Maalesef ülkemizde kaliteli işler yapanlar takdir görmiyor
@HayalimdekiOtomobilАй бұрын
Olsun, az ama kaliteli bir izleyivi kitlemiz var ve bu şekilde büyüsün. Az olsun, bizim olsun. Kanala ilginiz için çok teşekkür ederim.
@reiszadeАй бұрын
böyle bir kanala ihtiyaç vardı Türkiye'de. başarılar
@HayalimdekiOtomobilАй бұрын
Baş Tacısınız... çok çok teşekkür eder, sizi gelecekti videolara da mutlaka beklerim.
@reiszadeАй бұрын
@@HayalimdekiOtomobil sen böyle güzel video yap yeterki. sıradan herkesin araba inceleme videosu gına geldi sizinki farklı bir konsept. çok güzel. güzel yakalamışsınız boşluğu.
@noname-ry3lnАй бұрын
Otomotiv üzerine en iyi kanal benim için şu an olayların mantığını anlatıyor.
@HayalimdekiOtomobilАй бұрын
Yerde bi tam altın bulsam, bu yorumunuzun beni sevindirdiği kadar sevindirmezdi inanın. Çok, çok teşekkür ederim.
@burakb.6444Ай бұрын
Hocam emeğinin karşılığını alacaksın inanıyorum, kanalı dün keşfettim ama sanki yıllardır seni dinliyormuşum gibi hissediyorum. Sadece biraz sabır lütfen 🙏 Verdiğin değerli bilgiler için teşekkür ederiz
@HayalimdekiOtomobilАй бұрын
Bu muazzam yüreklendirme için ne kadar teşekkür etsem azdır. Devam edeceğiz; kesinlikle...
@kaleci07Ай бұрын
Hocam selamlar yine harika bir video emeğinize sağlık, tek bir geri bildirim yapsam müsaadenizle seste sağ kanalda cok cızırtı var
@HayalimdekiOtomobilАй бұрын
Çok teşekkür ederim. Acaba tahmininiz var mı bunun nereden kaynaklanıyor olabileceğine dair? Mikrofon kaynaklıdır sanırım? Yoksa ayarlarla alkalı olabilir mi? Bir de yeni bir mikrofon arayışı içerisindeyim. Öneriniz olur mu acaba? Her zaman her türlü geri bildirimin başımızın üzerinde yeri var....
@kaleci07Ай бұрын
@@HayalimdekiOtomobil hocam Kingston bir model var onu çok kullanıyor Türkiye'de yayıncılar , kuvvetle ihtimal mikrofon kaynaklı hatta uzak atış tahminim iPhone kulaklığı ile kayıt sesi gibi
@HayalimdekiOtomobilАй бұрын
Yok, iphone değil, CREATIVE'in kamera+mikrofon bir arada olan ürünü (yani aslında kaliteli de olmasını beklersiniz ürünün, ama belki birkaç yıllık olması, bu süre içinde birkaç defa yere düşmüş olması vs bu sonucu oluşturdu), ama mutlka değiştireceğim. Çok teşekkür ederim.
@kaanemiroglu5822Ай бұрын
Çok başarılı ve açıklayıcı video olmuş. Elinize saglik hocam.
@HayalimdekiOtomobilАй бұрын
Çok teşekkürler; hepimizin o 2 saniye 0-100 leri deneyimlemesi ümidiyle....
