Ontdek je veiligheidsanker
20:24
Жыл бұрын
Kiplekker in een paar keer ademen
7:07
Goedkoop gelukkig
15:09
Жыл бұрын
BOOST JE GELUK met 5 simpele tips
12:52
Herkenbaar? - Zó grijp je in.
15:38
Mindful Family Community
15:37
Жыл бұрын
Meditatie met je ademende lichaam
11:41
HOW TO: mediteren voor beginners
17:10
25 Keer ontprikkelen
28:43
Жыл бұрын
Meditatie: Ouder kind ademruimte
5:58
Meditatie: Ademruimte
3:40
2 жыл бұрын
Пікірлер
@PietHeijn-qh5ff
@PietHeijn-qh5ff 11 күн бұрын
Conceptueel denker for life 😂. Zelf nadenken boven iets je laten aanpraten. Mij daadwerkelijk eq is zeer zeeer laag, maar toch kan ik die test zo invullen dat het bovengemiddeld goed is.
@yousrad.2211
@yousrad.2211 2 ай бұрын
Dit was nu eens een interessante video om naar te luisteren ❤
@jbroekhuizen3953
@jbroekhuizen3953 6 ай бұрын
Ben ik hoog begaafd?
@metalmiauws
@metalmiauws 6 ай бұрын
Zo he, dat kwam even binnen! In mijn kindertijd werd er niet veel mee gedaan en ik me altijd anders voelde (en nog voel), ondanks dat ik heel veel liefde en steun van mijn moeder kreeg. Op mijn 11de (toen was ik al 4 jaar ziek, al 1 jaar schooluitval gehad) kwam de test op 142, mij is nooit uitgelegd dat je dan HB bent. Ik voel idd alles aan, ook de onuitgesproken gedachtes door naar mensen te kijken, dat is iets wat mijn moeder ook had trouwens. Maar wat ik nog veel erger vind is dat er vandaag de dag nog steeds zo weinig mee gedaan wordt. Want er is idd heel veel stress, om van alles en ook zorgen. In mijn geval om mijn zoon van nu 10 jaar, die precies zoals ik was op school en al 2 keer vast dreigde te lopen, zijn 6de school nu al doet en er op elke school van alles beloofd wordt maar niet veel van terecht komt. Ik herken idd heel sterk dat je je kind goed kan aanvoelen en soms al kan voorkomen. Nu heb ik de pech dat ik chronisch ziek ben maar het voordeel daarvan is dan weer dat ik altijd thuis ben voor mijn kind. Het moeilijkste met opvoeden vind ik zelf nog de verplichte schoolgang, daar heeft mijn kind echt problemen (niet gezien, gevoeld en gehoord voelen) maar ja thuis houden mag helaas niet. Dat geeft zo'n druk op ons gezin!
@AlduraVenema-ng1uj
@AlduraVenema-ng1uj 7 ай бұрын
Wat ik ervaar is dat de term HB geen passende term is. Het lijkt dan dat het gericht is op cognitie. Voor mij gaat het om de ziel en zieleontwikkeling. Wat jij ook vertelt… “HB” zijn omvat veel meer.
@DoralbaRojas
@DoralbaRojas 9 ай бұрын
DEZE KONINGING IS ERVAREN ONDERVOED EN ONDERSCHIJDEN,WAAR MOET JE NOU MET JE VRAAG HEEN VOOR NAAR OORLOGSKINDEREN BEGRIP TONEN,WAAR MOET JE HEEN WERKEN HULP BIEDEN,WANNEER GEEFT IEMAND TOE,DAT IS WEL LASTIG NAAR HOOGBEGAAFDEN,IS HET WAARNEMING OF FILOSOFEREN ALERT,THEY BROKE MY SECRETS,THEY BROKE MY SILLENCE TO STREETWISE,WAAROM KRIJGT EEN MOEDER MANGEMENT GEVOELENS MEE NA BEVALLINGEN,DAT KLOPT NEVER MET ONERVAREN GEVOELENS.
@DoralbaRojas
@DoralbaRojas 9 ай бұрын
HET VERNIEUWEN VAN DE TELEFOON,TEMPERAMENTEN AQUA,THEANINE BEHAVIOR EN CAFEÏNE,OP KOFFIE GAAT NIET,DAT GAAT NAAR GENTLE KOFFIE CAFEÏNE EN THEANINE BEHAVIOR GEDULD PERSAPARATUUR,(VOOR )NAAR DE MIDDAG GENTLE KOFFIE RISICO'S JEZELF UITDAGEN EN ANDERE VOOR HET GEVAL DE ANDERE PARTIJ VERMOORD,NAAR VERGROOT SPORTHART EN HANDICAPTIEN MACHTELOOS,DAT GELDT ZOWEL VOOR MAN EN VROUW OP ZENUWRISICO,IK BEN KONINGIN VAN COLOMBIAANSE BESCHERMING PERSOONSGEGEVENS EN VOOR INSPECTIE EN CHARISMA GEZONDE LACH AANBIDDEN,DE WASMACHINE IS NIET EERLIJK HIER NAAR RESTANTEN,I HATE BRUTALITY TO MY ROOTS LIEGEN,CLONEN EN JEZELF EN ELKAAR ONTHOUDEN EN WOORDEN UITGUMME,HOE DIT VERTALEN IN VERMENIGVULDIGING IN RELIGIES VERSPREIDEN EERLIJK DOEN,IN THE JUNGLE THEY PRAY CLEVER,OP EMOTIONELE VLAKTES VERMENIGVULDIGEN,HOE DOE JE DAT MET GEBOREN MET KANKERCELLEN,HOE GUM JE DAT SOORT WOORDEN UIT ? HOW DID YOU CALL ME BEFORE WE START A CONFLICT ? DIE BELACHELIJKE GEDRAGINGEN VOORBEELDEN NAAR ((ELK)ANDER))HEB JE DIT WOORD GEZIEN DIE TUSSEN HAAKJES STAAT,HET WOORD HOORT IN ÉÉN GEHEEL TE STAAN ELKAAR FATSOENLIJK KUNNEN UITLEGGEN OOK NAAR HET WOORD MIEGES EN VAN ADEL VIA DIEFSTALLEN EERLIJK DOEN,WAAR LIJDT DIT ALLEMAAL NAAR TOE,EINSTEIN WERD ER NIET OUD VAN,IK HEB EEN WISH 150 JAAR MINIMAAL UITHOUDINGSVERMOGEN EN BEHAVIOR BEHALEN,MET EEN HEALTY MIND BEHAVIOR,WHO'S IS THE REAL HISTORICUS,HIER WIL IK GEEN GERUZIE OVER,WAT IS MIJN ECHTE NAAM VOOR ENERGIE (NO PANIC) IK HOU NIET VAN LIEGEN NAAR THE SON AND DAUGHTER FROM THE SUN,WHO'S IDEA WORK IS THIS (FOR TO CARE FOR YOURE LOVER IN PRIVACY,TO BEHAVIOR TO OTHERS,EACHOTHER,NAAR TYPIESCHE WOORDEN DIE WERELDWIJD WORDEN VERMENIGVULDIGD,DIE DE MENS ZIEK KUNNEN MAKEN OF ZIEKER ❤
@innsaeivoorlichaamgeestenz6172
@innsaeivoorlichaamgeestenz6172 9 ай бұрын
Wat een heldere uitleg, wauw! Dank je wel! Kan er voor mezelf wat mee en in mijn werk in de kinderopvang.
