Als dit universum perfect is voor ons, betekent dit dan niet dat wij gewoon perfect zijn voor het universum? Ik begrijp niet waarom men maar in een richting denkt. Ik vind het super logisch dat er in een universum enkel levensvormen zouden bestaan die zeer geschikt zijn om te overleven in dat universum aangezien het ook ontstaan is in dat universum. :/
@matthew45092 ай бұрын
Hey Shark, het universum is idd finely tuned for life. Wat je uitlegt heet het anthropic principle. Het punt is alleen dat het feit dat we louter een life permitting universe kunnen waarnemen, niets af doet aan de noodzaak om te verklaren waarom een heelal waarin leven mogelijk is bestaat. De opties die op de tafel liggen zijn 1) fysieke noodzaak, 2) toeval (het multiversum valt hieronder) of 3) ontwerp/bedoeling. Veel wetenschappers kiezen graag voor optie 2, omdat je dan niet te maken krijgt met iets als een maker (God), terwijl theisten argumenten bedenken die aan willen tonen dat the fine tuning of the universe is due to design.
@koek45392 ай бұрын
Helemaal mee eens, dit klinkt heel erg als survivorship bias. Het kan heel goed zijn dat ons universum het enige is, ookal is die kans heel klein. Maar stel die kans in 1:1.000.000, dan zij er 999.999 universa waarbij dit alles precies zo uitkomt om voor ons dan níet te ontstaan en níet net te kunnen zeggen: "Ons universum is te perfect". Enkel het énige universum waarbij dat wel het geval is, is de onze.
@utilitymonster82672 ай бұрын
Nee je mist het punt. Het punt is dat het levensvatbaar is überhaupt. Niet voor ons specifiek.
@ArjanD782 ай бұрын
Ik heb dit al eerder gezegd: In eerdere video's lieten jullie wetenschappers zelf aan het woord. Erg irritant dat het nu steeds meer voice overs gebeurt. Ik heb getimed: Deze wetenschapper was slechts 5 minuten van de 10 minuten aan het woord. Laat die mensen het nou zelf uitleggen!!
@rutgerneeleman2 ай бұрын
@@ArjanD78 Eens, ze moeten de tijd krijgen om het zelf uit te leggen. Een stem ertussendoor maakt het alleen maar verwarrender
@rutgerneeleman2 ай бұрын
Eens, ze moeten de tijd krijgen om het zelf uit te leggen. Een stem ertussendoor maakt het alleen maar verwarrend!
@koek45392 ай бұрын
Wel echt zonde dat net JIJ in het universum zit waarbij ze hem níet laten uitpraten. Misschien even hoppen naar een andere?
@ivanletov55582 ай бұрын
Ons lichaam leeft in 4 dimensies, maar ons geest niet. Maar dat kan je niet verklaren omdat onze kennis over kwantum mechanica tekort schiet. Er komt steeds meer bewijs dat er kwantum processen op moleculair niveau in je hersenen een grote rol spelen. En zoals je weet is de uitkomst van waarschijnlijkheidsgolf oneindig groot
@Not_Nyx8642 ай бұрын
Het bestaan van geesten is nooit aangetoond nog zijn er bewijzen dat quantum processen van invloed zijn op onze hersenen. Je moet niet alles geloven wat je op internet hoort.
@a.bakker642 ай бұрын
‘Laat alles dat je weet over het universum even los.’ Dit is hetzelfde als ‘Denk even niet aan de roze olifant in de tuin.’
@berendt872 ай бұрын
Al is de kans dat het ontsaan van het heelal in 1 keer goed gegaan is nog zo klein dat het in 1 keer perfect is gegaan, de kans dat die kans bestaat is 100%. Dat wordt nog wel eens vergeten door mensen. De kans dat jij met je auto een ongeluk krijgt is niet groot. Maar de kans dat die kans bestaat is 100%. Pas als de kans op iets echt 0% is, dan pas is de kans dat die kans bestaat 0%. Nu terug op de kans dat het wel in 1 keer goed gegaan is. Stel dat er toch een God is die het heelal heeft gemaakt. Dan is dat in 1 keer goed gegaan. Er zijn ook andere redenen waarom het in 1 keer goed gegaan is, zoals toeval. Nogmaals, de redenatie dat de kans wel heel klein is dat je het juiste blokje uit die boel legosteentjes pakt zegt mij nog steeds niet dat er per se andere universa zouden moeten bestaan
@t.23032 ай бұрын
Hoeveel legoblokjes kan je pakken in 13 miljard jaar? En hoe groot is het universum zodat je die blokjes ook kwijt kan? Dat zou moeten kunnen. Alleen lijkt mij de theorie dat we alleen zouden zijn de meest onwaarschijnlijke
@jjkoole2 ай бұрын
Hier klopt taalkundig iets niet. Het woord 'Universum' betekent nu eenmaal 'alles dat het geval is, was en wordt''. De definitie van het woord 'de ruimte', verandert dan gewoon. Dus niet 'alles wat we zien': zien op welke manier dan ook. (Daar moeten we dan een nieuw woord voor bedenken?). Maar daar dus meerdere van. Geen grote uitdijende en/of inkrimpende bel vanaf de bigbang? maar wellicht een soort schuim of bellenwolk? In alle dimensies die er zijn.