@ilkercomАй бұрын
Elektrik araçların daha iyi hızlanma sebebi aslında daha ziyade aktarma ile ilgili. Torklu dediğiniz araçların dahi üst devirlerde torku yok. şanzıman bir yerden alıp başka yere veriyor. olmayanı var etmiyor. Araca tork katmak için üretilen şanzıman aracın beygirini kullanmanı engelliyor. devirden kaybediyorsun. Bu işin en basit kısmı. Bir de bu aktarmanın sürtünmeden kaynaklı kaybı var. Elektrikli araçlarda genelde redüksiyon dediğimiz tek oranlı dişli gurubu var. Bu da motordan çıkan gücün en fazla %10 kaybını gösterir. Bataryadan 100kw güç çektiysen yere minimum 90 kw verirsin. Ancak önden çekişli araçlarda kayıp %40 arkadan itişli araçlarda %40 4Wd olanlarda %60 üzerinde aktarma kaybı var. Bu kayıpsız aktarma 0rpm maksimum güç özelliği ile birleşince bu manyak hızlanmalar ortaya çıkıyor. Elektrikli araçların toplam verimliliği %80 üzerinde. Yani kaynağında üretilen ( Santral vs ) elektriğin %80 civarını yola veriyorsun. Benzinli araçlarda bu oran %5 lere filan gelir muhtemelen. Kuyudan petrolü çektin , işledin taşıdın, araca koydun. Motor zaten %40 verimlilikte , bir de aktarmada kaybın %50 civarı. Şu anda müthiş bir dönem yaşıyoruz. Ben kendi adıma hem benzinli hem elektrikli araçlar görmüş nesil olmaktan mutluyum.
@HayalimdekiOtomobilАй бұрын
Şu yorumunuz "Ancak önden çekişli araçlarda kayıp %40 arkadan itişli araçlarda %40 4Wd olanlarda %60 üzerinde aktarma kaybı var. " Bu yorum elektrikli araç için mi içten yanmalı için mi?
@ilkercomАй бұрын
@@HayalimdekiOtomobil içten yanmalı. Elektriklilerde aktarma kaybı çok az.
@HayalimdekiOtomobilАй бұрын
Yok üstad, motordan tekere kayıp asla o kadar değil. Hatta çok net bildiğim bir rakam olduğu için direk hafızadan söyelyebilirim. Tek aksa güç aktarıyor iseniz, içten yanmalı motorun ürettiği gücün toplam %15'inin heba olduğu varsayılır. 4 çekerde bu rakam %19-21, bazen %22 varsayılır çünkü 4 çeker sistemlerde çok farklı altyapılar mecvut. Bu rakamlar otomobil aleminde çok net oturmuşve kabül görmüştür, çünkü dynodan okunan güç bu oranlar kullanılarak motorun gücünü tahmin etmek üzere düzeltilir.
@ilkercomАй бұрын
@@HayalimdekiOtomobil Dostum o düzeltmeler kayıp güç üzerinden hesaplanıyor ve hepsi tahmini. Kendi kullandığim araçta fabrika verisi 140 hp. Ancak tekerde 108 diyor. Daha önce de 120 hp lik aracı modifiye edip dynoya sokmuştuk. 100hp civarı çıktı. Düzeltmeyle krankta 136 138 gibi dendi. Burda zaten dişli oranları da işi bozuyor. Eskiden 4. Vites ölçülürdü. Şimdi 8 ileri şanzımanlar var.
@XxApo70xXАй бұрын
@@ilkercom E elektriklilerde bu tekere aktarılan güçde pek bir kayıp olmamasının ama içten yanmalı motorlarda bu kadar fazla olmasının sebebi nedir?
@YavuzAkayАй бұрын
Dc motorlarda response time düşüktür bu nedenle her 10 milisaniyede yapılacak kontrol ve komut tekrarı veya komut değişimi mümkündür. Ortalama response time yani verilen bir komuta reaksiyon verme süresi dc motorlarda 5.7 mili saniye ile 45 mili saniye arasında değişir. 100 hertz demek de 10 milisaniye demek. düşük response time süresine sahip motorlar yüksek teknoloji ve genelde ssd disklerde kullanılmaya başlanan bir teknolojidir. Bunun büyüklerini yapmayı başarmışlar demektir. Bu çığır açacak bir gelişmedir. Bu nedenle bir aracın 1 saniyede 100 km hıza çıkması ile 10 milisaniye altında response time süresi olan bir motorun bu araca takılacak büyüklükte inşa edilmesi arasında hangisi daha önemlidir sorusunun cevabı Her zaman açık ara ikincisidir. Yayınlarınızın devamını diler böyle bir haberi bize ilettiğiniz için teşekkür ederim. Ancak 100 hertz kontrol yapılıyor olmasının önemini vurgulayan bir video çok daha başarılı olur kanaatindeyim. Çünkü Büyük araçlarda otomatik fren mesafesini ölçen sistemlerde reaksiyon süresi 40 mili saniyedir. Yani Bu teknoloji de çok hızlı bir şekilde güncellenir ve kazalar daha aza iner..