@vandeberg649
@vandeberg649 11 ай бұрын
Het is een handicap. Vind ik (iq 156)
@doortjedartel9009
@doortjedartel9009 11 ай бұрын
Beetje onsamenhangend verhaal. Wat is de definitie van hoogbegaafdheid?
@mindfulmetjekindje1717
@mindfulmetjekindje1717 11 ай бұрын
Goede vraag... Daar zijn verschillende definities van. Ik hanteer de delphi definitie, hier komtie: “Een hoogbegaafde is een snelle en slimme denker, die complexe zaken aankan. Autonoom, nieuwsgierig en gedreven van aard. Een sensitief en emotioneel mens, intens levend. Hij of zij schept plezier in creëren.” Gekoppeld aan een (vermoedelijk) IQ dat hoger is dan 98% van de bevolking. Verder wordt hoogbegaafdheid gelinkt aan de 5 overexcitibilities van Dabrowski: HB-ers hebben in ieder geval een hoge intellectuele sensitiviteit, en daarnaast heeft waarschijnlijk meer dan 70% een sensitiviteit op het emotionele vlak en de verbeelding. Psychomotore en sensuele worden minder gelinkt (zie academia.edu), maar zijn ook vaak sterk aanwezig. Over het algemeen geldt volgens Susan Jackson: hoe hoger het IQ, hoe gevoeliger. Bij kinderen uit dit zich allemaal vaak in een asynchrone ontwikkeling: het één gaat sneller dan het andere - maar naast dat de asynchroniteit voor spanning en isolatie kan zorgen, geeft de sensitiveit alleen al vaak een kwalitatief andere waarneming en beleving van de wereld en zichzelf (Susan Jackson). De zijnskwaliteiten van hoogbegaafdheid kun je vaak al bij jonge kinderen herkennen, bijvoorbeeld met dit overzicht: expertgroepontwikkelingsvoorsprong.nl/product/poster-zijnskenmerken/ Ik begin hier schik in te krijgen, maar is het verhelderend voor jou? En wat is jouw definitie?
@doortjedartel9009
@doortjedartel9009 11 ай бұрын
@@mindfulmetjekindje1717 een definitie heb ik niet, bij hoogbegaafdheid denk ik aan een zeer intelligent persoon, die allemaal (zeer) hoge cijfers haalt op school. Maar inderdaad, creativiteit is ook een teken van intelligentie. Ik heb moeite met een predikaat als hoogbegaafd, omdat het iemand boven een ander stelt. Aan de andere kant is het met deze term duidelijk wat er bedoeld wordt. Ik zou eerder spreken van begaafdheid
@mindfulmetjekindje1717
@mindfulmetjekindje1717 10 ай бұрын
@@doortjedartel9009 Je bent niet de enige die er moeit mee heeft. Veel hoogbegaafden vinden de titel zelf lastig. Ooit komt er wellicht een beter dekkende term, maar voor nu doen we het er maar mee.
@user-ij1nv8be3i
@user-ij1nv8be3i 11 ай бұрын
Zonder taalbeheersing is het lastig een boodschap over te brengen, of zelfs maar een redenatie voor jezelf te kunnen opbouwen .... 'nou niet alleen het is niet zo dat als je hoe hoger'..... en zo zwemt het alle kanten op, naar eigen genoegen. Niemand spreekt je tegen want er is geen touw aan vast te knopen.
@user-pw2te3zc6z
@user-pw2te3zc6z 11 ай бұрын
I love this account. Is giving me somuch info about my child.
@isabellekeyzer
@isabellekeyzer 11 ай бұрын
er is een weerspiegeling in je gezicht tijdens de video
@doortjeleupens9079
@doortjeleupens9079 11 ай бұрын
Het enige wat ik zie bij kinderen met een bijzonderheid is dat ze kunnen in de muziek laten zien dat ze een bijzondere aanleg hebben, voor de rest is het een groot vraagteken
@doortjeleupens9079
@doortjeleupens9079 11 ай бұрын
Heeft.. niet hebt😂
@liefdelove2612
@liefdelove2612 11 ай бұрын
Bedankt!
