Beste Harold, bedankt voor je advies. Mijn probleem is daarmee opgelost. Bij mij was een lange kabel van 25 m met draden van 2,5 mm2 de oorzaak dat midden op de dag bij stralend weer flinke dippen in de opbrengst kreeg, terwijl de buren die niet hadden. Dan ligt het dus niet aan het net. Niemand kon mij verder helpen en ik werd van het kastje naar de muur gestuurd. Met jouw advies heb een test gedaan en vervolgens bleek een kortere kabel met draden van 4 mm2 de oplossing. Nu werkt het goed. Toch raar dat een gerenommeerde leverancier, noch de netwerkbeheerder, noch de leverancier van de omvormer kennelijk op de hoogte zijn van dit probleem en de mogelijke oplossing! Succes met je werk.
@HHalewijn Жыл бұрын
Dank je wel. Tja, ik verbaas mij over het gebrek aan kennis bij veel installateurs. Snel snel goedkoop lijkt het wel.
@renewortelboer880 Жыл бұрын
Beste Harold Bedankt voor de duidelijke video. Heeft mijn probleem inzichtelijk gemaakt en is inmiddels opgelost!
@ewesterveld62192 жыл бұрын
Schitterende techniek! Ik zou werkelijk de hele dag alles monitoren 👍 Graag meer van dit soort interessante filmpjes. Groeten
@willemcoolen55107 ай бұрын
Kijk dat was duidelijk bedankt👍
@BjornHero2 жыл бұрын
Duidelijke video, zelf ben ik omwille van deze reden een groot voorstander van het plaatsen van de omvormer zo dichtbij mogelijk de meterkast als mogelijk. Liefst met een dikke(re) kabel. (Denk 6mm2) van maar een paar meter. Nadeel hiervan is wel dat de DC kabels een langer traject door de woning af moeten leggen, deze werken echter meestal op een hoger voltage waardoor de verliezen over de kabel geringer zijn. Wel heb je het verhoogde risico van DC kabels door de woning, om dit risico hiervan te minimaliseren plaats ik de plus en min kabel door aparte buizen. Heeft er bij mijzelf voor gezorgd dat ik de laatste in de straat ben waarvan de panelen afschakelen (ofja, inmiddels, hierdoor niet meer afschakelen). Voor de gemiddelde installateur kost deze manier meer tijd en geld maar als je ze zelf plaatst is het zeker iets om te overwegen.
@TD-er2 жыл бұрын
Yep, dikkere kabels is zeker een goede investering. Voor mensen die een nieuwe installatie overwegen, zou je ook kunnen denken aan een 3-fase omvormer. Dit is iets duurder, en je moet heel goed kijken dat de gekozen omvormer past bij je set. Dus niet dat je een omvormer kiest die pas bij 14 panelen kan werken en maar ruimte hebt voor 12 panelen bijvoorbeeld. Maar als het mogelijk is, dan biedt dit best wel wat voordelen: - kleinere stroom door de kabels bij zelfde vermogen, dus minder spanningsval tot je meterkast. - Beter voor het net, aangezien elke fase dan meer evenredig belast zal worden. - Levensduur van 3-fase omvormer is langer, omdat de condensatoren in de omvormer aanzienlijk minder evergie hoeven te bufferen voor ze deze kwijt kunnen aan het net. (gedurende de 50 Hz cyclus dus) Sowieso is het goed om ook je relatief grote verbruikers aan te laten gaan als de zon schijnt. Denk bijvoorbeeld aan 's ochtends douchen ipv. 's avonds, zodat het buffervat (bij warmtepomp) niet of in elk geval minder vanuit het net verwarmd hoeft te worden. Maar ook een wasmachine kan prima 's ochtends (of de avond ervoor) gevuld worden met was en op timer gezet worden zodat de was klaar is als je weer thuis komt. Niet alleen helpt dat de netspanning een beetje onder controle te houden, zoals is getoond in de video, maar in de toekomst zal je een verschillend tarief betalen voor de stroom die je afneemt en die je levert. Dus het meest voordelige voor iedereen is als je je eigen stroom gebruikt. Het beste kun je daar nu alvast aan gaan wennen qua gedrag.
@jankees40372 жыл бұрын
Ik heb 5m kabel maar van omvormer naar meterkast. En zeer laag spanningsverlies, onder de 1v.
@Rixtie Жыл бұрын
Hallo Harold, Dat van dat bijstellen van dat reactief vermogen ging me iets te snel, zou je dat wat verder uit kunnen leggen? Heb een 6kw 3 fase omvormer aangesloten via een 5 x 2,5 kabel en eigenlijk nooit echt uitval gehad. Sinds donderdagmiddag is het echter bal, blijft nu tussen 9 en 16:30 constant uitvallen en weer opnieuw opstarten. Is een 4mm kabel de oplossing?