@HayalimdekiOtomobilАй бұрын
Değerli Üstadım, çok teşekkürler ediyprum. Ben ve kanalın izleyicileri için en kıymetli yorumlar, işte böyle bizleri bilgilendiren yorumlar. Otomotiv Dünyası sonsuz bir alem; kimse her köşesini bilemez. Böyle birbirimizden öğrendikçe, feyz aldıkça gelişiyoruz. Evet, bu response time'ın ana katkısı ve en büyük katma değeri nedir derseniz, ivmelenmeden daha ziyade kaymaları ve kontrolden çıkabşlecek manevraları müdahale ile düzeltmesidir ve bu hayat kurtarır.
@izzetciprutАй бұрын
Kaliteli içerik
@HayalimdekiOtomobilАй бұрын
Eksik olmayınız..... çok teşekkürler
@bulenttombas50519 күн бұрын
Cok guzel bir anlatim olmus ancak benim kafama takilan bir durum var hocam sizin de on gördüğünüz sekilde elektrikle de olsa tork bi yerden sonra dusuyo ancak buna ragmen elektrikli araclarda sanziman yok motor dogrudan bagli yuksek hizli arac istiyorsaniz guclu motor olmak durumunda oluyor neden daha kucuk motorlu bi elektirikli sanziman baglamiyoruz kamyonlarda var mesela 3 vites falan tabiki eski 16 vitese gore cok dusuk yada ralli araçlarında gordum elektrik li ama sanzimanli neden binek araca da konulmuyor hem daha yuksek hizlara ulasabilir daha az enerji ile menzil uzar hem hizi artar faydali olmaz mı
@HayalimdekiOtomobil19 күн бұрын
Var var; mesela Porsche Taycan'da 2 ileri vitese sahip şanzıman var. Öyle görünüyor ki max 2 ileri vites ile iş neredeyse optimum sevyeye geliyor. Üçüncü bir vites koyunca sistemin ek maliyeti ve ağırlığına değer ek bir performans alamıyorsunuz. (şanzıman olsa da geri vites zaten gerekmiyor, malum)
@ergindemir7366Ай бұрын
Analizin güzel ama en önemli kısmı eksik, o da lastiklerin sürtünme kuvveti. Yolda kullanacağın araba için vakumlama, esneyen lastik ya da tutkal gibi hileler geçerli değildir, tek yapacağın daha iyi lastik kullanmak. Yeni üretim arabaların gücü zaten çok yüksek olduğu için 0-100 süresini lastiğin sürtünme katsayısı belirler, o da ideal koşullarda 2.78/(sürtünme katsayısı) formülüyle hesaplanabilir. En kaliteli araç lastiği sürtünme katsayısı 1.4 civarı olduğu düşünülürse 100 km'ye 2 saniye civarı bir hızda çıkarsın. 1.6 sürtünme katsayılı F1 lastiğin varsa bu süre en düşük 1.74 saniye olabilir.
@HayalimdekiOtomobilАй бұрын
Şu anda bütün hesaplar ne ezberimde mevcut, ne de direk link verebilirim ama mevcut lastiklerin hem yasal olan hem de en düşük 0-100 km rakamını sağlayanı kullanlınca teorik minimum 0-100 km hızlanma süresi 0.7 saniye gibi çıkıyor diye hatırlıyorum. Yani sizin rakamın yarısının da altında. Ayrıca da hesap oldukça komplike bir hesap çünkü ideal hızlanma sırasında patinaj (yani slip rate) sıfır değil, o da hesabı çoık karışık kılıyor ayrıca.
@izzetciprutАй бұрын
Hype kullanalım bu kanal için
@HayalimdekiOtomobilАй бұрын
Nedir bu Üstad tam olarak? Baktım etrafa ama net bir şey çıkmadı. Bir aplikasyon mu, web sitesi mi? Aradım, araştırdım ama emin olamadım. Kanalı duyurmak adına yapabileceğim bir şeyler varsa kesşnlikle yapmak isterimç
@Selim___Ай бұрын
Hocam turbolu otomotivlerde en yüksek tork 1800 devir civarında olmuyor mu?