@adasluijs6825
@adasluijs6825 Жыл бұрын
Wat herkenbaar! Bedankt voor je informatie en heldere uitleg en het delen van het plaatje.
@tobiasgroeneveld9892
@tobiasgroeneveld9892 Жыл бұрын
Haha 18:00 wat dat derde punt nu ook alweer was 😂 dat heb ik ook altijd 😂 Je kan mooi vertellen verder! Dank.
@arnestodenz2929
@arnestodenz2929 Жыл бұрын
Dit is zeer interessant en vrij herkenbaar. Had van mij nog best een uur langer mogen doorgaan. Dus nee, het was zeker niet teveel stof😉 Die voorbeelden waren ook zeer verhelderend en tevens actueel. Echt geweldig dit!
@mindfulmetjekindje1717
@mindfulmetjekindje1717 Жыл бұрын
Schrijf je hier in voor de oudercirkel van 24 mei: mindfulmetjekindje.nl/aanmelden-voor-een-losse-les/ En ontdek de oorzaak van je gepieker.
@mariab.2744
@mariab.2744 Жыл бұрын
Herkenbaar...die prikkels zijn me vaak te veel. Dan wil ik alleen zijn...maar onze dochter is een ander type HB, best een puzzel. Dabrowski heeft mij veel geleerd! Mooie video, dank!
@karenkiebooms1373
@karenkiebooms1373 Жыл бұрын
Frequencies - dat is de film, die ik gisteren (op mijn verjaardag) bekeken heb (gratis te zien op KZbin) en het is een must voor iedereen, die zich nu zorgen maakt over iets, wat alleen maar een voordeel zou moeten zijn ... in mijn tijd (geboren in 1960) deed men niet zo moeilijk, ook al had men toen ook de voorkeur voor kinderen, die op hun sloffen door de leerjaren wandelden (en de primussen werden extra gestraft door een stapel boeken, die ze tijdens de vakantie moesten lezen om niets van hun voorsprong te verliezen). Waar zijn we in godsnaam mee bezig als we dingen gaan doortrekken, die meestal vanzelf hun weg vinden? Het is overduidelijk dat we van namen kapstokken gemaakt hebben en in de film werd dat duidelijk door de kinderen namen als Einstein of Marie Curie te geven. Mijn ex vertelde me dat zijn IQ 153 was (dat ik dat onthouden heb) en vanaf dan werd het systematisch gebruikt als coercive control (want ik moest me niet te veel in mijn kop halen). Het was niet alleen een item binnen de relatie, want alles wat in naam van de scheiding gebeurde, bewees dat hij meer vertrouwen kreeg dan ik, die trouwens alle beslissingen moest nemen, want hij was als de dood dat hij fouten zou maken. Hou van je kind en volg je kind, daar is ons hele zorgsysteem op gebaseerd en, ook al is vooral mijn dochter het hoogbegaafde kind geweest, ik hou van hen alle drie en wist wanneer er iets speelde, omdat hun gedrag out of place was. Combineren we Mathilde met Frequencies, dan kunnen we weer op beide oren slapen, want we hebben als collectief niet veel aan die tijdelijke genieën en hebben hard gewerkt aan een schoolsysteem dat voldoende garantie geeft wat die groeikrampen betreft. Wat mij betreft, ik ben erachter gekomen dat mijn IQ minstens even hoog is als die van Peter, maar de omgeving heeft me systematisch verkeerd ingeschat en ik neem het leven zoals het komt en heb me trouwens afgezonderd van het soort van mensen dat van elke eikel de eik maakt. Mijn verhaal alleen al, bewijst de wet van de traagheid en science fiction is science en niet science. We voelen ons incompetent door alle excuses, die de geprivilegieerden gebruiken om boven de massa uit te steken, maar ken je de patronen, dan ken je de gaten in het systeem dat vierkant draait. Ik ben het zat om alles weer terug in mijn postvak-in te krijgen, nadat ik voor een haalbare oplossing gezorgd heb (en die gedeeld heb met de nodige instanties), maar ook dat is onderdeel van ons collectief leertraject. De beste school is de ervaring en als moeder van 3, kan ik afsluiten met de beste raad voor alle kandidaat ouders: wens je het normaalste kind van de wereld, want aan hen is alles al aangepast!
@hetedeleambacht6608
@hetedeleambacht6608 Жыл бұрын
ook handig voor volwassenen die het gevoel hebben dat ze nergens bij aansluiten .....
@hetedeleambacht6608
@hetedeleambacht6608 Жыл бұрын
Wat een fantastische uitleg! En zeker niet te lang, er is nog meer over te zeggen denk ik. Wel vind ik overprikkeld een beetje een te algemeen begrip, iedereen heeft er nu de mond van vol. Als een kind thuiskomt... en er is gewoon niet aan zijn/haar emotionele, sociale of cognitieve behoeften voldaan dan kan dat uitputtend zijn, maar vooral frustrerend lijkt me. Gefrustreerd lijkt me dan een beter woord, als die frustratie lang genoeg duurt gaat je hele persoonlijke ontwikkeling er ook onder lijden denk ik.
@mindfulmetjekindje1717
@mindfulmetjekindje1717 Жыл бұрын
Wat fijn dat je er wat aan hebt! Overprikkeling zie ik als een overload van het systeem, en dan met een centrale rol van het zenuwstelsel. Overprikkeling kan door van alles veroorzaakt worden: een teveel of te weinig van iets, jouw voorbeelden vallen daar zeker onder, maar ook prikkels van honger, of een niveau van frustratie dat niet langer goed te managen is voor het systeem. Zo zou onderprikkeling een overprikkeling aan fysieke en emotionele reacties kunnen veroorzaken. Kortom: het systeem raakt uit balans en komt vaak in een stressreactie. Hogere hersenfuncties zijn tijdelijk niet bereikbaar, totdat een nieuwe balans is gevonden. Ja: het is een breed begrip, maar wat een kind dan nodig heeft hangt helemaal af van de oorzaak. Kun je daar wat mee?
