Sistem fotovoltaic hibrid cu baterii și invertoare Victron

  Рет қаралды 26,463

ECO DRIVE

ECO DRIVE

Жыл бұрын

Am adăugat stocare la sistemul fotovoltaic on-grid pe care îl aveam deja montat.
Invertoare Victron Energy MultiPlus II
www.darcomenergy.ro/acasa/inv...
Baterii Victron LiFePO4 Battery 25,6V/100Ah - Smart
www.darcomenergy.ro/acasa/lif...
Seminar programare NOD-RED
• Victron and Node-Red -...

Пікірлер: 171
3 ай бұрын
Fun fact: pluginul nodered dashboard a fost demarat de mine acum mulți ani și adoptat ca plugin oficial nodered. Mă bucur că node-red e tot mai folosit!
@ECODRIVE
@ECODRIVE 3 ай бұрын
Felicitări pentru inițiativă! Este foarte util.
@adinemilian
@adinemilian 28 күн бұрын
Interesant si foarte util. Multumesc!
@ionutteodorbota3542
@ionutteodorbota3542 Жыл бұрын
Felicitari! De ajutor si educativ !
@viorelzarnoianu7841
@viorelzarnoianu7841 2 ай бұрын
Eu sunt prosumator de anul trecut și din iarna aceasta, cei de la Cez ( unde sunt eu abonat), au redus prețul de achiziție foarte mult, la 0,48 lei/ kw. Adică o bătaie de joc. Deci este bine să îți pui sistem fotovoltaic, pe care dai o grămadă de bani, ca să fie distribuitorii și operatorii de energie avantajați. Ei iau de la tine foarte ieftin și ți le vând dublu sau chiar mai mult.
@83glacius
@83glacius Жыл бұрын
Si eu am un microgrid de genul facut din 2018 cu doua invertoare unul offgrid si unul ongrid dar neavand retea imi injectez in reteaua casei si in baterii momentan.Trifazic e putin mai complicat insa ajuta foarte mult faptul ca ai pus acele 3 invertoare victron care ti pot lua ce produci pe toate cele 3 faze si sa ti incarce bateriile..sau sa ti dea in casa..asta daca nu cumva de la Fronius deja ai pe fiecare faza impartit curentul casei.
@valitopor435
@valitopor435 Жыл бұрын
Buna ziua In video ati precizat ca ati reusit din soft sa mutati consumatorii non-vitali ca fiind vitali, dar ati uitat sa reveniti. Cum ati reusit? Multumesc
@mariusdamachi5139
@mariusdamachi5139 Жыл бұрын
Probabil ca aceasta combinatie Fronius cu Victron (trifazat) este ceea ce trebuie sa fii in regim hibrid. Totusi...la cat sunt preturile VE, cat a costat si cat timp ati fi platit cu banii de pe aceasta investitie? Interesant ca serverul VE foloseste NodeRed !
@lilipopescu8283
@lilipopescu8283 Жыл бұрын
Am văzut târziu răspunsul tău.Zi frumoasă
@ECODRIVE
@ECODRIVE Жыл бұрын
Am adaugat in descriere cateva link-uri cu invertoare si baterii de pe site-ul Darcom, unde sunt preturile actualizate. Invertoare Victron Energy MultiPlus II www.darcomenergy.ro/acasa/invertor-cu-charger-48v-3000w-victron-energy-multigrid-ii-48300035-32 Baterii Victron LiFePO4 Battery 25,6V/100Ah - Smart www.darcomenergy.ro/acasa/lifepo4-battery-256v100ah-smart
@emil10139
@emil10139 Жыл бұрын
Foarte interesant! Am cateva intrebari: 1) Cum ai stiut ce sa ceri companiei ce sa iti instaleze? Imi pare super complicat si ma gandesc ca daca nu esti in domeniu habar nu ai ce ai putea cere. 2) De unde stie softul care este circuitul cu incalzirea in pardoseala ca sa il inchida, atunci cand vrei sa il conditionalizezi legat de nivelul bateriei? La fel si cu boilerul electric, ca vorbeati de el in clip. 3) Cum stie cineva care vrea sa isi monteze sistem fotovoltaic ce panouri sa ceara de la firma care il va monta? Sunt multi producatori pe piata si ma gandesc ca pt cineva nespecialist e imposibil sa stie de care sa aleaga. Hartia suporta multe, mai greu e cu practica in timp. 4) Tot sistemul pe care l-ai montat are vreo sansa vreodata sa fie amortizat? 5) Daca am un sistem fotovoltaic ongrid conectat la o retea care nu pica niciodata, merita sa adaug baterii la sistem? Se va amortiza in timp bateria in aceste conditii? Ma gandesc ca o baterie tine in jur de 10 ani si inca are pret f mare, din calcule ce am mai vazut eu nu se amortizeaza si ar iesi mai profitabil sa nu pui asa ceva in conditiile unei retele stabile. 6) In Spania timpul de compensare a ceea ce se produce din panouri cu ceea ce se consuma este de o ora (compensare orara). Cat este in Ro? 7) Eu locuiesc in Spania. E vreo sansa sa dau aici de cineva atat de cunoscator si pasionat ca Lucian si care sa lucreze la Victron? 😁 Ca sunt o multime de companii si aici de monteaza sisteme solare, dar cam complicat de ales dintre ele, sunt si unii care sunt calare pe val acum si este posibil ca pe viitor sa schimbe domeniul 🙃. De la cateva am ajuns la mai multe intrebari, dar este o tema foarte discutata in ultimul timp si aveam mai multe necunoscute. Multumesc pentru toate informatiile din clip si sper ca ai rabdare sa raspunzi la intrebari. Toate cele bune.
