En kolay dağıtımlar videosu da gelebilir bu serinin devamı olarak
@Semih1907 Жыл бұрын
başlangıç dostu serisi var
@kemal61098 ай бұрын
Mint var
@umityatarkalkmaz Жыл бұрын
Bu zor dağıtımları denemek çok öğretici olabilir. Şahsen terminalde bir dosyayla iş yapacağım zaman grafik arayüzden o dosyayı açıp terminali oradan açıyordum. Oyun sunucusu açmak için aldığım sunucu vps olarak gelince zorunlu olarak her şeyi terminalden yapınca, öğrenmeye üşendiğim terminal olaylarını öğrendim. Biraz zorunlulukdan oldu ama güzel oldu
@quitheturk Жыл бұрын
Normal distrolar: vmi: command not found Suicide Linux: Deleting root directory...
@gwyndolin6033 Жыл бұрын
*Suicide Linux
@quitheturk Жыл бұрын
@@gwyndolin6033 Duzeltiyorum
@malikaratas Жыл бұрын
2006 yılıydı sanırım trt2 de hafta sonu bilişim programı olurdu orda ilk defa pardus linux diye bir şey duydum tabi ki linux diye birsey duymustum ama hic canli kanli görmemiştim. ve ekran görüntüsünü gördüğümde vayy be dediğimi ve ağzım açık izlediğimi hatırlarım. Sonra bir pc dergi ile pardus 2007 CD si edindim. Bir bayram tatiliydi sanirim. Bütün tatilimi o CD yi kurmak için harcamışım aslında kurmuştum ilk seferde ama ne bileyim donanım seçeceğini.. benim 2003 ten kalma bilgisayarımın on board ekran kartını tanımadığı için görüntü bir acayipti. Travmatik ve heves kirici bir başlangıçti benim için.
@hdyusufipekcehennemi Жыл бұрын
Videolar tavan yaptı sanırım abi hemen 14B abone olmuşsun
@enesyldrm74429 ай бұрын
İlk haftasından Arch ile başlayıp ilk ayın sonunda Linux Master olan ben...
@dengesizkokarca5957 Жыл бұрын
Güzel ve mantıklı bir liste. Eklemeler: Nutyx'e harici paket kurulumunda zor, configure make make install şeklinde çalışmıyor. Kendi mybld adlı bir tool var oradan yapılıyor. Void encryption ile yükleme yapmak da zor olabilir.
@gradlewhere Жыл бұрын
yeni bir kaliteli icerik
@ahmetcallisto5246 Жыл бұрын
Dağıtım serisi devam etsin
@emirhanozumturk1387 Жыл бұрын
2 yıla yakın zamandır linux kullanıyorum pek çok dağıtımı kullandım bu sürede, beni en çok zorlayan ana makinede kali linux kullanmaya çalışmak olmuştur. Özellikle laptop kullanıcılarının ana makinelerinde kali linux'tan uzak durmalarını tavsiye ederim. Kali'yi ana makineye kurmak yerine düz debian yükleyip kali'de ki toolları teker teker indirmek çok daha az zahmetli.
@Edip2 Жыл бұрын
Herhangi bir linux dagitimina Distrobox ile kali kursun çok daha rahat
@emirhanozumturk1387 Жыл бұрын
@@Edip2 bu daha da mantıklı :)
@darkknight3333 Жыл бұрын
@@emirhanozumturk1387 kaliye neden bu kadar zor dediniz anlamadım aktif kali kullanıcısıyım ayrıca kali benim fikrime göre asla ana makineye kurulmaz gerek yok çünkü sızma testleri için oluşturulmuş bir dağıtım ama kullanımı kendi fikrimce archdan vs. çok daha kolay
@huseyin6097 Жыл бұрын
Linux yaklaşık 1 aydır kullanıyorum ve hiç zorlanmadım belkide terminali sadece uygulama indirmek ve güncellemek için kullandığımdan kaynaklı olabilir (kullandığım dağıtım Fedora)
@kahininkurabiyeleri5 ай бұрын
ben 3 yılda linux mint'i ihtiyacımı karşılayacak şekilde anca öğrendim. mesela mangohud kurup yapılandırmayı öğrenmek benim çok vaktimi aldı çünkü ne doğru düzgün yardım eden var ne de doğru düzgün kaynak. sen nasıl öğrendin?
