Hieno ilme! Kiitoksia. Jaksossa mainitut Uniper/Fortum ja Saako vitseille enää nauraa? löytyvät #neuvottelija -haulla🙏
@permabearit39012 жыл бұрын
Tuomas Peltomäki on näemmä kaikkialla. Tosin tykkäsin sen NATO-podcastista.
@runequesteri2 жыл бұрын
Mielenkiitoiset teemat ja kirjat pohjalla. Sami oli hyvä.
@Maame-r7q2 жыл бұрын
Todella huippu jakso, kiitos. Keskustelu on mielenkiintoista ja avointa. Tarkoitan, että keskustelu on asiallista, vaikka meneekin yleisen narratiivin ulkopuolelle.
@Futucast2 жыл бұрын
Kiva kommentti. Pitää pystyä keskustelemaan epäsuosituista ja epämukavista aiheista, mutta ei ole pakko tehdä sitä keskarit ilmassa vikisten kuin vihainen teini. / Isak
@matiashietanen9782 жыл бұрын
Mielenkiintoinen jakso👍
@templarJOHN12342 жыл бұрын
Mielenkiintoinen jakso!
@tonitoivila6422 жыл бұрын
Paras podi mitä olen aikoihin kuunnellut, meni ohi jopa vimosesta viisastelusta. Sami Miettinen on kyllä seppien seppä. Miellyttävää kuunneltavaa - ja ei mene aika hukkaan, jos herran #Neuvottelija - kanavan ohella kuuntelee vaikka Ivan Puopolon kanssa toteutettavaa Viikon Viisasteluklubia. Jyrkkä peukku ylös! Pitää myöskin tutustua Futucastiin, on se ollut tilauksessa pitkään. Jäänyt vaan vähälle seurannalle. Sori siitä. 🙃
@NUUBIOMENA2 жыл бұрын
Ei Apple tee omia prosessoreitaan. He vain suunnittelevat ne itse ja sitten ne tuotetaan Taiwanissa TSMC:n tehtaissa maailman edistyneimmällä valmistusprosessilla. Apple on tämän yhtiön yksi suurimmista asiakkaista. Toisia merkittäviä on asiakkaita ovat AMD ja NVIDIA.
@AN-jd6om2 жыл бұрын
Mukavaa että joku muukin huomasi että puolijohdehomma meni melko rankasti skutsiin: 1) "Perus RAMmia voi tehdä missä vaan" : kyllä 16nm / 14nm DRAM-prosessi hyvällä saannolla on kuitenkin äärimmäisen spesialisoitunutta ja harvojen hommaa. "Perus RAMmi" jos joku on bulkkikamaa jossa prosessin hiominen äärimmäisen tehokkaaksi on kaikki kaikessa. Toki kaikki tai edes suurin osa DRAM-fabeista ei ole Taiwanissa (SK Hynix, Samsung koreassa, Micron Singaporessa?) mutta jotkut on (esim. Nanya). 2: "Applekin tekee omat prosunsa": Apple tosiaan suunnittelee piirit (varmaan melko pitkälti integroi ostettuja IP-blokkeja toisiinsa). TSMC valmistaa piirit ja varmasti osallistuu myös merkittävästi matalan tason (litografian) suunnitteluun. Moderneihin prosessoreihin tarvittavia 3-7 nm prosessinoodeja *ei ole* tuotantoskaalassa kuin TSMC:llä, Samsungilla ja Intelillä. TSMC on erittäin merkittävä siksi, että se toimii vain valmistajana ("fabina"), mahdollistaen monien "fabless" puolijohdevalmistajien, kuten vaikkapa Applen ja Qualcommin toiminnan. Mikropiirejä on muuten aika monessa paikassa muuallakin kuin iPhonessa ja Macbookissa, joten kyllä niiden kehitys ja saatavuus (sekä olemassa olevien prosessien ylläpito) on elintärkeää jos halutaan tehdä muutakin kuin hakata kiviä yhteen pimeässä. Ehkä jostain (yliopistoista?) löytyisi joku puolijohteiden volyymivalmistusta ymmärtävä haastateltava, joka tuntisi sekä prosessi- että kaupallista puolta riittävän hyvin? Jos aihe kiinnostaa niin Asianometry-youtube-kanavalla on hyviä juttuja Taiwanin ja ylipäätään Aasian puolijohdevalmistuksesta.
