S01 Ep04 - De ce oamenii uită ce spui, dar nu uită cum i-ai făcut să se simtă

  Рет қаралды 303,776

MindArchitect

MindArchitect

Күн бұрын

Ceea ce numim noi amintiri sunt doar o reprezentare modificată a realității. În plus, memoria noastră stochează și alte lucruri de care nu știm și care ne influențează felul în care ne comportăm, fără să bănuim. Iar dacă te-ai întrebat vreodată de ce copilăria contează disproporționat de mult pentru cine suntem la maturitate, sau de ce mersul pe bicicletă nu se uită niciodată, episodul ăsta e pentru tine!
Pentru mai multe resurse de învățare și aprofundare a subiectelor discutate în podcast, haide pe mindarchitect.ro/
0:00 Introducere
1:20 Descriere concept teoretic
04:46 Exemple personale
20:07 Tips & Tricks
Resurse:
1. The Gift of Therapy: An Open Letter to a New Generation of Therapists and Their Patients, Irvin D. Yalom, Doctor Profesor emerit de Psihiatrie, carte, 2001
2. Memory and The Human Lifespan, Steve Joordens, doctor în psihologie, carte, 2011

Пікірлер: 13
@aureliagrosu1952
@aureliagrosu1952 Жыл бұрын
OMUL ACESTA ESTE FĂCUT ȘI ȘTAMPILAT PE VECIE , NU ARE NICI O PAUZĂ, NICI UN DA, AHA, IHÎÎ, E DESĂVÂRȘIT IN VORBIRE, ESTE ARTIST LA LEGAREA FRAZELOR, ESTE CEVA CE NU AM VĂZUT ASA CEVA, CITESTE AUTORI STRĂINI, CĂ ROMÂNI NU ARE LA NIVELUL LUI, E FANTASTIC SI IL VOI ASCULTA MEREU. MULTUMESC !
@EugenStelea
@EugenStelea Жыл бұрын
"Am fost outsource-ați la bunici" - mor de râs :)))). Am pus pauză pe televizor să scriu comentariul ăsta. Altfel, am de făcut 2 comentarii: 1. Îmi pare rău că nu am avut posibilitatea să urmăresc genul asta de conținut acum 20 de ani. 2. Asta ar trebui făcut la școală, poate într-un cadru informal, fără note, etc. 3. Mulțumesc bunului meu prieten care mi-a adus la cunoștință existența acestui podcast. 4. Într-un ocean de informații "garbage" din zilele noastre acest podcast e o gură de oxigen, o scânteie de speranță. Vă mulțumesc!
@ana-mariacaracuda1048
@ana-mariacaracuda1048 2 жыл бұрын
hrana pentru suflet acest podcast
@andraroxana6021
@andraroxana6021 2 жыл бұрын
O persoană mai în vârstă din apropiere mea a căutat în dicționar "rilaiăbăl" in timp ce asculta acest episod. I-am explicat că nu e in limba romana... A spus că e atât de obositor și frustrant să asculți cu atât de multe cuvinte din alte limbi. Eu nu mai sunt in Romania de ceva ani și realizez acum că limba română nu mai e tocmai româna ce am lăsat-o în urmă acum 10 ani. Păcat :( Altfel minunat episodul!
@alinonu
@alinonu Жыл бұрын
Orice limba se adapteaza si evolueaza. Limba romana de acum 20 de ani nu mai e aceeasi cu cea de acum 120 de ani. Folosim cuvinte si expresii din engleza fiindca ne ajuta sa exprimam mai bine ceea ce gandim sau simtim din simplul fapt ca limba romana este destul de simpla si relativ seaca. Nemtii si olandezii spre exemplu, au foarte multe cuvinte care pot insuma in acelasi timp o stare, o emotie si o actiune spre deosebire de noi care suntem limitati de o structura lingvistica bazata pe subiect, verb, predicat si atribut. Pacat intradevar ca nu ne permite limba materna sa exprimam mai bine anumite lucruri dar partea buna e ca am inceput sa ne adaptam iar pe viitor vom putea fi mai prolifici in comunicare.
@razvanscripcaru6914
@razvanscripcaru6914 2 жыл бұрын
Super fain. Mersiii
@roronoazoro6510
@roronoazoro6510 2 жыл бұрын
Un like la episod
@maneacristian8360
@maneacristian8360 Жыл бұрын
Salut! Imi puteti recomanda, ceva carti, articole, autori, care explica in detaliu aprofundat tipurile de memorii? Multumesc
@MindArchitect
@MindArchitect Жыл бұрын
Salutare! Iti multumim pentru intrebare. Daca doresti sa aprofundezi despre arhitectura memoriei, iti recomandam Brain Foodul cu acelasi nume: Arhitectura memoriei, bit.ly/3NEWwPI, cat si podcastul lui Andrew Huberman cu Wendy Suzuki (kzbin.info/www/bejne/ZmqcmZqqh9SIkNk) si cartea Memory and the Human Lifespan, Steve Joordens (bit.ly/3QceB9R)
@Ana-gn6sv
@Ana-gn6sv Жыл бұрын
Eu nu imi pot aduce aminte in proportie de 85/90 procente etapele copilariei, intamplari, sarbatori, mai nimic..!
@ioon8562
@ioon8562 2 жыл бұрын
Toate iubitele mele sunt nascute in aceeasi luna ca si mama si se aseamana destul de mult la comportament si in gandire. Mi-am dat si eu seama de mult, dar ce sa fac?:)))
@gabriela.schuster
@gabriela.schuster Ай бұрын
Ce înseamnă "rilaibăl" ? :) :)
@mvsebastian
@mvsebastian Жыл бұрын
Nu inteleg de ce "indragosteala" trece in 3 ani.
skibidi toilet 73 (part 2)
04:15
DaFuq!?Boom!
Рет қаралды 13 МЛН
0% Respect Moments 😥
00:27
LE FOOT EN VIDÉO
Рет қаралды 28 МЛН
S04 EP02 Traumele - trecutul înghețat din prezentul nostru
31:24
MindArchitect
Рет қаралды 121 М.
S02 Ep06 - Schimbarea e posibilă chiar și la 90 de ani
21:56
MindArchitect
Рет қаралды 83 М.
What affects your MEMORY and how to REPAIR it? 🧠
43:19
Doctor Mihail
Рет қаралды 471 М.
S03 Ep10 - Ce ne spunem când nu vorbim, ci ascultăm
36:51
MindArchitect
Рет қаралды 75 М.
What Helps Improve Memory?
17:17
Cipri Kaiser
Рет қаралды 182 М.
skibidi toilet 73 (part 2)
04:15
DaFuq!?Boom!
Рет қаралды 13 МЛН