@theerffy Жыл бұрын
14K hayırlı olsun abi
@Harbster.Ай бұрын
dün saat 13 te arch linux (garuda) yükledim ilk kez linux kullandım bu sabah saat 10 a kadar hatadır şeydir forum forum gezdim y yükledim ama forumlarda bulamadığım sorunlar yaşadım ekipman uyumluluk sorunları sürücü sorunları wine bana çok yavaş geldi açıkçası ve zor bir dağıtımdan başlamak için boş zamanımın olması gerektiğini fark ettim ve windowsa döndüm daha sonra tekrar geçeceğim zaten terminali öğrendim not:linuxun hala yeterince destek gördüğünü düşünmüyorum özellikle nvidia tarafından ha bir de kral senin discord sunucun yokmu gelicektim yardım dilenicektim gece 3 te bulamadım davet linkini
@mehmetalikaplan1063 Жыл бұрын
Peki benim taş fırın erkekliği yapıp ilk dağıtım olarak NixOS kullanmam :D Bazı sorunlar yaşadım özellikle Gnome dan Plasmaya geçerken baya baya Plasma uygulama yöneticisiz geldi. Bir şeyleri silemedim falan. Ama tek config durumu nedense ilk girişim olduğumdan baya hoş geldi. Tabi dikkatli bakmak lazım bazı inputları 2 3 farklı bölgede yazınca config anında bozuluyor. Flatpak kurduktan sonra gündelik olarak kullandığım Obsidian, Discord, Whatsapp, Krita ve Steam i indirdikten sonra aslında hoş bi şekilde kullanılıyor GNOME da. Bir iki linux çömezi olduğumdan NixOS'e sadece .deb olarak kullanılan paketleri kuramadım. Benim gibi ufak tefek not alma ve çizimle ilgileniyorsanız şimdiden geçebilmeniz mümkün bence.
@davuthaxor Жыл бұрын
Plasmanın uygulama yöneticisi var aslında sistem monitorunden fln girebiliyoruz
@enesyldrm74429 ай бұрын
NixOS evet config dosyası için binlerce ayar yapabiliyorsun.Sistemdeki bütün ayarları tek bir yerde toplayabiliyorsun.Bu mükemmel bir şey.Ama bence Gentoo daha zor.Şahsen ikisini de denemiş biri olarak NixOS'i en azından bir kaç hafta kullandım.Aslında çok güzel gidiyordu ama canım sıkıldı.Gentooyu ise zar zor açtım ve ilk yaptığım usbye arch yazdırmak oldu.
@İhaSiha316 ай бұрын
La windows kullan işte ne uğraşıyorsun
@mertoalex4066 Жыл бұрын
abi arch kolay diye dayanamadım debian'a geçtim (!) şaka maka debianı nedense daha çok seviyorum, sanırım daha çok destek var diye xd en azından debootstrap var da arch-way kurabiliyorum debian'ı
@eneskaratas05 Жыл бұрын
2008 model HP 7900 bilgisayarımda Debian 12 kullanıyorum. 120GB SSD var ve muazzam bir performans alıyorum. Windows yüklü olan makinemi sadece özel işlerde kullanıyorum. Gerçekten Debian ve diğerleri
@zorba197720002 ай бұрын
2010 2015 arasi fedora tek işletim sistemi sanırım 20. sürümlerde çok değişti tat vermez oldu sonrasında Windows+ mint Windows+ fedora Windows+ denemeler.
