başka biri yapsa ilgimi çekmeyebilir ama abi sen çok güzel yapıyorsun videolarını anlatış tarzında benim çok hoşuma gidiyor bu video içinde eline sağlık
@HayalimdekiOtomobil12 күн бұрын
Çok teşekkür ediyorum Kardeşim.
@evrengullupunar13 күн бұрын
Sunum kalitesi gün geçtikçe artıyor harika video için teşekkürler
@HayalimdekiOtomobil12 күн бұрын
Çooook Teşküüür :)
@abdurrahmanyigitoglu3353Күн бұрын
agzina saglik severek izliyor ve takip ediyoruz. bir insanin sesi bir anlatima degerlendirmeye bu kadarmi yakisir. agzina saglik kiymetli kardes
@HayalimdekiOtomobilКүн бұрын
Çok çok teşekkürler... utandırıyorsunuz.
@szhas10 күн бұрын
Diksiyon güzel seslendirme kaliteli. Kurgu çok iyi. Sebep sonuç çok iyi. Tebrik ederim.
@HayalimdekiOtomobil9 күн бұрын
Eksik olmayınız; çok teşekkürler
@bronzechnl12 күн бұрын
Üstad, Tesla'nın çok başarılı çarpışma testlerinin verdiği güveninde kazalarda bir payı olabilir belki... Otokontrolü elden bırakmamak lazım kesinlikle ve dediğiniz gibi el altında ki gücün çok iyi farkında olmak lazım.
@HayalimdekiOtomobil12 күн бұрын
Kesinlikle bir faktördür. Mesela Porche 911 in direksyonuna geçince insanlar "bu araba ne yapsam yoldan çıkmaz" hissine kapılıyor ve bu da kazaları direk arttırıyor. Çok güzel bir tespitte buundunuz.
@freeman548412 күн бұрын
Mükemmel anlatım ve bilgilendirici bir video, gene muhteşemsiniz hocam 👍😌
@HayalimdekiOtomobil12 күн бұрын
Çok çok teşekkür ediyorum
@BerkOzdemir-oy6lj10 күн бұрын
Çok güzel bir Türkçe ile yaptığınız objektif videonuzu çok fazla beğendim . Şimdi tüm diğer videolarınızı seyredeceğim emeğinize sağlık teşekkür ederim.
@HayalimdekiOtomobil10 күн бұрын
Ne kadar teşekkür etsem azdır.
@HizalVolkan12 күн бұрын
Verilerin analizi ile çok güzel sonuçlar çıkmış ortaya. Şahane bir video.. Tebrikler hocam. Elinize sağlık.
@HayalimdekiOtomobil12 күн бұрын
Çok teşekkür ederim; eksik olmayınız
@endersenturk246813 күн бұрын
Hunkar abi video saatlerini ayarlarsan daha buyuk bir kitleye hitap edebilirsin seviliyorsun
@HayalimdekiOtomobil12 күн бұрын
İlk defa Cumartesi geç sayılabilecek bir saate koydum ve şu anda ilk 3 saat falan çok iyi gitti. Sence bu Ctesi akşamı tatkiği nasıl Kardeşim?
@cenkakay350612 күн бұрын
@@HayalimdekiOtomobil abi bence yemek saatleri öncesi yüklemeyi düşünebilirsin. Ben yemek yerken bir şey izlemiyorum ama izleyen çok arkadaşım var.
@endersenturk246812 күн бұрын
@@HayalimdekiOtomobil abi bence akşam 8-9 arasi cok iyi olur çünkü mantıklı ve güzel videolar atıyorsun o yüzden boşa gitmesin daha büyük bir kitleye ulaşmani isterim
@zanpinoz28012 күн бұрын
Videolarınızın her biri bilgi dolu, buda mükemmel olmuş. Teşekkürler.
@HayalimdekiOtomobil12 күн бұрын
Çok çok teşekkür ediyorum
@halukyalcin575110 күн бұрын
Teşekkürler elinize emeğinize sağlık.Sanirim gözden kaçmış ,elektrikli araçlar eşdeğer ,sinifindaki araçlara göre daha ağır olduklarından atalet momentleri farklılık gösterir.!Bu araçları durdurmak için ayrı bir teknoloji gereklidir.Hava,yol, lastik, sürat gibi faktörler bir araya geldiğinde durumun vahameti görülebilir., Saygılarımla
@HayalimdekiOtomobil10 күн бұрын
Ve tabi o ağırlık fren mesafesinin de uzamasına yol açabiliyor (her modelde değil elbette)
@hakanselamoglu11 күн бұрын
Çok zevkle dinledim. Hemen her noktada size katılıyorum.
@HayalimdekiOtomobil10 күн бұрын
Çok teşekkür ederim; nice videoda görüşmek dileğiyle
@YKZWorks12 күн бұрын
Hocam Kia olmasının sebebi kia araçlarında çok ciddi güvenlik zaafiyeti var hatta ordaki gençler sokaklardan çok basit bir şekilde Kia çalıp çok ciddi kazalara karışıyorlar. Kendilerini "Kia Boyz" diye adlandıran çeteler var. Bu gençler sayesinde Kia nın sıralamaya girdiğini düşünüyorum.
@HayalimdekiOtomobil12 күн бұрын
Hırsızlığa karşı evet, böyle bir zaaf var. Acaba bu da söz konusu ölümlü kaza oranını dediğiniz gibi yükseltmiş olabilir mi? Mantklı...