@hdw58312 ай бұрын
Ik snap hier werkelijk niets van, ondanks de voorbeelden. Wordt het niet onnodig ingewikkeld gemaakt? Ik begrijp ook niet de redenering dat wij in een universum leven dat precies geschikt is voor ons leven. Volgens mij is het andersom: het leven heeft zich gevoegd naar de omstandigheden.
@utilitymonster82672 ай бұрын
Wat ze bedoelen is dat een kleine verandering in bijv. de natuurkrachten ervoor had gezorgd dat ons universum was geïmplodeerd, of dat als een atoom iets groter was, het heelal te snel uitdijt (dit zijn allemaal willekeurige voorbeelden die niet kloppen maar gewoon even ter illustratie.) Dus ja, het leven is geëvolueerd naar deze omstandigheden, maar het feit dat dat überhaupt kan was een hele kleine kans.
@degrotekoningwouter2 ай бұрын
Gebruikt de Universiteit nu ook al domme Mr. Beast clickbait thumbnails? Tijd voor een nieuw universum inderdaad.
@KY-dg8gp2 ай бұрын
Als je 1D (een lijn) op elkaar stapelt heb je 2D (een vierkant). Als je 2D op elkaar stapelt heb je 3D ( een kubus) hoezo is dan 4D tijd?
@VigilanteTheFirst2 ай бұрын
Het gaat om dimensies, als je kubussen op elkaar stapelt is het nog steeds 3D want je gaat geen andere dimensie in (hoogte, breedte en diepte) Met tijd is er een vierde dimensie (ofwel, richting om in te bewegen) namelijk hoogte, breedte, diepte en tijd (waarin je alleen vooruit beweegt)
@gloriascientiae74352 ай бұрын
Yahp Als ik me niet vergis bewegen we altijd vooruit in de tijd, als ware het een ruimtelijke dimensie. Er is een maximum snelheid in het universum, daarom bestaat tijdsdilatatie als je je voorbeweegt in een andere dimensie. Stel je voor dat een auto altijd 50km per uur voortbeweegt. Hoe meer je over de x as beweegt, hoe minder snel je je over de y as beweegt. Maar als die auto bijna met lichtsnelheid over de snelweg zou razen, is er dus vertraging over de dimensie van tijd.
@herauthon2 ай бұрын
The Best Triplet loaded from reality : NEE
@JomirBrandsАй бұрын
Fascinerend onderwerp
@NoahEvers-2 ай бұрын
Het is niet speciaal, het universum heeft zich niet aangepast aan ons, maar wij hebben ons aangepast en alle materie ook.
@johanneszandvliet81782 ай бұрын
Intresant, perslot het geheel moet ergens vandaan komen, zoals de big bang, ook die singularitijd moet ergens vandaan zijn gekomen
@EdwardButter2 ай бұрын
Dat is wel erg kortzichtig. Hoezo moet het ergens vandaan komen? Het kan er ook altijd al geweest zijn.
@willyschoeters56312 ай бұрын
denk dat ik het heb gezien in gedachten
@arnoldmeulen2 ай бұрын
Wat ik mij dan afvraag is of dit ver of dichtbij van de aarde zou moeten zijn. Stel de aarde zou los van elkaar zijn gekomen. Dan zouden die stukjes toch niet zo ver van elkaar raken? Daarnaast spreek je dus over een tijd waar de mens nog niet zou hebben bestaan. We hebben warmte, water, voedsel en voortplanting nodig om te overleven. Het kan zijn dat er nog ergens leven is maar een vorm van bewijs zou dan fijn zijn. Dat er ooit een soort van dinosaurussen zijn geweest is bewezen door opgravingen en zichtbaar bewijs. Waarom zou dit dan niet zichtbaar zijn voor de mens?