@ECODRIVE
@ECODRIVE Жыл бұрын
O sa incerc sa iti raspund la fiecare punct in parte: 1. Initial am pornit cu un sistem ongrid mai simplu, adica panouri si inverter. Am avut norocul sa gasesc din prima o firma cu specialisti foarte buni. In primul rand trebuie sa stabilesti daca vrei un sistem ongrid sau daca vrei si stocare. Asta depinde de pretul energiei si de modul im care esti platit penrru energia injectata in retea. 2. Incalzirea in pardoseala este controlata de un termostat. Cand pica reteaua, Victron trimite comanda de stop catre termostat. Conditia ca sa functioneze este ca acel termostat sa fie smart si sa aiba modul NOD-RED. Din cate am vazut, majoritatea firmelor au NOD-RED. Boilerul electric poate fi conectat intr-o priza smart care primeste comada on/off de la Victron. Sunt prize smart foarte ieftine care pot fi conectate cu NOD-RED. Inverterul are si doua iesiri pentru consumatori vitali si nevitali, daca ai cum sa ii separi in tabloul electric poti sa stabilesti cand sunt alimentati. 3. Am facut un test cu panouri fotovoltaice de mai multe tipuri si diferentele au fost destul de mici, gasesti video pe canal. Partea la care trebuie sa fii atent sunt invertoarele si echipamentele “din spatele” panourilor. Din experienta pot sa iti recomand Victron si Fronius. 4. Acum 3 ani am platit aproximativ 16.000 euro pe sistemul fotovoltaic. Am produs anual 24-25.000 kWh. La un pret de minim 1 leu/kWh inseamna ca valoarea energiei produsa intr-un an este de minim 5000 euro. Perioada de amortizare a unui sistem ongrid este de 3-4 ani iar daca mergi si cu o stocare mica perioada de amortizare se duce la 4-5 ani. 5. Decizia de a pune stocare depinde de cat de stabila este reteaua si de pretul pe care il primesti pentru energia injectata in retea. Cred ca o stocare de minim 5 kWh iti ofera independenta si cu siguranta economisesti si ceva bani din pretul energiei. 6. In Romania, energia injectata in retea poate fi consumata in 24 de luni. Daca in Spania, compensarea se face doar pentru 1 ora este posibil sa te avantajeze o baterie. 7. Ti-as recomanda sa cauti pe site-ul victronenergy.com un partener care este aproape de tine. Daca este pe site-ul Victron cu siguranta a trecut prin training-uri si este pregatit :) Mult succes,
@emil10139
@emil10139 Жыл бұрын
@@ECODRIVE Mulțumesc mult pentru răspunsuri. Spor în toate!
@jap2227
@jap2227 Жыл бұрын
Bună seara vă deranjez am și eu un sistem asemănător și am debandare în sistem nu pot am legătura cu cineva de la Victron?Cu mult respect.
5 ай бұрын
Care este firma cu care ai lucrat?@@ECODRIVE
@ECODRIVE
@ECODRIVE 5 ай бұрын
@ Darcom www.darcomenergy.ro/
@SUNNYB0Y
@SUNNYB0Y Жыл бұрын
Interesant. Pacat ca nu ati spus si preturi.
@ECODRIVE
@ECODRIVE Жыл бұрын
O parte dintre echipamente le-am primit de la Victron cand am participat la campionatul de Super Slalom. Am facut un video separat. In comentarii am pus link-uri pentru invertoare si baterii. Acolo poti sa vezi preturi actualizate, este site-ul www.darcomenergy.ro
@SUNNYB0Y
@SUNNYB0Y Жыл бұрын
@@ECODRIVE ok, multumesc.
@crinabobo7412
@crinabobo7412 Жыл бұрын
​@@ECODRIVE foarte scumpe produsele Victron. Am lista de preturi de dealer si preturile in Ro sant complet exagerate. Chiar si cu 40 % mai mari ca in America de Nord.
@dand5593
@dand5593 Жыл бұрын
Costa ca o sa platesti curentul 20-30 de ani pana sa amortizezi toate astea 😊
@fulgeru
@fulgeru Жыл бұрын
super! Cum e cu partea de livrare in rețea in acest moment? Din punct de vedere al reglementărilor ma refer; esti platit 1:1? Sunt legile in curs de îmbunătățire? Ce stii despre statutul de prosumator *in acest moment*? Mulțumesc
@ECODRIVE
@ECODRIVE Жыл бұрын
Din luna aprilie 2022 nu am primit facturi. Am citit legea si normele ANRE din care reiese ca este o compensare reala 1:1 pentru luna curenta iar pentru energia pe care o injectezi luna asta si o consumi peste cateva luni trebuie sa platesti transportul. ANRE a fost dat in judecata pentru interpretarea asta si au pierdut in prima instanta. Este posibil sa fie 1:1 indiferent de cand folosesti energia. Imediat cum o sa primesc factura o sa fac un video. Am facut plangere la ENEL si ANRE dar nu s-a intamplat nimic 🤷
@MrDenisJoshua
@MrDenisJoshua Жыл бұрын
@@ECODRIVE Si mai ii adevarata chestia cu consumul in 2 ani de zile ? Adica daca in luna asta dau afara 10kWh am 2 ani de zile sa o pot lua inapoi ?
@MrFrancezu1
@MrFrancezu1 Жыл бұрын
O poți lua înapoi, dar plătești transportul, așa cum a evidențiat și Eco Drive in răspunsul anterior. Dar mai sunt sincope in lege, și trebuiesc clarificate.
@crinabobo7412
@crinabobo7412 Жыл бұрын
​@@MrFrancezu1 bataie de joc cu injectarea in retea. Nu se merita sa le dai nimic.mai bine incalzesti apa , sau faci o hidrocenteala, urici apa undeva sus cu pompa dupa care o poti refolosi sa invarti turbina.
@marianivan7
@marianivan7 Жыл бұрын
super tare. Intrebare : Se poate adapta sistemul si pe un sistem de fotovoltaic cu microinvertoare Enphase ? Asa am eu sistemul on grid si de pe casa practic imi vine curent alternativ.
@Ursulalb
@Ursulalb Жыл бұрын
Cred ca ar fi o problema cu comunicarea intre microinvertoare si invertorul pe care vrei sa-l folosesti suplimentar
@Julian-nl7vv
@Julian-nl7vv Жыл бұрын
Da, Victron stie sa comunice cu microinvertoarele Enphase.
@ovidiunecula3233
@ovidiunecula3233 Жыл бұрын
Salutare Ciprian, exista vreun invertor hibrid all in one de la Victron astfel incat doar conectezi la el reteaua AC, panourile solare si bateriile pentru o casa pe monofazat cu consum mic? Am vazut pe site modelul EasySolar II dar nu-mi dau seama daca mai sunt necesare si alte module. Multumesc!
@ECODRIVE
@ECODRIVE Жыл бұрын
Sistemul de la Victron este modular. Ai nevoie de inverter, charger, baterii si un Cerbo GX. Sistemul monofazat este de 3 ori mai simplu decat ce am instalat eu, pentru ca la mine este trifazat :) Un montator ar trebui sa stie care este lista completa de componente. Pe site-ul Victron sunt trecuti partenerii lor si sigur te pot ajuta ei.
@crinabobo7412
@crinabobo7412 Жыл бұрын
​@@ECODRIVE da victron este modular si simplu, problema care o am este cu componentele de generatia a doua, care sant mult mai compacte , nu mai au transformatoare separate, si placile electronice sant cu componente care nu sant inter schimbabile. Sugerez cine mai gaseste sa cumperi generatia 1.
@lilipopescu8283
@lilipopescu8283 Жыл бұрын
Ceva preturi?
@83glacius
@83glacius Жыл бұрын
M ar tenta un Fronius de 8.2kw + Victron dar varianta monofazata .