@MTB538502 жыл бұрын
Miksi lentotukialusten, huom. monikko, valmistuminen kestää niin pitkään. Siinä ei rakenneta pelkästään yhtä jumalattoman suurta ja monimutkaista paattia, jolta voi operoida hävittäjälaivuetta. Lisäksi lentotukialuksen ympärille täytyy rakentaa ns. carrier strike group, joka pitää sisällään useita pienempiä aluksia tuon suuren möhkäleen suojaamiseksi, ne alukselta operoitavat hävittäjät on kehitettävä ja rakennettava ja kaikelle tälle on polkaistava pystyyn huolto ym. logistiikka. Jotta lentotukialuksesta olisi mitään iloa muualla kuin munanmittauskilpailuissa siihen ympärille tarvitaan vähintään 5 muuta sotalaivaa ja 65-70 hävittäjää sekä näiden vaatimat huoltoalukset ja kaikille on koulutettava sotilaat/siviilit niitä operoimaan. Alkaako kuulostaa siltä, että ei tapahdu ihan hetkessä?
@Futucast2 жыл бұрын
Joo, ei kuulosta miltään Silja Linelta
@MTB538502 жыл бұрын
@@Futucast Eipä tosiaan. Jos vielä kiinnostaa, niin niistä Kiinan nyt käytössä olevista lentotukialuksista ensimmäinen on vanha neukkulainen paatti, joka jäi Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen Ukrainalle ja myytiin sieltä Kiinaan. Toinen käytössä oleva on käytännössä kopio ensimmäisestä joillakin modernisoinneilla. Näillä kahdella ei siis käytännössä ole mitään mahdollisuuksia jenkkiläisiä vastaan. Ensimmäinen moderni alus on vasta rakenteilla ja se olisi siis ensimmäinen, josta olisi jotain vastusta jenkeille ja joka tuo kiinalaisille aitoa force projection capabilityä (höyrykatapultit etc. jotka mahdollistaa koneiden nousun suuremmassa kuormassa). Kertoo siis jotain voimasuhteista, että kiinalaisilla olisi niistä kuudesta todellisuudessa 4 modernia. Voi olla, että ei vielä riitä edes jenkkien Tyynenmerenlaivaston kanssa tasavertaiseen matsiin.
@annekukkonen13712 жыл бұрын
Sami on hoikistunut ja komistunut loman aikana! 😂
@e.t9262 жыл бұрын
Uus hiustyyli?
@esariekki74542 жыл бұрын
Kiitos jaksosta, todella mielenkiintonen keskustelu! Kuten sanoitte, negatiivistä tulevaisuutta on helppo ennustaa: Veikkaan, että neukut saa Kiinasta kaverin josta paisuu reilumpi kähinä. Sitte ollaan pulassa vähän aikaa mutta laiska länsi piristyy tästä loppupelissä. Eletään mielenkiintosia aikoja mutta itellä ei tulevaisuus pelota yhtään!
@villeveikko12 жыл бұрын
Niin monikaan ei tunnu puhuvan siitä öljystä ja kaasusta minkä länsi jättää ostamatta sodan takia.. Se on ikään kuin pakkomyynnissä menekin laskettua niin ei ole kovin kaukaa haettua että Kiina ja Venäjä tekee sopimuksen jossa Kiina ostaa pilkkahintaan kaiken energian mitä Euroopassa jätetään käyttämättä.
Potaska, potash eli kaliumkarbonaatti. Kalium (K) on yks kolmesta lannoitteiden raaka-aineista typen (N) ja fosforin (P) ohella
@sethrichnietzsche2 жыл бұрын
Hello, world.