@eneskursaddemirel2251 Жыл бұрын
Selamlar Yusuf bey, birkaç aydır lubuntu kullanıyorum eski laptop'umda ve gayet memnunum. p8700 işlemci, 8 gb ram ve 230m ekran kartı var. birkaç oyun denemek istedim ve açık kaynak sürücünün yüklü olduğunu gördüm. Nvidia sahipli ekran kartı sürücüsünü yüklemekte sıkıntı yaşıyorum. 390 öncesi sürücüler yok sanki piyasada. Bildiğiniz bir yöntem ya da bir rehber var mı acaba?
@teknovizyoneri Жыл бұрын
Abi selamlar, Yaptığın videoyu çok beğendim. Kaç sene linux kullandım ve bu videona hak veriyorum. Kendi soruma gelecek olursak, bilgisayarıma her ne linux kurmak istesem beni engelleyen tek şey var: Kilitlenme. Bu önceden önceki bilgisayarlarımda olmadı. Ama bu bilgisayarda neredeyse sürekli gördüm. Sistem bir süre açık kalıyor fakat biraz ağır iş yapmaya başladığınız an, sistem kilitleniyor ve hiçbirşey yapamıyorsunuz. Yeniden başlatma gerekli oluyor. Her şeyi denedim. Heryerdeki çözümleri araştırdım. (ingilizce) ama olmadı. Mecburi olarak windows kullanıyorum. Sorunun genelde ya ekran kartından yada ram kaynaklı olduğunu belirtselerde memtest te herhangi bir olumsuz sonuç görmedim. Swap alanıda verdim. (Belki ram yetmez diye.) Ama nafile... Videoların için teşekkürler. Hepsini merakla severek izliyorum.
@eneskaratas05 Жыл бұрын
Her donanım linux ile uyum sağlayamayabiliyor benzer problemleri bende yaşadım.
@kahininkurabiyeleri5 ай бұрын
sürücü uyumsuzluğu ya da donanım uyumsuzluğu bu. keşke linux'ta sürücüler windows'taki gibi kurulsa.
@teknovizyoneri5 ай бұрын
Linux için sürücüler kurulabiliyor fakat eski bir donanım sürücüsü kurmak isterseniz uyumlu olmuyor
@teknovizyoneri5 ай бұрын
@@eneskaratas05 ekran kartı bunları yazdıktan sonra windows'ta da kilitlenme vermeye başladı yakın zamanda ekran kartını değiştirdim tekrar olacak mı diye bir ara deneyeceğim
@balik12364 Жыл бұрын
2 aydır arcolinux kullanıyorum ordaki aşamaların hepsini yapmayı planlıyorum belki ondan sonra lfs'yi deneyebilirim
@FenoKingTR Жыл бұрын
Saat tam 11:11 de 11:11 dakikalık video
@hozdemir28 Жыл бұрын
dostum linux kurmaya calıstıgımda parola kısmına gelince vfat dosya sisteminin sc212 000 bölüm 1 sda aygıtındaki boot efi üzerine baglanma işlemi başarız diyor bölümleme menünsünden işleme devam ediniz cıkıyor. internette nereye baktıysam sorunu çözemedim ne yapmam lazım
@claynoxTR Жыл бұрын
LoL vs gibi Windows istemeyen oyun oynayanlar için, benim gibi oyun videosu paylaşmayı sevenler için Linux Mint biçilmiş kaftan. Pop OS çok sevdiğim halde kendinden Türkçe oyunları garip bir sekilde açmıyordu. Linux Mint hem kaynak tüketmez hemde stabil.
@Bigboss-cd3tl Жыл бұрын
Birde kolay linux dağıtımları gelirmi?