@Ursulalb
@Ursulalb Жыл бұрын
Salut , o intrebare : daca reteaua este oprita si victron livreaza curent trifazic catre fronius , inseamna ca ai trifazic pe toate circuitele casei sau numai pe circuite dedicate ? Problema ar interveni logic la sistemul de incalzire electric prin pardoseala , probabil cel mai mare consumator al tau .Am inteles din discutii ca, daca panourile nu livreaza destul (sau este noapte )pentru Incalzire electrica prin pardoseala se ajuta cu bateriile pana la un anumit nivel de descarcare setat de tine special pentru circuitul electric dedicat incalzirii
@ECODRIVE
@ECODRIVE Жыл бұрын
Daca reteaua este oprita Victron livreaza energie pe toate cele 3 faze si poate functiona incalzirea in pardoseala. Pentru ca stocare este momentan 5 kWh, daca pica reteaua si este noapte, inchid incalzirea pentru ca pana dimineata oricum nu se raceste in casa si cand rasare soarele Frosnius incepe productia si pot porni orice consumator. Cand este soare depasesc cu usurinta 10 kW productie si atunci incalzesc casa, incarc bateriile, incerc sa folosesc toata energia pe care o produc daca nu am retea ca sa injectez.
@MrDenisJoshua
@MrDenisJoshua Жыл бұрын
Deci practic inverterul Fronius transforma din continu (FV) in alternativ si apoi merge in cele 3 invertoare ca sa fie iarasi transformat din alternativ in continu ca sa incarce bateriile ? Daca ii asa... au sens toate transformarile astea ? Mersi de video p.s Node-Red se bazeaza pe MQTT (Message Queuing Telemetry Transport) initial facut de IBM ... dar nu mai este a lui IBM, face parte din OpenJS Foundation.
@Julian-nl7vv
@Julian-nl7vv Жыл бұрын
Nu au sens neaparat transformarile dar domnul avea deja instalatie on grid bazata pe fronius si probabil nu a mai dorit sa schimbe invertorul fronius cu chargere MPPT de la Victron care probabil ar fi necesitat ceva costuri suplimentare. De asemenea daca energia rezultata din panouri este in principal folosita sau injectata in retea si mai putin stocata in baterii (capacitate mica a bateriilor) atunci are sens un sistem AC coupled ca acesta. Depinde mult de nevoi si configuratia existenta.
@MrDenisJoshua
@MrDenisJoshua Жыл бұрын
@@Julian-nl7vv Mersi mult de raspuns... Dar mai am o nedumerire daca se poate... Cu curentul asta trifazic, cum face o persoana cu o casa normala sa imparta fazele astea prin casa ? In sensul... de ce face lumea trifazic in loc de monofaza ? sa zic asa de exemplu, monofaza la 15 kW ... Mersi din nou
@Julian-nl7vv
@Julian-nl7vv Жыл бұрын
@@MrDenisJoshua limita unui bransament monofazat este de 9.9 kW in Romania iar majoritatea caselor pot depasi usor acest consum. O plita cu inductie de ex. poate sa aiba un consum de 6-7kW, un cuptor electric poate consuma undeva la 2-4kW iar daca mai pui masina de spalat, frigider si o pompa de caldura deja se aduna. Daca mai ai si o masina electrica la incarcat poti ajunge sau depasi 20kW. Bineinteles acesta nu este un consum permanent dar poti avea varfuri de consum destul de mari. Impartirea pe faze se face f usor din tabloul electric. Bineninteles ca ea nu va fi intotdeauna echilibrata perfect dar consumatorii mari se recomanda a fi pe faze diferite. Sau poti avea consumatori direct cu alimentare trifazica cum ar fi plita cu inductie, cuptor, pompa de caldura sau masina electrica. In cazul in care nu se poate obtine un bransament trifazic se pot instala invertoare cu Power Assist care sa aduca (temporar) un surplus de putere din baterii. PS: Nu sunt electrician, acestea sunt doar sfaturi generale de la un hobbyist.
@MrDenisJoshua
@MrDenisJoshua Жыл бұрын
@@Julian-nl7vv Mersi tare mult de raspuns... Chestia asta ca un bransament monofazat este max. de 9.9 kW imi lipsea. In cazul asta are sens. Si eu sunt hobist, dar mi-am planuit o instalatie de panouri de vreo 38 kWp pa cand ma intorc in RO... si ma mai interesez si eu :-) Mersi inca o dara, foarte amabil.
@razvanmarian6390
@razvanmarian6390 Жыл бұрын
@AnDy-YaNnIs
@AnDy-YaNnIs Жыл бұрын
Salutare. Ai idee dacă instalez o stație de încărcare de 150 kw publică cu plată pot pune și panouri fotovoltaice de 10 kw să-i bag în rețea și ce produc cat nu am mașini la încărcat să-i vrând ulterior
@ECODRIVE
@ECODRIVE Жыл бұрын
Poti sa fii prosumator si sa injectezi energie in retea dar vei plati transportul cand consumi energia din retea.
@trainspotting_and_tech2023
@trainspotting_and_tech2023 Жыл бұрын
Foarte interesant! Te-am mai urmărit puțin mai demult sub un alt nume! Măcar vor ține bateriile? Că dacă bateriile sunt bune pt. microstocare, nu cred că sunt așa bune... pt. autobuze, de exemplu! Dar felicitări pt. ceea ce faci! 👍🙂
@ECODRIVE
@ECODRIVE Жыл бұрын
Bateriile LiFePO4 sunt foarte durabile si se folosesc inclusiv ca baterii pentru masinile electrice. Aceeasi tehnologie este si pe Tesla Model 3 Standard Range si sunt multe alte masini care vor veni pe piata cu baterii LiFePO4.
@trainspotting_and_tech2023
@trainspotting_and_tech2023 Жыл бұрын
@@ECODRIVE am înțeles că se lucrează la noi tipuri de baterii. Anumiți producători auto (inclusiv Toyota 🙃) lucrează la așa-numitele baterii "solid state" (cu stare solidă), iar o altă firmă (start-up din SUA) lucrează la bateriile cu metal lichid ("Ambri, dacă ai auzit de ei")! 🤔
@ECODRIVE
@ECODRIVE Жыл бұрын
@@trainspotting_and_tech2023 sunt multe tehnologii de baterii care se testeaza si cu siguranta vom vedea baterii noi dar pana cand vor ajunge la productia in masa vor mai trece niste ani. Despre Toyota nu pot sa spun multe, sunt total deconectati de la fenomenul electric :)
@renmedia
@renmedia Жыл бұрын
LiFePo4 e cea mai buna tehnologie in momentul de fata pt stocare energie in baterii.