@KevinvanDiest
@KevinvanDiest Жыл бұрын
heel duidelijk en terecht. Een week geleden erachter gekomen dat ik dus hoogbegaafd ben, wat nu zoveel 'aha, daarom dus' gedachtes geeft over serieus mijn hele leven. Wat je zegt klopt en dus heb ik alweer veel gehad aan de tips en inzichten die je hebt gegeven in deze video. Bedankt en succes (sub erbij)
@karenkiebooms1373
@karenkiebooms1373 Жыл бұрын
Wat is er (niet) fout aan deze titel? Het begint al bij het woord opvoeding, want binnen het straatje van de pedagoog past. De pedagoog is de meester, die verwacht dat jij jouw potentie gebruikt om hem te bevestigen, maar de geschiedenis leert ons dat niet alle pedagogen het beste met hun leerlingen voorhadden. Bij de leerkracht hoort het woord DIDACTIEK en in dit geval had je beter het woord opvoeding in het midden gelaten, want je leert door ervaring je kind kennen. Het is dus kwestie waar je het laken naartoe trekt, naar de pedagoog, die jouw acties op een weegschaal legt, of naar de moeder, die geen gebruiksaanwijzing gekregen heeft bij de geboorte van haar kind. Eerst leert de moeder haar kind kennen en later leert ze de leerpotentie van haar kind zien en aan te moedigen. Je kan voor of tegen een schoolse aanpak zijn, maar het beste leerproces zie je bij kinderen die plots kunnen spreken of lopen, geen enkel kind wordt gestraft omdat die een leersprong maakt. De kleuterschool staat in het teken van de ontdekking en het opbouwen van sociaal gedrag - een goede en ervaren kleuterjuf weet welk kind ze extra moet stimuleren om erbij te horen en welk kind van tijd tot tijd een afkoelingsplekje nodig heeft. In dit geval zijn we tussen wal en schip gevallen door de 'meester' de controle over de kleuterleidster te geven en dat kunnen ook de ouders zijn, die de resultaten van hun kinderen afschuiven op de tekorten, die ze bij het systeem en/of de leerkracht zien. Geen pedagogische opleiding geeft de studenten een functioneel inzicht in leerprocessen en alles hangt af van de sfeer binnen de school of binnen de oudervereniging. Ik ken het probleem door de houding van het management, dat men het zo noemt zegt genoeg over de huidige tendens, toen Frank het nieuwe schoolhoofd werd, had hij geen enkele ervaring met de kinderen, die niet zonder reden bij het Atelier terecht gekomen waren, maar hij volgde een cursus management, dus dat kwam wel goed. Het Atelier heeft me meer geleerd dan eender welke universitaire opleiding had kunnen doen en dat brengt me naadloos bij het woord 'experts' - ik ben ondertussen allergisch geworden tegen de mensen, die in hun hoofd alles perfect geregeld hebben, maar in praktijk struikelen over het eerste probleem. In theorie kan alles, wat in praktijk onhaalbaar blijkt en had die beunhaas van een inspecteur ook maar iets van zijn vak begrepen, dan had hij gezien dat ik bij die kinderen heel wat meer bereikte dan een gemiddelde leerkracht binnen een normale basisschool. Voor de kinderen hun eigen leer DNA ontwikkeld hebben (en dat is strikt persoonlijk, want het heeft met onze eigen ervaringen te maken en niet het laatste oordeel van een meester,m die aan zijn imago moet denken), ben jij degene, die gepast en aangepast materiaal aanbiedt. Leren moet leuk zijn, dus stak ik veel tijd en moeite in de ervaring van de les en minder moeite in de vorm (wat een volgend verschil is tussen pedagogie en didactiek, pedagogie gaat over de vorm en didactiek over de inhoud). Bij pedagogie heb je de kans dat je het kind afhankelijk maakt van de vorm of de beoordeling, terwijl je bij didactiek steeds meer aan het leervermogen overlaat. Er zijn uitstekende methodes, maar ook daar blijft de leerkracht meestal onwetend wat het systeem betreft dat men hanteert. Het Atelier wordt vervangen door Atelier.be en als extra snoepje is er het feit dat ik dit samen met Kaey mag vormgeven, omdat die me liet oordelen over methodes, waarbij hij zelf voor het denkproces had gezorgd. Kaey is, wat je bescheiden hyperhoogbegaafd kan noemen en dat vertelde hij mij op een heel originele manier - hij koppelde het aan Gene Brewer, de 'auteur' van KPax (hij dus, want naast wiskundige is hij piloot, psychiater, scenarioschrijver, enzovoort). Lang geleden was hij mijn beste (en enige) vriendje in de eerste kleuterklas, maar ze haalden ons uit elkaar toen hij de kleuterschool mocht overslaan (hij was gelukkig groot voor zijn leeftijd) en mijn ouders bang waren dat ik zoveel verandering niet zou aankunnen. Ik bedoel maar, zijn ouders hadden er geen problemen mee en hebben het niet doorgedrukt (ook al was de vriendschap heel hecht), omdat mijn ouders ook een punt hadden en er geen expert in de buurt was die een knoop heeft doorgehakt, waar zij nog niet aan toe waren. Kunnen vergelijken, transponeren, differentiëren en nuanceren maakt van ons intelligente wezens, maar buiten dat, zitten we vooral opportunistisch in mekaar en hebben we de neiging om pas gas terug te nemen als we uit de bocht dreigen te vliegen. Men vond me op de ba-na-ba niet 'SMART' genoeg, terwijl ik nu de vinger op de wonde kan leggen door het verschil te maken tussen twee woorden, die te gemakkelijk door elkaar gebruikt kunnen worden. Heel lang heb ik mezelf minderwaardig gemaakt door altijd maar voor diplomaat te spelen en pas nu heb ik door dat ik met schrijven heel wat tijd kan winnen, die ik nu kwijt ben aan mensen die bewust 1 schoolpoort hebben afgesloten, de school waarin je je eigen leerpotentie leert kennen en gebruiken in de vorm van een persoonlijk leer-DNA. Ik vond het sociale belangrijker dan het hoge punten scoren en paste me aan de groep aan. Omdat de meeste dingen nieuw materiaal zijn, is er ook geen reden om me qua hoogbegaafdheid in te schalen - ik voel me slim als ik als enige met de oplossing kom aandragen en voel me dom als iedereen dan zegt dat zij er geen probleem mee hadden (want dan hebben zij al op eigen kracht een oplossing gevonden). Ik ben uit de kinderen en heb zo'n kater aan het hele hoofdstuk onderwijs overgehouden dat ik me liever met zaken bezig hou, waar niemand een mening 'kan' hebben. Met mijn kinderen gaat het goed en dat is voldoende om in alle rust naar een ander thema te zoeken binnen de WECK-pot (Welzijn-Educatie-Creativiteit-Kennis/Kunst) en dat is veel lucratiever dan woorden verbeteren in de hoop dat mensen de rest op eigen kracht kunnen doen.