@muratusta897312 күн бұрын
Güzel bir video olmuş teşekkür ederim. Ben de bir tesla model y kullanıcısıyım. Analiz gayet başarılı. Çok seri bir araç o yüzden çoluk cocuk oyuncak gibi kullanmaması gerekiyor ben en çok, çok seri bir araç olmasına ve otopilota aşırı güvenmeye bağlıyorum kazaları, bir de gençlerin teknolojiye ve teslaya merakı daha fazla bu yüzden tecrübesi daha az olanların kullanımı daha fazla olabilir. Aslında aracın çok fazla olumlu yanlarını da söylemişsiniz. Bu aracı bilinçli kullanmak çok keyifli ve güvenli aslında ama bilinçsiz olunca çok tehlikeli hale dönüşebilir. Ekran kullanımı alışma ile alakalı diye düşünüyorum zamanla çok daha kullanımı kolay olduğunu anlayabiliyorum. Direksiyon arkasında ekranda bakacağın iki önemli şey oluyor hız ve şarj onları da kafanı çevirmeden görüyorsun gözünü 30 derece çevirmen yeterli. Bazı özellikleri sesli komut ile kolayca aktif edebilir veya direksiyon tuşuna atama yapabilirsiniz. Aslında bu kazalarda ki sürücülerin yaş ortalaması olsa bayağı netlik kazanır. Neyse Allah herkese kazasız belasız yolculuklar nasip etsin.
@HayalimdekiOtomobil12 күн бұрын
İfade ettiğiniz bütün noktalar çok güzel. Özellikle de sesli komut zaten biraz daha mükemmeleşir ise (ki çok yaknda olacak) evet, ekrana neredeyse hiç dokunmak gerekmeyecek...
@emrekar742512 күн бұрын
140 üzeri otopilot çalışmıyor
@ugursuzugur904112 күн бұрын
Gayet bilgilendirici bir video olmuş..
@HayalimdekiOtomobil12 күн бұрын
Eksik olmayınz; çok teşekkürler
@szhas10 күн бұрын
Tesla yoldan çıkarken direksiyonu düzeltiyor. Çarpmak üzereyse fren yapıyor veya direksiyonu düzeltiyor. Mazotlu arabaya geçince kaza riskim artıyor.
@cenkakay350612 күн бұрын
Geçen cuma ilk defa elektrikli bir araca bindim. Hızlanması çok fenaydı. Bildiğin koltuğa yapıştım. Gerçekten değişik bir his.
@@HayalimdekiOtomobil peki abi yakın zamanda bu hızlanma için bir limit getirilir mi? Aslında yazılım ile kolaylıkla kisitlayabilirler diye düşünüyorum.
@denizituzlayanadam9 күн бұрын
Bir sorum olacak? Ne kadar belirleyici olur bilemem ama uzmanı ve araştırmanın ilgilisi siz olduğunuz için sormak istedim. Bahsi geçen otomobillerin üretim adetleri ve adetlere göre kazaya karışma oranı nedir? Şöyle bir mantık yürütülebilir mi? Toyota ABD de yılda kaç adet üretiliyor kaç ölümlü kazası var. Tesla kaç adet üretiyor, kaç ölümlü kazası var? Oransal bazda 5,6-5,8 gibi sayılar zikrettiniz ancak kafamda mantığıma oturmayan bazı sorular oluştu. Eleştirel olarak değil, matematiği tam olarak oturtamadım. Emeğiniz ve anlatımınıza teşekkür ederim.
@HayalimdekiOtomobil9 күн бұрын
Şu şekilde: araçların yaptığı toplam mil hesaplanıyor. Yani ülkde toplan 3 adet Toyota Corolla var ve son 3 yılda sırasıyla bu araçlar 150, 1500, ve 2000 mil yol yapmş. Toplam mil = 3,650 mil. Bunu payda kısmına koyuyoruz. Pay kısmında ise ölümlü kaza adedi. İlginiz için çok teşekkür ederim.
@cabbarovmurad734312 күн бұрын
Hocam böyle bir sorum olucaktı küçük arabaları yeni ehliyet almış daha toy imsanların tercih ettiğini düşünüyorum bu vardayım eğer doğruysa bu da kaza oranlarının daha yukarıya çıkmasına neden ola bilirmi?
@HayalimdekiOtomobil12 күн бұрын
Tabi ki,,, mümkün. Ama üretici firm ne yaparsa yapsın kaza anında küçük araçtakiler daha büyük tehlike altında
@bronzechnl12 күн бұрын
Kesinlikle, en basit yaklaşımla F=m.a kütle meselesi
@nopeimout596610 күн бұрын
Corvette ve 911’in bence mantıklı bir açıklaması var. İlk olarak, spor arabalar, zaten çoğunlukla aile arabaları kadar güvenli olacak şekilde tasarlanmazlar (marka özelinde konuşmuyorum). Bunun bir adım ötesi olan süper otomobiller ve hiper otomobiller de, çoğunlukla narinlikleri ve güvensiz araçlar olmalarıyla bilinir. Öyle ki, bu arabaların karıştıkları kazaların videolarında, çarptıkları sıradan araçlarda çok büyük bir hasar yokken, süper arabalarda aks kopması gibi etkisi kalıcı ve ciddi hasarlar olduğunu da görebilirsiniz. Bir diğer nedeni ise (bu kısım kişisel görüştür) bu arabaları zaten uzun yaşamak isteyen insanlar almıyor. Kendi adıma konuşuyorum, bugüne kadar porsche veya corvette gibi bir arabası olup da, trafikte düzgün sürdüğünü gördüğüm birisi olmadı. Geçen, yolda hız limitinin altında süren bir challenger gördüm, ve bundan herkese bahsettim, çünkü hayatımda ilk defa bu araçların, şehir içinde gerektiği gibi kullanıldıklarını görmüş oldum.