@reipasristoilija53402 жыл бұрын
Hello, new world order.
@sethrichnietzsche2 жыл бұрын
@@reipasristoilija5340 Sitä saa mitä tilaa.
@kimmorintamaki44222 жыл бұрын
Ranska Energiaomavaranen? Mistä Ranska kuten Suomikin hakkii ydinpolttoaineensa?
@tememotti2 жыл бұрын
Maailman uraanista suurin osa on ostettu vapailta markkinoilta toimijoilta, vähän kuin pörssisähköä. Kanada on maailman suurin uraanin kaivaja ja Kazaksthan taitaa olla maailman toiseksi suurin. Esimerkiksi kiinalla oma uraanin tuotanto on nolla tasoa, koska maaperä ei sisällä uraania, joten he ovat esim afrikassa kolonisaation ohella harrastaneet myös uraani kaivosten ostoja. Venäjä ainakin oli maailman suurin uraanin rikastuttaja ja maailman paras siinä. Kannattaa kuunella rahapodin jakso, jossa on uraani sijoittaja puhumassa globaaleista uraani markkinoista.
@kimmorintamaki44222 жыл бұрын
@@tememotti no onpas energia omavarasta 🙈
@JustRandomExplorer2 жыл бұрын
Ray Dalio on itselle tuttu kaveri ja tosiaan aika kivasti hänen Bridgewater fundilla menee. Karhumarkinassa H1 +32%. Source: kzbin.info/www/bejne/n3fae3mboLWfhtk
@untofrederik2 жыл бұрын
Maissilaiva Ukrainasta?
@tememotti2 жыл бұрын
Jakso pilalla kun mentiin kehumaan väitetysti filmattuja star warsin kuviteltua jatko-osa trilogiaa jota ei ole olemassa. Mieleni pahoitin tällaisestä valheiden levittämisestä.
@seppokorpela57392 жыл бұрын
Kiinasta ei tule maailman valta. Ray Daliolla ei ole tarpeeksi laajaa näkökantaa. Tämä historian kulusta homautan että Espanjan, Hollannin, Iso Britainin ja Yhdysvaltojen suhteen, jokaisessa näissä maissa rahatalous on noussut suureksi osaksi taloudesta, ja se on merkki että valta muuttaa toisella. Sen ekonomia on romahdus vaiheessa. Kuten Zeihan kertoo, siellä ei ole tarpeeksi luonnon rikkauksia ja ulkomaan investoinnit voidaan takavarikoida emämaassa. Jotta saisitte laajemman ymmärryksen näistä asioista suosittelen Jacques Ellulin kirjaa The Technological Society. On helppo heittää vitsejä mitä on tapahtumassa, mutta on parempi yrittää löytää syvempiä syitä kaikkeen asiaan.
@joretere2 жыл бұрын
Väitätkö sitten historian tuntien, että Yhdysvallat on ikuinen maailman ykkös voima? Tuo kertoo kyllä totaalisesta historian tiedon puutteesta..
@seppokorpela57392 жыл бұрын
@@joretere En toki ole niin sanonut enkä usko siihen myöskään
@balijukka99632 жыл бұрын
Lentotukialuksista pikkuisen. Amerikkalaiset yritti kongressin miljardituella rakentaa luksusristeilijää. 6 vuoden tuherruksen jälkeen projekti laitettiin romukoppaan. Uskaltaisin väittää, että jos päätös tehtäisiin ja asejärjestelmät olisi kaupan, niin Pernossa tekisivät lentotukialuksen 4 vuodessa, ja pysyisivät sekä budjetissa että aikataulussa.
@TuomasMaijala2 ай бұрын
Hyviä juttuja, tässähän oppii kokoajan.
@62956072 жыл бұрын
15 minuutin kohdalla kommentti: ntakaa vieraan puhua enemmän. Kiitos!