@danielsirb4355
@danielsirb4355 Жыл бұрын
Multumesc pentru materialul video, foarte util. Am o casa cu etaj pe unul din dealurile din jurul orasului Oradea. Constructia este noua, izolata, incalzire in pardoseala cu pompa de caldura. Locuinta este legata la reteaua nationala trifazata. Consumul annual este de cca 21.000 KWh. As vrea sa pun panouri fotovoltacie pe casa/terasa de 15-18 KWp putere instalata. Insa cum sunt in varf de deal aici mai tot timpul bate vantul asa ca as pune si una sau doua eoliene de putere mai mica (1-2 kw). Intrebarea mea este daca se poate integra eoliene cu panouri fotovoltaice si cum se face? Am nevoie neaparat si de baterii pentru stocarea energiei? Multumesc anticipat
@ECODRIVE
@ECODRIVE Жыл бұрын
Se pot integra eoliene cu panouri fotovoltaice dar pana acum nu am vazut un astfel de sistem. Din cate stiu, eolienele au nevoie de intretinere si sunt destul de scumpe. Puteti instala panouri fotovoltaice si fara baterii. Daca pica reteaua, sistemul hibrid (cu baterii) are rol de "generator" noaptea si ziua va permite sa produceti energie. Un sistem fotovoltaic fara baterii, se opreste din productie chiar daca este soare atunci cand pica reteaua.
@danielsirb4355
@danielsirb4355 Жыл бұрын
Multumesc pentru raspuns. Ma gandeam ca, daca tot ma deranjeaza ca bate vantul sa-l pun la treaba. Sa aiba si ceva utilitate. Ma gandesc la eoliene verticale pe care sa nu le ridic pe un stalp. Din cate am vazut au nevoie de o intretinere minima .
@ECODRIVE
@ECODRIVE Жыл бұрын
@@danielsirb4355 Sunt foarte curios sa vad cum functioneaza, ideal ar fi sa gasesc pe cineva care are deja montata o eoliana.
@danielsirb4355
@danielsirb4355 Жыл бұрын
@@ECODRIVE In principiu ma gandesc la un sistem hibrid fotovoltaic care sa incarce bateriile iar eoliana sa incarce acelesi baterii. Insa nu mi-e clar cum se poate face. Daca se paote face. Sunt curenti foarte mari. Deocamdata mmi-am luat o statie meteo ca sa imi pot da seama pe ce putere a vantului pot sa contez.
@frontera1994
@frontera1994 Жыл бұрын
Buna seara Ciprian , ai putea sa-mi recomanzi un specialist in domeniu ? Fac productie si ultima factura la curent a fost de 127.000 ron ! Multumesc
@ECODRIVE
@ECODRIVE Жыл бұрын
Trimte-mi un mesaj pe Facebook Messenger (Eco Drive).
@dannastase465
@dannastase465 3 ай бұрын
Inca o intrebare, daca se poate, in aplicatia dedicata poti vedea niste grafice cu consumul pe fiecare faza in kwh sau orice alta unitate de masura ? Intreb asta pentru ca as vrea sa echilibrez fazele cat mai bine si nu pre am gasit instrumente de masura care sa ofere asemenea informatii. P.S. Stii cumva daca exista ceva sisteme ca al tau cu acces read only, cel mentionat in filmare nu functioneaza
@ECODRIVE
@ECODRIVE 3 ай бұрын
Aplicația de la Victron imi arata consumul live pe fiecare faza si pot identifica fiecare consumator pe ce faza este. Nu stiu daca functioneaza dar puteti incerca link-ul de mai jos ca sa vedeti sistemul meu: vrm.victronenergy.com/installation/239415/dashboard
@alexporro8444
@alexporro8444 11 ай бұрын
salut! As putea sa fac un microgrid dintr-un fronius si un multiplus 1 (am un easysolar de 5KVA) parerile sunt impartite in legatura cu Multiplus 1 care nu permite injectarea in retea in Romania. Ce parere aveti? (eu am 15 kw baterii li-ion, 6 kw de panouri si Easysolar I 5Kva) vreau sa stiu daca se merita sa investesc intr-un Fronius, sau trebuie sa schimb si invertorul de la Victron ca sa pot sa devin prosumator. Multumesc! @ecodrive
@gardyanu
@gardyanu Жыл бұрын
Salut frumos lucrat oricum mai ai nevoie de ceva stocare minim 10kw în principiu e ok costul e puțin mărișor dar merita în timp scoți investiția... salutari la amândoi!!
@ECODRIVE
@ECODRIVE Жыл бұрын
Ar fi bine sa cresc stocarea la 10 kWh, iar ideal ar fi 20 kWh.
@mihaibogdanpreda
@mihaibogdanpreda 3 ай бұрын
Salut, in ce scenariu ar fi ideal sa ai o capacitate de stocare de 20kw? Poate sa iti acopere consumul pe timp de noapte pentru incalzirea in pardoseala in sezonul rece? Sunt interesat de un sistem ca al tau (acum am on-grid cu Fronius 8.2kw si 10.5 kwp) pentru ca am avut un randament self-sufficiency pt 2023 de doar 34%. Eu am o pompa de caldura Nibe iar in lunile de iarna merge mai mult noaptea si am un consum de 1000-1100 kWh. Sunt curios daca se poate eficientiza consumul cu ajutorul acestui sistem hibrid si cam care ar fi capacitatea de stocare in baterii.
@yelimsssantiago5328
@yelimsssantiago5328 Жыл бұрын
Am o intrebare: daca am un invertor hibrid Fronius, poate el sa dea termostatului comanda OFF catre termostat? Am o pompa de caldura si ceea ce ma intereseaza este sa nu fie brusc oprita la caderea de curent din retea. Am baterii, am automatizare simpla, insa sistemul meu comuta de pe ongrid pe offgrid (fronius + BYD) in 20-40 secunde. In aceste 20-40 secunde, toti consumatorii sunt opriti brusc. Pot sa ard placa de baza a pompei de caldura, pot sa distrug compresorul in timp, cu aceste opriri bruste. Caut asadar aceasta solutie, de oprit pompa de caldura din termostat, caci asa pompa isi face singura oprirea in trepte, in siguranta. Multumesc.
@ECODRIVE
@ECODRIVE Жыл бұрын
Nu stiu ce automatizare permite Fronius dar daca dureaza 20-40 secunde sa comute pe offgrid nu cred ca poate fi rezolvata problema din termostat. Cand pica reteaua, daca termostatul trimite comamda off, pompa de caldura ramane oricum fara alimentare si nu poate sa faca “ciclul” complet de oprire.
@yelimsssantiago5328
@yelimsssantiago5328 Жыл бұрын
@@ECODRIVE da, corect.
