In deze video leg ik uit wat het FODMAP-beperkte dieet is. Ik leg uit waarom het er is, voor wie het is en hoe het werkt! Neem vooral even een kijkje op de gedeelde websites en ga naar een diëtist bij jou in de buurt wanneer jij klachten hebt die lijken op PDS.
@annerocksx3 жыл бұрын
Thanks voor de moeite van deze video. Heb zelf pds. En wil graag af van de klachten! Het fodmap dieet was mij aangeraden maar was 't helemaal vergeten. 😊
@foodandfitnesstonya3 жыл бұрын
Bedankt voor je lieve reactie😍. Ik hoop dat fodmap wat verlichting voor je kan geven en je achter je triggers kan komen! PDS blijft soms een struggle om mee te leven helaas☹
@JolienJobse9 ай бұрын
Bedankt voor deze uitleg. Wat ik me afvraag, wat is het probleem als je het in een andere vorm probeert? Eerst een maand lactosevrij proberen en dan herintoduceren volgens schema. Als dat niks oplevert bijvoorbeeld een maand tarwevrij en dat weer herintroduceren. In plaats van alles in 1keer?
@foodandfitnesstonya9 ай бұрын
Hi Jolien, dat vind ik een hele goede vraag! Dit methode wordt wel eens gebruikt bij milde klachten. Ik denk dat de insteek van het vermijden van zoveel mogelijk fodmaps in het begin is dat de darmen dan even rust krijgen van alle prikkels. Want pas als je weet hoe het voelt als de darmen écht rustig zijn dat je dan kan bepalen welke producten klachten geven. In de praktijk wordt het dus ook wel eens anders aangepakt. Ik zou benieuwd zijn naar een herziening van de richtlijnen met evt. Deze methode meegenomen, heeft dit hetzelfde gewenste effect? Houden mensen zich door een andere manier van vermijden en herintroductie beter aan het dieet? Erg interessant.
@shirleyart322 жыл бұрын
Ik heb ook de prikkelbaar darm syndroom helaas is het inderdaad heel vervelend
@foodandfitnesstonya2 жыл бұрын
Idd!
@suzannelucassen71182 жыл бұрын
Ik wordt er juist onrustig van dieten
@sophiegebuys67293 жыл бұрын
Maar wat als je al allergisch ben voor 1 van de dingen die je wel mag in de eerste 2 weken. Hoe kom je daar dan achter?
@foodandfitnesstonya3 жыл бұрын
Hi Sophie, als je ergens allergisch voor bent dan ben je daar waarschijnlijk al achtergekomen door heftige huidreacties of een anafylactische shock. Natuurlijk moet je nooit iets eten waar je allergisch voor bent. Wanneer je overgevoelig bent voor 1 van die dingen die je mag eten dan merk je dit waarschijnlijk door klachten zoals buikpijn, een opgezette en pijnlijke buik, obstipatie, gasvorming of diarree (de bekende PDS klachten). Het is dus soms deze symptomen weer even ondergaan zodat je kan uitvinden waar je op reageert. Het is daarna vooral kijken in welke mate je er niet tegen kan (bijvoorbeeld 1 broodje kan wel, 2 broodjes krijg je last etc.). Op een gegeven moment weet je dan je tolerantie niveau of dan weet je dat je dat product of die FODMAP groep zoveel mogelijk moet vermijden.