@timotaneliheikkila2 жыл бұрын
Miksi miettinen nykyään huutaa rallienglannilla jotain sloganeja lapsellisesti? Onko se päissään?
@Futucast2 жыл бұрын
Sami imitoi Peter Zeihanin tapaa puhua asioista tosi mustavalkosesti. / Isak
@villeveikko12 жыл бұрын
Monissa muissakin asiayhteyksissä on tullu mieleen oikean globalismin lisääminen ja jonkinlainen yhteiskunnan tarpeiden mukaan räätälöity suunnitelma väestön, työvoiman (erityisesti palvelu-/hoiva-alan) ym. vaihto kahden maan välillä eli x määrä vanhuksia siirretään maahan jossa palvelujen tuottaminen on halpaa ja siitä on kokemusta ja sieltä vastaavasti kerättäis ja koulutettais jollekki työvoimapulasta kärsivälle alalle nuoria aikuisia työntekijöiksi. Tottakai vanhuudenpäiviä vois lähteä semmoset viettämään jolla ei ole sukua tmv. sidettä Suomessa. Esim. Vanhusten asumisen maksais Suomi koska se olis siellä halvempaaja ainaki alkuun suomalaisia hoitajia pistään hommat pystyyn että suomella pärjää ja siellä ois sit joku kontakti jonka kautta rekrytään työntekijöitä spesifisti. Esim jos etsitään hoitoalalle tekijää tai opettajia niin siellä halukkaat käy selvittään et millä eväin jatketaan, esim tarviiko lisäkoulutuksia ym ja siinä vaiheessa sanotaan että kielen alkeet on opeteltava ennen ku työpaikka ja lupa annetaan eli saa ruokaa kaupasta ostettua ja hyvin yksinkertasia kieliasioita mutta pienikin panostus lisää integraation ja työelämässä pärjäämisen todennäköisyyksiä ja nämä "vaihdossa" otetut työntekijät pääsis heti töihin, ilman kuukausien tai vuosien lupavittuilua suomalaisilta virkamiehiltä. Eihän se olis ku valtionjohdon tasolla sopia joku vastaavantyyppinenprojekti missä saatais eri maista sitä nuorta väestöä töihin kohdennetusti sinne missä sitä tarvitaan. Ainoa mikä estäisi toteutuksen tai tekisi siitä mahdotonta jos itse toimintaa pyörittäis Suomessa korruptoitunu julkinen sektori joka ei saa 5 miljoonalla ku pari projektikoordinaattoria palkattua
@dannil98782 жыл бұрын
Miten tuon gubben annetaan laulaa näissä ohjelmissa?
@laurigrohn2 жыл бұрын
Dialektiikka on kotoisin Hegeliltä.
@samimiettinen2 жыл бұрын
Niin? Onko teoriasi että marxismissa ei ole dialektiikkaa ja vain hegeliläisessä filosofiassa on? En ymmärrä pointtiasi.
@laulutili59882 жыл бұрын
35:49 "85 % Kiinan ruokahuollosta on tuontitavaraa." Mihin tämä väite perustuu? Newsweekin mukaan Kiinan omavaraisuusaste ruuassa oli 94,5 % vuonna 2015 ja sen arvioidaan putoavan 91 %:in vuoteen 2025 mennessä.