@popescuvictor1308
@popescuvictor1308 Жыл бұрын
Nu se poate programa ca bateriile să nu mai livreze energie când sunt sub 3-4-5%? Așa ar avea o rezervă pentru repornire.
@Ursulalb
@Ursulalb Жыл бұрын
Cred ca Ciprian a spus in video ca sunt setate pana la 50 % descarcare
@cristianmihai3710
@cristianmihai3710 Жыл бұрын
Salut, eu am un sistem hibrid de 7 kw, acumulatori de 9 kw și urmează să achiziționez unul de 6 kw on grid care să injecteze și în rețea.
@cristianmihai3710
@cristianmihai3710 Жыл бұрын
Acum ești la adăpost în cazul penelor de curent.
@ECODRIVE
@ECODRIVE Жыл бұрын
Mult succes cu procedura de prosumator si felicitari pentru sistem! 👍
@dannastase465
@dannastase465 3 ай бұрын
Salut, daca esti dragut poti sa imi spui te rog daca in momentul in care pica reteua tu ai trifazat sau monofazat.
@ECODRIVE
@ECODRIVE 3 ай бұрын
Când pică rețeaua am trifazat de la baterii. Funcționează totul ca si cum as fi conectat la rețea.
@dannastase465
@dannastase465 3 ай бұрын
@ECODRIVE mulțumesc, ma bucur ca ai reușit sa faci cumva froniusul hibrid, stiu ca de mult iti doreai acest lucru. Apropos, linkurile din descriere te duc doar pe prima pagina a celor de la darcom
@rusticperennialsgardenzone1065
@rusticperennialsgardenzone1065 Жыл бұрын
Va salut si felicitari pentru sistem! Imi poti spune, daca pica reteaua noaptea, care este puterea instantanee maxima ce poate fi absorbita din baterii astfel incat sistemul sa nu se intrerupa?
@luciangpl
@luciangpl Жыл бұрын
Cele 2 baterii pe care le are acolo, pot furniza max 10kW
@rusticperennialsgardenzone1065
@rusticperennialsgardenzone1065 Жыл бұрын
@@luciangpl Cred ca impreuna au doar 5KWh, dar eu intrebam care este puterea maxima momentana ce poate fi absorbita.
@luciangpl
@luciangpl Жыл бұрын
Exact asta ti am raspuns, 10kW (2C)
@alexandruilea915
@alexandruilea915 11 ай бұрын
@@luciangpl 10 KW varf probabil, constant mai mult de 2.5 KW (jumatate din capacitate) nu cred ca poti sa scoti din baterii LiFePO4.
@luciangpl
@luciangpl 11 ай бұрын
@@alexandruilea915 pot livra 2C, recomandat 1C dar pot si 2, verifica specificațiile bateriilor
@radudenis5850
@radudenis5850 Жыл бұрын
Sunt curios cat costa tot setupul Victon, cu cele 3 invertoare, baterii si alte acareturi. Mi se pare destul de complicat, multe componente, ca atare posibilitatea de fail e destul de mare. Si asta doar pt a nu ramane fara curent 2-3 ore, acumulatorii aia nu tin mai mult de atat.
@ECODRIVE
@ECODRIVE Жыл бұрын
Am lasat in descriere link-uri unde poti sa vezi preturile actualizate pentru invertere si baterii. Sistemul nu este complicat. Asa arata un sistem trifazat cu stocare. Daca alegi sa faci direct cu stocare elimini inverter-ul Fronius. Consumul mediu/gospodarie este 10-12 kWh/zi din care cea mai mare parte este in timpul zile. Pot sa trec linistit peste noapte cu bateriile astea si ziua sistemul produce suficient cat sa incarce iar bateriile si sa acopere consumul casei. Poti sa stai multe zile sau luni fara retea. Evident ca intr-o astfel de situatie nu te apuci sa speli sau sa bagi cuptorul noaptea cand poti sa il folosesti direct de la soare in timpul zilei.
@radudenis5850
@radudenis5850 Жыл бұрын
@@ECODRIVE Eu am un sistem de 12kWp cu invertor Huawei si baterii Luna de 10kW. La consumul meu, aprox 15 kWh/zi, acum pe iarna bateriile sunt la limita. Automatizarile le fac cu Home assistant. Sistemul este mult mai simplu. Nu am inca back-up, mi s-a intrerupt curentul o data in 2 ani, cateva ore. Altfel, nu am cum sa fac calculul, nu am de unde sa stiu exact ce componente intra in sistemul Victron.
@mihaiclaudiupopa
@mihaiclaudiupopa Жыл бұрын
@@radudenis5850 Salut. Cu ce ai integrat invertorul Huawei in Home Assistant?
@mihaiclaudiupopa
@mihaiclaudiupopa Жыл бұрын
@ECODRIVE Nu faci share la instalarea din VRM Portal?
@ECODRIVE
@ECODRIVE Жыл бұрын
Nu m-am gandit pana acum sa fac share :) Ai mai jos link-ul 👍 vrm.victronenergy.com/installation/239415/dashboard
@mihaiclaudiupopa
@mihaiclaudiupopa Жыл бұрын
@@ECODRIVE am incercat link-ul, dar nu merge. Verifica putin la partea de share sa fie enable site sharing, eventual bifeaza hide my exact location.
@ECODRIVE
@ECODRIVE Жыл бұрын
@@mihaiclaudiupopa am dat hide la location. Vezi daca merge acum. vrm.victronenergy.com/installation/239415/share/f5eef548
@mihaiclaudiupopa
@mihaiclaudiupopa Жыл бұрын
@@ECODRIVE E ok merge.
@timoteiursu3060
@timoteiursu3060 Жыл бұрын
Salut. Cât a costat noul upgrade pentru sistem.
@ECODRIVE
@ECODRIVE Жыл бұрын
O parte dintre echipamente le-am primit de la Victron cand am participat la campionatul de Super Slalom. Am facut un video separat. In comentarii am pus link-uri pentru invertoare si baterii. Acolo poti sa vezi preturi actualizate, este site-ul www.darcomenergy.ro
@bbogdanmircea
@bbogdanmircea Жыл бұрын
Ți-a cam luat ochii cu Node Red nenea de la Victron, sistemul e open source se poate pune pe un Raspberry cu Home Assistant pentru cei pasionați ...
@ECODRIVE
@ECODRIVE Жыл бұрын
Am descoperit ca poti folosi NOD-RED dupa ce am instalat sistemul. Exact asta spunea si Lucian, ca il poti instala si pe un Raspberry dar este foarte bine ca il ai pe Cerbo GX.
@cosminiulian7003
@cosminiulian7003 4 ай бұрын
Salut , am și eu o întrebare . Ce invertor recomandați? De la huawei sau fronius?