@HayalimdekiOtomobil10 күн бұрын
"İlk olarak, spor arabalar, zaten çoğunlukla aile arabaları kadar güvenli olacak şekilde tasarlanmazlar" Buna katılmıyorum. Hatta tam tersine, motoru arkada olan bir arabanın ön kısmı kazada sizi daha iyi koruyacak şekilde tasarlanıyor. Tabi kazalarda aks kopması, aracın ikiye bölünmesi vs gibi olaylar görüyoruz, çünkü aynı yolda aile arabası örneğin genelde 75 km ile kaza yaparken, bu araçlar aynı virajda 130 km hızla bir yere bindiriyor. "Bir diğer nedeni ise (bu kısım kişisel görüştür) bu arabaları zaten uzun yaşamak isteyen insanlar almıyor. Kendi adıma konuşuyorum, bugüne kadar porsche veya corvette gibi bir arabası olup da, trafikte düzgün sürdüğünü gördüğüm birisi olmadı." - buna ise %100 katılırım. İstisnası tabi ki vardır. Porsche 911 Turbo S alıp da çok efendi kullanan olmuş mudur? Olur ama bence çok az. Genelde bu araba altında olunca insanlar kendini tutamıyor ve basıyor.
@istar.9 күн бұрын
@@HayalimdekiOtomobil @nopeimout5966 evet olması gereken bakış açısı budur belirli bütün spor araçlar metalurjisi, daha dayanıklı mlz'meleri ile bütün bineklerden 90-110 kmh gibi hızlara kadar çok daha güvenlidir. Fakat binekler yapamayıp onlar yapabilince çok yüksek süratlerle gerçekleşiyor kazalar bunlar s600 gibi v12, v8 turbo makam araçları için de geçerli 250 ile vurursan içinden organ parçalarını toplarlar tabi ki. Ve sporların kazaları düşük hızlarda da farklı açılardan ve takla ile sonuçlanıyor genelde bu şekilde ölüm çok fazla. Yani parasına göredir ne kadar pahalı o kadar da güvenli aynı o kadar daha hızlı olabildiği gibi.
@yusufkiraz342510 күн бұрын
Sinyal kolu var sol tarafta. Küçük bir hatayı düzelteyim dedim.
@HayalimdekiOtomobil10 күн бұрын
Çok teşekkür ediyorum. TESLA lar konusunda yapılan hemen hemen tüm gözlemlerin başında "bazı pazarlarda" demeye gayret ettim. ABD de Model 3 te (yanlışım yoksa) sinyal kolu tamamen ortadan kalktı.
@yusufkiraz342510 күн бұрын
@@HayalimdekiOtomobil evet bazı pazarlar demişsiniz sürekli ben farketmemişim. İlginiz için teşekkür ederim. Konuşmanızdan otomobiller hakkında bilgili olduğunuz belli oluyor. Yeni keşfettim ve bilgi edinmeyi düşünüyorum kanalınızdan.
@HayalimdekiOtomobil9 күн бұрын
Çok teşekkürler ediyorum. Nice videolarda görüşmek üzere
@salihmeric878912 күн бұрын
Merhaba Hünkar bey öncelikle teşekkür ederim. Benim merak ettiğim husus elektrikli araç ve duyurulan çekicilerin tünel gibi emniyet şeridi olmayan bir yerde kaza veya teknik arıza sonrası , söndürülemeyen bir yangın durumunun akabinde ne olacağı.
Amerikayı bilmem ama avrupada bulunduğum ülkede ölümlü kaza oranı yaşlılarda daha düşük. Sebep olarak gençlerde alkollü araba kullanma, sürüş sırasında telefona bakma ve kendine çok güvendiği için riskli araç sürme olarak görülüyor.
@HayalimdekiOtomobil8 күн бұрын
Hmmm buna bakacağım. Acaba genç / yaşlıları kırılımını bu şekilde bulabilir miyim. Güzel bir nokta, teşekkür ederim
@sIparatorr10 күн бұрын
Emeklerinize sağlık çok güzel ve aydınlatıcı bir video olmuş. Bu istatistikler dediğiniz sürücü davranışı kaynaklı olması yüksek muhtemel. Tesla'nın aktif ve pasif bir sürü güvenlik önlemi var. Ama araç zaten akıllı diye araca iş bırakmamak gerekiyor. Tesla bunu tabii ki aynı zamanda art niyetli bir pazarlama stratejisi olarak kullanıyor ve araçlarını satıyor. Beni model Y almaya ikna eden bir abimiz var o sadece ucuz ve dayanıklı bir araç olduğu için kullanıyor. Hiçbir otonom özelliği kullanmıyor neredeyse. Zaten 30 yıldır böyle kullanıyordum benim için araç sürme keyfini azaltıyor bu özellikler diyordu. Bence çok haklı. Ben de adaptif cruise control dışında aracın kontrolünü her zaman elimde tutuyorum. Tesla bir kadran koymalıydı ama mevcut duruma alıştım. Araç aslında kullanıcıyı içindeki teknolojilere alıştırmaya çalışıyor. Mesela klima sesli komutla gerçekten güzel çalışıyor. Sıcaklığı düşür ve fanı yükselt, yolcu tarafının sıcaklığı yükselt arka fanı aç gibi komutlar hiçbir yere dokunmadan veriliyor. Aynı şekilde müzik ya da telefon araması da yapabiliyor. Tabii ki her yenilik ve teknoloji gibi bilinçli ellerde çok iyi iş görürken bilinçsiz kullanımlarda trajik sonuçları var. Ayrıca Tesla kesinlikle arka koltuklara da manuel açma kolu koymalı. Benim de ne zamandır aklımda şimdi bu videodan sonra yapacağım, arka kapı manuel açma ipi kapı badaklık bölmesinde. Bir videoda oraya bir şerit takip şeridi dışarıda kolay ulaşılabilir bir şekilde bırakıyordu adam. Acilen onu yapıp binenlere göstermek gerekiyor.