@Futucast2 жыл бұрын
En osaa sanoa, mistä Samin väite tuli, mutta voitko linkata tuon artikkelin? Löysin ainoastaan Newsweekin artikkelin, jossa väitettiin päinvastaista. Tuo ”95%” ilmestyy ainakin Kiinan hallituksen julkaisemassa white paperissa v. 1996, jossa tuo luku asetettiin tavoitteeksi viljantuotannolle. Näyttää siltä, että todellisuudessa luku on paljon alhaisempi ja menossa hyvää vauhtia alaspäin. Hyvä myös huomioida, että tuonti- ja vienti-luvut ovat eri asia kuin omavaraisuusaste. Pitää olla tarkka, että me vertaillaan samaa asiaa. / Isak
@samimiettinen2 жыл бұрын
Peter Zeihanin väite kuten sanoin. Esitetty tässä tubessa: RealVisionFinance: What Will The World Look Like in Five Years? Viitannee kolmeen tärkeimpään lannoitteeseen (fosfori, typpi ja potaska) ja eläinproteiiniin
@Futucast2 жыл бұрын
Niin sori, Peter Zeihanin väite jota sä siteerasit. / Isak
@laulutili59882 жыл бұрын
@@Futucast Newsweekin juttu on "Watch Out: China Cannot Feed Itself", jossa lähteenä on tutkimus "The prospects for China's food security and imports: Will China starve the world via imports?" (Journal of Integrative Agriculture, vol. 16, no. 12, p. 2933). Zeihan tarkoittaa ilmeisesti Kiinan oman ruuantuotannon riippuvuutta lannoitteiden raaka-aineiden tuonnista.
@marttipettersson12372 жыл бұрын
Hyvä että Kiinasta tuodaan sen todellisuutta esiin. Ilmastokriisiä ei ole, eikä muutokset ole ihmisten hallinnassa. Muovi ja muu roskaaminen ja saastuttaminen maailmalla on isompi asia. Tottakai kannattaa pyrkiä tuottamaan puhdasta energiaa.
@elielkortelahti15132 жыл бұрын
ei kiittäis ydinvoimasta tulevat sukupolvet, tutustu asiaan syvemmin :)
@juhapouttu26832 жыл бұрын
Ei oo toi käpälien heiluttelia mistään kotosi!!
@laurigrohn2 жыл бұрын
Maslowin hierarkia oli epätieteellistä spekulaatiota.
@untofrederik2 жыл бұрын
Sami taitaa olla kännissä.
@kaunisrumilus2 жыл бұрын
Lievästi autisti vain. Aina yhtä iloinen ilmestys! Kunniaa Samille! Huraa! Hurraa!
@dannil98782 жыл бұрын
Ainakin jutut on sen mukaisia. Valitettavan mulkku ihminen
@laurigrohn2 жыл бұрын
Miettisen osalta vastuu kuulijalla.
@anselmiconda15402 жыл бұрын
joko kohta poistut epäonnistunut boomer
@jussiroukka96642 жыл бұрын
Pojat on poikia ja Sami on jo vanha, toinen stobe oli ehkä liikaa. Hienoo kun pikkuhiljaa avautuu, et vasemmistolaisuus ei ole ratkaisu.
@neuvottelija2 жыл бұрын
Heh, harvemmin mua kai luullaan vasemmistolaiseksi. En juo töissä.😎
@jussiroukka96642 жыл бұрын
@@neuvottelija pojat viel vähän on vasemmalle kallellaan.. sori ,ehkä liikayritys tulkittiin ylimäääriseksi tuopiksi, my bad!
@samimiettinen2 жыл бұрын
Eipä mitään! Ivan Puopolon viisastelijoissa käydessäni tulee usein sekä vasemmisto- että humalavihjailuja. Tosin siinä porukassa ihan loogisesti😅
@Futucast2 жыл бұрын
Muhun mahtuu vasemmistolaisuutta ja oikeistolaisuutta, en usko että kumpikaan ”tiimi” yksinään on tie hyvään maailmaan. Mutta en oo edes vielä 30 joten mistäs mä tiedän. / Isak
@jussiroukka96642 жыл бұрын
Isak. Kun olin 20 luulin et nyt tiedän kaiken. Sit kolmekymppisenä huomasin etten ollutkaan tiennyt kaikkee, sama huomio nelikymppisenä. Jne. Nyt kuuskymppisenä huomaa, ettei ennen oo tiennytkään yhtään mitään. Ja nyt enää luulee tietävänsä. Maailma viel pyörii fossiilisilla ja liian nopee siirtymä aiheuttaa suurta tuskaa viattomille.