@ECODRIVE
@ECODRIVE 4 ай бұрын
Eu am Fronius de aproape 4 ani si sunt foarte mulțumit. As alege tot Fronius daca ar fi sa aleg din nou.
@cosminiulian7003
@cosminiulian7003 4 ай бұрын
Pe viitor aș vrea să montez și baterii. Am înțeles ca huawei merge doar cu baterii de la ei, iar Fronius ar putea accepta mai multe modele. Mulțumesc pentru răspuns
@rmdrmd1718
@rmdrmd1718 Жыл бұрын
Daca tot ai pus 3 invertoare..... pentru fiecare fază, la ce sa mai folosesc si froniusul? Imi pun de la început doar Victron
@ECODRIVE
@ECODRIVE Жыл бұрын
Daca puneam Victron de la inceput ar fi trebuit sa pun si charger pentru baterii, dar oricum ar fi fost mai ieftin. Acum am pastrat Fronius, care “se ocupa” de productia PV si invertoarele de la Victron gestioneaza energia si incarcarea bateriilor. In scenariul acesta pot cumula puterea din 3 surse (panouri, baterii, retea). Nu este un avantaj pentru mine dar poate fi in anumite situatii. Pentru cineva care instaleaza un sistem nou, cu stocare, ii recomand sa mearga direct pe Victron.
@rmdrmd1718
@rmdrmd1718 Жыл бұрын
@@ECODRIVE Doar Victron, înseamnă 20000 euro. Baftă!
@iacovacheiuliangheorghe64
@iacovacheiuliangheorghe64 Жыл бұрын
Va salut cati kw aveti instalalti in panouri ? .Si cat au costat .Multumesc !
@ECODRIVE
@ECODRIVE Жыл бұрын
Am instat 15 kW acum 4 ani. Era in jur de 1000 euro/kW, acum nu mai stiu exact cat costa.
@iacovacheiuliangheorghe64
@iacovacheiuliangheorghe64 Жыл бұрын
@@ECODRIVE Sunteti multumit de investitie sa meritat .Acum ca vin si cu legea sa impoziteze porsumatori ...Tradatori astia de tara care sunt la putere numai de magari stau si se gandesc cum si unde si ce sa mai impoziteze .
@iacovacheiuliangheorghe64
@iacovacheiuliangheorghe64 Жыл бұрын
@@ECODRIVE Sa inteleg ca ati dat 15 000 cut tot la montaj hibrid , sau numai varianta on grid .Pe mine ma intereseaza hibridu .Multumesc!
@rizeacatalin2002
@rizeacatalin2002 4 ай бұрын
Salut, cum putem lua legătura cu Dl. inginer?
@ECODRIVE
@ECODRIVE 4 ай бұрын
darcomenergy.ro Asta este firma
@ATB21636
@ATB21636 Жыл бұрын
Nu inteleg partea care opreste injectarea in retea cand.pica curentul. Puteti detalia ?
@ECODRIVE
@ECODRIVE Жыл бұрын
Un sistem fotovoltaic ongrid (fara baterii) se opreste atunci cand pica reteaua, chiar daca afara este soare si ar putea produce energie. Un sistem fotovoltaic hibrid (cu baterii) alimenteaza consumatorii din baterie si poate produce energie de la soare cand pica reteaua. Daca reteaua este picata nu poti injecta energia in surplus pentru ca nu este retea.
@mihaiclaudiupopa
@mihaiclaudiupopa Жыл бұрын
Oprirea injectiei in retea o face Multiplus (taie partea de AC IN) cand nu e retea.
@gemisolaris777
@gemisolaris777 3 ай бұрын
​@@ECODRIVE Și dacă Fronius ar fi singur, fără Victron ar mai putea produce ziua din panouri când pica rețeaua?
@ECODRIVE
@ECODRIVE 3 ай бұрын
@@gemisolaris777 fara Victron, Fronius nu produce daca pica reteaua.
@danvalentinpartila9171
@danvalentinpartila9171 Жыл бұрын
Bună seara ! Sunt interesat de un sistem of grid ,la cabana ,ați putea sa-mi recomandați ceva?
@ECODRIVE
@ECODRIVE Жыл бұрын
Pe site-ul victronenergy.com gasiti lista partenerilor si puteti contacta o firma care este aproape de dumneavoastra. Ca sa poti dimensiona un sistem offgrid trebuie sa estimezi un consum si trebuie sa vezi cand se intampla acel consum.
@danvalentinpartila9171
@danvalentinpartila9171 Жыл бұрын
@@ECODRIVE Mulțumesc !
@ted1558
@ted1558 Жыл бұрын
Ciprian esti, ca de obicei, acelasi profesionist, jurnalist cu fluenta in exprimare ortoepica. De aia te urmaresc de cate ori postezi ceva, ca sa nu fiu zgariat pe urechi de semianalfabetismul altora !! Banuiesc ca cele 2 baterii sunt astea: LiFePO4 Battery 25,6V/200Ah.... nu-i asa ? Stiu ca fiecare costa cam 5000 de euro, dar eu personal as fi luat 4, ca sa ma simt mai bine acoperit in orice situatie si orice sezon... Poate iti vei mai pune si tu doua in viitor...
@ECODRIVE
@ECODRIVE Жыл бұрын
Iti multumesc foarte mult pentru mesaj si pentru aprecieri! Bateriile sunt destul de mici de 100 Ah, cele doua baterii au impreuna aproximativ 5 kWh. Probabil ca pe viitor voi creste capacitate pe la 15-20 kWh. Pentru moment am rezolvat problema productiei pe timp de zi, in situatia in care pica reteaua si mai folosesc 2-3 kWh pentru stocare si consum. Daca voi reusi sa ajung pe la 15-20 kWh o sa fiu independent de retea cel putin 8 luni pe an.
@ted1558
@ted1558 Жыл бұрын
@@ECODRIVE Ar merita sa le schimbi cu doua de 200A. Sunt sigur ca baiatul iti va da un discount si poate chiar in rate... Acum, cat nu a trecut mult de cand le ai luat, nu va simti nici el pierderea. Si, cu siguranta iti incap in acel spatiu, pt ca e destul de inalt...
@valentinpopa6081
@valentinpopa6081 4 ай бұрын
Victron Energy lucreaza si cu invertoarele Huawei? In cazul in care as folossi Huawei in loc de Fronius
@ECODRIVE
@ECODRIVE 4 ай бұрын
Functionează și cu Huawei.
@valentinpopa6081
@valentinpopa6081 4 ай бұрын
@@ECODRIVE Ma gandeam eu atata timp cat este doar alimentat de la invertoarele Victron. In realitate nu cred ca comunica cu invertoarele Victron. Acum am o intrebare mai complicata. Casa mea este construita pe KNX. Cum comunic intre Gerbo Gx si KNX adica sa trimit la sistemul KNX ca am un surplus de energia si KNX va porni priza pompei de caldura de la piscina?