@HayalimdekiOtomobilАй бұрын
Ben şurada 2023 Skoda Superb 2.0 TSI in tork eğrisini çektim. www.automobile-catalog.com/curve/2023/3150965/skoda_superb_2_0_tsi_190_dsg.html#google_vignette Aynen dediğiniz yerde yaklaşık olarak -hatta daha bile düşük, 1,500 devirden itibaren maksimum torktasınız. Yani "elektrikliden çok da farkı yok, onlarda da düşük devirden itibaren maksimum tork var" demek istediyseniz, evet belli bir fark var; elektriklide sıfır devirden itibaren maks tork var... ama fark çok büyük değil.
@mengumuratb35Ай бұрын
❤😊
@HayalimdekiOtomobilАй бұрын
çooooook.... teşküüüüür
@sterksorАй бұрын
Hocam emeğinize sağlık. Yine çok güzel bir video olmuş. Elektrikli araçların şebeke konusunda yaratacağını düşündüğüm sorunlarla ilgili ... şebeke çökmesi,kesinti, trafo yanması vb. Yani bu araçların sayısı arttıkça elektrik şebekeleri bunu nasıl kaldıracak, sorunlar yaşanmayacak mı? Neden hiç kimse bu konuyu gündeme getirmiyor ?...Norveç mesela bu konuda nasıl bir çözüm üretmiş?... Konuyla ilgili direk alakalı olmasa da ucundan değinen bir videoyu size göndermek istiyorum. Saygı ve sevgilerimle... kzbin.info/www/bejne/nXiVqa2Vf5eSZtUsi=WiHnTUFrgrwXrAg3
@HayalimdekiOtomobilАй бұрын
Çok teşekkür ederim Sn Hocam. Valla çok elektrikli araç üretilirse bunun sistemsel altyapısı nasıl olacak demiş ve en kritik noktaya değinmişsiniz. Valla nasıl olacak.... her büyük atılım gibi, ızdıraplı, çok pahalı ve muazzam emek isteyen bir süreç olacak. Zaten adam İskandinavya 'da yahut Almanya'da esas bunu çözdü ve AB toplamında bu işlere Trilyon evet Trilyon Eurolar harcandı şu ana kadar. Bizde ise çok yavaş ilerliyoruz. BYD şimdi burada açacağı fabrikada bizlere çok uygun fiyatlı elektrikli araç sunarsa ne yapacağız? Bir çıkmazın içine gireceğiz... Vatandaş o araçları almak isteyecek, ama sayıları çok artarsa altyapı bunu kaldırmayacak. Konu çok derin ve gneiş ve benim de çok ehil olduğum bir konu başlığı değil. Enerji altyapısı ve güvenliği konusunda çalışan arkadaşlar burada daha güzel yorumlar yapabilir ama ben bu işin en idealini söyleyeyim (ve de şu anda dünyada ğek çok yerde en fazla teşvik edilen model). Evin çatısına güneş paneli kurup aracı oradan şarj ettiğiniz zaman işi kılçıksız ve tertemiz çözmüş oluyorsunuz ve benim tanıdığım 2 ayrı arkadaşım (ABD de) bu şekilde TESLA ya sıfır maliyetle biniyorlar.
@Legend14721Ай бұрын
kzbin.infoIw-ZbpvfcJ4?si=pTV8-Giri4OcyFq6 abi McLaren videosu sonrası karşıma böyle bir şey çıktı kanatların esnemesini gösteriyor
@HayalimdekiOtomobilАй бұрын
Yaşa Kardeşim. 10 numara. Dediğimizi net gösteriyor aynen. Bir sonraki videoda kullanacağım bunu, notumu aldım. Çok sağolasın.
