristiannegoita803 жыл бұрын
Eu am primit materialul saditor de la Pepiniera Fundulea prin curier, cu Fan Courier mai exact, si a fost foarte ok, intrucat tot materialul saditor a fost foarte bine ambalat. In clip, la inceput, puteti vedea si cum a fost ambalat, deci plantele au fost destul de bine protejate. Complicat este cu transportul la pomi fructiferi, mai ales daca sunt mai mari. Acum doi ani am comandat niste pomi fructiferi, insa am refuzat sa-i primesc pentru ca erau rupti (am sunat la pepiniera de fata cu curierul si am trimis poze, ca sa vada si ei motivul pentru refuzul de primire).
@estellenaturelle34473 жыл бұрын
@@cristiannegoita80 super...m- am uitat pe site- ul lor si dupa vita de vie ptr vin. Nu am vazut, sau nu au. De unde ma poti sfatui sa- i cumpar. Multumesc frumos. Faine postari, foarte explicative
@cristiannegoita803 жыл бұрын
@@estellenaturelle3447, din câte știu eu, Pepiniera Fundulea are material săditor doar pentru zmeur, mur, coacăz și căpșun. Nu știu să aibă ei viță de vie. Este un domn pe KZbin, care are un canal "Grădina Ursului" (parcă), și știu că se ocupă cu vița de vie.
Foarte bine explicat ! Mulțumim frumos! Folie pe rândurile de smeur pui? Dacă da când?
@cristiannegoita802 жыл бұрын
Am menționat în clipurile din această toamnă, despre zmeură, că am luat deja folia agrotextil pe care o voi pune pe intervalele dintre rânduri.
@djinadjina46812 жыл бұрын
Bună ziua. Am căutat materiale privind îngrijirea zmeurei și înțeleg că este important să știi ce soi este pentru o corectă îngrijire. Am cumpărat toamna trecută o proprietate și pe o parcelă năpădită de buruieni și tufișuri sălbatice am descoperit plantele de zmeură. Nu cunosc pe nimeni apropiat de la care să învăț soiuri sau mod de îngrijire. Respectiva parcelă de pământ era lăsată în paragină de mult timp. Am scos totul, am curățat foarte bine pământul. Apoi am sădit drajonii care aveau rădăcini frumoase. Ca lungime i-am tăiat la 20-25cm. Acum toți au lăstari noi de jos. Nu știu ce soi este. Cum îmi dau seama ce îngrijire să le acord anul acesta. Fiica fostei propritare nu știe. Ce mai pot face în acest an? Mulțumesc.
@cristiannegoita802 жыл бұрын
Lăsați lăstarii care ies acum din pământ să crească mari și vedeți dacă în vară/toamnă fac fructe în vârf. Dacă nu fac deloc fructe, înseamnă că este zmeură care rodește DOAR pe lemnul de anul 2, deci SĂ NU ÎI TĂIAȚI LA TOAMNĂ! Dacă fac fructe, înseamnă că este zmeură remontantă.
@runainoriginal2 жыл бұрын
Buna! Am cumparat un trunchi de zmeura pentru plantat si a facut deja frunze si alte rame , l-am plantat asha fix ieri , deoarece persoana care mi la facut cadou la luat din Leroy Merlín si la tinut o saptamana intr-o incapere , luminosa si de buna temperatura , mi-a fost mila sa-l mai las asa in ghuveciul ala , desi in video spuneti ca e bine plantat in toamna dar ,ce sa fac..sper sa am noroc la el. I-AM PUS compost..si hummus de lombriz. SI APA si am sa-l vizitez in fiecare zi sa il admir ca tare frumos mi se pare. Mersi pt. video sa invatza dela tine! Salutari din Madrid si Toledo.
@cristiannegoita802 жыл бұрын
Poate fi plantat fara nicio problema si in primavara (am un clip in care chiar si eu am plantat primavara - las link mai jos). Si se va prinde fara nicio problema, mai ales daca a fost in ghiveci. Ce soi este? :) Cam ce soiuri de zmeura sunt apreciate in Spania? :) kzbin.info/www/bejne/al6YlH2pbZeZmMk
@marcojose5307 Жыл бұрын
asha se scrie asa. lombriz in romania se numeste rima
@runainoriginal Жыл бұрын
@@marcojose5307 muy bien sigue así
@runainoriginal Жыл бұрын
@@marcojose5307 asha se scrie = aşa iar lombriz se scrie =râmã ; daca e pana acolo ,hai sã nu ne mai luam de lume cum se scrie e treaba fiecăruia în parte , dacă e până acolo ,ok? Cã nu suntem în clasa de română ,nici de gramatică , suntem pe KZbin și fiecare scrie repede și cum are chef.