@HHalewijn Жыл бұрын
Verstandig is om eerst in de meterkast te meten. Als daar ook zo'n hoge spanning wordt gemeten heeft een dikkere kabel niet zo veel effect meer.
@janneyens10018 ай бұрын
Bedankt Harold voor de duidelijke uitleg! Heb je een idee welke merken allemaal dynamische vermogens regeling hebben? Mijn Growatt heeft het alleszins niet....
@HHalewijn7 ай бұрын
Zoek even bij de website van de groene nerds, zij hebben een mooi lijstje gemaakt met alle omvormers
@edwynstapel30332 жыл бұрын
Hoi Harold, zeer informatief, zag ik nou in een snelle blik dat je >75 panelen hebt?
@HHalewijn2 жыл бұрын
98 totaal. Maar daar zitten veel kleinere maten tussen van 100x130 die per 2 op een optimizer zitten.
@arthurvonrotz7887 Жыл бұрын
Hallo Harold, mooie informatieve video. Ik ga een kabel leggen van de meterkast naar waar de omvormer(3fase) gaat komen. Deze afstand is 85meter. Vraag wat zou je gebruiken 5X4 of 4x10 met een aardstaaf? Om verlies zoveel mogelijk te ver komen. Het systeem wordt 24 panelen van 415 wp met optimizer
@HHalewijn Жыл бұрын
Vraag een berekening aan maar ik denk dat 5x10mm2 wel uit die berekening zal komen, misschien een 6mm2
@henklamers-d4m Жыл бұрын
Beste Harold. Ik zie de grafieken en analyseren niet staan in mijn app of website. Hoe kan ik die gezien krijgen?
@HHalewijn Жыл бұрын
Contact opnemen met je installateur en hen vragen om je toegang te geven.
@janwillem47752 жыл бұрын
Hallo Harold, mooie informatieve videos allemaal! Hoe kan ik zelf in de setApp aan de slag?
@HHalewijn2 жыл бұрын
Je moet een installateursaccount aanvragen via de website van SolarEdge en dan kun je de setapp gebruiken. Weet wel wat je doet en overleg met de installteur om niet je garantie te verliezen.
@Smarco1976 Жыл бұрын
Beste Harold, enkele dagen geleden is voor home assistant een update gekomen op de solaredgemodbus oplossing. Nu is het mogelijk om de vermogensvraag te automatiseren: helemaal uit, maximaal vermogen of gedoseerd als er apparaten stoom vragen zodat je precies de zonnestroom doorlaat die je op dat moment ook verbruikt. Dit heb ik nu voor elkaar maar vraag mij af of het regelmatig (iedere 30 seconden) aanpassen van het vermogen van de omvormer schadelijk is voor de omvormer. Enig idee hiervan? Vr gr Marco
@HHalewijn Жыл бұрын
Hallo Marco, ik kan je daar geen antwoord op geven. Wat ik weet is dat modbus read opdrachten groter dan 5 seconden moet zijn om geen stress te krijgen. Verder de tip om het vermogen niet tot 0 te regelen omdat het weer opstarten dan erg lang duurt
@michiel90312 жыл бұрын
Bedankt voor alle uitleg! Heb een multiplus 2 48v 3000 met een solaredge 3000 h die een (piek)spanning geeft van 3150 watt, dus niet gelijk aan te sluiten op de multiplus. (?). moet ik nu het max. vermogen van de solaredge iets laten terugzetten?
@HHalewijn2 жыл бұрын
Ja. Maximaliseer deze op 3000Wp met de setapp of via het display van SE omvormer.
@michiel90312 жыл бұрын
@@HHalewijn Duidelijk!. en bedankt. jij bent de nederlandse Andy .... (Off-Grid Garage) Zeer behulpzame Filmpje's, !! ga zo door..
@martindevries23639 ай бұрын
Bij mij staat p0 op 10 v% en bij jou op 100 hoe zit dat dan?
@vectorphaseshifter Жыл бұрын
Hallo Harold, hier een vraag mbt de instellingen die je mbv de energiemonitoring kunt doen, zoals dynamisch regelen. Jij hebt een P de-rating karakteristiek ingesteld die afhankelijk is van de netspanning (meetpunt van aangelegde netspanning IN de inverter) In de industriële energieopwekking middels gasmotor-generator powercontrol, werken we ook met een cosinus Phi regeling die een negatieve karakteristiek heeft ( PF capacitief ofwel de spanning ijlt na op de stroom) tov de stijgende netspanning. Nadeel is dat een generator een maximaal onderbekrachtigings-window heeft en niet lager kan dan PF 0,85, maar dat heeft wel als uitwerking dat de netspanning daalt op het punt van invoeden. Kun jij nagaan of jouw energiemonitor een instelling toelaat gebaseerd op PF control? ( in de USA is dit verplicht bij grote PV velden om zo bij te dragen aan een stabiel net ;-)
@HHalewijn Жыл бұрын
Hoi Rene, ja dat kan. Maar ik heb er nog nooit mee te maken gehad maar weet uit de instellingen dat je op basis van Cos phi kunt sturen, zowel positief als negatief. Maar volgens mij verloopt de sturing dan via RRCR en wordt dus bepaald door de netbeheerder.