@karenkiebooms1373
@karenkiebooms1373 Жыл бұрын
Los van de vorige (waarbij ik alleen op de titel reageerde), merk ik gelijk dat zij het over hoog sensitiviteit heeft wat aan de andere kant staat van autisme in de zin van het te veel filters aanbrengen bij autisme en te weinig bij hoog-sensitiviteit. Van logopedie ben ik spontaan doorgegroeid naar psycholinguïstiek en door de nood aan duidelijke structuur (nog eens versterkt door de dispraxie bij mijn jongste zoon) heb ik geleerd om door de bomen het bos te blijven zien. Het mag duidelijk zijn dat we allemaal op onze tippen zitten te lopen en ook daar heb ik het idee dat twee vormen elkaar zitten te bestrijden, omdat de beleving belangrijker is dan het invullen van een testformulier. In 1999 heb ik onder druk van de normjaartaak (om van de functionele 26 leerlinggebonden uren 38 betaalde uren te maken) een extra opleiding Sensorische Integratie gevolgd. Ik ben na 1 jaar gestopt omdat ik het echt niet meer bij kon hebben, maar het basisprincipe heeft het nodige werk gedaan: we verwerken alleen de prikkels die we aankunnen, de rest deleten we weer volgens onze eigen aangeleerde tactieken. Het is fout om de drempel van een ander te verhogen of te verlagen op basis van de 'norm' of je eigen ervaringen, want jij kan niet weten wat een ander al allemaal op z'n bordje heeft gekregen. Omdat het in mijn eigen leven zo'n cruciale vorm heeft gekregen (ik zat gelijk in een dodelijke burnout en heb enkel wat extra tijd gekregen om de belangrijkste zaken af te werken), heb ik er een prioriteit van gemaakt, want het algemene gevoel dat er heerst gaat toch over het idee van incompetent te zijn, terwijl we nog nooit zoveel middelen ter beschikking hebben gekregen als de dag van vandaag. Ik zou het de 'rijf methode' kunnen noemen, als je eenmaal er volledig onderdoor gegaan bent, is de rek eruit en ben je alleen nog maar bezig de mensen te overtuigen, die denken dat jij je gigantisch zit aan te stellen. Je kan nu eenmaal niet integraal afhaken, dus haal je naar binnen wat je op dat moment aankan (alsof je met een rijf de blaadjes naar je eigen cirkel trekt, meer zit er op dat moment niet in). Toch geraak je steeds verder achter wat de verwachtingen van anderen betreft en op veel begrip moet je niet rekenen, want mensen willen instant eieren voor hun geld en hebben niet door dat we allemaal de kikker in de ketel geworden zijn. In een gezonde omgeving nemen de sterken het gedeeltelijk over van de zwakken, maar dit is geen normale situatie meer - we worden afgerekend op onze functionaliteit, maar eerst heeft men het systeem disfunctioneel gemaakt en daardoor eist men steeds meer voor steeds minder beloning (we draaien onze eigen nek om). Ik schreef over het 'kikker principe' in mijn manuscript (geschreven tussen 12 april en 15 mei 2012 om vast te houden dat ik niet gek was en de zaken ook echt in mijn leven speelden) en de aanleiding was een item bij De Laatste Show. Het ging over een experiment, waarbij men kikkers liet wennen aan steeds hogere temperaturen omdat ze geen verschil in temperatuur voelen dat kleiner is dan drie graden (+2,5, dan -0,5 en daarna weer +2,5). Ik weet dat ik me afvroeg waarom je zoiets gaat testen op die manier (want zo kook je uiteindelijk de kikkers, die jiks in de gaten hebben), maar ik zag wel gelijk de psychologische toepassing - je kan mensen aan steeds extremere toestanden laten wennen door ze het idee te geven dat men ermee bezig is) en zeker op vlak van je competent voelen zitten we ondertussen tegen het kookpunt aan. Je kan de ezel slaan tot die er dood bij neervalt, maar dan moet je zelf de last dragen - wat er gebeurd is in mijn situatie, bewijst alleen maar mijn quote, want ik wilde mijn kennis alleen maar delen en kijken wat mijn creatief denken aan potentie had. Nu ben ik minder dan een schaduw van mezelf geworden en eerlijk gezegd vraag ik me af wat ik hier nog zit te doen. Op alles is een patent genomen om te voorkomen dat men het gebruikt om de boel een halve graad af te laten koelen en daarna iedereen in de kookpot laat garen - het is niet eens vijf voor twaalf, maar kwart over twaalf wat dat betreft. Door al die tactische spelletjes, krijgen we nu alleen dat, wat de 'elite' belangrijk genoeg vond om in te investeren en ik kan je zeggen dat dit op niemands verlanglijstje stond, maar draaien we het proces weer om (door verstandiger met onze middelen om te gaan), dan is alles wat er ondanks de omstandigheden gelukt is, een extra bonus. Ik zit niet te wachten op goedkeuring, dan wel afkeuring, want ik weet donders goed wat dit wormgat van mij gevraagd heeft, maar eenmaal je weer kan ademhalen, dan is de weg ernaar toe snel vergeten - we hebben technieken om dingen te herinneren en technieken om te vergeten wat we niet kunnen verteren. De psyche is een prachtig instrument dat we te weinig waarderen, nu alles een mentale test is geworden, maar ook daar gaat KAYAK verandering in brengen, ik beloof het uit de grond van mijn hart!