@cosmacosma37959 ай бұрын
daca i plantez primavara mai trebuie scurtati la 10 15 cm? vreau sa plantez soi remontant
@cristiannegoita809 ай бұрын
Neapărat trebuiesc scurtați lăstarii plantați la 15-20cm de la nivelul solului. Motivația este simplă: planta trebuie să-și concentreze energia în rădăcină și lăstarul tânăr.
@lc87773 жыл бұрын
Bravo Cristiane! Sunt curios cum o sa faci structura pt legare. Dar asta probabil ca urmeaza sa fie facuta in primavara. Eu m-am apucat sa plantez zmeura si mure thornfree dar, fiind si cu casa in lucru, n-am apucat sa le fac o structura cum trebuie si nu e prea bine. La mure ce distanta ai intre stalpi?
@lc87773 жыл бұрын
Si daca poti spune-mi te rog si ce fel de sarma si ce intinzatoare ai folosit. Daca ai vb despre astea in alt video, spune-mi doar numele si o sa-l vizionez.
@cristiannegoita803 жыл бұрын
Distanța dintre stâlpi la muri este de 5,5 metri, însă i-am pus prea deși, că am văzut și din 10 în 10 metri și era totul super ok. Oricum lăstarii de mur, după anul doi și tăiați cum trebuie, sunt destul de groși și puternici încât să nu aibă nevoie de prea multă susținere, pentru că important este doar ca să nu cadă pe-o parte, atât, căci greutatea în sine a plantei este susținută de lăstarul rigid. În schimb, la zmeură, acolo e mai complicat, că lăstarul are nevoie de multă susținere, fiind foarte greu și tulpina foarte flexibilă. Voi face un clip dedicat sistemului de prindere la muri și zmeură.
@cristiannegoita803 жыл бұрын
@@lc8777, la muri nu am pus întinzători, ci doar am întins sârma între spalieri, atât.
@lc87773 жыл бұрын
@@cristiannegoita80 Ms pt raspuns! Sanatate si spor sa ai!
@ecaterinafilimon25172 жыл бұрын
Între rânduri ca distanță este?
@cristiannegoita802 жыл бұрын
Am menționat în clip.
@romanticmusicplace56102 жыл бұрын
Salut.Am plantat si eu vreo 35 butasi de zmeura de vreo 1,5-2 luni si doar la 1 a dat frunza la ceilalti nu.Este ok?Ceilalti nu par sa fie uscati .Am taiat din vreo 2 si este verde tulpina.Nu trebuie sa prinda frunza toti odata?
@cristiannegoita802 жыл бұрын
Daca i-ati plantat avand 1 5-2 metri, riscul sa se usuce este urias. Lastarii vor intra in vegetatie si vor epuiza radacina care nu este dezvoltata. In primul an de la plantare, energia plantei trebuie sa se concentreze in radacina si in lastarii tineri care vor iesi din pamant, nu in lastarii de anul trecut si fructe.
@romanticmusicplace56102 жыл бұрын
inaltimea lor la plantare a fost de 30 cm maxim.Vad ca inceput sa dea din pamant alte frunze la 2 3 butasi care nu aveau frunza.
@auraionela6350 Жыл бұрын
Cei de la Pepiniera Fundulea spun sa nu lăsăm șanț/groapa în jurul plantei ptr ca nu tolerează excesul de apa plus ca iarna acel mic depozit de apa la îngheț ar putea dauna, in schimb dvs spuneți total invers 🤷♀️ se schimba acest aspect de la soi la soi sau care ar fi explicația? 🙂
@cristiannegoita80 Жыл бұрын
Depinde de solul fiecăruia. La mine in grădină solul este superb, în sensul în care apa se drenează instant și nu băltește nicuodată, indiferent de cantitatea de apă. Deci îmi permit să fac acele șanțuri, să pot uda mai eficient. Unde solul este argilos, clar că nu este indicat să fie făcut un astfel de șanț.