@HayalimdekiOtomobil10 күн бұрын
Gerçekten şahanesiniz Üstad. Ciddi anlamda aydınlandım; ülkemizdeki modellerde manuel açma kolunun yerini de teyit etmiş olduk. Aslında TESLA düzgün kullanılsa gerçekten muazzam bir araç ve videoda da dediğimiz gibi araç aslında çok güvenli olabilecek şekilde tasarlanmış. "Olabilecek" diyorum, çünkü hatalı kullanıma da bazı açılardan müsait. Asla kişi bu veya başka herhangi bir araca güvenip rehavete kapılmamalı, hele ülkemiz gibi trafik ihlallerinin yoğun olduğu bir yerdeç
@BorayEris12 күн бұрын
En düşük kaza oranı olan 10 marka içinde bir video yapar mısınız?
@HayalimdekiOtomobil12 күн бұрын
Hmmmm... bakayım acaba o bilgiye ulaşma imkanı olur mu
@hamzaterzi880112 күн бұрын
27:00 Tesla neden manuel kapı koluyla butonu aynı yere koymamış ki? Kolu bir miktar kaldırarak butonu aktif ederlerdi. Elektrik kesildiğinde kola asılmaları yeterli olurdu. Şoför ve yolcular acil durum esnasında kas hafızasıyla kolu hızlıca bulabilirdi. Gerçekten yazık olmuş.
@HayalimdekiOtomobil12 күн бұрын
Aynen değil mi. Ben daha ötesini de düşünüyorum: kapı neden elektrikli sistemle açılıyor... amma gereksi bir olay
@tarkyavuz72013 күн бұрын
Tesla videolarinda yolda giderken oyun oynamak gibi sorumsuzluk simarikca videolar sebeplerden biri mesela mazdada böyle şeyler göremezsin
@umitozen929710 күн бұрын
Mazda da araba hareket ettikten sonra belli bir hızda dokunmatik ekran bile kullanamazsın mazda arabanın kralı tesla çocuk oyuncağı
@szhas10 күн бұрын
Araba 500 beygir. 44 yaşındayım ben bile aşırı ivme kullanıyorum.
@szhas9 күн бұрын
Fiziki düğme olmadan klima radya kullanmak mümkün değil. Yavaşlayıp düzenliyorum.
@HayalimdekiOtomobil9 күн бұрын
AYnen. bence de mümkün değil
@slmnokz8 күн бұрын
Uçaklar dünyanın en güvenli ulaşım aracıdır, fakat olası bir kazada en yüksek ölüm oranına da sahiptir. Teslada da durum farklı değil. Yardımcı elektronik sistemler ve Ncap standartlarıyla çok güvenli bir araç ancak çok hızlıda bir araç. Süper spor otomobil gücündeki araçların kazaları da ölümcül oluyor. Zaten araştırmayı yapan kuruluşta bu durumu “dikkat dağılmasına ve yüksek hıza” bağlamış.
@HayalimdekiOtomobil8 күн бұрын
Kesinlikle güzel ifade ettiniz. Uçak benzetmesi çok doğru. Uçak ya düşmez, ya da düşer ve can kaybı oluşur. Arası pek söz konusu değildir. Gereksiz yüksek hızlara çıkınca kazadan canlı kurtulma olasılıpı, araç ne olursa olsun, çok düşüktür.
@unalunal821711 күн бұрын
tesla almayın alanlarda bir an önce sattsında ,fiyatlar düşsün ki bi tanede iki çeker alayım😂
@makbuleekiz634713 күн бұрын
Çok bilgilendim bu videoda. Özellikle elektrikli araçlara daha çok dikkat edeceğim bundan sonra. Özellikle kavşaklarda vb.yerlerde ben bu boşlukta geçerim deyip elektrikli aracın hızına adapte olmak da çok önemli. Teşekkürler hatırlattığınız için
@HayalimdekiOtomobil12 күн бұрын
Ben teşekkür ederim. Ne mutlu bana böyle bilinçli ve dikkatli izleyiciler videoları izliyor.
@fatihdemirkol971512 күн бұрын
Bence Tesla arabalar makul fiyatlarla her kesimden insana ulaşabiliyor olması ve arabalarının bir spor araba gibi güçlü olması onları daha tehlikeli yapıyor.
@HayalimdekiOtomobil12 күн бұрын
Aynen videoda dediğim gibi. Bunlar herkesin altına birer Porsche vermek gibi bir sonuç doğuruyor
@11LK12 күн бұрын
Çok mantıklı.