@vectorphaseshifter Жыл бұрын
@@HHalewijn thanks voor je snelle antwoord Harold. Zou je eens kunnen testen of je een PF karakteristiek in kan stellen met de set-app?! Ben zelf nog niet aanbeland bij de specialist cursus van Solar Edge (voor de basis al wel medailles en bekers verdiend🤪)
@vectorphaseshifter Жыл бұрын
Net in het SE kenniscentrum gezocht op PF control, maar daar alleen CosPhi control gevonden in een document “Managing Active/Reactive Power with a Power Plant Controller” Dat betreft een centrale powerplant control zoals wij die op industrieel nivo met diesel en gasgeneratoren toepassen middels plc/procestechnieken. Vrees dat de vlieger voor thuis installaties niet opgaat dus…. By the way PF en CosPhi kunnen verschillende waarden vertegenwoordigen in een zelfde proces, dit omdat harmonischen in een gewone CosPhi meting niet goed verwerkt worden.
@HHalewijn Жыл бұрын
@@vectorphaseshifter dat was wat ik bedoelde met die RRcR receiver. Externe sturing
@patrickmathijssen93882 жыл бұрын
Hallo Harold, mooie video. Begrijp ik nu goed dat je in je meterkast 2 vermogensmeters in serie hebt gemonteerd? 1x Solaredge, en 1x Victron? Kunnen Victron en Solaredge niet samen met 1 vermogensmeter werken? gr. Patrick
@HHalewijn2 жыл бұрын
Nee. De Victron software ondersteunt alleen de Carlo Gavazzi. En om het compleet te zeggen; de SolarEdge weigert de export weer te geven die Victron op het grid kan zetten. Beetje zielig eigenlijk.
@patrickmathijssen93882 жыл бұрын
@@HHalewijn Gebruik je dan nu 2 verschillende vermogensmeters? (1x voor de Solaredge, en een aparte voor de Victron apparatuur?
@HHalewijn2 жыл бұрын
@@patrickmathijssen9388 ja. Helaas wel. En daarmee is het nut vd SolarEdge meter nu zeer beperkt.
@stefansweerts38252 жыл бұрын
@@HHalewijn Hoi Harold, ik weet niet hoe jij je solaredge nu uitleest, lokaal of via de web portal. Maar is jou ook bekent dat je de solaredge via Modbus over TCP ofwel ethernet dit lokaal kunt uitlezen. Ik gebruik dit nu zelf onder Home Assistant. Hierbij krijg ik ook inzicht op alle spanningen en stromen op de 230V kant als op de zonnepanelen kant.
@HHalewijn2 жыл бұрын
@@stefansweerts3825 jazeker. Ik doe dat ook via Home Assistant
@Est-lj4tq11 ай бұрын
Heb ik zelf met veel moeite een 5x4mm2 omhoog gewurmd, maakt de installateur van de laatste meter tussen werkschakelaar en omvormer 2.5mm2. Zou het helpen als ik dat aanpas?
@HHalewijn11 ай бұрын
Ja, de kabel kan het wel hebben maar het is gewoon slordig om het zo te laten. Ik denk dat als ik er een IR camera opzet, inclusief de werkschakelaar kade warmte en dus de verliezen direct kan aantonen. Eigenlijk is zelfs 4mm2 al te dun....
@Est-lj4tq11 ай бұрын
@@HHalewijn Dank. Ik ga dat laatste stuk dan ook vervangen. En de omvormer naar de vrije fase omzetten. Heel veel afgeschakeld dit jaar.
@erwinvanroon37272 жыл бұрын
Perfecte uitleg. Ben zelf aan het worstelen sinds een paar dagen. Ik heb helaas bezuinigd op de kabel en een 2,5 kwadraat van 35 meter aangelegd. Dit omdat ik maar 6 panelen van 400wp had. Ik dacht dat het wel los zou lopen een 4 kwadraat kabel gaat richting de 400 euro☹️. Gaat het nog helpen als ik de afstand probeer te verkorten met een meter of 10 door de omvormer iets te verplaatsen?