@ierusalimierusalim9772 Жыл бұрын
După cât timp fac rod
@MonsieurBlue2 жыл бұрын
Ma gândesc sa plantez pe acelasi rand zmura, afine si mure. Ce parere ai, gresesc? Mulțumesc anticipat!
@cristiannegoita802 жыл бұрын
Zmeura si mure ar fi ok, ca au oarecum sistemul de legare acelasi, doar ca se va ajunge in pinctul in care zmeura va migra in muri. Eu nu as pune zmeura, murii si coacazele pe un singur rand, dar daca dvs. considerati ca ar fi ok, in functie si de cum aveti curtea, atunci faceti cum va este mai bine! Spor!
@MonsieurBlue2 жыл бұрын
@@cristiannegoita80, optez pentru această metodă pentru a experimenta( pamantul, soiurile, nevoia de apa), respectiv pentru a-mi da seama daca pot trece in mod organizat la nivelul următor( mai multe randuri, o planta diferita pe fiecare rand). Mulțumesc!
@andreispiridon99092 жыл бұрын
Bravo Nu mai că aud ca cum spui că ți-a venit ție în cap cu apa să nu înghețe 🤣🤣🤣 pepiniera Fundulea știi ce zic 😸 Hai baftă
@cristiannegoita802 жыл бұрын
Nu inteleg la ce va referiti.
@PaulDanciu2 жыл бұрын
Am avut neplacuta placere sa creez o mini plantatie pt consum propriu,si intradevar materialul saditor conteaza foarte mult,am muncit in toamna in zadar doar 70% sa prins de la un furnizor de la altul doar 5%,acum primavara astepatam cu nerabdare sa vad rodul muncii,dar se pare ca trebuie sa replantez,am luat de la producator certifica de data aceasta (Gradina max) sa vedem ce raport voi avea ... 😔
@cristiannegoita802 жыл бұрын
Și eu am avut exact această problemă acum 3 ani, când am cumpărat de la o pepinieră material săditor de foarte proastă calitate și nu s-au prins nici măcar 10% dintre plante, pentru că nu aveau rădăcină. Grădina Max nu este pepinieră, deci nu este producător de material săditor. Este doar un magazin online.
@PaulDanciu2 жыл бұрын
@@cristiannegoita80 barim le returnez daca nu imi plac... 😋😉
@chirilamihai9651 Жыл бұрын
Cit ati dat pe drajon?
@cristiannegoita80 Жыл бұрын
Nu mai țin minte, însă oricum este irelevant, că au trecut 2 ani de atunci și este posibil să fie alte prețuri. Cel mai bine accesați site-ul celor de la Pepinierele Fundulea și aflați exact.
@marianoprea4323 жыл бұрын
Arta si precizie,cred ca copca ar merge mai bine decât oala.Sa aveți rod bogat.
@cristiannegoita803 жыл бұрын
Mulțumesc. De copcă știu doar la pescuitul pe gheață. De unde erau bunicii mei, oală se spune la adâncitura lăsată la plante. 🤣
@leonx30882 жыл бұрын
Salut, dc nu mai postezi?
@cristiannegoita802 жыл бұрын
Vă salut. Voi reîncepe să public clipuri peste câteva zile, odată cu începerea lucrărilor. Până acum nu am mai publicat pentru că nu am avut activități și chiar nu am vrut să inventez subiecte ca să mai public și eu ceva. O să urmeze o mulțime de clipuri foarte interesante, vă asigur! 😊
@leonx30882 жыл бұрын
@@cristiannegoita80 stimă și respect!
@vasilemoldovan43633 жыл бұрын
Soiul Polonez de unde l-ați cumparat si pretul ? Am vazut oferta de la Fundulea dar nu e zmeura soiul Polonez !
@cristiannegoita803 жыл бұрын
Am ajuns să plantez soiul Polonez într-un context neplăcut. Am comandat de la cineva Polka și Glen Ample, însă materialul săditor a fost de foarte proastă calitate, iar când am făcut reclamație, arătând ce jalnici erau drajonii primiți, vânzătorul mi-a trimis alți drajoni de zmeură ca să-și spele păcatele, iar în loc de Polka mi-a trimis Polonez, spunându-mi că este mult mai bun decât Polka. Și așa este.
@vasilemoldovan43633 жыл бұрын
@@cristiannegoita80 nu ai zis nimic in nivi un video despre soiul Polonez...am citit pe ici pe colo ca ar fi un soi bun dar oferte de drajoni nicaieri !