@bbogdanmircea
@bbogdanmircea Жыл бұрын
Un preț aproximativ pentru sistem sau a fost primit gratis? Mă gândesc că e în jur de 20k euro ce ți-a instalat nenea de la Victron? Am și eu on-grid monofazat cu Huawei de 5kW de astă vară și sunt super mulțumit, acum în februarie produce peste 20 kWh pe zi. La ce putere ai tu instalată bateria aia de 5 kWh eu doar așa să nu stai pe întuneric în caz de pică rețeaua. Până la urmă dacă pică rețeaua și este soare, ai energie și din soare sau doar din baterii? Mă bate și pe mine gândul să mai pun un invertor off-grid cu baterii și câteva panouri doar pentru atunci când cade rețeaua, dar eu cum injectez nu pot pune invertorul off-grid decât între casă și cel on-grid, la tine merge Fronius pe ieșirea invertoarelor off-grid??? Din ce știam eu fac boom invertoarele off-grid dacă faci așa ceva ...
@ECODRIVE
@ECODRIVE Жыл бұрын
Am lasat in comentarii link-uri pe siteul Darcom, unde sunt preturile actualizate. O parte dintre echipamente le-am primit de la Victron cu ceva timp in urma (am facut un video). Toate echipamentele Victron sunt aproximativ 10k euro pentru sistemul trifazat cu tot cu stocare. Bateria este mica dar isi face treaba cand pica curentul noaptea, nu mai ai nevoie de generator. In timpul zilei, daca pica reteaua, pot produce in continuare cu Fronius pana la 15 kW. Asta mi se pare un avantaj foarte important. Fronius este la iesirea invertoarelor Victron si nu exista probleme de functionare.
@butacusorin6279
@butacusorin6279 Жыл бұрын
Doar o întrebare: De ce nu e voie să dai la vecini ?
@ECODRIVE
@ECODRIVE Жыл бұрын
Asa spune legea ca sa previna comertul cu energie in afara retelei nationale. Daca esti conectat la retea, nu ai voie sa vinzi energie decat daca esti inregistrat ca furnizor.
@marianf25
@marianf25 Жыл бұрын
Despre microinvertoare ce parere aveti? Un video? 🙂
@MrDenisJoshua
@MrDenisJoshua Жыл бұрын
Si mie-mi plac mult... dar zic ca ii prea mare investitia daca ai multe panouri. Eventual astept o schema de microinvertor DIY :-)
@renmedia
@renmedia Жыл бұрын
O intrebare, eu nu mai vad rolul acelui Fronius. Doar daca, nu cumva, el e responsabil si de incarcare baterii de la solar. Altfel, e chiar degeaba. Da, am vazut video mai departe, deci Fronius e defapt controller de incarcare solar. Ok.
@83glacius
@83glacius Жыл бұрын
fronius are panourile pe el inca si e singurul care baga in retea..cum sa l scoata din schema?:))..nu stiu daca a pus ceva panouri pe cele 3 victron a cate 3kw fiecare...poate sa puna..sau sa ia doar ce i da Fronius ul..caz in care ar fi pacat sa nu aiba si pe ele.
@caramida2118
@caramida2118 Жыл бұрын
nu mai bine, pentru 2 ore / saptamana cat pica curentul iei un generator trifazat, cu un comutator manual de sarcina si treci pe generator cand e picata reteaua....
@ECODRIVE
@ECODRIVE Жыл бұрын
Se poate si cu generator dar ocupa mai mult spatiu, este mai zgomotos, necesita intretinere si pentru cateva secunde pana cand porneste se opreste alimentarea cu energie electrica.
@valeriubuznea4073
@valeriubuznea4073 7 ай бұрын
mult prea scumpe pentru cat de bune.......sunt.........si oricum aceasta configuratie este complet atipica.....(rara) !
@ECODRIVE
@ECODRIVE 7 ай бұрын
prea scumpe în comparație cu ce?
@valeriubuznea4073
@valeriubuznea4073 7 ай бұрын
spre exemplu MPPSOLAR, care are o baza instalata uriasa!
@lupascuteodor
@lupascuteodor Жыл бұрын
Sistemul Victron poate functiona si cu invertoare Huawei?
@MihaiAdrianNegru
@MihaiAdrianNegru Жыл бұрын
Nu, huawei și-a creat ecosistemul lor de produse.
@ciobanufabian6972
@ciobanufabian6972 4 ай бұрын
La ce sant bune bateriile alea daca sant folosite numai pentru alimentarea invertorului , reclama ziua mare
@ECODRIVE
@ECODRIVE 4 ай бұрын
De unde ai scos informația asta? Chiar nu ai inteles la ce sunt folosite bateriile?
@ciobanufabian6972
@ciobanufabian6972 4 ай бұрын
@@ECODRIVE Fara un comutator automat nu poti sa folosesi invertorul off grid cand se intrerupe curentul , pe timp de noapte sau cand nu este soare deci acele baterii raman numai pentru a alimenta invertorul, sau poate ca folosesti invertorul numai pe modul baterii dar ce rost are sa strici bateriile ca si asa vai de capul lor ca tin numai un an si dupa aia la gunoi , eu cel putin nu recomand nimanui sa investeasca in baterii nu stiu poate ca eco drive a inventat invertorul care nu se incalzeste niciodata , eu cel putin nu am reusit asta pana acum
@ECODRIVE
@ECODRIVE 4 ай бұрын
@@ciobanufabian6972 hai sa iti spun cum functioneaza, daca nu ai inteles din video: 1. Când pica rețeaua sistemul trece automat pe baterie fără să se opreasca energia electrică. 2. Dacă rețeaua este picată si afara este soare, sistemul produce energie pentru casa si incarca si bateriile, adica functioneaza off-grid. 3. Daca ai retea atunci poti incarca bateriile ziua si sa folosesti energia noaptea. Tot ce ai spus tu este fals iclusiv ca bateriile se degradează intr-un an. Eu sincer nu inteleg cu poti face astfel de afirmații fără să te documentezi. Cauta sa vezi cate cicluri de incarcare/descarcare are o baterie de tip LFP si o sa vezi dupa cati ani inseamna asta.