@HHalewijn2 жыл бұрын
Ja, dat kan zeker helpen. De weerstand van de kabel moet overbrugd worden (dat levert ook energie verlies) en een kortere kabel zal daar ook aan bijdrage aan leveren.
@PhilippeCJR2 жыл бұрын
Helder!
@MaykThewessen2 жыл бұрын
Dit is DE quick fix oplossing die standaard ingesteld zou mogen zijn af fabriek bij PV omvormers, voorkomt geheel uitvallen en zorgt voor veel continuere producie in congestiegebieden door overspanning
@zweriuskriegsman2 жыл бұрын
Leuke video’s. In het algemeen een goede indruk van het kennisniveau. Jammer dat ik dan nu toch weer hoor praten over een verliesvermogen in de kabel tussen omvormer en meterkast in Watt per uur……😥
@HHalewijn2 жыл бұрын
Haha, ik ben technisch maar geen expert. Foutjes horen erbij. Maar simpel gereageerd: als er een spanningsval is over de kabel U en een stroom I is het vermogen UxI wat als warmte in de kabel wordt gedissipeerd. Wat is daar fout aan?
@zweriuskriegsman2 жыл бұрын
@@HHalewijn daar is niets fout aan. Maar dat vermogen druk je uit in Watts. Watts per uur is echt fout. Sorry. Dat bestaat niet.
@HHalewijn2 жыл бұрын
Ah. Eenhedenpolitie😁
@geeano12 жыл бұрын
@@HHalewijn de eenheid tijd hoeft er niet bij.
@geeano12 жыл бұрын
20 m (2.5mm2) kabel = ~ 0,14 Ohm weerstand. Zou niet meer dan 9x0,14 = 1,26V verlies moegen hebben ipv 8V
@marcowam28422 жыл бұрын
Hoezo 9 keer die 0,14 Ohm? Het is 230 keer mi. P=U×I met meneer Ohm er ook nog tussen tenslotte.
@geeano12 жыл бұрын
@@marcowam2842 het gaat om spanning niet om vermogen. Je had het immers over spanningsverlies !
@geeano12 жыл бұрын
Moet nog maal twee ivm fase en nulgeleider
@HHalewijn2 жыл бұрын
Hoe kom je aan 0,14 Ohm, de tabellen geven 0,36 voor een enkele draad. Volgens mij moet je fase en 0 dan optellen, kom ik op 2x0,36x9=6,5V zit ik al redelijk in de buurt. Daarna nog de overgangen tussen klemmen, automaat, verdeelstrook e.d. Maar ik zal het eens meten. Er moet immers iets verbeterd worden en de kabel vervangen is best lastig.
@geeano12 жыл бұрын
@@HHalewijn misschien nog eens met een laser temperatuur meter kijken over je een slechte overgang(weerstand) hebt. Je verliest naar mijn beleven meer spanning dan op grond van de kabel te verwachten is.
@paulvanminderhout80042 жыл бұрын
De spanningsgrens 253V is afhankelijk van de regelgeving in het ingestelde land, stel hem maar eens in op Duitsland, dan zal hij niet meer uitvallen
@HHalewijn2 жыл бұрын
Dat is de verkeerde oplossing. Die grens is er niet voor niets. En wat doen spanningen boven 253 met je aanwezige apparaten in huis.?
@paulvanminderhout80042 жыл бұрын
@@HHalewijn kabel vervangen is inderdaad wat er moet gebeuren. Het heeft mij in ieder geval geholpen totdat ik de installatie had aangepast.
@vlieger2002 жыл бұрын
De netbeheerder zal dan vast blij met je zijn.
@jankees40372 жыл бұрын
Wat je krijgt is dat de spanning dan boven zeg 255v komt. Heel veel apparaten/lampen etc. zullen stuk gaan. Mensen gaan de netbeheerder bellen en die sporen degene op die de 255v+ veroorzaakt heeft. Dat wordt een leuke rekening als je alle schade van de buurt mag betalen.
@adriangroeneveld9341 Жыл бұрын
@@jankees4037 Ze kunnen de spanning meten tussen de fases en tussen een fase en nulleider maar er zijn tig woningen in een wijk op dezelfde fase aangesloten dus ze kunnen niet makkelijk vaststellen welke woning de verhoging veroorzaakt. Ik heb ook een overspanningsrapport van Zonneplan opgevraagd. Daar doet de netbeheerder niets mee heb ik gemerkt. Het bevestigt alleen wat ze al weten. Ik vermoed dat ze dat op zonnige dagen, wanneer het probleem speelt, PV installaties uitschakelen op afstand. Je kunt nog het beste een 3-fasen aansluiting gebruiken met een 3-fasen omvormer. Die voedt automatisch terug naar de lijn met de laagste spanning.