@vasilemoldovan43633 жыл бұрын
Azi am cumparat și eu 50 de drajoni de Polonez doar ca va trebui sa-i înghesuiesc ! Voiam să cumpar doar 20 si vreo 100 la primavara dar vânzatorul a zis ca mai plantează 0,50 h ..elimină polka ! E posibil că la primăvară să nu mai fie ! Zimi calitățile Polonez vs Polca !
@cristiannegoita803 жыл бұрын
@@vasilemoldovan4363, mi se pare mult mai gustos, are o aromă aparte, face mai multe fructe pe plantă, iar fructele îmi par mai mari.
@florincristi17342 жыл бұрын
@@vasilemoldovan4363 de unde ai luat soiul polonez? Mulțumesc
@adiadr17083 жыл бұрын
Cam scumpe la fundulea
@cristiannegoita803 жыл бұрын
Scumpe față de cine? Față de alți vânzători de pe net sau față de alte pepiniere autorizate?
@adiadr17083 жыл бұрын
@@cristiannegoita80 vanzatori de pe net
@cristiannegoita803 жыл бұрын
@@adiadr1708, zilele trecute văzusem un anunț al unui nene care zicea că vinde vreo 6-7 soiuri de zmeură, la prețuri foarte mici. Doar că din poze se vedea o vraiște de grădină acoperită toată de zmeură. Nu pe rânduri, nu aranjate, nu nimic. Păi ce garanție am eu dacă comand soiul X, când văd că acolo este acolo, că nu primesc alt soi?
@adiadr17083 жыл бұрын
@@cristiannegoita80 ai dreptate, eu am cumparat asa de pe internet si nu s a prins
@adiadr17083 жыл бұрын
@@cristiannegoita80 scuzele mele, doar ca la aceasta pepiniera trebuie sa cumperi numarul minim, eu am loc pt 10 20 de plante, ce fac?
@tudoritamatau14599 ай бұрын
CUM PUTEM CUMPARA ACESTI PUIETI DE ZMEURA?
@cristiannegoita809 ай бұрын
Am menționat în clip!
@galoshel2 жыл бұрын
Cineva din Galati care ma poate ajuta cu ceva sfaturi despre cum sa tai zmeurele
@cristiannegoita802 жыл бұрын
Ați irmărit clipul meu cu TĂIERI LA ZMEURĂ? Vă recomand să-l urmăriți!
@galoshel2 жыл бұрын
@@cristiannegoita80 am tot urmarit ... chiar mai multe clipuri... doar ca acum s au inmultit foarte tare si nu mai stiu pe care sa le las si pe care sa le tai :).
@cristiannegoita802 жыл бұрын
@@galoshel, deci dvs. vreți să aflați cum se RĂREȘTE ZMEURA, nu cum se TAIE. Că sunt lucruri diferite.
@galoshel2 жыл бұрын
@@cristiannegoita80 din pacate m-am exprimat gresit, dar ca sa le raresc tot trebuie sa le tai :). S-au inmultit foarte mult, cred ca le prieste :).
@ionutiordache5194 Жыл бұрын
Buna ziua, va rog sa ma ajutati cu un raspuns. Oare daca pun si vara gunoi de grajd la o plantatie de zmeura, ma refer sa pun putin la fiecare planta si mai indepartat de tulpina plantei, o afecteaza sau poate sa o ajute?
@cristiannegoita80 Жыл бұрын
Nu afectează cu absolut nimic, din contră, ajută foarte mult. Ideal este să fie gunoi de grajd de minim 2 ani.
@ionutiordache5194 Жыл бұрын
@@cristiannegoita80 va multumesc din suflet pentru rasp aveam super mare nevoie sa stiu, cu stima va salut
@cristiannegoita80 Жыл бұрын
@@ionutiordache5194 Cu drag! La toamnă sau la iarnă, când sunt pkantele ieșite din vegetație, puteți pune cantotate mai mare. Dar, atenție, maxim luna Ianuarie, ca dacă puneți mai târzou este riscul să fie afectați lăstarii tineri care vor ieși din pământ în primăvară.
@ionutiordache5194 Жыл бұрын
@@cristiannegoita80 da are sens perfect si va multumesc inca odata ca mi ati raspuns