@istar.8 күн бұрын
Beni şaşırtmayan veriler, bunlardan çok daha fazlasını bekliyorum zaman içerisinde, tahmin ettiklerimin bazıları gerçekleşiyor, biriktiğinde zamanı gelince şimdi söyleyemeyeceğimiz diğerleri de veri haline gelmiş olacak. Bunların birincil nedeni, Tesla'nın deneyim ve bilimsel veriyle uyumsuz bir üretim, tüketime girişmiş olması. İnsanlar bu butik üreticinin muazzam bir iş yaptığını sanıyorlar çünkü pazarlama ile öyle yanıltıyorlar, rakipsiz olduğunu ve olacağını düşünüyorlar oysa uyguladıkları şeyler deha ürünü değil ve 100 yıllık diğer üreticilerin ellerinde birikmiş veri setleri nedeniyle uygulamayacakları şeylerin yapılmış olması ve bunların Elon musk hype'ı altında örtülüp, pazarlama ile insanlara yedirilmesidir maalesef, konu temel de bu kadar basit. 1. sorunlu durum bu araçların kabin yapısı, diğer üreticiler yapamayacaklarından değil yapmamaları gerektiğinden böyle bir kabin uygulamazlar, uygularlarsa ağır sonuçlarının olacaklarını da bilirler çünkü zaten hukuki, mali karşılıkları da bir butik olan Tesla gibi olmaz kendilerine. İnsanlar da öyle bir algı oluşturuldu ki buna kapitalizm başarı diyor, Tesla'yı dev bir üretici dahi sanıyor artık insanlar, üretilen adetlerin hype'ın dışında kritik olmadığını, halen risk içerdiğini anlamıyorlar ve halen nasıl kârlılık ürettiği meçhul durumda. Dünyada yaşanan genel problem ise böyle butik bir üretici sektörün llideriymiş gibi lanse edilip, 100 yıllık deneyimlilerin onu takip etmesinin zorunlu olduğu gibi bir baskı oluşturuluyor maalesef. Çin'in bile bu yoldan gitmediğiyle belki biraz anlamıştır bazı düşünsel insanlar, üretimleri klasik otomobil formuna daha yakın olduğundan. Kaza, ölüm, sürüş problemlerinin 1. nedeni kokpit, sürücü hakimiyet dizaynıydı oysa müneccim olmaya gerek yoktu bunların doğru çözümler olmadığını anlamaya ama işte hype ve pazarlama odağı maalesef bu kadar yanıltıcı birşey size dünyanın düz olduğuna bile inandırabilir. Tesla gibi şirketler bunları da istatistiki çalışmalara dayandırıyor, oysa veri setleri muhtemel hep daraltılmış. Bazıları için rahatsız olmayan durumları genele indirgemeye çalışıyorlar maalesef. Bazı teknolojik çözümlere insanoğlunun evrimsel olarak uyumu yok mesela 3D gözlükler gibi (hiçbir zaman bütünsel yerleşemeyecek çünkü beyin çalışmasına ters), bu dokunmatiklere, ekranlara dönüştürülmüş yönetim sistemleri de aynı konu. Sürüşte cep telefonu ile sadece konuşmanızı değil oynamanızı istemiyor dünya çünkü birçoğumuzda beyinimiz sürüş gibi aşırı karmaşık bir dinamikle birlikte bir arada yürütemiyor, bir de siz kalkıp insanları zorunlu olarak sadece büyüterek ekranlara mahküm kılıyor, bakmadan temas ile yönetebileceği butonları, hassas dokunmatiklere dönüştürüyorsunuz, elbette ki bunların sonuç karşılıklarının olacağını 5 yıl önce den biliyordu bazıları sadece ispatlanması gerekiyor. Aklımda ki ile şöyle örnekleyeyim her gün kullandığım taksicim, 25 yıllık bir sürücü ancak bir şekilde olmuyor sürüş hakimiyeti çok kötü adamın, vücut adaptasyonu yürüyen bu şeylerle çok düşük bir şekilde, uzun yıllar, günlük o kadar km de bunu sağlayamamış, böyleyken her eline telefonu aldığında neredeyse ufak kaza atlatıyoruz kızmaktan bir hal oldum ama yine de kullanıyoruz işte gittiği yere kadar. Artık özellikle elektrikli araçların bir toplu ulaşım formu gibi görüldüğü dünyada yaşıyoruz, özellikle yeni trafiğe çıkan insanların bu aslen karmaşık makinelere uyumlu yetiştirilmiyor. Sadece TR de değil dünyanın her yerinde manuel vites kullanamayacak çok fazla sürücü var artık, toplam bilinç değişimi ile otomobil önemsizleştirilen bir taşıt oldu ancak fiziki varlık değişkenlerinde öyle bir durum değişimi gerçekte yok, elektronik yardımcıları insanlar asli mekanikler olarak görüyor maalesef. Kısaca üreticiler eliyle kaza ve ölümleri azaltalım, dünyada çok fazla kaynak kaybı yaşanıyor derken isteyerek yada istemeyerek böyle bir sonuç oluştu ve bu olumlu bir gelişim değil. İleri ki vade de tüm elektrikli araçlar kapsamında başka mali ve düzey kayıplarından da bahsedilecek daha fazla uzatmamak için şimdi girmeyelim, zamanı gelince verileriyle birlikte öğrenir herkes. Sadece dünyada ki her dönüşüm olumlu değildir. Bu konuya paralel otonom konusuyla da sizi eleştirip bitirelim. Siz de hype kapılıp yakında olacağını düşünüyorsunuz fakat gerçekçi düzlemde mevcut bilişsel ve bilişim alt yapısı tamamen değişmeden otonom sürüşü yani büyük sonuç problemlerini göze almadan birkaç yüzyıl daha uygulanma ihtimali yok, üzerinde iyice düşünür ve analiz ederseniz bulursunuz diyeyim. Çünkü insanlar konunun sadece işlem gücüyle alakalı olduğunu sanıyor (uçaklara koca sunucularda koyabileceğiniz yer var değil mi ama olmuyor bazı şeyler) oysa yeterli değil, neredeyse bir canlı, insan hızında sensöre etme ve karar öncesi analiz sistemi üretmeniz lazım bunun için de şuan için tek yolu bio-elektro ile mümkün görünüyor yani işte o yüzden bir kaç yy. daha unutalım yada sonradan yasa değişiklikleri ile yasaklama deneyimi kazanmak zorunda kalalım. Aslen fikir yürüterek bile bulunabilir bazı şeyler tren, uçak