@Legend14721Ай бұрын
@@HayalimdekiOtomobil kolay gelsin abi heyecanla bekliyorum yeni videoyu
@muratsilayАй бұрын
🧿🌺
@iy1987.Ай бұрын
1 numara ne:)
@HayalimdekiOtomobilАй бұрын
hmmmmm.... düşünmek lazım :)
@istar.Ай бұрын
Cereyan pompasından hypelarından vazgeçiniz :) son kısmı izlemedim üstel durumlardan ve doğru uygulama mantıklarından bahsediyorsak elma armutları karıştırmamak gerekli. Cereyanlılar içten yanmalılara hiçbir şekilde yaklaşamaz yaklaşamıyor doğalar farklı ne öznel alanda ne de genel alanda sadece çok küçük bir aralıkta verimli olduklarından yeni bir ticari ürün dayatma ile pompalanıyorlar insanlara. Üstel hızlar, ivmelerden bahsediyorsanız her konuda neyi neyle baktığınıza bakacaksınız 4.5 sn de 480-530 km/h gören içten yanmalı makineler var dünyada onların 0-100 lerine açın bakın.:) Yıllar öncesinden söyleyip duruyorduk örtü çekme testleri yaptıkça anladılar taban ivmeleri cereyanlıların içten yanmalılardan daha iyi değil (sadece alt orta bir aralıkta daha iyi olduğu için insanları yabıştırıyor diye etkiliyor, eski yürümeyen yürüdüğü sanılan koltuğa bastıran dizeller gibi. (bunun temel nedeni de içten yanmalılarda ki şanzımanın varlığı) üstel ivmelenmeleri yine daha iyi değil) en iyi ceryanlı araçları alın denk muadillerini koyun 0 dan kalkışta ekseriyetle örtüyü aynı şekilde çekemediğini görürsünüz. Evet total 0-100 de üzülebiliyorsunuz fakat verdiğiniz para karşılığı 0-330/350 de alıyorsunuz. Yoksa 430'a çıkıpta deposu kısa sürede boşalan Veyron işi de mantıksızdı. Müh. girmeden temeli basittir elektrikle ekseriyetle 0dan çevrime başlıyorsunuz, içten patlamalılar ise 1 ila 5k devir-tork hazır tutuyor bunu yere salıyorsunuz ana konu fotosunu attığınız gibi lastiğin tutunması oluyor. 0 devir çevrimden ivmelenme daha çizgisel ve verimli fakat tekil kıyas olarak verdiğim örnek gibi çok bir işe yaramaz. Zaten bunlarla (gaz pedalı tamamen elektronik olarakta yönetildiğinden) herkes gazlayabiliyor, diğer reel dünyada herkes iyi drag yapamaz.:) F1 pilotları dahi sürekli buna kasıyor. Yarış dünyasında rolantisi 4.5k redline'ı 9k çok makine görülür pro perf. dünyası da modlarla bunları görmeye başlar. Böylece drag da nasıl ivme güçleri ürettiğinizi ve 0-300 de süreğenliğinizi görürsünüz. Harcayarak 250-300 km/h arası 3.5 sn araçlar elde edebiliyorsunuz bunu cereyanlı ile elde etmek çok çok daha güç. Finalde bütün teknik donanımızı limitlerde kullanmak istediğinizde uzun bir pistte 1 tur dahi dönmeye depolama enerjisi yetmeyen şeyle sıvı yakıtlıları kıyaslarsanız gerçek dünyada üzülürsünüz.:) Totaller çok önemlidir, makine bir bütünleme işiydi ama dünya para açlığından iyice salaklaştı. Hafifletmek hedefken kaya gibi saçma ağırlaştırmak maharet oldu. Sadece sıvı kaynağı/pil kütlesi-ağırlığından dolayı dahi akıllı insanların yapacağı iş değildi ama yaptılar oldu. Sadece ticari bir hype adına Ömürsüz makineleri insanlara gelecek bu diye ittiriyorlar maalesef karşılığında da tokatı çin den yemeleri sevindirici oldu. Öyle başa böyle tarak.:P Yani özetle elektrikli araçlar çok hızlı değil, siz öyle sanıyorsunuz, neye göre ve totalleriyle baktığınızla öyle değil.
@averageman2063Ай бұрын
Bomboş fanatik bir yazı.Elinize sağlık:)
@istar.Ай бұрын
@@averageman2063 fanatikler kendisi gibi zanneder :)