@karenkiebooms1373
@karenkiebooms1373 Жыл бұрын
Ga geen problemen zoeken waar ze niet zijn ... Peter vertelde me nadat hij voor het werk aan een begaafdheidsonderzoek had meegewerkt, dat zijn IQ 153 was en qua oplossingsvermogen stond zijn score niet eens op de curve, mijn eerste reactie was: niet raar dat hij iedereen als Dumbo beschouwt, want hij zit in een Formule 1 wagen en die anderen in een 2PK. Ondertussen heb ik veel geleerd over ons leervermogen en zeggen dat hij bij de 'happy few' behoorde was een waarschuwing dat ik me niet te veel in mijn kop moest halen (één van de bekende tactieken van de over narcist) en inderdaad, toen ik hem verweet dat hij niet 'creatief' kon denken, was hij des duivels. Ik ben zeker meer dan gemiddeld begaafd en de universiteit van Vlaanderen (KZbin video's) doen me vermoeden dat ik klein gehouden werd door de grote meester, want door de scheiding herkende ik het huwelijk, maar hoogbegaafde mensen hebben daarom niet altijd gelijk en de reden is dat zij een 'mentor' missen, die hun redeneringen kan volgen en bijsturen waar nodig. Peter had een master in de toegepaste wetenschappen en ik kwam niet verder dan een gegradueerde in de logopedische wetenschappen. Dat maakte, dat men hem geloofde en niet mij, toen ik gewag maakte van het feit dat ik niet degene was, die het geld door deuren en ramen naar buiten smeet - ik maakte van weinig veel en van te weinig genoeg. Dat had ik namelijk van huis uit geleerd en hij niet, want zijn vader was professor & dokter/specialist, dus kwam hij uit een intellectueel elitair nest, waar iedereen uiteindelijk voor en universitaire titel ging. Mijn drie kinderen zijn hoogbegaafd, maar elk op een andere manier en alleen bij mijn dochter merkte ik dat de school op haar maat geschreven was - ze is afgestudeerd als bio-ingenieur met grote onderscheiding, zonder dat er ooit een kink in de kabel zat. Als het over het bestuderen van leercapaciteiten gaat, heb ik de ruimste achtergrond, die je je maar kan wensen, want mijn vader heeft in avondschool moeten studeren voor technisch tekenaar, omdat hij oudste was van een gezin met zes kinderen, die na de oorlog financiële problemen had. Toch vermoed ik dat zijn latere 'baas' hem als opvolger had uitgekozen omdat hij zowel de intellectuele als sociale capaciteiten had, die nodig waren om van het architectenbureau een succes te maken, alleen was de familie niet akkoord met een buitenstaander en mocht een neef (met de juiste diploma's) de zaak failliet laten gaan. In tegenstelling tot Peter, ben ik een krak in het complex denken en ik voel me intelligent als ik een creatieve en haalbare oplossing vind, maar voel me dommer dan de mensen, die er geen probleem van maken. Het feit dat ik veel kennis had opgedaan op het werkveld (en dat wilde ik uitwerken in de ba-na-ba Zorgverbreding en remediërend leren), heeft me niet direct aan werk geholpen en nog altijd vraag ik me af wat de 'examencommissie' bezield heeft om me het idee te geven dat ik niks waard was, want, nu ik begrijp hoe coercive control werkt, zie ik hoe zij een buitengewone kans hebben laten schieten - ik ga niet samenwerken met iemand, die me niet op waarde schat. Ik was meer dan andere ouders betrokken bij het schooltraject van mijn kinderen, maar toen ik op oudergesprek moest bij mijn jongste zoon en niet akkoord ging met het opgelegde advies, dachten ook zij dat ik de moeder was, die het voor haar zoon opnam, terwijl ik nu weet dat r een luik in mijn brein was opengegaan dat ik ten alle koste geheim had willen houden, want weet jij dat zij een gigantische vergissing begaan omdat jij er je tijd en intelligentie aan gewijd hebt, dan voelen zij zich onterecht gecorrigeerd en maken ze van jou a Karen. Iedereen is ondertussen afgestudeerd en ik voel me niet langer nodig in een systeem dat alleen nog maar draait op snelle conclusies die het imago moeten schoon houden van kritiek. Het onderwijs heeft geen geheimen meer voor me, want ik heb alle hoeken van de kamer gezien, maar ondanks dat, voel ik me over de hele lijn gefaald, want in plaats van mee te denken, maakten ze zich er van af met ongefundeerde kritiek (en er blijft geen enkele reden meer over om me nog bezig te houden met onderwijs, nu ik werkloos blijf en mijn drie kinderen aan hun eigen carrière beginnen. We zijn er misschien niet echt slimmer op geworden, maar ondertussen hebben we wel leren leren en daar zit de parel in de gesloten oester (want je kan morgen leren wat je vandaag niet begrijpt of kan). Om terug te komen op de titel, gezinnen met hoogbegaafdheid hebben niet meer of minder problemen dan andere gezinnen, within each lesson lies the price to learn!