@iridescent95012 ай бұрын
Ik denk dat wat jij beschrijft het heelal is dat we nu al kennen, zelfs wat we er nog niet van hebben ontdekt, hoort eigenlijk bij datzelfde universum dat het onze is. Het multiversum wat ze hier uitleggen, heeft niets te maken met afstand tot onze planeet, het is een realiteit die exact nu, op dezelfde plaats en in dezelfde tijdsbeleving bestaat, maar die voor ons niet zichtbaar is. Zo zouden er wel miljoenen versies kunnen zijn van dingen die variëren van zoals onze ervaring hier en nu. Een versie van jou en de dingen rond je heen, de mensen, maar dat alles toch een beetje anders is. Het is een moeilijk concept, maar bv door lezen over kwantumfysica kan je je er al snel iets meer bij voorstellen :)
@maarten19642 ай бұрын
Als het universum oneindig blijkt te zijn, terwijl je denkt dat het eindig is, ben je waarschijnlijk geneigd om te denken in multiversums. Dat lijkt waarschijnlijker te zijn. Ooit aan die mogelijkheid gedacht?
@nudgeA72 ай бұрын
fix eerst die ene maar...
@Gvaneetvelde2 ай бұрын
Het universum is zo perfect omdat allah het gemaakt heeft.
@Gvaneetvelde2 ай бұрын
Haha nee grapje
@ErikVanderWijk-z5l2 ай бұрын
Freya walkure 13
@JohnGoessens2 ай бұрын
De eerste reden begrijp ik niet. Hierin wordt gesteld dat het universum toevallig zo is dat we erin kunnen leven. Ik zou dat willen omdraaien: het universum is willekeurig, en wij hebben ons daaraan aangepast. Als de zwaartekracht bijv. anders was, hadden wij onms daaraan aangepast.
@simondesmedt5352 ай бұрын
Maar als de zwaartekracht (krachten tussen materie) zodanig zwak zou zijn zouden moleculaire structuren nooit kunnen vormen doordat ze elkaar niet kunnen aantrekken. Of als de zwaartekracht zodanig hoog zou zijn zou alles gewoon imploderen tot één grote groep van massa (wat een zwart gat wordt). En ik zolang er geen atomen/moleculen kunnen gevormd worden kan er ook geen leven gevormd worden. Dus ik zie niet in wat jij bedoeld met "anders hadden wij ons daaraan aangepast".
@EdwardButter2 ай бұрын
Einistein zei: twee zaken zijn oneindig. Het universum en de menselijke domheid. Nou het laatste is hiermee wel bewezen. Als je één legostukje uit de doos neemt kan je achteraf niet stellen dat dat toeval is. Dat zou voor ieder blokje gelden.
@utilitymonster82672 ай бұрын
Het punt is dus dat alleen dat ene blokje levensvatbaar is, slimpie. Denk even twee keer na voordat je anderen dom noemt.
@EdwardButter2 ай бұрын
@@utilitymonster8267 da's een koe in de kont kijken terwijl er al geen koe was in beginsel.
@utilitymonster82672 ай бұрын
@@EdwardButter Ik snap de vergelijking niet. Het punt is dat de kans heel klein is dat het universum levensvatbaar is, en dat het daarom logischer is als er meerdere universa bestaan.
@willem8782 ай бұрын
Toeval is een perceptie.
@EdwardButter2 ай бұрын
@@utilitymonster8267 Kijk als ik tien dobbelstenene tegelijk gooi kan ik achteraf niet zeggen dat het wel heel toevallig is wat daar ligt ongeacht wat daar ligt.
@robtennapel782 ай бұрын
Ik vind het vreemd dat natuurkundigen wel zulke complexe theorieën mogen bedenken en daar veel geld voor krijgen, maar zodra het gesprek op buitenaards leven komt, wordt het belachelijk gemaakt. Misschien is het tijd dat de natuurkunde zich ook richt op de mogelijkheden om contact te maken met buitenaards leven en luistert naar degenen die geloven dat veel technologie op aarde van buitenaardse oorsprong is. Is het niet mogelijk dat sommige theorieën, zoals die van String theorie, gebaseerd zijn op reverse engineering? De vader van Edward Witten wordt bijvoorbeeld vaak in verband gebracht met het reverse-engineeren van UFO's…
@willem8782 ай бұрын
Buitenaards leven bestaat. Daar is de kans veel te groot voor. Maar wat is buitenaards leven? Een microbe? Een bacterie? Daarnaast zijn we hier op aarde maar sinds de mensheid bestaat. Dat is in tijd gezien 0,0 % van het eeuwig durend bestaan van het heelal. Als je contact wil maken hebben we de techniek niet of zijn we voor die tijd al weer uitgestorven. Een beetje realiteitszin
@PaulvanDruten2 ай бұрын
We leven in een simulatie, dat lijkt me logischer...
@Robbedoes-MT092 ай бұрын
En wie bestuurd ons dan?
@PaulvanDruten2 ай бұрын
@@Robbedoes-MT09 Da's een goede vraag, een hogere beschaving?
@Fordu33101as2 ай бұрын
Lees de Koran wij wisten dit al bijna 1448 jaar geleden😂😂