gibi şeylerimizden dahi insan gözetimini atamıyoruz bunlarda otomasyon mevcuttavar ve bunları alalade sürücüler olarak yetiştirmiyorsunuz karmaşıklıklarına paralel çok ağır eğitimlerden geçirerek üretiyorsunuz, oysa kara yollarında problemler çok daha büyük. Hesap ve uygulama hızı dinamikleri devasa değişiyor. Bilim kurgularda ki binaların arasında ki havai şehir içi yolların 100 yıldan önce uygulanabileceğini düşünmüyordur herhalde insanlar değil mi. :) İşte Tesla'nın sürüşe yönelik çözümlemeleri de bu yüzden yanlıştı ama dünya öyle bir yer; yaptık oldu... Dünyada kazan-kazan formülü yoktur, birşey yaparsınız onun da sonuçlarını çekersiniz. Bazı başlıklar atabiliriz. Bazı formüllerimiz yanlış olabilir, doğru bile olsa ağır sonuçları olabilir. * Bireysel ulaşım taşıtları otomobilleri enerji dönüşümü için bile olsa ağırlaştırmak ve büyütmek mantıklı değildir. Toplam verim düşer, işletme deneyimi değişir. * Büyük toplu ulaşım sistemleri doğru ve JP Kei car gibi küçük otomobiller ile ulaşım şehirler için daha doğru olandır fakat küçüklerin arasına bolca büyük salarsanız daha fazla insan ölür. * Yardımcıları ve otomasyonu arttırırsanız insan odağı düşer, kaabiliyet gereksinimleri düşer dolayısıyla tüm dünyayı ve fiziki şartları değiştiremeyeceğinizden extreme şartlara girmeden dahi yetkinlik kaybı nedeniyle ölümler ve mali kayıplar artar. (Sivil havacılıkta da böyle birşey yaşanıyor) * Bir pistte 5 tane Ai, robot aracı, otonom şeyi onlarca tur kazasız yarıştırmayı becerebilseniz dahi (şuana kadar başarılamadı, yıllar öncesinden imkansıza yakın birşey olduğunu söyledik çünkü elektroniğin nasıl çalıştığını bilmeniz yeterli) aynı verim karşılığı şehir içi ve arası yollar da uygulayamazsınız, dinamikler ve koşullar tamamen değişiyor. (F1, yarış makinelerinin bineklerden bam başka yapıda olmaları gibidir). * Ürettiğiniz verimsel ve uygulama sonuçlarının sorun tespiti ve öngörülerinizin her zaman yetersiz kalacağından çok daha fazla handikap ve krik, dolaylı mali kayıp verdiğini es geçmeyecek hesaplayacaksınız. Bu özellikle geniş kabinli, çok katlı yolcu uçakları ve çok daha fazla insanın bu ulaşıma ulaştırılması ile yaşandı, bu sefer yılda 500 değil 5000 kişi ölüyor bunların hayatları tümden değiştiğinden mali kayıpları x4 olarak hesaplayacaksınız. (Özel şirketler böyle hesaplar yapmazlar sadece devletler ve bilim adamları yaparlar...) daha bir sürü sayarım da gerenk yok :)
@direnc86948 күн бұрын
4 gündür yeni video bekliyorum söyle elimize bilgi yoğunluklu bol mühendislik bilgisi içeren tercihen japonların deliliği bulunan video gelirmi?
@HayalimdekiOtomobil8 күн бұрын
Japon videoları yakında. Bu arada, hemen bugünkü çalışmayı ileteyim. kzbin.info/www/bejne/nXOtaXlplr92jpI
@direnc86948 күн бұрын
@@HayalimdekiOtomobil hemen izliyorum
@ozgurhanc827910 күн бұрын
Çarpma hızı önemli bir faktör..
@HayalimdekiOtomobil10 күн бұрын
Keisnlikle. ve o rakam fazla yüksek ise game over. Arabada isterse 50 adet airbag olsun. Aşırı G ye maruz kalırsa kişinin yaşama şansı çok düşük.
@SerkanBeybolat12 күн бұрын
Ben de araç kullanırken touch screen’de zorlanıyorum. Hatta, araç hareket halindeylen, parmaklarım ekranda alakasız yerlere değiyor. Bunu engellemek için kendimce bir çözüm buldum: Elimi iki parmakla (örnek serçe ve yüzük parmağıyla veya serçe ve baş parmakla) ekranın çerçevesine bir yere sabitleyerek kerteriz alıyorum. O zaman hatayı önlemiş oluyorum. Tabi bununla uğraşırken kaza riskine maruz kalıp istatistik olma ihtimalim var. Bu videoyu izleyince bunu bir daha hiç yapmamaya karar verdim. Seyir halinde ekranla vb uğraşmak yani.
@HayalimdekiOtomobil12 күн бұрын
Onu ben de yapıyorum, el ekrnda dolaşmasın diye..
@mcgc343012 күн бұрын
iyi de bu sayıları satis rakamlariyla da karsilastirmak gerekmiyor mu?
@HayalimdekiOtomobil12 күн бұрын
Hayır. Milyar mil başına ölçüldüğü için bu istatistik hem satış hem de arabaların ne kadar sık kullanıldığı bilgisini hesaba katmış oluyor.
@cagataytezsezen11 күн бұрын
Olmuyor.... öyle saçma matematik olmaz. Araç 2 adet satildiysa, ne kadar kullanilirsa kullanilsin, anlamli istatistik vermez .... varilan sonuçlar yanlişdir, yanilticidir. Ayni miktarda veriye sahip olmayan istatistikleri birbirleri ile karşilaştirmak, elma ile maymunu karşilaştirmaktir. @@HayalimdekiOtomobil
@HayalimdekiOtomobil9 күн бұрын
Aynı miktarda veriye sahip olması tabi ki de gerekmez. İki aracın ikisi de istatistiki olarak anlamlı olacak kadar veriye sahip olsun yeter. Bu mantığa göre şu soruya nasıl cevap vereceğiz: "İstanbul'da mı, Hakkari'de mi insanlar daha çok sigara içiyor?". İstanbul'da ki veri ve gözlem adedi Hakkari'ye kıyasla kat ve kat daha yüksek olacak. O zaman bu analizi asla yapamayacağız????
@01mus11 күн бұрын
Çarpışmalarda ağır olan avantajlıdır fizik böyle diyor
@HayalimdekiOtomobil10 күн бұрын
ve nedense insanlar bunu bir türlü kabul etmek istemiyorlar
@Beytullah-w4g11 күн бұрын
Fren sistemleri araci durdurmuyo ve cok agir
@HayalimdekiOtomobil11 күн бұрын
Aracı durdurmuyor demeyelim de en üst modellerde (mesela Plaid de) evet frenler yetersiz diyebiliriz.