@yasargoktas11 ай бұрын
Bu konuda katılmıyorum. Gentoo nixos'den daha zor ve çpk daha kullanılışlı. Zor kısmı her ayarı el ile yapıyor olman mesela benim laptopa göre derlemek için ben -march=bdver3 -O2 -pipe kullanıyorum ama sen laptonuna göre derlemelisin. Sadece bu değil kernel bile elle ayarlayıp derleyebiliyorsun hatta fstab ayarı bile elle yapıyordun arch'ta olduğu fstabgen yok. Nixos'tan kat ve kat olan kısmı ise seni belli bir şeye dayatmıypr systemd gibi. İstediğin init kullanabiliyorsun ve prpvramlaro sen derleyip paketlediğin için daha fazls verim alıyorsun. Make.conf ve package.use için lfs yerine gentoo öneririm. En yararlı kısmı ise şu sen her pakette Xorg kullanmak istiyorsun o zööan make.conf X eklersin ama xfce-terminalde kullanmayacaksın package.use kısmına -X ekliyorsun ve buna göre derliyor. Gentoo kurduktan sonra distro değiştirmeme gerek kalmadı artık. Lfs ve gentoo kolay değil. Biraz zaman alıyor bazı derlemeler saatler kuruyor. Ama dediğin gibi en öğretici olan. Ama bence gentoo>lfs (zorluk değil kullanım açısından hiç lfs denemedim ama handbook baktım.)
@yasargoktas11 ай бұрын
En basitinden bir örnek firrfox drm desteği için -eme-free ile derleyebilirsin.😅😊
@nopaynohack53338 ай бұрын
Hocam gentoo ile başlamayı düşünüyorum video çekebilir misiniz bunları ve diğer özelliklerini Her ayar el ile yapilabiliyorsa ve daha karmaşık ve kullanışlı ise nix os gibi ayar dosyası da yapılabilir mi? Btrfs yedekleme de mümkün mü Garuda Linux'taki gibi?
@yasargoktas8 ай бұрын
@@nopaynohack5333Gentoo kurarken zaten her şeyi elle yapılandırıyorsun. Kernel bile manuel derliyorsun. Alternatifleri var elbet ama manuel en iyisi. Ve gentoo nixostan kat ve kat iyi. Ayrıca btrfs olarak kurulum yapıyorum ben evet mümkün ama gentoo ile başlamak pek doğru tercih değil bence eğer hiç linux bilgin yoksa. Bir eğitim videosu çekse bile her ayar aynı değil kendi bilgisayarınıza göre yapmalısınız. Handbook'ta her şey var.
@nopaynohack53338 ай бұрын
@@yasargoktas hiç bilmiyorum bash kodları ama yine de en zorundan başlamak daha iyi bi yatırım gibi manuel olduğundan dolayı. teşekkürler bilgi için hocam hayırlı iftarlar
@yasargoktas8 ай бұрын
@@nopaynohack5333 size de hayırlı iftarlar hocam. Belki ben de bununla ilgili video çekebilirim. Önemli olan yazdıklarının ne işe yaradığını bilmek. Çokta aşırı zor bir şey değil.
@arabcian6 ай бұрын
Gentoo'nun nixosinki gibi onlarca konfigurasyon dosyasi var
@RockEymen_455 ай бұрын
Nixos suda rm -rf / komutunu kullanıyor
@mertoalex4066 Жыл бұрын
abi lfs kitap sayılıyordu ama olsun
@KarpuzTv16 Жыл бұрын
Genelde Debian için zor derler :)
@loops1773 Жыл бұрын
cachyos kullanıyorum kafam rahat :)
@yiyido36 Жыл бұрын
Abi arch kulanım rehberi yapabilir misin
@Ypisad Жыл бұрын
gnu çekirdeği: çekirdek çekirdeği 🤔
@Beryesa. Жыл бұрын
gnu çekirdek demek değil ki .d
@hanzohasashi1327 Жыл бұрын
Bana Arch demeyin geçesim geliyor. :D
@mertoalex4066 Жыл бұрын
saf debian installed with debootstrap + sys-v-init-core geç o zaman >:3
@Bizahmet4965 Жыл бұрын
nix bana çok basit geldi aslında arch'tan
@Bizahmet4965 Жыл бұрын
ben niye yokum ya listede (sığmamış olabilir dalgasına yazıyom :D)
@yusufipk Жыл бұрын
Yazması lazım normalde listeyi güncellemem gerekli galiba :)
@kutay7243 Жыл бұрын
@@yusufipkbir bash scripti yada python scripti ile görsel haline getirecek bir kod yazarsan her videodan önce çalıştırıp görseli alabilirsin bir arkaşım için yazmıştık geçen sene kodu bulursam forum üzerinden atabilirim
@boraxp Жыл бұрын
Slackware var ordada paket derlemek vs
@hasanyldz8069 Жыл бұрын
Salix kullanıyorum şu an. Slackware tabanını öğrenmek için seçtim. Gayet hoş bir sistem, henüz büyük bir sorun yaşamadım şahsen. Gayet güzel bir deneyim oldu benim için.