@laurentroose2429
@laurentroose2429 Жыл бұрын
Ik kon maar luisteren tot 9:34- ik heb het pas ontdekt dat ik hoogbegaafd ben sinds enkele maanden geleden en ik woon door een helse rit in het leven nog thuis. Toevallig kwam het gisteren weer tot een botsing en ja - dit is zo heftig om te horen nu. Stomme is ik heb Life coach gestudeerd en ook film maar ik kom er niet toe tot werken. Ik heb niet de juiste mechanismen aangeleerd om ermee om te gaan en mijn wereldbeeld is totaal verkeerd - ik ben opgegroeid in een angstcultuur en daardoor leef ik niet. Ik sta op invaliditeit waardoor ik ook niet genees…
@mindfulmetjekindje1717
@mindfulmetjekindje1717 Жыл бұрын
Wat naar voor je Laurent, dat je zo worstelt met het leven en nog niet je plek gevonden hebt. Nu je HB als eigenschap van jezelf leert kennen komt er wellicht meer helderheid. Ik ben zelf in zekere zin een laatbloeier, had veel en vooral langzaam te overwinnen. Ik geloof dat hoogbegaafdheid ook de potentie betekent om (innerlijke) conflicten tot wijsheid om te smeden. De theorie van Dabrowski kan je wellicht hierbij steunen. Ik wens je toe dat al je tegenslagen brandstof worden, en je met een dieper bewustzijn stap voor stap je leven kunt gaan vormgeven. Je kunt altijd even met me sparren daarover: www.picktime.com/mindfulmetjekindje Je bent welkom!
@francisimanuel8824
@francisimanuel8824 Жыл бұрын
Dank je voor de video. Het is een moeilijk onderwerp.
@moi984
@moi984 Жыл бұрын
Mooi!!
@jochenheiden
@jochenheiden Жыл бұрын
What is this gibberish you’re speaking??
@alejandroflorez1718
@alejandroflorez1718 Жыл бұрын
lol!!!!
@mindfulmetjekindje1717
@mindfulmetjekindje1717 Жыл бұрын
Wil je samen met andere ouders leren hoe je patronen doorbreekt? Je bent van harte welkom bij de oudercirkel van woensdag 19 april. Schrijf je nu hier in: mindfulmetjekindje.nl/aanmelden-voor-een-losse-les/
@plranisch9509
@plranisch9509 Жыл бұрын
Mijn dochter kreeg trauma van juffen die haar niet geloofden dat ze veel hogere niveaus boeken las! Ipv checken deden ze alsof mijn dochter niet goed was! Na jaren ellende met vmbo advies onterecht, studeert mijn dochter rechten op uni!
@mindfulmetjekindje1717
@mindfulmetjekindje1717 Жыл бұрын
Wat naar dat ze niet gezien werd en jullie zo hard moesten knokken! Er is zó weinig begrip, en ongelooflijk dat op scholen zo vastgehouden kan worden aan eigen conclusies, zonder verder te onderzoeken. Het maakt me erg verdrietig dat er zoveel kinderen erdoor beschadigd worden. Te gek dat ze nu rechten studeert, zit ze op haar plek op de uni? Ik hoop het!
@hetedeleambacht6608
@hetedeleambacht6608 Жыл бұрын
pffff..stomme juffen, je komt ze inderdaad overal tegen.....soms is er ook gewoon geen tijd voor extras...
@TheOpticalFreak
@TheOpticalFreak Жыл бұрын
Hoe zou iemand aan jouw gezicht kunnen zien, dat jij veel meer ziet dan jij waar kan maken!! 🤷🏻‍♂️ Wat je zegt slaat echt nergens op!! 🤦🏻‍♂️
@thedoortjedartel
@thedoortjedartel Жыл бұрын
Wat fijn! "Dat ik veel meer zie dan wat ik waar kan maken" ❤. Zo herkenbaar wat je allemaal verteld in je filmpjes. Die (h)erkenning is zo fijn. Geeft rust 😊.❤
@mindfulmetjekindje1717
@mindfulmetjekindje1717 Жыл бұрын
Dankjewel! Blij dat het je steunt!
@mindfulmetjekindje1717
@mindfulmetjekindje1717 Жыл бұрын
Leren hoe je non-violent communicatie inzet? Kom woensdag 22/3/23 naar de oudercirkel. Boek hier je plek: mindfulmetjekindje.nl/aanmelden-voor-een-losse-les/
@dinekeverheggen-gerber7905
@dinekeverheggen-gerber7905 Жыл бұрын
Het is zo herkenbaar. Vooral in vakantieperiodes vind ik het heel moeilijk. Je moet dan de zorg voor de kinderen combineren met 101 andere dingen die ‘moeten’ in de vakantie. Eigenlijk kun je niks anders doen dan alleen voor de kinderen zorgen. Je komt als gezin nog meer overprikkeld de vakantie uit, dan je erin ging. Je slaat echt de spijker op z’n kop in je vlogs. Alleen de herkenbaarheid is al een openbaring!
@mindfulmetjekindje1717
@mindfulmetjekindje1717 Жыл бұрын
Dineke Ja hè? Die overprikkeling alleen kan al zoveel extra druk geven op je gezin. Wat fijn dat je wat hebt aan de herkenning! Wat werkt er bij jullie om te ontprikkelen? Voor mij is meditatie, wandelen in de natuur en een paar uur naar de natuursauna onmisbaar.
@dinekeverheggen-gerber7905
@dinekeverheggen-gerber7905 Жыл бұрын
@@mindfulmetjekindje1717 Onze zoon is hyperhoogbegaafd met wellicht adhd. Onze dochter is vijf wordt binnenkort onderzocht. Het is te complex om zo even te vertellen. Wellicht zien we elkaar bij de webinar. Ik ben hierover in overleg met m’n man.