@alper770112 күн бұрын
Otopilota cok guvenip arabayi kontrol etmiyorlar. Ayrica her seyin ortadaki buyuk ekrandan kontrol edilmesi ve gozu yoldan ayirmanin gerekmesi de baska bir etken olabilir. Ek olarak eger arac hizi fazla hissettirmiyor ve seri hizlaniyorsa da kaza oranlari artacaktir. Tesla aslinda saglam bir araba, carpisma testlerinde rijit bir yapiya sahip oldugu gorunuyor. Kaza sayisinin arabanin kotu olmasindan kaynaklanmadigini dusunuyorum.
@HayalimdekiOtomobil12 күн бұрын
İfade ettiğiniz tüm faktörlere katılıyorum. Ama en çok da bu öne çıkıyor: "Ek olarak eger arac hizi fazla hissettirmiyor ve seri hizlaniyorsa da kaza oranlari artacaktir"
@emrekar742512 күн бұрын
Baştan sona Tesla yerme videosu olmuş hayatında Tesla ya binmemiş insanlar bu videoları çekmezse bence daha faydalı olur 😀 istatislik diyorsunuz bir araç dünyada en çok satılıyorsa kaza yapanında en çok olması gayet normal çünkü araç güçlü araç bundan bahsetseydiniz keşke
@HayalimdekiOtomobil12 күн бұрын
Neyden bahsetseydim keşke? " istatislik diyorsunuz bir araç dünyada en çok satılıyorsa kaza yapanında en çok olması gayet normal " siz videoyu seyredip de öyle yorum yapsaydınız keşke. Aracın satış adedinin bu istatistiklerle alakası yok. Rakamlar milyar mil başına verilmiş; o nedenle çok satan araç çok kaza yapmaz bu tarz bir metrik kullanılırsa. " çünkü araç güçlü araç bundan bahsetseydiniz keşke" bundan derken? TESLA'nın güçlü olmasından mı? Videonun 3 te 1i ondan bahsederek geçiyor.... Aaaah keşke yorum yapmadan önce izleseniz. Ne güzel olurdu keşke
@fahricanseven366010 күн бұрын
Bu verilerin doğruluğuna asla ve asla inanmıyorum.
@HayalimdekiOtomobil10 күн бұрын
O zaman doğru değildir. Sadece "inanmıyorum" deseydiniz, aksini iddia ederdim, ama siz çift asla ile tartışmayı kazandınız. Kapsamlı analiz için emeğinize sağlık.
@istar.9 күн бұрын
@@fahricanseven3660 inancı yenecek bir teknoloji henüz çıkmadı :)
@istar.9 күн бұрын
birşeyin çok satması onun iyi olduğunu göstermez herhal de çin, hind de 1 milyar üstü insan var.
@ibrahimatac68112 күн бұрын
Yüksek tork, hiz, yolda hiz denemeleri yapma olabilir
@ramazancldr193113 күн бұрын
Elektirikli araçların torkları çok yüksek hızlarıda öle ve çok agırlar. Teslanın pikap bile öle porşe bile döküyor
@ademalkan308512 күн бұрын
Benim tecrübem. Eski arabayla hız yüz'ü geçtimi yaptığın hızın farkına varıyorsun. Yeni arabayla hız ikiyüz'ü görüyorsun yaptığın hızın farkına varmıyorsun. Evinde oturuyor gibi, rahatsızlık bile vermiyor.
@HayalimdekiOtomobil12 күн бұрын
Kesinlikle doğru. Akselerasyon esnasında da ne kdar kıs süre içerisinde yüksek hızlara ulaştığını fark etmiyorsun
@Tufan-zn9he11 күн бұрын
Clickbait hiç yakışmıyor size. İstatistiğin böyle çıkma sebebi, USA da 20 milyon adet tesla var. En yakın rakibi 3 milyon satmış. Başlık tamamen clickbait.
@HayalimdekiOtomobil11 күн бұрын
Hahahaha.... Süperdi. Videoyu izlemeden yorum yapınca böyle oluyor tabi. Açıkladığım üzere istatistik milyar mil başına yapılan kaza adedi. Yani aracın ne kadar sattığı ve yollarda o araçtan kaç adet olduğu bu istatistiği hiiiiiç etkilemiyor.
@Tufan-zn9he11 күн бұрын
@HayalimdekiOtomobil ne kadar çok araç o kadar çok mil!
@HayalimdekiOtomobil10 күн бұрын
ya hocam... milyar mil başına diyor. Bakınız: Ne kadar çok araç = o kadar çok sayıda Mil. Mil bu hesapta nereye geliyor? Paydaya. Formül şu: Ölümlü kaza adedi / o markanın yaptığı toplam mil. Yani ne oluyor? O markadan çok araç satmış ise pay kısmında yer alan Ölümlü Kaza adedi artıyor. Aynı zamanda ne oluyor? Paydada yer alan toplam mil sayısı da artıyor. Bu şekilde ne az satan ne de çok satan araca haksızlık edilmemiş oluyor.
@kdrhknyldz12 күн бұрын
Şımarıklık yapıp saçma sapan kullanılırsa olacağı bu. Araç ne olursa olsun , trafiğe açık yolda sorumsuzca kullanılırsa kaza kaçınılmaz olur, kurallar bu yüzden var 😊
@huseyinkaptan39058 күн бұрын
❤
@oxidalpha635013 күн бұрын
Eee mercedes birgünde mercedes olmadi😊
@11LK12 күн бұрын
Arkadaşımın Tesla’sına bindim. Eğlence için Ekrandan kumanda ile her yolcunun oturduğu yerden pırt yapma sesi çıkartabiliyorsun. Al sana otomobil ! Saçma sapan iş.
@HayalimdekiOtomobil12 күн бұрын
Hahahahaa... ama çarpışma sırasında kapı açılacak mı, orası net değil.