@eneskaratas05 Жыл бұрын
Evet kesinlikle kurarken çok zorlanmıştım
@bilisimadami2 ай бұрын
Bence arch android x86 çünkü kurulumları zor
@aliyildiz42 Жыл бұрын
Arch Lİnux archinstall işleri ciddi şekilde kolaylaştırıyor. 2:22
@Ypisad Жыл бұрын
virtual machine olarak yapınca sıkıntılı oluyor archinstall ile yapmak mümkün değil
@Ypisad Жыл бұрын
belki bir sürelik olan bir hatadır 2 hafta önce denemiştim
@aliyildiz42 Жыл бұрын
@@Ypisad evet bazen arza yapıyor bende son isosunda yapmıştı.
@Ypisad Жыл бұрын
düz iso mu kurdun yoksa sanal makineler için özel hazırlanan ile mi kurdun, hangi sanal makine uygulaması ile kurdun
@aliyildiz42 Жыл бұрын
@@Ypisad pc'ye kurdum sanala hiç arch denemedim.
@serdarozbey Жыл бұрын
bence en kolay ve windows'a en yakını mint
@kahininkurabiyeleri5 ай бұрын
onda bile mangohud kurup yapılandırmayı öğrenmem uzun zamanımı aldı. bu linux mint in mi yoksa mangohud ın mı suçu bilemedim.
@perwoll1110 ай бұрын
gentoo :skull:
@karkuresi54448 ай бұрын
:D suicide denenir
@BabaHaberBulteni Жыл бұрын
linux mint. bence en zoruydu. ubuntu da aynı. yazılım kurulumu yapıcam .deb uzantı olmayınca saç baş yoluyorum. internete bakıyorum. zart hata zurt hata Allahın cezası yazılım. yok takas alanı yok kök dizini. (Niye windows kullanıyorsunuz linux daha kolay hem açık kaynak bik bik bik...... konuşanlara selamlar.
@kahininkurabiyeleri5 ай бұрын
ben windows'tan linux mint e geçmiştim ve linux mint bana 100 kat zor gelmişti. mangohud kurup yapılandırmasını öğrenmek uzun zamanımı aldı. nasıl öğrendin dersen bi vidyo karşıma çıkınca öğrenebildim.
@BabaHaberBulteni5 ай бұрын
@@kahininkurabiyeleri Linux minti hala kullanıyorum bu arada. Senin kadar mankurt olamadım. Winowsun yanına kur ile kotarıyorum işi. Hayır arkadaş. D diskinde dosyalarım var. açıyorum videoya bakıyorum DOSYALARINIZI YEDEKLEYİN uyarısı var. Vindowsu geç ya. D diskinde dosyalarım varken kuramayacakmıyım ben bu zıkkımı? 2 defa dosya kaybına uğradım. Sonra başlarım takasına köküne diyip windowsa takıp kullanıyorum. Yazılım kurma konusunda fikirlerim değişti bu 8 aylık zamanda. Ama yapılandırmalı kurulum.......🤬