@mindfulmetjekindje1717
@mindfulmetjekindje1717 Жыл бұрын
@@dinekeverheggen-gerber7905 je bent / jullie zijn van harte welkom! Ik hoop sowieso dat het onderzoek wat op gaat leveren en jullie wellicht fijne ondersteuning kunnen vinden.
@dinekeverheggen-gerber7905
@dinekeverheggen-gerber7905 Жыл бұрын
We hebben in de afgelopen jaren gemerkt dat er steeds meer bekend wordt over hoogbegaafdheid, maar dat er hier in NL nog heel weinig kennis is over hyperhoogbegaafdheid. We zijn nu bij de tweede hulpverlener. Iemand met heel veel kennis en zelf ook hoogbegaafd. Maar weten niet of dat het helemaal is. We krijgen wel meer inzicht, maar zouden graag handvatten krijgen die passend zijn voor onze kinderen. Misschien komt dat nog, we hebben nog vier sessies te gaan. Standaard oplossingen zijn er genoeg, maar werken niet. We leren ook wel dat we bepaalde dingen moeten accepteren, maar wat accepteer je wel en wat niet. Die balans vinden is heel moeilijk. We lopen vooral aan tegen de dysharmonie in de ontwikkeling. Vooral de executieve functies lopen we tegenaan. Het is gewoon complex. We zouden graag wat meer rust en harmonie willen hebben in ons gezin.
@mindfulmetjekindje1717
@mindfulmetjekindje1717 Жыл бұрын
@@dinekeverheggen-gerber7905 je bent altijd van harte welkom om te sparren over wat jullie zou kunnen helpen! Ik ben maar een appje verwijderd 0612844326 😉
@evesol2812
@evesol2812 Жыл бұрын
Dankjewel weer!!!🙌🏼
@mindfulmetjekindje1717
@mindfulmetjekindje1717 Жыл бұрын
Raakt het onderwerp jou persoonlijk? Wil je meer grip krijgen op de intensiteit in jouw gezin? Dan heb ik speciaal voor jou een webinar ontwikkeld. Je bent van harte welkom bij op 10 maart 2023! mindfulmetjekindje.nl/webinar-de-vicieuze-cirkel-doorbreken-van-meltdowns-overprikkeling-en-ouderschapsstress/
@mindfulmetjekindje1717
@mindfulmetjekindje1717 Жыл бұрын
Liefdevol en duidelijk je peuter begrenzen? Kom bij het Mindful Family programma! Lees er alles over en schrijf je vandaag nog in: mindfulmetjekindje.nl/het-meest-complete-mindfulness-en-ouderschapsprogramma/
@mindfulmetjekindje1717
@mindfulmetjekindje1717 Жыл бұрын
Not afraid of a bit of Dutch? And ready to start your mindful parenting journey? Kom bij het Mindful Family programma! Lees er alles over en schrijf je vandaag nog in: mindfulmetjekindje.nl/het-meest-complete-mindfulness-en-ouderschapsprogramma/
@mindfulmetjekindje1717
@mindfulmetjekindje1717 Жыл бұрын
Nog meer gemak in je ouderschap? Kom bij het Mindful Family programma! Lees er alles over en schrijf je vandaag nog in: mindfulmetjekindje.nl/het-meest-complete-mindfulness-en-ouderschapsprogramma/
@mindfulmetjekindje1717
@mindfulmetjekindje1717 Жыл бұрын
Not afraid of a bit of Dutch? And tired of being tired? Kom bij het Mindful Family programma! Lees er alles over en schrijf je vandaag nog in: mindfulmetjekindje.nl/het-meest-complete-mindfulness-en-ouderschapsprogramma/
@mindfulmetjekindje1717
@mindfulmetjekindje1717 Жыл бұрын
Not afraid of a bit of Dutch? And would you like to change your life around with simpel techniques? Kom bij het Mindful Family programma! Lees er alles over en schrijf je vandaag nog in: mindfulmetjekindje.nl/het-meest-complete-mindfulness-en-ouderschapsprogramma/
@mindfulmetjekindje1717
@mindfulmetjekindje1717 Жыл бұрын
Nog soepeler je kind naar bed brengen? Kom bij het Mindful Family programma! Lees er alles over en schrijf je vandaag nog in: mindfulmetjekindje.nl/het-meest-complete-mindfulness-en-ouderschapsprogramma/
@mindfulmetjekindje1717
@mindfulmetjekindje1717 Жыл бұрын
Uit de stress voordat je ontploft? Kom bij het Mindful Family programma! Lees er alles over en schrijf je vandaag nog in: mindfulmetjekindje.nl/het-meest-complete-mindfulness-en-ouderschapsprogramma/
@mindfulmetjekindje1717
@mindfulmetjekindje1717 Жыл бұрын
Je triggers ontzenuwen? Kom bij het Mindful Family programma! Lees er alles over en schrijf je vandaag nog in: mindfulmetjekindje.nl/het-meest-complete-mindfulness-en-ouderschapsprogramma/
@mindfulmetjekindje1717
@mindfulmetjekindje1717 Жыл бұрын
Steeds beter leren om uitbarstingen te voorkomen? Kom bij het Mindful Family programma! Lees er alles over en schrijf je vandaag nog in: mindfulmetjekindje.nl/het-meest-complete-mindfulness-en-ouderschapsprogramma/
@mindfulmetjekindje1717
@mindfulmetjekindje1717 Жыл бұрын
Eindelijk die zelfkritiek stillen? Kom bij het Mindful Family programma! Lees er alles over en schrijf je vandaag nog in: mindfulmetjekindje.nl/het-meest-complete-mindfulness-en-ouderschapsprogramma/