@kadirbahadirs_12 күн бұрын
Bu araştırma ya yanlış ya da taraflı olmalı. Amerika'da en çok satan marka Toyota ve Ford, Tesla'nın yaklaşık 5-6 katı araç satarlarken, Tesla'nın onlardan önde olması hiç mantıklı değil.Toyota ve Ford'n Tesla'dan sağlam olmadığı düşünürsek, onlar hiç mi kaza yapmıyor, yapanlar hiç mi ölmüyorlar? 🤔 Verilerin doğru olmadığını düşünüyorum, her ne kadar kanunlar vs. falan filan. Bir Tesla sahibi olarakta eklemek istediklerim, cidden aracı kullanırken ekrandan herhangi birşeyi ayarlamak zannedildiği kadar karmaşık veya dikkat dağıtıcı değil. Bende ilk başlarda temkinliydim, hatta bir sürücü ekranı alıp takmak istiyordum ama zamanla vazgeçtim ve şuan sanki tuş varmış gibi elimle bulabiliyorum. Lastikler vs değindiğiniz şeylere de fazlasıyla katılıyorum, sadece Tesla değil tüm araç sahiplerinin dikkat etmeleri gerekli.Lastik basınçları bile önemsenmiyor, bu bile hayat kurtarabilir. 4tane teler üstünde gidiyoruz diye bi laf çok kullanılır TR'de, ona rağmen çok az önemsenen şeylerden birisi de lastikler.Şöyle birşeyde var, evt pahalı anlayabiliyorum ama bilinen bir markanın yan sanayisi diye alınan lastiklerde güvenli değiller, diğerinde birşey varki pahalı. Son olarak FSD gibi otopilot ve ACC 'ler ne kadar gelişmiş olursa olsun, tüm kontrolü araca bırakmam; araç isterse Einstein zekasına erişsin, yine de etrafta binlerce gerizekalı gibi araba kullanan var, yollar berbat, cezalar yetersiz. Güzel videoydu. Saygılar 🙋🏻♂️
@HayalimdekiOtomobil12 күн бұрын
"Bu araştırma ya yanlış ya da taraflı olmalı. Amerika'da en çok satan marka Toyota ve Ford, Tesla'nın yaklaşık 5-6 katı araç satarlarken, Tesla'nın onlardan önde olması hiç mantıklı değil." Yok öyle değil. Aracın kullanıldığı kilometre başına oranlanıyor. Değerler oransal yani, toplam kaza değil buradaki rakam. Ve dünyanın her yerinde benzer veriler geliyor. Gerçekten data net
Bu videonun hiçbir şeyi "debunk" ettiği yok. Evet araçların yaptığı mil miktarını nereden çektiği net değil ama ikinci el araç veri tabanı olan bir kurum bu rakamı oldukça net tahmin edebilir. İlave olarak sigorta veritabanları kullanıldı ise netlik çok artar ama kullanılmadı ise de bu bütün istatistiği yok sayacak bir sebep asla değil.
@cemmaster11 күн бұрын
@@HayalimdekiOtomobil Hocam 4:50 den sonra aslında datayı çekerken en ölümcül SUV denmesine rağmen hangi tip SUV olduğunun bile tek tek seçildiğini görüyorsunuz. Aslında bahsettiğiniz istatistiğinde; 4:09'da yanlış yönlendirme olduğunu görebilirsiniz. İlk paragrafta IIHS'in 2020'den sonra sadece araçtaki sürücünün değil aynı zamanda, karşı araçta bulunan sürücünün de bu istatistiğe eklendiğini görebilirsiniz. Ayrıca hemen aşağısında belirttiği üzere; "yolcu ölümleri bu istatistikten çıkarılmıştır. Çünkü; her araçta yolcunun varlığı söz konusu değildir." diyor. Devamında da; sadece kayıtlı araçlardaki sürücülerin ölümleri göz önüne alınmaktadır. Kayıtlı araçtan kasıt; 1 yılı geçkin süredir kayıtlı araç. Ayrıca markanın en az 100.000 kayıtlı aracının olması gerekiyor. ibarelerinden de en son 2021 model araçların en az 100.000 satmış olanları içerisinde SUV olanların (ama SUV tipini de seçmek gerekiyor) istatistiğinin tutulduğunu gösteriyor. Sonra TESLA Model Y için bir arama yapıyor arkadaş ve bum. SUV kategorisinde hiç TESLA markası yok. Çünkü 2021 model TESLA Model Y'ler istatistiklere girecek gereksinimleri karşılamıyor diyor anlatıcı. Ve en güzeli hemen sonra geliyor 2024 yılında IIHS'in sayfasında en güvenilir araç TESLA Model Y olarak görünüyor. Hem "Top Safety Pick +" ibaresi ile. IseeCar'ın burada Yanlış veri verdiği açıkça görülüyor. Bu doğrudan gerçek data ve linkler le "debunk" lanmış oluyor videoda. @nazmiulucay3137 güzel paylaşımınız için teşekkür ederiz. Buyrunuz efenim IIHS'in LİNKİ; www.iihs.org/ratings/vehicle/Tesla/model-y-4-door-suv/2024
@tomwaits694212 күн бұрын
Togg amerikada iyi satar.
@semihk762612 күн бұрын
He satar servisi yok bişi yok
@tomwaits694212 күн бұрын
@ tıpkı tesla gibi servisi yok.
@turgaycicek244211 күн бұрын
Bosch Car TOGG servisi değil mi ?
@semihk762611 күн бұрын
@@turgaycicek2442 yazılım olayına bakamıyorlsr aravın olayı elektriksel yazılımsal hatalar oyuzden tercih edilmiyor fiyatta yüksek
@tolga772213 күн бұрын
Elon musk ın ürettiği hiç bir şeyi almam. Otomobil üretmek çok ciddi bir iştir.