@ciobanufabian6972
@ciobanufabian6972 4 ай бұрын
@@ECODRIVE Bine atunci intelege cum vrei tu nu vreau sati stric reclama , dar sa stii ca daca vei experimenta vreo cadere de tensiune atunci cand esti pe un comutator automat nu vei mai reusi sa intri sa alimentezi instalatia de pe baterii
@ECODRIVE
@ECODRIVE 4 ай бұрын
@@ciobanufabian6972 eu nu cred ca te-ai uitat la video. De la minutul 8:50 exact asta am facut. Am deconectat reteaua si nu s-a intrerupt alimentarea cu energie. A trecut pe baterii instant. Tu vorbesti despre altceva…
@pleiade3525
@pleiade3525 Жыл бұрын
Nu a-si injecta energie in retea, mai degraba investesc > 50000 euro in baterii. si panouri sau sisteme mai sofisticate controlate de computere si masinarii. Cumperi si o masina electrica cu un acumulator de 100kw care poate sa bage energie in casa si asta e. De ce ai vinde ieftin statului sau unei companii private la un pret de dumping?? Ideea nu este sa fii eco ci dimpotriva sa consumi cat mai multa energie.Acesta este viitorul omenirii , consumul imens de energie nu mersul in regim de avarie.
@ECODRIVE
@ECODRIVE Жыл бұрын
Momentan cred ca este eficient sa injectezi in retea si sa ai o micro-stocare pentru momentele cand pica reteaua. Chiar daca injectez energia la un pret mai mic este mai bine decat sa o pierd. Cu o stocare de 20 kWh as putea ca 8 luni pe an sa nu ma ating de retea. Problema este ca vara produc 2500-2800 kWh/luna si nu am cum sa consum toata energia, chiar si cu doua masini electrice.
@dersidanlogistic6689
@dersidanlogistic6689 Жыл бұрын
Acea baterie îți ține în funcție doar cele 4 invertoare timp de vreo 2 ... 3 ore fără să mai ai alți consumatorii Nu vad BMS ÎNTRE BATERII { MI SE PARE CĂ SUNTEȚI AMATORI}
@ECODRIVE
@ECODRIVE Жыл бұрын
Tot ce ai scris este “foarte” gresit. Eu cred ca am explicat clar in video.
@BorgOvermind
@BorgOvermind 12 күн бұрын
Struto-camila cu 7 capete. Toata debandada aia se inlocuieste cu un singur invertor hibrid care face tot 100%.
@ECODRIVE
@ECODRIVE 9 күн бұрын
Combinația de Fronius cu Victron are multe avantaje pe care nu le poti avea doar cu un singur invertor.
@BorgOvermind
@BorgOvermind 9 күн бұрын
@@ECODRIVE Nu am inteles exact cum ati explicat partea cu lispa alimentare la retea. Daca nu mai e alimentare la retea cum de se mai face in continuare alimentare ? Exista iesiri separate pentru retea si pentru consumatori ?
@cualtiochi
@cualtiochi Жыл бұрын
07.50..."nu e voie să dai curent vecinului...?" 🙄🥴 nu cred că există "vreo lege" care să interzică asta, doar dacă te apuci "să vinzi", însă lucrul ăsta presupune alte discuții. Poți să dai curent cu găleata...#băiețiideștepțidinenergie sunt de-a dreptul înspăimântați de ideea că oamenii pot deveni independenți...aici nu e vorba de un vid legislativ ci doar de "foarte multă" premeditare în a opri avântul prosumatorilor. Când ai "energie gratuită" cine are de câștigat din afacerea asta? 😉 🤕
@ECODRIVE
@ECODRIVE Жыл бұрын
Din cate stiu legislatia iti interzice sa produci energie si sa o dai vecinilor. Vor sa previna situatia in care vinzi energie vecinilor fara sa treaca prin sistemul energetic national. In situatii de criza, cand pica reteaua, o sa imi ajut vecinii :)
@cualtiochi
@cualtiochi Жыл бұрын
@@ECODRIVE donația poate fi luată în calcul, dar trăim într-o țară democrată, capitalistă și mai ales "liberă" - deci se va găsi o cale pentru a taxa...zecile sau sutele de mii de hiene trebuie să pape și gura lor! 😁🤕🤬
@MrDenisJoshua
@MrDenisJoshua Жыл бұрын
@@ECODRIVE Poi si daca o dai gratis ii interzis ? ...dik astia... Sant o gramada de sate in care la anumite case care nu sunt legate la retea, ii tras cablu de la vecinul legat la retea :-)
@ionut.5
@ionut.5 Жыл бұрын
@@ECODRIVE deja au prevăzut în legislație montarea unei cutii pt găzduirea unui contor la ieșirea din invertor, urmând ca distribuitorul de energie să monteze echipamentul de măsurare (pe banii lui). Ca să știe exact cât produci și cât stochezi sau împrumuți.
@ECODRIVE
@ECODRIVE Жыл бұрын
@@ionut.5 au inceput sa monteze dar pana acum nu au avut curajul sa taxeze autoconsumul. Cu prima ocazie cand se vor gandi sa faca ceva in sensul asta, promit sa renunt la calitatea de prosumator.
@NicusorGheorghe
@NicusorGheorghe Жыл бұрын
Cu banii pe care i-ati dat pe sistem, mai ridica-ți un etaj😢(și vă luați câteva lanterne)
@ECODRIVE
@ECODRIVE Жыл бұрын
Am văzut obsesia asta de a construi case mari, inutile si de cele mai multe ori ineficiente energetic. Nu inteleg de unde vine dorința asta de case mari….
Stația Victron cu care încarc mașina electrică de la soare
16:44
Eccentric clown jack #short #angel #clown
00:33
Super Beauty team
Рет қаралды 18 МЛН
Когда на улице Маябрь 😈 #марьяна #шортс
00:17
ДЕНЬ РОЖДЕНИЯ БАБУШКИ #shorts
00:19
Паша Осадчий
Рет қаралды 3,6 МЛН
How many pencils can hold me up?
00:40
A4
Рет қаралды 17 МЛН
Sistem off-grid la munte - independenta energetica
24:21
Full Electric
Рет қаралды 10 М.
Tipuri de sisteme fotovoltaice (on-grid, off-grid sau hibrid)
20:42
Despre baterii pentru invertoare(Romana)
28:17
George Apostol
Рет қаралды 85 М.
FOTOVOLTAICE MAI IEFTINE DE ATÂT? - CASEBUNE.RO
25:32
Case Bune
Рет қаралды 58 М.
Ce inseamna invertor Hibrid si ce face?
11:55
Claudiu Minciu
Рет қаралды 63 М.
Проблемы запуска v8 газон #automobile #рекомендации
0:11
Макс-Первомайск
Рет қаралды 441 М.
Мы победили БМВ! Мотор шепчет, а владелец без денег :(
1:41:42
ИЛЬДАР АВТО-ПОДБОР
Рет қаралды 3,8 МЛН
He definitely didn't expect that sound! 😲😂 #car #horn
0:29
BossHorn - Train Horns with Remote Control
Рет қаралды 973 М.